Politika

64 feliratkozó

több mint 4 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 782 — Lucas Scott
MZP annyira ad hoc meg improvizatív mint Sheldon, mikor beszédeket mond.
Még kb sosem láttam úgy kiállni beszélni h ne legyen előtte papíron a beszéd. Btw sztem nem volt gond ezzel most, elmondta amit kellett csak tőle ez most egy picit mesterkélt volt. Nem tartok attól tőle h ő és a csapata nem fog alkalmazkodni az új szerephez, csak még nem volt idejük, gondolom picit pihentek is itt a hajrá után.

OV meg OV. Van néhány hulye vicce amiből max 1-2 megy már at a hallgatóságon két okból kifolyólag:
Ad1: hallgatóság jelentős része nem beszél magyarul
Ad2: nem értik meg a poént ilyen-olyan okok miatt.
Ettől függetlenül kisujjábol kirazza ezeket márcsak tapasztalatból. Viszont nem vagyok abban biztos h az ellenzéknek az jó ha OV csak a tábort akarj megtartani és nem szól a bizonytalanokhoz mert akkor a mérések alapján nem sok esélye van MZPnek tavasszal …

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 570 — The only discipline that lasts, is self discipline
4. Ez az egész ellenzéki rendezvény ilyen, "legyünk már túl ezen, úgyse tudjuk a mát megnyerni" hangulatú volt. És tulajdonképpen igazuk is volt, ez egy lose-lose game. Ha nem tartanak rendezvényt, beismerik, hogy nem tudnak 100-ad annyi embert se összekalapálni, mint egy Békemenet, ha tartanak és elmegy 3-4 ezer ember - ahogy történt - akkor be is mutatják, hogy nem tudnak 100-ad annyi embert se összekalapálni egy olyan napon, ami azért hónapok óta promózva volt, hogy ez lesz "AZ" ellenzéki naaagy bemutató rendezvény, ahol felvonul még a Jóisten is mögöttük. De ugye úgy nehéz, hogy vidéken a DK - Jobbik nullát mozgósított azért, hogy felhozzák a népet, Pesten a meg a fiatalokat nem mozgatta meg a sztori. (Hello Momentum)
MC12
Az nem zavarna, ha egy hangulatos, pár ezres bulit csináltak volna. Sőt, még ez jobb formátum is a célokhoz. Ezek a kiállós, "jól megmondjuk" féle rendezvények ezer emberrel és százezer emberrel sem ütnek már manapság. Elkoptak, mindegy, hogy hányan vannak a helyszínen, azon a százezren kívül aki felbuszozik - vagy felbuszoztatják - a békemenetesek bulijára meg az a néhány ezer / tízezer balos/ellenzéki notórius tüntetni járón kívül a kutyát nem érdekli egyik formátum sem. Egyik oldal sem tudja rávenni a saját táborát sem, hogy nézze, kövesse. Szavazót meg főleg nem győz meg vagy lelkesít. Mozgósításra is alkalmatlan ilyenkor (talán-talán szavazás előtt pár nappal még van hatása, ilyenkor semmi.)

Én ezért is inkább direkt egy kisebb, de kamerában jobban mutató, pörgősebb, jobban közvetíthető bulit csinálnék, mint a vonulós, tömeges, a régi szép idők május elsejei pódium előtti vonulásait idéző formátum. Utóbbi valószínűleg az idősek között jobban eladható, mint a kisebb, pörgősebb, de oda nem a youtube-n - és nem is felvonuláson - keresztül vezet az út, ilyen szempontból egy ilyen rendezvény nem oszt, nem szoroz. A youtube-n / facebookon / stb. viszont egy kisebb, pörgősebb rendezvény jobbat futhatna. Hogy miért nem használják ki ezt a ziccert, azt nem tudom. Illetve gyanítom: ilyesmiben jön ki annak a hátránya, hogy az ellenzék ennyi féle. Ezeknek a rendezvényeknek nincs igazán gazdája, mindenki kvázi vendég a saját rendezvényén is. Tavaszig ezen változtatni kell, mert ez a produktum kevés lesz. Valakinek fel kell vállalnia a "gazda" szerepet.

(Megjegyzem a Fideszt sem igazán értem. Orbánnak is fontos a fiatalság, kaparnak erősen értük. A békemenetesek vonulgathattak volna nyugodtan, nem kellett volna arra ráülni. Orbánnak is hasznosabb lett volna szerintem valami neten is megfuttatható jellegű beszéd, egy kis multimédiával, zenével is fűszerezve, valami jobb helyen.)

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
ozibozi New York Giants 20 999
A Főkolompos toroczkai lackó, és az élőben tudósító kisberk szabi szerint az elqrtuk egy nevetséges fidesz propaganda film, konkrét történelem hamisítás sok pénzből.
több mint 4 éve
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 407
Megnéztem a beszédeket, rövid vélemény (a tartalom elemzése nélkül):
a. Az már az én személyes benyomásom, hogy úgy nézett ki, mint aki vissza van fogva 😊 mint akinek van egy erős beszéd a zsebében - de nem húzta elő, hanem maradt a paneleknél.
MC12
Nem tudom, hogy igaz-e a tipped, de van benne valami. Én a buzizás óta érzem azt MZP-n, hogy tudatosabb ő annál, mint amit mutat. Utólag kiderült, hogy azt is tudatosan húzta meg. Hozzáteszem, hogy nálam ezzel a határon mozog, nem szeretem, ha valaki ilyen eszközt is könnyedén bevet. (Ez akkor is igaz, ha egyébként jómagam írtam le itt pár hete, hogy az agyhalott szinten vitt homofóbiát ebben a jelenlegi magyar közegben a vissza-buzizással lehet a legjobban leszerelni. Ezt gondolom, de nem tetszik.)

Nekem két dolog tűnt fel ma. Az egyik, hogy a Fidesz naggyűlésen messze-messze a legnagyobb sikere a Karácsonyos szóviccnek volt. Tulajdonképpen az egyetlen igazi, erőteljes közönség reakció erre jött. Egész más volt a dinamikája, lendülete a beszédének mint évekkel ezelőtt. A várbeli beszédébe - sok-sok tízezer akkori fiatal előtt, akik önként és dalolva mentek meghallgatni őt - nem kellett szóviccet pakolnia, hogy lelkesedjenek a szavaiért. A másik meg az, hogy az ellenzék ma sem tud olyan naggyűlést szervezni, aminek a színpada ne úgy nézne ki, mint egy falunapi majálisra összeeszkábált emelvény, a lebonyolítása meg ne olyan lenne, mint a "Pistikém, menj már föl, mongyá te is valamit, ha már itt vagy." Van bája ennek a civil / amatőr hangulatnak is, de közben meg unalmas is már. A választások előtt meg már nem erre lenne szerintem szükség.

Ja, és még valami. Orbán tudott, hogy megírt szöveget szeret mondani, megkomponált környezetben. De MZP hangsúlyozza magáról, hogy ő meg papír nélkül, ad-hoc beszél. Namost, akkor én vártam volna legalább egy utalást az orbáni beszédre is. Lecsapni legalább 1 magas labdát belőle. Manapság már nem nehéz, annyi apopót teremtett az elmúlt 12 év. Mondjuk - csak úgy egyet kiválasztva a sokból - amikor Orbán arról beszélt, hogy az 56-osok annak idején elmenekültek Moszkvába, de a mi generációnk nem ilyen szerencsés. Erre reagálhatott volna úgy MZP, hogy úgy látszik van olyan pont is amiben még Orbánnal is egyetért. Ebben például igazat mondott, sőt, manapság nem csak, hogy nem menekülnek, hanem még tárt karokkal ide is invitálják Moszkvát. Vagy valami hasonlót.
peterk2005
1. Már a '18-as beszéd is ilyesmi volt bőven, talán 10 körül volt az utolsó, amolyan "spontánabb", magasabb - akár humorban is - kultúrájú OV beszéd. Aztán rátaláltak erre ami megy éve óta és ez beválik. A legtöbb korcsoportban jól hozza a számokat, OV-nak önazonos, nem esik le róla a szerep, komfortos - ez pedig borzasztóan nagy előny.

2. Az kritikán aluli, amit az ellenzék szinpadkép-néven művel rohadt régóta. Utoljára rendes színpadképe, amire emlékszem, Ferinek volt 2006-ban. Pedig egy szakajtónyi balos színházi értelmiségi álldogált a közönségben, mennyiből tartana egy Alföldit megkérni, hogy "Te Robi, dobjál már össze valami nézhetőt" - és nem.

3. Az, hogy valaki mit mond magáról az egy dolog, a valóság meg másik 😊 MzP a szó klasszikus értelmében - még - nem jó szónok, nem jó debbatőr, mert még nincs meg "A" stílusa, még keresik, ami nem baj egyébként, habár választások előtt 6 hónappal nem is a legszerencsésebb.
Az olyan reakcióhoz amit Te szeretnél először is kell egy profi csapat, aki figyel és azonnal reagál, MzP-nek nem dolga a fellépés előtt 1-2 órával Orbánt nézni, ez egy csapat dolga, aki a beszéd után odamegy Márkihoz és elmondja, hogy főnök, ezt meg ezt a labdát csabd le, ezt találtuk ki, mit szólsz? Hogy miért nincsenek - ha nincsenek - ilyen emberek a team-ben, hát a fene tudja, de hiba az biztos.

4. Ez az egész ellenzéki rendezvény ilyen, "legyünk már túl ezen, úgyse tudjuk a mát megnyerni" hangulatú volt. És tulajdonképpen igazuk is volt, ez egy lose-lose game. Ha nem tartanak rendezvényt, beismerik, hogy nem tudnak 100-ad annyi embert se összekalapálni, mint egy Békemenet, ha tartanak és elmegy 3-4 ezer ember - ahogy történt - akkor be is mutatják, hogy nem tudnak 100-ad annyi embert se összekalapálni egy olyan napon, ami azért hónapok óta promózva volt, hogy ez lesz "AZ" ellenzéki naaagy bemutató rendezvény, ahol felvonul még a Jóisten is mögöttük. De ugye úgy nehéz, hogy vidéken a DK - Jobbik nullát mozgósított azért, hogy felhozzák a népet, Pesten a meg a fiatalokat nem mozgatta meg a sztori. (Hello Momentum)

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 570 — The only discipline that lasts, is self discipline

OV hozta a szokásost, ami egyébként konstansan magas színvonal, önmaga logikáját szépen követi és végig is viszi tematikákat, látszik, hogy profi a csapat körülötte és ő is jó előadó. (Legalábbis arra a célcsoportra amire kell)

Jakab már ellenzéknek is kellene, hogy ciki legyen, akár le is csavarhatnák mert ez a stílus és beszéd-eszköztár látványosan megbukott, egyszerűen nincs rá szüksége az ellenzéknek, és végtelenül kínos. Szekunder szégyen érzésem volt végig.
Fegyőr - Karácsony egészen jók voltak, felszabadult volt mindkettő, jó karaktert hoztak, látszott az önazonosság, ha az előválasztás alatt karácsony csak feleennyire lett volna lelkes - nem így végez 😊
Dobrev - Dobrev, mint Orbán. Profi.
MzP - hát, neki még gyakorolni kell sokat. Nagyon nem érezte a közönséget, túl sok és felesleges gesztikuláció, rossz helyen improvizál, néha egyszerűen tanárbácsis mint a vitában néha meg a nép egyszerű gyermeke, a beszéd eleje rendben volt, de a közepe felé szétesett. Egyébként kétségtelenül van karizmája annak, ahogy megjelenik és ahogy beszél, de a stílusán még bőven van munka. Az már az én személyes benyomásom, hogy úgy nézett ki, mint aki vissza van fogva 😊 mint akinek van egy erős beszéd a zsebében - de nem húzta elő, hanem maradt a paneleknél.
MC12
Nem tudom, hogy igaz-e a tipped, de van benne valami. Én a buzizás óta érzem azt MZP-n, hogy tudatosabb ő annál, mint amit mutat. Utólag kiderült, hogy azt is tudatosan húzta meg. Hozzáteszem, hogy nálam ezzel a határon mozog, nem szeretem, ha valaki ilyen eszközt is könnyedén bevet. (Ez akkor is igaz, ha egyébként jómagam írtam le itt pár hete, hogy az agyhalott szinten vitt homofóbiát ebben a jelenlegi magyar közegben a vissza-buzizással lehet a legjobban leszerelni. Ezt gondolom, de nem tetszik.)

Nekem két dolog tűnt fel ma. Az egyik, hogy a Fidesz naggyűlésen messze-messze a legnagyobb sikere a Karácsonyos szóviccnek volt. Tulajdonképpen az egyetlen igazi, erőteljes közönség reakció erre jött. Egész más volt a dinamikája, lendülete a beszédének mint évekkel ezelőtt. A várbeli beszédébe - sok-sok tízezer akkori fiatal előtt, akik önként és dalolva mentek meghallgatni őt - nem kellett szóviccet pakolnia, hogy lelkesedjenek a szavaiért. A másik meg az, hogy az ellenzék ma sem tud olyan naggyűlést szervezni, aminek a színpada ne úgy nézne ki, mint egy falunapi majálisra összeeszkábált emelvény, a lebonyolítása meg ne olyan lenne, mint a "Pistikém, menj már föl, mongyá te is valamit, ha már itt vagy." Van bája ennek a civil / amatőr hangulatnak is, de közben meg unalmas is már. A választások előtt meg már nem erre lenne szerintem szükség.

Ja, és még valami. Orbán tudott, hogy megírt szöveget szeret mondani, megkomponált környezetben. De MZP hangsúlyozza magáról, hogy ő meg papír nélkül, ad-hoc beszél. Namost, akkor én vártam volna legalább egy utalást az orbáni beszédre is. Lecsapni legalább 1 magas labdát belőle. Manapság már nem nehéz, annyi apopót teremtett az elmúlt 12 év. Mondjuk - csak úgy egyet kiválasztva a sokból - amikor Orbán arról beszélt, hogy az 56-osok annak idején elmenekültek Moszkvába, de a mi generációnk nem ilyen szerencsés. Erre reagálhatott volna úgy MZP, hogy úgy látszik van olyan pont is amiben még Orbánnal is egyetért. Ebben például igazat mondott, sőt, manapság nem csak, hogy nem menekülnek, hanem még tárt karokkal ide is invitálják Moszkvát. Vagy valami hasonlót.

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Nemes samu09 Houston Texans 4 554 — I like the Texans, I like who we are
Még csak meg sem próbálnak úgy tenni mintha.

telex.hu/zacc/2021/10/22/elk-rtuk-kritika-kormanyparti-sajto
több mint 4 éve

OV hozta a szokásost, ami egyébként konstansan magas színvonal, önmaga logikáját szépen követi és végig is viszi tematikákat, látszik, hogy profi a csapat körülötte és ő is jó előadó. (Legalábbis arra a célcsoportra amire kell)

Jakab már ellenzéknek is kellene, hogy ciki legyen, akár le is csavarhatnák mert ez a stílus és beszéd-eszköztár látványosan megbukott, egyszerűen nincs rá szüksége az ellenzéknek, és végtelenül kínos. Szekunder szégyen érzésem volt végig.
Fegyőr - Karácsony egészen jók voltak, felszabadult volt mindkettő, jó karaktert hoztak, látszott az önazonosság, ha az előválasztás alatt karácsony csak feleennyire lett volna lelkes - nem így végez 😊
MzP - hát, neki még gyakorolni kell sokat. Nagyon nem érezte a közönséget, túl sok és felesleges gesztikuláció, rossz helyen improvizál, néha egyszerűen tanárbácsis mint a vitában néha meg a nép egyszerű gyermeke, a beszéd eleje rendben volt, de a közepe felé szétesett. Egyébként kétségtelenül van karizmája annak, ahogy megjelenik és ahogy beszél, de a stílusán még bőven van munka. Az már az én személyes benyomásom, hogy úgy nézett ki, mint aki vissza van fogva 😊 mint akinek van egy erős beszéd a zsebében - de nem húzta elő, hanem maradt a paneleknél.
MC12
jo sok idod van ilyenekre 😀
YoungZeeZee
Mindenkinek van fura hobbija 😆

több mint 4 éve
YoungZeeZee 9 511

MC12
jo sok idod van ilyenekre 😀
több mint 4 éve
ezt a faszt remélem egyszer valaki csúnyán betalálja
 www.youtube.com/watch?v=4vh6dvIs-H8&t=33s
petey
Jó kis helyzetgyakorlat. Mit csinálnátok ilyenkor?
nagylaza
Amit a srác is. Elsétálnék.
peterk2005
én beállnék az arcába és visszaordítom a retek arcába, hogy segítség, elütött Hadházy 😀 aztán kiröhögöm és remélem megütne, de ahhoz is gyáva.
petey
És mit nyernél vele? Csak elmenne egy csomó időd a rendőrségen feleslegesen. Az ilyen alakok az arra fordított időt sem érik meg, hogy kib*sszál velük.

több mint 4 éve

több mint 4 éve
petey San Francisco 49ers Iowa State Cyclones 21 234 — Csodabogár
petey
nagylaza
peterk2005
én beállnék az arcába és visszaordítom a retek arcába, hogy segítség, elütött Hadházy 😀 aztán kiröhögöm és remélem megütne, de ahhoz is gyáva.

több mint 4 éve
Te pedig feltételezel egy olyan jogot, és olyan joggyakorlatot, ami ilyen lenne. De az sem létezik. Nincs abszolút kapaszkodó. Sok apró kapaszkodó - vagy ha úgy tetszik pillér, ami a jogállamot tartja - van, köztük egy a jog. Egy másik meg a morál. És még jópár további pillér. Úgyhogy nem csak morális vátesz nincs, aki sosem téved, hanem jogi sem, amelyik mindent betart, mindig jól. Most is szeg szabályokat a hatalommal rendelkező, csak most másokat, máshogy és másért. Nem arról van szó, hogy "ilyen még nem vót", ha valaki kimondja, hogy mondjuk a főügyész illegitim, ha az alkotmány ezt írja vagy azt írja akkor is. Vót és van is, csak nem a főügyész ügyét rendezik le így, hanem mondjuk beleírnak az alkotmányba valamit egy olyan népszavazás eredménye alapján, amit az alkotmány szerint nem tehetnének meg. És a mulasztásos alkotmánysértésre nagy ívben szaharnak.
peterk2005
Nem feltételezek ilyen jogot.
Sőt, nekem az az alapvetésem, hogy vannak a szabályok, jelen esetben a jog, és ha valaki aszerint jár el, akkor azt szabályosnak, jogosnak hívjuk, ha meg nem aszerint, akkor szabálytalannak, jogszerűtlennek.
Ennyit és nem többet.
Meg lehet baszni a jogot is, ahogy bármi mást, csak az akkor baszás lesz, nem teadélután. A kettő nem összekeverendő.
Sobri Jóska
És ki mondja meg, hogy mi a szabályos és jogszerű? Akit kijelölnek rá? Vagy Te? Esetleg a főügyész? Ja, értem. 😊

Kettőnk gondolkodásmódja között az a különbség, amit a fenti mondatod első felében elrontottál, de a második felében már helyesen használtad. Téged a jogszerűség érdekel, és nem foglalkoztat, ha esetleg nem jogos. Engem meg a jogosság érdekel akkor is, ha esetleg nem jogszerű.

több mint 4 éve
petey
nagylaza

több mint 4 éve
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 357 — beers & Packers

petey
több mint 4 éve
Brouwerij van de Vrij Baltimore Ravens 14 096 — Слава Україні! Героям слава! Vreugde van eeuwigheid

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 4 éve
petey San Francisco 49ers Iowa State Cyclones 21 234 — Csodabogár

több mint 4 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 211 — #NoStress
Te pedig feltételezel egy olyan jogot, és olyan joggyakorlatot, ami ilyen lenne. De az sem létezik. Nincs abszolút kapaszkodó. Sok apró kapaszkodó - vagy ha úgy tetszik pillér, ami a jogállamot tartja - van, köztük egy a jog. Egy másik meg a morál. És még jópár további pillér. Úgyhogy nem csak morális vátesz nincs, aki sosem téved, hanem jogi sem, amelyik mindent betart, mindig jól. Most is szeg szabályokat a hatalommal rendelkező, csak most másokat, máshogy és másért. Nem arról van szó, hogy "ilyen még nem vót", ha valaki kimondja, hogy mondjuk a főügyész illegitim, ha az alkotmány ezt írja vagy azt írja akkor is. Vót és van is, csak nem a főügyész ügyét rendezik le így, hanem mondjuk beleírnak az alkotmányba valamit egy olyan népszavazás eredménye alapján, amit az alkotmány szerint nem tehetnének meg. És a mulasztásos alkotmánysértésre nagy ívben szaharnak.
peterk2005
Nem feltételezek ilyen jogot.
Sőt, nekem az az alapvetésem, hogy vannak a szabályok, jelen esetben a jog, és ha valaki aszerint jár el, akkor azt szabályosnak, jogosnak hívjuk, ha meg nem aszerint, akkor szabálytalannak, jogszerűtlennek.
Ennyit és nem többet.
Meg lehet baszni a jogot is, ahogy bármi mást, csak az akkor baszás lesz, nem teadélután. A kettő nem összekeverendő.

több mint 4 éve
összekeversz valakivel

én a Sexard Független Szabad Államot kiálltottam ki a Séd sörözőbe, mejnek alapdokumentuma vagy elveszett, vagy ami valószínűbb elvitte a fogyasztóvédelem, mer egy Vásárlók Könyve felíratúban van elhelyezve, szerintem azóta próbálják értelmezni, vagy ők mondták, hogy ez inkább vesszen el

.... az univerzum nem felejt, egy birodalom alapjait raktam le, természetesen a Nyelvtan Érettségivel kezdődik.
sutianap
Ez már régi sztori. Többször is tudom. 😛

több mint 4 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 739 — capitaine du château de Vienne 1487
Ellenvélemény a Jakab-interjúra Alkotmányozás-kérdésében:

444.hu/2021/10/23/toth-gabor-attila-az-alaptorveny-eltorlese?appview

Most nem tudok a magam részéről hosszabban reagálni rá csak este, de a többi nagyrabecsült kolléga hozzákezdhetne 😊)
MC12
Én nem vagyok jogász, főleg nem alkotmány jogász, de két pozitvuma volt a cikk elolvasásának a számomra. Az egyik, hogy annyira hülyülök, hogy ahányszor postoltam a témában itt az utóbbi hetekben, hiába kerestem, hiába volt a nyelvem hegyén, nem "találtam" a formalista jelzőt. Hát most megjegyzem. 😊 Szóval igen, a jogállam cikkben leírt formalista felfogásával nem értek egyet. Többféleképpen is próbáltam leírni - nem túl jól -, hogy a jogállam nem csak jog, annál jóval több, de nem sikerült. Ami viszont kimaradt a cikkből - én legalábbis nem éreztem hangsúlyosnak -, hogy a "jogon kívüli" eszközök használatához három dolog is szükséges. Az egyik - erről beszél a cikk - az, hogy "jogon belül" ne, vagy károsan hosszan tartóan nehezen lehessen csak működni. De még kell másik kettő is. A második az, hogy legyen legitimitása az intézkedésnek. Nem feltétlenül a formalista jog által értelmezett legitimitás (kétharmad), de valamilyen erőteljes legitimitás kell (például sima többség, és mellé erős társadalmi támogatottság az adott ügyben, vagy népszavazás, vagy hasonló). A harmadik pedig az, hogy bármiről is van szó, amit "jogon kívül" próbálnak rendbetenni, az feltétlenül a jogállam erősítése irányába tett lépés legyen. Kaszinókat ne szabályozzunk joghajlítással. Csak olyant, ami a jogállam jogi alapjait rendezi, erősíti. Éppen azért, hogy aztán ne kelljen szürke területeken mozogni.

Ezzel a három feltétellel egyébként nálam semmi különbség nincs aközött, hogy ki csinálja. A Fidesz is csinálhatná akár, ha mindhárom feltételt teljesíti. Tőlem ők is hajlíthatnának jogot, ha a) máshogy nagyon nehéz lenne, b) megvan a legitimitásuk, ami nem felttlenül kell jogi (értsd) kétharmados legitimitásnak lenni, de érzékelhető legitimitás (mondjuk feles győzelem, és erőteljes társadalmi támogatás az adott ügyben) c) a jogállam erősítése irányába lépnek.
peterk2005
Azt nem érted meg, hogy az ember vagy tartja magát a szabályokhoz, vagy nem, de akkor nincs olyan, hogy kicsit nem, annyira nem amennyi majdnem igen, annyira nem, amennyi szerinte még belefér és hasonlók, mert a nem az nem.
Mert ki dönti el, hogy mondjuk a kaszinókoncessziók visszarendezése nem a jogállam irányába tett lépés? És mi alapján? Kell egy biztos pont, mert ha egy sincs, akkor XY fődöntnök mondhatja, hogy ez biz' a jogállam irányába tett lépés, és már hajlíthatja is a jogot.
Te feltételezel egy tiszta politikai aktort, aki puszta szívjóságból, az erkölcs bajnokaként majd tudni fogja, hogy főügyész picsába, kaszinók maradnak, egyetemek vissza, autópályakoncesszió maradhat, stb., vélelmezel egy erkölcsi váteszt, aki sosem téved.
De ilyen nincs.
Ergo a joghajlitás az joghajlítás valakinek az érdekében, akinek nincs legitimációja az érdekeit jogszerűen megvalósítani.
Ezt lehet csavarni, alátámasztani, indokolgatni de erről van szó.

És még két észrevétel.
1. Egy logikai baki van azért az ellenzéki indoklásokban, fura, hogy ezt még másutt nem láttam kiemelve. Ugyanis sok megnyilvánulásban azt hallani, olvasni, hogy az ad legitimációt az alaptörvény átírására, hogy azt a regnáló kormányzat a totális hatalma érdekében, azt bebetonozandó alkotta, tehát eleve illegitim. (Ez MZP alaplogikája.) De ez a logikai felépítmény már ott megdől, ha az ellenzék választást tud nyerni. Melyik bebetonozott túlhatalom dől meg demokratikus választásokon? Semelyik. Vagyis az a tény, hogy az ellenzék nyerni tudott eleve annulálja ezt az egész érvelést, logikát, alapzatot.
2. Ha nyer az ellenzék, akkor valószínűbb, hogy kétharmaddal nyer, mint nem kétharmaddal. Olyan ez a túlkompenzációs választási rendszer, hogy ha a minimálisnál jobban elbillen erre vagy arra, akkor kétharmadig dől. Szóval ez a joghajlítós, feles hatalommal alkotmányozós vita könnyen lehet, hogy eleve teljesen feleslegessé válik fél év múlva.
Sobri Jóska
húha
eddig 3 alkotmányvót

1. kunbé tanácsdiktatórikus izéjét utólag törölték
mikkentyűH viszzatért a "történeti" nemtuggyukmihez, csak a kiráj passzusokat erősen negligálta
2. 46ba kopaszmáttyás nemzetgyűllésbetorkollóan heggesztette be a moszkbai iratokat
eztez 89be kezdték hajlítani, de nem alkotmányozhattak vóna, mer nem volt népszavazás
3. 11be a szájjelkisjozsó pedig az előző módosítás 2/3-os izéire tekintettel (de ez nem vót benne) leszavaztatta a figyelsszel

eddig megvan sanyi?

szóval elvileg, és hagyományosan kellene először egy alkotmányozó nemzetgyűlés, ahol az ott delegáltak lealkotmányoznak, majd ezt a paktumot szépen népszavazásra vinni, majd ez alapján kiírni egy zsírúj választást

egy alkotmány, amit csak 1 párt fogadott el, sanyi óvastad a preambulumot "valljuk"? ez a tiéd? örökké lelkedbenélőigasság, he

mé ne vót nemzetgyűlés, mér nem vót népszavazás, csak egy szaros konzultáció ( 1M alatti visszacsatolással - tudod annyival most a vakcinákat is ki lehetne lőni ), és mér nem vót utána választás???????
sutianap
Összeértél a Szent Korona Országa - Apostoli Magyar Királysággal.

apostolimagyarkiralysag.info/viewpage.php?page_id=1

Ehhez őszinten gratulálok.
Füllig Dzsimmí fejin billog a kór ona ésaz orrszág almát harapdálgya.
Sobri Jóska
összekeversz valakivel

én a Sexard Független Szabad Államot kiálltottam ki a Séd sörözőbe, mejnek alapdokumentuma vagy elveszett, vagy ami valószínűbb elvitte a fogyasztóvédelem, mer egy Vásárlók Könyve felíratúban van elhelyezve, szerintem azóta próbálják értelmezni, vagy ők mondták, hogy ez inkább vesszen el

.... az univerzum nem felejt, egy birodalom alapjait raktam le, természetesen a Nyelvtan Érettségivel kezdődik.

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 4 éve

Most nem tudok a magam részéről hosszabban reagálni rá csak este, de a többi nagyrabecsült kolléga hozzákezdhetne 😊)
MC12
Én nem vagyok jogász, főleg nem alkotmány jogász, de két pozitvuma volt a cikk elolvasásának a számomra. Az egyik, hogy annyira hülyülök, hogy ahányszor postoltam a témában itt az utóbbi hetekben, hiába kerestem, hiába volt a nyelvem hegyén, nem "találtam" a formalista jelzőt. Hát most megjegyzem. 😊 Szóval igen, a jogállam cikkben leírt formalista felfogásával nem értek egyet. Többféleképpen is próbáltam leírni - nem túl jól -, hogy a jogállam nem csak jog, annál jóval több, de nem sikerült. Ami viszont kimaradt a cikkből - én legalábbis nem éreztem hangsúlyosnak -, hogy a "jogon kívüli" eszközök használatához három dolog is szükséges. Az egyik - erről beszél a cikk - az, hogy "jogon belül" ne, vagy károsan hosszan tartóan nehezen lehessen csak működni. De még kell másik kettő is. A második az, hogy legyen legitimitása az intézkedésnek. Nem feltétlenül a formalista jog által értelmezett legitimitás (kétharmad), de valamilyen erőteljes legitimitás kell (például sima többség, és mellé erős társadalmi támogatottság az adott ügyben, vagy népszavazás, vagy hasonló). A harmadik pedig az, hogy bármiről is van szó, amit "jogon kívül" próbálnak rendbetenni, az feltétlenül a jogállam erősítése irányába tett lépés legyen. Kaszinókat ne szabályozzunk joghajlítással. Csak olyant, ami a jogállam jogi alapjait rendezi, erősíti. Éppen azért, hogy aztán ne kelljen szürke területeken mozogni.

Ezzel a három feltétellel egyébként nálam semmi különbség nincs aközött, hogy ki csinálja. A Fidesz is csinálhatná akár, ha mindhárom feltételt teljesíti. Tőlem ők is hajlíthatnának jogot, ha a) máshogy nagyon nehéz lenne, b) megvan a legitimitásuk, ami nem felttlenül kell jogi (értsd) kétharmados legitimitásnak lenni, de érzékelhető legitimitás (mondjuk feles győzelem, és erőteljes társadalmi támogatás az adott ügyben) c) a jogállam erősítése irányába lépnek.
peterk2005
Azt nem érted meg, hogy az ember vagy tartja magát a szabályokhoz, vagy nem, de akkor nincs olyan, hogy kicsit nem, annyira nem amennyi majdnem igen, annyira nem, amennyi szerinte még belefér és hasonlók, mert a nem az nem. Mert ki dönti el, hogy mondjuk a kaszinókoncessziók visszarendezése nem a jogállam irányába tett lépés? És mi alapján? Kell egy biztos pont, mert ha egy sincs, akkor XY fődöntnök mondhatja, hogy ez biz' a jogállam irányába tett lépés, és már hajlíthatja is a jogot.Sobri Jóska
A biztos pontban egyetértek, csak azt nem érted meg, hogy biztos pontként a papírra vetett jog is csak akkor működik, ha jogállami módon használják. Ha nem, akkor csak vécépapír. Jogállamiság szempontjából tök mindegy például, hogy az alkotmányt tekintem-e illegitimnek, vagy pedig azt csinálom, hogy beleírom az alkotmányba, hogy alkotmány módosításról nem lehet népszavazást tartani, majd kezdeményezek egy népszazást, ami az alkotmány módosítását igényli, majd az alapján módosítom az alkotmányt. Ugyanez igaz a mulasztásos alkotmánysértésre, ha az szándékosan nincs korrigálva. Amire számtalan példa akad.

Te feltételezel egy tiszta politikai aktort, aki puszta szívjóságból, az erkölcs bajnokaként majd tudni fogja, hogy főügyész picsába, kaszinók maradnak, egyetemek vissza, autópályakoncesszió maradhat, stb., vélelmezel egy erkölcsi váteszt, aki sosem téved. De ilyen nincs. Sobri Jóska

több mint 4 éve

MC12

peterk2005
Azt nem érted meg, hogy az ember vagy tartja magát a szabályokhoz, vagy nem, de akkor nincs olyan, hogy kicsit nem, annyira nem amennyi majdnem igen, annyira nem, amennyi szerinte még belefér és hasonlók, mert a nem az nem.
Mert ki dönti el, hogy mondjuk a kaszinókoncessziók visszarendezése nem a jogállam irányába tett lépés? És mi alapján? Kell egy biztos pont, mert ha egy sincs, akkor XY fődöntnök mondhatja, hogy ez biz' a jogállam irányába tett lépés, és már hajlíthatja is a jogot.
Te feltételezel egy tiszta politikai aktort, aki puszta szívjóságból, az erkölcs bajnokaként majd tudni fogja, hogy főügyész picsába, kaszinók maradnak, egyetemek vissza, autópályakoncesszió maradhat, stb., vélelmezel egy erkölcsi váteszt, aki sosem téved.
De ilyen nincs.
Ergo a joghajlitás az joghajlítás valakinek az érdekében, akinek nincs legitimációja az érdekeit jogszerűen megvalósítani.

És még két észrevétel.
1. Egy logikai baki van azért az ellenzéki indoklásokban, fura, hogy ezt még másutt nem láttam kiemelve. Ugyanis sok megnyilvánulásban azt hallani, olvasni, hogy az ad legitimációt az alaptörvény átírására, hogy azt a regnáló kormányzat a totális hatalma érdekében, azt bebetonozandó alkotta, tehát eleve illegitim. (Ez MZP alaplogikája.) De ez a logikai felépítmény már ott megdől, ha az ellenzék választást tud nyerni. Melyik bebetonozott túlhatalom dől meg demokratikus választásokon? Semelyik. Vagyis az a tény, hogy az ellenzék nyerni tudott eleve annulálja ezt az egész érvelést, logikát, alapzatot.
2. Ha nyer az ellenzék, akkor valószínűbb, hogy kétharmaddal nyer, mint nem kétharmaddal. Olyan ez a túlkompenzációs választási rendszer, hogy ha a minimálisnál jobban elbillen erre vagy arra, akkor kétharmadig dől. Szóval ez a joghajlítós, feles hatalommal alkotmányozós vita könnyen lehet, hogy eleve teljesen feleslegessé válik fél év múlva.
Sobri Jóska
húha
eddig 3 alkotmányvót

mikkentyűH viszzatért a "történeti" nemtuggyukmihez, csak a kiráj passzusokat erősen negligálta
2. 46ba kopaszmáttyás nemzetgyűllésbetorkollóan heggesztette be a moszkbai iratokat
eztez 89be kezdték hajlítani, de nem alkotmányozhattak vóna, mer nem volt népszavazás
3. 11be a szájjelkisjozsó pedig az előző módosítás 2/3-os izéire tekintettel (de ez nem vót benne) leszavaztatta a figyelsszel

eddig megvan sanyi?

szóval elvileg, és hagyományosan kellene először egy alkotmányozó nemzetgyűlés, ahol az ott delegáltak lealkotmányoznak, majd ezt a paktumot szépen népszavazásra vinni, majd ez alapján kiírni egy zsírúj választást

egy alkotmány, amit csak 1 párt fogadott el, sanyi óvastad a preambulumot "valljuk"? ez a tiéd? örökké lelkedbenélőigasság, he

mé ne vót nemzetgyűlés, mér nem vót népszavazás, csak egy szaros konzultáció ( 1M alatti visszacsatolással - tudod annyival most a vakcinákat is ki lehetne lőni ), és mér nem vót utána választás???????
sutianap
Összeértél a Szent Korona Országa - Apostoli Magyar Királysággal.

apostolimagyarkiralysag.info/viewpage.php?page_id=1

Ehhez őszinten gratulálok.
Füllig Dzsimmí fejin billog a kór ona ésaz orrszág almát harapdálgya.

több mint 4 éve
Lúdas Solymi New England Patriots 8 985
Amikor a Nemzeti Sport Online is élőben adja a békemenetet....
Bazzani
Elmentek már rég otthonról mindenkinél, abszolút nem érzékelik hogy mennyire is kontraproduktív ez
r.baggio
Ne általánosítgassunk 😊
Wyatt
Te már nem ott vagy, nem? Mintha azt írtad volna néhány hónapja, hogy máshol folytatod. Ha rosszul emlékszem, akkor bocs. 😊
peterk2005
És nem véletlenül nem, mint ahogyan nagyon sokan nem azóta már 😊

De itt nem nagyon kell nagy tömegekre gondolni, hogy mindenki hülye lenne ott. Bőven elég ehhez egy ember is 😊

A gondolat többi részével, hogy mennyire veszettül kontraproduktív (ez is, mint sok más), teljesen egyetértek, nyilván
Wyatt
Na jó, de mennyire mentél máshova? Nem az újIndexnél vagy azóta, ha jól láttam?
Az is felülrőlfigyelt...kérdés mikor jön el ott is a fordulat, de már megy a puhítás...
több mint 4 éve
davemayer Chicago Bears 15 492 — "Grammar maci"
Orbán Viktor egy aljas gazember. Említettem már?
nagylaza
"Öles betűkkel hirdették a plakátokon, hogy legyőznek bennünket, aztán a karácsonyt sem érték meg."

😁😁😁

BEARS BABY!

Sir Alex immortal
több mint 4 éve
ozibozi New York Giants 20 999
A "mutasd be Magyarországot egyetlen képpel" díj nyertese:

telex.hu/belfold/2021/10/23/es-meg-is-van-a-nap-legjobb-transzparense-dij-nyertese

😀😀😀
Mikey
De akkor az hosszú u a végén ‘helyesen’
több mint 4 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 739 — capitaine du château de Vienne 1487

MC12

peterk2005
De ilyen nincs.

És még két észrevétel.
Sobri Jóska
húha
eddig 3 alkotmányvót

eddig megvan sanyi?

Aki nem hiszi, annak utánajárnak