Politika

46 feliratkozó

több mint 6 éve
Atari Pittsburgh Steelers 1 364 — Tulipános Fan- fan
https://www.bama.hu/orszag-vilag/gulyas-marton-behivta-a-soros-rohamosztagot-1307669/
Ilyenek ezek. Ezért nem kellene a Fidesznek ennyire mértékletesnek és béketűrőnek lennie.

"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 6 éve
Charlie Firpo Dallas Cowboys TCU Horned Frogs 4 569
Aszittem megúszom, de nem. Lássuk:

Tájékoztató adatok 18:30 óráig megjelentek számáról és arányáról
2018. április 6-án 16 órakor a választók névjegyzékében 7875 ezer választópolgár szerepelt. A belföldi szavazókörökben 68.13 %
 valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/napo7.html

Tájékoztató adatok 19:00 óráig megjelentek számáról és arányáról
A választók névjegyzékében 7980 ezer választópolgár szerepelt.
A névjegyzéki létszám tartalmazza a belföldön, külképviseleten és levélben szavazó polgárok számát. 67.08 %
 valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/napo8.html
Charlie Firpo
Igen, ez logikus és magyarázza a %-os változást.
Már csak a konkrét szám csökkenését kell megmagyarázni.
(Szavazáson megjelentek száma: előbb 5 365 511, később 5 283 102)
Atari
Igen, a hétórás anyagban elb...ták a táblázatot úgy kompletten. A honlap csak tájékoztató.

- Engem gyíkká változtatott!
- Gyíkká?
- De már elmúlt.
több mint 6 éve

2018. április 6-án 16 órakor a választók névjegyzékében 7875 ezer választópolgár szerepelt. A belföldi szavazókörökben 68.13 %

A névjegyzéki létszám tartalmazza a belföldön, külképviseleten és levélben szavazó polgárok számát. 67.08 %
Charlie Firpo
Igen, ez logikus és magyarázza a %-os változást.
Már csak a konkrét szám csökkenését kell megmagyarázni.
(Szavazáson megjelentek száma: előbb 5 365 511, később 5 283 102)

"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 6 éve
JSanyo Indianapolis Colts 2 675 — 1/1
szomorú, hogy 2018-ban egy aktuálpolitikai diskurzusban még mindig trianon az egyik érv.
Amadeus
2 év múlva jöhet a 100éves megemlékezés, potenciális ellenségkereséssel 😊

több mint 6 éve
Igor Baltimore Ravens TCU Horned Frogs 16 370 — No 1 Zhang Yufei fan
 444.hu/2018/04/13/hivatalos-az-ellenzeki-szavazok-agyhalottak

hát ez szép, azon tűnődtem a műnáci az milyen? igazi kell neki? vagy magukat tartják annak? vagyhogy? és ez bazdmeg megjelenik.....de a mantra megy hogy az ellenzéknek van a legaljább gyűlöletpropagandája. az a baj, ezek már feljogosítva érzik magukat a ki tud nagyobbat nyalni versenyre.
#jesuisnáciagyhalott
petey
Szerintem jó irányba indultál. Az igazi nácik a Fideszben vannak (lásd a migráncsellenes kampány), és a műnácik pedig a wannabee Jobbikosok meg bolsevikok*, akik még annyira buták hogy igazi náciságot se tudnak elsajátítani, mint a Fidesz. Ez így teljesen logikus.

Ugye, ezt most jól értelmeztem? 😊
(ha nem akkor elnézést, biztos az IQ hiányosságom miatt van ez is)

(*mondjuk lenne csak valaki bolseviknáci, az aztán minden szavazatot begyűjtene a palettáról!)

Szerkesztette: Igor

We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)

We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 6 éve
petey San Francisco 49ers Iowa State Cyclones 18 909 — Csodabogár
 444.hu/2018/04/13/hivatalos-az-ellenzeki-szavazok-agyhalottak

hát ez szép, azon tűnődtem a műnáci az milyen? igazi kell neki? vagy magukat tartják annak? vagyhogy? és ez bazdmeg megjelenik.....de a mantra megy hogy az ellenzéknek van a legaljább gyűlöletpropagandája. az a baj, ezek már feljogosítva érzik magukat a ki tud nagyobbat nyalni versenyre.
#jesuisnáciagyhalott

Szerkesztette: petey

több mint 6 éve
Valasztas.hu nézd meg, más a két 100 százalék fél 7-kor és 7-kor. A fél hetes csak tájékoztatás volt, a 7-es más, tágabb a kör, de még az sem volt a teljes.
Charlie Firpo
A 7-es is tájékoztató adat volt, hiszen hivatalos adat csak szombaton lesz. Addig minden előzetes, tájékoztató adat. Annak a magyarázatnak nincs se füle se farka, hogy a 7 órási adat azért alacsonyabb, mert abban nincsenek benne az átjelentkezők. Egyrészt miért nincsenek benne? Az is előrejelzés, nem hivatalos. A fél hetesben miért volt benne és a 7-esben miért nem?

De mindegy is, mert láthatóan megdőlni látszik a vasárnapi magyarázat. Ha tényleg az átjelentkezők kerültek ki a hét órás adatokból, akkor szombatra vissza kell kerekednie jóval 68% fölé az eredménynek. (Inkább 70% körülre.) Most péntek van, és lassan teljes feldolgozottság mellett is 67%-nál tartunk csak. Ebből már nem lesz 70%, átjelentkezőkkel együtt sem. Ergó mellébeszéltek vasárnap. A csökkenés továbbra sincs értelmesen megindolkolva. (A csökkenés az érvénytelen szavazatok miatt sem lehet, mert a választási részvételbe mindenki beleszámít, az érvénytelen szavazó is. Aki aláírta a részvételi ívet, és átvette a szavazólapot, az beleszámít.)
peterk2005

2018. április 6-án 16 órakor a választók névjegyzékében 7875 ezer választópolgár szerepelt. A belföldi szavazókörökben
68.13 %

A névjegyzéki létszám tartalmazza a belföldön, külképviseleten és levélben szavazó polgárok számát.
67.08 %

És ez is csak tájékoztató, mert azóta is számolják. Holnap lesz végleges adat.

- Gyíkká?
- De már elmúlt.
több mint 6 éve
Annak a magyarázatnak nincs se füle se farka, hogy a 7 órási adat azért alacsonyabb, mert abban nincsenek benne az átjelentkezők. Egyrészt miért nincsenek benne? Az is előrejelzés, nem hivatalos. A fél hetesben miért volt benne és a 7-esben miért nem?
peterk2005
7-kor nincs létszámjelentés, bár lehetne. A 7-es adat az elkészült jegyzőkönyvek összesítése. Az átszavazók voksait odautaztatás (mondjuk Londonból) után később dolgozzák fel, addig ott nincs jegyzőkönyv. Van ilyen szavazókör vagy 106 , átlag mondjuk 700 fővel (az átszavazók nélkül) = 74200 hiányzó.

"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 6 éve
Amadeus the Young Las Vegas Raiders West Virginia Mountaineers 32 901
Ja értem. Neked ez egyfajta terápia. Akkor hajrá, ha ennyivel megelégszel, jobb ha kiventillálod, még ha alapvetően tudod, hogy haszontalanság.
És ha megnyugtat, valamint a komfortszinted visszaáll, anélkül, hogy a frusztráltságod az ellenzéki vereség (134 fidesz szavazat vagy 110 valójában tökmindegy) valós okaira vezetnéd vissza, akkor csak nyugodtan.
Ahogy Bödöcs mondaná:
A közpénz az új saját, az arab az új zsidó, a csalás az új migráncs, az LMP az új bűnbak, a demokrácia az új diktatúra, csak egy dolog örök és elpusztíthatatlan, Gyurcsány.
Sobri Jóska
Kérdezhetek én is? Te miért reagálsz a postjaimra? Csak nem ezzel ventillálod ki magadból azt a belső elnyomott rossz érzést, hogy esetleg csalókra szavaztál? 😉
peterk2005
Azt hittem tudod.
Én troll vagyok.
Maga a kommunikácio szórakoztat.
Sobri Jóska
Akkor próbálhatnál kulturáltan szórakozni. 😊

criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 6 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 32 430 — #NoStress
Ja értem. Neked ez egyfajta terápia. Akkor hajrá, ha ennyivel megelégszel, jobb ha kiventillálod, még ha alapvetően tudod, hogy haszontalanság.
És ha megnyugtat, valamint a komfortszinted visszaáll, anélkül, hogy a frusztráltságod az ellenzéki vereség (134 fidesz szavazat vagy 110 valójában tökmindegy) valós okaira vezetnéd vissza, akkor csak nyugodtan.
Ahogy Bödöcs mondaná:
A közpénz az új saját, az arab az új zsidó, a csalás az új migráncs, az LMP az új bűnbak, a demokrácia az új diktatúra, csak egy dolog örök és elpusztíthatatlan, Gyurcsány.
Sobri Jóska
Kérdezhetek én is? Te miért reagálsz a postjaimra? Csak nem ezzel ventillálod ki magadból azt a belső elnyomott rossz érzést, hogy esetleg csalókra szavaztál? 😉
peterk2005
Azt hittem tudod.
Én troll vagyok.
Maga a kommunikácio szórakoztat.

több mint 6 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 341 — capitaine du château de Vienne 1487
Ahogy Bödöcs mondaná:
Sobri Jóska
peterk2005
Mer nem szavazhatott a jobbikra, mer az a sátán műve. A kisebbik rossz elve - igaz az is ördögi csapda.

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 6 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 23 708 — The only discipline that lasts, is self discipline
Ahogy Bödöcs mondaná:
Sobri Jóska

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
Akkor 2 kérdés:
1, Csaláson pörögni mennyire segít bárkinek is, bármiben?
2, Mit lehet elérni azzal, ha a csaláson pörög a sok összeesküvéshívő plusz az ellenzék is, valamint mi fog ettől
megváltozni? Vagyis summázva: ennek mi a haszna?
Sobri Jóska
1. Nem csaláson pörögtem, hanem a választási rendszer ocsmányságán. Direkt kihangsúlyoztam, hogy csalás nélkül, simán, egyszerűen pocsék munkát végezve is több százalékot kedvez a végeredmény a Fidesznek. Az a 48% valójában nem annyi volt. Akkor is, ha teljesen törvényesen, szabályosan bonyolódott le a szavazás.

2. Mi értelme elmondani, hogy 800 milliót ajándékba kiutalni az anyucinak az egy politikusról elfogadhatatlan, aljas dolog? Mindenkitől az, de egy választott tisztségviselőtől különösen? Az az értelme, hogy szóvá tegyem. Mert nem tartom tisztességesnek, és ha nem teszem szóvá, akkor magamra vessek, ha tovább csinálja.
peterk2005
Ja értem.
Neked ez egyfajta terápia.
Akkor hajrá, ha ennyivel megelégszel, jobb ha kiventillálod, még ha alapvetően tudod, hogy haszontalanság.
Ahogy Bödöcs mondaná:

több mint 6 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 23 708 — The only discipline that lasts, is self discipline
Akkor 2 kérdés:
2, Mit lehet elérni azzal, ha a csaláson pörög a sok összeesküvéshívő plusz az ellenzék is, valamint mi fog ettől
megváltozni? Vagyis summázva: ennek mi a haszna?
Sobri Jóska
1. Nem csaláson pörögtem, hanem a választási rendszer ocsmányságán. Direkt kihangsúlyoztam, hogy csalás nélkül, simán, egyszerűen pocsék munkát végezve is több százalékot kedvez a végeredmény a Fidesznek. Az a 48% valójában nem annyi volt. Akkor is, ha teljesen törvényesen, szabályosan bonyolódott le a szavazás.

2. Mi értelme elmondani, hogy 800 milliót ajándékba kiutalni az anyucinak az egy politikusról elfogadhatatlan, aljas dolog? Mindenkitől az, de egy választott tisztségviselőtől különösen? Az az értelme, hogy szóvá tegyem. Mert nem tartom tisztességesnek, és ha nem teszem szóvá, akkor magamra vessek, ha tovább csinálja.

3. Egy kérdésre választoltam. A kérdés az volt, hogy a rádióban elhangzott lehetséges-e. A válaszom az volt, hogy nem, Amatőr konteózásnak tűnik. Azért, mert aki csalni akar, az tud a rádióban elhangzottnál sokkal egyszerűbben és kimutathatatlanabbul csalni. És leírtam részletesen, pontról pontra, hogy például hogyan.

Sidenote: Egyébként kezdem magam homokozóban érezni. 😊
- "Ha akartak, csalhattak volna".
- "Lófaszt, nem csalt itt senki. Miért? Mert csak".
- "Nem mondtam hogy csalttak. De könnyen csalhattak, és vannak megmagyarázhatatlan adatok."
- "Akkor sem csaltak, a hibaarány jó".
- "De nem jó a hibaarány".
- "Oké, nem jó, csalhattak. De mi szükség ezen lovagolni?"
😀

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
Látom a “mindenkinekaztkellgondolnimintnekem-ősgyík” csak előjön.
Három apróság a csalásos faszságokhoz:

1, Tízezernél több szavazókörből kb. 700-ban volt bármiféle anomália. Ez kb. 7% hibaszázalékot jelent. Ha valaha volt bármiféle dolgod államigazgatással, hivatalokkal, önkormányzatokkal (ezek bonyolították a 2018-as választást is), akkor meg lehetnél döbbenve, hogy 7 százalék hibával megvalósították. 93 százalékban nincs semmi anomália! Bárcsak a hétköznapokban dolgozna így az apparátus!

2, Listákon, de sok helyen egyéniben is 20 feletti párt illetve jelölt szerepelt a szavazólapokon. Ami azt jelenti, hogy a pártok kb. 95 százaléka nem a Fidesz, és kb. 5 százaléka a Fidesz. Logikus, ha véletlenszerű hiba történik, akkor az is ebben az arányban fog megoszlani. Vagyis minden 20 hibából 1 fogja hátrányosan érinteni a Fideszt, és 19 a nemfideszt. Vagy úgy is nézheted, hogy minden 20 hibából 1 lesz az MSZP-re nézve hátrányt okozó, és 19 a nemmszp-re.Sobri Jóska
Hajánál előrángatott érvek Jóska. Bedobsz egy 7%-ot a levegőbe, aminek semmi értelme nincs. Ha elosztok két számot egymással, az eredmény nem lesz feltétlenül értelmes szám. A megfelelőt kell a megfelelővel. És az eredményt a megfelelőhöz kell hasonlítani, nem csak úgy az "apparátusi hibához". Aminek se füle se farka. Az apparátus adott ügyekben, konkrét feladatkörökben tud hibázni, nem "átlagosan". Konkrét feladatkörökben egyébként a 7% hibaarány irdatlan lenne. Lényegében működésképtelen lenne az ország. Minten 100 kiadott jogosítványból hét el lenne rontva? Minden kiadott 100 igazolványból, útlevélből 7 el lenne rontva? Minden 100 érettségiből 7-et elrontanak? Na ne vicceljünk... Ha 100 helyett 10 ezerből van ennyi rontás, még az a szám is igen magas... Nonszensz.

Ha már apparátusi hatékonyságot vetsz össze apparátusi hatékonysággal, akkor tedd rendesen. Meg lehet tenni, mert van rá összevethető adat. Az idei szavazáson több az érvénytelen szavazat, mint az előző négy szavazáson összesen. A 2014-es parlamentit is beleértve, ahol ugyanígy szavaztunk, ahogy most. Ugyanilyen sok jelöltre. A 2014-es volt ráadásul az új rendszer főprobája, ha valamikor indokolható egy esetleges nagyobb hiba arány az az első alkalommal, nem pedig a második alkalommal. Ez egy összevethető adat. És durván eltér a korábbitól. Hallgatom az indoklást, hogy miért...
peterk2005
Akkor 2 kérdés:
megváltozni?
Vagyis summázva: ennek mi a haszna?

több mint 6 éve

1, Tízezernél több szavazókörből kb. 700-ban volt bármiféle anomália. Ez kb. 7% hibaszázalékot jelent. Ha valaha volt bármiféle dolgod államigazgatással, hivatalokkal, önkormányzatokkal (ezek bonyolították a 2018-as választást is), akkor meg lehetnél döbbenve, hogy 7 százalék hibával megvalósították. 93 százalékban nincs semmi anomália! Bárcsak a hétköznapokban dolgozna így az apparátus!

2, Listákon, de sok helyen egyéniben is 20 feletti párt illetve jelölt szerepelt a szavazólapokon. Ami azt jelenti, hogy a pártok kb. 95 százaléka nem a Fidesz, és kb. 5 százaléka a Fidesz. Logikus, ha véletlenszerű hiba történik, akkor az is ebben az arányban fog megoszlani. Vagyis minden 20 hibából 1 fogja hátrányosan érinteni a Fideszt, és 19 a nemfideszt. Vagy úgy is nézheted, hogy minden 20 hibából 1 lesz az MSZP-re nézve hátrányt okozó, és 19 a nemmszp-re.Sobri Jóska
Hajánál előrángatott érvek Jóska. Bedobsz egy 7%-ot a levegőbe, aminek semmi értelme nincs. Ha elosztok két számot egymással, az eredmény nem lesz feltétlenül értelmes szám. A megfelelőt kell a megfelelővel. És az eredményt a megfelelőhöz kell hasonlítani, nem csak úgy az "apparátusi hibához". Aminek se füle se farka. Az apparátus adott ügyekben, konkrét feladatkörökben tud hibázni, nem "átlagosan". Konkrét feladatkörökben egyébként a 7% hibaarány irdatlan lenne. Lényegében működésképtelen lenne az ország. Minten 100 kiadott jogosítványból hét el lenne rontva? Minden kiadott 100 igazolványból, útlevélből 7 el lenne rontva? Minden 100 érettségiből 7-et elrontanak? Na ne vicceljünk... Ha 100 helyett 10 ezerből van ennyi rontás, még az a szám is igen magas... Nonszensz.

Ha már apparátusi hatékonyságot vetsz össze apparátusi hatékonysággal, akkor tedd rendesen. Meg lehet tenni, mert van rá összevethető adat. Az idei szavazáson több az érvénytelen szavazat, mint az előző négy szavazáson összesen. A 2014-es parlamentit is beleértve, ahol ugyanígy szavaztunk, ahogy most. Ugyanilyen sok jelöltre. A 2014-es volt ráadásul az új rendszer főprobája, ha valamikor indokolható egy esetleges nagyobb hiba arány az az első alkalommal, nem pedig a második alkalommal. Ez egy összevethető adat. És durván eltér a korábbitól. Hallgatom az indoklást, hogy miért...

több mint 6 éve
Valasztas.hu nézd meg, más a két 100 százalék fél 7-kor és 7-kor. A fél hetes csak tájékoztatás volt, a 7-es más, tágabb a kör, de még az sem volt a teljes.
Charlie Firpo
A 7-es is tájékoztató adat volt, hiszen hivatalos adat csak szombaton lesz. Addig minden előzetes, tájékoztató adat. Annak a magyarázatnak nincs se füle se farka, hogy a 7 órási adat azért alacsonyabb, mert abban nincsenek benne az átjelentkezők. Egyrészt miért nincsenek benne? Az is előrejelzés, nem hivatalos. A fél hetesben miért volt benne és a 7-esben miért nem?

De mindegy is, mert láthatóan megdőlni látszik a vasárnapi magyarázat. Ha tényleg az átjelentkezők kerültek ki a hét órás adatokból, akkor szombatra vissza kell kerekednie jóval 68% fölé az eredménynek. (Inkább 70% körülre.) Most péntek van, és lassan teljes feldolgozottság mellett is 67%-nál tartunk csak. Ebből már nem lesz 70%, átjelentkezőkkel együtt sem. Ergó mellébeszéltek vasárnap. A csökkenés továbbra sincs értelmesen megindolkolva. (A csökkenés az érvénytelen szavazatok miatt sem lehet, mert a választási részvételbe mindenki beleszámít, az érvénytelen szavazó is. Aki aláírta a részvételi ívet, és átvette a szavazólapot, az beleszámít.)

több mint 6 éve
Perfect elemzés:

youtu.be/H6ejNfjmlQY

több mint 6 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 341 — capitaine du château de Vienne 1487
 www.kephost.com/images/2018/04/13/mesterterv1b2fd979ff8a7090c.png
Sobri Jóska
sajnos hót fogalmad sincs a hatalom pszihológiájáról, 5% az nem nyerés, a nyerés az földbedöngölést jelent...
sutianap

2, Listákon, de sok helyen egyéniben is 20 feletti párt illetve jelölt szerepelt a szavazólapokon. Ami azt jelenti, hogy a pártok kb. 95 százaléka nem a Fidesz, és kb. 5 százaléka a Fidesz.
Logikus, ha véletlenszerű hiba történik, akkor az is ebben az arányban fog megoszlani. Vagyis minden 20 hibából 1 fogja hátrányosan érinteni a Fideszt, és 19 a nemfideszt. Vagy úgy is nézheted, hogy minden 20 hibából 1 lesz az MSZP-re nézve hátrányt okozó, és 19 a nemmszp-re.
És nem ez történt? De.
Annyival torzulhat ez az adat, hogy
- a szavazásnál jelenlévők akkurátusan ügyelhettek arra, hogy a kormánypárttal kapcsolatban minden rendben menjen, míg az Együttre vagy a DK-ra nem fókuszáltak annyira.

- minden bizonnyal voltak önjelölt fidesznyikek, akik egymaguk belenyúltak 5-10-100 szavazatnyi nagyságrendben a történetbe. Ez az országos 5.000.000 feletti szavazathoz képest elenyésző. (És még csak bizonyítani se lehet.)
De még így is érvényesülnek a fenti számok.

3, Mindenki csalt már életében. Te is, én is, mindenki. Mi a közös minden csalásban? Hogy az ember nem akar lebukni, és akkor fog bele, ha úgy érzi, hogy jó eséllyel meg is ússza.
 A Fidesz is csinált már jópár huncutságot az elmúlt 20 évben, sorolhatnánk a végtelenségig. Szerintem a nagy részükről foglamunk sincs és nem is lesz soha. Azok az ügyek, amik a sajtóban futnak, azok a jéghegy csúcsának töredéke.
De pont a választást annyira bénán csinálják, hogy már akkor kiderül, hogy elcsalják, amikor még véget sem ért? Kisebb végső százalékok, mint napközbeniek… elromló szerverek… érvénytelen szavazatok garmada… óvodában fogságba vetett szavazatszámláló bizottságok… stb.

Nem érzed az ellentmondást?
Egyszerre akarod a Fideszbe projektálni a rettenetes diktatúraépítő, mindent átszövő furmányos korrupciós hálozattal irányító maffiát, aki mindenkit elsöpör, kicsinál, lekaraktergyilkol, gyászba borítja kis hazánkat, és ezel párhuzamosan belelátod a világ legostobább, kb. azonnal kiderülő választási csalását.
Sobri Jóska
szóva túltoltad az opportunistát, csak ennyi

kábé van fogalmam, hogy mi megy idestova 24 évvel ezelőtt se hímestojás volt, s akkor még hun volt épp hogy meg volt az 5% - s már akkor is szépen lepapírozott kabarékat tudtak előadni

több mint 6 éve
Sobri Jóska
sajnos hót fogalmad sincs a hatalom pszihológiájáról, 5% az nem nyerés, a nyerés az földbedöngölést jelent...
sutianap

2, Listákon, de sok helyen egyéniben is 20 feletti párt illetve jelölt szerepelt a szavazólapokon. Ami azt jelenti, hogy a pártok kb. 95 százaléka nem a Fidesz, és kb. 5 százaléka a Fidesz.
Logikus, ha véletlenszerű hiba történik, akkor az is ebben az arányban fog megoszlani. Vagyis minden 20 hibából 1 fogja hátrányosan érinteni a Fideszt, és 19 a nemfideszt. Vagy úgy is nézheted, hogy minden 20 hibából 1 lesz az MSZP-re nézve hátrányt okozó, és 19 a nemmszp-re.
És nem ez történt? De.
Annyival torzulhat ez az adat, hogy
- a szavazásnál jelenlévők akkurátusan ügyelhettek arra, hogy a kormánypárttal kapcsolatban minden rendben menjen, míg az Együttre vagy a DK-ra nem fókuszáltak annyira.

- minden bizonnyal voltak önjelölt fidesznyikek, akik egymaguk belenyúltak 5-10-100 szavazatnyi nagyságrendben a történetbe. Ez az országos 5.000.000 feletti szavazathoz képest elenyésző. (És még csak bizonyítani se lehet.)
De még így is érvényesülnek a fenti számok.

3, Mindenki csalt már életében. Te is, én is, mindenki. Mi a közös minden csalásban? Hogy az ember nem akar lebukni, és akkor fog bele, ha úgy érzi, hogy jó eséllyel meg is ússza.
 A Fidesz is csinált már jópár huncutságot az elmúlt 20 évben, sorolhatnánk a végtelenségig. Szerintem a nagy részükről foglamunk sincs és nem is lesz soha. Azok az ügyek, amik a sajtóban futnak, azok a jéghegy csúcsának töredéke.
De pont a választást annyira bénán csinálják, hogy már akkor kiderül, hogy elcsalják, amikor még véget sem ért? Kisebb végső százalékok, mint napközbeniek… elromló szerverek… érvénytelen szavazatok garmada… óvodában fogságba vetett szavazatszámláló bizottságok… stb.

Nem érzed az ellentmondást?
Egyszerre akarod a Fideszbe projektálni a rettenetes diktatúraépítő, mindent átszövő furmányos korrupciós hálozattal irányító maffiát, aki mindenkit elsöpör, kicsinál, lekaraktergyilkol, gyászba borítja kis hazánkat, és ezel párhuzamosan belelátod a világ legostobább, kb. azonnal kiderülő választási csalását.

több mint 6 éve
apeszos Washington Commanders Florida State Seminoles 8 158 — Cserecsapat
Új ukáz kiadva... Ugyanez a cikk van több más állami Mészáros lapban...

https://www.bama.hu/orszag-vilag/gulyas-marton-behivta-a-soros-rohamosztagot-1307669/
több mint 6 éve
 clyp.it/srtiq1qm
Amadeus
Mennyire lehet erre adni? Nem értek ennyire az informatikához, de előfordulhat ez? Ha igen, az skandallum.
Willis
Szerintem ez az "informatikus" vagy nem volt informatikus, vagy nem nagyon ért a szakmájához. Ilyen bonyolult "vissza szinkronizálás" konteóra ugyanis semmi szükség nem lett volna. Ez túl sok embert igényel, túl sok ponton megfogható. Értelmes "csaló" ilyent nem csinál, ha megoldható sokkal egyszerűbb módon - sokkal kevesebb embert, egyszerűbb feladatokra bevonva - "igazítani" egy választás eredményén. Hogyan?

Mondok egy konkrét példát, és érthető lesz. Kicsi matek kell csak hozzá, semmi komoly: Tegyük fel "A" párt kap 100 szavazatot, "B" párt kap 50 szavazatot, "C" párt kap 50 szavazatot egy választáson. Összesen tehát 200 szavazat érkezett be. Ekkor a százalékos végeredmény az lesz, hogy "A" pártnak van 50%-a, "B" és "C" pártoknak pedig 25-25%-a. De ha kiderül, hogy 20-al több szavazat van a dobozban, mint az elvárt 200, akkor a sajátos magyar szabályok szerint minden párttól le kell vonni 20-20 szavazatot. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos végeredmény az lesz, hogy "A" párt kap 80, "B" és "C" pártok pedig 30-30 szavazatot. Az összes szavazat tehát 140 lesz (hiába van az urnában 180 érvényes szavazat). Ergó a plusz 20 "odakerült" szavazat miatt "A" pártnak máris 50% helyett 57%-os lesz a szavazat aránya, "B" és "C" pártoknak pedig leesik a szavazat arányuk rendre 21-21%-ra. Tehát az egyik párt 7%-al növelte, a másik kettő (összesen) 7%-al csökkentette a támogatását a valóságoshoz képest, ami összesen 14%-ot tolt el a szavazati arányokon.

Hangsúlyozom, ez a szabály, és ez így teljesen törvényes. Nincs benne manipuláció. Volt már arról szó, hogy a Fidesz saját magára írta a választói törvényt? 😊 Hát tessék, itt van a példa hogy a gyakorlatban ez mit jelent. Ez azt jelenti, hogy ha nulla a manipuláció, akkor is, minden választási hiba, érvénytelenség a Fidesz szavazati arányát fogja megtolni (a legnagyobb pártét, amelyik a Fidesz), és a kisebb pártokét fogja csökkenteni. Ez nem feltételezés, nem konteó, ez matematikailag levezethető. És törvényes, nem kell hozzá csalni.

Namost, ami a zűrős, az egyrészt az a tény, hogy fél hétkor ugye 68% fölötti részvételt jeleztek, ami hét órára leesett 67%-ra. A sajtóban elhangzó dumák bullshitek, erre szakmailag értékelhető választ én még nem kaptam. Szombaton, a hivatalos eredmény kihirdetésénél majd kiderül a helyzet. de ha nem változik a végeredmény, marad a 67% a prognosztizálható 70% helyett, akkor itt valami nem százas. Másrészt az is érdekes, hogy idén minden korábbinál több lett az érvénytelen szavazat. Olyan sokkal több, hogy még nem is végeztek az átszámolással, de már több az érvénytelen, mint az elmúlt négy választáson / népszavazáson összesen. És erre nem lehet magyarázat az, hogy bonyolultak voltak a szavazólapok, mert 2014-ben is ugyanilyen sok párt és sok jelölt volt, és alapjaiban ugyanígy kellett szavazni, és akkor drasztikusan kevesebb volt a hiba. Ergó azóta "hülyültek" meg a szavazai biztosok valamiért...

Hogy ez miért zűrös? A fent leírt választórendszeri sajátosság miatt. Ha hibásan kerültek plusz szavazatok urnákba, és azokat érvényteleníteni kell, akkor az a fenti matematika szerint a Fidesz számait tolja meg. Mégpedig ilyen mértékű érvénytelenségnél már elég durván. Már most több, mint 200 ezer érvénytelen szavazat van, ami több, mint 3%. Ez - a fenti matekot alkalmazva - önmagában alkalmas arra, hogy a valós eredményt 4.5-5-5.5-6%-al (a végleges számtól függően) a Fidesz felé tolja. Tehát egy valós 42-43%-ból csinálhatott 48%-ot a Fidesznek, és ennyit vett el a kisebb pártoktól. Az Együtt még rosszabbul járt, mert ők veszítették a legtöbbet, ők emiatt kerültek 1% alá, miközben a valóságban bőven többen szavaztak rájuk, mint 1%.

Hangsúlyozom, nem beszéltem manipulációról. Ez a helyzet akkor is, ha tényleg a szavazatszámlálók voltak szimplán hülyék. A rendszer akkor is a Fidesz díjazta meg plusz 4-6%-al, az Együtt-et meg kiszórta. Ez a választási rendszerből következik. Be lehet írni a kis füzetbe majd tényként, hogy ebben az esetben a Fidesz 48%-a a valóságban valahol 42-43% körül volt. (Pontosan megmondható, hogy hol, ha meglesznek a pontos számok).

Na vajon miért sikoltozott a választási törvény ellen a szakma és minden ellenzéki párt is? Hát például ezért. Mert ilyen "rejtett" aknák is vannak benne. A többi - pl. töredékszavazatos győzteskompenzáció - csak erre jön rá. Ez a választási rendszer egy csőd, a demokratikus választások megcsúfolásra, de ezt eddig is tudtuk. Legfeljebb a nagyközönség most szembesül az édes-aranyos apróságaival.

Szóval én azt szeretném tudni, hogy a) mi lett a prognosztizálható 70% helyetti 67% miatt hiányzó 3%-al? Erre szakmailag értékelhető válasz még nem érkezett. b) Arra is várnék valami emészthető magyarázatot, hogy ugyanazok a szavazólapok miért okoztak most sokkal nagyobb gondot, mint 4 éve, amikor ugyanilyen nagyok voltak, és akkor az volt az első szavazás ilyen szabályokkal, ez meg már a második volt?

Érted már, hogy miért mondom, hogy nem hiszem el annak az "informatikusnak" a konteóját? Mert túlbonyolított a történet. Van ebben a rendszerben bőven annyi mozgástér, hogy bonyolult "photoshopolás" nélkül is simán bele lehessen nyúlni úgy, hogy az érintettek 90%-a azt se tudja, hogy mi történt. Elég a hajnali órákban amikor még mindenki álmos, a helyét keresi, és a lezárás előtti hullafáradt utolsó 1-2 órában egy valaki a bizottságban, aki "véletlenül" rossz lapokat ad. Elég ha a szavazólapok 2-3%-át "elvétik", és máris ott tartunk, hogy itt tartunk. És erről a szavazóbizottságban senki másnak fogalma sincs, észre sem veszik, csak urna bontáskor. Akkor pedig már elő van írva a kötelező eljárás erre a zesetre. Ez a törvény által adott, a rendszerbe kódolt lehetőség. Minek ide akkor photoshopolni? Egyáltalán, minek belenyúlni az informatikai rendszerbe? Teljesen felesleges. Elég "hanyagságból" előállítani 2-3% érvénytelen szavazatot, és utána mindent precízen le is könyvelhetnek akár. A többit a választói rendszer Fideszre írt apró gyöngyszemei megoldják. Legfeljebb kicsit furcsán néznek majd, hogy miért ennyi az érvénytelen szavazat, meg miért csökkent le a 68% a végén. Hát, nézzék. Látni úgysem lehet semmit. A szavazat a helyén van, tényleg annyi, tényleg ott van, és tényleg érvénytelen.

De hangsúlyozom, szerintem a legszomorúbb az, hogy nem is kell szándékos manipuláció. Az is elég, ha tényleg hibáznak, az is a győztes pártot nyomja meg. Méghozzá minél többet hibáznak annál jobban. Ez a történet igazi fintora. Minél szarabb munkát végez a kormány a választások előkészítésével, annál jobban fogja őt megtolni az általa alkotott törvény a szavazáson. Ültessük be a biztosokat bután, kiképzetlenül, és a többit teljesen szabályosan is megoldja nekünk a rendszer.
peterk2005

Szerkesztette: Charlie Firpo

- Gyíkká?
- De már elmúlt.
több mint 6 éve
Lecsó Denver Broncos 3 115
Simicska pert nyert az oszlopháború ügyében...
Meglepődtem... jah nem...
NB2
ledobhatná az atomot... izé.
Amadeus
Nem hiszem hogy van neki...
Arról beszélgettünk a minap, hogy simán vannak olyan ügyek, amik elévültek, ergó Lajost már nem lehetne érte büntetni, de Vityának azért politikailag még fájhatna... Ha Lajosnak lenne ilyen, már előjött volna vele. Annak idején valószínűleg nem gondolt rá, hogy neki bizonyítékokat kellene gyűjteni a legjobb cimbi ellen...
több mint 6 éve
Igor Baltimore Ravens TCU Horned Frogs 16 370 — No 1 Zhang Yufei fan
Ha ismerek olyat aki azért nem ment el szavazni az LMP-re mert egy helyen is visszaléptek az MSZP/DK javára akkor elfogadod hogy a visszaléptetés habár materiális keretek között nem befolyásolja a listát ha viszont feltételezzük hogy vannak olyan szavazók akik elvi okokból nem hogy csak nem nyúlnak a szarba hanem azzal se fognak kezet aki lepacsizott a fekáliával így gyakorlatilag mégis?
Geeri
Természteseten elfogadom, hogy vannak ilyen szavazók. Mindenféle szavazó van. Vannak kutyapárti szavazók is. Demokrácia szempontból az ő véleményük, szavazatuk is fontos, de a parlamenti matematikában az ő szavazatuk elveszett szavazat. Soha az életben nem fognak sem pártot, sem egyéni képviselőjelöltet a parlamentbe juttatni. Viszont nem csak ilyen szavazók vannak. Olyan szavazó is van, aki egészen egyszerűen azért nem megy el szavazni, mert minek. Kormányt váltani elmenne, de öt százalékos pártok közül válogatni nem akar.

Szociológiai okokból ráadásul nyugodtan feltételezheted, hogy utóbbiak vannak többen, mert több az "egy bites" választó (két alternatívából, esélyes győztesre szívesen szavaz, a kavalkádból viszont nincs kedve válogatni), mint a kifinomult ízlésű.
peterk2005
én a kutyák helyében vigyáznék, Izlandon is egy viccpárt nyert, nem?
slowmotion
"According to Icelandic government statistics, 99% of the nation's inhabitants live in urban areas (localities with populations greater than 200) and 60% live in the Capital Region."

Mondjuk a város definíciója vicces arrafele, de nálunk elég nehéz lesz.. és ez csak az egyik ok.

We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)

We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 6 éve
Sobri Jóska