Politika
46 feliratkozó
több mint 6 éve
Biztos van aki leszarja, de annyira azért nem élünk jól, hogy mondjuk a "szomszéd kertje zöldebb" mantrával ne lehetne megvenni őket is... miért, mi más opció/ötleted arra, hogyan szerezze vissza az MSZP a vidéket? (az, hogy hagyjuk elveszni az nem opció..)Arra nem gondolsz, hogy a magyarok többségének jó az ami van?Szerintem aki az elcsalt választás irányába gondolkodik az félrevezeti magát nagyon. Én ebbe a topicba kb egy héttel a választások előtt csatlakoztam be, amikor is elkeseredésemben beírtam hogy kijött a medián választások előtti előrejelzése, hogy 2/3-a lesz a fidesznek. Akkor persze mindenki leoltott, h ez teljesen kizárt (igaz Igor..?), én viszont azóta sejtettem hogy ez lesz, főleg hogy Hann Endre logikusan meg is indokolta, h miből jön ki az eredmény és végül ez is történt.Igazad van/volt, és tévedtem. (még ha úgy vélem, hogy ez igenis békanyálon lett meg, és csakis azért mert az ellenzékiek nem tudtak még mondjuk 4-5 körzetben visszalépni..)
Szesze
De minden kifogást félretéve, grat, igazad/igazatok lett.. most majd isszuk a levét.
A Mediánt inkább hagyjuk, mert simán visszatáncoltak a választás napján az előzetes eredményeket látva, és hogy biztos ami biztos alapon bevédjék magukat.. és nekik meg amúgy ez a munkájuk. Tény, hogy közel voltak, de nem annyira hogy én sikernek véljem, amit ők lenyilatkoztak.
Ezek az utólagos pénz/médiafölényre hivatkozó nyilatkozatok nem tetszenek.. aki informáltan követtet a dolgokat, az úgyis tudta... a vidékieket pedig ezzel megint nem lehet megérinteni/megfogni, sőt a Fidesz kezére játszanak megint csak.
Egyszerű a helyzet - a 2/3-ot kellett volna elkerülni, elbaszták. #youhadonejob
Nagyon gondolkozom rajta, hogy elmetrózok, megnézem mi lesz az Operánál (nem hiszem hogy bármilyen változás lesz, inkább csak érdeklődésképpen, milyen az ált. hangulat, hogy szerveződik a dolog, stb...) - de a vidék szempontjából teljesen érdektelen ez is igazából, sőt ha lesz bármi apró dulakodás, majd az M1 videóban jön a hazudozás...
Valahogy meg kell fogni a vidéket, és most ezen kell 4 évet dolgozni, a többi csak hab a tortán.. persze kell próbálkozni Budapesten is, de nem így és nem erre kell helyezni a fő hangsúlyt.
Igor
"Nem menthetsz ki egy halat a vízből."
Valóban védve vannak a migráncsoktól, valóban jobban élnek évről évre, valóban örülnek hogy közmunka van segélyek helyett, valóban jól jönnek a 10ezer forintos utalványok, valóban úgy érzik, hogy Orbán az új Kádár, és valóban leszarják a korrupciót, hogy éppen ki lopja szét az országot, leszarják a bezáródást, az illiberalizálódást, az unortodoxiát, az IMF-t, a GDP-t és a többi ilyen fővárosi huncutságot?
Ez így fel se merül benned?
Nagy kár...
Sobri Jóska
Az ellenségkeresés az egy teljesen más stratégiai elem ilyen szempontból, az működhet attól függetlenül, hogy elfogadod a jelenlegi magyar Ugart vagy sem, csak másképp kell az ellenségképet kalibrálni.. de mivel láthatatlan ellenség van elég, simán működhetne ez mindkét oldalnak egyszerre (Soros-báb vs Putyin-báb, mondjuk)
Szerkesztette: Igor
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 6 éve
444.hu/2018/04/14/sallai-robert-benedek-megutotte-hadhazy-akostBunyó közben is jól jön ugye egy-egy visszalépés. Bocs. 😀
jézusom..
lehet más a politika 😊
Szesze
A Fidesz továbbra is csak egy kávét kér.
"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv
több mint 6 éve
A Mediánt inkább hagyjuk, mert simán visszatáncoltak a választás napján az előzetes eredményeket látva, és hogy biztos ami biztos alapon bevédjék magukat.. és nekik meg amúgy ez a munkájuk. Tény, hogy közel voltak, de nem annyira hogy én sikernek véljem, amit ők lenyilatkoztak.Nem igazán visszatáncoltak, hanem index/rtl klub megbízásból az utsó pillanatban csináltak egy újabb kutatást amin az jött ki, h éppen nem lesz 2/3 (az elsőnél a valóságnál is durvább fidesz sikert mértek, talán 142-t asszem). Ez mondjuk be is jött volna, ha nem ajándékozza nekik a baloldal a 2/3-ot.
Igor
A többi mondandóddal egyet értek.
több mint 6 éve
Arra nem gondolsz, hogy a magyarok többségének jó az ami van?Szerintem aki az elcsalt választás irányába gondolkodik az félrevezeti magát nagyon. Én ebbe a topicba kb egy héttel a választások előtt csatlakoztam be, amikor is elkeseredésemben beírtam hogy kijött a medián választások előtti előrejelzése, hogy 2/3-a lesz a fidesznek. Akkor persze mindenki leoltott, h ez teljesen kizárt (igaz Igor..?), én viszont azóta sejtettem hogy ez lesz, főleg hogy Hann Endre logikusan meg is indokolta, h miből jön ki az eredmény és végül ez is történt.Igazad van/volt, és tévedtem. (még ha úgy vélem, hogy ez igenis békanyálon lett meg, és csakis azért mert az ellenzékiek nem tudtak még mondjuk 4-5 körzetben visszalépni..)
Szesze
De minden kifogást félretéve, grat, igazad/igazatok lett.. most majd isszuk a levét.
A Mediánt inkább hagyjuk, mert simán visszatáncoltak a választás napján az előzetes eredményeket látva, és hogy biztos ami biztos alapon bevédjék magukat.. és nekik meg amúgy ez a munkájuk. Tény, hogy közel voltak, de nem annyira hogy én sikernek véljem, amit ők lenyilatkoztak.
Ezek az utólagos pénz/médiafölényre hivatkozó nyilatkozatok nem tetszenek.. aki informáltan követtet a dolgokat, az úgyis tudta... a vidékieket pedig ezzel megint nem lehet megérinteni/megfogni, sőt a Fidesz kezére játszanak megint csak.
Nagyon gondolkozom rajta, hogy elmetrózok, megnézem mi lesz az Operánál (nem hiszem hogy bármilyen változás lesz, inkább csak érdeklődésképpen, milyen az ált. hangulat, hogy szerveződik a dolog, stb...) - de a vidék szempontjából teljesen érdektelen ez is igazából, sőt ha lesz bármi apró dulakodás, majd az M1 videóban jön a hazudozás...
Valahogy meg kell fogni a vidéket, és most ezen kell 4 évet dolgozni, a többi csak hab a tortán.. persze kell próbálkozni Budapesten is, de nem így és nem erre kell helyezni a fő hangsúlyt.
Igor
"Nem menthetsz ki egy halat a vízből."
Valóban védve vannak a migráncsoktól, valóban jobban élnek évről évre, valóban örülnek hogy közmunka van segélyek helyett, valóban jól jönnek a 10ezer forintos utalványok, valóban úgy érzik, hogy Orbán az új Kádár, és valóban leszarják a korrupciót, hogy éppen ki lopja szét az országot, leszarják a bezáródást, az illiberalizálódást, az unortodoxiát, az IMF-t, a GDP-t és a többi ilyen fővárosi huncutságot?
Ez így fel se merül benned?
Nagy kár...
több mint 6 éve
Íd) Előre is elnézést, de végtelen nagy naivitás azt számon kérni az ellenzéki pártoktól, hogy miért nincs vidéki beágyazottságuk. A Jobbik az elmúlt tíz évét azzal töltötte, hogy vidéken beágyazott legyen. Az utolsó kis faluba is kimentek fát aprítani, masírozni magyar mentében, hogy eladják a népi, nemzeti vonalat. Százszor annyit tettek a vidék megnyeréséért, amennyi a Fidesznek valaha is kellett. És mit értek el vele? Húsz százalékot? Brávóó.Ez a konzisztens 20% (a 0%-ról indulva, miközben az MSZP-nek ugye megvolt a bázisa) fantasztikus eredmény a jelen körülmények közt, még ha ez az eredmény csalódás is volt/többet várt kb mindenki... és mivel vidéken mindenhol kb. a legnagyobb ellenzéki párt, simán benne van a pakliban, ha történik valami olyan, szisztematikus dolog hogy a Fidesz összedől a következő választáson... akkor azért bőven jobb helyzetben vannak, mint akárcsak egy teljesen összeolvasztott MSZP-DK-LMP(akik úgyse fognak közösködni, mert hülyék)-Momentum.. szóval én nem aggódnék a jobbik helyében.
peterk2005
HA marad a status quo... persze az a valószínűbb hogy a művérnácifasisztamensevik oldal visszatér Vona távozása után, és felszalámizzák magukat (a Fidesz jótékony segítségével persze)
Szerkesztette: Igor
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 6 éve
444.hu/2018/04/14/sallai-robert-benedek-megutotte-hadhazy-akostMinden összetartó, hatékony, céltudatos szervezetben egy ilyen után összezár a csapat, és elintézik házon belül.
jézusom..
Szesze
Kifelé max. annyi a hivatalos verzió, hogy "elestem".
Ez a baromarcú meg rohangál a bíróságra, miközben a saját egyéni indulásáért be akart áldozni 5-6 budapesti körzetet, és ebből se tud jól kijönni az LMP, ha ezen pörög.
Az ilyen rosszabb, mint Németh Szilárd, mert Németh nyílt lapokkal játszik, nem árul zsákbamacskát, őszinte a viselkedése, még ha az egy vadtulkot is jelent, míg Hadházy saját magát emeli a tisztesség pajzsára, aztán néz, ha senki se tartja és lepottyan róla.
több mint 6 éve
Szerintem aki az elcsalt választás irányába gondolkodik az félrevezeti magát nagyon. Én ebbe a topicba kb egy héttel a választások előtt csatlakoztam be, amikor is elkeseredésemben beírtam hogy kijött a medián választások előtti előrejelzése, hogy 2/3-a lesz a fidesznek. Akkor persze mindenki leoltott, h ez teljesen kizárt (igaz Igor..?), én viszont azóta sejtettem hogy ez lesz, főleg hogy Hann Endre logikusan meg is indokolta, h miből jön ki az eredmény és végül ez is történt.Igazad van/volt, és tévedtem. (még ha úgy vélem, hogy ez igenis békanyálon lett meg, és csakis azért mert az ellenzékiek nem tudtak még mondjuk 4-5 körzetben visszalépni..)
Szesze
több mint 6 éve
"kaptam egy elég hitelesnek tűnő indormációt arról, hogy eleve 500 ezerrel több szavazólapot nyomtattak illetve a választás napján is ügyeletet tartott a nyomda és vasárnap délután gőzerővel el is kezdtek nyomtatni. Az elég meredek információt -lehetőséghez mérten- igyekezni fogjuk hivatalosan ellenőrizni, de ennél sokkal fontosabb azt elmondani, ami már most tudható 1) ez a választás eleve tisztességtelen volt azért, mert a kormánypropaganda éveken keresztül minimum százszor több pénzt ölt a kampányba, mint ami az ellenzéknek rendelkezésére állt, az is csak egy hónapig. Számos tényt lehetne sorolni (pl a külföldön dolgozók levélszavazásának tiltását) még, de ez a legfontosabb. Ha egy választáson nem egyenlő az ellenzék és a kormány esèlye, az a választás nem szabad és nem tisztességes 2) még mindig nem tudjuk, hogy rendszerszintű csalás vagy a lezüllesztett közigazgatás rendszerszintű inkompetenciája okozta a rengeteg törvénytelenséget és szabálytalanságot, de az biztos: akár így, akár úgy, ezek a rendellenességek alapvetően és joggal rendítik meg a választásba vetett bizalmat."Ezt az idegesítő, agyhalott Hadházy valakinek fejbe kéne már baszkodnia.
Hadházy Ákos
apeszos
index.hu/belfold/2018/04/14/sallai_robert_benedek_hadhazy_akos_lmp_verekedes/
És lőn.
több mint 6 éve
444.hu/2018/04/14/sallai-robert-benedek-megutotte-hadhazy-akostjézusom..
lehet más a politika 😊
Szerkesztette: Szesze
több mint 6 éve
A jobbikos szavazó ugyanúgy örült, hogy nincs népszabó, mint a fideszes, ahelyett, hogy abból azt a következtetést vonta volna le, hogy ha a Népszabó történetet engedjük, akkor jönni fog a Magyar Nemzet is. És tessék. Jött is.A Népszabadság egy piaci alapon működő napilap volt, amit a tulajdonosa bezárt, mert nem igazán volt versenyképes azokkal a lapokkal, akik sokkal több állami reklámbevételre (az állami reklámköltés is a reklámpiac része) tesznek szert. Pl. Lokál, Ripost, Népszava, Bors, stb., mivel nem azon dolgoztak, hogy aláássák az állam hitelességét. Logikus.
peterk2005
Nem állami tulajdonű újság volt, nem az állam zárta be.
A Magyar Nemzet dettó.
Ha én most csinálnék vagy vennék egy napilapot, melyben mondjuk a szépségipart kívánom kritizálni 24/24-ben, akkor nem számítanék túl sok L'Oreal, Henkel vagy J&J reklámra. Ez is logikus.
Az Együtt-pallos mindegyik ellenzéki párt feje fölött ott van, mert az Együtt egy 3-5 emberes párt, néhány tucat aktivistával. Ők azt a 150 milliós támogatást az utolsó fillérig kampányra költötték, ők nem kamuztak, hanem valóban politizáltak.ööööö, talán nem kellett volna fedezet (garantált 1%) nélkül elbaszni 150 milliót, nem?
peterk2005
Azzal legyen szolidáris az "ellenzéki szavazó", hogy Juhász csinál egy öncélú, értelmetlen, színtisztán személyeskedő, lejárató videót 'Berni' ellen? Hát nem az. Teljesen akceptálható módon.
d) Előre is elnézést, de végtelen nagy naivitás azt számon kérni az ellenzéki pártoktól, hogy miért nincs vidéki beágyazottságuk. A Jobbik az elmúlt tíz évét azzal töltötte, hogy vidéken beágyazott legyen. Az utolsó kis faluba is kimentek fát aprítani, masírozni magyar mentében, hogy eladják a népi, nemzeti vonalat. Százszor annyit tettek a vidék megnyeréséért, amennyi a Fidesznek valaha is kellett. És mit értek el vele? Húsz százalékot? Brávóó.Talán mert a fasz se kíváncsi az ostoba náci baromságaikra. Hála istennek.
peterk2005
több mint 6 éve
Willie Parker
15 383
Országos trendet nem tudok mondani, csak a helyi viszonyt. Ágh Péternek egy sárvári körzetben 557 aktivista segìtett MINIMUMOKÉRT. A Jobbiknak kb 30, az MSZP-nek 27, az LMP-nek 12, a többieknek kb 7-10. Az 557 aktivistából alsó hangok 250- en párttagok a nyugati régióban. Az ellenzék strutúrája, koordinációja a habokban sincs a környéken.Ha jól értem akkor ez az elmélet, meg a számolás azt feltételezi, hogy minden érvénytelen szavazat oka a többletszavazatokból fakad(na) ami nyilvánvalóan nincs így. Ettől még ha nagy mennyiségben van ilyen az mindenképp gyanús, de én még nem láttam ennek mértékértől konkrétumot sehol.Nem. Csak a) a példával csak szemléltettem a választási rendszer torzságát, b) azért hoztam egy ilyen konkrét példát, hogy elmagyarázzam, miért gondolom, hogy a rádió riportban betelefonáló "informatikus" csalásra vonatkozó vádja konteó (mert teljesen felesleges lenne így csalni).
Szesze
A törvény egyébként olyan, hogy minden érvénytelen szavazat a győztesnek kedvez. És nem csak az érvénytelen szavazatok. Akit érdekel, annak levezetem még 25 további példán keresztül, hogy mi hol hoz hasonló torzulást, de feleslegesnek érzem, mert ez a végtelenül egyszerű példa is "vitát" váltott ki. Csak magamnak csináltam munkát, valósában alig akadt valakit akit érdekelt. A választói rendszert kritizálók sora mondta már ezt el egyébként. Akadémiai szintű, több tucat oldalas tudományos munkákon keresztül a legyegyszerűbb nyelven megfogalmazott "média kompatibilis" kritikákig. És a társadallom magasról tett az egészre. Nem érdekelte. Igazából az ellenzéki szavazót sem.
Nyilván vannak gyanús esetek, ki is kell vizsgálni őket,de az ellenzéki pártoknak inkább a saját totális alkalmatlanságukkal kellene elszámolni, ami persze nem könnyű feladat. Ezen a választáson két dolog kellett volna, hogy realitása legyen az ellenzéki győzelemnek: 1. Minél nagyobb összefogás, lehetőleg egy érdemi ellenzéki jelölt. 2. Már az előző választás megmutatta, hogy vidéken teljes bukás várható amennyiben nem történik drasztikus változás itt, szóval ide kellett volna koncentrálni az erők 90%-át, a városok maguktól is elérték volna ezt az eredményt.Ez szerintem a valóság félreértelmezése. Sok dolga lesz az ellenzéki polikának - és amíg létezik - az ellenzéki sajtónak, hogy ezt elmagyarázza az ellenzéki szavazóknak. 😕 A valóság egyszerűen annyi, hogy:
Ebből SEMMI nem valósult meg, ehelyett hallgathattuk Vonától, Széltől meg az összes ellenzékitől hogy csak a 70% legyen meg és nyerünk.. Most ezek (beleértve a nekik dolgozó apparátust) vagy elképesztően hülyék és önmagukat is becsapták ezzel, vagy őőő, igazából nem is nagyon van másik reális verzió.. Széléknek pl egyértelmű volt, hogy minél nagyobb a részvételi arány, annál kedvezőtlenebb lesz az eredmény. A Jobbik kommunikációja még talán érthető is volt ezzel kapcs, de persze ez sem valósult meg.. Nekik lett volna a legnagyobb buli a teljes összefogás, hisz kb az összes vidéki körzetet megkaphatták volna a városokon kívül, tekintve hogy a baloldal ott konkrétan lenullázta magát az évek során, mert még a fent említett 2. pontot sem volt képes észlelni. Szánalmas előadás volt ez mindenki részéről, szóval kár az ellenzéki embereknek az elcsalt választások illúziójába lengetni magukat, a fenti két pontot kellett volna megvalósítani, a többi rizsa.
Szesze
a) Az ellenzék pártok tisztában voltak vele, hogy ezt a választást a Fidesz fogja nyerni. A választási rendszerből, és még a legoptoptimálisabb előrejelzések becsléseiből sem volt más végeredmény prognosztizálható. A kérdés csak a kétharmad elkerülése ill. az esetleg minél szorosabb eredmény elérhetősége volt.
b) Az ellenzék csapdában volt, mert egy előre tudható vereséget képtelenség kommunikálni. Ha azt mondják az ellenzéki szavazóknak, hogy gyertek el szavazni, hogy minimalizáljuk a vereséget, akkor több százezer ellenzéki szavazó maradt volna otthon, mert olyan vesztesre aki előre elmondja magáról hogy vesztes, nagyon sokan egyszerűen nem is veszik a fáradtságot, hogy rászavazzanak. A győzelem lehetőségét voltak kénytelenek - Vonától Szél-en át Karácsonyig - kommunikálni. Más lehetőség nem volt, ezt KELL tenni egy választáskor. És ezt sokan el is hitték, hiszen ezért mentek el ennyien szavazni. Elhitték, hogy győzhetnek. Ha nem hitték volna, több száz ezer ellenzéki szavazó egyszerűen otthon marad, ahogy 2014-ben tette. Tehát az ellenzéki kampány valójában sikeres volt. Ami nem volt sikeres, az a koordináció. De azt meg a szavazói bázis szétdaraboltsága okozta, ami részben hozott adottság. Amit sajnos a 8 év alatt nemhogy lebontani nem sikerült, de inkább még építeni rá. Ékes bizonyíték erre a választások utáni egymásra mutogatás. Nem csak a pártoknál, de a szavazóbázis is. Az állatorvosi ló pedig az Együtt esete. Az ellenzék szinte jobban kárörvend Juhászék bukásán, mint a Fidesz szavazó. Ez a legszomorúbb a történetben. Nem azért, mert Juhásszal együtt kellene érteni. A korrupciós ügyek felderítésén kívül lényegében semmiben nem értek egyett az együttel, és Juhász is unszimpatikus számomra, de a történet az egy Népszabadság sztori. A jobbikos szavazó ugyanúgy örült, hogy nincs népszabó, mint a fideszes, ahelyett, hogy abból azt a következtetést vonta volna le, hogy ha a Népszabó történetet engedjük, akkor jönni fog a Magyar Nemzet is. És tessék. Jött is. Egy ilyen ellenzéket sajnos nem lehet jelenleg összerántani a Fidesz-i egység ellen.
c) Az ellenzék erőforrás szempontjából is csapdában van, mert mindenkinek külön-külön is a saját túléléséért is élethalál-harcot kell folytatnia. Ráadásul úgy, hogy ellenzéken belül sincs meg a kölcsönös szolidaritás. Ellenzéken belül is kárörvendés követi ha a másik valamiben kudarcot szenved, vagy megszívja. Közben mindenkinek saját magáért kell kampányolnia, saját magának az érdekeit kell előtérbe tennie, különben azt kockáztatja, ahova az Együtt jutott. Schiffer fenyegetőzése nem volt véletlen, ő nem a Fidesz beépített ügynöke az LMP-ben, hanem a saját pártját féltette. Az Együtt-pallos mindegyik ellenzéki párt feje fölött ott van, mert az Együtt egy 3-5 emberes párt, néhány tucat aktivistával. Ők azt a 150 milliós támogatást az utolsó fillérig kampányra költötték, ők nem kamuztak, hanem valóban politizáltak. Az LMP az arányosan több támogatását arányosan nagyobb apparátusra, több aktivistára, több programra kell költse. Ahogy mindegyik más párt is. És aki elbukik, azt a saját ellenzéki oldala is kitaszítja, ahelyett, hogy segítené. De legalább szolidáris lenne vele.
Mára a pártfinanszírozás egy impossible mission, mert a törvény által megengedett pártfinanszírozás az éhenhaláshoz is kevés. Nem vicc, hogy kivétel nélkül az összes pártnak az is gondot jelent, hogy a villanyszámlát kifizesse. Állami forrásból lehetetlen megélni egy politikai erőnek, a civil finanszírozás pedig a) legálisan nem működik, b) az ügyeskedés pedig be van zárva az ellenzéki pártok előtt. Az egyetlen párt, amelyik ma ügyeskedve forrásokhoz jut, az a JObbik, de ahhoz az kell, hogy legyen egy százmilliárdos tőke fölött diszponáló ember, aki személyes vendettát folytat a kormány ellen, ezért jóval többet mer és hajlandó rá áldozni, mint az racionális lenne. De neki is annyira limitáltak a forrásai, hogy már fel kellett adnia a portfólió jelentős részét, már optimalizálnia kell, mert nem bírja. És aki megveszi, annak is kurvára meg kell gondolnia, mert ha nem Fideszes, akkor tudja, hogy veszteséget vásárol. A Fidesznek viszont nincs gondja. Eccpecckimeheccre kiszámolhatja, hogy a számtalan jelölt közül melyiknek engedje meg, hogy - akár baromira túlfizetve - megvegye azt a Nemzet/rádió portfóliót, mert másnaptól dőlni fog abba az újságba és rádióba is a pénz az állami hirdetéseken keresztül. Azaz többszörösen túlfizetve is bomba üzlet lesz fenntartani.
d) Előre is elnézést, de végtelen nagy naivitás azt számon kérni az ellenzéki pártoktól, hogy miért nincs vidéki beágyazottságuk. A Jobbik az elmúlt tíz évét azzal töltötte, hogy vidéken beágyazott legyen. Az utolsó kis faluba is kimentek fát aprítani, masírozni magyar mentében, hogy eladják a népi, nemzeti vonalat. Százszor annyit tettek a vidék megnyeréséért, amennyi a Fidesznek valaha is kellett. És mit értek el vele? Húsz százalékot? Brávóó.
Bocsánat, de tessék már felébredni. Ellenzéki oldalon is! A választáson ma nem pártok indulnak pártok ellen, hanem pártok indulnak egy apparátus ellen. SENKI nem kampányol aktivistákkal manapság. Senki. A Fidesz sem. A pártoknak erre nincs pénzük. A Fidesznek, mint pártnak sincs! Ma fél milliárdból kb. egy békemenetet lehet rendesen megszervezni. Ennyire elég ez a pénz. Az egész ellenzék nem kap ennél sokkal többet. Ezt költheti el legálisan. A többit illegálisan, törvénytelenül kell megszereznie. De már nem tudja, mert kurva nehéz olyan embert találni, aki úgy beszállna, mint Simicska. Mert úgy kell beszállni, mert azonnal kilövendő vad státuszba kerül. Csakhogy a döntő többség nem Simicska, nem a NER-ből szedte meg magát, nincs 15 évnyi bizonyíték a kezében, hogy féljenek nagyon hozzányúlni, és nincs 100 milliárdos diverzifikált vagyon a kezében, hogy ha mégis hozzányúlnak, akkor se jussanak sokra. A nagyon jómódúak többsége piaci szereplő, aki még egy 24.hu-t hajlandó finanszírozni, de egy LMP-t már nem, mert azt szabályosan nem lehet. És akkor jöhet az ügyészség és a NAV és máris zárhatja be a boltot.
Úgyhogy akkor tessék majd az ellenzék vidéki töketlenségét számon kérni, ha azzal szemben mondjuk a Fidesz - mint párt! - vidéki hatékonysága áll. Csakhogy nem ez a helyzet. A Fidesz vidéki hatékonyságát nem a sok százezer ingyen dolgozó Fidesz aktivista adja, hanem az apparátus. Ma nem ingyért dolgozó aktivisták terítik a FIdesz szórólapokat, tartják a lakossági fórumokat, osztják ingyen az ételt, hanem a pap szónokol a templomban, az igazgató tart beszédet az iskolában, a polgármester tart falu majálist ingyen kaja osztással, ingyen tüzifával, és FIZETETT aktivisták (akik manapság már gyakran külföldről importált szó szerinti vendégmunkások, mert hazait már ők sem találnak eleget) járják az utcákat, készítik és terítik a lejárató szórólapokat. Végül pedig a falusi fociklub busza, a helyi polgárőrség autói szállítják a lakosokat szavazni.
Na, és akkor mondjuk egy LMP mégis mi a bánatos francból "hódítsa meg" a vidéket? A vidéki sajtóba nem férnek bele, nem is léteznek. A szükséges 10-15 ezer aktivistának - ha lenne is ennyi - csak a buszjegye többe kerülne, amivel lejut vidékre, mint a párt teljes legális támogatásának összege. Remélem senkiben nem fordul meg, hogy miért nem szedik össze közadakozásból. 😊 A mai magyar társadalom a FIDESZNEK sem lenne hajlandó annyit önként adakozni, hogy a saját aktivistáinak megvegye a buszjegyeit. 😀
A Fidesz nagyon-nagyon alsó hangon erre a kampányra elköltött mondjuk 200 milliárdot (és ebbe csak a választásokat közvetlenül megelőző kampányköltést számolom bele, nem is számolok azzal, hogy évek óta folyamatos kampány van), ebből a 200 milliárdból pontosan 200 milliárd volt közpénz, és nulla milliárd FIdesz pártpénz. Ez a 200 milliárd fejenként 20 ezer forint, minden magyar állampolgártól. Családonként átlagosan 80 ezer, amit fizetett a fideszes család és az ellenzéki család is. Ha csak fideszesnek kellene fizetni, akkor minimum duplája lenne. A társadalmat mindez meg sem érinti - mert nem is érti. De ha értené - ha el kellene menni a postára és elutalni 160 ezret -, akkor a 2.5 millió Fidesz szavazóból szerintetek hány utalna el ennyit? Szerintem 2 ezer se... És annak a 2 ezer embernek a pénzéből a Fidesz budaörsig sem jutna, nemhogy a határ melletti kis falukig...
És akkor megint felteszem a kérdés, hogy az LMP mégis mi a bánatos francból hódítsa meg a vidéket? Nem is ismerik őket, le sem tudnak legálisan, párt finanszírozásból jutni. Csak és kizárólag önkéntesek, saját pénzüket rááldozva juthatnak el oda, saját pénzükből nyomtatott sajtó anyagokkal, saját pénzből bérelt termekbe - ha "technikai okokból" el nem utasítják - szervezhetnek lakossági fórumokat. És ha megteszik, akkor mennek rá a Figyelő fekete listájára, névvel, címmel listázva, mint sorosista zsoldosok.
Elnézést kérek mindenkitől, ne vegye senki saját magára, de a legnagyobb probléma, hogy jelenleg nem csak a Fidesz szavazó nincs tisztában a realitásokkal, de az ellenzéki szavazók legnagyobb része sem. Ugyanolyan hamis, virtuális az országról alkotott képük, mint a migránst a sarokba vízionáló Fidesz szavazóé, csak ők éppen Orbánt utálják és nem a Sorost. És ez mindig is így volt, különben nem engedték volna ezt az országot alkotmányosan széthekkelni.
(Ki tudja például, hogy Magyarországon van Európa legkorlátozóbb sztrájk törvénye? Lényegében lehetetlenné teszi a szakszervezetek eredményes működését. A kutyát nem érdekelte, amikor a Fidesz a törvényt beterjesztette és megszavaztatta. Franciaország lángba borult volna ha valaki megpróbált volna egy hasonlót.)
peterk2005
több mint 6 éve
"kaptam egy elég hitelesnek tűnő indormációt arról, hogy eleve 500 ezerrel több szavazólapot nyomtattak illetve a választás napján is ügyeletet tartott a nyomda és vasárnap délután gőzerővel el is kezdtek nyomtatni. Az elég meredek információt -lehetőséghez mérten- igyekezni fogjuk hivatalosan ellenőrizni, de ennél sokkal fontosabb azt elmondani, ami már most tudható 1) ez a választás eleve tisztességtelen volt azért, mert a kormánypropaganda éveken keresztül minimum százszor több pénzt ölt a kampányba, mint ami az ellenzéknek rendelkezésére állt, az is csak egy hónapig. Számos tényt lehetne sorolni (pl a külföldön dolgozók levélszavazásának tiltását) még, de ez a legfontosabb. Ha egy választáson nem egyenlő az ellenzék és a kormány esèlye, az a választás nem szabad és nem tisztességes 2) még mindig nem tudjuk, hogy rendszerszintű csalás vagy a lezüllesztett közigazgatás rendszerszintű inkompetenciája okozta a rengeteg törvénytelenséget és szabálytalanságot, de az biztos: akár így, akár úgy, ezek a rendellenességek alapvetően és joggal rendítik meg a választásba vetett bizalmat."Hadházy Ákos
több mint 6 éve
Elnézést kérek mindenkitől, ne vegye senki saját magára, de a legnagyobb probléma, hogy jelenleg nem csak a Fidesz szavazó nincs tisztában a realitásokkal, de az ellenzéki szavazók legnagyobb része sem. Ugyanolyan hamis, virtuális az országról alkotott képük, mint a migránst a sarokba vízionáló Fidesz szavazóé, csak ők éppen Orbánt utálják és nem a Sorost. És ez mindig is így volt, különben nem engedték volna ezt az országot alkotmányosan széthekkelni.Én nem veszem magamra de csomó helyen kifejezetten támadhatónak érzem az egyébként általad kb axiómának feltüntetett kijelentéseidet.. most viszont sem időm, se kedvem nincs ebbe belemenni, de igazából értelme se sok van.
(Ki tudja például, hogy Magyarországon van Európa legkorlátozóbb sztrájk törvénye? Lényegében lehetetlenné teszi a szakszervezetek eredményes működését. A kutyát nem érdekelte, amikor a Fidesz a törvényt beterjesztette és megszavaztatta. Franciaország lángba borult volna ha valaki megpróbált volna egy hasonlót.)
peterk2005
Röviden azért az általad a valóság teljes félreértelmezésével aposztrofáltakkal kapcsolatban annyit megjegyeznék, hogy én röviden 2 pontban foglaltam össze az ellenzék teendőit. Ebből te (mellesleg elég kioktató stílusban) kifejtetted 100 oldalon keresztül, hogy a második az mennyire reménytelen, mert totálisan lejt a pálya. Ezt mindenki tudja, nyilván ez innen nem könnyű, de nem is annak kellene lennie a reális célnak, hogy mindenkit megnyerjenek maguknak a fideszes szavazók közül, elég lenne ahhoz a kb 1 millió emberhez eljutni érdemben akik már így is látják, h azért óriási problémák vannak itt, csak úgy érzik, hogy még mindig ez a kevésbé rossz.. ez reálisan megoldható lenne, ha nem is könnyű. Nyilván ennek az egésznek csak akkor van értelme, ha összefog az ellenzék és 1-1 ellenjelöltet állít. Ha erre képtelenek akkor egyrészt nincs miről beszélni, másrészt elmehetnek a picsába mindannyian (én speciel akkor biztosan nem megyek el a következő szavazásra).
Szerkesztette: Szesze
több mint 6 éve
Ha jól értem akkor ez az elmélet, meg a számolás azt feltételezi, hogy minden érvénytelen szavazat oka a többletszavazatokból fakad(na) ami nyilvánvalóan nincs így. Ettől még ha nagy mennyiségben van ilyen az mindenképp gyanús, de én még nem láttam ennek mértékértől konkrétumot sehol.Nem. Csak a) a példával csak szemléltettem a választási rendszer torzságát, b) azért hoztam egy ilyen konkrét példát, hogy elmagyarázzam, miért gondolom, hogy a rádió riportban betelefonáló "informatikus" csalásra vonatkozó vádja konteó (mert teljesen felesleges lenne így csalni).
Szesze
A törvény egyébként olyan, hogy minden érvénytelen szavazat a győztesnek kedvez. És nem csak az érvénytelen szavazatok. Akit érdekel, annak levezetem még 25 további példán keresztül, hogy mi hol hoz hasonló torzulást, de feleslegesnek érzem, mert ez a végtelenül egyszerű példa is "vitát" váltott ki. Csak magamnak csináltam munkát, valósában alig akadt valakit akit érdekelt. A választói rendszert kritizálók sora mondta már ezt el egyébként. Akadémiai szintű, több tucat oldalas tudományos munkákon keresztül a legyegyszerűbb nyelven megfogalmazott "média kompatibilis" kritikákig. És a társadallom magasról tett az egészre. Nem érdekelte. Igazából az ellenzéki szavazót sem.
Nyilván vannak gyanús esetek, ki is kell vizsgálni őket,de az ellenzéki pártoknak inkább a saját totális alkalmatlanságukkal kellene elszámolni, ami persze nem könnyű feladat. Ezen a választáson két dolog kellett volna, hogy realitása legyen az ellenzéki győzelemnek: 1. Minél nagyobb összefogás, lehetőleg egy érdemi ellenzéki jelölt. 2. Már az előző választás megmutatta, hogy vidéken teljes bukás várható amennyiben nem történik drasztikus változás itt, szóval ide kellett volna koncentrálni az erők 90%-át, a városok maguktól is elérték volna ezt az eredményt.Ez szerintem a valóság félreértelmezése. Sok dolga lesz az ellenzéki polikának - és amíg létezik - az ellenzéki sajtónak, hogy ezt elmagyarázza az ellenzéki szavazóknak. 😕 A valóság egyszerűen annyi, hogy:
Ebből SEMMI nem valósult meg, ehelyett hallgathattuk Vonától, Széltől meg az összes ellenzékitől hogy csak a 70% legyen meg és nyerünk.. Most ezek (beleértve a nekik dolgozó apparátust) vagy elképesztően hülyék és önmagukat is becsapták ezzel, vagy őőő, igazából nem is nagyon van másik reális verzió.. Széléknek pl egyértelmű volt, hogy minél nagyobb a részvételi arány, annál kedvezőtlenebb lesz az eredmény. A Jobbik kommunikációja még talán érthető is volt ezzel kapcs, de persze ez sem valósult meg.. Nekik lett volna a legnagyobb buli a teljes összefogás, hisz kb az összes vidéki körzetet megkaphatták volna a városokon kívül, tekintve hogy a baloldal ott konkrétan lenullázta magát az évek során, mert még a fent említett 2. pontot sem volt képes észlelni. Szánalmas előadás volt ez mindenki részéről, szóval kár az ellenzéki embereknek az elcsalt választások illúziójába lengetni magukat, a fenti két pontot kellett volna megvalósítani, a többi rizsa.
Szesze
a) Az ellenzék pártok tisztában voltak vele, hogy ezt a választást a Fidesz fogja nyerni. A választási rendszerből, és még a legoptoptimálisabb előrejelzések becsléseiből sem volt más végeredmény prognosztizálható. A kérdés csak a kétharmad elkerülése ill. az esetleg minél szorosabb eredmény elérhetősége volt.
b) Az ellenzék csapdában volt, mert egy előre tudható vereséget képtelenség kommunikálni. Ha azt mondják az ellenzéki szavazóknak, hogy gyertek el szavazni, hogy minimalizáljuk a vereséget, akkor több százezer ellenzéki szavazó maradt volna otthon, mert olyan vesztesre aki előre elmondja magáról hogy vesztes, nagyon sokan egyszerűen nem is veszik a fáradtságot, hogy rászavazzanak. A győzelem lehetőségét voltak kénytelenek - Vonától Szél-en át Karácsonyig - kommunikálni. Más lehetőség nem volt, ezt KELL tenni egy választáskor. És ezt sokan el is hitték, hiszen ezért mentek el ennyien szavazni. Elhitték, hogy győzhetnek. Ha nem hitték volna, több száz ezer ellenzéki szavazó egyszerűen otthon marad, ahogy 2014-ben tette. Tehát az ellenzéki kampány valójában sikeres volt. Ami nem volt sikeres, az a koordináció. De azt meg a szavazói bázis szétdaraboltsága okozta, ami részben hozott adottság. Amit sajnos a 8 év alatt nemhogy lebontani nem sikerült, de inkább még építeni rá. Ékes bizonyíték erre a választások utáni egymásra mutogatás. Nem csak a pártoknál, de a szavazóbázis is. Az állatorvosi ló pedig az Együtt esete. Az ellenzék szinte jobban kárörvend Juhászék bukásán, mint a Fidesz szavazó. Ez a legszomorúbb a történetben. Nem azért, mert Juhásszal együtt kellene érteni. A korrupciós ügyek felderítésén kívül lényegében semmiben nem értek egyett az együttel, és Juhász is unszimpatikus számomra, de a történet az egy Népszabadság sztori. A jobbikos szavazó ugyanúgy örült, hogy nincs népszabó, mint a fideszes, ahelyett, hogy abból azt a következtetést vonta volna le, hogy ha a Népszabó történetet engedjük, akkor jönni fog a Magyar Nemzet is. És tessék. Jött is. Egy ilyen ellenzéket sajnos nem lehet jelenleg összerántani a Fidesz-i egység ellen.
c) Az ellenzék erőforrás szempontjából is csapdában van, mert mindenkinek külön-külön is a saját túléléséért is élethalál-harcot kell folytatnia. Ráadásul úgy, hogy ellenzéken belül sincs meg a kölcsönös szolidaritás. Ellenzéken belül is kárörvendés követi ha a másik valamiben kudarcot szenved, vagy megszívja. Közben mindenkinek saját magáért kell kampányolnia, saját magának az érdekeit kell előtérbe tennie, különben azt kockáztatja, ahova az Együtt jutott. Schiffer fenyegetőzése nem volt véletlen, ő nem a Fidesz beépített ügynöke az LMP-ben, hanem a saját pártját féltette. Az Együtt-pallos mindegyik ellenzéki párt feje fölött ott van, mert az Együtt egy 3-5 emberes párt, néhány tucat aktivistával. Ők azt a 150 milliós támogatást az utolsó fillérig kampányra költötték, ők nem kamuztak, hanem valóban politizáltak. Az LMP az arányosan több támogatását arányosan nagyobb apparátusra, több aktivistára, több programra kell költse. Ahogy mindegyik más párt is. És aki elbukik, azt a saját ellenzéki oldala is kitaszítja, ahelyett, hogy segítené. De legalább szolidáris lenne vele.
Mára a pártfinanszírozás egy impossible mission, mert a törvény által megengedett pártfinanszírozás az éhenhaláshoz is kevés. Nem vicc, hogy kivétel nélkül az összes pártnak az is gondot jelent, hogy a villanyszámlát kifizesse. Állami forrásból lehetetlen megélni egy politikai erőnek, a civil finanszírozás pedig a) legálisan nem működik, b) az ügyeskedés pedig be van zárva az ellenzéki pártok előtt. Az egyetlen párt, amelyik ma ügyeskedve forrásokhoz jut, az a JObbik, de ahhoz az kell, hogy legyen egy százmilliárdos tőke fölött diszponáló ember, aki személyes vendettát folytat a kormány ellen, ezért jóval többet mer és hajlandó rá áldozni, mint az racionális lenne. De neki is annyira limitáltak a forrásai, hogy már fel kellett adnia a portfólió jelentős részét, már optimalizálnia kell, mert nem bírja. És aki megveszi, annak is kurvára meg kell gondolnia, mert ha nem Fideszes, akkor tudja, hogy veszteséget vásárol. A Fidesznek viszont nincs gondja. Eccpecckimeheccre kiszámolhatja, hogy a számtalan jelölt közül melyiknek engedje meg, hogy - akár baromira túlfizetve - megvegye azt a Nemzet/rádió portfóliót, mert másnaptól dőlni fog abba az újságba és rádióba is a pénz az állami hirdetéseken keresztül. Azaz többszörösen túlfizetve is bomba üzlet lesz fenntartani.
d) Előre is elnézést, de végtelen nagy naivitás azt számon kérni az ellenzéki pártoktól, hogy miért nincs vidéki beágyazottságuk. A Jobbik az elmúlt tíz évét azzal töltötte, hogy vidéken beágyazott legyen. Az utolsó kis faluba is kimentek fát aprítani, masírozni magyar mentében, hogy eladják a népi, nemzeti vonalat. Százszor annyit tettek a vidék megnyeréséért, amennyi a Fidesznek valaha is kellett. És mit értek el vele? Húsz százalékot? Brávóó.
Bocsánat, de tessék már felébredni. Ellenzéki oldalon is! A választáson ma nem pártok indulnak pártok ellen, hanem pártok indulnak egy apparátus ellen. SENKI nem kampányol aktivistákkal manapság. Senki. A Fidesz sem. A pártoknak erre nincs pénzük. A Fidesznek, mint pártnak sincs! Ma fél milliárdból kb. egy békemenetet lehet rendesen megszervezni. Ennyire elég ez a pénz. Az egész ellenzék nem kap ennél sokkal többet. Ezt költheti el legálisan. A többit illegálisan, törvénytelenül kell megszereznie. De már nem tudja, mert kurva nehéz olyan embert találni, aki úgy beszállna, mint Simicska. Mert úgy kell beszállni, mert azonnal kilövendő vad státuszba kerül. Csakhogy a döntő többség nem Simicska, nem a NER-ből szedte meg magát, nincs 15 évnyi bizonyíték a kezében, hogy féljenek nagyon hozzányúlni, és nincs 100 milliárdos diverzifikált vagyon a kezében, hogy ha mégis hozzányúlnak, akkor se jussanak sokra. A nagyon jómódúak többsége piaci szereplő, aki még egy 24.hu-t hajlandó finanszírozni, de egy LMP-t már nem, mert azt szabályosan nem lehet. És akkor jöhet az ügyészség és a NAV és máris zárhatja be a boltot.
Úgyhogy akkor tessék majd az ellenzék vidéki töketlenségét számon kérni, ha azzal szemben mondjuk a Fidesz - mint párt! - vidéki hatékonysága áll. Csakhogy nem ez a helyzet. A Fidesz vidéki hatékonyságát nem a sok százezer ingyen dolgozó Fidesz aktivista adja, hanem az apparátus. Ma nem ingyért dolgozó aktivisták terítik a FIdesz szórólapokat, tartják a lakossági fórumokat, osztják ingyen az ételt, hanem a pap szónokol a templomban, az igazgató tart beszédet az iskolában, a polgármester tart falu majálist ingyen kaja osztással, ingyen tüzifával, és FIZETETT aktivisták (akik manapság már gyakran külföldről importált szó szerinti vendégmunkások, mert hazait már ők sem találnak eleget) járják az utcákat, készítik és terítik a lejárató szórólapokat. Végül pedig a falusi fociklub busza, a helyi polgárőrség autói szállítják a lakosokat szavazni.
Na, és akkor mondjuk egy LMP mégis mi a bánatos francból "hódítsa meg" a vidéket? A vidéki sajtóba nem férnek bele, nem is léteznek. A szükséges 10-15 ezer aktivistának - ha lenne is ennyi - csak a buszjegye többe kerülne, amivel lejut vidékre, mint a párt teljes legális támogatásának összege. Remélem senkiben nem fordul meg, hogy miért nem szedik össze közadakozásból. 😊 A mai magyar társadalom a FIDESZNEK sem lenne hajlandó annyit önként adakozni, hogy a saját aktivistáinak megvegye a buszjegyeit. 😀
A Fidesz nagyon-nagyon alsó hangon erre a kampányra elköltött mondjuk 200 milliárdot (és ebbe csak a választásokat közvetlenül megelőző kampányköltést számolom bele, nem is számolok azzal, hogy évek óta folyamatos kampány van), ebből a 200 milliárdból pontosan 200 milliárd volt közpénz, és nulla milliárd FIdesz pártpénz. Ez a 200 milliárd fejenként 20 ezer forint, minden magyar állampolgártól. Családonként átlagosan 80 ezer, amit fizetett a fideszes család és az ellenzéki család is. Ha csak fideszesnek kellene fizetni, akkor minimum duplája lenne. A társadalmat mindez meg sem érinti - mert nem is érti. De ha értené - ha el kellene menni a postára és elutalni 160 ezret -, akkor a 2.5 millió Fidesz szavazóból szerintetek hány utalna el ennyit? Szerintem 2 ezer se... És annak a 2 ezer embernek a pénzéből a Fidesz budaörsig sem jutna, nemhogy a határ melletti kis falukig...
És akkor megint felteszem a kérdés, hogy az LMP mégis mi a bánatos francból hódítsa meg a vidéket? Nem is ismerik őket, le sem tudnak legálisan, párt finanszírozásból jutni. Csak és kizárólag önkéntesek, saját pénzüket rááldozva juthatnak el oda, saját pénzükből nyomtatott sajtó anyagokkal, saját pénzből bérelt termekbe - ha "technikai okokból" el nem utasítják - szervezhetnek lakossági fórumokat. És ha megteszik, akkor mennek rá a Figyelő fekete listájára, névvel, címmel listázva, mint sorosista zsoldosok.
Elnézést kérek mindenkitől, ne vegye senki saját magára, de a legnagyobb probléma, hogy jelenleg nem csak a Fidesz szavazó nincs tisztában a realitásokkal, de az ellenzéki szavazók legnagyobb része sem. Ugyanolyan hamis, virtuális az országról alkotott képük, mint a migránst a sarokba vízionáló Fidesz szavazóé, csak ők éppen Orbánt utálják és nem a Sorost. És ez mindig is így volt, különben nem engedték volna ezt az országot alkotmányosan széthekkelni.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond
“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
Szerintem aki az elcsalt választás irányába gondolkodik az félrevezeti magát nagyon. Én ebbe a topicba kb egy héttel a választások előtt csatlakoztam be, amikor is elkeseredésemben beírtam hogy kijött a medián választások előtti előrejelzése, hogy 2/3-a lesz a fidesznek. Akkor persze mindenki leoltott, h ez teljesen kizárt (igaz Igor..?), én viszont azóta sejtettem hogy ez lesz, főleg hogy Hann Endre logikusan meg is indokolta, h miből jön ki az eredmény és végül ez is történt. Nyilván vannak gyanús esetek, ki is kell vizsgálni őket,de az ellenzéki pártoknak inkább a saját totális alkalmatlanságukkal kellene elszámolni, ami persze nem könnyű feladat. Ezen a választáson két dolog kellett volna, hogy realitása legyen az ellenzéki győzelemnek: 1. Minél nagyobb összefogás, lehetőleg egy érdemi ellenzéki jelölt. 2. Már az előző választás megmutatta, hogy vidéken teljes bukás várható amennyiben nem történik drasztikus változás itt, szóval ide kellett volna koncentrálni az erők 90%-át, a városok maguktól is elérték volna ezt az eredményt.
több mint 6 éve
Ha jól értem akkor ez az elmélet, meg a számolás azt feltételezi, hogy minden érvénytelen szavazat oka a többletszavazatokból fakad(na) ami nyilvánvalóan nincs így. Ettől még ha nagy mennyiségben van ilyen az mindenképp gyanús, de én még nem láttam ennek mértékértől konkrétumot sehol.Szerintem ez az "informatikus" vagy nem volt informatikus, vagy nem nagyon ért a szakmájához. Ilyen bonyolult "vissza szinkronizálás" konteóra ugyanis semmi szükség nem lett volna. Ez túl sok embert igényel, túl sok ponton megfogható. Értelmes "csaló" ilyent nem csinál, ha megoldható sokkal egyszerűbb módon - sokkal kevesebb embert, egyszerűbb feladatokra bevonva - "igazítani" egy választás eredményén. Hogyan?clyp.it/srtiq1qmMennyire lehet erre adni? Nem értek ennyire az informatikához, de előfordulhat ez? Ha igen, az skandallum.
Amadeus
Willis
Mondok egy konkrét példát, és érthető lesz. Kicsi matek kell csak hozzá, semmi komoly: Tegyük fel "A" párt kap 100 szavazatot, "B" párt kap 50 szavazatot, "C" párt kap 50 szavazatot egy választáson. Összesen tehát 200 szavazat érkezett be. Ekkor a százalékos végeredmény az lesz, hogy "A" pártnak van 50%-a, "B" és "C" pártoknak pedig 25-25%-a. De ha kiderül, hogy 20-al több szavazat van a dobozban, mint az elvárt 200, akkor a sajátos magyar szabályok szerint minden párttól le kell vonni 20-20 szavazatot. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos végeredmény az lesz, hogy "A" párt kap 80, "B" és "C" pártok pedig 30-30 szavazatot. Az összes szavazat tehát 140 lesz (hiába van az urnában 180 érvényes szavazat). Ergó a plusz 20 "odakerült" szavazat miatt "A" pártnak máris 50% helyett 57%-os lesz a szavazat aránya, "B" és "C" pártoknak pedig leesik a szavazat arányuk rendre 21-21%-ra. Tehát az egyik párt 7%-al növelte, a másik kettő (összesen) 7%-al csökkentette a támogatását a valóságoshoz képest, ami összesen 14%-ot tolt el a szavazati arányokon.
Hangsúlyozom, ez a szabály, és ez így teljesen törvényes. Nincs benne manipuláció. Volt már arról szó, hogy a Fidesz saját magára írta a választói törvényt? 😊 Hát tessék, itt van a példa hogy a gyakorlatban ez mit jelent. Ez azt jelenti, hogy ha nulla a manipuláció, akkor is, minden választási hiba, érvénytelenség a Fidesz szavazati arányát fogja megtolni (a legnagyobb pártét, amelyik a Fidesz), és a kisebb pártokét fogja csökkenteni. Ez nem feltételezés, nem konteó, ez matematikailag levezethető. És törvényes, nem kell hozzá csalni.
Namost, ami a zűrős, az egyrészt az a tény, hogy fél hétkor ugye 68% fölötti részvételt jeleztek, ami hét órára leesett 67%-ra. A sajtóban elhangzó dumák bullshitek, erre szakmailag értékelhető választ én még nem kaptam. Szombaton, a hivatalos eredmény kihirdetésénél majd kiderül a helyzet. de ha nem változik a végeredmény, marad a 67% a prognosztizálható 70% helyett, akkor itt valami nem százas. Másrészt az is érdekes, hogy idén minden korábbinál több lett az érvénytelen szavazat. Olyan sokkal több, hogy még nem is végeztek az átszámolással, de már több az érvénytelen, mint az elmúlt négy választáson / népszavazáson összesen. És erre nem lehet magyarázat az, hogy bonyolultak voltak a szavazólapok, mert 2014-ben is ugyanilyen sok párt és sok jelölt volt, és alapjaiban ugyanígy kellett szavazni, és akkor drasztikusan kevesebb volt a hiba. Ergó azóta "hülyültek" meg a szavazai biztosok valamiért...
Hogy ez miért zűrös? A fent leírt választórendszeri sajátosság miatt. Ha hibásan kerültek plusz szavazatok urnákba, és azokat érvényteleníteni kell, akkor az a fenti matematika szerint a Fidesz számait tolja meg. Mégpedig ilyen mértékű érvénytelenségnél már elég durván. Már most több, mint 200 ezer érvénytelen szavazat van, ami több, mint 3%. Ez - a fenti matekot alkalmazva - önmagában alkalmas arra, hogy a valós eredményt 4.5-5-5.5-6%-al (a végleges számtól függően) a Fidesz felé tolja. Tehát egy valós 42-43%-ból csinálhatott 48%-ot a Fidesznek, és ennyit vett el a kisebb pártoktól. Az Együtt még rosszabbul járt, mert ők veszítették a legtöbbet, ők emiatt kerültek 1% alá, miközben a valóságban bőven többen szavaztak rájuk, mint 1%.
Hangsúlyozom, nem beszéltem manipulációról. Ez a helyzet akkor is, ha tényleg a szavazatszámlálók voltak szimplán hülyék. A rendszer akkor is a Fidesz díjazta meg plusz 4-6%-al, az Együtt-et meg kiszórta. Ez a választási rendszerből következik. Be lehet írni a kis füzetbe majd tényként, hogy ebben az esetben a Fidesz 48%-a a valóságban valahol 42-43% körül volt. (Pontosan megmondható, hogy hol, ha meglesznek a pontos számok).
Na vajon miért sikoltozott a választási törvény ellen a szakma és minden ellenzéki párt is? Hát például ezért. Mert ilyen "rejtett" aknák is vannak benne. A többi - pl. töredékszavazatos győzteskompenzáció - csak erre jön rá. Ez a választási rendszer egy csőd, a demokratikus választások megcsúfolásra, de ezt eddig is tudtuk. Legfeljebb a nagyközönség most szembesül az édes-aranyos apróságaival.
Szóval én azt szeretném tudni, hogy a) mi lett a prognosztizálható 70% helyetti 67% miatt hiányzó 3%-al? Erre szakmailag értékelhető válasz még nem érkezett. b) Arra is várnék valami emészthető magyarázatot, hogy ugyanazok a szavazólapok miért okoztak most sokkal nagyobb gondot, mint 4 éve, amikor ugyanilyen nagyok voltak, és akkor az volt az első szavazás ilyen szabályokkal, ez meg már a második volt?
Érted már, hogy miért mondom, hogy nem hiszem el annak az "informatikusnak" a konteóját? Mert túlbonyolított a történet. Van ebben a rendszerben bőven annyi mozgástér, hogy bonyolult "photoshopolás" nélkül is simán bele lehessen nyúlni úgy, hogy az érintettek 90%-a azt se tudja, hogy mi történt. Elég a hajnali órákban amikor még mindenki álmos, a helyét keresi, és a lezárás előtti hullafáradt utolsó 1-2 órában egy valaki a bizottságban, aki "véletlenül" rossz lapokat ad. Elég ha a szavazólapok 2-3%-át "elvétik", és máris ott tartunk, hogy itt tartunk. És erről a szavazóbizottságban senki másnak fogalma sincs, észre sem veszik, csak urna bontáskor. Akkor pedig már elő van írva a kötelező eljárás erre a zesetre. Ez a törvény által adott, a rendszerbe kódolt lehetőség. Minek ide akkor photoshopolni? Egyáltalán, minek belenyúlni az informatikai rendszerbe? Teljesen felesleges. Elég "hanyagságból" előállítani 2-3% érvénytelen szavazatot, és utána mindent precízen le is könyvelhetnek akár. A többit a választói rendszer Fideszre írt apró gyöngyszemei megoldják. Legfeljebb kicsit furcsán néznek majd, hogy miért ennyi az érvénytelen szavazat, meg miért csökkent le a 68% a végén. Hát, nézzék. Látni úgysem lehet semmit. A szavazat a helyén van, tényleg annyi, tényleg ott van, és tényleg érvénytelen.
De hangsúlyozom, szerintem a legszomorúbb az, hogy nem is kell szándékos manipuláció. Az is elég, ha tényleg hibáznak, az is a győztes pártot nyomja meg. Méghozzá minél többet hibáznak annál jobban. Ez a történet igazi fintora. Minél szarabb munkát végez a kormány a választások előkészítésével, annál jobban fogja őt megtolni az általa alkotott törvény a szavazáson. Ültessük be a biztosokat bután, kiképzetlenül, és a többit teljesen szabályosan is megoldja nekünk a rendszer.
peterk2005
több mint 6 éve
bazdmeeeeg ez zseniális, mehetne a vicc topikba. és a CÖF ilyet le bír nyilatkozni...bolsevik-kommunista ellenforradalom. egyre nagyobb bajok vannak. és még csak 5 nap telt el a választások óta. de úgy látszik a bolsevista lesz az új lipsi..
több mint 6 éve
Szerintem nem fog 70 kijönni, de ez számít valamit? A valasztas.hu tájékotató oldal, hivatalosak akkor lesznek az eredmények, amikor a jegyzőkönyveket lezárják. Az, hogy a megjelentek számát mikor és hogy adják meg menet közben, ki és mit jelent le mobilon, és azt ki és hogyan összegzi és publikálja szerintem részletkérdés a végeredményhez képest, ami viszont papíron van és azért 8-fél kilenc előtt csak kevés választókörben lehetett meg.Charlie FirpoAzért számít, mert az azt jelentené, hogy a) a hét óra után és az azóta adott indokok a hibára nem voltak igazak, azaz a választási bizottság végig mellébeszélt. b) Ebben az esetben el kellene fogadni, hogy a reggeltől este fél hétig leadott előzetes adatok voltak konstansan hibásak. Mégpedig 3%-nyi eltéréssel. Ezt statisztikában, informatikában és adatgyűjtés/mintavételezési módszertanban járatos emberként nem tudom elfogadni. Ez szakmailag nonszensz. Képtelenség.
Mindez azért aggasztó, mert bár nem fogom kimondani konkrét bizonyíték nélkül a manipulációt, ennyira tartom magam, de.... Ismerve a választási rendszer visszásságait, például az alább konkrét példán keresztül bemutatott visszásságot, és tudva, hogy az említett visszásság ÉPPEN a választási részvételi aránnyal és az érvénytelen szavazatokkal "aknázható" ki, ezt a 28 éves demokráciánkra nézve nagyon aggasztónak és elkeserítőnek tartanám. Aggasztóbbnak még mondjuk az alkotmánybíróság és a népszavazás intézményének sóhivatallá tételénél is. Amibe törvényesen szintén nem lehet belekötni, de ettől még felfordul tőle a gyomrom.
peterk2005
igen, tegyél feljelentést...
több mint 6 éve
Mikey
18 751
https://www.bama.hu/orszag-vilag/gulyas-marton-behivta-a-soros-rohamosztagot-1307669/A határon cseréljük már le a Magyarország táblát Diliházra.
Ilyenek ezek. Ezért nem kellene a Fidesznek ennyire mértékletesnek és béketűrőnek lennie.
Atari
több mint 6 éve
Szerintem nem fog 70 kijönni, de ez számít valamit? A valasztas.hu tájékotató oldal, hivatalosak akkor lesznek az eredmények, amikor a jegyzőkönyveket lezárják. Az, hogy a megjelentek számát mikor és hogy adják meg menet közben, ki és mit jelent le mobilon, és azt ki és hogyan összegzi és publikálja szerintem részletkérdés a végeredményhez képest, ami viszont papíron van és azért 8-fél kilenc előtt csak kevés választókörben lehetett meg.Charlie FirpoAzért számít, mert az azt jelentené, hogy a) a hét óra után és az azóta adott indokok a hibára nem voltak igazak, azaz a választási bizottság végig mellébeszélt. b) Ebben az esetben el kellene fogadni, hogy a reggeltől este fél hétig leadott előzetes adatok voltak konstansan hibásak. Mégpedig 3%-nyi eltéréssel. Ezt statisztikában, informatikában és adatgyűjtés/mintavételezési módszertanban járatos emberként nem tudom elfogadni. Ez szakmailag nonszensz. Képtelenség.
Mindez azért aggasztó, mert bár nem fogom kimondani konkrét bizonyíték nélkül a manipulációt, ennyira tartom magam, de.... Ismerve a választási rendszer visszásságait, például az alább konkrét példán keresztül bemutatott visszásságot, és tudva, hogy az említett visszásság ÉPPEN a választási részvételi aránnyal és az érvénytelen szavazatokkal "aknázható" ki, ezt a 28 éves demokráciánkra nézve nagyon aggasztónak és elkeserítőnek tartanám. Aggasztóbbnak még mondjuk az alkotmánybíróság és a népszavazás intézményének sóhivatallá tételénél is. Amibe törvényesen szintén nem lehet belekötni, de ettől még felfordul tőle a gyomrom.
“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
Charlie Firpo
4 569
Szerintem nem fog 70 kijönni, de ez számít valamit? A valasztas.hu tájékotató oldal, hivatalosak akkor lesznek az eredmények, amikor a jegyzőkönyveket lezárják. Az, hogy a megjelentek számát mikor és hogy adják meg menet közben, ki és mit jelent le mobilon, és azt ki és hogyan összegzi és publikálja szerintem részletkérdés a végeredményhez képest, ami viszont papíron van és azért 8-fél kilenc előtt csak kevés választókörben lehetett meg. A szavazat számít, a szavazók száma pedig papíron, aláírva, dokumentálva, nem bemondásra. A végén úgyis lesz végső adat.Aszittem megúszom, de nem. Lássuk:Nézd meg jobban a két oldalt. A fejlécben, a bevezetőben ugyan valóban más mondat szerepel a 7 órásnál, de az csak a fejléc. Lent a táblázatban a "Választó polgárok száma" rubrikában mindkettőben pontosan ugyanaz a szám áll: 7 875 505. A hét órás jelentésben is. Tehát a hét órás 67%-ot pontosan ugyanarra a választó számra mutatták ki, mint a fél 7-es 68%-ot. A legelső - Budapest 01 - választókörzetben pl. fél hétkor 52 325 embert jelentettel le, a hét órási adat meg ennél 8 ezerrel kevesebb, 44 341. Fél héttől hét óráig eltűnt 8 ezer ember szavazata.
Charlie Firpo
Ezt nem lehet a külföldiekkel magyarázni, sem pedig a levélszavazatokkal. Sem pedig az érvénytelenekkel. Sem pedig "rubrikázási hibával".
Igen, a hétórás anyagban elb...ták a táblázatot úgy kompletten. A honlap csak tájékoztató.Akkor ugye egyetértünk, hogy ha tényleg az egészet elb..ták, akkor a 67%-ot is elb..ták? És akkor szombatra a 70%-nak kell majd kijönnie miután korrigálták? És ha nem jön ki? (Mert szerintem nem fog.)
Charlie Firpo
peterk2005
- Engem gyíkká változtatott!
- Gyíkká?
- De már elmúlt.
több mint 6 éve
Klaci79
22 221
És az a durva, hogy ezt teljesen komolyan gondoljak! Ez nem néphülyítés, hanem a cikk írója tényleg alaposan utánajár, hogy jönnek e Soros ügynökök.https://www.bama.hu/orszag-vilag/gulyas-marton-behivta-a-soros-rohamosztagot-1307669/vótmá
Ilyenek ezek. Ezért nem kellene a Fidesznek ennyire mértékletesnek és béketűrőnek lennie.
Atari
amúgy az Origó is lehozta, mert az ugye egy hiteles online portál.
petey
több mint 6 éve
Aszittem megúszom, de nem. Lássuk:Nézd meg jobban a két oldalt. A fejlécben, a bevezetőben ugyan valóban más mondat szerepel a 7 órásnál, de az csak a fejléc. Lent a táblázatban a "Választó polgárok száma" rubrikában mindkettőben pontosan ugyanaz a szám áll: 7 875 505. A hét órás jelentésben is. Tehát a hét órás 67%-ot pontosan ugyanarra a választó számra mutatták ki, mint a fél 7-es 68%-ot. A legelső - Budapest 01 - választókörzetben pl. fél hétkor 52 325 embert jelentettel le, a hét órási adat meg ennél 8 ezerrel kevesebb, 44 341. Fél héttől hét óráig eltűnt 8 ezer ember szavazata.
Charlie Firpo
Ezt nem lehet a külföldiekkel magyarázni, sem pedig a levélszavazatokkal. Sem pedig az érvénytelenekkel. Sem pedig "rubrikázási hibával".
Igen, a hétórás anyagban elb...ták a táblázatot úgy kompletten. A honlap csak tájékoztató.Akkor ugye egyetértünk, hogy ha tényleg az egészet elb..ták, akkor a 67%-ot is elb..ták? És akkor szombatra a 70%-nak kell majd kijönnie miután korrigálták? És ha nem jön ki? (Mert szerintem nem fog.)
Charlie Firpo
több mint 6 éve
https://www.bama.hu/orszag-vilag/gulyas-marton-behivta-a-soros-rohamosztagot-1307669/vótmá
Atari
amúgy az Origó is lehozta, mert az ugye egy hiteles online portál.
több mint 6 éve
https://www.bama.hu/orszag-vilag/gulyas-marton-behivta-a-soros-rohamosztagot-1307669/Ilyenek ezek. Ezért nem kellene a Fidesznek ennyire mértékletesnek és béketűrőnek lennie.
"Itt?? ... Mindenki!"