Politika

46 feliratkozó

több mint 6 éve
Amadeus the Young Las Vegas Raiders West Virginia Mountaineers 32 901
Egyébként Márky-Zay maga mesélte el, hogy egy éve még 100%-os Fidesz hívő volt, hitt Orbánban, hitt benne, hogy a Fidesz a megoldás mindenre, sőt, a migránsveszélyt is teljesen elhitte. Ő egy 5 diplomás, 3 nyelven beszélő ember, aki Németországban is élt egy ideig. Az agymosás veszélyének intelligenciától, iskolázottságtól, sőt gyakran tájékozottságtól függetlenül ki vagyunk téve.
peterk2005
de akkor adódik a kérdés, hogy egy évvel ezelőttig melyik meccset nézte? valami alternatív univerzumban élt? vagy a munkahelyén ip-tiltás van a nemzetietlen híroldalakra?
slowmotion
Ezek szerint igen. De a lényegen nem változtat. Ő bőven átmenne bármilyen "alkalmassági" teszten, pedig a döntési képességét (saját bevallallása szerint is) ugyanúgy befolyásolta az egyoldalú tájékozottság, mint a 8 általánost sem elvégző fél-analfabétáét.

De mindegy is, mert nekem minden választójogot képzettséghez, vagy bármihez kötő ötlettől a hideg futkos a hátamon. Nem azért akarom ezt a mostani belterjes, elitista rendszert elzavarni, hogy egy hasonló vagy rosszabb mentalitásút tegyek a helyére. A választójog alapjog. Az ilyetén korlátozása nyíltan azt mondaná ki, hogy polgár és polgár jogai nem egyenlők. Innen már csak egy lépés a sárga csillag. 😕
peterk2005
akkor el kell fogadni a csőcselék uralmát.

criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 6 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 23 708 — The only discipline that lasts, is self discipline
Egyébként Márky-Zay maga mesélte el, hogy egy éve még 100%-os Fidesz hívő volt, hitt Orbánban, hitt benne, hogy a Fidesz a megoldás mindenre, sőt, a migránsveszélyt is teljesen elhitte. Ő egy 5 diplomás, 3 nyelven beszélő ember, aki Németországban is élt egy ideig. Az agymosás veszélyének intelligenciától, iskolázottságtól, sőt gyakran tájékozottságtól függetlenül ki vagyunk téve.
peterk2005
de akkor adódik a kérdés, hogy egy évvel ezelőttig melyik meccset nézte? valami alternatív univerzumban élt? vagy a munkahelyén ip-tiltás van a nemzetietlen híroldalakra?
slowmotion
Ezek szerint igen. De a lényegen nem változtat. Ő bőven átmenne bármilyen "alkalmassági" teszten, pedig a döntési képességét (saját bevallallása szerint is) ugyanúgy befolyásolta az egyoldalú tájékozottság, mint a 8 általánost sem elvégző fél-analfabétáét.

De mindegy is, mert nekem minden választójogot képzettséghez, vagy bármihez kötő ötlettől a hideg futkos a hátamon. Nem azért akarom ezt a mostani belterjes, elitista rendszert elzavarni, hogy egy hasonló vagy rosszabb mentalitásút tegyek a helyére. A választójog alapjog. Az ilyetén korlátozása nyíltan azt mondaná ki, hogy polgár és polgár jogai nem egyenlők. Innen már csak egy lépés a sárga csillag. 😕

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
kristóf17 Indianapolis Colts 3 428 — Colts fan
Ez mondjuk teljesen jogos érv.
több mint 6 éve
slowmotion Dallas Cowboys 24 634 — Cowboys fan
Meg fogom én egyébként azt valaha érni, hogy viszonylag jelentős oktatottsághoz és mondjuk 21 éves életkorhoz legyen kötve ez az egész szavazósdi? Jelentős oktatottság alatt értem a szakiskolai/szakközépiskolai/gimnáziumi végzettséget. Úgy érzem ezzel bőven lehetne szűrni olyan rétegeket, akiknek ebbe nagyon nem kéne beleszólnia.
((És, akiket a legkönnyebb manipulálni mellesleg). Nem egy nagy teljesítmény/elvárás azt gondolom ez, tehát, akit kicsit is érdekelne a szavazati joga, az akár földművelőként stb. is el tudna végezni egy szakiskolát levelezőn.)
kristóf17
Remélem nem. 😊 Rohadt rossz reflex kudarc esetén a "hülyéket" szidni...
peterk2005
Ez teljesen független a kudarctól, hiszen ezt már előtte is így gondoltam, csak most dobtam be. 😊
Én vallom, hogy rengeteg buta szavazatot ki lehetne ezzel küszöbölni. Szerintem ki is kellene. Miért jó az nekünk, ha valaki úgy szavaz, hogy teljesen fogalmatlan? Ha valaki nem képes megtenni, hogy valamilyen papírt összeszedjen az említett szinten azért, hogy a nemzet teljes részét képezze, annak miért legyen ugyanannyi beleszólása bármibe is két Erzsébet utalvány fejében, mint János bácsinak, aki a 40 hektáros földjének megművelése, és 4 gyerek felnevelése mellett elvégzett egy akármilyen szakiskolát és "öntözéstechnológiai szakember" lett. Úgy gondolom, hogy ez inkább olyan, mint a tisztelet és bizalom keveréke. Előbbit kiérdemled (minimális szintű oktatottság), utóbbi megadatik (21 éves kor betöltése). Néha én nem merek sok-sok témába beleszólni, mert olyan tudatlan vagyok bennük. Na most a politika és államirányítás pont ugyanilyen dolog rengeteg embernél. (És ezzel nem azt írtam le, hogy akkor most csak a hülyék szavaztak oda, és csak az okosak/intelligensek amoda, mert a szüleim+bátyám összesen 6 diploma mellett szavaztak valószínűleg!!!(nem tudok semmi biztosat és nem is szeretnék)! a kormánypártra.
Mindenesetre szerintem ez egy igen kérdéses dolog. Bár nem tudom mikor volt utoljára logikus eszmefuttatásokon, és nem oldalakon, pártokon, egyéni érdekeken alapuló vita az országgyűlésünkben. 😊
kristóf17
mert az alkotmány szelleme szerint minden ember egyenlő és egyenlő jogok illetik meg (kivéve, ha nem, de ez jól körül van határolva)
ha elkezded korlátozni A szempont alapján, akkor miért nem korlátozod B vagy C szempont (pl. fizetsz-e adót, ilyenek) alapján? és így egy elég beláthatatlan spirálba lehet belépni.
több mint 6 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 23 708 — The only discipline that lasts, is self discipline
Pont erre a példára gondoltam, de az EU Bíróság döntése ezzel pont ellentétes ugye
Fast Willie
Az az ügy arról szólt, hogy magát az EU (olasz) állampolgárságot nem fogadta el a spanyol igazgatás. Az EU bíróság azt mondta ki, hogy akinek többes állampolgársága van, annak mindkét állampolgárság szerinti jogai megmaradnak, nem lehet csak egyik állampolgárságát figyelembe venni. De a döntés arra nem tér ki (nem is térhet ki), hogy adott állampolgársággal konkrétan milyen jogok járnak.

Az állampolgársággal járó konkrét jogokat (a szavazójogot is) az adott ország jogalkotása dönti el, adja meg, veheti el, vagy korlátozza. Az EU ebbe nem szólhat bele.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
Meg fogom én egyébként azt valaha érni, hogy viszonylag jelentős oktatottsághoz és mondjuk 21 éves életkorhoz legyen kötve ez az egész szavazósdi?
kristóf17
nem
slowmotion
Ha megfordulna a trend (falu szavazni MSZP-re, Momentumra hirtelen..), akkor szerintem megélnénk ebben a ciklusban 😊

Ohh, megvan miről politikai sci-fit írni... 😀
Igor
amíg az ellenzék ígéreteket tesz a tenyeredbe, a volán meg utalványt és közmunkát, addig nem lesz itt semmi változás.
több mint 6 éve
Meg fogom én egyébként azt valaha érni, hogy viszonylag jelentős oktatottsághoz és mondjuk 21 éves életkorhoz legyen kötve ez az egész szavazósdi? Jelentős oktatottság alatt értem a szakiskolai/szakközépiskolai/gimnáziumi végzettséget. Úgy érzem ezzel bőven lehetne szűrni olyan rétegeket, akiknek ebbe nagyon nem kéne beleszólnia.
((És, akiket a legkönnyebb manipulálni mellesleg). Nem egy nagy teljesítmény/elvárás azt gondolom ez, tehát, akit kicsit is érdekelne a szavazati joga, az akár földművelőként stb. is el tudna végezni egy szakiskolát levelezőn.)
kristóf17
Remélem nem. 😊 Rohadt rossz reflex kudarc esetén a "hülyéket" szidni...
peterk2005
Ez teljesen független a kudarctól, hiszen ezt már előtte is így gondoltam, csak most dobtam be. 😊
Én vallom, hogy rengeteg buta szavazatot ki lehetne ezzel küszöbölni. Szerintem ki is kellene. Miért jó az nekünk, ha valaki úgy szavaz, hogy teljesen fogalmatlan? Ha valaki nem képes megtenni, hogy valamilyen papírt összeszedjen az említett szinten azért, hogy a nemzet teljes részét képezze, annak miért legyen ugyanannyi beleszólása bármibe is két Erzsébet utalvány fejében, mint János bácsinak, aki a 40 hektáros földjének megművelése, és 4 gyerek felnevelése mellett elvégzett egy akármilyen szakiskolát és "öntözéstechnológiai szakember" lett. Úgy gondolom, hogy ez inkább olyan, mint a tisztelet és bizalom keveréke. Előbbit kiérdemled (minimális szintű oktatottság), utóbbi megadatik (21 éves kor betöltése). Néha én nem merek sok-sok témába beleszólni, mert olyan tudatlan vagyok bennük. Na most a politika és államirányítás pont ugyanilyen dolog rengeteg embernél. (És ezzel nem azt írtam le, hogy akkor most csak a hülyék szavaztak oda, és csak az okosak/intelligensek amoda, mert a szüleim+bátyám összesen 6 diploma mellett szavaztak valószínűleg!!!(nem tudok semmi biztosat és nem is szeretnék)! a kormánypártra, és kimondottan intelligensnek tartom őket).
Mindenesetre szerintem ez egy igen kérdéses dolog. Bár nem tudom mikor volt utoljára logikus eszmefuttatásokon, és nem oldalakon, pártokon, egyéni érdekeken alapuló vita az országgyűlésünkben. 😊

Szerkesztette: kristóf17
több mint 6 éve
peterk2005
több mint 6 éve
Kéne egy egyszerű kérdés a voks elé, amit ha nem sikerül megválaszolni, akkor érvénytelen a szavazat, ilyen 2+7=? jellegű 😀 😀 😀 😀 😀 😀
gabokocka
és aki három különböző megoldást is ad a végeredményre, arról tudni lehet, hogy könyvelő?
több mint 6 éve
Igor Baltimore Ravens TCU Horned Frogs 16 370 — No 1 Zhang Yufei fan
Meg fogom én egyébként azt valaha érni, hogy viszonylag jelentős oktatottsághoz és mondjuk 21 éves életkorhoz legyen kötve ez az egész szavazósdi?
kristóf17
nem
slowmotion
Ha megfordulna a trend (falu szavazni MSZP-re, Momentumra hirtelen..), akkor szerintem megélnénk ebben a ciklusban 😊

Ohh, megvan miről politikai sci-fit írni... 😀

We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)

We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 6 éve
Willie Parker Pittsburgh Steelers 15 383
Pont erre a példára gondoltam, de az EU Bíróság döntése ezzel pont ellentétes ugye

De mindegy is, mert a hosszú hozzászólásodban írtakkal egyetértek. ne aktuális pártérdekek mentén játsszunk a határon túli magyarokkal, kapnak ők elég törődést a helyi erőktől sajnos.

Szerkesztette: Willie Parker
több mint 6 éve
Úgy jön ide, hogyha egyszer megadtad a kettős állampolgársággal járó választójogot, akkor az uniós jog értelmében azt utólag nem lehet visszavonni. Persze a retrospektív jogalkotásra, szerzett jogok védelmének áttörésére láttunk már nemzetközi és nemzeti példákat is...
Fast Willie
 eurocom.wordpress.com/2018/04/06/magyar-alkotmanybiro-nem-szerzett-jog-a-hataron-tuliak-szavazasa-maszol/

több mint 6 éve
Michelletti ügy: Az Európai Bíróság e döntésében kimondta, hogy az EK Szerződés 52. cikkét nem lehet úgy értelmezni, miszerint ha valaki egyszerre rendelkezik egy uniós és egy harmadik ország állampolgárságával, akkor a szokásos tartózkodási helye döntené el, mikor van uniós polgársága és így szabad letelepedési joga, azaz nem tagadható meg a kettős állampolgártól a másik tagállamban az uniós polgársággal járó jogok gyakorlása. A fentiek nyilván két EU-s állampolgárság vonatkozásában is irányadók, ill. az Unió Alapjogi Charta-ja szerint a választójog alkotmányos alapjog.
Fast Willie
Ez hogy is jön ide? A választáson való jogogosultsá megállapítása tagállami hatáskör. Minden ország maga szabályozza, hogy az állampolgárai közül ki szavazhat, milyen feltételekkel. Például nálunk létezik a közügyektől való eltiltás intézménye, ami (átmenetileg vagy akár örökre) megfosztja a polgárt a szavazói jogától (és egyebektől). Máshol nem. Nálunk egyéni képviselőre csak az szavazhat, aki állandó lakhellyel rendelkezik Magyarországon. Vannak országok (EU országok), ahol nem szavazhat az, aki X éve nem él életvitelszerűen az országban. Ezek mind választójogi korlátozások, és az EU szerződések ezeket nem írják, írhatják felül.

Ha azért idézted, mert arra akartál utalni, hogy a külhoni magyar állampolgárok szavazati jogát nem lehet elvenni, akkor ez igaz. de nem is szavazati jog elvételéről lenne szó, hanem a korlátozásáról. A szavazati jog jár mindenkinek, de bizonyos feltételeket teljesíteni kell, hogy gyakorolhasd. Ez lehet pl. betöltött 18 év, érvényes magyarországi lakcím, akármi. Mutatis mutandis az is lehetséges, hogy a határon túl élők ne szavazhassanak.

Én mondjuk korlátozás helyett inkább még jobban kiterjeszteném, elérhetővé tenném. Ennek nem szabad pártpolitikai előny-hátrány alapján eldőlnie, ez komolyabb dolog annál. Nem értek egyet azzal, hogy azért mert nem itt él, ne szavazzon. Aki nem itt él (nem itt adózik), az így is korlátozva van, mert nem szavazhat önkormányzati választáson - ahol a helyi ügyeket döntik el -, nem kap eü ellátást, nem kap szociális ellátást, nem kap nyugdíjat, stb. Arról viszont miért is ne szavazhatna, hogy milyen országot szeretne?

Egyébként az, hogy jelenleg a határon túliak többsége a Fideszre szavaz, az egy rövid távú status quo. A szavazói hajlandóságokat és be- ill. kivándorlási adatokat nézve ez a status quo rövid időn belül drámaian megváltozhat. A körülbelül 1 millió határon túli magyar állampolgár döntően levélben szavaz. Bár a regisztráltak száma nőtt 2014 óta, de az érvényes levélszavazatok száma most is kb 110-120 ezer. Ők 95%-ban a Fideszre szavaznak. Az 1 millióval összevetve, az utóbbi 8-10 évben kb. 650-700 ezer honfitársunk ment nyugatra. Amilyen drámai a trend, egyáltalán nem kizárt, hogy 4 év múlva már ők lesznek többségben. A nyugatra költözött magyarok körében pedig csak 7%-ot ért el a fidesz. Éppen a fordítottja, mint a levélszavazatoké. A nyugati emigrációból 2014-ben még csak kb. 28-ezren szavaztak, idén viszont már közel 60 ezren. Azaz kb. állampolgár arányosan (1 millió vs 600 ezer) mindkét csoportban hasonló az aktivitás. Pedig a nyugatra költözők sokkal fiatalabbak, akiknek a szavazói hajlandósága jellemzően alacsonyabb, mint az időseké. Úgyhogy egyrészt a drámai kivándorlási adatok, és az alapján, hogy a kint élők is idősödnek (nő a szavazási hajlandóságuk), akár már akár 4 év múlva is megfordulhat az arány. És ne feledjük, a 60 ezer nyugati magyarnak 2 szavazata is volt, mert egyénire is szavazott. A levélszavazók csak listára voksoltak.

Szóval ne teremtsünk rövid távú pártszimpátia-érdek miatt egy ilyen fontos kérdésben apropót ahhoz, hogy majd 4-8 év múlva meg a Fideszesek verhessék az asztalt, hogy vissza a választójoggal...
peterk2005
Úgy jön ide, hogyha egyszer megadtad a kettős állampolgársággal járó választójogot, akkor az uniós jog értelmében azt utólag nem lehet visszavonni. Persze a retrospektív jogalkotásra, szerzett jogok védelmének áttörésére láttunk már nemzetközi és nemzeti példákat is...
több mint 6 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 36 400 — Lájkold a zsűrit!
peterk2005
Nem Németországban, az USA-ban.
Tudom, engem tanított anno egyetemen, mesélt az ottani tapasztalatairól.

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 6 éve
kristóf17
Remélem nem. 😊 Rohadt rossz reflex kudarc esetén a "hülyéket" szidni és ez alapján korlátozni egy alkotmányos alapjogot. A Fidesz logikája ugyanez. A "nemzet nem lehet ellenzékben" ugyanebből a megközelítésből indul ki. Aki velünk van az az igazi magyar, a többi sorosista, hazaáruló, de legalábbis megtévesztett, akiket nem szabad odaengedni a döntésekhez. Éppen ennek a gondolkodásmódnak az eredménye az a borzalom ami most van. Ne ellenkező irányú borzalom legyen rá a válasz, ha lehet.

több mint 6 éve
gabokocka Carolina Panthers North Carolina Tar Heels 25 478 — Keep pounding
Kéne egy egyszerű kérdés a voks elé, amit ha nem sikerül megválaszolni, akkor érvénytelen a szavazat, ilyen 2+7=? jellegű 😀 😀 😀 😀 😀 😀

http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 6 éve
Atari Pittsburgh Steelers 1 364 — Tulipános Fan- fan
Külhoni nem szavaz egyénire, pedig az a szavazat többet ér. Több mandátumot osztanak ki az egyénin és onnan jönnek a töredékszavazatok is.

"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 6 éve
kristóf17
nem
több mint 6 éve
több mint 6 éve
peterk2005
Maximálisan egyetértek. Mondjuk nem lepne meg, ha négy év múlva még inkább meg lenne nehezítve a külhonban dolgozók szavazása, nem volt véletlen most sem a sok botrány, sorban állás, nem érkezett meg az átjelentkezési kérelem, stb...

több mint 6 éve
Michelletti ügy: Az Európai Bíróság e döntésében kimondta, hogy az EK Szerződés 52. cikkét nem lehet úgy értelmezni, miszerint ha valaki egyszerre rendelkezik egy uniós és egy harmadik ország állampolgárságával, akkor a szokásos tartózkodási helye döntené el, mikor van uniós polgársága és így szabad letelepedési joga, azaz nem tagadható meg a kettős állampolgártól a másik tagállamban az uniós polgársággal járó jogok gyakorlása. A fentiek nyilván két EU-s állampolgárság vonatkozásában is irányadók, ill. az Unió Alapjogi Charta-ja szerint a választójog alkotmányos alapjog.
Fast Willie
Ez hogy is jön ide? A választáson való jogogosultsá megállapítása tagállami hatáskör. Minden ország maga szabályozza, hogy az állampolgárai közül ki szavazhat, milyen feltételekkel. Például nálunk létezik a közügyektől való eltiltás intézménye, ami (átmenetileg vagy akár örökre) megfosztja a polgárt a szavazói jogától (és egyebektől). Máshol nem. Nálunk egyéni képviselőre csak az szavazhat, aki állandó lakhellyel rendelkezik Magyarországon. Vannak országok (EU országok), ahol nem szavazhat az, aki X éve nem él életvitelszerűen az országban. Ezek mind választójogi korlátozások, és az EU szerződések ezeket nem írják, írhatják felül.

Ha azért idézted, mert arra akartál utalni, hogy a külhoni magyar állampolgárok szavazati jogát nem lehet elvenni, akkor ez igaz. de nem is szavazati jog elvételéről lenne szó, hanem a korlátozásáról. A szavazati jog jár mindenkinek, de bizonyos feltételeket teljesíteni kell, hogy gyakorolhasd. Ez lehet pl. betöltött 18 év, érvényes magyarországi lakcím, akármi. Mutatis mutandis az is lehetséges, hogy a határon túl élők ne szavazhassanak.

Én mondjuk korlátozás helyett inkább még jobban kiterjeszteném, elérhetővé tenném. Ennek nem szabad pártpolitikai előny-hátrány alapján eldőlnie, ez komolyabb dolog annál. Nem értek egyet azzal, hogy azért mert nem itt él, ne szavazzon. Aki nem itt él (nem itt adózik), az így is korlátozva van, mert nem szavazhat önkormányzati választáson - ahol a helyi ügyeket döntik el -, nem kap eü ellátást, nem kap szociális ellátást, nem kap nyugdíjat, stb. Arról viszont miért is ne szavazhatna, hogy milyen országot szeretne?

Egyébként az, hogy jelenleg a határon túliak többsége a Fideszre szavaz, az egy rövid távú status quo. A szavazói hajlandóságokat és be- ill. kivándorlási adatokat nézve ez a status quo rövid időn belül drámaian megváltozhat. A körülbelül 1 millió határon túli magyar állampolgár döntően levélben szavaz. Bár a regisztráltak száma nőtt 2014 óta, de az érvényes levélszavazatok száma most is kb 110-120 ezer. Ők 95%-ban a Fideszre szavaznak. Az 1 millióval összevetve, az utóbbi 8-10 évben kb. 650-700 ezer honfitársunk ment nyugatra. Amilyen drámai a trend, egyáltalán nem kizárt, hogy 4 év múlva már ők lesznek többségben. A nyugatra költözött magyarok körében pedig csak 7%-ot ért el a fidesz. Éppen a fordítottja, mint a levélszavazatoké. A nyugati emigrációból 2014-ben még csak kb. 28-ezren szavaztak, idén viszont már közel 60 ezren. Azaz kb. állampolgár arányosan (1 millió vs 600 ezer) mindkét csoportban hasonló az aktivitás. Pedig a nyugatra költözők sokkal fiatalabbak, akiknek a szavazói hajlandósága jellemzően alacsonyabb, mint az időseké. Úgyhogy egyrészt a drámai kivándorlási adatok, és az alapján, hogy a kint élők is idősödnek (nő a szavazási hajlandóságuk), akár már akár 4 év múlva is megfordulhat az arány. És ne feledjük, a 60 ezer nyugati magyarnak 2 szavazata is volt, mert egyénire is szavazott. A levélszavazók csak listára voksoltak.

Szóval ne teremtsünk rövid távú pártszimpátia-érdek miatt egy ilyen fontos kérdésben apropót ahhoz, hogy majd 4-8 év múlva meg a Fideszesek verhessék az asztalt, hogy vissza a választójoggal...

több mint 6 éve
A határon túliak szavazásáról néhány szám:

Ha jól tudom kb 1 millióan kaptak állampolgárságot 2011-óta.
Választói névjegyzékben szerepel: 378449
A levélben pártlistára leadott érvényes szavazatok száma: 102557  www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/levjkv.html

Tehát a kb 1 millió kettős állampolgártól bejött 102557 érvényes szavazat.
Ha a névjegyzékben szereplőket nézzük, akkor is jóval 50% alatti volt a részvétel, szóval nem mondhatjuk hogy óriási volt az érdeklődés.
Jan
Elég sokukat bejelentkezett a határmenti vk-kba ide-oda, hogy egyéniben is tudjanak szavazni.
empty taxi
Kb mennyi lehet az az elég sok?
Jan
10k

több mint 6 éve
Jan Pittsburgh Steelers 5 116 — Steelers fan
A határon túliak szavazásáról néhány szám:

Ha jól tudom kb 1 millióan kaptak állampolgárságot 2011-óta.
Választói névjegyzékben szerepel: 378449
A levélben pártlistára leadott érvényes szavazatok száma: 102557  www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/levjkv.html

Tehát a kb 1 millió kettős állampolgártól bejött 102557 érvényes szavazat.
Ha a névjegyzékben szereplőket nézzük, akkor is jóval 50% alatti volt a részvétel, szóval nem mondhatjuk hogy óriási volt az érdeklődés.
Jan
Elég sokukat bejelentkezett a határmenti vk-kba ide-oda, hogy egyéniben is tudjanak szavazni.
empty taxi
Kb mennyi lehet az az elég sok?
több mint 6 éve
Már, elnézést de akinek ez második Trianon, attól pláne el kell venni. Megkaphatja a (szimbolikus) kettős állampolgárságot, de hogy szavazni..

És meg lehet tenni, csak kell hozzá egy 50%+ balos kormány (ami nagyon sokáig nem lesz)... eddig se szavaztak a bal oldalra, ha elveszed tőlük, nem érné a bal oldalt nagy veszteség..
Igor
Ezzel nagyon nem értek egyet. Fontosabb a magyarság, mint egy-két mandátum. Sztem sem jogos, hogy ide szavaznak, de ha egyszer ez már megtörtént, emberileg borzasztó lenne elvenni tőlük. Élnek a határon túl rokonaim, az elmúlt közel száz év borzasztó volt az ott élőknek, nem azt érdemlik, hogy szavazatokért vitázzanak rajtuk. Meg kell találni a módját, hogy ne csak a fidesz propagandája érje őket.
gabokocka
Nekem is vannak nyugdíjas rokonaim, de nem támogatom a nyugdíjemelést csak ezért...

És ezt most már 10+ év után nagyon nehezen (értsd sehogy) nem fogod elválasztani attól a Fidesztől, amely korábban is a mestere volt annak, hogyan sajátítson ki bármilyen szót vagy ideológiai puzzledarabkát saját céljaira (kezdve ugye a "polgárral" anno)

Szóval, igenis el kell(ene) venni a szavazati jogot.. és meghagyni a kettős állampolgárságot. Csodálkozom hogy erre nincs hatályos EU jog, ami ezt tiltaná...
Ettől semmivel sem lesznek ezek az emberek kevésbé magyarok.

Tudom, hogy ez ma radikális véleménynek minősül a témában... és ez korunk egyik legnagyobb politikai filozófusának idézetével élve: SAD!
Egy normális világban, amit fentebb leírtam, szerintem teljesen középutas véleménynek kellene tűnnie (adunk valamit ami jogos, de nem lövünk túl a célon)
Igor
több mint 6 éve
Lecsó Denver Broncos 3 115
Én csak azt tudom, hogy az ellenforradalmár, nyilas, fasiszta bandát ütni kell!
Igor
😀