USA és a világ

31 feliratkozó

több mint 1 éve
fake.id 1 689 — tush push aficionado

zacknorb
simán a jobb a nyerő. a bal olyan, mint vmi pdfile és egy amatőr betörő keresztezése fasz hajjal
több mint 1 éve
undisputedly Seattle Seahawks 12 840 — SuperBowl Champions 2013/2014

zacknorb
Kepzeld el, hogy bemesz a DMV-be jogositvanyert es ezt a portret latod 😀 Nem tudom miert nem tudott egy rendes portret osszehozni. Vance meg tudta ugrani.
több mint 1 éve
zacknorb Green Bay Packers Cincinnati Bearcats 22 690 — Kinek mit intézett a kormánya

Poloska vagyok.
több mint 1 éve
🤘 gaben 🤘 Chicago Bears Duke Blue Devils 8 910 — Deion Sanders for president!
Szégyen amit tűzoltás címen művelnek odaát.
Látszatra kurva magas az egy főre jutó rend- és katasztrófavédelmi dolgozók száma, mégis leszerepelnek. Ismét.

" Szeretem a jeget, hagyjál békén. "
több mint 1 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 616 — Lucas Scott
Nyilvanosan nem lesz olyan feszult a viszony, mint a Biden adminnal, de a hatterben jobb se lesz. Szerintem.
undisputedly
ahogy irtam korabban, en is ezt varom. majd meglatjuk.

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 1 éve
Lezajlott az "USA es a vilag" topik olvasoi szamara szerintem legerdekesebbnek igerkezo szenatusi meghallgatas, azaz Marco Rubio "kulugyminiszteri" meghallgatasa.
undisputedly
Összefoglaltattam AI-jal, kiemeltettem vele az engem legjobban érintő kérdést, Ukrajnát. Én most egészen meg vagyok nyugodva:

Gyurma Pappa
Nagyon felkeszult, jol artikulalt, pragmatikus, szovetsegbarat, realista. Elmeny volt amugy hallgatni a rendszerszintu latasmodot es ahogyan irtam, ezutan mar nem fogunk ilyen melysegu dolgokat hallani tole, amikor hivatalba kerul.

Szerintem a nyugati hemiszfera orulhet, eros, de jo diplomatanak tunik.
több mint 1 éve
Lezajlott az "USA es a vilag" topik olvasoi szamara szerintem legerdekesebbnek igerkezo szenatusi meghallgatas, azaz Marco Rubio "kulugyminiszteri" meghallgatasa.

Majd 5 oras volt (video alul), hosszu idon at nem fogunk ismet ilyen melysegig belelatni az amerikai kulpolitikai gondolkodasba. Nyilvanos volt az esemeny, tehat titkositott infokat nyilvan nem tartalmazott, de az alapveto mozgatorugokat szepen felvazolta, hogyan fog Trump es Rubio a vilaghoz allni. Volt benne szo gyakorlatilag mindenrol: nepessegnovekedes afrikaban es afrika-politika, EU, Nato, Ukrajna, oroszok, indo-pacific, grondland, latin-amerika, kanada es nagyon-nagyon sok kina ("A 21. szazad az USA-Kina versenyrol szol, ha nem hoznak helyes donteseket, 10 even belul a kina fugges elkepzelhetetlen szintre lep. Rendkivuli kihivas, olyan dimenziokban is, amiben a szovjetunioval nem kellett versenyezni.").

Volt szo meg venezuelarol, a biden admin utolso napos manovereirol amik csak azt a celt szolgaljak, hogy hatraltassak Trumpot a kulpolitikaban, izraelrol es gazarol, Iranrol stb. Gyakorlatilag a vilag minden pontjat es a hozza fuzodo amerikai prioritasokat erintettek. Erdekes anyag, akinek van ideje, hallgassa meg.

Rovid osszefoglalo:  www.nytimes.com/live/2025/01/15/us/rubio-confirmation-secretary-state

Link a teljes meghallgatasra:  www.youtube.com/live/6U2uDnBX6-I

Kozben 450+ nap utan ugy tunik letrejon az iszreali-hamas haboru lezarasa.
undisputedly
mit gondolsz, hogy ennek fenyeben ha megtartja OV ezt a Kina poziciot annak mi lesz a vege? nagykozonsegnek szep fotok, mki mosolyog de zart ajtok mogott komoly feszultseg, ami ahogy haladunk elore meg erosebb nyomasgyakorlasba mehet at?
csebi
En tovabbra is tartom, hogy szerintem OV nincs beagyazva a Trump-vilagba, a trumpi kulpolitika amerika first es anti-kina gazdasagilag. Mivel Magyarorszag jelentektelen gazdasagi szereplo, ezert Trumpot abszolut nem erdekli mi tortenik itt, nincs vedett szerepe az orszagnak OV "tamogatasa" miatt. A beiktatasra sem hivta meg, es igen, tradicionalisan nem szoktak meghivni a kulfoldi allamfoket/PM-eket, de pl Melonit, akit vele rangban "egyenlonek" vagy szovetsegesenek tart, meghivta.

Es ne felejtsuk, Trumpnak nem kell OV egyetlen erteke: tudja hatraltatni az EUs donteshozatalt. Ez nem erdeke Trumpnak (esetleg a tarifak kapcsan a valaszreakciok lassitasa adhat erteket nekunk).

Amugy szerintem Rubio kemenyen fogja a hatterben a temat es latjak pontosan, hogy mit muveltek Pressman-nel, illetve a meghallgatason Rubio elmondta, azt is latjak Kina hogyan teszi be a labat bizonyos orszagokba. Ha Mo. jelentosen segiti majd kinat, hogy teret nyerjen az EU-ban, azt nem fogjak hagyni. Nyilvanosan nem lesz olyan feszult a viszony, mint a Biden adminnal, de a hatterben jobb se lesz. Szerintem.

Szerkesztette: undisputedly
több mint 1 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 503 — zászló zászló szív
undisputedly
Összefoglaltattam AI-jal, kiemeltettem vele az engem legjobban érintő kérdést, Ukrajnát. Én most egészen meg vagyok nyugodva:

Senator Marco Rubio's confirmation hearing for the position of Secretary of State on January 15, 2025, highlighted several key points, particularly regarding U.S. foreign policy towards Ukraine amidst ongoing tensions with Russia.

## Main Points from the Hearing ##

****Ukraine Policy and Ceasefire Proposal

- **Call for Ceasefire**: Rubio emphasized the urgent need for a ceasefire to halt the ongoing conflict in Ukraine, which he described as a "war of attrition" and a "stalemate." He argued that this step is essential to ending the fighting, which has devastated large parts of Ukraine and resulted in significant civilian casualties[1][2].

- **Critique of Current Strategy**: Diverging from the Biden administration's approach, which allows Ukraine to dictate peace terms, Rubio suggested that both Kyiv and Moscow would need to make compromises. He expressed skepticism about the feasibility of Ukraine pushing Russian forces back to pre-invasion borders, stating, "There is no way Russia takes all of Ukraine" and highlighting that it would take a generation for Ukraine to recover from the destruction caused by the war[1][2].

- **Military Support Concerns**: While acknowledging bipartisan support for military aid to Ukraine, Rubio pointed out that Ukraine's primary challenge lies not in funding or ammunition but in its ability to recruit and train sufficient troops. He stated, "The problem that Ukraine is facing is not that they’re running out of money; it is that they’re running out of Ukrainians"[1][3].

****Broader Foreign Policy Context

- **Focus on Major Global Threats**: Rubio identified China, Russia, North Korea, and Iran as central threats to U.S. interests. He criticized these nations for creating global instability and emphasized a need for a robust U.S. response[2][4].

- **Support for NATO**: Despite Trump's past criticisms of NATO, Rubio reiterated his commitment to the alliance and indicated that European nations should increase their defense spending. He co-sponsored legislation aimed at preventing any U.S. president from unilaterally exiting NATO[2][4].

- **Bipartisan Reception**: Throughout the hearing, Rubio received praise from both Democratic and Republican senators, suggesting broad support for his nomination. His extensive experience on foreign relations committees was acknowledged as an asset for his potential role as Secretary of State[3][4].

Overall, Rubio's testimony reflected a shift towards a more interventionist stance compared to Trump's previous skepticism regarding military support for Ukraine. His emphasis on a ceasefire and negotiated settlement indicates a potential change in U.S. diplomatic strategy under his leadership at the State Department.

Sources
[1] Trump's pick for top diplomat calls for ceasefire in Russia’s war on Ukraine  www.voanews.com/a/trump-s-pick-for-top-diplomat-calls-for-ceasefire-in-russia-s-war-on-ukraine/7938306.html
[2] Takeaways From Marco Rubio’s Senate Hearing  www.nytimes.com/2025/01/15/us/politics/marco-rubio-senate-hearing-takeaways.html
[3] Rubio tells Senate committee the "top priority" of State Department will be U.S. in confirmation hearing  www.cbsnews.com/news/marco-rubio-confirmation-hearing-2025/
[4] Rubio pressed on Trump's foreign policy goals at confirmation hearing  abcnews.go.com/Politics/rubio-pressed-trumps-foreign-policy-goals-confirmation-hearing/story?id=117624514
[5] Trump State pick Rubio praised in Senate, warns against China reliance  www.reuters.com/world/us/china-hawk-rubio-set-smooth-confirmation-trumps-state-dept-nominee-2025-01-15/

több mint 1 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 616 — Lucas Scott

Majd 5 oras volt (video alul), hosszu idon at nem fogunk ismet ilyen melysegig belelatni az amerikai kulpolitikai gondolkodasba. Nyilvanos volt az esemeny, tehat titkositott infokat nyilvan nem tartalmazott, de az alapveto mozgatorugokat szepen felvazolta, hogyan fog Trump es Rubio a vilaghoz allni. Volt benne szo gyakorlatilag mindenrol: nepessegnovekedes afrikaban es afrika-politika, EU, Nato, Ukrajna, oroszok, indo-pacific, grondland, latin-amerika, kanada es nagyon-nagyon sok kina ("A 21. szazad az USA-Kina versenyrol szol, ha nem hoznak helyes donteseket, 10 even belul a kina fugges elkepzelhetetlen szintre lep. Rendkivuli kihivas, olyan dimenziokban is, amiben a szovjetunioval nem kellett versenyezni.").

Volt szo meg venezuelarol, a biden admin utolso napos manovereirol amik csak azt a celt szolgaljak, hogy hatraltassak Trumpot a kulpolitikaban, izraelrol es gazarol, Iranrol stb. Gyakorlatilag a vilag minden pontjat es a hozza fuzodo amerikai prioritasokat erintettek. Erdekes anyag, akinek van ideje, hallgassa meg.

Rovid osszefoglalo:  www.nytimes.com/live/2025/01/15/us/rubio-confirmation-secretary-state

undisputedly
mit gondolsz, hogy ennek fenyeben ha megtartja OV ezt a Kina poziciot annak mi lesz a vege? nagykozonsegnek szep fotok, mki mosolyog de zart ajtok mogott komoly feszultseg, ami ahogy haladunk elore meg erosebb nyomasgyakorlasba mehet at?

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 1 éve

több mint 1 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 440 — The Mathematician
 fortune.com/2025/01/14/walgreens-ceo-anti-shoplifting-backfired-locks-reduce-sales/

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 1 éve
 www.portfolio.hu/global/20250114/kiszivargott-dontott-donald-trump-ukrajna-sorsarol-allitolag-ket-dologgal-gyoztek-meg-734557
NB2
Végülis egy nap alatt döntött.
Dzsokijuing
Ez már Rubio felkérése után egyértelmű volt. Egy ilyen lépés azt üzenné, hogy bármit lehet, és Amerika ereje nem végtelen. Kínával szemben ez nem megengedhető.
Gyurma Pappa
mondjuk Rubio azóta is jól el van dugva...
Lecsó
1. Ne higgyetek anonym forrasoknak. 2016-ban is hazugsag volt a nagyresze, ebben a ciklusban raadasul nincs is korulotte mar bizalmi pozicioban olyan mertekben RINO stb. aki leakelne. Foleg ne higgyetek a bloombergnek. Demokrata donor milliardos ujsaga, aki raadasul 50 millio dollart adott a Kamala/Harris kampanynak.

2. Szvsz nincs eldugva Rubio. Az incoming CoS parancsba adta minden beiktatasra varo jeloltnek, hogy nem posztolhatnk a social mediaban csak ha a transition team jogaszai jovahagytak, ezert van radiocsend.

Viszont Mar-a-Lagoban az elmult 2 honapban kb. csak az nem fordult meg aki amerika ellensege. Par napja Georgia Meloni latogatott (ismet) MAL-be, Rubio is ott volt a targyalason.

A heten elsz a meghallgatasa, de ne varjatok nagy tuzijatekot.
undisputedly
1. Nem anonym forrásoknak hiszek, hanem a józan paraszti észnek.

2. Leírtad, miért van eldugva Rubio. Nice 😊
Mondjuk ha Musk helyette a szócső, és nem csak egy agyament milliárdos ventillálja a hülyeségét, hanem így tesztelik a leendő külpolitikát, akkor van baj rendesen.
Lecsó
Sajnos a vilagalakito erok nem a jozan paraszti esz menten gondolkodnak.

IGen, ha az online jelenletere ertetted, ahogyan irtam, parancsba kaptak Wiles-tol. Viszont "eloben" aktiv.

Ma lesz a meghallgatasa neki is es az AG jelolt Bondinak is, erdemes belehallgatni, ezek elore vetitik majd a nezopontjat.

Szerk: Hehe

www.msn.com/en-us/money/companies/coca-cola-ceo-awards-trump-first-ever-presidential-commemorative-diet-coke/ar-AA1xdihR

több mint 1 éve
Lecsó Denver Broncos 3 364
 www.portfolio.hu/global/20250114/kiszivargott-dontott-donald-trump-ukrajna-sorsarol-allitolag-ket-dologgal-gyoztek-meg-734557
NB2
Dzsokijuing
Ez már Rubio felkérése után egyértelmű volt. Egy ilyen lépés azt üzenné, hogy bármit lehet, és Amerika ereje nem végtelen. Kínával szemben ez nem megengedhető.
Gyurma Pappa
Lecsó
1. Ne higgyetek anonym forrasoknak. 2016-ban is hazugsag volt a nagyresze, ebben a ciklusban raadasul nincs is korulotte mar bizalmi pozicioban olyan mertekben RINO stb. aki leakelne. Foleg ne higgyetek a bloombergnek. Demokrata donor milliardos ujsaga, aki raadasul 50 millio dollart adott a Kamala/Harris kampanynak.

2. Szvsz nincs eldugva Rubio. Az incoming CoS parancsba adta minden beiktatasra varo jeloltnek, hogy nem posztolhatnk a social mediaban csak ha a transition team jogaszai jovahagytak, ezert van radiocsend.

Viszont Mar-a-Lagoban az elmult 2 honapban kb. csak az nem fordult meg aki amerika ellensege. Par napja Georgia Meloni latogatott (ismet) MAL-be, Rubio is ott volt a targyalason.

undisputedly
1. Nem anonym forrásoknak hiszek, hanem a józan paraszti észnek.
Aszerint is az a jó, ha nem hagyja az USA, hogy a jelenlegi szerződéseken és bi/multilaterális megállapodásokon nyugvó, a szuverenitást tiszteletben tartó világrendet felváltsa egy "bárki megtámadhat bárkit, mert úgysem lesz belőle semmi" világrend.

2. Leírtad, miért van eldugva Rubio. Nice 😊
Mondjuk ha Musk helyette a szócső, és nem csak egy agyament milliárdos ventillálja a hülyeségét, hanem így tesztelik a leendő külpolitikát, akkor van baj rendesen.
több mint 1 éve
NB2
Dzsokijuing
Gyurma Pappa
Lecsó

undisputedly
Rubionál azon se lennék meglepődve, ha a demokraták is megszavaznák 😅 Soros bérenc után talán a legjobban elfogadható jelölt.
Gyurma Pappa
Uniparty jelolt ES peerjuk a szenatusban. Nem fogjak sokat szivatni. Most nezem a Hegseth meghallgatast, ez tuzijatek. Rubioe limonade lesz, de egy kis bepillantast ad majd hogyan gondolja Trump a szovetsegi rendszert.
több mint 1 éve
NB2
Dzsokijuing
Gyurma Pappa
Lecsó

undisputedly
Rubionál azon se lennék meglepődve, ha a demokraták is megszavaznák 😅 Soros bérenc után talán a legjobban elfogadható jelölt, már hogy az establishmentnek, engem annyira nem érdekel

Szerkesztette: Gyurma Pappa

több mint 1 éve
NB2
Dzsokijuing
Gyurma Pappa
Lecsó

több mint 1 éve
NB2
Dzsokijuing
Gyurma Pappa
több mint 1 éve
NB2
Dzsokijuing

több mint 1 éve
Dzsokijuing Dallas Cowboys Texas Longhorns 10 133 — Saturday Night Lights
NB2

Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
több mint 1 éve
NB2 New England Patriots 28 119 — nabege2@yahoo.com
több mint 1 éve
Amúgy az öntudat szerepe az evolúciós sikerességben minimum megkérdőjelezhető, mivel általunk öntudat nélkülinek feltételezett fajok is elég sikeresen evolválódtak. Sokkal fontosabb az önérdekkövetés, mint "szervező erő". Az AI is akkor lesz evolúciós ágens, vagy lényegében új faj és mint ilyen, az emberi fajra veszélyes, ha megjelenni nála az önérdekkövetés. Ehhez pedig nem kell öntudatára ébrednie, ez sokkal hamarabb megjelenhet, mint ahogy akármelyik alacsonyabb rendű fajnál is megjelenik. Egy vírusnak nagy valószínűséggel nincs öntudata, mégis elég jó az önérdekkövetésben.

Szerkesztette: Lecsó
több mint 1 éve
Mikey Cincinnati Bengals 21 025
Nem tudhatjuk, hogy az állatoknak van-e öntudatuk vagy nincs. Mivel nem tudunk ezen a szinten kommunikálni velük, ezért csak kijelentjük, hogy nekik nincs. Pedig az értelmező szótári értelemben még akár lehet is.
Lecsó
Végre valaki.

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 1 éve
Nem tudhatjuk, hogy az állatoknak van-e öntudatuk vagy nincs. Mivel nem tudunk ezen a szinten kommunikálni velük, ezért csak kijelentjük, hogy nekik nincs. Pedig az értelmező szótári értelemben még akár lehet is.
Lecsó
Ez lehet,hogy így van, de az értelmező szótár annyiban téved, hogy objektív magyarázatként tálal egy közmegegyezést, amit csak egy közös hiedelem támaszt alá.
Amit biztosan tudunk, hogy fizikai testekben egymástól elkülönülő tudatrészek vannak, amire neveket aggatunk.
Amit nem tudunk, hogy ezek a tudatformák mennyiben önállóak, mennyiben egyéniek, a döntéseinket tudatossága mennyire az "énen" múlik, vagy még fel nem tárt mintázatokon.
Vélhetőleg az ember által létrehozott, a természettől elkülönült civilizáció alapja ez.

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
több mint 1 éve

Szerkesztette: Lecsó
több mint 1 éve
Ha 5mrd ember lenne akkor is meglennenek ezek a problemak es sokkal de sokkal kisebb szamokkal is megvoltak
no
És ha csak 500 millió?
Az 5 milliárd ugyanolyan túlterhelés a Földnek, mint a 8 milliárd.
De párszáz millió, a jelenlegi technikai fejlettségi szintünkön sokkal optimálisabb lenne az egész emberiség, és a Föld számára egyaránt.
Amikor legutóbb 500 millió alatt volt a népesség, még nem ismertük a telefont, az áramot, az angolvécét, az algopirynt, sőt, Amerikában még csak őslakos indiánok éltek.
Az emberiség mint faj, és a Föld, mint ökuszisztéma szempontjából semmi sem indokolja, hogy egyszerre több ember éljen rajta, mint párszázmillió. Semmi haszna nincs, se rövid-, se hosszútávon.
Mivel az invazív, környezetpusztító fajok közül az ember az egyetlen amelyik képes lenne a saját világ- és önpusztító állapotának felszámolására, amelyik képes lenne intelligensen tervezni a jövöjét, és nem úgy tevékenykedni a mában, mintha nem lenne holnap, így igen beszédes, és szomorú, hogy ennek ellenére csak szaporodik, mintha nem fogná fel, hogy ez hova vezethet és mennyire értelmetlen és önsorsrontó.
Őszentsége Sobri Jóska
Minden faj addig terjeszkedik és növekszik, ameddig tud. Magától egyik sem áll meg soha, valamilyen külső tényező kell, hogy visszafogja, legyen az egy másik faj, vagy egy természeti körülmény. Valamiért az emberiség szereti azt gondolni, hogy különb a többi fajnál, de nyilvánvalóan nem. Szóval ne álmodozz, Sobri, nézd a világot racionálisan 😉
ender1112
illetve az emberi faj teljes túlértékelése az is, amikor a bolygó sorsán megy a polémia. mintha nem az ember lenne jobban kiszolgáltatva a saját viselkedésének, mondván az majd a saját túlélésére úgyis talál megoldást, de a szegény Föld nevű bolygónak annyi lesz. egy cirka 5 milliárd éves bolygót egyáltalán nem fogja érdekelni, hogy egy 50 vagy 300 ezer éves (nézőpont kérdése honnan számoljuk, arányait tekintve ugyanolyan jelentéktelen korú) organizmus mit vergődik össze, ha mi a magunk számára élhetetlenné tesszük, az attól még ugyanolyan remekül létezni fog tovább. az az idealista gondolat meg, hogy bármilyen faj a saját terjeszkedését lekorlátozza, vagy az, hogy az ember tudna előre ilyen dimenzióban gondolkodni és önkorlátozni, az meg olyan szintű félreértelmezése vagy figyelembe nem vétele az antropológiának, amire már marx és engels is elismerően csettintene
fake.id
Pont ez a félreértés, hogy egy népessegszabályozás korlátozás lenne.
A korlátozás a túlnépesedés.
Az korlátozza/lassítja le a fejlődési lehetőségeket.
Pont a racionalitás biztosítja a terjeszkedést és a növekedést.
Nem sáskányi agyunk van, hogy akként tervezzük a jövőnket, kb. másfél perccel előre gondolkodva, kognitív képességekben nem csak "különbek" vagyunk a többi fajnál, hanem nagyságrendekkel többek. Ezt figyelmen kívül hagyni, és úgy tekinteni a bolygó egyetlen intelligens fajára az irracionalitás.
Ráadásul az emberiség történelmével egyenlő idős az önkorlátozás, ezért alakultak ki törvények, szabályok, társadalom, civilizáció.
Őszentsége Sobri Jóska
"a bolygó egyetlen intelligens fajára"
Na ez vicces LOL
Még az sem biztos, hogy a legintelligensebb, de hogy az egyetlen? Amúgy pedig minden fajnál, ami nagyobb számban együtt él, vannak törvények, szabályok, társadalom, civilizáció. Pl a méheknek rakat szabályuk van az együttélésre, simán építkeznek, és amikor túlszaporodnak, akkor születik egy újabb királynő, aki lelép a kaptárból, magával viszi a méhek egy jelentős részét. Ez nekem simán civilizációnak tűnik, még ha egyszerűbbnek is, mint az embereké. Te nyilván ösztönnek neveznéd, de csak nézz rá egy Trump szavazóra, hogy miért szavazott Trumpra, aztán mondd azt, hogy az intelligencia 😉
ender1112
Attól függ miként definiálod az intelligenciát.
Én azért az öntudatot alapnak veszem, márpedig öntudata még az AI-nak sincs, nemhogy az állatoknak. De ez mellekszál, és bizonyára ha kontextusban olvasod, akkor tudod értelmezni mire utaltam, de persze szíved joga úgy vélekedni, hogy racionalitás az állatokat egyazon nagyságrendben kezelni az emberrel ebben a témában.
Őszentsége Sobri Jóska
Büszkék vagyunk az öntudatra, de döntéseink jelentős hányadának köze nincs a tudatossághoz, örökölt minták, hiedelmek és tekintélyérv elfogadások kombója. Ez nem kritika, egyszerűen túl sok az infó, szóval vagy a józan paraszti ész vagy a Chat GPT tervez.
Dzsokijuing
ÖNTUDAT főnév
1. (lélektan) Az embernek az a közvetlen tudása, amelyben saját mivoltát, tetteit, gondolatait, érzéseit, egyéni sajátságait, érdekeit és a világról alkotott nézeteit világosan felismeri, sajátjaként megérti, felfogja. Az élőlények közül egyedül az embernek van öntudata.

mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/szotar.php?szo=%C3%96NTUDAT&offset=3&kezdobetu=%C3%96
Őszentsége Sobri Jóska
Ezt mondom, ezt a definíciót vesd össze az emberi döntésekkel.
Dzsokijuing
Irreleváns. Mert az az eredeti állításom, hogy még a leghülyébb ember se ugyanaz a nagyságrend, mint a "legokosabb" állat.
Az, hogy nem minden ember tudatos, vagy teljesen ostoba, az nem mond ellent annak, hogy egyetlen nem embernek sincs öntudata.
Őszentsége Sobri Jóska
Kapsz egy nevet, rád mutatnak, mikor kimondják és ezzel azonosulsz. Ez nem önrudat, hanem a közösségben elfoglalt helyed, mellyel mások azonosítanak.
A valódi öntudat, mikor pl. identitást választasz, ez már megkülönböztet az állattól és erre nem minden ember képes.
Dzsokijuing
Az öntudat azt jelenti-legyszerűsítve-, hogy tudatában vagy a saját létezésednek.
Ennél feldolgozhatóbban már nem tudom leírni, ha így se megy át, amit írok, akkor így jártál.
Őszentsége Sobri Jóska
Hittételt állítasz, csak ennyi.

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.