USA és a világ
31 feliratkozó
több mint 1 éve
Jól érted. Amíg a németek nem húzzák kis a fejüket a seggükből, addig nagy változás nem lesz.Tehát, ha jól értem, a jaltai világrend hivatalosan is halott, az oroszok fegyverrel, az amcsik pénzzel temetik el.Kanadai nemzeti identitas? Trudeau 10 eve utan? 😀 Jo vicc. (Googlizz ra a nevere es a kanadai identitasra) Mindent megtett, hogy kitorolje az emberekbol.Amúgy a mi kontinensünkön is történt ma esemény, meghalt Jean-Marie Le Pen.Majd csak az olimpián indulnának együtt, mint a britek.
Szabó Chris elmélkedése:
www.facebook.com/share/14yznjtegB/
zacknorb
Nem tudom, milyen erős a kanadai nemzeti identitás (remélem, erős), de ez nettó trollkodás Trump részéről.
Hamarabb lesz Cascadia Szabadállam British Columbiából, Washingtonból és Oregonból.
Dzsokijuing
Trump azt mondja, evi 200 mrd dollaros deficitjuk van Kanadaval, mert minden termeket megvesznek toluk amire amugy nincs szukseguk, tehat kvazi tamogatjak a kanadai gazdasagot a sajat karukra, plusz kanada kihasznalja az USA katonai vedelmet stb.
Amikor bejelentette a vamokat, Trudeau azonnal leutazott Mar-a-Lagoba, allitolag amikor Trump megkerdezte, hogy milyen hatassal lennenek a vamok Kanadara, akkor az azt mondta, hogy osszeomlana (vagy valami ezzel megegyezot).
Kanadaban nem csak politikai valsag van, a gazdasaguk az elmult 10 evben nem olyan iranyba haladt, mint kellett volna, mondjak az okosok.
Novemberben meg Gronlandon is nevetett a media, de szerintem le fogja fizetni azt az 50e lakost es valamilyen jogi szatusszal csatlakoznak az USA-hoz.
Akarmennyire szurrealisak ezek a tervek, barmi megtortenhet. En nem hagynam az EU helyeben, de termeszetesen meg arra sem vagyunk eleg kompetensek es erosek, hogy ezt megakadalyozzuk, pedig velhetoen csak jobb ajanlatot kellene adni a gronlandiaknak.
undisputedly
Visszatérünk az Alaszka és Louisiana piaci kufárkodáshoz, lesz 52 tagállam, az EU-t pedig tényleg lehúzzák a vécén.
Dzsokijuing

több mint 1 éve
Arra esetleg látni esélyt, hogy Magyarország is egy amerikai állam legyen? Mert akkor lehetne ide rakni egy NFL franchise-t. Csak ne a Jagset.
több mint 1 éve
Tehát, ha jól értem, a jaltai világrend hivatalosan is halott, az oroszok fegyverrel, az amcsik pénzzel temetik el.Kanadai nemzeti identitas? Trudeau 10 eve utan? 😀 Jo vicc. (Googlizz ra a nevere es a kanadai identitasra) Mindent megtett, hogy kitorolje az emberekbol.Amúgy a mi kontinensünkön is történt ma esemény, meghalt Jean-Marie Le Pen.Majd csak az olimpián indulnának együtt, mint a britek.
Szabó Chris elmélkedése:
zacknorb
Nem tudom, milyen erős a kanadai nemzeti identitás (remélem, erős), de ez nettó trollkodás Trump részéről.
Hamarabb lesz Cascadia Szabadállam British Columbiából, Washingtonból és Oregonból.
Dzsokijuing
Trump azt mondja, evi 200 mrd dollaros deficitjuk van Kanadaval, mert minden termeket megvesznek toluk amire amugy nincs szukseguk, tehat kvazi tamogatjak a kanadai gazdasagot a sajat karukra, plusz kanada kihasznalja az USA katonai vedelmet stb.
Amikor bejelentette a vamokat, Trudeau azonnal leutazott Mar-a-Lagoba, allitolag amikor Trump megkerdezte, hogy milyen hatassal lennenek a vamok Kanadara, akkor az azt mondta, hogy osszeomlana (vagy valami ezzel megegyezot).
Kanadaban nem csak politikai valsag van, a gazdasaguk az elmult 10 evben nem olyan iranyba haladt, mint kellett volna, mondjak az okosok.
Novemberben meg Gronlandon is nevetett a media, de szerintem le fogja fizetni azt az 50e lakost es valamilyen jogi szatusszal csatlakoznak az USA-hoz.
Akarmennyire szurrealisak ezek a tervek, barmi megtortenhet. En nem hagynam az EU helyeben, de termeszetesen meg arra sem vagyunk eleg kompetensek es erosek, hogy ezt megakadalyozzuk, pedig velhetoen csak jobb ajanlatot kellene adni a gronlandiaknak.
undisputedly
Visszatérünk az Alaszka és Louisiana piaci kufárkodáshoz, lesz 52 tagállam, az EU-t pedig tényleg lehúzzák a vécén.
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
több mint 1 éve
Igen, egyértelmű, hogy a béke pártján van Donald, ez a feszültségszítás csak elterelés valami mesteri világbéketervről.+NATO költés 5%! Azért az sok EU országnak a bebaszna kategória. Gondolom megint azért dobta be, hogy a 3%-ot elfogadják majd.Eleve elképzelhetetlen, hogy ne legyen kanadai hokiválogatott külön 😊 Én biztos ezzel kampányolnék a függetlenség mellett, ha kanadai politikus lennék…Nem tudom, Kanadának mi lenne ebben a csatlakozásban a jó egyébként.
somoskovig
Mondjuk Trump már szolgáltatja a beszédtémát. Kanada, Grönland, Panama. Szép álmok.
Mikey
De hogy nem zárta ki a katonai beavatkozást Grönlandon is jelzi, hogy Trump végre a béke elnöke, ez nekünk nyilván csak jó.
Klaci79
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 1 éve
Kanadai nemzeti identitas? Trudeau 10 eve utan? 😀 Jo vicc. (Googlizz ra a nevere es a kanadai identitasra) Mindent megtett, hogy kitorolje az emberekbol.Amúgy a mi kontinensünkön is történt ma esemény, meghalt Jean-Marie Le Pen.Majd csak az olimpián indulnának együtt, mint a britek.
Szabó Chris elmélkedése:
zacknorb
Dzsokijuing
több mint 1 éve
Mondjuk ha Grönlandod "megszállják", onnantól zöld lámpa Kínának és az erősebb kutyáknak.
több mint 1 éve
+NATO költés 5%! Azért az sok EU országnak a bebaszna kategória. Gondolom megint azért dobta be, hogy a 3%-ot elfogadják majd.Eleve elképzelhetetlen, hogy ne legyen kanadai hokiválogatott külön 😊 Én biztos ezzel kampányolnék a függetlenség mellett, ha kanadai politikus lennék…Nem tudom, Kanadának mi lenne ebben a csatlakozásban a jó egyébként.
somoskovig
Mondjuk Trump már szolgáltatja a beszédtémát. Kanada, Grönland, Panama. Szép álmok.
Mikey
De hogy nem zárta ki a katonai beavatkozást Grönlandon is jelzi, hogy Trump végre a béke elnöke, ez nekünk nyilván csak jó.
több mint 1 éve
Eleve elképzelhetetlen, hogy ne legyen kanadai hokiválogatott külön 😊 Én biztos ezzel kampányolnék a függetlenség mellett, ha kanadai politikus lennék…Nem tudom, Kanadának mi lenne ebben a csatlakozásban a jó egyébként.
somoskovig
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 1 éve
Amúgy a mi kontinensünkön is történt ma esemény, meghalt Jean-Marie Le Pen.Majd csak az olimpián indulnának együtt, mint a britek.
Szabó Chris elmélkedése:
zacknorb
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
több mint 1 éve
Pont ma hallgattam errol egy tok jo Magyar Hang podcastot, Kaló Mátéval és Lakner Zoltánnal:- Gronland megszerzesetGrönland: 2 éve követem a grönlandi politikát, ugye talán láthatóan érdekel az északi sarkköri országok helyzete. A grönlandi függetlenség abszolút nem új dolog, nagyon régen harcolnak a független országért. Most azért is tudott odalátogatni ijf. Trump, mert nem rég kapta meg a új, modern nemzetközi reptérét Grönland (Nuuk, az előző nevét képtelen vagyok megjegyezni, de Google is free).
-Panama-csatorna visszavetelet
-Kanada allamkent valo csatlakozasa
Elvileg Dania onigazgatassal rendelkezo terulete, de Trump azt mondja, kell nekik nemzetbiztonsagi okokbol, plusz a megnyilo eszaki hajozas miatt. Erre Gronland vezetoje lenyilatkozta, hogy fuggetlenedni akarnak Daniatol 😀
undisputedly
A mostani (neked fontos, balos) miniszterelnök hivatalba lépése óta (2021) következetesen dolgozik a függetlenségen, az alkotmány tervezete is készültség alatt van. Izlandi példát követnék, nem akarnak amerikai gyarmattá sem válni. Egyértelmű fogalmazott ebben a kérdésben minden politikus a szigeten. 2025 áprilisban lesz erről népszavazás, de az előzetes közvélemény kutatások szerint kétharmados a támogatottsága a függetlenségnek.
Szóval igazából ez így elég furcsa helyzet. Adott egy ország, aki független szeretne lenni, majd megjelenik a korábbi gyarmatosító, hogy akkor ő megvenné. Dániának kb. már nem osztanak lapot ebben a helyzetben. De azért is nehezen érthető ez az egész, mert ugye Dánia és USA szövetségesek, szóval nagy szükség erre az izmozásra nincs.
A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Grönland megszavazza a függetlenséget, mondjuk 2028 januárra ez össze is jön, aztán majd közben alkudozni lehet Trumppal, úgyis imádja a kétoldalú megállapodásokat.
Panama. Na, ez egy fokkal érdekesebb. Ugyanis ha van ilyen záradék, ha nincs Trumpnak jelenleg igaza van, a kínaiak a spájzban vannak, amiben vastagon benne van a panamai politikai elit. Az a helyzet, hogy lehet ezen felháborodni, de valahol ez teljesen jogos kritika. Nyilván nem elegáns lerohanni őket 😂
Kanada meg sima trollkodás, esze ágában sincs feladni egy jóléti államot a kanadaiaknak, nyilván erről nem tud népszavazás nélkül dönteni ott senki, és nem igazán vonzó a kanadaiak tömegének az USA szövetségi állam működésképtelenségét magához venni. Ennyi erővel logikusabb lenne, ha az Unióhoz csatlakozna, politikai szerkezetben közelebb áll hozzánk, mint déli szomszédjukhoz 😅
Gyurma Pappa
open.spotify.com/episode/5HBWQVUIvQHUdrtsQyUTFI?si=CJlTxV0oTEm0cagGrsys1Q
több mint 1 éve
Amúgy a mi kontinensünkön is történt ma esemény, meghalt Jean-Marie Le Pen.Szabó Chris elmélkedése:
Poloska vagyok.
több mint 1 éve
Eleve elképzelhetetlen, hogy ne legyen kanadai hokiválogatott külön 😊 Én biztos ezzel kampányolnék a függetlenség mellett, ha kanadai politikus lennék…
több mint 1 éve
Kanada nem netto trollkodas. Trump fejeben a kereskedelmi egyensuly egyoldalusaga miatt szerinte ok "finanszirozzak" az orszagot, szovla vagy vamok, vagy tagsag. Ne, azert a szenatusi/alsohazi kepviselohelyek elosztasa nem biztos, hogy repibarat lenne, szerintem o sem gondolja komolyan, de valamilyen unio lehet koztuk. Kanadai politika is ezt talalgatja. Trudeau jobbkeze ugye le is mondott amikor Trump belengette a tarifakat eloszor is Trudeau leutazott Mar-a-lagoba egybol, de annyira osszekulonboztek a kerdesen, hogy jo urugy volt neki kiszallni.Na igen, ez a rész miatt gondolom, hogy sosem fog megtörténni. Nem véletlenül Puerto Rico sem lett igazi állam. A kanadai konzervatívok kb. a repik mérsékelt ága, ott elég egészséges a politikai közélet (relatív, USAhoz képest).
Popcornt bekeszithetjuk.
undisputedly
Ezt a két évet kibekkeli valahogy a kanadai politika, aztán a midterms után lesz más baja is a kormányzatnak. Szerintem ez kevésbé lesz érdekes, bezzeg Panama.

több mint 1 éve
Mindharom logikus, de nem ertem a Bizottsag miert nem kalapozik a franciaknal/nemeteknel, hogy valamilyen fejlesztesi tervet letegyenek az asztalra Grondlandnak. Valoban rendkivuli geopolitikai jelentosege lesz, ha megnyilnak az eszaki hajozasi utvonalak. Az EU nem teheti meg, hogy elveszitse.Nem tudom mennyire kovetitek, de Trump 3 temat hajt nagyon kulpolitika teren:És az a durva, hogy mindhárom teljesen logikus, ráadásul mindhárommal jól járnának a helyiek, az amerikaiak és az egész nyugati világ egyaránt.
- Gronland megszerzeset
undisputedly
Őszentsége Sobri Jóska
Gronland autonom teruletkent csatlakozna Trump tervei szerint, vagy territoriumkent, mint Puerto Rico. Trump beigert nekik egy raklap penzt es fejleszteseket. Az a vicces, hogy Gronlandnak meg is erne, ha "autonomok" maradhatnanak.- Gronland megszerzesetGrönland: 2 éve követem a grönlandi politikát, ugye talán láthatóan érdekel az északi sarkköri országok helyzete. A grönlandi függetlenség abszolút nem új dolog, nagyon régen harcolnak a független országért. Most azért is tudott odalátogatni ijf. Trump, mert nem rég kapta meg a új, modern nemzetközi reptérét Grönland (Nuuk, az előző nevét képtelen vagyok megjegyezni, de Google is free).
Elvileg Dania onigazgatassal rendelkezo terulete, de Trump azt mondja, kell nekik nemzetbiztonsagi okokbol, plusz a megnyilo eszaki hajozas miatt. Erre Gronland vezetoje lenyilatkozta, hogy fuggetlenedni akarnak Daniatol 😀
undisputedly
A mostani (neked fontos, balos) miniszterelnök hivatalba lépése óta (2021) következetesen dolgozik a függetlenségen, az alkotmány tervezete is készültség alatt van. Izlandi példát követnék, nem akarnak amerikai gyarmattá sem válni. Egyértelmű fogalmazott ebben a kérdésben minden politikus a szigeten. 2025 áprilisban lesz erről népszavazás, de az előzetes közvélemény kutatások szerint kétharmados a támogatottsága a függetlenségnek.
Szóval igazából ez így elég furcsa helyzet. Adott egy ország, aki független szeretne lenni, majd megjelenik a korábbi gyarmatosító, hogy akkor ő megvenné. Dániának kb. már nem osztanak lapot ebben a helyzetben. De azért is nehezen érthető ez az egész, mert ugye Dánia és USA szövetségesek, szóval nagy szükség erre az izmozásra nincs.
A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Grönland megszavazza a függetlenséget, mondjuk 2028 januárra ez össze is jön, aztán majd közben alkudozni lehet Trumppal, úgyis imádja a kétoldalú megállapodásokat.
Panama. Na, ez egy fokkal érdekesebb. Ugyanis ha van ilyen záradék, ha nincs Trumpnak jelenleg igaza van, a kínaiak a spájzban vannak, amiben vastagon benne van a panamai politikai elit. Az a helyzet, hogy lehet ezen felháborodni, de valahol ez teljesen jogos kritika. Nyilván nem elegáns lerohanni őket 😂
Kanada meg sima trollkodás, esze ágában sincs feladni egy jóléti államot a kanadaiaknak, nyilván erről nem tud népszavazás nélkül dönteni ott senki, és nem igazán vonzó a kanadaiak tömegének az USA szövetségi állam működésképtelenségét magához venni. Ennyi erővel logikusabb lenne, ha az Unióhoz csatlakozna, politikai szerkezetben közelebb áll hozzánk, mint déli szomszédjukhoz 😅
Gyurma Pappa
Panamaban egyetertunk. Carter ostobasaga volt 1 dollarert odaadni, a treaty-t kellene megnezni, mert allitolag kina tenyleg korbeepitette es panamaban is befolyast szerzett. Erdekes helyzet.
Kanada nem netto trollkodas szvsz. Trump fejeben a kereskedelmi egyensuly egyoldalusaga miatt szerinte ok "finanszirozzak" az orszagot, szoval vagy vamok, vagy tagsag. Na, azert a szenatusi/alsohazi kepviselohelyek elosztasa nem biztos, hogy repibarat lenne, szerintem o sem gondolja teljesen komolyan, de valamilyen unio lehet koztuk. Kanadai politika is ezt talalgatja es a tagsag inkabb csak egy szelsoseges targyalasi pozicio amibol lehet engedni. Trudeau jobbkeze ugye le is mondott amikor Trump belengette a tarifakat eloszor is Trudeau leutazott Mar-a-lagoba egybol, de annyira osszekulonboztek a kerdesen, hogy jo urugy volt neki kiszallni. Pierre Poilievre, a kovetkezo kanadai PM kijelentette, hogy kanada fuggetlensege nem kerdes.
Popcornt bekeszithetjuk.
Szerkesztette: undisputedly
több mint 1 éve
Meg az oktatást, minimálbért stb 😊sztem a kanadaiak masszívan szívnának ha az EÜjüket szétszedné a "kapitalizmus"Nem tudom mennyire kovetitek, de Trump 3 temat hajt nagyon kulpolitika teren:És az a durva, hogy mindhárom teljesen logikus, ráadásul mindhárommal jól járnának a helyiek, az amerikaiak és az egész nyugati világ egyaránt.
- Gronland megszerzeset
undisputedly
Őszentsége Sobri Jóska
Negritis, a vajda
Ja, és persze Grönlandon még jobban 'jól járnának a helyiek', hiszen ők az EU szociális viszonyokhoz vannak szokva.
Szerkesztette: ender1112
több mint 1 éve
- Gronland megszerzesetGrönland: 2 éve követem a grönlandi politikát, ugye talán láthatóan érdekel az északi sarkköri országok helyzete. A grönlandi függetlenség abszolút nem új dolog, nagyon régen harcolnak a független országért. Most azért is tudott odalátogatni ijf. Trump, mert nem rég kapta meg a új, modern nemzetközi reptérét Grönland (Nuuk, az előző nevét képtelen vagyok megjegyezni, de Google is free).
undisputedly

több mint 1 éve
sztem a kanadaiak masszívan szívnának ha az EÜjüket szétszedné a "kapitalizmus"Nem tudom mennyire kovetitek, de Trump 3 temat hajt nagyon kulpolitika teren:És az a durva, hogy mindhárom teljesen logikus, ráadásul mindhárommal jól járnának a helyiek, az amerikaiak és az egész nyugati világ egyaránt.
- Gronland megszerzeset
undisputedly
Őszentsége Sobri Jóska
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 1 éve
Nem tudom mennyire kovetitek, de Trump 3 temat hajt nagyon kulpolitika teren:És az a durva, hogy mindhárom teljesen logikus, ráadásul mindhárommal jól járnának a helyiek, az amerikaiak és az egész nyugati világ egyaránt.
- Gronland megszerzeset
undisputedly
több mint 1 éve
Meg szó volt itt valami izolacionizmusról is... 😀Nem tudom mennyire kovetitek, de Trump 3 temat hajt nagyon kulpolitika teren:ennyit arról hogy olcsó lesz a tojás és lakhatás
- Gronland megszerzeset
Elvileg Dania onigazgatassal rendelkezo terulete, de Trump azt mondja, kell nekik nemzetbiztonsagi okokbol, plusz a megnyilo eszaki hajozas miatt. Erre Gronland vezetoje lenyilatkozta, hogy fuggetlenedni akarnak Daniatol 😀 Most landolt a fia egy nem hivatalos latogatason.
Ma bejelentette meg, hogy a Mexikoi oblot atnevezik Amerikai obolre. Megkerdeztek meg, hogy garantalja-e, hogy a Panama csatorna megszerzesehez nem hasznal gazdasagi erofolenyt vagy katonai erot: "Nem".
undisputedly
Negritis, a vajda
több mint 1 éve
Nem tudom mennyire kovetitek, de Trump 3 temat hajt nagyon kulpolitika teren:ennyit arról hogy olcsó lesz a tojás és lakhatás
- Gronland megszerzeset
Elvileg Dania onigazgatassal rendelkezo terulete, de Trump azt mondja, kell nekik nemzetbiztonsagi okokbol, plusz a megnyilo eszaki hajozas miatt. Erre Gronland vezetoje lenyilatkozta, hogy fuggetlenedni akarnak Daniatol 😀 Most landolt a fia egy nem hivatalos latogatason.
Ma bejelentette meg, hogy a Mexikoi oblot atnevezik Amerikai obolre. Megkerdeztek meg, hogy garantalja-e, hogy a Panama csatorna megszerzesehez nem hasznal gazdasagi erofolenyt vagy katonai erot: "Nem".
undisputedly
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 1 éve
Nem tudom mennyire kovetitek, de Trump 3 temat hajt nagyon kulpolitika teren:- Gronland megszerzeset
Ma bejelentette meg, hogy a Mexikoi oblot atnevezik Amerikai obolre. Megkerdeztek meg, hogy garantalja-e, hogy a Panama csatorna megszerzesehez nem hasznal gazdasagi erofolenyt vagy katonai erot: "Nem". Azt irjak abban az egyezmenyben amiben odaadtak Panamanak, van egy zaradek, hogy ha a neutralitasa veszelybe kerul a csatornanak, visszavehetik. Most azzal ervel, hogy kina befolyast szerzett felette. (Meg nem neztem meg az egyezmenyt)
Szerkesztette: undisputedly
több mint 1 éve
Mindig Hugh Grantra emlékeztetett az Igazából szerelemből.Kozben szep napra ebredtunk, lemondott Trudeau 😊
undisputedlyhttps://t.co/ZxCoPIYNru pic.twitter.com/W9OZ3EBsYU
— Siraj Hashmi (@SirajAHashmi) January 6, 2025
zacknorb
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
több mint 1 éve
Kozben szep napra ebredtunk, lemondott Trudeau 😊
undisputedly
https://t.co/ZxCoPIYNru pic.twitter.com/W9OZ3EBsYU
— Siraj Hashmi (@SirajAHashmi) January 6, 2025
Poloska vagyok.
több mint 1 éve
Ebben a ciklusban a sajat emberei vannak korulotte, meg annyira sem lehet majd hinni a Wapo/Axios/CNN stb. anonim cikkeknek, mint 16-20 kozott.Ki látta ezt jönni...Ohh közben cáfolta is Trump. Akkor mindegy. Most vagy valaki shortolta a dollárt, vagy csak simán minden a régi Trump körül. Vagy úgy általában az amerikai politikában,így pontosabb.
444.hu/2025/01/06/ugy-tunik-trumpek-visszalepnek-a-gigaszi-vamemeles-otletetol
Ha így megy tovább, egyetlen ígéret lesz megtartva, a gazdagok adócsökkentése ¯\_(ツ)_/¯
Példátlan koalíció
Gyurma Pappa
Ehh, pedig azt hittem, megússza a világgazdaság
Gyurma Pappa
Kozben szep napra ebredtunk, lemondott Trudeau 😊
több mint 1 éve
Ki látta ezt jönni...Ohh közben cáfolta is Trump. Akkor mindegy. Most vagy valaki shortolta a dollárt, vagy csak simán minden a régi Trump körül. Vagy úgy általában az amerikai politikában,így pontosabb.
444.hu/2025/01/06/ugy-tunik-trumpek-visszalepnek-a-gigaszi-vamemeles-otletetol
Ha így megy tovább, egyetlen ígéret lesz megtartva, a gazdagok adócsökkentése ¯\_(ツ)_/¯
Példátlan koalíció
Gyurma Pappa
Ehh, pedig azt hittem, megússza a világgazdaság