USA és a világ
pontosan. megtartani valamit, ahhoz nehéz egységek kellenek, tank, tüzérségi támogatás, minden. a különlegesek a meglepetés erejét használják a leginkább, mert amellett csak könnyű fegyverzetük van, és azzal csak hasonlóan könnyűfegyverzetű csapatok ellen tudnak csak kitartani.Ez meg is történt többször ebben a háborúban. A szpecnaz megszerez neked akármit, de megtartani nem tudja csak nagyon rövid távon. Egyszerűen nem erre vannak kiképezve az a reaguláris erők dolga, ők “csak” beveszik és tartják amíg odaér a gyalogság. És ez is csak korlátozott területen működik, repülőtér, városközpont, vasúti csomópont stb. Hogy ez nem működött, az meg stratégiai tervezési hiba.Nem ertek semennyire a hadaszathoz, fogalmam nincs mi jon most ilyen szempontbol (azon tul, hogy sarokba vannak szoritva es egyre kevesbe figyelnek a civil aldozatok elkerulesere), de en is azt gondoltam, hogy a Specnaz meg hasonlo egysegek a vilag legjobbjai es ha leteszed oket egy kisebb varosba, akkor az par oran belul a tied. Aztan latjuk mi lett. Mondjuk ahogyan irtam, semennyire se ertek hozza, lehet, hogy oket nem erre kepzik?lehet a hirszerzok figyelmeztettek, de Putyin ugy volt, hogy a bena kacsa EU ugysem fog hamar donteni, meg a trojai falovak (khmmm, mi) majd kisegitik aztan megsem.Ez az egyik fele.Oroszország most már azt állítja, hogy nem célja a kijevi kormány megbuktatásaMukodnek a szankciok. Komolyan elszamitottak magukat az oroszok, abszolut nem lattak bele a nyugati hattertargyalasokba amik megindultak mar a csapatosszevonasok alatt. Hatalmas csod ez a hirszerzo ugynoksegeiknek.
Ennyit a denacifikációról. A Reuters jelentése szerint az orosz külügyminisztérium most azt állítja, hogy Oroszország céljai "tárgyalások útján inkább megvalósíthatók". Ugyanakkor azt is állították, hogy ukrajnai műveleteik a terv szerint haladnak. Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium hírhedten véresszájú, személyi szankciókkal sújtott szóvivője szerint a céljuk Ukrajna semleges státusának elérése, amit szándékuk szerint tárgyalásokon szeretnének elérni.
Amadeus
undisputedly
A másik fele, hogy saját erejüket is elmérték teljesen. 200.000 orosz katona bevetése után a 30 km-re lévő Harkiv még ukrán kézen van (épp ellentámadnak az ukránok). Nem értem hogyan lehetséges ez.
Ordas nagy bukás, nagyobb még a finnországi pofonnál is.
Amadeus
Harkov meg hagyjan, de amit a tengerparton mutatnak azt sem teszik a kirakatba. mar regen Odessza kornyeken kellene lenniuk ehhez kepest asszem Mikolaivot sem sikerult elfoglalni, masik iranyban meg szenvednek Mariupolnal.
sztem egyszeru h lehet ez: ez nem Georgia, vagy 2014es Ukrajna. itt az ukranok 2014 ota erre keszulnek. mindent bedobnak katonai szinten es kommunikacios szinten is. kozben meg Putyin nem akarja es tudja bevetni a legmodernebb harci egysegeit, mert tul dragak es alig van beloluk. ha lovik le a SZUkat akkor minimalis legiereje nem lesz. legjobb harci egysegekkel is csinjan kell banni, nem fer bele az, hogy teljes desszant egysegek semmisuljenek meg. most jon egy vegtelenul lassu resze a haborunak, ostromokkal es minimalis elorehaladasokkal, bedobalva neha a sorozott egysegeket felterkepezni az ukranok erejet mikozben egyre tobb ember fog ehezni, szomjazni.
csebi
undisputedly
MC12
Szerintem mindenki dobna egy hátast ha megtudnánk mennyi a tényleges veszteség a speciális egységek között. Abba gondoljatok bele, hogy az első két napon hány ilyen akcióval próbálkoztak az oroszok, és mellé még a két lelőtt szállítógép is.Ez meg is történt többször ebben a háborúban. A szpecnaz megszerez neked akármit, de megtartani nem tudja csak nagyon rövid távon. Egyszerűen nem erre vannak kiképezve az a reaguláris erők dolga, ők “csak” beveszik és tartják amíg odaér a gyalogság. És ez is csak korlátozott területen működik, repülőtér, városközpont, vasúti csomópont stb. Hogy ez nem működött, az meg stratégiai tervezési hiba.Nem ertek semennyire a hadaszathoz, fogalmam nincs mi jon most ilyen szempontbol (azon tul, hogy sarokba vannak szoritva es egyre kevesbe figyelnek a civil aldozatok elkerulesere), de en is azt gondoltam, hogy a Specnaz meg hasonlo egysegek a vilag legjobbjai es ha leteszed oket egy kisebb varosba, akkor az par oran belul a tied. Aztan latjuk mi lett. Mondjuk ahogyan irtam, semennyire se ertek hozza, lehet, hogy oket nem erre kepzik?lehet a hirszerzok figyelmeztettek, de Putyin ugy volt, hogy a bena kacsa EU ugysem fog hamar donteni, meg a trojai falovak (khmmm, mi) majd kisegitik aztan megsem.Ez az egyik fele.Oroszország most már azt állítja, hogy nem célja a kijevi kormány megbuktatásaMukodnek a szankciok. Komolyan elszamitottak magukat az oroszok, abszolut nem lattak bele a nyugati hattertargyalasokba amik megindultak mar a csapatosszevonasok alatt. Hatalmas csod ez a hirszerzo ugynoksegeiknek.
Ennyit a denacifikációról. A Reuters jelentése szerint az orosz külügyminisztérium most azt állítja, hogy Oroszország céljai "tárgyalások útján inkább megvalósíthatók". Ugyanakkor azt is állították, hogy ukrajnai műveleteik a terv szerint haladnak. Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium hírhedten véresszájú, személyi szankciókkal sújtott szóvivője szerint a céljuk Ukrajna semleges státusának elérése, amit szándékuk szerint tárgyalásokon szeretnének elérni.
Amadeus
undisputedly
A másik fele, hogy saját erejüket is elmérték teljesen. 200.000 orosz katona bevetése után a 30 km-re lévő Harkiv még ukrán kézen van (épp ellentámadnak az ukránok). Nem értem hogyan lehetséges ez.
Amadeus
Harkov meg hagyjan, de amit a tengerparton mutatnak azt sem teszik a kirakatba. mar regen Odessza kornyeken kellene lenniuk ehhez kepest asszem Mikolaivot sem sikerult elfoglalni, masik iranyban meg szenvednek Mariupolnal.
sztem egyszeru h lehet ez: ez nem Georgia, vagy 2014es Ukrajna. itt az ukranok 2014 ota erre keszulnek. mindent bedobnak katonai szinten es kommunikacios szinten is. kozben meg Putyin nem akarja es tudja bevetni a legmodernebb harci egysegeit, mert tul dragak es alig van beloluk. ha lovik le a SZUkat akkor minimalis legiereje nem lesz. legjobb harci egysegekkel is csinjan kell banni, nem fer bele az, hogy teljes desszant egysegek semmisuljenek meg. most jon egy vegtelenul lassu resze a haborunak, ostromokkal es minimalis elorehaladasokkal, bedobalva neha a sorozott egysegeket felterkepezni az ukranok erejet mikozben egyre tobb ember fog ehezni, szomjazni.
csebi
undisputedly
MC12
és elvileg élőben is jóarc 😊OFF: Mondjuk a kis finn PM arcat (akit korabban linkeltel), tenyleg szivesebben nezegetne az ember 😀Inkab egy kollektiv brigad lesz, mint Macron egyedul. Franciak kozephatalom, mint oroszorszag. Emlekezzunk, a haboru kirobbanasakor elment Macron targyalni VP-vel, majd hazaterve kiadott egy nyilatkozatot, hogy megigerte neki a Kreml, hogy nem lesz haboru (?), mire a Kreml is kiadott egyet, hogy semmi ilyen nem volt, meg amugy is, a NAtot az USA vezeti, a franciak gyengek ahhoz, hogy nekik ilyen igeretet adjanak. LOL 😀Igen, pont ezt fejtegettem korábban, hogy az EU előnye a kollektív döntések. De kell egy arc, és az most Marcon lesz szerintem. De a többi részében persze, igazad van.
Egy europai es amerikai kollektiva vezeti majd a nyugatot. Merkelben meg volt a keszseg, csak az akarat nem, utana meg nagy a szakadek.
undisputedly
Gyurma Pappa
undisputedly
legalábbis pár kollégám találkozott már vele 😀
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
Ez meg is történt többször ebben a háborúban. A szpecnaz megszerez neked akármit, de megtartani nem tudja csak nagyon rövid távon. Egyszerűen nem erre vannak kiképezve az a reaguláris erők dolga, ők “csak” beveszik és tartják amíg odaér a gyalogság. És ez is csak korlátozott területen működik, repülőtér, városközpont, vasúti csomópont stb. Hogy ez nem működött, az meg stratégiai tervezési hiba.Nem ertek semennyire a hadaszathoz, fogalmam nincs mi jon most ilyen szempontbol (azon tul, hogy sarokba vannak szoritva es egyre kevesbe figyelnek a civil aldozatok elkerulesere), de en is azt gondoltam, hogy a Specnaz meg hasonlo egysegek a vilag legjobbjai es ha leteszed oket egy kisebb varosba, akkor az par oran belul a tied. Aztan latjuk mi lett. Mondjuk ahogyan irtam, semennyire se ertek hozza, lehet, hogy oket nem erre kepzik?lehet a hirszerzok figyelmeztettek, de Putyin ugy volt, hogy a bena kacsa EU ugysem fog hamar donteni, meg a trojai falovak (khmmm, mi) majd kisegitik aztan megsem.Ez az egyik fele.Oroszország most már azt állítja, hogy nem célja a kijevi kormány megbuktatásaMukodnek a szankciok. Komolyan elszamitottak magukat az oroszok, abszolut nem lattak bele a nyugati hattertargyalasokba amik megindultak mar a csapatosszevonasok alatt. Hatalmas csod ez a hirszerzo ugynoksegeiknek.
Amadeus
undisputedly
Amadeus
csebi
undisputedly
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
OFF: Mondjuk a kis finn PM arcat (akit korabban linkeltel), tenyleg szivesebben nezegetne az ember 😀Inkab egy kollektiv brigad lesz, mint Macron egyedul. Franciak kozephatalom, mint oroszorszag. Emlekezzunk, a haboru kirobbanasakor elment Macron targyalni VP-vel, majd hazaterve kiadott egy nyilatkozatot, hogy megigerte neki a Kreml, hogy nem lesz haboru (?), mire a Kreml is kiadott egyet, hogy semmi ilyen nem volt, meg amugy is, a NAtot az USA vezeti, a franciak gyengek ahhoz, hogy nekik ilyen igeretet adjanak. LOL 😀Igen, pont ezt fejtegettem korábban, hogy az EU előnye a kollektív döntések. De kell egy arc, és az most Marcon lesz szerintem. De a többi részében persze, igazad van.
Egy europai es amerikai kollektiva vezeti majd a nyugatot. Merkelben meg volt a keszseg, csak az akarat nem, utana meg nagy a szakadek.
undisputedly
Gyurma Pappa
ezeket arra kepzik ki (foleg a desszantosokat) h kifejezett targetekre ledobod, es tamogatas nelkul el tudjak foglalni es meg tudjak tartani amig odaer lovassag. ugye H(g)osztomelt tartottak is egy ideig, de ha korbeveszik oket es rajuk dobnak 10szer nagyobb letszamot akkor felmorzsoljak oket. vagy vmit nagyon elszamoltak a tervezesnel (es nem ertek oda a terveknek megfeleloen) vagy hirtelen akartak nagyon sokat, csak h 2. VHt emlitsek analognak ott van ugye a Market Garden (filmben asszem hid tul messze van). marpedig ilyen egysegekbol mindenkinek korlatozott szamban allnak rendelkezesre. nem csak azert, mert eleve szigoru felteteleknek kell megfelelni, hogy bekerulj a kepzesre hanem draga az ilyen egysegeket kikepezni, fenntartani es felszerelessel ellatni (ok nem alap kalassal harcolnak).Nem ertek semennyire a hadaszathoz, fogalmam nincs mi jon most ilyen szempontbol (azon tul, hogy sarokba vannak szoritva es egyre kevesbe figyelnek a civil aldozatok elkerulesere), de en is azt gondoltam, hogy a Specnaz meg hasonlo egysegek a vilag legjobbjai es ha leteszed oket egy kisebb varosba, akkor az par oran belul a tied. Aztan latjuk mi lett. Mondjuk ahogyan irtam, semennyire se ertek hozza, lehet, hogy oket nem erre kepzik?lehet a hirszerzok figyelmeztettek, de Putyin ugy volt, hogy a bena kacsa EU ugysem fog hamar donteni, meg a trojai falovak (khmmm, mi) majd kisegitik aztan megsem.Ez az egyik fele.Oroszország most már azt állítja, hogy nem célja a kijevi kormány megbuktatásaMukodnek a szankciok. Komolyan elszamitottak magukat az oroszok, abszolut nem lattak bele a nyugati hattertargyalasokba amik megindultak mar a csapatosszevonasok alatt. Hatalmas csod ez a hirszerzo ugynoksegeiknek.
Amadeus
undisputedly
Amadeus
csebi
undisputedly
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
Inkab egy kollektiv brigad lesz, mint Macron egyedul. Franciak kozephatalom, mint oroszorszag. Emlekezzunk, a haboru kirobbanasakor elment Macron targyalni VP-vel, majd hazaterve kiadott egy nyilatkozatot, hogy megigerte neki a Kreml, hogy nem lesz haboru (?), mire a Kreml is kiadott egyet, hogy semmi ilyen nem volt, meg amugy is, a NAtot az USA vezeti, a franciak gyengek ahhoz, hogy nekik ilyen igeretet adjanak. LOL 😀Igen, pont ezt fejtegettem korábban, hogy az EU előnye a kollektív döntések. De kell egy arc, és az most Marcon lesz szerintem. De a többi részében persze, igazad van.
undisputedly

hát egy többet lehet látni Vagneres dögcédulákat szír elérhetőségekkellehet a hirszerzok figyelmeztettek, de Putyin ugy volt, hogy a bena kacsa EU ugysem fog hamar donteni, meg a trojai falovak (khmmm, mi) majd kisegitik aztan megsem.Ez az egyik fele.Oroszország most már azt állítja, hogy nem célja a kijevi kormány megbuktatásaMukodnek a szankciok. Komolyan elszamitottak magukat az oroszok, abszolut nem lattak bele a nyugati hattertargyalasokba amik megindultak mar a csapatosszevonasok alatt. Hatalmas csod ez a hirszerzo ugynoksegeiknek.
Amadeus
undisputedly
Amadeus
csebi

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
Nem ertek semennyire a hadaszathoz, fogalmam nincs mi jon most ilyen szempontbol (azon tul, hogy sarokba vannak szoritva es egyre kevesbe figyelnek a civil aldozatok elkerulesere), de en is azt gondoltam, hogy a Specnaz meg hasonlo egysegek a vilag legjobbjai es ha leteszed oket egy kisebb varosba, akkor az par oran belul a tied. Aztan latjuk mi lett. Mondjuk ahogyan irtam, semennyire se ertek hozza, lehet, hogy oket nem erre kepzik?lehet a hirszerzok figyelmeztettek, de Putyin ugy volt, hogy a bena kacsa EU ugysem fog hamar donteni, meg a trojai falovak (khmmm, mi) majd kisegitik aztan megsem.Ez az egyik fele.Oroszország most már azt állítja, hogy nem célja a kijevi kormány megbuktatásaMukodnek a szankciok. Komolyan elszamitottak magukat az oroszok, abszolut nem lattak bele a nyugati hattertargyalasokba amik megindultak mar a csapatosszevonasok alatt. Hatalmas csod ez a hirszerzo ugynoksegeiknek.
Amadeus
undisputedly
Amadeus
csebi
lehet a hirszerzok figyelmeztettek, de Putyin ugy volt, hogy a bena kacsa EU ugysem fog hamar donteni, meg a trojai falovak (khmmm, mi) majd kisegitik aztan megsem.Ez az egyik fele.Oroszország most már azt állítja, hogy nem célja a kijevi kormány megbuktatásaMukodnek a szankciok. Komolyan elszamitottak magukat az oroszok, abszolut nem lattak bele a nyugati hattertargyalasokba amik megindultak mar a csapatosszevonasok alatt. Hatalmas csod ez a hirszerzo ugynoksegeiknek.
Amadeus
undisputedly
Amadeus
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
Jöhetnek az EMP fegyverek.Amikor vége lesz ennek a háborúnak, sok dolgot át kell értékelni, kíváncsi leszek milyen következtetéseket vonnak majd le róla.hat h tenylegesen az osszes mobilnetes toronyt ki kell loni. vhol volt, hogy a hatar mellett kilottek az oroszok aztan az lett az eredmenye, hogy ok nem tudtak hasznalni a speckos titkos rendszeruket beszelgetesre.
Nomac
csebi

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
Amikor vége lesz ennek a háborúnak, sok dolgot át kell értékelni, kíváncsi leszek milyen következtetéseket vonnak majd le róla.hat h tenylegesen az osszes mobilnetes toronyt ki kell loni. vhol volt, hogy a hatar mellett kilottek az oroszok aztan az lett az eredmenye, hogy ok nem tudtak hasznalni a speckos titkos rendszeruket beszelgetesre.
Nomac
Amikor vége lesz ennek a háborúnak, sok dolgot át kell értékelni, kíváncsi leszek milyen következtetéseket vonnak majd le róla.a honvédő háború és a "népi ellenállás" kifejezések teljesen új értelmet nyernek.
Wherever #RussianArmy comes - there are Ukrainians with mobile phones there, submitting their coordinates to the army.
— olexander scherba🇺🇦 (@olex_scherba) March 8, 2022
They can run, but they can’t hide - literally. #StandWithUkraine #putinisfailing pic.twitter.com/I8oXH6LtPG
#Ukraine: Video claiming to show a Russian BMP hit by a Javelin ATGM. Unfortunately, it is quite low quality so identifying the vehcile is hard, but it was totally destroyed. pic.twitter.com/Q8HjDbBIpr
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) March 9, 2022
Nomac
Wherever #RussianArmy comes - there are Ukrainians with mobile phones there, submitting their coordinates to the army.
— olexander scherba🇺🇦 (@olex_scherba) March 8, 2022
They can run, but they can’t hide - literally. #StandWithUkraine #putinisfailing pic.twitter.com/I8oXH6LtPG
#Ukraine: Video claiming to show a Russian BMP hit by a Javelin ATGM. Unfortunately, it is quite low quality so identifying the vehcile is hard, but it was totally destroyed. pic.twitter.com/Q8HjDbBIpr
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) March 9, 2022
Mert Xi kicsoda? Azon kívül, hogy a sorban következő. Úgy hangzik az érvelésed, mintha azt mondanád, hogy a politikát csak államelnökök csinálják, pedig szerintem te sem gondolod így. Időnként ez is előfordul, nem általában nem ők, nem csak ők, sőt nem elsősorban ők. Kína sem Xi miatt Kína. Bármilyen csingcsang lehetne ott, akkor is Kína maradna. Még abban sem vagyok 100%-ig biztos, hogy Putyin csinálja most Oroszországot. Ha engem kérdezel, akkor igen, de abszolút nem lepne meg, ha esetleg memoirokból kiderülne utólag, hogy csak azt hittük, miközben valaki/valakik a háttérben már egy ideje manipulálják őt.(Macron, mint a világ vezetője nekem erős, nem is kicsit, de az EU következő éveire szerintem is neki lesz/lehet a legmeghatározóbb hatása. És ez egy újabb alapos indok arra, hogy végiggondolják mind a lengyelek, mind mi az EU politikánkat, mert Macron nagyon nem / még kevésbé az az út lesz, amin mi próbáltunk/próbálunk menni.)Pedig jelenleg a 79 éves Biden, a félhülye BoJo és a passzív Scholz mellett nincs más. Xi és Putin ellenpontja jelenleg nem lesz más, csak a francia elnök. Nyilván nem örökre lesz ez így, lesz még aktívabb külpolitikával megáldott amerikai elnök. Mert bármennyire is nem hiszed vagy nem érdekel, az USA külpolitikáját a belpolitikája határozza meg. Jelenleg nincs energiája a világ csendőrét játszani egyik oldalnak sem, mert annyira pengeélen táncolt az egész társadalom.
peterk2005
Gyurma Pappa
(Az USA sem Biden miatt olyan most, amilyen. Fokozatosan kerültek ebbe a harapófogóba, közös eredmény, mindkét oldal sokat tett érte. És ahhoz, hogy javuljon a helyzet, előbb újra ki kéne alakítani egy közös platformot. Amit mindkét oldal elfogad. Hogy eddig és innen nem tovább. Amíg ez nincs, addig marad ez a nihil, amiben lőnek mindent, katonát és civilt is. Értsd. válogatás nélkül mindenki mindent obstruál, amit a másik kezdeményez. A működő paritás miatt ez lényegében állóháborút okoz.)
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
Ez az egyik fele.Oroszország most már azt állítja, hogy nem célja a kijevi kormány megbuktatásaMukodnek a szankciok. Komolyan elszamitottak magukat az oroszok, abszolut nem lattak bele a nyugati hattertargyalasokba amik megindultak mar a csapatosszevonasok alatt. Hatalmas csod ez a hirszerzo ugynoksegeiknek.
Amadeus
undisputedly
Oroszország most már azt állítja, hogy nem célja a kijevi kormány megbuktatásaEz remek. Akkor mondjuk üljenek asztalhoz, és takarodjanak ki Ukrajnából.
Amadeus
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
szerencsére az USA soha nem háborúzott senkivel, soha nem avatkozott bele idegen országok belügyeibe, gazdasági érdekeltségeket szerezve...nemigen tudnék olyan időszakot mondani Rettegett Iván óta, amikor az éppen hatalmon lévő orosz vezető rétegnek nem gurult el a gyógyszere, folyamatos a világuralmi téboly arrafelé függetlenül az éppen aktuális katonai, gazdasági helyzettőlmagyarnarancs.hu/publicisztika/igy-probalta-zsarolni-putyin-a-nyugatot-ukrajna-megtamadasa-elott-246715Hű, ha ezt valóban így gondolják az oroszok, akkor ott komoly bajok vannak.
sutianap
Solymi
Cuchulain82
Mondtad mar, akkor is hulyeseg volt es most is az. Kereskedelmi celu reklamoknal nem hasznaljuk a propaganda fogalmat, mivel az szinte kizarolag politikai kozegben hasznalatos. Egy ceges reklam maximum felrevezeto vagy fogyasztoi jogokat serto. Nem veletlenul nem hasznalja es nem is hasznalta senki, soha, a propaganda terminust kereskedelmi reklamoknal.Ennek nagyon érdekes története van. Edward Bernays, Sigmund Freud unokaöccse, amikor visszament az USA-ba a nagybátyánál töltött "szakmai gyakorlat után", rájött arra, hogy a propaganda eszközeit lehet használni reklámcélokra, de ugye ahogy írod, azt a politika lenyúlta.
undisputedly
Adam Curtis készített egy dokumentum film sorozatot a témáról, Century of Self a címe, az első rész konkrétan Bernays-ról szól.

Oroszország most már azt állítja, hogy nem célja a kijevi kormány megbuktatásaMukodnek a szankciok. Komolyan elszamitottak magukat az oroszok, abszolut nem lattak bele a nyugati hattertargyalasokba amik megindultak mar a csapatosszevonasok alatt. Hatalmas csod ez a hirszerzo ugynoksegeiknek.
Amadeus
Inkab egy kollektiv brigad lesz, mint Macron egyedul. Franciak kozephatalom, mint oroszorszag. Emlekezzunk, a haboru kirobbanasakor elment Macron targyalni VP-vel, majd hazaterve kiadott egy nyilatkozatot, hogy megigerte neki a Kreml, hogy nem lesz haboru (?), mire a Kreml is kiadott egyet, hogy semmi ilyen nem volt, meg amugy is, a NAtot az USA vezeti, a franciak gyengek ahhoz, hogy nekik ilyen igeretet adjanak. LOL 😀(Macron, mint a világ vezetője nekem erős, nem is kicsit, de az EU következő éveire szerintem is neki lesz/lehet a legmeghatározóbb hatása. És ez egy újabb alapos indok arra, hogy végiggondolják mind a lengyelek, mind mi az EU politikánkat, mert Macron nagyon nem / még kevésbé az az út lesz, amin mi próbáltunk/próbálunk menni.)Pedig jelenleg a 79 éves Biden, a félhülye BoJo és a passzív Scholz mellett nincs más. Xi és Putin ellenpontja jelenleg nem lesz más, csak a francia elnök. Nyilván nem örökre lesz ez így, lesz még aktívabb külpolitikával megáldott amerikai elnök. Mert bármennyire is nem hiszed vagy nem érdekel, az USA külpolitikáját a belpolitikája határozza meg. Jelenleg nincs energiája a világ csendőrét játszani egyik oldalnak sem, mert annyira pengeélen táncolt az egész társadalom.
peterk2005
Gyurma Pappa
Szerkesztette: undisputedly
Diplomacia szora keretik rakeresni a nagyszotarban.Diplomaciai/politikai lobby a kozvetlen donteshozokat celozza es lenyegi eleme a szuk kor bevonasa. Mint amikor a magyar kormany megvesz egy C kategorias floridai konzervativ influenszert, hogy lobbizzon a magyar erdek menten az amerikai torvenyhozasban a kapcsolati halojan keresztul; vagy amikor ukran kepviselok vagy maga az elnok 218 amerikai kepviselovel tart telefonos beszelgetest, hogy tovabbi segitseget kerjen.undisputedlyEz egyfajta lobby. Ezt csinálják azok, akik tele vannak pénzzel, és megfizetnek egy profi lobbistát, aki keményen meg is kéri az árát. Mások meg máshogy csinálják. Mondom még egyszer, nézd meg, hogy mi meg a right to repair kapcsán. Egy csomó kis viszonteladó, szervíz, civil szervezet összefogott, hogy átverjék a javításhoz (lényegében a műszaki termék tulajdonlásához) való jogukat. És nem szűk körben csinálják, hanem széles körben, minél több embert bevonva. Vagy nézd meg, hogy mi megy a dohányzás ellenes lobbystáknál, vagy éppen a greenpeace mit csinál. Vagy például mit csinálnak a jogvédő szervezetek az afrikai kobalt bányászat kapcsán, ahol 10 éves gyerekeket dolgoztatnak éhbérért. Ezek mind a lobbyzás különböző formái. Vagy ha nem tetszik a lobbyzás szó, akkor a legitim érdekérvényesítés különböző formái.peterk2005
Mondtad mar, akkor is hulyeseg volt es most is az. Kereskedelmi celu reklamoknal nem hasznaljuk a propaganda fogalmat, mivel az szinte kizarolag politikai kozegben hasznalatos. Egy ceges reklam maximum felrevezeto vagy fogyasztoi jogokat serto. Nem veletlenul nem hasznalja es nem is hasznalta senki, soha, a propaganda terminust kereskedelmi reklamoknal.A propagnda valamilyen megteveszto/felrevezeto es/vagy egyoldalu informacio/nezopont (terjesztese), amelyet tobbnyire politikai celok eleresere hasznalnak, mint amikor Zelensky kiall a media ele es azzal riogatja az europai lakossagot, hogy ha nem segitenek katonakkal az ukranoknak, akkor akar mar holnap az o ajtajuk elott ott lesznek az oroszok; vagy, hogy ok allnak egyedul az oroszok es europa leigazasa kozott stb.undisputedlyMondtam már, hogy ha ennyi lenne a propaganda, akkor egy céges reklám is propaganda lenne. Vagy egy random XY politikus beszéde is, aki kiáll és elmond valami hülyeséget arról, hogy a cigánybűnözés, vagy a brexit de jó, ésatöbbi. Pedig csak egyszerűen egy populista politikus, mikrofon előtt. A propaganda is hasonló műfaj, sok tekintetben ugyanazokat az eszközöket használja és a céljai is hasonlók, de minőségileg más műfaj.peterk2005
Persze, hogy propaganda. Szerinted miert kell full front kameraval mutatni a leszakadt vegtagu vagy fejbelott halottakat? Civileket es katonakat egyarant? Kegyeleti jogokat sert, de ezzel probalnak erzelmileg manipulalni.Ezt mind felrevezeto informaciokkal erik el, ahogyan az erzelmeinket is probaljak maximumra csavarni ket iranyba is, egyreszt a szimpatiakeltes az aldozatok irant (nezd meg menniy twitter poszt van hivatalos forrasbol amelyik a szerencsetlen es vedtelen civil aldozatokat humanizalja olyan szinten amennyire csak lehet), masreszt az ukran profil emelese erdekeben. Hosoket krealnak, europa vedelmezoi cimet adomanyoznak maguknak stb., de arrol mar nem szol a fama, hogy egymast is lovik, a kulonbozo szelsoseges csoprotok is fegyvert kaptak, mert mindenkire szukseg van stbstb.undisputedlySzóval az, hogy védtelen civil áldozatokat humanizál egy ország, amelyiknek a védtelen civiljeit éppen lövik, az félrevezető és manipulatív propaganda? Érdekes megkozelítés. Hát ja, végülis egy excelbe is összeírhatták volna, A oszlop helyszín, B oszlop halottak száma. Lekönyveljük nektek objektíve. Na ne viccelj már.peterk2005
Aha, akkor a hadifoglyokrol szolo Geneva Convention Article 13-at meg az arrol szolo kommentart olvasd el, mert az "anyukadat felhivhatod, sirjal csak neki mi meg felvesszuk es kitesszuk twitterre" propaganda amit az ukranok tolnak, konkretan serti az egyezmenyt.1) sajat lakossagot celzo, moral emelo (mar kilott tankot videoban ugy szerepelteto propaganda amit epp akkor lo ki a hos ukran gyalogos, vagy a kigyo szigeten levo 13 ukran katona akikrol nem tudni biztosan, hogy most mi van, de azonnal hosi halottakka lettek avanzsalva; esetleg a kijev szelleme vadaszpilota ami azota factchekelve lett, ha jol tudom; kozben ugye arrol nem szamolnak be, hogy rengeteg halott van naluk is, meg milyen emberveszteseg aran sikerul csinalni egy-egy ilyen videot)Én meg úgy gondolom, hogy amíg nem hazug / erkölcsökbe ütköző, morálisan vállalhatatlan, addig mind a három teljesen valid.
2) nyugati lakossagot es tarsadalmat celzo (te gyereked is veszelyben van, kuldjetek fegyvert, bojkottald az oroszokat, zard ki a swiftbol stbstb)
3) Orosz lakossagot celzo (pl az orosz sereget kiparodizalo, ut szelen rekedt tankokrol stb; de leginkabb amit elitelek az az orosz hadifoglyok videon, arccal torteno mutogatasa meg az elhiresult, "anyukanak hazatelefonalos" videok)
Ebbol az 1) az ok, meg kivanatos is, a 2) az ertheto, de unios allampolgarkent nem kivanatos, a 3) meg szerintem reszben elitelendo.undisputedly
peterk2005
Szerkesztette: undisputedly
(Macron, mint a világ vezetője nekem erős, nem is kicsit, de az EU következő éveire szerintem is neki lesz/lehet a legmeghatározóbb hatása. És ez egy újabb alapos indok arra, hogy végiggondolják mind a lengyelek, mind mi az EU politikánkat, mert Macron nagyon nem / még kevésbé az az út lesz, amin mi próbáltunk/próbálunk menni.)Pedig jelenleg a 79 éves Biden, a félhülye BoJo és a passzív Scholz mellett nincs más. Xi és Putin ellenpontja jelenleg nem lesz más, csak a francia elnök. Nyilván nem örökre lesz ez így, lesz még aktívabb külpolitikával megáldott amerikai elnök. Mert bármennyire is nem hiszed vagy nem érdekel, az USA külpolitikáját a belpolitikája határozza meg. Jelenleg nincs energiája a világ csendőrét játszani egyik oldalnak sem, mert annyira pengeélen táncolt az egész társadalom.
peterk2005

1) Bele sem gondolok, a hosszú reakcióbaPedig hajrá, nem árt az.
Gyurma Pappa
2) Az a baj, hogy Biden a szavak mentén nagyon jól indult. Még a Partizán is letérdelt elé, és Gulyás Marci előadott egy akkora 30 perces Biden simpet, hogy én éreztem magam kellemetlenül. Aztán szembe jött a reálpolitika. Baloldali fordulathoz szükséges lenne, hogy legyen elegendő baloldali demokrata, illetve pontosabban, hogy a hagyományosan jobboldali államokból bejutó demokratákat fel lehessen cserélni más államokból jövő balos demokratákra. És ez nem lehetetlen egyébként! Beindult egy nagyon érdekes folyamat délen: Texas, Új-Mexikó, Arizona, Georgia stb. elkezdett számottevő demokrata bázist kinevelni. Ennek egyik oka, hogy a people of color (POC) szavazó kedve és lehetőségei létrejöttek (lásd még Stacy Abrams), másik oka, hogy a társadalmi kérdésekre fogékony tengerpartiak (főleg Kaliforniából) elkezdtek elköltözni, leginkább a drága lakhatás és élet miatt.Engem az amerikai belpolitika csak szekunder érdekel. Nem bánom, ha jó felé mennek náluk a dolgok, de elsősorban a világ, azon belül is elsősorban Európa / a mi szempontjaink érdekelnek. Ebből a szempontból is írtam, hogy jobb nem is történhetett volna, mint az, hogy Trump eltűnt a farvégen. Vissza lehet ülni pl. a párizsi klíma-asztalhoz, nem lesz Moszkvával kokettálás érthetetlen/értelmezhetetlen okokból, az EU kap egy olyan partnert, akivel le lehet ülni, és nem az lesz az EU vezetők felének a reakciója, hogy ez egy hülye, ésatöbbi. Kínával kapcsolatban már nem vagyok ennyire optimista, de majd meglátjuk. Nem mintha a Trump adminisztráció olyan hűde nagyot alkotott volna kína kapcsán, szóval alacsony a léc.
Sajnos azonban, amíg ez a folyamat nem megy végig (4-6 év, azaz 2-3 választási ciklus), addig sem a Szenátus nem lesz eléggé progresszív, hogy érdemi változásokat hozzon, így meg marad a langyos fos.Gyurma Pappa
3) Ez egy óriási tévedés, hogy az EU egy béna kacsa. Az EU egy lassú elefánt, aki nem választási ciklusokban gondolkodik, hanem generációkban. És ezt nagyon nehéz feldolgoznia a választási ciklusokban gondolkodó politikusoknak és a választóiknak is. Az Unió egyik legnagyobb előnye egyben a legnagyobb hátránya is: előtérbe helyezi a globális maximum keresést és a csoportos döntéseket a lokális maximumok és egyéni show-k helyett. Ezzel lehet, hogy úgy tűnik, hogy lépéshátrányban van a világgal szemben, de ahogy most is látszik, egy nagy problémával szemben hatékonyan tud fellépni. nem volt ez mindig így, a 2015-ös menekült válság volt a főpróba, a COVID alatt már élesben is ment, és most látszik kicsúcsosodni, nyilván, mivel könnyen megfogható, hogy ki is az ellenség. Még mindig a világ második leggazdagabb régiója Európa (UK-vel együtt a leggazdagabb lenne), és még mindig a legnagyobb egységesnek mondható piac a maga cca 500 millió vásárlójával, így leírni ostobaság.Gyurma PappaVisszaolvastam magam, hogy hol voltam félreérthető, de most sem érzem félreérthetőnek amit írtam. Nem írtam azt, hogy az EU béna kacsa lenne. (Sőt, számos postot írtam az elmúlt hetekben, hónapokban éppen azzal kapcsolatban, hogy az EU az utóbbi időben még az én - egyébként pozitív - elvárásaimhoz képest is jobban dolgozott.) Azt írtam, hogy az a politika, amit a lengyel ill. a magyar brüsszeli politika visz, az nem tetszik, mert nem konstruktív. Ezt értettem azon, hogy a béna kacsa irányba tolja az EU-t. Lényegében csak obstruál, és annyi. Értelemszerű, hogy kevesek vagyunk ahhoz, hogy béna kacsát is csináljunk belőle, de arra elég, hogy pl. kikerüljünk a néppártból, és végeredményben a sarokba üljünk. Ahelyett, hogy együtt, szövetségben vagy koordinációkkal megpróbálnánk a régió érdekeit (konstruktívan) érvényesíteni. Lényegében egyébént te is ezt írtad a fentit követő bekezdésben, úgyhogy ezt szvsz nagyon hasonlóan látjuk. (Macron, mint a világ vezetője nekem erős, nem is kicsit, de az EU következő éveire szerintem is neki lesz/lehet a legmeghatározóbb hatása. És ez egy újabb alapos indok arra, hogy végiggondolják mind a lengyelek, mind mi az EU politikánkat, mert Macron nagyon nem / még kevésbé az az út lesz, amin mi próbáltunk/próbálunk menni.)
Összefoglalva azért is gondolom, hogy le kell váltani a Fideszt, mert ebben az új világrendben a trollok ideje lejárt. Nem látszik, hogy miként fognak újra leülni Putinnal tárgyalni más országok bizalommal, és a diplomácia elsősorban a bizalomról szól. Azt gondolom, hogy sokkal fontosabb most egy lokális maximum Magyarország számára, tehát az elérhető legjobb nem-Orbán, mint várni egy globális maximumra (a-soha-el-nem-jövő-tökéletes-ellenzék). Mert ha nem ez lesz, végérvényesen le fogunk csúszni.Egyetértünk. Annyit teszek csak hozzá, ami már személyes attitűd / szubjektív nézőpont, hogy én fel is hagytam a globális maximum kergetéssel, mert nem létezik. Csak lokális maximumok vannak, azokat lehet megjátszani, aztán azokat összerakva majd gördülgetünk a globális maximum irányába.
Gyurma Pappa

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)