Politika
47 feliratkozó
több mint 2 éve
deyell
11 736
kinek mit intézett a kormánya rovati.imgur.com/H6lTPi7.jpg
choose life
több mint 2 éve
ozibozi
17 664
Gedeon bácsi meg smafu
több mint 2 éve
MC12
6 499
Én borzasztóan élvezem ha jó borbély kezei közé kerülök, de ez összefügg azzal, hogy rühellek borotválkozni 😊 a tisztesség kedvéért van borotvakésem meg ahhoz a full szett, van hagyományos pengés borotvám, meg biztonsági 3 pengés is, de megszeretni a dolgot egyikkel se sikerült.Hú, nagyon le vagyok maradva, én még be se tettem a lábam olyan helyre, ahova az volt kiírva, hogy barber shop. Ragaszkodom a fodrászhoz. Igaz, neki viszont nem engedem, hogy hozzányúljon a szakállamhoz.Áh ilyen típusú morális skurpulusaim nem voltak akkor se, csak - hogy Gyurma kérdésére is válaszoljak - egyszerűen szar volt a pénz 😊 egyébként engem valóban szórakoztatott az ilyesmi.gondolom nehéz borotválkozni ha nem tudsz tükörbe nézni és barbershop még nem volt annyi mint mostanában.Mivel nekem is kellett ilyet anno minisztériumban írni - lebaszni a sajtót, amiért nem a minisztérium által kívánt szemüvegen keresztül mutatja be az akármilyen adatokat - ezért feltételezem, hogy az alábbi történt:És miért nem maradtál ott? Vicces munkahelynek néz ki
MC12
Gyurma Pappa
nyilván viccelek mielőtt bárki megsértődik
briareos
A barber shopok a bögyömben vannak. Klasszikust sajnos nem találtam Pesten - ha valaki tud szóljon, köszi - ahol:
- nem műmájer faszmarcik akarnak kényszeresen laza dumával érdektelen dolgokról beszélgetni vágás közben - volt hogy a torkomon volt a penge ő meg kérdezgetett…
- miközben üvölt a zene
- minden harmadik szó az hogy gecccc
- nincs kamu géppisztoly és Jack Daniels üvegek a falon
- és a legtöbbnek nem kifejezetten tetszik, hogy borotválni is kell és ezért nem is úgy csinálja ahogy kell (nincs melegített törölköző, puhító krém stb. )
Olaszország, ott igen, ott tudják, hogy kell ezt.
MC12
nagylaza
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 2 éve
MC12
6 499
Mindenképp 😊 jöhet a kép, Pécsre úgyis el kell mennem pár hetente 😊Gyere le Pécsre, itt kurva jó a barber shop. Pont a fentieket irtják.Áh ilyen típusú morális skurpulusaim nem voltak akkor se, csak - hogy Gyurma kérdésére is válaszoljak - egyszerűen szar volt a pénz 😊 egyébként engem valóban szórakoztatott az ilyesmi.gondolom nehéz borotválkozni ha nem tudsz tükörbe nézni és barbershop még nem volt annyi mint mostanában.Mivel nekem is kellett ilyet anno minisztériumban írni - lebaszni a sajtót, amiért nem a minisztérium által kívánt szemüvegen keresztül mutatja be az akármilyen adatokat - ezért feltételezem, hogy az alábbi történt:És miért nem maradtál ott? Vicces munkahelynek néz ki
MC12
Gyurma Pappa
briareos
A barber shopok a bögyömben vannak. Klasszikust sajnos nem találtam Pesten - ha valaki tud szóljon, köszi - ahol:
- nem műmájer faszmarcik akarnak kényszeresen laza dumával érdektelen dolgokról beszélgetni vágás közben - volt hogy a torkomon volt a penge ő meg kérdezgetett…
- miközben üvölt a zene
- és a legtöbbnek nem kifejezetten tetszik, hogy borotválni is kell és ezért nem is úgy csinálja ahogy kell (nincs melegített törölköző, puhító krém stb. )
MC12
Két hetente 200 km megér egy jó vágást/borotválást (hétfőn megyek, küldök képet)
Gyurma Pappa
több mint 2 éve
Hú, nagyon le vagyok maradva, én még be se tettem a lábam olyan helyre, ahova az volt kiírva, hogy barber shop. Ragaszkodom a fodrászhoz. Igaz, neki viszont nem engedem, hogy hozzányúljon a szakállamhoz.Áh ilyen típusú morális skurpulusaim nem voltak akkor se, csak - hogy Gyurma kérdésére is válaszoljak - egyszerűen szar volt a pénz 😊 egyébként engem valóban szórakoztatott az ilyesmi.gondolom nehéz borotválkozni ha nem tudsz tükörbe nézni és barbershop még nem volt annyi mint mostanában.Mivel nekem is kellett ilyet anno minisztériumban írni - lebaszni a sajtót, amiért nem a minisztérium által kívánt szemüvegen keresztül mutatja be az akármilyen adatokat - ezért feltételezem, hogy az alábbi történt:És miért nem maradtál ott? Vicces munkahelynek néz ki
MC12
Gyurma Pappa
briareos
- miközben üvölt a zene
MC12
több mint 2 éve
Eletem magasan legjobb barber élményét Zamaleken kaptam barber Alitol atszámolva nevetseges áron, elképesztő igényes helyen. És nem, nem volt jack daniels üveg sem. Volt viszont modernkori szudáni rabszolga aki a hajat söpörte össze …Áh ilyen típusú morális skurpulusaim nem voltak akkor se, csak - hogy Gyurma kérdésére is válaszoljak - egyszerűen szar volt a pénz 😊 egyébként engem valóban szórakoztatott az ilyesmi.gondolom nehéz borotválkozni ha nem tudsz tükörbe nézni és barbershop még nem volt annyi mint mostanában.Mivel nekem is kellett ilyet anno minisztériumban írni - lebaszni a sajtót, amiért nem a minisztérium által kívánt szemüvegen keresztül mutatja be az akármilyen adatokat - ezért feltételezem, hogy az alábbi történt:És miért nem maradtál ott? Vicces munkahelynek néz ki
MC12
Gyurma Pappa
briareos
- miközben üvölt a zene
MC12
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
Gyere le Pécsre, itt kurva jó a barber shop. Pont a fentieket irtják.Áh ilyen típusú morális skurpulusaim nem voltak akkor se, csak - hogy Gyurma kérdésére is válaszoljak - egyszerűen szar volt a pénz 😊 egyébként engem valóban szórakoztatott az ilyesmi.gondolom nehéz borotválkozni ha nem tudsz tükörbe nézni és barbershop még nem volt annyi mint mostanában.Mivel nekem is kellett ilyet anno minisztériumban írni - lebaszni a sajtót, amiért nem a minisztérium által kívánt szemüvegen keresztül mutatja be az akármilyen adatokat - ezért feltételezem, hogy az alábbi történt:És miért nem maradtál ott? Vicces munkahelynek néz ki
MC12
Gyurma Pappa
briareos
- miközben üvölt a zene
MC12
Két hetente 200 km megér egy jó vágást/borotválást (hétfőn megyek, küldök képet)
több mint 2 éve
MC12
6 499
Áh ilyen típusú morális skurpulusaim nem voltak akkor se, csak - hogy Gyurma kérdésére is válaszoljak - egyszerűen szar volt a pénz 😊 egyébként engem valóban szórakoztatott az ilyesmi.gondolom nehéz borotválkozni ha nem tudsz tükörbe nézni és barbershop még nem volt annyi mint mostanában.Mivel nekem is kellett ilyet anno minisztériumban írni - lebaszni a sajtót, amiért nem a minisztérium által kívánt szemüvegen keresztül mutatja be az akármilyen adatokat - ezért feltételezem, hogy az alábbi történt:És miért nem maradtál ott? Vicces munkahelynek néz ki
MC12
Gyurma Pappa
briareos
- miközben üvölt a zene
több mint 2 éve
Itt is fejtegették a témát:tényleg. olvasd tovább kérlek:tényleg?eleve az első mondatodat cáfolja.ez mennyiben cáfolja amit írtam? ez a cikk Fiume városának speciális jogi és politikai státuszáról szól.nem teljesen így van:Kevésbé volt tengerunk, mint az oroszoknak Ukrajnája vagy a törököknek Budaja, de nyilván okos dolog ilyeneket mondani.Fiume Mária Terézia óta a magyar szent korona alá tartozott. az I. vh után néhány évig szabadállam volt, Olaszországhoz került, tekintve hogy a lakosság többsége olasz volt. a II. vh után a lakossága ismét szerette volna, hogy szabadállam legyen, de a nagyhatalmak ezzel nem foglalkoztak, és odaadták Jugoszláviának a szintén olasz többségű Pólával / kb. a teljes Isztriai-félszigettel együtt. ezután az olaszok kénytelenek voltak távozni innen. a horvátok annyira ne reklamáljanak, mert mondhatni ajándékba kapták ezeket a területeket.
somoskovig
deyell
www.jogelet.ro/index.php/eje/article/view/34/27
csebi
deyell
csebi
"Mária Terézia 1776 februárjában a magyar Szent Korona horvát királyságába kebelezte be a várost és kikötőjét, úgy, hogy a város felügyeletét és kormányzását a magyar udvari kancelláriára bízta. A részletek kidolgozása során hamar egyértelművé vált, hogy a sok vitát kiváltó kettős hatalmi megoldás – amelyet a fiumei városi tanács sem támogatott – nem bizonyult életképesnek, és így végül 1779. április 23-án Fiumét mint corpus separatumot „a kereskedelem és az ipar fölvirágoztatása érdekében saját akaratából”a Magyar Királysághoz csatolta a királynő, azzal, hogy azt közvetlenül (Horvátország közbeiktatása nélkül) igazgassa a magyar állam. "
deyell
"Az első magyar korszaknak rövid francia uralom vetett véget, amely után Bécs egy
Illír Királyság létrehozásával próbálkozott, így 1822-ig kellett várni a Szent Koronához
való visszatérésre. "
valamint le van írva, hogy 48 és 67 között is exlex állapot volt.
de amúgy szépen bőven kifejti azt is, hogy az 1867 utáni időszak sem annyira kristálytiszta.
csebi
telex.hu/tudomany/2022/05/12/magyarorszagnak-volt-e-tengere-adria-fiume
Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 2 éve
444.hu/2022/05/12/veletlenul-meszaros-lorinc-osztondijat-hirdetett-a-honvedelmi-miniszteriumNesze neked Tudomány Egyetem...😄😄
de ez is.
Amadeus
2011.10.30.: Vazzzze,vazzzze,vazzzze......!!!!!! 2012.03.21.: vazzze az n hatványon; n→∞
több mint 2 éve
Amadeus the Young
33 076
444.hu/2022/05/12/veletlenul-meszaros-lorinc-osztondijat-hirdetett-a-honvedelmi-miniszteriumde ez is.
criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 2 éve
Amadeus the Young
33 076
Bazzeg, mint egy paródia.Mivel nekem is kellett ilyet anno minisztériumban írni - lebaszni a sajtót, amiért nem a minisztérium által kívánt szemüvegen keresztül mutatja be az akármilyen adatokat - ezért feltételezem, hogy az alábbi történt:Azért a KSH is házhoz megy a lófaszért 😊Világi gyökerek
“A KSH szerint abban, hogy magasabbnak érezzük az inflációt, annak is szerepe lehet, hogy „az egyén a gyakrabban, akár napi szinten vásárolt termékek, például élelmiszerek árváltozását (…) a valósnál nagyobb súllyal veszi figyelembe az értékelt inflációjának kialakítása során”. Miután az emberek valóban gyakrabban vásárolnak mondjuk kenyeret, ami 29,5 százalékkal drágult egy év alatt, mint például számítógépet, ami csak 0,5 százalékkal vagy pláne tankönyvet, ami olcsóbb lett, méghozzá majdnem 28 százalékkal, így végül
a KSH szerint sem meglepő, „hogy az érzékelt infláció és az árváltozást objektíven mérő hivatalos fogyasztóiár-index közötti különbség emelkedett az elmúlt hónapokban”.”
telex.hu/gazdasag/2022/05/12/megmagyarazta-a-ksh-miert-nem-annyi-az-inflacio-amennyinek-a-dragulast-erezzuk
Lesznek kedvesek az emberek a napi fogyasztási cikkeik árváltozásàt a kellő súlyozással, a megfelelő számítások elvégzésével kezelni. És ha figyelembe veszik, hogy az orsós magnó ára évek óta nem, vagy alig változott, akkor mindjárt máshogy esik a kenyér drágulása 😊
MC12
FLZOLI
Kijött a KSH adat. Erre kijött a GKI-cikk, más szemüveggel. Valamelyik fejes, minimum alelnök de nem lennék meglepve, ha az elnök, elolvasta és megfogalmazta, hogy a "GKI kurvaanyja".
Jött a második gondolat, miszerint ajaj, még a végén valaki kihozza, hogy a KSH a felelős az adatokért, vagy hogy szar a KSH kommunikációja, úgyhogy írjon csak valaki egy olyan izét, olyan reakciót, hogy a GKI -cikk: faszság és más a relatív érzékelés mint a tudományos megközelítés.
Na most, normális szervezeti kultúrában legkésőbb a főov. elmondja, hogy ez egy hiba, csak hírciklusban tartod a rekord inflációt és hülyét csinálsz magadból széles nyilvánosság előtt, amikor a mindenki által rühellt öreg tanárbácsis stílsuban ki akarod oktatni a népet statisztikából. Normális szervezeti kultúrában megiratják a cikket valamelyik komm-ossal - dolgozzon csak, gyakorlásnak jó - , megvárják míg a fejes lenyugszik, beviszik a cikket, elmondja a komm vezető, hogy ezt hiba lenne kiadni, szépen közösen röhögnek egyet - majd ledarálják. (ez egyébként a magánszektorban rendszeresen így történik, multinál is csináltam többször a fentebbi folyamatot 😀 )
De a valóságban meg annyi történt, hogy a fejes felhúzta magát, a komm-os nem hülye, nem akarja kirúgatni magát, megírta a cikket szépen szakmaira, bevitte, elmormolta a bajsza alatt, hogy "hát, lehet, hogy a libsi sajtó kicsit belénk áll főnök", "nem baj, azok úgyis csak basztatni tudnak Lacikám, adjad ki szépen", "oké főnök, küldöm az MTI-nek". És voálá, ők megírták a "szakmai" reakciót a libsi támadásra, fel tudják mutatni - az MTI-nek elküldött e-mail kinyomtatva, iktatószámmal ellátva - , hogy ők bizony nem hagyták annyiban, de nem ám 😊
MC12
criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 2 éve
Nem értem, miért vicces hogy nem volt elég Barbershop?gondolom nehéz borotválkozni ha nem tudsz tükörbe nézni és barbershop még nem volt annyi mint mostanában.Mivel nekem is kellett ilyet anno minisztériumban írni - lebaszni a sajtót, amiért nem a minisztérium által kívánt szemüvegen keresztül mutatja be az akármilyen adatokat - ezért feltételezem, hogy az alábbi történt:És miért nem maradtál ott? Vicces munkahelynek néz ki
MC12
Gyurma Pappa
briareos
több mint 2 éve
gondolom nehéz borotválkozni ha nem tudsz tükörbe nézni és barbershop még nem volt annyi mint mostanában.Mivel nekem is kellett ilyet anno minisztériumban írni - lebaszni a sajtót, amiért nem a minisztérium által kívánt szemüvegen keresztül mutatja be az akármilyen adatokat - ezért feltételezem, hogy az alábbi történt:És miért nem maradtál ott? Vicces munkahelynek néz ki
MC12
Gyurma Pappa
több mint 2 éve
Mivel nekem is kellett ilyet anno minisztériumban írni - lebaszni a sajtót, amiért nem a minisztérium által kívánt szemüvegen keresztül mutatja be az akármilyen adatokat - ezért feltételezem, hogy az alábbi történt:És miért nem maradtál ott? Vicces munkahelynek néz ki
MC12
több mint 2 éve
Illetve elérték amit akartak, most már akár mi van rájuk szavaznak, nincs több szükség az agymosásra 😛Búcsúzzunk a Pesti TV-től:Nincs igény itthon a minőségi tájékoztatásra, edukációra és a szórakozásra.
www.youtube.com/watch?v=-ptsQIdqgR0
XD XD XD
Vrij6
És a Prosti Srácokra sem
FLZOLI
több mint 2 éve
Búcsúzzunk a Pesti TV-től:Nincs igény itthon a minőségi tájékoztatásra, edukációra és a szórakozásra.
www.youtube.com/watch?v=-ptsQIdqgR0
XD XD XD
Vrij6
És a Prosti Srácokra sem
több mint 2 éve
annyi kiegészítéssel, hogy már oda jutott a rendszer, hogy a komm-os már akkor el kezdte írni a cikket, mikor látta. nem várta meg ezzel a fejest, hanem jó előre tudta, hogy mi kell, és vszeg annyit sem tett hozzá, hogy belénk állnak főnök, mert már egyáltalán nem elhivatott, és leszarja az egészet. csak jöjjön az sms 5-én, más nem érdekli.Mivel nekem is kellett ilyet anno minisztériumban írni - lebaszni a sajtót, amiért nem a minisztérium által kívánt szemüvegen keresztül mutatja be az akármilyen adatokat - ezért feltételezem, hogy az alábbi történt:Azért a KSH is házhoz megy a lófaszért 😊Világi gyökerek
“A KSH szerint abban, hogy magasabbnak érezzük az inflációt, annak is szerepe lehet, hogy „az egyén a gyakrabban, akár napi szinten vásárolt termékek, például élelmiszerek árváltozását (…) a valósnál nagyobb súllyal veszi figyelembe az értékelt inflációjának kialakítása során”. Miután az emberek valóban gyakrabban vásárolnak mondjuk kenyeret, ami 29,5 százalékkal drágult egy év alatt, mint például számítógépet, ami csak 0,5 százalékkal vagy pláne tankönyvet, ami olcsóbb lett, méghozzá majdnem 28 százalékkal, így végül
a KSH szerint sem meglepő, „hogy az érzékelt infláció és az árváltozást objektíven mérő hivatalos fogyasztóiár-index közötti különbség emelkedett az elmúlt hónapokban”.”
telex.hu/gazdasag/2022/05/12/megmagyarazta-a-ksh-miert-nem-annyi-az-inflacio-amennyinek-a-dragulast-erezzuk
Lesznek kedvesek az emberek a napi fogyasztási cikkeik árváltozásàt a kellő súlyozással, a megfelelő számítások elvégzésével kezelni. És ha figyelembe veszik, hogy az orsós magnó ára évek óta nem, vagy alig változott, akkor mindjárt máshogy esik a kenyér drágulása 😊
MC12
FLZOLI
Kijött a KSH adat. Erre kijött a GKI-cikk, más szemüveggel. Valamelyik fejes, minimum alelnök de nem lennék meglepve, ha az elnök, elolvasta és megfogalmazta, hogy a "GKI kurvaanyja".
Jött a második gondolat, miszerint ajaj, még a végén valaki kihozza, hogy a KSH a felelős az adatokért, vagy hogy szar a KSH kommunikációja, úgyhogy írjon csak valaki egy olyan izét, olyan reakciót, hogy a GKI -cikk: faszság és más a relatív érzékelés mint a tudományos megközelítés.
Na most, normális szervezeti kultúrában legkésőbb a főov. elmondja, hogy ez egy hiba, csak hírciklusban tartod a rekord inflációt és hülyét csinálsz magadból széles nyilvánosság előtt, amikor a mindenki által rühellt öreg tanárbácsis stílsuban ki akarod oktatni a népet statisztikából. Normális szervezeti kultúrában megiratják a cikket valamelyik komm-ossal - dolgozzon csak, gyakorlásnak jó - , megvárják míg a fejes lenyugszik, beviszik a cikket, elmondja a komm vezető, hogy ezt hiba lenne kiadni, szépen közösen röhögnek egyet - majd ledarálják. (ez egyébként a magánszektorban rendszeresen így történik, multinál is csináltam többször a fentebbi folyamatot 😀 )
De a valóságban meg annyi történt, hogy a fejes felhúzta magát, a komm-os nem hülye, nem akarja kirúgatni magát, megírta a cikket szépen szakmaira, bevitte, elmormolta a bajsza alatt, hogy "hát, lehet, hogy a libsi sajtó kicsit belénk áll főnök", "nem baj, azok úgyis csak basztatni tudnak Lacikám, adjad ki szépen", "oké főnök, küldöm az MTI-nek". És voálá, ők megírták a "szakmai" reakciót a libsi támadásra, fel tudják mutatni - az MTI-nek elküldött e-mail kinyomtatva, iktatószámmal ellátva - , hogy ők bizony nem hagyták annyiban, de nem ám 😊
MC12
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
Búcsúzzunk a Pesti TV-től:www.youtube.com/watch?v=-ptsQIdqgR0
XD XD XD
"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv
több mint 2 éve
kicsit erre emlékeztetMivel nekem is kellett ilyet anno minisztériumban írni - lebaszni a sajtót, amiért nem a minisztérium által kívánt szemüvegen keresztül mutatja be az akármilyen adatokat - ezért feltételezem, hogy az alábbi történt:Azért a KSH is házhoz megy a lófaszért 😊Világi gyökerek
MC12
FLZOLI
MC12
www.youtube.com/watch?v=mufDH17GWF0
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 2 éve
MC12
6 499
Mivel nekem is kellett ilyet anno minisztériumban írni - lebaszni a sajtót, amiért nem a minisztérium által kívánt szemüvegen keresztül mutatja be az akármilyen adatokat - ezért feltételezem, hogy az alábbi történt:Azért a KSH is házhoz megy a lófaszért 😊Világi gyökerek
MC12
FLZOLI
több mint 2 éve
Azért a KSH is házhoz megy a lófaszért 😊Világi gyökerek
MC12
több mint 2 éve
tényleg. olvasd tovább kérlek:tényleg?eleve az első mondatodat cáfolja.ez mennyiben cáfolja amit írtam? ez a cikk Fiume városának speciális jogi és politikai státuszáról szól.nem teljesen így van:Kevésbé volt tengerunk, mint az oroszoknak Ukrajnája vagy a törököknek Budaja, de nyilván okos dolog ilyeneket mondani.Fiume Mária Terézia óta a magyar szent korona alá tartozott. az I. vh után néhány évig szabadállam volt, Olaszországhoz került, tekintve hogy a lakosság többsége olasz volt. a II. vh után a lakossága ismét szerette volna, hogy szabadállam legyen, de a nagyhatalmak ezzel nem foglalkoztak, és odaadták Jugoszláviának a szintén olasz többségű Pólával / kb. a teljes Isztriai-félszigettel együtt. ezután az olaszok kénytelenek voltak távozni innen. a horvátok annyira ne reklamáljanak, mert mondhatni ajándékba kapták ezeket a területeket.
somoskovig
deyell
www.jogelet.ro/index.php/eje/article/view/34/27
csebi
deyell
csebi
"Mária Terézia 1776 februárjában a magyar Szent Korona horvát királyságába kebelezte be a várost és kikötőjét, úgy, hogy a város felügyeletét és kormányzását a magyar udvari kancelláriára bízta. A részletek kidolgozása során hamar egyértelművé vált, hogy a sok vitát kiváltó kettős hatalmi megoldás – amelyet a fiumei városi tanács sem támogatott – nem bizonyult életképesnek, és így végül 1779. április 23-án Fiumét mint corpus separatumot „a kereskedelem és az ipar fölvirágoztatása érdekében saját akaratából”a Magyar Királysághoz csatolta a királynő, azzal, hogy azt közvetlenül (Horvátország közbeiktatása nélkül) igazgassa a magyar állam. "
deyell
"Az első magyar korszaknak rövid francia uralom vetett véget, amely után Bécs egy
Illír Királyság létrehozásával próbálkozott, így 1822-ig kellett várni a Szent Koronához
való visszatérésre. "
valamint le van írva, hogy 48 és 67 között is exlex állapot volt.
de amúgy szépen bőven kifejti azt is, hogy az 1867 utáni időszak sem annyira kristálytiszta.
Szerkesztette: csebi