Politika

47 feliratkozó

több mint 2 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 23 133 — Lucas Scott
Kevésbé volt tengerunk, mint az oroszoknak Ukrajnája vagy a törököknek Budaja, de nyilván okos dolog ilyeneket mondani.
somoskovig
Fiume Mária Terézia óta a magyar szent korona alá tartozott. az I. vh után néhány évig szabadállam volt, Olaszországhoz került, tekintve hogy a lakosság többsége olasz volt. a II. vh után a lakossága ismét szerette volna, hogy szabadállam legyen, de a nagyhatalmak ezzel nem foglalkoztak, és odaadták Jugoszláviának a szintén olasz többségű Pólával / kb. a teljes Isztriai-félszigettel együtt. ezután az olaszok kénytelenek voltak távozni innen. a horvátok annyira ne reklamáljanak, mert mondhatni ajándékba kapták ezeket a területeket.
deyell
nem teljesen így van:

www.jogelet.ro/index.php/eje/article/view/34/27
csebi
ez mennyiben cáfolja amit írtam? ez a cikk Fiume városának speciális jogi és politikai státuszáról szól.
deyell
eleve az első mondatodat cáfolja.
csebi
tényleg?

"Mária Terézia 1776 februárjában a magyar Szent Korona horvát királyságába kebelezte be a várost és kikötőjét, úgy, hogy a város felügyeletét és kormányzását a magyar udvari kancelláriára bízta. A részletek kidolgozása során hamar egyértelművé vált, hogy a sok vitát kiváltó kettős hatalmi megoldás – amelyet a fiumei városi tanács sem támogatott – nem bizonyult életképesnek, és így végül 1779. április 23-án Fiumét mint corpus separatumot „a kereskedelem és az ipar fölvirágoztatása érdekében saját akaratából”a Magyar Királysághoz csatolta a királynő, azzal, hogy azt közvetlenül (Horvátország közbeiktatása nélkül) igazgassa a magyar állam. "
deyell
tényleg. olvasd tovább kérlek:

"Az első magyar korszaknak rövid francia uralom vetett véget, amely után Bécs egy
Illír Királyság létrehozásával próbálkozott, így 1822-ig kellett várni a Szent Koronához
való visszatérésre. "
valamint le van írva, hogy 48 és 67 között is exlex állapot volt.

de amúgy szépen bőven kifejti azt is, hogy az 1867 utáni időszak sem annyira kristálytiszta.

Szerkesztette: csebi

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
deyell Las Vegas Raiders 11 736
Kevésbé volt tengerunk, mint az oroszoknak Ukrajnája vagy a törököknek Budaja, de nyilván okos dolog ilyeneket mondani.
somoskovig
Fiume Mária Terézia óta a magyar szent korona alá tartozott. az I. vh után néhány évig szabadállam volt, Olaszországhoz került, tekintve hogy a lakosság többsége olasz volt. a II. vh után a lakossága ismét szerette volna, hogy szabadállam legyen, de a nagyhatalmak ezzel nem foglalkoztak, és odaadták Jugoszláviának a szintén olasz többségű Pólával / kb. a teljes Isztriai-félszigettel együtt. ezután az olaszok kénytelenek voltak távozni innen. a horvátok annyira ne reklamáljanak, mert mondhatni ajándékba kapták ezeket a területeket.
deyell
nem teljesen így van:

csebi
ez mennyiben cáfolja amit írtam? ez a cikk Fiume városának speciális jogi és politikai státuszáról szól.
deyell
csebi
tényleg?

"Mária Terézia 1776 februárjában a magyar Szent Korona horvát királyságába kebelezte be a várost és kikötőjét, úgy, hogy a város felügyeletét és kormányzását a magyar udvari kancelláriára bízta. A részletek kidolgozása során hamar egyértelművé vált, hogy a sok vitát kiváltó kettős hatalmi megoldás – amelyet a fiumei városi tanács sem támogatott – nem bizonyult életképesnek, és így végül 1779. április 23-án Fiumét mint corpus separatumot „a kereskedelem és az ipar fölvirágoztatása érdekében saját akaratából”a Magyar Királysághoz csatolta a királynő, azzal, hogy azt közvetlenül (Horvátország közbeiktatása nélkül) igazgassa a magyar állam. "

choose life
több mint 2 éve
somoskovig
deyell
nem teljesen így van:

csebi
deyell

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 14 338 — Egyéb témák lakó
Azért a KSH is házhoz megy a lófaszért 😊

“A KSH szerint abban, hogy magasabbnak érezzük az inflációt, annak is szerepe lehet, hogy „az egyén a gyakrabban, akár napi szinten vásárolt termékek, például élelmiszerek árváltozását (…) a valósnál nagyobb súllyal veszi figyelembe az értékelt inflációjának kialakítása során”. Miután az emberek valóban gyakrabban vásárolnak mondjuk kenyeret, ami 29,5 százalékkal drágult egy év alatt, mint például számítógépet, ami csak 0,5 százalékkal vagy pláne tankönyvet, ami olcsóbb lett, méghozzá majdnem 28 százalékkal, így végül
a KSH szerint sem meglepő, „hogy az érzékelt infláció és az árváltozást objektíven mérő hivatalos fogyasztóiár-index közötti különbség emelkedett az elmúlt hónapokban”.”

telex.hu/gazdasag/2022/05/12/megmagyarazta-a-ksh-miert-nem-annyi-az-inflacio-amennyinek-a-dragulast-erezzuk

Lesznek kedvesek az emberek a napi fogyasztási cikkeik árváltozásàt a kellő súlyozással, a megfelelő számítások elvégzésével kezelni. És ha figyelembe veszik, hogy az orsós magnó ára évek óta nem, vagy alig változott, akkor mindjárt máshogy esik a kenyér drágulása 😊
MC12
Made my day.

több mint 2 éve
somoskovig
deyell
nem teljesen így van:

csebi

choose life
több mint 2 éve
MC12 New Orleans Saints 6 499
Azért a KSH is házhoz megy a lófaszért 😊

“A KSH szerint abban, hogy magasabbnak érezzük az inflációt, annak is szerepe lehet, hogy „az egyén a gyakrabban, akár napi szinten vásárolt termékek, például élelmiszerek árváltozását (…) a valósnál nagyobb súllyal veszi figyelembe az értékelt inflációjának kialakítása során”. Miután az emberek valóban gyakrabban vásárolnak mondjuk kenyeret, ami 29,5 százalékkal drágult egy év alatt, mint például számítógépet, ami csak 0,5 százalékkal vagy pláne tankönyvet, ami olcsóbb lett, méghozzá majdnem 28 százalékkal, így végül
a KSH szerint sem meglepő, „hogy az érzékelt infláció és az árváltozást objektíven mérő hivatalos fogyasztóiár-index közötti különbség emelkedett az elmúlt hónapokban”.”

telex.hu/gazdasag/2022/05/12/megmagyarazta-a-ksh-miert-nem-annyi-az-inflacio-amennyinek-a-dragulast-erezzuk

Lesznek kedvesek az emberek a napi fogyasztási cikkeik árváltozásàt a kellő súlyozással, a megfelelő számítások elvégzésével kezelni. És ha figyelembe veszik, hogy az orsós magnó ára évek óta nem, vagy alig változott, akkor mindjárt máshogy esik a kenyér drágulása 😊

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 2 éve
somoskovig
deyell
nem teljesen így van:

több mint 2 éve
Zsellér van de Vrij Baltimore Ravens 13 482 — Слава Україні! Героям слава!
 www.klubradio.hu/hirek/igy-mukodik-a-kesma-birodalom-mindenhol-lehoztak-a-krikszkrakszokat-126232?fbclid=IwAR1ozf7QARm0tcvSGKiM6CoOeRBtG2gionc7_DNrfLb5bXQBaHyXJhvQBg8

XD XD XD

"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv
több mint 2 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 36 544 — Lájkold a zsűrit!
 24.hu/belfold/2022/05/11/tiborcz-ado-per-karacsony-gergely-kuria-tiborcz-istvan/

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 2 éve
somoskovig

choose life
több mint 2 éve
YoungZeeZee 8 646
somoskovig
Most akkor van triest vagy nincs?
több mint 2 éve
somoskovig Jacksonville Jaguars 10 380 — 49ers GM

több mint 2 éve
Csak a mandineres elfelejti a 1867 után jogalkotast megemliteni, majd holnap linkelek erről egy írást, ott bővebben le van írva.

több mint 2 éve
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 14 636 — beers & Packers
Történelemprofesszorok figyelem!
Magyarázat kellene, hogy akkor most hogy is van ez...

Ehhez kommentált Vezcán Zoltán, Mandineres újságíró és óraadó:

"1807. évi IV. törvénycikk
Fiume város és kikötő beczikkelyeztetik; a fiumei kormányzónak a főrendek tábláján, Fiume város követeinek pedig a kk. és rr. tábláján ülés- és szavazatjog adatik
Hogy az ország karainak és rendeinek lángoló vágya további halasztást ne szenvedjen: Ő szent felségének jóváhagyásával, Fiume városa és kikötője, melyet Mária Terézia felséges császárné és királynő külön oklevelével már az országba bekebelezett, a jelen törvénycikkely által az országhoz tartozónak nyilvánittatik. Egyszersmind pedig
1. § A fiumei kormányzónak az országgyülés főrendi tábláján, Fiume város követeinek a karok és rendek tábláján megillető ülés- és szavazatjog adatik."

" elolvastam, az egy állásfoglalás, finoman kihagyva a kényes részeket, ez meg bizony egy törvény arról, hogy Fiume és környéke Horvátországot megkerülve bekebeleztetett. Amúgy főleg olaszok lakták, és az 1790-es évek óta lobbiztak azért, hogy ne Horvátország fennhatósága alatt legyenek. Valahogy ez sem szerepel a levéltár posztjában."

"nézzük meg azt is pl, hogy Dalmácia mióta Horvátország része..."

mnl.gov.hu/a_het_dokumentuma/fiume_betagolasa_a_magyar_szent_koronaba.html?fbclid=IwAR32EfYILsDfsEP5A-Av-L2b42tKsf6u57i0-myo1Jy0U5ugw1UGqmBQOp4
Solymi
Fiume - amennyire tudom - különleges statust élvezett, ilyen értelemben lehet azt mondani, hogy egy időben corpus separatumként (különálló területként) Magyarországhoz tartozott. Az a kijelentés viszont, hogy volt tengerünk, de elvették, ennek fényében is erős túlzás.
Na, és ki született Fiuméban? | Kádár János |
több mint 2 éve
Lúdas Solymi New England Patriots 8 105
Történelemprofesszorok figyelem!
Magyarázat kellene, hogy akkor most hogy is van ez...

Ehhez kommentált Vezcán Zoltán, Mandineres újságíró és óraadó:

"1807. évi IV. törvénycikk
Fiume város és kikötő beczikkelyeztetik; a fiumei kormányzónak a főrendek tábláján, Fiume város követeinek pedig a kk. és rr. tábláján ülés- és szavazatjog adatik
Hogy az ország karainak és rendeinek lángoló vágya további halasztást ne szenvedjen: Ő szent felségének jóváhagyásával, Fiume városa és kikötője, melyet Mária Terézia felséges császárné és királynő külön oklevelével már az országba bekebelezett, a jelen törvénycikkely által az országhoz tartozónak nyilvánittatik. Egyszersmind pedig
1. § A fiumei kormányzónak az országgyülés főrendi tábláján, Fiume város követeinek a karok és rendek tábláján megillető ülés- és szavazatjog adatik."

" elolvastam, az egy állásfoglalás, finoman kihagyva a kényes részeket, ez meg bizony egy törvény arról, hogy Fiume és környéke Horvátországot megkerülve bekebeleztetett. Amúgy főleg olaszok lakták, és az 1790-es évek óta lobbiztak azért, hogy ne Horvátország fennhatósága alatt legyenek. Valahogy ez sem szerepel a levéltár posztjában."

"nézzük meg azt is pl, hogy Dalmácia mióta Horvátország része..."

mnl.gov.hu/a_het_dokumentuma/fiume_betagolasa_a_magyar_szent_koronaba.html?fbclid=IwAR32EfYILsDfsEP5A-Av-L2b42tKsf6u57i0-myo1Jy0U5ugw1UGqmBQOp4

Szerkesztette: Lúdas Solymi
több mint 2 éve
Lúdas Solymi New England Patriots 8 105

#elmultnyolcev #masholisezmegy #magyarneplelek
r.baggio
Bemegyek a boltba:
3 darab kis burgonyas pogacsa, nehany dekas sajt darab: 1300 HUF. Ember.
Ventura
Megszavazták.

Megérdemlik.

Slussz.
Amadeus
Nem szavaztam meg. De nekem is drágább.
Gyurma Pappa
Ha kapni egyáltalán. Csak én érzem úgy, vagy tényleg nagyon lecsökkent a legtöbb supermarket választéka? A polcok harmada üres, a fagyasztókban mindenből csak 1-2 fajta van, stb. Az öregemnek pl. hetek óta nem kapok diabetikus jégkrémet. Eltűnt az a koffeinmentes kávé is, amit venni szoktam. Tudom, first world problem, de wtf?
peterk2005
A koffeinmentes kávé olyan, mint az orgazmus nélküli szex.

Igaz Magyar ember nem iszik olyat.
Amadeus
Az alkoholmentes sör meg az első lépés a buzivá váláa felé.
empty taxi
kösz bmeg 😀
eaglesmcnabb
Akkor én is haladok erre, mert itt Prágában szoktam Birellt inni ebéd mellé.
több mint 2 éve

r.baggio
Bemegyek a boltba:
Ventura
Megszavazták.

Megérdemlik.

Slussz.
Amadeus
Gyurma Pappa
Ha kapni egyáltalán. Csak én érzem úgy, vagy tényleg nagyon lecsökkent a legtöbb supermarket választéka? A polcok harmada üres, a fagyasztókban mindenből csak 1-2 fajta van, stb. Az öregemnek pl. hetek óta nem kapok diabetikus jégkrémet. Eltűnt az a koffeinmentes kávé is, amit venni szoktam. Tudom, first world problem, de wtf?
peterk2005
dede en is erzekeltem ezt, hogy mintha bizonyos alap dolgokbol egy fele volt pl tejfol az auchanban ...

több mint 2 éve
eaglesmcnabb Philadelphia Eagles Virginia Tech Hokies 21 588 — KARTAL CITY CHIEFS örökös fantasy 2. helyezett

r.baggio
Bemegyek a boltba:
Ventura
Megszavazták.

Megérdemlik.

Slussz.
Amadeus
Gyurma Pappa
peterk2005

Amadeus
Az alkoholmentes sör meg az első lépés a buzivá váláa felé.
empty taxi
kösz bmeg 😀

No 1. Kyle Pitts, Jordan Mailata, Amari Cooper, Myles Garrett, Jerry Jeudy és Nick Chubb fan!!!
több mint 2 éve

r.baggio
Bemegyek a boltba:
Ventura
Megszavazták.

Megérdemlik.

Slussz.
Amadeus
Gyurma Pappa
peterk2005

Amadeus
Az alkoholmentes sör meg az első lépés a buzivá válás felé.

Szerkesztette: empty taxi

Madden hates me.
több mint 2 éve
Amadeus the Young Las Vegas Raiders West Virginia Mountaineers 33 076

r.baggio
Bemegyek a boltba:
Ventura
Megszavazták.

Megérdemlik.

Slussz.
Amadeus
Gyurma Pappa
peterk2005

criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 2 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 23 724 — The only discipline that lasts, is self discipline

r.baggio
Bemegyek a boltba:
Ventura
Megszavazták.

Megérdemlik.

Slussz.
Amadeus
Gyurma Pappa

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 2 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 411 — capitaine du château de Vienne 1487
 24.hu/kozelet/2022/05/11/uj-kormany-miniszteriumok-orban-torvenyjavaslat-majus-13-azonnali/
empty taxi
oke, hogy kovetkezmenyek nelkuli orszag vagyunk, de ezt uj szintre emeli az, ha Varga Judit marad az igazsagugyminiszter ...
csebi
értesüléseik szerint távozhat a kormányból Benkő Tibor honvédelmi miniszter, lehetséges utódként pedig felmerült Szalay-Bobrovniczky Kristóf neve, aki nem csak Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, de komoly érdekeltségei vannak a hadiiparban: a Magyar Honvédség nemrég a Szalay-Bobrovniczky érdekeltségében álló cseh cégtől rendelt tucatnyi gyakorló-kiképző repülőt.

ez baszna be igazán szerintem, hogy egy oroszbarát, oroszokkal üzletelő figura legyen a honvédelmi miniszter jelen geopolitikai helyzetben.
deyell
Pedig....
Amúgy ha megnyugtat, akkor elárulom, hogy Szalay-Bobrovniczky nem oroszbarát, csak üzletember, igazi pragmatikus héja, vagyis nem egy elbaszott elvekkel teli valaki, "csak" egy színtiszta utilitarista.
Sobri Jóska
igen, üzletember, és pont ez a gond, hogy az oroszokkal közös érdekeltségű üzletei vannak.
deyell
most nem találom azt a yt videót, ahol azt ecsetelik, hogy a háború mekkora biznisz és az igazán ügyesek mindkét félnek ugyanúgy adnak el, mert ugye a pénz az pénz 😊
pl az amiknak igencsak leesett az álluk, amikor a németek Fordokkal masírozgattak a 2. vh-ban😊
NB2
ja vagyhogy IiWH orosz teknikájának több mint harmada amcsi vót, végül még negyedszázadig megéltek belőle...

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 2 éve
 g7.hu/kozelet/20220511/tizenketszer-tobbet-koltott-a-fidesz-es-a-kormany-a-valasztasi-kampanyra-mint-az-ellenzek/?fbclid=IwAR0qh05-uo_5XNC7WZi17JwMrQKTj3Cd21wOolFQOgnEQ7Hb732O8E8ZK-o

Madden hates me.
több mint 2 éve
 hvg.hu/eurologus/20220511_A_lengyel_kormanypart_megint_nem_allt_ki_a_Fidesz_mellett_a_jogallamisagi_vitaban

már megint győztünk.

"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv
több mint 2 éve
 24.hu/kozelet/2022/05/11/uj-kormany-miniszteriumok-orban-torvenyjavaslat-majus-13-azonnali/
empty taxi
oke, hogy kovetkezmenyek nelkuli orszag vagyunk, de ezt uj szintre emeli az, ha Varga Judit marad az igazsagugyminiszter ...
csebi
Én azt várom, hogy melyik lesz a tengerészeti miniszter.