Politika

65 feliratkozó

3 hónapja
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 290
egészségügy, oktatás, MÁV, az utak se ráznák ki a belem, stb....[/b]
StormST
a társadalmi és jövedelmi egyenlőtelenségek alacsony mértéke (már ahol egyáltalán ugye...), amiért be lehetett vezetni egy ilyen adózási rendszert. ELŐBB kialakul az a réteg, akit lehet prog. adóztatni, UTÁNA vezetem be.
Mondhatnám azt is, először okozzon a gazdaságpolitika, az állam egy olyan társadalmat, ahol kevés gazdag, sok középosztálybeli és kevés szegény van, utána jöhet a prog adó szerintem is, nyugodtan.
MC12
Ehhez lenne első lépés egy vagyonadó, illetve a luxusingatlanok, luxustárgyak (hajók, repülő, helikopter, luxusautók) adója.
Willie Parker
A világban a szupergazdagok mindíg megoldották, hogy ezek után ne, vagy kevesebbet, vagy máshol adózzanak. Ez lehet egy politikai döntés, de a gazdasági hatása elenyésző lenne, sőt, számomra ez inkább negatív üzenet, mert megint nem azzal foglalkozna az adott kormányzat, hogy nagy problémákkal kezdjen valamit, hanem valami olyannal, ami jól néz ki, eladható, politikailag hoz de egyébként szinte semmi értelme. Mennyit hozna ez? 10 milliárdot? 20at? Meg ezek jellemzően nem magántulajdonban vannak, hanem cégeké szóval eleve kiesne ebből az adózási körből.

És akkor ott a másodlagos politikai kockázat, hogyha nagyon baszogatod ezeket a gazdagokat, akkor ők meg megkeresik az ellenfeledet, aki majd nem baszogatja őket és a többi kiszámolható. Nem a szupergazdagok személyes megadóztatása a kulcs, hanem a vállalataik adóztatásának növelése, de ez se ilyen egyszerű, mert ha túlnöveled, elköltözik, áthárítja a lakosságra stb. stb. Ez egy nagy és nehéz kérdés, aminek idehaza nem állt neki soha senki. Emeljünk ilyen-olyan adót aztán majd lesz valahogy.

Egy általános vagyonadóból lehetne pénzt szerezni persze, de az megint egyenes út a bukáshoz. Idehaza az ingatlan a legfőbb és szinte egyetlen vagyoneleme a családoknak, meg egy 12 éves autó, azt tudod megadóztatni. Sok sikert. Hogy szeded be egy 30 éve szentendrén, saját házban élő autószerelőtől a vagyonnövekedés miatti adót? Ki fogja értékelni? Ha meg elkezded osztogatni a mentesítéseket (nyugdíjas, alacsony keresetű, rászoruló, árva, elvált kiskutyafüle) akkor adtál a szarnak egy pofont - elenyésző bevétel, gigantikus politikai ár.

Hagyjuk békén az adózási rendszert, és kezdje az állam a bevétel növelését saját magán, mondjuk hatékonyságfejlesztéssel. De ilyen gondolata nincs a pártoknak, és ilyen elvárása nincs a szavazóknak.

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
3 hónapja
StormST Denver Broncos 12 403 — SB 50 Champion @ Grund
Nekem egy régi agymenésem, hogy ha van valami, ami nagyon hiányzik a magyar alapfokú oktatásból, az az "életre nevelés". Kijönnek emberek a középiskolából, egyetemről és halvány gőzük nincs róla, hogy mi a bruttó és nettó bér közötti különbség, mi az a kamatos kamat, hogy hogyan kéne megírni egy CV-t, hogy kell intézni egy táppénzt, autó vagy lakásvásárlást, mi is az, hogy "választások" és még lehetne sorolni. Persze fontos az általános műveltség, de talán ha az egyiptomi történelemről vagy a 11. századi költészetről (nyilván csak sarkítok, meg légből kapott példák) pár órával kevesebbet tanítanának, akkor lehetne időt találni arra is, hogy megtanulják az emberek azokat a szerintem elég fontos dolgokat, amiket valójában használniuk is kell az életben...
StormST
De miért várunk mindent az iskolától? Nyilván trágya az itthoni rendszer ami legalább rohad is, de csomó dolgot a család és a szülők kéne átadjanak a gyereknek. Főleg az élet nagy és kis dolgai témakörben. Ja hogy a szülőnek sincs fingja róla, az a probléma inkább. Meg talán foglalkozni is kéne a gyerekkel értelmes keretek között is...

Plussz azért az önképzés az internet korszakában se ördögtől való, nem tudom miért kell mindig másra vagy a rendszerre várni, hogy majd ő megcsinálja helyettünk.
FLZOLI
Ennyiből akkor töröljük el az iskolát és tanuljon mindenki a netről. Persze nem lehet mindent elvárni a rendszertől, de az se válasz, hogy mindenki oldja meg magának. Pont az a baj a magyar rendszerrel, hogy iszonyat elmaradott, nem azokra a dolgokra fókuszál, amik az élethez kellenek, hanem arra, hogy megtanítsa, amit 50 éve is mindig megtanított, csak azóta a világ rengeteget változott...

Sajnos a saját generációmon (40 körüliek) látom, hogy már köztük sokan nem tudják a gyerekeiknek ezeket a tudásokat átadni, mert mi jártunk általánosba a rendszerváltás idején, amikor az oktatásnak is a piacgazdasághoz igazodva kellett volna változnia, de ez lényegében nem történt meg, se akkor, se azóta. Pont a mostani gyerekek szüleinél hiányzott már, amit írtam és ezért már ők nem tudják a sajátjainak továbbadni, innentől meg a spirál csak megy lefelé és ezen igazán csak az oktatási rendszer tud segíteni, mert a "majd otthon megtanulják" a jelek szerint nem tud...

THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!
3 hónapja
Willie Parker Pittsburgh Steelers 16 931
egészségügy, oktatás, MÁV, az utak se ráznák ki a belem, stb....[/b]
StormST
a társadalmi és jövedelmi egyenlőtelenségek alacsony mértéke (már ahol egyáltalán ugye...), amiért be lehetett vezetni egy ilyen adózási rendszert. ELŐBB kialakul az a réteg, akit lehet prog. adóztatni, UTÁNA vezetem be.
Mondhatnám azt is, először okozzon a gazdaságpolitika, az állam egy olyan társadalmat, ahol kevés gazdag, sok középosztálybeli és kevés szegény van, utána jöhet a prog adó szerintem is, nyugodtan.
MC12
Ehhez lenne első lépés egy vagyonadó, illetve a luxusingatlanok, luxustárgyak (hajók, repülő, helikopter, luxusautók) adója.
3 hónapja
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 290
Engem speciel nem zavarna a többkulcsos (már most is kétkulcsos, 0% vagy 15%) adózás, ha jó lenne meghúzva a magasabb sáv, még ha valszeg bele is esnék is, főleg ha az középsőt levinnék 9%-ra. Én inkább adnék egy értelmes víziókkal rendelkező és nem lopó kormányzatnak több pénzt, ha cserébe lenne rendes egészségügy, oktatás, MÁV, az utak se ráznák ki a belem, stb....
StormST
De erre nem tudjuk, hogy van-e szükség egyáltalán, prog. adóval is el lehet baszni pontosan ugyanúgy egy állami működést, mint egy kulcsossal (lásd. a hazai progadó története).
Az újhullámos neolib közgazdaságtan beleverte az emberek fejébe, hogy prog. adó = szükséges, igazságos, és ha ez van, akkor lesz rendes eü, közlekedés, meleg kenyér. Holott ez kevés országra igaz, és azokon a helyeken sem a prog.adó az oka ennek, hanem a társadalmi és jövedelmi egyenlőtelenségek alacsony mértéke (már ahol egyáltalán ugye...), amiért be lehetett vezetni egy ilyen adózási rendszert. ELŐBB kialakul az a réteg, akit lehet prog. adóztatni, UTÁNA vezetem be.

Ahol nagyjából hasonló számú gazdag, középosztálybeli és alacsonyan kereső van, ott is van értelme az ilyesminek, de a magyar társadalomban, ahol nagyon kevés gazdag van, kevesen vannak a középosztályban és nagyon - nagyon sokan keresnek a medián jövedelem körül meg alatta, a demagógián kívül semmi értelme nincs prog. adóról beszélni, mert a különböző sáv-húzogatásánál kiderül, hogy a költségvetési hatása - jelentéktelen, elenyésző.
Ha egymillió körül húznák meg, annak pár tízmilliárd lenne a költségvetési többlete. Összehasonlításul, a költségvetés teljes bevételi oldala 40.000 milliárd körül van. 40.000. Ha 100 milliárdot összeszednének ebből pluszba (nem tudnának) akkor máris nőne 0,25%-al a költségvetés. Kerekítési hiba se, ennek a többszörösét szedné össze a fórum a költségvetés excel-jével egy hétvége alatt. Persze, ez a 100 milliárd hiányozna azoktól, akiktől ezt elvennék. kik azok? Mérnökök, It-szektor, bankosok ilyesmi. Mi a közös bennük? A tudásuk mobilis, fogják magukat, aztán arrébb mennek egy országgal, ha még nem mentek. Vagy elkezdik keresni a kiskapukat, volt ebből elég 2010 előtt. Ugyanott vagyunk - plusz bevétel csekély, politikai támadási felület meg gigantikus. Ha ennél lejjebb húznák meg, az meg egyenes út a bukáshoz, mert ahhoz, hogy érezhető többlete legyen a költségvetésnek, valahol 4-500 ezer körül kellene meghúzni a határt. És akkor az Aldi pénztáros már érezheti magát gazdagnak, hiszen átcsúszik a magasabb sávba 😊 nincs politikus, aki ezt megcsinálná - mégha ennek valóban lenne pénzügyi értelme is, szigorúan közgazdaságilag.

Valamiért az emberek többsége elfelejti, hogy rossz a sorrend. Először nem adót kellene növelni, mert a politika sóhajtozik, hogy "jaaaaaj keveés a bevétel, az előző szemét kormány kiköltekezett, bárcsak tehetnénk valamit". Először az újonnan hatalomra kerülőnek szét kéne szednie költségvetést soronként, és egyesével, tételről tétélre megállapítani, hogy szükséges igen/nem. Van egy sanda gyanúm, hogy úgy lehetne találni 2-3 ezer milliárdot - alsó hangon - hogy még a saját oligarcháinak is maradna bőven, mert a magyar állam - hatékonytalan. De nem csak mert korrupt, hanem mert szarik a hatékonyságra (ez mindig így volt, ha kicsit volt korrupt, akkor is, ha nagyon akkor is). Őskövület IT rendszerek, amiknek sokkal több a karbantartási költsége, mintha egy újat vezetnének be, épületek, amik 100 éve épültek, és olyan rezsivel mennek, hogy az döbbenet és így tovább. Az államban és annak környékén dolgozók egyszerűen - lusták és demotiváltak, egyébként részben érthető okokból, és éppen ezért - nem hatékonyak. Amikor ezt levezettem ilyen olyan ellenzéki szereplőknek, először általában nem is értették miről beszélek (hát elvesszük a rogántól a pénzt, aztán mindenre lesz..), aztán meg vakarták a fejüket, hogy ez azért nagy meló, soronként a költségvetést...és ezek aktív politikusok voltak. Némelyik még ma is az.

Nem tudjuk, hogy mekkora adóbevétel kellene a magyar államnak, mert nem tudjuk, mennyire működik hatékonytalanul (nyilván nagyon, de nem tudjuk, mennyire). Lehet, hogy a jelenlegi adóbevétel is vígan elég lenne mindenre, ha hatékonyabban költenék el (mivel világbajnok adóbeszedésben a mostani kormány, én ezt simán elképzelhetőnek tartom), lehet, hogy 1500 milliárddal több kéne, hogy fejlődjön a oktatás, az eü meg minden. De nem tudjuk. Így azt mondani, hogy a prog.adó kell, az szükséges, az egy kulcs meg igazságatlan a jelen Magyarországán csupán érzelmi kinyilatkoztatás, aminek semmilyen racionális, vagy ténybeli alapja nincs. (mielőtt bárki belekezdene: nekem kb. mindegy, hogy egy vagy több és felőlem lehetne több kulcsos is, de a társadalomnak ma attól egy fikarcnyit nem lenne jobb)

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
3 hónapja
Negritis, a vajda Denver Broncos 53 883 — The Mathematician
Nekem egy régi agymenésem, hogy ha van valami, ami nagyon hiányzik a magyar alapfokú oktatásból, az az "életre nevelés". Kijönnek emberek a középiskolából, egyetemről és halvány gőzük nincs róla, hogy mi a bruttó és nettó bér közötti különbség, mi az a kamatos kamat, hogy hogyan kéne megírni egy CV-t, hogy kell intézni egy táppénzt, autó vagy lakásvásárlást, mi is az, hogy "választások" és még lehetne sorolni. Persze fontos az általános műveltség, de talán ha az egyiptomi történelemről vagy a 11. századi költészetről (nyilván csak sarkítok, meg légből kapott példák) pár órával kevesebbet tanítanának, akkor lehetne időt találni arra is, hogy megtanulják az emberek azokat a szerintem elég fontos dolgokat, amiket valójában használniuk is kell az életben...
StormST
De miért várunk mindent az iskolától? Nyilván trágya az itthoni rendszer ami legalább rohad is, de csomó dolgot a család és a szülők kéne átadjanak a gyereknek. Főleg az élet nagy és kis dolgai témakörben. Ja hogy a szülőnek sincs fingja róla, az a probléma inkább. Meg talán foglalkozni is kéne a gyerekkel értelmes keretek között is...

Plussz azért az önképzés az internet korszakában se ördögtől való, nem tudom miért kell mindig másra vagy a rendszerre várni, hogy majd ő megcsinálja helyettünk.
FLZOLI
szerintem senki nem mondja hogy nincs felelősség a szülőkön és az egyénen
de az iskolai oktatásnak pont az lenne a lényege hogy az "otthonról hozott" különbségeket minimalizálja

és a te példád miszerint a szülő se tudja, szépen rámutat hogy miért is kéne az iskolának foglalkozni vele
Negritis, a vajda
Hogy lehet egyéni problémákra és helyzetekre rendszer szintű választ várni, ami mindenkinek megfelel? Pláne hosszú távon, előre tervezve egy olyan felgyorsult világban mint a mai
FLZOLI
mert ez nem egyén, hanem rendszer szintű probléma
a rendszer jelenleg nem működik, amit mutat az hogy 7 generáció kell a szegénységből kitöréshez (skandinávoknál meg 2)
ha megvan a rendszer akkor lehet foglalkozni azzal hogy 1-1 egyénnek miért nem működik és miért csúszik át a hálón esetleg

mondjuk 2018 óta kétlem hogy javult volna a helyzet
 qubit.hu/2018/06/18/hany-generacio-kell-hozza-hogy-magyarorszagon-kitorjon-valaki-a-szegenysegbol-pont-annyi-mint-kinaban-es-indiaban

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
3 hónapja
FLZOLI Denver Broncos 12 624 — farkas.l.zoltan@gmail.com
StormST

FLZOLI
de az iskolai oktatásnak pont az lenne a lényege hogy az "otthonról hozott" különbségeket minimalizálja

és a te példád miszerint a szülő se tudja, szépen rámutat hogy miért is kéne az iskolának foglalkozni vele
Negritis, a vajda
Hogy lehet egyéni problémákra és helyzetekre rendszer szintű választ várni, ami mindenkinek megfelel? Pláne hosszú távon, előre tervezve egy olyan felgyorsult világban mint a mai

3 hónapja
StormST

FLZOLI
Csak nem tudják, hogy mit kellene tudniuk.
bcsarli, Udvari Főkóstoló
Az valid, de mindenért akkor sem lehet egy rendszert hibáztatni az egyéni felelősség kérdése nélkül.

Vagy egyszerűbben mondva, ha a szülők segg hülyék, és a gyerek is segg hülye volt gyermekkorában attól még miért evidens, hogy segg hülyén is kéne meghaljon? Nehezített pálya, igen, rohadt nehéz igen, könnyebb a körülményeket felhozni kifogásnak, igen, könnyebb bentmaradni a mocsárban, nagyon is.

3 hónapja
StormST

FLZOLI

3 hónapja
bcsarli, Udvari Főkóstoló Pittsburgh Steelers 9 275 — A Heinz Field-en soha sem járt, hozzá nem értő lelkes amatőr
StormST

FLZOLI
Csak nem tudják, hogy mit kellene tudniuk.

3 hónapja
StormST

3 hónapja
StormST
az a baj hogy hiába tanítják meg a hatványozást, százalék számítást, ...
ha nem tanítják meg őket hogy ezeket hogyan kéne használni és értelmezni

magold be amit kell és dolgozz a gyárban saját gondolat nélkül, kvázi erre "készít" fel az oktatásunk

3 hónapja

3 hónapja
Lúdas Solymi New England Patriots 8 868
Engem az sem zavarna, ha tényleg adót emelne a Tisza. Szívesen áldozok havi + 50-100k-t arra, hogy ezek eltakarodjanak végre.
Amadeus az áttelelt poloska
Te igen, de sokan élnek úgy, hogy ne férjen bele nekik ennyit áldozni.

Aztán persze majd elválik, hogy ennek mennyi jelentősége van. A kampányok jellemzően nem az adókulcs-kalkulációkról szoktak szólni.
Kampman
a magasabb kulcsba azért valószínűleg nem az lógna bele, akinek nincs mit félretennie, és fizetéstől fizetésig él.
rigatják az embereket a több kulccsal, közben meg azért azok, akiket ezzel be tudnak pánikoltatni, azoknak esélyük sincs a magasabb kulcs sávjának az elérésére.

meg igazából az emberek hülyék megérteni a progresszív adózást. ha mondjuk havi egymillióig 15% az adó, az afölötti részre meg mondjuk 20%, akkor a pánikolók túlnyomó része úgy számolja, hogy 1.000.000 forint fizura 150e az szja, 1.000.010 forintra meg 200e, holott két forint különbségről beszélünk.
slowmotion
Na jó, de amikor arról beszélünk, hogy az emberek nem értik, hogy mi az a kamatos kamat és amikor kijön nekik az infó, hogy a 3%-os hitelnél az 50-ra végül 70-et fizetsz vissza, akkor az neki igazából 40%-os kamat.
3 hónapja
slowmotion Dallas Cowboys 26 884 — Cowboys fan
Engem az sem zavarna, ha tényleg adót emelne a Tisza. Szívesen áldozok havi + 50-100k-t arra, hogy ezek eltakarodjanak végre.

Aztán persze majd elválik, hogy ennek mennyi jelentősége van. A kampányok jellemzően nem az adókulcs-kalkulációkról szoktak szólni.
Kampman
a magasabb kulcsba azért valószínűleg nem az lógna bele, akinek nincs mit félretennie, és fizetéstől fizetésig él.
rigatják az embereket a több kulccsal, közben meg azért azok, akiket ezzel be tudnak pánikoltatni, azoknak esélyük sincs a magasabb kulcs sávjának az elérésére.

meg igazából az emberek hülyék megérteni a progresszív adózást. ha mondjuk havi egymillióig 15% az adó, az afölötti részre meg mondjuk 20%, akkor a pánikolók túlnyomó része úgy számolja, hogy 1.000.000 forint fizura 150e az szja, 1.000.010 forintra meg 200e, holott két forint különbségről beszélünk.
3 hónapja
Engem speciel nem zavarna a többkulcsos (már most is kétkulcsos, 0% vagy 15%) adózás, ha jó lenne meghúzva a magasabb sáv, még ha valszeg bele is esnék is, főleg ha az középsőt levinnék 9%-ra. Én inkább adnék egy értelmes víziókkal rendelkező és nem lopó kormányzatnak több pénzt, ha cserébe lenne rendes egészségügy, oktatás, MÁV, az utak se ráznák ki a belem, stb....

3 hónapja
Lúdas Solymi New England Patriots 8 868
Azaz adócsökkentést kell végezniük ehhez?
Mer a jelenlegi kormány mindent kifacsar belőlünk meg a cégekből az áttételes adókkal.
Elég ha csak visszaállítják a nagyjából normális piaci környezetet és az emberek egyből meglepődnek, hogy nem emelkednek az árak, kapnak fizetésemelést és vmennyire jobb lesz az életszínvonal.
3 hónapja
Kampman Green Bay Packers Wisconsin Badgers 30 961

3 hónapja
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 183
3 hónapja
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 4 369 — Patriot
Ahogy a közbeszerzéseket is lehet úgy megírni, hogy csak bizonyos cég feleljen meg, az adótörvényt is lehet úgy csavarni, hogy csak ugyanazokat a cégeket érintse.
Nemes samu09
Nyilván, van most is ilyen, csak akkor pont az a szellemi polgárháború folytatódik, sőt fokozódik, ami miatt rühelled a NER-t, és ami ide juttatta ezt az országot.
Szerintem, ha normális országot akarunk - egy két látványfekély kivágása után - inkább egy tabula razat kellene húzni. Kicsi nagyvonalúság, normalitás kell, nem véres visszaütés.
3 hónapja
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 349 — The only discipline that lasts, is self discipline
Gratulálok, Tarr még annál is hülyébb, mint gondoltam 🙂
Gyurma Pappa
jött is a kármentés azonnal
 telex.hu/gazdasag/2025/08/29/eloallt-reszletes-adoterveivel-magyar-peter
rva
Dehát már mindenki eldöntötte kire szavaz, és az ilyen Tarr-félék mondásainak semmi hatása nincs, szóval miért kéne kárt menteni? Érthetetlen, hogy a stáb ezt nem látja 🤔
MC12
Na, na, na. 😊 Nem azt írtam, hogy Tarr nem egy magas labda volt, és nem kell rá reagálni. Dehogynem. És reagálni is kell(ett) rá. Azt írtam és most is azt gondolom, hogy ezek nem tartós hatású hibák, hanem menet közbeni bakik, amiből sok van és lesz. Összességében nem befolyásolják a történéseket, folyamatokat.

És akkor már befejezem a gondolatot: vannak olyan dolgok, amikről én is azt gondolom, hogy kulcsfontosságúak, választásokat befolyásoló hatásúak lehetnek. A Tisza esetében például a képviselők kiválasztása. Azon el tudnak hasalni nagyon. És általában az alkalmasság kérdése. Előbb-utóbb legalább még pár embert elő kell tudniuk húzni, aki kiállítható. Nem kell sok, még 1-2 ember elég, de annyi mindenképpen kellene, mert MP egyedül kevés lehet.

A Fidesznél meg a korrupció / hatvanpuszta / luxizás egyértelműen zűrös. Erre nem elég Orbán papa interjúja meg a zebra kör válaszként. A másik - hogy Fidesznél is kettőt írjak - például végzetes lehetne, ha sikerülne léket ütni a "lopnak, de legalább kormányozni tudnak" mítoszon. Ebbe önmagában belebukna szerintem a NER, de egyelőre nem érzem úgy, hogy megcsinálható a választásokig.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
3 hónapja
Ahogy a közbeszerzéseket is lehet úgy megírni, hogy csak bizonyos cég feleljen meg, az adótörvényt is lehet úgy csavarni, hogy csak ugyanazokat a cégeket érintse.
Nemes samu09
Annyi a különbség, hogy a közbeszerzéseket nem tudja elkaszálni jogászkodással az tákolmánybíróság, törvényeket meg igen...

3 hónapja
Nemes samu09 Houston Texans 4 443 — I like the Texans, I like who we are
3 hónapja
ozibozi New York Giants 20 196
Volt ilyen 98%~os Adó is egykor
—a fiúk által kitalálva,
3 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 35 111 — #NoStress
Gyurma Pappa
rva
Ezeket már belengette korábban is.

Tóth ugye Ruff tanítványa, ez most egy ugye a fizessenekagazdagok 2025-ös verziója. Gyönyörűen populista. Nagyjából betarthatatlan a vagyonadó része.

Vegyük az egy példát (autófikciós): van egy startupom, a befektető 50 millió EUR-ral értékelve fektet be. Akkor az én 40%-s üzletrészem kb. 7 mrd Ft-ot ér (kicsit kevesebb lenne, mert ugye el kell adnom üzletrészt, de ezt most nagyvonalúan lépjük át, csak a perfekcionisták kedvéért), tehát elvileg van akkora vagyonom. Ez nem likvid, nem tudom eladni (csak nagyon bonyolultan), de cap table-m van róla, hogy ennyit érek. Akkor most mi van?

De mondok még valamit név nélkül: van olyan top 100-as Forbes listás ügyfél, aki nem képes kifizetni a könyvvizsgálati díjat a cégei után, mert az összes vagyonkezelt alap lényegében 0-át ér, nincs benne likvid pénz, de a papíron ezek az egymásba ágyazott üzletrészek tőkével fedezettek. Rajta soha nem fognak tudni nem hogy 50m-t, de még 5-t sem.

És ez most csak két olyan dolog, ami hirtelen eszembe jutott (jog disclaimer: fikció).

De ettől még gyönyörű, és ebbe nem gondol majd bele a nép.
Gyurma Pappa
Nem ennyire bonyolult ez, a javaslat kifejezetten az elmúlt 15 év közbeszerzési vagyongazdagodásaira koncentrál.
Nem becsülgetnek cégértéket, meg know-howt, meg licenszjogok-értékét, nem is fogják - tőled - behajtani.
Nevezheted Orbán-Mészáros vagyonadónak is.
Azt mondják, h a Melea szálloda 4 milliárdot, Hatvanpuszta 18 milliárdot, a Felcsút-Stadion/Akadémia/kisvasút 150 milliárdot nyert, ezután fizetnek X-et.
Ha akarja a NAV v más új szervezet, ÁSZ v akármi, behajtja. Fellebbezni meg azokhoz a bíróságokhoz lehet, akiket szívattak.
Max az AB azt mondja, h ez diszkriminatív
Willie Parker
És még lehet olyan új szervezet is, akinek a döntése ellen fellebbezni se lehet, mként a Szuverenitásvédelmi Hivatal verdiktjei esetében.

3 hónapja
Willie Parker Pittsburgh Steelers 16 931
Gyurma Pappa
rva
Ezeket már belengette korábban is.

Tóth ugye Ruff tanítványa, ez most egy ugye a fizessenekagazdagok 2025-ös verziója. Gyönyörűen populista. Nagyjából betarthatatlan a vagyonadó része.

Vegyük az egy példát (autófikciós): van egy startupom, a befektető 50 millió EUR-ral értékelve fektet be. Akkor az én 40%-s üzletrészem kb. 7 mrd Ft-ot ér (kicsit kevesebb lenne, mert ugye el kell adnom üzletrészt, de ezt most nagyvonalúan lépjük át, csak a perfekcionisták kedvéért), tehát elvileg van akkora vagyonom. Ez nem likvid, nem tudom eladni (csak nagyon bonyolultan), de cap table-m van róla, hogy ennyit érek. Akkor most mi van?

De mondok még valamit név nélkül: van olyan top 100-as Forbes listás ügyfél, aki nem képes kifizetni a könyvvizsgálati díjat a cégei után, mert az összes vagyonkezelt alap lényegében 0-át ér, nincs benne likvid pénz, de a papíron ezek az egymásba ágyazott üzletrészek tőkével fedezettek. Rajta soha nem fognak tudni nem hogy 50m-t, de még 5-t sem.

És ez most csak két olyan dolog, ami hirtelen eszembe jutott (jog disclaimer: fikció).

De ettől még gyönyörű, és ebbe nem gondol majd bele a nép.
Gyurma Pappa
Nem ennyire bonyolult ez, a javaslat kifejezetten az elmúlt 15 év közbeszerzési vagyongazdagodásaira koncentrál.
Nem becsülgetnek cégértéket, meg know-howt, meg licenszjogok-értékét, nem is fogják - tőled - behajtani.
Nevezheted Orbán-Mészáros vagyonadónak is.
Azt mondják, h a Melea szálloda 4 milliárdot, Hatvanpuszta 18 milliárdot, a Felcsút-Stadion/Akadémia/kisvasút 150 milliárdot nyert, ezután fizetnek X-et.
Ha akarja a NAV v más új szervezet, ÁSZ v akármi, behajtja. Fellebbezni meg azokhoz a bíróságokhoz lehet, akiket szívattak.
Max az AB azt mondja, h ez diszkriminatív