Politika
65 feliratkozó
3 hónapja
YoungZeeZee
9 393
a szep uj vilag joBeszélgess mostani 16 évesekkel, lehet, hogy ők máshogy gondolják. 😊Most kaptuk meg a 10. osztályba menő fiam idei kötelező olvasmányait.Molière: A fösvény vagy Tartuffe - jó mindkettő, színházban is nagyszerű szórakozás
Molière: A fösvény vagy Tartuffe
Katona József: Bánk bán
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Petőfi Sándor: A helység kalapácsa
Jókai Mór: Az arany ember
2025 van, baszki, ebből szerintetek az egyiknek legalább a felét el fogja olvasni az osztályának mondjuk a 20%-a minimum?
somoskovig
Katona József: Bánk bán - Nem olvastam, annyira nem is érdekel
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde - Nem olvastam
Petőfi Sándor: A helység kalapácsa - Emlékeim szerint jó volt
Jókai Mór: Az arany ember - Mint történet jó, de én nem szeretem, a filmet se, ugyanúgy mint a Pál utcai fiúkat.
Szerintem ezzel a listával semmi baj nincs.
Rokonnak érettségi előtt kötelező olvasmány vagy választható az Aldous Huxley - Szép új világa volt.
Lúdas Solymi
somoskovig
3 hónapja
Mondjuk a világon sehol nem a 16 évesek döntik el mit kell tanulniuk, még a nálunk szerencsésebb jól működő országokban sem.Beszélgess mostani 16 évesekkel, lehet, hogy ők máshogy gondolják. 😊Most kaptuk meg a 10. osztályba menő fiam idei kötelező olvasmányait.Molière: A fösvény vagy Tartuffe - jó mindkettő, színházban is nagyszerű szórakozás
2025 van, baszki, ebből szerintetek az egyiknek legalább a felét el fogja olvasni az osztályának mondjuk a 20%-a minimum?
somoskovig
Jókai Mór: Az arany ember - Mint történet jó, de én nem szeretem, a filmet se, ugyanúgy mint a Pál utcai fiúkat.
Rokonnak érettségi előtt kötelező olvasmány vagy választható az Aldous Huxley - Szép új világa volt.
Lúdas Solymi
somoskovig
/ettől még persze jogos, hogy akár mást is taníthatnának mint amit az elmúlt 50-60 évben-kötelezőnek/
3 hónapja
Beszélgess mostani 16 évesekkel, lehet, hogy ők máshogy gondolják. 😊Most kaptuk meg a 10. osztályba menő fiam idei kötelező olvasmányait.Molière: A fösvény vagy Tartuffe - jó mindkettő, színházban is nagyszerű szórakozás
somoskovig
Lúdas Solymi
3 hónapja
Képzés alatt nem a papírt értem, bár az is jó lenne, hanem hogyan kell majd nekik a kampány során kommunikálni és reagálni adott eseményekre, hergelésekre, kérdésekre.Meghallgattam a Magyar Hang-os Magyar Péter interjút és mit ne mondjak lenyűgözött.🤣🤣🤣
Na, nem olyan értelemben, hogy eldobtam az agyam, de már rég hallottam politikust ilyen gördülékenyen, összetetten beszélni úgy, hogy a kérdések se zökkentették ki és frappánsan tudott rájuk válaszolni.
Látszik, hogy panelekből dolgozik, de azt nagyon hitelesen tudja előadni, mentálisan is jó szinten, az országjárás meg segít is neki, hogy ebben.
Mondjuk elég tempós volt, de szűkös volt az idő és elő kellett adni az összes programot, viszont ez sikerült.
Lehet legközelebb lassabban kellene és kevesebb pontot érinteni, hogy a legtöbb embernek is megragadjon.
Maga a program amúgy semmi extra, gyakorlatilag felmondta ugyanazt mint a Fidesz még hozzá is tettek, annyival, hogy ők jobban fogják csinálni, ebben ügyesek.
Nagyon jó húzásnak tartom azt is, hogy nem gyűlöletet szít a Fidesz felé, hanem elmondja elfáradtak, hataloméhesek lettek, szal ha valaki váltani akar róluk, akkor az nem számít árulásnak, nem lesz tőle "libsi", (ezt így nem mondta, de lehetett így érteni) stb., stb.
Ügyesen átvették a paneljeiket és húzza rá a lepedőt a Fideszre, kvázi késő-kádári rendszernek beállítva őket, ami recseg-ropog, nyűglődés, az emberek már nem szeretik, váltani kellene, de nem teljesen másra, hisz jó volt ez, csak frissebbre, energikusabbra, mint ahogy az elején volt.
Jól csinálja.
Kíváncsi leszek, hogy milyen FIdeszes politikusokat tud majd magának megnyerni, hisz azért volt erre is utalás illetve milyen embereket tudnak kiállítani és milyen képzésen esnek majd át.
Lúdas Solymi
Politikus meg a képzés..még a "komolyabb" pozíciókat betöltő politikusok nagy részének sincs semmilyen komolyan vehető tudása(kozepszintu angol stb..), majd most képzi oket MP...napersze
Pont azért mentek politikusnak mert a nagyon nagy reszuk(biztos van kivetel mint mhol) nem tudott/tudna megélni piaci versenyben(főleg nem ilyen szinten), plusz tudják, hogy itt a lojalitás(seggnyalas) többet nyom a latba mint a tudás..ez pont most változna meg ?
Pep71
És igen, talán pont az lenne a lényege a mostani váltásnak, hogy ne a teljesen alkalmatlan seggvakarók kerüljenek ezekbe a pozíciókba.
3 hónapja
Meghallgattam a Magyar Hang-os Magyar Péter interjút és mit ne mondjak lenyűgözött.🤣🤣🤣
Na, nem olyan értelemben, hogy eldobtam az agyam, de már rég hallottam politikust ilyen gördülékenyen, összetetten beszélni úgy, hogy a kérdések se zökkentették ki és frappánsan tudott rájuk válaszolni.
Látszik, hogy panelekből dolgozik, de azt nagyon hitelesen tudja előadni, mentálisan is jó szinten, az országjárás meg segít is neki, hogy ebben.
Mondjuk elég tempós volt, de szűkös volt az idő és elő kellett adni az összes programot, viszont ez sikerült.
Lehet legközelebb lassabban kellene és kevesebb pontot érinteni, hogy a legtöbb embernek is megragadjon.
Maga a program amúgy semmi extra, gyakorlatilag felmondta ugyanazt mint a Fidesz még hozzá is tettek, annyival, hogy ők jobban fogják csinálni, ebben ügyesek.
Nagyon jó húzásnak tartom azt is, hogy nem gyűlöletet szít a Fidesz felé, hanem elmondja elfáradtak, hataloméhesek lettek, szal ha valaki váltani akar róluk, akkor az nem számít árulásnak, nem lesz tőle "libsi", (ezt így nem mondta, de lehetett így érteni) stb., stb.
Ügyesen átvették a paneljeiket és húzza rá a lepedőt a Fideszre, kvázi késő-kádári rendszernek beállítva őket, ami recseg-ropog, nyűglődés, az emberek már nem szeretik, váltani kellene, de nem teljesen másra, hisz jó volt ez, csak frissebbre, energikusabbra, mint ahogy az elején volt.
Jól csinálja.
Kíváncsi leszek, hogy milyen FIdeszes politikusokat tud majd magának megnyerni, hisz azért volt erre is utalás illetve milyen embereket tudnak kiállítani és milyen képzésen esnek majd át.
Lúdas Solymi
Politikus meg a képzés..még a "komolyabb" pozíciókat betöltő politikusok nagy részének sincs semmilyen komolyan vehető tudása(kozepszintu angol stb..), majd most képzi oket MP...napersze
Pont azért mentek politikusnak mert a nagyon nagy reszuk(biztos van kivetel mint mhol) nem tudott/tudna megélni piaci versenyben(főleg nem ilyen szinten), plusz tudják, hogy itt a lojalitás(seggnyalas) többet nyom a latba mint a tudás..ez pont most változna meg ?
3 hónapja
Meghallgattam a Magyar Hang-os Magyar Péter interjút és mit ne mondjak lenyűgözött.Na, nem olyan értelemben, hogy eldobtam az agyam, de már rég hallottam politikust ilyen gördülékenyen, összetetten beszélni úgy, hogy a kérdések se zökkentették ki és frappánsan tudott rájuk válaszolni.
Jól csinálja.
3 hónapja
Most kaptuk meg a 10. osztályba menő fiam idei kötelező olvasmányait.Molière: A fösvény vagy Tartuffe - jó mindkettő, színházban is nagyszerű szórakozás
somoskovig
3 hónapja
El se olvassa, probléma megoldva.Most kaptuk meg a 10. osztályba menő fiam idei kötelező olvasmányait.az egy dolog hogy elolvassa de mit fog fel belőle? kb semmit
somoskovig
Negritis, a vajda
Egyébként én anno a Szigeti veszedelemnél csekkoltam ki, elolvastam a 20 oldalas összefoglalót belőle, eskü többre mentem vele, mint az eredeti művel.
3 hónapja
Most kaptuk meg a 10. osztályba menő fiam idei kötelező olvasmányait.az egy dolog hogy elolvassa de mit fog fel belőle? kb semmit
somoskovig
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
3 hónapja
Most kaptuk meg a 10. osztályba menő fiam idei kötelező olvasmányait. Molière: A fösvény vagy Tartuffe
3 hónapja
Mit jelent az MMT?en.wikipedia.org/wiki/Modern_monetary_theory
szaba
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
3 hónapja
Mit jelent az MMT?
3 hónapja
Jó reggelt kívánok, a NAT egy fikarcnyi eltérést, kreativitást nem enged sem a tantervtől, sem a merev, rigid tanmenettől. A tanmenet betartását hozzákötötték a minősítéshez, ami nagymértékben befolyásolja a bérezést.Mindkettőtök írásában van igazság.Nekem egy régi agymenésem, hogy ha van valami, ami nagyon hiányzik a magyar alapfokú oktatásból, az az "életre nevelés". Kijönnek emberek a középiskolából, egyetemről és halvány gőzük nincs róla, hogy mi a bruttó és nettó bér közötti különbség, mi az a kamatos kamat, hogy hogyan kéne megírni egy CV-t, hogy kell intézni egy táppénzt, autó vagy lakásvásárlást, mi is az, hogy "választások" és még lehetne sorolni. Persze fontos az általános műveltség, de talán ha az egyiptomi történelemről vagy a 11. századi költészetről (nyilván csak sarkítok, meg légből kapott példák) pár órával kevesebbet tanítanának, akkor lehetne időt találni arra is, hogy megtanulják az emberek azokat a szerintem elég fontos dolgokat, amiket valójában használniuk is kell az életben...én meg azt gondolom, hogy a legnagyobb hibája a magyar oktatásnak az, hogy a tanárok képtelenek megszerettetni a gyerekkel a tantárgyakat, amiket tanítanak, holott ez lenne talán a legfontosabb. viszont megutáltatni meg tudják sikeresen, az megy nekik. ezzel együtt képtelenek arra is, hogy a tantárgyhoz szükséges gondolkodásmódot átadják. elsősorban a matematika / természettudományos tárgyak azok, amelyeknél ez különösen fontos lenne, mert ez lenne az alap ahhoz, hogy a tárgyat meg lehessen érteni, enélkül legfeljebb a megoldásokat lehet bemagolni. de ugyanúgy fontos lenne történelemnél is az összefüggések megértéséhez, hogy tekintsünk egyes történelmi folyamatokra, pl. nem csak az, hogy mi történt Trianonban, hanem, hogy mi vezetett el odáig. ilyen alap dolgokat a tanároknak kellene megtanítaniuk. de lehet csak nekem voltak szar tanáraim...
StormST
deyell
Sajnos nagyon sok függ a tanártól. De nekem is hiányzott az, hogy pl a történelemből az összefüggéseket mutassák meg inkább mintsem az egyes részeket, aztán vagy összeáll a fejedbe vagy sem. Nekem sokkal jobban tetszene az az oktatási forma, ahol egy bizonyos időszakokat összefoglalva tanulnak. Művészetek, irodalom, történelmi áttekintés (világtörténelem, hazai történelem). Ezekkel le van tudva a történelem, irodalom, rajz, ének tantárgyak. A matek és a nyelvtan, idegennyelv az külön tantárgy. Mindenképpen kell egy ilyen digitális kultúra tantárgy, meg természetismeret, ami akár biológia, földrajz, környezetismeret. Ezen felül még lehetne egy ilyen állampolgári ismeretek tantárgy, amiben tanulnának olyanokat is ami az életre nevel, akár háztartási dolgokkal is kiegészítve, így a technika tantárgy meg lenne oldva. A fizika meg a kémia még ami fontos lehet, de én ezeket az általánosban csak érintőlegesen oktatnám és rengeteg kísérlettel, hogy érdekes legyen.
Bruce
A tanár nem választhat tankönyvet, bizonyos vármegyékben a tankerület a választott tanítási módszertanba is beleszól - lásd delegáltak óralátogatásai.
Megszabott penzumok vannak, az őrült bonyolult és felesleges adminisztráció pedig megöli a lelkesedést és nagy, de nem mért, nem honorált leterheltséget okoz.
A sokadik szempont, h ingyen látnak el pedagógusok rengeteg munkakört - gyermekfelügyelet, takarítás, gondnoki teendők, rendezvényszervezés, mert nincs egyszerűen létszám. Ez is megöli a munkakedvet, rontja a morált.
A rendszer autoriter, hierarchikus és központosított.
Közvetlenül nem fordulhatsz felfelé, csak az igazgatón v tanker vezetőn keresztül, akik meg a székükhöz ragaszkodnak, jó fizetéssel.
Nem nehéz kiégni.
Erre jön rá a rengeteg szociális és mentális-pszichés problémával küzdő diák, akiket "kezelni" kellene, már ha értene hozzá polihisztorként a ped és már ha lenne háttértámogatás és intézményrendszer (ifjúság-pszichológia, -mentálhigiénia, -drogterápia, stb) mögötte.
Ráadásul a fizetési rendszer meg farkastörvény szerű, nincs érdek a kooperációra - a legtöbb helyen a főnök elvonásokkal honorál kollégákat, más kárára, ami egyértelmű feszültségkeltésre szolgál és teljesen szubjektív is lehet.
Az egészet újra kell húzni 0-ról, mert maga a rendszer koncepciója rossz és romlott.
3 hónapja
Sok minden igaz, amit írsz...egy normálisan működő, nem hackelt országban.A világban a szupergazdagok mindíg megoldották, hogy ezek után ne, vagy kevesebbet, vagy máshol adózzanak. Ez lehet egy politikai döntés, de a gazdasági hatása elenyésző lenne, sőt, számomra ez inkább negatív üzenet, mert megint nem azzal foglalkozna az adott kormányzat, hogy nagy problémákkal kezdjen valamit, hanem valami olyannal, ami jól néz ki, eladható, politikailag hoz de egyébként szinte semmi értelme. Mennyit hozna ez? 10 milliárdot? 20at? Meg ezek jellemzően nem magántulajdonban vannak, hanem cégeké szóval eleve kiesne ebből az adózási körből.Ehhez lenne első lépés egy vagyonadó, illetve a luxusingatlanok, luxustárgyak (hajók, repülő, helikopter, luxusautók) adója.egészségügy, oktatás, MÁV, az utak se ráznák ki a belem, stb....[/b]a társadalmi és jövedelmi egyenlőtelenségek alacsony mértéke (már ahol egyáltalán ugye...), amiért be lehetett vezetni egy ilyen adózási rendszert. ELŐBB kialakul az a réteg, akit lehet prog. adóztatni, UTÁNA vezetem be.
StormST
Mondhatnám azt is, először okozzon a gazdaságpolitika, az állam egy olyan társadalmat, ahol kevés gazdag, sok középosztálybeli és kevés szegény van, utána jöhet a prog adó szerintem is, nyugodtan.
MC12
Willie Parker
És akkor ott a másodlagos politikai kockázat, hogyha nagyon baszogatod ezeket a gazdagokat, akkor ők meg megkeresik az ellenfeledet, aki majd nem baszogatja őket és a többi kiszámolható. Nem a szupergazdagok személyes megadóztatása a kulcs, hanem a vállalataik adóztatásának növelése, de ez se ilyen egyszerű, mert ha túlnöveled, elköltözik, áthárítja a lakosságra stb. stb. Ez egy nagy és nehéz kérdés, aminek idehaza nem állt neki soha senki. Emeljünk ilyen-olyan adót aztán majd lesz valahogy.
Egy általános vagyonadóból lehetne pénzt szerezni persze, de az megint egyenes út a bukáshoz. Idehaza az ingatlan a legfőbb és szinte egyetlen vagyoneleme a családoknak, meg egy 12 éves autó, azt tudod megadóztatni. Sok sikert. Hogy szeded be egy 30 éve szentendrén, saját házban élő autószerelőtől a vagyonnövekedés miatti adót? Ki fogja értékelni? Ha meg elkezded osztogatni a mentesítéseket (nyugdíjas, alacsony keresetű, rászoruló, árva, elvált kiskutyafüle) akkor adtál a szarnak egy pofont - elenyésző bevétel, gigantikus politikai ár.
Hagyjuk békén az adózási rendszert, és kezdje az állam a bevétel növelését saját magán, mondjuk hatékonyságfejlesztéssel. De ilyen gondolata nincs a pártoknak, és ilyen elvárása nincs a szavazóknak.
MC12
Itt a felkapaszkodott, újgazdag magyarok gazdagsága nem a teljesítménynek és nem a tehetségnek köszönhető, hanem a jó helyezkedésnek, politikai tőkének-urambátyámságnak, egy mesterségesen dotált rendszernek.
Pont ezért - s azért mert a rendszer nem engedi ezeket maga kiküszöbölni, sem vizsgálni - a magyar gazdagokkal kell vmit kezdeni, megérdemlik a törődést, tisztelet a kivételnek.
Pont a rendszer sajátosságai miatti felkapaszkodottság miatt nem is tudnak majd mit kezdeni a helyzettel, nem tudnak elmenekülni, a fővezéreket kivéve, akik külföldre menekítik a vagyont.
De az ingatlan még itt marad.
Ha csak pár százmilliárdot hoz, akkor számomra megéri, m jogi eszközökkel úgysem tudsz vagyonvisszaszerezni már a NER középlovagoktól sem.
Az állami hatékonyságnövelés elmaradása pedig a Monarchia kora óta gond. S minden gyökeres átalakítás drága, amihez kell a bevétel.
3 hónapja
Nyilván 😂Mélyen egyetértek veled, magam is MMT hívő vagyok, de szerintem még nem született meg az a gazdasàgpolitikus akire ezt itthon rá lehetne bízni 😊 vagy inkább úgy mondom, légyszi ne mi próbáljuk ki először 😀Sorkin azért nem az a klasszikus neoliberiális próféta...Hát, abból kiindulva, hogy a neolib őshazájában is prog. adó van (úgy, ahogy, adójóváírások stb., ugye az emlékezetes West Wing rész is elmagyarázza nekünk, milyen remek is), meg szinte minden nyugat-európai országban, így azért árnyalnám, mennyire ellensége ennek az a gazdaságpolitika. Akkor inkább úgymondom, a mainstream közgazdaságtan verte bele a fejekbe az elmúlt évtizedekben, hogy prog. adó=jó, egykulcsos=rosz. Csak ez így nem igaz. Mindegy, ez egy elméleti vita, ehhez asztal kell meg vörösbor (sör).Mondhatnám azt is, először okozzon a gazdaságpolitika, az állam egy olyan társadalmat, ahol kevés gazdag, sok középosztálybeli és kevés szegény van, utána jöhet a prog adó szerintem is, nyugodtan.Gyurma Pappa
...
MC12
MC12
Alapvetően lehet biztos találni néhány mrdot, de továbbra sem ez a probléma szerintem. Nem feltétlenül az az elsődleges szempont, hogy mennyit spórolhatunk, hanem hogy a költségvetés milyen feladatokat lát el. Ugye MMT, unalmas vagyok, tudom.
Gyurma Pappa
MC12
Az MMT azon részét kéne elhinni, hogy a költségvetés feladata, hogy olyan dolgokra költse a pénzt, ami hosszútávon kiegyenlítő hatású. Ez már jó lépés lenne.

3 hónapja
Mélyen egyetértek veled, magam is MMT hívő vagyok, de szerintem még nem született meg az a gazdasàgpolitikus akire ezt itthon rá lehetne bízni 😊 vagy inkább úgy mondom, légyszi ne mi próbáljuk ki először 😀Sorkin azért nem az a klasszikus neoliberiális próféta...Hát, abból kiindulva, hogy a neolib őshazájában is prog. adó van (úgy, ahogy, adójóváírások stb., ugye az emlékezetes West Wing rész is elmagyarázza nekünk, milyen remek is), meg szinte minden nyugat-európai országban, így azért árnyalnám, mennyire ellensége ennek az a gazdaságpolitika. Akkor inkább úgymondom, a mainstream közgazdaságtan verte bele a fejekbe az elmúlt évtizedekben, hogy prog. adó=jó, egykulcsos=rosz. Csak ez így nem igaz. Mindegy, ez egy elméleti vita, ehhez asztal kell meg vörösbor (sör).Mondhatnám azt is, először okozzon a gazdaságpolitika, az állam egy olyan társadalmat, ahol kevés gazdag, sok középosztálybeli és kevés szegény van, utána jöhet a prog adó szerintem is, nyugodtan.Gyurma Pappa
...
MC12
MC12
Alapvetően lehet biztos találni néhány mrdot, de továbbra sem ez a probléma szerintem. Nem feltétlenül az az elsődleges szempont, hogy mennyit spórolhatunk, hanem hogy a költségvetés milyen feladatokat lát el. Ugye MMT, unalmas vagyok, tudom.
Gyurma Pappa
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
3 hónapja
Sorkin azért nem az a klasszikus neoliberiális próféta...Hát, abból kiindulva, hogy a neolib őshazájában is prog. adó van (úgy, ahogy, adójóváírások stb., ugye az emlékezetes West Wing rész is elmagyarázza nekünk, milyen remek is), meg szinte minden nyugat-európai országban, így azért árnyalnám, mennyire ellensége ennek az a gazdaságpolitika. Akkor inkább úgymondom, a mainstream közgazdaságtan verte bele a fejekbe az elmúlt évtizedekben, hogy prog. adó=jó, egykulcsos=rosz. Csak ez így nem igaz. Mindegy, ez egy elméleti vita, ehhez asztal kell meg vörösbor (sör).Mondhatnám azt is, először okozzon a gazdaságpolitika, az állam egy olyan társadalmat, ahol kevés gazdag, sok középosztálybeli és kevés szegény van, utána jöhet a prog adó szerintem is, nyugodtan.Gyurma Pappa
...
MC12
MC12

3 hónapja
Nemjonnekazeuspenzekmegmondtakhazertnincsfelujitasesfizetesemeles.Hát, abból kiindulva, hogy a neolib őshazájában is prog. adó van (úgy, ahogy, adójóváírások stb., ugye az emlékezetes West Wing rész is elmagyarázza nekünk, milyen remek is), meg szinte minden nyugat-európai országban, így azért árnyalnám, mennyire ellensége ennek az a gazdaságpolitika. Akkor inkább úgymondom, a mainstream közgazdaságtan verte bele a fejekbe az elmúlt évtizedekben, hogy prog. adó=jó, egykulcsos=rosz. Csak ez így nem igaz. Mindegy, ez egy elméleti vita, ehhez asztal kell meg vörösbor (sör).Mondhatnám azt is, először okozzon a gazdaságpolitika, az állam egy olyan társadalmat, ahol kevés gazdag, sok középosztálybeli és kevés szegény van, utána jöhet a prog adó szerintem is, nyugodtan.Gyurma Pappa
...
MC12
Én nem a minisztériumokra gondoltam 😊 Országosan van 3500 iskola, amiből minimum 2500 korszerűtlen, 4500 óvoda, amiből olyan 3500. Alsó hangon 7000 oktatási intézmény, ami úgy pazarolja az energiát, hogy rossz nézni. A különböző állami háttérintézményekkel - legyünk nagyvonalúak, és mondjuk, hogy az ilyen - olyan hivatalokból, múzeumokból, raktárakból, kórházakból, honvédelmi intézményekből stb. van olyan 10.000, el tudjuk képzelni, milyen állapotban - legyen 15.000 egység, amit ha csak kevésbé tenne az állam energiapazarlóvá - 100 milliárdos nagyságrendű lenne a megtakarítás, évente, óvatosan számolva (7m ft átlagos megtakarítás évente/egység, ez azért nagyon nincs elrugaszkodva).
És akkor nem nyúltál senkinek az adójához, a haverok csinálhatják a felújítás, és még spóroltál is. Nyilván nem egyszerre, egy összegben de van egy tippem, hogy találnánk erre évente 500 milliárdot...
A sok hibája közül a NER-nek ez az egyik legfájdalmasabb. Felújítani egy iskolát, óvodát, kórházat, laktanyát az tényleg win-win-win. Jó, egy kicsit nehezebb lopni, mert nem olyan, mint utat építeni, meg térkövezni, némi szakértelem kell hozzá, meg nem lehet bármilyen anyagot felhasználni, így lopni csak 20-30%-ot lehet, de ez van. Évtizedekig elég volt ennyi. Ha buknak, abban ez is benne lesz.
A többiben nincs vita közöttünk, várom az egyenruhát 😊
MC12
Tenyleg, Navra h all a targyalassal? Aprilisig meg ideer?
3 hónapja
Hát, abból kiindulva, hogy a neolib őshazájában is prog. adó van (úgy, ahogy, adójóváírások stb., ugye az emlékezetes West Wing rész is elmagyarázza nekünk, milyen remek is), meg szinte minden nyugat-európai országban, így azért árnyalnám, mennyire ellensége ennek az a gazdaságpolitika. Akkor inkább úgymondom, a mainstream közgazdaságtan verte bele a fejekbe az elmúlt évtizedekben, hogy prog. adó=jó, egykulcsos=rosz. Csak ez így nem igaz. Mindegy, ez egy elméleti vita, ehhez asztal kell meg vörösbor (sör).Mondhatnám azt is, először okozzon a gazdaságpolitika, az állam egy olyan társadalmat, ahol kevés gazdag, sok középosztálybeli és kevés szegény van, utána jöhet a prog adó szerintem is, nyugodtan.Gyurma Pappa
...
MC12
Én nem a minisztériumokra gondoltam 😊 Országosan van 3500 iskola, amiből minimum 2500 korszerűtlen, 4500 óvoda, amiből olyan 3500. Alsó hangon 7000 oktatási intézmény, ami úgy pazarolja az energiát, hogy rossz nézni. A különböző állami háttérintézményekkel - legyünk nagyvonalúak, és mondjuk, hogy az ilyen - olyan hivatalokból, múzeumokból, raktárakból, kórházakból, honvédelmi intézményekből stb. van olyan 10.000, el tudjuk képzelni, milyen állapotban - legyen 15.000 egység, amit ha csak kevésbé tenne az állam energiapazarlóvá - 100 milliárdos nagyságrendű lenne a megtakarítás, évente, óvatosan számolva (7m ft átlagos megtakarítás évente/egység, ez azért nagyon nincs elrugaszkodva).
És akkor nem nyúltál senkinek az adójához, a haverok csinálhatják a felújítás, és még spóroltál is. Nyilván nem egyszerre, egy összegben de van egy tippem, hogy találnánk erre évente 500 milliárdot...
A sok hibája közül a NER-nek ez az egyik legfájdalmasabb. Felújítani egy iskolát, óvodát, kórházat, laktanyát az tényleg win-win-win. Jó, egy kicsit nehezebb lopni, mert nem olyan, mint utat építeni, meg térkövezni, némi szakértelem kell hozzá, meg nem lehet bármilyen anyagot felhasználni, így lopni csak 20-30%-ot lehet, de ez van. Évtizedekig elég volt ennyi. Ha buknak, abban ez is benne lesz.
A többiben nincs vita közöttünk, várom az egyenruhát 😊
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
3 hónapja
Mondhatnám azt is, először okozzon a gazdaságpolitika, az állam egy olyan társadalmat, ahol kevés gazdag, sok középosztálybeli és kevés szegény van, utána jöhet a prog adó szerintem is, nyugodtan.Elon Musknak átküldöm az angol fordítást, biztosan kapnál egy DOGE egyenruhát ajándékba..
...
MC12
Az egész hsz-ed tök jól hangzik, és annyira közel vagy a megoldáshoz, de még az utolsó pillanatban elvéted - ahogy a mainstream közgazdaságtan úgy általában.
Először is gyorsan szeretnénk egy alapvető félreértést tisztázni. Azt nem tudom, hogy honnan jött, de a neoliberális közgazdaságtan pont, hogy nem támogatja a progresszív adózást, sőt kimondottan ellenzi azt. A progresszív adózás kimondottan szociális gazdaságokra jellemző.
De a lényeg: teljesen igazad van, hogy a kiadási oldallal van a probléma. És nem az a baj, hogy magyar minisztériumok mennyire lepukkant épületekben vannak (ezt gyorsan megtanulta Musk is), hanem hogy a magyar költségvetés semmit nem tesz azért, hogy a vagyoni egyenlőtlenségeket kiegyenlítse.
A magyar adópolitikai egyik fő problémája, hogy a vagyonnal fordítottan arányosak az adóterhek, tehát pl. minél szegényebb valaki, mondjuk a 27%-os ÁFA annál jobban sújtja, mivel ugye az ő jövedelme nagyobb részét fogyasztja el, mint a vagyonosok. De ugye a klasszikus: ha már most sem fizet SZJA-t a bevételei után anyuka, mert annyira keveset keres a dohányboltban, akkor 07.01-től sem kap vissza többet Orbán Viktortól.
A magyar költségvetés másik nagy problémája, hogy a kiadási oldalon is így viselkedik. Hiába szedne be több adó, hiába lenne progresszív az adózás (ebben teljesen egyetértünk egyébként, a progresszív adózás nem csodaszer, és nem is ezzel kell kezdeni), hiába történne bármi, ha a kiadási oldal sem arról szól, hogy ezeket a vagyoni különbségeket enyhítse. Klasszikus ugye a lakhatás kérdése, de ide sorolhatnám mondjuk az alapfokú oktatásra fordított összegeket is.
Megnéztem a kedvedért, az egyik legdrágább minisztérium (most nem számolva az alatta lévő szervezetekkel) az építésügyi minisztérium. Ők költenek 35 mrd-ot egy évben minisztériumi működésre. A Pü 2-ből fenntartja magát, de a külügy is 7-ből. Persze lehet találni olyan intézményeket, ahol egy fűtéskorszerűsítéssel lehet spórolni 10 mrd-t 5 év alatt, de ez sem segít.
A baj azzal van kiadási oldalon, hogy egyszerűen a magyar költségvetés nem oldja meg, hogy csökkenjenek a vagyon különbségek. Egészen pontosan fogalmazva nem enyhíti a meglévő vagyon különbségeket.
Ebben egyetértünk: ezen a progresszív adózás semmit nem fog segíteni. A magyar költségvetés bevételi oldalát úgy kellene javítani, hogy a gazdaság kibocsátási oldala nő, tehát nő az adóalap. Ebben a magyar kormánynak nem az a szerepe, amit most képvisel, hogy aktív szereplők beleszól mindenbe, hanem hogy lehetőséget teremt arra, hogy többen és hatékonyabban jelenjenek meg a gazdaságban, hogy magasabb hozzáadott értéket előállító cégek jöjjenek ide vagy jöjjenek létre. Onnantól kezdve a progresszív adózás mellékes.
(Csendben jegyzem meg, hogy pl. az osztalék esetében, hogy 1mrd Ft és 1m Ft esetében is 15% az adó, kissé problémás, ahogy az ingatlanbérbeadásnál is hasonló a helyzet. Itt pl. van keresnivalója a költségvetésnek, és már csak igazságossági oldalról is. Azt is kibírta a Fidesz népszerűsége, hogy a tőkejövedelmek adóját 13%-kal megemelte gyakorlatilag egyik napról a másikra, csak épp szocho-nak nevezik...)

3 hónapja
YoungZeeZee
9 393
ez tupontos h nem tanitjak meg h hogyan kene hasznalni....Nekem egy régi agymenésem, hogy ha van valami, ami nagyon hiányzik a magyar alapfokú oktatásból, az az "életre nevelés". Kijönnek emberek a középiskolából, egyetemről és halvány gőzük nincs róla, hogy mi a bruttó és nettó bér közötti különbség, mi az a kamatos kamat, hogy hogyan kéne megírni egy CV-t, hogy kell intézni egy táppénzt, autó vagy lakásvásárlást, mi is az, hogy "választások" és még lehetne sorolni. Persze fontos az általános műveltség, de talán ha az egyiptomi történelemről vagy a 11. századi költészetről (nyilván csak sarkítok, meg légből kapott példák) pár órával kevesebbet tanítanának, akkor lehetne időt találni arra is, hogy megtanulják az emberek azokat a szerintem elég fontos dolgokat, amiket valójában használniuk is kell az életben...az a baj hogy hiába tanítják meg a hatványozást, százalék számítást, ...
StormST
ha nem tanítják meg őket hogy ezeket hogyan kéne használni és értelmezni
magold be amit kell és dolgozz a gyárban saját gondolat nélkül, kvázi erre "készít" fel az oktatásunk
Negritis, a vajda
3 hónapja
Mindkettőtök írásában van igazság.Nekem egy régi agymenésem, hogy ha van valami, ami nagyon hiányzik a magyar alapfokú oktatásból, az az "életre nevelés". Kijönnek emberek a középiskolából, egyetemről és halvány gőzük nincs róla, hogy mi a bruttó és nettó bér közötti különbség, mi az a kamatos kamat, hogy hogyan kéne megírni egy CV-t, hogy kell intézni egy táppénzt, autó vagy lakásvásárlást, mi is az, hogy "választások" és még lehetne sorolni. Persze fontos az általános műveltség, de talán ha az egyiptomi történelemről vagy a 11. századi költészetről (nyilván csak sarkítok, meg légből kapott példák) pár órával kevesebbet tanítanának, akkor lehetne időt találni arra is, hogy megtanulják az emberek azokat a szerintem elég fontos dolgokat, amiket valójában használniuk is kell az életben...én meg azt gondolom, hogy a legnagyobb hibája a magyar oktatásnak az, hogy a tanárok képtelenek megszerettetni a gyerekkel a tantárgyakat, amiket tanítanak, holott ez lenne talán a legfontosabb. viszont megutáltatni meg tudják sikeresen, az megy nekik. ezzel együtt képtelenek arra is, hogy a tantárgyhoz szükséges gondolkodásmódot átadják. elsősorban a matematika / természettudományos tárgyak azok, amelyeknél ez különösen fontos lenne, mert ez lenne az alap ahhoz, hogy a tárgyat meg lehessen érteni, enélkül legfeljebb a megoldásokat lehet bemagolni. de ugyanúgy fontos lenne történelemnél is az összefüggések megértéséhez, hogy tekintsünk egyes történelmi folyamatokra, pl. nem csak az, hogy mi történt Trianonban, hanem, hogy mi vezetett el odáig. ilyen alap dolgokat a tanároknak kellene megtanítaniuk. de lehet csak nekem voltak szar tanáraim...
StormST
deyell
Sajnos nagyon sok függ a tanártól. De nekem is hiányzott az, hogy pl a történelemből az összefüggéseket mutassák meg inkább mintsem az egyes részeket, aztán vagy összeáll a fejedbe vagy sem. Nekem sokkal jobban tetszene az az oktatási forma, ahol egy bizonyos időszakokat összefoglalva tanulnak. Művészetek, irodalom, történelmi áttekintés (világtörténelem, hazai történelem). Ezekkel le van tudva a történelem, irodalom, rajz, ének tantárgyak. A matek és a nyelvtan, idegennyelv az külön tantárgy. Mindenképpen kell egy ilyen digitális kultúra tantárgy, meg természetismeret, ami akár biológia, földrajz, környezetismeret. Ezen felül még lehetne egy ilyen állampolgári ismeretek tantárgy, amiben tanulnának olyanokat is ami az életre nevel, akár háztartási dolgokkal is kiegészítve, így a technika tantárgy meg lenne oldva. A fizika meg a kémia még ami fontos lehet, de én ezeket az általánosban csak érintőlegesen oktatnám és rengeteg kísérlettel, hogy érdekes legyen.
3 hónapja
Nekem egy régi agymenésem, hogy ha van valami, ami nagyon hiányzik a magyar alapfokú oktatásból, az az "életre nevelés". Kijönnek emberek a középiskolából, egyetemről és halvány gőzük nincs róla, hogy mi a bruttó és nettó bér közötti különbség, mi az a kamatos kamat, hogy hogyan kéne megírni egy CV-t, hogy kell intézni egy táppénzt, autó vagy lakásvásárlást, mi is az, hogy "választások" és még lehetne sorolni. Persze fontos az általános műveltség, de talán ha az egyiptomi történelemről vagy a 11. századi költészetről (nyilván csak sarkítok, meg légből kapott példák) pár órával kevesebbet tanítanának, akkor lehetne időt találni arra is, hogy megtanulják az emberek azokat a szerintem elég fontos dolgokat, amiket valójában használniuk is kell az életben...én meg azt gondolom, hogy a legnagyobb hibája a magyar oktatásnak az, hogy a tanárok képtelenek megszerettetni a gyerekkel a tantárgyakat, amiket tanítanak, holott ez lenne talán a legfontosabb. viszont megutáltatni meg tudják sikeresen, az megy nekik. ezzel együtt képtelenek arra is, hogy a tantárgyhoz szükséges gondolkodásmódot átadják. elsősorban a matematika / természettudományos tárgyak azok, amelyeknél ez különösen fontos lenne, mert ez lenne az alap ahhoz, hogy a tárgyat meg lehessen érteni, enélkül legfeljebb a megoldásokat lehet bemagolni. de ugyanúgy fontos lenne történelemnél is az összefüggések megértéséhez, hogy tekintsünk egyes történelmi folyamatokra, pl. nem csak az, hogy mi történt Trianonban, hanem, hogy mi vezetett el odáig. ilyen alap dolgokat a tanároknak kellene megtanítaniuk. de lehet csak nekem voltak szar tanáraim...
StormST
Szerkesztette: deyell
buhloone mindstate
3 hónapja
Én nemrég csináltam EPSO verseny vizsgát ahol van matek feladat (logikával együtt 10-10 feladat és 10 helyes válasz kell 20bol). Semmi extra alapvető számítások, százalék talán egy feladat ahol van bonyolultabb is.Nekem egy régi agymenésem, hogy ha van valami, ami nagyon hiányzik a magyar alapfokú oktatásból, az az "életre nevelés". Kijönnek emberek a középiskolából, egyetemről és halvány gőzük nincs róla, hogy mi a bruttó és nettó bér közötti különbség, mi az a kamatos kamat, hogy hogyan kéne megírni egy CV-t, hogy kell intézni egy táppénzt, autó vagy lakásvásárlást, mi is az, hogy "választások" és még lehetne sorolni. Persze fontos az általános műveltség, de talán ha az egyiptomi történelemről vagy a 11. századi költészetről (nyilván csak sarkítok, meg légből kapott példák) pár órával kevesebbet tanítanának, akkor lehetne időt találni arra is, hogy megtanulják az emberek azokat a szerintem elég fontos dolgokat, amiket valójában használniuk is kell az életben...az a baj hogy hiába tanítják meg a hatványozást, százalék számítást, ...
StormST
ha nem tanítják meg őket hogy ezeket hogyan kéne használni és értelmezni
magold be amit kell és dolgozz a gyárban saját gondolat nélkül, kvázi erre "készít" fel az oktatásunk
Negritis, a vajda
Na most munkatársaim diplomás tok értelmes ember erre jó pár megbukott ezen úgy hogy matek feladatokon 2-3 pontot szereztek.
Nem tudom felróni egy nyolc általánost végzett embernek hogy nem tudja ezeket.
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
3 hónapja
...Én alapvetően nem kardoskodok egyik mellett vagy ellen se, én speciel inkább baloldaliként a munkát adóztatnám jobban és kevésbé tolnám ÁFA+jövedéki adók irányába a költségvetés bevételi oldalát, de nyilván ahhoz valóban jobban kéne látni, hogy mennyit is kéne egyáltalán változtatni bevételben és mennyit lehetne csak simán racionalizálással megoldani a hiányból, csak ehhez tényleg kormányra is kell kerülni, mert kívülről a számok nem láthatóak...
MC12

THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!