Politika
65 feliratkozó
több mint 4 éve
Törölt felhasználó
kihagytad az árulót, Sobri 😀Mecsoda marhák vagytok, hogy etetitek ezt a szarjankót.Egy kamufideszes áljobboldali provokatőr dékás nyugger, ennyire és ilyetén módon hülye valódi fidesz-szavazó nincsen.
Ez egy barom.
ozibozi
Ez tipik nyugatifényes retorika és attitűd. Szerintük ilyen egy hülye fideszes értelmiségi, de karikatúrának is ergya, és még a fórum üzemszerű használatára se képes.
Sobri Jóska
bocsi, de tényleg nagyon felnevettem hsz-ed miatt 😀
több mint 4 éve
Törölt felhasználó
gyááááááá 😀 nagyon felröhögtem 😀Mecsoda marhák vagytok, hogy etetitek ezt a szarjankót.Egy kamufideszes áljobboldali provokatőr dékás nyugger, ennyire és ilyetén módon hülye valódi fidesz-szavazó nincsen.
Ez egy barom.
ozibozi
Ez tipik nyugatifényes retorika és attitűd. Szerintük ilyen egy hülye fideszes értelmiségi, de karikatúrának is ergya, és még a fórum üzemszerű használatára se képes.
Sobri Jóska
"Mecsoda marhák vagytok, hogy etetitek ezt a szarjankót."
ez stílus, ez Európa, ugye? Ez egy Hugo Boss öltönyben előadható mondat?
több mint 4 éve
Törölt felhasználó
én is személyeskedjek? nem lenne benne köszöneted 😀 nem teszem....merengj magadban, készülj fel az ellenzéki győzelemre.....Épült egy óvoda vidéken??? Ezt nevezem!Nem tudom, Pappa, sztem tévedsz.Egy okos ember, vezető tudja mi kell a népnek, a népének, egy okoskodó értelmiségi, politikus meg jobban akarja tudni.A NER-t a legkisebb mértékben sem érdekli, hogy mi kell a népnek. Csak az érdekli, hogy mit lehet a legnagyobb politikai haszon mellett, emészthető formában eladni a népnek - pont mint a Kádár-rendszer.
Nagy különbség.
Sobri Jóska
Az elmúlt 12 év nagyobb elhibázott lehetősége az országnak, mint a rendszerváltás volt. Ideig-óráig tákolható lesz a rendszer, és a hívek bizonyára felszínen tartják a NER-t még sokáig, főleg hogy az ellenzék ennek szerves része. Az elmúlt 12 év túlhatalmával simán ott lehetne az ország a többi KK-EU ország nyomában, csak erre a legkisebb igény sem volt a politika elit részéről - ahogy 2002-ben vagy 1994-ben sem. Furcsát mondok, de az utolsó progresszívnek mondható kormány a 1998-as Fidesz kormány volt, a más kérdés, hogy a végére ott is megjelent már a Matolcsy féle elmebaj a gazdaságban, karöltve a populista kormányzás korai kommunikációs paneljeivel.
Gyurma Pappa
Ennél jóval árnyaltabb az összkép. Egy szóval sem fogom tagadni azt, hogy a NER megtalálja a maga gazdasági hasznát. De ez természetes, mindegyik politikai kurzus haszonelvűségre (is) épül. Ugyanakkor a NER-nél kismillió értékteremtésre van példa egyben. Nem a stadionokra gondolok (bár állítólag a Groupama nyereséges, ezt nem csekkoltam), s hagyjuk a Várkertet, a Liget-projektet, miegymást, hanem vidéki kis falusi, kisvárosokbéli fejlesztésekre pölö. Közeli ismerősöm falusi óvodavezető, a haja szálai kissé megőszültek időközben, de új szárnyat kellett építeni a helyi, agglomerációbéli ovinak (sok volt a Bp-ről kiköltöző is megelőzően), de korm. támogatással elkészült szép lett. Egy másik ismerősöm a Zemplénben kirándult két-három hónapja, elmesélte, hogy "világvégin" a füzéri vár környékén járva olyan borászatba "botlottak", hogy csak ámultak. Detto áll. támogatással szépült, újult meg. S ezek megint csak példákok. Konstruktivitásra.
Fungus
Amúgy rosszul tudod, nem kormányzati támogatással épült. Mivel nem a kormánytagok adták össze a lóvét, gondolom... Állami támogatás? Jobban hangzik, de még kicsit kádári. Adófizetői vagy közösségi finanszírozás? Esetleg.
Szóval lényeg a lényeg, szerinted ott kellene megtalálnom a NER szépségét, hogy a közpénzt nem lopták el teljesen, hanem csurrant egy kicsi egy vidéki oviba? B@zmeg, ez az érveknek már tényleg a legalja... 😀
Lecsó
több mint 4 éve
Mecsoda marhák vagytok, hogy etetitek ezt a szarjankót.Egy kamufideszes áljobboldali provokatőr dékás nyugger, ennyire és ilyetén módon hülye valódi fidesz-szavazó nincsen.
Ez egy barom.
ozibozi
több mint 4 éve
Törölt felhasználó
ráadásul alapvetően társfinanszírozási projektekről van szó, csak ki KELL tenni az Unijós táblát 😀 ismerős valahonnan a közelmúltból? 😀Nem vagyok otthon ebben a temaban, de az unio nem azt csinalja h ad zset aztan koltsed amire akarod.hanem kb meg van adva h mire koltheted."Azok a pénzek, amiből óvodát építettek, többnyire felcímkézett Uniós pénzek voltak (ott vannak a táblák mindenhol), tehát nagyon nem tudták máshova elkölteni - max ellopni egy részét, ami meg is történt."Nem tudom, Pappa, sztem tévedsz.Szerintem meg nem tévedek 😊
Ennél jóval árnyaltabb az összkép. Egy szóval sem fogom tagadni azt, hogy a NER megtalálja a maga gazdasági hasznát. De ez természetes, mindegyik politikai kurzus haszonelvűségre (is) épül. Ugyanakkor a NER-nél kismillió értékteremtésre van példa egyben. Nem a stadionokra gondolok (bár állítólag a Groupama nyereséges, ezt nem csekkoltam), s hagyjuk a Várkertet, a Liget-projektet, miegymást, hanem vidéki kis falusi, kisvárosokbéli fejlesztésekre pölö. Közeli ismerősöm falusi óvodavezető, a haja szálai kissé megőszültek időközben, de új szárnyat kellett építeni a helyi, agglomerációbéli ovinak (sok volt a Bp-ről kiköltöző is megelőzően), de korm. támogatással elkészült szép lett. Egy másik ismerősöm a Zemplénben kirándult két-három hónapja, elmesélte, hogy "világvégin" a füzéri vár környékén járva olyan borászatba "botlottak", hogy csak ámultak. Detto áll. támogatással szépült, újult meg. S ezek megint csak példákok. Konstruktivitásra.
Fungus
1) Azok a pénzek, amiből óvodát építettek, többnyire felcímkézett Uniós pénzek voltak (ott vannak a táblák mindenhol), tehát nagyon nem tudták máshova elkölteni - max ellopni egy részét, ami meg is történt.
2) Ez nem zárja ki, sőt leginkább alátámasztja azt, hogy nem a valós gazdasági, társadalmi hasznot üldözik, hanem a politikait - lásd a te reakciódat, téged is meggyőztek, hogy ez progresszió.
3) Szép óvodában/iskolában is lehet szar a oktatás/ellátás - ami így is van.
4) Ezeket továbbra sem a kormány adja - többnyire az Unió.
5) Szintén engem támaszt alá, hogy ez elhibázott irány, hogy betonba és téglába rakták az erőfeszítést, miközben minden PISA teszten, versenyképességi mutatóban, K+F eredményben elsüllyedtünk - és ezt ebben a 12 évben.
"
Sikerült oda eljutni, hogy 2021-re az összes balti állam, a később csatlakozó Románia és Horvátország is megelőzött minket minden tekintetben. Már csak a léptékekkel korruptabb Bulgária van mögöttünk.
Gyurma Pappa
Felhívnám ékes figyelmed olyas korábbi gyakorlatokra, amikor olyanokra is súlyos milliárdok költettek el, amik meg sem valósultak😀 Egyébként honnan veszed, hogy "tehát nagyon nem tudták máshova elkölteni - max ellopni egy részét, ami meg is történt"? Valami exakt, konkrét ismeret? vagy csak szimpla prejudikáció? Esetleg tolod a kontentet? Mer' amúgy, ha ilyen van, tégy feljelentést, oszt kalp, kabát.
"Szép óvodában/iskolában is lehet szar a oktatás/ellátás - ami így is van. " A gyermekorientáltságára vonatkozóan garantálom, hogy minőségi az adott oviban az "oktatás"/nevelés, mert él- hal a gyerkőcökért az ovi vezetője, világélete óta. Ő spec nem fogja beengedni, de még a közelébe sem a szívárványszínű faszlobogtatókat.
"Sikerült oda eljutni, hogy 2021-re az összes balti állam, a később csatlakozó Románia és Horvátország is megelőzött minket minden tekintetben. Már csak a léptékekkel korruptabb Bulgária van mögöttünk.
ez vagdalkozás....viszontvágjak inflációs adatokkal? Miben előztek meg? 😀
" ez elhibázott irány, hogy betonba és téglába rakták az erőfeszítést, miközben minden PISA teszten, versenyképességi mutatóban, K+F eredményben elsüllyedtünk"
Ez megint csak narratíva, ill. mantra. Mi lenne, ha egy értelmiségi venne némi fáradtságot, s értelmezne statisztikai adatokat, összefüggéseikben? Ezek, bocsáss meg, de teljesen egymástól eltérő szférák zenéi. Ok, álljunk neki egy kérdéskörnek, járjuk körül. Egy statisztikai adat nem adat. Csak adalék.
Fungus
YoungZeeZee
több mint 4 éve
Törölt felhasználó
csak annyi, hogy OK, persze, hogy olvas az ember médiumokat, c'est normal, de a vélemény az emberben alakuljon ki tények alapján, vagy legalábbis objektív ténynek tűnő adatok alapján 😀 plusz...az életérzés 😉"Azok a pénzek, amiből óvodát építettek, többnyire felcímkézett Uniós pénzek voltak (ott vannak a táblák mindenhol), tehát nagyon nem tudták máshova elkölteni - max ellopni egy részét, ami meg is történt."Nem tudom, Pappa, sztem tévedsz.Szerintem meg nem tévedek 😊
Fungus
1) Azok a pénzek, amiből óvodát építettek, többnyire felcímkézett Uniós pénzek voltak (ott vannak a táblák mindenhol), tehát nagyon nem tudták máshova elkölteni - max ellopni egy részét, ami meg is történt.
2) Ez nem zárja ki, sőt leginkább alátámasztja azt, hogy nem a valós gazdasági, társadalmi hasznot üldözik, hanem a politikait - lásd a te reakciódat, téged is meggyőztek, hogy ez progresszió.
5) Szintén engem támaszt alá, hogy ez elhibázott irány, hogy betonba és téglába rakták az erőfeszítést, miközben minden PISA teszten, versenyképességi mutatóban, K+F eredményben elsüllyedtünk - és ezt ebben a 12 évben.
"
Sikerült oda eljutni, hogy 2021-re az összes balti állam, a később csatlakozó Románia és Horvátország is megelőzött minket minden tekintetben. Már csak a léptékekkel korruptabb Bulgária van mögöttünk.
Gyurma Pappa
Felhívnám ékes figyelmed olyas korábbi gyakorlatokra, amikor olyanokra is súlyos milliárdok költettek el, amik meg sem valósultak😀 Egyébként honnan veszed, hogy "tehát nagyon nem tudták máshova elkölteni - max ellopni egy részét, ami meg is történt"? Valami exakt, konkrét ismeret? vagy csak szimpla prejudikáció? Esetleg tolod a kontentet? Mer' amúgy, ha ilyen van, tégy feljelentést, oszt kalp, kabát.
"Szép óvodában/iskolában is lehet szar a oktatás/ellátás - ami így is van. " A gyermekorientáltságára vonatkozóan garantálom, hogy minőségi az adott oviban az "oktatás"/nevelés, mert él- hal a gyerkőcökért az ovi vezetője, világélete óta. Ő spec nem fogja beengedni, de még a közelébe sem a szívárványszínű faszlobogtatókat.
"Sikerült oda eljutni, hogy 2021-re az összes balti állam, a később csatlakozó Románia és Horvátország is megelőzött minket minden tekintetben. Már csak a léptékekkel korruptabb Bulgária van mögöttünk.
" ez elhibázott irány, hogy betonba és téglába rakták az erőfeszítést, miközben minden PISA teszten, versenyképességi mutatóban, K+F eredményben elsüllyedtünk"
Ez megint csak narratíva, ill. mantra. Mi lenne, ha egy értelmiségi venne némi fáradtságot, s értelmezne statisztikai adatokat, összefüggéseikben? Ezek, bocsáss meg, de teljesen egymástól eltérő szférák zenéi. Ok, álljunk neki egy kérdéskörnek, járjuk körül. Egy statisztikai adat nem adat. Csak adalék.
Fungus
több mint 4 éve
Mecsoda marhák vagytok, hogy etetitek ezt a szarjankót.Ez egy barom.
több mint 4 éve
YoungZeeZee
9 511
Nem vagyok otthon ebben a temaban, de az unio nem azt csinalja h ad zset aztan koltsed amire akarod.hanem kb meg van adva h mire koltheted."Azok a pénzek, amiből óvodát építettek, többnyire felcímkézett Uniós pénzek voltak (ott vannak a táblák mindenhol), tehát nagyon nem tudták máshova elkölteni - max ellopni egy részét, ami meg is történt."Nem tudom, Pappa, sztem tévedsz.Szerintem meg nem tévedek 😊
Fungus
"
Gyurma Pappa
Fungus
több mint 4 éve
Törölt felhasználó
"Azok a pénzek, amiből óvodát építettek, többnyire felcímkézett Uniós pénzek voltak (ott vannak a táblák mindenhol), tehát nagyon nem tudták máshova elkölteni - max ellopni egy részét, ami meg is történt."Nem tudom, Pappa, sztem tévedsz.Szerintem meg nem tévedek 😊
Fungus
"
Gyurma Pappa
több mint 4 éve
telex.hu/belfold/2022/02/10/fovarosi-itelotabla-pedagogussztrajk-jogellenes-volt

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 4 éve
Teljesen életszerű a 6 milliós önerő is ugyebár.hvg.hu/gazdasag/20220210_Duna_House_Egy_atlagkeresetu_szingli_a_fovarosban_panelt_videken_tegla_lakast_is_vasarolhatPesten netto 320k-ből ugy ahogy meg lehet elni. Nem hogy meg felvenni melle 24 millio hitelt... Edes istenem 😀. Az a Duna House-os is aki ilyen fasz kalkulaciokat csinal... hat remelem majd o felvesz egyedul 24 milla hitelt pesten, 320as nettoval.
Csodálatos
Amadeus
Duff
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 4 éve
teljesen abnormális...hvg.hu/gazdasag/20220210_Duna_House_Egy_atlagkeresetu_szingli_a_fovarosban_panelt_videken_tegla_lakast_is_vasarolhatPesten netto 320k-ből ugy ahogy meg lehet elni. Nem hogy meg felvenni melle 24 millio hitelt... Edes istenem 😀. Az a Duna House-os is aki ilyen fasz kalkulaciokat csinal... hat remelem majd o felvesz egyedul 24 milla hitelt pesten, 320as nettoval.
Csodálatos
Amadeus
Duff
több mint 4 éve
CSOKrol meg ne felejtsuk el, hogy az a kitetel, hogy a meglevo 3 gyerekre is megkaptad a max tamogatast az, hogyan tamogatta a gyerekvallalasi kedvet?Ez is igaz, bár ha jól tudom, a feltételekben az van, hogy 3 gyereket _nevel_, nem pedig az, hogy annyit szül. Szóval ha valaki szeretne még gyereket, de világra hozni nem tud vagy veszélyes, az az örökbe fogadást is választhatja (ne menjünk bele abba, hogy az manapság mennyire könnyű / elérhető, tegyük fel, hogy választhatja.)
meg az olyan dolgokrol sem beszelunk, hogy mi van azokkal a szulokkel, ahol van mar 1-2 gyerek, de az egyiknek van olyan betegsege, ami miatt az orvosok kifejezetten figyelmeztettek a szuloket, hogy ha vallalnak meg egyet akkor nagy az esely, hogy az ujabb baba is ugyanolyan betegsegben fog szenvedni. ami amugy elkiseri egesz eleteben, es mivel a szoc. halot sikerult leepiteni ezert csak a fejlesztesek+eu kiadasok tobb szazezret elerik havonta. na most ok nem tudjak felvenni a max csokot, de a ket szemelyesre tervezett lakasbol sem tudnak tovabb koltozni, mert a csok miatt is annyira felmentek az arak. marpedig rohadtul volt hatasa, nalunk is megesett mar 2017ben: az epitteto ahogy atminositette az ingatlant csokosra egyik naprol a masikra emelt az aron 5 millat.
csebi
Nekem generalice van bajom ezekkel a programokkal. Nincs konzisztencia az elvekben és a gyakorlatban. Alapvetőek sincsenek. Olyan az egész, mintha úgy működne (lehet, hogy azért, mert úgy is működik), ahogy a rosszul működő cégeknél is működnek a különböző programok. Hogy a főnök odafent kitalálta, így aztán nyomni kell, ha van értelme, ha nincs. És nem gondolkodunk, hogy ha nyomjuk, akkor hogyan nyomjuk. Kaptunk egy mintát 11 éve, hogy a 2-3 gyerekeseknek kell adni, oszt ezt a mintát rakjuk ki azóta is, ha jó, ha nem. Például a 13. havi nyugdíj. El kéne dönteni, hogy az végülis mi. Egy nem nyugdíj-jogosultság alapján adott plusz szociális juttatás, vagy pedig a nyugdíj jogosultság része, ami JÁR. Ha az előbbi, akkor úgy kellene adni, ahogy egy szociális juttatást, azaz átgondolni, hogy kinek mennyit, nem pedig simán mindenkinek a saját egy havi nyugdíját, mert így éppen a legrászorultabb kisnyugdíjasok kapnak keveset, és a nem rászoruló, kiváló nyugdíjjal rendelkezők kapják a legtöbbet. Egy szociális jellegű támogatásnál ez fordítva ülés a lovon. És itt még azzal sem lehet menteni a dolgot, hogy a dolgozó, aktívak kapják a többet, mert senki nem az már. Attól függően, hogy hol dolgozta le a 40 évét, mennyire kényszerítette a munkaadója feketén dolgozni, vagy szerencsésebb és viszonylag normális nyugdíja van, vagy nem szerencsés, és annyi nyugdíja, hogy vegetálni is szinte lehetetlen belőle. Ilyen helyzetben kimondottan fontosak lennének a szociális szempontok, ha már száz milliárdos tételt kiosztunk a közös pénzből. De elfogadható az a megközelítés is, hogy a 13. havi az a nyugdíj része, ami jár a nyugdíjasnak. És akkor a magas nyugdíj többet kap, a kevés kevesebbet, ahogy az alap nyugdíj is érkezik. De akkor viszont ez nem egy ajándék, hanem JÁR, és nem szívességet tesz a kormány, hogy adja, hanem az a dolga, hogy adja. És akkor ne fényezze magát, hogy "idén kiküzdöttük, hogy legyen", mert az jár, és ne küzdjenek, hanem fizessenek.
A CSOK és a többi családtámogatási rendszerrel meg az a baj, ami nekem először 2001 környékén akadt a torkomon. Addig feltétlen híve voltam MINDENFÉLE ilyen jellegű csomagnak, támogattam a Fideszt is ezekben. Aztán akkoriban olvastam egy utólagos elemzést arról, hogy az akkori lakáshitel program (az egy kamattámogatási program volt) úgy alakult, hogy a programra kifizetett összes pénz (évi kb. 200 milliárdba került akkor) 78%-a ment olyan konstrukciókra, amiknél kihasználták a maximális, akkor 30 milliós keretet, és 22% ment olyan hitelekre, amik a maximáls 30 milliónál kisebbek voltak. 2001-ben egy 30 milliós hitel a luxus lakás kategória volt. Tehát az akkor borzasztó soknak számító 200 milliárd forint 78%-át családi lakáshitel támogatás címén olyanoknak fizettük ki, akik bőségesen az átlag fölött éltek. Nagyon sokan közülük nem is első lakásnak, hanem befektetési céllal vásároltak lakásokat. És csak 22%-a ment olyan lakáshitelekbe, ami az "átlagember" számára elérhető volt. Akkor nyílt ki a csipám, hogy ez bazdmeg nem az, aminek látszik.
És aztán jött a családi adókedvezmény, amit ki tud(ott) kimaxolni? Na ki? Hát az, aki jóval a jövedelmi átlag fölött keres. Tehát az átlagbéren foglalkoztatott alkalmazottam kevesebb családi adókedvezményt kap, mint én a cég ügyvezetője. És ki tudja felvenni a napelem hitelt? Akinek van olyan háza, amire érdemes napelemet tenni. Azaz például hőszivattyús fűtésire rendszer működik a házában. Vagy elektromos autója van, amit otthon tölt. Mert abba a házba, ahol csak a TV, mosógép meg a centrifuga megy elektromos hálózatról, egyelőre értelmetlen napelemes rendszert telepíteni, mert nem fogyaszt annyit, hogy értelme legyen. Két darab napelemért nem éri meg milliós technológiát interterrel ésatöbbi beépíteni, mert 15 év alatt se térül meg. És kiknek van hőszivattyús fűtési rendszerük vagy elektromos autójuk? Hát nem az átlagembernek ugye.
Nem folytatom, pedig lehetne, hiszen szinte az összes családtámogatásinak hívott program ilyen. A pénz nagy része a legfelső 20%-nak megy. Pesten veszik fel a 80 milliós (elismerem, ott se luxusnak számító, de mégiscsak értékben és egyéb szempontból is átlag feletti) lakásokra a pesti, jó bérrel rendelkezők. Egy ilyen pesti támogatásból 4-5 vidéki, kisebb keresetű család lakásprogramját lehetne megsegíteni. (Nem a pestiek ellen szól, tudom, hogy ott is élni kell, és ilyen árak mellett ott is nehéz saját lakáshoz jutni.)
Csak ugye akkor tegyük már egyenesbe, hogy kire is fókuszálunk, mi is a középosztály, és mennyire is van az a NER figyelmének centrumában? Mert Fungus most írta le, hogy számára középosztálybelinek számít az a munkás is, aki ki tudja fizetni a csekkjeit, tud valamilyen autót üzemeltetni. Nos, ha az is középosztálybeli, akkor van egy kellemetlen hírem: akkor bizony a hazai középosztálynak címzett támogatások csak a címükben azok, a valóságban a hazai középosztály nincs támogatva. Legalábbis a nagy részük. Mert ők ezeknek a támogatásoknak csak a töredékéhez férnek hozzá, hiába lennének rá papíron jogosultak, ha gazdasági körülményeik alapján esélyük nincs élni velük. Nekik jut 22%, a felső negyednek / ötödnek meg megy a 78%. Hát ez nem a középosztály támogatása akkor. Gondolhatjuk persze úgy is, hogy ez így jó, a felső rétegeket kell támogatni, tudomisén milyen okból. De akkor ne mondjuk azt, hogy a Fidesz társadalompolitikájának a fókuszában a középosztály áll. Mert az egyszerűen nem igaz. Akkor tegyük ki a lapokat, és mondjuk ki egyenesen, hogy a fókuszban azok állnak, akikhez ezek a támogatások ténylegesen vándorolnak. A gazdasági elit és a középosztály szűk felső rétege. Aztán próbáljuk megvédeni racionális érvekkel, hogy ez miért jó. Gazdaságilag, társadalmilag, akárhogy. Vannak egyébként erre is érvek. Csak az a faramuci, hogy azok az érvek döntően a nyugati, neoliberális tótumfaktumok dolgozataiban vannak összegyűjtve. Hogy miért is jó ez a fajta modell a gazdaságnak, hogyan teremt munkahelyeket, segíti a fejlődést és hasonlók. És hát azért faramuci, mert egyrészt papíron mi ez ellen küzdünk ugye. Másrészt az idő ezeket az állításokat már többször cáfolta is, úgyhogy lassan nyugaton kezdik már elfogadni, hogy nem igaz. Mi meg ragaszkodunk hozzá?
(Még egy mondat: például az adókedvezményeknek a fogyasztás serkentő hatásait is érdemes figyelembe venni. Tudnak az ilyenek gazdaságot élénkíteni, csak az a helyzet, hogy ha ezeknek az adókedvezményeknek összegben a nagyobb része megy a felső 20 százalékhoz, akkor az a fogyasztás serkentő hatás abban fog jelentkezni, hogy egy gucci ruhabolt meg tud majd élni. Már, ha itthon költik el azt a pénzt, mert ez az a réteg, ami ezeket az adókedvezményből megmaradt pénzeit sok esetben nem is itthon költi el, hanem elmegy belőle Svájcba síelni, vagy Mallorca-ra nyaralni egyet. Az alsó 70% viszont nem Mallorca-n költi el, és nem is gucci öltönyre, hanem több / jobb húsra, konfekció ruhára, kommersz tömegcikkekre, vagy arra, hogy lecseréli a nappali bútort vagy kifesti a lakást, amit egyébként ritkábban tenne. Melyik is élénkít akkor hatékonyabban és jobban hazai fogyasztást?)
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
hvg.hu/gazdasag/20220210_Duna_House_Egy_atlagkeresetu_szingli_a_fovarosban_panelt_videken_tegla_lakast_is_vasarolhatPesten netto 320k-ből ugy ahogy meg lehet elni. Nem hogy meg felvenni melle 24 millio hitelt... Edes istenem 😀. Az a Duna House-os is aki ilyen fasz kalkulaciokat csinal... hat remelem majd o felvesz egyedul 24 milla hitelt pesten, 320as nettoval.
Csodálatos
Amadeus
több mint 4 éve
Kunhalmi szerint irreális, hogy a Párbeszéd egy befutó helyet kapjon a közös ellenzéki listán. Végre valamiben egyetértünk Ágnessel.sőt ezzel én is egyetértek, de nem vagyok benne biztos hogy Ágika abba az irányba gondolja mint te vagy én 😀
MC12
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
Kunhalmi szerint irreális, hogy a Párbeszéd egy befutó helyet kapjon a közös ellenzéki listán. Végre valamiben egyetértünk Ágnessel.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve
Tökéletesen igaza van.Nem tudom, Pappa, sztem tévedsz.Egy okos ember, vezető tudja mi kell a népnek, a népének, egy okoskodó értelmiségi, politikus meg jobban akarja tudni.A NER-t a legkisebb mértékben sem érdekli, hogy mi kell a népnek. Csak az érdekli, hogy mit lehet a legnagyobb politikai haszon mellett, emészthető formában eladni a népnek - pont mint a Kádár-rendszer.
Nagy különbség.
Sobri Jóska
Az elmúlt 12 év nagyobb elhibázott lehetősége az országnak, mint a rendszerváltás volt. Ideig-óráig tákolható lesz a rendszer, és a hívek bizonyára felszínen tartják a NER-t még sokáig, főleg hogy az ellenzék ennek szerves része. Az elmúlt 12 év túlhatalmával simán ott lehetne az ország a többi KK-EU ország nyomában, csak erre a legkisebb igény sem volt a politika elit részéről - ahogy 2002-ben vagy 1994-ben sem. Furcsát mondok, de az utolsó progresszívnek mondható kormány a 1998-as Fidesz kormány volt, a más kérdés, hogy a végére ott is megjelent már a Matolcsy féle elmebaj a gazdaságban, karöltve a populista kormányzás korai kommunikációs paneljeivel.
Gyurma Pappa
Fungus
Te is amit írsz az ugyanaz. Emészthető formában megkapta a falu az ovit. Más falu is megkapta az ovit. Más falu kapott új korhaz szárnyat.
Ez nekik totál kicsi, sőt mivel haver csinálja meg jön is vissza.
Ezek teszik emészthetővé a rablást.
több mint 4 éve
Nem tudom, Pappa, sztem tévedsz.Szerintem meg nem tévedek 😊
Fungus

több mint 4 éve
Épült több is, mert nálunk is van egy új. De azt gondolom, hogy ez lenne egy kormány feladata és engem sem dicsérnek meg azért, ha megcsinálom a munkám, hanem megkapom érte a fizetésem.Épült egy óvoda vidéken??? Ezt nevezem!Nem tudom, Pappa, sztem tévedsz.Egy okos ember, vezető tudja mi kell a népnek, a népének, egy okoskodó értelmiségi, politikus meg jobban akarja tudni.A NER-t a legkisebb mértékben sem érdekli, hogy mi kell a népnek. Csak az érdekli, hogy mit lehet a legnagyobb politikai haszon mellett, emészthető formában eladni a népnek - pont mint a Kádár-rendszer.
Nagy különbség.
Sobri Jóska
Gyurma Pappa
Fungus
Amúgy rosszul tudod, nem kormányzati támogatással épült. Mivel nem a kormánytagok adták össze a lóvét, gondolom... Állami támogatás? Jobban hangzik, de még kicsit kádári. Adófizetői vagy közösségi finanszírozás? Esetleg.
Szóval lényeg a lényeg, szerinted ott kellene megtalálnom a NER szépségét, hogy a közpénzt nem lopták el teljesen, hanem csurrant egy kicsi egy vidéki oviba? B@zmeg, ez az érveknek már tényleg a legalja... 😀
Lecsó
(egyébként vicces volt az óvoda építése....többször kiszállt a NAV ellenőrizni a munkásokat, akik volt hogy elszaladtak 😀...itt tartottunk 2020-ban, hogy az állam épít egy óvodát és feketén foglalkoztatott emberek dolgoznak az építkezésen)
több mint 4 éve
CSOKrol meg ne felejtsuk el, hogy az a kitetel, hogy a meglevo 3 gyerekre is megkaptad a max tamogatast az, hogyan tamogatta a gyerekvallalasi kedvet?Itt már senki nem dolgozik, itt már senki nem proletár, de még alkalmazottnak lenni is ciki , itt már dolgozók sincsenek. Itt már Mindenki középosztálynak képzeli magát.Ez így volt egyébként 2010 előtt is, nem a Fidesz csinálta. Rontott valamit ugyan rajta, a felső két decilis javára, de a nép szegény volt korábban is. Én csak attól kapok agyf*szt, amikor jön valaki és elkezdi, hogy a középosztály felzárkóztatása. Meg a kisf*szom.
itt már középosztálynak képzeli magát az is, aki vett magának önállóan egy öltönyt, kibérelt egy lakást, vagy örökölt esetleg. Évtizedekre eladósodva tulajdonosnak képzeli magát,
Igaz, ha megszűnne a munkahelye, vagy lebetegszik és nincs anyu-apu vlk, akkor kb két hónap múlva éhen halna, vagy képtelen lenne kifizetni a
‘Középosztály’ hitelét, amitől ő többnek érzi magát.
Kb Ennyi tartalékkal rendelkezik ma egy ilyen támogatott ‘középosztálybeli’ e magyar honban.
Na ezek nem a középosztály, még itt sem.
Kicsit sem.
ozibozi
(A hitellel kapcsolatban: olyan dolgokról ugye még nem is beszéltünk, hogy egy bárkire kihegyezett lakáshitelprogram az egy komplex történet. Nem úgy van, hogy csinálok 2-3 gyereket, és kapok érte CSOK-ot, ami ingyen jött. És ezért tudok lakást venni. Az ilyen programoknak a piaci folyamatokat / árakat meghatározó hatása is van, ami miatt bezony a CSOK-ot igénylők igen jelentős része azért igényli a CSOK-ot, hogy kifizesse a CSOK program által generált ingatlanpiaci áremelkedés felárát. Kapsz hat milliót "ingyen", hogy kifizesd a program miatt hat millióval drágábban épülő lakásod árát. Örülünk, Vincent? KI kapja a pénzt, Vincent?
Nem szidni akarom a CSOK-ot, csak jó lenne már ezeket a dolgokat kontextusban látni és vitázni róluk. Hogy ne az legyen az ultimate érv mindenre, hogy gyerekeseknek van adva, akkor jó és kuss. Mert a gyerekeseket - a gyermekvállalást - millió módon lehet támogatni, motiválni, segíteni, és nem minden mód egyformán hatékony. Kezdetekben tetszettek ezek a dolgok, de egy ideje azt látom, hogy már nem gondolkodunk, csak lépünk. Úgy, hogy az már jó ideje kezd értelmetlen lenni. Abból például, hogy ne adjunk csak úgy támogatást bárkinek, hanem csak annak, aki aktív, dolgozik - ami alapvetően korrekt megközelítés lenne - mára az lett, hogy nem az tudja elérni ezeket a támogatásokat aki dolgozik, hanem annak az felső egyötöde. Az alsó négy ötöd hiába kulizik, sose jut hozzá a többségéhez, mert nem tudja mellé tenni az önrészt, vagy sokkal szegényebb annál, hogy új elektromos autót vegyen, netán napelemet szereltessen a házára, amikor háza sincs. Vagy a szülei házában él még. Ez így már értelmetlen, nem hatékony. Ezeknek a pénzeknek egy jelentős részét olyan formákban kellene kiszórni, ami szélesebb rétegeket elég. Lehetnek továbbra is az aktívak, de lehetőleg mindenki. Sőt, inkább a szegényebbek, ha lehet. Mondjuk szélesítsék ki a diákhitel programot. Vagy indítsanak iskolabusz programot. Vagy indítsák be az egész napos iskola programot. És sorolhatnám. Elektromos autót meg egyelőre vegyen az, aki ki tudja csengetni a pénzt rá, egyelőre luxus. És a zöld program is tud működni úgy is, ha az a napelem nem a legjobban kereső kétgyerekesek újonnan épített házain van - ott is lehet, ők szereltessék fel maguknak -, hanem társasházakon, esetleg kis zsákfalvak iskoláin, felújítandó vidéki házakon, amikben három generáció él, ésatöbbi. És ezeket finanszírozzuk EU pénzekből, mert erre vannak EU programok. A saját adónk meg menjen iskolabuszra.)
peterk2005
meg az olyan dolgokrol sem beszelunk, hogy mi van azokkal a szulokkel, ahol van mar 1-2 gyerek, de az egyiknek van olyan betegsege, ami miatt az orvosok kifejezetten figyelmeztettek a szuloket, hogy ha vallalnak meg egyet akkor nagy az esely, hogy az ujabb baba is ugyanolyan betegsegben fog szenvedni. ami amugy elkiseri egesz eleteben, es mivel a szoc. halot sikerult leepiteni ezert csak a fejlesztesek+eu kiadasok tobb szazezret elerik havonta. na most ok nem tudjak felvenni a max csokot, de a ket szemelyesre tervezett lakasbol sem tudnak tovabb koltozni, mert a csok miatt is annyira felmentek az arak. marpedig rohadtul volt hatasa, nalunk is megesett mar 2017ben: az epitteto ahogy atminositette az ingatlant csokosra egyik naprol a masikra emelt az aron 5 millat.
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
Itt már senki nem dolgozik, itt már senki nem proletár, de még alkalmazottnak lenni is ciki , itt már dolgozók sincsenek. Itt már Mindenki középosztálynak képzeli magát.Ez így volt egyébként 2010 előtt is, nem a Fidesz csinálta. Rontott valamit ugyan rajta, a felső két decilis javára, de a nép szegény volt korábban is. Én csak attól kapok agyf*szt, amikor jön valaki és elkezdi, hogy a középosztály felzárkóztatása. Meg a kisf*szom.
itt már középosztálynak képzeli magát az is, aki vett magának önállóan egy öltönyt, kibérelt egy lakást, vagy örökölt esetleg. Évtizedekre eladósodva tulajdonosnak képzeli magát,
Igaz, ha megszűnne a munkahelye, vagy lebetegszik és nincs anyu-apu vlk, akkor kb két hónap múlva éhen halna, vagy képtelen lenne kifizetni a
‘Középosztály’ hitelét, amitől ő többnek érzi magát.
Kb Ennyi tartalékkal rendelkezik ma egy ilyen támogatott ‘középosztálybeli’ e magyar honban.
Na ezek nem a középosztály, még itt sem.
Kicsit sem.
ozibozi
(A hitellel kapcsolatban: olyan dolgokról ugye még nem is beszéltünk, hogy egy bárkire kihegyezett lakáshitelprogram az egy komplex történet. Nem úgy van, hogy csinálok 2-3 gyereket, és kapok érte CSOK-ot, ami ingyen jött. És ezért tudok lakást venni. Az ilyen programoknak a piaci folyamatokat / árakat meghatározó hatása is van, ami miatt bezony a CSOK-ot igénylők igen jelentős része azért igényli a CSOK-ot, hogy kifizesse a CSOK program által generált ingatlanpiaci áremelkedés felárát. Kapsz hat milliót "ingyen", hogy kifizesd a program miatt hat millióval drágábban épülő lakásod árát. Örülünk, Vincent? KI kapja a pénzt, Vincent?
Nem szidni akarom a CSOK-ot, csak jó lenne már ezeket a dolgokat kontextusban látni és vitázni róluk. Hogy ne az legyen az ultimate érv mindenre, hogy gyerekeseknek van adva, akkor jó és kuss. Mert a gyerekeseket - a gyermekvállalást - millió módon lehet támogatni, motiválni, segíteni, és nem minden mód egyformán hatékony. Kezdetekben tetszettek ezek a dolgok, de egy ideje azt látom, hogy már nem gondolkodunk, csak lépünk. Úgy, hogy az már jó ideje kezd értelmetlen lenni. Abból például, hogy ne adjunk csak úgy támogatást bárkinek, hanem csak annak, aki aktív, dolgozik - ami alapvetően korrekt megközelítés lenne - mára az lett, hogy nem az tudja elérni ezeket a támogatásokat aki dolgozik, hanem annak az felső egyötöde. Az alsó négy ötöd hiába kulizik, sose jut hozzá a többségéhez, mert nem tudja mellé tenni az önrészt, vagy sokkal szegényebb annál, hogy új elektromos autót vegyen, netán napelemet szereltessen a házára, amikor háza sincs. Vagy a szülei házában él még. Ez így már értelmetlen, nem hatékony. Ezeknek a pénzeknek egy jelentős részét olyan formákban kellene kiszórni, ami szélesebb rétegeket elég. Lehetnek továbbra is az aktívak, de lehetőleg mindenki. Sőt, inkább a szegényebbek, ha lehet. Mondjuk szélesítsék ki a diákhitel programot. Vagy indítsanak iskolabusz programot. Vagy indítsák be az egész napos iskola programot. És sorolhatnám. Elektromos autót meg egyelőre vegyen az, aki ki tudja csengetni a pénzt rá, egyelőre luxus. És a zöld program is tud működni úgy is, ha az a napelem nem a legjobban kereső kétgyerekesek újonnan épített házain van - ott is lehet, ők szereltessék fel maguknak -, hanem társasházakon, esetleg kis zsákfalvak iskoláin, felújítandó vidéki házakon, amikben három generáció él, ésatöbbi. És ezeket finanszírozzuk EU pénzekből, mert erre vannak EU programok. A saját adónk meg menjen iskolabuszra.)
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Épült egy óvoda vidéken??? Ezt nevezem!Nem tudom, Pappa, sztem tévedsz.Egy okos ember, vezető tudja mi kell a népnek, a népének, egy okoskodó értelmiségi, politikus meg jobban akarja tudni.A NER-t a legkisebb mértékben sem érdekli, hogy mi kell a népnek. Csak az érdekli, hogy mit lehet a legnagyobb politikai haszon mellett, emészthető formában eladni a népnek - pont mint a Kádár-rendszer.
Nagy különbség.
Sobri Jóska
Gyurma Pappa
Fungus
több mint 4 éve
Kérdés, hogy a támogatás valóban állami-e, vagy csak annyiban, hogy az eu-s támigatásokat egy állami szerv osztotta szétNem tudom, Pappa, sztem tévedsz.Egy okos ember, vezető tudja mi kell a népnek, a népének, egy okoskodó értelmiségi, politikus meg jobban akarja tudni.A NER-t a legkisebb mértékben sem érdekli, hogy mi kell a népnek. Csak az érdekli, hogy mit lehet a legnagyobb politikai haszon mellett, emészthető formában eladni a népnek - pont mint a Kádár-rendszer.
Nagy különbség.
Sobri Jóska
Gyurma Pappa
Fungus