Politika
46 feliratkozó
több mint 5 éve
ozibozi
17 220
Ezt a ‘botorságot’, hogy a cigánynak mekkora nagy hatalma van, kb az hiszi el aki tegnap született. Nála sokkal nagyobb hatalma volt mind Horthynak mind Kádárnak. Az ő eltávolításukhoz egy világégéshez, vagy hasonló horderejű gazdasági összeomláshoz volt szükség.Ehhez képest, Ahogy vége lesz itt a 2010 óta tartó konjuktúrának, ahogy bejönnek a szarok, vagy csak a ‘német autógyárak’ vagy ha a ‘zsidók’ mégis úgy döntenek, akkor ez a mesterséges foshalmaz kártyavárként fog összeomlani.
A ‘ nyolcszázezer’ párttag anno ugyanúgy szétszéledt, ahogy a hívő tagozaton felüli mostaniak is simán szét fognak.
Ez a világ rendje. Ez sosem fog változni, kérdés csak a mikor.
Szerkesztette: ozibozi
több mint 5 éve
40 év elég Orbánnak.Ha olvastad volna a Kósa könyvet Orbánról, akkor tudnád, hogy pont ez Orbán politikai tanulsága és innovációja (nem az ő találmánya, de ő adaptálta 90után először itthon), hogy ne a nagytőke mondja meg a politikának, hogy mi legyen, hanem a politika a nagytőkének.Sobri JóskaNa, ez az az illúzió amit nem is értem, hogy értelmes emberek is, mint Orbán hogyan képesek elhinni? (Ha elhiszi. Amit nem tudok eldönteni. Azt is elhiszem, ha azt mondod, hogy elhiszi, de azt is, ha azt mondod, hogy nem. 😊 Nem tudom, mert már túl elk*rult a rendszer ahhoz, hogy ki tudjam hámozni hogy mit gondol.)
Először is tisztázzunk valamit: az természetesen lehetséges, hogy a magyar politika diktáljon a magyar tőkének. Egy létező szocializmusból jövő, frissen kiépülő tőkének diktálni nem egy nagy vaszisztdasz. Az a kicsi magyar tőke ami van, túl gyenge és tőkeszegény ahhoz, hogy bármilyen immunrendszere lehessen a saját állama felé. Úgy végképp, hogy még az a tőke is ami van, az is főleg az állami/eu forrásokra épülő megrendelésekből keletkezik. Ahol ugye a csapot a politika szabályozza. Igenám, de....
Mi ennek az ára? Hát az az ára, hogy a hazai tőke ilyen is marad. Kézből etetett, piacon versenyképtelen, tőkével szűkösen ellátott. Lényegében eszköztelen. Miért baj ez? Hát azért, mert így a politikának kell - kellene - meghoznia azokat a gazdasági döntéseket, amikre alapvetően a tőke alkalmas, hogy meghozza. A politika, amióta az ember létezik egy olyan műfaj, ahol a döntések - a legjobbak is - csak huszonnyolc kanyarral képesek realizálódni, mert szétk*rja a sok pici egyéni, helyi és egyéb érdek. Mindig. Legyen bármilyen jó az ötlet, jó a szándék, a megvalósítás mindig és törvényszerűen "kanyargós". Így aztán a dolog vége az, hogy jönnek a Paksok, meg a 700 milliárdos vasútépítések. És az sincs, ami ezeket ki tudná kompenzálni. Mert az egyetlen ami ki tudná az egy versenyképes, valóban MŰKÖDŐ és növekvő hazai tőke lenne. De az lélegeztető gépen van, kézből van etetve, így nem hatékony, nem termelékeny, nem tudja a veszteségeket kompenzálni. Így pedig összességében az ország csak dupla szélesre tárja a s*ggét, amit aztán a nemzetközi tőke ki is használ. Járjuk a pávatáncot, hangosak vagyunk és elhisszük, hogy megmondtuk a világnak, közben a világ meg szép csendben hátulról k*rogat minket. Sokkal könnyebben, mintha lenne "immunrendszerünk" (független, termelékeny, érdekeit védeni képes hazai tőke).
A tőkét nem irányítani kell, hanem kordában tartani, szabályozni. A létező szocializmus is elhitte, hogy nem így van, lehet irányítani is. Jól bele is bukott egy emberöltő alatt. Ami szerintem működhet - én legalábbis ezt látom egyetlenkén úgy-ahogy eredményesnek jelenleg - az egy fajta társadalmi szerződés a politika és a társadalom között. Kéz a kézben, együttműködve, nem egyik a másik fölött. A skandináv országokra gondolok. A politika ott sem tudja egymaga megcsinálni, de megkötötte a társadalommal a szerződést, és együtt eredményesebbek. Ez a NER féle modell viszont nem lesz az, ez a létező szocializmus, átcsomagolva.
peterk2005
És ahogy a vezető komcsik is még a váltás után 30 évvel is poziciókban, pénzben, el nem számoltatásban leledzenek, ez lesz az Orbán-rendszert követően is.
És esetleg 70 év múlva a magyar tőke megállhat a saját lábán is.
Vagy nem.
Te meg én már nem tudjuk meg, így maradunk a prognózisok ütköztetésénél, ami szórakoztató, de nem egzakt, csak vélelem.
több mint 5 éve
Ha olvastad volna a Kósa könyvet Orbánról, akkor tudnád, hogy pont ez Orbán politikai tanulsága és innovációja (nem az ő találmánya, de ő adaptálta 90után először itthon), hogy ne a nagytőke mondja meg a politikának, hogy mi legyen, hanem a politika a nagytőkének.Sobri JóskaNa, ez az az illúzió amit nem is értem, hogy értelmes emberek is, mint Orbán hogyan képesek elhinni? (Ha elhiszi. Amit nem tudok eldönteni. Azt is elhiszem, ha azt mondod, hogy elhiszi, de azt is, ha azt mondod, hogy nem. 😊 Nem tudom, mert már túl elk*rult a rendszer ahhoz, hogy ki tudjam hámozni hogy mit gondol.)
Először is tisztázzunk valamit: az természetesen lehetséges, hogy a magyar politika diktáljon a magyar tőkének. Egy létező szocializmusból jövő, frissen kiépülő tőkének diktálni nem egy nagy vaszisztdasz. Az a kicsi magyar tőke ami van, túl gyenge és tőkeszegény ahhoz, hogy bármilyen immunrendszere lehessen a saját állama felé. Úgy végképp, hogy még az a tőke is ami van, az is főleg az állami/eu forrásokra épülő megrendelésekből keletkezik. Ahol ugye a csapot a politika szabályozza. Igenám, de....
Mi ennek az ára? Hát az az ára, hogy a hazai tőke ilyen is marad. Kézből etetett, piacon versenyképtelen, tőkével szűkösen ellátott. Lényegében eszköztelen. Miért baj ez? Hát azért, mert így a politikának kell - kellene - meghoznia azokat a gazdasági döntéseket, amikre alapvetően a tőke alkalmas, hogy meghozza. A politika, amióta az ember létezik egy olyan műfaj, ahol a döntések - a legjobbak is - csak huszonnyolc kanyarral képesek realizálódni, mert szétk*rja a sok pici egyéni, helyi és egyéb érdek. Mindig. Legyen bármilyen jó az ötlet, jó a szándék, a megvalósítás mindig és törvényszerűen "kanyargós". Így aztán a dolog vége az, hogy jönnek a Paksok, meg a 700 milliárdos vasútépítések. És az sincs, ami ezeket ki tudná kompenzálni. Mert az egyetlen ami ki tudná az egy versenyképes, valóban MŰKÖDŐ és növekvő hazai tőke lenne. De az lélegeztető gépen van, kézből van etetve, így nem hatékony, nem termelékeny, nem tudja a veszteségeket kompenzálni. Így pedig összességében az ország csak dupla szélesre tárja a s*ggét, amit aztán a nemzetközi tőke ki is használ. Járjuk a pávatáncot, hangosak vagyunk és elhisszük, hogy megmondtuk a világnak, közben a világ meg szép csendben hátulról k*rogat minket. Sokkal könnyebben, mintha lenne "immunrendszerünk" (független, termelékeny, érdekeit védeni képes hazai tőke).
A tőkét nem irányítani kell, hanem kordában tartani, szabályozni. A létező szocializmus is elhitte, hogy nem így van, lehet irányítani is. Jól bele is bukott egy emberöltő alatt. Ami szerintem működhet - én legalábbis ezt látom egyetlenkén úgy-ahogy eredményesnek jelenleg - az egy fajta társadalmi szerződés a politika és a társadalom között. Kéz a kézben, együttműködve, nem egyik a másik fölött. A skandináv országokra gondolok. A politika ott sem tudja egymaga megcsinálni, de megkötötte a társadalommal a szerződést, és együtt eredményesebbek. Ez a NER féle modell viszont nem lesz az, ez a létező szocializmus, átcsomagolva.
“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Trump egyébként szerintem csak azért vonult vissza, mert rámozdult a fél saját, amerikai ipara. A FedEx ugye bejelentette, hogy beperli az USA kormányt, a Google nagyon berzenkedett, az Intelről, stb. nem is beszélve. Trumpnak ez már sok volt. Illetve szerintem nem neki, ő ment volna boldogan tovább, olyan alkat. De a republikánus háttérnek ez már sok volt, és ott azért még működik úgy az "intézményrendszer", hogy egy pojácát gyorsabban lekorrigál, ha nagy a baj, mint nálunk, déli országokban vagy a harmadik világban.Ha olvastad volna a Kósa könyvet Orbánról, akkor tudnád, hogy pont ez Orbán politikai tanulsága és innovációja (nem az ő találmánya, de ő adaptálta 90után először itthon), hogy ne a nagytőke mondja meg a politikának, hogy mi legyen, hanem a politika a nagytőkének.
peterk2005
Ezért csináltak ki mindenkit, akit tudtak, és bele akart szólni, és ezért jobb számukra a Mészárosok, Garancsik, Szélesek csapata, mert az ő relációjukban már fordult a kocka.
Trumpnak (sőt, senkinek az USA-ban) sose lesz akkora hatalma, mint Orbánnak Magyarországon.
több mint 5 éve
Lehet lehangoló, de az ellenzék se akar változtatni érdemben.Köszi a választ, egyetlen tényállítását se vitatom.Amíg a NER döntéshozói vannak, addig valószínűleg sehogy nem fog megváltozni.
Csak úgy érzem arra nem kaptam választ, hogy amíg a NER dilettánsai vannak döntési pozíciókban ezeket miért és hogyan valósítják meg?
Tudod, nem mindenki az erkölcs bajnoka, és az a döntnök, aki félig leszakadt karral a világ összes pénzét az egészségügynek adná, ugyanő, amíg nincs baj, addig logikus, hogy stadionokat épít (hogy így sarkítsak én is), hisz abból van haszna neki, barátainak és üzletfeleinek, egy csongrádi korház fejlesztéséből meg nincs.
Amiket írsz mind logikusak, csak nem életszerűek, mivel nem az ideális világ van jelen, hanem a NER maffiaállama, ráadásul legitim módon.
Ezért érzem racionálisabbnak az öngondoskodást, cinizmust, “azzal főzök ami van” mentalitást, mert bár etikusabb, emberségesebb, erkölcsösebb az általad javallott, csak Yossariannal élve, “ha mindenki ezt csinálja, én lennék a hülye, ha nem”.
Szóval a jelenlegi szarból miként lehetne az általad vázolt jóba eljutni, és a szakmai részét már tudom, csak azt nem, hogy x és y döntnök miért és hogyan valósít(hat)ja meg ezt a gyakorlatban is?
Sobri Jóska
Amiben kettőnk közötti felfogásban hatalmas különbség van, az az, hogy én nem tudom elfogadni, hogy egy fillér plusz állami kiadásba nem kerülő, ésszerű logikus változástatás nem lehet életszerű, mert az általad maffia államnak nevezett vezetők egyéni érdekeit sértené. Ezen igen is változtatni kell szerintem. Természetesen itt bejön az ellenzék hibája stb.
Apró lépésenként talán majd jön. Most majd az addigi aligai fidesz szavazó, hogy nem mehet a Balatonhoz elgondolkodik és lehet nem a fideszre x-el legközelebb. És az erjedő szar előbb utóbb kidől. Én ezt gyorsitanám kis élesztővel. És ehhez kellene a media felület és az általatok átvitatott független újságírás és tájékoztatás.
És amiket leírtam az nem a jó (még messze nem), csak a jelenleginél jobb. Sok egészségügyi rendszerre van rálátásom, több rendszerben dolgoztam is. Az osztrák rendszer tartanám követendőnek. Ha ott életszerű, itt is lehetne az.
1985-ben az újságírásról a véleményformáló erőről és a tájékoztatás felelősségéről írta (ott mondjuk elsősorban a bulvár sajtó és az emberi butaság kritikájaként) Martin Gore:
"You can't change the world
But you can change the facts
And when you change the facts
You change points of view
If you change points of view
You may change a vote
And when you change a vote
You may change the world"
Na ehhez, hogy change the facts kell a mediafelület. És akkor nem lesz életszerűtlen már szerinted sem.
diverdoc
Csak annyiban, hogy ne a NER-lovagok, hanem az ő és az ő “lovagjaik” zsebébe kerüljön a profit.
Ha holnaptól Gyurcsány (vagy bárki akiről elhiszed, hogy odaférhet, odajuthat) lenne a PM, az egészségügy helyzete jottányit se változna.
több mint 5 éve
...Ez tény.
Ez van, a világ változik. Muszáj lesz alkalmazkodni.
peterk2005
Kína nagyon komplex helyzetben van, és a fő probléma éppen az, hogy a belpiac nagyon nagy, és lehet dollár milliárdos cégeket építeni, de ebből nincs konkrét hozzáadott értékük, mert ugye a belpiacra épülő növekedés elsősorban az árak emelkedése hajtja. Amíg Kína exportból oldja meg a jólétet (pl. iPhone-kat használnak, japán autókkal járnak), addig a helyi cégek, akik helyieknek adja el, gyakorlatilag "pénz-az-ablakbant" játszanak. Nézd meg ezt kicsiben: hány "milliomos" magyar cég van, akik a belpiacból szépen megélnek, de igazi növekedésük nincs, mert ugye az csak exportból lehetséges, az az "új" pénz.
Szóval Kína legfőbb problémája az, hogy a belső fogyasztásra épülő gazdasága nem lesz erősebb export nélkül. Kína az elmúlt években került "pozitívba" a GNP/GDP arányban, ami azért fontos, mert ugye ez mutatja, hogy a hazai vállalatai külföldön mennyi pénzt termelnek meg. Ez most kb. +0.4%, az USA ugyanezen mutatója +2.5%. És ez GDP arányosan értendő, tehát még mindig látszik, hogy mennyire nyomasztó is, az amerikai cégek dominanciája (csak viszonyításként mondon, hogy Mo-n ez a mutató -5%-on áll, csak hogy el tudjuk helyezni).
több mint 5 éve
Ez nem ennyire egyszerű. Kína is komolyan szenved a munkaerőköltség drágulásától, és bármilyen hihetetlen a munkaerő-hiánytól is. Ott is az alacsonyképzettségűek is menekülnek a partvidékre, a jobban fizető állások felé, és dobják le magukat a sorról. Most már korátsem a párthoz hű, "klasszikus" kínaiak dolgoznak a gyárakban, hanem a sokkal kevésbé elkötelezett, szándékosan szegénységben tartott kisebbségek, mit-ad-Allah, pl. muzulmánok. Gyurma PappaAz a probléma, hogy miközben persze igazad van, aközben azért a probléma nagyságrendje - már, ha probléma az, hogy egy munkás tisztességesen keres és megél - egész másmilyen, mint amivel a nyugat szembenéz. Egyszerűen, nehéz azzal mit kezdeni, ha egy ország egyszerre lassan a világ legnagyobb fogyasztói piaca is - kb. 400 millió nyugati szinten is jól kereső kínai van már, több luxusautót adnak el kínában, mint az USA-ban és Európában együttvéve, stb. - aközben ott helyben még mindig van egy több százmilliós "saját", olcsó, és helyben tartható munkaerő bázis is. Mert igaz, beindult Kínán belül is a migráció a gazdagabb régiók felé, de az totál számokhoz, az 1.4 milliárd lakoshoz mérten az évi több tízmilliós vándorlás is még mindig tulajdonképpen kicsi. Mintha az USA-t Mexikót és latin-amerikát összetolnánk egy országba, és a politika képes lenne helyben tartani, és helyi fizetésen dolgoztatni a lakosokat. Ez már lassan falakkal se megy az USA-ban, Kínában viszont politikai erővel nagyjából igen. Arról ugye nem is beszélve, hogy már lényegében megvették Afrika 2/3-át....
Ez van, a világ változik. Muszáj lesz alkalmazkodni.
“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
edition.cnn.com/2019/06/29/business/huawei-trump-us-goods/index.htmlÉn még csak eddig sem mennék el. Egyszerűen én ezekben egy a dominanciáját veszítő, de még a dominanciája árnyékának hatása alatt levő világhatalom hibás lépéssorozatait látom, megfűszerezve az éppen aktuális rezsim egyéni "illataival". Azaz Trumposítva az történik, ami - ezt a példát már többször említettem, az USA vs Japán autóipari kakaskodás úgy 40 éve, aminek eredménye az lett, hogy japán letarolta az amerikai autópiacot, az amerikai autóipar meg globálisból lényegében regionálissá szorult vissza. A Chrysler egyszerűen el is tűnt - pedig mekkora sikersztori volt Lee Iacocca idején (Iacocca kb. a hetvenes évek Steve Jobs-a volt). Meg ugyanaz történt 9/11 után amikor Bush fogta magát és a "világ" (értsd elsősorban Európát, általánosabban a nyugati világot) megkérdezése nélkül lépett. Jól el is lett baszva az is. Anglia bő egy-másfél évszázaddal ezelőtt hasonló attitűddel bukta el a domináns szerepét.
Ugye, milyen gyorsan javítgatják ki a biztonsági réseket?
Az egész parádé csak egy farokméregetés. Minimális elmozdulás lesz a tényleges kereskedelmi hatásokban. A lényeg az, hogy bilaterális egyezmények legyenek, mert ott könnyebb zsarolni a partnereket, mint a multilaterális egyezményekben, ahol olyan hülyeséggel kell foglalkozni, mint konszenzus meg megegyezés meg ilyenek. Egy USA méretű kereskedelmi hatalomnak ez természetesen érthető reakciója (most hogy ez jó-e vagy sem, azt nem itt fogom levezetni, annyi időm nincs, röviden: nem), de hogy egy M.o.-féle porszemnek rossz, ez biztos.
Gyurma Pappa
Ez a Huawei ügy egyszerűen most csak egy Trumposra színezett hasonló dolog. Trump egy pojáca, hát így is működik, pojáca módon lépi meg a hibásakat. Muris történet a Foxconn sztori is, ami kb. 3 éve indult és húzódik, az is "Trumpos"-ra sikeredett. A Foxconn ugye a világ legnagyobb "összeszerelő" cége, lényegében az egész elektronikai/kommunikációs iparnak ők gyártanak, beleértve az IPhone-okat, Samsungokat, Intel, Dell PC-ket meg minden sz*rt. Szinte nagyobb a dominanciájuk a saját területükön, mint az Intelé a processzor piacon, stb. Na, ennek a Foxconn-nak a vezetőjének csapott Trump a tenyerébe, hogy majd a Michigan tó mellé felhúzzák az új Foxconn "csodagyárat", tízmilliárd dolláros "megafactory", ami százezer amerikainak ad majd munkát ésatöbbi. És persze igazi "csodagyár" legy, 10. generáció gyártósorral (ezek tudják a legmodernebb és legnagyobb OLED paneleket gyártani és hasonlókat). Trump maga ment el lerakni az alapkövet, volt TV, volt Trump tweet, hogy amerika great again meg hasonló. És az lett belőle, hogy lett egy 6. generációs (4 generációval "öregebb"), Focxonn méretekhez képest "miniüzem", a százezer alkalmazott helyett vagy 800 munkahelyet teremtve. A Foxconn b*szott megcsinálni az egészet, miért is csinálta volna, miért is fizetne 60 ezret egy panel összeszerelő melósnak amikor Malaysia-ban 6 ezerért is megcsinálják neki a melósok. Hozzáteszem, hogy egyébként ez a "mini" Foxconn üzem amerika egyetlen OLED paneleket (igaz, csak teló méretűeket, és nem is a legcsúcsabbat, de legalább OLED panelt) előállítani képes üzeme így is. Ugyanis az USA-nak nincs ilyen gyára. Se egyetlen USA cégnek sem. Külföldön sem.
Szóval "pávatánc" folyik, nem megoldás. És közben bukjuk el a pozícióinkat (mi is!, az egész nyugat) folyamatosan az ilyen pojácák miatt. Hozzáteszem barmok akadnak bőven az európai oldalon is, csak magunknak köszönhetjük, hogy egymással bírkózunk, nem pedig együtt lépnénk fel (lenne még bőven lehetőség fellépni, ha együtt csinálnánk, és nem így. Még pár évig, mert az IT piac baromi gyorsan pörög, sokkal gyorsabban az autóiparnál is, itt néhány év alatt a csúcsról a semmibe lehet jutni).
Trump egyébként szerintem csak azért vonult vissza, mert rámozdult a fél saját, amerikai ipara. A FedEx ugye bejelentette, hogy beperli az USA kormányt, a Google nagyon berzenkedett, az Intelről, stb. nem is beszélve. Trumpnak ez már sok volt. Illetve szerintem nem neki, ő ment volna boldogan tovább, olyan alkat. De a republikánus háttérnek ez már sok volt, és ott azért még működik úgy az "intézményrendszer", hogy egy pojácát gyorsabban lekorrigál, ha nagy a baj, mint nálunk, déli országokban vagy a harmadik világban.
több mint 5 éve
a fő probléma hogy most már pontosan látjuk a Huawei(és kína) milyen pontokban függ a nyugattólEz nem ennyire egyszerű. Kína is komolyan szenved a munkaerőköltség drágulásától, és bármilyen hihetetlen a munkaerő-hiánytól is. Ott is az alacsonyképzettségűek is menekülnek a partvidékre, a jobban fizető állások felé, és dobják le magukat a sorról. Most már korátsem a párthoz hű, "klasszikus" kínaiak dolgoznak a gyárakban, hanem a sokkal kevésbé elkötelezett, szándékosan szegénységben tartott kisebbségek, mit-ad-Allah, pl. muzulmánok.
nah ezek meg fognak szűnni középtávon onnantól meg nem lesz fegyver az USA-nak
Negritis
Az USA gazdasági fölénye nyomasztó és egészségtelen a világ egészét tekintve. De nem az a megoldás, hogy létrejön egy hasonlóan nyomasztó és egésztételen ellenpólus, hanem pont az lenne a megoldás, ha szétkennék a gazdaságot a világon, és a globálisan megoldandó kérdések globálisan lennének megoldva, a lokálisan kezelendők meg lokálisan.
Az Obama kormányzat ebbe az irányba tett lépések, ezt most a nacionalizmus nevében Trumpék visszacsinálják. Hogy ezzel mi a baj? Hogy a jövedelemkoncentráció továbbra is ugyanott marad, ezzel fokozva pl. a migrációt, lehetetlen helyzetbe hozva a kisebb országokat, ráadásul ezek a nacionalista politikák nem tudják kezelni a globális válságokat sem. Röviden.
Visszakanyarodva: nem gondolom, hogy a következő évszázadban Kína meg tudja közelíteni az USA gazdasági fölényét, amíg a jelenlegi világrend áll.
több mint 5 éve
Köszi a választ, egyetlen tényállítását se vitatom.Amíg a NER döntéshozói vannak, addig valószínűleg sehogy nem fog megváltozni.
Csak úgy érzem arra nem kaptam választ, hogy amíg a NER dilettánsai vannak döntési pozíciókban ezeket miért és hogyan valósítják meg?
Tudod, nem mindenki az erkölcs bajnoka, és az a döntnök, aki félig leszakadt karral a világ összes pénzét az egészségügynek adná, ugyanő, amíg nincs baj, addig logikus, hogy stadionokat épít (hogy így sarkítsak én is), hisz abból van haszna neki, barátainak és üzletfeleinek, egy csongrádi korház fejlesztéséből meg nincs.
Amiket írsz mind logikusak, csak nem életszerűek, mivel nem az ideális világ van jelen, hanem a NER maffiaállama, ráadásul legitim módon.
Ezért érzem racionálisabbnak az öngondoskodást, cinizmust, “azzal főzök ami van” mentalitást, mert bár etikusabb, emberségesebb, erkölcsösebb az általad javallott, csak Yossariannal élve, “ha mindenki ezt csinálja, én lennék a hülye, ha nem”.
Szóval a jelenlegi szarból miként lehetne az általad vázolt jóba eljutni, és a szakmai részét már tudom, csak azt nem, hogy x és y döntnök miért és hogyan valósít(hat)ja meg ezt a gyakorlatban is?
Sobri Jóska
Amiben kettőnk közötti felfogásban hatalmas különbség van, az az, hogy én nem tudom elfogadni, hogy egy fillér plusz állami kiadásba nem kerülő, ésszerű logikus változástatás nem lehet életszerű, mert az általad maffia államnak nevezett vezetők egyéni érdekeit sértené. Ezen igen is változtatni kell szerintem. Természetesen itt bejön az ellenzék hibája stb.
Apró lépésenként talán majd jön. Most majd az addigi aligai fidesz szavazó, hogy nem mehet a Balatonhoz elgondolkodik és lehet nem a fideszre x-el legközelebb. És az erjedő szar előbb utóbb kidől. Én ezt gyorsitanám kis élesztővel. És ehhez kellene a media felület és az általatok átvitatott független újságírás és tájékoztatás.
És amiket leírtam az nem a jó (még messze nem), csak a jelenleginél jobb. Sok egészségügyi rendszerre van rálátásom, több rendszerben dolgoztam is. Az osztrák rendszer tartanám követendőnek. Ha ott életszerű, itt is lehetne az.
1985-ben az újságírásról a véleményformáló erőről és a tájékoztatás felelősségéről írta (ott mondjuk elsősorban a bulvár sajtó és az emberi butaság kritikájaként) Martin Gore:
"You can't change the world
But you can change the facts
And when you change the facts
You change points of view
If you change points of view
You may change a vote
And when you change a vote
You may change the world"
Na ehhez, hogy change the facts kell a mediafelület. És akkor nem lesz életszerűtlen már szerinted sem.
"First down az, amikor átviszik a sárga vonalon a labdát" P.P
több mint 5 éve
Köszi a választ, egyetlen tényállítását se vitatom.Félreértettél valamit.Úgy értettem a múltkori margójára részt, hogy azt bizonygattad, hogy egy bizonyos felelősségteljes egzisztencia kiépítés után, egy magyar polgár meg tudja oldani a problémáit és többek között példának az egészségügyet hoztad fel, ahol Te a "magándokidnak" szólsz és ő az SBO-s dolgokat elintézi. Erre reagáltam, hogy ez nem így van, Te meg úgy, hogy ezért élsz Pesten mert ott de.
Ha valami általad írt dolog történne, akkor gondolom meghalnék. De akkoris meghalok, ha egyedül infarktust kapok, vagy egy IFA frontálisan belémjön. És még sorolhatnánk.
De nem erről volt szó korábban.
Hanem arról, hogy ha van lehetőség, akkor mit lehet ügyintézni. Ha nincs, akkor nincs, ezt nem kell bizonygatni, evidens.
Sobri Jóska
A most felvetített példáid nagyon rosszak. Abban igazad van, ha valaki élettel összeegyeztethetetlen sérülést szenved akkor azt teljesen mindegy, hogy hol és milyen körülmények között szenvedi el, milyen egészségügyi struktúrájú országban, mert sajnos így is-úgy is belehal. De ha mondjuk az IFA beléd jön jelenleg Pécs környékén nagyobb esélyed van túlélni mint Pesten. Egy súlyos hasi traumánál mi (jelenleg) tudunk érsebészt hívni ha aortat kell ellátni, míg ez az Országos Traumatológiai Intézetnek nevezett helyen jelenleg nem megoldható. Vagy miután kivágtak az IFA-s karambol után a kocsíból és szarrá ment a lábad kezed, akkor az életmentés egy amputációval megoldható, de az érrekonstrukcióval a végtag megmenthető. Ez jelenleg Pesten necces. És itt semmi ismeretség, pénz, egzisztencia nem segít. Csak az, hogy ahol megszoptad ott van-e olyan aki el tudja látni. Amikor az egyetemi lövöldözés után operáltuk a sérülteket (akit én operáltam ott mellkas sebész-hasi sebész és 2(!) érsebész kellett rajtam kívül. Ha az a lövöldözés nem a PTE-n, hanem mondjuk mostanában a SOTE-n van, "Országos Traumatológiai Intézet"-es napon, akkor az a srác ( egyébként mint később megtudtam saját unokatestrvéremet operáltam) nem biztos, hogy megmarad érsebész hiányában. És ez az egészségügyi fenntartó felelőssége. Bizonyos határok között azért természetesen, de mondjuk Ausztriában, Szlovéniában, Cseheknél ütközöl az IFA-val nagyobb eséllyel éled túl, mint nálunk, és itt sem mindegy, hogy hol.
Akut coronaria dolog is olyan, hogy egy ormánsági kevesebb eséllyel fogja túlélni, mint mondjuk egy budapesti, viszont egy leobeni nagyjából bécsivel azonos eséllyel indul. De ez más okok miatt elsősorban nem az érsebész analógia van itt.
Viszont ha már nekem címezted a NER ellenes kirohanást, hagy kérdezzem meg tőled, respektálva hozzáértésedet, hogy ugyan, mit lehetne csinálni?Neked címeztem, mert ezen a fórumon Te képviseled markánsan azt a véleményt, hogy ami itt megy az természetes és elfogadható, minden csak és kizárólag egyéni, önellátási, öngondoskodási felelősség kérdése, és az állami vezetők részéről ez a hozzáállás megfelelő. Véleményedet mindig is rendkívül cinikusnak tartottam és ha sok ilyen vélemény van azt kifejezetten veszélyesnek is érzem.
És nem egy hagymázas, idealista utópia érdekel, olyat én is tudok mondani többet is, hanem valóságalapú reális megoldás.
Ami akceptálja, hogy -tetszik, nem tetszik- az emberek a NER-t akarják, demokratikus módon, a NER meg tele van dilettánssal, ráadásul az egészségügyet mindig agyhalottak irányították korábban is, Mikolától, Cseháktól, Kökényen, Ráczon, Molnáron át Horváthig, Székelyig.
Mi az első lépés?
Leváltod a népet?
Vagy?
Sobri Jóska
Nem Kétfarkú szintű lózungokkal (örök élet, ingyen sör), igen is racionális változtatásokkal nagyon sok mindenen lehetne javítani. Csak ezek a javítások pont ellentétesek lennének az általad védett és természetesnek vett NER mentalitással. Mert bizony úgy Tiborcznak, Lölönek, Vityának, Ceciliának stb kevesebb jutna.
Az alap baj az alulfinanszírozottság. És ebből adódik minden probléma. Mind human, mind kubatura beli hiányosságok. Bérrendezés az egyik priorítás, és ez nagyon fontos, hogy a szakszemélyzetet is érintse. Jelenleg az ápolói helyzet az egyik legtragikusabb, Európában utolsó helyeken kullogunk.
Tehát az Egészségügybe több pénz kell (ez lesz az amit, Te hagymázas utópiának fogysz nevezni, persze, több pénzzel könnyű)! Ezzel szemben folyamatos reál értékű forráskivonás történik.
GDP alapon a 7,2-7,4 es értékkel is már az uccsó tízben vagyunk, de ennek van egy nagyon érdekes vetülete: Az összes egészségügyi kiadás 29%-a magán befizetésből jön be (ez nem paraszolvencia, hanem legális befizetés). És, ha a maradék 71%-ot vesszük, akkor ezzel a GDP alapú százalékos állami finanszírozással az utolsó előtti helyen állunk az állami egészségügyi ráfordítással az EU-ban. És ugye a GDP % összeg relatív,(Svéd GDP vs magyar) forintálisan mondjuk egy főre jutó állami befizetés huszada sincs mondjuk az osztrák állami ráfordításnak. És ezzel szemben építgetjük a stadionokat (nem, ez nem demagógia, ez ebben aspektusban igencsak releváns), külfödi focicsapatokat támogatunk, külföldön építünk (magyar cégeknek természetesen rendkívül haszonnal jár) kórházakat (míg nálunk lehet képek alapján szavazni, hogy az adott kélp Csernobil robbanás után, vagy a János Kórház) stb. stb. Ez a prioritások, az arányik teljes elvesztése. És amivel szoktak fidesz hívők védekezni, hogy ezek a pénzek úgysem lennének elegek a teljes reformra ez nem igaz. Rohonczy úti projekt teljes árából, fenntartásából a Markusovszky teljes adósság állományát plusz még Vas megye OMSZ-át rendbe lehetett volna tenni.
NER rendszerben mindent irányítanak. Szerinted az MTA elleni háború miért zajlik? Mert a szociológiai-társadalomtudományi közlemények valós képet kezdtek a magyar társadalomról adni. Ez elfogadhatatlan, ahogy a szlogenjük mondja. Ezért karaktergyilkosság és neki esnek Lovászéknak és a magyar tudományos életet próbálják ellehetetleníteni és jönnek a sexbarlangos baromságaikkal, amin természetesen a csak 1 percen szocializálódó szavazópolgár höbörög és persze ezek alapján "tetszik, nem tetszik- az emberek a NER-t akarják, demokratikus módon". Ha lenne megfelelő tájékoztatás és tájékozottsághoz való hozzáférés, akkor nem a népet kellene lecserélni, mert már sem akarná a NER-t.
Kérdésed mit kellene tenni az egészségügyben, ami javulást hozna?
1: az állami részvállalást az Unios közép mezőnyhöz felhozni (több pénz nincs, tehát prioritásokat kell változtatni)
2: A fidesz által hozott változtatásokat, amik parancsuralmi kézivezérlést hoztak létre vissza kell állítani.
Miket tett a fidesz: 1.Megszüntette pl az Egészségügyi Minisztériumot. Egy ilyen ágazatnak igen is kell külön tárca ( az oktatást is hasonlónak gondolom). Ezt vissza kell állítani, egy személyi felelőst és nem egymásra mutogató államtitkári-miniszteri-miniszterelnöki körkörös rendszert kell használni.2. Az egyetemi autonomiát megszüntették és a kancellári rendszert bevezették. Ez pl. a PTE-n több mint 100 kancelláriai munkahely létrehozását jelentette, bérkeret emelés nélkül, ami óhatatlanul a beteg ellátásban dolgozó munkaerő elvesztéséhez vezetett. Ezen kívül az egyetemi vezetők a január 20.-a előtti amerikai elnökökhöz hasonló béna kacsák, szart sem tudnak elérni. A kancellária "racionalizál", magyarul egyetemi tevékenységeket kiszervez. Ilyen a takarítás. Külsős cégek takarítanak tragikusan, rabszolgatartó külsős cégek minimál béren, sittes, iszonyatos egzisztenciákat alkalmaznak, akik nagyjából hetente fluktuálnak, és ezek takarítanak a MŰTŐBEN is. Az ország ingerküszöbét elérte, hogy a Vidi stadionjában van Pseudomonas. Basszák meg nálunk a műtöben a bemosakodó helyiségbő kitenyészik,(ráadásul a Pseudomonas szarabb formája) mert olyan a takarítás, de erről nem beszélünk. A PTE, mint Baranya legnagyobb munkáltatója nem rendelkezik a racionalizálás óta mosodával, Bajára teherautóval szállítatjuk a szennyest és vissza!!!! Természetesen ennek megfelelően ruha hiány miatt van, hogy műtét marad el, illetve csúszik, vagy vegyes gazdálkodásban bevetünk egyszerhasználatost, amit viszont nem tudunk kigazdálkodni. Kancellaria rendszer óta 2 asztalos, 2 vizvezeték szerelő van az egész egyetemnek, akiket ha nem tudunk elérni akkor a külsős céget kell hívni (vagy én mint ügyelet orvos szerelem a radiátort, mert a beteg megfagy). Itt a kancellaria rendszer megszüntetése a racionalizálások visszavonása egyértelmű költség megtakarítás lenne ( persze a NER társ mosodája vagy takarítócége szarul járna). 3: a fidesz megszüntette érdemben a Szakmai Kollégiumokat. 3 fős bologatójános ( ez elsősorban nem saját szakmámra vonatkozik, itt szakemberek vannak) van tanácsadói testülettel. Ez összes 13 fő pl urológiát illetően. A Magyar Urológusok Társasága ( az összes magyar urologus legfőbb szakmai társasága) 3 embert tudott ide delegálni és így fordulhatott elő, hogy a fidesz érában olyan ember is lehetett az Urológiai Szakmai Kollégium tagja, akinek nem volt urológiából szakvizsgája!!! Ez miért fontos? Mert ez lenne a legfőbb szakmai testület ami finanszírozási, ellátási, képzési kérdésekben dönt (ene). Ez viszont nem NER kompatibilis. Pl a szakorvos képzés. Nem tudunk beleszólni egy csomó képzési dologba (hogyan legyen valaki mondjuk urológus szakorvos). Az egykapus SBO rendszer agyatlan, meggondolatlan bevezetésével az emberhiány miatt oda kell mennie mindenkinek és saját képzése (amilyen orvos akar lenni) sínyli meg. Kiemelt szintű intézményben kellene 2-3 évet eltölteni, de akkor nem tudna SBO-ra menni, inkább szakmájából legyén kevésbé képzett, meg a mondjuk megy megyei kórház sem akarja évekre elengedni (mert akkor maradna az egy, már nyugdíjas szakorvos). És így jön az elő, hogy nagyjából az országban pár helyen tudnak érdemi munkát végezni. Viszont finanszírozást nem rendelnek a többlet munkához, a NER kompatibilis Kórház vezetési lobbi megtartja a haszontalan helyek finanszírozását, csúcsintézmény meg a hónap második felében már finanszírozás nélkül dolgozik és a kapacitás kontrollt nyögi. Eljutottunk odáig, hogy átjárunk néhányan szomszédos megyékbe operálni, mert nálunk már nincs műtői-anaesth kapacitás, ők meg malmoznak, de ez sem bírható sokáig. Itt egyértelműen kapacitás átcsoportosítással és többlet munkához rendelt finanszírozással (értelemszerűen ahol nem dolgoznak onnan elvéve) lehetne segíteni. Tehát ehhez a ponthoz summázva a Szakmai Kollégiumokat szakmai alapon kellene működtetni, ahogy a fidesz előtt volt.
4: a fidesz mindent megtesz az un magán ellátás irányába terelésért. Ez sikerül is nekik ezt mutatja az EU-s átlagot messze meghaladó magán befizetés aránya. De ez egy veszélyes eltolódást hoz létre ( úgy tűnik csökken pl az orvos eláramlás külföldre. De ez országon belüli eláramlás árán van, a magán szektor vesz fel nagyszámban munkaerőt), és reál értéken emelkedik az állami szektorban dolgozók száma.És létrejött egy kettős identitás magán ellátóként állami erőforrást használok fel. Erre ékes példa amit Te is írtál Jóska, hogy olyan "magán dokid" van, aki ott főorvos, ahova állami ellátásra is esetleg bemész, és mivel Te kifizetted neki a magán ellátásért a pénz, az állami szektorba is odaszól, esetleg megoperál stb. És ez a rendszert ezt segíti elő, és ha sok hozzád hasonló vélemény van, nem is fog változni. Itt van az orvos társadalom legnagyobb sara, hiszen állami pénzből magánkodhat. Legeklatánsabb a szülészet ahol a magán terhesgondozás keretében okosba beküldik a gravidát a kórházba cukorterhelésre, Uh-ra, laborba stb., ahol ezt soron kívül meg is kapja. (Hivatalos rendelkezés alapján magán egészségügyből állami ellátásra csak sürgős esetet lehet küldeni, ellenkező esetben ugyanaz a beutalási rend vonatkozik mint egyébként) És ezt már többször leírtam a magán egészség ügy a necces komolyabb dolgokat nem tudja (nem is akarja) felvállalni. Tehát ez a fidesz által elíndított minimális befektetői csoportok érdekét képviselő magán orvososdi inkább ártalmas (értelemszerűen lábgomba kenőcs felírása egy elegáns rendelésben vs. sztk rendelőben rühesek között ücsörögve 4 óra után az más tészta, ezekre szükség van. Mit lehetne tenni? A betegeknek, úgy általában az embereknek tudomásul kell venni, és ezt tudatosítani velük hogy az ellátásuk költséges és igenis nem jár minden ingyen. Viszont lehetőséget kell biztosítani, hogy az öngondoskodást megtegyék. Magyarul a több biztosítós, magánbiztosítási rendszer teljes körű bevezetése szükséges. Olyan rendszer ami alapján állami erőforráshoz is hozzá lehet férni magán biztosítás finanszírozással. Sajnos ez a gond, hogy jelenleg pl a Medicover szerződést köt bizonyos magánrendelőkkel, magán kórházakkal, de egy egyetemi klinikával már nem tud. Ez az amit az SzDSZ nagyon helyesen be akart vezetni és biztosítani a betegeknek a co-payment lehetőségét, de egy párt az utcára vitte az embereket és népszavazást kezdeményezett, hogy akartok-e fizetni az egészségügyi ellátásért 300 ft? kérdéssel, ami alapján értelemszerűen elkaszálódott az egész (A felsororolt volt Eü. minisztérek közül nem egyformán voltak szarok egyébként, Rácz, ha meg tudott volna maradni szívesen láttam volna (ő az MSZP-vel is szembe ment az ágazata érdekében).
Összefoglalva és ezeket nem gondolom hagymázas utópiának
1: EU-s átlagnak megfelelő GDP százalékos ÁLLAMI ráfordítás 2: Eü miniszterium visszaállítása 3: Egyetemi autonómia visszaállítása 4: Egyetemeken a gyógyító és oktató-munka szétválasztása 5: Szakmai Kollégiumok régi rendszerű független működtetése és nekik a képzési és finanszírozási rendszer (HBCS revizó nem volt több mint 10 éve!!) felülvizsgálata, finanszírozási kapacitások tényleges munkatevékenység alapján történő átcsoportosítása, fel nem használt keretek átcsoportosításának lehetőségének kidolgozása.
Ezek után a munkakörülmények változnának, beteg életet kevésbé veszélyeztetnénk bérrendezést lehetne létrehozni főleg az ápoló személyzetnek. Hát én így látom. Bocsánat a rendkívül hosszú posztért.
Üdv
diverdoc
több mint 5 éve
Félreértettél valamit.Úgy értettem a múltkori margójára részt, hogy azt bizonygattad, hogy egy bizonyos felelősségteljes egzisztencia kiépítés után, egy magyar polgár meg tudja oldani a problémáit és többek között példának az egészségügyet hoztad fel, ahol Te a "magándokidnak" szólsz és ő az SBO-s dolgokat elintézi. Erre reagáltam, hogy ez nem így van, Te meg úgy, hogy ezért élsz Pesten mert ott de.
Ha valami általad írt dolog történne, akkor gondolom meghalnék. De akkoris meghalok, ha egyedül infarktust kapok, vagy egy IFA frontálisan belémjön. És még sorolhatnánk.
Hanem arról, hogy ha van lehetőség, akkor mit lehet ügyintézni. Ha nincs, akkor nincs, ezt nem kell bizonygatni, evidens.
Sobri Jóska
A most felvetített példáid nagyon rosszak. Abban igazad van, ha valaki élettel összeegyeztethetetlen sérülést szenved akkor azt teljesen mindegy, hogy hol és milyen körülmények között szenvedi el, milyen egészségügyi struktúrájú országban, mert sajnos így is-úgy is belehal. De ha mondjuk az IFA beléd jön jelenleg Pécs környékén nagyobb esélyed van túlélni mint Pesten. Egy súlyos hasi traumánál mi (jelenleg) tudunk érsebészt hívni ha aortat kell ellátni, míg ez az Országos Traumatológiai Intézetnek nevezett helyen jelenleg nem megoldható. Vagy miután kivágtak az IFA-s karambol után a kocsíból és szarrá ment a lábad kezed, akkor az életmentés egy amputációval megoldható, de az érrekonstrukcióval a végtag megmenthető. Ez jelenleg Pesten necces. És itt semmi ismeretség, pénz, egzisztencia nem segít. Csak az, hogy ahol megszoptad ott van-e olyan aki el tudja látni. Amikor az egyetemi lövöldözés után operáltuk a sérülteket (akit én operáltam ott mellkas sebész-hasi sebész és 2(!) érsebész kellett rajtam kívül. Ha az a lövöldözés nem a PTE-n, hanem mondjuk mostanában a SOTE-n van, "Országos Traumatológiai Intézet"-es napon, akkor az a srác ( egyébként mint később megtudtam saját unokatestrvéremet operáltam) nem biztos, hogy megmarad érsebész hiányában. És ez az egészségügyi fenntartó felelőssége. Bizonyos határok között azért természetesen, de mondjuk Ausztriában, Szlovéniában, Cseheknél ütközöl az IFA-val nagyobb eséllyel éled túl, mint nálunk, és itt sem mindegy, hogy hol.
Akut coronaria dolog is olyan, hogy egy ormánsági kevesebb eséllyel fogja túlélni, mint mondjuk egy budapesti, viszont egy leobeni nagyjából bécsivel azonos eséllyel indul. De ez más okok miatt elsősorban nem az érsebész analógia van itt.
Viszont ha már nekem címezted a NER ellenes kirohanást, hagy kérdezzem meg tőled, respektálva hozzáértésedet, hogy ugyan, mit lehetne csinálni?Neked címeztem, mert ezen a fórumon Te képviseled markánsan azt a véleményt, hogy ami itt megy az természetes és elfogadható, minden csak és kizárólag egyéni, önellátási, öngondoskodási felelősség kérdése, és az állami vezetők részéről ez a hozzáállás megfelelő. Véleményedet mindig is rendkívül cinikusnak tartottam és ha sok ilyen vélemény van azt kifejezetten veszélyesnek is érzem.
És nem egy hagymázas, idealista utópia érdekel, olyat én is tudok mondani többet is, hanem valóságalapú reális megoldás.
Ami akceptálja, hogy -tetszik, nem tetszik- az emberek a NER-t akarják, demokratikus módon, a NER meg tele van dilettánssal, ráadásul az egészségügyet mindig agyhalottak irányították korábban is, Mikolától, Cseháktól, Kökényen, Ráczon, Molnáron át Horváthig, Székelyig.
Mi az első lépés?
Leváltod a népet?
Vagy?
Sobri Jóska
Nem Kétfarkú szintű lózungokkal (örök élet, ingyen sör), igen is racionális változtatásokkal nagyon sok mindenen lehetne javítani. Csak ezek a javítások pont ellentétesek lennének az általad védett és természetesnek vett NER mentalitással. Mert bizony úgy Tiborcznak, Lölönek, Vityának, Ceciliának stb kevesebb jutna.
Az alap baj az alulfinanszírozottság. És ebből adódik minden probléma. Mind human, mind kubatura beli hiányosságok. Bérrendezés az egyik priorítás, és ez nagyon fontos, hogy a szakszemélyzetet is érintse. Jelenleg az ápolói helyzet az egyik legtragikusabb, Európában utolsó helyeken kullogunk.
Tehát az Egészségügybe több pénz kell (ez lesz az amit, Te hagymázas utópiának fogysz nevezni, persze, több pénzzel könnyű)! Ezzel szemben folyamatos reál értékű forráskivonás történik.
GDP alapon a 7,2-7,4 es értékkel is már az uccsó tízben vagyunk, de ennek van egy nagyon érdekes vetülete: Az összes egészségügyi kiadás 29%-a magán befizetésből jön be (ez nem paraszolvencia, hanem legális befizetés). És, ha a maradék 71%-ot vesszük, akkor ezzel a GDP alapú százalékos állami finanszírozással az utolsó előtti helyen állunk az állami egészségügyi ráfordítással az EU-ban. És ugye a GDP % összeg relatív,(Svéd GDP vs magyar) forintálisan mondjuk egy főre jutó állami befizetés huszada sincs mondjuk az osztrák állami ráfordításnak. És ezzel szemben építgetjük a stadionokat (nem, ez nem demagógia, ez ebben aspektusban igencsak releváns), külfödi focicsapatokat támogatunk, külföldön építünk (magyar cégeknek természetesen rendkívül haszonnal jár) kórházakat (míg nálunk lehet képek alapján szavazni, hogy az adott kélp Csernobil robbanás után, vagy a János Kórház) stb. stb. Ez a prioritások, az arányik teljes elvesztése. És amivel szoktak fidesz hívők védekezni, hogy ezek a pénzek úgysem lennének elegek a teljes reformra ez nem igaz. Rohonczy úti projekt teljes árából, fenntartásából a Markusovszky teljes adósság állományát plusz még Vas megye OMSZ-át rendbe lehetett volna tenni.
NER rendszerben mindent irányítanak. Szerinted az MTA elleni háború miért zajlik? Mert a szociológiai-társadalomtudományi közlemények valós képet kezdtek a magyar társadalomról adni. Ez elfogadhatatlan, ahogy a szlogenjük mondja. Ezért karaktergyilkosság és neki esnek Lovászéknak és a magyar tudományos életet próbálják ellehetetleníteni és jönnek a sexbarlangos baromságaikkal, amin természetesen a csak 1 percen szocializálódó szavazópolgár höbörög és persze ezek alapján "tetszik, nem tetszik- az emberek a NER-t akarják, demokratikus módon". Ha lenne megfelelő tájékoztatás és tájékozottsághoz való hozzáférés, akkor nem a népet kellene lecserélni, mert már sem akarná a NER-t.
Kérdésed mit kellene tenni az egészségügyben, ami javulást hozna?
1: az állami részvállalást az Unios közép mezőnyhöz felhozni (több pénz nincs, tehát prioritásokat kell változtatni)
2: A fidesz által hozott változtatásokat, amik parancsuralmi kézivezérlést hoztak létre vissza kell állítani.
Miket tett a fidesz: 1.Megszüntette pl az Egészségügyi Minisztériumot. Egy ilyen ágazatnak igen is kell külön tárca ( az oktatást is hasonlónak gondolom). Ezt vissza kell állítani, egy személyi felelőst és nem egymásra mutogató államtitkári-miniszteri-miniszterelnöki körkörös rendszert kell használni.2. Az egyetemi autonomiát megszüntették és a kancellári rendszert bevezették. Ez pl. a PTE-n több mint 100 kancelláriai munkahely létrehozását jelentette, bérkeret emelés nélkül, ami óhatatlanul a beteg ellátásban dolgozó munkaerő elvesztéséhez vezetett. Ezen kívül az egyetemi vezetők a január 20.-a előtti amerikai elnökökhöz hasonló béna kacsák, szart sem tudnak elérni. A kancellária "racionalizál", magyarul egyetemi tevékenységeket kiszervez. Ilyen a takarítás. Külsős cégek takarítanak tragikusan, rabszolgatartó külsős cégek minimál béren, sittes, iszonyatos egzisztenciákat alkalmaznak, akik nagyjából hetente fluktuálnak, és ezek takarítanak a MŰTŐBEN is. Az ország ingerküszöbét elérte, hogy a Vidi stadionjában van Pseudomonas. Basszák meg nálunk a műtöben a bemosakodó helyiségbő kitenyészik,(ráadásul a Pseudomonas szarabb formája) mert olyan a takarítás, de erről nem beszélünk. A PTE, mint Baranya legnagyobb munkáltatója nem rendelkezik a racionalizálás óta mosodával, Bajára teherautóval szállítatjuk a szennyest és vissza!!!! Természetesen ennek megfelelően ruha hiány miatt van, hogy műtét marad el, illetve csúszik, vagy vegyes gazdálkodásban bevetünk egyszerhasználatost, amit viszont nem tudunk kigazdálkodni. Kancellaria rendszer óta 2 asztalos, 2 vizvezeték szerelő van az egész egyetemnek, akiket ha nem tudunk elérni akkor a külsős céget kell hívni (vagy én mint ügyelet orvos szerelem a radiátort, mert a beteg megfagy). Itt a kancellaria rendszer megszüntetése a racionalizálások visszavonása egyértelmű költség megtakarítás lenne ( persze a NER társ mosodája vagy takarítócége szarul járna). 3: a fidesz megszüntette érdemben a Szakmai Kollégiumokat. 3 fős bologatójános ( ez elsősorban nem saját szakmámra vonatkozik, itt szakemberek vannak) van tanácsadói testülettel. Ez összes 13 fő pl urológiát illetően. A Magyar Urológusok Társasága ( az összes magyar urologus legfőbb szakmai társasága) 3 embert tudott ide delegálni és így fordulhatott elő, hogy a fidesz érában olyan ember is lehetett az Urológiai Szakmai Kollégium tagja, akinek nem volt urológiából szakvizsgája!!! Ez miért fontos? Mert ez lenne a legfőbb szakmai testület ami finanszírozási, ellátási, képzési kérdésekben dönt (ene). Ez viszont nem NER kompatibilis. Pl a szakorvos képzés. Nem tudunk beleszólni egy csomó képzési dologba (hogyan legyen valaki mondjuk urológus szakorvos). Az egykapus SBO rendszer agyatlan, meggondolatlan bevezetésével az emberhiány miatt oda kell mennie mindenkinek és saját képzése (amilyen orvos akar lenni) sínyli meg. Kiemelt szintű intézményben kellene 2-3 évet eltölteni, de akkor nem tudna SBO-ra menni, inkább szakmájából legyén kevésbé képzett, meg a mondjuk megy megyei kórház sem akarja évekre elengedni (mert akkor maradna az egy, már nyugdíjas szakorvos). És így jön az elő, hogy nagyjából az országban pár helyen tudnak érdemi munkát végezni. Viszont finanszírozást nem rendelnek a többlet munkához, a NER kompatibilis Kórház vezetési lobbi megtartja a haszontalan helyek finanszírozását, csúcsintézmény meg a hónap második felében már finanszírozás nélkül dolgozik és a kapacitás kontrollt nyögi. Eljutottunk odáig, hogy átjárunk néhányan szomszédos megyékbe operálni, mert nálunk már nincs műtői-anaesth kapacitás, ők meg malmoznak, de ez sem bírható sokáig. Itt egyértelműen kapacitás átcsoportosítással és többlet munkához rendelt finanszírozással (értelemszerűen ahol nem dolgoznak onnan elvéve) lehetne segíteni. Tehát ehhez a ponthoz summázva a Szakmai Kollégiumokat szakmai alapon kellene működtetni, ahogy a fidesz előtt volt.
4: a fidesz mindent megtesz az un magán ellátás irányába terelésért. Ez sikerül is nekik ezt mutatja az EU-s átlagot messze meghaladó magán befizetés aránya. De ez egy veszélyes eltolódást hoz létre ( úgy tűnik csökken pl az orvos eláramlás külföldre. De ez országon belüli eláramlás árán van, a magán szektor vesz fel nagyszámban munkaerőt), és reál értéken csökken az állami szektorban dolgozók száma.És létrejött egy kettős identitás magán ellátóként állami erőforrást használok fel. Erre ékes példa amit Te is írtál Jóska, hogy olyan "magán dokid" van, aki ott főorvos, ahova állami ellátásra is esetleg bemész, és mivel Te kifizetted neki a magán ellátásért a pénz, az állami szektorba is odaszól, esetleg megoperál stb. És ez a rendszert ezt segíti elő, és ha sok hozzád hasonló vélemény van, nem is fog változni. Itt van az orvos társadalom legnagyobb sara, hiszen állami pénzből magánkodhat. Legeklatánsabb a szülészet ahol a magán terhesgondozás keretében okosba beküldik a gravidát a kórházba cukorterhelésre, Uh-ra, laborba stb., ahol ezt soron kívül meg is kapja. (Hivatalos rendelkezés alapján magán egészségügyből állami ellátásra csak sürgős esetet lehet küldeni, ellenkező esetben ugyanaz a beutalási rend vonatkozik mint egyébként) És ezt már többször leírtam a magán egészség ügy a necces komolyabb dolgokat nem tudja (nem is akarja) felvállalni. Tehát ez a fidesz által elíndított minimális befektetői csoportok érdekét képviselő magán orvososdi inkább ártalmas (értelemszerűen lábgomba kenőcs felírása egy elegáns rendelésben vs. sztk rendelőben rühesek között ücsörögve 4 óra után az más tészta, ezekre szükség van. Mit lehetne tenni? A betegeknek, úgy általában az embereknek tudomásul kell venni, és ezt tudatosítani velük hogy az ellátásuk költséges és igenis nem jár minden ingyen. Viszont lehetőséget kell biztosítani, hogy az öngondoskodást megtegyék. Magyarul a több biztosítós, magánbiztosítási rendszer teljes körű bevezetése szükséges. Olyan rendszer ami alapján állami erőforráshoz is hozzá lehet férni magán biztosítás finanszírozással. Sajnos ez a gond, hogy jelenleg pl a Medicover szerződést köt bizonyos magánrendelőkkel, magán kórházakkal, de egy egyetemi klinikával már nem tud. Ez az amit az SzDSZ nagyon helyesen be akart vezetni és biztosítani a betegeknek a co-payment lehetőségét, de egy párt az utcára vitte az embereket és népszavazást kezdeményezett, hogy akartok-e fizetni az egészségügyi ellátásért 300 ft? kérdéssel, ami alapján értelemszerűen elkaszálódott az egész (A felsororolt volt Eü. minisztérek közül nem egyformán voltak szarok egyébként, Rácz, ha meg tudott volna maradni szívesen láttam volna (ő az MSZP-vel is szembe ment az ágazata érdekében).
Összefoglalva és ezeket nem gondolom hagymázas utópiának
1: EU-s átlagnak megfelelő GDP százalékos ÁLLAMI ráfordítás 2: Eü miniszterium visszaállítása 3: Egyetemi autonómia visszaállítása 4: Egyetemeken a gyógyító és oktató-munka szétválasztása 5: Szakmai Kollégiumok régi rendszerű független működtetése és nekik a képzési és finanszírozási rendszer (HBCS revizó nem volt több mint 10 éve!!) felülvizsgálata, finanszírozási kapacitások tényleges munkatevékenység alapján történő átcsoportosítása, fel nem használt keretek átcsoportosításának lehetőségének kidolgozása.
Ezek után a munkakörülmények változnának, beteg életet kevésbé veszélyeztetnénk bérrendezést lehetne létrehozni főleg az ápoló személyzetnek. Hát én így látom. Bocsánat a rendkívül hosszú posztért.
Üdv
Szerkesztette: diverdoc
több mint 5 éve
a fő probléma hogy most már pontosan látjuk a Huawei(és kína) milyen pontokban függ a nyugattólnah ezek meg fognak szűnni középtávon onnantól meg nem lesz fegyver az USA-nak
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
edition.cnn.com/2019/06/29/business/huawei-trump-us-goods/index.htmlNem azzal van a probléma, hogy ha tiltanak valamit, ami mondjuk kémkedik utánad. Ez teljesen oké. Ha ez így lenne ténylegesen, akkor érthető is lenne. De nincs így. Nézd majd meg egyszer a fogyasztási adatokat egy telefonon. Messze a Facebook fog vezetni. Majd egyszer ne indítsd el 3-4 napig, és nézd meg, hogy kb. ugyanúgy áll a fogyasztása a per nap. Akkor ki is kémkedik?a google nem a öngmagában a huawei license miatt lobbizik sztemNem értem ezt a sírást a Huaweiért. Kurva veszélyes kínai telót venni adatvédelmi szempontból, nem véletlen tilos ilyet venni pl a közszolga vagy néhán országban, az usaban meg ugye en bloc be van tiltva. Szvsz Trump ebben speciel pont jó helyre ütött.
hanem hogy ha a huawei megcsinálja a saját op rsz-ét
akkor amint kész a teljes kínai piac átáll
ami 2 dolgot jelent:
- rengeteg bukott license
- rengeteg bukott bevétel a play store-ból
- egy erős háttérrel rendelkező konkurencia
Negritis
Amadeus
Trump nem ütött jó helyre, mert ennek az egésznek SEMMI köze nincs az adatvédelemhez. A Huawei csak egy eszköz Trumpék kereskedelmi háborújában. Borzasztóan veszelyés politikai haszonszerzésre használni kereskedelmi eszközöket. Gyakorlatilag az újratárgyalt egyezmények egyikse sem tartalmaz érdemi változást.
Szóval nem, Trump itt sem jól járt el.
Gyurma Pappa
Ugye, milyen gyorsan javítgatják ki a biztonsági réseket?
Az egész parádé csak egy farokméregetés. Minimális elmozdulás lesz a tényleges kereskedelmi hatásokban. A lényeg az, hogy bilaterális egyezmények legyenek, mert ott könnyebb zsarolni a partnereket, mint a multilaterális egyezményekben, ahol olyan hülyeséggel kell foglalkozni, mint konszenzus meg megegyezés meg ilyenek. Egy USA méretű kereskedelmi hatalomnak ez természetesen érthető reakciója (most hogy ez jó-e vagy sem, azt nem itt fogom levezetni, annyi időm nincs, röviden: nem), de hogy egy M.o.-féle porszemnek rossz, ez biztos.
több mint 5 éve
faszméregetés over?napidroid.hu/breking-az-usa-feloldja-huawei-elleni-szankciokat/
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
rontgen.444.hu/2019/06/28/az-ersebesz-halalaFélreértettél valamit.
Sobrinak a multkori beszelgetesunk margojara.
Kivancsi vagyok ha mondjuk konyoktoresnel elszallna a kar veroered, vagy ne adj iste az aortad szakadna a “magan dokid”, hogyan tudna “odaszolni”? Vagy melyik magan intezmenyben fizeted ki a polytrauma ellatasod? Es ezert elsz Pesten, írtad. Pecsett most 3 an adnak érsebesz ugyeletet ( amig birjak), ami jobb egy picit de nem elegseges. Es ez szinte minden szakmara igaz, a Traumatologus Tarsasag vesz kozgyulest hivott ossze ( ertelemszeruen nem a Szakmai Kollegium), mert nem lehet a betegeket ellatni. En magam juliusban csak 14- et fogok ugyelni. Ezt kellene megerteni, hogy kiemelt muteteket csak az allami szektor vallal fel ( neki is kell), ezeket magan intezmenyek nem latjak el ( trauma, eges, onkologiai sebeszet stb). Az allami pedig az alulfinanszirozottsag, az infrastruktura es human eroforras hianya miatt nem kepes ellatni. Toth Gyula most arcot es nevet adott a politikai cinizmus-nihilizmus aldozatainak. Peterffys kollegaim szerint tobbszor konyorgott, hogy nem birja mar segitsen a fenntarto. Hiaba. Nem volt kepes azt mondani: jo akkor en se csinalom tovabb, dogoljenek csak a betegek! Es ebbe o halt bele. Elobb-utobb tenyleg nem lesz aki gyogyitson. Es ez a NER barataid lelken fog szaradni. Bocs a hosszu hozzaszolasert, nem szemelyes volt, csak elkeseredett ( gyulolkodjunkbe is mehetett volna)
diverdoc
Viszont ha már nekem címezted a NER ellenes kirohanást, hagy kérdezzem meg tőled, respektálva hozzáértésedet, hogy ugyan, mit lehetne csinálni?
Mi az első lépés?
Leváltod a népet?
Vagy?
több mint 5 éve
Az urologia nem beutalo koteles ( a keves szakma egyike). Nem SBO latja el a betegeinket, surgossegi eset is direktbe jon urologiara. Ez specialis Petz Aladarra jellemzo hulyeseg lehet, mint pl. hogy nincs urologus ugyelets (ez is penz). Egyebkent a Szepi csodat tett azzal az osztallyal, nagyon tisztelem ot, jo ismerost valasztottal😁Egyebkent az altalam leirt esetekben nincs az a szint ami felett mukodik. Nagyer elszall es nem rekonstrualjak annyi. Mire Becsbe kiviszik, vagy mondjuk az Adriarol visszarangatjak esetleges NER lovag balesetehez, annak annyi. Csak ahhoz is stupidok, hogy ezt belassak
Az SBO rendszer pedig alapjaiban van elrontva, es ezert van amit leirsz, es igazad van borzaszto. A ket legfobb hiba: ugy alakitottak ki mintha egy haznal fal nelkul csinalnanak tetot es csodalkozunk mindig osszeomlik, masik meg a magyar tarsadalom nem erti a szot: surgossegi.
Reszletesebben: az egykapus SBO-val sikerult megszuntetni egy csomo szakellatast ez ohatatlanul kronikus ellatasi-gondozasi-kivizsgalasi megjeleneseket general az SBOn. Munkaero hiany miatt odavezenyelnek parancsiralmi szoval mindenkit, hogy szam ertekre meglegyenek, de zero a tudas ( erdemes lenne elolvasni a soproni urologus rezidens kalvariajat aki azert hagyta el vegul az orszagot, mert mar egy eve koteleztek infarktusos, strokeos stb betegek ellatasara felugyelet nelkul, ugy hogy meg a valasztott szakmajabol sem volt szakvizsgaja nem am kardiologiabol vagy neurologiabol). Nincs sebeszet, belgyogyaszat, ideg stb ugyelet csak ez az egykapus baromsag. Ha a triazson hozzaerto vanmeg akkor sem tud szelektalni. A masik pedig, hogy szunyogcsipes es receptfeliras nem SBOra valo jo lenne felfogni a betegeknek.
Szerkesztette: diverdoc
több mint 5 éve
rontgen.444.hu/2019/06/28/az-ersebesz-halalaGondolom (illetve mindannyian tudjuk, hogy) van az a szint ami fölött már ez is működik. Te gondolom pontosan tudod, hogy most hol, én nem. Annak idején a "régi szép időkben" a "krém" a honvéd kórház(ak) bizonyos részlegeiben volt kezelve, különutasan, kiemelt szolgáltatást kapva, azonnali elsőbbséggel minden vizsgálatra (labor, mri, akármi).
Sobrinak a multkori beszelgetesunk margojara.
Kivancsi vagyok ha mondjuk konyoktoresnel elszallna a kar veroered, vagy ne adj iste az aortad szakadna a “magan dokid”, hogyan tudna “odaszolni”? diverdoc
De erre hivatkozni, hogy "meg lehet oldani" hipokrita dolog. Gondolom Sobri nem is erre gondolt. Ha netán mégis igen, akkor good for you, but sh*t the f* up. Ilyen módon Bangladesben is hozzá lehet jutni elit ellátáshoz, ettől még a bangladesi egészségügy nem lesz jó. És ha egy bangladesi "kiválasztott" kiállna, hogy "meg lehet oldani, oldjad meg, ha talpraesett vagy", akkor inkább egy orrbavágást éreznék érte jogosnak, nem bólogatást. Szerintem mindannyian - Sobri is - így vagyunk ezzel, szóval ezt zárjuk is le.
Az "odaszólással" egyébként az is baj, hogy vagy működik, vagy nem. Pl. én sajnos rendszeres veseköves vagyok. Komoly, nagy görcsöm - le is kopogom gyorsan - néhány évente van "csak", de ha van, az egy kínszenvedés. Két hete begörcsöltem, de nagyon. Személyesen ismerem a győri urológia főorvosát (civil, személyes jó kapcsolat, nem "fizetek érte"), neki elvileg bármikor "oda tudok, tudnék" szólni. Volt már olyan, hogy megtettem. De két hete éppen szabadságon, távol keleten nyaralt. És innentől biza az volt, hogy az urológiai osztályon a többi orvos (akit a főorvoson keresztül szintén ismerek) széttárta a kezét, hogy ne haragudjak, nem mernek ellátni közvetlenül, mert megüthetik a bokájukat. Menjek a sűrgősségire, vigyem végig, úgyse fognak semmi mást tenni, mint kapok egy fájdalomcsillapítót, és ha a kő nem akadt el, elhajtanak. Utána azzal a papírral már mehetek majd hozzájuk. Hívjam fel a fél világgal arrébb nyaraló főorvos ismerőst, hogy szóljon haza a kollégának, hogy de mégis lásson el? Nem tettem meg. Átmentem a sürgősségire, és röpke 8 órányi várakozás után megkaptam a fájdalom csillapító shotot. Nyolc órát vártam "szülési szintű" fájdalmakkal egy kb. vasúti várónak megfelelő teremben, műanyag székeken szorongva a többi beteg között. között. Az ország egyébként egyik legszebb, legjobban ellátott kórházában. Csak azért, hogy kapjak egy shotot, meg egy papírt, amivel aztán már átmehettem az urológiára, és foglalkozhattak velem. És, ha nem akarom magam úgy érezni, hogy lekötelezem magam teljesen egy embernek (azért a világ másik felén nyaraló embert felhívni szabadsága közben nem mindenki számára természetes, ha nem szoros barátról van sző. Nekem legalábbis nem az. Az említett fődoki jó ismerős, de nem barát. Normál körülmények között, ha dolgozik, felhívom, de ilyen körülmények között már nem. És nem tudok rá megoldást, hogy mit tudnék tenni. Pénzzel nem tudom megoldani.)
A problémám az, hogy ez "csak" egy vesekő, ami azon kívül, hogy kvára fáj, ha nem okoz elzáródást, nem egy big deal. Viszont ilyenkor mindig besz*rok, hogy mi lesz, ha egyszer big deal lesz?
A sűrgősségire egyébként nem tudok rosszat mondani, azon kívül, hogy 8 órába került. Ami persze alapvető probléma. Ez az alapvető probléma. De az engem ellátó dokira egy rossz szavam nincs, amikor hozzá jutottam végül, akkor udvarias, figyelmes volt velem, megcsinálta amit kell, stb. Egyszerűen annyi volt a beteg, hogy ennyi időbe telt. Nem látok a színfalak mögé, nem tudom, hogy egy ilyen helyen mennyi a "kávézás", ill. mennyire jó/rossz a szervezés. Nem tudom, hogy mennyit lehetne javítani egyszerű jobb szervezéssel ill. jobb munkáva. Én az engem ellátó dokiról a benyomások alapján a jót feltételezem, de mint mondtam, nem látok mögé. A végeredmény viszont az, hogy még egy ilyen országos összevetésben jobbnak számító helyen is, az ellátott betegek lényegében 90%-a - kb. mindenki, akinek van ereje ahhoz, hogy panaszkodni tudjon - teljesen ki van akadva a hosszú időtől. És a körülményektől. Volt ott pl. egy 80 körüli bácsika, akinek a feleségét délután háromkor hozta be a mentő, a bácsika pedig vele jött. Éjjel egy volt, és a bácsika azóta ott várt kint a váróban. Melegben, sz*r, kényelmetlen műanyag székeken szorongva. Az egész váróban nem volt egy normális ülő alkalmatosság, amire egy 80 éves ember le tudna úgy ülni, hogy ne sajogjon 10 percen belül mindene. A párom éjjel 1 körül elment és hozott egy ásványvizet a bácsinak, mert már a kiszáradás jeleit mutatta, sápadozott szegény. És ő nem is a beteg volt, csak a kísérő. A betegek ugyanott ülnek és várnak, ha nem annyira le vannak robbanva, hogy ágy kell nekik. Mondom, én nem akarom szidni az ott dolgozókat, ők felteszem megteszik amit lehet, de az élmény egyszerűen ilyesztő. Nem vagyunk egy Svájc, de ENNYIRE azért nem vagyunk 3. világbeli ország sem, hogy ENNYIRE le legyen pukkanva az ellátásunk.
(Nem a gyűlölködjünkbe raktam, mert nem szentségelni akarok, bár tény, hogy közben sokat szentségeltem. Egyszerűen csak bánt tudni, látni és átélni, hogy ez a helyzet, és lehetne ez jobb is. Még nálunk is.)
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond
több mint 5 éve
rontgen.444.hu/2019/06/28/az-ersebesz-halalaSobrinak a multkori beszelgetesunk margojara.
Kivancsi vagyok ha mondjuk konyoktoresnel elszallna a kar veroered, vagy ne adj iste az aortad szakadna a “magan dokid”, hogyan tudna “odaszolni”? Vagy melyik magan intezmenyben fizeted ki a polytrauma ellatasod? Es ezert elsz Pesten, írtad. Pecsett most 3 an adnak érsebesz ugyeletet ( amig birjak), ami jobb egy picit de nem elegseges. Es ez szinte minden szakmara igaz, a Traumatologus Tarsasag vesz kozgyulest hivott ossze ( ertelemszeruen nem a Szakmai Kollegium), mert nem lehet a betegeket ellatni. En magam juliusban csak 14- et fogok ugyelni. Ezt kellene megerteni, hogy kiemelt muteteket csak az allami szektor vallal fel ( neki is kell), ezeket magan intezmenyek nem latjak el ( trauma, eges, onkologiai sebeszet stb). Az allami pedig az alulfinanszirozottsag, az infrastruktura es human eroforras hianya miatt nem kepes ellatni. Toth Gyula most arcot es nevet adott a politikai cinizmus-nihilizmus aldozatainak. Peterffys kollegaim szerint tobbszor konyorgott, hogy nem birja mar segitsen a fenntarto. Hiaba. Nem volt kepes azt mondani: jo akkor en se csinalom tovabb, dogoljenek csak a betegek! Es ebbe o halt bele. Elobb-utobb tenyleg nem lesz aki gyogyitson. Es ez a NER barataid lelken fog szaradni. Bocs a hosszu hozzaszolasert, nem szemelyes volt, csak elkeseredett ( gyulolkodjunkbe is mehetett volna)
több mint 5 éve
Gyárfásunk csak meg lett végül gyanusítvaMár egy éve meg lett gyanúsítva.
Amadeus
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 5 éve
Jelenlegi társadalmi formánk legitimációját az életszínvonal biztosítja. A vele járó fogyasztás a klímavédelem ellen dolgozik. Sakk matt.
"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv
több mint 5 éve
Kampman
28 359
Gyárfásunk csak meg lett végül gyanusítva10-15 év múlva ebből akár még elsőfokú ítélet is lehet.
Amadeus
több mint 5 éve
Amadeus the Young
32 915
Gyárfásunk csak meg lett végül gyanusítva
criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 5 éve
Lehet.Az nem attól függ, hogy szerinted milyen, hanem hogy mi a célja.Már mondtam: nem vagyok politikus.Nem látom a különbséget abban, ahogy a tetteik következményeihez állnak.Engem ez annyira nem izgat. Politikus, tudatos, milliárdokat kaszál, kiegyensúlyozott, boldog vezető. Ezek álkérdések.Akkor sokkal érdekesebb lenne a vonatkozó kérdéseket feltenni Orbánnal kapcsolatban, nem?Mindig is kiváncsi ember voltam.Vajon megérte O1Gának 1 hónapnyi bohóckodásért feláldoznia a független újságírói képét, amit önmagárol sugallt sokáig?Ilyen morális kérdések mióta érdekelnek téged?
Vajon O1Ga tényleg elhitte, hogy majd ő vezeti a fővárost, vagy úgy véli, hogy lehet VágóIstván 2.0 Gyurcsány istállójában, és majd beül egy kerületi KT-be, vagy felkerül a DK 22-es ogy-i listájának mondjuk ötödik helyére?
Vajon felfogta e O1Ga, hogy a valóban független újságírótársadalomnak mennyit ártott ezzel az indulással, hisz ezek után a fideszmédia bárkire, aki magát függetlennek vallja könnyedén rámondhatja, hogy “ja most függetlennek mondod magad, de egy hónap múlva kiderül rólad is, hogy Gyurcsánybérenc vagy, ahogy Olgárol is kiderült!?”?
Sobri Jóska
Jan
Sobri Jóska
Pl: OV tényleg elhitte hogy majd ő fogja vezetni a Bizottságot, vagy legrosszabb esetben is ő lesz a királycsináló?
Vagy: vajon felfogta OV hogy az elmúlt 10 évvel mennyit ártott azoknak a politikusoknak, akik egyszer tényleg polgári vagy kereszténydemokrata kormányzást szeretnének csinálni?
Ésatöbbi... 😊
Jan
Valamint én nem voltam/vagyok/leszek politikus, semmi azonosulásom nincs se a hivatásával, se a kereszténydemokráciával, se a korményzással, de amit tesz, az számomra logikus, átlátható, pragmatikus, utilitarista.
Ellenben O1Ga...
Sobri Jóska
Nyilván OV-t sem érdekli hogy mi lesz a következő politikus generáció megitélésével, és Olgát sem, hogy mi lesz az újságírók megitélésével.
Akkor ami az egyiknél probléma a számodra, a másiknál miért nem?
Jan
Megpróbálom egyszerűbben:
OV tettei politikusként racionálisak, logikusak, pragmatikusak.
O1Gáé újságíróként nem.
Sobri Jóska
Lehet hogy Olgának van egy olyan célkitűzése aminek az eléréséhez ez teljesen racionális, logikus és pragmatikus lépés volt -csak te még nem látod hogy mi az elérendő cél, és ezért nem látod benne a logikát.
Jan
Csak nem erről írtam.
több mint 5 éve
Tud 37 dekázni, ma itt az már bőven elég..Jogász karriernek sovány azért ahhoz, hogy miniszter legyen.Ha már érdekel:AmadeusVarga Juditnak örülsz?
Sobri Jóska
g7.hu/kozelet/20190628/ferjevel-egyszerre-emeltek-fel-orban-miskolci-ekszerdobozbol-indulo-uj-miniszteret/
kolok1972
Amadeus