USA és a világ
31 feliratkozó
9 hónapja
youtu.be/Iihz5rBg7_I?si=Rt6IgzeFa2Buj4wgKét fontos dolog (a harci jelentések én nem követem és nem is igazán akarok belegondolni):
Az oroszok március 1 és augusztus 31 között banolják a gázolaj exportot (ahogy tavaly is), illetve sok éves mélyponton a termelés, köszönhetően a sikeres ukrán dróntámadásoknak.
11 perc körül kezdődik az a rész, hogy a lengyelek szerint az oroszok 6 milliárd dollár értékben adtak el titokban aranyat.
Tuti azért, mert egyébként fenntartható ez a háború a végtelenségig.
Szóval, kezd érdekes lenni a kérdés, hogy kinek is fontosabb ez a tűzszünet.
Tudom-tudom, végtelen erőforrások vannak, örökre mehet ez a háború.

9 hónapja
Lenyegeben ugyanott vagyunk, hogy azokat amiket nem tud eloallitani az orosz gazdasag, kivulrol kell megvenni, ertektelen rubellel pedig azt nehez, de pontosan tudjuk, hogy hogyan jatszak ki ezt az oroszok.Tegyuk fel, hogy a kovetkezo honapban megszunik 7 millio munkahely (10%-a a teljes munkahelyek szamanak). Mi tortenik? Levaltjak VP-t? Forradalom lesz?Egy értéktelen rubel, amiért semmi nem kapni, és csak romlik, ahogy egyre többet nyomsz belőle, a létérdeküket kockáztatja.
undisputedly
Gyurma Pappa
Rosszul jarnak vele, mert lesapolja oket kina meg india, de attol meg be tudjak szerezni, ha beirod googliba, hogy "Russia + yuanization" vagy "Russia + rupee trade", tele fan gazdasagi elemzesekkel arrol, hogyan vasarolnak az oroszok yuannal meg rupiaval mar most is.
Egyszerubb, ha az olajra es foldgazra valutakent tekintunk. Azert mindig kapnak masik fajta valutat (yuan, rupia, de meg dollart is), ez ennek a "valutanak" az arat nem az orosz gazdasag szankciok alatti teljesitmenye es a penznyomtatas hatarozza meg (mint a rubelet), hanem a koolaj es foldgaz vilagpiaci ara.
Szerkesztette: undisputedly
9 hónapja
Tegyuk fel, hogy a kovetkezo honapban megszunik 7 millio munkahely (10%-a a teljes munkahelyek szamanak). Mi tortenik? Levaltjak VP-t? Forradalom lesz?Nem. A magyar gazdaság fő problémája az volt a 20. század közepén, hogy a durván értéktelendő forintért semmit nem lehetett venni. Akkor még nem volt monetáris rendszer, bonyolultabb volt egyébként is minden.
undisputedly
De nem menjünk ennyire messze, az argentinoknak sem az a gondja, hogy egyre szegényebbek, hanem hogy konkrétan nem tudnak semmit megvenni már a nemzetközi kereskedelemben.
Az irániak is pénzért segítenek. Itt nincsenek barátságok. Ahogy tud Putyin egy platformon lenni kérdésekben Erdogannal, úgy tud az irániakkal is, vagy most épp Trumppal. Érdekek mentén.
Egy értéktelen rubel, amiért semmi nem kapni, és csak romlik, ahogy egyre többet nyomsz belőle, a létérdeküket kockáztatja. Nincs fejlett ipar Oroszországban. Pl. a félvezető gyártásuk fél évtizedes lemaradásban van (ennek ellenére óriási hír volt, hogy EU vett belőle, máskérdés).
Egyszerűen és röviden, tömören csődbe megy az ország. Lőszert persze, a végtelenségig lehet gyártani. De nehéz lesz találni embert is, aki kilövi..

9 hónapja
Mivel az orosz gazdaság leválasztotta magát a világgazdaságról, és a háborús finanszírozást maguknak fizetik (amikor a Ladákba való automata váltóhoz sincs technológiai tudásuk), ezért ugye csak arra tudok gondolni, hogy szórakozásból költenek napi 60-70 millió USD-t a rubel megtámasztására (évi 32 mrd USD az összköltsége ennek), és nem azért mert ugye ha nem tudnak több rubel nyomni, vagy szart sem ér már, akkor nem fognak tudni fizetni technológiáért.Azt senki nem vitatja, hogy: tenni a sajat valuta ertekallosagaert > nem tenni erte
www.youtube.com/watch?v=vkhTJb3RQjY
Jobb ötletem nincs, hiszen más okuk nincs rá, mint megtudtam, ők így mulatnak. A béketárgyalások ezt teszik egyre olcsóbbá, így valószínűleg egyre kevésbé mulatnak jól, hiszen más oka nem elképzelhető már ennyi pénz elégetésének a devizapiacokon.
Gyurma Pappa
De az az elmelete a videoidnak, hogy ha koltsegvetesi krizisbe kerulnek az oroszok a mostaninal is nagyobb mertekben, akkor az a haborus erofesziteseiket drasztikusan lelassitja.
Erre viszont semmilyen bizonyitek, sot, a sajat tortenelmuk es a diktatorikus rendszer sajatossagai + a kifogyhatatlannak tuno nyersanyagbazis is a masik serpenyoben van.
Tegyuk fel, hogy a kovetkezo honapban megszunik 7 millio munkahely (10%-a a teljes munkahelyek szamanak). Mi tortenik? Levaltjak VP-t? Forradalom lesz?
Tobbszor lattuk mar naluk, hogy ha kell, hagyjak,h ogy milliok haljanak ehen vagy tengodjenek melyszegenysegben, a rendszer attol meg biztos labakon all.
Viszont arra meg egyik video sem tert ki, hogy hogyan lehetne elvonni a nyersanyagbeveteleket toluk (nem lehet, csak ha a vilagpiaci arat manipulalod, azt meg a tobbi olajtermelo allam nem engedi).
A nekunk talan legjobb forgatokonyv szerint is ott marad egy kis kozepes gazdasagu, nagy nepessegu, szegeny orszag, alacsony GDP-vel, de relativ biztos bevetelekkel amibol veszik az irani dronokat meg gyartjak a fegyvereket es lovik a szomszed orszagot.
9 hónapja
Mivel az orosz gazdaság leválasztotta magát a világgazdaságról, és a háborús finanszírozást maguknak fizetik (amikor a Ladákba való automata váltóhoz sincs technológiai tudásuk), ezért ugye csak arra tudok gondolni, hogy szórakozásból költenek napi 60-70 millió USD-t a rubel megtámasztására (évi 32 mrd USD az összköltsége ennek), és nem azért mert ugye ha nem tudnak több rubel nyomni, vagy szart sem ér már, akkor nem fognak tudni fizetni technológiáért. www.youtube.com/watch?v=vkhTJb3RQjY
Jobb ötletem nincs, hiszen más okuk nincs rá, mint megtudtam, ők így mulatnak. A béketárgyalások ezt teszik egyre olcsóbbá, így valószínűleg egyre kevésbé mulatnak jól, hiszen más oka nem elképzelhető már ennyi pénz elégetésének a devizapiacokon.

9 hónapja
Ha a polymarketen fogadni kellene, akkor en is arra tennem a penzem, hogy rosszabb lesz. Rengeteg belso -valos- ellentet es tarsadalmi kulonbseg, annal is rosszabb szervezeti struktura, raadasul se az USA-nak, se Kinanak nem erdeke, hogy egysegesebb es erosebb EU legyen.Hát, pedig sztem ennél csak rosszabb lesz a jövőben.Ez egyszeru, en "EU-hivo" vagyok.Én azt nem értem, hogy miközben más tekintetben kifejezetten racionális vagy, folyamatosan T/1-ben beszelsz az EU-ról, miközben nincs ilyen. 27 külön tagállam van, ahol minden tagállam a saját érdekeit nézi jobb esetben - ugye nálunk nem az ország, hanem az országot uraló slepp érdekeit nézik - és ha azzal nem ellentétes akkor képesek vmi közös állaspontot képviselni. Hogy az elmúlt 15 év után ez nem evidencia, azt nem tudom hova tenni...Ne a kiralyi csalad kepviselje az EU-t es tagabban europat, de hasznaljuk fel oket es beszeljenek vele. Kuldjuk Melonit is. Kozben dontsuk el ki kepviselje az EU-t es ne tagallami szinten utazgassunk, mert amig ez megy, sosem lesz erosebb EU.igen, mert korabban nem kellett oket meghivni mivel tagok voltak 😉 en kifejezetten nem orulnek annak, ha az Uniot Vilmos kepviselne. lehet egyeztetni nyilvan sot ha ennyire kozosen akarunk fellepni akkor menjen Vilmos meg Giorgia kozosen, de azt mondani, hogy akkor a brit uralkodocsalad targyaljon az EU neveben, nekem sok. tudom, en tulsagosan is szuverenista vagyok veled szemben.Az elmult egy honapban azzal buszkelkedett az EU, hogy Starmer az elso brit vezeto akit behivtak EUs meetingekre. Ha politikai szovetsegesnek tekintik ujra az angolokat, akkor tessek szepen megkerni Williamet, hogy ugyan, menjel mar es beszelj vele, es nem Starmert, akit Trump kifejezetten gyulol.A masik a brit kiralyi csalad, kulonosen William herceg a jelenlegi garniturabol (Erzsebet kiralyno es a vele valo talalkozas a legkedvesebb elso ciklusos emleke, a privat gepen mappakat tart az ott keszult kepekbol). Egyiket se kuldte az EU, hogy beszeljenek vele.mondjuk erdekes az EU szemere vetni, hogy egy nem tagallama tronorokoset miert nem kuldte Trumphoz ... de tudom, mindenrol azunio tehet.
undisputedly
csebi
undisputedly
csebi
Szerk: Btw, evek ota kileptek az EU-bol es nem jarnak meetingekre.
undisputedly
gabokocka
Amugy techikailag is a vezetonk VdL peldaul, szoval indokolt a T/1-ben valo kritizalasa az EU-nak. Ertem amit mondasz, hogy gyakorlatban a tagallami erdekek felulirjak a szovetsegit, en is elismerem a lentiekben, de nekem ez nem tetszik es remelem valtozik a jovoben.
undisputedly
gabokocka
Pedig szerintem a kovetkezo 75 evben kenyszer lesz a szorosabb egyesulesre, ha labdaba akarunk rugni, de ezt majd a kovetkezo generaciok eldontik es leboxoljak.
9 hónapja
Hát, pedig sztem ennél csak rosszabb lesz a jövőben.Ez egyszeru, en "EU-hivo" vagyok.Én azt nem értem, hogy miközben más tekintetben kifejezetten racionális vagy, folyamatosan T/1-ben beszelsz az EU-ról, miközben nincs ilyen. 27 külön tagállam van, ahol minden tagállam a saját érdekeit nézi jobb esetben - ugye nálunk nem az ország, hanem az országot uraló slepp érdekeit nézik - és ha azzal nem ellentétes akkor képesek vmi közös állaspontot képviselni. Hogy az elmúlt 15 év után ez nem evidencia, azt nem tudom hova tenni...Ne a kiralyi csalad kepviselje az EU-t es tagabban europat, de hasznaljuk fel oket es beszeljenek vele. Kuldjuk Melonit is. Kozben dontsuk el ki kepviselje az EU-t es ne tagallami szinten utazgassunk, mert amig ez megy, sosem lesz erosebb EU.igen, mert korabban nem kellett oket meghivni mivel tagok voltak 😉 en kifejezetten nem orulnek annak, ha az Uniot Vilmos kepviselne. lehet egyeztetni nyilvan sot ha ennyire kozosen akarunk fellepni akkor menjen Vilmos meg Giorgia kozosen, de azt mondani, hogy akkor a brit uralkodocsalad targyaljon az EU neveben, nekem sok. tudom, en tulsagosan is szuverenista vagyok veled szemben.Az elmult egy honapban azzal buszkelkedett az EU, hogy Starmer az elso brit vezeto akit behivtak EUs meetingekre. Ha politikai szovetsegesnek tekintik ujra az angolokat, akkor tessek szepen megkerni Williamet, hogy ugyan, menjel mar es beszelj vele, es nem Starmert, akit Trump kifejezetten gyulol.A masik a brit kiralyi csalad, kulonosen William herceg a jelenlegi garniturabol (Erzsebet kiralyno es a vele valo talalkozas a legkedvesebb elso ciklusos emleke, a privat gepen mappakat tart az ott keszult kepekbol). Egyiket se kuldte az EU, hogy beszeljenek vele.mondjuk erdekes az EU szemere vetni, hogy egy nem tagallama tronorokoset miert nem kuldte Trumphoz ... de tudom, mindenrol azunio tehet.
undisputedly
csebi
undisputedly
csebi
undisputedly
gabokocka
Amugy techikailag is a vezetonk VdL peldaul, szoval indokolt a T/1-ben valo kritizalasa az EU-nak. Ertem amit mondasz, hogy gyakorlatban a tagallami erdekek felulirjak a szovetsegit, en is elismerem a lentiekben, de nekem ez nem tetszik es remelem valtozik a jovoben.
undisputedly
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
9 hónapja
Ez egyszeru, en "EU-hivo" vagyok.Én azt nem értem, hogy miközben más tekintetben kifejezetten racionális vagy, folyamatosan T/1-ben beszelsz az EU-ról, miközben nincs ilyen. 27 külön tagállam van, ahol minden tagállam a saját érdekeit nézi jobb esetben - ugye nálunk nem az ország, hanem az országot uraló slepp érdekeit nézik - és ha azzal nem ellentétes akkor képesek vmi közös állaspontot képviselni. Hogy az elmúlt 15 év után ez nem evidencia, azt nem tudom hova tenni...Ne a kiralyi csalad kepviselje az EU-t es tagabban europat, de hasznaljuk fel oket es beszeljenek vele. Kuldjuk Melonit is. Kozben dontsuk el ki kepviselje az EU-t es ne tagallami szinten utazgassunk, mert amig ez megy, sosem lesz erosebb EU.igen, mert korabban nem kellett oket meghivni mivel tagok voltak 😉 en kifejezetten nem orulnek annak, ha az Uniot Vilmos kepviselne. lehet egyeztetni nyilvan sot ha ennyire kozosen akarunk fellepni akkor menjen Vilmos meg Giorgia kozosen, de azt mondani, hogy akkor a brit uralkodocsalad targyaljon az EU neveben, nekem sok. tudom, en tulsagosan is szuverenista vagyok veled szemben.Az elmult egy honapban azzal buszkelkedett az EU, hogy Starmer az elso brit vezeto akit behivtak EUs meetingekre. Ha politikai szovetsegesnek tekintik ujra az angolokat, akkor tessek szepen megkerni Williamet, hogy ugyan, menjel mar es beszelj vele, es nem Starmert, akit Trump kifejezetten gyulol.A masik a brit kiralyi csalad, kulonosen William herceg a jelenlegi garniturabol (Erzsebet kiralyno es a vele valo talalkozas a legkedvesebb elso ciklusos emleke, a privat gepen mappakat tart az ott keszult kepekbol). Egyiket se kuldte az EU, hogy beszeljenek vele.mondjuk erdekes az EU szemere vetni, hogy egy nem tagallama tronorokoset miert nem kuldte Trumphoz ... de tudom, mindenrol azunio tehet.
undisputedly
csebi
undisputedly
csebi
undisputedly
gabokocka
9 hónapja
Én azt nem értem, hogy miközben más tekintetben kifejezetten racionális vagy, folyamatosan T/1-ben beszelsz az EU-ról, miközben nincs ilyen. 27 külön tagállam van, ahol minden tagállam a saját érdekeit nézi jobb esetben - ugye nálunk nem az ország, hanem az országot uraló slepp érdekeit nézik - és ha azzal nem ellentétes akkor képesek vmi közös állaspontot képviselni. Hogy az elmúlt 15 év után ez nem evidencia, azt nem tudom hova tenni...Ne a kiralyi csalad kepviselje az EU-t es tagabban europat, de hasznaljuk fel oket es beszeljenek vele. Kuldjuk Melonit is. Kozben dontsuk el ki kepviselje az EU-t es ne tagallami szinten utazgassunk, mert amig ez megy, sosem lesz erosebb EU.igen, mert korabban nem kellett oket meghivni mivel tagok voltak 😉 en kifejezetten nem orulnek annak, ha az Uniot Vilmos kepviselne. lehet egyeztetni nyilvan sot ha ennyire kozosen akarunk fellepni akkor menjen Vilmos meg Giorgia kozosen, de azt mondani, hogy akkor a brit uralkodocsalad targyaljon az EU neveben, nekem sok. tudom, en tulsagosan is szuverenista vagyok veled szemben.Az elmult egy honapban azzal buszkelkedett az EU, hogy Starmer az elso brit vezeto akit behivtak EUs meetingekre. Ha politikai szovetsegesnek tekintik ujra az angolokat, akkor tessek szepen megkerni Williamet, hogy ugyan, menjel mar es beszelj vele, es nem Starmert, akit Trump kifejezetten gyulol.A masik a brit kiralyi csalad, kulonosen William herceg a jelenlegi garniturabol (Erzsebet kiralyno es a vele valo talalkozas a legkedvesebb elso ciklusos emleke, a privat gepen mappakat tart az ott keszult kepekbol). Egyiket se kuldte az EU, hogy beszeljenek vele.mondjuk erdekes az EU szemere vetni, hogy egy nem tagallama tronorokoset miert nem kuldte Trumphoz ... de tudom, mindenrol azunio tehet.
undisputedly
csebi
undisputedly
csebi
undisputedly
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
9 hónapja
sztem surányiRóna Péter: A közgazdász szerint ehhez elég megtörni a dollár privilegizált helyzetét, ami Kínának sem tetszik. A nagy európai országok könnyen nyomást gyakorolhatnának a gazdasági szereplőikre, hogy azok a dollár helyett használjanak eurót, egyébként különadót kell fizetniük.Nem értek hozzá, majd kijavít aki igen
Róna Péter azt mondta: ezzel a lépéssel a dollár iránti kereslet azonnal bezuhanna, az amerikai jegybank kénytelen lenne kamatot emelni, a sokk padlóra vinné az amerikai gazdaságot.
Ez csak nekem tűnik ilyen fotelközgazdászkodásnak? Ilyenekkel lehetne operálni egyébként?
bobi0092
Múltkorában mondta valami közgazdász, hogy csak abból 7-800 milliárd dollár bevétele van az usának, hogy az üzletek nagy része dollárban folyik a világban.
kittli
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
9 hónapja
Róna Péter: A közgazdász szerint ehhez elég megtörni a dollár privilegizált helyzetét, ami Kínának sem tetszik. A nagy európai országok könnyen nyomást gyakorolhatnának a gazdasági szereplőikre, hogy azok a dollár helyett használjanak eurót, egyébként különadót kell fizetniük.Nem értek hozzá, majd kijavít aki igen
Róna Péter azt mondta: ezzel a lépéssel a dollár iránti kereslet azonnal bezuhanna, az amerikai jegybank kénytelen lenne kamatot emelni, a sokk padlóra vinné az amerikai gazdaságot.
Ez csak nekem tűnik ilyen fotelközgazdászkodásnak? Ilyenekkel lehetne operálni egyébként?
bobi0092
Múltkorában mondta valami közgazdász, hogy csak abból 7-800 milliárd dollár bevétele van az usának, hogy az üzletek nagy része dollárban folyik a világban.
"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
9 hónapja
Róna Péter: A közgazdász szerint ehhez elég megtörni a dollár privilegizált helyzetét, ami Kínának sem tetszik. A nagy európai országok könnyen nyomást gyakorolhatnának a gazdasági szereplőikre, hogy azok a dollár helyett használjanak eurót, egyébként különadót kell fizetniük.Nem, csak ehhez nincs politikai ereje az EU-nak. Egyébként reális forgatókönyv.
bobi0092

9 hónapja
Oké.www.politico.eu/article/vladimir-putin-russia-donald-trump-moscow-ukraine-gdp-finance-war-banks/Ez tovabbra is wishful thinking es spekulacio. Olyan keretrendszerben probalja meg ertelmezni az orosz gazdasagot, mintja egy nyugati gazdasag lenne. Azt kellene megerteniuk, hogy hiaba szenved az orosz gazdasag, haboruzni mindig lesz penz, nincs valasztoi fenyegetettseg, ha elszegenyedik a tarsadalom.
Mintha valami ilyesmit magyaráztam volna egy hete. Talán mégsem elég a rúpia, hogy fedezze a hadi kiadásokat, mert ugye ez nem így működik (ezerszeres nagyságrendi eltérésekről van szó).
Gyurma Pappa
Az egyetlen lehetoseg az orosz hadigazdasag megfekezesere, ha leviszed az olaj es foldgaz arakat, ami nem fog menni az OPEC miatt.
undisputedly

9 hónapja
Róna Péter: A közgazdász szerint ehhez elég megtörni a dollár privilegizált helyzetét, ami Kínának sem tetszik. A nagy európai országok könnyen nyomást gyakorolhatnának a gazdasági szereplőikre, hogy azok a dollár helyett használjanak eurót, egyébként különadót kell fizetniük.Róna Péter azt mondta: ezzel a lépéssel a dollár iránti kereslet azonnal bezuhanna, az amerikai jegybank kénytelen lenne kamatot emelni, a sokk padlóra vinné az amerikai gazdaságot.
9 hónapja
Ne a kiralyi csalad kepviselje az EU-t es tagabban europat, de hasznaljuk fel oket es beszeljenek vele. Kuldjuk Melonit is. Kozben dontsuk el ki kepviselje az EU-t es ne tagallami szinten utazgassunk, mert amig ez megy, sosem lesz erosebb EU.igen, mert korabban nem kellett oket meghivni mivel tagok voltak 😉 en kifejezetten nem orulnek annak, ha az Uniot Vilmos kepviselne. lehet egyeztetni nyilvan sot ha ennyire kozosen akarunk fellepni akkor menjen Vilmos meg Giorgia kozosen, de azt mondani, hogy akkor a brit uralkodocsalad targyaljon az EU neveben, nekem sok. tudom, en tulsagosan is szuverenista vagyok veled szemben.Az elmult egy honapban azzal buszkelkedett az EU, hogy Starmer az elso brit vezeto akit behivtak EUs meetingekre. Ha politikai szovetsegesnek tekintik ujra az angolokat, akkor tessek szepen megkerni Williamet, hogy ugyan, menjel mar es beszelj vele, es nem Starmert, akit Trump kifejezetten gyulol.A masik a brit kiralyi csalad, kulonosen William herceg a jelenlegi garniturabol (Erzsebet kiralyno es a vele valo talalkozas a legkedvesebb elso ciklusos emleke, a privat gepen mappakat tart az ott keszult kepekbol). Egyiket se kuldte az EU, hogy beszeljenek vele.mondjuk erdekes az EU szemere vetni, hogy egy nem tagallama tronorokoset miert nem kuldte Trumphoz ... de tudom, mindenrol azunio tehet.
undisputedly
csebi
undisputedly
csebi
9 hónapja
igen, mert korabban nem kellett oket meghivni mivel tagok voltak 😉 en kifejezetten nem orulnek annak, ha az Uniot Vilmos kepviselne. lehet egyeztetni nyilvan sot ha ennyire kozosen akarunk fellepni akkor menjen Vilmos meg Giorgia kozosen, de azt mondani, hogy akkor a brit uralkodocsalad targyaljon az EU neveben, nekem sok. tudom, en tulsagosan is szuverenista vagyok veled szemben.Az elmult egy honapban azzal buszkelkedett az EU, hogy Starmer az elso brit vezeto akit behivtak EUs meetingekre. Ha politikai szovetsegesnek tekintik ujra az angolokat, akkor tessek szepen megkerni Williamet, hogy ugyan, menjel mar es beszelj vele, es nem Starmert, akit Trump kifejezetten gyulol.A masik a brit kiralyi csalad, kulonosen William herceg a jelenlegi garniturabol (Erzsebet kiralyno es a vele valo talalkozas a legkedvesebb elso ciklusos emleke, a privat gepen mappakat tart az ott keszult kepekbol). Egyiket se kuldte az EU, hogy beszeljenek vele.mondjuk erdekes az EU szemere vetni, hogy egy nem tagallama tronorokoset miert nem kuldte Trumphoz ... de tudom, mindenrol azunio tehet.
undisputedly
csebi
undisputedly
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
9 hónapja
Az elmult egy honapban azzal buszkelkedett az EU, hogy Starmer az elso brit vezeto akit behivtak EUs meetingekre. Ha politikai szovetsegesnek tekintik ujra az angolokat, akkor tessek szepen megkerni Williamet, hogy ugyan, menjel mar es beszelj vele, es nem Starmert, akit Trump kifejezetten gyulol.A masik a brit kiralyi csalad, kulonosen William herceg a jelenlegi garniturabol (Erzsebet kiralyno es a vele valo talalkozas a legkedvesebb elso ciklusos emleke, a privat gepen mappakat tart az ott keszult kepekbol). Egyiket se kuldte az EU, hogy beszeljenek vele.mondjuk erdekes az EU szemere vetni, hogy egy nem tagallama tronorokoset miert nem kuldte Trumphoz ... de tudom, mindenrol azunio tehet.
undisputedly
csebi
9 hónapja
A masik a brit kiralyi csalad, kulonosen William herceg a jelenlegi garniturabol (Erzsebet kiralyno es a vele valo talalkozas a legkedvesebb elso ciklusos emleke, a privat gepen mappakat tart az ott keszult kepekbol). Egyiket se kuldte az EU, hogy beszeljenek vele.mondjuk erdekes az EU szemere vetni, hogy egy nem tagallama tronorokoset miert nem kuldte Trumphoz ... de tudom, mindenrol azunio tehet.
undisputedly
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
9 hónapja
Lehet én vagyok a naiv (többször bebizonyosodott amúgy 😊)) ), de simán lehet, hogy az EU nem gondolta, hogy Trump tényleg "hadat üzen" nekik. Még mindig reménykednek benne, hogy marad a szövetségesük. De én az EU helyében szépen fityiszt mutatnék az USA-nak és szépen totál önállosódnék ahol lehet.Onallosodni ugy tudsz, hogy felpumpalod a sajat sereged es hadi koltesed, amit el is kezdett pl UK... 2027-tol. Orult penzekrol beszelunk. Kicsit leegyszerusitve azt a penzt amit megsporolt az EU azzal, hogy amerika vedernyojea alatt volt az oroszokkal szemben, azt joleti kiadasokra koltotte. Ezeket politikailag nehez megvonni, mert az emberek kitesznek a hatalombol. A gazdasagi novekedessel is meg lehetne oldani, de ahogyan irtunk mar rola, az EU nem eppen jo iranyba halad versenykepesseg tekinteteben (es itt nem arrol ebszelek, hogy doglodik a nemet autogyartas ami az EU gazdasagi motorja).
NB2
Szamomra meg mindig hihetetlen, hogy az EU ennyire toketlen es inkompetens. Az elmult heten is amit lemuveltunk... Macron kiutazott gyorsan Washingtonba (Starmer is, ha minden igaz) tuzet oltani ami tobb okbol is furcsa.
Egyreszt, igy sosem lesz egyseges es komolyanveheto EU, ha nem szervezeti szinten kepviseltetjuk magunkat az USA elnoke elott, hanem tagallami kepviselok mennek. Az EU-nak egy embert kellene kikuldeni: "Tessek, en vagyok az EU, en kepviselek mindenkit, velem kell megegyezned". Ne felejtsuk, hogy ugyan szovetsegesek vagyunk az USA-val, de egyben versenytarsak is. Siman megszivatta most is Trump az oszd meg es uralkodj elvevel az EU-t.
Masreszt, en, mint sima mukedvelo aki napi 1 orat bongeszem a twittert, tisztaban vagyok azzal, hogy Trump erzelmi alapon ket europai "vezetohoz" kotodik. Az egyik az olasz PM Gorgia Meloni. A masik a brit kiralyi csalad, kulonosen William herceg a jelenlegi garniturabol (Erzsebet kiralyno es a vele valo talalkozas a legkedvesebb elso ciklusos emleke, a privat gepen mappakat tart az ott keszult kepekbol). Egyiket se kuldte az EU, hogy beszeljenek vele. Meloni november es februar kozott tobb idot toltott Mar-a-Lagoban, mint barmilyen mas politikus (kis tulzassal), de megsem o vezeti az Unios torekveseket? William egyszer talalkozott vele, meg a beiktatasa elott amikor a Notre Dame megnyitojara utazott parizsba Trump.
Kozben ujabb pofont is benyeltunk, ugyani az EU is letett gyorsan egy szerzodestervezetet Zelenszky ele a ritkafoldfemekre (ugye, most kaptunk eszbe ezzel kapcsolatban is, miutan Trump elohozta a temat, elotte 3 evig mit csinaltunk?), de lecsusztunk rola, mert Zelenszky a heten utazik allitolag Washingtonba alairni (btw. ezert volt a Trump diktatoro-tweet, most mar megtanulhatna a vilag a 9. evben, hogyan mukodik Trump).
Kina nyilatkozatot adott ki arrol, hogy megbonthatatlan az oroszokkal a szovetseguk, allitolag hivta telefonon is VP-t, latjak ok is mit csinalnak Trumpek (huzzak vissza az oroszokat), VP raadasul egy sajat nyersanyag alkut is letett amerikanak (aluminiumra).
Talan a 10. evre megertik a vezetoink, hogy Trump tranzakcios elnok, mintha konkretan egy inglatlanfejleszto lenne...
www.politico.eu/article/vladimir-putin-russia-donald-trump-moscow-ukraine-gdp-finance-war-banks/Ez tovabbra is wishful thinking es spekulacio. Olyan keretrendszerben probalja meg ertelmezni az orosz gazdasagot, mintja egy nyugati gazdasag lenne. Azt kellene megerteniuk, hogy hiaba szenved az orosz gazdasag, haboruzni mindig lesz penz, nincs valasztoi fenyegetettseg, ha elszegenyedik a tarsadalom.
Mintha valami ilyesmit magyaráztam volna egy hete. Talán mégsem elég a rúpia, hogy fedezze a hadi kiadásokat, mert ugye ez nem így működik (ezerszeres nagyságrendi eltérésekről van szó).
Gyurma Pappa
Az egyetlen lehetoseg az orosz hadigazdasag megfekezesere, ha leviszed az olaj es foldgaz arakat, ami nem fog menni az OPEC miatt.
9 hónapja
telex.hu/kulfold/2025/02/27/osztrak-koalico-ovp-spo-neosakkor mégse kapják vissza a titkosszolgálati hozzáféréseket Lavrovék?
Nem lesz harmadik köztársaság. #jedernazisiteinhurensohn
Gyurma Pappa
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
9 hónapja
Lehet én vagyok a naiv (többször bebizonyosodott amúgy 😊)) ), de simán lehet, hogy az EU nem gondolta, hogy Trump tényleg "hadat üzen" nekik. Még mindig reménykednek benne, hogy marad a szövetségesük. De én az EU helyében szépen fityiszt mutatnék az USA-nak és szépen totál önállosódnék ahol lehet.Az EU helyében... ki az Európai Unió?
NB2
Németország? Franciaország? Szlovákia, Magyarország Ciprus Málta ?
Ursula Von der Leyen? Emannuel Macron?
A Pogi Podcastban (érdemes meghallgatni 174-178-ig) szó van a Draghi jelentésről, rögtön az elején elhangzik, hogy vannak azonosított problémák, vannak megoldási javaslatok: már rögtön az elején elbuknak, mert nincs meg a megfelelő egységesség hozzá a tagállamoktól. Ameddig egy USA, Kína le tud ülni, tud tárgyalni, reagálni és le tudjuk írni, hogy Kína hozott egy döntést, az USA úgy regált hogy... addig mit tud az EU csinálni?
Szerkesztette: bobi0092
9 hónapja
telex.hu/kulfold/2025/02/27/osztrak-koalico-ovp-spo-neosNem lesz harmadik köztársaság. #jedernazisiteinhurensohn

9 hónapja
Lehet én vagyok a naiv (többször bebizonyosodott amúgy 😊)) ), de simán lehet, hogy az EU nem gondolta, hogy Trump tényleg "hadat üzen" nekik. Még mindig reménykednek benne, hogy marad a szövetségesük. De én az EU helyében szépen fityiszt mutatnék az USA-nak és szépen totál önállosódnék ahol lehet.
9 hónapja
amugy Trump ugyanazt csinalja mint OV, csak nagyban. megalazza a szovetsegeseit, es tamogatja az ellensegeit.Mert ez már nem számít.
csebi
Szánd rá az időt, 200 oldal (most olvasom én is): en.wikipedia.org/wiki/Autocracy,_Inc.:_The_Dictators_Who_Want_to_Run_the_World
Ez a logika megy végig. A késő kapitalizmust nem érdeklik már az eszmék. Azt tudjuk már nagyon régen, hogy a modernitásban egy dolog állandó a változás, és hogy előbb utóbb minden megszűnik. A modern ember feloldódott a jólétben, a fogyasztásban, és közben önmaga érdekeit sem veszi figyelembe a rövidtávú haszon hajtása közben.
Pont Trump miért lenne más?

9 hónapja
Na ki tehet az európai autókat sujtó 25%-os vámról? BrüsszelSoha nem mulaszt el egyetlen egy alkalmat sem, ha leszophat valakit aki árt a magyaroknak.
444.hu/2025/02/27/szijjarto-megvedte-az-eu-ra-kivetett-trump-vamokat?appView=1
“És az akkumlátorgyár ország vezetői tapsolni kezdtek a Green Deal felrugásának 🤡”
Nem lesz könnyű utat találni a bolondériához, de bízom DoktorViktor5DSakkMiniszter Elnökúrban, hisz a békepárti szankcióknál is megoldotta, gond egy szál se.
vpi
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil