USA és a világ

31 feliratkozó

10 hónapja
Vitézlő Titoknok tomz Seattle Seahawks TCU Horned Frogs 1 708
Na már az autókra vonatkozó szabályozásért is a kurva anyját Európának.
Mikey
Mondjuk amúgy igen. Teljesen nevetséges amit csinálnak.
warr_b
Miért?
Mikey
Teljeseíthetetlen károsanyag-kibocsátás kvóták, ennek következtében agyatlan downsizing, start-stop rendszer meg ilyen felesleges és bonyolult marhaságok, mindenféle kötelező biztonsági extrák beépíttetése, tpms, fekete doboz, sávtartó automatika, automatikus sebességkorlátozás, stb stb, en bloc a belső égésű motorok ellehetetlenítése, összességében az autók árának alapos, de legalább felesleges megdrágítása az élettartamuk és használhatóságuk jelentős lerövidítésével együtt.
warr_b
Ezek közül egyedül a start-stop rendszer pozitív tulajdonságairól nem vagyok meggyőződve én sem, de pl. a vezetéstámogató kütyük nagyon jók, különösen figyelembe véve mennyi tehetségtelen, figyelmetlen, nem törődöm ember vezet.

Szerinted mit kellene ehelyett csinálniuk?
Mikey
Mondjuk nem egyre jobban ellehetetleníteni az autózást, hanem hatékonyan kiszűrni a vezetésre, közlekedésre alkalmas ön- és közveszélyes balfaszokat.
warr_b
Itt Máltán úgy akarjak csökkenteni a rengeteg autot h a kormányzat fizet mkinek évi 5000 eurót 5 éven keresztül aki visszaadja a jogsijat 😉
csebi
Magyar jogsit is le lehet adni? B C D E külön számít? 😊
10 hónapja
NB2 New England Patriots 28 110 — nabege2@yahoo.com
Mikey
warr_b
Miért?
Mikey
Teljeseíthetetlen károsanyag-kibocsátás kvóták, ennek következtében agyatlan downsizing, start-stop rendszer meg ilyen felesleges és bonyolult marhaságok, mindenféle kötelező biztonsági extrák beépíttetése, tpms, fekete doboz, sávtartó automatika, automatikus sebességkorlátozás, stb stb, en bloc a belső égésű motorok ellehetetlenítése, összességében az autók árának alapos, de legalább felesleges megdrágítása az élettartamuk és használhatóságuk jelentős lerövidítésével együtt.
warr_b
Ezek közül egyedül a start-stop rendszer pozitív tulajdonságairól nem vagyok meggyőződve én sem, de pl. a vezetéstámogató kütyük nagyon jók, különösen figyelembe véve mennyi tehetségtelen, figyelmetlen, nem törődöm ember vezet.

Mikey
Mondjuk nem egyre jobban ellehetetleníteni az autózást, hanem hatékonyan kiszűrni a vezetésre, közlekedésre alkalmas ön- és közveszélyes balfaszokat.
warr_b
Itt Máltán úgy akarjak csökkenteni a rengeteg autot h a kormányzat fizet mkinek évi 5000 eurót 5 éven keresztül aki visszaadja a jogsijat 😉
csebi
Felteszel belőle tipszmikszen 2000 eurót Giants winre, jó is leszel 😀

Amúgy bakker Máltán minek autó, hát gyalog ott vagy mindenhol negyed óra alatt 😛
3/5 BP terület az egész.

warr_b
arról nem beszélve, hogy parkolóhelyet is kb csak örökölni lehet 😊
10 hónapja
warr_b Washington Commanders 28 932 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Mikey
warr_b
Miért?
Mikey
warr_b

Mikey
warr_b
csebi
Felteszel belőle tipszmikszen 2000 eurót Giants winre, jó is leszel 😀

Amúgy bakker Máltán minek autó, hát gyalog ott vagy mindenhol negyed óra alatt 😛
3/5 BP terület az egész.

Szerkesztette: warr_b

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
10 hónapja
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 616 — Lucas Scott
Mikey
warr_b
Miért?
Mikey
warr_b

Mikey
warr_b

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
10 hónapja
undisputedly Seattle Seahawks 12 840 — SuperBowl Champions 2013/2014
Nem, a jelenlegi szabadkereskedelmi rendszert az establishment hozta ossze, vagy talan hivhatod oket neoconoknak es a neoliberalisoknak, nem akarom felcimkezni, mert mindenki mast ert ezek alatt. A lenyeg, hogy nem a Trump fele "populistak". A populistak pont most valtoztatnak a globalis kereskedelmen. Es igen, a dollarmilliardosok most a hatterbe szorulnak, de meg nekik lenne jo (pl Musknak is), akkor meg az lenne a mantra, hogy Trump kiszolgalja az ot tamogato capakat.
undisputedly
Ez egy kurva érdekes kérdés. 1992-ben hangzott egy Clinton beszéde, miszerint a világ lehagyja az USA-t, ha továbbra is világ legnagyobb gyára marad, ezért van szükség változásra. Nem hogy nem hagyta le, de köröket vert a világra. Most ki tudom másolni a hivatkozott Economist cikk egyik kulcs ábráját:

Ebből látszi, 1990-es években Európa (egy talán egy rövid ideig a britek is) verték az USA-t termelékenységbe. Hangsúlyoznám, az ábrán az óránkénti producivity van, az az átlag amerikai munkás többet is dolgozik, mint az Európai (kevesebb szabadság, szabadabban értelmezett munkaügyi szabályok stb.). Azóta majd 20%-ot vert az USA a világ többi részére.

Az a helyzet, hogy Trumpék intézkedései nem oldják meg ezt. Hiába jön vissza a gyár (ha visszajön egyáltalán), a teljes ellátási láncot nem fogja tudni (belátható időn belül) visszamozgatni.
Gyurma Pappa
Ha jol ertem, a fenti szamok teljes USA gazdasag, de abban benne van a szolgaltatoipar is, pl tech szektor is ami az elmult evtizedekben huzoagazat. Trumpek a gyartoipart akarjak visszaterelni az USA-ba, ebben a szegmensben viszont ezt a termelekenysegi mutatot talaltam (nem tudom pontos-e), ami mutatja, hogy a gyartasban nem nott, sot stagnalt vagy csokkent (abba nem megyek bele, hogy ez mennyire reprezentalja a velt vagy valos problemat 8mindenki dontse el) amit Trumpek most kezelni akarnak, mert ha jol ertem az komplexebb annal, mint hogy legyen gyartoipari munkahely (benne van a supply chain, kritikus infrastruktura nemzetbiztonsagi oldalrol, kereskedelmi deficitek, nem feltetlenul gyartoi oldalrol, de pl nekik az is jo, ha a mezogazdasagi termekeket kezdi felvasarolni europa stb, szoval nem lehet csak erre a szegmensre redukalni a problemat amit kezelni akarnak). Abban sem vagyok biztos, hogy a termelekenysegi mutato jol leirja a komplex problema kozeposztalybeli-gyartoi munkahelyes resze, de ezt talaltam:

Szerkesztette: undisputedly
10 hónapja
NB2 New England Patriots 28 110 — nabege2@yahoo.com
Mikey
warr_b
Miért?
Mikey
warr_b

Mikey
warr_b
OFF!

Attól félek, hogy kitalálja valamelyik barom, hogy ilyenkor vegye is vissza a kocsi sebességét, az érzékelt táblára. Volt olyan, hogy a hülye valami szervizút 10 km-ese miatt elkezdett csipogni. Nyilván amúgy is szarom le általában, bár néha azért jó ha megszalad a kocsi és figyelmeztet egyet, de a hülyeséget nem szűri ki. Amúgy azt rohadtul adom, hogy 5 évente egy tesztvezetést megcsinálnék, hogy tényleg flottul tud-e az illető vezetni. Ma is agyvérzést kaptam, hogy 1 km kellett mire a kocsit sikerült 50-re felgyorsítani, pedig kurvára sietnem kellett volna.

ON!
10 hónapja
warr_b Washington Commanders 28 932 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Mikey
warr_b
Miért?
Mikey
warr_b

Mikey
Mondjuk nem egyre jobban ellehetetleníteni az autózást, hanem hatékonyan kiszűrni a vezetésre, közlekedésre alkalmatlan ön- és közveszélyes balfaszokat.

Szerkesztette: warr_b

10 hónapja
Mikey Cincinnati Bengals 21 024
Mikey
warr_b
Miért?
Mikey
warr_b

Szerkesztette: Mikey

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
10 hónapja
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 497 — zászló zászló szív
Nem, a jelenlegi szabadkereskedelmi rendszert az establishment hozta ossze, vagy talan hivhatod oket neoconoknak es a neoliberalisoknak, nem akarom felcimkezni, mert mindenki mast ert ezek alatt. A lenyeg, hogy nem a Trump fele "populistak". A populistak pont most valtoztatnak a globalis kereskedelmen. Es igen, a dollarmilliardosok most a hatterbe szorulnak, de meg nekik lenne jo (pl Musknak is), akkor meg az lenne a mantra, hogy Trump kiszolgalja az ot tamogato capakat.
undisputedly
Ez egy kurva érdekes kérdés. 1992-ben hangzott egy Clinton beszéde, miszerint a világ lehagyja az USA-t, ha továbbra is világ legnagyobb gyára marad, ezért van szükség változásra. Nem hogy nem hagyta le, de köröket vert a világra. Most ki tudom másolni a hivatkozott Economist cikk egyik kulcs ábráját:

Ebből látszi, 1990-es években Európa (egy talán egy rövid ideig a britek is) verték az USA-t termelékenységbe. Hangsúlyoznám, az ábrán az óránkénti producivity van, az az átlag amerikai munkás többet is dolgozik, mint az Európai (kevesebb szabadság, szabadabban értelmezett munkaügyi szabályok stb.). Azóta majd 20%-ot vert az USA a világ többi részére.

Ehhez képest, amit most Trumpék kívánnak, az ennek a görbének a nem is látható elejére való visszatérés, ami nonszensz. Igen, brutális egyenlőtlenségek jöttek létre, az USA Gini-indexe az jövedelemkülönbségekben a világon a legmagasabb, de így is képes volt megőrizni a növekedést.

Az a helyzet, hogy Trumpék intézkedései nem oldják meg ezt. Hiába jön vissza a gyár (ha visszajön egyáltalán), a teljes ellátási láncot nem fogja tudni (belátható időn belül) visszamozgatni.

Egyszerű matekpélda: 1 dollárért 10 dollárnyi értéket állít elő a vietnámi munkás, ezt most 14 dollárért tudja majd eladni, 9 dollár lesz a profit. Ahhoz, hogy ez a profit megmaradjon, de olcsóbb legyen, mint a 14 dollár, 13-9=4 maximum 4 dollárba kerülhetne egy dolgozó. A vietnámi gdp per capita 4.000 dollár. Az ohio-i (szándékosan rozsdaövet hoztam) 70.000 dollár. A különbség nem 4-szeres, hanem 17.5-szeres. Nagyon nem nehéz belátni, hogy miért elképesztően hülye ötlet ez az egész.

10 hónapja
Mikey
warr_b
Miért?
Mikey

10 hónapja
Trump egojanak fontos a tozsde, fokmeronek tekinti, de szerintem o nem mentegetozik azzal, hogy "nem baj, mert a nagytokesek buknak", ezt en mondtam, mint esetleges politikai haszon a kaoszban, mivel szerintem ez a fajta vagyonelosztas es a legnagyobb capak tevekenysege karos rank, a kozeposztalyra nezve, de Trump szerintem annyit mondott, hogy ne panikoljatok. Bessent, a minisztere azt mondta amugy, hogy az elmult evtizedekben a Wall Streeten volt a sor, most itt az ido, hogy a Main street jarjon jol. De maganak Trumpnak ez a kereskedelmi deficit evtizedes fixacioja amugy (ez egy 1987-es video a CNN-rol vele, majdnem 40 eves), de most kerult oda, hogy politikailag kivitelezni tudja a vamjait:
undisputedly
Nincs olyan, hogy a tőzsde beszakad, de a proliknak kurva jó.... Nincs olyan, hogy a pénzpiaci/nominális eszközök zuhannak, a reáleszközök meg szárnyalnak.

Ez ugye nem zarja ki, hogy ennek ellenere az egyik legnagyobb nyertese legyen a szabadkereskedelemnek az usa meg igy is, viszont ugyanakkor amig egy kapitalista elit (pl aki nagyobb profittal tudott sportcipot gyartani vietnamban) nagyon jol jart, a tarsadalom tobbsege nem (USA-ban) reszesult ebbol a tobblet vagyonbol ami keletkezett a globalis szabadkereskedelemben. Hatalmas egyenlotlensegek jottek letre.
undisputedly
Ezt írtam le kb két hónapja is. USA minden évben megtermeli a GDP-nek nevezett tortát, amit elosztanak valahogy.

Na erre jön minden idők legmilliárdosabb establishmentje, megtámogatva az összes százmilliárdossal, akik lényegében felépítették a fenti proliknak ezt az életformát, és hozza a megoldást.
Lecsó
Es igazuk van, a Wall Street-nek es a nagytokenek hatalmas lobby-ereje volt es van is (big pharma, olaj, az elmult evtizedben a tech szektor stb). ez a lobby-ero elnyomta a kozeposztaly erdekervenyesitesi kepesseget. De ez sem volt titok. Tegnap pl lattam egy videot twitteren nem masrol, mint a demorkata vezeto Nancy Pelosirol aki 30 eve kb pont errol az igazsagtalansagrol beszelt Kinaval kapcsolatban. PErsze ez azelott volt, hogy a "velhetoen" legnagyobb insider traderkent szazmilliokat keresett a tozsden kepviselokent. Ez evtizedek ota igy megy. Az elegedetlen emberek beszavazzak a kepviselot, aki egyszer csak a status quo kritizalasa helyett elkezdei a wall streeten megszedni magat es nem valtozik semmi. Trumpnak meg az egojat, evtizedes berogzuleset irritalja a dolog, mert szerinte rohognek az USA-n. Messias-tudat, ego, a kisember megsegitese stb. mindenki azt lat bele amit akar, de a lenyeg, hogy megcsinalja. Itt a video amugy Pelosirol, erdemes megnezni:  www.youtube.com/watch?v=CAyricurDKg

Te tovabbra is vagy-vagy relaciot feltetelezel, Bessent es az adminisztracio pedig nem. Szerintuk a szabadkereskedelem (aminek egyik fo hatasa az volt, hogy a gyartokapacitas kitelepult "olcso" orszagokba) nyertese a wall street volt, most itt az ido, hogy a kozeposztaly visszakapjon valamit a korrigacioval, de ez nem jelenti azt, hogy a nagytoke bukni fog.

“A Main Streetre fokuszalunk. A Wall Street's eddig is jol megvolt… ezutan is jol meglesznek [...] Ujraegyensulyozzuk a gazdasagot, visszahozzuk a gyartasbol eredo munkahelyeket" Bessent
A tozsde azert szakadt be, mert panik van, bizonytalansag, mert ez egy gyengen kivitelezett atallas. Nem lehet normalis kommunikacio nelkul nekiallni egy ilyen paradigmavaltasnak, ez hatalmas hiba volt. Az, hogy egyszer kitweetelte Trump, hogy jonnek majd a vamok, az nem rendes policy bevezetes es felkeszites.

Azt mondod nincs oylan, hogy a tozsde beszakad, de a proliknak jo. Egyreszt kb 4 munkanap telt el a bejelentes ota, a tegnapra prognosztizalt 10-20%-os tozsdeesesbol sem lett semmi. Nasdaq ha jol latom felfele is ment tegnap, S&P ha jol latom (nem tudom jol nezem-e, nem ertek hozza) magasabban zart mint a nyito volt. Ma a japan Nikkei visszaugrott (+6%) a tegnapi bukobol. Kozel sincs szo arrol, hogy beszakadt volna es hatalams valsag lenne. Eddig azt lattuk, hogy bepanikolt a tozsde, ami abbol a felelembol eredt, hogy Trumpek ezt a leheto legrosszabb modon kommunikaltak.

Amugy egy oszinte kerdes, mint hozza nem erto. Mitol lett most rosszabb eddig a USA proliknak, mint mi vagyunk itt europaban? Inflacio lefele megy, olajar es energiaarak lefele mennek. Jelzaloghitelek lefele mennek.

__

10 hónapja
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 492
 www.economx.hu/gazdasag/nemet-titkosszolgalat-hibrid-hadviseles-putyin-oroszok-allnak-az-iszlamista-terrortamadasok-mogott.807306.html
Negritis, a vajda
Nem véletlenül ordibált az a likudos pali anno a CNN-n, hogy Gáza után átküldik az IDF-t Ukrajnába. A HAMAS egyeztetett elismerten a Kremlel az mészárlás előtt. A hezbollah vezetők is hazajárnak Moszkvába.

Nincs új a nap alatt.
10 hónapja
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 425 — The Mathematician
 www.economx.hu/gazdasag/nemet-titkosszolgalat-hibrid-hadviseles-putyin-oroszok-allnak-az-iszlamista-terrortamadasok-mogott.807306.html

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
10 hónapja
Mikey
warr_b
Miért?

10 hónapja
Mikey

10 hónapja
Nem tetszik Trumpnak az EU 0 százalékos vámajánlata, azt akarja, hogy 350 milliárd dollárért vegyen energiát az USA-tól

10 hónapja
Lecsó Denver Broncos 3 364
Trump egojanak fontos a tozsde, fokmeronek tekinti, de szerintem o nem mentegetozik azzal, hogy "nem baj, mert a nagytokesek buknak", ezt en mondtam, mint esetleges politikai haszon a kaoszban, mivel szerintem ez a fajta vagyonelosztas es a legnagyobb capak tevekenysege karos rank, a kozeposztalyra nezve, de Trump szerintem annyit mondott, hogy ne panikoljatok. Bessent, a minisztere azt mondta amugy, hogy az elmult evtizedekben a Wall Streeten volt a sor, most itt az ido, hogy a Main street jarjon jol. De maganak Trumpnak ez a kereskedelmi deficit evtizedes fixacioja amugy (ez egy 1987-es video a CNN-rol vele, majdnem 40 eves), de most kerult oda, hogy politikailag kivitelezni tudja a vamjait:
undisputedly
Ez a wall street- main street duma onnan jött, hogy szerintük a wall street -mint valami önálló, mindentől független entitás- amikor elkezd pénzt bukni, akkor nyomást gyakorol a politikára, ami miatt az visszatáncol a zseniális ötletektől, és nem valósítja meg azokat. Pedig ha a wall street lenyelné a békát, és kiülné a bukót, akkor a végén mindenkinek jobb lenne. Mondja ezt Bessent, aki elvileg Soros Gyuri bácsi mellett tanulta meg, hogy a wall street (tőkepiac) és a main street (reálgazdaság) nem válaszhatók szét ilyen módon. Nincs olyan, hogy a tőzsde beszakad, de a proliknak kurva jó.... Nincs olyan, hogy a pénzpiaci/nominális eszközök zuhannak, a reáleszközök meg szárnyalnak. Rövid ideig és kis mozgások mellet persze lehetséges, de hónapokon/éveken keresztül, amíg egy új gazdaságpolitika kiforrja magát, nem történhet meg, mert közben cégek mennek tönkre, ahonnan emberek a fizetésüket kapják, amiben tartják a megtakarításaikat, stb...

Ez ugye nem zarja ki, hogy ennek ellenere az egyik legnagyobb nyertese legyen a szabadkereskedelemnek az usa meg igy is, viszont ugyanakkor amig egy kapitalista elit (pl aki nagyobb profittal tudott sportcipot gyartani vietnamban) nagyon jol jart, a tarsadalom tobbsege nem (USA-ban) reszesult ebbol a tobblet vagyonbol ami keletkezett a globalis szabadkereskedelemben. Hatalmas egyenlotlensegek jottek letre.
undisputedly
Ezt írtam le kb két hónapja is. USA minden évben megtermeli a GDP-nek nevezett tortát, amit elosztanak valahogy. Ez a torta évente nőtt 3-5%-kal kb. 40 éven át, nagyjából a tízszeresére. Dollárszázmilliárdosok nőttek ki belőle, amíg a working class reáljövedelme ezalatt lényegében stagnált. Egy mai tinédzser a szüleihez képest szarabb kilátásokkal vág neki az életnek, a lehetőségei sokkal korlátozottabbak, stb. Az amerikai álom helyett a kielégülést a fogyasztói társadalomban találja meg, megtakarítani nincs értelme, fogyasztani annál inkább, mert azt legalább ki lehet posztolni, és leszek valaki a követőim szemében.
Na erre jön minden idők legmilliárdosabb establishmentje, megtámogatva az összes százmilliárdossal, akik lényegében felépítették a fenti proliknak ezt az életformát, és hozza a megoldást. Persze nem a torta újraelosztásának az oldaláról közelítik meg a kérdést, mert az mégis milyen kommunista tempó lenne már... de a bajt azért érzékelik, hiszen épül a bunki Hawaii-on. Szóval ezek az emberek akarják most megoldani a hillbilly joe össze gondját, de úgy, hogy nekik azért a luxizásból ne kelljen már lejjebb adni. Na ez az, ami nem fog menni.
Amíg a tőke és a munka nem tárgyalja le ennek a tortának az újraosztását, addig valódi megoldása ennek nem lesz.
10 hónapja
no Baltimore Ravens 8 590
Jelenleg az usa es rovidtavon nyeresre all, viszont cserebe egy fokkal sem jobb most az oroszoknal, erosebb es elveszi. Persze a nagy kulonbseg hogy o ezt meg tudja csinalni a gazdasagi folenyevel. De el fog jonni az ido amikor szembe fordulnak majd vele, ez jelenleg kozel lefedi a racketeering fogalmat. Jelenleg az okori Athen-t jatszak es az egyetlen ellenszer ha katonailag eleg eros vagy. Az EU van akkora piac mint az usa es ha katonailag fuggetlenek lennenk es energia fuggetlenek ( hello zoldenergia ) akkor be lehetne inteni nekik, de akarmi van akkor is efele kell dolgozni. Sok ceg tonkremenne, sok naluk is es ki lehetne egyezni de egyenrangukent.

Igy is meg lehet buntetni a szolgaltatast ahol forditott az eset az arukereskedelemnel, nem szabad a dollart menekulovalutakent hasznalni ( ez egyreszt jo lenne az usanak is, egyreszt nem ) a masik meg a canadai ut es buntetni "nem allamilag megszervezve " az usa brand-ket, no iphone, no facebook hirdetes, no nike triko.
10 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 016 — #NoStress
Nem vagyok szocialdemokrata, ami szerintem balrol centrista, de jobbrol centristakent is gondolhatom, hogy az eros kozeposztaly a legfontosabb gazdasagi cel es a vagyonfelhalmozodas karos merteket olt, ha kinyilik az ollo, nem? Ezt miert csak baloldalikent gondolhatnam?
undisputedly
Mert ha ezt gondolod akkor baloldali vagy, mivel ez a szocdem gazdaságpolitika nagyon egyszerű leírása.

10 hónapja
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 616 — Lucas Scott
Lényegében ez a szándék mindkét oldalon, megszabadulni a másiktól.
Kampman
Tudod, hogy Izrael lakosságának hány százaléka arab? Akár tudod, akár nem, miért írsz olyat, hogy "mindkét oldal" meg akar szabadulni a másiktól?
nagylaza, főpohárnok
Mert mind a zsidókon mind az arabokon azt érzem (vezetői szinten), hogy hosszú távon egy "egy ország - egy etnikum" megoldásban érdekeltek.
Kampman
és mi a helyzet az arab zsidókkal? 🙃 (arab etnikum zsidó vallás, just sayin’ hogy tömeges). Meg a drúzokkal? Az etióp - néger - zsidó menekültekkel?

Itt még mindig egy terrorista szervezet és egy - Sobrit idézve, kicsit esetlen heftis - állam küzdelméről beszélünk.

Ugyanitt ajánlom Arthur Koestler Ígéret és beteljesedés c. könyvét bevezetésképpen a megértéshez.
Amadeus the Young
hat igen, mi van veluk? 😊
ajanlod ezt es irsz ott ilyen etnikumokrol olyan embereknek, akik meg csak hallanni sem hallottak ezekrol az etnikumokrol.
csebi
Történetesen van drúz kollégám (bár nem izraeli), szóval nem mondom, hogy teljesen ismeretlen az ő világuk, bár valószínűleg inkább az.
Kampman
akinek nem inge, nem veszi magara 😉
de nyilvan a druzok csak kiragadt egzotikum volt reszemrol.
lenyege inkabb ez volt:

"lehet ajanlani konyveket, de sztem az nem eleg a megerteshez. sot, sztem europai szemmel ezt nem is fogod megerteni soha."
a fogod inkabb mkinek szol, beleertve magamat is. nem kifejezetten Amadeusnak v neked.

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
10 hónapja
Kampman Green Bay Packers Wisconsin Badgers 31 647
Lényegében ez a szándék mindkét oldalon, megszabadulni a másiktól.
Kampman
Tudod, hogy Izrael lakosságának hány százaléka arab? Akár tudod, akár nem, miért írsz olyat, hogy "mindkét oldal" meg akar szabadulni a másiktól?
nagylaza, főpohárnok
Mert mind a zsidókon mind az arabokon azt érzem (vezetői szinten), hogy hosszú távon egy "egy ország - egy etnikum" megoldásban érdekeltek.
Kampman
és mi a helyzet az arab zsidókkal? 🙃 (arab etnikum zsidó vallás, just sayin’ hogy tömeges). Meg a drúzokkal? Az etióp - néger - zsidó menekültekkel?

Itt még mindig egy terrorista szervezet és egy - Sobrit idézve, kicsit esetlen heftis - állam küzdelméről beszélünk.

Ugyanitt ajánlom Arthur Koestler Ígéret és beteljesedés c. könyvét bevezetésképpen a megértéshez.
Amadeus the Young
hat igen, mi van veluk? 😊
ajanlod ezt es irsz ott ilyen etnikumokrol olyan embereknek, akik meg csak hallanni sem hallottak ezekrol az etnikumokrol.
csebi
Történetesen van drúz kollégám (bár nem izraeli), szóval nem mondom, hogy teljesen ismeretlen az ő világuk, bár valószínűleg inkább az.

10 hónapja
Igy vagy ugy, de a kivitelezese ennek az egesznek nagyon erzelem-vezerelt es elcseszett.
undisputedly
Van bármi, ami nem ilyen volt az elmúlt két hónapban?
gabokocka
Szerintem vannak azert sikertortenetek, de az teny, hogy tobb Trump policy elviekben helyes -felismer egy objektiv valos problemat es "profitabilis" megoldast ajanl ra-, de a kivitelezese siettetett. Pl ezek a vamok. En nagyjabol kovetem mi tortenik, de azon kivul, hogy neha bemondtak, aprilis 2-a a "Felszabadulas Napja" lesz, azon kivul nagyon nem volt megagyazva ennek az evtizedes mercevel merve is jelentos paradigmavaltasnak. Semmi kommunikacio, felkeszites stb.

Felismertek, hogy a "szabadkereskedelem" nem demokratizalta az oroszokat, se kinat, akkor meg felesleges volt erte amerikai gazdasagi erdekeket felaldozni, kell valamit kezdeni a kereskedelmi egyensullyal, de a megoldas kivitelezese kvazi botranyosan kapkodo: "Bumm, szemet free trade piocak, tessek, itt egy vam neked is meg neked is. Te is kersz?! Te is kapsz!" 😀 Kb. szerintem ez igy nez ki eddig.
undisputedly
Ezt te tényleg így hiszed? Komolyan kérdezem. Már hogy ez erről szólt és ezért Amerika bármit feláldozott.

(Adatokkal tudom alátámasztani, hogy ez egy hamis narratíva, az USA töménytelen kört vert a világra az elmúlt 30 évben. Pl. igaz, hogy a kínai GDP 75%-a volt az amcsinak 2018-ban, mára 68% csak. Most mobilról ez van a fejemben, de a tavaly októberi Economist Special Report második cikke tele van adatokkal, havi 3 cikk ingyenes)
Gyurma Pappa
Az elmult jopar evtizedben a szabadkereskedelemet az USA kulpolitikai eszkozkent is hasznalta es nem feltetlenul abban merte a sikert, hogy kizarolag a maximumot facsarjon ki a kereskedelmi partnereibol, nem pusztan a kereskedelmi merleg szamitott. Szerintem igen, hagytak ott gazdasagi lehetosegeket az asztalon, cserebe, hogy pl kina es oroszorszag demokratizalodjon.

Eljött az idő, amikor szépen lassan végre kiderül, hogy Undi, a hithű szociáldemokrata, akinek tetszik, hogy végre az új amerikai vezetés leszámol a kapitalistákkal és a kisemberek hóna alá nyúl. Ez egy gyönyörű pillanat, ahogy az egész repi párt ilyen szépen megváltozik (szavak szintjén) es végre együtt énekelhetjük az Internacionálé sorait. Nem kell hogy kellemetlenül érezze magát senki, Bajnai Gordon után szabadon.
Klaci79
Nem vagyok szocialdemokrata, ami szerintem balrol centrista, de jobbrol centristakent is gondolhatom, hogy az eros kozeposztaly a legfontosabb gazdasagi cel es a vagyonfelhalmozodas karos merteket olt, ha kinyilik az ollo, nem? Ezt miert csak baloldalikent gondolhatnam?
undisputedly
First of all, semmi bántás részemről, mindig elismerem, hogy felkészült ember vagy! Másrészt amit most leírsz magadról, az teljesen más képet mutat, mint amilyen véleményt megfogalmazol például most Trump védelmében. Valahogy ő is buktában azzal jön, hogy a gonosz nagyvállalatok most buknak mert jön az új világrend, aztán meg harsogja hogy alatta milyen sikeres lesz a tőzsde meg a gazdaság, és sikeres tőzsde és gazdaság bizony a nagyoknak hoz jó sok pénzt elsősorban, ők lesznek meg nagyobbak és még gazdagabbak. Szóval jó nagy bullshit ez egy minden hájjal megkent kereskedő szájából. Szívesen írok majd többet is néhány nap múlva otthonról, mert ez így telefonról nem annyira kellemes.
Klaci79

undisputedly
Tegnap vagy tegnapelőtt olvastam Trumptól, hogy azért csökkennek a részvények, mert most árazzák újra a befektetők, hogy nem termelhetnek olcsón ázsiában a cégek, hanem az USA-ban kell ismét gyárakat létesíteni.
Vagyis nem probléma, ha a cégek elveszítenek most brutális mennyiségű pénzt a tőzsdéken, mert az embereknek jobb lesz. Ebből jön nekem az, hogy nem probléma számára, ha buknak a tőzsdék. Pedig hát valóban hatalmas vagyonok vannak részvényekben a nyugdíjalapoknál.

Egyrészt teljes agyrém az egész. Kik azok az amerikaiak, akik nike cipőket, under armour pólókat vagy szabaidőruhákat akarnának amerikában termelni? Maximum az illegális bevándorlók lennének erre hajlandóak, de az ugye nem opció. Vagyis egy kb 1 dollárért dolgozó vietnámi, stb munkás helyett, 8-10 dollárt keresne az amerikai munkás, ha egyáltalán lenne, de 4%-os munkanélküliség lényegében elhanyagolható. Ez egy dologhoz fog vezetni, inflációhoz, hiszen drágább lesz minden, amit amerikában termelnek, még talán az európai fizetésekhez mérten is, bár talán ott lehetne összevetni a kettőt.
Annak ellenére, hogy amerikának hatalmas a kereskedelmi deficitje, valójában az amerikai cégek iszonyat módon meggazdagodtak ezen, nem is kell ecsetelni lásd Apple. De persze ezen cégeknek az adóztatása, már nem annyira tetszene a Trump kormánynak, mert akkor nem úgy tűnne, mintha a külföldi országokat büntetné vámokkal, hanem mintha a saját vállalatokat adókkel.
Mintha ezt itthon látnánk példának, a bankok fizetnek adót, amit voltaképp a fogyasztókkal fizettetnek meg...nincs új a nap alatt.

És még ha így is lenne, még ha csak azokat a vállalatokat is érintené a dolog, akik termelnek, de ugyanúgy esik a bankszektor, a szolgáltatási szektor, vagy a bányászat. Mindenki érintett és leginkább azért, mert egy borzalmas bizonytalanságot hoz az egész világra Trump rendszere. És ebben a bizonytalanságban nem csak a nagyvállalatok szívnak (akik ott álltak Trump mellett a beiktatáson) hanem a kisemberek is. És amerikában is természetesen. Nyilván minden, amit kínában gyártanak majd, drágább lesz és mind tudjuk, hogy esélytelen a korábban említettek miatt (kevés szabad dolgozó/jelentősen több amerikai munkabér) ezeket "hazahozni".
Úgy tudom a covid előtt sikerült megállapodni kínával abban, hogy kína 200 milliárd dollárral többet fog importálni az usából (élelmiszerre biztosan emlékszem) de ezt a covid fölülírta, aztán Biden nem törekedett ennek újratárgyalására és tűnik úgy, hogy Trump sem fog.
(Ha tehetek egy zárójeles megjegyzést épp most olvastam valamelyik angol kiadványban, hogy Trump benne lenne, hogy csökkentsék a vámokat, ha kína eladná a tik-tokot, valamelyik amerikai cégnek...ilyenkor mindig egy török kufár jut eszembe Trumpról, akárcsak az ukrán ügyben, hogy ásványkincsekkel fizessék ki a segítséget)

Lehet persze azt mondani, hogy az EU mennyi gépjárművet exportál az USA-ba és milyen többlete van, csak érdemes lenne azt is megnézni, hogy a google/meta/apple/stb milyen szinten arat az EU-ban. Márpedig ezek a számok szerintem azért nehezen belőhetőek, mert egy csomó amerikai cég, a kedvezőbb adózás miatt pl Írországban adózik és nem viszi haza a teljes jövedelmét.
Sok sebből vérzik ez az egész, továbbra is azt gondolom, hogy vámokkal még soha nem jutott előre a világ.
Az mondjuk egy más kérdés, hogy a jelenlegi rendszer leginkább talán kína malmára hajthatja a vizet. Lásd a kínaiak nem tudnak hajózni Jemen miatt, az amerikaiak megoldják nekik és szétlövik az országot. Kína egy puskalövés nélkül megoldja, hogy ne kelljen kerülni.
Azzal messzemenően egyetértek, ahogy fellépnek például a kínai e autók ellen. Azoknak a vámoknak van értelme, mert kiszorítja a piacukról a nem kívánt államilag támogatott autókat. Ezeknek nem látom semmi értelmét. Mindenkinek fájni fog ez, de ha az USA egyedűl marad, akkor leginkább nekik.
Klaci79
Trump azt mondja (amit eddig hallottam tole), hogy ne aggodjon a nagytoke, mert jo lesz nekik is majd, jon a Golden Age. AZ indifferencia a szupergazdagok irant az tolem jott, mert habar annyira nem ellenzem a nagytoket, mint Gyurma, de nehez azt mondani, hogy etikusan gyartanak.

Igen, a konzumerizmusnak ez most szivas, a sok olcso termek a szabadkereskedelem alatt konnyebben jon. Mondjuk a Nike peldadnal maradva (habar a gyartas visszahozasaban nekik nem a konnyuipar a cel, hanem a hajo, auto stb.), google szerint pl 36%-at Vietnam gyartja, akivel Trump mar be is jelentette, hogy targyalnak a vamok eltorleserol. Az EU eppen most jelentette be, hogy az ipari termekeknel keszek megszuntetni minden vamot. (Mondjuk en azt nem ertem, ha pl az EU-ban gyartott termekekre 0% lesz, akkor az ugyanugy free trade, sot...) De leirom azert megegyszer, hogy amig minden szereplo nem donti el hogyan kezeli a helyzetet, sokkal okosabbak nem leszunk a vegallapot kapcsan.

Egyelore csak annyi biztos, hogy a tozsdenek nagyon nem tetszik, ami ertheto, mert inkompetens modon, nagy hirtelenseggel lettek bejelentve a szamok.

10 hónapja
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 881
Igy vagy ugy, de a kivitelezese ennek az egesznek nagyon erzelem-vezerelt es elcseszett.
undisputedly
gabokocka
Szerintem vannak azert sikertortenetek, de az teny, hogy tobb Trump policy elviekben helyes -felismer egy objektiv valos problemat es "profitabilis" megoldast ajanl ra-, de a kivitelezese siettetett. Pl ezek a vamok. En nagyjabol kovetem mi tortenik, de azon kivul, hogy neha bemondtak, aprilis 2-a a "Felszabadulas Napja" lesz, azon kivul nagyon nem volt megagyazva ennek az evtizedes mercevel merve is jelentos paradigmavaltasnak. Semmi kommunikacio, felkeszites stb.

Felismertek, hogy a "szabadkereskedelem" nem demokratizalta az oroszokat, se kinat, akkor meg felesleges volt erte amerikai gazdasagi erdekeket felaldozni, kell valamit kezdeni a kereskedelmi egyensullyal, de a megoldas kivitelezese kvazi botranyosan kapkodo: "Bumm, szemet free trade piocak, tessek, itt egy vam neked is meg neked is. Te is kersz?! Te is kapsz!" 😀 Kb. szerintem ez igy nez ki eddig.
undisputedly
Ezt te tényleg így hiszed? Komolyan kérdezem. Már hogy ez erről szólt és ezért Amerika bármit feláldozott.

(Adatokkal tudom alátámasztani, hogy ez egy hamis narratíva, az USA töménytelen kört vert a világra az elmúlt 30 évben. Pl. igaz, hogy a kínai GDP 75%-a volt az amcsinak 2018-ban, mára 68% csak. Most mobilról ez van a fejemben, de a tavaly októberi Economist Special Report második cikke tele van adatokkal, havi 3 cikk ingyenes)
Gyurma Pappa
Az elmult jopar evtizedben a szabadkereskedelemet az USA kulpolitikai eszkozkent is hasznalta es nem feltetlenul abban merte a sikert, hogy kizarolag a maximumot facsarjon ki a kereskedelmi partnereibol, nem pusztan a kereskedelmi merleg szamitott. Szerintem igen, hagytak ott gazdasagi lehetosegeket az asztalon, cserebe, hogy pl kina es oroszorszag demokratizalodjon.

Eljött az idő, amikor szépen lassan végre kiderül, hogy Undi, a hithű szociáldemokrata, akinek tetszik, hogy végre az új amerikai vezetés leszámol a kapitalistákkal és a kisemberek hóna alá nyúl. Ez egy gyönyörű pillanat, ahogy az egész repi párt ilyen szépen megváltozik (szavak szintjén) es végre együtt énekelhetjük az Internacionálé sorait. Nem kell hogy kellemetlenül érezze magát senki, Bajnai Gordon után szabadon.
Klaci79
undisputedly
First of all, semmi bántás részemről, mindig elismerem, hogy felkészült ember vagy! Másrészt amit most leírsz magadról, az teljesen más képet mutat, mint amilyen véleményt megfogalmazol például most Trump védelmében. Valahogy ő is buktában azzal jön, hogy a gonosz nagyvállalatok most buknak mert jön az új világrend, aztán meg harsogja hogy alatta milyen sikeres lesz a tőzsde meg a gazdaság, és sikeres tőzsde és gazdaság bizony a nagyoknak hoz jó sok pénzt elsősorban, ők lesznek meg nagyobbak és még gazdagabbak. Szóval jó nagy bullshit ez egy minden hájjal megkent kereskedő szájából. Szívesen írok majd többet is néhány nap múlva otthonról, mert ez így telefonról nem annyira kellemes.
Klaci79

undisputedly
Tegnap vagy tegnapelőtt olvastam Trumptól, hogy azért csökkennek a részvények, mert most árazzák újra a befektetők, hogy nem termelhetnek olcsón ázsiában a cégek, hanem az USA-ban kell ismét gyárakat létesíteni.
Vagyis nem probléma, ha a cégek elveszítenek most brutális mennyiségű pénzt a tőzsdéken, mert az embereknek jobb lesz. Ebből jön nekem az, hogy nem probléma számára, ha buknak a tőzsdék. Pedig hát valóban hatalmas vagyonok vannak részvényekben a nyugdíjalapoknál.

Egyrészt teljes agyrém az egész. Kik azok az amerikaiak, akik nike cipőket, under armour pólókat vagy szabaidőruhákat akarnának amerikában termelni? Maximum az illegális bevándorlók lennének erre hajlandóak, de az ugye nem opció. Vagyis egy kb 1 dollárért dolgozó vietnámi, stb munkás helyett, 8-10 dollárt keresne az amerikai munkás, ha egyáltalán lenne, de 4%-os munkanélküliség lényegében elhanyagolható. Ez egy dologhoz fog vezetni, inflációhoz, hiszen drágább lesz minden, amit amerikában termelnek, még talán az európai fizetésekhez mérten is, bár talán ott lehetne összevetni a kettőt.
Annak ellenére, hogy amerikának hatalmas a kereskedelmi deficitje, valójában az amerikai cégek iszonyat módon meggazdagodtak ezen, nem is kell ecsetelni lásd Apple. De persze ezen cégeknek az adóztatása, már nem annyira tetszene a Trump kormánynak, mert akkor nem úgy tűnne, mintha a külföldi országokat büntetné vámokkal, hanem mintha a saját vállalatokat adókkel.
Mintha ezt itthon látnánk példának, a bankok fizetnek adót, amit voltaképp a fogyasztókkal fizettetnek meg...nincs új a nap alatt.

És még ha így is lenne, még ha csak azokat a vállalatokat is érintené a dolog, akik termelnek, de ugyanúgy esik a bankszektor, a szolgáltatási szektor, vagy a bányászat. Mindenki érintett és leginkább azért, mert egy borzalmas bizonytalanságot hoz az egész világra Trump rendszere. És ebben a bizonytalanságban nem csak a nagyvállalatok szívnak (akik ott álltak Trump mellett a beiktatáson) hanem a kisemberek is. És amerikában is természetesen. Nyilván minden, amit kínában gyártanak majd, drágább lesz és mind tudjuk, hogy esélytelen a korábban említettek miatt (kevés szabad dolgozó/jelentősen több amerikai munkabér) ezeket "hazahozni".
Úgy tudom a covid előtt sikerült megállapodni kínával abban, hogy kína 200 milliárd dollárral többet fog importálni az usából (élelmiszerre biztosan emlékszem) de ezt a covid fölülírta, aztán Biden nem törekedett ennek újratárgyalására és tűnik úgy, hogy Trump sem fog.
(Ha tehetek egy zárójeles megjegyzést épp most olvastam valamelyik angol kiadványban, hogy Trump benne lenne, hogy csökkentsék a vámokat, ha kína eladná a tik-tokot, valamelyik amerikai cégnek...ilyenkor mindig egy török kufár jut eszembe Trumpról, akárcsak az ukrán ügyben, hogy ásványkincsekkel fizessék ki a segítséget)

Lehet persze azt mondani, hogy az EU mennyi gépjárművet exportál az USA-ba és milyen többlete van, csak érdemes lenne azt is megnézni, hogy a google/meta/apple/stb milyen szinten arat az EU-ban. Márpedig ezek a számok szerintem azért nehezen belőhetőek, mert egy csomó amerikai cég, a kedvezőbb adózás miatt pl Írországban adózik és nem viszi haza a teljes jövedelmét.
Sok sebből vérzik ez az egész, továbbra is azt gondolom, hogy vámokkal még soha nem jutott előre a világ.
Az mondjuk egy más kérdés, hogy a jelenlegi rendszer leginkább talán kína malmára hajthatja a vizet. Lásd a kínaiak nem tudnak hajózni Jemen miatt, az amerikaiak megoldják nekik és szétlövik az országot. Kína egy puskalövés nélkül megoldja, hogy ne kelljen kerülni.
Azzal messzemenően egyetértek, ahogy fellépnek például a kínai e autók ellen. Azoknak a vámoknak van értelme, mert kiszorítja a piacukról a nem kívánt államilag támogatott autókat. Ezeknek nem látom semmi értelmét. Mindenkinek fájni fog ez, de ha az USA egyedűl marad, akkor leginkább nekik.
10 hónapja
undisputedly
gabokocka

undisputedly

Gyurma Pappa

Klaci79
undisputedly
Klaci79

10 hónapja
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 881
undisputedly
gabokocka

undisputedly

Gyurma Pappa

Klaci79
undisputedly