OFF topik

31 feliratkozó

több mint 13 éve
apeszos Washington Commanders Florida State Seminoles 8 158 — Cserecsapat
Amikor ők öregek lesznek ők is rájönnek/ megtanulják hoy nem véletlen alakult így ki. És remélhetőleg azt is megtanulják hogy a progresszív szó jelentését amit úgy tűnik neked is meg kéne.
Bár Sobri világban minden másképp van megszokhattam volna.Toca
Dehát nem bírod megszokni.
Ezért vagy te itt a fórumon a legjobb beszélgetőpartnerem.
Te vagy akire mindig számíthatok, ha diskurálni akarok, téged sosem zavar, ha a valóságtól teljesen el kell rugaszkodj is ahhoz, hogy opponálhass, szembehelyezkedhess velem.
Bár ez sokszor eröltetett és túlzásokhoz vezet, még mindig jobb, mintha magadban tartanád, és megfosztanál az ebből fakadó szórakozási lehetőségektől.
Szpászíbá.

Az én világomban bizony a progresszív azt jelenti, ha valami előremutató, haladó, fejlődő, és ez jelen esetben a nyelv ilyetén átalakulására is maximálisan igaz.
És természetesen semmi sem véletlenül alakul ki, ott és akkor megvan a logikája, csak mindent meghalad az idő.
Ami izgalmas, újszerű, eredeti most, az 20 év múlva ósdi, lejárt, sablonos lesz.
És ami 20 éve volt menő, az mostanra avétos.
Sobri Jóska
Megcsalsz more? A derekad letöröm.. 😀 😛
több mint 13 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 189 — #NoStress
Amikor ők öregek lesznek ők is rájönnek/ megtanulják hoy nem véletlen alakult így ki. És remélhetőleg azt is megtanulják hogy a progresszív szó jelentését amit úgy tűnik neked is meg kéne.
Bár Sobri világban minden másképp van megszokhattam volna.Toca
Dehát nem bírod megszokni.
Ezért vagy te itt a fórumon a legjobb beszélgetőpartnerem.
Te vagy akire mindig számíthatok, ha diskurálni akarok, téged sosem zavar, ha a valóságtól teljesen el kell rugaszkodj is ahhoz, hogy opponálhass, szembehelyezkedhess velem.
Bár ez sokszor eröltetett és túlzásokhoz vezet, még mindig jobb, mintha magadban tartanád, és megfosztanál az ebből fakadó szórakozási lehetőségektől.
Szpászíbá.

Az én világomban bizony a progresszív azt jelenti, ha valami előremutató, haladó, fejlődő, és ez jelen esetben a nyelv ilyetén átalakulására is maximálisan igaz.
És természetesen semmi sem véletlenül alakul ki, ott és akkor megvan a logikája, csak mindent meghalad az idő.
Ami izgalmas, újszerű, eredeti most, az 20 év múlva ósdi, lejárt, sablonos lesz.
És ami 20 éve volt menő, az mostanra avétos.

több mint 13 éve
Toca Minnesota Vikings 20 296 — Vikings fan
Sobri tisztában vagy a progresszív szó jelentésével? Ez épp egy degresszív folyamat, ahogy az angol szavak és kifejezések állandó használata, a nyelv elcsökevényesedéséhez vezet...jjncaa
Szerinted.
Szerintem igenis előremutató, haladó dolog, mitöbb, a fejlődés része mindenfajta olyan nyelvi átalakulás, melynek révén egyre többen, egyszerűbben tudnak egymással kommunikálni, és mely a köznyelv és a fennkölt, irodalmi nyelv egymáshoz közeledését jelenti.

a nagyobb problemam az az, h orulnek ha nem tinedzserek vagy azok csokott szokasai irnak ujra a helyesiras szabalyait. neten, ehhez hasonlo kotetlen formaban belefer, de folyoirassal vagy hivatalos ugyben sosem lenne pofam igy irni (ott mondjuk ekezeteket is hasznalok 😀), irjon az aki akar, csak utana ne csodalkozzon, ha kilometeres taplonak fogjak tartani. es ez nem a szabalyok be- vagy be nem tartasanak fuggvenye.MMMS
Hát pedig akik most tinédzserek, azok lesznek 10-20 év múlva a véleményformálók, családapák, családanyák, 30-40 év múlva meg persze ők fognak sápitozni, hogy hogy a gyíkba lehet az "okostelefon"-t mondjuk "okfon"-nak vagy a "gondoltam"-ot "gontam"-nak írni.
Gondolj bele, egy Kazinczyt vagy egyéb a nyelvhez pragmatikusan nyúló usert kilométeres taplónak tartotta koruk? Lehet. De attól még hatásuk megkérdőjelezhetetlen.
Ahogy a Beatlest is sokan a civilizáció elpusztítóiként, az értékek sárbítipróiként aposztrofálták.
Meg aztán mindig a tinédzserek, a fiatalok a fejlődés valódi motorjai, előmozdítói, nem a nagypapák, vagy befásult apukák. (Van persze kivétel, csak nem túl sok.)
Szóval a fejlődés olyan dolog, hogy bizony semmi nem tudja megállítani, és mint a víz, mindig lefelé, a kisebb ellenállás irányába halad.
Ahogy szépen elkopnak a könyvek, a szépirodalom, úgy változik a nyelv is, és bizony ez progresszió.
Csak nehéz belátni, hogy ez a haladás, minden generáció a saját értékeit tekinti etalonnak, az elődeiét ósdinak, idejétmúltnak, az utódaiét indokolatlannak, szükségtelennek tartja.
Minden bántás nélkül, ennek jjncaa a megtestesült példája.
Sobri Jóska
Bár Sobri világban minden másképp van megszokhattam volna.
több mint 13 éve
Sobri tisztában vagy a progresszív szó jelentésével? Ez épp egy degresszív folyamat, ahogy az angol szavak és kifejezések állandó használata, a nyelv elcsökevényesedéséhez vezet...jjncaa
Szerinted.
Szerintem igenis előremutató, haladó dolog, mitöbb, a fejlődés része mindenfajta olyan nyelvi átalakulás, melynek révén egyre többen, egyszerűbben tudnak egymással kommunikálni, és mely a köznyelv és a fennkölt, irodalmi nyelv egymáshoz közeledését jelenti.

a nagyobb problemam az az, h orulnek ha nem tinedzserek vagy azok csokott szokasai irnak ujra a helyesiras szabalyait. neten, ehhez hasonlo kotetlen formaban belefer, de folyoirassal vagy hivatalos ugyben sosem lenne pofam igy irni (ott mondjuk ekezeteket is hasznalok 😀), irjon az aki akar, csak utana ne csodalkozzon, ha kilometeres taplonak fogjak tartani. es ez nem a szabalyok be- vagy be nem tartasanak fuggvenye.MMMS
Hát pedig akik most tinédzserek, azok lesznek 10-20 év múlva a véleményformálók, családapák, családanyák, 30-40 év múlva meg persze ők fognak sápitozni, hogy hogy a gyíkba lehet az "okostelefon"-t mondjuk "okfon"-nak vagy a "gondoltam"-ot "gontam"-nak írni.
Gondolj bele, egy Kazinczyt vagy egyéb a nyelvhez pragmatikusan nyúló usert kilométeres taplónak tartotta koruk? Lehet. De attól még hatásuk megkérdőjelezhetetlen.
Ahogy a Beatlest is sokan a civilizáció elpusztítóiként, az értékek sárbítipróiként aposztrofálták.
Meg aztán mindig a tinédzserek, a fiatalok a fejlődés valódi motorjai, előmozdítói, nem a nagypapák, vagy befásult apukák. (Van persze kivétel, csak nem túl sok.)
Szóval a fejlődés olyan dolog, hogy bizony semmi nem tudja megállítani, és mint a víz, mindig lefelé, a kisebb ellenállás irányába halad.
Ahogy szépen elkopnak a könyvek, a szépirodalom, úgy változik a nyelv is, és bizony ez progresszió.
Csak nehéz belátni, hogy ez a haladás, minden generáció a saját értékeit tekinti etalonnak, az elődeiét ósdinak, idejétmúltnak, az utódaiét indokolatlannak, szükségtelennek tartja.
Minden bántás nélkül, ennek jjncaa a megtestesült példája.

több mint 13 éve
r.baggio Miami Dolphins Indiana Hoosiers 64 864 — no es importante
Sobri tisztában vagy a progresszív szó jelentésével? Ez épp egy degresszív folyamat, ahogy az angol szavak és kifejezések állandó használata, a nyelv elcsökevényesedéséhez vezet...

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 13 éve
MMMS Indianapolis Colts 2 326 — 51st state
ez mind szep es jo, csak ket hozzafuznivalom lenne.
burnyakdeusnak fogalma sincs arrol, h mi az az ironia, sokkal inkabb ennyire agyhalott szegeny. h nem fogja fel h a magyar nyelvnek nincs szuksege ilyen elszart osszevonasokra, mert igy is nagysagrendekkel tomorebben fogalmazva tud kifejezobb lenni, mint az elo nyelvek nagyresze. de ez legyen az o problemaja, ugorjunk.
a nagyobb problemam az az, h orulnek ha nem tinedzserek vagy azok csokott szokasai irnak ujra a helyesiras szabalyait. neten, ehhez hasonlo kotetlen formaban belefer, de folyoirassal vagy hivatalos ugyben sosem lenne pofam igy irni (ott mondjuk ekezeteket is hasznalok 😀), irjon az aki akar, csak utana ne csodalkozzon, ha kilometeres taplonak fogjak tartani. es ez nem a szabalyok be- vagy be nem tartasanak fuggvenye.

the area dividing the brain and the soul/is affected in many ways by experience –/some lose all mind and become soul: insane./some lose all soul and become mind: intellectual./some lose both and become: accepted.
több mint 13 éve
Ne tessék már ilyen konzervatívnak lenni.
A nyelv nem egy statikus, nehezen változó valami.
Bármennyire is ironikusan írta Amadeus91, pont ugyanannyi létjogosultsága van egy "vok"-nak vagy "sztem"-nek, (mégha nekünk, akik jópár könyvet elolvastunk, és ez adja a nyelv írott változatával való találkozásunk derékhadát bántja is a szemünket), mint egy "legyen szíves"-nek "légyszi" helyett, vagy egy "bocsánatot kérek"-nek "bocsi" helyett.
Az internetes kommunikáció, a több milliárdnyi csetes üzenetváltás miatt bizony felgyorsul az irodalmi nyelv változása is, és ha többszázezer tini "vok"-ot ír "vagyok" helyett, és a számuk évről évre növekszik, akkor bizony ez egy ugyanolyan folyamat, mint amikor az "automobil"-ból "autó" vagy a "televíziókészülékből" "tévé" vagy "tv" lett.
Lehet fanyalogni rajta, de attól még élő és progresszív folyamat.

több mint 13 éve
Igor Baltimore Ravens TCU Horned Frogs 16 752 — No 1 duplaszánkó fan
van egy-két szó, ami tévesen rögzült be és konzekvensen rosszul írok.Jakehomer
Mármint... "írom", nemde? 😀
Ha arra a néhány szóra értetted.. vagy csak úgy általánosságban konzekvensen írsz rosszul? 😛
Igor
Nem 😛 Az írok az helyes (nem ikes ige), a fenti mondatból egy amit vagy inkább egy ezért hiányzik a konzekvensen előtt. Jakehomer
Én úgy tudtam, hogy az "amit" szót (és egyéb vonatkozó névmásokat) ki lehet hagyni (kicsit olyasmi mint az angolban a that, ami dettó elhagyható), ettől függetlenül ha a mondat értelme alapján látható hogy határozott tárgyra gondol az ember ("egy-két szó"= az.. erre vonatkozik az "ami", és a kihagyott "amit"), akkor ugyanúgy a határozott/tárgyas ragozásnak kellene érvényesülnie .

Nem vagyok teljesen biztos benne (inkább csak 80-90%), de én így tudtam.
Nem ikes igéknél van mindkettő, alanyi és határozott/tárgyas ragozás is.. ezért az írok/írom mindenképp használható.. és a fenti okfejtés miatt én az "írom"-ra tippeltem volna.

Írjunk Grétsy úrnak/írjuk meg Grétsy úrnak ezt! 😊

We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)

We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 13 éve
yooker New York Giants 7 483 — Expect the Best !
tesómnak is ott műtötték, -7-8 körül volt mindkét szeme, az elején 1-2 hétig napszemüveg kellett 0-24, utána ha kiment az utcára csak akkor kellett 2-3 hónapig asszem, 5 éve műtötték a szemét és azóta nincs gond vele. Lehet én is megpróbálkozok egy ilyennel, a szemüveg csak öregít 😀eaglesmcnabb
öregít, meg okosít! vizsgán sokszor +1 érdemjegy felfelé ! ami elégtelen és elégséges esetén sokat számít!
szóval amíg suliban tolod addig ne tedd! 😊
több mint 13 éve
r.baggio Miami Dolphins Indiana Hoosiers 64 864 — no es importante
észszerű
 www.origo.hu/itthon/20130308-a-magyar-helyesirasi-szabalyzat-tizenkettedik-kiadasanak-tartalmabol.htmljjncaa

"Eddig csak úgy írhattuk azt, hogy elsején, hogy 1-jén, viszont ezentúl az 1-én is helyes lesz."

De hogy ez mekkora becsicskulás a tömeg butaságának...kaszo
lehetne engedélyezni például összevont alakokat, "vok", "tom", "h", "sztem".... van más nyelv ahol bevett gyakorlat.Amadeus91
Ezt remélem poénból írtad csak, mert önmagában elég, hogy többet egy kommentedet se akarjam látni...
Ilyen agymenést, nem hiszem el

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 13 éve
shawnka Buffalo Bills Ohio State Buckeyes 15 652 — Tyrone Creek
fészbukon láttam már pár olyat is, hogy random főneveket kötőjeleztek le.

sajnos konkrétan láttam egy ismerős kiírásánál, hogy ő lement a Balaton-ra.
több mint 13 éve
MMMS Indianapolis Colts 2 326 — 51st state
mgkrnzta a pntk stmt z _ gynyr gndlt !

the area dividing the brain and the soul/is affected in many ways by experience –/some lose all mind and become soul: insane./some lose all soul and become mind: intellectual./some lose both and become: accepted.
több mint 13 éve
Törölt felhasználó
gyönyörű lenne, tényleg...
több mint 13 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 531
észszerű
 www.origo.hu/itthon/20130308-a-magyar-helyesirasi-szabalyzat-tizenkettedik-kiadasanak-tartalmabol.htmljjncaa

"Eddig csak úgy írhattuk azt, hogy elsején, hogy 1-jén, viszont ezentúl az 1-én is helyes lesz."

lehetne engedélyezni például összevont alakokat, "vok", "tom", "h", "sztem".... van más nyelv ahol bevett gyakorlat.
több mint 13 éve
Jakehomer Carolina Panthers Kentucky Wildcats 22 665 — Panthers fan
Ha arra a néhány szóra értetted.. vagy csak úgy általánosságban konzekvensen írsz rosszul? 😛
Igor
Nem 😛 Az írok az helyes (nem ikes ige), a fenti mondatból egy amit vagy inkább egy ezért hiányzik a konzekvensen előtt.

Tepper takarodj!
több mint 13 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 739 — capitaine du château de Vienne 1487
Na, ha már a helyesírás a téma, akkor én is kiöntöm a szívem. Alapvetően nem zavarnak különösebben a helyesírási hibák, praktikusan nézem a dolgot, az a lényeg, hogy megértsem, mit akar valaki mondani, abba meg beleférnek hibák is, velem is megesik, van egy-két szó, ami tévesen rögzült be és konzekvensen rosszul írok.

De oda akarok kilyukadni, hogy kicsit mindig meghalok, amikor olyanokat látok leírva, hogy Pats-el meg Favre-al stb. Hogy a faszba lesz a -val -vel ragból -al -el? Azt most hagyjuk, hogy a Patsszel (teljes hasonulás, ugye 😛 ) szót egybe kell írni (mert kicsit gumiszabály. hogy az idegen szavak esetében, hogy mi megy egybe és mi külön), szóval már a Pats-szel sőt, a Pats-vel is elmenne 😊Jakehomer
Peccsel, Fávval viola!

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 13 éve
Igor Baltimore Ravens TCU Horned Frogs 16 752 — No 1 duplaszánkó fan

Bocs, magas labda volt 😊 és ha valaki nem szólhat ebben a témában, az én vagyok 😀 bár nekem a helyesírásommal (talán) nincs akkora gond, inkább a csapongó gondolataimmal/mondatképzéssel...

Szerintem az -al/-el épp azért alakult ki, mert az emberek félnek, hogy nem találják el a hasonulás szabályait.. és ezzel, hogy kihagyják az első MSH-t, így kivédik ezt a problémakört 😀

We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)

We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 13 éve
Jakehomer Carolina Panthers Kentucky Wildcats 22 665 — Panthers fan
Na, ha már a helyesírás a téma, akkor én is kiöntöm a szívem. Alapvetően nem zavarnak különösebben a helyesírási hibák, praktikusan nézem a dolgot, az a lényeg, hogy megértsem, mit akar valaki mondani, abba meg beleférnek hibák is, velem is megesik, van egy-két szó, ami tévesen rögzült be és konzekvensen rosszul írok.

De oda akarok kilyukadni, hogy kicsit mindig meghalok, amikor olyanokat látok leírva, hogy Pats-el meg Favre-al stb. Hogy a faszba lesz a -val -vel ragból -al -el? Azt most hagyjuk, hogy a Patsszel (teljes hasonulás, ugye 😛 ) szót egybe kell írni (mert kicsit gumiszabály. hogy az idegen szavak esetében, hogy mi megy egybe és mi külön), szóval már a Pats-szel sőt, a Pats-vel is elmenne 😊

Tepper takarodj!
több mint 13 éve
kaszo Atlanta Falcons 3 168 — Falcons fan
Én nem mondtam, hogy az számít, de a te írásodból úgy jött le. 😀
2-kán -- ez így mondjuk még jobban bassza a szemem. Hozzáteszem, sokszor láttam már így írva.Mikey
legjobb amikor simán a "három" szót úgy írják, hogy 3-om...
és nem egyszer, nem kétszer találkoztam ilyennel.
több mint 13 éve
Mikey Cincinnati Bengals 21 176
Én nem mondtam, hogy az számít, de a te írásodból úgy jött le. 😀
2-kán -- ez így mondjuk még jobban bassza a szemem. Hozzáteszem, sokszor láttam már így írva.

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 13 éve
pgabtb Philadelphia Eagles 10 223 — Eagles fan
Hátésakkormivan? Ott meg van K 😀 Miért pont a J betű számít? 😀
Elseje -> 1-jén
Másodika -> 2-án (és nem 2-kán)
Bár jobban belegondolva az egy az "sorszámosítva" ugye első, ott tényleg nincs j, míg a kettő sorszámosítva második, ahol meg van k 😊 Ezen gondolatmenetet folytatva végülis lehet logika a dologban, hogy az első esedben hozzáírjuk a hiányt, a többiben meg nem, mert már benne van 😀

GM game champion 2015 (Vikings)
GM game champion 2024 (Eagles)
több mint 13 éve
Mondjuk a másodikán, harmadikán, negyedikén szavakban nincs is j betű.

több mint 13 éve
pgabtb Philadelphia Eagles 10 223 — Eagles fan
Ez mondjuk abszolút értelmetlen volt eddig szerintem, ha a másodikánt úgy írjuk hogy 2-án, a harmadikánt úgy írjuk hogy 3-án, a negyediként meg 4-én, akkor úgy logikus hogy az 1-én is helyes legyen.

GM game champion 2015 (Vikings)
GM game champion 2024 (Eagles)
több mint 13 éve
észszerű

Lehet hogy a szabályzat szerint mostantól helyes lesz az 1-én, de nekem továbbra is ugyanúgy baszni fogja a szemem, ahogy tette az elmúlt 24 évben.

több mint 13 éve
kaszo Atlanta Falcons 3 168 — Falcons fan
észszerű

De hogy ez mekkora becsicskulás a tömeg butaságának...