Politika
66 feliratkozó
több mint 3 éve
Ezzel a fa sztorival a legkisebb probléma, hogy öko szempontból milyen hatásai vannak. Úgy látszik túl sok itt a pesti gyerek, aki max díszkandallót látott életében. 😊 Az a fa, amit szeptembertől fognak majd kivágni, az idén lényegében alkalmatlan lesz tüzelésre. Be lehet vele gyújtani persze, csak azt kockáztatod vele, hogy szarrá kormolódik / kátrányosodik a kazán / kandalló. És a magas víztartalom miatti alacsony hőmérséklet miatt tökéletlen lesz az égés, ami miatt - a korom mellett - egy csomó más káros (és adott esetben gyúlékony / robbanékony) gáz keletkezik a tűztérben. Ami akár meg is ülhet benne, és akkor jön az a meglepi, hogy reggel kinyitod a kandalló ajtaját és szépen a pofádba robban az egész.ugye évekig kellene, hogy száradjon. hidd el ez sztem nem is propaganda lépés. azokat a fákat ki kell vágni. vkinek ki kell vágnia. vagyis vkinek ki kell vágatnia. mivel rövid a határidő, vszeg közbeszerzés sem kell. majd jó áron vki elvállalja a hazafias feladatot, aztán annyiért vágnak ki egy fát, mint máshol egy erdőt.
Szóval csak egy propaganda lépés, nncs ebben több. Gondoskodunk rólatok embörök. Akár a díszkertet is kivágjuk, ha kell. Ennyi.
peterk2005 udvari bolond
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
Utána nem történt meg a munka befejezése.ebben egyetértünk
peterk2005 udvari bolond
Önérdekből? Kicsinyességből? Mert rövid távon könnyebb vele sikereket elérni? Valószínűleg mind egyszerre. A lényeg, hogy csinálják. Az utóbbi időben a repik négyzetre emelték a hülyeséget, de alapvetően mindkettő csinálja. Állami és szövetségi szinten is.itt a kérdésem rossz volt. miért is? az az, melyik intézmény legitimitása megy a kukába? vannak hibák, aláírom, de ettől még nem kérdőjeleződik meg az AB vagy az elnöki intézmény legitimitása.
peterk2005 udvari bolond
Szerkesztette: csebi
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
Hát akkor ne nevezzük annak, bánom is én. Igazából arra vagyok kíváncsi, hogy más (akár a te) véleményed alapján is miért nem felelős az inflációért az elmúlt évek eszetlen pénzpumpája? Mert a kínálati válságot már több helyen is olvastam, de nem azért esett-e szét a termelési lánc, mert nem bírta a megnövekedett keresletet?Bocs, hogy beleszólok, de a MMT nem egyenlő az alanyi jogon ész nélkül pénzszórással.Na most amellett, hogy még nem rágtam át magam rendesen a témán, azért két megjegyzéssel csak vitatkoznék veled:Most komolyan arról beszélgetünk, hogy az állam a hibás, mert nem adnak elég bért az amcsi cégek?Gyurma PappaEzek nagyon szép grafikonok, de te is tudod, hogy a kiöntött állami, céges és magánpénzek jelentős része nem ott hasznosultak, ahol kellett volna.
Tökéletes példa erre a magyar ingatlanpiac eltorzulása. Ebben az esetben a csok és a többi marhaság ne lett volna inflációnövelő tétel?
Vagy az usa béremelkedés, mert az ingyen pénzek közvetlen és közvetett hatására munkaerő tűnt el a piacról?
De tovább megyek: az energiaár növekedése is a túlzásba vitt MMT-nek köszönhető, mert a fix mennyiséghez képest megnőtt a kereslet.
Szokol
Ne már.
Az MMT-t nem hogy túlzásba nem vitték, de túl korán álltak le róla. Azzal, hogy szűkül a K+F, a szektorok átalakítása, az oktatás, csak ártanak az inflációnak hosszútávon. Régen el kellett volna engedni az összes diákhitelt kint, tovább szabályozni a hitelpiacokat és elkezdeni darabolni a monopóliumokat, főleg a bigtechet.
Nyilván mindent fordítva csinál az amerikai kormányzat
A magyar ingatlan támogatást én is sokat kritizáltam, de ennek semmi köze az MMT-hez
Gyurma Pappa
- nem csak a K+F-be ment rengeteg pénz, ezért egyoldalú csak ennek a pozitív hatását kiemelni,
- MMT, nem MMT, miben különbözik a magyar építőipar felturbózása technikailag bármelyik más piac felturbózásához képest. Más piacnak a mértéke és az életvitelre gyakorolt hatása kisebb, de mind káros.
És akkor még egyszer: azt állítod, hogy ha ész nélkül, alanyi jogon pénzt szórsz a piacra, az nem növeli az inflációt és nem okozhat kínálati hiányt?
Szokol
Szóval ha azt hiszed, hogy ez a rég feltalált populista faszság lett újracsomagolva és eladva MMT néven, akkor előbb tényleg rágd át magad a témán. 😉
Ennyi erővel azon is vitatkozhatnátok, hogy a dél-amerikai meg zimbabwe-i diktátorok MMT-je miért nem működött... 😀
Lecsó
több mint 3 éve
Ezzel a fa sztorival a legkisebb probléma, hogy öko szempontból milyen hatásai vannak. Úgy látszik túl sok itt a pesti gyerek, aki max díszkandallót látott életében. 😊 Az a fa, amit szeptembertől fognak majd kivágni, az idén lényegében alkalmatlan lesz tüzelésre. Be lehet vele gyújtani persze, csak azt kockáztatod vele, hogy szarrá kormolódik / kátrányosodik a kazán / kandalló. És a magas víztartalom miatti alacsony hőmérséklet miatt tökéletlen lesz az égés, ami miatt - a korom mellett - egy csomó más káros (és adott esetben gyúlékony / robbanékony) gáz keletkezik a tűztérben. Ami akár meg is ülhet benne, és akkor jön az a meglepi, hogy reggel kinyitod a kandalló ajtaját és szépen a pofádba robban az egész.Bár én "pesti gyerek" vagyok, tudok róla, hogy a fának száradnia kell. (A parasztházunk fűtésekor volt alkalmam megtapasztalni, hogy ennek van jelentősége. Nem kazánunk és nem kandallónk volt, hanem kályhánk.) Ettől még "öko szempontból" is katasztrófa, amit a Fidesz lépett. Ezen nem változtat, hogy csak propagandának jó.
Szóval csak egy propaganda lépés, nncs ebben több. Gondoskodunk rólatok embörök. Akár a díszkertet is kivágjuk, ha kell. Ennyi.
peterk2005 udvari bolond
több mint 3 éve
Természetesen úgy is meg lehet közelíteni a kérdést, ahogyan te teszed. Jelesül: elképzeled, hogy mit fogok vizionálni a kormány feltételezett, egyelőre nem létező intézkedéseiről. Ennek azonban vajmi kevés köze van a valósághoz, úgyszólván semmi. Fantáziálhatsz bármiről, a te dolgod. Én a kormány valóságos döntéseiről (és annak hatásairól) beszélek.Ha holnap lenne egy új törvény, miszerint mostantól nem büntetnék az utcai szemetelést, te egyből harminc méter magas szeméthalmokat vízionálnál a Blahára, vagy ha lehetne emberi testrészeket klónozni, akkor jövőre már látnád is Orbán százezerfős Németh Szilárdokból álló klónhadseregét.Basszameg már, nézz egy kicsit körül, hogy mi van az országban, mi van abban a városban, ahol élsz, vagy olvass el egy általános iskolás tankönyvet arról, hogy mi a fák szerepe. Ha képtelen vagy felfogni, akkor beszélgess alföldi emberekkel, add elő, hogy neked nincsenek apokaliptikus rémképeid, aztán majd szépen gyűjtsd össze azokat a tárgyakat, amiket a fejedhez vágtak.Te azt hiszed, hogy majd ki lesz vágva minden fa, vagy annyi, ami százalékosan ilyen katasztrófát idéz elő, és a Kárpát-medence sivataggá fog emiatt változni?Biztos vagyok benne hogy tisztában vagy vele mennyire fontos szerepük van a fáknak az ökoszisztémában. És itt most nem arról van szó, hogy a városokból kiirtják a fákat, hanem azokról az erdő területekről ahol szerinted a helyük van. Állati élőhelyek, levegő tisztítás, vízmegtartás, talaj javítás, talaj rögzítés mind megy a ner bankszamlaira. Az évtized végére pedig rövid tavon visszafordíthatatlan károkat okoz. De gondolom ez akkor se lesz hatással az életedre mikor nyáron napközben nem lesz vízellátás. Csak rendeletekkel basszak tönkre a környezetet.Ez mi a jó büdös szar? Ezeknek teljesen elmentek otthonról?De baszki, tényleg fontosabbak számodra a fák, mint az emberek? Akár az, hogy megfagynak, akár az, hogy keresnek a fakivágáson.
1. Mi a szar kezd a ma ki vágott fával, abból nem lesz tüzelő erre a télre
2. Ha ezt nem törli el kurva gyorsan a következő években, lesz majd egy két haver aki szépen tarra vág pár erdőt a haszonért. 25-50-100 éves erdőgazdálkodási tervek meg mehetnek a kukákba.
Volt pár lépésük az elmúlt időszakban, de azok közel nem húztak fel ennyire mint ez....
Nomac
Ne legyünk már ennyire mindenben a szart látók, mint amikor a sok agyhalott proli a 300 forintos vizitdíjon picsogott.
Fák?!??
Komoly?
Őszentsége Sobri Jóska
Nemes samu09
Nekem valahogy nincsenek ilyen apokaliptikus rémképeim.
Őszentsége Sobri Jóska
nagylaza, főpohárnok
Tudom mi a fák szerepe, csak egy ilyen rendeletből nem vezetem le rögtön azt, hogy vége a vilagnak, mert Orbán egy geci, meg NER lovagok, és különben is.
Őszentsége Sobri Jóska
több mint 3 éve
Beállt egy olyan fazon mögé, akinek a politikai jövőjében sok faszság benne lehet még, egyet kivéve: elnök soha az életben nem lesz már.
peterk2005 udvari bolond
több mint 3 éve
Bocs, hogy beleszólok, de a MMT nem egyenlő az alanyi jogon ész nélkül pénzszórással.Na most amellett, hogy még nem rágtam át magam rendesen a témán, azért két megjegyzéssel csak vitatkoznék veled:Most komolyan arról beszélgetünk, hogy az állam a hibás, mert nem adnak elég bért az amcsi cégek?Gyurma PappaEzek nagyon szép grafikonok, de te is tudod, hogy a kiöntött állami, céges és magánpénzek jelentős része nem ott hasznosultak, ahol kellett volna.
Tökéletes példa erre a magyar ingatlanpiac eltorzulása. Ebben az esetben a csok és a többi marhaság ne lett volna inflációnövelő tétel?
Vagy az usa béremelkedés, mert az ingyen pénzek közvetlen és közvetett hatására munkaerő tűnt el a piacról?
De tovább megyek: az energiaár növekedése is a túlzásba vitt MMT-nek köszönhető, mert a fix mennyiséghez képest megnőtt a kereslet.
Szokol
Ne már.
Az MMT-t nem hogy túlzásba nem vitték, de túl korán álltak le róla. Azzal, hogy szűkül a K+F, a szektorok átalakítása, az oktatás, csak ártanak az inflációnak hosszútávon. Régen el kellett volna engedni az összes diákhitelt kint, tovább szabályozni a hitelpiacokat és elkezdeni darabolni a monopóliumokat, főleg a bigtechet.
A magyar ingatlan támogatást én is sokat kritizáltam, de ennek semmi köze az MMT-hez
Gyurma Pappa
- nem csak a K+F-be ment rengeteg pénz, ezért egyoldalú csak ennek a pozitív hatását kiemelni,
- MMT, nem MMT, miben különbözik a magyar építőipar felturbózása technikailag bármelyik más piac felturbózásához képest. Más piacnak a mértéke és az életvitelre gyakorolt hatása kisebb, de mind káros.
És akkor még egyszer: azt állítod, hogy ha ész nélkül, alanyi jogon pénzt szórsz a piacra, az nem növeli az inflációt és nem okozhat kínálati hiányt?
Szokol
Szóval ha azt hiszed, hogy ez a rég feltalált populista faszság lett újracsomagolva és eladva MMT néven, akkor előbb tényleg rágd át magad a témán. 😉
Ennyi erővel azon is vitatkozhatnátok, hogy a dél-amerikai meg zimbabwe-i diktátorok MMT-je miért nem működött... 😀
Szerkesztette: Lecsó
több mint 3 éve
Ezzel a fa sztorival a legkisebb probléma, hogy öko szempontból milyen hatásai vannak. Úgy látszik túl sok itt a pesti gyerek, aki max díszkandallót látott életében. 😊 Az a fa, amit szeptembertől fognak majd kivágni, az idén lényegében alkalmatlan lesz tüzelésre. Be lehet vele gyújtani persze, csak azt kockáztatod vele, hogy szarrá kormolódik / kátrányosodik a kazán / kandalló. És a magas víztartalom miatti alacsony hőmérséklet miatt tökéletlen lesz az égés, ami miatt - a korom mellett - egy csomó más káros (és adott esetben gyúlékony / robbanékony) gáz keletkezik a tűztérben. Ami akár meg is ülhet benne, és akkor jön az a meglepi, hogy reggel kinyitod a kandalló ajtaját és szépen a pofádba robban az egész.jah de így is ki fogják vágni és betüzelni sok helyen
peterk2005 udvari bolond
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 3 éve
Na most amellett, hogy még nem rágtam át magam rendesen a témán, azért két megjegyzéssel csak vitatkoznék veled:Most komolyan arról beszélgetünk, hogy az állam a hibás, mert nem adnak elég bért az amcsi cégek?Gyurma PappaEzek nagyon szép grafikonok, de te is tudod, hogy a kiöntött állami, céges és magánpénzek jelentős része nem ott hasznosultak, ahol kellett volna.
Szokol
Ne már.
Gyurma Pappa
több mint 3 éve
Ezzel a fa sztorival a legkisebb probléma, hogy öko szempontból milyen hatásai vannak. Úgy látszik túl sok itt a pesti gyerek, aki max díszkandallót látott életében. 😊 Az a fa, amit szeptembertől fognak majd kivágni, az idén lényegében alkalmatlan lesz tüzelésre. Be lehet vele gyújtani persze, csak azt kockáztatod vele, hogy szarrá kormolódik / kátrányosodik a kazán / kandalló. És a magas víztartalom miatti alacsony hőmérséklet miatt tökéletlen lesz az égés, ami miatt - a korom mellett - egy csomó más káros (és adott esetben gyúlékony / robbanékony) gáz keletkezik a tűztérben. Ami akár meg is ülhet benne, és akkor jön az a meglepi, hogy reggel kinyitod a kandalló ajtaját és szépen a pofádba robban az egész.Szóval csak egy propaganda lépés, nncs ebben több. Gondoskodunk rólatok embörök. Akár a díszkertet is kivágjuk, ha kell. Ennyi.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
Annyi értelme volt, hogy végre találtak 200m2-et az országon kívül, ahol úgy tűnik, komolyan veszik. Ezt a 200m2-es termet amúgy az ott lévőkön kívül senki sem veszi komolyan.És most valami más.Miért a buborékon kívül hogyan kell értékelni ezt a beszédet? Hagyjuk, hogy mennyit bullshitel vagy sem. Mi ennek a beszédnek a politikai üzenete?
Ne a múlt mocsarában tapicskoljunk, hisz az sehova nem vezet, hanem hallgassuk meg ezt az Orbán-beszéd részletet, ami a jövővel foglalkozik.
Kurva jól szemlélteti miért kedvelem én, "és még sokan mások", akik nem fidesznyikek, még csak nem is fidesz-szavazók, nem elvakult hívők, de nem is minden információtól elzárt zsákfalulakók, vagy migráncsoktól rettegő öregasszonyok, közmunkások.
Érdemes úgy is figyelni, hogy mikről és miként beszél (és miről nem!), általános, de erős és bátor lózungok, clinteastwoodozás, chucknorrisozás, stb. még ha az egész egy tipik bullshitparádé, benne féligazságokkal, csúsztatásokkal, de eközben mégis sugároz egyfajta szakszerűséget, hozzáértést, eltökéltséget, magabiztosságot, amire egy ilyen agyhalott-konferencia résztvevői fogékonyak, és amit Orbán nyilvánvalóan tud is, és ahogy ma Magyarországon más nem tud beszélni, se az ellenzéki oldalon, se a kormányoldalon.
Nem azért, mert Orbán olyan kurva okos, hanem mert van ehhez az attitűdhöz érzéke, fel tudja venni a Puzsér által megfogalmazott szuperpozíciót, amiben hihetően tud egyszerre fehér és fekete, erős és áldozat, gazdag és megtámadott lenni egyszerre.
El lehet intézni annyival, hogy hazug dagadt pingvin, vagy szemét tolvaj geci, ami lehet valid (és ha valakinek ennyi elég, akkor az ő dolga), de nem segíti se Orbán, se a rá szavazók megértését.
Vajon hányan tudják ezt úgy nézni, hogy ne a saját buborékjuk szivárványtörésén, vagy a moralitásuk szűrőjén keresztül lássák, hanem úgy, ahogy a valóságban van.
Őszentsége Sobri Jóska
Számomra az, hogy a miniszterelnökünk beállt egy politikai lúzer seggnyalójának. Beállt egy olyan fazon mögé, akinek a politikai jövőjében sok faszság benne lehet még, egyet kivéve: elnök soha az életben nem lesz már. Sem erős ember egy elnök mögött. Úgyhogy akárki is nyer majd 2-4-6-8 év múlva, az úgy fog rá tekinteni, mint Trump seggnyalójára. Európában is egyedül maradt ezzel. Nincs még egy olyan hülye politikai vezető, aki ennyire elkötelezte volna magát egyik vagy másik amerikai irányzat felé, lényegében bezárva az ajtót maga előtt a többi felé.
És mit nyert mindezzel? Stabilabb lett az itthoni pozíciója? Nem. Stabilabb lett az európai pozíciója? Nem. Stabilabb lett az amerikai pozíciója? Nem. Szerzett nekünk egy kis pénzt? Nem. Szerzett akár magának egy kis pénzt? Nem. Hát sok értelme volt akkor.
peterk2005 udvari bolond
több mint 3 éve
Ha holnap lenne egy új törvény, miszerint mostantól nem büntetnék az utcai szemetelést, te egyből harminc méter magas szeméthalmokat vízionálnál a Blahára, vagy ha lehetne emberi testrészeket klónozni, akkor jövőre már látnád is Orbán százezerfős Németh Szilárdokból álló klónhadseregét.Basszameg már, nézz egy kicsit körül, hogy mi van az országban, mi van abban a városban, ahol élsz, vagy olvass el egy általános iskolás tankönyvet arról, hogy mi a fák szerepe. Ha képtelen vagy felfogni, akkor beszélgess alföldi emberekkel, add elő, hogy neked nincsenek apokaliptikus rémképeid, aztán majd szépen gyűjtsd össze azokat a tárgyakat, amiket a fejedhez vágtak.Te azt hiszed, hogy majd ki lesz vágva minden fa, vagy annyi, ami százalékosan ilyen katasztrófát idéz elő, és a Kárpát-medence sivataggá fog emiatt változni?Biztos vagyok benne hogy tisztában vagy vele mennyire fontos szerepük van a fáknak az ökoszisztémában. És itt most nem arról van szó, hogy a városokból kiirtják a fákat, hanem azokról az erdő területekről ahol szerinted a helyük van. Állati élőhelyek, levegő tisztítás, vízmegtartás, talaj javítás, talaj rögzítés mind megy a ner bankszamlaira. Az évtized végére pedig rövid tavon visszafordíthatatlan károkat okoz. De gondolom ez akkor se lesz hatással az életedre mikor nyáron napközben nem lesz vízellátás. Csak rendeletekkel basszak tönkre a környezetet.Ez mi a jó büdös szar? Ezeknek teljesen elmentek otthonról?De baszki, tényleg fontosabbak számodra a fák, mint az emberek? Akár az, hogy megfagynak, akár az, hogy keresnek a fakivágáson.
2. Ha ezt nem törli el kurva gyorsan a következő években, lesz majd egy két haver aki szépen tarra vág pár erdőt a haszonért. 25-50-100 éves erdőgazdálkodási tervek meg mehetnek a kukákba.
Volt pár lépésük az elmúlt időszakban, de azok közel nem húztak fel ennyire mint ez....
Nomac
Ne legyünk már ennyire mindenben a szart látók, mint amikor a sok agyhalott proli a 300 forintos vizitdíjon picsogott.
Fák?!??
Komoly?
Őszentsége Sobri Jóska
Nemes samu09
Nekem valahogy nincsenek ilyen apokaliptikus rémképeim.
Őszentsége Sobri Jóska
nagylaza, főpohárnok
Tudom mi a fák szerepe, csak egy ilyen rendeletből nem vezetem le rögtön azt, hogy vége a vilagnak, mert Orbán egy geci, meg NER lovagok, és különben is.
több mint 3 éve
És most valami más.Miért a buborékon kívül hogyan kell értékelni ezt a beszédet? Hagyjuk, hogy mennyit bullshitel vagy sem. Mi ennek a beszédnek a politikai üzenete?
Ne a múlt mocsarában tapicskoljunk, hisz az sehova nem vezet, hanem hallgassuk meg ezt az Orbán-beszéd részletet, ami a jövővel foglalkozik.
Kurva jól szemlélteti miért kedvelem én, "és még sokan mások", akik nem fidesznyikek, még csak nem is fidesz-szavazók, nem elvakult hívők, de nem is minden információtól elzárt zsákfalulakók, vagy migráncsoktól rettegő öregasszonyok, közmunkások.
Érdemes úgy is figyelni, hogy mikről és miként beszél (és miről nem!), általános, de erős és bátor lózungok, clinteastwoodozás, chucknorrisozás, stb. még ha az egész egy tipik bullshitparádé, benne féligazságokkal, csúsztatásokkal, de eközben mégis sugároz egyfajta szakszerűséget, hozzáértést, eltökéltséget, magabiztosságot, amire egy ilyen agyhalott-konferencia résztvevői fogékonyak, és amit Orbán nyilvánvalóan tud is, és ahogy ma Magyarországon más nem tud beszélni, se az ellenzéki oldalon, se a kormányoldalon.
Nem azért, mert Orbán olyan kurva okos, hanem mert van ehhez az attitűdhöz érzéke, fel tudja venni a Puzsér által megfogalmazott szuperpozíciót, amiben hihetően tud egyszerre fehér és fekete, erős és áldozat, gazdag és megtámadott lenni egyszerre.
El lehet intézni annyival, hogy hazug dagadt pingvin, vagy szemét tolvaj geci, ami lehet valid (és ha valakinek ennyi elég, akkor az ő dolga), de nem segíti se Orbán, se a rá szavazók megértését.
Vajon hányan tudják ezt úgy nézni, hogy ne a saját buborékjuk szivárványtörésén, vagy a moralitásuk szűrőjén keresztül lássák, hanem úgy, ahogy a valóságban van.
Őszentsége Sobri Jóska
Számomra az, hogy a miniszterelnökünk beállt egy politikai lúzer seggnyalójának. Beállt egy olyan fazon mögé, akinek a politikai jövőjében sok faszság benne lehet még, egyet kivéve: elnök soha az életben nem lesz már. Sem erős ember egy elnök mögött. Úgyhogy akárki is nyer majd 2-4-6-8 év múlva, az úgy fog rá tekinteni, mint Trump seggnyalójára. Európában is egyedül maradt ezzel. Nincs még egy olyan hülye politikai vezető, aki ennyire elkötelezte volna magát egyik vagy másik amerikai irányzat felé, lényegében bezárva az ajtót maga előtt a többi felé.
És mit nyert mindezzel? Stabilabb lett az itthoni pozíciója? Nem. Stabilabb lett az európai pozíciója? Nem. Stabilabb lett az amerikai pozíciója? Nem. Szerzett nekünk egy kis pénzt? Nem. Szerzett akár magának egy kis pénzt? Nem. Hát sok értelme volt akkor.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
azért ha megnézed az amerikai példát nem csak arról van szó, hogy két ciklusa van az elnöknek.Sokféle megoldás van a jogállam ill. fékek és ellesúlyok rendszerének kialakítására. A rendszerváltó erők értelmisége ezt a megoldást választotta, elsősorban a német modellből emelve át elemeket. Negyven év szocializmusból jöttünk, egy teljesen új jogállami keretrendszert kellett kialakítani egy olyan országban, amelynek a történelmében ilyen még nem volt. Ez volt az első kísérlet, nem lehetett visszanyúlni sem. És a rendszerváltók számára nem csak a jogállam betonerőssége volt szempont, hanem az is ugyanolyan fontos volt, hogy a megválasztott többség lehetőleg stabilan tudjon kormányozni akkor is, ha a többsége szűk. Egy alakuló jogállam számára ez ugyanolyan fontos az elején, mint az, hogy mennyire nehéz vagy könnyű alkotmányt módosítani. Csináltak egy középutas, működő kompromisszumos rendszert. Szerintem kifejezetten minőségi munkát végeztek. Utána nem történt meg a munka befejezése, a rendszer későbbi finomhangolása.
két ház van (nálunk ezt elvetették), ráadásul ciklus közben kicserélődik mindkettő jó része (most gondolj bele, mi lett volna, ha anno 2012ben csak a patkó negyede lecserélődik vagy 2016ban). de teszem azt nem kell olyan messzire menni, nézz szét Európában, hogyan hozták létre az atomfegyvereket: van ahol, nem 2/3 van hanem 80% (asszem svédek talán) vagy vhol ha alkotmánymódosítás van akkor utána feloszlatják a parlamentet és előrehozott választás vagy vhol két egymást követő országgyűlésnek el kell fogadnia az alkotmánymódosítást (asszem finnek). igen is vannak nagyon jó példák arra, hogyan lehet normális fékek és ellensúlyok rendszerét létrehozni. nálunk, amit kiépítettek, az a 88-89es naivitásból indult ki. vagy egyszerűen vágyálmokból, hogy sosem lesz újra Horthynk vagy Kádárunk. miközben a magyar nép erre vágyik. egyszerűen a kerekasztal lovagjai nem értették a magyar néplélek gondolkodását.Nemzetes és vitézlő csebi
miért teszik tönkre a 200+ éves intézmények legitimitását?Önérdekből? Kicsinyességből? Mert rövid távon könnyebb vele sikereket elérni? Valószínűleg mind egyszerre. A lényeg, hogy csinálják. Az utóbbi időben a repik négyzetre emelték a hülyeséget, de alapvetően mindkettő csinálja. Állami és szövetségi szinten is.
Nemzetes és vitézlő csebi

több mint 3 éve
Persze hogy az. Csak hát úgy látszik már rég vót, picit hajlíthatunk a sztorin. 😊A helyzet bonyolultabb volt annál, amit írtál:Nem éltek vele, mert képtelenek voltak a szadesszal megegyezni. Emlékeztetnélek, hogy volt egy 5 (!!!) párti (közte: Fidesz, MSZP, SZDSZ) konszenzussal beadott, 90 valahány pontból álló, új alkotmány-koncepcióról szóló javaslat-csomag ami aztán éppen 5 szavazat híján nem ment át(2/3 kellett volna). Ennek mentén indult volna a konkrét alkotmányozási folyamat.Ki nem szavazta meg? Az MSZP egy kisebb része és az SZDSZ-ből a Tölgyessy. Mindenki - tehát az MSZP nagy része és a fentebbin kívül a full SZDSZ - más igen. Ennyit arról, hogy mennyire akart Horn konszenzussal alkotmányozni. Jó lenne ezzel az urban legenddel is leszámolni már, hogy a Hornék valami jófejségből meg úriemberségből nem alkotmanyoztak. Lószart. Az esetek 99%-ában nem tudtak megegyzeni az SZDSZ-el (ismerős?) amikor meg igen, hát bár ne tettèk volna (önkori törvény).A nép Hornéknak is megadta a lehetőséget. És nem éltek vele. A pufajkás, koncsi Horn baszki.Hűha. Mert ő csak úgy ott lett magàtól 😊 sitty sutty, a magyar nép végtelen bölcsességèben, minden előzmény nélkül, csak mert unalmában nem tudott mit csinálni, a nagy jólétben alkotmányos teljhatalmat adott Ov-nak mert mért ne. Néha téged is be tud nyelni a szélsőséges Orbán-fóbia. A kétpólusú rendszer gyilkosát Gyurcsánynak hívják, ami aztán jött azért valóban Ov a felelős még ha abban valószínűleg eltér a véleményünk, hogy ez jó vagy rossz.Ergó hagyjuk a fenébe ezt a választósdit, szóljunk pár technokrata - lehetőség szerint külföldi - közgazdásznak aztán jónapot 😊 nekem ez továbbra is szimpatikus, szerintem kizárólag közgadászoknak szabadna olyan helyen ülni, ahol egy forint kifizetéséről is döntés születik, de megértem az ezzel szemben aggályaikat kifejezőket 😊 Annál kisebb nem lehetne egy kormány mozgástere, hogy egy külföldi szervezet tollba mondja, hogy mi jöjjön ki a magyar közlönyben.Nem jó. A közgadász is csak addig jó, amíg van főnöke, van ügyfele, van aki számonkéri. Ha nincs, vagy elkamuzhatja a munkáját, akkor 4-8 év alatt olyan gyönyörűen átképzni magát politikusnak, mint a huzat. Pontosan olyan könnyen, mint a jogász vagy a szociológus. 😊
Én értem, hogy neked tetszik a kétpárti verseny, engem is szórakoztat, - mondjuk hogy az első ov kormány népszerűségét nem a kétéves költségvetés tépázta meg abban egészen biztos vagyok 😀 - dehát ez van, a magyar nép meg nem szerette. Tessék ezért Tölgyessy-t, Kónyát, Kis Jánost, Sólyom Lászlót meg az egész rendszerváltó jogász elitet hibáztatni, akik kitalálták ezt a 2/3-osdit, kiherélték a köztársasági elnök szerepét meg "elfelejtették" beleírni, hogy valaki csak kétszer újraválasztható. Nem a nép a hibás. Sosem a nép a hibás, a nép kizárólag az elit által meghatározott keretek között dönt és akkor is csak korlátosan hívhatjuk döntésnek - hiszen az elit által irányított sajtóból tájékozódhat, már aki egyáltalán tájékozódik. Nem véletlen, hogy se az amerikai se a francia elit nem bízta a népre - és ezáltal a politikusok befolyásolási képességére - hogy hányszor lehessen ott valakit újraválasztani. Kivételes bölcsesség volt, a magyar elit nem is sétált bele ebbe a kelepcébe.
MC12
Annak, hogy csak 4 évre engedjük oda a vályuhoz, aztán másé a vályú, neki meg kaparnia kell, ha vissza akar jutni, nincs alternatívája. És akkor az is mindegy, hogy jogász vagy közgazdász, mert ha tétje van, akkor a saját közgazdászai rúgják sejhajon a jogászt / politikust, nehogy vályúszünet legyen. 😊
Az meg azért - hogy Antall szellemét megidézzem - durva csúsztatás, hogy a kétpólusú rendszer feldőléséért Tölgyessy meg Kónya meg Sólyom lennének a felelősök. Na ne vicceljünk már. Azért mert kint felejtem az asztalon a kést, és valaki leszúr vele valakit, ne én legyek már a hibás. Itt kérem Orbán a rendszer gyilkos. Egyedül. Nincs társtettesség. Ezt a történelmi bűnt ő fogja elvinni, mert az övé.
peterk2005 udvari bolond
MC12
Ne komolytalankodjunk már....
Ez kezd olyan lenni, mint a Trianon sztori. Hogy az unokáink unokái is Gyurcsányra mutogatnak majd vissza, hogy mindenért ő volt a hibás. 😀 😀 Tragikomédia. 😀
peterk2005 udvari bolond
Felőlem felmentheted azt, aki a töltött lőfegyvert kibiztosítva adja oda egy pszichopatának egy dugig lévő plázában, mondván, hogy nem lett volna kötelező lövöldözni de nem biztos, hogy okos gondolat.
MC12
magyarnarancs.hu/belpol/az_alkotmanyozas_es_az_mszp_ertekeikhez_huen-61113
nagylaza, főpohárnok
1. Hornéknak megvolt a kétharmaduk az SZDSZ-el együtt.
2. A kétharmados alkotmányozó többség birtokában a többséggel rendelkezők kijelentették, hogy csak akkor alkotmányoznak, ha legalább ötpárti egyetértés van.
3. Ha Horn nagyon akarta volna, akkor tudott volna Orbán lenni. Át tudta volna verni az MSZP-n az akaratát. Az ő (és a szűk körének) döntése volt, hogy ostorral nem alkotmányoznak.

több mint 3 éve
Most komolyan arról beszélgetünk, hogy az állam a hibás, mert nem adnak elég bért az amcsi cégek?Gyurma PappaEzek nagyon szép grafikonok, de te is tudod, hogy a kiöntött állami, céges és magánpénzek jelentős része nem ott hasznosultak, ahol kellett volna.
Szokol
Ne már.
Szerkesztette: Gyurma Pappa

több mint 3 éve
Maximálisan egyetértek.Ez mi a jó büdös szar? Ezeknek teljesen elmentek otthonról?De baszki, tényleg fontosabbak számodra a fák, mint az emberek? Akár az, hogy megfagynak, akár az, hogy keresnek a fakivágáson.
Nomac
Fák?!??
Komoly?
Őszentsége Sobri Jóska
Mondjuk én Gánt-Csákváron kezdeném az erdőírtást.
"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
több mint 3 éve
Közben a MOL is bedobta a napi 1 tankolas limitet.
több mint 3 éve
hvg.hu/tudomany/20220805_aszalyhelyzet_europaban_megoldas_elteA fákat kivágni nem kell félnetek jó lesz.
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
Vagy az usa béremelkedés, mert az ingyen pénzek közvetlen és közvetett hatására munkaerő tűnt el a piacról?ez összetettebb ennél, nem úgy tűnt el hogy nem akarnak dolgozni az emberek hanem úgy hogy rájöttek hogy 80 órát dolgozni azért hogy folyamatos hitelből kelljen élniük az nem móka
Szokol
ebben minimálisan segített a stimulus de azt te se gondolod hogy pár hónapnyi 1500$ csekk miatt nem fognak dolgozni, de itt is inkább felgyorsította a folyamatot semmint előidézte
az amazon/starbucks ... már régóta küzdött azzal hogy az emberek szakszervezeteket próbálnak létrehozni ami ha sikeres - márpedig voltak sikeresek - akkor béremelkedéssel jár
ezen kívül a vendéglátásan sem hajlandóak már elmenni 5-6-7$ért dolgozni óránként heti 80-100 órában
hanem keresnek olyat ahol megkapják a 15-18at
rengeteg cég kereste degeszre magát azzal hogy a létminimum környékén tartotta az alkalmazottait ők most kicsit szívnak
akik kihasználták hogy csak kevéssel kell többet fizetni, de szar struktúrával tudnak üzemelni ők nem tudnak bért emelni és ők nagyon szívnak
a hirdetésekben csomószor ott van "we wish to find someone who takes the extra mile", csak épp mikor fizetés van akkor kurvára ne számíts ilyenre
több mint 3 éve
Gyurma PappaEzek nagyon szép grafikonok, de te is tudod, hogy a kiöntött állami, céges és magánpénzek jelentős része nem ott hasznosultak, ahol kellett volna.
több mint 3 éve
YoungZeeZee
9 526
Fasza lesz.eladjak jo vizesen😀
több mint 3 éve
ez megint messzebb vezet, de igen ahogy egy tó ökoszisztámáját úgy egy erdőt is nehéz "pótolni" ha a természetest kigyalulodPont a szabályosan telepített, tervezett erdők nem érnek semmit sem a vadállatok , sem a gyep- és cserjeszint elburjánzásának szempontjából. Egy erdő annyira komplex, hogy vákuumban is nehéz lenne megtervezni.persze, de nem tudsz annyi fát ültetni ami megoldaná a problémátAz egész ökoszisztéma alapja a fa és az erdő, semmivel sem lehet kiváltani.Az egesz aszály és klímakatasztrofa megoldása a fák telepítése és az egészséges szerkezetű erdők.nem, nem megoldás de javító/enyhítő/segítő tényező
Nyilván a legprimitívebb társadalom ezt gyalulja le. Saját magát gyilkolja le. Gratulálok hozzá, alantas népirtók
FLZOLI
Negritis, a vajda
FLZOLI
szükség van rá vitathatatlanul de értelmesen kell azt is megtervezni nem csak összevissza
ahogy az ivóvíz problémát se oldja meg az hogy ott a tenger az is víz
Negritis, a vajda
Ami a legnagyobb probléma ebből az új rendeletből, hogy a kevés viszonylag háborítatlan területhez is hozzá fognak nyúlni ezek az agyatlanok, ami megbocsáthatatlan csapás lesz a biodiverzitásunknak.
dancogo
nem lehetetlen, de azt nem úgy kell hogy 20 hektáron méteres sorközzel ültetsz fákat
több mint 3 éve
Pont a szabályosan telepített, tervezett erdők nem érnek semmit sem a vadállatok , sem a gyep- és cserjeszint elburjánzásának szempontjából. Egy erdő annyira komplex, hogy vákuumban is nehéz lenne megtervezni.persze, de nem tudsz annyi fát ültetni ami megoldaná a problémátAz egész ökoszisztéma alapja a fa és az erdő, semmivel sem lehet kiváltani.Az egesz aszály és klímakatasztrofa megoldása a fák telepítése és az egészséges szerkezetű erdők.nem, nem megoldás de javító/enyhítő/segítő tényező
Nyilván a legprimitívebb társadalom ezt gyalulja le. Saját magát gyilkolja le. Gratulálok hozzá, alantas népirtók
FLZOLI
Negritis, a vajda
FLZOLI
szükség van rá vitathatatlanul de értelmesen kell azt is megtervezni nem csak összevissza
ahogy az ivóvíz problémát se oldja meg az hogy ott a tenger az is víz
Negritis, a vajda
Ami a legnagyobb probléma ebből az új rendeletből, hogy a kevés viszonylag háborítatlan területhez is hozzá fognak nyúlni ezek az agyatlanok, ami megbocsáthatatlan csapás lesz a biodiverzitásunknak.
több mint 3 éve
Azt mondjuk valszeg valóban nehezen.Gyógyszerészetit nehezenJa és ami a legfontosabb: be kellene fejezni az egyéni kudarcainkért a másokra való mutogatást. Az, hogy én most itt vagyok kint nem csak annak köszönhető hogy a munkámért szar fizetést kaptam, hanem hogy én nem képeztem magam addig hogy magasabban kvalifikált lehessek. Ha befejeztem volna az egyetemet valószínű most is otthon lennék, nem így lett, ez nem a politika vagy a társadalom hibája hanem az enyém.Azt bármikor be tudod fejezni, levelezőn is, estin is, külföldön is.
davemayer
Lúdas Solymi
davemayer
Viszont nem feltétlenül kell ugyanabból diplomát szerezni...
Illetve a jelenlegi "szakmádban", irányban is tudod képezni magad, pénzt összeszedni és visszamenni akár gyógyszerészetire vagy elkezdeni bármi mást.
Te döntésed, hogy hol ragadsz meg.