Politika
64 feliratkozó
több mint 4 éve
Pedig abban több a koffein, nálunk a többség azért issza.robustáé ne akkóggy, az amugyse kvSajnos még nincs vége. Pl. most olvastam egy cikket h egy font (45 deka) zöld (pörköletlen) arabica kávé ára a New York-i Nemzetközi Árutőzsdén (ICE) 1 év alatt 1,07 dollárról 2 dollárra emelkedett, ráadásul Brazíliában (világ legnagyobb kávétermelője) tavaly és idén is súlyos aszály volt, majd utána évtizedek óta nem látott fagyok voltak. Ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, és a brazíliai kávéültetvények kétharmada tönkremegy, akkor a következő évben újra megduplázódhatnak az árak, és elérhetik a fontonkénti 4 dollárt is.Ez mondjuk elég nagy baj, pl nekem.
A szintén jelentős kávétermelő Vietnamban (robusta fajtából itt termelik a világon kitermelt mennyiség 40%-át) koronavírus-járvány miatt azonban akadozik a szállítás a középső felföldekről Ho Si Minh-város kikötőjébe, amely többször be is zárt, de a tengeri szállítás is késedelmes a konténerhiány miatt. Márpedig a robusta fontos alkotóeleme a kávékeverékeknek; nagyobb mennyiség hozzáadásával valamelyest mérsékelhető volt a feketék árának növekedése, de most ez a hatás is megszűnik.
A fuvarköltségek emelkedése általában is hozzájárul a dráguláshoz. Márpedig egy konténer ára 3300-ról 10 ezer dollárra nőtt. Gondot okoz, hogy több kikötőnél is sorban állnak a hajók a kirakodásra várva, egy amerikai kávéimportőr például már két hónapos csúszásról számolt be. Kolumbiában a kormányellenes tüntetések bénították meg a logisztikát.
Az idei időjárási viszontagságok mellett ugyanis a felmelegedés miatt maguk a hagyományos termőterületek kerülnek veszélybe, így például a tíz legnagyobb termelő között lévő latin-amerikai országok – Kolumbia, Honduras, Peru, Guatemala –, valamint Indonézia, Etiópia, India és Uganda. Különösen az arabica van kitéve a veszélynek, mert ez a kényesebb fajta: nem szereti a túl nagy meleget, a túl hideget, a nagyon esős és a nagyon száraz időjárást sem. Tudósok azt jósolják, hogy szép lassan csökkenni kezd a kávé termőterülete, és néhány évtized múlva több országban – például az őshazájának tartott Etiópiában, illetve Ugandában és Kenyában – el fog tűnni a növény.
empty taxi
Gyurma Pappa
sutianap
Én már hosszú ideje single origin arabikát iszom, sajnálnám ha eltűnne, vagy megfizethetetlen lenne. Pláne ethiópiából, az a kedvenc termőterületem.
több mint 4 éve
Hát, az biztos, hogy itthon ZAYLANAK a dolgok.
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 4 éve
robustáé ne akkóggy, az amugyse kvSajnos még nincs vége. Pl. most olvastam egy cikket h egy font (45 deka) zöld (pörköletlen) arabica kávé ára a New York-i Nemzetközi Árutőzsdén (ICE) 1 év alatt 1,07 dollárról 2 dollárra emelkedett, ráadásul Brazíliában (világ legnagyobb kávétermelője) tavaly és idén is súlyos aszály volt, majd utána évtizedek óta nem látott fagyok voltak. Ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, és a brazíliai kávéültetvények kétharmada tönkremegy, akkor a következő évben újra megduplázódhatnak az árak, és elérhetik a fontonkénti 4 dollárt is.Ez mondjuk elég nagy baj, pl nekem.
A szintén jelentős kávétermelő Vietnamban (robusta fajtából itt termelik a világon kitermelt mennyiség 40%-át) koronavírus-járvány miatt azonban akadozik a szállítás a középső felföldekről Ho Si Minh-város kikötőjébe, amely többször be is zárt, de a tengeri szállítás is késedelmes a konténerhiány miatt. Márpedig a robusta fontos alkotóeleme a kávékeverékeknek; nagyobb mennyiség hozzáadásával valamelyest mérsékelhető volt a feketék árának növekedése, de most ez a hatás is megszűnik.
A fuvarköltségek emelkedése általában is hozzájárul a dráguláshoz. Márpedig egy konténer ára 3300-ról 10 ezer dollárra nőtt. Gondot okoz, hogy több kikötőnél is sorban állnak a hajók a kirakodásra várva, egy amerikai kávéimportőr például már két hónapos csúszásról számolt be. Kolumbiában a kormányellenes tüntetések bénították meg a logisztikát.
Az idei időjárási viszontagságok mellett ugyanis a felmelegedés miatt maguk a hagyományos termőterületek kerülnek veszélybe, így például a tíz legnagyobb termelő között lévő latin-amerikai országok – Kolumbia, Honduras, Peru, Guatemala –, valamint Indonézia, Etiópia, India és Uganda. Különösen az arabica van kitéve a veszélynek, mert ez a kényesebb fajta: nem szereti a túl nagy meleget, a túl hideget, a nagyon esős és a nagyon száraz időjárást sem. Tudósok azt jósolják, hogy szép lassan csökkenni kezd a kávé termőterülete, és néhány évtized múlva több országban – például az őshazájának tartott Etiópiában, illetve Ugandában és Kenyában – el fog tűnni a növény.
empty taxi
Gyurma Pappa

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 4 éve
rokaur
876
Ez mondjuk elég nagy baj, pl nekem.Zold tea, ket hetig huzod a szad aztan mar full helyettesiti 😊
Gyurma Pappa
www.youtube.com/watch?v=Xw8z42DMhAQ&ab_channel=Dr.M%C3%A1rki-ZayP%C3%A9ter
Elso ket perc, na igy kellene egy normalis orszagnak mukodnie.
több mint 4 éve
A mozgósítást azt vágom.5 hete tart, és a saját szememmel láttam most vasárnap a buszoztatást, itt Pécsett a Kossuth téren. Járják a házakat, aláíratják kb. bárkivel. Semmivel sem lesznek beljebb.Az előbb csengetett be hozzánk két 10pontos szőke 20év körüli csaj.Tudni fogják, hogy egy ilyen szaros, tétnélküli aláíráskampánnyal is több embert tudnak mozgósítani az ősz közepén, mint az ellenzék az elmúlt 12 év legnagyobb ellenzéki innovációjával.
Erre kiderült, hogy Gyurcsány ellen és a Fidesz mellett gyűjtenek aláírást.
Nem kezdeményeztem velük vitát, mert alapvetően aranyosan kezelték amikor mondtam, hogy "Hú nagyon nem.".
Mondja már el valaki, hogy mi lesz akkor ha összegyűlik mittudomén 1millió aláírás Gyurcsány ellen?
Bazzani
Sima pre-season warm up.
Amadeus
Az előválasztás 2x1 hét volt, effortot kellett beletenni, így lett 800e ember, aki elment.
Ez arról szól, hogy nem volt jobb ötletük, ki kellett menni az utcára, mert az ellenzék kint van az utcán. De a saját véleménybuborékukon kívül ez senkit nem érdekel, de ezt már tudjuk 4 hónapja, hogy a Fideszt most csak a tábor mozgósítása érdekli.
Gyurma Pappa
Engem a másik (az aláíró) oldal lélektana érdekel.
Milyen érzés lehet amikor ezt aláírtad? Jobb mint egy közepes orgazmus?
Olyan érzés mint amikor kidobod a volt csajodat aki már nagyon idegesített?
Aláírod és "Fú most megállítottuk Gyurcsány bácsit!".
Milyen értelmi szint alatt kell lenni, hogy egy ilyen mindenféle tartalom vagy értelem nélküli petíciót komolyan vegyen az ember?
több mint 4 éve
Az előbb csengetett be hozzánk két 10pontos szőke 20év körüli csaj.Kubatov-szőkék, má a listát le se írom...
Nem kezdeményeztem velük vitát, mert alapvetően aranyosan kezelték amikor mondtam, hogy "Hú nagyon nem.".
Mondja már el valaki, hogy mi lesz akkor ha összegyűlik mittudomén 1millió aláírás Gyurcsány ellen?
Bazzani

több mint 4 éve
Sajnos még nincs vége. Pl. most olvastam egy cikket h egy font (45 deka) zöld (pörköletlen) arabica kávé ára a New York-i Nemzetközi Árutőzsdén (ICE) 1 év alatt 1,07 dollárról 2 dollárra emelkedett, ráadásul Brazíliában (világ legnagyobb kávétermelője) tavaly és idén is súlyos aszály volt, majd utána évtizedek óta nem látott fagyok voltak. Ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, és a brazíliai kávéültetvények kétharmada tönkremegy, akkor a következő évben újra megduplázódhatnak az árak, és elérhetik a fontonkénti 4 dollárt is.Ez mondjuk elég nagy baj, pl nekem.
empty taxi

több mint 4 éve
Sajnos még nincs vége. Pl. most olvastam egy cikket h egy font (45 deka) zöld (pörköletlen) arabica kávé ára a New York-i Nemzetközi Árutőzsdén (ICE) 1 év alatt 1,07 dollárról 2 dollárra emelkedett, ráadásul Brazíliában (világ legnagyobb kávétermelője) tavaly és idén is súlyos aszály volt, majd utána évtizedek óta nem látott fagyok voltak. Ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, és a brazíliai kávéültetvények kétharmada tönkremegy, akkor a következő évben újra megduplázódhatnak az árak, és elérhetik a fontonkénti 4 dollárt is.Igazán a mértéke érdekene, mert ami elindult az ijesztő.1.) Apám (gyakorló közgazdász Doktor) készül az árak emelkedésére ... illetve termékcserére....nem lesz az amit keresel, megszoktál, más lesz.De most tényleg, ez fontos:hvg.hu/kkv/20211018_aldi_arak_tesztaNyugati arak, balkani fizetesek.
Nyugaton sokkal drágábbak az élelmiszerek!!!
Mikey
Nincs itt semmi latnivalo, haladjunk tovabb 😀
Borbinho
- készülni kell szerintetek élelmiszerhiányra?
- mekkora inflációra számítotok az alapanyaghiány és az energiaválság miatt?
- ikorra normalizálódhatnak ezek?
Engem most ez foglalkoztat leginkább.
bcsarli
2.) úgy normalizálódni, hogy tendenciózusan visszamegy a 2019 decemberi szintre nem fog. Nem is tud, mert azóta egy halom szatellit folyamat lekövette (pl. összes csatlakozó költség) , másrészt egyszer a fogyasztók torkán lement áremelés már tartósan nem megy vissza (lásd ÁFA kulcs változtatás)
Mérséklődni mérséklődhetnek az árak, mert kontra-produktív lesz egy idő után (egyébként nem csak fogyasztói oldalon nem jó, ha versenyzők bedőlnek, mert amíg beállnak a helyükre stabilan értéklánc oldalon, addig a termék drágul, általában )
Persze lehet csökkenteni az üzemanyag jövedéki adó tartalmát, de .... mindegy de.
Viszont én nem vagyok közgazdász, csak akkor olvasok ilyen anyagokat, amikor alapkutatunk Nekik.
Helmut Zimmer
Szerintem részben vissza is lesz kompenzálva anélkül hogy lemennének az árak, a bérek fognak emelkedni csak nem olyan mértékben mint az árak.
bcsarli

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 4 éve
Infláció-innováció, kinézi ezt? 😀De ez nem fog sokáig tartani, velünk fog élni a két jegyű innováció előbb-utóbb.Valami bűzlik Dániában 😊
Gyurma Pappa
r.baggio
Mivel nem vagyok elméleti közgazdász, ellenben többezer vállalati K+F tanulmány oldalt hánytam ki magamból, az innováció jobban kézre áll 😊

több mint 4 éve
De ez nem fog sokáig tartani, velünk fog élni a két jegyű innováció előbb-utóbb.Valami bűzlik Dániában 😊
Gyurma Pappa

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 4 éve
Feri érti ezt a pozícionálás dolgot 😊 „Mert a parlamentben kell többség. ha parlamentben van többség, akkor majd a parlamentnek felelős kormány teheti a dolgát. Ezért fogunk küzdeni, valójában parlamenti helyekért küzdünk. És ha többségünk van a parlamentben, akkor majd mi választhatunk kormányfőt. Először parlament, először a többség, aztán a kormányfő. Ez a sorrend” – mondta el Gyurcsány, aki a hat perc során egyszer se mondta ki Márki-Zay Péter nevét."
"„Nyilván majd most kiegészülünk a miniszterelnök-jelölttel."
Még mondja valaki, hogy nem ő a legügyesebb kommunikátor az ellenzéki oldalon.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve
ó pirsönő morgolosta!Szerintem lehetne egy füst alatt Palpatine-nek, a vogonoknak és a klingonoknak is üzenni, mit kell ez a kishitűség, hogy megállunk Brüsszelnél?már tán a teljes eunak üzenünkEz fog elhallatszani brüsszelig, hogy meg kell állítani GyurcsánytAmúgy mi a fasz ez a békemenet, ami még a 4. hullámot is megakasztja?Ahhoz nem kell aláírás kampány. Már huszonharmadikán a békemenet után - ami kétmilliós lesz - tudni fogják.Az előbb csengetett be hozzánk két 10pontos szőke 20év körüli csaj.Tudni fogják, hogy egy ilyen szaros, tétnélküli aláíráskampánnyal is több embert tudnak mozgósítani az ősz közepén, mint az ellenzék az elmúlt 12 év legnagyobb ellenzéki innovációjával.
Bazzani
Sima pre-season warm up.
Amadeus
peterk2005
bcsarli
csebi
Negritis
somoskovig

több mint 4 éve
- készülni kell szerintetek élelmiszerhiányra?bcsarliLesz amiből igen. Nagyon elszállt műtrágya árak miatt nem fogja megérni már egy csomó mindent megtermelni és nem is fogják.
- mekkora inflációra számítotok az alapanyaghiány és az energiaválság miatt?bcsarliEgyelőre ellensúlyozza globális áremelkedés a digitalizáció és a tartós fogyasztási cikkek dömping árazása, illetve hogy a használt piac virágzik. De ez nem fog sokáig tartani, velünk fog élni a két jegyű infláció előbb-utóbb.
- ikorra normalizálódhatnak ezek?Mit tekintünk normálisnak? Ha a COVID előtti szintet negatív inflációs szintet, akkor sokáig nem. A bérszintek be fognak fagyni. Egyszerűen a minimálbér emelés hatása el van inflálva, nincs valódi vásárlóerő növelés benne.
bcsarli
A fő gondok termelési oldalon vannak. Nincs elég magas hozzáadott érték, nincs elég extra profit, fenntartó innováció van. Ez nem csak itthon, máshol is. Nagy kevés az igazán disztruptív folyamat a gazdaságban, a tőzsdék elszakadtak a valóságtól, ahogy kripto vagy az NFT vagy minden, ahova a kp menekül.
Konkrét számokat ne várj senkitől, itt egy olyan állapot van, amire nem volt példa. Még nem értettük meg teljesen az elmúlt tíz évet sem, amikor a Philips görbe megszűnt működni, és egyszerre nőtt a gazdaság, csökkent a munkanélküliség és nem volt infláció. A mostani folyamatok megértése még itt sem tart. Ködszurkálás van mindenhol.
Szerkesztette: Gyurma Pappa

több mint 4 éve
Hátha másnak van...Ne haragudj nem tudom. Már csak fizikai kutatásokkal foglalkozom, nincsenek információim 2-3 éve 😕 SrryIgazán a mértéke érdekene, mert ami elindult az ijesztő.1.) Apám (gyakorló közgazdász Doktor) készül az árak emelkedésére ... illetve termékcserére....nem lesz az amit keresel, megszoktál, más lesz.De most tényleg, ez fontos:hvg.hu/kkv/20211018_aldi_arak_tesztaNyugati arak, balkani fizetesek.
Mikey
Borbinho
bcsarli
2.) úgy normalizálódni, hogy tendenciózusan visszamegy a 2019 decemberi szintre nem fog. Nem is tud, mert azóta egy halom szatellit folyamat lekövette (pl. összes csatlakozó költség) , másrészt egyszer a fogyasztók torkán lement áremelés már tartósan nem megy vissza (lásd ÁFA kulcs változtatás)
Mérséklődni mérséklődhetnek az árak, mert kontra-produktív lesz egy idő után (egyébként nem csak fogyasztói oldalon nem jó, ha versenyzők bedőlnek, mert amíg beállnak a helyükre stabilan értéklánc oldalon, addig a termék drágul, általában )
Persze lehet csökkenteni az üzemanyag jövedéki adó tartalmát, de .... mindegy de.
Viszont én nem vagyok közgazdász, csak akkor olvasok ilyen anyagokat, amikor alapkutatunk Nekik.
Helmut Zimmer
Szerintem részben vissza is lesz kompenzálva anélkül hogy lemennének az árak, a bérek fognak emelkedni csak nem olyan mértékben mint az árak.
bcsarli
Helmut Zimmer
több mint 4 éve
Ne haragudj nem tudom. Már csak fizikai kutatásokkal foglalkozom, nincsenek információim 2-3 éve 😕 SrryIgazán a mértéke érdekene, mert ami elindult az ijesztő.1.) Apám (gyakorló közgazdász Doktor) készül az árak emelkedésére ... illetve termékcserére....nem lesz az amit keresel, megszoktál, más lesz.De most tényleg, ez fontos:hvg.hu/kkv/20211018_aldi_arak_tesztaNyugati arak, balkani fizetesek.
Mikey
Borbinho
bcsarli
Helmut Zimmer
bcsarli
több mint 4 éve
Az előbb csengetett be hozzánk két 10pontos szőke 20év körüli csaj.Pfeh.
Bazzani
Nem elhajtani kellett volna őket, hanem az ellenszolgáltatásról tárgyalni 😀

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 4 éve
Igazán a mértéke érdekene, mert ami elindult az ijesztő.1.) Apám (gyakorló közgazdász Doktor) készül az árak emelkedésére ... illetve termékcserére....nem lesz az amit keresel, megszoktál, más lesz.De most tényleg, ez fontos:hvg.hu/kkv/20211018_aldi_arak_tesztaNyugati arak, balkani fizetesek.
Mikey
Borbinho
bcsarli
Helmut Zimmer
több mint 4 éve
1.) Apám (gyakorló közgazdász Doktor) készül az árak emelkedésére ... illetve termékcserére....nem lesz az amit keresel, megszoktál, más lesz.De most tényleg, ez fontos:hvg.hu/kkv/20211018_aldi_arak_tesztaNyugati arak, balkani fizetesek.
Mikey
Borbinho
bcsarli
több mint 4 éve
Szerintem lehetne egy füst alatt Palpatine-nek, a vogonoknak és a klingonoknak is üzenni, mit kell ez a kishitűség, hogy megállunk Brüsszelnél?már tán a teljes eunak üzenünkEz fog elhallatszani brüsszelig, hogy meg kell állítani GyurcsánytAmúgy mi a fasz ez a békemenet, ami még a 4. hullámot is megakasztja?Ahhoz nem kell aláírás kampány. Már huszonharmadikán a békemenet után - ami kétmilliós lesz - tudni fogják.Az előbb csengetett be hozzánk két 10pontos szőke 20év körüli csaj.Tudni fogják, hogy egy ilyen szaros, tétnélküli aláíráskampánnyal is több embert tudnak mozgósítani az ősz közepén, mint az ellenzék az elmúlt 12 év legnagyobb ellenzéki innovációjával.
Bazzani
Sima pre-season warm up.
Amadeus
peterk2005
bcsarli
csebi
Negritis
több mint 4 éve
5 hete tart, és a saját szememmel láttam most vasárnap a buszoztatást, itt Pécsett a Kossuth téren. Járják a házakat, aláíratják kb. bárkivel. Semmivel sem lesznek beljebb.Az előbb csengetett be hozzánk két 10pontos szőke 20év körüli csaj.Tudni fogják, hogy egy ilyen szaros, tétnélküli aláíráskampánnyal is több embert tudnak mozgósítani az ősz közepén, mint az ellenzék az elmúlt 12 év legnagyobb ellenzéki innovációjával.
Bazzani
Sima pre-season warm up.
Amadeus
Az előválasztás 2x1 hét volt, effortot kellett beletenni, így lett 800e ember, aki elment.
Ez arról szól, hogy nem volt jobb ötletük, ki kellett menni az utcára, mert az ellenzék kint van az utcán. De a saját véleménybuborékukon kívül ez senkit nem érdekel, de ezt már tudjuk 4 hónapja, hogy a Fideszt most csak a tábor mozgósítása érdekli.

több mint 4 éve
De most tényleg, ez fontos:hvg.hu/kkv/20211018_aldi_arak_tesztaNyugati arak, balkani fizetesek.
Mikey
Borbinho
több mint 4 éve
hvg.hu/kkv/20211018_aldi_arak_tesztaNyugati arak, balkani fizetesek.
Mikey
"Overjoyed, the wolf devours his leg that's been torn off by a trap. Praised be the day that gave me food, he cries."
több mint 4 éve
Legalábbis brüsszeli.pedig ezeknek köszönhetően nem lettünk gyarmatEgyikről se tudok 😊Az előző négy (öt? hat?) mi a fasz volt?Amúgy mi a fasz ez a békemenet, ami még a 4. hullámot is megakasztja?Ahhoz nem kell aláírás kampány. Már huszonharmadikán a békemenet után - ami kétmilliós lesz - tudni fogják.Az előbb csengetett be hozzánk két 10pontos szőke 20év körüli csaj.Tudni fogják, hogy egy ilyen szaros, tétnélküli aláíráskampánnyal is több embert tudnak mozgósítani az ősz közepén, mint az ellenzék az elmúlt 12 év legnagyobb ellenzéki innovációjával.
Bazzani
Sima pre-season warm up.
Amadeus
peterk2005
bcsarli
peterk2005
bcsarli
csebi
Majd leszünk Kínai/Orosz, mennyivel jobb.
több mint 4 éve
www.youtube.com/watch?v=CA1ix65JGmA
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
pedig ezeknek köszönhetően nem lettünk gyarmatEgyikről se tudok 😊Az előző négy (öt? hat?) mi a fasz volt?Amúgy mi a fasz ez a békemenet, ami még a 4. hullámot is megakasztja?Ahhoz nem kell aláírás kampány. Már huszonharmadikán a békemenet után - ami kétmilliós lesz - tudni fogják.Az előbb csengetett be hozzánk két 10pontos szőke 20év körüli csaj.Tudni fogják, hogy egy ilyen szaros, tétnélküli aláíráskampánnyal is több embert tudnak mozgósítani az ősz közepén, mint az ellenzék az elmúlt 12 év legnagyobb ellenzéki innovációjával.
Bazzani
Sima pre-season warm up.
Amadeus
peterk2005
bcsarli
peterk2005
bcsarli
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.