Politika
64 feliratkozó
több mint 5 éve
Egyéni bírósági döntésnek köszönhetően.a magyar állampolgárok egy része jelenleg is ki van zárva.Csak egy kérdés:Pontosítsunk azért. Nem az állampolgárságukat akarják elvenni, hanem csak a szavazati jogot, abból is az általános szavazói jogot. Amire most is vonatkoznak korlátok (pl. egyénire csak állandó lakhellyel lehet szavazni, satöbbi).Arról sem tehetnek, hogy a mai ellenzékünk olyan hülye volt, hogy az állampolgárságuk elleni szavazásra buzdított 2004-ben, ezzel kb. évtizedekre elásva magukat Erdélyben és máshol. Közben a kettős állampolgárság már akkor is egy terjedő tendencia volt, nálunk is csak idő kérdése volt, hogy mikor vezetik be.A mai ellenzékünk egy része most is ellenük van, el akarja venni a szerzett jogaikat. Múlt héten vitázott erről a Partizánban Schiffer és Bauer.
Kampman
Sobri Jóska
Egyébként lenne mit rendbe tenni a dologban, mert nem túl jó a szabályozás. Én valami olyasmit díjaznék, ami több ny.európai országban is van, hogy a külföldön élő állampolgárok direkt kisebbségi képviselőket tudnának beszavazni. Nekik is jobb lenne, mert ez, hogy országos listára szavaznak, csepp a tengerben, és semmi kézzelfoghatót nem ad azon a jóérzésen kívül, hogy ismét beszavaztuk Orbánt kétharmaddal. A dedikált képviselet többet adhatna, ha ezeknek a kisebbségi képviselőknek lennének bizonyos jogköreik, és úgy is lennének beszavazva, hogy a határon túli érdekeiket képviseljék. Azaz én kizárnám a - hazai - párt listát, párt támogatást, kisebbségi képviselő csak közülük lenne megválasztható, aki onnan is jön. Az országos listára viszont ne legyen hatásuk, mert közjogilag tényleg nehezen értelmezhető az, hogy most van. Ez nem "nemzeti kérdés", önkormányzatra se szavazhat olyan, aki nem az adott településen lakik, és ezt tök természetesnek vesszük, mert az is. Az országgyűlésben - ahol viszont van szerepe mindkettőnek - is szét kéne választani a kettőt. Szavazzon mindenki a "sajátjára". Az itthon lakó a "rendes" egyéni képviselőre és listára, a nem itthon lakó a kisebbségi képviselőre, aki közülük jön és direktben őket képviseli.
Mindegy, egyetértek én is azzal a véleménnyel, hogy ezt 2004-ben alaposan elkúrtuk (hozzátéve, hogy bár Gyurcsány volt a főbűnös, de én a kezdeményezőket is felelősnek gondolom, mert kvára rossz időpontban csinálták, és kvára belpolitikai célból, a külhoni magyarság csak egy eszköz volt számukra is). Bízom benne, hogy belátható időn belül ezt is rendbe lehet majd tenni, ahogy sok minden mást sem ártana.
peterk2005
Aki állampolgár, az miért ne szavazhatna?!
Mert nem Magyarországon él?
Vagy mert nem tetszik neked, hogy valószínűleg miként szavaz?
Ez az egyetlen lényegi kérdés. Kizárható e a magyar állampolgárok egy része a szavazásból, és miért?
A többi csak okoskodás és múltonrágódás.
Sobri Jóska
csebi
Milyen alapon zárod ki az állampolgárok egy csoportját lakóhely szerint?
több mint 5 éve
Mert magyar állampolgár.Feri és az irredentizmus egy mondatban azért legalábbis megmosolyogtató 😀És aki meg Londonban vagy Berlinben él?Kényes témát boncolgattok, nem mondom, hogy egyik-másik mondatért bizonyos helyeken már nem csattana egy-két pofon. Tudom, hogy van itt is felvidéki fórumozó, kíváncsi vagyok ő mit gondol a dologról.Most igazán nem azért, ne értsétek félre, de ha egy kintre szakadtnak annyira fontos az óhaza, ha más nem, az elmúlt 30 évben ide tudott volna költözni. Azért arra ne hivatkozzunk már, hogy de 100 évvel ezelőtt ott született a dédi, manapság ez már nem túl valid érv.
(Félreértés ne essék, a választójognak én sem örülök, de azért azt tudomásul kell venni, hogy a kintiek is magyarok, csak egy igazságtalan döntés miatt hagyták el az Óhazát. Emlékszem mikor 89-ben nagyanyám erdélyi rokonai itt voltak és könnyes szemmel hallgatták végig a Székely himnuszt)
NB2
warr_b
Nemhogy ideszületett, de el is költözött.
Ne szavazhasson ezért?
Tessék már egy kicsit nyitottabnak, liberálisabbnak lenni ezügyben, és nem benyalni Gyurcsány sötét, pohos, dohszagú irredentizmusra apelláló politikáját.
Sobri Jóska
London vagy Berlinben él, igen, és? Mondjuk ha nincs magyarországi lakcíme se, évek óta nem itt él, nem itt dolgozik, nem itt fizet közterheket, akkor miért szavaz ide? Itthagyta az országot, nem kért belőle, akkor ne is szavazzon, nem mindegy neki, mi van itt? Úgyse itt él.
warr_b
És az állampolgár szavazhat az országban, aminek állampolgára.
több mint 5 éve
Persze.De ha mondjuk az illető 50 éve Ausztráliában él és azóta egyetlen egyszer sem járt Magyarországon, de az állampolgársága megvan, az minek szavaz magyar pártra, listára? Semmi köze gyakorlatilag Magyarországhoz, nem?Csak egy kérdés:Pontosítsunk azért. Nem az állampolgárságukat akarják elvenni, hanem csak a szavazati jogot, abból is az általános szavazói jogot. Amire most is vonatkoznak korlátok (pl. egyénire csak állandó lakhellyel lehet szavazni, satöbbi).Arról sem tehetnek, hogy a mai ellenzékünk olyan hülye volt, hogy az állampolgárságuk elleni szavazásra buzdított 2004-ben, ezzel kb. évtizedekre elásva magukat Erdélyben és máshol. Közben a kettős állampolgárság már akkor is egy terjedő tendencia volt, nálunk is csak idő kérdése volt, hogy mikor vezetik be.A mai ellenzékünk egy része most is ellenük van, el akarja venni a szerzett jogaikat. Múlt héten vitázott erről a Partizánban Schiffer és Bauer.
Kampman
Sobri Jóska
Egyébként lenne mit rendbe tenni a dologban, mert nem túl jó a szabályozás. Én valami olyasmit díjaznék, ami több ny.európai országban is van, hogy a külföldön élő állampolgárok direkt kisebbségi képviselőket tudnának beszavazni. Nekik is jobb lenne, mert ez, hogy országos listára szavaznak, csepp a tengerben, és semmi kézzelfoghatót nem ad azon a jóérzésen kívül, hogy ismét beszavaztuk Orbánt kétharmaddal. A dedikált képviselet többet adhatna, ha ezeknek a kisebbségi képviselőknek lennének bizonyos jogköreik, és úgy is lennének beszavazva, hogy a határon túli érdekeiket képviseljék. Azaz én kizárnám a - hazai - párt listát, párt támogatást, kisebbségi képviselő csak közülük lenne megválasztható, aki onnan is jön. Az országos listára viszont ne legyen hatásuk, mert közjogilag tényleg nehezen értelmezhető az, hogy most van. Ez nem "nemzeti kérdés", önkormányzatra se szavazhat olyan, aki nem az adott településen lakik, és ezt tök természetesnek vesszük, mert az is. Az országgyűlésben - ahol viszont van szerepe mindkettőnek - is szét kéne választani a kettőt. Szavazzon mindenki a "sajátjára". Az itthon lakó a "rendes" egyéni képviselőre és listára, a nem itthon lakó a kisebbségi képviselőre, aki közülük jön és direktben őket képviseli.
Mindegy, egyetértek én is azzal a véleménnyel, hogy ezt 2004-ben alaposan elkúrtuk (hozzátéve, hogy bár Gyurcsány volt a főbűnös, de én a kezdeményezőket is felelősnek gondolom, mert kvára rossz időpontban csinálták, és kvára belpolitikai célból, a külhoni magyarság csak egy eszköz volt számukra is). Bízom benne, hogy belátható időn belül ezt is rendbe lehet majd tenni, ahogy sok minden mást sem ártana.
peterk2005
Ez az egyetlen lényegi kérdés. Kizárható e a magyar állampolgárok egy része a szavazásból, és miért?
Sobri Jóska
warr_b
De ez csak egy érzés.
Ettől még miért ne szavazhatna, ha magyar állampolgár?
több mint 5 éve
állampolgárság + bejelentett lakcím? 😀Nagyjából sehogy nem tudod megállapítani.Nyilván rájuk semmi, de nem ebből indultunk ki hanem Erdélyből ami nem 1000+ km-re van. Én vajdaságból származom, hidd el ott érzed a hatását.Miért lenne hatással?azt kellene megérteni, hogy attól még, hogy valaki nem él itt igen is hatással van rá külhoni magyarként a Magyarország által képviselt politika.Kényes témát boncolgattok, nem mondom, hogy egyik-másik mondatért bizonyos helyeken már nem csattana egy-két pofon. Tudom, hogy van itt is felvidéki fórumozó, kíváncsi vagyok ő mit gondol a dologról.Most igazán nem azért, ne értsétek félre, de ha egy kintre szakadtnak annyira fontos az óhaza, ha más nem, az elmúlt 30 évben ide tudott volna költözni. Azért arra ne hivatkozzunk már, hogy de 100 évvel ezelőtt ott született a dédi, manapság ez már nem túl valid érv.
(Félreértés ne essék, a választójognak én sem örülök, de azért azt tudomásul kell venni, hogy a kintiek is magyarok, csak egy igazságtalan döntés miatt hagyták el az Óhazát. Emlékszem mikor 89-ben nagyanyám erdélyi rokonai itt voltak és könnyes szemmel hallgatták végig a Székely himnuszt)
NB2
warr_b
Az elmúlt 30 év enyhe túlzás, súlyos pénzek voltak, hogy te állampolgárságot kapj.
rokaur
Pl haveromék kb 13 éve Skóciában élnek, ott született mindhárom gyerekük. Évente max egyszer jönnek MO-ra max két hétre. Milyen szinten van hatással az ő életükre hogy Viktor, vagy Feri, vagy akárki mit csinál MO-on?
warr_b
Akkor itt jön a kérdés, hogyan tudod megállapítani kire van hatással és kire nincs?
rokaur
Pont ezért nem az lenne a legtisztább, hogy az szavaz, aki itt él? Rájuk biztosan hatással van. Aki egy külföldi országban, arra meg ki tudja, vagy igen, vagy nem.
warr_b
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
vagy mindenki szavazhasson, vagy egyik sem. és biztosítsanak ugyanolyan feltételeket.És aki meg Londonban vagy Berlinben él?Kényes témát boncolgattok, nem mondom, hogy egyik-másik mondatért bizonyos helyeken már nem csattana egy-két pofon. Tudom, hogy van itt is felvidéki fórumozó, kíváncsi vagyok ő mit gondol a dologról.Most igazán nem azért, ne értsétek félre, de ha egy kintre szakadtnak annyira fontos az óhaza, ha más nem, az elmúlt 30 évben ide tudott volna költözni. Azért arra ne hivatkozzunk már, hogy de 100 évvel ezelőtt ott született a dédi, manapság ez már nem túl valid érv.
NB2
warr_b
Ne szavazhasson ezért?
Tessék már egy kicsit nyitottabnak, liberálisabbnak lenni ezügyben, és nem benyalni Gyurcsány sötét, pohos, dohszagú irredentizmusra apelláló politikáját.
Sobri Jóska
nagyjából borítékolható, hogy a határon túli magyarok és a kitelepült magyarok között melyik oldalt favorizálják, mégis, a vélhetően kormánypártra szavazó térségekben szinte a házhoz kimentek a szavazatért, Angliában meg elég nagy rések voltak a folyamaton (kezdve a regisztrációtól, egyenesen addig, hogy mennyire _egyszerűen_ adhattad le a voksod).
több mint 5 éve
Nagyjából sehogy nem tudod megállapítani.Nyilván rájuk semmi, de nem ebből indultunk ki hanem Erdélyből ami nem 1000+ km-re van. Én vajdaságból származom, hidd el ott érzed a hatását.Miért lenne hatással?azt kellene megérteni, hogy attól még, hogy valaki nem él itt igen is hatással van rá külhoni magyarként a Magyarország által képviselt politika.Kényes témát boncolgattok, nem mondom, hogy egyik-másik mondatért bizonyos helyeken már nem csattana egy-két pofon. Tudom, hogy van itt is felvidéki fórumozó, kíváncsi vagyok ő mit gondol a dologról.Most igazán nem azért, ne értsétek félre, de ha egy kintre szakadtnak annyira fontos az óhaza, ha más nem, az elmúlt 30 évben ide tudott volna költözni. Azért arra ne hivatkozzunk már, hogy de 100 évvel ezelőtt ott született a dédi, manapság ez már nem túl valid érv.
NB2
warr_b
Az elmúlt 30 év enyhe túlzás, súlyos pénzek voltak, hogy te állampolgárságot kapj.
rokaur
Pl haveromék kb 13 éve Skóciában élnek, ott született mindhárom gyerekük. Évente max egyszer jönnek MO-ra max két hétre. Milyen szinten van hatással az ő életükre hogy Viktor, vagy Feri, vagy akárki mit csinál MO-on?
warr_b
Akkor itt jön a kérdés, hogyan tudod megállapítani kire van hatással és kire nincs?
rokaur
Pont ezért nem az lenne a legtisztább, hogy az szavaz, aki itt él? Rájuk biztosan hatással van. Aki egy külföldi országban, arra meg ki tudja, vagy igen, vagy nem.

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 5 éve
rokaur
876
Nyilván rájuk semmi, de nem ebből indultunk ki hanem Erdélyből ami nem 1000+ km-re van. Én vajdaságból származom, hidd el ott érzed a hatását.Miért lenne hatással?azt kellene megérteni, hogy attól még, hogy valaki nem él itt igen is hatással van rá külhoni magyarként a Magyarország által képviselt politika.Kényes témát boncolgattok, nem mondom, hogy egyik-másik mondatért bizonyos helyeken már nem csattana egy-két pofon. Tudom, hogy van itt is felvidéki fórumozó, kíváncsi vagyok ő mit gondol a dologról.Most igazán nem azért, ne értsétek félre, de ha egy kintre szakadtnak annyira fontos az óhaza, ha más nem, az elmúlt 30 évben ide tudott volna költözni. Azért arra ne hivatkozzunk már, hogy de 100 évvel ezelőtt ott született a dédi, manapság ez már nem túl valid érv.
NB2
warr_b
rokaur
warr_b
több mint 5 éve
a magyar állampolgárok egy része jelenleg is ki van zárva.Csak egy kérdés:Pontosítsunk azért. Nem az állampolgárságukat akarják elvenni, hanem csak a szavazati jogot, abból is az általános szavazói jogot. Amire most is vonatkoznak korlátok (pl. egyénire csak állandó lakhellyel lehet szavazni, satöbbi).Arról sem tehetnek, hogy a mai ellenzékünk olyan hülye volt, hogy az állampolgárságuk elleni szavazásra buzdított 2004-ben, ezzel kb. évtizedekre elásva magukat Erdélyben és máshol. Közben a kettős állampolgárság már akkor is egy terjedő tendencia volt, nálunk is csak idő kérdése volt, hogy mikor vezetik be.A mai ellenzékünk egy része most is ellenük van, el akarja venni a szerzett jogaikat. Múlt héten vitázott erről a Partizánban Schiffer és Bauer.
Kampman
Sobri Jóska
peterk2005
Sobri Jóska
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 5 éve
Miért lenne hatással?azt kellene megérteni, hogy attól még, hogy valaki nem él itt igen is hatással van rá külhoni magyarként a Magyarország által képviselt politika.Kényes témát boncolgattok, nem mondom, hogy egyik-másik mondatért bizonyos helyeken már nem csattana egy-két pofon. Tudom, hogy van itt is felvidéki fórumozó, kíváncsi vagyok ő mit gondol a dologról.Most igazán nem azért, ne értsétek félre, de ha egy kintre szakadtnak annyira fontos az óhaza, ha más nem, az elmúlt 30 évben ide tudott volna költözni. Azért arra ne hivatkozzunk már, hogy de 100 évvel ezelőtt ott született a dédi, manapság ez már nem túl valid érv.
NB2
warr_b
rokaur

több mint 5 éve
Feri és az irredentizmus egy mondatban azért legalábbis megmosolyogtató 😀És aki meg Londonban vagy Berlinben él?Kényes témát boncolgattok, nem mondom, hogy egyik-másik mondatért bizonyos helyeken már nem csattana egy-két pofon. Tudom, hogy van itt is felvidéki fórumozó, kíváncsi vagyok ő mit gondol a dologról.Most igazán nem azért, ne értsétek félre, de ha egy kintre szakadtnak annyira fontos az óhaza, ha más nem, az elmúlt 30 évben ide tudott volna költözni. Azért arra ne hivatkozzunk már, hogy de 100 évvel ezelőtt ott született a dédi, manapság ez már nem túl valid érv.
NB2
warr_b
Ne szavazhasson ezért?
Sobri Jóska
London vagy Berlinben él, igen, és? Mondjuk ha nincs magyarországi lakcíme se, évek óta nem itt él, nem itt dolgozik, nem itt fizet közterheket, akkor miért szavaz ide? Itthagyta az országot, nem kért belőle, akkor ne is szavazzon, nem mindegy neki, mi van itt? Úgyse itt él.

több mint 5 éve
rokaur
876
azt kellene megérteni, hogy attól még, hogy valaki nem él itt igen is hatással van rá külhoni magyarként a Magyarország által képviselt politika.Kényes témát boncolgattok, nem mondom, hogy egyik-másik mondatért bizonyos helyeken már nem csattana egy-két pofon. Tudom, hogy van itt is felvidéki fórumozó, kíváncsi vagyok ő mit gondol a dologról.Most igazán nem azért, ne értsétek félre, de ha egy kintre szakadtnak annyira fontos az óhaza, ha más nem, az elmúlt 30 évben ide tudott volna költözni. Azért arra ne hivatkozzunk már, hogy de 100 évvel ezelőtt ott született a dédi, manapság ez már nem túl valid érv.
NB2
warr_b
több mint 5 éve
De ha mondjuk az illető 50 éve Ausztráliában él és azóta egyetlen egyszer sem járt Magyarországon, de az állampolgársága megvan, az minek szavaz magyar pártra, listára? Semmi köze gyakorlatilag Magyarországhoz, nem?Csak egy kérdés:Pontosítsunk azért. Nem az állampolgárságukat akarják elvenni, hanem csak a szavazati jogot, abból is az általános szavazói jogot. Amire most is vonatkoznak korlátok (pl. egyénire csak állandó lakhellyel lehet szavazni, satöbbi).Arról sem tehetnek, hogy a mai ellenzékünk olyan hülye volt, hogy az állampolgárságuk elleni szavazásra buzdított 2004-ben, ezzel kb. évtizedekre elásva magukat Erdélyben és máshol. Közben a kettős állampolgárság már akkor is egy terjedő tendencia volt, nálunk is csak idő kérdése volt, hogy mikor vezetik be.A mai ellenzékünk egy része most is ellenük van, el akarja venni a szerzett jogaikat. Múlt héten vitázott erről a Partizánban Schiffer és Bauer.
Kampman
Sobri Jóska
peterk2005
Sobri Jóska

több mint 5 éve
És aki meg Londonban vagy Berlinben él?Kényes témát boncolgattok, nem mondom, hogy egyik-másik mondatért bizonyos helyeken már nem csattana egy-két pofon. Tudom, hogy van itt is felvidéki fórumozó, kíváncsi vagyok ő mit gondol a dologról.Most igazán nem azért, ne értsétek félre, de ha egy kintre szakadtnak annyira fontos az óhaza, ha más nem, az elmúlt 30 évben ide tudott volna költözni. Azért arra ne hivatkozzunk már, hogy de 100 évvel ezelőtt ott született a dédi, manapság ez már nem túl valid érv.
NB2
warr_b
Ne szavazhasson ezért?
több mint 5 éve
Csak egy kérdés:Pontosítsunk azért. Nem az állampolgárságukat akarják elvenni, hanem csak a szavazati jogot, abból is az általános szavazói jogot. Amire most is vonatkoznak korlátok (pl. egyénire csak állandó lakhellyel lehet szavazni, satöbbi).Arról sem tehetnek, hogy a mai ellenzékünk olyan hülye volt, hogy az állampolgárságuk elleni szavazásra buzdított 2004-ben, ezzel kb. évtizedekre elásva magukat Erdélyben és máshol. Közben a kettős állampolgárság már akkor is egy terjedő tendencia volt, nálunk is csak idő kérdése volt, hogy mikor vezetik be.A mai ellenzékünk egy része most is ellenük van, el akarja venni a szerzett jogaikat. Múlt héten vitázott erről a Partizánban Schiffer és Bauer.
Kampman
Sobri Jóska
peterk2005
több mint 5 éve
www.portfolio.hu/uzlet/20200506/breking-elhalasztjak-a-bmw-magyar-gyaranak-epiteset-430256Ezt a hírt a kormánymédia nem hozta még le, azon kívül mindenki!?!?!?!

ETO, A.C. Milan, Winnipeg Jets, Liverpool F.C., SF Giants, Chicago Bulls, Vale 46, MvG, Senna, Lance Armstrong, Stephen Hendry, Mike Tyson, Boris Becker, Tiger Woods, Jan-Ove Waldner FAN!!!
több mint 5 éve
Kényes témát boncolgattok, nem mondom, hogy egyik-másik mondatért bizonyos helyeken már nem csattana egy-két pofon. Tudom, hogy van itt is felvidéki fórumozó, kíváncsi vagyok ő mit gondol a dologról.Most igazán nem azért, ne értsétek félre, de ha egy kintre szakadtnak annyira fontos az óhaza, ha más nem, az elmúlt 30 évben ide tudott volna költözni. Azért arra ne hivatkozzunk már, hogy de 100 évvel ezelőtt ott született a dédi, manapság ez már nem túl valid érv.
NB2

több mint 5 éve
felröhögtemIgen, ez Bauer és a DK álláspontja.A mai ellenzékünk egy része most is ellenük van, el akarja venni a szerzett jogaikat.Az erdélyiek hogyan szerezték meg ezt a jogot? Megkapták ajándékba, mert a Fidesznek épp jól jött belpolitikailag. (Így harcolnak a saját autonómiájukért is?)
Múlt héten vitázott erről a Partizánban Schiffer és Bauer.
Sobri Jóska
Nem lehet szerzett jogot elvenni? Mióta? Ha hiba volt szavazati jogot kapni, akkor ezt a hibát soha nem lehet kijavítani? Munkaüggyel kapcsolatban mi a helyzet a szerzett jogokkal (pl. szabadság, 13. havi bér)?
Atari
A Fideszé, LMP-é, Jobbiké, Momentumé meg az, hogy nem így van.
Az MSZP-ről azt se tudom létezik e még.
Sobri Jóska

több mint 5 éve
Kényes témát boncolgattok, nem mondom, hogy egyik-másik mondatért bizonyos helyeken már nem csattana egy-két pofon. Tudom, hogy van itt is felvidéki fórumozó, kíváncsi vagyok ő mit gondol a dologról.ezt senki nem vonja kétségbe szerintem.
NB2
több mint 5 éve
Kényes témát boncolgattok, nem mondom, hogy egyik-másik mondatért bizonyos helyeken már nem csattana egy-két pofon. Tudom, hogy van itt is felvidéki fórumozó, kíváncsi vagyok ő mit gondol a dologról.(Félreértés ne essék, a választójognak én sem örülök, de azért azt tudomásul kell venni, hogy a kintiek is magyarok, csak egy igazságtalan döntés miatt hagyták el az Óhazát. Emlékszem mikor 89-ben nagyanyám erdélyi rokonai itt voltak és könnyes szemmel hallgatták végig a Székely himnuszt)
több mint 5 éve
mindig szomorúnak találtam, hogy vannak, akik úgy érzik, hogy a papír és a választójog csinál belőlük magyart. Ez az egész ht és trianon téma vakvágányra ment gyakorlatilag 100 évvel ezelőtt már a get-go-nál.Egy szóval sem mondtam hogy tehetnek Trianonról, a magyar állampolgárságot én is támogatom, főleg hogy én is székely vagyok, ott nőttem fel. Tudom hogy mennyire fontos kérdés ez, de ettől függetlenül úgy érzem elfogulatlanul tudok véleményt nyilvánítani. Ha nem szavaznának sem lennének kevésbé magyarok. Szomorú, de az állam nem bevonni akarja őket az itteni dolgokba a lehetőségeikhez mérten, hanem felhasználja őket a győzelme érdekében (nemtőrődve azzal, hogy ezzel szítja a feszütséget az anyaországiakkal).Nem tehetnek arról, hogy 100 (illetve 73) éve átrakták a határt a fejük fölött. Tök természetes, hogy a magyar állam próbálja őket a lehetőségekhez mérten bevonni az itthoni dolgokba.Igen, rászavaz Viktorra, majd elmegy dolgozni Németbe meg Svájcba. Persze mikor megkérdezem hogy ha olyan jó Viktor hogy rászavaz, akkor miért nem ide jön Magyarországra dolgozni, hogy itt kapja a fizetését és itt adózzon, akkor azt mondja hogy az más... Szóval de, kurvára mások dolgába szólnak bele, mert Magyarországon csak akkor tartózkodnak ha átautóznak rajta mikor mennek ki dolgozni nyugatra, vagy idejönnek 2 napra Budapestre várost nézni. Meg hát ők sokkal jobban tudják, hogy mi van Magyarországon mint én aki itt élek, mert néznek m1 híradót.Vicces hogy a székelyeket jobban érdekelte a magyarországi országgyűlési választás, mint az autonómia.Nem más dolgába pofáznak bele, ők is magyarok. Sőt, magyar állampolgárok.
Úgy látszik más dolgába könnyebb belepofázni, mint a sajátjáért tenni valamit.
eaglesmcnabb
Kampman
Anyám és barátnőm is kettős állampolgár, eszük ágában sincs az ottaniak ellen szavazni mikor ott vannak választások, pedig simán megtehetnék.
Mikor megkérdezem, hogy miért nem írják alá a kezdeményezést az autonómiáért online 2 percbe se telne, hát azért nem mert úgyse lesz belőle semmi. De ja, a fidesz 2/3-ad viszont úgy kell nekik mint egy falat kenyér, simán utaznak érte Csíkba 50 km-t oda meg vissza.
Tisztelet a kivételnek, mert azért az is van. Kár hogy a szűk rokonságomból jó ha ismerek 5 főt. Őket meg simán lehazaárulózták, mikor kiderült hogy nem szavaztak egy olyan ország ügyeibe, ahol nem élnek.
Persze a romániai országgyűlési választásokon rendre a magyar megyékben legkisebb a részvételi arány, mert őket az sem érdekli... Utána meg szidják a románokat, meg hogy otthon minden szar...
eaglesmcnabb
Arról sem tehetnek, hogy a mai ellenzékünk olyan hülye volt, hogy az állampolgárságuk elleni szavazásra buzdított 2004-ben, ezzel kb. évtizedekre elásva magukat Erdélyben és máshol. Közben a kettős állampolgárság már akkor is egy terjedő tendencia volt, nálunk is csak idő kérdése volt, hogy mikor vezetik be.
Kampman
És attól még faszság, hogy az emberek egy olyan országban szavaznak, ahol sohasem éltek, nem viselik a közterheket, főleg úgy hogy ahol meg élnek ott basznak elmenni szavazni, és nem tesznek semmit az autonómiájuk érdekében sem, mert őket idézve "semmi értelme". Ha bevezetnék, hogy a kettős állampolgárok csak egy országban szavazhatnak, a nagyja lenne olyan buta hogy akkor inkább otthon nem szavaz.
Anno a "szürkefarkas" Vonát is szédszedték konkrétan, pedig ő mindig mellettük volt, sőt a magyar állampolgárságukat is a Jobbik hozta fel először.
Nem a 2018-as választásra akartam ezt kihegyezni, csak összehasonlításként írtam. Inkább arra hogy itt lenne a lehetőség tenni valamit az Autonómia érdekében kb. nulla erőfeszítéssel, és szégyen szemre szarnak bele.
eaglesmcnabb
több mint 5 éve
Lehet hogy gyurcsók elqrta, sőt biztos hogy nagyon, de ő képviselte azt a sok százezer embert, inkább több milliót akik pont nem kértek/kérnek az erdélyi stb. testvérekből ilyenformán.Részint mert a személyes tapasztalataik alapján nem rajongtak értük, részint ez anno pártpolitikai okokból is egy valid álláspont volt, hiszen akkor még kb egál körül volt a szavazásokra el is járók aránya. Itt sokan nem emlékeznek, vagy nem is emlékezhetnek koruknál fogva arra, hogy ez Nem egy állampolgársági, hanem valójában a szavazati jog megadásának kérdése volt amit ezzel palástoltak.
A szép emlékű az Andrássy úton csatangoló szingli hordákat vizionáló
Mikola István a Fidesz kongresszusán ki is mondta: "ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna".
Erre hivatalosan reagált a fidesz:
"A Fidesz a határon túl élő magyarok azon szándékait kívánja támogatni, amit a határon túl élők fontosnak éreznek. Mivel a határon túliak nem kérnek választójogot, ezért a Fidesz sem akar adni nekik választójogot" - válaszolt a bírálatokra Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke.
A házelnök pontosan tudja, ahhoz, hogy valaki szavazójogot kaphasson Magyarországon, alkotmánymódosításra van szükség, ami kétharmados parlamenti döntést igényel. Kétharmada pedig az MSZP nélkül a Fidesznek sem lesz, fogalmazott Rogán Antal. A Fidesz kampányfőnöke kijelentette: a határon túli magyarok számára az állampolgárság csupán egy gesztus.
"Akkor lehet megváltoztatni a választási játékszabályokat, ha egyébként a parlamenti pártok ebben egyetértenek. Ilyen egyetértés ma nincs, az egész kérdés ezért nincs is napirenden" - mondta Orbán Viktor a Fidesz elnöke a közszolgálati tévé műsorának.
Szóval a szavazás anno erről szólt, szartak ők a külhoni magyarokra, az hogy közben jött a világgazdasági válság és megszűnt a kb fele-fele arányú támogatás és már nem volt szükség a voksaikra az ma már történelem, de pontosan kiderült hogy amitől tartottak a nemmel szavazók az /sem/ nem volt alaptalan.
Szerkesztette: ozibozi
több mint 5 éve
Pontosítsunk azért. Nem az állampolgárságukat akarják elvenni, hanem csak a szavazati jogot, abból is az általános szavazói jogot. Amire most is vonatkoznak korlátok (pl. egyénire csak állandó lakhellyel lehet szavazni, satöbbi).Arról sem tehetnek, hogy a mai ellenzékünk olyan hülye volt, hogy az állampolgárságuk elleni szavazásra buzdított 2004-ben, ezzel kb. évtizedekre elásva magukat Erdélyben és máshol. Közben a kettős állampolgárság már akkor is egy terjedő tendencia volt, nálunk is csak idő kérdése volt, hogy mikor vezetik be.A mai ellenzékünk egy része most is ellenük van, el akarja venni a szerzett jogaikat. Múlt héten vitázott erről a Partizánban Schiffer és Bauer.
Kampman
Sobri Jóska
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Peterk szerinted ha 2×egy ilyen telibe talál mit csinálsz utána ? Sikerül hatástalanitania téged vagy sem ? (Bocs hogy téged hozlak példának de te vagy a szkeptikus)Rózsa Sándor (betyár)Az a kérdés, hogy mi a célom. Ha tököt lopni megyek a kertedbe, akkor valószínűleg jól besz*rok, már az se kell, hogy eltaláljon, elfutok a hangjától is. 😊 Viszont ha tököt lopni megyek, akkor nagy valószínűséggel elfutok már attól is, ha kijössz az udvarra és rám kiabálsz. 😊
Direkt támadás esetén viszont szkeptikus vagyok. Én ehhez a kérdéshez is praktikusan közelítek. MInt egy fejfájás elleni bogyóhoz. 😊 A bogyóhoz is lehet úgy hozzáállni, hogy _el akarom hinni, hogy hatásos_ ez megnyugtat, és kész. És időnként be is válik, mert placebótól is néha elmúlik a fejfájás. De ha valódi, hatásos fájdalomcsillapítót akarok, akkor az még nem elég, hogy a youtube videón kva kívánatos, és elmúlik a reklámozó csaj fejfájása 1 pillanat alatt. Az sem, elég, hogy a bogyó kurvára hatékonynak néz ki, ránézésre is is olyan formája van, hogy menekül előle a fájdalom. Én biza felteszem azt a kérdést is, hogy oké, és hány embernek múlt már el tőle a fejfájása ténylegesen? 😊 Szóval a kérdésem az, hogy hány esetről tudunk, amikor egy nem kiképzett ember gumilövedékkel hárított el egy lehetséges gyilkosságot? És - ha előfordult ilyen, akkor - hány százalékban volt sikeres, azaz hányszor fordult elő, hogy rendelkezésre állt a gumibogyószóró, és nem sikerült vele kivédeni a bajt? Amíg erre nem kapok statisztikai választ, addig szkeptikus vagyok. És mivel én biza még a gumilövedékeket népszerűsítő, forgalmazó, stb. oldalakat nézegetve se futottam bele soha egy megörtént esetbe sem - legalább úgy, ahogy a fogyókúra pasztillát árulják, hogy "Katika 40 kilót fogyott 3 hét alatt", kép előtte kép utána - én szkeptikus vagyok. Ha olyan sikeres lenne, ha olyan sokszor mentene életet, tele lennének példákkal - valódi, ellenőrizhető, megtörtént példákkal - az ilyen oldalak, hiszen ennél jobb reklám nem létezik. De nincsenek.
Ráadásul vannak más jellegű statisztikák is, amik szintén nem erősítik a bizalmamat. Például az, hogy az olyan támadásoknál, amikor éles lőfegyverrel védekező rendfenntartót (biztonsági őr, rendőr) ér támadás, a támadások hány százalékában sérül a rendfenntartó, a számok bizony nem jók. Pedig ők az átlagnál képzettebbek, valódi éles lőfegyvereik vannak, még védőfelszerelésük is van, és az esetek egy jelentős részében úgy érkeznek a helyszínre, hogy tudják, krízis szituhoz érkeznek, azaz készülni is tudnak rá. És mégsem jók a százalékos arányok.
Szóval én úgy vagyok ezzel, hogy teoretikusan jól hangzik, és akit megnyugtat a tudat, hogy van neki, az vegyen magának, mert a legfontosabb a biztonságérzet. Ha ez adja meg, akkor hajrá. De én nem érzem szükségét, mert nulla esélyét látom annak, hogy egy általad leírt szituációba valaha is belekeveredjek. Olyan nem lesz, hogy éjszaka az udvaron szöszmötölnek, kimegyek, és ott egyetlen embert találok, aki meg is támad, és védekeznem kell. Az ilyen helyzetek 99.9999%-ban vagy besurranó tolvajról van szó, aki már arra árkon bokron túl jár, ha felkapcsolom a verandán a villanyt. Vagy ha direkt erőszakos szándékkal érkezik, akkor számít rám, készül ellenem, minden valószínűséggel valamilyen fegyvere is van. És valószínűleg nincs egyedül. Ha nincs egyedül, máris ugrott a dolog, mert több támadó ellen semmi esélyem egy gumibogyószóróval.
Szóval ha lenne egy ilyenem itthon, engem jobban idegesítene, hogy mindig legyen jól lezárva, nehogy gyerek kezébe jusson, mint amennyire megnyugtatna, hogy ha kell, elő tudom venni egy támadó ellen. Ahol én ezeket a csúzlikat hasznosnak érzem, azok például az olyan remote, erdőszéli, erdőközepi nyaralók / házak, ahová vadállatok tévedhetnek be. Nálunk vaddisznó, esetleg róka, ahol előfordul ott medve, stb. Mondjuk Észak-Amerikában, ahol grizzly-k mindennaposak, már inkább lőfegyvert vennék, nem is kis kalibert, mert az nem vicc, de kevésbé veszélyes állatok ellen pont jó lehetne egy ilyen gumilőfegyver. Nagyot durran, nagyot csíp, és ugyanakkor nem olyan veszélyes, mint egy éles. Kevésbé frászolnék azon, hogy esetleg gyerek kézbe jut, mert elfelejtettem elzárni vagy nadrágzsebben hagytam a kulcsot, a gyerek meg túl kíváncsi.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Igen, ez Bauer és a DK álláspontja.A mai ellenzékünk egy része most is ellenük van, el akarja venni a szerzett jogaikat.Az erdélyiek hogyan szerezték meg ezt a jogot? Megkapták ajándékba, mert a Fidesznek épp jól jött belpolitikailag. (Így harcolnak a saját autonómiájukért is?)
Sobri Jóska
Nem lehet szerzett jogot elvenni? Mióta? Ha hiba volt szavazati jogot kapni, akkor ezt a hibát soha nem lehet kijavítani? Munkaüggyel kapcsolatban mi a helyzet a szerzett jogokkal (pl. szabadság, 13. havi bér)?
Atari
A Fideszé, LMP-é, Jobbiké, Momentumé meg az, hogy nem így van.
Az MSZP-ről azt se tudom létezik e még.
több mint 5 éve
A mai ellenzékünk egy része most is ellenük van, el akarja venni a szerzett jogaikat.Az erdélyiek hogyan szerezték meg ezt a jogot? Megkapták ajándékba, mert a Fidesznek épp jól jött belpolitikailag. (Így harcolnak a saját autonómiájukért is?)
Sobri Jóska
"Itt?? ... Mindenki!"