USA és a világ

31 feliratkozó

9 hónapja
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 880
 telex.hu/kulfold/2025/05/02/afd-nemetorszag-szelsoseges-part

Mind ez, mind a román választás után történtek marha veszélyes precedenst teremthetnek.
zacknorb
Hitler a veszélyes precedens, azért tiltanak.
Dzsokijuing
Igen a tiltás sokmindent megoldott már a történelemben. Alkoholtilalom, a nàci vagy a kommunista párt betiltása, a nyilasok betiltása és a többi és a többi. A tiltás az a dolog, amivel hatalom még soha nem oldott meg semmit, de legalább azt látványosan csinálja. Klasszikus poltikai pótcselekvés, vagy a cselekvés hiánya, kinek mi tetszik jobban.
MC12
Nem akarok ünneprontó lenni, de nem tiltottak be. Nem is fogjak szerintem.
rob3r7o
Én se értem a kollégákat, mindössze annyi történt, hogy könnyeben megfigyelhetik az AFD politikusait/ügyeit. Kimaradtam volna valamiből, betiltottak valami pártot a németek, mert az AFD-t biztosan nem.
Klaci79
“Mindossze annyi tortent, hogy a Toni altal felugyelt titkosszolgalat konnyebben megfigyelheti a Tisza part politikusait, nem ertem mi a felhaborodas”.

“Mindossze annyi tortent, hogy a gyerekek vedelme erdekeben modositottak a gyulekezesi torvenyt”.

(Nem szemelyednek szol, hanem a latasmodnak).
undisputedly
Szerintem semmi baj a látásmóddal, az afd egyértelműen szélsőséges párt, a tisza egyértelműen nem az. Sosem ezt állították, csak annyit, hogy a tisza párttal akarnak beavatkozni a magyar választásokba (te jó ég ez így leírva is nevetséges), ha meg a mi szélsőségeseinket figyelné árgus szemmel az állam (mihazánk) támogatni tudnám.
Egy 2. világháború utáni Németországban tökéletesen meg tudom érteni az intézményt. (Nálunk ezt tóniék megteszik anélkül is, hogy ezt lenyilatkoznák). A németek egyébként nem most hozták ezeket a szabályokat, korábban is alkalmazták őket, csak inkább most vannak olyan idők, hogy a szélsőségre fogékonyak a demokráciára hivatkozva próbálják legitimálni magukat.

Senki nem kötelezi az afd politikusait, hogy az állam megdöntése ellen dolgozzanak erőszakos eszközökkel, ezek után is az afd ugyanúgy működhet és ugyanúgy tarthat például tüntetéseket is Németországszerte. Kevéssé félek attól, hogy az oda kilátogatókkal szemben eljárások indulnak majd, mint nálunk fognak, ha leteszed a lábad az útra a lánchídon.

Vajon Németországban mi lenne ha hirtelen kiderülne, hogy előzetes tájékoztatás nélkül figyelnek meg újságírókat, politikusokat pegazussal vagy bármi más hasonló titkosszolgálati módszerekkel.

Mind ez, mind a román választás után történtek marha veszélyes precedenst teremthetnek.
zacknorb
Dzsokijuing
Igen a tiltás sokmindent megoldott már a történelemben. Alkoholtilalom, a nàci vagy a kommunista párt betiltása, a nyilasok betiltása és a többi és a többi. A tiltás az a dolog, amivel hatalom még soha nem oldott meg semmit, de legalább azt látványosan csinálja. Klasszikus poltikai pótcselekvés, vagy a cselekvés hiánya, kinek mi tetszik jobban.
MC12
rob3r7o
Én se értem a kollégákat, mindössze annyi történt, hogy könnyeben megfigyelhetik az AFD politikusait/ügyeit. Kimaradtam volna valamiből, betiltottak valami pártot a németek, mert az AFD-t biztosan nem.
Klaci79
“Mindossze annyi tortent, hogy a Toni altal felugyelt titkosszolgalat konnyebben megfigyelheti a Tisza part politikusait, nem ertem mi a felhaborodas”.

“Mindossze annyi tortent, hogy a gyerekek vedelme erdekeben modositottak a gyulekezesi torvenyt”.

undisputedly
Almát a körtével. Sobri írta lejjebb valahol, ez az álláspont azt mondja, hogy a magyar demokratikus intézményrendszer egy szinten van a némettel, ami ugye elég egyértelműen nem igaz. Más jelente a "-hatja" Magyarországon, és mást Németországban. Semmilyen legitimációra nincs szüksége a magyar kormánynak, ellenben a német belbiztonságnak igen. Egy demokráciába csak az tart a lehallgatásoktól, akinek van rá oka.

Orbán Viktor a putyini úton jár, és ha elszánja magát, vagy ha úgy ítéli meg, hogy elszánhatja magát, nem lesz számára fontos, hogy milyen példák vannak előtte. Kétség ne férjen hozzá, az FSZB-nek semmilyen felhatalmazás nem kell, hogy beavatkozzon a magyar politikába, ha megéri neki.

Kontextus.

Majd ha alaptalanul elvisznek AfD képviselőket, és azt mondják rájuk, hogy orosz ügynökök, aztán kiderül, hogy mégsem, akkor egyet fogok érteni ezzel a nézőponttal, addig ez merő whataboutism.

Egyébként az AfD politikailag pont azt csinálja, amit a hozzá hasonló összes populista szervezet csinál: elindult középre. Ha ennek ellenére megtűrik maguk között a karlengető neonácikat, az ő bajuk. Egy néppártban nem fér egy Toroczkai szint sem, nem hogy nyíltan Holokauszt tagadók és társaik.
Gyurma Pappa
Azt irod bezzegizmus, majd probalod megmagyarazni, ez a titkosszolgalatos megfigyeles mas, mint az amit a rosszfiuk csinalnak.

Melyik demokratikus intezmenyrendszer van magasabban a magyarnal, ez:  www.washingtonpost.com/world/2021/09/09/pimmelgate-german-politician-police-raid/ (ezt csak a karikatura miatt teszem be, ne teritsen el a poszt lenyegetol)?

Az elmult 10 ev tupontosan bebizonyitotta, hogy minden politikus egyforma, csak a hatalom megszerzese es megtartasa szamit nekik, a valasztovonal ott van, hogy ehhez antidemokratikus modszerekhez nyulsz-e vagy sem. Es nagyon tevuton jar az aki azt gondolja, hogy a titkosszolgalatokkal figyeltetni, megbelyegezni, az allami apparatussal elnyomni a vezeto politikai partot, a legfobb kihivodat, az belefer a demokraciaba.

Persze lehet szepen tologatni a trigger pontot, most akkor mar csak akkor kell izgulni, ha elvisznek egy Afd-st, aztan ha az megtortenik, akkor mi elsz a kovetkezo? Majd akkor izguljunk, ha halalra is itelik? Utana majd akkor ha egynel tobbet, mert az biztosan megerdemelte. Mert naci volt. De aztan ne csodalkozzunk, ha mas meg azert lesz megfigyelve, mert libsi.
undisputedly
Te tényleg azt gondoltad, hogy egy politikus csak úgy elvan magában és nem a hatalom megszerzése (választási győzelem) és a megtartása (újabb választási győzelem) számít nekik? Nem akarlak lelombozni, de a focistáknak is a győzelem és a bajnoki cím számít csak, állandóan le akarják győzni az ellenfelet, mert meg vannak győződve róla, hogy ők a jobbak, a politikus meg arról, hogy az ő érvei az erősebbek, azzal lehet nagyobbat nyernie egy országnak.
De a 30-as évek Németországa pontosan bebizonyítja, hogy igenis szükség lehet néha olyan dologra, ami talán túlmutat a józanság határain, de vajon ezzel meg lehetett volna állítani Adolfot?
Azt is értem, hogy valakinek (Rubio, Undi, stb 😊) belefér ez, de ha mégis rosszul sűl el, ha mégis hatalomra kerülve majd újraépítik a koncentrációs táborokat, akkor mikor jön el az a pont, amikor elég és ne tovább?
9 hónapja
undisputedly Seattle Seahawks 12 840 — SuperBowl Champions 2013/2014

zacknorb
Dzsokijuing
MC12
rob3r7o
Klaci79

undisputedly
Almát a körtével. Sobri írta lejjebb valahol, ez az álláspont azt mondja, hogy a magyar demokratikus intézményrendszer egy szinten van a némettel, ami ugye elég egyértelműen nem igaz. Más jelente a "-hatja" Magyarországon, és mást Németországban. Semmilyen legitimációra nincs szüksége a magyar kormánynak, ellenben a német belbiztonságnak igen. Egy demokráciába csak az tart a lehallgatásoktól, akinek van rá oka.

Orbán Viktor a putyini úton jár, és ha elszánja magát, vagy ha úgy ítéli meg, hogy elszánhatja magát, nem lesz számára fontos, hogy milyen példák vannak előtte. Kétség ne férjen hozzá, az FSZB-nek semmilyen felhatalmazás nem kell, hogy beavatkozzon a magyar politikába, ha megéri neki.

Kontextus.

Majd ha alaptalanul elvisznek AfD képviselőket, és azt mondják rájuk, hogy orosz ügynökök, aztán kiderül, hogy mégsem, akkor egyet fogok érteni ezzel a nézőponttal, addig ez merő whataboutism.

Egyébként az AfD politikailag pont azt csinálja, amit a hozzá hasonló összes populista szervezet csinál: elindult középre. Ha ennek ellenére megtűrik maguk között a karlengető neonácikat, az ő bajuk. Egy néppártban nem fér egy Toroczkai szint sem, nem hogy nyíltan Holokauszt tagadók és társaik.
Gyurma Pappa
Azt irod bezzegizmus, majd probalod megmagyarazni, ez a titkosszolgalatos megfigyeles mas, mint az amit a rosszfiuk csinalnak.

Melyik demokratikus intezmenyrendszer van magasabban a magyarnal, ez:  www.washingtonpost.com/world/2021/09/09/pimmelgate-german-politician-police-raid/ (ezt csak a karikatura miatt teszem be, ne teritsen el a poszt lenyegetol)?

Az elmult 10 ev tupontosan bebizonyitotta, hogy minden politikus egyforma, csak a hatalom megszerzese es megtartasa szamit nekik, a valasztovonal ott van, hogy ehhez antidemokratikus modszerekhez nyulsz-e vagy sem. Es nagyon tevuton jar az aki azt gondolja, hogy a titkosszolgalatokkal figyeltetni, megbelyegezni, az allami apparatussal elnyomni a vezeto politikai partot, a legfobb kihivodat, az belefer a demokraciaba.

Persze lehet szepen tologatni a trigger pontot, most akkor mar csak akkor kell izgulni, ha elvisznek egy Afd-st, aztan ha az megtortenik, akkor mi elsz a kovetkezo? Majd akkor izguljunk, ha halalra is itelik? Utana majd akkor ha egynel tobbet, mert az biztosan megerdemelte. Mert naci volt. De aztan ne csodalkozzunk, ha mas meg azert lesz megfigyelve, mert libsi.

Szerkesztette: undisputedly
9 hónapja
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 490 — zászló zászló szív

zacknorb
Dzsokijuing
MC12
rob3r7o
Klaci79

undisputedly

Kontextus.

9 hónapja

zacknorb
Dzsokijuing
MC12
rob3r7o
Klaci79

Szerkesztette: undisputedly
9 hónapja

zacknorb
És akkor mi is a valóság ebben a helyzetben:
- a német belbiztonság (Alkotmányvédelmi Hivatalnak hívják ott is) megállapította, hogy a AfD egy nyíltan szélső jobboldali párt
- ...

Ennyi. Minden mást a médiamunkások és az oda-vissza károgók tettek hozzá. Semmilyen jogi következmény nem történt, nem tiltották be őket, nem oszlatták fel, nem zárták börtönbe, de még csak semmi olyan sem történt, amire az eddigi AfD utálók ne utaltak már volna. Amikor egy párt ifjúsági szervezetéről olyan videók kerülnek ki, ahol karlengetnek (mielőbb persze egy normalizálva lett, köszi Elon), min kell meglepődni?

Visszakanyarodva a német helyzethez: a neonáci és szélsőséges mozgalmak soha nem tűntek el. Ezt max a liberális elit gondolja vagy próbálta elbábozni, hogy ez nem létezik. Az, hogy a munkásosztály a szélsőjobbot választja a szélsőbal helyett, nem új dolog. Palmiro Togliatti, az olasz kommunista az 50-es években azzal kezdte az előadásait, hogy nagyon fontos megvizsgálni, hogy a munkások miért válaszották Mussolinit a kommunisták helyett. Az, hogy újra sikerül ez a jobb oldalnak, azt mutatja, hogy a baloldalon vajmi keveset tanultak meg (ez egy másik, hosszabb történet, de tömören az a lényege, hogy sok köze van ahhoz, hogy a szociáldemokrata pártok és az amerikai "baloldal" uralta "baloldali" közbeszéd mennyire a kulturális kérdésekkel van elfoglalva a munkások helyzete helyett).

9 hónapja
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 880

zacknorb
Dzsokijuing
MC12
rob3r7o
9 hónapja

zacknorb
Dzsokijuing
MC12
Nyilvánvalóan arra játszanak, hogyha nyernek, átírják a szabályokat, az összes elvbarátjuk ezt csinálja.
Dzsokijuing
"Be kell tiltani a jelenleg legerosebb politikai partot, aki tortenetesen az ellenzekunk, mert ha hatalomra kerulnek, a vegen meg betiltjak az ellenzekuket!"
9 hónapja
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 390

zacknorb
Dzsokijuing
MC12
Nyilvánvalóan arra játszanak, hogyha nyernek, átírják a szabályokat, az összes elvbarátjuk ezt csinálja.
Dzsokijuing
Ha komolyan így gondolod, akkor ajánlom tanulmányozni a német politikai rendszer felépítését, már az elején ki fog derülni, hogy ez ott kb. lehetetlen. Pont azért mert Hitler a precedens. Ezért sem kéne feleslegesen mártírt csinálni egy rakat félhülye szélsőségesből, hanem mondjuk úgy kéne kormányozni, hogy a 30 alatti fiatalok ne a nácikra vagy a komcsikra szavazzanak, egészen durva számokat hoznak ugyanis ebben a korcsoportban.

Mondjuk abban van valami, hogy ha még 1-2 ciklusig folytatják a mainstream pártok azt a balfaszkodást, amit ők politikának neveznek, értsd. Nem érdekli őket, ami az átlagembereket igen, cserébe fingreszeléssel foglalkoznak, akkor valóban meg tudják csinálni, hogy afd legyen a legnagyobb párt, meg felemelik a szélbalt. Mit is mondhatnék, remek kilátások.

De Jaja, az “alkotmányellenesnek” minősítés, meg a “bizonyítottan szélsőséges”nek hívás és az 1000 oldalas jelentés megold minden problémát, és az emberek a fejükhöz csapnak, hogy ezt ők eddig nem is gondolták, dejó hogy szólt nekik a szent Hivatal. Kevés jobbat tehetnének egy ilyen párttal minthogy betiltják. Esetleg börtönbe lehetne tenni a vezetőjüket München környékén, hátha ír egy könyvet. Az is jól elsült már egyszer.

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
9 hónapja
Dzsokijuing Dallas Cowboys Texas Longhorns 10 086 — Saturday Night Lights

zacknorb
Dzsokijuing
MC12

Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
9 hónapja
rob3r7o Denver Broncos Ole Miss Rebels 4 892

zacknorb
Dzsokijuing
MC12

„History is a set of lies agreed upon.”
9 hónapja
Lúdas Solymi New England Patriots 8 973
 444.hu/2025/05/02/miutan-trump-szaz-napon-belul-beket-igert-most-bejelentettek-hogy-amerika-kiszall-a-haborus-kozvetitesbol

Vegre egy pozitiv fejlemeny, annak fenyeben h Trump mennyire keresztbe tett az ukranoknak az elmult par honapban.
Mindent egybe vetve, ez igy egy jo dealnek tunik, meg hat egy jovobeni amerikai kormany valtoztathat rajta pozitivabb iranyba is.
De igy ok is erdekeltek abban h Ukrajna “gyozzon”.

Most az lesz a kerdes h az EU mit tud osszehozni, mert az latszik h annyi katonat nem tud kiallitani mint az oroszok, de mint az ukranok se, ha esetleg Putyin vmikor-valahol be akar nyomulni.
Lúdas Solymi
Most hogy megvan az amerikai-ukrán megállapodás, az amerikaiak gyorsan vissza is lépnek a közvetítő szereptől az ukrán-orosz háborúban. Nahát, nahát.
Mikey
Lehet így is nézni, persze.
Tudjuk, hogy Trump tranzakció alapú politikát (szeretne) követni, de itt úgy látom, hogy itt bőven az ukránoknak kedvező döntés született.
Hogy összességében ez az eltávolodása az USA-nak mennyire lesz kedvező az EU és Ukrajna számára, az más kérdés, bár úgy gondolom, hogyha Trumppal kell együtt dolgozni, akkor tisztább az, hogyha fizetünk és kapjuk az ellátmányt, miközben az EU is felpörgeti a gyártásokat (évek óta hallgatjuk ezt) és összerak valami konkrét tervet arra, hogy milyen haderő és hol állomásozzon.

Ami igazából problémásabb az az ukránok oldaláról érkező infók, hogy mennyire nem jól működik a hadsereg vezetése mióta Szirszkij átvette azt.
Szóval bőven vannak ott is problémák, meg hát ne felejtsük el, hogy lófaszt nem ér a technológia, ha nincs aki használja és az oroszoknak úgy látszik még mindig van elég emberanyaguk, a kérdés az, hogy meddig tudják ezt még folytatni, mert amíg nem kezdik el összeszorítani a hurkot, addig nem lesz változás.

Amivel meg az a baj, hogy elkezdik, akkor az EU-s vállalatoknak esik le a rendelése, hisz jelenleg nincs aki átvegye a fedőcégektől, de ha még át is veszik, nem tudni, hogy az nem kerül-e megint az oroszokhoz.
A jelenlegi rendszer megtartása meg titkosszolgálati szempontból megérheti, mert fel tudják deríteni, hogy hova mennek a szállítmányok, amikre az ukránok le tudnak csapni.

Németországban például ezért lesz érdekes a hitelfelvétel, mert az ilyen megszorításokat ki tudják egyensúlyozni hosszútávon.

Visszatérve az eredeti részre, sztem nekünk addig jó, amíg csak védelmi pénzt fizetünk Trumpnak és nem kezdenek el baszkódni.
9 hónapja
Mikey Cincinnati Bengals 21 022
 444.hu/2025/05/02/miutan-trump-szaz-napon-belul-beket-igert-most-bejelentettek-hogy-amerika-kiszall-a-haborus-kozvetitesbol

Vegre egy pozitiv fejlemeny, annak fenyeben h Trump mennyire keresztbe tett az ukranoknak az elmult par honapban.
Mindent egybe vetve, ez igy egy jo dealnek tunik, meg hat egy jovobeni amerikai kormany valtoztathat rajta pozitivabb iranyba is.

Most az lesz a kerdes h az EU mit tud osszehozni, mert az latszik h annyi katonat nem tud kiallitani mint az oroszok, de mint az ukranok se, ha esetleg Putyin vmikor-valahol be akar nyomulni.
Lúdas Solymi
Most hogy megvan az amerikai-ukrán megállapodás, az amerikaiak gyorsan vissza is lépnek a közvetítő szereptől az ukrán-orosz háborúban. Nahát, nahát.

Szerkesztette: Mikey

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
9 hónapja
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 390

zacknorb
Dzsokijuing

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
9 hónapja

zacknorb

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
9 hónapja
Lúdas Solymi New England Patriots 8 973

9 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 016 — #NoStress

zacknorb
Ráadásul az a durva, hogy az AfD most tart annál a stációnál, aminél a Jobbik 18 előtt, hogy "néppártosodik", popularizálódik, hogy átcsomagolják a széljobberséget. Mert ha 2015-ben betiltják mondván, hogy nem kell Németországba náci párt, az sokkal inkább érthető.
Ha meg Magyarországra gondolsz, meg a Tiszára, akkor ne parázz, nem kell Orbánnak precedens, ő az orosz putyini metodikát követi, nem a román, francia, német európai modellt.

9 hónapja
gabokocka Carolina Panthers North Carolina Tar Heels 27 215 — Keep pounding

zacknorb
Igen, nekem is ez jutott eszembe, minél több ilyen történik, annál nagyobb az esély arra, hogy a Tisza ne indulhasson jövőre.

http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
9 hónapja
zacknorb Green Bay Packers Cincinnati Bearcats 22 664 — Kinek mit intézett a kormánya

Poloska vagyok.
9 hónapja
pillanat mikor felfele buksz amiatt, mert egy rossz embert is beraktal az imadkozos signal csoportba, es ENSZ nagykovet leszel ...
csebi
Jaja, ez már Monty Python, a legjobb fajtából.

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
9 hónapja
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 599 — Lucas Scott
pillanat mikor felfele buksz amiatt, mert egy rossz embert is beraktal az imadkozos signal csoportba, es ENSZ nagykovet leszel ...

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
9 hónapja
Sjoelleer van de Vrij Baltimore Ravens 14 047 — Слава Україні! Героям слава!
 444.hu/2025/05/01/trump-ujra-fegyvereket-kuldhet-ukrajnanak-miutan-megkapta-a-nyersanyagokat

Trump Béke-fegyvereket küldd, érthető? Brüsszel fegyverei a háborút támogatják, ellenben ezek. Érthető, ugye?
Gyurma Pappa
"A duplagondol azt a képességet jelenti, hogy valaki egyidejűleg két, egymásnak ellentmondó nézet birtokában van, s mindkettőt elfogadja. […] Megfontolt hazugságokat mondani s közben őszintén hinni bennük, elfelejteni bármilyen tényt, ha időszerűtlenné vált, s aztán, ha ismét szükség van rá, előkotorni a feledésből éppen csak a szükséges időre, tagadni az objektív valóság létezését, s ugyanakkor számításba venni a tagadott valóságot – mindez elengedhetetlenül szükséges. Még a duplagondol szó használatakor is szükség van a duplagondol alkalmazására. A szó használatával ugyanis elismeri az ember, hogy meghamisítja a valóságot; a duplagondol azonnali alkalmazásával kitörli ennek tudatát; s így tovább a végtelenségig: a hazugsággal mindig az igazság elé ugrik.”

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
9 hónapja
 444.hu/2025/05/01/trump-ujra-fegyvereket-kuldhet-ukrajnanak-miutan-megkapta-a-nyersanyagokat

Trump Béke-fegyvereket küldd, érthető? Brüsszel fegyverei a háborút támogatják, ellenben ezek. Érthető, ugye?

9 hónapja
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 418 — The Mathematician
na jó, ezen mosolyogtam egyet

www.theguardian.com/world/2025/apr/29/canada-election-pierre-poilievre-seat-parliament

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
9 hónapja
dande2 Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 47 255 — Így remélem megfelelek nektek.....
Egy fb bejegyzésből, nem èrtek hozzá de jól hangzik" 😏

Oliver Kornetzke zseniális szerzőtől

"Nem vagyok történész. Nem vagyok Kremlinológus, sem autoriter rezsimek megbízott tudósa. Nem vagyok viselkedéspszichológus, és nincs PhD-m fasizmusból vagy kleptokráciából – bár őszintén szólva, a világ helyzetét tekintve kezdek azon tűnődni, hogy mindannyiunknak kellene-e. De egy ideje Oroszországban élek. Voltam már Kelet-Európában. Megszállottan olvastam, figyelmesen hallgattam, odafigyeltem, mintha az életem múlna rajta - mert nagyon is valós értelemben igen. És amíg az akadémiai boncolást az elefántcsont toronyra hagyom, amit a földről elmondhatok:

Ami ebben az országban történik, az nem csak kegyetlen – módszeres, stratégiai és mélyen ismerős mindenki számára, aki az elnyomásra és rothadásra épülő rezsimek alatt tanult vagy túlélte.

Egy forgatókönyvet nézünk, amely a putyini Oroszország vérében és bürokráciájában íródott, a csecsenföld börtöneiben kifinomult, évtizedes oligarchikus hanyatláson, titkosrendőri megfélemlítésen és maffiaállami színjátékon keresztül tökéletesítve. És most újra színpadra állítják itt Amerikában, zászlókkal, hajtókatűvel és a 'törvény és rend unalmas nyelvét. '

A Trump-rezsim – a harmadosztályú erősemberek, szélhámosok, talpnyalók és szadisták karneválja – nem újít semmit. Másol. Importálja az autoriter modell nagykereskedelmet. Elolvasták a Putyin játékkönyvet, a legjobb részeket kutyafüles, és most valós időben futtatják. És a kegyetlenség? Ez nem hiba a rendszerben. Ez a rendszer.

Mert a kegyetlenség kettős célt szolgál: eltereli a figyelmet és lebénít. Épp elég ideig sokkolja a lelkiismeretet ahhoz, hogy elfeledtesse veled a fényes nappal történt lopást. Lefagyasztja az ellenállást, hogy elgondolkodtass, ki lesz a következő. Nem csak a célpont embertelenítéséről van szó, hanem a megfigyelő lefegyverzéséről is. Látsz egy 52 éves varrónőt, akit álarcos ügynökök rabolnak el fényes nappal, és az elméd megáll. Ez a lényeg. Amíg te megfagytál, ők kifosztják a páncéltermet.

Putyin kritikusai – olyan bátor disszidensek, mint Borisz Nemcov, Vladimir Kara-Murza és Alekszej Navalnij – világosan kifejtették: a gengszter elnyomás mögött nincs nagy ideológia. Csak lopás van. A hatalom csak egy eszköz arra, hogy többet lopjunk, megvédjük az ellopottakat, és elpusztítsunk mindenkit, aki fenyegetést jelent az ütővel. Navalnij kristálytisztán megmondta. Putyin állama nem hitre épül - hanem fosztogatásra. És minden más - verések, cenzúra, propaganda, eltűnések - csak beöltözés a rabláshoz.

Trump, bukott üzletember és sorozatcsaló nem azért botlott hatalomba, mert volt egy látomása. Úgy botlott bele, mint egy mosómedve az ékszerboltba: túlterhelt, opportunista, és kétségbeesetten mindent megragadott, ami csillog, mielőtt felgyúlnak a fények. Hasonlóan üreges, öncélú gengszter bandát hozott magával - zászlótű parazitákat -, akik felismerték, hogy a nyers erő és látványosság tökéletes álcaként szolgálhat a tömeges korrupciónak. Csak elég csizma, elég maszk, és elég amerikait, akik túlságosan félnek vagy túl kimerültek ahhoz, hogy ellenálljanak.

Ez az, ami most a ICE - egy terrorosztag, amelyet nem csak a "másik" büntetésére terveztek, hanem a többieket is behódolásra ijeszteni. Nem kell kopogtatniuk az ajtódon. Csak azt kell, hogy lásd, mi történik, ha bekopognak hozzá. Zavartnak, dühösnek, összetört szívűnek és mindenek felett - csendben akarnak látni.

Ez nem a bevándorlásról szól. Ez az uralomról szól.

De itt az a rész, amire sosem számítanak: csak ilyen sokáig lehet lebénítani az embereket. A félelem elmeszesedik. A sokk elmúlik. És végül a düh összpontosít.

Akkor beszéljünk világosan: ez nem normális, nem amerikai, és nem is fenntartható. Ez egy kleptokrata halálkultusz, amely a demokrácia arcát viseli. Ez egy tekintélyelvű lárma, ami bíróságok és egyenruhák mögött rejtőzik. És el fog bukni - mint minden előtte lévő rezsim, amely összetévesztette az erőszakot a legyőzhetetlenséggel és a korrupciót a kompetenciával.

Mit tehetünk? Először is, állj ellen a bénulásnak. Düh, igen - de ne hátrálj meg. Figyelj oda. Beszélj! Ha valami nem stimmel, mondd, hogy rossz. Nem akarok együtt játszani a nyelvükkel, a keretezésükkel, a szépítésükkel.

Nem iratok nélküli bevándorlókat távolítanak el. Eltűnnek az emberek.

Nem állítják helyre a törvényt és a rendet. Fegyverré teszik az államot.

És ugyanilyen fontos: vigyázz magadra.

Öröm, közösség, szeretet, pihenés - ezek nem luxusok az elnyomás idején. Ezek a dacok cselekedetei. Ők az üzemanyaga az előttünk álló hosszú küzdelemnek. Mert ez egy hosszú küzdelem lesz. Lesznek figyelemelterelések, áldozatok, árulások. De lesz bátorság is. És a szolidaritás. És pillanatok, amik pontosan emlékeztetnek minket, miért is harcolunk.

Mert nem a zászlóért tesszük. Nem a politikusokért tesszük. Minden varrónőért megcsináljuk, akit kihúznak a kocsijából. Minden családot szétszakítottak. Minden disszidens elhallgattatott. Minden tüntető börtönbe került. A polgárjogi felvonulók, a szabadságlovasok, a Stonewall lázadók, a vízvédők, a munkaszervezők - a dacos, a merész, a bátrak tiszteletére tesszük.

És ezt az amerikaiakért tesszük, akik életüket adták azért, hogy szétzúzzák a fasizmust Európában. Azoknak a katonáknak, akik a zsarnokság ellen rohamoztak meg a strandokat, nem pedig a bejárati ajtón beintegetni. Azoknak, akik a dzsungelben, a sivatagban és az utcákon harcoltak - nem a hódításért, hanem a szabadságért. Aki tudta, hogy az autoriterizmusnak nem kell idegen nyelven beszélnie ahhoz, hogy fenyegetés legyen.

És azért tesszük, mert muszáj. Mert a történelem figyel. És ezúttal a mi nevünk van a vonalon.

Győződjünk meg róla, hogy jó okból emlékeznek rájuk. "

- Oliver Kornetzke
9 hónapja
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 418 — The Mathematician
 gizmodo.com/white-house-embarrassingly-holds-press-briefing-full-of-maga-influencers-2000596111

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!