NCAA eredménykövetés
- 1 aktív topik
CFB követő 2025
1 433
44
02:05 CFB Playoff - Alabama @ Oklahoma (ARENA4)
USA és a világ
31 feliratkozó
több mint 3 éve
Nem nyer egyik sem, ez az usán kivül senkinek sem jó, ez az igazság.Nem akarjátok Sobrit megérteni, ő arra akar utalni (amit én már a legelejen is felvetettem) hogy Ukrajna ezt nem tudja a jelen állás szerint megnyerni, ugyanis a maximum amit elérhet hogy visszaáll az egész helyzet a február elejire, de az meg nem lesz tartós megoldás. Ellentámadni meg öngyilkosság lenne.Nem akarok semmire se utalni, csak egyre több infó jut be az agyamba és egyre kevésbé áll össze az, hogy miként is lesz vége.
davemayer
És mivel nem hiszem, hogy úgy lenne, hogy az oroszok győznének, így próbálom meglátni hogyan nyerhetnek az ukránok.
Amúgy van aki azt írta, hogy pár hét és ellentámadhat Ukrajna.
Amit én se hiszek, de ha technikailag lehetséges, akkor ez egy valós opció lehet arra nézve, hogy hogyan nyerhetnek.
Sobri Jóska
Oroszok csak komoly károkozás árán tudnának nyerni, de az meg nem lenne győzelem. Az ukránok hogy nyernek, azt nem látom egyáltalán.
Az usa meg röhög rajtuk.
Amit én nem értek hogy miért nem keménykedtek jobban Kijevnél az oroszok, ezt a háborút csak Zelenszkij eltávolitásával tudták volna gyorsan megnyerni, erről meg már lecsúsztak.
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 3 éve
Nem értem ezt az akadékoskodást. Az oroszok listáján nem volt cél, hogy minél jobban bombázzák le Ukrajnát. Ukrajnának pedig a háború kimenetele létkérdés. Nyugatról csak hadianyagot érkezik, katona nem. Teljesen mindegy nekik, milyen állapotban lesz az ország miután kitakaritották az oroszokat, a lényeg hogy ne legyen orosz katona az országban.Vagyis a te szempontjaid szerint minden esetben az ukránok nyernek amikor nem az oroszok nyernek?Olvasva a sok részletes és aprólékos hadászati eseményt lenne kérdésem.Pillanatnyilag a nagyobb (bevethető) haderő az az ukrán. Csak mondom.
Lát bárki bármi olyan szempontot, ami alapján -függetlenül ukrán harcászati sikerektől, Oroszországellenes szankciótól, bármitől- tud olyan kimenetel lenni, ami nem az, hogy a sokkal nagyobb, erősebb Oroszország nyeri ezt a háborút?
Hogy a "nyerés" konkrétan mi -pár megye megszerzése, nagyobb területek kiszakítása, ukrán bábkormány felállítása, valami elbaszott békeszerződés, ami korlátozza az ukrán önrendelkezést, stb.-, az végülis irreleváns, de el tud valaki valami racionalitás alapján képzelni egy olyan kimenetelt, amit "ukrán győzelem"nek lehet nevezni?
Mert még régebben olvastam egy hadászati könyvet, amiben többezer csatát és háborút vizsgálva az volt a konklúzió, hogy hiába a zseniális hadvezetés, taktika, stratégia, a győzelmet 90+ százalékban az erősebb sereg, a nagyobb haderő szerzi meg.
Sobri Jóska
Számszerűen, az orosz hadsereg 1 millió 37 ezer fő, teljesen feltöltött állapotban. A háború kezdetekor az aktív szolgálatban levők száma 720-750 ezer fő. (fejből írom, bocs ha lesz benne pár ezer fő tévedés)
haditengerészet: 160 000
légierő :165 000
taktikai atomos bizbaszok :50 000
légidesszant :45 000
specnaz: 20 000
szárazföldi erők: 280 000
Ebből az atomtengeralattjárók, csendes-ócáni flotta, északi flotta, stb... alapból kiesnek a földrajzi távolság miatt, a szárazföldi erőkből pedig valamennyi még Szíriában, 16-20 000 pedig a Kaukázusban békefenntart, a grúz-abház, grúz -oszét, azeri-örmény vonalakon.
A távol-keleti régiót sem tudják üresen hagyni, valakinek ott is őrizni kell a házat, és van egy olyan alapszabály, hogy a frontszolgálat során egy egység kb 30 nap alatt veszít annyit a harcértékéből, hogy cserélni kell a személyi állományt.
Ha ezeket így kimatekozod, akkor orosz részről kb a teljes bevethető szárazföldi erő már Ukrajnában van, sőt, a balti-flottától küldtek tengerészgyalogosokat, mert helyenként már csak így tudják feltölteni az egységeket.
Nem mellékes, hogy korlátozott katonai akció vagy háború, mert ha háború, akkor el lehet rendelni a teljes mozgósítást, míg az első esetben nem. Ha viszont háború, akkor életbe lépnek a hadigazdálkodásra vonatkozó törvények is, kiviteli tilalom sok termékre, kvázi saját magukat korlátozzák az exportban. Nem opció.
Ukrajnában ellenben hadiállapot van, teljes mozgósítás, csak az korlátozza, hogy mennyi embert küldenek a frontra, hogy mennyit tudnak felszerelni, semmi más.
És akkor ki győz? Az győz, aki a kitűzött céljait nagyobb mértékben tudja elérni.
orosz célok: területszerzés, ukrán hadsereg "demilitarizálása", bábkormány, nyugati terjeszkedés korlátozása
ukrán célok: terület megőrzése, hadsereg fenntartása, kormány maradása, közeledés nyugathoz
Politikailag, gazdaságilag az oroszok olyan helyzetbe hozták magukat, hogy innen már nem tudnak nyerni. (nyugati piacok elmentek, finnek-svédek NATO-ba, stb... ezen a vonalon teljes bukta)
Katonailag megszerezhetnek és megtarthatnak területeket, de amennyibe ez kerülni fog nekik... avagy mit nyernek vs mit veszítenek, én pillanatnyi infók alapján nem látom hogy tudnának ebből jól kijönni.
Konkrét kérdésre válaszolva: az oroszok úgy nyerhetik meg, hogy hadiállapotot hirdetnek, teljes mozgósítás, bevetik amit még lehet, elfoglalják amit el akarnak, -és ezzel párhuzamosan csődbe mennek.
Jan
Akkoris, ha szétbasszák az országukat?
Jól értem?
Sobri Jóska
Szerintem ha megtörténik az, hogy visszanyomják az oroszokat az ukrán határon túl, és egy ideig csend lesz, az ukrán nép azt se fogja győzelemként megélni. Max a politikai kommunikációban lesz az.
Btw itt egyik ország se fog nyerni. Az oroszok már olyan szinten mélyre mentek a nyugat szemében, hogy érdemi kapcsolat egy generáción át biztos nem lesz. Az ukranoknak meg majdnem ugyanennyi idő lesz újra felépíteni az országot. Kinek lenne ez győzelem?
több mint 3 éve
Sztem ennek evekig nem lesz vege.Nem akarjátok Sobrit megérteni, ő arra akar utalni (amit én már a legelejen is felvetettem) hogy Ukrajna ezt nem tudja a jelen állás szerint megnyerni, ugyanis a maximum amit elérhet hogy visszaáll az egész helyzet a február elejire, de az meg nem lesz tartós megoldás. Ellentámadni meg öngyilkosság lenne.Nem akarok semmire se utalni, csak egyre több infó jut be az agyamba és egyre kevésbé áll össze az, hogy miként is lesz vége.
davemayer
És mivel nem hiszem, hogy úgy lenne, hogy az oroszok győznének, így próbálom meglátni hogyan nyerhetnek az ukránok.
Amit én se hiszek, de ha technikailag lehetséges, akkor ez egy valós opció lehet arra nézve, hogy hogyan nyerhetnek.
Sobri Jóska
Mivel az oroszok az agresszorok, es perpill nem tudnak jol kijonni belole, nem fogjak abbahagyni. Es sztem az orosz nep a vegere nagyobb vesztes lesz mint az ukran.
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 3 éve
Te nem akarod megerteni hogy itt teljesen masrol szolnak a dolgok.Hogy-hogy nem az a kérdés, hogy ezt a háborút hogyan nyerhetné még meg Oroszország? Nekem ezt magyarázhatná meg valaki, illetve hogy józan ésszel ki az, aki tőlük nyugatabbra nem határolódik el teljesen tőlük, mikor teljesen kiiratkoztak az amerikai-európai érdekszférábólAz nem kérdés hogy ők ezt a háborút hogy nyerhetik meg, sokkal jobban elbaszni a nemzetközi helyzetüket úgy sem tudják. A probléma akkor lesz ha valóban gyorsan véget akarnak majd vetni ennek a huza-vonának ée lebombázzák az egészet a picsába.
r.baggio
Szerencsére gazdasági érdekeik miatt erre valószínűleg nem kerül sor, legalábbis reménykedjünk benne.
Nem akarjátok Sobrit megérteni, ő arra akar utalni (amit én már a legelejen is felvetettem) hogy Ukrajna ezt nem tudja a jelen állás szerint megnyerni, ugyanis a maximum amit elérhet hogy visszaáll az egész helyzet a február elejire, de az meg nem lesz tartós megoldás. Ellentámadni meg öngyilkosság lenne.
Amúgy hogy lesz a mai Ukrajna EU tag? Vagy itt is van már ilyen meghívásos alapon is szereplés mint egyes csapatoknak a Copa-n? Vagy ez hogy?
davemayer
Nem tud februar elejire visszallni a helyzet mert kozben pl svedorszag es finnorszag belep a nato-ba
Ukrajna hivatalosan eu-s tagjelolt lett.
Alkalmas jelenleg arra, hogy felvegyek?
Kibaszottul nem.
A haboru utan qrvara erdeke lesz, hogy elinduljon abba az iranyba, hogy teljesitse a felteteleket? Kibaszottul igen.
Nyilvan az ujjaepites qrva nagy penz.
Es ahhot bizony teljesiteni kell majd ilyen olyan felteteleket.
Fog jonni majd love, ha basztatjak a kisebbsegeket, a korrupcio ezer fokon fog porogni?
Nem annyira. Ugyhogy muszaj lesz nekik elkezdeni europai modon viselkedni.
Ez a haboru teljesen masrol szol mint amirol te gondolod. Gyakorlatilag letrejott az ukran nemzeti ontudat, ilyen olyan kisebbsegek egyutt mennek harcolni az oroszok ellen, generacioknak adhatja meg az iranyt hogy mi a cel merre hogyan tovabb. Szoval qrvara nem fog visszaallni a februar elotti allapot, azt az oroszokcsak szeretnek, de erre esely sincs.
több mint 3 éve
Nem akarjátok Sobrit megérteni, ő arra akar utalni (amit én már a legelejen is felvetettem) hogy Ukrajna ezt nem tudja a jelen állás szerint megnyerni, ugyanis a maximum amit elérhet hogy visszaáll az egész helyzet a február elejire, de az meg nem lesz tartós megoldás. Ellentámadni meg öngyilkosság lenne.Nem akarok semmire se utalni, csak egyre több infó jut be az agyamba és egyre kevésbé áll össze az, hogy miként is lesz vége.
davemayer
több mint 3 éve
Hogy-hogy nem az a kérdés, hogy ezt a háborút hogyan nyerhetné még meg Oroszország? Nekem ezt magyarázhatná meg valaki, illetve hogy józan ésszel ki az, aki tőlük nyugatabbra nem határolódik el teljesen tőlük, mikor teljesen kiiratkoztak az amerikai-európai érdekszférábólAz nem kérdés hogy ők ezt a háborút hogy nyerhetik meg, sokkal jobban elbaszni a nemzetközi helyzetüket úgy sem tudják. A probléma akkor lesz ha valóban gyorsan véget akarnak majd vetni ennek a huza-vonának ée lebombázzák az egészet a picsába.
r.baggio
Szerencsére gazdasági érdekeik miatt erre valószínűleg nem kerül sor, legalábbis reménykedjünk benne.
Nem akarjátok Sobrit megérteni, ő arra akar utalni (amit én már a legelejen is felvetettem) hogy Ukrajna ezt nem tudja a jelen állás szerint megnyerni, ugyanis a maximum amit elérhet hogy visszaáll az egész helyzet a február elejire, de az meg nem lesz tartós megoldás. Ellentámadni meg öngyilkosság lenne.
Amúgy hogy lesz a mai Ukrajna EU tag? Vagy itt is van már ilyen meghívásos alapon is szereplés mint egyes csapatoknak a Copa-n? Vagy ez hogy?
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 3 éve
Vagyis a te szempontjaid szerint minden esetben az ukránok nyernek amikor nem az oroszok nyernek?Olvasva a sok részletes és aprólékos hadászati eseményt lenne kérdésem.Pillanatnyilag a nagyobb (bevethető) haderő az az ukrán. Csak mondom.
Lát bárki bármi olyan szempontot, ami alapján -függetlenül ukrán harcászati sikerektől, Oroszországellenes szankciótól, bármitől- tud olyan kimenetel lenni, ami nem az, hogy a sokkal nagyobb, erősebb Oroszország nyeri ezt a háborút?
Hogy a "nyerés" konkrétan mi -pár megye megszerzése, nagyobb területek kiszakítása, ukrán bábkormány felállítása, valami elbaszott békeszerződés, ami korlátozza az ukrán önrendelkezést, stb.-, az végülis irreleváns, de el tud valaki valami racionalitás alapján képzelni egy olyan kimenetelt, amit "ukrán győzelem"nek lehet nevezni?
Mert még régebben olvastam egy hadászati könyvet, amiben többezer csatát és háborút vizsgálva az volt a konklúzió, hogy hiába a zseniális hadvezetés, taktika, stratégia, a győzelmet 90+ százalékban az erősebb sereg, a nagyobb haderő szerzi meg.
Sobri Jóska
Számszerűen, az orosz hadsereg 1 millió 37 ezer fő, teljesen feltöltött állapotban. A háború kezdetekor az aktív szolgálatban levők száma 720-750 ezer fő. (fejből írom, bocs ha lesz benne pár ezer fő tévedés)
Ebből az atomtengeralattjárók, csendes-ócáni flotta, északi flotta, stb... alapból kiesnek a földrajzi távolság miatt, a szárazföldi erőkből pedig valamennyi még Szíriában, 16-20 000 pedig a Kaukázusban békefenntart, a grúz-abház, grúz -oszét, azeri-örmény vonalakon.
A távol-keleti régiót sem tudják üresen hagyni, valakinek ott is őrizni kell a házat, és van egy olyan alapszabály, hogy a frontszolgálat során egy egység kb 30 nap alatt veszít annyit a harcértékéből, hogy cserélni kell a személyi állományt.
Ha ezeket így kimatekozod, akkor orosz részről kb a teljes bevethető szárazföldi erő már Ukrajnában van, sőt, a balti-flottától küldtek tengerészgyalogosokat, mert helyenként már csak így tudják feltölteni az egységeket.
Nem mellékes, hogy korlátozott katonai akció vagy háború, mert ha háború, akkor el lehet rendelni a teljes mozgósítást, míg az első esetben nem. Ha viszont háború, akkor életbe lépnek a hadigazdálkodásra vonatkozó törvények is, kiviteli tilalom sok termékre, kvázi saját magukat korlátozzák az exportban. Nem opció.
Ukrajnában ellenben hadiállapot van, teljes mozgósítás, csak az korlátozza, hogy mennyi embert küldenek a frontra, hogy mennyit tudnak felszerelni, semmi más.
És akkor ki győz? Az győz, aki a kitűzött céljait nagyobb mértékben tudja elérni.
orosz célok: területszerzés, ukrán hadsereg "demilitarizálása", bábkormány, nyugati terjeszkedés korlátozása
ukrán célok: terület megőrzése, hadsereg fenntartása, kormány maradása, közeledés nyugathoz
Politikailag, gazdaságilag az oroszok olyan helyzetbe hozták magukat, hogy innen már nem tudnak nyerni. (nyugati piacok elmentek, finnek-svédek NATO-ba, stb... ezen a vonalon teljes bukta)
Katonailag megszerezhetnek és megtarthatnak területeket, de amennyibe ez kerülni fog nekik... avagy mit nyernek vs mit veszítenek, én pillanatnyi infók alapján nem látom hogy tudnának ebből jól kijönni.
Konkrét kérdésre válaszolva: az oroszok úgy nyerhetik meg, hogy hadiállapotot hirdetnek, teljes mozgósítás, bevetik amit még lehet, elfoglalják amit el akarnak, -és ezzel párhuzamosan csődbe mennek.
Jan
Akkoris, ha szétbasszák az országukat?
Jól értem?
több mint 3 éve
Olvasva a sok részletes és aprólékos hadászati eseményt lenne kérdésem.Pillanatnyilag a nagyobb (bevethető) haderő az az ukrán. Csak mondom.
Sobri Jóska
több mint 3 éve
Egy haborut jelen esetben mar nem tudsz ugy megnyerni, mint a kozepkorban, hogy kiirtod az ott lakokat, csatolod a teruletet es gyoztes hadvezerkent hazajossz.Sokkal inkabb meghatarozo, hogy mi fog tortenni, ha veget er a haboru, mi tortenik az orszaggal a kovetkezo 10-20-30 evben.
Pl hiaba veszitettuk egy a 48-49es szabadsagharcot, ha megvizsgaljuk a kovetkezo 50 evet, mondhatjuk hogy gyoztesen jottunk ki belole.
En ezt varom az ukranoktol is. Teruleteket biztos fognak vesziteni, de a nemzeti ontudat olyan mertekben nott, amire sztem senki se gondolt. A haboru vegeztevel hatalmas lehetoseget kapnak majd arra, hogy elinduljanak az europaisag utjan, felszamoljak a vad kelet jellemezte allapotokat az orszagban es elinduljanak europa fele. Kisebbsegpoltika, korrupcio, jogallamisagi kornyezet, van nehany teren fejlodnivalojuk.
Az oroszoknal a gyozelmi lehetoseget ugyanilyen mod merem. Sztem a legjobban hosszu tavon azzal jarnanak ha nagyon elbuknak ezt a haborut, akkor lenne lehetoseg ra, hogy olyan fordulat kovetkezzen be az orszag eleteben, ami eloremutato. Ha elcsatolnak teruleteket, de cserebe a nyugati vilagban vallalhatatlanna valnak, akkor megint jonnek olyan evtizedek szamukra, mint a II vh. utan, csak most mar nem beszelhetunk arrol, hogy vilaghatalom lennenek. Pakisztan, India szintje ala sullyednenek sztem, az meg annyira azert nem fasza.
több mint 3 éve
Hogy mi?!Ha Ukrajna mint nép, mint nemzet megerősödik, megszilárdul az öntudatuk és egy valódi Oroszországtól független gazdasági és politikai entitásként tudnak létezni. És ez gyakorlatilag meg is valósult,.Szerintem ha beáll egy permanens háború/pusztítás ukrán területen, az nem ukrán győzelem. Attól, hogy se az oroszoknak se Európának nem kellemes.Tud olyan kimenetele lenni az orosz-ukrán háborúnak amiben nem Oroszország nyer?Szerintem nem jó a kérdés. Ahhoz, hogy erre lehessen válaszolni, meg kéne mondani, hogy mit jelent az orosz győzelem. A két K-Ukrán megye? Krím? Az ukrán vezetés halála?
És ha igen, akkor mi az?
Sobri Jóska
Én azt nem látom, hogy lenne olyan kimenet (Ukrajna teljes pusztulásán kívül), amit ne tudna minden fél győzelemként eladni otthon. Szerintem bármi is lesz a vége, a kommunikációs térben mindenkinek lesz benne győzelme.
Gyurma Pappa
Orosz győzelem lehet az, ha kiszakítanak valamennyi területet Ukrajnából, "visszaáll" egyfajta gazdasági status quo, amiből egy újabb Ukrajna elleni háború tud kinőni.
Kommunikációs szempontból nyilván bármi lehet győzelem, bármelyik oldalon, nem is erre irányult a kérdés.
Lehet, hogy nem jó a kérdésem, de engem ez érdekel:
Mi lenne valóságos ukrán győzelem?
Sobri Jóska
Az oroszok itt már vesztettek, max a kommunikációban majd elbáboznak valamit.
És minél tovább huzzák ezt, annál nagyobb lesz az a pofon. (Én igazából azt sem látom, hogy Oroszország , Putyinnal, hogy tud ebből jól - értsd visszatér a február 24 elötti állapot - kijönni?)
zinedine5
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 3 éve
Jomini1/ Ukrainian TVD, Day 67-72. The past 6 days has seen Ukrainian forces execute a limited counteroffensive north & northeast of Kharkiv that has produced significant results. Russian forces continue to struggle to gain ground from Izium to Popasna. #UkraineRussiaWar #Ukraine t.co/dB3sNChAyL
ha jól nézed jobboldalt pirossal az orosz célértékek, kékke az ukrán célértékek láthatók, értékbeszedve

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 3 éve
Hogy-hogy nem az a kérdés, hogy ezt a háborút hogyan nyerhetné még meg Oroszország? Nekem ezt magyarázhatná meg valaki, illetve hogy józan ésszel ki az, aki tőlük nyugatabbra nem határolódik el teljesen tőlük, mikor teljesen kiiratkoztak az amerikai-európai érdekszférábólmer ő kérdez és neki kell válaszolni
r.baggio
te
ma
ti
zá
lás
megnézi a polyVrilj bejegyzéseket, de tuggya hogy a USSRt győzhetetlen, hiába basszák a 60 tonnás vasakat szarrá mega 200 méteres hadihajókat - akkoris
nyilván a fossálőtt összevissza csupasz pusztítás kedvérevalóbb - node az nem jut eszébe mekkora ár egy Moszkav zászlóshajó, vagyhogy mikorsikerült a kikurtbekurt hiperfölényes ork mérnököknek ezt összehozni, ja a 60as évekbe, baszki akkor volt utoljára versenyképes hadigazdaság, az a veszteség na az tényleg pótolhatatlan

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 3 éve
Igen, így gondolom. Nem számítok rá, hogy az orosz politika annyit változna, hogy ne legyen egy állandó veszélye egy új putini módon gondolkodó vezető felemelkedésének. Így nézve csak egy nemzetközi szövetség részeként lehet esélye a környező országoknak prosperálni. Ennek fizetik meg az árát az ukránok. Nekünk és pár másik népnek szerencsénk volt, hogy épp megfeküdt a Szovjetunió, nekik brutális árat kell fizetni ezért.Vagyis ha jól értem szerined akkor nyer Ukrajna, ha felveszi az EU és a Nato, vagy legalább az egyik?Az ami miatt kirobbant az egész. Ukrajna kapcsolódása a nyugati világhoz. A megszállt területek sorsa dönti el mekkora a győzelem. Nyilván most az az ukránok legfőbb baja, mint az oroszoknak. Támadni nehezebb mint védekezni. A saját városaikat nem lőhetik rommá, anélkül, meg nehéz visszavenni egy nagyvárost. Ha el tudnák vágni teljesen az orosz utánpótlástól a két donbasi nagyvárost, akkor talán visszakerülhetnek, délen már neccesebb a tenger miatt.Szerintem ha beáll egy permanens háború/pusztítás ukrán területen, az nem ukrán győzelem. Attól, hogy se az oroszoknak se Európának nem kellemes.Tud olyan kimenetele lenni az orosz-ukrán háborúnak amiben nem Oroszország nyer?Szerintem nem jó a kérdés. Ahhoz, hogy erre lehessen válaszolni, meg kéne mondani, hogy mit jelent az orosz győzelem. A két K-Ukrán megye? Krím? Az ukrán vezetés halála?
És ha igen, akkor mi az?
Sobri Jóska
Én azt nem látom, hogy lenne olyan kimenet (Ukrajna teljes pusztulásán kívül), amit ne tudna minden fél győzelemként eladni otthon. Szerintem bármi is lesz a vége, a kommunikációs térben mindenkinek lesz benne győzelme.
Gyurma Pappa
Orosz győzelem lehet az, ha kiszakítanak valamennyi területet Ukrajnából, "visszaáll" egyfajta gazdasági status quo, amiből egy újabb Ukrajna elleni háború tud kinőni.
Kommunikációs szempontból nyilván bármi lehet győzelem, bármelyik oldalon, nem is erre irányult a kérdés.
Sobri Jóska
Szóval ha ezek a területek újra ukrán irányítás alá kerülnének az lenne a totális ukrán siker, de alapvetően szerintem az lenne a cél, hogy komoly garanciákat kapva(értsd Nato és EU tagság) el tudjanak szakadni az orosz érdekszférából. A legrosszabb az lenne ami 2014 óta van. Nagyon nehéz úgy fejlődni, hogy ott a folyamatos orosz fenyegetés. Senki nem fog komolyabban, hosszú távra befektetni egy olyan országba, ami háborús fenyegetettségben éli a mindennapjait. Oda a minden értéket gyorsan letaroló, rövid távban gondolkodó kalandor tőke megy. Ha a háború végén marad egy nemzetközileg védett Ukrajna, az mindenképpen ukrán siker, és hatalmas orosz veszteség, akkor is, ha azok meg tudják tartani a Krími térséget és a Donbas régiót. Könnyű összehasonlítási alap lesz, a régiók gazdaságának, jólétének és egyéni szabadságfokának alakulása, amiből nehezen fognak jól kijönni az oroszok.
Az ukrán vereség egy elhúzódó konfliktus lenne, ahol kéthavonta megy jobbra-balra a front, és hetente cserélgetik a zászlókat a kisvárosok székháza előtt. Ezt az ukrán vezetésnek kell felmérnie. Nekik nem nagyon van idejük megvárni, hogy az EU lecsatlakozzon minden orosz energiahordozóról, és Oroszország földbe álljon az évtized közepére-végére. Egyszer valahol ki kell mondaniuk, hogy ez itt Ukrajna, irány a Nato és az EU, építsük újra az országot. Ha ez megtörténik, akkor az ukrán győzelem. Én magánemberként nem adnék föl egyetlen megyét se az országomból, de nem is vagyok felelős vezető.
andree
És ha nem, akkor nem tud nyerni?
Sobri Jóska
több mint 3 éve
Akkor egyértelműbben. Szerintem ha nem vonulnak vissza a következő pár hétben, hónapban akkor a kiemelt rész ellentétjének komoly esélye van.Azt senki se látja, de én a nagy ukrán győzelem konkrét mivoltáról kiváncsiskodok.Az elsőt azt majd meglátjuk több ok miatt is.Putyin egészsége, az elit esetleges elégedetlsensége és hogy a nép mennyi ideig tűr és mekkora szívást visel el. De ez valóban egy lehetőség.Jól sehogy.Szerintem ha beáll egy permanens háború/pusztítás ukrán területen, az nem ukrán győzelem. Attól, hogy se az oroszoknak se Európának nem kellemes.Ha Ukrajna mint nép, mint nemzet megerősödik, megszilárdul az öntudatuk és egy valódi Oroszországtól független gazdasági és politikai entitásként tudnak létezni. És ez gyakorlatilag meg is valósult,.
Sobri Jóska
És minél tovább huzzák ezt, annál nagyobb lesz az a pofon. (Én igazából azt sem látom, hogy Oroszország , Putyinnal, hogy tud ebből jól - értsd visszatér a február 24 elötti állapot - kijönni?)
zinedine5
De szét tud baszni kábé mindent Ukrajnában, és egy mai cikkben már ukrajnai éhinséget vízionálnak, ami a világ egyik élelmiszerkamrájában, 90 évvel a Holodomor után, elég durva lenne.
Illetve már nem tudom melyik podcastben hallottam, de ott legitim alternatíva volt, hogy beáll az egész, az oroszok, mármint Putyin és barátai teljesen jól ellesznek évekig, az orosz nép meg az ukrán nép meg szív, mint a torkosborz megfejelve azzal, hogy eközben az oroszok szétbasszák egész Ukrajnát, iskolák, korházak, múzeumok, irodaépületek, erőművek, vízművek, repterek, vasút, a teljes infrastruktúrát visszabombázzák kábé 100 évvel.
Sobri Jóska
A visszabombázást én max akkor látom opciónak, ha mostantől leáll a nyugati hadianyag szállítás. Idővel - és erre céloztam az előbb az idő tényezővel - annyi és olyan hadianyag lesz Ukrajnában, hogy nem lesz meg az orosz hadifölény. (Persze a teljes hadsereg nagyobb és erősebb, de azt nem lehet egészében átdobni Ukrajnába, mert akkor a többi konfliktusos helyzte is élesedik.) És onnantól minden egyes rakétára, rakéta lehet a válasz, akkor meg nem biztos, hogy az tetszeni fog az orosz népnek.
Ezek miatt sem látom a nagy Orosz győzelem esélyét.
zinedine5
Illetve hiába a világ összes hadianyaga, ha a védekező fél idővel sem söpörheti el az agresszort, nem mehet át ellentámadásba. Márpedig a nagy háborúk ritkán értek eleddig úgy véget, hogy az agresszor nyugodtan üldögélhetett otthon, és semmi érdemi veszély nem fenyegette olyan tekintetben, hogy az egész visszafordul rá.
És az is ritka, hogy az a háború vége, hogy az agresszor azt mondja, "oké, akkor hagyjuk, ez nem jött össze", és hazatér, mintha mi sem történt volna, és mindkét országban normálisan folytatódik az élet.
A jelenlegi tudásom és a hallottakat, írottakat olvasva most évekig lesz egy földdarab a világon (Ukrajna), ahol kábé a világ összes fegyverével lőnek mindenre, mindenkire orrba-szájba, aminek az a vége, hogy kvázi minden elpusztul, megsemmisül, rommá amortizálódik.
Ennek két feloldása van, ha nyer az egyik, illetve ha nyer a másik.
Az oroszok nyerni nem tudnak, csak eltakarodni, és kommunikációs szinten ennek örülni, de vajon az ukránok tudnak e nyerni?
Mivel ezt én nem látom, ezért irányult erre a kérdésem.
De most sem látom jobban, hogy miként tudnák ténylegesen megakadályozni az elhúzódó pusztítást, és valódi győzelmet aratni.
Sobri Jóska
Szerintem a fenti időn belül az ukránok olyan minőségű és mennyiségű hadianyaghoz jutnak, hogy ellentámadást indítanak.
több mint 3 éve
Hogy-hogy nem az a kérdés, hogy ezt a háborút hogyan nyerhetné még meg Oroszország? Nekem ezt magyarázhatná meg valaki, illetve hogy józan ésszel ki az, aki tőlük nyugatabbra nem határolódik el teljesen tőlük, mikor teljesen kiiratkoztak az amerikai-európai érdekszférábólMert szerintem az evidens mindenkinek (legalábbis itt), hogy ezt megnyerni az oroszok nem tudják. Legalábbis én ebben a topicban nem olvastam azirányú fejtegetést, hogy ezt az oroszok ténylegesen (nem kommunikációs síkon) megnyerhetik.
r.baggio
Csak én személy szerint azt se látom, és mostanra kristályosodott ki és fogalmazódott kérdéssé, hogy vajon mi az a szempontrendszer, vagy nézőpont, vagy akármi, amiben ki lehet majd jelenteni, hogy az ukránok nyertek, és ami ennél is fontosabb, hogy ezt ők is így érezzék.
és szerk:
Márpedig ha senki se nyer, akkor ez a szar pusztítás, ez a permanens háború itt marad velünk hosszú évekig, és folyik a gerillaharc, meg egy szuverén ország oroszok általi bombázása/pusztítása.
Szerkesztette: Őszentsége Sobri Jóska
több mint 3 éve
Hogy-hogy nem az a kérdés, hogy ezt a háborút hogyan nyerhetné még meg Oroszország? Nekem ezt magyarázhatná meg valaki, illetve hogy józan ésszel ki az, aki tőlük nyugatabbra nem határolódik el teljesen tőlük, mikor teljesen kiiratkoztak az amerikai-európai érdekszférából

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 3 éve
Vagyis ha jól értem szerined akkor nyer Ukrajna, ha felveszi az EU és a Nato, vagy legalább az egyik?Az ami miatt kirobbant az egész. Ukrajna kapcsolódása a nyugati világhoz. A megszállt területek sorsa dönti el mekkora a győzelem. Nyilván most az az ukránok legfőbb baja, mint az oroszoknak. Támadni nehezebb mint védekezni. A saját városaikat nem lőhetik rommá, anélkül, meg nehéz visszavenni egy nagyvárost. Ha el tudnák vágni teljesen az orosz utánpótlástól a két donbasi nagyvárost, akkor talán visszakerülhetnek, délen már neccesebb a tenger miatt.Szerintem ha beáll egy permanens háború/pusztítás ukrán területen, az nem ukrán győzelem. Attól, hogy se az oroszoknak se Európának nem kellemes.Tud olyan kimenetele lenni az orosz-ukrán háborúnak amiben nem Oroszország nyer?Szerintem nem jó a kérdés. Ahhoz, hogy erre lehessen válaszolni, meg kéne mondani, hogy mit jelent az orosz győzelem. A két K-Ukrán megye? Krím? Az ukrán vezetés halála?
És ha igen, akkor mi az?
Sobri Jóska
Gyurma Pappa
Sobri Jóska
Szóval ha ezek a területek újra ukrán irányítás alá kerülnének az lenne a totális ukrán siker, de alapvetően szerintem az lenne a cél, hogy komoly garanciákat kapva(értsd Nato és EU tagság) el tudjanak szakadni az orosz érdekszférából. A legrosszabb az lenne ami 2014 óta van. Nagyon nehéz úgy fejlődni, hogy ott a folyamatos orosz fenyegetés. Senki nem fog komolyabban, hosszú távra befektetni egy olyan országba, ami háborús fenyegetettségben éli a mindennapjait. Oda a minden értéket gyorsan letaroló, rövid távban gondolkodó kalandor tőke megy. Ha a háború végén marad egy nemzetközileg védett Ukrajna, az mindenképpen ukrán siker, és hatalmas orosz veszteség, akkor is, ha azok meg tudják tartani a Krími térséget és a Donbas régiót. Könnyű összehasonlítási alap lesz, a régiók gazdaságának, jólétének és egyéni szabadságfokának alakulása, amiből nehezen fognak jól kijönni az oroszok.
Az ukrán vereség egy elhúzódó konfliktus lenne, ahol kéthavonta megy jobbra-balra a front, és hetente cserélgetik a zászlókat a kisvárosok székháza előtt. Ezt az ukrán vezetésnek kell felmérnie. Nekik nem nagyon van idejük megvárni, hogy az EU lecsatlakozzon minden orosz energiahordozóról, és Oroszország földbe álljon az évtized közepére-végére. Egyszer valahol ki kell mondaniuk, hogy ez itt Ukrajna, irány a Nato és az EU, építsük újra az országot. Ha ez megtörténik, akkor az ukrán győzelem. Én magánemberként nem adnék föl egyetlen megyét se az országomból, de nem is vagyok felelős vezető.
andree
És ha nem, akkor nem tud nyerni?
több mint 3 éve
Azt senki se látja, de én a nagy ukrán győzelem konkrét mivoltáról kiváncsiskodok.Az elsőt azt majd meglátjuk több ok miatt is.Putyin egészsége, az elit esetleges elégedetlsensége és hogy a nép mennyi ideig tűr és mekkora szívást visel el. De ez valóban egy lehetőség.Jól sehogy.Szerintem ha beáll egy permanens háború/pusztítás ukrán területen, az nem ukrán győzelem. Attól, hogy se az oroszoknak se Európának nem kellemes.Ha Ukrajna mint nép, mint nemzet megerősödik, megszilárdul az öntudatuk és egy valódi Oroszországtól független gazdasági és politikai entitásként tudnak létezni. És ez gyakorlatilag meg is valósult,.
Sobri Jóska
zinedine5
De szét tud baszni kábé mindent Ukrajnában, és egy mai cikkben már ukrajnai éhinséget vízionálnak, ami a világ egyik élelmiszerkamrájában, 90 évvel a Holodomor után, elég durva lenne.
Illetve már nem tudom melyik podcastben hallottam, de ott legitim alternatíva volt, hogy beáll az egész, az oroszok, mármint Putyin és barátai teljesen jól ellesznek évekig, az orosz nép meg az ukrán nép meg szív, mint a torkosborz megfejelve azzal, hogy eközben az oroszok szétbasszák egész Ukrajnát, iskolák, korházak, múzeumok, irodaépületek, erőművek, vízművek, repterek, vasút, a teljes infrastruktúrát visszabombázzák kábé 100 évvel.
Sobri Jóska
A visszabombázást én max akkor látom opciónak, ha mostantől leáll a nyugati hadianyag szállítás. Idővel - és erre céloztam az előbb az idő tényezővel - annyi és olyan hadianyag lesz Ukrajnában, hogy nem lesz meg az orosz hadifölény. (Persze a teljes hadsereg nagyobb és erősebb, de azt nem lehet egészében átdobni Ukrajnába, mert akkor a többi konfliktusos helyzte is élesedik.) És onnantól minden egyes rakétára, rakéta lehet a válasz, akkor meg nem biztos, hogy az tetszeni fog az orosz népnek.
zinedine5
Illetve hiába a világ összes hadianyaga, ha a védekező fél idővel sem söpörheti el az agresszort, nem mehet át ellentámadásba. Márpedig a nagy háborúk ritkán értek eleddig úgy véget, hogy az agresszor nyugodtan üldögélhetett otthon, és semmi érdemi veszély nem fenyegette olyan tekintetben, hogy az egész visszafordul rá.
És az is ritka, hogy az a háború vége, hogy az agresszor azt mondja, "oké, akkor hagyjuk, ez nem jött össze", és hazatér, mintha mi sem történt volna, és mindkét országban normálisan folytatódik az élet.
A jelenlegi tudásom és a hallottakat, írottakat olvasva most évekig lesz egy földdarab a világon (Ukrajna), ahol kábé a világ összes fegyverével lőnek mindenre, mindenkire orrba-szájba, aminek az a vége, hogy kvázi minden elpusztul, megsemmisül, rommá amortizálódik.
Ennek két feloldása van, ha nyer az egyik, illetve ha nyer a másik.
Az oroszok nyerni nem tudnak, csak eltakarodni, és kommunikációs szinten ennek örülni, de vajon az ukránok tudnak e nyerni?
Mivel ezt én nem látom, ezért irányult erre a kérdésem.
De most sem látom jobban, hogy miként tudnák ténylegesen megakadályozni az elhúzódó pusztítást, és valódi győzelmet aratni.
több mint 3 éve
újabb Ungvári Nemzeti Egyetemen tanító kárpátaljai magyar a fronton:hungarytoday.hu/viktor-traski-transcarpathia-ukrainian-war-hungarian-mathematician-mta-award-hungarian-academy-of-sciences/
buhloone mindstate
több mint 3 éve
Az elsőt azt majd meglátjuk több ok miatt is.Putyin egészsége, az elit esetleges elégedetlsensége és hogy a nép mennyi ideig tűr és mekkora szívást visel el. De ez valóban egy lehetőség.Jól sehogy.Szerintem ha beáll egy permanens háború/pusztítás ukrán területen, az nem ukrán győzelem. Attól, hogy se az oroszoknak se Európának nem kellemes.Ha Ukrajna mint nép, mint nemzet megerősödik, megszilárdul az öntudatuk és egy valódi Oroszországtól független gazdasági és politikai entitásként tudnak létezni. És ez gyakorlatilag meg is valósult,.
Sobri Jóska
zinedine5
Sobri Jóska
több mint 3 éve
Az ami miatt kirobbant az egész. Ukrajna kapcsolódása a nyugati világhoz. A megszállt területek sorsa dönti el mekkora a győzelem. Nyilván most az az ukránok legfőbb baja, mint az oroszoknak. Támadni nehezebb mint védekezni. A saját városaikat nem lőhetik rommá, anélkül, meg nehéz visszavenni egy nagyvárost. Ha el tudnák vágni teljesen az orosz utánpótlástól a két donbasi nagyvárost, akkor talán visszakerülhetnek, délen már neccesebb a tenger miatt.Szerintem ha beáll egy permanens háború/pusztítás ukrán területen, az nem ukrán győzelem. Attól, hogy se az oroszoknak se Európának nem kellemes.Tud olyan kimenetele lenni az orosz-ukrán háborúnak amiben nem Oroszország nyer?Szerintem nem jó a kérdés. Ahhoz, hogy erre lehessen válaszolni, meg kéne mondani, hogy mit jelent az orosz győzelem. A két K-Ukrán megye? Krím? Az ukrán vezetés halála?
És ha igen, akkor mi az?
Sobri Jóska
Gyurma Pappa
Sobri Jóska
több mint 3 éve
Jól sehogy.Ha Ukrajna mint nép, mint nemzet megerősödik, megszilárdul az öntudatuk és egy valódi Oroszországtól független gazdasági és politikai entitásként tudnak létezni. És ez gyakorlatilag meg is valósult,.Szerintem ha beáll egy permanens háború/pusztítás ukrán területen, az nem ukrán győzelem. Attól, hogy se az oroszoknak se Európának nem kellemes.Tud olyan kimenetele lenni az orosz-ukrán háborúnak amiben nem Oroszország nyer?Szerintem nem jó a kérdés. Ahhoz, hogy erre lehessen válaszolni, meg kéne mondani, hogy mit jelent az orosz győzelem. A két K-Ukrán megye? Krím? Az ukrán vezetés halála?
És ha igen, akkor mi az?
Sobri Jóska
Gyurma Pappa
Sobri Jóska
zinedine5
több mint 3 éve
Ha Ukrajna mint nép, mint nemzet megerősödik, megszilárdul az öntudatuk és egy valódi Oroszországtól független gazdasági és politikai entitásként tudnak létezni. És ez gyakorlatilag meg is valósult,.Szerintem ha beáll egy permanens háború/pusztítás ukrán területen, az nem ukrán győzelem. Attól, hogy se az oroszoknak se Európának nem kellemes.Tud olyan kimenetele lenni az orosz-ukrán háborúnak amiben nem Oroszország nyer?Szerintem nem jó a kérdés. Ahhoz, hogy erre lehessen válaszolni, meg kéne mondani, hogy mit jelent az orosz győzelem. A két K-Ukrán megye? Krím? Az ukrán vezetés halála?
És ha igen, akkor mi az?
Sobri Jóska
Gyurma Pappa
Sobri Jóska
több mint 3 éve
Szerintem ha beáll egy permanens háború/pusztítás ukrán területen, az nem ukrán győzelem. Attól, hogy se az oroszoknak se Európának nem kellemes.Tud olyan kimenetele lenni az orosz-ukrán háborúnak amiben nem Oroszország nyer?Szerintem nem jó a kérdés. Ahhoz, hogy erre lehessen válaszolni, meg kéne mondani, hogy mit jelent az orosz győzelem. A két K-Ukrán megye? Krím? Az ukrán vezetés halála?
És ha igen, akkor mi az?
Sobri Jóska
Gyurma Pappa
több mint 3 éve
Viszont ha a Krím-félsziget és Donyeck valamint Luhanszk megyék teljes területe orosz fennhatóság alá kerülne, akkor az micsoda? Döntetlen?Megpróbálom átfogalmazni es leegyszerűsíteni a kérdést, hogy a választ a 14 éves unokaöcsémnek is egyszerűen továbbmondhassam:Szerintem ez egyszerű, ha az oroszok nem érik el a céljukat (lett legyen az bármi, Zelenszkij likvidálása, ukrán bábkormány felállítása, egész Ukrajna megszállása/elfoglalása/lerombolása), akkor az ukrán győzelem.
Tud olyan kimenetele lenni az orosz-ukrán háborúnak amiben nem Oroszország nyer?
És ha igen, akkor mi az?
Sobri Jóska
warr_b
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May