Politika

67 feliratkozó

1 órája
fake.id 2 163 — sixseveeeeeen
kb 2 hónap után a paksi munkálatos sajtótájékoztatót néztem végig újra. sztem mp sokkal visszább vett az elmúlt 16 évezésből, a gánti kőbányára is csak célzott és nem direkt nevesítette. igazából csak ott durrant el az agya, ami kicsit sok volt, amikor gulyás provokatívan elkezdte a mitanya nézőpontjával kicsit széttrollkodni az egyébként teljesen európai és 90%-ban szakmai hangnemet. ott mondjuk az utolsó 20-30 percben már nagyon nehezen bírta leállítani magát, de nekem szimpatikusabb ez valahol, hogy nem halvérű cinikus politikusként reagált erre, hanem elöntötte az agyát a meleg szar ennyi hülyeség hallatán. meg tényleg bosszantó lehet, hogy a vízügyis manus, a dandártábornok meg ő is közérthetően, értelmes dolgokról próbálnak tájékoztatni és helyette ilyen rangon aluli dolgokkal kell húznia az időt. nem mondom, hogy mindenképp racionális vagy mindenkinek szimpatikus jellemvonás kéne hogy legyen ez, de ez legyen a legnagyobb hibája egy me-nek sztem

what do you need right now?
i need a bag of weed nigga, wassup?!
1 órája
Kampman Green Bay Packers Wisconsin Badgers 32 965
Két dolgot nem értek.

Honnan jön ez a teljesen, valóságtól elrugaszkodott, hülye gyerek mentalitás, illetve miképpen gondolhatták ők ezt halál komolyan, hogy örökké ők maradnak 2/3-dal, meg ellenzékben max feles kisebbségben.
resistance is futile
A domináns hatalom vagy győzelem érzése, pláne ha viszonylag frissen jut hozzá valaki, könnyen azt az érzést keltheti, hogy ez most már természetes és sosem múlik el. Természetes emberi reakció, persze hamis.

Ezért deklarálta VII. Gergely pápa, hogy mindenki az ő csicskája a német-római császártól az utolsó földet túró parasztig, illetve az egyház sosem tévedett és nem is fog, ezért gondolta a Napóleont legyőző európai koalícióból megszülető Szent Szövetség, hogy nem lesznek többé forradalmak, és ezért írta Fukuyama a hidegháború lezárultával, hogy a történelemnek vége.
1 órája
Matthew99 New Orleans Saints 10 600 — Invisible man
Megy élőben a Hogyan készült Magyar Péterrel. Egyébként tök jó, hogy ennyire felkészült és gyakorlatilag közvetíti mi történik. Látszik, hogy sok energiát tesz bele a folyamat és a szakmai dolgok megismerésébe.

A baseball 90% fejjáték. A másik fele fizikai. Nincs ez elbaszva, csak másra lesz jó. A legrosszabb, mikor a hülyeség szorgalommal párosul.
2 órája
csi77 Chicago Bears Illinois Fighting Illini 9 510 — Bears & Illinois fan
Félig off

Amióta az M1-et lecsavarták retro tv-re, relatíve sokat nézem. Régi bohózatok, színjátékok, filmek, sorozatok, de a kedvencem a Három kívánság!

Annó én is néztem a 80-as években, emlékszem a kívánságokra, a pöttyös labdára, de az már nem rémlett, hogy a pöttyös labdáért egy film/rajzfilm részletet vagy egy klippet lehetett kérni. Mutatom a lányaimnak, hogy akkoriban nem nagyon tudtál klippeket nézni (az MTV érkezéséig), maradt a Pulzus, meg a Zenebutik.....

Jót mosolyognak rajta, meg azt mondják rá, hogy cringe....😊

Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png
3 órája
Assurbanapli Denver Broncos 2 072
Honnan jön ez a teljesen, valóságtól elrugaszkodott, hülye gyerek mentalitás, illetve miképpen gondolhatták ők ezt halál komolyan, hogy örökké ők maradnak 2/3-dal, meg ellenzékben max feles kisebbségben.

Ha Sobri "okos geci" Orbán-modelljéből indulunk ki, akkor minimum a második teljesen rendszeridegen még a saját gondolkodásukhoz viszonyítva is.
resistance is futile
Indulj ki abból a modellből, hogy maffia, maffiaállam.
Minden maffiát idővel elsöpör a konkurencia, de egyik se készül arra, hogy ez vele is megtörténhet.
Ez a "maffialétezés" paradoxonja.
Őszentsége Sobri Jóska
Nemcsak a maffia. Semmilyen rendszer (nem párt vagy kormány, hanem rendszer!) nem készül arra, hogy megbukhat. Hiszen ő tökéletes, vagy legalábbis az elérhető legjobb. Ha nem hiszi ezt magáról, akkor ő maga váltja le saját magát.
Assurbanapli
és a thészeusz hajója paradoxon mennyiben feleltethető meg annak, ha egy rendszer leváltja magát? mert ez az olasz és a mexikói kartellekre is igaz. saját magukat váltják le időről időre és mindkét kiterjedt szervezethálózat nagyobb hatalommal és anyagi forrásokkal bír 2026-ban, mint valaha
fake.id
Lehet, én nem ilyesmire gondoltam, hanem arra, amikor nem pusztán hatalomváltásról van szó, hanem rendszerváltásról. Hatalomváltásra egy modern állam alkotmánya is fel van készülve, demokratikus környezetben még könnyebben. De arra általában nincs felkészülve egy jogrendszer, hogy csináljunk egy teljesen új alkotmányt, amely a rendszert változtatja meg, a hatalomgyakorlás módjától a társadalmi berendezkedésig. Sőt, vannak olyan alkotmányok, amelyekben örökkévalósági klauzula van: bizonyos rendelkezéseinek a megváltoztatását eleve kizárja.
10 órája
fake.id 2 163 — sixseveeeeeen

Ha Sobri "okos geci" Orbán-modelljéből indulunk ki, akkor minimum a második teljesen rendszeridegen még a saját gondolkodásukhoz viszonyítva is.
resistance is futile
Minden maffiát idővel elsöpör a konkurencia, de egyik se készül arra, hogy ez vele is megtörténhet.
Őszentsége Sobri Jóska
Nemcsak a maffia. Semmilyen rendszer (nem párt vagy kormány, hanem rendszer!) nem készül arra, hogy megbukhat. Hiszen ő tökéletes, vagy legalábbis az elérhető legjobb. Ha nem hiszi ezt magáról, akkor ő maga váltja le saját magát.
Assurbanapli
és a thészeusz hajója paradoxon mennyiben feleltethető meg annak, ha egy rendszer leváltja magát? mert ez az olasz és a mexikói kartellekre is igaz. saját magukat váltják le időről időre és mindkét kiterjedt szervezethálózat nagyobb hatalommal és anyagi forrásokkal bír 2026-ban, mint valaha

what do you need right now?
i need a bag of weed nigga, wassup?!
11 órája
Assurbanapli Denver Broncos 2 072

resistance is futile
Őszentsége Sobri Jóska

Szerkesztette: Assurbanapli
16 órája
ozibozi New York Giants 21 990
Tényleg komolyan van olyan, aki itt élt az elmúlt 2 évtizedben és az azt gondolja hogy egy 1000 milliárdos extra profit/konkrétan lopás után itt egy ilyen multinak igaza van/lesz meg ha valójában akár egy ügyben talán még igaza is van?
Csúnya lenne.
A népek’ vért akarnak, nem igazságot!

Szerkesztette: ozibozi
16 órája
Negritis, a vajda Denver Broncos 60 190 — The Mathematician
A bátor Tóthlackó, a doktorminiszterelnökúr és Zsoltibácsi sem megy el Paksra. Bezzeg az energijajogász 😂😂😂😂 igen.
Ezt a kibaszott diktatúrát te.
petey
jámbi kicsit berágott a zászlók rémére
 www.youtube.com/shorts/k7dzHFWx9K0

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
16 órája
petey San Francisco 49ers Iowa State Cyclones 21 841 — Csodabogár
A bátor Tóthlackó, a doktorminiszterelnökúr és Zsoltibácsi sem megy el Paksra. Bezzeg az energijajogász 😂😂😂😂 igen.
Ezt a kibaszott diktatúrát te.

18 órája
iktriad Jacksonville Jaguars 86 581 — GoT Survivor, GM Game 2018, NBA Fantasy 2020 winner
Én megértem hogy posztmodern politika, meg adni kell az ívet a NER lovagok cégeinek, de azért itt már MP is átment abba a ovis dedóba, amit egy miniszterelnöknek nem kéne. Kicsit már kezd számomra unalmas lenni ez a hozzáállás és egyszer komolyan faszerdőbe fog futni az ilyenekkel.

444.hu/2026/08/14/a-meszaros-csoport-kozolte-hogy-mar-a-nyilvanos-felhivas-elott-a-havariahelyzet-kezdete-ota-segit
KB23
Akkor nem csinálná. Ha majd kontraproduktív lesz, akkor stratégiát vált. Ahogy már tette többször.

Hibahatáron belül mozog a támogatottságuk, de ha még majd le is esik 55%-ra vagy 50-re a biztos pártválasztók között, akkor sem hiszem, hogy különösebben stratégiát kéne váltani.

Radnai social media felületeit érdemes figyelni, követni, ott látszik egy másféle hang, tesztelik szépen. Nekem nem jön be, de ez nem azt jelenti, hogy másnak se fog.
Gyurma Pappa
Radnai faék egyszerű posztjai a filterezett sigma pozólásával gondolom az ingatag 35-55 közötti nőket célozza
Josszi
Meg az ingatag bubukat, ugyebár.
szaba
Nagy play vagy bubu, ahogy Höri szokta volt mondani special team(=ez Radnai) playeknél. 😀
19 órája
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 25 154 — The only discipline that lasts, is self discipline
Én megértem hogy posztmodern politika, meg adni kell az ívet a NER lovagok cégeinek, de azért itt már MP is átment abba a ovis dedóba, amit egy miniszterelnöknek nem kéne. Kicsit már kezd számomra unalmas lenni ez a hozzáállás és egyszer komolyan faszerdőbe fog futni az ilyenekkel.

444.hu/2026/08/14/a-meszaros-csoport-kozolte-hogy-mar-a-nyilvanos-felhivas-elott-a-havariahelyzet-kezdete-ota-segit
KB23
Ezzel MP nem tud veszteni. Ugyanaz a sztori fordítva, mint "a ballib ellenzék brüsszel szekerét tolja". Mindenre rámondják, és ha tízből kilencszer a "ballib" tábor cáfolja is - akár azzal, hogy "de hiszen ezt ti kezdeményeztétek", nincs jelentősége. Legfeljebb lép a tábor tovább és ráugrik a következőre. A NER és az oligarchái ilyenek. Rájuk égett, ha százszor említi meg MP, és abból 99-szer jönnek, hogy "de hiszen segítünk", akkor a századikra fog majd a nem fideszes mutogatni.

(Nem, nekem sem a stílusom, engem is zavar, de ez van.)

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
19 órája
szaba Los Angeles Chargers 13 147

KB23
Akkor nem csinálná. Ha majd kontraproduktív lesz, akkor stratégiát vált. Ahogy már tette többször.

Hibahatáron belül mozog a támogatottságuk, de ha még majd le is esik 55%-ra vagy 50-re a biztos pártválasztók között, akkor sem hiszem, hogy különösebben stratégiát kéne váltani.

Radnai social media felületeit érdemes figyelni, követni, ott látszik egy másféle hang, tesztelik szépen. Nekem nem jön be, de ez nem azt jelenti, hogy másnak se fog.
Gyurma Pappa
Radnai faék egyszerű posztjai a filterezett sigma pozólásával gondolom az ingatag 35-55 közötti nőket célozza
Josszi
Meg az ingatag bubukat, ugyebár.
19 órája
Josszi San Francisco 49ers Nevada Wolf Pack 4 898

KB23

Gyurma Pappa

¯\_(ツ)_/¯ Csak egészség legyen, meg kerozin a repcsibe!
20 órája
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 28 607 — Lucas Scott
Potlnal lenne logika ha nem lehetne az utóbbi pár évből rámutatni három random döntésre bmeik hónapból ahol az ellenkezőjét állítja …
csebi
Pont ez a lényeg szerintem, ez a Fideszes joggyakorlás egyik legfőbb ismérve: minden jogszabályt, minden döntést addig akartak betartani, amíg az nekik tetszett. Amint nem tetszett, az ellenkezőjét állították. És nem csak a törvényhozás szintjén, nem csak a közigazgatásban (most is nagyon vicces, mert gyakorlatilag a saját korábbi válaszuk indoklását másoltam be az észrevételbe, kedvesen és célratörően meg is hivatkozva a korábbi, más ügyfél esetén hozott határozatot, hogy ne kelljen keresni), hanem a NER-s vállalkozók, de még a dolgozóik, könyvelőik stb. szintjén is. Amikor azzal jön nekem az ügyfél, hogy hát oké, most múltkor úgy számoltam el, most mi lenne, ha nem úgy. Mosolyogva küldtem el őket, és jeleztem, hogy tiszta jelentés csak akkor kapnak, ha marad a joggyakorlat, egyébként korlátozottat adok ki.
Gyurma Pappa
Két dolgot nem értek.

resistance is futile
Kubatov meg Rogán elhitette Orbánnal, onnan.

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
20 órája
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 16 193 — zászló zászló szív

KB23

20 órája
slowmotion Dallas Cowboys 28 530 — Cowboys fan
Két dolgot nem értek.

resistance is futile
ha belegondolsz, igazából két dolog miatt gondolták, hogy sosem lesz ellenük kétharmados többség:
1, mert 2010 óta azon dolgoznak, hogy minél nehezebb legyen ellenük szerepelni a választáson (választás folyamatos buherálása), hogy minden simlit előtte törvénybe iktassanak, a migrációs válság óta meg igazából még ezt is egyszerűsítették a rendeleti kormányzással, tehát magukra írhatták a szabályokat;
2, azt mondják ugye, hogy a válságok elmossák a kormányokat. na a '97-es válság a Horn-kormányra jött ki, 2008-as meg a Gyurcsányra. ami ráéghetett volna a fideszre, az a svájci frank kötöttségének '15-ös eltörlése és a svájcifrank-alapú hitelek bedőlése lehetett volna, de ezt egyrészt rátolták a Gyurcsány-kormányra, másrészt meg azért pár embert meg tudtak menteni törvényekkel (nyilván akit nem vágott volna haza, mert nem a család összes pénzét tolták a hitelbe); illetve a COVID, és az e nyomán következő visszaesés, de ezt meg osztogatással meglovagolták.
szóval ha az egyes pont megvan, a kettest meg túléled (kétszer is), akkor hajlamos leszel azt hinni, hogy halhatatlan vagy.

igazából ez olyan volt, mint a Titanic, ugye négy rekesznyi víztelítődést is kibír, ki gondolta volna, hogy jön egy kurva jéghegy, és pont öt rekeszt hasít fel? a fidesz-kormányt tényleg csak egy tökéletes vihar söpörhette volna el, és hát nem gondolták, hogy a tökéletes vihar egyáltalán eljön, nemhogy 2026-ban.

hát eljött, és azóta sokk van. meg süllyedés, mint a Titanicnál. és bármit megpróbálnak, még akkor is, ha esélytelen. ég a ház, el kellene oltani.

ők olyanok, mint a hülye fodballszurkolók, nem értik, hogy a szabályok mindenkire vonatkoznak, nem csak az ellenfélre.
20 órája
KB23 Seattle Seahawks Washington Huskies 1 993

21 órája
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 38 094 — #NoStress

resistance is futile

21 órája
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 983
Potlnal lenne logika ha nem lehetne az utóbbi pár évből rámutatni három random döntésre bmeik hónapból ahol az ellenkezőjét állítja …
csebi
Pont ez a lényeg szerintem, ez a Fideszes joggyakorlás egyik legfőbb ismérve: minden jogszabályt, minden döntést addig akartak betartani, amíg az nekik tetszett. Amint nem tetszett, az ellenkezőjét állították. És nem csak a törvényhozás szintjén, nem csak a közigazgatásban (most is nagyon vicces, mert gyakorlatilag a saját korábbi válaszuk indoklását másoltam be az észrevételbe, kedvesen és célratörően meg is hivatkozva a korábbi, más ügyfél esetén hozott határozatot, hogy ne kelljen keresni), hanem a NER-s vállalkozók, de még a dolgozóik, könyvelőik stb. szintjén is. Amikor azzal jön nekem az ügyfél, hogy hát oké, most múltkor úgy számoltam el, most mi lenne, ha nem úgy. Mosolyogva küldtem el őket, és jeleztem, hogy tiszta jelentés csak akkor kapnak, ha marad a joggyakorlat, egyébként korlátozottat adok ki.
Gyurma Pappa
Két dolgot nem értek.

21 órája
csebi

21 órája
Ez a prcedens adhat jogi kiútat az AB, hogy megsemmísitse a 17. módosítást? Itt Baka András mint alkotmány bírót távolítottak el, viszont így hogy a fing aláírta a saját kirúgását, van értelme erre hivatkozni?

24.hu/belfold/2026/08/14/baka-andras-nyertes-perere-hivatkozva-probaltak-meggyozni-a-fideszes-kepviselok-az-alkotmanybirosagot/
KB23
Ebből is látszik, hogy mennyire elkeseredetten ártani akarnak, semmi mást. Ugyanis 5 perc gondolkodás után rájöhetnének (és én mint egyébként botcsinálta, mély elméleti tudással nem rendelkező jogtanult) is megértettem, hogy a saját jogi környezetük fordult ellenük.

Egyszerűen úgy alkották meg a jogrendet, hogy az, és csakis az hozhasson döntéseket, akinek kétharmada van. Úgy gondolták, hogy ezek mindig ők lesznek, ha ki is kapnak sima többséggel, akkor majd visszajönnek, és ülnek a tutiban, mert a hátországuk úgy is tönkretesz minden egyebet.

Ennyit tudnak: rombolni. És még ideges sem vagyok, ezek sima tények.

22 órája
KB23 Seattle Seahawks Washington Huskies 1 993
Ez a prcedens adhat jogi kiútat az AB, hogy megsemmísitse a 17. módosítást? Itt Baka András mint alkotmány bírót távolítottak el, viszont így hogy a fing aláírta a saját kirúgását, van értelme erre hivatkozni?

24.hu/belfold/2026/08/14/baka-andras-nyertes-perere-hivatkozva-probaltak-meggyozni-a-fideszes-kepviselok-az-alkotmanybirosagot/
22 órája
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 28 607 — Lucas Scott
 telex.hu/belfold/2026/08/14/alkotmanybirosag-fidesz-kekvak-megszuntetese-alaptorveny-modositas

1/2 lesöpörve, de akkor logikusan ebből az következik nekem, hogy mivel eljárási hibák a másik alkotmánymódosításban se voltak, így annak a vizsgálatát is el kéne utasítaniuk hamarosan...
StormST
nyilván Szájerné és a házi ügyész jelentkezett ellenvéleménnyel, az a két ember, akik még az alkotmánybírók között is szaktekintélynek számítanak.
oh wait...
slowmotion
ajánlom mki figyelmébe ezeket a különvéleményeket:

következő gyöngyszemek vannak benne:

Handó:
A dolog természetének a vizsgálata nem csupán egy filozófiai megközelítés, hanem az alkotmányos vizsgálatnak is egyik lényeges szemléletmódja: mi ez valóban? mi teszi azzá, ami? miből fakad a működése és célja? ...

Az ellenérvek szerint ez a formai vizsgálat már „tartalmi” vizsgálat volna. Ez egy fogalmi kavalkádra mutat rá, amely az alkotmánybírósági gyakorlatban olykor szinonimaként, vagy épp elhatárolásként megjelenő szóhasználat egyenetlenségét mutatja: anyagi jogi vizsgálat, közjogi érvényesség, tartalmi vizsgálat, formai vizsgá-lat, alaki vagy anyagi jogi (jogforrási) követelmény, eljárási követelmény stb.

Polt:
Ebből következően önmagában az a körülmény, hogy az Országgyűlés valamely aktust Alaptörvény-módosításként fogadott el, még nem teszi szükségtelenné annak alkotmányjogi értelmezését, hogy az adott aktus az S) cikk szerinti alkotmánymódosító hatalom gyakorlásának körébe tartozik-e. ...
(ez ugye azért jó, mert rengeteg beadványt erre hivatkozással utasított el a Polt féle AB aprilis előtt ...)

A valódi választás ezért nem a minősítés és annak mellőzése között áll fenn, hanem aközött, hogy a minősítéstaz Alkotmánybíróság végzi-e el az Alaptörvény alapján, vagy a jogalkotó önminősítését automatikusan kötelezőnek tekinti.

de tényleg ajánlom mkinek, érdemes ezeket elolvasni.
csebi
Gyönyörű lenyomata annak, hogy mind Handó, mind Polt közepes képességű jogászok.

Főleg Handó. Poltéban van logika - végtelenül cinikus és pofátlan -, de Handóé az nettó halandzsa. Értékelhetetlen.
resistance is futile

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
22 órája
slowmotion Dallas Cowboys 28 530 — Cowboys fan
 telex.hu/belfold/2026/08/14/alkotmanybirosag-fidesz-kekvak-megszuntetese-alaptorveny-modositas

1/2 lesöpörve, de akkor logikusan ebből az következik nekem, hogy mivel eljárási hibák a másik alkotmánymódosításban se voltak, így annak a vizsgálatát is el kéne utasítaniuk hamarosan...
StormST
nyilván Szájerné és a házi ügyész jelentkezett ellenvéleménnyel, az a két ember, akik még az alkotmánybírók között is szaktekintélynek számítanak.
oh wait...
slowmotion
ajánlom mki figyelmébe ezeket a különvéleményeket:

következő gyöngyszemek vannak benne:

Handó:
A dolog természetének a vizsgálata nem csupán egy filozófiai megközelítés, hanem az alkotmányos vizsgálatnak is egyik lényeges szemléletmódja: mi ez valóban? mi teszi azzá, ami? miből fakad a működése és célja? ...

Az ellenérvek szerint ez a formai vizsgálat már „tartalmi” vizsgálat volna. Ez egy fogalmi kavalkádra mutat rá, amely az alkotmánybírósági gyakorlatban olykor szinonimaként, vagy épp elhatárolásként megjelenő szóhasználat egyenetlenségét mutatja: anyagi jogi vizsgálat, közjogi érvényesség, tartalmi vizsgálat, formai vizsgá-lat, alaki vagy anyagi jogi (jogforrási) követelmény, eljárási követelmény stb.

Polt:
Ebből következően önmagában az a körülmény, hogy az Országgyűlés valamely aktust Alaptörvény-módosításként fogadott el, még nem teszi szükségtelenné annak alkotmányjogi értelmezését, hogy az adott aktus az S) cikk szerinti alkotmánymódosító hatalom gyakorlásának körébe tartozik-e. ...
(ez ugye azért jó, mert rengeteg beadványt erre hivatkozással utasított el a Polt féle AB aprilis előtt ...)

A valódi választás ezért nem a minősítés és annak mellőzése között áll fenn, hanem aközött, hogy a minősítéstaz Alkotmánybíróság végzi-e el az Alaptörvény alapján, vagy a jogalkotó önminősítését automatikusan kötelezőnek tekinti.

de tényleg ajánlom mkinek, érdemes ezeket elolvasni.
csebi
Gyönyörű lenyomata annak, hogy mind Handó, mind Polt közepes képességű jogászok.

Főleg Handó. Poltéban van logika - végtelenül cinikus és pofátlan -, de Handóé az nettó halandzsa. Értékelhetetlen.
resistance is futile
a Munkaügyi Bíróságon nem szokott hozzá ilyen nehezen értelmezhető törvényekhez 😮