Politika
65 feliratkozó
több mint 2 éve
Igazán szurkolok, hogy most már legyen egy igazán bevállalós szervilis idióta, aki Türkménbasi mintájára odab*sz egy gigantikus arany Viktor-szobrot az iskolaudvarra... 😀Tősgyökeres csepeliként és jedlikesként kérek elnézést emiatt a hájfejű, arrogáns és szervilis kretén miatt, aki még egy ilyen nagyszerű felújítást is képes elbszni.
telex.hu/zacc/2023/08/31/orban-viktor-kijelentesek-magyarorszag-het-torvenye-jedlik-anyos-gimnazium-fala-csepel-budapest
somoskovig
Szerkesztette: Dzsokijuing
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
több mint 2 éve
Igazán szurkolok, hogy most már legyen egy igazán bevállalós szervilis idióta, aki Türkménbasi mintájára odab*sz egy gigantikus arany Viktor-szobrot az iskolaudvarra... 😀telex.hu/zacc/2023/08/31/orban-viktor-kijelentesek-magyarorszag-het-torvenye-jedlik-anyos-gimnazium-fala-csepel-budapest
több mint 2 éve
csipkelli
4 010
Viktorról leválasztani a Lölö-jelenséget az kb. olyan, mint Klára asszonyt nem összegyurcsányozni.Amúgy se értem ezt az egészet. A fideszek is tudják/sejtik ezeket, de leszarják. Ha lesz papír, akkor is.
Kit nem hívtak el jachtozni?
több mint 2 éve
Pesty László, sokadszor. Egyszerűen nem tudom hova tenni a csávót.1. és 2. a helyes megfejtés.
1. OV átrendezi az oligarchafarmját, és Pesty viszi ki a selyemzsinórt?
2. Megbízást kapott, hogy leválassza Orbánt a Lölő-jelenségről?
3. Önjáró a faszi? Komolyan gondolja, hogy így akar használni a Fidesznek?
4. Ő akar lenni a magyar Prigozsin? Az a figura, aki látványosan és öngyilkos módon szembemegy a cár/NER atyuskával? (Nem az előéletük és az erkölcseik között akarok párhuzamot vonni.)
5. Miért érzi szükségét annak, hogy adatgyűjtést folytasson az „orkok” ellen? Fel se merül benne, hogy Orbán – és a számtalan titkosszolgálat – százszor többet tud annál, amit ő és a munkatársai valaha képesek lesznek kideríteni?
6. Ígéri, hogy karácsonyig nyilvánosságra hoz neveket, adatokat, felvételeket. Ha tényleg olyan hatalmas tényanyagot gyűjtöttek össze, ahogyan állítja, akkor miért kéri állandóan, hogy küldjenek neki infókat e-mailen? Egyáltalán: kiről és miről?
7. Kamu az egész?
(Ui: Nem rossz ez a riporter, de – sajna – nem is elég jó...)
www.youtube.com/watch?v=zvYgbS-GHgA
nagylaza, főpohárnok
több mint 2 éve
Pesty László, sokadszor. Egyszerűen nem tudom hova tenni a csávót.1. OV átrendezi az oligarchafarmját, és Pesty viszi ki a selyemzsinórt?
2. Megbízást kapott, hogy leválassza Orbánt a Lölő-jelenségről?
3. Önjáró a faszi? Komolyan gondolja, hogy így akar használni a Fidesznek?
4. Ő akar lenni a magyar Prigozsin? Az a figura, aki látványosan és öngyilkos módon szembemegy a cár/NER atyuskával? (Nem az előéletük és az erkölcseik között akarok párhuzamot vonni.)
5. Miért érzi szükségét annak, hogy adatgyűjtést folytasson az „orkok” ellen? Fel se merül benne, hogy Orbán – és a számtalan titkosszolgálat – százszor többet tud annál, amit ő és a munkatársai valaha képesek lesznek kideríteni?
6. Ígéri, hogy karácsonyig nyilvánosságra hoz neveket, adatokat, felvételeket. Ha tényleg olyan hatalmas tényanyagot gyűjtöttek össze, ahogyan állítja, akkor miért kéri állandóan, hogy küldjenek neki infókat e-mailen? Egyáltalán: kiről és miről?
7. Kamu az egész?
(Ui: Nem rossz ez a riporter, de – sajna – nem is elég jó...)
www.youtube.com/watch?v=zvYgbS-GHgA
több mint 2 éve
Az Antant tette oda, ahogy Kádárt az oroszok. A magyarokat pont úgy nem zavarta egyik sem pár év múlva, ahogy a 110 éve is még kint volt a Ferencjóska képe a magyar házakban, de még a kocsmákban sem köpte le senki.ájj
Nem történt itt semmi változás, ez a nép ilyen volt mindig, a gond csak az, hogy ezt mi most pont átéljük. Ami volt, az is maradt.
ozibozi
a román hadsereg bólintott, úgy szivárgott át a francia vonalon
persze a lényeg
bevonulás pestre
antant elismerés
és jöhettek a békekonferenciára
aztán huszonötévig köpködte a cicagombócot, ami a legit hatalom elismerésének alapfeltétele volt
neki tényleg fájt Trianon, mer előbb nyelte be mindenkinél, sajátérdekből

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 2 éve
Az Antant tette oda, ahogy Kádárt az oroszok. A magyarokat pont úgy nem zavarta egyik sem pár év múlva, ahogy a 110 éve is még kint volt a Ferencjóska képe a magyar házakban, de még a kocsmákban sem köpte le senki. Nem történt itt semmi változás, ez a nép ilyen volt mindig, a gond csak az, hogy ezt mi most pont átéljük. Ami volt, az is maradt.
Szerkesztette: ozibozi
több mint 2 éve
Nagyon sok szempontból pedig de megválasztották a saját Horthyjukat, csak ők jobban jártak vele. azonban Horthyt sosem választották meg, ezt azért ne felejtsük el.Márpedig ha a célja nem a közjó szolgálata, akkor pontosan mennyit számít az, hogy úgymond "független"? Mi értelme van a bíróság függetlenségének, ha az emberek jelentős része nem ott keresi az igazságszolgáltatást? Mi értelme a bürokratikus szervezetek meglétének és függetlenségének ha az emberek jelentős része azt keresi, hogy tudná ezt megkerülni? Félre ne érts, fontosan ezek a szervezetek, hiszen ez teszi a társadalmat szervezett társadalommá, de pusztán attól mert van és azt mondjuk rá, hogy független, nem lesz a társadalom számára hasznos, csupán öncélú.Ez az észak-dél törésvonal nagy becsípődése a konzervatív oldalnak, de személy szerint nem értek vele egyet.
Szerintem a törésvonal nem kelet-nyugati, hanem észak-déli, az átlagember szempontjából, az intézményrendszert nézve édesmindegy, hogy olaszországban, romániában vagy horvátországban van (kis hazánkat szándékosan hagytam ki, mégha sok szempontból mi is beleillünk ebbe a mintába). Romániai magyar ismerőseim mosolyogva mesélték, mennyire otthon érezték magukat Bolognában, amikor kimentek dolgozni, mert egyszerűen ugyanzzal a bürokratikus működéssel találták szembe magukat - amiben otthon, tehát a kerülőutak is hasonlóak voltak csak sokkal több pénzt lehetett keresni 😊 Ezzel szemben már ausztriában - nem beszélve a németekről, norvégokról, svédekről - is olyan társadalmi mintákkal találkozik az ember, ami nem csak nekünk, de egy horvátnak, dél-olasznak stb-nek is teljesen ismeretlen. Hogy az EU ezt hogyan, mikor és milyen módon tudja meghaladni, ha egyáltalán meg tudja, ez nekem továbbra is nagy kérdés.
MC12
A finn társadalom 1920-as években semmitől nem különbözött a magyartól, mégis eltérő fejlődési pályát járt be, egyetlen apróság miatt: nem választották meg a saját Horthyjukat a I. vh. utáni választásokon, hanem a társadalom, egy a korszellemhez és a társadalmi berendezkedéshez sokkal jobban illő, baloldali kormányt választott. Ugye ha Magyaroszágon nincs az alku, ami miatt a kisgazdák nem nyerhettek, akkor 1920 után parasztkormány lesz, az ő érdekérvényesítésük pedig minden bizonnyal egész más irányba viszi társadalmi fejődését hazánknak.
Szóval a valódi törésvonal abban keresendő, hogy az adott országok politikai intézményrendszerének alapjait kik rakták le. És nem is feltétlenül az aktuális rendszerre gondolok, hiszen azért nem kell sok képzelőerő megérteni, hogy a magyar bürokrácia alapja a Monarchiáig mennek vissza, és ez alól a Kádár rendszer sem volt kivétel.
Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor a fő törésvonal abban van, hogy a népi, alulról jövő kezdeményezések vagy a korabeli elit határozta meg egy ország politikai fejlődésének 20. századi alapjait. Na, hogy ez pont (többnyire) észak-déli, annak semmi köze az égtájakhoz. Nyilván vissza lehet menni, és megnézni hogy mikor és miért kanyarodott el ezen országok fejlődése, és lehet hogy kijönne, hogy van köze az éves átlaghőmérséklethez, de talán ez nem célravezető.
Az első bekezdéssel pedig nagyon nem értek egyet. Az igazságszolgáltatás függetlensége egy ország és egy társadalom alapvető érdeke, és sosem lehet öncélú.
Gyurma Pappa
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
Márpedig ha a célja nem a közjó szolgálata, akkor pontosan mennyit számít az, hogy úgymond "független"? Mi értelme van a bíróság függetlenségének, ha az emberek jelentős része nem ott keresi az igazságszolgáltatást? Mi értelme a bürokratikus szervezetek meglétének és függetlenségének ha az emberek jelentős része azt keresi, hogy tudná ezt megkerülni? Félre ne érts, fontosan ezek a szervezetek, hiszen ez teszi a társadalmat szervezett társadalommá, de pusztán attól mert van és azt mondjuk rá, hogy független, nem lesz a társadalom számára hasznos, csupán öncélú.Ez az észak-dél törésvonal nagy becsípődése a konzervatív oldalnak, de személy szerint nem értek vele egyet.
Szerintem a törésvonal nem kelet-nyugati, hanem észak-déli, az átlagember szempontjából, az intézményrendszert nézve édesmindegy, hogy olaszországban, romániában vagy horvátországban van (kis hazánkat szándékosan hagytam ki, mégha sok szempontból mi is beleillünk ebbe a mintába). Romániai magyar ismerőseim mosolyogva mesélték, mennyire otthon érezték magukat Bolognában, amikor kimentek dolgozni, mert egyszerűen ugyanzzal a bürokratikus működéssel találták szembe magukat - amiben otthon, tehát a kerülőutak is hasonlóak voltak csak sokkal több pénzt lehetett keresni 😊 Ezzel szemben már ausztriában - nem beszélve a németekről, norvégokról, svédekről - is olyan társadalmi mintákkal találkozik az ember, ami nem csak nekünk, de egy horvátnak, dél-olasznak stb-nek is teljesen ismeretlen. Hogy az EU ezt hogyan, mikor és milyen módon tudja meghaladni, ha egyáltalán meg tudja, ez nekem továbbra is nagy kérdés.
MC12
A finn társadalom 1920-as években semmitől nem különbözött a magyartól, mégis eltérő fejlődési pályát járt be, egyetlen apróság miatt: nem választották meg a saját Horthyjukat a I. vh. utáni választásokon, hanem a társadalom, egy a korszellemhez és a társadalmi berendezkedéshez sokkal jobban illő, baloldali kormányt választott. Ugye ha Magyaroszágon nincs az alku, ami miatt a kisgazdák nem nyerhettek, akkor 1920 után parasztkormány lesz, az ő érdekérvényesítésük pedig minden bizonnyal egész más irányba viszi társadalmi fejődését hazánknak.
Szóval a valódi törésvonal abban keresendő, hogy az adott országok politikai intézményrendszerének alapjait kik rakták le. És nem is feltétlenül az aktuális rendszerre gondolok, hiszen azért nem kell sok képzelőerő megérteni, hogy a magyar bürokrácia alapja a Monarchiáig mennek vissza, és ez alól a Kádár rendszer sem volt kivétel.
Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor a fő törésvonal abban van, hogy a népi, alulról jövő kezdeményezések vagy a korabeli elit határozta meg egy ország politikai fejlődésének 20. századi alapjait. Na, hogy ez pont (többnyire) észak-déli, annak semmi köze az égtájakhoz. Nyilván vissza lehet menni, és megnézni hogy mikor és miért kanyarodott el ezen országok fejlődése, és lehet hogy kijönne, hogy van köze az éves átlaghőmérséklethez, de talán ez nem célravezető.
Az első bekezdéssel pedig nagyon nem értek egyet. Az igazságszolgáltatás függetlensége egy ország és egy társadalom alapvető érdeke, és sosem lehet öncélú.

több mint 2 éve
Ez mit árul el a politikai rendszerről? Hogy kis túlzással lényegtelen, ki a min. elnök, vagyakárhogy ki van kormányon. És én értem, hogy a szabadpiaci fundamentalistáknak ez mámor - Vakmajom pl. - de egyenes út is vezetett ahhoz ami a spanyol - olasz - román hármasnál van - egyrészt a gazdasági szereplők önállósították magukat, és a központi kormányzat helyett szabják meg a gazdaság fő irányait, másrészt a társadalom legmélyebb győkereiben ugyanúgy megmaradt a korrupció, sőt, mint ahogy volt.És pont ez volt itthon is, amíg Orbán úgy nem döntött, hogy neki ne diktáljon a faszán privatizáló egykori komcsiból lett nagytőkés, vagy a külföldi pénzemberek magyar fősamesza.
MC12
Aztán kibaszták.
Aztán 8 évig azon agyalt és dolgozott kőkeményen, hogy miként diktáljon a politika a gazdasági vezetőknek, és ne ők neki.
Aztán nyert 2010-ben, és ritkán látható hatékonysággal meg is valósította, amit kigondolt.
Aztán lehet vitázni, hogy ez a demokratikusabb, vagy az, hogy olajmaffiózok, Csányik, Demjánok, Kapolyik vagy akár Portikok, Gyárfások, nyugati multik ugráltassák a választott politikai vezetőket, vagy az, hogy a választott politikai vezető a főmaffiózó.
több mint 2 éve
Akkor végülis nem szar neki. Lapozzunk.Rinyál, hogy szar, de nem, hogy ellene nem tesz, de még saját magáért sem.444.hu/2023/08/31/azok-lettek-a-hosok-akik-felmondtak-mi-pedig-az-arulok-akik-huzzak-tovabb-az-igat
Na, szóval a tipik probléma.
Amadeus von DollárbaloldalNem érzem azt, hogy ettől árulóvá válnék vagy megalkuvó lennék. Más kérdés, hogyan lépnék, ha egy emberként állna föl a tanártársadalom, de ettől jelenleg nagyon messze vagyunk.de pont attól vagy megalkuvó
és mivel elég sokan vagytok ilyenek így nem áll fel egyként a társadalom
csináljon más forradalmat én majd beülök a tutiba ...
Igazából sosem gondoltam, hogy fel fogok mondani. Ez nekem olyan, mint egy gyógyíthatatlan betegség, amiben mindig is éltem. 2014 óta folyamatosan tüntetek, de amikor elindultak a polgári engedetlenségi mozgalmak, akkor nagyon óvatos voltam, mert egyszerűen nem akartam, hogy kirúgjanak.ha nincs következménye annak hogy nem hallgatnak meg akkor mi a fasznak mész ki tüntetni eleve?
Negritis, a vajda
Amadeus von Dollárbaloldal
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
Rinyál, hogy szar, de nem, hogy ellene nem tesz, de még saját magáért sem.444.hu/2023/08/31/azok-lettek-a-hosok-akik-felmondtak-mi-pedig-az-arulok-akik-huzzak-tovabb-az-igat
Amadeus von DollárbaloldalNem érzem azt, hogy ettől árulóvá válnék vagy megalkuvó lennék. Más kérdés, hogyan lépnék, ha egy emberként állna föl a tanártársadalom, de ettől jelenleg nagyon messze vagyunk.de pont attól vagy megalkuvó
Igazából sosem gondoltam, hogy fel fogok mondani. Ez nekem olyan, mint egy gyógyíthatatlan betegség, amiben mindig is éltem. 2014 óta folyamatosan tüntetek, de amikor elindultak a polgári engedetlenségi mozgalmak, akkor nagyon óvatos voltam, mert egyszerűen nem akartam, hogy kirúgjanak.ha nincs következménye annak hogy nem hallgatnak meg akkor mi a fasznak mész ki tüntetni eleve?
Negritis, a vajda
több mint 2 éve
444.hu/2023/08/31/azok-lettek-a-hosok-akik-felmondtak-mi-pedig-az-arulok-akik-huzzak-tovabb-az-igat
Amadeus von Dollárbaloldal
Nem érzem azt, hogy ettől árulóvá válnék vagy megalkuvó lennék. Más kérdés, hogyan lépnék, ha egy emberként állna föl a tanártársadalom, de ettől jelenleg nagyon messze vagyunk.de pont attól vagy megalkuvó
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 2 éve
444.hu/2023/08/31/azok-lettek-a-hosok-akik-felmondtak-mi-pedig-az-arulok-akik-huzzak-tovabb-az-igatNa, szóval a tipik probléma.
több mint 2 éve
A politikai működés kihat az intézményrendszer működésére is, sőt. Önmagában az intézményrendszer megléte nem jelent sokat. Vannak választások, jönnek-mennek miniszterelnökök, a bíróság olykor elítél magasrangú politikusokat (máskor másokat meg nem) - de az intézményrendszer célja nem a közjó szolgálata, vagy a társadalmi fejlődés, hasznosság, hanem önmaga fenntartása, lásd az olasz bürokrácia ami, baszki, hát, annyival durvábban átláthatatlan bármilyen bürokráciánál, mint amennyivel jobb az olasz foci a magyarnál.Ugye a magyar nyelv érdekessége, hogy mennyire nehéz erről a témáról szépen beszélgetni, anélkül hogy hunglish lenne a vége (ugye a policy vs. politics szavak fordítása politika).Az elején jelezném mások részére, hogy nem csak a ner és az olasz rendszer van a világon, tehát attól mert a ner olyan amilyen, attól az olasz még nem lesz jó. A kettőt pedig szakmailag nehéz is összehasonlítani - és kb. értelmetlen is - , mert teljes más módon épül fel, más a logikája és a környezete, persze "egyébként" bármit bármivel össze lehet hasonlítani virágozzék ezer virág.Nyugtass meg, hogy nem az olaszra értetted a “stabil és jól kiépített demokrácia” jelzős szerkezetet.Az olasz politikai berendezkedés szerintem az egyik legérdekesebb az Unióban. Ugye világ 8. legnagyobb gazdasága, ami per capita előzi mondjuk a 3. legnagyobb japánokat vagy triplázza a 2. legnagyobb kínaiakat. De az egész ország ketté van szakadva, a szuper gazdag északi rész főre vetítve Németországhoz közelít, a déli rész meg Kelet-Európához.
MC12
Ebből kifolyólag két komoly lobbihatás van a politikai elitre: az északi iparosok és a déli maffiózók. Választói akarat szempontjából is ketté kell választani az országot: a sokkal liberálisabb északi részre és a (mondjuk ki) neofasiszta déli politikai légkörre. Nem szabad kihagyni az északi munkásmozgalmi gyökereket sem, ebből nőtt ki egyébként az Öt Csillag anti-establishment mozgalom is.
Szóval ebbe a részbe (már hogy a politika soft részébe) kódolva van a káosz. De nézzük meg az intézményrendszert. Az igazságszolgáltatás független (Silvio is el lett ítélve), halnak is a bírók délen. Az alkotmány stabil, a választások rendben vannak, működik a fékek és ellensúlyok rendszere. Gyakori a szakértői miniszterek kinevezése, sőt elmondhatjuk hogy létezik politikusi szakma.
Szóval ilyen szempontból viszont ez egy stabil demokrácia, ha eltekintünk a választási táncikálástól.
Azt gondolom, ha nincs a NER, akkor most egy olasz (szlovák, cseh, horvát, román stb.) típusú demokráciában élnék, ahol már kétharmad nélkül talán még az LMP is adott volna miniszterelnököt. A NER nem politikai stabilitás, a NER egy state capture.
Gyurma Pappa
Naszóval, az olasz politikai berendezkedés, kultúra komoly hasonlóságot mutat a románnal, a spanyollal és egyébként némileg a holland-belga párossal is. Bizonyos tényezők (népcsoportok, gazdaság, identitás stb.) mentén erősen töredezett ország, a lokális és regionális vezetések (önkormányzatok, polgármesterek, regionális közgyűlések stb.) széles beleszólási joga a politikai ügyekbe (decentralizáltság), a központi hatalom ebből fakadó gyenge/közepes erősségű politikai érdekérvényesítési képssége - kész is a poltikai működésképtelenség.
Az olaszoknak 46 miniszterelnököt választottak a 2. vh óta, a franciák ugyanezen időszakban 13 elnököt (ami kvázi megfeleltethető egymásnak). A sapnyoloknál '75 óta 17 kormány alakult, és a mindenkori miniszterelnök kb. kormányválságtól kormányválságig tántorog, hogy többséget csiholjon magának. Ez mit árul el a politikai rendszerről? Hogy kis túlzással lényegtelen, ki a min. elnök, vagyakárhogy ki van kormányon. És én értem, hogy a szabadpiaci fundamentalistáknak ez mámor - Vakmajom pl. - de egyenes út is vezetett ahhoz ami a spanyol - olasz - román hármasnál van - egyrészt a gazdasági szereplők önállósították magukat, és a központi kormányzat helyett szabják meg a gazdaság fő irányait, másrészt a társadalom legmélyebb győkereiben ugyanúgy megmaradt a korrupció, sőt, mint ahogy volt.
Ezen ország gazdasági szereplőinek jó, hogy a politika azzal van elfoglalva, hogy ha egyáltalán 2-4-7 hónap után kormány meg tud alakulni, akkor megőrizze az általában minimális többségét és identitápolitizáljon - de ne tudjon/akarjon nyúlni semmihez, ami sértené e szerplők érdekeit, ha meg sértené akkor ezek a gazdasági szereplők gyorsan szólnak a képviselőiknek, hogy ideje lenne kilépni a kormánykoalícióból, vagy legalábbis lebegtessék csak a kormányválság lehetőségét.... Ez az én szememben nem a demokratikus működés szinonímája.
Az, hogy az EU jelentősen veszített a versenyképességéből akárcsak az elmúlt 10 évben, jelentős részt ide vezethető vissza szerintem. A déli országok gazdaságát nem a politika irányítja, még főbb vonalait tekintve sem, a kormányzatok nem képesek ellátni nemhogy az irányszabó, de még a gazdaságot felügyelő szerepüket sem, vagy csak tessék-lássék módjára.
Egy időben elég sok időt töltöttem olaszországban, főleg a középső részén üzleti okokból. A központi kormányzattal, mint olyannal szinte nem is találkozol, a helyi önkormányzat és a helyi maffia az amivel egyezkedned kell bármit akarsz, az átlag olasszal ha beszélsz, és megkérdezed, ki oldja meg egy átlagosnál csak eggyel összetettebb bürokratikus, üzleti akármilyen problémáját, akkor az első válasza az, hogy talál valakit a családban - a második, hogy talál valakit az önkormányzatban akivel lehet "beszélni" - a harmadik a maffia. A központi kormányzat - tehát a poilitikai képviselet első vonala elméletileg - fel sem merül, sőt, meg is mosolygnak érte, ha azt gondolod, hogy központi kormányzattal és azok leágazásaival bármit el lehet érni. A déli államok kormányzatai elmenedzselik a nagy állami ellátórendszereket úgy-ahogy, de ennél többre - a gazdasági szerekezet átalakítása, a szociális ellátórendszerek problémái, migrációs problémák stb. - politikai erő hiányában, nem képesek. És ez már rövid és középtávon is baj, globális viszonylatban.
Igazad van abban, hogy gyakoriak az úgynevezett "szakértői kormányok " (mégha ilyen nincs továbbra sem, csak technokrata kormány van) de ezek általában egyetlen céllal jönnek létre - a lakossággal szembeni kormányzati megszorítások levezénylésére. Mit csináltak az olasz "szakértői kormányok"? Adóemelés, járulékemelés, szociális és kulturális kiadások megvágása. Slussz -passz. Minden 5-10 évben jön egy és eloltja a tüzet, de nem tesz - mivel nem is tehet - semmit, hogy kezelje a lényegi problémákat. Mondjuk, ezt valóban stabilan, megbízható rendszerességgel csinálják, csinálják ez igaz 😊 Mondhatnám úgyis, hogy két szakértői kormány között a kormányzás - egy szórakoztató reality amin az emberek fel tudnak háborodni, tudnak nevetni, minden nap tudják nézni de valós súlya kevéssé van. Kérdés, hogy ez e a politikai kormányzás dolga, célja.
Ennek a megoldása az európai egyesült államok egyébként, a mindenféle helyi kormányzatok felszámolása és a központi irányítás, aminek nagy híve vagyok 😊 csakhát ez nem lesz. A millió eurós kérdés, hogy akkor mi lesz.
(igen, a ner ennél sokkal rosszabb, igen, bárcsak nekünk lennének ilyen problémáink stb. stb.)
MC12
Itt is két külön dologról beszélünk: te a politikai működésről, én az intézményrendszer (mondjuk úgy, hogy a framework) működőképességéről. És a összehasonlító politika elemzés (amiből ez a beszélgetés kiindult) alapvetően az utóbbit tudja összehasonlítani.
Egyébként mindenben igazad van, a lokális szintre szándékosan nem tértem ki, mert ugye Mo-n ez teljesen értelmezhetetlen dimenzió.
Gyurma Pappa
Márpedig ha a célja nem a közjó szolgálata, akkor pontosan mennyit számít az, hogy úgymond "független"? Mi értelme van a bíróság függetlenségének, ha az emberek jelentős része nem ott keresi az igazságszolgáltatást? Mi értelme a bürokratikus szervezetek meglétének és függetlenségének ha az emberek jelentős része azt keresi, hogy tudná ezt megkerülni? Félre ne érts, fontosan ezek a szervezetek, hiszen ez teszi a társadalmat szervezett társadalommá, de pusztán attól mert van és azt mondjuk rá, hogy független, nem lesz a társadalom számára hasznos, csupán öncélú.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 2 éve
Talán az maradt ki mindkettőtök kommentjéből - MC kapargatta, de nem bontotta ki - hogy az olasz társadalom majd 1000 évig a mecenatúra köré szerveződött. Nem volt erős központi hatalom, így helyben a “nemzeti tőkés réteg” pénzzel és tényleges hatalomgyakorlással terelte a politikai döntéseket, kultúrát, stb. ld Medici-család.Ugye a magyar nyelv érdekessége, hogy mennyire nehéz erről a témáról szépen beszélgetni, anélkül hogy hunglish lenne a vége (ugye a policy vs. politics szavak fordítása politika).Az elején jelezném mások részére, hogy nem csak a ner és az olasz rendszer van a világon, tehát attól mert a ner olyan amilyen, attól az olasz még nem lesz jó. A kettőt pedig szakmailag nehéz is összehasonlítani - és kb. értelmetlen is - , mert teljes más módon épül fel, más a logikája és a környezete, persze "egyébként" bármit bármivel össze lehet hasonlítani virágozzék ezer virág.Nyugtass meg, hogy nem az olaszra értetted a “stabil és jól kiépített demokrácia” jelzős szerkezetet.Az olasz politikai berendezkedés szerintem az egyik legérdekesebb az Unióban. Ugye világ 8. legnagyobb gazdasága, ami per capita előzi mondjuk a 3. legnagyobb japánokat vagy triplázza a 2. legnagyobb kínaiakat. De az egész ország ketté van szakadva, a szuper gazdag északi rész főre vetítve Németországhoz közelít, a déli rész meg Kelet-Európához.
MC12
Ebből kifolyólag két komoly lobbihatás van a politikai elitre: az északi iparosok és a déli maffiózók. Választói akarat szempontjából is ketté kell választani az országot: a sokkal liberálisabb északi részre és a (mondjuk ki) neofasiszta déli politikai légkörre. Nem szabad kihagyni az északi munkásmozgalmi gyökereket sem, ebből nőtt ki egyébként az Öt Csillag anti-establishment mozgalom is.
Szóval ebbe a részbe (már hogy a politika soft részébe) kódolva van a káosz. De nézzük meg az intézményrendszert. Az igazságszolgáltatás független (Silvio is el lett ítélve), halnak is a bírók délen. Az alkotmány stabil, a választások rendben vannak, működik a fékek és ellensúlyok rendszere. Gyakori a szakértői miniszterek kinevezése, sőt elmondhatjuk hogy létezik politikusi szakma.
Szóval ilyen szempontból viszont ez egy stabil demokrácia, ha eltekintünk a választási táncikálástól.
Azt gondolom, ha nincs a NER, akkor most egy olasz (szlovák, cseh, horvát, román stb.) típusú demokráciában élnék, ahol már kétharmad nélkül talán még az LMP is adott volna miniszterelnököt. A NER nem politikai stabilitás, a NER egy state capture.
Gyurma Pappa
Naszóval, az olasz politikai berendezkedés, kultúra komoly hasonlóságot mutat a románnal, a spanyollal és egyébként némileg a holland-belga párossal is. Bizonyos tényezők (népcsoportok, gazdaság, identitás stb.) mentén erősen töredezett ország, a lokális és regionális vezetések (önkormányzatok, polgármesterek, regionális közgyűlések stb.) széles beleszólási joga a politikai ügyekbe (decentralizáltság), a központi hatalom ebből fakadó gyenge/közepes erősségű politikai érdekérvényesítési képssége - kész is a poltikai működésképtelenség.
Az olaszoknak 46 miniszterelnököt választottak a 2. vh óta, a franciák ugyanezen időszakban 13 elnököt (ami kvázi megfeleltethető egymásnak). A sapnyoloknál '75 óta 17 kormány alakult, és a mindenkori miniszterelnök kb. kormányválságtól kormányválságig tántorog, hogy többséget csiholjon magának. Ez mit árul el a politikai rendszerről? Hogy kis túlzással lényegtelen, ki a min. elnök, vagyakárhogy ki van kormányon. És én értem, hogy a szabadpiaci fundamentalistáknak ez mámor - Vakmajom pl. - de egyenes út is vezetett ahhoz ami a spanyol - olasz - román hármasnál van - egyrészt a gazdasági szereplők önállósították magukat, és a központi kormányzat helyett szabják meg a gazdaság fő irányait, másrészt a társadalom legmélyebb győkereiben ugyanúgy megmaradt a korrupció, sőt, mint ahogy volt.
Ezen ország gazdasági szereplőinek jó, hogy a politika azzal van elfoglalva, hogy ha egyáltalán 2-4-7 hónap után kormány meg tud alakulni, akkor megőrizze az általában minimális többségét és identitápolitizáljon - de ne tudjon/akarjon nyúlni semmihez, ami sértené e szerplők érdekeit, ha meg sértené akkor ezek a gazdasági szereplők gyorsan szólnak a képviselőiknek, hogy ideje lenne kilépni a kormánykoalícióból, vagy legalábbis lebegtessék csak a kormányválság lehetőségét.... Ez az én szememben nem a demokratikus működés szinonímája.
Az, hogy az EU jelentősen veszített a versenyképességéből akárcsak az elmúlt 10 évben, jelentős részt ide vezethető vissza szerintem. A déli országok gazdaságát nem a politika irányítja, még főbb vonalait tekintve sem, a kormányzatok nem képesek ellátni nemhogy az irányszabó, de még a gazdaságot felügyelő szerepüket sem, vagy csak tessék-lássék módjára.
Egy időben elég sok időt töltöttem olaszországban, főleg a középső részén üzleti okokból. A központi kormányzattal, mint olyannal szinte nem is találkozol, a helyi önkormányzat és a helyi maffia az amivel egyezkedned kell bármit akarsz, az átlag olasszal ha beszélsz, és megkérdezed, ki oldja meg egy átlagosnál csak eggyel összetettebb bürokratikus, üzleti akármilyen problémáját, akkor az első válasza az, hogy talál valakit a családban - a második, hogy talál valakit az önkormányzatban akivel lehet "beszélni" - a harmadik a maffia. A központi kormányzat - tehát a poilitikai képviselet első vonala elméletileg - fel sem merül, sőt, meg is mosolygnak érte, ha azt gondolod, hogy központi kormányzattal és azok leágazásaival bármit el lehet érni. A déli államok kormányzatai elmenedzselik a nagy állami ellátórendszereket úgy-ahogy, de ennél többre - a gazdasági szerekezet átalakítása, a szociális ellátórendszerek problémái, migrációs problémák stb. - politikai erő hiányában, nem képesek. És ez már rövid és középtávon is baj, globális viszonylatban.
Igazad van abban, hogy gyakoriak az úgynevezett "szakértői kormányok " (mégha ilyen nincs továbbra sem, csak technokrata kormány van) de ezek általában egyetlen céllal jönnek létre - a lakossággal szembeni kormányzati megszorítások levezénylésére. Mit csináltak az olasz "szakértői kormányok"? Adóemelés, járulékemelés, szociális és kulturális kiadások megvágása. Slussz -passz. Minden 5-10 évben jön egy és eloltja a tüzet, de nem tesz - mivel nem is tehet - semmit, hogy kezelje a lényegi problémákat. Mondjuk, ezt valóban stabilan, megbízható rendszerességgel csinálják, csinálják ez igaz 😊 Mondhatnám úgyis, hogy két szakértői kormány között a kormányzás - egy szórakoztató reality amin az emberek fel tudnak háborodni, tudnak nevetni, minden nap tudják nézni de valós súlya kevéssé van. Kérdés, hogy ez e a politikai kormányzás dolga, célja.
Ennek a megoldása az európai egyesült államok egyébként, a mindenféle helyi kormányzatok felszámolása és a központi irányítás, aminek nagy híve vagyok 😊 csakhát ez nem lesz. A millió eurós kérdés, hogy akkor mi lesz.
(igen, a ner ennél sokkal rosszabb, igen, bárcsak nekünk lennének ilyen problémáink stb. stb.)
MC12
Itt is két külön dologról beszélünk: te a politikai működésről, én az intézményrendszer (mondjuk úgy, hogy a framework) működőképességéről. És a összehasonlító politika elemzés (amiből ez a beszélgetés kiindult) alapvetően az utóbbit tudja összehasonlítani.
Egyébként mindenben igazad van, a lokális szintre szándékosan nem tértem ki, mert ugye Mo-n ez teljesen értelmezhetetlen dimenzió.
Gyurma Pappa
Következésképpen ez megtanította a társadalmat stabil központi erő nélkül is prosperálva működni, relatíve alulról, regionálisan szerveződni.
Magyarországon azért nincs és nem volt stabil demokratikus rendszer, mert struktúra szinten nem alakult ki a demokratikus intézményrendszer, gondolkodás és az ezek iránti igény. Visszaüt az abszolutizmus hiánya.
több mint 2 éve
Ugye a magyar nyelv érdekessége, hogy mennyire nehéz erről a témáról szépen beszélgetni, anélkül hogy hunglish lenne a vége (ugye a policy vs. politics szavak fordítása politika).Az elején jelezném mások részére, hogy nem csak a ner és az olasz rendszer van a világon, tehát attól mert a ner olyan amilyen, attól az olasz még nem lesz jó. A kettőt pedig szakmailag nehéz is összehasonlítani - és kb. értelmetlen is - , mert teljes más módon épül fel, más a logikája és a környezete, persze "egyébként" bármit bármivel össze lehet hasonlítani virágozzék ezer virág.Nyugtass meg, hogy nem az olaszra értetted a “stabil és jól kiépített demokrácia” jelzős szerkezetet.Az olasz politikai berendezkedés szerintem az egyik legérdekesebb az Unióban. Ugye világ 8. legnagyobb gazdasága, ami per capita előzi mondjuk a 3. legnagyobb japánokat vagy triplázza a 2. legnagyobb kínaiakat. De az egész ország ketté van szakadva, a szuper gazdag északi rész főre vetítve Németországhoz közelít, a déli rész meg Kelet-Európához.
MC12
Gyurma Pappa
MC12

több mint 2 éve
Az elején jelezném mások részére, hogy nem csak a ner és az olasz rendszer van a világon, tehát attól mert a ner olyan amilyen, attól az olasz még nem lesz jó. A kettőt pedig szakmailag nehéz is összehasonlítani - és kb. értelmetlen is - , mert teljes más módon épül fel, más a logikája és a környezete, persze "egyébként" bármit bármivel össze lehet hasonlítani virágozzék ezer virág.Nyugtass meg, hogy nem az olaszra értetted a “stabil és jól kiépített demokrácia” jelzős szerkezetet.Az olasz politikai berendezkedés szerintem az egyik legérdekesebb az Unióban. Ugye világ 8. legnagyobb gazdasága, ami per capita előzi mondjuk a 3. legnagyobb japánokat vagy triplázza a 2. legnagyobb kínaiakat. De az egész ország ketté van szakadva, a szuper gazdag északi rész főre vetítve Németországhoz közelít, a déli rész meg Kelet-Európához.
MC12
Gyurma Pappa
több mint 2 éve
hircsarda.hu/2023/08/30/bekerette-szijjarto-petert-az-orosz-nagykovet-az-56-os-budapesti-zavargasok-miatt/
buhloone mindstate
több mint 2 éve
Nyugtass meg, hogy nem az olaszra értetted a “stabil és jól kiépített demokrácia” jelzős szerkezetet.Az olasz politikai berendezkedés szerintem az egyik legérdekesebb az Unióban. Ugye világ 8. legnagyobb gazdasága, ami per capita előzi mondjuk a 3. legnagyobb japánokat vagy triplázza a 2. legnagyobb kínaiakat. De az egész ország ketté van szakadva, a szuper gazdag északi rész főre vetítve Németországhoz közelít, a déli rész meg Kelet-Európához.
MC12

több mint 2 éve
Miénk stabil csak nem demokrácia.Nyugtass meg, hogy nem az olaszra értetted a “stabil és jól kiépített demokrácia” jelzős szerkezetet.Az öreg Janša, akit legyőzött egy hipszter vállakozó.Szloven elnok...Berlusconi korábban.Ugye van a Viktor-átok, hogy akit ő támogat, az bukó. Talán Meloni és Erdogan a két kivétel, aki erősíti a szabályt. Trump, Bolsonaro, Le Pen, a Vox Spanyolországban...A szavazótábornak szerintem tök mindegy, hogy mit gondol Trump-ról, én inkább arra tippelnék, hogy mivel Biden-el és a demokratákkal úgyse tud szót érteni, így promózza Trump-ot, hátha tőle leesik neki valami, ha megválasztják újra...Amúgy ezt Viktorunk tényleg hiszi is? Vagy mit várnak ettől, mi a benefit ebben, hogy nyomják ezt a marhaságot?www.vg.hu/kozelet/2023/08/orban-viktor-azt-mondta-tucker-carlsonnak-hogy-trump-mentheti-meg-az-emberisegetTrump mint Jézus és Superman szerelemgyereke, erős.
Ha vótmá, sorry
Beki
Dzsokijuing
Vevő erre a szavazótáboruk félbolondabb része?
warr_b
StormST
Dzsokijuing
Egyébként Berlusconi volt olyan karizmatikus fazon - és volt olyan tehetséges is -, mint Orbán, és ő azért jött-ment, nem tudott hosszan megragadni. Plusz valamennyire a körmére is néztek, ha nem is a rács mögött halt meg. Az olaszoknál hiába nem tud stabil kormányzás kialakulni évtizedek óta, hiába van korrupció, maffia, még így is szerencsésebbek, mint mi, még az a politikai rendszer is működőképesebb, mint a miénk. Pedig az a léc nem magas.
peterk2005 udvari bolond
YoungZeeZee
Az van, hogy stabil és jól kiépített demokráciákban, ahol a külső erők nem tudják hosszan és tartósan befolyásolni a politikai akaratot egy irányba (az amcsi demokrácia nem ilyen, még mielőtt), ott ezek a poiitikusok viszonylag gyorsan megbuknak.
M.o,.-n a külső erő = a politika, így tud tartós maradni a rendszer.
Gyurma Pappa
MC12
Az övek demokrácia de nem stabil.
Szerintem nem ők jártak rosszabbul.
több mint 2 éve
Nyugtass meg, hogy nem az olaszra értetted a “stabil és jól kiépített demokrácia” jelzős szerkezetet.Az öreg Janša, akit legyőzött egy hipszter vállakozó.Szloven elnok...Berlusconi korábban.Ugye van a Viktor-átok, hogy akit ő támogat, az bukó. Talán Meloni és Erdogan a két kivétel, aki erősíti a szabályt. Trump, Bolsonaro, Le Pen, a Vox Spanyolországban...A szavazótábornak szerintem tök mindegy, hogy mit gondol Trump-ról, én inkább arra tippelnék, hogy mivel Biden-el és a demokratákkal úgyse tud szót érteni, így promózza Trump-ot, hátha tőle leesik neki valami, ha megválasztják újra...Amúgy ezt Viktorunk tényleg hiszi is? Vagy mit várnak ettől, mi a benefit ebben, hogy nyomják ezt a marhaságot?www.vg.hu/kozelet/2023/08/orban-viktor-azt-mondta-tucker-carlsonnak-hogy-trump-mentheti-meg-az-emberisegetTrump mint Jézus és Superman szerelemgyereke, erős.
Ha vótmá, sorry
Beki
Dzsokijuing
warr_b
StormST
Dzsokijuing
Egyébként Berlusconi volt olyan karizmatikus fazon - és volt olyan tehetséges is -, mint Orbán, és ő azért jött-ment, nem tudott hosszan megragadni. Plusz valamennyire a körmére is néztek, ha nem is a rács mögött halt meg. Az olaszoknál hiába nem tud stabil kormányzás kialakulni évtizedek óta, hiába van korrupció, maffia, még így is szerencsésebbek, mint mi, még az a politikai rendszer is működőképesebb, mint a miénk. Pedig az a léc nem magas.
peterk2005 udvari bolond
YoungZeeZee
Az van, hogy stabil és jól kiépített demokráciákban, ahol a külső erők nem tudják hosszan és tartósan befolyásolni a politikai akaratot egy irányba (az amcsi demokrácia nem ilyen, még mielőtt), ott ezek a poiitikusok viszonylag gyorsan megbuknak.
Gyurma Pappa
több mint 2 éve
YoungZeeZee
9 407
Irtam par hete, h szloveniaban ugyanaz a rendszer kezdett kiepulni es az eu is mondta h jon a vizsgalat mit nalunk....Az öreg Janša, akit legyőzött egy hipszter vállakozó.Szloven elnok...Berlusconi korábban.Ugye van a Viktor-átok, hogy akit ő támogat, az bukó. Talán Meloni és Erdogan a két kivétel, aki erősíti a szabályt. Trump, Bolsonaro, Le Pen, a Vox Spanyolországban...A szavazótábornak szerintem tök mindegy, hogy mit gondol Trump-ról, én inkább arra tippelnék, hogy mivel Biden-el és a demokratákkal úgyse tud szót érteni, így promózza Trump-ot, hátha tőle leesik neki valami, ha megválasztják újra...Amúgy ezt Viktorunk tényleg hiszi is? Vagy mit várnak ettől, mi a benefit ebben, hogy nyomják ezt a marhaságot?www.vg.hu/kozelet/2023/08/orban-viktor-azt-mondta-tucker-carlsonnak-hogy-trump-mentheti-meg-az-emberisegetTrump mint Jézus és Superman szerelemgyereke, erős.
Ha vótmá, sorry
Beki
Dzsokijuing
warr_b
StormST
Dzsokijuing
peterk2005 udvari bolond
YoungZeeZee
Gyurma Pappa
több mint 2 éve
Az öreg Janša, akit legyőzött egy hipszter vállakozó.Szloven elnok...Berlusconi korábban.Ugye van a Viktor-átok, hogy akit ő támogat, az bukó. Talán Meloni és Erdogan a két kivétel, aki erősíti a szabályt. Trump, Bolsonaro, Le Pen, a Vox Spanyolországban...A szavazótábornak szerintem tök mindegy, hogy mit gondol Trump-ról, én inkább arra tippelnék, hogy mivel Biden-el és a demokratákkal úgyse tud szót érteni, így promózza Trump-ot, hátha tőle leesik neki valami, ha megválasztják újra...Amúgy ezt Viktorunk tényleg hiszi is? Vagy mit várnak ettől, mi a benefit ebben, hogy nyomják ezt a marhaságot?www.vg.hu/kozelet/2023/08/orban-viktor-azt-mondta-tucker-carlsonnak-hogy-trump-mentheti-meg-az-emberisegetTrump mint Jézus és Superman szerelemgyereke, erős.
Ha vótmá, sorry
Beki
Dzsokijuing
warr_b
StormST
Dzsokijuing
peterk2005 udvari bolond
YoungZeeZee

több mint 2 éve
YoungZeeZee
9 407
Szloven elnok...Berlusconi korábban.Ugye van a Viktor-átok, hogy akit ő támogat, az bukó. Talán Meloni és Erdogan a két kivétel, aki erősíti a szabályt. Trump, Bolsonaro, Le Pen, a Vox Spanyolországban...A szavazótábornak szerintem tök mindegy, hogy mit gondol Trump-ról, én inkább arra tippelnék, hogy mivel Biden-el és a demokratákkal úgyse tud szót érteni, így promózza Trump-ot, hátha tőle leesik neki valami, ha megválasztják újra...Amúgy ezt Viktorunk tényleg hiszi is? Vagy mit várnak ettől, mi a benefit ebben, hogy nyomják ezt a marhaságot?www.vg.hu/kozelet/2023/08/orban-viktor-azt-mondta-tucker-carlsonnak-hogy-trump-mentheti-meg-az-emberisegetTrump mint Jézus és Superman szerelemgyereke, erős.
Ha vótmá, sorry
Beki
Dzsokijuing
warr_b
StormST
Dzsokijuing
peterk2005 udvari bolond