Politika
65 feliratkozó
több mint 2 éve
Törölt felhasználó
www.vg.hu/kozelet/2023/08/orban-viktor-azt-mondta-tucker-carlsonnak-hogy-trump-mentheti-meg-az-emberisegetHa vótmá, sorry
több mint 2 éve
24.hu/belfold/2023/08/30/gyongyosi-marton-jobbik-ellenzeki-osszefogas-kilepes-szakitas/és párizsis petya?
Beki
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 2 éve
Törölt felhasználó
24.hu/belfold/2023/08/30/gyongyosi-marton-jobbik-ellenzeki-osszefogas-kilepes-szakitas/
több mint 2 éve
“Andikam, nem tudok belépni a netbankba!Csóri Lőrinc, nagyon szarul néz ki.Amit leadott, a Főni felszedte. NERenergia nem vész el, csak átalakul.
Amadeus von Dollárbaloldal
Dzsokijuing
Ja, Viktor üzent, hogy megváltoztatta a jelszót!”
több mint 2 éve
Csóri Lőrinc, nagyon szarul néz ki.Amit leadott, a Főni felszedte. NERenergia nem vész el, csak átalakul.
Amadeus von Dollárbaloldal
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
több mint 2 éve
A választások előtt fél évvel érdekes módon rengeteg ilyen project jelent meg, amik a választás után mind mentek is a kukákba..Szerintem most tenyleg csak annyi van emogott h rohadtul nincs love semmire.Észak-dél összeköttetés iszonyúan fontos lenne, és ezzel együtt meglett volna a jármű csere, és sok olyan helyen átalakították volna itt Budán, ahol HÉV zavarja az autós közlekedést. Jó kis terv volt 😕Szentendrei HÉV kezdi megadni magát. 2-3 szerelvényről szállították le az embereket az elmúlt napokban, mert füstölt. Lázár elkaszálta az új szerelvényeket, maradnak a jó öreg 70 évesek.Ugye a Vitézy gyönyörűen magyarázta el h a hév projekt miért lenne elképesztően fontos
Lassan már elkezdem sajnálni a MÁV-t....
Nomac
csebi
Mint kiderült csak azért kellett ez a sok project hogy választást nyerjenek a Fidesznek. Amint nyertek az összeset lefújták, pedig a szerelvényekre már az első körös közbeszerzés ki is ment, ha jól emlékszem.
Azt nem tudom hogy Vitézy mennyire volt benne, vagy csak naiv hülye volt..
Nomac
Ha lenne, akkor menne ez a projekt, mert lehetne mutatni h lam megcsinaltuk es meg lehetne is lopni belole.
Lúdas Solymi
Pl ilyen volt a K híd felújítása is, amiről azóta sem lehet hallani, most a Sziget kapcsán kis is derült milyen szar állapotban van, mert ugye nem merték ráengedni az embereket hazafelé.
Ez az észak dél összekötés majdnem egy metró építési projectel ért volna (legyen egy fél), akkor még ott volt a főpályaudvar is. Ezeket nem szabadott volna elkaszálni, lassan de menni kellett volna, mert itt nem 2-3 évről beszélünk, hanem 5-10 évekről. Ha egyszer leállítják akkor onnan újra indulni....
Szerencsére a 3. kerület azért fejleszt, pár hónapja hagyták jóvá az új bringa út terveit, ami egész pofás lett, Margit hídtól egészen a Római part végig megújul a bringa út. Hajógyári szigettel szemben a parton fog végig menni az út.
www.napi.hu/belfold/kerekparut-epul-bekasmegyer-lanchid-eszak-buda-eurovelo6-eurovelo14.773827.html
több mint 2 éve
Szerintem most tenyleg csak annyi van emogott h rohadtul nincs love semmire.Észak-dél összeköttetés iszonyúan fontos lenne, és ezzel együtt meglett volna a jármű csere, és sok olyan helyen átalakították volna itt Budán, ahol HÉV zavarja az autós közlekedést. Jó kis terv volt 😕Szentendrei HÉV kezdi megadni magát. 2-3 szerelvényről szállították le az embereket az elmúlt napokban, mert füstölt. Lázár elkaszálta az új szerelvényeket, maradnak a jó öreg 70 évesek.Ugye a Vitézy gyönyörűen magyarázta el h a hév projekt miért lenne elképesztően fontos
Nomac
csebi
Mint kiderült csak azért kellett ez a sok project hogy választást nyerjenek a Fidesznek. Amint nyertek az összeset lefújták, pedig a szerelvényekre már az első körös közbeszerzés ki is ment, ha jól emlékszem.
Nomac
Ha lenne, akkor menne ez a projekt, mert lehetne mutatni h lam megcsinaltuk es meg lehetne is lopni belole.
több mint 2 éve
Szerintem meg éppenséggel kifejezetten rossz írás, mert így ahogy leírja, egyoldalú és félrevezető az alapján, amiket én olvastam / hallottam. Kb. másfél hónapja volt egy konferencia, amin részt vett az E.ON CEO, a miniszterhelyettes, MTA szakértő, stb. - youtube-on fent van, ott láttam, most nem találom, de ha jól emlékszem a villanyautósok csatornáját nézve akadtam bele, onnan indulva megtalálható -, szóval a postban leírt számok nekem nem stimmelnek, és ha lehet hinni az E.ON CEO-nak és a miniszterhelyettesnek, akkor a legelő példa sem stimmt. Én egyébként 2022 októberi számokat olvastam - amikortól lényegében leálltak az új telepítések - és akkor kb. 1400 MW elvi kapacitásnál járt a lakossági (háztartási méretű) kiserőművel együttese. (Nincs ugyan számom, de szerintem az is téves, hogy az EU-ban 3.-ak lennénk. Azt tudom, hogy egy főre vetített napelem kapacitásban nem vagyunk a top10-ben sem, és nálunk nem a "rooftop" (lakossági) napelempark nőtt igazán nagyot az elmúlt években, hanem az ipari, úgyhogy erősen kétlem azt a harmadik helyet.)www.reddit.com/r/hungary/comments/163t9g8/comment/jy4da24/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3Pont azért jöttem, hogy ezt bemásoljam. Nagyon jó példával és matekkal írja le.
Negritis, a vajda
Hanni
Ráadásul ha lenne is legelő probléma, azt a szaldó elszámolás ilyen módosítása nem oldja meg, hiszen ettől még a napelemek termelnek, csak máshogy számolnák el. De nincs is ilyen probléma, mert - ismét az E.ON CEO-ra hivatkozom - a túltermelési problémát meg tudják oldani a hálózat nagy részében egyszerűen úgy, hogy lekapcsolják az invertereket (hálózatra csak vezérelhető inverteres házi erőmű kerülhet, amit egyszerűen "ki lehet kapcsolni" úgy, hogy megemelik néhány volttal a hálózati feszültséget), amit a csúcs órákban (nyáron, napközben) alkalmaznak is a szolgáltatók.
Harmadrészt, miközben a napelem telepítés tényleg meglódult, azért a kapacitás még bőven kezelhető (sőt növelhető is). Érdemes azt is idetenni ugye, hogy manapság több villamos áramot importálunk, mint valaha. Szóval nem arról van szó, hogy megépült Paks3 is és már a bucinkon is atom-áram jön ki, nem tudjuk hova tenni. Tudjuk hova tenni (még nyáron is), csak a hálózati fejlesztések elmaradtak, nem követték le azt, ebből adódóan _helyenként_ és _bizonyos_ időszakokban _már most_ is akadhattak gondot, de igazából a probléma inkább "csak" az, hogy ebben az ütemben hálózat fejlesztés nélkül nem lehet már kapacitást növelni. Újra az említett videóban nyilatkozó E.ON CEO-ra hivatkozom, aki azt mondta, hogy naperőművet telepíteni (hálózatba kötni) eddig is csak úgy lehetett, hogy azt a szolgáltató engedélyezi, a szolgáltató meg eddig is csak úgy adott ki engedélyt, hogy tisztában volt a kapacitás helyzettel. Sőt, _kötelessége_ volt tisztában lenni, és nem kiadni engedélyt, ha a hálózat arra nem alkalmas.
Visszatérve a második bekezdéshez: a havi szaldós elszámolásra való áttéréssel így végeredményben csak annyit csináltak, hogy máshogy számolnak el egymással. Azaz áramból ugyanannyi lesz, csak eddig a pógár által termelt és fogyasztott áramot éves alapon "csereberélték" le egymással - ami a pógárnak nyilván jó volt, hiszen nyáron többet tud termelni, mint amit fogyaszt, télen meg kevesebbet -, mostantól meg havi alapon, ami azt jelenti majd, hogy a nyári áramot eladja majd 5 forintért, télen meg majd veszi 70+ forintért a beépített hőszivattyús fűtéshez szükséges plusz áramot. Ami alapból fair, ha nyáron ennyi van akkor ennyi van, és ha télen ennyi van, akkor meg ennyi van. Csakhogy. Ez az egész buli ugye amiatt indult be, mert van/volt egy EU-s direktiva - amit bevállaltunk -, hogy 20XX-re ennyi meg ennyi (háztartási és ipari) napelem kapacitást telepítünk. Bevállaltuk, és kaptunk hozzá dellát is. Ebből készült el a sok kis naperőmű a pógárok háza tetejére. Plusz abból, hogy a pógár hozzátette a másik felét, mert kiszámolta, hogy ha az állam markába csap, akkor az éves szaldóval 6-8-10 mittudomén hány év alatt - annyi alatt ami még oké - megtérül neki a beruházása. És akkor megéri hőszivattyút is telepíteni ésatöbbi. Szóval volt egy deal, amibe a pógár belement, megkötött a pályáztató állammal. Na, ez a deal lett felrúgva, így a 6-8-10 éven belül megtérülő fejlesztés a pógárnek átmegy sosetérülmeg-be. Ez a geciség a sztoriban, nem más.
Azt már én teszem hozzá, hogy szerintem ez a döntés sem úgy született, hogy összerántottak minden hozzáértőt, akik ültek, ötleteltek és kihozták, hogy nincs mit tenni, így lehet továbbmenni. Hanem szerintem ráböktek valami csinovnyikra a minisztériumban, hogy figyelj Bélám, lejár a határidő, 2024-től muszáj lesz szabályozni, csinálj már valami szabályt rá (mert erre is van EU direktiva, ezt a határidőt is vállaltuk, ami közeleg). És közben hozzátették, hogy az nem baj, ha az állam meg jól jár, mert amúgy kurva üres a kassza. A csinovnyik meg leült és mivel se visszajelzés, se semmi, megszülte ezt. Lehet, hogy nem is jutott eszébe, hogy ezzel jól kib*szik - gyakorlatilag átver - pár tízezer pógárral, akik abban a hiszemben szerződtek le a fejlesztésre, hogy 10 évig kapnak valamit. Emögött a döntés mögött szerintem sokkal inkább ez van, mint a legelő meg a tehenek.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 2 éve
Csóri Lőrinc, nagyon szarul néz ki.
több mint 2 éve
Észak-dél összeköttetés iszonyúan fontos lenne, és ezzel együtt meglett volna a jármű csere, és sok olyan helyen átalakították volna itt Budán, ahol HÉV zavarja az autós közlekedést. Jó kis terv volt 😕Szentendrei HÉV kezdi megadni magát. 2-3 szerelvényről szállították le az embereket az elmúlt napokban, mert füstölt. Lázár elkaszálta az új szerelvényeket, maradnak a jó öreg 70 évesek.Ugye a Vitézy gyönyörűen magyarázta el h a hév projekt miért lenne elképesztően fontos
Nomac
csebi
Szerkesztette: Nomac
több mint 2 éve
Szentendrei HÉV kezdi megadni magát. 2-3 szerelvényről szállították le az embereket az elmúlt napokban, mert füstölt. Lázár elkaszálta az új szerelvényeket, maradnak a jó öreg 70 évesek.Ugye a Vitézy gyönyörűen magyarázta el h a hév projekt miért lenne elképesztően fontos
Nomac
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
Ezt én abszolút megértem és valamennyire le is fogadom, de:a reddit comment jobban részleteziwww.reddit.com/r/hungary/comments/163t9g8/comment/jy4da24/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3Ez mind szép és jó de
Negritis, a vajda
1. az egyik szakértő azt állítja már túlhasznált a rendszer és nem bír el több szereplőt, a másik azt, hogy erről azért nincsen szó, és pont most fejlesztenek stb...én ezt innen kiskunpiripócsról a fotelből el nem tudom dönteni.
2. Ha valóban olyan rohadt sok áramot termelünk plusszba, hogy az többszöröse az igényeknek (és valóban úton útfélen látok egyébként napelemparkokat) és többszöröse jön össze mondjuk a Paks által megtermelt áramnak, akkor hogy a francba nem lehet megoldani, illetve arra törekedni, hogy abból lássuk el az ország energiaszükségletét a többit meg eladni oda ahol nincs. Tudom megvannak ennek a technikai feltételei, azokat kellene/kellett volna kiépíteni ha lehet, és sejtem, hogy ez nem érdekük, a döntéshozó szereplőknek de akkor is na...gyakorlatilag ingyen lehetne áram, ha így igaz amit ez az írás állít...írom ezt én innen kiskunpiripócsról a fotelből laikusként...
dande2
pont akkor van csomó többlet amikor máshol is, így nem tudod eladni mer nincs hova
Negritis, a vajda
Egyrészt ezt tudatni kellett volna a telepítésnél, hogy ez x év lesz aztán vége. Mert így egy csomóan majd a hitelt is fizetik, plusz a számlát is.
Másrészt pedig, ha majd tőlem jövő nyáron átveszi az MVM 5 forintért az áramot, akkor azt nagyságrendileg ugyanannyiért is adja tovább és ne mondjuk a rezsicsökkentett rész feletti árért.
több mint 2 éve
Szentendrei HÉV kezdi megadni magát. 2-3 szerelvényről szállították le az embereket az elmúlt napokban, mert füstölt. Lázár elkaszálta az új szerelvényeket, maradnak a jó öreg 70 évesek. Lassan már elkezdem sajnálni a MÁV-t....
több mint 2 éve
Igen olvastam a kommenteket, viszont azért mondjuk a románok vagy a balkániak stb nem állnak olyan jól napelemmel meg túltermeléssel mint mi és akkor tán lehetne, ha lehetne.... de nyilván ez csak laikus okoskodás.a reddit comment jobban részleteziwww.reddit.com/r/hungary/comments/163t9g8/comment/jy4da24/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3Ez mind szép és jó de
Negritis, a vajda
1. az egyik szakértő azt állítja már túlhasznált a rendszer és nem bír el több szereplőt, a másik azt, hogy erről azért nincsen szó, és pont most fejlesztenek stb...én ezt innen kiskunpiripócsról a fotelből el nem tudom dönteni.
2. Ha valóban olyan rohadt sok áramot termelünk plusszba, hogy az többszöröse az igényeknek (és valóban úton útfélen látok egyébként napelemparkokat) és többszöröse jön össze mondjuk a Paks által megtermelt áramnak, akkor hogy a francba nem lehet megoldani, illetve arra törekedni, hogy abból lássuk el az ország energiaszükségletét a többit meg eladni oda ahol nincs. Tudom megvannak ennek a technikai feltételei, azokat kellene/kellett volna kiépíteni ha lehet, és sejtem, hogy ez nem érdekük, a döntéshozó szereplőknek de akkor is na...gyakorlatilag ingyen lehetne áram, ha így igaz amit ez az írás állít...írom ezt én innen kiskunpiripócsról a fotelből laikusként...
dande2
pont akkor van csomó többlet amikor máshol is, így nem tudod eladni mer nincs hova
Negritis, a vajda
több mint 2 éve
Sok nyugdíjasnak nem elég a dőzsöléshez a nyugdíj, és még akár termelnek is maguknak egy kis zöldségeket is, de olyat is láttam aki magról ültet, és utána a palántákat több száz forintért pénzé tesz. Kifogyhatatlanok az ötletekből ha adómentesen akarnak plussz pénzhez jutni. 😉tojás, extra hagyma/fokhagyma kevés meló mellett is jól megy a piacon
ozibozi
több mint 2 éve
Jobb, mint Kína, rosszabb, mint Ausztria.Nincs benne semmi ördöngősség:Tényleg nem bántva senkit sem, de ez így oké?
1. egyedül él, víz/fűtés/áram havi 15
2. net nincs, MindigTV 0
3. feltöltős telefon, amit csak felvesz, de nem hív 0
4. ruházkodás szinte semmi kb 0
5. napi 0,5 kg kenyér, lekvár/parizer/vaj/tejföl - váltogatva kb 1E/nap - 30/35E/hó
6. jó egészség - nincs gyógyszer 0
50-ből túlél, havi 2x 5-ből főz az unokáknak = havi 40 megtakarít, 2 év alatt kb 1M
(most nézem, h ha kicsit visszavesz, igenis megoldható 47-ből az életben maradás)
Teabee
Valószínűleg ledolgozott egy életet egy gyárban vagy kint földeken (szóval nem homeofficos ITs munkakörben) és van 100 ezer forintos , 270 Eurós nyugdíja.
Ez nekem nagyon szomorú .
cartman023
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
több mint 2 éve
Sok nyugdíjasnak nem elég a dőzsöléshez a nyugdíj, és még akár termelnek is maguknak egy kis zöldségeket is, de olyat is láttam aki magról ültet, és utána a palántákat több száz forintért pénzé tesz. Kifogyhatatlanok az ötletekből ha adómentesen akarnak plussz pénzhez jutni. 😉
több mint 2 éve
a reddit comment jobban részleteziwww.reddit.com/r/hungary/comments/163t9g8/comment/jy4da24/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3Ez mind szép és jó de
Negritis, a vajda
dande2
több mint 2 éve
Nézd, ismerem a hölgyet, nem az a kamuzós, levegőbe beszélős fajta (mondjuk nem is tudom mi értelme lenne egy ilyet bekamuzni, egymillió az mi manapság igazából? Semmi...). Azt valóban nem tudom, mennyi idő alatt rakta össze, lehet hogy 5 év, passz. Csak elcsodálkoztunk rajta, hogy ilyen kevésből hogy tud valaki bármit félretenni.jobban bazdki, mert attól, hogy vidék, sajnos nem feleződik le a megélhetés költsége. ez kb akkora baromság mint a 47.000-ből ki lehet jönni.Rendben, főnök, te biztos jobban tudod 😁pedig egyszerű. az a story nem igaz.Amúgy ez valóban nagyon érdekes kérdés.Nagyon off-ba mentünk, szerintem át kéne menni oda 😊Szerintem ez nem off, mert az emberek egyik legfontosabb megélése a politikával kapcsolatban, hogy miként tudnak megélni.
De ez megint nézőpont kérdése, hogy kinek sok kinek nem a 600e. Most mondjam azt, hogy lehet venni "sajtot" 3e-ért is és lehet 10e-ért is.Ugyanez a szalámira, ásványvízre stb-re is igaz. És akkor a szabadidős tevékenységeket nem néztük, legyen az netflix vagy NFL GP. De szerintem 600e-nek vidéken meglévő lakhatással bővel elégnek kell lenni. Főleg ha nincs autó 😊
NB2
Gyurma Pappa
Anyósomnak pl van egy barátnője (kelet-mo-i megyeszékhely), nagyságrendileg 100ezer ft a nyugdíja, amiből még a két gyerekét is támogatja időnként, pl kifizeti a telefonszámlájukat, főz rájuk, ilyen badarságok, és mégis, számunkra felfoghatatlan módon félre tudott így tenni valami egymillió forintot.
Rendben, egyedülálló nyugdíjas, kevesebbet eszik, mittudomén, de akkor is, rezsi csak van, meg azért csak elmegy valamennyi kajára. Szóval nem értem 😊
warr_b
peach
warr_b
peach
Mondjuk anyós is, aki azért kicsit jobban áll, egyedül élőként megvesz 30-40 deka sertésmájat, és két-három napig elég kaja neki. Nekem ez is totál elképzelhetetlen, mert ennyit kb egyedül megeszek egy evésre. Jó, nálunk két gyerek van, bírnak enni, de a másfél kiló húsból megcsinált kajából (plusz még mellé a köret, rizs, krumpli, fél kiló tészta) nem marad másnapra.

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 2 éve
Most vannak itt migránsok és átműtött óvodások vagy nincsenek? Valamit valamiért.Nincs benne semmi ördöngősség:Tényleg nem bántva senkit sem, de ez így oké?
2. net nincs, MindigTV 0
5. napi 0,5 kg kenyér, lekvár/parizer/vaj/tejföl - váltogatva kb 1E/nap - 30/35E/hó
50-ből túlél, havi 2x 5-ből főz az unokáknak = havi 40 megtakarít, 2 év alatt kb 1M
(most nézem, h ha kicsit visszavesz, igenis megoldható 47-ből az életben maradás)
Teabee
Valószínűleg ledolgozott egy életet egy gyárban vagy kint földeken (szóval nem homeofficos ITs munkakörben) és van 100 ezer forintos , 270 Eurós nyugdíja.
cartman023
Amúgy Gyurcsány alatt még ennyi se lenne.
több mint 2 éve
www.reddit.com/r/hungary/comments/163t9g8/comment/jy4da24/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3Ez mind szép és jó de
Negritis, a vajda
több mint 2 éve
www.reddit.com/r/hungary/comments/163t9g8/comment/jy4da24/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3Pont azért jöttem, hogy ezt bemásoljam. Nagyon jó példával és matekkal írja le.
Negritis, a vajda
több mint 2 éve
www.reddit.com/r/hungary/comments/163t9g8/comment/jy4da24/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3
több mint 2 éve
szerintem semmi értelme ilyen különbségbe belemenni mert mind2 oldalra bármikor hozok 5 érvet hogy miért ér többet/kevesebbetEz lett volna a mondanivaló, nem akartam megbántani senkit sem. A lényeg hogy akkoriban még kemény fizikai munka volt a jellemző .Mert TÉNYLEG dolgozott......a kiemelt résznek mi köze bármihez?Nincs benne semmi ördöngősség:Tényleg nem bántva senkit sem, de ez így oké?
2. net nincs, MindigTV 0
Teabee
cartman023
Negritis, a vajda
😀 😀
csi77
cartman023
önmagában az hogy alig lehet megélni a nyugdíjból miután az ember ledolgozta azt amit kellett szégyen és mutatja hogy milyen szépen megbukott a teljes rendszerváltás