Politika
65 feliratkozó
több mint 2 éve
Rendben, főnök, te biztos jobban tudod 😁pedig egyszerű. az a story nem igaz.Amúgy ez valóban nagyon érdekes kérdés.Nagyon off-ba mentünk, szerintem át kéne menni oda 😊Szerintem ez nem off, mert az emberek egyik legfontosabb megélése a politikával kapcsolatban, hogy miként tudnak megélni.
De ez megint nézőpont kérdése, hogy kinek sok kinek nem a 600e. Most mondjam azt, hogy lehet venni "sajtot" 3e-ért is és lehet 10e-ért is.Ugyanez a szalámira, ásványvízre stb-re is igaz. És akkor a szabadidős tevékenységeket nem néztük, legyen az netflix vagy NFL GP. De szerintem 600e-nek vidéken meglévő lakhatással bővel elégnek kell lenni. Főleg ha nincs autó 😊
NB2
Gyurma Pappa
Anyósomnak pl van egy barátnője (kelet-mo-i megyeszékhely), nagyságrendileg 100ezer ft a nyugdíja, amiből még a két gyerekét is támogatja időnként, pl kifizeti a telefonszámlájukat, főz rájuk, ilyen badarságok, és mégis, számunkra felfoghatatlan módon félre tudott így tenni valami egymillió forintot.
Rendben, egyedülálló nyugdíjas, kevesebbet eszik, mittudomén, de akkor is, rezsi csak van, meg azért csak elmegy valamennyi kajára. Szóval nem értem 😊
warr_b
peach

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 2 éve
pedig egyszerű. az a story nem igaz.Amúgy ez valóban nagyon érdekes kérdés.Nagyon off-ba mentünk, szerintem át kéne menni oda 😊Szerintem ez nem off, mert az emberek egyik legfontosabb megélése a politikával kapcsolatban, hogy miként tudnak megélni.
De ez megint nézőpont kérdése, hogy kinek sok kinek nem a 600e. Most mondjam azt, hogy lehet venni "sajtot" 3e-ért is és lehet 10e-ért is.Ugyanez a szalámira, ásványvízre stb-re is igaz. És akkor a szabadidős tevékenységeket nem néztük, legyen az netflix vagy NFL GP. De szerintem 600e-nek vidéken meglévő lakhatással bővel elégnek kell lenni. Főleg ha nincs autó 😊
NB2
Gyurma Pappa
Anyósomnak pl van egy barátnője (kelet-mo-i megyeszékhely), nagyságrendileg 100ezer ft a nyugdíja, amiből még a két gyerekét is támogatja időnként, pl kifizeti a telefonszámlájukat, főz rájuk, ilyen badarságok, és mégis, számunkra felfoghatatlan módon félre tudott így tenni valami egymillió forintot.
Rendben, egyedülálló nyugdíjas, kevesebbet eszik, mittudomén, de akkor is, rezsi csak van, meg azért csak elmegy valamennyi kajára. Szóval nem értem 😊
warr_b
...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 2 éve
és még sincs semmi hepaj.Gondolj arra, hogy téged mi tart vissza attól, hogy szervezkedj, szerepet vállalj a közéletben, hogy új arc legyél új témákkal.
Ezért írom mindig: megérdemlik. Nincs lakhatás, nincs pénz, mindenbe beleugatnak a Karmelitából, bénult a magyar államszervezet és mégis nulla az elégedetlenkedők száma. Nincs tüntetés, nincs balhé, nincsenek új pártok, új arcok, új témák.
Akkor marad ez.
Amadeus von Dollárbaloldal
Na, másokat is ugyanez.
több mint 2 éve
és még sincs semmi hepaj.Meanwhile egy átlagos magyar:Amúgy ez valóban nagyon érdekes kérdés.Nagyon off-ba mentünk, szerintem át kéne menni oda 😊Szerintem ez nem off, mert az emberek egyik legfontosabb megélése a politikával kapcsolatban, hogy miként tudnak megélni.
NB2
Gyurma Pappa
warr_b
Egy átlagos magyar 40 ezer forint mínuszban van a hónap végén - 24.hu
A következő cikket ajánlom:
24.hu/belfold/2023/08/28/bankszamla-fizetes-folyoszamlahitel-minusz/
csebi
Ezért írom mindig: megérdemlik. Nincs lakhatás, nincs pénz, mindenbe beleugatnak a Karmelitából, bénult a magyar államszervezet és mégis nulla az elégedetlenkedők száma. Nincs tüntetés, nincs balhé, nincsenek új pártok, új arcok, új témák.
Akkor marad ez.
több mint 2 éve
m.hvg.hu/gazdasag/20230827_Innentol_esely_sincs_arra_hogy_megteruljon_a_napelemes_rendszerHát tényleg elfogják lassan érni, hogy bár 1 éve se költöztünk az új házba m, el kezdjünk nézelődni külföldön
napelemesek szevasztok!
több mint 2 éve
Az a baj, hogy kb. használhatalan a cikk, az átlag/medián/módusz problematika miatt. Gondolom, sztani átlagról van szó, de úgy meg pont nem látszik, h hány emberről van is szó.
több mint 2 éve
Meanwhile egy átlagos magyar:Amúgy ez valóban nagyon érdekes kérdés.Nagyon off-ba mentünk, szerintem át kéne menni oda 😊Szerintem ez nem off, mert az emberek egyik legfontosabb megélése a politikával kapcsolatban, hogy miként tudnak megélni.
NB2
Gyurma Pappa
warr_b
Egy átlagos magyar 40 ezer forint mínuszban van a hónap végén - 24.hu
A következő cikket ajánlom:
24.hu/belfold/2023/08/28/bankszamla-fizetes-folyoszamlahitel-minusz/
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
index.hu/gazdasag/2023/08/28/utdij-kormany-dontes-autopalya-tarifa/Hát na, üres a kassza.
NB2
Menjetek szépen és vegyetek állampapírt!

több mint 2 éve
Amúgy ez valóban nagyon érdekes kérdés.Nagyon off-ba mentünk, szerintem át kéne menni oda 😊Szerintem ez nem off, mert az emberek egyik legfontosabb megélése a politikával kapcsolatban, hogy miként tudnak megélni.
NB2
Gyurma Pappa

több mint 2 éve
Nagyon off-ba mentünk, szerintem át kéne menni oda 😊Szerintem ez nem off, mert az emberek egyik legfontosabb megélése a politikával kapcsolatban, hogy miként tudnak megélni.
NB2
És tök jól látod, 250-300 nettó/főből emberek simán megélnek vidéken (akár még gyerekkel is egyébként, nyilván lemondásokkal), de mondjuk Bp-en ez már gondolkodni sem elég. Személyes tapasztalás, hogy az egyébként sokkal jobb fizetési szinttel megáldott Varsóban az árak 20-30%-kal alacsonyabbak voltak (most ugye a boltokat és a vendéglátást láttam).
Ez sok mindenből következik, de egyébként a fő oka, ahogy ifjú ügyvéd fórumtársunk is írja, az ingatlanok árában keresendő. Ez épül be a szolgáltatások árába, a kisker árakba, és ezen okán a fizetésekbe is. A többit a piac már kirendezi magának. Már amit nem spekulálnak rá, pl. az ételáraknál (mezőgazdász barátaim szerint a kenyér árának 60%-a spekuláció).
Szóval ezek a (tudományosan fogalmazva) anekdotikus tapasztalatok nagyban segítik a társadalmi folyamatok megértését. Moldova monográfiái (csak hogy egy, a köz számára is ismertebb nevet említsek) a mai napig nagyon fontos korleletek és társadalomtudományos szinten elemezhető emlékek. Tehát az alábbi beszélgetés szerintem 1000000 O1G és propaganda elemzés meg általános nyavalygásnál többet érő diskurzus politikai témába.

több mint 2 éve
Nagyon off-ba mentünk, szerintem át kéne menni oda 😊Még egy gondolat a kiemelt részhez, aztán tényleg vége az offnak: A 3-ezres sajt másfél éve még csak 1500-1700 ft volt kb. minden ilyen arányban változott), így az a 300 e Ft, ami tényleg nem olyan régen jó volt, ma már elég kutyuska..........
NB2
Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png
több mint 2 éve
Pontosan, két aktív felnőttre is necces - kaja, szabadidő viszi a pénzt - gyerekkel meg egyenesen kevés.A nettó 2X 300 e már vidéken is csak hitel és albi nélkül, gyermektelen pároknál számít jó pénznek, főleg akiknél a szülők még be is segítenek mondjuk egy kis kajával. Pár éve még nagyon jó pénz volt, ma már átlag alatti....Nyilván amiről én beszéltem nagyon kevés ideig van, mertHááát, igen azért ez a jól megélés elég relatív, mi mindketten felette vagyunk ennek a fizetésnek, sőt van más bevétel is, és jól megvagyunk tényleg, de azért akik koppra ennyit keresnek szerintem a jól éléstől messze vannak még így vidéken is. Idén sikerült lecserélni a 20 éves kisautót 15 éves nagyobbra, meg voltunk 5 napot külföldön és megyünk is még 7et, de 2019-től 2021-ig nem voltunk sehol, mozi, színház, bulika kb 0 sok éve, étterem csak ritkán, mondjuk ez azért is, mert jól főz a feleségem, de kajára így is átlag felett költünk szerintem, mert szeretünk jókat és minőségit enni. Ez a 2 külföld is úgy jött, hogy kb hobbimmá vált a jóáras repjegy, meg szállás vadászat. Szóval ezt azért én nem érzem akkora luxusnak, de hogy 2 300asból ez sem jött volna ki az tuti, és így sem érzem hogy elég tartalék van ha mondjuk szeretnénk gyereket és lakást kell átalakítani, vagy nagyobba költözni, az ultimate cél kertes házhoz meg mindenképpen több kell majd ennél, amin dolgozunk is. És ettől függetlenül tényleg, sokakhoz képest még szerencsések vagyunk, hogy ebben a régióban ennyit keresünk normál munkaidős munkahelyen.
1. 300e-t itt vidéken sima szakközéppel (és fiatalon) nem igazán lehet keresni, ahhoz nyilván egyetem/főiskola kell
2. Akkor meg 22-24 éves korodban kezd el dolgozni egy pár
3. De akkor már el kéne kezdeni gondolkodni a családalapításon is, mert sokan nem szeretnének 35 évesen szülni
4. De nagyon soknak tetszik az az élet, hogy ketten hazahoznak 600-et, abból tényleg jól meg lehet élni
5. Ez egészen addig áll, amíg nincs gyerek, mert az viszont viszi a pénzt rendesen
6. És amit írtam kinek mi az élet 😊 Autó, évi 2 nyaralás, étterembe, moziba, színházba járás, egyéb szórakozást is szeretnének az emberek és azért ott már jobban meg kell nézni hova merre még 600e-nél is.
NB2
Henderson
csi77
Az albi alapból viszi nagyjából a felét nálunk.
Nagyon kemény az, ami ingatlan fronton van ebben az országban.
több mint 2 éve
Nagyon off-ba mentünk, szerintem át kéne menni oda 😊De ez megint nézőpont kérdése, hogy kinek sok kinek nem a 600e. Most mondjam azt, hogy lehet venni "sajtot" 3e-ért is és lehet 10e-ért is.Ugyanez a szalámira, ásványvízre stb-re is igaz. És akkor a szabadidős tevékenységeket nem néztük, legyen az netflix vagy NFL GP. De szerintem 600e-nek vidéken meglévő lakhatással bővel elégnek kell lenni. Főleg ha nincs autó 😊
több mint 2 éve
A nettó 2X 300 e már vidéken is csak hitel és albi nélkül, gyermektelen pároknál számít jó pénznek, főleg akiknél a szülők még be is segítenek mondjuk egy kis kajával. Pár éve még nagyon jó pénz volt, ma már átlag alatti....Nyilván amiről én beszéltem nagyon kevés ideig van, mertHááát, igen azért ez a jól megélés elég relatív, mi mindketten felette vagyunk ennek a fizetésnek, sőt van más bevétel is, és jól megvagyunk tényleg, de azért akik koppra ennyit keresnek szerintem a jól éléstől messze vannak még így vidéken is. Idén sikerült lecserélni a 20 éves kisautót 15 éves nagyobbra, meg voltunk 5 napot külföldön és megyünk is még 7et, de 2019-től 2021-ig nem voltunk sehol, mozi, színház, bulika kb 0 sok éve, étterem csak ritkán, mondjuk ez azért is, mert jól főz a feleségem, de kajára így is átlag felett költünk szerintem, mert szeretünk jókat és minőségit enni. Ez a 2 külföld is úgy jött, hogy kb hobbimmá vált a jóáras repjegy, meg szállás vadászat. Szóval ezt azért én nem érzem akkora luxusnak, de hogy 2 300asból ez sem jött volna ki az tuti, és így sem érzem hogy elég tartalék van ha mondjuk szeretnénk gyereket és lakást kell átalakítani, vagy nagyobba költözni, az ultimate cél kertes házhoz meg mindenképpen több kell majd ennél, amin dolgozunk is. És ettől függetlenül tényleg, sokakhoz képest még szerencsések vagyunk, hogy ebben a régióban ennyit keresünk normál munkaidős munkahelyen.
1. 300e-t itt vidéken sima szakközéppel (és fiatalon) nem igazán lehet keresni, ahhoz nyilván egyetem/főiskola kell
3. De akkor már el kéne kezdeni gondolkodni a családalapításon is, mert sokan nem szeretnének 35 évesen szülni
4. De nagyon soknak tetszik az az élet, hogy ketten hazahoznak 600-et, abból tényleg jól meg lehet élni
5. Ez egészen addig áll, amíg nincs gyerek, mert az viszont viszi a pénzt rendesen
6. És amit írtam kinek mi az élet 😊 Autó, évi 2 nyaralás, étterembe, moziba, színházba járás, egyéb szórakozást is szeretnének az emberek és azért ott már jobban meg kell nézni hova merre még 600e-nél is.
NB2
Henderson
Szerkesztette: csi77
Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png
több mint 2 éve
YoungZeeZee
9 407
Tok relative az egesz.ki mire es mit kolt.Nyilván amiről én beszéltem nagyon kevés ideig van, mertHááát, igen azért ez a jól megélés elég relatív, mi mindketten felette vagyunk ennek a fizetésnek, sőt van más bevétel is, és jól megvagyunk tényleg, de azért akik koppra ennyit keresnek szerintem a jól éléstől messze vannak még így vidéken is. Idén sikerült lecserélni a 20 éves kisautót 15 éves nagyobbra, meg voltunk 5 napot külföldön és megyünk is még 7et, de 2019-től 2021-ig nem voltunk sehol, mozi, színház, bulika kb 0 sok éve, étterem csak ritkán, mondjuk ez azért is, mert jól főz a feleségem, de kajára így is átlag felett költünk szerintem, mert szeretünk jókat és minőségit enni. Ez a 2 külföld is úgy jött, hogy kb hobbimmá vált a jóáras repjegy, meg szállás vadászat. Szóval ezt azért én nem érzem akkora luxusnak, de hogy 2 300asból ez sem jött volna ki az tuti, és így sem érzem hogy elég tartalék van ha mondjuk szeretnénk gyereket és lakást kell átalakítani, vagy nagyobba költözni, az ultimate cél kertes házhoz meg mindenképpen több kell majd ennél, amin dolgozunk is. És ettől függetlenül tényleg, sokakhoz képest még szerencsések vagyunk, hogy ebben a régióban ennyit keresünk normál munkaidős munkahelyen.
NB2
Henderson
több mint 2 éve
YoungZeeZee
9 407
Nincs is ennyi szabadnapjuk😀Mennyire mas a nyaralas fogalma itthon meg nyugaton.Mostani helyemen a csapat 70%-a amerikai, aztán mikor elkezdik bedobálni, hogy igen átugrunk barcelonai indulással egy 10 napos mediterrán hajókörútra, aztán majd még lesz egy Thaiföld, meg valamikor a családdal egy Mexikó az évvégén pedig gondolkodunk, hogy egy hosszúhétvégén megnézzük Szingapúrt.
Itthon azt jelenti zommel, hogy evi 1x elmegyek kulfoldre, ahol a kaja, a szallas, minden dragabb, mint itthon, de ez is kvazi hozzaad a feeinghez.
Ugyan ez nyugati embereknel azt jelenti, hogy elmegyek kulfoldre kb evi annyiszor ahanyszor a munkam megengedi, ahol max ugyan annyiba kerulnek a dolgok mint otthon, de jo esellyel meg olcsobbak is.
Egyik rakolt 2 havi fizetest, a masik annyit, mint amit otthon az atlag napokon is elkolt.
Borbinho
- És ti hova mentek?
Itt pedig próbáld meg előadni, hogy nem te vagy a lenézett, csöves kelet-európai munkaerő.
Hanni
több mint 2 éve
Mennyire mas a nyaralas fogalma itthon meg nyugaton.Mostani helyemen a csapat 70%-a amerikai, aztán mikor elkezdik bedobálni, hogy igen átugrunk barcelonai indulással egy 10 napos mediterrán hajókörútra, aztán majd még lesz egy Thaiföld, meg valamikor a családdal egy Mexikó az évvégén pedig gondolkodunk, hogy egy hosszúhétvégén megnézzük Szingapúrt.
Itthon azt jelenti zommel, hogy evi 1x elmegyek kulfoldre, ahol a kaja, a szallas, minden dragabb, mint itthon, de ez is kvazi hozzaad a feeinghez.
Ugyan ez nyugati embereknel azt jelenti, hogy elmegyek kulfoldre kb evi annyiszor ahanyszor a munkam megengedi, ahol max ugyan annyiba kerulnek a dolgok mint otthon, de jo esellyel meg olcsobbak is.
Egyik rakolt 2 havi fizetest, a masik annyit, mint amit otthon az atlag napokon is elkolt.
Borbinho
- És ti hova mentek?
Itt pedig próbáld meg előadni, hogy nem te vagy a lenézett, csöves kelet-európai munkaerő.
több mint 2 éve
Mennyire mas a nyaralas fogalma itthon meg nyugaton.Itthon azt jelenti zommel, hogy evi 1x elmegyek kulfoldre, ahol a kaja, a szallas, minden dragabb, mint itthon, de ez is kvazi hozzaad a feeinghez.
"Overjoyed, the wolf devours his leg that's been torn off by a trap. Praised be the day that gave me food, he cries."
több mint 2 éve
Nyilván amiről én beszéltem nagyon kevés ideig van, mertHááát, igen azért ez a jól megélés elég relatív, mi mindketten felette vagyunk ennek a fizetésnek, sőt van más bevétel is, és jól megvagyunk tényleg, de azért akik koppra ennyit keresnek szerintem a jól éléstől messze vannak még így vidéken is. Idén sikerült lecserélni a 20 éves kisautót 15 éves nagyobbra, meg voltunk 5 napot külföldön és megyünk is még 7et, de 2019-től 2021-ig nem voltunk sehol, mozi, színház, bulika kb 0 sok éve, étterem csak ritkán, mondjuk ez azért is, mert jól főz a feleségem, de kajára így is átlag felett költünk szerintem, mert szeretünk jókat és minőségit enni. Ez a 2 külföld is úgy jött, hogy kb hobbimmá vált a jóáras repjegy, meg szállás vadászat. Szóval ezt azért én nem érzem akkora luxusnak, de hogy 2 300asból ez sem jött volna ki az tuti, és így sem érzem hogy elég tartalék van ha mondjuk szeretnénk gyereket és lakást kell átalakítani, vagy nagyobba költözni, az ultimate cél kertes házhoz meg mindenképpen több kell majd ennél, amin dolgozunk is. És ettől függetlenül tényleg, sokakhoz képest még szerencsések vagyunk, hogy ebben a régióban ennyit keresünk normál munkaidős munkahelyen.
NB2
"Tears will get you sympathy, sweat will get you results"
több mint 2 éve
Nyilván amiről én beszéltem nagyon kevés ideig van, mert 1. 300e-t itt vidéken sima szakközéppel (és fiatalon) nem igazán lehet keresni, ahhoz nyilván egyetem/főiskola kell
több mint 2 éve
Videken szerintem az jonak szamit, mert a lakhatas gondolom kevesebb mint a fovarosban.Mondjuk Mo-n is 2 havi 300e-s fizetéssel azért nem nyomorog annyira az ember, legalábbis itt vidéken, albérlettel sima liba a megélhetés. Kérdés mit nevezünk megélhetésnek 😊www.facebook.com/avakmajom/posts/pfbid0HczL1HqvTUYahqaipkMhyoBKFo35gCkHHwYVcnBT9Qbjm9JBWs9FPprNrEK1n7nxlPrágát tudom igazolni, bár én ennél jobban keresek, szerencsére.
Negritis, a vajda
Az 1700 Eur az kb. 41ezer czk.
Egy átlagos prágai albérlet rezsivel együtt (30-55 m2), 1-2 főnek 23-28k körül van (mennek fel az árak iszonyatosan, tavalyról 15%-os emelés történt és akkor is ugyanennyi volt), a kaja ha menüzöl és otthon eszel, akkor az olyan 6000-7000 czk.
Egy átlag menü az olyan 200-250czk körül áll meg, egy kaja+sörözés mint szórakozás olyan 500czk.
Gyakorlatilag ebből egy személynek marad 5-6k czk minden egyébre, ami átszámolva 80-100k huf.
A prágai lakhatást úgy kell nézni, hogy kb. 20-30 perc alatt bent vagy a munkahelyen/belvárosban tömegközlekedéssel mivel maga a város kicsi.
Ha "kintebb" költözöl vagy autóval, motorral, bicajjal jársz vagy nem probléma az 1 órás utazás, akkor még többet lehet spórolni és nagyobb kecókat is nézni.
Továbbá az albérletek többsége felújított vagy új építésű és igényes (jó, van ami nem az), bár légkondi az mostanában kezd elterjedni, mert a legmelegebb idő itt max 38 fok, az utóbbi pár évben kezd el egyre sűrűbb lenni az ilyen napok (nincs globális felmelegedés).
És akkor még juttatásokat nem számoltam bele, mint étkezési támogatás, stb.
A bérlet is olcsó, mert ha évest veszel, akkor a felébe kerül, ami 3600czk.
Gyakorlatilag egyedül is el lehet lenni, de ha párban van az ember akkor még jobb, ha meg normális munkája van, akkor főleg.
Pár kollégával gondolkodunk abban, hogy mennyire lenne érdemes Prágában lakást venni hitelre, aztán kiadni, ha hazajönnénk, mert viszonylag alacsony a hitel, de a lakások ára olyan 4,5-5M czk-tól indul 35-40m2 lakásokra, Prága belsőbb részein.
Ha azt nézem kb. ugyanakkora arányú hitelt kellene felvennem mint otthon és valszeg kevesebbet kellene %-os arányban fizetnem, plusz az értéke is több lenne.
Lúdas Solymi
NB2
Kaja meg egyeb koltseg persze ugyanannyi.
Kerdes az h mennyit tud az ember felretenni es azzal nagyjabol elegedett-e.
Es kerdes meg h van-e gyerek, mert az megint mas teszta.
több mint 2 éve
Off topicban már morogtam róla egy sort marad a fapakolás ha így hagyják. .... 😕 hőszivattyú projekt megint félre téve ha valóban így marad, de mire kiderül már úgyis megint fűtési szezonban leszünk...m.hvg.hu/gazdasag/20230827_Innentol_esely_sincs_arra_hogy_megteruljon_a_napelemes_rendszerAnnyira kell a nép pénze a kasszába, hogy a Holdról is látszik... Sőt, mostmár a Napnál is világosabb...
napelemesek szevasztok!
gyurczi
Szerkesztette: dande2