Politika
64 feliratkozó
több mint 4 éve
Hol jobb élni? Hol több a kevés? Mennyi a karaj? Vásárlóerő paritás, meg ilyen szitokszavak!azt is érdemes megnézni hogy KIK mennek
Kurva egyszerű: meg kell nézni, honnan hova mennek az emberek.
Lecsó
pl a home office miatt elég sok amerikai költözik közép európába hogy úgy éljen mint egy kiskirály
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
24.hu/belfold/2021/10/27/mtva-propaganda-elkxrtuk-dobrev-klara-rendorterror/

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 4 éve
Hol jobb élni? Hol több a kevés? Mennyi a karaj? Vásárlóerő paritás, meg ilyen szitokszavak!Kurva egyszerű: meg kell nézni, honnan hova mennek az emberek.
több mint 4 éve
Lehet kalandorkodnak?nekem most épp szóban van hogy finnországba kellene kimenni és kb utána néztem a dolgoknak
csebi
és a kaland megérné, de 35 évesen nem szeretném "alább" adni így most megakadtak a tárgyalások
több mint 4 éve
Hat akkor még sokkal több hulye magyar van mint gondoltam. Mármint ha ennyire baszott drága (by You) minden kinn és abból a pénzből sincsenek sokkal jobb helyzetben akkor minek a tokomert mennek ki? Lehet kalandorkodnak?Jó újra leírom 1700 euróhoz sok a 10 eurós karaj főleg úgy hogy a szolgáltatások baszott drágák.Tisztába vagyok vele szakmánként tartományonként más a "tarifa".A karajos példádnál maradva Ausztriában akkor az írt fizetés 0,58%-át kell elköltened egy kg-ért.
De nem ez volt az alap beszélgetés tárgya hanem az hogy rohadt magasak ott is az árak pl.karaj 9.90 egy átlag szalagmunkás vagy teszem azt bolti eladó 1700 körül keres nettóban és ha így nézed igen is rohad sok az a 9.90 1kg húsért
De én részemről befejeztem
VvAlekosz
Itthon a 111 ezres minimálbérrel és 1629 Ft-os árral (aktuális Tesco) számolva 1,46%-ra jön ki. Vagy megfordítva, itthon 280 ezer nettót kell keresned, hogy arányaiban ugyanott legyél, mint a példádban.
Nem elhanyagolható különbség, legközebb fact checkelj, két perc.
Vito
És mindent egybeszámolsz ebből a pénzből kint se vagy sokkal jobb helyzetben mint itthon a 200 ból (azért írtam 200 mert kint a legalja ha jól olvastam 1300 körül mozog és szerintem akkor így fer)
VvAlekosz
Ismerosi körben van rengeteg példa h kimentek külföldre és összegyűjtöttek egy itthoni lakásra valót 5 év alatt miközben úszó mesterek voltak vagy vmeik hotelben guriztek. Itthon megélni nem tudtak a pénzből. Volt olyan is aki hazajött, ugyanabban a poziban egy 4+ csillagos hotelben dolgozott de semmi jövőképet nem látott maga előtt ment vissza az osztrák hotelbe.
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
Magyar szemmel nézve nyilván drágának tűnik cirka 3500 forintért a karaj, de pont ezt akartam megmutatni, hogy arányaiban így is jóval olcsóbb, mint a mi 1600 forintosunk.Jó újra leírom 1700 euróhoz sok a 10 eurós karaj főleg úgy hogy a szolgáltatások baszott drágák.Tisztába vagyok vele szakmánként tartományonként más a "tarifa".A karajos példádnál maradva Ausztriában akkor az írt fizetés 0,58%-át kell elköltened egy kg-ért.
De nem ez volt az alap beszélgetés tárgya hanem az hogy rohadt magasak ott is az árak pl.karaj 9.90 egy átlag szalagmunkás vagy teszem azt bolti eladó 1700 körül keres nettóban és ha így nézed igen is rohad sok az a 9.90 1kg húsért
VvAlekosz
Itthon a 111 ezres minimálbérrel és 1629 Ft-os árral (aktuális Tesco) számolva 1,46%-ra jön ki. Vagy megfordítva, itthon 280 ezer nettót kell keresned, hogy arányaiban ugyanott legyél, mint a példádban.
Vito
És mindent egybeszámolsz ebből a pénzből kint se vagy sokkal jobb helyzetben mint itthon a 200 ból (azért írtam 200 mert kint a legalja ha jól olvastam 1300 körül mozog és szerintem akkor így fer)
VvAlekosz
Ha pedig az általad írt 1300-as kinti minimálbért veszed, akkor úgy fair, ha itthon is a minimálbért nézed, ami 111 ezer forint. Ne a 200 ezret nézd.
Tehát durván 4-szer annyi bér és durván kétszer annyi a karaj - és más élelmiszerek esetében is ez a helyzet ahogy lentebb is írták, legfeljebb nem ilyen elcsúszott az arány.
A szolgáltatásokból is érdemes inkább azokat hasonlítani, amik benne vannak mindkét minimálbéresünk kosarában (telefonszámla, rezsi, stb.). Lehet, hogy a kocsmában a sör 6-szor annyi Ausztriában, a fodrász meg 8-szorosába kerül, csak a magyar minimálbéresed azon fog gondolkozni, hogy az 500 forintos kocsmai csapolt sört, meg az 1500 Ft-os fodrászt ne oldja-e meg inkább otthon kevesebből.
Szintén nem szeretne fogyasztani fogorvosi ellátást, meg autószerelést hivatásos műhelyben, és heti síbérletet sem. Hiába lennének ezek olcsóbbak arányaiban itthon.
több mint 4 éve
Csak az a probléma, hogy az osztrák minimálbér máshogy kevés, mint a magyar. Nem lehet jól élni 1600 euro-ból, de arra elég, hogy ha beosztva is, elég legyen egy civilizáltnak mondható életvitelre. KI lehet belőle fizetni a lakás bérletet, és futja kajára, rezsire, költségekre, futja egy olcsóbb autó fenntartására, stb. És pici még marad is belőle, ha beosztják. A magyar 150 ezer viszont nem elég. Ha lakást is kell belőle bérelni, akkor lényegében beoszthatatlan úgy, hogy egy élhető életvitelt biztosítson. Az oka egyszerű: a lakhatás és a szolgáltatások arányosan nagyjából olyan terhet jelentenek, mint nálunk, de azon kívül minden más relative - a jövedelem különbséghez mérten - jóval olcsóbb. A másfélszeres energia árak hiába magasabbak, mint a mi áraink, négyszeres fizetésből már jóval olcsóbbnak érezhető. Minden más meg annyiba, vagy szinte annyiba (10-30% különbség nem oszt, nem szoroz) kerül, mint nálunk. Azaz érdemes a kettőt úgy összehasonlítani, hogy a lakásbérlet és a rezsi kifizetése után minden másra - kajára, ruhára, öltözködésre, gyógyszerre, gyerekre, no meg sörre, mozijegyre stb., ami már nem négyszer drágább, hanem többségében hasonló áron van, nekik 800 eurójuk marad, a magyarnak meg 80 ezer forintja. Előbbiből ki lehet jönni szerényen, de normálisan, utóbbiból lehetetlen.Én éltem Ausztriában 2 évet. Ha bemész a boltba, általánosságban elmondható h ami le van akciózva, az már gyakorlatilag magyar áron van. Nyilván a szolgáltatások drágábbak (nem véletlen van annyi fodrász, műkörmös, fogorvos, stb. Sopronban, Mosonmagyaróváron), de én pl. 7-szer annyit kerestem kint, mint otthon. A többség ha nem is ennyire szerencsés, azért nem véletlen pl. Bécsben alig van olyan étterem, ahol nem dolgozik magyar pincér vagy az sem véletlen h minden 3. benzinkutas magyar állampolgár Ausztriában (ez nem vicc, osztrák kamarai jelentésben olvastam).Igazad van
Ha ezt szembe állítom azzal h itt Svájcban milyen drágaság van már az élelmiszereknél is, nem csak a szolgáltatásoknál (amik szvsz nem ritkán gyengébb színvonalúak az osztráknál)...
empty taxi
De az alap beszélgetés onnan indult hogy osztrák vagy német minimál bérhez viszonyítva ausztriába és németországban is nagyon nagy drágaság van.
És hogy ott is elég szar a helyzet nem csak itthon
VvAlekosz
És azért az 1600 euro az tényleg a padló. A vendégmunkások, és a legalacsonyabb jövedelműek élnek kb. ennyiből, egy relative szűk csoport. Nálunk azért a 150-200 ezer nettós jövedelmi sávban nagyon sokan vannak (sajnos).
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Mai kedvenc videóm:Mike's interview with Insulate Britain spokesman Cameron lasts less than a minute.@Iromg | @InsulateLove pic.twitter.com/yJS7DheACq
— talkRADIO (@talkRADIO) October 26, 2021
444.hu/2021/10/26/egy-brit-jobboldali-radios-kevesebb-mint-1-perc-alatt-elhallgattatott-egy-klimaaktivistat
"A műsorvezető megkérdezte a vendéget, hogy mi a foglalkozása, mire kiderült, hogy ács. Erre nagyjából a következő párbeszédet folytatták le:
– Hát az nem túl környezetbarát, kivágni a fákat.
– De, fából építkezni sokkal környezetbarátabb, mint betonból.
– Miért lenne az, amikor kivágjátok őket?
– Mert lehet helyettük újabb fákat ültetni.
– Ültetni mindenfélét lehet.
– Betont nem lehet.
– De, lehet."
több mint 4 éve
Nem, fair, a legkevésbé sem.Jó újra leírom 1700 euróhoz sok a 10 eurós karaj főleg úgy hogy a szolgáltatások baszott drágák.Tisztába vagyok vele szakmánként tartományonként más a "tarifa".A karajos példádnál maradva Ausztriában akkor az írt fizetés 0,58%-át kell elköltened egy kg-ért.
VvAlekosz
Vito
VvAlekosz
En otthon 200 nettót kerestem, egyedül az szó szerint arra sem elég hogy kifizess mindent. Itt Hollandiában aki 1600at keres simán megél egyedül, amiről le kell mondania az egyedül az hogy frekventàlt helyeken egyedül tudjon studio lakást bérelni, de pl van olyan hely ahol már 5-600ért jót kapsz (van ahol ez szobára sem elég).
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 4 éve
Törölt felhasználó
Jó újra leírom 1700 euróhoz sok a 10 eurós karaj főleg úgy hogy a szolgáltatások baszott drágák.Tisztába vagyok vele szakmánként tartományonként más a "tarifa".A karajos példádnál maradva Ausztriában akkor az írt fizetés 0,58%-át kell elköltened egy kg-ért.
VvAlekosz
Vito
több mint 4 éve
Tisztába vagyok vele szakmánként tartományonként más a "tarifa".A karajos példádnál maradva Ausztriában akkor az írt fizetés 0,58%-át kell elköltened egy kg-ért.
VvAlekosz
több mint 4 éve
Itt Hollandiában még ha egy fokkal drágább helyen vásárolok akkor sem jön ki 1 hónapom drágábbra mint ha otthon tenném, ez a nem mind1. Sajnos igazuk van azoknak akik azt mondják hogy a mindennapi életünkhöz szükséges dolgok Mo-n is hozzá idomultak az EU-s àtlaghoz 😕Amúgy épp most volt cikk az osztrák és a magyar Aldi árak összehasonlításával. Hat nem úgy jött ki h semmivel sem lenne ott jobb a helyzet sooot.Ez nem igaz és könnyen cáfolhatóTermészetesen nem csak nálunk vannak gondok, de a fő probléma az, hogy fizetésarányosan nézve lényegesen többet kell alapvető dolgokra költeni nálunk, mint az agyonszidott nyugaton.Csak úgy megjegyeznémKilőtt szemmel nem lehet látni a valóságot.A kenyér 400 Ft, bármilyen valamire való felvágott 5-600 Ft és lehetne még sorolni.
iktriad
Persze Gyurcsánynál sokkal drágább lenne minden, tudom jól.
Mikey
Ausztriában Németországban 1kg karaj 9.80 euró felvágottak 4 és 6 euró
Egy sima munkás gyári 1600 euró körül keres bolti eladó 1700 1900
Szóval nem csak itt vannak gondok
VvAlekosz
Mondhatnám kevésbé szofisztikáltan, hogy leszarom, hogy odakint 2x annyit kellene költeni kajára, ha 4x annyit keresek, de nem mondom. 😊
Mikey
Semmivel sem jobb a helyzet Ausztriában és Németországban sőt még a magasabb fizetéssel is jóval drágább az élet.
Mert a szolgáltatások iszonyat drágák.
És ahogy írtam az élelmiszer is horror.
(Most alap munkásokról és alap fizetésről beszéltem)
Vagy nézd meg a kinti kötelező biztosítást vagy a sima szervizelést.
VvAlekosz
csebi
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 4 éve
A tanulatlan, nyelvet nem beszélő segédeknek sehol sem könnyű, csak van ahol ezért még pénz is kapnak.
több mint 4 éve
Törölt felhasználó
Tisztába vagyok vele szakmánként tartományonként más a "tarifa".Kezdjük ott h az osztrákoknál nem általános minimálbér van, hanem foglalkozás szerint diverzifikált, másrészt ott erőteljesen jelen vannak az alábbi fogalmak: kamara, szakszervezet, kollektív szerződés...Én éltem Ausztriában 2 évet. Ha bemész a boltba, általánosságban elmondható h ami le van akciózva, az már gyakorlatilag magyar áron van. Nyilván a szolgáltatások drágábbak (nem véletlen van annyi fodrász, műkörmös, fogorvos, stb. Sopronban, Mosonmagyaróváron), de én pl. 7-szer annyit kerestem kint, mint otthon. A többség ha nem is ennyire szerencsés, azért nem véletlen pl. Bécsben alig van olyan étterem, ahol nem dolgozik magyar pincér vagy az sem véletlen h minden 3. benzinkutas magyar állampolgár Ausztriában (ez nem vicc, osztrák kamarai jelentésben olvastam).Igazad van
Ha ezt szembe állítom azzal h itt Svájcban milyen drágaság van már az élelmiszereknél is, nem csak a szolgáltatásoknál (amik szvsz nem ritkán gyengébb színvonalúak az osztráknál)...
empty taxi
De az alap beszélgetés onnan indult hogy osztrák vagy német minimál bérhez viszonyítva ausztriába és németországban is nagyon nagy drágaság van.
VvAlekosz
empty taxi
több mint 4 éve
Kezdjük ott h az osztrákoknál nem általános minimálbér van, hanem foglalkozás szerint diverzifikált, másrészt ott erőteljesen jelen vannak az alábbi fogalmak: kamara, szakszervezet, kollektív szerződés...Én éltem Ausztriában 2 évet. Ha bemész a boltba, általánosságban elmondható h ami le van akciózva, az már gyakorlatilag magyar áron van. Nyilván a szolgáltatások drágábbak (nem véletlen van annyi fodrász, műkörmös, fogorvos, stb. Sopronban, Mosonmagyaróváron), de én pl. 7-szer annyit kerestem kint, mint otthon. A többség ha nem is ennyire szerencsés, azért nem véletlen pl. Bécsben alig van olyan étterem, ahol nem dolgozik magyar pincér vagy az sem véletlen h minden 3. benzinkutas magyar állampolgár Ausztriában (ez nem vicc, osztrák kamarai jelentésben olvastam).Igazad van
empty taxi
VvAlekosz

Madden hates me.
több mint 4 éve
Törölt felhasználó
Én éltem Ausztriában 2 évet. Ha bemész a boltba, általánosságban elmondható h ami le van akciózva, az már gyakorlatilag magyar áron van. Nyilván a szolgáltatások drágábbak (nem véletlen van annyi fodrász, műkörmös, fogorvos, stb. Sopronban, Mosonmagyaróváron), de én pl. 7-szer annyit kerestem kint, mint otthon. A többség ha nem is ennyire szerencsés, azért nem véletlen pl. Bécsben alig van olyan étterem, ahol nem dolgozik magyar pincér vagy az sem véletlen h minden 3. benzinkutas magyar állampolgár Ausztriában (ez nem vicc, osztrák kamarai jelentésben olvastam).Igazad van
empty taxi
több mint 4 éve
Én éltem Ausztriában 2 évet. Ha bemész a boltba, általánosságban elmondható h ami le van akciózva, az már gyakorlatilag magyar áron van. Nyilván a szolgáltatások drágábbak (nem véletlen van annyi fodrász, műkörmös, fogorvos, stb. Sopronban, Mosonmagyaróváron), de én pl. 7-szer annyit kerestem kint, mint otthon. A többség ha nem is ennyire szerencsés, azért nem véletlen pl. Bécsben alig van olyan étterem, ahol nem dolgozik magyar pincér vagy az sem véletlen h minden 3. benzinkutas magyar állampolgár Ausztriában (ez nem vicc, osztrák kamarai jelentésben olvastam).Ha ezt szembe állítom azzal h itt Svájcban milyen drágaság van már az élelmiszereknél is, nem csak a szolgáltatásoknál (amik szvsz nem ritkán gyengébb színvonalúak az osztráknál)...

Madden hates me.
több mint 4 éve
YoungZeeZee
9 511
A szerintem az jo erv..aki elt kint tudja mikent lehet megelni mennyibol es abbol minosegben mit kapsz.mert a minoseg is fontos.maradjunk annyiban, hogy kint ha akarsz felre raksz ennyibol is legalabb egy sajat fiatal autora 1-2 ev alatt. azt eszel mellette amit akarsz, fizeted a sajat albid, koltsegeid.mindezt egyedul.Légyszíves akkor kérdez meg itt a fórumon egy két embert akik vagy Ausztria vagy Németo. Élnek vagy dolgoznak mi mennyi ?(egy dolog mit írnak és mi a realitás)Amúgy épp most volt cikk az osztrák és a magyar Aldi árak összehasonlításával. Hat nem úgy jött ki h semmivel sem lenne ott jobb a helyzet sooot.Ez nem igaz és könnyen cáfolhatóTermészetesen nem csak nálunk vannak gondok, de a fő probléma az, hogy fizetésarányosan nézve lényegesen többet kell alapvető dolgokra költeni nálunk, mint az agyonszidott nyugaton.Csak úgy megjegyeznémKilőtt szemmel nem lehet látni a valóságot.A kenyér 400 Ft, bármilyen valamire való felvágott 5-600 Ft és lehetne még sorolni.
iktriad
Mikey
VvAlekosz
Mondhatnám kevésbé szofisztikáltan, hogy leszarom, hogy odakint 2x annyit kellene költeni kajára, ha 4x annyit keresek, de nem mondom. 😊
Mikey
Semmivel sem jobb a helyzet Ausztriában és Németországban sőt még a magasabb fizetéssel is jóval drágább az élet.
VvAlekosz
csebi
Egy sima munkás szinte semmivel nem jön ki jobban ott kint mint itthon,na jó egy picivel köszönhetően a 13. És 14. Havi fizunak igaz Német be csak 13. Van ha jól tudom nincs 14. Vagy is nem mindegyik szakmában.
Mennyi kint egy sör(kocsmában) ? Mennyi kint egy fodrász? Mennyi a fogorvos ? Mennyi egy kg kenyér? Mennyi az autó szerviz ? Mennyi 4 gumi szereléssel?Mennyi a lakhatás ? És mind ezt 1700 euróból.
Szerintem kurva nehéz ennyiből félre rakni olyan árak mellett mint amik kint vannak.
VvAlekosz
otthon meg a mamahotelben orulsz hogy ingyen van minden, kulonben a havi bkv berlet es a melohelyi fizetos menza utan mar masra nem igazan futja. esetleg havonta belefer 1 mozi, csaj nelkul mert az mar 2 jegy ugye.
gaborik
több mint 4 éve
Légyszíves akkor kérdez meg itt a fórumon egy két embert akik vagy Ausztria vagy Németo. Élnek vagy dolgoznak mi mennyi ?(egy dolog mit írnak és mi a realitás)sztem nem vágod hogy itthon mekkora szopás az 1 fizetés + minimálbér ...
Egy sima munkás szinte semmivel nem jön ki jobban ott kint mint itthon,na jó egy picivel köszönhetően a 13. És 14. Havi fizunak igaz Német be csak 13. Van ha jól tudom nincs 14. Vagy is nem mindegyik szakmában.
Mennyi kint egy sör(kocsmában) ? Mennyi kint egy fodrász? Mennyi a fogorvos ? Mennyi egy kg kenyér? Mennyi az autó szerviz ? Mennyi 4 gumi szereléssel?Mennyi a lakhatás ? És mind ezt 1700 euróból.
Szerintem kurva nehéz ennyiből félre rakni olyan árak mellett mint amik kint vannak.
VvAlekosz
több mint 4 éve
rokaur
876
Légyszíves akkor kérdez meg itt a fórumon egy két embert akik vagy Ausztria vagy Németo. Élnek vagy dolgoznak mi mennyi ?(egy dolog mit írnak és mi a realitás)Amúgy épp most volt cikk az osztrák és a magyar Aldi árak összehasonlításával. Hat nem úgy jött ki h semmivel sem lenne ott jobb a helyzet sooot.Ez nem igaz és könnyen cáfolhatóTermészetesen nem csak nálunk vannak gondok, de a fő probléma az, hogy fizetésarányosan nézve lényegesen többet kell alapvető dolgokra költeni nálunk, mint az agyonszidott nyugaton.Csak úgy megjegyeznémKilőtt szemmel nem lehet látni a valóságot.A kenyér 400 Ft, bármilyen valamire való felvágott 5-600 Ft és lehetne még sorolni.
iktriad
Mikey
VvAlekosz
Mikey
VvAlekosz
csebi
VvAlekosz
Na múltkor már írtam ha valakit érdekel Ausztria szívesen írok róla 😊
Már mint mire kell figyelni mik az előnyök munka végzés során. Persze vendeglatasrol bővebben is tudok beszélni.
Különben most 31.én volt a fizu (osztrák bankszanlam van ' na az is megérne egy misét hogy itt hogy s miként megy egy bankszamla nyitás 😄 meg hogy később milyen lehetőségek vannak és hogy hogyan pl. Hitel felvétel)
Különben visszaterve a fizetésre persze tudom ez relatív kinek mi a sok vagy kevés de tulorakkal együtt egy kisebb vagyon érkezett meg.
Amibol az ember már tényleg tud tervezgetni nem beszélve arról hogy szinte zéró az az nulla költsége van az embernek szezon munkán.
Szóval tényleg mindenkit aki ilyenen gondolkozik csak biztatni tudok hogy vágjon bele.
Én nagyon bánom hogy nem hamarabb jöttem ki.
Torolt felhasznalo
több mint 4 éve
Törölt felhasználó
Légyszíves akkor kérdez meg itt a fórumon egy két embert akik vagy Ausztria vagy Németo. Élnek vagy dolgoznak mi mennyi ?(egy dolog mit írnak és mi a realitás)Amúgy épp most volt cikk az osztrák és a magyar Aldi árak összehasonlításával. Hat nem úgy jött ki h semmivel sem lenne ott jobb a helyzet sooot.Ez nem igaz és könnyen cáfolhatóTermészetesen nem csak nálunk vannak gondok, de a fő probléma az, hogy fizetésarányosan nézve lényegesen többet kell alapvető dolgokra költeni nálunk, mint az agyonszidott nyugaton.Csak úgy megjegyeznémKilőtt szemmel nem lehet látni a valóságot.A kenyér 400 Ft, bármilyen valamire való felvágott 5-600 Ft és lehetne még sorolni.
iktriad
Mikey
VvAlekosz
Mikey
VvAlekosz
csebi
több mint 4 éve
Attol, hogy te nem tapasztaltal ilyet, vagy nem tudod elkepzelni, ez meg valos problema, a megfelemlites egyik fajtaja.Ugyanmár. Családon belül, szorosabb ismeretségi körben (közvetlen munkatárs, szomszéd) mindenki ismeri egymás politikai irányultságát, feltéve persze, hogy kommunikálnak egymással legalább minimális szinten.Dehogy.A kisebb közösségekben így is megvan az erkölcsi megbélyegzés, mert mindenki jól ismer mindenkit.Magyaran azert, hogy a leadott szavazatod miatt negativ hatrany erjen, amibe mindketto beleeesik. Ugyanis kisebb kozossegekben pl az erkolcsi megbelyegzes, a peer pressure is sarkalhatta volna arra az embert, hogy ne a sajat kivanalmai szerint szavazzon, tehat amit irtal, az nem teljesen helyes.A választójog nem azért titkos, hogy erkölcsileg ne bíráljanak, hanem hogy a győztes a hatalom birtokában ne büntesse a vesztesre szavazókat...Errol szerintem mar beszeltunk itt.persze. és itt jutunk el a mikro- és makroszintű szemlélet összeütközéséig.Persze, de ettol fuggetlenul megismetlem magam. Ha en ugya szavazok, hogy nekem es/vagy a csaladomnak anyagilag jobb/jo legyen, az nem feltetlenul esik egybe azzal, hogy az orszag felenek jobb/jo lesz-e.abba gondolj bele, hogy ez a mostani ellenzék az nem egy gondolkodás nélküli cselekvésre tartott banda, akinek az egyetlen inputot a nagyvezír táplálja be, hanem több párt (= több társadalmi réteg) együttműködésén alapszik.Miert lenne ongol?Amugy a 2/3 sem lehetetlen. A Fidesznek is csak feles tobbseg kellett hozza. Egy hatalomra jutas utani jo munkaval a valasztok 5 ev mulva jutalmazhatjak a baloldalt 2/3-al. (Remelem nem ez lesz a forgatokonyv 😀 )azért ez elég nagy öngól, már bocs.
undisputedly
ha ennyi szavazót el tudnának csábítani a fidesztől, az azt mutatná, hogy valamit nagyon jól csináltak (és itt most nem a propagandára gondolok). akkor meg miért lenne gond a kétharmad? lenne pofájuk helyreállítani a demokratikus intézményrendszert?
slowmotion
Tobb scenario is letezhet, hogy ezt gondoljam:
1. Jobboldali vagyok es alapbol nem szeretnek baloldali kormanyzast, foleg nem 2/3-ot
2. Pusztan azzal a velelemmel elek, hogy az a politika ami az orszag laakossaga 50%-anak jo, az ram nezve nem lesz az.
Ez csak ket pelda.
Az, hogy objektiven latok egy olyan utat a baloldal elott ami siman vezethet 2/3-hoz 5 even belul ugy, hogy nem kell semmilyen jogtalan/antidemokratikus eszkozhoz nyulniuk, es az, hogy en ezt a vegkifejletet nem tartom kivanatosnak, nem zarja ki egymast.
undisputedly
HA nyernének, és HA utána úgy kormányoznának, hogy abból kétharmad legyen, az a jelenlegi fidesz-szavazók szavazási mobilitásával számolva azt jelentené, hogy a 2026-os választást a leendő legnagyobb támogatottság mellett nyerik, márpedig ahhoz valószínűleg több kell, hogy kiválasztott rétegeket megszórjanak pénzzel (teszem hozzá, az államadósság mai mértéke mellett ez nem is lenne feltétlen okos dolog), ahhoz inkább az kellene, hogy ne lapátolják ki zsákszámra a közpénzt a rendszerből, hanem hatékonyan költsék el, és tényleges eredményeket érjenek el.
már ha nem lopják szét a költségvetést, akkor többet tettek le az asztalra, mint a fidesz 22 év alatt.
slowmotion
undisputedly
a főnököm is magyarázta, hogy de hogy csok, meg családi adókedvezmény, mennyire jó. én meg mondtam, hogy persze jó, de csokot nem csinálunk, és a csak is olyan, hogy anélkül is jól megélnénk.
viszont cserébe
1, szétbaszták az oktatást, 35-40 éve pályán levő tanárokat kényszerítettek arra, hogy pitizzenek és portfóliókat gyártsanak, hogy legalább ugyanazt a két marék szotyira való fizetést megkapják (anyám dolgozott ott),
2, megtiltották a nyödgíjas közalkalmazottak visszafoglalkoztatását (ez apámat érintette viszonylag érzékenyen, főleg hogy ő két marék szotyit kapott ezért pluszban, míg Harrach Farizeus Péter többszázezer forintokat, és neki lehet),
3, lófasz tormával megy a hátrányos helyzetűek ellátórendszerére (ez itt az öcsém lenne),
4, hosszú évekig semmit nem csináltak az egészségüggyel, aztán amikor rájöttek, hogy a rezidensek inkább elmennek külföldre, akkor röghöz kötötték őket, aztán évek alatt kezdték el rendezni a helyzetüket (a húgom orvos ugye, de már nem itt).
tehát az lenne, hogy az én oldalamon van egy kis plusz, a szűkebb családomban meg négy mínusz, mind makrorendszerekből eredeztetve. ja, és az egy kis plusz mellett ugye ott van, hogy
1, bölcsödei hely az pont nem volt, a feleségem végkielégítését lehetett arra költeni, hogy fizetős helyet vegyünk igénybe, mert minden hely foglalt volt - Ráheléknek bezzeg azonnal lett hely mindegyik purdéra is, bár az a második kerület
2, óvodában annyira nem fizetik túl az embereket, hogy folyamatosan munkaerőhiány volt, a nyolc csoportra jutott egy nap összesen tíz nevelő (tizenhat kellett volna, segítek), emiatt állandóan nyomozni kellett, hogy hova vonták össze őket, de ez egyéni szoc problema
3, az iskola egyelőre folyamatban van, állandóan javasolják, hogy ilyen-olyan kiegészítő könyveket vegyünk, nyilván azért, mert kiválóan lett megcsinálva a tankönyvellátás rendszere is, DE szerencsére még alsósok vagyunk, a propaganda faszságokat a mi könyveinkbe még nem tették bele
4, generál probléma, de tartok attól, mi történne, ha egyszer valami komolyabb egészségügyi probléma derülne ki valamelyik családtagnál. de remélhetően nem kellene évekig várnunk a megoldásra, annál is inkább, mert szerencsére az alapból átlagnál jobb fizetésem van, mondjuk ehhez a jelenlegi kormányzatnak semmi köze.
5, még szerencse, hogy nyugdíjas éveimre van esélyem normális nyugdíjat kapni, mivel itt van a magánnyug... óbazmeg, azt eltőzsdézték.
tovább nincs kedvem írni. bocs.
szóval tévedtem, lehet, hogy mikroszinten is a tököm kivan a jelenlegi vezetéstől, nem kell a makroszint miatt aggodalmaskodnom.
én azért nem fogok valakire szavazni, mert több pénzt ígérnek. a gyereknek is mondtam, hogy a barátságát, a jóindulatát megszerezni, kiérdemelni kell, nem megvenni, úgyhogy ne csapódjon olyan "baráthoz", aki minden szart ígérget neki. ha a pénz elfogy, akkor meg ott áll mindenki letolt gatyával.
nem.
slowmotion
Szavazhatsz ugy, hogy neked jobb legyen; ugy, hogy a csaladodnak jobb legyen; ugy, hogy bizonyos altalad preferalt nagyobb csoportnak jobb legyen, akkor is, ha nem tartozol kozejuk; vagy ugy, hogy bizonyos kivanatos tarsadalmi valtozasokat elerj, meg ha neked hasznod nem lesz belelo akkor is stb.
Tobb szempont alapjan is szavazhatsz, nincs kizarolagossag szerintem. Az, hogy ki miert szavaz valakire (vagy miert nem szavaz), az a sajat dolga. En azt is megertem aki a sajat boldogulasat tartja kivanatosnak, azt is megertem aki ezen tullep es mas csoport preferenciai alapjan adja le a voksat stb.
Te itt levezetted a sajat dontesi mechanizmusod, ettol meg nincs erkocsi felhatalmazasod mast szamonkerni, hogy az miert es hova szavaz. Ahogyan egy fidesz szavazonak sincs semmilyen erkolcsi felhatalmazasa arra, hogy ilyen teren egy ellenzekit biraljon.
Szerk: Megjegyzem, ezert titkos a valasztojog 😊
Szerk1: Szerintem a baratsagos peldad roppant mod rossz. Az allam nem a baratod, es nem a boldogsagodat kell neked nyujtania.
undisputedly
ender1112
undisputedly
ender1112
Alternativ Scenario 1: Az egesz csaladod fideszes, de te 18 eves fiatalkent ugy erzed, csak az ellenzek kepvisel teged. A csald egyutt megy szavazni. A szavazas nem titkos, tehat ugy zajlik, hogy mindegyik partnak van egy "sora". ODa kell beallnod szavazni. A csaladod latja hova szavazol, ezert kikozositenek, mert korlatoltak, vagy kitesznek otthonrol stb. --> Negativ hatrany
Alternativ Scenario 2: Elmesz szavazni, ugyanigy sorok vannak es a (neres) fonokod latja, hogy hova szavazol. Masnap kesel egy percet melobol es kirug (ok, Magyarorszagon csak a masodik 1 perces keses utan lehet kirugni 😀 ), mert masra szavaztal. --> Negativ hatrany
Valos Scenario 1 es 2: Titkos a szavazas, leadod a fulkeben, senki se latja, nem er hatrany. Max ha kerdezik, azt mondod amit hallani akarnak. --> Nem er hatrany.
undisputedly
ender1112
Amugy maganak a valasztojog titkos gyakorlasanak vaskos szakirodalma van.
több mint 4 éve
Ugyanmár. Családon belül, szorosabb ismeretségi körben (közvetlen munkatárs, szomszéd) mindenki ismeri egymás politikai irányultságát, feltéve persze, hogy kommunikálnak egymással legalább minimális szinten.Dehogy.A kisebb közösségekben így is megvan az erkölcsi megbélyegzés, mert mindenki jól ismer mindenkit.Magyaran azert, hogy a leadott szavazatod miatt negativ hatrany erjen, amibe mindketto beleeesik. Ugyanis kisebb kozossegekben pl az erkolcsi megbelyegzes, a peer pressure is sarkalhatta volna arra az embert, hogy ne a sajat kivanalmai szerint szavazzon, tehat amit irtal, az nem teljesen helyes.A választójog nem azért titkos, hogy erkölcsileg ne bíráljanak, hanem hogy a győztes a hatalom birtokában ne büntesse a vesztesre szavazókat...Errol szerintem mar beszeltunk itt.persze. és itt jutunk el a mikro- és makroszintű szemlélet összeütközéséig.Persze, de ettol fuggetlenul megismetlem magam. Ha en ugya szavazok, hogy nekem es/vagy a csaladomnak anyagilag jobb/jo legyen, az nem feltetlenul esik egybe azzal, hogy az orszag felenek jobb/jo lesz-e.abba gondolj bele, hogy ez a mostani ellenzék az nem egy gondolkodás nélküli cselekvésre tartott banda, akinek az egyetlen inputot a nagyvezír táplálja be, hanem több párt (= több társadalmi réteg) együttműködésén alapszik.Miert lenne ongol?Amugy a 2/3 sem lehetetlen. A Fidesznek is csak feles tobbseg kellett hozza. Egy hatalomra jutas utani jo munkaval a valasztok 5 ev mulva jutalmazhatjak a baloldalt 2/3-al. (Remelem nem ez lesz a forgatokonyv 😀 )azért ez elég nagy öngól, már bocs.
undisputedly
ha ennyi szavazót el tudnának csábítani a fidesztől, az azt mutatná, hogy valamit nagyon jól csináltak (és itt most nem a propagandára gondolok). akkor meg miért lenne gond a kétharmad? lenne pofájuk helyreállítani a demokratikus intézményrendszert?
slowmotion
1. Jobboldali vagyok es alapbol nem szeretnek baloldali kormanyzast, foleg nem 2/3-ot
2. Pusztan azzal a velelemmel elek, hogy az a politika ami az orszag laakossaga 50%-anak jo, az ram nezve nem lesz az.
Ez csak ket pelda.
Az, hogy objektiven latok egy olyan utat a baloldal elott ami siman vezethet 2/3-hoz 5 even belul ugy, hogy nem kell semmilyen jogtalan/antidemokratikus eszkozhoz nyulniuk, es az, hogy en ezt a vegkifejletet nem tartom kivanatosnak, nem zarja ki egymast.
undisputedly
HA nyernének, és HA utána úgy kormányoznának, hogy abból kétharmad legyen, az a jelenlegi fidesz-szavazók szavazási mobilitásával számolva azt jelentené, hogy a 2026-os választást a leendő legnagyobb támogatottság mellett nyerik, márpedig ahhoz valószínűleg több kell, hogy kiválasztott rétegeket megszórjanak pénzzel (teszem hozzá, az államadósság mai mértéke mellett ez nem is lenne feltétlen okos dolog), ahhoz inkább az kellene, hogy ne lapátolják ki zsákszámra a közpénzt a rendszerből, hanem hatékonyan költsék el, és tényleges eredményeket érjenek el.
már ha nem lopják szét a költségvetést, akkor többet tettek le az asztalra, mint a fidesz 22 év alatt.
slowmotion
undisputedly
a főnököm is magyarázta, hogy de hogy csok, meg családi adókedvezmény, mennyire jó. én meg mondtam, hogy persze jó, de csokot nem csinálunk, és a csak is olyan, hogy anélkül is jól megélnénk.
viszont cserébe
1, szétbaszták az oktatást, 35-40 éve pályán levő tanárokat kényszerítettek arra, hogy pitizzenek és portfóliókat gyártsanak, hogy legalább ugyanazt a két marék szotyira való fizetést megkapják (anyám dolgozott ott),
2, megtiltották a nyödgíjas közalkalmazottak visszafoglalkoztatását (ez apámat érintette viszonylag érzékenyen, főleg hogy ő két marék szotyit kapott ezért pluszban, míg Harrach Farizeus Péter többszázezer forintokat, és neki lehet),
3, lófasz tormával megy a hátrányos helyzetűek ellátórendszerére (ez itt az öcsém lenne),
4, hosszú évekig semmit nem csináltak az egészségüggyel, aztán amikor rájöttek, hogy a rezidensek inkább elmennek külföldre, akkor röghöz kötötték őket, aztán évek alatt kezdték el rendezni a helyzetüket (a húgom orvos ugye, de már nem itt).
tehát az lenne, hogy az én oldalamon van egy kis plusz, a szűkebb családomban meg négy mínusz, mind makrorendszerekből eredeztetve. ja, és az egy kis plusz mellett ugye ott van, hogy
1, bölcsödei hely az pont nem volt, a feleségem végkielégítését lehetett arra költeni, hogy fizetős helyet vegyünk igénybe, mert minden hely foglalt volt - Ráheléknek bezzeg azonnal lett hely mindegyik purdéra is, bár az a második kerület
2, óvodában annyira nem fizetik túl az embereket, hogy folyamatosan munkaerőhiány volt, a nyolc csoportra jutott egy nap összesen tíz nevelő (tizenhat kellett volna, segítek), emiatt állandóan nyomozni kellett, hogy hova vonták össze őket, de ez egyéni szoc problema
3, az iskola egyelőre folyamatban van, állandóan javasolják, hogy ilyen-olyan kiegészítő könyveket vegyünk, nyilván azért, mert kiválóan lett megcsinálva a tankönyvellátás rendszere is, DE szerencsére még alsósok vagyunk, a propaganda faszságokat a mi könyveinkbe még nem tették bele
4, generál probléma, de tartok attól, mi történne, ha egyszer valami komolyabb egészségügyi probléma derülne ki valamelyik családtagnál. de remélhetően nem kellene évekig várnunk a megoldásra, annál is inkább, mert szerencsére az alapból átlagnál jobb fizetésem van, mondjuk ehhez a jelenlegi kormányzatnak semmi köze.
5, még szerencse, hogy nyugdíjas éveimre van esélyem normális nyugdíjat kapni, mivel itt van a magánnyug... óbazmeg, azt eltőzsdézték.
szóval tévedtem, lehet, hogy mikroszinten is a tököm kivan a jelenlegi vezetéstől, nem kell a makroszint miatt aggodalmaskodnom.
én azért nem fogok valakire szavazni, mert több pénzt ígérnek. a gyereknek is mondtam, hogy a barátságát, a jóindulatát megszerezni, kiérdemelni kell, nem megvenni, úgyhogy ne csapódjon olyan "baráthoz", aki minden szart ígérget neki. ha a pénz elfogy, akkor meg ott áll mindenki letolt gatyával.
nem.
slowmotion
Szavazhatsz ugy, hogy neked jobb legyen; ugy, hogy a csaladodnak jobb legyen; ugy, hogy bizonyos altalad preferalt nagyobb csoportnak jobb legyen, akkor is, ha nem tartozol kozejuk; vagy ugy, hogy bizonyos kivanatos tarsadalmi valtozasokat elerj, meg ha neked hasznod nem lesz belelo akkor is stb.
Tobb szempont alapjan is szavazhatsz, nincs kizarolagossag szerintem. Az, hogy ki miert szavaz valakire (vagy miert nem szavaz), az a sajat dolga. En azt is megertem aki a sajat boldogulasat tartja kivanatosnak, azt is megertem aki ezen tullep es mas csoport preferenciai alapjan adja le a voksat stb.
Te itt levezetted a sajat dontesi mechanizmusod, ettol meg nincs erkocsi felhatalmazasod mast szamonkerni, hogy az miert es hova szavaz. Ahogyan egy fidesz szavazonak sincs semmilyen erkolcsi felhatalmazasa arra, hogy ilyen teren egy ellenzekit biraljon.
Szerk1: Szerintem a baratsagos peldad roppant mod rossz. Az allam nem a baratod, es nem a boldogsagodat kell neked nyujtania.
undisputedly
ender1112
undisputedly
ender1112
Alternativ Scenario 1: Az egesz csaladod fideszes, de te 18 eves fiatalkent ugy erzed, csak az ellenzek kepvisel teged. A csald egyutt megy szavazni. A szavazas nem titkos, tehat ugy zajlik, hogy mindegyik partnak van egy "sora". ODa kell beallnod szavazni. A csaladod latja hova szavazol, ezert kikozositenek, mert korlatoltak, vagy kitesznek otthonrol stb. --> Negativ hatrany
Alternativ Scenario 2: Elmesz szavazni, ugyanigy sorok vannak es a (neres) fonokod latja, hogy hova szavazol. Masnap kesel egy percet melobol es kirug (ok, Magyarorszagon csak a masodik 1 perces keses utan lehet kirugni 😀 ), mert masra szavaztal. --> Negativ hatrany
Valos Scenario 1 es 2: Titkos a szavazas, leadod a fulkeben, senki se latja, nem er hatrany. Max ha kerdezik, azt mondod amit hallani akarnak. --> Nem er hatrany.
undisputedly
több mint 4 éve
Habar ez csak kis szegmense az eredeti temanknak, elmehetunk ilyen iranyba is.Szerk1: Szerintem a baratsagos peldad roppant mod rossz. Az allam nem a baratod, es nem a boldogsagodat kell neked nyujtania.látom, nem sikerül elvonatkoztatni, lehet én fogalmaztam rosszul.
undisputedly
vannak a peerek, mint szereplők az egyik példában. meg szeretnék szerezni a bizalmadat, a barátságodat, ez a cél. ezt el lehet nyerni úgy, hogy azonos az érdeklődési körötök, vagy csak jól tudtok kommunikálni egymást között, meg van, aki úgy próbálja meg, hogy vesz a büfében csipszet és Neked adja, ezek a lehetséges módszerek. de az utolsó, ha már nem érdeke, akkor nem Neked vesz csipszet, és pont leszar, mert már mást próbál megszerezni.
van a választás a való életben. a szereplők a pártok, a szavazatod megszerzése a cél. mindegyik párt elmondja, hogy hogyan képzeli el az általa megteremtendő világot. van, amelyikkel hasonló értékrendet vallasz, és van, aki nem az értékrendjével próbálja megszerezni a szavazatodat, hanem azzal, hogy pénzt ad ilyen-olyan formában. de ha a juttatásokat rétegeknek adja (és ezt ugye nem feltétlenül lehet megbontani, mert elvileg mindenki egyenlő, aki a hasonló feltételeknek megfelel), és úgy látja, hogy négy év múlva már másik réteget célszerű megcélozni, akkor nem leszel kedvezményezettje a rendszernek. de ha az értékrend alapján választasz, akkor jobb eséllyel leszel elégedett a választásoddal.
mindegy, ha nem megy át, akkor nem megy át.
slowmotion
Szerintem azert rossz a peldad ami szerint a gyereked is arra tanitod, hogy ahogyan partvalasztasnal, igy baratsagkotesnel se a penzt vagy anyagi hasznot nezze, hanem a bizalmat, mert a part(es rememyeid szerint aki az allamot iranyitja majd), az nem a baratod, aki a moralis/szocialis kielegulesedet keresi. Amikor azt mondom rossz, talan azt kellene mondanom, hogy en mas ertekek menten dontok, mint te.
Egy partnal szvsz valos szempont, hogy azt nezd, mit profitalsz anyagi ertelemben a hatalomra kerulesuknel, mig ha baratoknal teszed ezt akkor tobbnyire haszonleso ember vagy.
Egy part (amelybol allamiranyito tenyezot akarsz csinalni), azert felel, hogy a basic szuksegleteidet kielegitse. Kozszolgaltatasok mukodjenek (aram, gaz, viz, iskola, orvos), vagy az OK-nak meglegyen a keretrendszere, hogy biztositsa, a fizikai, erkolcsi stb integritasod (ne verjenek, oljenek meg, se allampolgar, se mas orszag hadereje stb) senki se fenyegesse jogtalanul stb.
Most ha elfogadod, hogy ezt mindegyik part hozza, teljesen esszeru, hogy azt nezed, melyik part alatt lesz tobb csereeszkozod ami kenyelmesebb es problemamentesebb eletet biztosit.
En azt naivitasnak erzem, hogy egy magyar partban azt keressem, hogy megbizhatok benne. A bizalom mit szul? Megbizok benne, de sz@rabb lesz pragmatikai szempontbol az eletem, akkor nem erek semmit a bizalommal.
De kulonbozoek vagyunk, ezert szep ez.
több mint 4 éve
Ezek teljesen esszeru es valos fenyegetesek, amiket nalunk ilyen teren tapsztaltabb jogalkotok ismertek fel, turbulensebb idokben, mint amiket ma elunk 😊Nem szoktál te ilyen naiv lenni …Dehogy.A kisebb közösségekben így is megvan az erkölcsi megbélyegzés, mert mindenki jól ismer mindenkit.Magyaran azert, hogy a leadott szavazatod miatt negativ hatrany erjen, amibe mindketto beleeesik. Ugyanis kisebb kozossegekben pl az erkolcsi megbelyegzes, a peer pressure is sarkalhatta volna arra az embert, hogy ne a sajat kivanalmai szerint szavazzon, tehat amit irtal, az nem teljesen helyes.A választójog nem azért titkos, hogy erkölcsileg ne bíráljanak, hanem hogy a győztes a hatalom birtokában ne büntesse a vesztesre szavazókat...Errol szerintem mar beszeltunk itt.persze. és itt jutunk el a mikro- és makroszintű szemlélet összeütközéséig.Persze, de ettol fuggetlenul megismetlem magam. Ha en ugya szavazok, hogy nekem es/vagy a csaladomnak anyagilag jobb/jo legyen, az nem feltetlenul esik egybe azzal, hogy az orszag felenek jobb/jo lesz-e.abba gondolj bele, hogy ez a mostani ellenzék az nem egy gondolkodás nélküli cselekvésre tartott banda, akinek az egyetlen inputot a nagyvezír táplálja be, hanem több párt (= több társadalmi réteg) együttműködésén alapszik.Miert lenne ongol?Amugy a 2/3 sem lehetetlen. A Fidesznek is csak feles tobbseg kellett hozza. Egy hatalomra jutas utani jo munkaval a valasztok 5 ev mulva jutalmazhatjak a baloldalt 2/3-al. (Remelem nem ez lesz a forgatokonyv 😀 )azért ez elég nagy öngól, már bocs.
undisputedly
slowmotion
Ez csak ket pelda.
undisputedly
slowmotion
undisputedly
viszont cserébe
nem.
slowmotion
undisputedly
ender1112
undisputedly
ender1112
undisputedly
csebi