Politika
64 feliratkozó
több mint 4 éve
Nem hiába volt egyik kedvenc tanárom az LLMen és elkepesztoen jó könyve van alkotmányjogi szempontból, amely múltba visszatekintve is elemez.Nagyon jó cikk köszi 😊 rengeteg jó mondat van benne, de az ellenzéki vezetőknek ennyi lenne a lényeg:
Most is sztem minden betűje arany és ajánlom figyelmébe mkinek, aki azt gondolja, hogy nincsen probléma a sima alkotmányozással. Sokkal szebben és bővebben megfogalmazza az én gondolataimat is:
telex.hu/belfold/2021/10/17/jakab-andras-alkotmanyjogasz-interju-feles-tobbseggel-alkotmanyozas-alaptorveny-semmis-polgarhaboru
csebi
“…..hogy ha alkotmányt szeretne módosítani az új többség, akkor tessék kétharmadot szerezni, ezt kell elérni, ez egy politikai feladat.”
Ilyen egyszerű.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve
Mellékesen: MzP szereplése a kutyáknak nagyon rossz hír, újra kell gondolniuk a komplett stratégiájukat mert MzP 10ezrével vett el most szavazatot tőlük, akik tavasszal nem rájuk fognak szavazni. Szóval nem hogy a parlament került messze, hanem az 1% is veszélyben van, ami az állami támogatáshoz kell.Kivéve, ha Dobrev nyer, mert akkor épp az ellenkezője az igaz, duplájára fog ugrani a támogatottságuk. Mellesleg mindezek ellenére nem hiszem, h az MKKP nagyon szomorú lenne, ha MZP lenne a győztes, azért az ő esetükben nem igazak a hagyományos politikai párt formulák/érdekek.
MC12
több mint 4 éve
Engem, mint laikust ez a két mondat megakasztott:Nem hiába volt egyik kedvenc tanárom az LLMen és elkepesztoen jó könyve van alkotmányjogi szempontból, amely múltba visszatekintve is elemez.Kurva jó dolgozatok fognak ebben a témában születni, kár, hogy nem most vagyok joghallgató, így nincs időm ezzel foglalkozni. Egyébként szerintem nem csak jogelméleti szempontokból kellene ezt megvizsgálni, hiszen ahogy Jakab András is mondta ő is ki tudna húzni belőle sok részt, amely szerinte antidemokratikus vagy nem fér össze a jogállami felfogásával. Ezek a részek pedig több nemzetközi szerződéssel és EU-s jogforrással is ellentétesek, innentől pedig írott normákra hivatkozva lehetne az alkotmány/sarkalatos törvények részeit módosítani/érvényteleníteni.
Most is sztem minden betűje arany és ajánlom figyelmébe mkinek, aki azt gondolja, hogy nincsen probléma a sima alkotmányozással. Sokkal szebben és bővebben megfogalmazza az én gondolataimat is:
telex.hu/belfold/2021/10/17/jakab-andras-alkotmanyjogasz-interju-feles-tobbseggel-alkotmanyozas-alaptorveny-semmis-polgarhaboru
csebi
A fő és legizgalmasabb kérdés itt ugye az lenne, hogy ki döntse el, hogy melyik szabály antidemokratikus és melyik nem.
Mindenesetre nekem nagyon izgalmas ez az egész. 😊
Jughead
- Miért pont kétharmaddal kell alkotmányozni?
- Mert ez van beleírva az Alaptörvény szövegébe.
Szerintem nagyon sok embernek az ebből fakadó belső ellentmondás okoz legalább is fejtörést.
Nem jogilag, hanem egyszerűen logikai alapon. Vagy nekem mint mérnöknek mondjuk folyamatszabályozási kérdésként. Van egy folyamat (az alkotmányozás), amit korlátozni akarok, de ez a korlát magába a folyamatba van beépítve. Nem külső korlát, hanem belső, vagyis ha a folyamat eléri ezt a korlátot, akkor onnantól már nem szabályozható semmilyen módon. Vagyis maga a korlát megszűnik létezni, és a folyamat elszabadul(hat).
Szerkesztette: Lecsó
több mint 4 éve
tippverseny, hogy ki nyer, és hány százalékkal? 😊 szerintem Dobrev, 54,6%-alMZP 53,8%
Löfli
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 4 éve
Nem lesznek napközbeni részeredmények csak este a végleges. Meh. A legizgibb részt veszik ki a dologból…
több mint 4 éve
Nem hiába volt egyik kedvenc tanárom az LLMen és elkepesztoen jó könyve van alkotmányjogi szempontból, amely múltba visszatekintve is elemez.Kurva jó dolgozatok fognak ebben a témában születni, kár, hogy nem most vagyok joghallgató, így nincs időm ezzel foglalkozni. Egyébként szerintem nem csak jogelméleti szempontokból kellene ezt megvizsgálni, hiszen ahogy Jakab András is mondta ő is ki tudna húzni belőle sok részt, amely szerinte antidemokratikus vagy nem fér össze a jogállami felfogásával. Ezek a részek pedig több nemzetközi szerződéssel és EU-s jogforrással is ellentétesek, innentől pedig írott normákra hivatkozva lehetne az alkotmány/sarkalatos törvények részeit módosítani/érvényteleníteni.
csebi
A fő és legizgalmasabb kérdés itt ugye az lenne, hogy ki döntse el, hogy melyik szabály antidemokratikus és melyik nem.
Mindenesetre nekem nagyon izgalmas ez az egész. 😊
több mint 4 éve
Persze, hogy nem 😊 meg azzal se hogy most nincs egyéni. Csak ez egy kényelmes magyarázat.Ami érdekes h 30% első fordulós szavazó lemorzsolodott ilyen olyan okból, és ez nem magyarázható szimplán a természetes lemorzsolodassal meg a jobbik passzivitasaval (ha tényleg passzivak maradtak).Ez nem hit kérdés hanem józan kampànystratégia. Az ország legelutasítottabb politikusával a hátad mögött nem számíthatsz nagy tömegekben bizonytalan szavazókra - hiszen nem véletlenül a legelutasítottabb. Ekkor pedig egyetlen stratégia marad: a bázis maximális mozgósítása és a remény, hogy a női mivoltod miatt be tudod húzni a bizonytalan nőket. És Dobrev erre is játszott, egészen nyíltan szart ő a centristákra, és szerintem nagy kampányban se ők lettek volna fókuszban - de ezt már sose tudjuk meg 😊Szóval de, MzP-nek nagy számban kell behúznia bizonytalan - centrista szavazókat hogy pótolja a kiesőket, míg Dobrevnek ezzel nem kellett volna foglalkoznia - mert azok eleve nem szavaztak volna rá, így számolni se kellett velük. Dobrev nem azzal akart nyerni, hogy behúz nagy arányban bizonytalanokat, hanem hogy a kutyákon kívüli összes ellenzékit elviszi szavazni akik 4 meg 8 éve szétszavatak meg az ellenzék bohóckodása miatt otthon maradt, fájdalom a centrum szavazók kívül estek volna a scope-ján 😊MC12Nem akarom újra kezdeni a vitátokat, csak ehhez megjegyezném, hogy ha Dobrev tényleg elhitte, hogy neki a teljes ellenzéket kell elvinnie, és ezt meg is tudja csinálni, akkor sokkal hülyébb, mint amilyennek feltételezem. 😊 A három jelölt közül éppen Dobrev az, akinek a legkisebb esélye lesz / lenne elvinni a teljes ellenzéket. Úgyhogy neki lesz / lenne a legnagyobb szüksége arra, hogy külső, semleges szavazókat nyerjen meg (vagy Fidesz szavazókat tartson otthon). Szerintem erre egyébként esélye se lenne, de ez már az én személyes véleményem. Az viszont úgy gondolom, hogy több, mint személyes vélemény, hogy Karácsony és MZP is sokkal könnyebben tudja megszólítani az ellenzéki szavazótábor egészét, mint Dobrev. (Ők sem a teljes tábort, mindegyik számára van elérhetetlen csoport, de messze Dobrevé a legnagyobb.)
peterk2005
Mellékesen: MzP szereplése a kutyáknak nagyon rossz hír, újra kell gondolniuk a komplett stratégiájukat mert MzP 10ezrével vett el most szavazatot tőlük, akik tavasszal nem rájuk fognak szavazni. Szóval nem hogy a parlament került messze, hanem az 1% is veszélyben van, ami az állami támogatáshoz kell.
MC12
csebi
több mint 4 éve
tippverseny, hogy ki nyer, és hány százalékkal? 😊 szerintem Dobrev, 54,6%-alEnyémet lásd tegnap este.
Löfli
több mint 4 éve
tippverseny, hogy ki nyer, és hány százalékkal? 😊 szerintem Dobrev, 54,6%-alMZP 57%
Löfli
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
tippverseny, hogy ki nyer, és hány százalékkal? 😊 szerintem Dobrev, 54,6%-al

https://www.facebook.com/ArizonaCardinalsHungary/
"Az életről sok mindent gondolok én jómagam is."
"Én nem gondolok semmit, uram."
Don't blink!
több mint 4 éve
Ami érdekes h 30% első fordulós szavazó lemorzsolodott ilyen olyan okból, és ez nem magyarázható szimplán a természetes lemorzsolodassal meg a jobbik passzivitasaval (ha tényleg passzivak maradtak).Ez nem hit kérdés hanem józan kampànystratégia. Az ország legelutasítottabb politikusával a hátad mögött nem számíthatsz nagy tömegekben bizonytalan szavazókra - hiszen nem véletlenül a legelutasítottabb. Ekkor pedig egyetlen stratégia marad: a bázis maximális mozgósítása és a remény, hogy a női mivoltod miatt be tudod húzni a bizonytalan nőket. És Dobrev erre is játszott, egészen nyíltan szart ő a centristákra, és szerintem nagy kampányban se ők lettek volna fókuszban - de ezt már sose tudjuk meg 😊Szóval de, MzP-nek nagy számban kell behúznia bizonytalan - centrista szavazókat hogy pótolja a kiesőket, míg Dobrevnek ezzel nem kellett volna foglalkoznia - mert azok eleve nem szavaztak volna rá, így számolni se kellett velük. Dobrev nem azzal akart nyerni, hogy behúz nagy arányban bizonytalanokat, hanem hogy a kutyákon kívüli összes ellenzékit elviszi szavazni akik 4 meg 8 éve szétszavatak meg az ellenzék bohóckodása miatt otthon maradt, fájdalom a centrum szavazók kívül estek volna a scope-ján 😊MC12Nem akarom újra kezdeni a vitátokat, csak ehhez megjegyezném, hogy ha Dobrev tényleg elhitte, hogy neki a teljes ellenzéket kell elvinnie, és ezt meg is tudja csinálni, akkor sokkal hülyébb, mint amilyennek feltételezem. 😊 A három jelölt közül éppen Dobrev az, akinek a legkisebb esélye lesz / lenne elvinni a teljes ellenzéket. Úgyhogy neki lesz / lenne a legnagyobb szüksége arra, hogy külső, semleges szavazókat nyerjen meg (vagy Fidesz szavazókat tartson otthon). Szerintem erre egyébként esélye se lenne, de ez már az én személyes véleményem. Az viszont úgy gondolom, hogy több, mint személyes vélemény, hogy Karácsony és MZP is sokkal könnyebben tudja megszólítani az ellenzéki szavazótábor egészét, mint Dobrev. (Ők sem a teljes tábort, mindegyik számára van elérhetetlen csoport, de messze Dobrevé a legnagyobb.)
peterk2005
Mellékesen: MzP szereplése a kutyáknak nagyon rossz hír, újra kell gondolniuk a komplett stratégiájukat mert MzP 10ezrével vett el most szavazatot tőlük, akik tavasszal nem rájuk fognak szavazni. Szóval nem hogy a parlament került messze, hanem az 1% is veszélyben van, ami az állami támogatáshoz kell.
MC12
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
Ez nem hit kérdés hanem józan kampànystratégia. Az ország legelutasítottabb politikusával a hátad mögött nem számíthatsz nagy tömegekben bizonytalan szavazókra - hiszen nem véletlenül a legelutasítottabb. Ekkor pedig egyetlen stratégia marad: a bázis maximális mozgósítása és a remény, hogy a női mivoltod miatt be tudod húzni a bizonytalan nőket. És Dobrev erre is játszott, egészen nyíltan szart ő a centristákra, és szerintem nagy kampányban se ők lettek volna fókuszban - de ezt már sose tudjuk meg 😊Szóval de, MzP-nek nagy számban kell behúznia bizonytalan - centrista szavazókat hogy pótolja a kiesőket, míg Dobrevnek ezzel nem kellett volna foglalkoznia - mert azok eleve nem szavaztak volna rá, így számolni se kellett velük. Dobrev nem azzal akart nyerni, hogy behúz nagy arányban bizonytalanokat, hanem hogy a kutyákon kívüli összes ellenzékit elviszi szavazni akik 4 meg 8 éve szétszavatak meg az ellenzék bohóckodása miatt otthon maradt, fájdalom a centrum szavazók kívül estek volna a scope-ján 😊MC12Nem akarom újra kezdeni a vitátokat, csak ehhez megjegyezném, hogy ha Dobrev tényleg elhitte, hogy neki a teljes ellenzéket kell elvinnie, és ezt meg is tudja csinálni, akkor sokkal hülyébb, mint amilyennek feltételezem. 😊 A három jelölt közül éppen Dobrev az, akinek a legkisebb esélye lesz / lenne elvinni a teljes ellenzéket. Úgyhogy neki lesz / lenne a legnagyobb szüksége arra, hogy külső, semleges szavazókat nyerjen meg (vagy Fidesz szavazókat tartson otthon). Szerintem erre egyébként esélye se lenne, de ez már az én személyes véleményem. Az viszont úgy gondolom, hogy több, mint személyes vélemény, hogy Karácsony és MZP is sokkal könnyebben tudja megszólítani az ellenzéki szavazótábor egészét, mint Dobrev. (Ők sem a teljes tábort, mindegyik számára van elérhetetlen csoport, de messze Dobrevé a legnagyobb.)
peterk2005
több mint 4 éve
Nem hiába volt egyik kedvenc tanárom az LLMen és elkepesztoen jó könyve van alkotmányjogi szempontból, amely múltba visszatekintve is elemez.Most is sztem minden betűje arany és ajánlom figyelmébe mkinek, aki azt gondolja, hogy nincsen probléma a sima alkotmányozással. Sokkal szebben és bővebben megfogalmazza az én gondolataimat is:
több mint 4 éve
Szóval de, MzP-nek nagy számban kell behúznia bizonytalan - centrista szavazókat hogy pótolja a kiesőket, míg Dobrevnek ezzel nem kellett volna foglalkoznia - mert azok eleve nem szavaztak volna rá, így számolni se kellett velük. Dobrev nem azzal akart nyerni, hogy behúz nagy arányban bizonytalanokat, hanem hogy a kutyákon kívüli összes ellenzékit elviszi szavazni akik 4 meg 8 éve szétszavatak meg az ellenzék bohóckodása miatt otthon maradt, fájdalom a centrum szavazók kívül estek volna a scope-ján 😊MC12Nem akarom újra kezdeni a vitátokat, csak ehhez megjegyezném, hogy ha Dobrev tényleg elhitte, hogy neki a teljes ellenzéket kell elvinnie, és ezt meg is tudja csinálni, akkor sokkal hülyébb, mint amilyennek feltételezem. 😊 A három jelölt közül éppen Dobrev az, akinek a legkisebb esélye lesz / lenne elvinni a teljes ellenzéket. Úgyhogy neki lesz / lenne a legnagyobb szüksége arra, hogy külső, semleges szavazókat nyerjen meg (vagy Fidesz szavazókat tartson otthon). Szerintem erre egyébként esélye se lenne, de ez már az én személyes véleményem. Az viszont úgy gondolom, hogy több, mint személyes vélemény, hogy Karácsony és MZP is sokkal könnyebben tudja megszólítani az ellenzéki szavazótábor egészét, mint Dobrev. (Ők sem a teljes tábort, mindegyik számára van elérhetetlen csoport, de messze Dobrevé a legnagyobb.)

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
De pont ez a "trumposság", a trumpi kommunikációs politizálás lényege (és vonatkoztassunk el az elnökként elkövetett faszságaitól, hibás döntéseitől), hogy könnyen kelt szimpátiát, olyanokban is, akik alapvetően nem érdeklődnek napi szinten a politika iránt, és olyanokban is, akik igen és a tökük tele van mindennel és mindenkivel. Meg olyanokban is, mint én, aki alapvetően pragmatikus komformista, és úgy tekint a közéletre, mint szórakozásra, nem úgy, mint vérre menő törzsi harcra.Sobri JóskaSzerintem Trumo nem attól "Trump", hogy könnyen kelt szimpátiát magával kapcsolatban. Egyrészt szerintem ez nem is igaz - legfeljebb csak úgy, ahogy mondjuk Gyurcsány is képes rá 😊 -, másrészt erre bizonyos mértékig minden politikus képes, hiszen ezért választják meg. De nem gondolom, hogy Trump - vagy Gyurcsány - ezért tudott volna győzni, illetve MZP ezért győzhetne. Ha Trump valamiben újat hozott, az a social media - ott elsősorban twitter - jelenlét, és ahogy azt a stábja tudatosan használta. A többit a helyzet adta hozzá. Jókor volt jó helyen. Ahogy MZP is. Egyszerűen jókor volt jó helyen. Fegyőr totális beégése, Jakab leszereplése a kampányban hagyott egy űrt, amit be tudott tölteni. Ha akár Fegyőr akár Jakab elfogadhatóan teljesít, MZP-nek esélye nem lett volna. És az a "flow" is, ami az első forduló után őt emelte a második helyre, az is inkább a jókor volt jó helyen-nek, mint a személyes varázsának, teljesítményének köszönhető. Ezt is a helyzet hozta. Az az eddig sokszínű - momentumos, jobbikos, egyéb - választói kereslet, amelyinke se Dobrev, se Karácsony nem tetszett, és szétterült illetve nem artikulálódott a rossz momentum/jobbik jelöltek miatt, MZP-ben talált egy közös jelöltet, és így már számban felértek a másik kettővel. Az előválasztás utáni mozgások alapján meg úgy néz ki, hogy Karácsonyét meg is előzte. Ennek minimális köze volt csak MZP személyiségéhez és kampány teljesítményéhez. Tulajdonképpen elég volt annyi, hogy kívülről jön, nem kötődik egyikhez sem, és nem baszta el nagyon.
Szerintem ha eljut oda, hogy valóban vezeti az ellenzéket jövő áprilisban, és lesznek választások, akkor tuti, hogy lesz MZP vs. Orbán vita, egy ilyen "buliból" nem hiszem, hogy Orbán ki akarna maradni, szerintem neki is bejön a "magyar Trump", és ha nem tudja megvenni, akkor le akarja majd győzni eképp is. Remélem meglátjuk.Sobri JóskaSzerintem Orbán kilométerekről fog elkerülni minden szemtől szembeni megmérettetést, de legyen igazad. Ha így alakulna, kíváncsi lennék arra a vitára nagyon. Nem is arra, hogy mit mondanak - nem tudnának mondani semmi újat -, hanem a dinamikájára. Hiánypótló lenne, nagyon elszoktunk attól, hogy politikusok egymással vitáznak. Átvette a helyét a hozzánk beszélve üzengetnek, ami egy sokkal könnyebb műfaj.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
pcworld.hu/pcwlite/szigoruan-korlatozna-az-arcfelismero-rendszerek-alkalmazasat-az-europai-parlament-300434.htmlaz van hogy attól függően mivel tanítod úgy azokat fogja jobban felismerni
"A testület szerint az ilyen rendszerek elterjedésével sérülhetnek az alapvető emberi jogok, valamint komolyan fennáll a diszkrimináció veszélye is, mivel az arcfelismerő algoritmusok nagyobb eséllyel azonosítják tévesen a kisebbségekhez (p. etnikai, LMBT) tartozó személyeket."
Mivan?😊
NB2
amerikában futottak abba bele hogy mivel kaukázusi embereken tanították így a feketéket összekeverte
de asszem ázsiaira szintén
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
pcworld.hu/pcwlite/szigoruan-korlatozna-az-arcfelismero-rendszerek-alkalmazasat-az-europai-parlament-300434.html"A testület szerint az ilyen rendszerek elterjedésével sérülhetnek az alapvető emberi jogok, valamint komolyan fennáll a diszkrimináció veszélye is, mivel az arcfelismerő algoritmusok nagyobb eséllyel azonosítják tévesen a kisebbségekhez (p. etnikai, LMBT) tartozó személyeket."
Mivan?😊
több mint 4 éve
csipkelli
4 010
Tipp: MZP 55 százalék, Dobrev 45 százalék (az érvényes szavazatok alapján).65-35. Kivégzés, de nincs 2/3.
nagylaza
több mint 4 éve
Tipp: MZP 55 százalék, Dobrev 45 százalék (az érvényes szavazatok alapján).Most néztem meg egy csütörtöki beszélgetést. Pulai András (Publicus) 60 százalékot, Ember Zoltán (Iránytű) 57 százalékot jósolt MZP-nek.
nagylaza
Hozzájuk képest visszafogott voltam.
Szerkesztette: nagylaza, főpohárnok
több mint 4 éve
Törölt felhasználó
Ezért állítom, hogy a mostani előválasztás bőven jó mérőfok arra, hogy kinek nagyobb az elutasítottsága a teljes ellenzéki táborban.De utóbbi példádban azt állítod, hogy van 400 ezer szavazó, aki van annyira protest, hogy ne menjen el MZP-re szavazni jövőre a Fidesz ellen, de annyira már nem, hogy most ne szavazott volna Dobrevre? Ez nagyon életszerűtlen (értelemszerűen nem a példaszámok miatt, ezt most félretéve). Maximum azzal lehetne érvelni, hogy Klára mostani kb. 300 ezer szavazójából 250 ezer a DK szekta, 50 ezer a protest, és amennyiben megszopatja a DK MZP-t a következő fél évben (ami azért igen kockázatos manőver lenne számunkra hosszútávon), akkor az a 250 ezer ember távolmarad a jövőévi választásoktól. A helyzetből adódóan, valamint az előválasztás utáni lehiggadás miatt az én véleményem szerint ez nem túl valószínű, és a DK szekta is nagyjából 80-90%-ban be fog tagozódni Viktor ellen, főleg, ha Feri is úgy akarja.Mivel homlokegyenest más mást gondolunk a választók dinamikájáról és a választási matekról így nincs sok értelme ezt a topicot folytatni, aki akarja, érti mit mondasz te vagy én.Ez jó, de a matek nem így működik. Tegyük fel, van 2,2 millió ellenzéki szavazó, abból 2 millió biztos összefogás szavazó, akinek mindegy, hogy ki nyeri az előválasztást, ezt mindketten be tudják húzni. Szerinted van 100 ezer protest szavazat MZP-re, szerintem van 100 ezer protest Gyurcsányra. Mit kéne akkor kompenzálnia MZP-nek? Valóban általánosságban tudjuk, de amikor olyan tipikusan kisujjeltartó, belpesti értelmiségi alakok nyilvánosan vállalják az MZP szavazatot mint a NoÁr, de még a Gulyás Marci is gondolkozik rajta, akkor valóban olyan sokan lennének? Holnap nyilvánvalóan ki fog derülni, hogy melyikünknek van igaza, ha holnap MZP nyer, akkor elég egyértelművé válik, hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz a protest szavazatok.A fentebbi dolgok nagy részében nem értünk egyet dehát istenem, több is veszett Mohácsnál 😊Összességében felesleges, mert az állításod az - nyilván ez a realitás -, hogy bármi is történjen a Fideszre és a választás kimenetelére gyakorlatilag nem lesz hatással.Ellenzéki szempontból egyáltalán nem volt felesleges. A második fordulóban az ellenzéki tábor két választás között dönt:Ez azért egy jó mondás, mert így visszajutunk oda, hogy az egész előválasztás felesleges, így arról minden vita is az, mzp “”jakobinusságától”” sem kell tartania az értelmiségnek, bármi történjen, Viktor nyer jövőre.MzP is csak politikus neki is volt elég hibája a múltban amit elő fognak szedni. És ő is össze lesz Gyurcsányozva, teljesen mindegy hogy hány gyereke van, vagy jár e vasárnap templomba. A Fidesz szavazókat ez nem érdekli, ők nem a Fideszre hanem ov-re szavaznak, tök 8 hogy a másik oldalon valami ultrakonzervatív jakobinus áll vagy Dobrev. A másik oldal érdekesebb mert ott nincs személyi kultusz - mínusz dk - és alapallításom, hogy a baloldali szavazó öntudatosabb - inkább elbuk egy választást de ő aztán nem szavaz erre vagy arra. (14’-18’)ezt nem ér. ezt azután akartam beírni, hogy MZP-t kihirdetik győztesnek holnap ...
MC12
csebi
Foldesi26
- Dobrev maximalizálja a rendes választáson az ellenzéki szavazók számát és a bizonytalanok közül valószínűleg a nők egy részét és ennyi. Mögé nem állnak nagy számosságban bizonytalanok (Gyurcsány) - de közel minden ellenzéki szavazót elvitt volna az urnákhoz.
- MzP - elvileg - meg tud szólítani egy - elvileg - jelentő számú bizonytalan réteget ÉS el tudja vinni az ellenzéki szavazók jó részét az urnákhoz - de nem annyit, mint Dobrev.
Na most a kérdés az lesz, ha MzP lesz, hogy azok akik balról nem mennek el miatta - és lesz ilyen, szerintem 2-3-4% - azt tudja e pótolni a mitikus “bizonytalan szavazó”rétegből.
Egyébként mindkét út egy eléggé izgalmas topic és bármelyik is győz most, de kikap jövőre, a másik vért fog hányni, hogy “megmondtukhogyamásikkellettvolnamertakkornyerunk” 😊
MC12
Ez a két állítás, főleg így párban, a félreértése az elmúlt 1 hétnek. MZP szavazóinak nagy része Gyurcsány protest szavazat, amely szavazatok jövőre Dobrev győzelme esetén jobb esetben a kutyáknál landolnak, rosszabb esetben otthon maradnak, az extrémebbek leszavaznak Viktorra. Minimum egál a Gyurcsány és MZP protest szavazatok száma, nem pedig az egyik oldalon nulla a másiknál 2-3-4%. A centrum szavazók többsége - akik lehetnek 100-200 ezren - nem szavazna Gyurcsányra, míg MZP-re simán. MZP-nek nem kell pótolnia semmit Dobrevhez képest, erről szól az az analógia, hogy ő esélyesebb lehet Viktor ellen, mivel kisebb az elutasítottsága, mint Gyurcsánynak.
Foldesi26
Azonban hogy kisebb az elutasítottsága ezt csak általában tudjuk. Azt tudjuk, hogy mondjuk a centrum szavazók között, meg mondjuk a zöld szavazók között kisebb igen. És MzP elutasítottsága belpesten? A dk táborban? A kőszoci táborban? Az ateista - eltartottkisujju értelmiségi táborban? Erről semmit nem tudunk, de van egy feltételezésem, hogy viszonylag nagy.
Szóval de, MzP-nek nagy számban kell behúznia bizonytalan - centrista szavazókat hogy pótolja a kiesőket, míg Dobrevnek ezzel nem kellett volna foglalkoznia - mert azok eleve nem szavaztak volna rá, így számolni se kellett velük. Dobrev nem azzal akart nyerni, hogy behúz nagy arányban bizonytalanokat, hanem hogy a kutyákon kívüli összes ellenzékit elviszi szavazni akik 4 meg 8 éve szétszavatak meg az ellenzék bohóckodása miatt otthon maradt, fájdalom a centrum szavazók kívül estek volna a scope-ján 😊
MC12
Amúgy sokan írják cinikusan, hogy Messiásvárás van az ellenzéknél MZP személyében, aminek érti az ember az élét, de elvitathatatlan, hogy a szavazásoknak van egy lélektana, ahol az esélyesség (hívhatjuk kormányváltó hangulatnak is) érzése nagyon elviheti egy irányba a szavazókat. Emiatt az esélyesség miatt bukott meg a Karácsony MZP javára, és emiatt az esélytelenség miatt bukott meg teljesen Fegyőr ezen az előválasztáson. Ez pedig egy Orbán elleni csörtében MZP-t inkább segítheti, mint Dobrevet, ezt is jelenti a bizonytalanok megszólítása Gyurcsány elutasítottsága és a centrumban való elhelyezkedés mellett.
Foldesi26
Egy dologra reagálnék: holnap este az égvilágon semmit nem tudunk meg, ami a mai diskurzusunkat befolyásolná. Mert azt már tudjuk:
Nem ment el kb. 200 ezer biztosan ellenzéki szavazó a második körben szavazni, és elment kb. 200 ezer olyan, akiről - hacsak nem Dobrev nyer - az ellenzék semmit nem tud. Nem tudja, hogy ők most baloldali fiatalok vagy centrum-fiatalok akik, mivel bárhol lehetett szavazni az első körrel ellentétben, most elmentek, vagy kiábrándult jobboldaliak vagy akármi.
És az, hogy nem ment el 200k ellenzéki szavazó, el kell hogy gondolkodtassa az ellenzéki kampánycsapatot.
Ebből viszont nem szűrhető le semmiféle protest arány. Ha jövő tavasszal nem megy el 400 ezer baloldali egy jobboldali min. Elnök jeloltre leszavazni, közel sem biztos, hogy MzP tud 400k bizonytalant - simán lehet, és az is lehet hogy nem, nem tudjuk.
MzP egy high risk - high reward az ellenzéknek.
MC12
Szerk.: Viszont MZP szavazatainak (legyen szintén kb. 300 ezer) szerintem jelentős százaléka biztosan nem megy el jövőre leszavazni Dobrevre. Ezért állítom, hogy a mostani előválasztás bőven jó mérőfok arra, hogy kinek nagyobb az elutasítottsága a teljes ellenzéki táborban.
Foldesi26
És erre égettek el pár száz milliót,meg húztak le politikusokat a klotyón?a holdudvar köszöni szépen.....😀
több mint 4 éve
Tipp: MZP 55 százalék, Dobrev 45 százalék (az érvényes szavazatok alapján).
több mint 4 éve
Törölt felhasználó
Hidd el, tisztában vagyok a platóni, vagy akár az arisztotelészi etikával. 😉Ugyan jól elbeszélgetsz magaddal, de ha megengeded, hozzászólnék.Az ellenzék 2022-es célmondata a "túllépni a lustaságon" kellene, hogy legyen.....még, ha "nyer" is.....akár veszítenek, akár nyernek, nagyon komoly következményei lesznek....elsősorban rájuk.én csak egy arisztotelészi erényt ajánlottam anno vala legott sok éve is (nem itt), de most is, most itt: mértékletesség....a kormánypárti HOLDUDVARNAK anyagilag, az ellenzéki holdudvarnak: érzelmileg...Az EU legszegényebb országa is a világ leggazdagabb országai közé tartozik, de az összes ország első felébe mindenképp.Régi vita ez. Mihez viszonyítunk? Persze: az általad említett Libanonhoz, Venezuelához vagy pl. Fekete-Afrika sok országához képest jól állunk, de akár még Ukrajnához képest is. Ha ezt vesszük alapul, akkor szánalmas minden panaszunk. Csak éppen Magyarország az Európai Unió tagja. Márpedig Magyarország nagy része az unió legszegényebb régiói közé tartozik.Alaplogika: ha azt mondod, hogy az ország romokban, vagy arra utalsz, hogy alapvetően szarul élünk, akkor ezt megcáfolja, ha mutatsz egy viszonylag nagy csoportot, akikre nem igaz az eredeti állítás. És nem igazolja az, ha mondasz egy olyan csoportot akikre mégis igaz.És ha mész egy kört bármelyik plázában, akkor se az a kép fog realizálódni, hogy romok közt élünk.Ellenben: ha a Cserehátban teszel egy kört, akkor az a kép fog realizálódni, hogy romokban élünk. És tudnék még más vidékeket is mondani.
Sobri Jóska
nagylaza
Olyan ez, mintha azt mondaná valaki, hogy Magyarországon csak férfiak élnek, én azzal cáfolom, hogy mondjuk a kozmetikák, női ruhaboltok közönsége és a rosszlányok 2000 női kurva hirdetője csupa magyarországi nő, mire te azzal okoskodsz bele, hogy de ott van a Vasas NB2-es focicsapata, ott tényleg csak férfiak vannak.
Magyarország szerencsére kurva messze van attól, hogy azt lehessen mondani, hogy romokban van.
Sobri Jóska
nagylaza
De ez szerintem se lényeges, mert ez nem egy verseny, attól senki se lesz boldog, ha megelőzi Benint, se boldogtalan ha kikap Japántól, mindenkinek a saját komfortérzete a mérvadó, és az alapállítás nem egy viszonyítás volt, hanem az, hogy romokban van e Magyarország.
És erre mondom: kurvára nincs.
Írigylem azt, aki képes annyira kevés infóval rendelkezni a világról, hogy azt hiszi mi itt szarul élünk.
Nem élünk szarul, de tény, lehetne jobban is élni, de egyénileg is, országszinten is jól élünk, legalábbis nekem, és a nagy többségnek van hol aludnom, tudok hideget, meleget csinálni, ha akarok, van folyóvíz, angolwc, sokféle egészséges, finom étel, rengeteg csaj, a boltok tele a legújabb szórakoztató elektronikai cikkekkel, a legdivatosabb ruhákkal, van közoktatás annak, akinek gyereke van, van közegészségügy, az időseknek van nyugdíj, van sportolási lehetőség, de még véleménynyilvánítási, szervezkedési, cégalapítási szabadság is, lehet lakástulajdonom, autóm, állatom, utazhatok küföldre nyaralni, ha akarok, mehetek bulizni, ihatok alkoholt, dohánozhatok, megtanulhatok nyelveket, festeni vagy gitározni, tanulhatok szakmát vagy bármit, van korlátozás nélküli internet, szabadon elolvashatok bármit, sőt, még az épp aktuális életveszélyes vírus ellen oltást is kaptam tök ingyen, időben, sikeresen.
Nagyon nagyon messze vagyunk a romoktól.
Sobri Jóska
a jakobínus hevítettség nem vezet sehova, ill. csak a káoszba. Ha ez KELL a népnek, ám legyen. Meglátjuk.
Komolyan nem értem. Az érzelmi túfűtöttséget, az emocionális beállítottságot megértem a frusztráció miatt. Elvégre 12 év. De nem értem, mihez kezdenének ezzel az országgal, társadalommal? Szvsz ez a 12 év a baloldali pártok, s értelmiségi holdudvaruk csődje. A baloldali értelmiség és gazdasági, kulturális holdudvaruk csődje. 12 év alatt nem voltak képesek megszervezni egy Ferenc testvértől mentes, 21. sz.d-i baloldali (az vajonmi amúgy?) klasszik baloldali pártot, amikor a peremfeltételek adottak voltak/vannak....csak dolgozni kellene....persze, ahhoz lusták vagyunk.....így nem megy egy ellenzéki párt.....sem....
Gaius
intellektuális lustaság, renyheség....EZ a baloldal "értelmiségének" én aki fő jellemzője....még ideológiákat, gondolatokat is importál, képtelen saját, koherens eszmerendszer kiépítésére......lebénult "értelmiség"....aki képtelen diskurzusra, csak bélyegez......márpedig a tolerancia hiányzik az intellektuális pezsgéshez, diskurzusokhoz....😀
Gaius
Ne haragudj, de vicces, hogy a baloldalnak címzed jótanácsként az érzelmi mértékletességet, mint erényt, őket jellemzed, mind érzelmileg túlfűtött politikai oldalt. A kormánypártnak meg anyagi mértékletességet javasolsz, ami gondolom nálad annyit jelent, hogy lopjanak kicsit kevesebbet, ha már erényekről beszélünk...
Megvallom őszintén nem is értem sokszor a mondandód lényegét, pedig nem tartom magam olyan valakinek, aki ha nem olvas el 3-szor csendben és lassan egy általános szöveget, akkor nem érti meg.
Ellenben az igazság szerintem az, hogy a mértékletesség lehet erény egyeseknél, de lehet hátrány is. A mai baloldal (világszinten) híján van az érzelmeknek. Minden politikai célt a ráció oldaláról közelít meg, még olyanokat is, ami szinte lehetetlen megértetni emberekkel pusztán logikusan (lásd pl gyermekéhezés felszámolása, stb.), vagy legalább is könnyebb lenne érzelmi alapon. Nem hiába papolnak róla a farizeusok, akiknek néha mutatni kell valamit ezekből az erényekből, még ha nem is állandóan, mert akkor nem lenne idő más "fontos" dolgokra.
Nem lehet politizálni érzelmek nélkül, ezt a jobboldal is felfedezte magának úgy nagyjából a múlt század végén, ezért élünk az identitáspolitikusok Kánaánjában, ahol a jobboldal szinte csak érzelmi húrokat penget. Mindig félni kell valakitől (érzelmi húr No.1), mindig gyűlölni kell valakit (érzelmi húr No.2), stb, ahol a tolerancia vagy az együttérzés az jellemhiba, ellenben az irigység és az önzés az erény. Közben a ráció, mint hajtóerő megmarad a kapitalizmus úthengerének, mert ott aztán tényleg nincs helye az érzelmeknek. Még a végén megsajnálunk valakit, és nem merjük elütni.
A baloldal ezzel szemben megpróbál annyira racionális maradni, hogy már maga sem érti, mit akar. Ráadásul azoknál meg hiányzik a ráció, akiket meg kellene győzni a baloldali politika helyességéről. Ezért nem is értik meg sokan. Ne tévesszen meg pl MZP érzelmi túlfűtöttsége. Ő (is) jobboldali.
Szóval én veled ellentétben azt mondom: Több érzelmet a baloldali politikába. 😊
Amúgy a mértékletesség, mint erény Platón "találmánya".
Lecsó
Nem érzelemmentességről beszéltem, hanem arról, hogy az ún. "baloldali" szereplőknek nem ártana kicsit visszább venni a jakobinus hevületből. Így is vissza fog ütni sztem, akár DK nyer, akár MZP.
A mai magyar "baloldal" és a racionalitás.....
több mint 4 éve
Ma három szavazósátrat láttam Bp-en a nap különböző szakában (a Nyugati téren, a Moszkva téren és a Sváb-hegyen, a Fogaskerekű végállomásánál). Mindháromnál sor állt, még este is.
több mint 4 éve
De utóbbi példádban azt állítod, hogy van 400 ezer szavazó, aki van annyira protest, hogy ne menjen el MZP-re szavazni jövőre a Fidesz ellen, de annyira már nem, hogy most ne szavazott volna Dobrevre? Ez nagyon életszerűtlen (értelemszerűen nem a példaszámok miatt, ezt most félretéve). Maximum azzal lehetne érvelni, hogy Klára mostani kb. 300 ezer szavazójából 250 ezer a DK szekta, 50 ezer a protest, és amennyiben megszopatja a DK MZP-t a következő fél évben (ami azért igen kockázatos manőver lenne számunkra hosszútávon), akkor az a 250 ezer ember távolmarad a jövőévi választásoktól. A helyzetből adódóan, valamint az előválasztás utáni lehiggadás miatt az én véleményem szerint ez nem túl valószínű, és a DK szekta is nagyjából 80-90%-ban be fog tagozódni Viktor ellen, főleg, ha Feri is úgy akarja.Mivel homlokegyenest más mást gondolunk a választók dinamikájáról és a választási matekról így nincs sok értelme ezt a topicot folytatni, aki akarja, érti mit mondasz te vagy én.Ez jó, de a matek nem így működik. Tegyük fel, van 2,2 millió ellenzéki szavazó, abból 2 millió biztos összefogás szavazó, akinek mindegy, hogy ki nyeri az előválasztást, ezt mindketten be tudják húzni. Szerinted van 100 ezer protest szavazat MZP-re, szerintem van 100 ezer protest Gyurcsányra. Mit kéne akkor kompenzálnia MZP-nek? Valóban általánosságban tudjuk, de amikor olyan tipikusan kisujjeltartó, belpesti értelmiségi alakok nyilvánosan vállalják az MZP szavazatot mint a NoÁr, de még a Gulyás Marci is gondolkozik rajta, akkor valóban olyan sokan lennének? Holnap nyilvánvalóan ki fog derülni, hogy melyikünknek van igaza, ha holnap MZP nyer, akkor elég egyértelművé válik, hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz a protest szavazatok.A fentebbi dolgok nagy részében nem értünk egyet dehát istenem, több is veszett Mohácsnál 😊Összességében felesleges, mert az állításod az - nyilván ez a realitás -, hogy bármi is történjen a Fideszre és a választás kimenetelére gyakorlatilag nem lesz hatással.Ellenzéki szempontból egyáltalán nem volt felesleges. A második fordulóban az ellenzéki tábor két választás között dönt:Ez azért egy jó mondás, mert így visszajutunk oda, hogy az egész előválasztás felesleges, így arról minden vita is az, mzp “”jakobinusságától”” sem kell tartania az értelmiségnek, bármi történjen, Viktor nyer jövőre.MzP is csak politikus neki is volt elég hibája a múltban amit elő fognak szedni. És ő is össze lesz Gyurcsányozva, teljesen mindegy hogy hány gyereke van, vagy jár e vasárnap templomba. A Fidesz szavazókat ez nem érdekli, ők nem a Fideszre hanem ov-re szavaznak, tök 8 hogy a másik oldalon valami ultrakonzervatív jakobinus áll vagy Dobrev. A másik oldal érdekesebb mert ott nincs személyi kultusz - mínusz dk - és alapallításom, hogy a baloldali szavazó öntudatosabb - inkább elbuk egy választást de ő aztán nem szavaz erre vagy arra. (14’-18’)ezt nem ér. ezt azután akartam beírni, hogy MZP-t kihirdetik győztesnek holnap ...
MC12
csebi
Foldesi26
- Dobrev maximalizálja a rendes választáson az ellenzéki szavazók számát és a bizonytalanok közül valószínűleg a nők egy részét és ennyi. Mögé nem állnak nagy számosságban bizonytalanok (Gyurcsány) - de közel minden ellenzéki szavazót elvitt volna az urnákhoz.
- MzP - elvileg - meg tud szólítani egy - elvileg - jelentő számú bizonytalan réteget ÉS el tudja vinni az ellenzéki szavazók jó részét az urnákhoz - de nem annyit, mint Dobrev.
Na most a kérdés az lesz, ha MzP lesz, hogy azok akik balról nem mennek el miatta - és lesz ilyen, szerintem 2-3-4% - azt tudja e pótolni a mitikus “bizonytalan szavazó”rétegből.
Egyébként mindkét út egy eléggé izgalmas topic és bármelyik is győz most, de kikap jövőre, a másik vért fog hányni, hogy “megmondtukhogyamásikkellettvolnamertakkornyerunk” 😊
MC12
Ez a két állítás, főleg így párban, a félreértése az elmúlt 1 hétnek. MZP szavazóinak nagy része Gyurcsány protest szavazat, amely szavazatok jövőre Dobrev győzelme esetén jobb esetben a kutyáknál landolnak, rosszabb esetben otthon maradnak, az extrémebbek leszavaznak Viktorra. Minimum egál a Gyurcsány és MZP protest szavazatok száma, nem pedig az egyik oldalon nulla a másiknál 2-3-4%. A centrum szavazók többsége - akik lehetnek 100-200 ezren - nem szavazna Gyurcsányra, míg MZP-re simán. MZP-nek nem kell pótolnia semmit Dobrevhez képest, erről szól az az analógia, hogy ő esélyesebb lehet Viktor ellen, mivel kisebb az elutasítottsága, mint Gyurcsánynak.
Foldesi26
Azonban hogy kisebb az elutasítottsága ezt csak általában tudjuk. Azt tudjuk, hogy mondjuk a centrum szavazók között, meg mondjuk a zöld szavazók között kisebb igen. És MzP elutasítottsága belpesten? A dk táborban? A kőszoci táborban? Az ateista - eltartottkisujju értelmiségi táborban? Erről semmit nem tudunk, de van egy feltételezésem, hogy viszonylag nagy.
Szóval de, MzP-nek nagy számban kell behúznia bizonytalan - centrista szavazókat hogy pótolja a kiesőket, míg Dobrevnek ezzel nem kellett volna foglalkoznia - mert azok eleve nem szavaztak volna rá, így számolni se kellett velük. Dobrev nem azzal akart nyerni, hogy behúz nagy arányban bizonytalanokat, hanem hogy a kutyákon kívüli összes ellenzékit elviszi szavazni akik 4 meg 8 éve szétszavatak meg az ellenzék bohóckodása miatt otthon maradt, fájdalom a centrum szavazók kívül estek volna a scope-ján 😊
MC12
Amúgy sokan írják cinikusan, hogy Messiásvárás van az ellenzéknél MZP személyében, aminek érti az ember az élét, de elvitathatatlan, hogy a szavazásoknak van egy lélektana, ahol az esélyesség (hívhatjuk kormányváltó hangulatnak is) érzése nagyon elviheti egy irányba a szavazókat. Emiatt az esélyesség miatt bukott meg a Karácsony MZP javára, és emiatt az esélytelenség miatt bukott meg teljesen Fegyőr ezen az előválasztáson. Ez pedig egy Orbán elleni csörtében MZP-t inkább segítheti, mint Dobrevet, ezt is jelenti a bizonytalanok megszólítása Gyurcsány elutasítottsága és a centrumban való elhelyezkedés mellett.
Foldesi26
Egy dologra reagálnék: holnap este az égvilágon semmit nem tudunk meg, ami a mai diskurzusunkat befolyásolná. Mert azt már tudjuk:
Nem ment el kb. 200 ezer biztosan ellenzéki szavazó a második körben szavazni, és elment kb. 200 ezer olyan, akiről - hacsak nem Dobrev nyer - az ellenzék semmit nem tud. Nem tudja, hogy ők most baloldali fiatalok vagy centrum-fiatalok akik, mivel bárhol lehetett szavazni az első körrel ellentétben, most elmentek, vagy kiábrándult jobboldaliak vagy akármi.
És az, hogy nem ment el 200k ellenzéki szavazó, el kell hogy gondolkodtassa az ellenzéki kampánycsapatot.
Ebből viszont nem szűrhető le semmiféle protest arány. Ha jövő tavasszal nem megy el 400 ezer baloldali egy jobboldali min. Elnök jeloltre leszavazni, közel sem biztos, hogy MzP tud 400k bizonytalant - simán lehet, és az is lehet hogy nem, nem tudjuk.
MzP egy high risk - high reward az ellenzéknek.
MC12
Szerk.: Viszont MZP szavazatainak (legyen szintén kb. 300 ezer) szerintem jelentős százaléka biztosan nem megy el jövőre leszavazni Dobrevre. Ezért állítom, hogy a mostani előválasztás bőven jó mérőfok arra, hogy kinek nagyobb az elutasítottsága a teljes ellenzéki táborban.
Szerkesztette: Foldesi26
több mint 4 éve
Valószínüleg igazad van 😊Közjogilag valóban tét nélküli, nulla jogi kötőereje van, sima szimpátiaszavazásosdi. Csak ugye lehetőséget adott a fentebb leírtak megtörténtére, MZP végérvényesen beemelődött a mainstream ellenzékbe, ráadásul párttámogatás nélkül, ez visszafordíthatatlan hozadéka a történteknek.Ez a része oké, de attól még ez az egész előválasztósdi egy tét nélküli valami 😁Igazából én továbbra sem értem ezt az előválasztós hisztit 😊Hivatalosan ennyi.
Javítsatok ki bátran, ha tévedek és rosszul tudom, de itt most annyi a fennforgás, hogy Klárika vagy MZP legyen majd az összellenzéki összefogás miniszterelnökjelöltje.
warr_b
De vak vagy ha nem látod, hogy az elmúlt 12 évben most először mozdulnak meg olyanok, akik okádnak a politikától, hogy MZP valóban újfajta politikus, az első itthon, aki elkapta a trumpi populista vonalat, aki párttámogatás nélkül, önnön karizmájának erejénél fogva berobbant a mainstreambe, hogy elindult egyfajta remény-flow, hogy az ellenzék nem a világ balfaszainak gyülekezete, és ehhez kellett ez az előválasztás, amit kvázi meghackelt MZP.
Erről szól most ez a történet.
Sobri Jóska
Persze a maga módján érdekes és szórakoztató, de úgy néz ki szokás szerint nem én vagyok a célközönség 😄
warr_b
Illetve mivel te nem Fidesz-szavazó vagy, rühelled Orbánt, így elméletileg pedig te lennél a célcsoport, csak valahogy nem kapott el a dolog.
Sobri Jóska
Tét nélküli dolgok nem szoktak különösebben izgatni, nem fecsérlem ilyenekre az időmet, energiámat 🙂

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"