Politika
65 feliratkozó
több mint 5 éve
9 olyan eset, ami eljut a nyilvánosságig, mert pont van ott egy-kettő-három kamera, de mennyi lehet ahol nincs. Úgy sejtem erre nem lesz pontos statisztika, de egyébként ha 1 valakit ártatlanul lőnek le, már az sem tetszik.Klaci79Az utóbbi mondatodban van a lényeg szerintem. Felejtsük el a rasszizmust, ez nem azzal összefüggő probléma. Egyszerűen egy nyugati plurális társadalomban, ahol olyan polgári jogok vannak amilyenek - mindenki számára! nő, férfi, bűnöző vagy Teréz Anya, mindegy -, nem tartható az az érv, hogy a "rendőr a saját életét féltve tüzel". Ilyen egy a saját polgárjogaira, demokráciájára büszke államban egyszerűen nem lehetne. Egyrészt az a rendőr aki fél, az ne menjen rendőrnek. Másrészt az az állam aki büszke a polgárjogaira, az oldja meg, hogy a rendőri szakma ne legyen ennyire rizikós. Millió eszköze van erre egy államnak, szociális intézkedésektől oktatás / nevelésen át a megfelelő védő felszerelésig.
(Persze ez is egy olyan probléma, ami akkor szokott felszínre törni, amikor valami lövöldözés van. És ilyenkor ahogy a fekete polgárjogi mozgalmakból is előjön a szélsőség, hisztéria, úgy a rendfenntartói feladatokkal kapcsolatban is. A "viszont" videók, amikben rendőröket lőnek szitává is ritka, szélsőséges esetek. Szűk területekre igaz, hogy komoly a gond, ott oldják meg, hogy jobb legyen a helyzet. Rövid távon pénzzel, paripával, lehetőleg védekezést erősítve, ne lövöldözve. Hosszabb távon meg a gettó eltüntetésével. Általában véve viszont a rendőr legyen rendfenntartó, ne polgárok között grasszáló katona. Ez legyen a rendőri képzés, oktatás alapja, ez legyen hangsúlyozva. Aki kommandóst akar játszani - vannak ilyen emberek is, ha a rendszer vevő rá - az menjen inkább kommandósnak, ne rendőrnek.)

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Előtte volt egy Nagy Reccs.Ősrobbanás?Nyilván mindig van kontextus, de attól még ami történt megtörtént.azért a semmiből visszatevéshez kellett Oszama is, mert emlékeim szerint a WTC meg az ezt követő háborúzgatás, meg annak a származékos hatásai verték föl annyira az olajárakat, hogy a ruszkik a nagyon szar gazdasági helyzetből ki tudtak lábalniDe időben is, térben is közelebb van.kismacska egy Castro/Peron típushoz képestAmúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?Orbán.
warr_b
Aki egy országot haza tud vinni, be tud szabályozni, úgy, hogy ezután még (minimum) kétszer kap kétharmadot, az több is mint nagy formátumú igazi politikus.
Sobri Jóska
sutianap
Vagyis nem kell messze menni a kritériumok teljesítéséhez.
De Putyin is nagy formátum, ahogy a semmiből viszatette Oroszországot a térképre, még ha ez a forma nem is túl népszerű Oroszországon kívül.
Sobri Jóska
slowmotion
1.VH és világválság nélkül se lett volna New Deal, vagy Szabadságharc nélkül Kiegyezés, vagy a forradalom nélkül Napoleon, Római Birodalom nélkül Nagy Károly, ésatöbbi.
A történelemben elég kevés kontextus, előzmény, ok nélküli dolog van. Talán egy se.
Sobri Jóska
csebi
több mint 5 éve
Ősrobbanás?Nyilván mindig van kontextus, de attól még ami történt megtörtént.azért a semmiből visszatevéshez kellett Oszama is, mert emlékeim szerint a WTC meg az ezt követő háborúzgatás, meg annak a származékos hatásai verték föl annyira az olajárakat, hogy a ruszkik a nagyon szar gazdasági helyzetből ki tudtak lábalniDe időben is, térben is közelebb van.kismacska egy Castro/Peron típushoz képestAmúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?Orbán.
warr_b
Aki egy országot haza tud vinni, be tud szabályozni, úgy, hogy ezután még (minimum) kétszer kap kétharmadot, az több is mint nagy formátumú igazi politikus.
Sobri Jóska
sutianap
De Putyin is nagy formátum, ahogy a semmiből viszatette Oroszországot a térképre, még ha ez a forma nem is túl népszerű Oroszországon kívül.
Sobri Jóska
slowmotion
1.VH és világválság nélkül se lett volna New Deal, vagy Szabadságharc nélkül Kiegyezés, vagy a forradalom nélkül Napoleon, Római Birodalom nélkül Nagy Károly, ésatöbbi.
A történelemben elég kevés kontextus, előzmény, ok nélküli dolog van. Talán egy se.
Sobri Jóska
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 5 éve
Nyilván mindig van kontextus, de attól még ami történt megtörtént.azért a semmiből visszatevéshez kellett Oszama is, mert emlékeim szerint a WTC meg az ezt követő háborúzgatás, meg annak a származékos hatásai verték föl annyira az olajárakat, hogy a ruszkik a nagyon szar gazdasági helyzetből ki tudtak lábalniDe időben is, térben is közelebb van.kismacska egy Castro/Peron típushoz képestAmúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?Orbán.
warr_b
Sobri Jóska
sutianap
Sobri Jóska
slowmotion
több mint 5 éve
azért a semmiből visszatevéshez kellett Oszama is, mert emlékeim szerint a WTC meg az ezt követő háborúzgatás, meg annak a származékos hatásai verték föl annyira az olajárakat, hogy a ruszkik a nagyon szar gazdasági helyzetből ki tudtak lábalniDe időben is, térben is közelebb van.kismacska egy Castro/Peron típushoz képestAmúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?Orbán.
warr_b
Sobri Jóska
sutianap
Sobri Jóska
több mint 5 éve
De a moralitás az szubjektív, azt a győztesek kodifikálják utólag.Rajongani nem is kell, de szerintem az államférfi és tehetséges politikus között éppen az az egyik alapvető különbség, hogy előbbi morálisan is átviszi a minimumra rakott lécet. Ezen a rostán a Putyin, Ping félék kiesnek. Ha nem esnének, akkor Hitlert is ide kéne venni, mert nagy hatása aztán volt a világra, és politikusnak rendkívül tehetséges volt.Amúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?Magyarország: Horn Gyula
warr_b
Egyesült Királyság: Thatcher
Németország: Adenauer
USA: Reagan
Oroszország: Putyin
Franciaország: Mitterrand
Kína: Teng Hsziao-Ping
Törökország: Atatürk
Egyik sem erkölcsi minősítés, nem azt jelenti, hogy rajonganék egyikért, vagy másikért.
Régebben is írtam már erről itt:
bowl.hu/forum/egyeb-temak/politika/1756755
Kampman
peterk2005
Nem te vagy én. Ezért az nem lehet valid szempont.
több mint 5 éve
Talán egyszer pont veled beszéltük, én sem a rendszer szintű rasszizmusban hiszek, hanem abban, hogy van néhány (jó sok) rasszista minden oldalról és sajnos ez a rendőrség körében éppúgy megvan, mint az egyszerű állampolgárok közöttÉn a Show Me A Hero sorozatot láttam most, ami jól megmutatja ennek az emberi szintjét, hogy a rendszerszintű rasszizmus az valójában ösztönös xenofóbia, ami fehérre, feketére egyaránt jellemző. Vagyis nem a rendőrségnel vagy a hivatalokban van jelen, hanem mindenhol, a teljes társadalom minden szegletében.9 olyan eset, ami eljut a nyilvánosságig, mert pont van ott egy-kettő-három kamera, de mennyi lehet ahol nincs. Úgy sejtem erre nem lesz pontos statisztika, de egyébként ha 1 valakit ártatlanul lőnek le, már az sem tetszik.Igen van szoros kapcsolatom, de nyilvan nem fogom az orrosra kotni 😊Szerintem fuss neki meg egyszer, lehet, hogy az zavart meg, hogy egy-ket elutestol eltekintve probaltam rendesen fogalmazni, nem pedig az altalad megszokott nyelvjarasban 😊Egy mellékes kérdés, ha megendeged: neked van valamilyen amerikai kötődésed? Úgy értem valami komoly, nem "tanultam/dolgoztam/jártam ott", vagy a nagybácsim ott él, hanem te ott élsz, a gyereked ott él, állampolgár vagy, stb?
Ha megteszed, nagy esellyel sikerulhet ertelmezni, hogy eppen azt fejtegetem, a bal oldalon elmaradt a nagyleptu populista forradalom, es ott kis lepesekkel tortenik most mindaz, ami 2016-tol kezdve idaig tortent a republikanusoknal. Ez nem zarja ki azt, hogy Biden lett a -nevleges- jelolt, ettol a ketto meg megfer egymas mellett.undisputedly
Azért kérdezem, mert oké, hogy mindenkinek vannak szimpátiái, de baszki az USA fél glóbusznyira van. Általában az embert - engem pl. - nagyjából 0%-ban (na jó, legyen 0.5%) érdekel, hogy akár csak Nyugat-Európában éppen ki nyer és ki veszít, te viszont amióta megjelentél itt tavasszal a fekete fickó lelövése óta, olyan hévvel kampányolsz BLM, balos progresszívek (adja isten "komcsik" lol), és BIden ellen, közben olyan vakon és eltökélten véded ezt a Trump féle rezsimet, mintha valahol Alabamában születtél és nőttél fel volna, konföderációs zászlóval a szobádban a fejed fölött. 😀
Tényleg érdekelne, mert jómagamról is azt gondolom, hogy elég határozott világképem van, és bele is szoktam állni a vitákba, de ezzel együtt is, most csak azért érdekel kicsit jobban, hogy ki fog novemberben nyerni - de most is mondjuk a 0.5% helyett max. 10%-nyira), mert egyszerűen Trumpot emberileg rühellem, Nem csak nem szimpatikus - olyannal tele van a politika, és a saját privát személyes és üzleti életem is, és simán elvagyok velük -, hanem tuti teliben a "ha meglátom szájba verném" típus. Politikusból kettő kórincál manapság ilyen, az egyik Trump, a másik Gyurcsány. MIndkettő emberi értelemben hányinger. A politikai hovatartozásuk innentől kezdve nem is érdekel.
Szóval mitől vagy ennyire hevesen - nem is tudom mi? - törzs-republikánus? Trumpista?
peterk2005
Amugy erdekes, szerintem en altalaban az esszeruseg vagy a double standard felol fogom meg a hozzaszolasaimat, nem igazan erzem "hevesnek" magam, foleg az itteni politika topik altalanos hangvetelehez kepest (multkor pl toled is eleg "heves" reakcio jott)
Nem hiszem, hogy Trumpista lennek attol, hogy a policyjait kedvezobbnek erzem, mint Bidenet. Emberileg hasonlo kategoriaba sorolom oket, szoval innen nezve a politikaja gyumolcse iranti kedvezo ertekitelet inkabb pragmatizmus. A kommunizmust mar hevesen gyulolom, valoban, de aki nem, annak meg nem igazan erdekel a velemenye, mar ami a szemelyemet illeti, hiszen 0 legitimacioja nalam.
Maga a rendori eroszak es a rendszerszintu rasszizmus kerdese azert szult belolem ennyi kommentet (amik 90%-ban reagalasok), mert itt mindig csak az egyik oldal lett feltarva, fel sztorikkal, felrevezeto videokkal stb.
(Ezeken tul tartom azt is, hogy szerintem nincs rendszer szintu rasszizmus a rendorsegen belul. Evente kb. a 250 millio 16 evnel idosebb USA allampolgar 2%-a szembesul olyan rendori intezkedessel ahol "fenyegetesnek" vagy eroszaknak van kiteve. Az kb. 5 millio ember (gondolom vannak akik tobbszor is, de azt engedjuk el az egyszeruseg kedveert). Az eroszakos bunelkovetok fele kb. fekete ferfi, szoval a populacio aranyos szamolas messze alulbecsli azt a szamot amit keresek, de igy is mondjuk legyen a 12%, az 700 ezer ember fekete embert jelent aki olyan intezkedes ala lett vonva ahol kemenyebben felleptek ellene a rendorok. Ez 2015-os adat, de hasznaljuk ugy, mintha kb. jo lenne 2019-re is. Nos abban az evben 9 fegyvertelen feketet lottek le a rendorok.
700 ezerbol 9 olyan eset, akit fegyvertelenul artalmatlanitottak. Az mennyi, 0,001%?
Na nalam nem itt kezdodik a rendszerszintu rasszizmus ha rendori eroszakrol van szo, marpedig ugye a feketek elleni police brutality es artatlanok lelovese, megfojtasa valtotta ki a diskurzust. Persze ezt a szamot lehetne meg ide-oda dontogetni, de nagysagrendileg biztosan kozel jar a valos kephez.
undisputedly
Bár egyébként nem vita tárgya, hogy a színes bőrű lakosság messze felülreprezentált az erőszakos vagy éppen a kábítószeres bűncselekmények elkövetői között, de azért ez egy komoly társadalmi problémára is rávilágít, amivel Amerikában sokat foglalkoznak. Vagyis ugye annak vizsgálata, hogy egy színes bőrű gyermek születésénél mennyi esélye van annak, hogy sorsa rosszra fog fordulni. Ráadásul ezt már azzal hordozza magában, hogy színes, pont mint nálunk a cigányok. Hiába vennének fel valaki roma származásút hozzánk, az első alkalmakkor biztosan megnézném az öltözőben a pénztárcám.
Most nézem épp a Last Chance U című sorozatot...elég kemény, hogy próbálnak a felszínen maradni az általában fekete srácok Oakland-ben.
Klaci79
Sobri Jóska
több mint 5 éve
Valóban nem, de a politikus “nagyságát” politikai koordinátarendszerben kell mérni, nem gazdaságiban.Végülis komoly teljesítmény volt az olaj világpiaci árát az egekbe verni, akkor ja. 😊De időben is, térben is közelebb van.kismacska egy Castro/Peron típushoz képestAmúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?Orbán.
warr_b
Sobri Jóska
sutianap
Sobri Jóska
Csak félig vicces, mert egyébként tényleg nem sokat csinált. Nincsenek gazdasági, szociális, kultúrális, vagy nagypolitikai tettei amit pozitívan fel lehetne hozni. Oroszország azért került a térképre, mert a válságuk után jó volt a nyersanyag ár. Egyébként nincs semmi, csak gáz-óriásvállalatok. Ha lett volna valami gazdasági reform féle, akkor ma már látni kéne a kínaihoz, dél-koreaihoz hasonlóan kiemelkedő vállalatokat a tech, energetika (nem szénhidrogén vagy atom alapú), vagy pénzügy, szolgáltatások, stb. területén. De nincs semmi.
(Ettől függetlenül tehetséges politikus. De a tehetséges politikus nem egyenlő az államférfival, és ez volt a kérdés.)
peterk2005
Ahogy mondjuk Churchillnek se a gazdasági intézkedései a felmagasztalandóak, értékelendőek, hanem a politikaiak.
Putyin politikailag rakta vissza a 90-es években megcsicskult Oroszországot a térképre.
több mint 5 éve
Rajongani nem is kell, de szerintem az államférfi és tehetséges politikus között éppen az az egyik alapvető különbség, hogy előbbi morálisan is átviszi a minimumra rakott lécet. Ezen a rostán a Putyin, Ping félék kiesnek. Ha nem esnének, akkor Hitlert is ide kéne venni, mert nagy hatása aztán volt a világra, és politikusnak rendkívül tehetséges volt.Amúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?Magyarország: Horn Gyula
warr_b
Egyik sem erkölcsi minősítés, nem azt jelenti, hogy rajonganék egyikért, vagy másikért.
bowl.hu/forum/egyeb-temak/politika/1756755
Kampman

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Én a Show Me A Hero sorozatot láttam most, ami jól megmutatja ennek az emberi szintjét, hogy a rendszerszintű rasszizmus az valójában ösztönös xenofóbia, ami fehérre, feketére egyaránt jellemző. Vagyis nem a rendőrségnel vagy a hivatalokban van jelen, hanem mindenhol, a teljes társadalom minden szegletében.9 olyan eset, ami eljut a nyilvánosságig, mert pont van ott egy-kettő-három kamera, de mennyi lehet ahol nincs. Úgy sejtem erre nem lesz pontos statisztika, de egyébként ha 1 valakit ártatlanul lőnek le, már az sem tetszik.Igen van szoros kapcsolatom, de nyilvan nem fogom az orrosra kotni 😊Szerintem fuss neki meg egyszer, lehet, hogy az zavart meg, hogy egy-ket elutestol eltekintve probaltam rendesen fogalmazni, nem pedig az altalad megszokott nyelvjarasban 😊Egy mellékes kérdés, ha megendeged: neked van valamilyen amerikai kötődésed? Úgy értem valami komoly, nem "tanultam/dolgoztam/jártam ott", vagy a nagybácsim ott él, hanem te ott élsz, a gyereked ott él, állampolgár vagy, stb?
Ha megteszed, nagy esellyel sikerulhet ertelmezni, hogy eppen azt fejtegetem, a bal oldalon elmaradt a nagyleptu populista forradalom, es ott kis lepesekkel tortenik most mindaz, ami 2016-tol kezdve idaig tortent a republikanusoknal. Ez nem zarja ki azt, hogy Biden lett a -nevleges- jelolt, ettol a ketto meg megfer egymas mellett.undisputedly
Azért kérdezem, mert oké, hogy mindenkinek vannak szimpátiái, de baszki az USA fél glóbusznyira van. Általában az embert - engem pl. - nagyjából 0%-ban (na jó, legyen 0.5%) érdekel, hogy akár csak Nyugat-Európában éppen ki nyer és ki veszít, te viszont amióta megjelentél itt tavasszal a fekete fickó lelövése óta, olyan hévvel kampányolsz BLM, balos progresszívek (adja isten "komcsik" lol), és BIden ellen, közben olyan vakon és eltökélten véded ezt a Trump féle rezsimet, mintha valahol Alabamában születtél és nőttél fel volna, konföderációs zászlóval a szobádban a fejed fölött. 😀
Tényleg érdekelne, mert jómagamról is azt gondolom, hogy elég határozott világképem van, és bele is szoktam állni a vitákba, de ezzel együtt is, most csak azért érdekel kicsit jobban, hogy ki fog novemberben nyerni - de most is mondjuk a 0.5% helyett max. 10%-nyira), mert egyszerűen Trumpot emberileg rühellem, Nem csak nem szimpatikus - olyannal tele van a politika, és a saját privát személyes és üzleti életem is, és simán elvagyok velük -, hanem tuti teliben a "ha meglátom szájba verném" típus. Politikusból kettő kórincál manapság ilyen, az egyik Trump, a másik Gyurcsány. MIndkettő emberi értelemben hányinger. A politikai hovatartozásuk innentől kezdve nem is érdekel.
Szóval mitől vagy ennyire hevesen - nem is tudom mi? - törzs-republikánus? Trumpista?
peterk2005
Amugy erdekes, szerintem en altalaban az esszeruseg vagy a double standard felol fogom meg a hozzaszolasaimat, nem igazan erzem "hevesnek" magam, foleg az itteni politika topik altalanos hangvetelehez kepest (multkor pl toled is eleg "heves" reakcio jott)
Nem hiszem, hogy Trumpista lennek attol, hogy a policyjait kedvezobbnek erzem, mint Bidenet. Emberileg hasonlo kategoriaba sorolom oket, szoval innen nezve a politikaja gyumolcse iranti kedvezo ertekitelet inkabb pragmatizmus. A kommunizmust mar hevesen gyulolom, valoban, de aki nem, annak meg nem igazan erdekel a velemenye, mar ami a szemelyemet illeti, hiszen 0 legitimacioja nalam.
Maga a rendori eroszak es a rendszerszintu rasszizmus kerdese azert szult belolem ennyi kommentet (amik 90%-ban reagalasok), mert itt mindig csak az egyik oldal lett feltarva, fel sztorikkal, felrevezeto videokkal stb.
(Ezeken tul tartom azt is, hogy szerintem nincs rendszer szintu rasszizmus a rendorsegen belul. Evente kb. a 250 millio 16 evnel idosebb USA allampolgar 2%-a szembesul olyan rendori intezkedessel ahol "fenyegetesnek" vagy eroszaknak van kiteve. Az kb. 5 millio ember (gondolom vannak akik tobbszor is, de azt engedjuk el az egyszeruseg kedveert). Az eroszakos bunelkovetok fele kb. fekete ferfi, szoval a populacio aranyos szamolas messze alulbecsli azt a szamot amit keresek, de igy is mondjuk legyen a 12%, az 700 ezer ember fekete embert jelent aki olyan intezkedes ala lett vonva ahol kemenyebben felleptek ellene a rendorok. Ez 2015-os adat, de hasznaljuk ugy, mintha kb. jo lenne 2019-re is. Nos abban az evben 9 fegyvertelen feketet lottek le a rendorok.
700 ezerbol 9 olyan eset, akit fegyvertelenul artalmatlanitottak. Az mennyi, 0,001%?
Na nalam nem itt kezdodik a rendszerszintu rasszizmus ha rendori eroszakrol van szo, marpedig ugye a feketek elleni police brutality es artatlanok lelovese, megfojtasa valtotta ki a diskurzust. Persze ezt a szamot lehetne meg ide-oda dontogetni, de nagysagrendileg biztosan kozel jar a valos kephez.
undisputedly
Bár egyébként nem vita tárgya, hogy a színes bőrű lakosság messze felülreprezentált az erőszakos vagy éppen a kábítószeres bűncselekmények elkövetői között, de azért ez egy komoly társadalmi problémára is rávilágít, amivel Amerikában sokat foglalkoznak. Vagyis ugye annak vizsgálata, hogy egy színes bőrű gyermek születésénél mennyi esélye van annak, hogy sorsa rosszra fog fordulni. Ráadásul ezt már azzal hordozza magában, hogy színes, pont mint nálunk a cigányok. Hiába vennének fel valaki roma származásút hozzánk, az első alkalmakkor biztosan megnézném az öltözőben a pénztárcám.
Most nézem épp a Last Chance U című sorozatot...elég kemény, hogy próbálnak a felszínen maradni az általában fekete srácok Oakland-ben.
Klaci79
több mint 5 éve
Végülis komoly teljesítmény volt az olaj világpiaci árát az egekbe verni, akkor ja. 😊De időben is, térben is közelebb van.kismacska egy Castro/Peron típushoz képestAmúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?Orbán.
warr_b
Sobri Jóska
sutianap
Sobri Jóska
Csak félig vicces, mert egyébként tényleg nem sokat csinált. Nincsenek gazdasági, szociális, kultúrális, vagy nagypolitikai tettei amit pozitívan fel lehetne hozni. Oroszország azért került a térképre, mert a válságuk után jó volt a nyersanyag ár. Egyébként nincs semmi, csak gáz-óriásvállalatok. Ha lett volna valami gazdasági reform féle, akkor ma már látni kéne a kínaihoz, dél-koreaihoz hasonlóan kiemelkedő vállalatokat a tech, energetika (nem szénhidrogén vagy atom alapú), vagy pénzügy, szolgáltatások, stb. területén. De nincs semmi.
(Ettől függetlenül tehetséges politikus. De a tehetséges politikus nem egyenlő az államférfival, és ez volt a kérdés.)

több mint 5 éve
Amúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?Magyarország: Horn Gyula
warr_b
több mint 5 éve
9 olyan eset, ami eljut a nyilvánosságig, mert pont van ott egy-kettő-három kamera, de mennyi lehet ahol nincs. Úgy sejtem erre nem lesz pontos statisztika, de egyébként ha 1 valakit ártatlanul lőnek le, már az sem tetszik.Igen van szoros kapcsolatom, de nyilvan nem fogom az orrosra kotni 😊Szerintem fuss neki meg egyszer, lehet, hogy az zavart meg, hogy egy-ket elutestol eltekintve probaltam rendesen fogalmazni, nem pedig az altalad megszokott nyelvjarasban 😊Egy mellékes kérdés, ha megendeged: neked van valamilyen amerikai kötődésed? Úgy értem valami komoly, nem "tanultam/dolgoztam/jártam ott", vagy a nagybácsim ott él, hanem te ott élsz, a gyereked ott él, állampolgár vagy, stb?
peterk2005
undisputedly
több mint 5 éve
elég ha a németek hisznek benne.egyébként nem hiszek a Merkel féle német centrumú unióbanpeterk2005Látsz más reális opciót?
Gogo
több mint 5 éve
egyébként nem hiszek a Merkel féle német centrumú unióbanpeterk2005Látsz más reális opciót?
I swung a saber and I was a young Hussar
"Theirs not to make reply, / Theirs not to reason why, / Theirs but to do and die."
több mint 5 éve
De időben is, térben is közelebb van.kismacska egy Castro/Peron típushoz képestAmúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?Orbán.
warr_b
Sobri Jóska
sutianap
több mint 5 éve
Amúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?MI a nagy formátumú kritériuma? Ha Roosevelt / Churchill, akkor régen vót ilyen, mert ahhoz alkalom is kell, mondjuk egy világháború. 😊
warr_b
Államférfinek/nak minősíthető politikus kritériumait - nem lóg bele valamilyen szélsőségbe, politikai elvei és céljai is vannak, nem csak hatalmi, az emberi és politikai morális kereteinek van metszete, és amit csinált az értelmesen koherensnek tekinthető - szerintem többen is tudták teljesíteni nemrégiben is. Az USA-ban pl. az idősebb Bush vagy Obama. Európában jelenleg Merkelt ide sorolom. Hangsúlyozom, nincs hiba nélküli politikus, egyik se tökéletes. Hibázik mindenki bőven, csak ha le tud(ott) tenni eleget az asztalra, akkor a történelem kegyesen szokott viselkedni, elfelejtve a hibákat. Nem is olyan nagy baj ez. Lényeg a lényeg, hogy Merkel nálam államférfi - vagy államasszony, vagy hogy is nevezzem 😊 - kategória. Én személyesen nem szeretem több okból sem, de német szempontból nehéz belekötni. És kb. reggelire megeszi az összes jelenlegi európai politikust. Az EU pártiak - beleértve engem is - bánatára, mert egyébként nem hiszek a Merkel féle német centrumú unióban. Ebben ez a maximum .... aminek a vége az lehet, hogy ennyi se lesz.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

több mint 5 éve
Hat persze ...Dehát elmondják, leírják naponta, hogy Orbán korrupt, tolvaj, hazug, dilettáns, sugalmaznak, összemosnak, csúsztatnak, tényként közölnek bizonyíthatatlan vélelmezéseket, igazolhatatlan feltételezéseket. Nem olvasol ellenzéki sajtót?a probléma ezzel az, hogy a törvény előtti egyenlőség nem valósul meg. elviekben persze igen, talán a büntetés összege is lehet ugyanakkora egyik oldalra, mint másikra, csak ha ugyanezt mondjuk elmondják Tóniról vagy neadj' isten Vityáról, akkor annyi idő alatt ment volna le a nyomozati-tárgyalási-ítélkezési-feljebbviteli fázis büntetésbehajtással együtt, amennyi idő alatt itt a nyomozás elrendelését sem voltak hajlandóak aláírni.444.hu/2020/08/26/a-birosag-itelete-alapjan-a-tenyeknek-hamarosan-5-percen-at-kell-helyreigazitania-magatDehát pont ez a lényege, pont ezért csinálják.
Az undorító ebben, hogy adófizetők pénzén most 2.5 milliót odaadnak ugyan neki, de már oly rég volt, nem lesz ennek semmi értelme. Ha a bíróság ilyen súlyos esetben eltiltaná a foglalkozásától a szerkesztőt vagy a bemondót, talán többet nem lenne tele a tv hányadék emberekkel.
Klaci79
Mert a szabályozás olyan, amilyen, kiírtanak valakit, aztán rá pár évre, amikor a kiszemelt már rég partvonalon kívülre került, vagyis legyőzték, akkor el lehet intézni egy bocsánatkéréssel, meg valami pimf összeggel. Ami akkorra már teljesen irreleváns.
Tudod, tetszettek volna forradalmat csinálni...
Sobri Jóska
kiváló propagandagépezet van itt kérem, erre még Oroszország anyuskában is csak tapsolni tudnak.
slowmotion
A különbség inkább az, hogy a kormányoldal nem igazán indít helyreigazítási pereket, arányaiban sokkal kevesebbet.
Amelyek egyébként ugyanolyan lassan folynak le.
Sobri Jóska
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 5 éve
Ez legalább szavazáson alapul: www.ranker.com/crowdranked-list/the-most-important-leaders-in-world-history
Bár mondjuk Cézár túl elől van. Jézust meg paréj dolog ilyen helyen szerepeltetni.
több mint 5 éve
kismacska egy Castro/Peron típushoz képestAmúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?Orbán.
warr_b
Sobri Jóska

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 5 éve
Amúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?Orbán.
warr_b
több mint 5 éve
Amúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?Periklész
warr_b
több mint 5 éve
Amúgy ha már itt tartunk, szerintetek ki volt az utolsó nagy formátumú, igazi államférfi, politikus (természetesen nőt is ér mondani, csak az államnő hülyén hangzik 🤣)?

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 5 éve
Átírják, nem is olyan gránit szilárdságú mint a miénk!!! 🤣🤣🤣Mi akadályozza meg a demokratákat, hogy tutira menjenek, Biden "önként" visszalép ősszel, és a semmiből előhúzzák Obama-t mondjuk? 😊Alkotmány?
FLZOLI
csipkelli
több mint 5 éve
Igen, de az egész Obama jelenség az együtt értelmezhető.Mi akadályozza meg a demokratákat, hogy tutira menjenek, Biden "önként" visszalép ősszel, és a semmiből előhúzzák Obama-t mondjuk? 😊A misellre gondolsz?
FLZOLI
Wester