Politika
49 feliratkozó
több mint 13 éve
Rendeletalkotási joga nem csak választott képviselőknek van/volt/lesz nálunk és külhonban sem.egyet is értünk meg nem is
Mert miniszterelnök(i rendelet) esetén még a pártra úgy szavazol, hogy tudod ki a jelölt. De a miniszterek esetében ez nem igaz. Őt az elnök úr (asszony) váltja kénye kedve szerint. És a pártja érdekei szerint, de ez mindegy most.
Vagy a Nemzeti Bank elnökét sem választod. Ő azért elég speckó körben hoz rendeleteket. D akkor is van joga.
Vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél sem választunk senkit.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak is akartak adni (decemberben), aztán ez sztem meg is valósult azóta.
ulpianus
a minisztériumok maguk is a politika szerves részei, a miniszterek a rendeletalkotásukért viselnek politikai felelősséget, előveheti őket a kormányfő, szívathatja őket hétről hétre a parlament az el nem fogadott interpellációkkal
Egy NMHH, egy GVH vagy egy MNB vezetőjének a kinevezése lehet hogy a politikához kötődik, ám ezt követően autonóm szervként működnek, és nincsenek meg azok a direkt eszközök, amikkel a "választott politikának" beleszólása lenne a dolgaikba (az informális dolgokat most hagyjuk)
De a fő érvem az még, hogy a törvény erősebb a rendeletnél.ennyi
ulpianus

több mint 13 éve
Rendeletalkotási joga nem csak választott képviselőknek van/volt/lesz nálunk és külhonban sem.Mert miniszterelnök(i rendelet) esetén még a pártra úgy szavazol, hogy tudod ki a jelölt. De a miniszterek esetében ez nem igaz. Őt az elnök úr (asszony) váltja kénye kedve szerint. És a pártja érdekei szerint, de ez mindegy most.
Vagy a Nemzeti Bank elnökét sem választod. Ő azért elég speckó körben hoz rendeleteket. D akkor is van joga.
Vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél sem választunk senkit.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak is akartak adni (decemberben), aztán ez sztem meg is valósult azóta.
Az önkormányzatoknál választod a rendeletalkotót még, ha nem nézzük a vezetőn kívül azokat, akik az érdemi munkát végzik.
De a fő érvem az még, hogy a törvény erősebb a rendeletnél. ÉS a törvényt a parlament alkotja. Vagyis nem fordulhat elő, hogy egy rendeletet ha például nem tetszik a választott hölgyeknek uraknak, nem tudnának ignorálni akár azonnal. Úgy értem az én választói jogom, vagy annak értéke nem sérül ebben a formában.

Állat vagyok, ami enni kér...
több mint 13 éve
húhaNincs ebben semmi extra, a Ptk is kimondja, hogy ha a joggal való visszaélés nyilatkozat megtagadásában áll, akkor bizonyos feltételek mellett a bíróság ítélettel is pótolhatja azt.És ugye azokról a bíróságokról van szó, amit épp most alakítgat a kormány....apeszos
Lehet hogy a bíróságot nem a nép választja, de a törvényt illik az önkormányzatoknak is betartaniuk.atapapa

több mint 13 éve
Nincs ebben semmi extra, a Ptk is kimondja, hogy ha a joggal való visszaélés nyilatkozat megtagadásában áll, akkor bizonyos feltételek mellett a bíróság ítélettel is pótolhatja azt.És ugye azokról a bíróságokról van szó, amit épp most alakítgat a kormány....
Lehet hogy a bíróságot nem a nép választja, de a törvényt illik az önkormányzatoknak is betartaniuk.atapapa
több mint 13 éve
😀ha a trágyalásom sikere múlna rajta, lehet hogy alulmúlnálak 😉atapapaAz freudi elgépelés volt.ulpianus
Nem választott embereknek hogy a jó büdös fenébe lehet rendeletalkotási jogot adni?????gdavid"A kormányhivatal kezdeményezheti a bíróságnál a helyi önkormányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége elmulasztásának megállapítását."
Nincs ebben semmi extra, a Ptk is kimondja, hogy ha a joggal való visszaélés nyilatkozat megtagadásában áll, akkor bizonyos feltételek mellett a bíróság ítélettel is pótolhatja azt.
Lehet hogy a bíróságot nem a nép választja, de a törvényt illik az önkormányzatoknak is betartaniuk.

több mint 13 éve
Az a baj, hogy sok ilyen apróság van, amin értelmetlen fennakadni. Ha egyiken sem érdemes, akkor tulajdonképpen jó ez az egész, nem?Idézet egy másik fórumból. Volt több is, mind erről szólt, de ez volt a legenyhébb...
2011-04-20 07:39:12 #2Valahogy mindíg sikerül mindent az elmúlt 8 évvel magyarázni?
Ez az alkotmány nem egypárti, a magyar parlament fogadta el. A demokratikus választáson az elmúlt 8 év kritikán aluli kormányzása miatt háttérbe szorult az MSZP és az SZDSZ. Érdekes mára okosak lettek, minden jobban tudnának.
De tény, hogy egy valamihez értenek (továbbra is): a hazudozáshoz. Ugyanis önmagukat zárták ki az alkotmányozásból, cserben hagyva ezzel választóikat!
Elég szemét bagázs!
több mint 13 éve
Matolcsyt sem választottad meg aztán elég fontos pozícióban van. Sőt, Bajnait még annyira sem szavazta meg senki aztán mégis ő volt a nagyfőnök. Ezen az apróságon szerintem értelmetlen fennakadni.

több mint 13 éve
"A kormányhivatal kezdeményezheti a bíróságnál a helyi önkormányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége elmulasztásának megállapítását (a fővárosi és a megyei kormányhivatal vezető is alkothat passzust)" by apeszos.Nem választott embereknek hogy a jó büdös fenébe lehet rendeletalkotási jogot adni????? Ez alapvetően ellentmond a képviseleti demokrácia alapjainak! Felelősség nélküli döntéshozatal? Most komolyan ezek hol végezték a jogi egyetemet, mert hogy jogtörit és alkotmányjogot nem tanultak az biztos. A "legszebb" mondjuk az az egészben, hogy ezt mint zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtotta be a zember, akinek már nem olyan fontos, hogy időben otthon legyen és ezért S8-as Audival kelljen járnia, mert rájött, hogy egy A6-sal is ugyanannyi időbe telik az út, ha betartja a szabályokat (vagy csak gáznak érezte, hogy rájöttek, hogy havi 600e forintért bérelnek neki egy autót).
Ott voltam Szakmázgató születésénél :cool:
több mint 13 éve
ha a trágyalásom sikere múlna rajta, lehet hogy alulmúlnálak 😉atapapaAz freudi elgépelés volt.

Állat vagyok, ami enni kér...
több mint 13 éve
Pedig valószínű, hogy ha 2014-ig teljesen egysávos, minden egyéb korrekciótól és kedvezménytől mentes szja-t akarnak (leszámítva a gyerekkedvezményt), akkor az adójóváírás kivezetését most fogják meglépni és nem a választások előtt(i évben).

több mint 13 éve
Törölt felhasználó
természetesen egysávos. sőt. 300 000 alatt 70%, fölötte 13%. Igazi piacélénkítő konzervatív lépés lenne.Hm, érdekes... persze ha igaz.Majd gondolom jön a kommunikációs bravúr, hogy igazából a kormány ezzel is a szegények és elesettek pártján van.zinedine5
Jövőre nem szja-csökkentés lesz, hanem emelésGogo
OT!
több mint 13 éve
Hm, érdekes... persze ha igaz.Majd gondolom jön a kommunikációs bravúr, hogy igazából a kormány ezzel is a szegények és elesettek pártján van.
Jövőre nem szja-csökkentés lesz, hanem emelésGogo
több mint 13 éve
Hm, érdekes... persze ha igaz.Jövőre nem szja-csökkentés lesz, hanem emelés
I swung a saber and I was a young Hussar
"Theirs not to make reply, / Theirs not to reason why, / Theirs but to do and die."
több mint 13 éve
Javarészt arra irányul az egész, hogy fent tartsák a saját hatalmukat választások után is. Ha újra ők nyernek jó, ha nem akkor is ők döntenek szinte mindenben, hisz az irányító és kontroll szervek irányítása pártkatonák bebetonozásával a markukban van. A fő cél ez volt szerintem, mert bár vannak benne jó dolgok is, de elenyésző.A mai bírósági tárgyaláson a védők pultjára kikészítve várt minket egy-egy ibolyaszín/lila kitűzhető szalag,melyet a bírók is viseltek a talárjukon. Gondolom nem kell elmagyaráznom, hogy miért!nem elsősorban a te kommentedre, de innen jutott eszembe.
Persze én rögtön felraktam, nehogy már ezen múljon a védencemre kiszabott szabadságvesztés tartama! 😊vadibandi
elég szégyen, hogy így bele akarnak/tudnak szólni egy elvileg független szerv ügyeibe, de sajna megtehetik. de az, hogy a híradóban úgy szerepel, hogy "a bírák és ügyészek jogviszonya a nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn, mint mindenki másnak" (???) az túlzás. ennyire ne nézzék már hülyének a népet, az emberek 80%-a dolgozik nyugdíjazás után, erre azzal mossák az agyukat, hogy háhháá most már a bírók sem dolgozhatnak 70 éves korig. elkeserítő ez az egész..brk
több mint 13 éve
A mai bírósági tárgyaláson a védők pultjára kikészítve várt minket egy-egy ibolyaszín/lila kitűzhető szalag,melyet a bírók is viseltek a talárjukon. Gondolom nem kell elmagyaráznom, hogy miért!nem elsősorban a te kommentedre, de innen jutott eszembe.
Persze én rögtön felraktam, nehogy már ezen múljon a védencemre kiszabott szabadságvesztés tartama! 😊vadibandi
elég szégyen, hogy így bele akarnak/tudnak szólni egy elvileg független szerv ügyeibe, de sajna megtehetik. de az, hogy a híradóban úgy szerepel, hogy "a bírák és ügyészek jogviszonya a nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn, mint mindenki másnak" (???) az túlzás. ennyire ne nézzék már hülyének a népet, az emberek 80%-a dolgozik nyugdíjazás után, erre azzal mossák az agyukat, hogy háhháá most már a bírók sem dolgozhatnak 70 éves korig. elkeserítő ez az egész.
több mint 13 éve
ha a trágyalásom sikere múlna rajta, lehet hogy alulmúlnálak 😉A legszervilisebb talpnyaló vagyok, elismerem.vadibandigyurcsányista!haromtdehogy, mdf-esatapapa

több mint 13 éve
A legszervilisebb talpnyaló vagyok, elismerem.dehogy, mdf-esatapapaA mai bírósági tárgyaláson a védők pultjára kikészítve várt minket egy-egy ibolyaszín/lila kitűzhető szalag,melyet a bírók is viseltek a talárjukon. Gondolom nem kell elmagyaráznom, hogy miért!gyurcsányista!haromt

több mint 13 éve
dehogy, mdf-esA mai bírósági tárgyaláson a védők pultjára kikészítve várt minket egy-egy ibolyaszín/lila kitűzhető szalag,melyet a bírók is viseltek a talárjukon. Gondolom nem kell elmagyaráznom, hogy miért!gyurcsányista!haromt

több mint 13 éve
Törölt felhasználó
A mai bírósági tárgyaláson a védők pultjára kikészítve várt minket egy-egy ibolyaszín/lila kitűzhető szalag,melyet a bírók is viseltek a talárjukon. Gondolom nem kell elmagyaráznom, hogy miért!gyurcsányista!
több mint 13 éve
A mai bírósági tárgyaláson a védők pultjára kikészítve várt minket egy-egy ibolyaszín/lila kitűzhető szalag,melyet a bírók is viseltek a talárjukon. Gondolom nem kell elmagyaráznom, hogy miért!Persze én rögtön felraktam, nehogy már ezen múljon a védencemre kiszabott szabadságvesztés tartama! 😊

több mint 13 éve
Egy kis összefoglaló. No comment....Alaptörvénybe foglalták a miniszterelnök-helyettesi posztot
Az országgyűlési képviselők száma legfeljebb kétszáz fő (2014-től)
Alpolgármester nem csak a helyi képviselők közül választható, azaz „kívülről” is hozható
Parlamenti többség dönt az alkotmánybírák jelöléséről (korábban a frakciók egyetértése volt szükséges)
Átalakul a közmédiumok felügyeletének rendje
„A jó erkölcsbe ütköző” végkielégítéseket visszamenőleg különadóval sújtják (98%-os adó)
Kiterjesztették a bírósági titkárok hatáskörét, szabálysértési ügyekben elzárást is kiszabhatnak.
A katonák, a rendőrök és a titkosszolgálat tagjai leszerelésük után három évig nem indulhatnak választásokon (parlamenti, önkormányzati, európai parlamenti)
Az új alkotmány
Négy részből és 53 cikkből áll: (A korábbi 15 fejezetből és 79 cikkből állt.)
1. A Nemzeti Hitvallás című preambulummal kezdődik, ezen belül az alaptörvény a Himnusz első sorával. Leszögezi, hogy „Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaállítását 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk.” Azaz a nyilas és kommunista időszak és jogalkotása semmis. Azt megelőzően az ezeréves történeti alkotmányra hivatkozik.
A szuverenitás (önálló államiság) letéteményese a nép helyett a nemzet.
A kereszténység mint nemzetmegtartó tényező, a Szent Korona mint a folyamatos magyar államiság megtestesítője: alkotmányos értékek
2. Az Alapvetés című rész. Ebben rögzítik, hogy hazánk neve Magyarország (korábban Magyar Köztársaság volt). Szerepel benne a házasság (férfi és nő közötti) intézménye.
Új meghatározások:
A család a nemzet fennmaradásának alapja
„Az egységes magyar nemzet eszméjétől vezérelve felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért”
Magyarország védi a magyar nyelvet
3. A Szabadság és felelősség címet viselő fejezet az alapjogokat és a kötelezettségek sorolja fel.
A magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg
Tiltja a kínzást, az embertelen bánásmódot, az emberkereskedelmet: új passzusként az „emberi egyedmásolást” is
Szintén itt olvasható először, hogy a tulajdon társadalmi felelősséggel jár
A gyermekek kötelessége gondoskodni rászoruló szüleikről
A testi és lelki egészség jogának érvényesülése (pl.: Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasága)
4. Az államcímű rész az államszervezetről szól.
Közpénzügyek:
Az Országgyűlés nem fogadhat el olyan központi költségvetésről szóló törvényt, amelynek eredményeképpen az államadósság meghaladná a teljes hazai össztermék felét
A kormány nem vehet fel olyan kölcsönt, amelynek következtében az államadósság szintje meghaladná az előző évi GDP 50 százalékát
A Magyar Nemzeti Bank elnökét hat évre nevezi ki a köztársasági elnök. Az alelnököket az államfő nevezi ki (eddig az MNB elnöke tette)
Választás:
Újdonság, hogy (2014-től) az eddigi négy- helyett ötévente választják meg az önkormányzati képviselőket és a polgármestereket
Nem csak magyar állampolgár lehet polgármester
Jogalkotás:
A kormányhivatal kezdeményezheti a bíróságnál a helyi önkormányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége elmulasztásának megállapítását (a fővárosi és a megyei kormányhivatal vezető is alkothat passzust)
Bővül az Országgyűlés által megválasztott tisztségviselők köre az alapvető jogok biztosának helyetteseivel Igazságszolgáltatás:
Alapjog: az önvédelemhez és a tulajdonvédelemhez való jog
Tényleges életfogytiglani büntetés (csak szándékos, erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabható ki. Jelenleg 16-an töltik így, a szabadulás reménye nélkül a büntetésüket)
Alkotmánybíróság: 15 tagúra bővül (11 tagja volt)
12 évre választják őket (korábban 9 éves mandátumuk volt, melyet egyszer újíthattak meg)
A testület már nem bírálhatja felül a kormány pénzügyi intézkedéseit (csak ha az államadósság a GDP 50 százaléka alatt van – jelenleg 80 százalék), kizárólag az élethez és az emberi méltósághoz való joggal, a személyes adatok védelméhez való joggal, a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához való joggal vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokkal összefüggésben vizsgálhatja felül
Elnökét a parlament választja (eddig az alkotmánybírák választották) _ A bírósági döntéseket is felülbírálhatja
A Kúria lép a Legfelsőbb Bíróság helyére
Megszűnik a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának tisztsége. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának neve alapvető jogok biztosára változik
Nyugdíjügyek:
Az állami nyugdíjrendszer mellett önkéntesen létrehozott társadalmi intézmények alapítása (korábban a magánnyugdíjpénztárak is szerepeltek)
A jövőben a bírákhoz hasonlóan az ügyészek szolgálati jogviszonya is az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig (65. év) állhat fenn (eddig 70. év volt.) A Kúria elnöke és a legfőbb ügyész mentesül ez alól.
több mint 13 éve
Én se szívesen de ez van. Ettől még Zagyva semmiben nem vett részt, kussba sörözött a lépcsőn végig 😛Lelepleződött Zagyva György Gyula, miután mellettem állt, és nem ugrlt az "Aki ugrál büszke magyar" rigmusra, ergo nem büszke magyar.Rajnamert ez eukonform, kommancs verzió. Erre én sem ugrálok. Csak a megszokott rigmusra 😛haromt

több mint 13 éve
Törölt felhasználó
Lelepleződött Zagyva György Gyula, miután mellettem állt, és nem ugrlt az "Aki ugrál büszke magyar" rigmusra, ergo nem büszke magyar.Rajnamert ez eukonform, kommancs verzió. Erre én sem ugrálok. Csak a megszokott rigmusra 😛
több mint 13 éve
Lelepleződött Zagyva György Gyula, miután mellettem állt, és nem ugrlt az "Aki ugrál büszke magyar" rigmusra, ergo nem büszke magyar.

több mint 13 éve
"A hétvégi tüntetések bebizonyították, hogy az MSZP és az LMP összenőtt, mint két kicsi legó" Rétvári Bence államtitkáralkotmányoznak a hozzáértők 😊