USA és a világ
31 feliratkozó
8 hónapja
Fasza, én is utálom, amikor nem jön rendesen a víz.

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
8 hónapja
Ma reggel Mexiko is meg lett fenyegetve. Ha jol szamolom, ez mar a 3. vagy 4. ilyen alkalom a hullamvasuton. Par napja meg orokbaratok voltak Sheinbaum-mal, elotte osellensegek az amerikai/mexikoi-obol kapcsan, elotte megint penpal.muszáj lesz valahol kiegyezni, ez már úgyis olyan tétel aminek egyik oldalon sincs érelme, ezek a vámok teljesen leállítják a kereskedelmet, pedig nyilván ez Kína számára is baromi szar, de az amcsik se tudnak hirtelen minden szart máshonnan bevezetni...és arra sincs felkészülve senki, hogy a cuccokat elhordják valahova, aztán átcinkézzék, bár Mexikó biztos szívesen bevállalna egy ilyet 😊www.portfolio.hu/gazdasag/20250411/kina-nem-hagyja-magat-125-ra-emeli-az-amerikai-termekekre-a-vamokat-754359mint egy pókerjátszma, nem?
Beki
licit - tart, emel - tart, emel - megad
remélem, all int azért nem akar senki sem mondani
slowmotion
Klaci79
Mas erdekesseg, a 2028-as demokrata jeloltseg egyik eselye, a michigani kormanyzo, Whitmer eppen joban van Trumppal es az Ovalis Irodaban mutatkoztak egyutt valami policy kapcsan, plusz a vampolitikat is "dicserte" (ugye ez az allam az autogyartasarol hires). Par eve meg diktatoroztak egymast 😀
8 hónapja
muszáj lesz valahol kiegyezni, ez már úgyis olyan tétel aminek egyik oldalon sincs érelme, ezek a vámok teljesen leállítják a kereskedelmet, pedig nyilván ez Kína számára is baromi szar, de az amcsik se tudnak hirtelen minden szart máshonnan bevezetni...és arra sincs felkészülve senki, hogy a cuccokat elhordják valahova, aztán átcinkézzék, bár Mexikó biztos szívesen bevállalna egy ilyet 😊www.portfolio.hu/gazdasag/20250411/kina-nem-hagyja-magat-125-ra-emeli-az-amerikai-termekekre-a-vamokat-754359mint egy pókerjátszma, nem?
Beki
slowmotion
8 hónapja
www.portfolio.hu/gazdasag/20250411/kina-nem-hagyja-magat-125-ra-emeli-az-amerikai-termekekre-a-vamokat-754359mint egy pókerjátszma, nem?
Beki
8 hónapja
A 20 darab zsömle nem számít sajnos, én is buktam rajta.Egészen biztosan bennfentes kereskedés zajlik ipari szinten 😀Mérges is vagyok, mert péntekre terveztem a nagybevásárlást...
90 napos delay a vámokon, 7%-os rallyban a S&P, 8-ban a NASDAQ, 7-ben a DJI
www.cnbc.com/2025/04/09/trump-tariffs-live-updates.html
Gyurma Pappa
Hanni
8 hónapja
a big picture-höz:peterbuda.substack.com/p/a-civilizaciok-valtozasa-es-a-vilagrend
Szerkesztette: Lecsó
8 hónapja
Asszem valaki mondta találóan, hogy a tegnap volt Donald Trump Liz Truss pillanata... Ugyebár őt is a kötvénypiac bírta jobb belátásra. Hát kíváncsi leszek, hogy tanult-e belőle. Eddig nem úgy tűnik.
8 hónapja
Nagy Marci után a kedvenc közgazdászomMost mit ekézed? A világhírű közgazdász, Ron Vara is vele ért egyet, mindenben osztja a véleményét.Ja, ez a Navarro csávó egy igen nagy szemfényvesztő. Olvastam a FT véleménycikkét, meg összefoglaltattam AI-jal a munkásságát... Nobel-díjat nem fog kapni, és akkor még egészen kedveset írtam róla.Pontosan. Ez a vam-haboru botranyosan volt elokeszitve.Persze, csak ez mind mellékes.Azt olvastam, hogy az kesztette meghatralasra, hogy az allakotvenyektol elkezdtek megszabadulni adott orszagok, de vegul a kegyelemdofest nem Kina eladasa vitte be, hanem ... Japane! Aze a Japane amelyikkel pont pozitiv peldakent alltak elo, hogy utobbi egybol jelezte, targyal a vamokrol, raadasul pont most jelentette be Hegseth Japanban, hogy az ottani amerikai katonai kozpont magasabb kategoriara kerul upgrade-elesre (valami ilyesmi).Zsenialis bevezetes, atgondolas, elokeszitesre neki nem is lett volna ideje, szerintem meg elmeletileg is keptelenseg az osszes hulye magyarazataival. De ez ennel sokkal egyszerubb volt, ez egy sima zsarolas volt amihez nem kell zsenialisnak lenni csak erosnek ( beszedte a vedelmi penzt az ettermesektol feeling-et eltuk at a filmekbol). A kerdes inkabb meg mindig mindenki masnal van. Mennyire tekintheto az usa baratnak igy? Erdemes fuggetlenedni? Szerintem europanak ez nem kerdes.Nem hiszem. Szerintem ket opcio van:Vagy inkompetencia vagy sima market manipuláció és kurva gazdag lett jópár emberEz valami elképesztő, de komolyanNasdaq +12%
Gyurma Pappa
Dow +7,8%
S&P500 +9,5%
Semmi ertelme nem volt az elozo napoknak, Kinan kivul ezt mindenkivel el lehetett volna intezni zart ajtok mogott a vamok elesitese nelkul. Inkompetencia.
undisputedly
Negritis, a vajda
1) Zsenialis 8D sakkozas volt
2) Atgondolatlan bevezetes, kello korultekintes es elokeszulet nelkul majd a fel vilag es a belso korok nyomasara hatraarc.
Szerintem egyertelmuen utobbi, ez mar a felvezetesen is latszott. Gyakorlatilag szivrohamot okozott a vilaggazdasagnak, holott eleg lett volna egyedul Kinara kivetnie, ugyanott van a szivroham nelkul.
undisputedly
no
undisputedly
A legutóbbi japán yen para előző augusztusban volt, az is megtépte a piacokat, nem hiányzik nekik egy olyan kitettség, ami nem elég stabil, és az amerikai kötvények kiszámíthatatlanná váltak. 0.5%-os hozamnövekedés az több milliárd dollár kamatteher, de a dollár gyengülése sem jó a japánoknak.
Szép és jó, hogy azt gondolja Trump és köre, hogy a gazdasági kérdések alkalmasak zsarolásra, de egy olyan országban, ahol a helyi valuta értéke annyira jelentős és sérülékeny, mint japán, az ottani jegybank nem fogja figyelembe venni ezt a döntéseinél.
Az Ésik monologizál erről, hogy Trump nem fogja fel a mozgástér fogalmát és jelentőségét, most újra szembejött a valóság.
Gyurma Pappa
undisputedly
Gyurma Pappa
Lecsó

8 hónapja
Covid 2.0Ahol csak tehetik lemásolják a vámemeléseket, amit aztán szépen lekövetnek a fogyasztói árak és az élet megy tovább
" Szeretem a jeget, hagyjál békén. "
8 hónapja
Most mit ekézed? A világhírű közgazdász, Ron Vara is vele ért egyet, mindenben osztja a véleményét.Ja, ez a Navarro csávó egy igen nagy szemfényvesztő. Olvastam a FT véleménycikkét, meg összefoglaltattam AI-jal a munkásságát... Nobel-díjat nem fog kapni, és akkor még egészen kedveset írtam róla.Pontosan. Ez a vam-haboru botranyosan volt elokeszitve.Persze, csak ez mind mellékes.Azt olvastam, hogy az kesztette meghatralasra, hogy az allakotvenyektol elkezdtek megszabadulni adott orszagok, de vegul a kegyelemdofest nem Kina eladasa vitte be, hanem ... Japane! Aze a Japane amelyikkel pont pozitiv peldakent alltak elo, hogy utobbi egybol jelezte, targyal a vamokrol, raadasul pont most jelentette be Hegseth Japanban, hogy az ottani amerikai katonai kozpont magasabb kategoriara kerul upgrade-elesre (valami ilyesmi).Zsenialis bevezetes, atgondolas, elokeszitesre neki nem is lett volna ideje, szerintem meg elmeletileg is keptelenseg az osszes hulye magyarazataival. De ez ennel sokkal egyszerubb volt, ez egy sima zsarolas volt amihez nem kell zsenialisnak lenni csak erosnek ( beszedte a vedelmi penzt az ettermesektol feeling-et eltuk at a filmekbol). A kerdes inkabb meg mindig mindenki masnal van. Mennyire tekintheto az usa baratnak igy? Erdemes fuggetlenedni? Szerintem europanak ez nem kerdes.Nem hiszem. Szerintem ket opcio van:Vagy inkompetencia vagy sima market manipuláció és kurva gazdag lett jópár emberEz valami elképesztő, de komolyanNasdaq +12%
Gyurma Pappa
Dow +7,8%
S&P500 +9,5%
Semmi ertelme nem volt az elozo napoknak, Kinan kivul ezt mindenkivel el lehetett volna intezni zart ajtok mogott a vamok elesitese nelkul. Inkompetencia.
undisputedly
Negritis, a vajda
2) Atgondolatlan bevezetes, kello korultekintes es elokeszulet nelkul majd a fel vilag es a belso korok nyomasara hatraarc.
Szerintem egyertelmuen utobbi, ez mar a felvezetesen is latszott. Gyakorlatilag szivrohamot okozott a vilaggazdasagnak, holott eleg lett volna egyedul Kinara kivetnie, ugyanott van a szivroham nelkul.
undisputedly
no
undisputedly
A legutóbbi japán yen para előző augusztusban volt, az is megtépte a piacokat, nem hiányzik nekik egy olyan kitettség, ami nem elég stabil, és az amerikai kötvények kiszámíthatatlanná váltak. 0.5%-os hozamnövekedés az több milliárd dollár kamatteher, de a dollár gyengülése sem jó a japánoknak.
Szép és jó, hogy azt gondolja Trump és köre, hogy a gazdasági kérdések alkalmasak zsarolásra, de egy olyan országban, ahol a helyi valuta értéke annyira jelentős és sérülékeny, mint japán, az ottani jegybank nem fogja figyelembe venni ezt a döntéseinél.
Az Ésik monologizál erről, hogy Trump nem fogja fel a mozgástér fogalmát és jelentőségét, most újra szembejött a valóság.
Gyurma Pappa
undisputedly
Gyurma Pappa
Szerkesztette: Lecsó
8 hónapja
A 25% vam az acel, a kocsira marad es van egy blanket 10% vam es lebegteti hogy az eddig megkimelt arukra ( pl gyogyszer ) is jonni fog a vam. A magasabb tariff a 10% felett meg csak el van napolva 90 napra. Az usa nem lesz versenykepes ha csak o marad ki az olcso kinai termelesbol, ami meg olcsobb lesz a tobbieknek. A kina elleni haboruban meg szuksege lenne az eddigi nyugati szovetsegeseire is, akiket lekutyazott par oraja.
Persze kina is bajban van mert neki ezt a feles usa termekeket el kellene adnia mashova es jelenleg ez inkabb diplomaciai problema, mert nem szeretne sem eu-damerikaban...., ha ott problema lenne a helyi termelok/gyartok miatt.
en szepen elosztanam az orszagok kozott kozben hangosan jajjveszekelnek az usa fele, mit csinal a helyi gyartokkal es koszon3em az olcso arut.
Az usa gangster hozzaallasa hosszutavra fel kell nyitnia a tobbiek szemet.
8 hónapja
Ugyanaz megy mint Orbánék arany, olaj meg valuta spekulálása, csak nagyobb léptékben
" Szeretem a jeget, hagyjál békén. "
8 hónapja
Substacken két hónapja erről értekezikAz Ésik monologizál erről, hogy Trump nem fogja fel a mozgástér fogalmát és jelentőségét, most újra szembejött a valóság.
Gyurma Pappa
Lecsó

8 hónapja
Gyurma Pappa
8 hónapja
Hiába, Frank telibe találta 40-50 évvel ezelőtt is:Republicans is fine
If you're a multi-millionaire
Democrats is fair
If all you own is what you wear
Let’s break down what happened in America today. At 9:37 a.m., Trump told his followers to buy stocks.
— Rep. Steven Horsford (@RepHorsford) April 9, 2025
🧵👇🏾 pic.twitter.com/M3YMXFL7s6
blikk.hu : Sajnos ki vagy tiltva 9999-12-31 23:59:00-ig, mert •
Káromkodás, csúnya szavak használata, alapvető beszélgetési normák be nem tartása.
"ALL IN" refers to the proximity of Jerry's head to his ass
8 hónapja
Elég jó lett a mai inflációs adat, ennek ellenére a tegnapi happy ma már sehol, megy az öntés a kötvénypiacon is meg a részvényekben is. Itt nagyon hamar megváltozhat a segg, amit nyalni kell, meg az is aki nyalja majd…
8 hónapja
blatant insider trading/corruption/...www.reddit.com/r/economy/comments/1jvmjfl/trump_introduces_charles_schwab_in_the_oval/
Szerkesztette: Negritis, a vajda
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
8 hónapja
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
8 hónapja
DT olyan hazárdjátékot űz, aminek nagyon könnyen rossz vége lehet, ha a mestertervbe valahol hiba csúszik. És egyelőre csúszik.
8 hónapja
ez is szép kör lesz ...The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
8 hónapja
Egy 4 eves ciklust nezve ahol az eredmenyeknek mar latszodnia is kellene hogy a part ujra nyerjen, egy vilaggazdasagot nem lehet atalakitani. Szoval nem nagyon volt ideje.Pontosan. Ez a vam-haboru botranyosan volt elokeszitve.Persze, csak ez mind mellékes.Azt olvastam, hogy az kesztette meghatralasra, hogy az allakotvenyektol elkezdtek megszabadulni adott orszagok, de vegul a kegyelemdofest nem Kina eladasa vitte be, hanem ... Japane! Aze a Japane amelyikkel pont pozitiv peldakent alltak elo, hogy utobbi egybol jelezte, targyal a vamokrol, raadasul pont most jelentette be Hegseth Japanban, hogy az ottani amerikai katonai kozpont magasabb kategoriara kerul upgrade-elesre (valami ilyesmi).Zsenialis bevezetes, atgondolas, elokeszitesre neki nem is lett volna ideje, szerintem meg elmeletileg is keptelenseg az osszes hulye magyarazataival. De ez ennel sokkal egyszerubb volt, ez egy sima zsarolas volt amihez nem kell zsenialisnak lenni csak erosnek ( beszedte a vedelmi penzt az ettermesektol feeling-et eltuk at a filmekbol). A kerdes inkabb meg mindig mindenki masnal van. Mennyire tekintheto az usa baratnak igy? Erdemes fuggetlenedni? Szerintem europanak ez nem kerdes.Nem hiszem. Szerintem ket opcio van:Vagy inkompetencia vagy sima market manipuláció és kurva gazdag lett jópár emberEz valami elképesztő, de komolyanNasdaq +12%
Gyurma Pappa
Dow +7,8%
S&P500 +9,5%
undisputedly
Negritis, a vajda
undisputedly
no
undisputedly
Gyurma Pappa
undisputedly
Az meg egy kulon kerdes hogy ha ez egy 10 eves mandatum lenne akkor sem menne ugy ahogy ok itt eloadtak. Keptelenseg hisz egymasnak ellentmondoak az igeresek es a hatasok. Itt a beszelgetopartnertol fuggoen mondta amit az akart hallani, tobb gyar-munka, kevesebb ado,.... az orszagokkal szemben meg ahol amnerika rosszabb volt (pl eubanaz autoeladas ). Gyengebb dollar-erosebb dollar es johetne a sor vegtelensegig.
Viszont ahogy eljart ukrajnaval ugy jart el most mindenki massal is es ehhez nem kellett elokesziteni semmit.
A ketto eset kozul nekem ez siman a masodik, persze benne van hogy az elso az en silany ismereteimmel eleve lehetetlennek tunik.
8 hónapja
Ja, ez a Navarro csávó egy igen nagy szemfényvesztő. Olvastam a FT véleménycikkét, meg összefoglaltattam AI-jal a munkásságát... Nobel-díjat nem fog kapni, és akkor még egészen kedveset írtam róla.Pontosan. Ez a vam-haboru botranyosan volt elokeszitve.Persze, csak ez mind mellékes.Azt olvastam, hogy az kesztette meghatralasra, hogy az allakotvenyektol elkezdtek megszabadulni adott orszagok, de vegul a kegyelemdofest nem Kina eladasa vitte be, hanem ... Japane! Aze a Japane amelyikkel pont pozitiv peldakent alltak elo, hogy utobbi egybol jelezte, targyal a vamokrol, raadasul pont most jelentette be Hegseth Japanban, hogy az ottani amerikai katonai kozpont magasabb kategoriara kerul upgrade-elesre (valami ilyesmi).Zsenialis bevezetes, atgondolas, elokeszitesre neki nem is lett volna ideje, szerintem meg elmeletileg is keptelenseg az osszes hulye magyarazataival. De ez ennel sokkal egyszerubb volt, ez egy sima zsarolas volt amihez nem kell zsenialisnak lenni csak erosnek ( beszedte a vedelmi penzt az ettermesektol feeling-et eltuk at a filmekbol). A kerdes inkabb meg mindig mindenki masnal van. Mennyire tekintheto az usa baratnak igy? Erdemes fuggetlenedni? Szerintem europanak ez nem kerdes.Nem hiszem. Szerintem ket opcio van:Vagy inkompetencia vagy sima market manipuláció és kurva gazdag lett jópár emberEz valami elképesztő, de komolyanNasdaq +12%
Gyurma Pappa
Dow +7,8%
S&P500 +9,5%
undisputedly
Negritis, a vajda
undisputedly
no
undisputedly
Gyurma Pappa
undisputedly

8 hónapja
Pontosan. Ez a vam-haboru botranyosan volt elokeszitve.Persze, csak ez mind mellékes.Azt olvastam, hogy az kesztette meghatralasra, hogy az allakotvenyektol elkezdtek megszabadulni adott orszagok, de vegul a kegyelemdofest nem Kina eladasa vitte be, hanem ... Japane! Aze a Japane amelyikkel pont pozitiv peldakent alltak elo, hogy utobbi egybol jelezte, targyal a vamokrol, raadasul pont most jelentette be Hegseth Japanban, hogy az ottani amerikai katonai kozpont magasabb kategoriara kerul upgrade-elesre (valami ilyesmi).Zsenialis bevezetes, atgondolas, elokeszitesre neki nem is lett volna ideje, szerintem meg elmeletileg is keptelenseg az osszes hulye magyarazataival. De ez ennel sokkal egyszerubb volt, ez egy sima zsarolas volt amihez nem kell zsenialisnak lenni csak erosnek ( beszedte a vedelmi penzt az ettermesektol feeling-et eltuk at a filmekbol). A kerdes inkabb meg mindig mindenki masnal van. Mennyire tekintheto az usa baratnak igy? Erdemes fuggetlenedni? Szerintem europanak ez nem kerdes.Nem hiszem. Szerintem ket opcio van:Vagy inkompetencia vagy sima market manipuláció és kurva gazdag lett jópár emberEz valami elképesztő, de komolyanNasdaq +12%
Gyurma Pappa
Dow +7,8%
S&P500 +9,5%
undisputedly
Negritis, a vajda
undisputedly
no
undisputedly
Gyurma Pappa