USA és a világ
32 feliratkozó
több mint 3 éve
Kina nem autokrata, nem egy szemely iranyitja, bar ki lehet jelenteni Xi szeretne elerni. Egy arab autokratahoz kepest eg es fold a kulonbseg. Az orosztol is tavol hiaba hasonlonak tunik es ezek az apro kulonbsegek oriasi kulonbseget okoznak. Egy vezeto elitnek hiaba messze a "demokraciatol" attol meg van korlatozo eleme. Az elitet itt ugyanugy nem lehetne megszorongatni ( ellenben az orosz egy reszevel ) ahogy a nyugatiakat mert a penz otthon van.noSzinte semmivel sem értek egyet, de két dolgot külön kiemelnék:
- Kína autokrata. Ezen vita sem lehet. Nézd meg mi történt Jack Maval, Peng Suajjal vagy éppen Fan Bingbinggel. Ez nálam egy alaptézis, ha ennek ellenkezőjére építesz fel egy gondolatmenetet, nálam már elbukott.
- Kínának jól fizető piacra van szüksége a termékeire. Európának es a zusának pedig a kínai termékekre. Ez egy szimbiózis amelynek felrugásába mindkét fél belerendülne. Nincs olyan, hogy az egyik jobban, mint a másik.
Szokol
Termeszetesen jol fizeto piacra szuksege van kinanak ahogy mindenkinek, de ok a masolataikra van egy hatalmas piaca.
több mint 3 éve
Kínának még a középosztályt is kordában kell tartania, így vannak belső problémáik is. Hirtelen akkora lett a fejlődés hogy a Mao által kitalált folyamatos szegénység nem működik. És a 20.századtól kezdve az uralkodik az országban aki vagy megnyeri, vagy lerombolja a középosztályt az országban.
NFL : Denver Broncos / NCAA : Oregon Ducks, BYU, Penn State, Iowa / Peyton Manning, Marcus Mariota
Soccer : Arsenal, Levante, Lazio, Millwall, Stuttgart / National Teams : HUN, ESP
NBA : Mavericks [Doncic] / NHL : Ducks, Maple Leafs / MLB : Twins, Astros
F1 : Lewis Hamilton / MotoGP : Marc & Alex Marquez, Pedro Acosta (és igazából mindenki más) / NASCAR : #22 Joey Logano
Cycling : Pogacar, Meintjes, Valter, Quintana, Contador, Cras, Juan Ayuso
Darts : Nathan Aspinall, Chris Dobey, Gerwyn Price
UFC : Justin Gaethje, Cody Garbrandt, Nate Diaz, Brandon Moreno
Euroleague : Valencia Basket / Tennis : Federer, Alcaraz
több mint 3 éve
Már miért lenne szüksége az EU-nak és az USA-nak a kínai termékekre?Hát pontosan leírtad, hogy miért: mert sokkal drágább lenne a végtermék. Olyan, mint az orosz olaj és gáz: le lehet róla mondani, de drágább lesz a pótlás. Az oroszok meg csak olcsóbban tudják eladni máshova. Bukik mind a két fél.
A gyártásokat, hogyha hosszabb távon is, de át lehet szervezni máshova illetve azzal kell majd számolni, hogy drágább lesz minden, de nem megugorhatatlan feladat.
Hosszútávon el kell gondolkozni azon, hogy mennyire éri meg az, hogy adott termékek gyártása nem baráti országban történik. A know-how ott van, meg kell nézni az Alibabát, Tencent, Huaweit, stb. cégeket, hogy mire képesek önállóan is a kínaiak.
Én nem félnék attól, hogy a belső piacuk illetve a kereskedelmi partnereik ne tudnák felszívni azt, amiről a Nyugat "lemond".
Lúdas Solymi
Másrészről: Kínát a külker többlete fűti évtizedek óta. Le lehet mondani a jól fizető partnerekről és megpróbálhatod Afrikában ugyanazt a forgalmat produkálni, amihez sok sikert kívánok. Dehát miért tennéd ezt?
több mint 3 éve
Már miért lenne szüksége az EU-nak és az USA-nak a kínai termékekre?noSzinte semmivel sem értek egyet, de két dolgot külön kiemelnék:
- Kína autokrata. Ezen vita sem lehet. Nézd meg mi történt Jack Maval, Peng Suajjal vagy éppen Fan Bingbinggel. Ez nálam egy alaptézis, ha ennek ellenkezőjére építesz fel egy gondolatmenetet, nálam már elbukott.
- Kínának jól fizető piacra van szüksége a termékeire. Európának es a zusának pedig a kínai termékekre. Ez egy szimbiózis amelynek felrugásába mindkét fél belerendülne. Nincs olyan, hogy az egyik jobban, mint a másik.
Szokol
A gyártásokat, hogyha hosszabb távon is, de át lehet szervezni máshova illetve azzal kell majd számolni, hogy drágább lesz minden, de nem megugorhatatlan feladat.
Hosszútávon el kell gondolkozni azon, hogy mennyire éri meg az, hogy adott termékek gyártása nem baráti országban történik. A know-how ott van, meg kell nézni az Alibabát, Tencent, Huaweit, stb. cégeket, hogy mire képesek önállóan is a kínaiak.
Én nem félnék attól, hogy a belső piacuk illetve a kereskedelmi partnereik ne tudnák felszívni azt, amiről a Nyugat "lemond".
több mint 3 éve
Egy dolog ahol hibaztak de kijavithato az a nepesseg hosszutavu szabalyozasa ahol a gazdasag elbukhat ami fele sok kapitalista piacgazdasag tart.Illetve hogy a tartalékaik nagy részét az ellenség fizetőeszközében tartják, ami nem túl hatásos egy háborúban.
no
több mint 3 éve
noSzinte semmivel sem értek egyet, de két dolgot külön kiemelnék:
több mint 3 éve
Egy dolog ahol hibaztak de kijavithato az a nepesseg hosszutavu szabalyozasa ahol a gazdasag elbukhat ami fele sok kapitalista piacgazdasag tart.
több mint 3 éve
Kínán sokat gondolkodtam, hogy lehet-e hosszú távon ellenpólus, de végül a nemre jutottam, aminek elsősorban két okát látom:Szerintem alaposan le van becsulve kina. Az usan kivul mar minden kapitalista piacgazdasagot lenyomott. Jelenleg nem autokrata bar igenye es jelentkezo lenne aki szeretne a putini szerepet es tart is fele de ez meg egy kevesek altal iranyitott orszag. Persze a NY elveheti az "osszeszerelo" statuszt es gazdasagi kapacitast tole, de ugye egyertelmu lenne a valaszlepes es nem hiszem hogy ezt szeretnek. Az oligarchak ( itt meg biztos elfogadjatok hogy vannak ) gyeplon vannak es rendszeren belul maradnak, a kulpolitikajuk a gazdasagi erejukel lehet hanyingerkeltonek hivni de hihetetlenul hatasos es az egyik opcioja csak sokkal jobb mint az elso ami mar magaban nagyon jo nekik. A NY mar kapcsolt de a tokejukkel amit eleinte orommel fogadtak mar ott is kilora vasaroltak be magukat. Onnan know-how/ otletek/ technologia/ tudas es meg az irodaszereket is viszik. Tudatosan epitik a gyengeiket es ennek nagyon fontos eleme lenne pl tajvan ha mar itt van raadasul tobb lepcsoben.
- Kína egy továbbfejlesztett összeszerelő ország, aminek a piacát az USA es az EU gazdaság adja. Mindkét félnek hasznos ez az állapot.
- Azt gondolom, hogy a kínai autokrata rendszer megfojtja a valódi innovációt és piaci versenyt, ezáltal meg tud közelíteni egy kapitalista piacgazdaságot, de utolérni sohase dogja tudni, nem hogy előzni.
(Mindez csak alátámasztó számok nélküli gondolatmenet, annyira nem csikol, hogy az elmélet helyességét ellenőrizzem is! 😀 )
Szokol
A NY ellensegei nem szimpatizansai dogivel es ezek jonnek a zaszlo ala.
Katonailag egy resze penz kerdes es fejlesztes ahol a NY mar megint kezd ovatos lenni, de van ott brainpower es meg sok a kiaknazatlan is. Csereben nem gyakoroltak ami egy konfliktusnal biztos hatrany lesz, de nem fognak feszengeni amig nem zarkoznak konvencionalis es atom ertelemben is. El kell erniuk egy kritikus tomeget, de utana mar a gazdasag, es minden szam melletuk lesz egyertelmuen es magasan kiveve az usa ellen. De ekkor mar az usa sem lenne egyertelmu es donto folenyben ergo a masodik polusod meg is van.
Raadasul a "birodalmak" mindig az aktualis legfontosabb nyersanyagok "tulajdonosai" korul kerulnek ki es ebben Kina jol all, foleg a bevasaroltakkal.
Nekik ez a konfliktus a NY-al koran jott, de a ruszkik nem varhattak tovabb. Cserebe ennek is a nyertesei lesznek amirol mar irtam. Akar csak tapasztalati szinten. De akar egy jelenleg nem feltetlenul fogadhato, de nem is elkepzelhetetlen hogy moszkvaval el tudjak jatszani azt mint meg mindig okorcsordaban kifejezett "vagyonu" afrikai orszaggal.
Persze a ket polusnal is gondolhatunk masra es a hosszutav meg relativ. Romai birodalom mertekkel az usa meg kb gyerekcipoben es maris latszik a kihivo.
több mint 3 éve
Kínán sokat gondolkodtam, hogy lehet-e hosszú távon ellenpólus, de végül a nemre jutottam, aminek elsősorban két okát látom:- Kína egy továbbfejlesztett összeszerelő ország, aminek a piacát az USA es az EU gazdaság adja. Mindkét félnek hasznos ez az állapot.
- Azt gondolom, hogy a kínai autokrata rendszer megfojtja a valódi innovációt és piaci versenyt, ezáltal meg tud közelíteni egy kapitalista piacgazdaságot, de utolérni sohase dogja tudni, nem hogy előzni.
(Mindez csak alátámasztó számok nélküli gondolatmenet, annyira nem csikol, hogy az elmélet helyességét ellenőrizzem is! 😀 )
több mint 3 éve
Nancy Pelosi egy korrupt politikus-csalad(klan) feje, egy 80+ evesen is a hatalomhoz ragaszkodo, ketes uzleti/tozsdei ugyekbe rendre belekeveredo politikus aki hazudozas teren egyetemi kurzust tarthatna a sajat honatyainknak. Az elmult 6 eves periodusban altala elmondottak utan boven orulhet, hogy csak az alkoholizmusa, a szenilitasa es a kora alapjan irtam korul 😊Nekem ez a bayerzsolti stílus nem jön be...és ez nem álszentség...Trumpot se szeretem, mégsem jövök a jelzőkkel, amelyekkel teljesen dokumentáltan lehetne illetni...én nem szeretek így beszélgetni...az öreglány simán belefér, a többi inkább csak az indulatot fejezi ki, aminek nincs sok értelmeTeljesen domumentalt az alkoholhoz fuzodo viszonya. Ezen kivul eleg megnezni vele keszult videokat, Bidenhez hasonloan sokszor azt sem tudja hol van. De hat a politikai elitet ott is nehez lecserelni.Erre a szenilis, alkoholista, nagymama szintre nem fogok lemenni utánad…Nem hiszem, hogy egy szenilis, alkohlista nagymama maganakcioja ez, vagy azt, hogy a "tokeirol" arulkodna. A teljes azsiai flotta vedi, hetek ota tervezi a pentagon az utjat.Nekem kevesebb konfliktus is elég lenne, de ha leszáll tényleg vannak golyói, ahogy az amcsik mondanák.Annyian nézik Pelosi gépét merre jár éppen, hogy a flightradar24 lehalt 😊Mindig tudtam, hogy egy demokrata anti-trumpista idezi elo a vilagveget. (vicc)
Klaci79
undisputedly
De nem tudom minek gerjeszteni újabb konfliktusokat, amikor így is van elég...
Persze lehet ők tudnak valamit és megint csak egy hagyományos kínai utolsó figyelmeztetés...vagy nemsokára nagyon szar hírekről beszélhetünk majd.
Klaci79
Aztan, hogy az amerikaiaknak miert ilyen fontos most, hogy oda menjenek az elmult 3 evtizedet tekintve legmagasabb rangu kuldottseggel, az jo kerdes, csak talalgatni lehet.
undisputedly
Klaci79
Szerk: Amugy meg ne alszentkedjunk mar 😊
undisputedly
Klaci79
Valahol ironikus lett volna, ha az o kartekony es hazug szemelye eszkalal egy globalis szembenallast a 2 legnagyobb szuperhatalom kozott, de sejtheto, hogy nem onszantabol ment oda. Trump alatt meg el is hinnem, hogy kulpolitikailag nehez helyzetbe akarja hozni az elnokot, de most demokrata ul a szekben es lassan felidos valasztasok, szoval szinte biztos, hogy valami van a hatterben. Majd talan egyszer megtudjuk, hogy mi. Talan intelligence report tette szuksegesse az amerikai erofitogtatast, talan mas. A repi NVIDIA-s konteot egyelore nem hinnem el, foleg mert ha jol lattam a kepeket, Blinken is vele volt.
több mint 3 éve
Szemelyes sztorim, jokedvuen beszelgetunk ( akkor meg azt hittem kolcsonos parbeszed folyik, utolag lehet egymas utan de ket mas dologrol ) egy helyivel a barban es a baratnoje evett valamit. Jol nezett ki es kerdeztem mi az. Siman belenyult es adott belole es nem akartam megserteni es ettem rendesen es szepen fel is ismertem a kajak nagyjat es mindig utana mondtam az akkor meg helyinek velt alapanyagot, mert a tanulas fontos. Az egyiknel elakadtunk mert nem jottem ra mi az. Mikor mar felzabaltatta velem az egeszet meg mindig semmi es mondtam neki hogy ezt mondja mar angolul mert mar nagyon eleg volt belole. Ekkor derult ki hogy o vegig angolul mondta.
több mint 3 éve
Nekem ez a bayerzsolti stílus nem jön be...és ez nem álszentség...Trumpot se szeretem, mégsem jövök a jelzőkkel, amelyekkel teljesen dokumentáltan lehetne illetni...én nem szeretek így beszélgetni...az öreglány simán belefér, a többi inkább csak az indulatot fejezi ki, aminek nincs sok értelmeTeljesen domumentalt az alkoholhoz fuzodo viszonya. Ezen kivul eleg megnezni vele keszult videokat, Bidenhez hasonloan sokszor azt sem tudja hol van. De hat a politikai elitet ott is nehez lecserelni.Erre a szenilis, alkoholista, nagymama szintre nem fogok lemenni utánad…Nem hiszem, hogy egy szenilis, alkohlista nagymama maganakcioja ez, vagy azt, hogy a "tokeirol" arulkodna. A teljes azsiai flotta vedi, hetek ota tervezi a pentagon az utjat.Nekem kevesebb konfliktus is elég lenne, de ha leszáll tényleg vannak golyói, ahogy az amcsik mondanák.Annyian nézik Pelosi gépét merre jár éppen, hogy a flightradar24 lehalt 😊Mindig tudtam, hogy egy demokrata anti-trumpista idezi elo a vilagveget. (vicc)
Klaci79
undisputedly
Persze lehet ők tudnak valamit és megint csak egy hagyományos kínai utolsó figyelmeztetés...vagy nemsokára nagyon szar hírekről beszélhetünk majd.
Klaci79
Aztan, hogy az amerikaiaknak miert ilyen fontos most, hogy oda menjenek az elmult 3 evtizedet tekintve legmagasabb rangu kuldottseggel, az jo kerdes, csak talalgatni lehet.
undisputedly
Klaci79
undisputedly
több mint 3 éve
Felsovezetok altalaban nem beszelik az angolt. Van egy mid lvl operativ reteg aki igen. Ez a kinai-kinai. Aztan van a diaszpora, akik tobbnyire kozep szinten beszelik, az adott helyi nyelven kivul, de ok nem kinai-kinaiak, csak masodrenduek.Teljesen domumentalt az alkoholhoz fuzodo viszonya. Ezen kivul eleg megnezni vele keszult videokat, Bidenhez hasonloan sokszor azt sem tudja hol van. De hat a politikai elitet ott is nehez lecserelni.Erre a szenilis, alkoholista, nagymama szintre nem fogok lemenni utánad…Nem hiszem, hogy egy szenilis, alkohlista nagymama maganakcioja ez, vagy azt, hogy a "tokeirol" arulkodna. A teljes azsiai flotta vedi, hetek ota tervezi a pentagon az utjat.Nekem kevesebb konfliktus is elég lenne, de ha leszáll tényleg vannak golyói, ahogy az amcsik mondanák.Annyian nézik Pelosi gépét merre jár éppen, hogy a flightradar24 lehalt 😊Mindig tudtam, hogy egy demokrata anti-trumpista idezi elo a vilagveget. (vicc)
Klaci79
undisputedly
Klaci79
undisputedly
Klaci79
undisputedly
Akademikusok mas teszta. Ott azert nagyobb aranyban.
több mint 3 éve
Melyik kínai? Mandarin, hongkongi, sanghaji stb. ? 😀Amúgy kínai pilótákról van egy mókás - bár viszonlag régi - audió, gondolom páran már hallották, de aki még nem, érdemes végigröhögni.Arra gondoltam, hogy az milyen lenne, ha a kínai is a nemzetközi repülési nyelv lenne, és egy amerikai próbálna Peklngben landolni. 😀 😀
Vitézlő Titoknok tomz
peterk2005 udvari bolond
több mint 3 éve
Teljesen domumentalt az alkoholhoz fuzodo viszonya. Ezen kivul eleg megnezni vele keszult videokat, Bidenhez hasonloan sokszor azt sem tudja hol van. De hat a politikai elitet ott is nehez lecserelni.Erre a szenilis, alkoholista, nagymama szintre nem fogok lemenni utánad…Nem hiszem, hogy egy szenilis, alkohlista nagymama maganakcioja ez, vagy azt, hogy a "tokeirol" arulkodna. A teljes azsiai flotta vedi, hetek ota tervezi a pentagon az utjat.Nekem kevesebb konfliktus is elég lenne, de ha leszáll tényleg vannak golyói, ahogy az amcsik mondanák.Annyian nézik Pelosi gépét merre jár éppen, hogy a flightradar24 lehalt 😊Mindig tudtam, hogy egy demokrata anti-trumpista idezi elo a vilagveget. (vicc)
Klaci79
undisputedly
Klaci79
undisputedly
Klaci79
Szerkesztette: undisputedly
több mint 3 éve
A hadsereg a becslések szerint 90 millió dollárt költ Pelosi kíséretére.Ez a legzseniálisabb ebben. Tudom nekik aprópénz, de mégis.
Zsellértelkes Vrij
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 3 éve
300ezren nézték a fr24-enCsak a flightradar24 gold-on lehet követni...tényleg van ilyen...az egyik kollégám is előfizet rá...kérdeztük is tőle, hogy miért nem inkább a privat holdra fizet elő...de mégis bejött neki és most nézi a fél világ...mindenesetre rendesen került a környék a repülő előttEgyelőre 35000 ft / 453 kts, szóval még nem lőtték le, és nagyon úgy néz ki, hogy le fog szállni.
Klaci79
Vitézlő Titoknok tomz
több mint 3 éve
Amúgy kínai pilótákról van egy mókás - bár viszonlag régi - audió, gondolom páran már hallották, de aki még nem, érdemes végigröhögni.Dolgoztam együtt kínaiakkal, némelyik igen borzasztó módon tudott angolul beszélni, dehát ez ilyen.
Vitézlő Titoknok tomz
Pl volt, hogy magyarázott az egyik valamit rajzolt is hozzá és mondta, hogy "necklace"...gondoltam, nála ez a szó a folyamatra vagy valami...aztán megkérdeztem az egyiket, hogy ugyan ez mégis mit mondott és kiderült, azt próbálta kiejteni, hogy "like this"...
több mint 3 éve
Erre a szenilis, alkoholista, nagymama szintre nem fogok lemenni utánad…Nem hiszem, hogy egy szenilis, alkohlista nagymama maganakcioja ez, vagy azt, hogy a "tokeirol" arulkodna. A teljes azsiai flotta vedi, hetek ota tervezi a pentagon az utjat.Nekem kevesebb konfliktus is elég lenne, de ha leszáll tényleg vannak golyói, ahogy az amcsik mondanák.Annyian nézik Pelosi gépét merre jár éppen, hogy a flightradar24 lehalt 😊Mindig tudtam, hogy egy demokrata anti-trumpista idezi elo a vilagveget. (vicc)
Klaci79
undisputedly
Klaci79
undisputedly
több mint 3 éve
Jó utat Dick!Nem hiszem, hogy egy szenilis, alkohlista nagymama maganakcioja ez, vagy azt, hogy a "tokeirol" arulkodna. A teljes azsiai flotta vedi, hetek ota tervezi a pentagon az utjat.Nekem kevesebb konfliktus is elég lenne, de ha leszáll tényleg vannak golyói, ahogy az amcsik mondanák.Annyian nézik Pelosi gépét merre jár éppen, hogy a flightradar24 lehalt 😊Mindig tudtam, hogy egy demokrata anti-trumpista idezi elo a vilagveget. (vicc)
Klaci79
undisputedly
Klaci79
undisputedly
több mint 3 éve
Amúgy kínai pilótákról van egy mókás - bár viszonlag régi - audió, gondolom páran már hallották, de aki még nem, érdemes végigröhögni.Arra gondoltam, hogy az milyen lenne, ha a kínai is a nemzetközi repülési nyelv lenne, és egy amerikai próbálna Peklngben landolni. 😀 😀
Vitézlő Titoknok tomz

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
mondom má júniusba mögvolt az arcpirító - ez má a revansHa mégis megtartja a programját, akkor három lehetséges forgató könyv áll előttünk:Lehet, hogy nagyon pofára fogok esni, szerintem ennek nagyobb a füstje mint a lángja. Megvan most az amerikaiaknak is a gondjuk, a kínai vezetésnek is bőven elég probléma az amit otthon el kell simítani, egyiknek se hiányzik egy komolyabb összeakaszkodás.
1., Fokozott kommunikációs párbaj (semmi)
2., Kínai éleslövészet a Tajvani-szorosban (semmi)
3., A Kínához közel eső tajvani kormányzathoz tartozó szigetek megszállása
Zsellértelkes Vrij
Majd kitalálnak a kínaiak is valami jelképes lépést ami hasonlóan arcpirító. Mittudomén elmegy valami párt főmufti Kubába vagy hasonló.
peterk2005 udvari bolond

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 3 éve
Ha mégis megtartja a programját, akkor három lehetséges forgató könyv áll előttünk:Lehet, hogy nagyon pofára fogok esni, szerintem ennek nagyobb a füstje mint a lángja. Megvan most az amerikaiaknak is a gondjuk, a kínai vezetésnek is bőven elég probléma az amit otthon el kell simítani, egyiknek se hiányzik egy komolyabb összeakaszkodás.
1., Fokozott kommunikációs párbaj (semmi)
2., Kínai éleslövészet a Tajvani-szorosban (semmi)
3., A Kínához közel eső tajvani kormányzathoz tartozó szigetek megszállása
Zsellértelkes Vrij
Majd kitalálnak a kínaiak is valami jelképes lépést ami hasonlóan arcpirító. Mittudomén elmegy valami párt főmufti Kubába vagy hasonló.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
Amúgy kínai pilótákról van egy mókás - bár viszonlag régi - audió, gondolom páran már hallották, de aki még nem, érdemes végigröhögni.