A pénz általános elmélete
19 feliratkozó
1 órája
bobi0092
4 342
Abszolút pontos.Elméleti kérdés:Ha van 100 000 euród, sose váltsd át, maximum csak annyit, amennyi forint éppen kell.
Ha lenne 100.000 euród, beváltanád most forintra, vagy kivárnál?
Zolika
Szokol
A EUR/HUF romlással ráadásul megint el fog indulni a HUF-ban mért infláció felfelé, mivel nem sok mindent termelünk meg tisztán magunknak (+ üzemanyag khm).
Nekünk nem tetszik a szemed, nekünk nem tetszik a szád, nekünk nem tetszik a hangod, nekünk nem tetszik, hogy várni kell rád.
2 órája
Elméleti kérdés:Ha az a kérdés, hogy fél éven belül lesz-e gyengébb a forint a mainál, akkor a válasz igen. Hogy ez holnap lesz-e vagy 4 hónap múlva, azt nem tudom. Ha van 100 000 euród, sose váltsd át, maximum csak annyit, amennyi forint éppen kell.
Ha lenne 100.000 euród, beváltanád most forintra, vagy kivárnál?
Zolika
2 órája
Zolika
908
Elméleti kérdés:Ha lenne 100.000 euród, beváltanád most forintra, vagy kivárnál?
10 napja
Ja, de én a hasonlóságra utaltam, hogy egyikük se vállal szívesen felelősségét a saját tetteiért, és inkább mást, másokat, egyebeket hibáztat.Van egy különbség a pöcsfej és Szijjártó között.telex.hu/gazdasag/2024/10/17/szijjarto-a-hatalmas-inflacio-nem-azert-allt-elo-mert-elrontottuk-a-gazdasagi-strategiatEgyszer belémjött oldalról egy pöcsfej. Simán nem adott belvárosban elsőbbséget táblával védett útnak. Kiszáll, egyből nekiállt pattogni, hogy nem az ő hibája. Akkor mégis ki a faszé, az enyém?! tettem fel a logikus kerdést. Nem, nem az enyém, ő ilyet nem mondott. Oké, de akkor ki a hibás szerinte? A körülmények.
empty taxi
Sokan szocializálódnak így...
Őszentsége Sobri Jóska
Az, hogy a pöcsfej állta az okozott kárt.
Ha Szijjártó is állná, tőlem okolhatna bárkit a körülményekért. 😊
peterk2005 udvari bolond
10 napja
Van egy különbség a pöcsfej és Szijjártó között.telex.hu/gazdasag/2024/10/17/szijjarto-a-hatalmas-inflacio-nem-azert-allt-elo-mert-elrontottuk-a-gazdasagi-strategiatEgyszer belémjött oldalról egy pöcsfej. Simán nem adott belvárosban elsőbbséget táblával védett útnak. Kiszáll, egyből nekiállt pattogni, hogy nem az ő hibája. Akkor mégis ki a faszé, az enyém?! tettem fel a logikus kerdést. Nem, nem az enyém, ő ilyet nem mondott. Oké, de akkor ki a hibás szerinte? A körülmények.
empty taxi
Őszentsége Sobri Jóska
Az, hogy a pöcsfej állta az okozott kárt.
Ha Szijjártó is állná, tőlem okolhatna bárkit a körülményekért. 😊
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond
“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
12 napja
telex.hu/gazdasag/2024/10/17/szijjarto-a-hatalmas-inflacio-nem-azert-allt-elo-mert-elrontottuk-a-gazdasagi-strategiatTudsz bármit is mondani, amit Szijjártó elrontott volna? Na, ugye!
empty taxi
12 napja
telex.hu/gazdasag/2024/10/17/szijjarto-a-hatalmas-inflacio-nem-azert-allt-elo-mert-elrontottuk-a-gazdasagi-strategiatEgyszer belémjött oldalról egy pöcsfej. Simán nem adott belvárosban elsőbbséget táblával védett útnak. Kiszáll, egyből nekiállt pattogni, hogy nem az ő hibája. Akkor mégis ki a faszé, az enyém?! tettem fel a logikus kerdést. Nem, nem az enyém, ő ilyet nem mondott. Oké, de akkor ki a hibás szerinte? A körülmények.
empty taxi
12 napja
Beki
700
telex.hu/gazdasag/2024/10/17/szijjarto-a-hatalmas-inflacio-nem-azert-allt-elo-mert-elrontottuk-a-gazdasagi-strategiatKár h nem szakadt rá vmi a kijelentés közben...
empty taxi
12 napja
Balsors akit régen téptelex.hu/gazdasag/2024/10/17/szijjarto-a-hatalmas-inflacio-nem-azert-allt-elo-mert-elrontottuk-a-gazdasagi-strategiatmekkora pech h csak minket erint ez a külső ok ilyen mértékben
empty taxi
Kúrfürst briareos
Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
12 napja
telex.hu/gazdasag/2024/10/17/szijjarto-a-hatalmas-inflacio-nem-azert-allt-elo-mert-elrontottuk-a-gazdasagi-strategiatmekkora pech h csak minket erint ez a külső ok ilyen mértékben
empty taxi
13 napja
telex.hu/gazdasag/2024/10/17/szijjarto-a-hatalmas-inflacio-nem-azert-allt-elo-mert-elrontottuk-a-gazdasagi-strategiat
Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
1 hónapja
Én nem vagyok egy nagy gazdasági szakember, szóval őszintén kérdezem, hogy ez miben különbözik egy 0% THM konstrukciótól? Mert a cikkben írt fagylaltos business modellt értem, de a sneakeres kisker változat az nem igazán jön át, hogy hol éri meg nekik. Vagy ez az MC által említett pár százalékos sáp ez bevett szokás minden partnerüknél? Mert ebben az esetben a 0 THM sokkal jobb. Bár ez általában műszaki cikkeknél elérhető, cipőre még nem láttam 😊abban mindenképpen, hogy kicsivel nagyobb nulla százaléknál a THM
Hanni
1 hónapja
Én nem vagyok egy nagy gazdasági szakember, szóval őszintén kérdezem, hogy ez miben különbözik egy 0% THM konstrukciótól? Mert a cikkben írt fagylaltos business modellt értem, de a sneakeres kisker változat az nem igazán jön át, hogy hol éri meg nekik. Vagy ez az MC által említett pár százalékos sáp ez bevett szokás minden partnerüknél? Mert ebben az esetben a 0 THM sokkal jobb. Bár ez általában műszaki cikkeknél elérhető, cipőre még nem láttam 😊
1 hónapja
Nekem simán ért ennyi árnövekményt, a havi cash-flowm ezt bőven elbírta és sokkal jobb érzés volt mint egybe kiadni.Akkor eltaláltam? 😊
MC12
("Nem tetszik a vásárlási hitel, zavar, hogy látod, hogy mennyibe kerül a hiteled? Elrejtjük neked, hogy ne zavarjon. Okos.")
A 3-10% kicsit tág azért - a 3% kifejezetten jó is lehet, a 10% viszont kifejezetten rossz -, de legalább egy adat. 😊 Köszi.
“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
1 hónapja
MC12
6 262
Kíváncsi lennék, hogy ez a konstrukció hány százalékkal emeli meg a retail árakat. Mert, hogy a végén ezt is a vásárló fizeti, az nem kérdés, különben nem tudna működni.Tapasztalataim szerint 3-10% között. Egy konkrét példát mondjak, vettem egy órát így, amit nézegettem egy ideje, de sose szántam rá magam ,hogy megvegyem, be volt fotózva, hogy melyik modellt szeretném, Klarna-s konstrukció előtt 2100 euró volt, Klarna-val 2250. (10 részletben) - persze lehet, hogy más miatt nőtt ennyit, de nem hiszem.
Nem tetszik a vásárlási hitel, zavar, hogy látod, hogy mennyibe kerül a hiteled? Elrejtjük neked, hogy ne zavarjon. Okos.
peterk2005 udvari bolond
Nekem simán ért ennyi árnövekményt, a havi cash-flowm ezt bőven elbírta és sokkal jobb érzés volt mint egybe kiadni.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
1 hónapja
Kíváncsi lennék, hogy ez a konstrukció hány százalékkal emeli meg a retail árakat. Mert, hogy a végén ezt is a vásárló fizeti, az nem kérdés, különben nem tudna működni.Nem tetszik a vásárlási hitel, zavar, hogy látod, hogy mennyibe kerül a hiteled? Elrejtjük neked, hogy ne zavarjon. Okos.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond
1 hónapja
Ez egy jó sztori egyébként. Ismerjük őket, a Bálint egy nagyon jó srác, az üzleti modelljük parádés, szerintem meg fogják nyerni a nyugati-európai piacot is abban a szegmensben, ahol ők dolgoznak (egészen nagy dealekkel foglalkoznak csak, a Klarna kisebb célpontokat is bevállal). Én nagyon örülök neki, hogy jól megy nekik, kb. együtt indultunk a mostani cégünkkel, maximálisan szurkolok nekik, hogy sikerüljön a stabil nyugati pozíció.telex.hu/gazdasag/2024/09/18/hitel-fintech-startup-tokebefektetesTe uramisten...
A BNPL-modell hazai zászlóshajója.
Dzsokijuing
r.baggio
1 hónapja
MC12
6 262
telex.hu/gazdasag/2024/09/18/hitel-fintech-startup-tokebefektetesKlarna-val már vettem ebben a konstrukcióban pár dolgot, szerintem tök jó.
Dzsokijuing
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
1 hónapja
telex.hu/gazdasag/2024/09/18/hitel-fintech-startup-tokebefektetesTe uramisten...
Dzsokijuing
---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
1 hónapja
telex.hu/gazdasag/2024/09/18/hitel-fintech-startup-tokebefektetesA BNPL-modell hazai zászlóshajója.
Szerkesztette: Dzsokijuing
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
1 hónapja
az emberek tényleg ennyire hülyék?tudom hogy igen
gizmodo.com/idiots-who-tried-tiktoks-viral-free-money-glitch-at-atms-are-getting-reported-for-fraud-2000495838
www.youtube.com/watch?v=yrxkVcB5iBk&feature=youtu.be
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
1 hónapja
cartman023
809
www.portfolio.hu/uzlet/20240913/orban-viktor-az-imf-vezerigazgatojaval-targyalt-709747Ekkora a baj, hogy behívják az egyik főellenséget is?
Marci közben Kínában kilincsel pénzért, mert ugye jövőre osztogatni kellene, de nincs miből.
1 hónapja
Lecsó
3 079
Nem tudom ki mit hogy számol, de ezek a "tőzsdéről eltűnt" pénzek általában lebegő nyereségek/veszteségek. Mint amikor Musk vagyona egyik napról a másikra csökken pár 10 milliárddal. Nyilván nem a bankszámlájáról tűnik el, vagy a főkönyvből, hanem teoretikusan van annyival több vagy kevesebb pénze.
1 hónapja
Ahha. This makes sense, ez magyarázza. 😊Ezt értem, csak azt nem értem, hogy azt írtad, hogy az árfolyam másodlagos. Ha másodlagos, akkor mi okozta a múlt havi unwindinget? A BOJ kamat emelése 0.25% volt, a dollár kamatok még mindig 5% fölött vannak, a kamat különbözet még mindig elég szép ahhoz, hogy működjön. Mégis csomóan kiszálltak. Miért, ha nem a hirtelen jen erősödés miatt?A tőkeáttétel miatt. A 0,25% emelés egy 20x tőkeáttételnél pont 5%. El is tűnt a dollár kamatelőnye.
peterk2005 udvari bolond
A hedgefundok meg 100-200-as leverage-el játszanak. Szóval gondolhatod, mennyire "kellemetlen" lesz egy 0,25%-os kamatemelés, és mennyire sürgős lesz zárni a pozit... 😊
Lecsó
Mondjuk még most se igazán értem a híreket akkor. Mert a hírek szerint az unwinding valami 1.3 trillió dollárt volt ki a tőzsdéről. Vagyis ha igazak a hírek akkor egy jelentős része ennek a pénznek a tőzsdén volt. Ott meg nem hiszem, hogy ekkora tőkeáttétekkel játszottak volna. Illetve, akik igen, azoknak a kilépése a piacról a tőzsdén nem okozna (szerintem) 1.3 trilliónyi kivonást, nincs ekkora összeg az ilyen high risk overninght tradingben. De lehet, hogy rosszul tudom.
1 hónapja
Lecsó
3 079
Ezt értem, csak azt nem értem, hogy azt írtad, hogy az árfolyam másodlagos. Ha másodlagos, akkor mi okozta a múlt havi unwindinget? A BOJ kamat emelése 0.25% volt, a dollár kamatok még mindig 5% fölött vannak, a kamat különbözet még mindig elég szép ahhoz, hogy működjön. Mégis csomóan kiszálltak. Miért, ha nem a hirtelen jen erősödés miatt?A tőkeáttétel miatt. A 0,25% emelés egy 20x tőkeáttételnél pont 5%. El is tűnt a dollár kamatelőnye.
peterk2005 udvari bolond
A hedgefundok meg 100-200-as leverage-el játszanak. Szóval gondolhatod, mennyire "kellemetlen" lesz egy 0,25%-os kamatemelés, és mennyire sürgős lesz zárni a pozit... 😊