Koronavírus 2024
32 feliratkozó
több mint 5 éve
A papiron kapottnak gondolom, az ugy nem lesz sok.Tudom naív vagyok, de hátha ez a járvány kipusztítja a mellékes borítékokat és zsebből zsebbe fizukat.
rokaur
több mint 5 éve
rokaur
876
A papiron kapottnak gondolom, az ugy nem lesz sok.Most volt a tv-ben Vitya azt mondta 2/3-ot atvallalnak.Elég az alkalmazottak bérének nagyobb részét és a járulékokat átvállalni egy ideig (ez utóbbi most is van, de a bért nem vagy nagyon kis %-ban vállalja át az állam). Nem a a vállalkozók profit kiesését kompenzálnám, hanem az alkalmazottak állásának megmaradását segítenémNem akarok cinikusnak tűnni, mert komolyan gondolom, deAz állami támogatás azért jár(hat), mert adminisztratív úton az állam felelős a bezárásukért. Nyilván jogosan a vírus miatt, de amíg az élelmiszerbolt , a fűrészáru gyár vagy a könyvelőiroda nyitva lehet és dolgozhat, a szálláshelyadók és a vendéglátó egységek nagy része nem. Nem fizikailag nem lehet megközelíteni, hanem adminisztratívAmiről te beszélsz az egy normál, korlatozasoktol mentes világot képzel el, viszont itt extremisztán van.Így van. És ezt jól lereagálni nem a legnehézkesebb, legnagyobb aktor vagyis nem az állam fogja, mert az még Átlagisztánban is rugalmatlan, de persze lehet ebben hinni, várhatjátok ezt.
Klaci79
Én sem szeretem az állami támogatásokat, de vannak bőven.Szerinted. Szerintem meg nem. Pont ezért nem értünk egyet, mert nem egyféleképpen gondoljuk.
Ilyen helyzetben azonban ez a szükséges rossz. És kell is.
Klaci79
Sobri Jóska
eszközzel bezáratták (a COVID miatt).
Ez nem a piaci viszonyoknak való megfelelés hiánya.
csi77
ez az üzleti kockázat.
Egyrészt senki sem kötelezett senkit arra, hogy havi többmillió profitot termelő céget alapítson turizmusra, vendéglátásra mondjuk, míg más a fix gyári munkát választotta ötödannyiért. Amíg tart a fellendülés, addig kaszált, most meg szív. A melós meg ugyanannyit keres vírus előtt, vírus után. Más szemléletmód. Mondom ezt úgy, hogy sosem voltam alkalmazott.
Az Aranyoldalakat meg a Szaknévsort se kárpótolta senki, főleg nem az állam, amikor pikk-pakk csődbe mentek, mert bejöttek az internetes keresőmotorok ingyen, és két éven belül 100 százalékkal visszaesett a bevételük. Nekik a net volt a legdurvább járványuk.
Kasza vagy szívás. Ez a kapitalizmus.
Az egyiknek bejön a bányakoncesszió, jó területen foghatott neki, a másiknak nem. Az egyik találmánya, újítása, művészete népszerű lesz, a másiké nem. Az egyik taxisofőr, vendéglős, lakáskiadó, rendezvényszervező, digitális nyomda, üdítőitalgyártó eltalálja a piaci rést, a másik nem.
Az nem üzleti kockázat, ha a szívást azonnal jön az állam és kompenzálja. Se Átlagisztánban se Extremisztánban.
Gondolj bele, szerinted mondjuk Wossala Rozina kapjon állami támogatást, hogy nem megy a Bestia? Vagy Zsidai Roy, hogy nem megy a Spíler és a boutique hotelei üresek? Mennyit? És mennyit kapjon a bicskei Homály Étterem tulaja vagy a dunapöszkétei Átkelő kiskocsmáé? És miért annyit?
Sőt, elvileg akár nyitva is lehetne bármelyik vendéglátóhely 20:00 után, csak éppen tilos látogatni a kijárási korlátozások miatt. Az jobb lenne?
Én nem látom azt a pontot ahol az állam igazságosan bele tud szállni a magáncégek támogatásába, és cserébe megteheti, hogy nem kér semmit.
Miért pont ezt támogatja, miért nem azt, miért ennyivel, miért nem annyival, ésatöbbi.
Az állam az azt tegye, ami a feladata, azt hatékonyan, és ennyi.
(És ha nem azt teszi és nem elég hatékonyan, akkor lehet kritizálni, de ne azért, mert nem azt nem csinálja ami nem is a feladata.)
Sobri Jóska
csi77
Toca
több mint 5 éve
Most volt a tv-ben Vitya azt mondta 2/3-ot atvallalnak.Elég az alkalmazottak bérének nagyobb részét és a járulékokat átvállalni egy ideig (ez utóbbi most is van, de a bért nem vagy nagyon kis %-ban vállalja át az állam). Nem a a vállalkozók profit kiesését kompenzálnám, hanem az alkalmazottak állásának megmaradását segítenémNem akarok cinikusnak tűnni, mert komolyan gondolom, deAz állami támogatás azért jár(hat), mert adminisztratív úton az állam felelős a bezárásukért. Nyilván jogosan a vírus miatt, de amíg az élelmiszerbolt , a fűrészáru gyár vagy a könyvelőiroda nyitva lehet és dolgozhat, a szálláshelyadók és a vendéglátó egységek nagy része nem. Nem fizikailag nem lehet megközelíteni, hanem adminisztratívAmiről te beszélsz az egy normál, korlatozasoktol mentes világot képzel el, viszont itt extremisztán van.Így van. És ezt jól lereagálni nem a legnehézkesebb, legnagyobb aktor vagyis nem az állam fogja, mert az még Átlagisztánban is rugalmatlan, de persze lehet ebben hinni, várhatjátok ezt.
Klaci79
Én sem szeretem az állami támogatásokat, de vannak bőven.Szerinted. Szerintem meg nem. Pont ezért nem értünk egyet, mert nem egyféleképpen gondoljuk.
Klaci79
Sobri Jóska
csi77
ez az üzleti kockázat.
Egyrészt senki sem kötelezett senkit arra, hogy havi többmillió profitot termelő céget alapítson turizmusra, vendéglátásra mondjuk, míg más a fix gyári munkát választotta ötödannyiért. Amíg tart a fellendülés, addig kaszált, most meg szív. A melós meg ugyanannyit keres vírus előtt, vírus után. Más szemléletmód. Mondom ezt úgy, hogy sosem voltam alkalmazott.
Az Aranyoldalakat meg a Szaknévsort se kárpótolta senki, főleg nem az állam, amikor pikk-pakk csődbe mentek, mert bejöttek az internetes keresőmotorok ingyen, és két éven belül 100 százalékkal visszaesett a bevételük. Nekik a net volt a legdurvább járványuk.
Az egyiknek bejön a bányakoncesszió, jó területen foghatott neki, a másiknak nem. Az egyik találmánya, újítása, művészete népszerű lesz, a másiké nem. Az egyik taxisofőr, vendéglős, lakáskiadó, rendezvényszervező, digitális nyomda, üdítőitalgyártó eltalálja a piaci rést, a másik nem.
Az nem üzleti kockázat, ha a szívást azonnal jön az állam és kompenzálja. Se Átlagisztánban se Extremisztánban.
Gondolj bele, szerinted mondjuk Wossala Rozina kapjon állami támogatást, hogy nem megy a Bestia? Vagy Zsidai Roy, hogy nem megy a Spíler és a boutique hotelei üresek? Mennyit? És mennyit kapjon a bicskei Homály Étterem tulaja vagy a dunapöszkétei Átkelő kiskocsmáé? És miért annyit?
Sőt, elvileg akár nyitva is lehetne bármelyik vendéglátóhely 20:00 után, csak éppen tilos látogatni a kijárási korlátozások miatt. Az jobb lenne?
Én nem látom azt a pontot ahol az állam igazságosan bele tud szállni a magáncégek támogatásába, és cserébe megteheti, hogy nem kér semmit.
Miért pont ezt támogatja, miért nem azt, miért ennyivel, miért nem annyival, ésatöbbi.
(És ha nem azt teszi és nem elég hatékonyan, akkor lehet kritizálni, de ne azért, mert nem azt nem csinálja ami nem is a feladata.)
Sobri Jóska
csi77
több mint 5 éve
Elég az alkalmazottak bérének nagyobb részét és a járulékokat átvállalni egy ideig (ez utóbbi most is van, de a bért nem vagy nagyon kis %-ban vállalja át az állam). Nem a a vállalkozók profit kiesését kompenzálnám, hanem az alkalmazottak állásának megmaradását segítenémNem akarok cinikusnak tűnni, mert komolyan gondolom, deAz állami támogatás azért jár(hat), mert adminisztratív úton az állam felelős a bezárásukért. Nyilván jogosan a vírus miatt, de amíg az élelmiszerbolt , a fűrészáru gyár vagy a könyvelőiroda nyitva lehet és dolgozhat, a szálláshelyadók és a vendéglátó egységek nagy része nem. Nem fizikailag nem lehet megközelíteni, hanem adminisztratívAmiről te beszélsz az egy normál, korlatozasoktol mentes világot képzel el, viszont itt extremisztán van.Így van. És ezt jól lereagálni nem a legnehézkesebb, legnagyobb aktor vagyis nem az állam fogja, mert az még Átlagisztánban is rugalmatlan, de persze lehet ebben hinni, várhatjátok ezt.
Klaci79
Klaci79
Sobri Jóska
csi77
ez az üzleti kockázat.
Sobri Jóska
Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png
több mint 5 éve
Nem akarok cinikusnak tűnni, mert komolyan gondolom, deAz állami támogatás azért jár(hat), mert adminisztratív úton az állam felelős a bezárásukért. Nyilván jogosan a vírus miatt, de amíg az élelmiszerbolt , a fűrészáru gyár vagy a könyvelőiroda nyitva lehet és dolgozhat, a szálláshelyadók és a vendéglátó egységek nagy része nem. Nem fizikailag nem lehet megközelíteni, hanem adminisztratívAmiről te beszélsz az egy normál, korlatozasoktol mentes világot képzel el, viszont itt extremisztán van.Így van. És ezt jól lereagálni nem a legnehézkesebb, legnagyobb aktor vagyis nem az állam fogja, mert az még Átlagisztánban is rugalmatlan, de persze lehet ebben hinni, várhatjátok ezt.
Klaci79
Klaci79
Sobri Jóska
csi77
ez az üzleti kockázat.
több mint 5 éve
Az állami támogatás azért jár(hat), mert adminisztratív úton az állam felelős a bezárásukért. Nyilván jogosan a vírus miatt, de amíg az élelmiszerbolt , a fűrészáru gyár vagy a könyvelőiroda nyitva lehet és dolgozhat, a szálláshelyadók és a vendéglátó egységek nagy része nem. Nem fizikailag nem lehet megközelíteni, hanem adminisztratívAmiről te beszélsz az egy normál, korlatozasoktol mentes világot képzel el, viszont itt extremisztán van.Így van. És ezt jól lereagálni nem a legnehézkesebb, legnagyobb aktor vagyis nem az állam fogja, mert az még Átlagisztánban is rugalmatlan, de persze lehet ebben hinni, várhatjátok ezt.
Klaci79
Klaci79
Sobri Jóska
Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png
több mint 5 éve
Amiről te beszélsz az egy normál, korlatozasoktol mentes világot képzel el, viszont itt extremisztán van.Így van. És ezt jól lereagálni nem a legnehézkesebb, legnagyobb aktor vagyis nem az állam fogja, mert az még Átlagisztánban is rugalmatlan, de persze lehet ebben hinni, várhatjátok ezt.
Klaci79
Klaci79
több mint 5 éve
Nem, sajnos nálunk nincs ilyen lehetőség.Mea Culpa! Én még ott lemaradtam, hogy friss PCR teszttel mi is engedjük a beutazást. Sőt, még az is lazult idővel, mert üzleti partnereinktől már azt se nagyon kérnek 😮Ott van fehéren-feketén...pcr tesztet kérnek, ami nem lehet 48 óránál régebbi. Mi egy belgát be sem engedünk a repülőtéren, maximum Hegyeshalomnál, bár elvileg ott is tilos lenne. Bár nálunk is olyan rendszer lenne, ahol PCR tesztel jöhet mindenki.index.hu/belfold/2021/01/05/ferihegyen_tudta_meg_hogy_megsem_repulhet_belgiumba/Klaci79Sobri JóskaAkkor módosítok: ha úgyis jön, akkor miért ne jöhetne?r.baggio
Sobri Jóska
Itt azért több hasonló intézkedésről írnak más országokból is. A belga intézkedés egy kívülállónak még erősebbnek is tűnik...
Koreai kollégáimnak esetenként könnyebb ideutazniuk, mint haza 😮
clbass
Koreaiak természetesen nálunk kivételek, mivel a cégekhez jönnek, ezért természetesen nem tartóztatjuk fel őket. De ők ugye dolgozni járnak ide, egy viszonylag zárt rendszerben.
Klaci79
clbass
A magyar állampolgárok, tart. eng. rendelkezők vagy magyar állampolgárok közvetlen hozzáratrozói jöhetnek csak, 10 napos karanténnal, illetve annak kiváltása lehetséges egy schengeni vagy USA/Kanada PCR tesztel és egy magyarországi másodikkal.
Amúgy csak átutazásra jöhetnek és akkor van 24 órájuk.
Illetve ez az üzleti utazás lett engedélyezve, aminek viszont a feltételei eléggé ködösek. Van olyan, aki azt gondolja, hogy az angliai munkavállalási engedélye is üzleti lehetőséget ad, mert hallott már ilyet. De a lényeg az, hogy igazából még nekünk sincs fogalmunk arról, hogy kire mi vonatkozik...
több mint 5 éve
Nem hiszem hogy az éttermek, szállodák, kocsmák(!) olyan sok állami támogatást kapnának alapból. És ezek nagyon jól elvannak egész évben mert van forgalom és befizetik az egyébként elég magas adókat is, cserébe ha állami intézkedésre eltűnik a forgalom nem kapnak semmilyen kompenzációt a kormánytól.Nem tudom mi az állításod, azt pláne nem látom miben vitázunk.Speciel pont a repülőtereken nincs akkora leépülés. Sehol máshol Európában nem volt ilyen határzár. Egyébként ez csak játék a szavakkal, de nevezzük határkorlátozásnak és ne határzárnak, csak azért mert magyar állampolgárok valóban utazhatnak, korlátozásokkal.Nincs magyar határzár a valóságban, csak a kommunikációs térben.Akkor módosítok: ha úgyis jön, akkor miért ne jöhetne?Tudom, hogy csak trollkodsz, de felteszem a költői kérdést, hogy akkor ez a mi határzárunkra miért is nem igaz? Aki igazán jönni akar, az úgyis bejön valahogy, csak ahogy Klaci is írta, nem közvetlenül a budapesti repülőtéren át, hanem Bécsből/Pozsonyból közúton. Én emiatt vesztettem el - remélhetően átmenetileg - a munkám, cserébe több időm van olvasni az agymenéseidet arról, hogy "ne hagyjuk, hogy a kormány döntései kihatással legyenek az életünkre".
Sobri Jóska
r.baggio
A koronavírus miatt vesztetted el a munkádat, nem a kormány miatt.
A kormánynak azt veted a szemére, hogy nem akadályozta meg. De az egész világ a példa rá, hogy nem állt módjában. Se ennek a kormányzatnak, se semelyiknek.
Sőt, itthon év végére 1 millió felett lesz azok száma, akik akormánykoronavírus miatt veszítik el a munkájukat.
Szerintem ha van időd olvasni, akkor hasznosabb, ha azt szűröd le belőle, ami a megoldás irányába mutat, mintha belesüppednél az önsajnálatba, és a felelőskeresésbe. Vagyis ez az én agymenésem ezzel kapcsolatban.
Sobri Jóska
Csakhogy! Az EU más országaiban a külföldieket sem akadályozzák, max kérnek karantént vagy covid tesztet. Az összes EU repülőtéren jönnek és mennek a repülők, csak nálunk van szigorúság és ami még egyértelműbb, csak a repülőtéren, mert Hegyeshalomtól Horgosig jöhetnek mehetnek az emberek, sokszor karantén kötelezettség nélkül.
Szerintem elég sokat olvasunk ebben a témában és úgy tűnik bizony gazdaságilag is messze jobban védik az embereket tőlünk nyugatra.
Jó példa az az Ausztria, ahol a tavalyi bevételük 80%-át odaadják a szállásadóknak, nálunk pedig az idei foglalások 80%-át térítik csak meg. Igazi röhej ez, de még rosszabb, hogy el is hiszed amit írsz.
Több vállalkozás is (helyesen) támogatást kapott az elmúlt időszakban, mi a repülőtéren úgy nem kapunk semmi támogatást, hogy a forgalom 98%-át vesztette el a reptér.
Mind tudjuk miről van szó, csak ne tettessük már hülyének magunkat.
Klaci79
Amiben én biztos vagyok, hogy az én gazdaságfelfogásomban az optimális az a 0 (nulla) állami támogatás.
Amelyik vállalkozás nem tud piaci alapon működni (egyik piac se vegytiszta, hol az állam, hol a lobbyk, monopóliumok, hol a trösztök, a korrupció vagy a geopolitika torzítja, és ezáltal válik "part of the game"é) az ne működjön, kb. ez a kapitalizmus lényege.
Azon lehet vitázni van e ennek alternatívája, vagy ez e a lehető legjobb gazdasági metodika, de az a vita, nem ez a vita. Most kapitalizmus van, neoliberális gazdaságpolitika, az állam ne támogasson senkit és semmit, csak működtesse az állami intézményeket, lássa el az állami alapfeladatokat. Ez egy számegyenes egyik vége, én itt vagyok, de pl. Gulyás Marci, akit nagyon kedvelek, a másik vége felé van, engem nem zavar, vagyis nyitott vagyok ettől gyökeresen ellentétes meglátásokra is, de én Thatcherrel szimpatizálok, nem Sanderssel vagy hasonló fantasztákkal.
Sobri Jóska
Amiről te beszélsz az egy normál, korlatozasoktol mentes világot képzel el, viszont itt extremisztán van.
több mint 5 éve
Mea Culpa! Én még ott lemaradtam, hogy friss PCR teszttel mi is engedjük a beutazást. Sőt, még az is lazult idővel, mert üzleti partnereinktől már azt se nagyon kérnek 😮Ott van fehéren-feketén...pcr tesztet kérnek, ami nem lehet 48 óránál régebbi. Mi egy belgát be sem engedünk a repülőtéren, maximum Hegyeshalomnál, bár elvileg ott is tilos lenne. Bár nálunk is olyan rendszer lenne, ahol PCR tesztel jöhet mindenki.index.hu/belfold/2021/01/05/ferihegyen_tudta_meg_hogy_megsem_repulhet_belgiumba/Speciel pont a repülőtereken nincs akkora leépülés. Sehol máshol Európában nem volt ilyen határzár. Egyébként ez csak játék a szavakkal, de nevezzük határkorlátozásnak és ne határzárnak, csak azért mert magyar állampolgárok valóban utazhatnak, korlátozásokkal.Nincs magyar határzár a valóságban, csak a kommunikációs térben.Akkor módosítok: ha úgyis jön, akkor miért ne jöhetne?Tudom, hogy csak trollkodsz, de felteszem a költői kérdést, hogy akkor ez a mi határzárunkra miért is nem igaz? Aki igazán jönni akar, az úgyis bejön valahogy, csak ahogy Klaci is írta, nem közvetlenül a budapesti repülőtéren át, hanem Bécsből/Pozsonyból közúton. Én emiatt vesztettem el - remélhetően átmenetileg - a munkám, cserébe több időm van olvasni az agymenéseidet arról, hogy "ne hagyjuk, hogy a kormány döntései kihatással legyenek az életünkre".
Sobri Jóska
r.baggio
A kormánynak azt veted a szemére, hogy nem akadályozta meg. De az egész világ a példa rá, hogy nem állt módjában. Se ennek a kormányzatnak, se semelyiknek.
Sőt, itthon év végére 1 millió felett lesz azok száma, akik akormánykoronavírus miatt veszítik el a munkájukat.
Szerintem ha van időd olvasni, akkor hasznosabb, ha azt szűröd le belőle, ami a megoldás irányába mutat, mintha belesüppednél az önsajnálatba, és a felelőskeresésbe. Vagyis ez az én agymenésem ezzel kapcsolatban.
Sobri Jóska
Csakhogy! Az EU más országaiban a külföldieket sem akadályozzák, max kérnek karantént vagy covid tesztet. Az összes EU repülőtéren jönnek és mennek a repülők, csak nálunk van szigorúság és ami még egyértelműbb, csak a repülőtéren, mert Hegyeshalomtól Horgosig jöhetnek mehetnek az emberek, sokszor karantén kötelezettség nélkül.
Szerintem elég sokat olvasunk ebben a témában és úgy tűnik bizony gazdaságilag is messze jobban védik az embereket tőlünk nyugatra.
Jó példa az az Ausztria, ahol a tavalyi bevételük 80%-át odaadják a szállásadóknak, nálunk pedig az idei foglalások 80%-át térítik csak meg. Igazi röhej ez, de még rosszabb, hogy el is hiszed amit írsz.
Több vállalkozás is (helyesen) támogatást kapott az elmúlt időszakban, mi a repülőtéren úgy nem kapunk semmi támogatást, hogy a forgalom 98%-át vesztette el a reptér.
Klaci79
Itt azért több hasonló intézkedésről írnak más országokból is. A belga intézkedés egy kívülállónak még erősebbnek is tűnik...
clbass
Koreaiak természetesen nálunk kivételek, mivel a cégekhez jönnek, ezért természetesen nem tartóztatjuk fel őket. De ők ugye dolgozni járnak ide, egy viszonylag zárt rendszerben.
Klaci79
több mint 5 éve
Pontosan. Mondjuk azért ezzel érdemes óvatosan bánni, mert az az egészségbiztosítás, amelyiknek úgy rendesen meg van engedve, hogy az extra veszélyfaktorokat tényleg figyelembe vegye, az nagyon ordassá tud válni. Érdemes megnézni az amerikait, ahol ilyen rendszer van. Teljesen privát, alig van szabályozva, hogy a kockázatokat hogyan hárítja a biztosítottra. Igaz, hogy egy ilyen a dohányzást is bünteti, de közben tömegével vannak olyan sztorik is, amik viszont többet ártanak, mintha a dohányosokat is ellátnák. Például valaki cukorbeteg lesz, és közlik vele, hogy a biztosítása 15 évig fedezi az inzulin támogatást, a maradék életére már fizessen full árat. Vagy vese-elégtelensége lesz, és fél év-egy év után közlik, hogy a dialízisek kezelését eddig fedezte a biztosítása, mostantól pengesse már ki ő. Plusz a transzplantációt is, ha eljut odáig, mert már arra sincs fedezet. Az olyan problémákról nem is beszélve, hogy mindennapos sztori, hogy egy páciensnek X biztosítóval van szerződése, és ha mondjuk autóbalesetet szenved, akkor át kell vinni a város másik végébe az ottani kórházba, mert az van leszerződve az X biztosítóval, a 200 méterre levő kórház nincs. Meg olyan horror sztorik, hogy ha el is viszik abba a kórházba, amelyik az X biztosítóhoz tartozik, még így is előfordulhat, hogy abban a kórházban a rendes orvos éppen szabin van, és egy olyan orvos helyettesíti, aki egy másik intézményből jött át, és ő Y biztosítóhoz tartozik. Ilyenkor törött gerinccel vagy aláírod, hogy fizeted az ellátást és akkor ellát a helyettesítő doki, vagy megvárod, amíg beér egy olyan orvos akinek a helyes biztosítónál van szerződése. Nem véletlen, hogy nagy vita van ott is a rendszerrel kapcsolatban, mert egy ilyen rendszer odáig tud fajulni, hogy pl. az USA-ban a magáncsődök (családi csődök) több, mint 2/3-át az egészségügyi okokból történő eladósodás okozza. Éppen az ilyen esetek miatt, mert az átlag ember csak olyan biztosítást tud megfizetni, ami nem korlátlan. Beüt egy komoly elhúzódó betegség a családban - elég ha a gyerek, nem is kell kiesnie az egyik szülőnek / keresőnek -, és 1-2 év után "kifut" az a keret, amit a biztosító hajlandó vállalni, és akkor beüt a krach. Fizetni kell a csillagászati összegeket zsebből. Amit persze nem tudnak, és jön a hitelfelvétel, majd a csőd.A leírtakkal teljesen egyetértek, de a dohányzó/alkoholfogyasztó is fizeti egyrészt a TB-t, másrészt azokat az extra adókat, amelyek a várható többlet EÜ költségeit majd fedezik (normális országban, ahol nem hatékonytalanul felhasznált/ellopott forrásokból működtetnek egy nem alulfinanszírozott egészségügyet).Ha jól értem Hanni szavait arról beszél, hogy a TB-n keresztül fizeti a szenvedélybetegek orvosi ellátását.A nemdohányzókkal hogyan fizettetik ki a dohánytermékek árába beépített mindenféle adókat?A probléma az, hogy nem velük, hanem mindenkivel. Én régóta tartom, hogy aki az évtizedes dohányzás, alkoholizmus szövődményei miatt szorul orvosi ellátásra, arra bizony verjék rá az összeget.Ki van velük fizetve. Az alkoholba, dohányba, és már a csipszadóval a chipsbe, kólába is be van építve az az adó, ami finanszírozza az ellátásuk többletét. (Valójában több is, mint ami finanszírozza.)A Magyar Orvosok Szakszervezete kifizettetné a kórházi ellátást azzal aki nem oltatja be magát, és mégis kórházba kerül Covid miatt. 1-2 hét ellátás elvileg kb 20 millióba kerülAkkor ne álljunk meg itt!
index.hu/belfold/2021/01/04/magyar_orvosok_szakszervezete_aki_nem_oltatja_be_magat_es_intenzivre_kerul_fizesse_ki_az_ellatasat/
kapitnono
Aki cigizik és tüdőrákos lesz, azzal is fizetessük ki.
Ha valaki nem sportol és elhízik és folyton chipset zabál azzal is.
De tényleg menjenek már el a pi...a!
NB2
Mielőtt félreérted: nem támogatom, az orvosz szakszervezet javaslatát, csak a tények kedvéért megjegyeztem, hogy a piások, dohányosok, csipsz zabálók fizetnek. 😊
peterk2005
Hanni
Az alkoholt nem fogyasztókkal hogyan fizettetik ki a termékek árába beépített népegészségügyi termékadót és jövedéki adót?
somoskovig
Amivel nekem nem lenne problémám, ha a befizetett TB-ért kapnék értelmezhető szolgáltatást függetlenül attól h milyen diagnózissal kerülök kórházba, de ez sajnos nincs így.
Mondjuk a járulékok Magyarországon már csak ilyenek:
Fizetem a TB-t, de elég sokmindent magánúton intéz az ember (nyáron konkrétan azért mentem magánba tüdőszűrőre, mert mikor felhívtam a körzeti rendelőt h időpontot kérjek, megmondták h elromlott a gép, nem tudják h mikor fogják megjavítani...).
Fizetem a nyugdíjjárulékot úgy, hogy a demográfiai trendek alapján esélytelen h nyugdíjas legyek, egyrészt a trendek alapján kb. 50 év munkaviszony után mehetnék nyugdíjba (ez már kapásból LOL), de ennél még előbb üt be (2030-33) a felosztó-kiróvó állami nyugdíjrendszerbe a krach, addigra annyira kevés eltartónak kell eltartania annyira sok eltartottat, hogy össze fog omlani a rendszer, ha csak nem lesz addig egy nyugdíjreform, amit a jelenkor magyar politikusaiból én nem nézek ki. Btw már csak ezért is ősbűn volt a manyup-vagyon államosítása...
empty taxi
Én nagy híve voltam anno a magánbiztosítói rendszernek az egészségügyben, ami pont erre lenne is jó többek között, ha többet fizetek, jobb ellátást kapok, ha extra veszélyfaktorokkal élem az életemet, mint dohányzás/alkoholfogyasztás, akkor meg ugyanazért az ellátási színvonalért többet kell fizetnem.
somoskovig
Szóval ezzel vigyázni kell, mert könnyen túlszaladhat. Az olyan dolgokat, mint a dohány, alkohol (marihuana ahol engedik), vagy éppen az autó kipufogott benzingőze célszerűbb úgy csinálni, ahogy csinálják is: beépíteni az adóba, így könnyen beszedhető célzottan a fogyasztótól, aztán az ellátásban már nem bogarászni vele, mert plusz adóban úgyis befizette az összeget már. Csak, ugye ezeket az extra befolyó adókat (dohányból, alkoholból, benzinből) tényleg oda is kéne adni az egészségügynek, amit nem nagyon szeret megtenni az állam...
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Én sem szeretem az állami támogatásokat, de vannak bőven.Nem tudom mi az állításod, azt pláne nem látom miben vitázunk.Speciel pont a repülőtereken nincs akkora leépülés. Sehol máshol Európában nem volt ilyen határzár. Egyébként ez csak játék a szavakkal, de nevezzük határkorlátozásnak és ne határzárnak, csak azért mert magyar állampolgárok valóban utazhatnak, korlátozásokkal.Sobri JóskaAkkor módosítok: ha úgyis jön, akkor miért ne jöhetne?r.baggio
Sobri Jóska
Klaci79
Amiben én biztos vagyok, hogy az én gazdaságfelfogásomban az optimális az a 0 (nulla) állami támogatás.
Amelyik vállalkozás nem tud piaci alapon működni (egyik piac se vegytiszta, hol az állam, hol a lobbyk, monopóliumok, hol a trösztök, a korrupció vagy a geopolitika torzítja, és ezáltal válik "part of the game"é) az ne működjön, kb. ez a kapitalizmus lényege.
Azon lehet vitázni van e ennek alternatívája, vagy ez e a lehető legjobb gazdasági metodika, de az a vita, nem ez a vita. Most kapitalizmus van, neoliberális gazdaságpolitika, az állam ne támogasson senkit és semmit, csak működtesse az állami intézményeket, lássa el az állami alapfeladatokat. Ez egy számegyenes egyik vége, én itt vagyok, de pl. Gulyás Marci, akit nagyon kedvelek, a másik vége felé van, engem nem zavar, vagyis nyitott vagyok ettől gyökeresen ellentétes meglátásokra is, de én Thatcherrel szimpatizálok, nem Sanderssel vagy hasonló fantasztákkal.
Sobri Jóska
A vállalkozások, amelyeket nagyon negatívan érint a covid elleni védekezés: turizmus, vendéglátás, közlekedés, stb kell hogy támogatást kapjanak, nélküle ugyanis nem élik túl és elbocsátanak mindenkit.
Lehet azt mondani cinikusan, hogy majd jön másik, de pl a repülőtér egész évben fizet adót, mit tehet arról, hogy a bautazási korlátozások miatt a 98%-át elveszti az utasainak. Mondjuk a repülőtér speciális, mert évekig kihúzza annyi tőke van mögötte, de egy vendéglős mondjuk nem. És nincs olyan, hogy miért nem tett félre, mert erre nem számíthat senki. Ezek a vállalkozások jelentős adót fizetnek be és százezreknek adnak állást. Minden országban, így Magyarországon is kötelessége támogatni ezeket az ágazatokat az államnak, mivel nekik a legegyszerűbb mondjuk hitelt felvenni, ha nincs elegendő bevételük.
több mint 5 éve
Ott van fehéren-feketén...pcr tesztet kérnek, ami nem lehet 48 óránál régebbi. Mi egy belgát be sem engedünk a repülőtéren, maximum Hegyeshalomnál, bár elvileg ott is tilos lenne. Bár nálunk is olyan rendszer lenne, ahol PCR tesztel jöhet mindenki.index.hu/belfold/2021/01/05/ferihegyen_tudta_meg_hogy_megsem_repulhet_belgiumba/Speciel pont a repülőtereken nincs akkora leépülés. Sehol máshol Európában nem volt ilyen határzár. Egyébként ez csak játék a szavakkal, de nevezzük határkorlátozásnak és ne határzárnak, csak azért mert magyar állampolgárok valóban utazhatnak, korlátozásokkal.Nincs magyar határzár a valóságban, csak a kommunikációs térben.Akkor módosítok: ha úgyis jön, akkor miért ne jöhetne?Tudom, hogy csak trollkodsz, de felteszem a költői kérdést, hogy akkor ez a mi határzárunkra miért is nem igaz? Aki igazán jönni akar, az úgyis bejön valahogy, csak ahogy Klaci is írta, nem közvetlenül a budapesti repülőtéren át, hanem Bécsből/Pozsonyból közúton. Én emiatt vesztettem el - remélhetően átmenetileg - a munkám, cserébe több időm van olvasni az agymenéseidet arról, hogy "ne hagyjuk, hogy a kormány döntései kihatással legyenek az életünkre".
Sobri Jóska
r.baggio
Sobri Jóska
Klaci79
clbass
több mint 5 éve
Nem tudom mi az állításod, azt pláne nem látom miben vitázunk.Speciel pont a repülőtereken nincs akkora leépülés. Sehol máshol Európában nem volt ilyen határzár. Egyébként ez csak játék a szavakkal, de nevezzük határkorlátozásnak és ne határzárnak, csak azért mert magyar állampolgárok valóban utazhatnak, korlátozásokkal.Nincs magyar határzár a valóságban, csak a kommunikációs térben.Akkor módosítok: ha úgyis jön, akkor miért ne jöhetne?Tudom, hogy csak trollkodsz, de felteszem a költői kérdést, hogy akkor ez a mi határzárunkra miért is nem igaz? Aki igazán jönni akar, az úgyis bejön valahogy, csak ahogy Klaci is írta, nem közvetlenül a budapesti repülőtéren át, hanem Bécsből/Pozsonyból közúton. Én emiatt vesztettem el - remélhetően átmenetileg - a munkám, cserébe több időm van olvasni az agymenéseidet arról, hogy "ne hagyjuk, hogy a kormány döntései kihatással legyenek az életünkre".
Sobri Jóska
r.baggio
Sobri Jóska
Klaci79
több mint 5 éve
index.hu/belfold/2021/01/05/ferihegyen_tudta_meg_hogy_megsem_repulhet_belgiumba/Speciel pont a repülőtereken nincs akkora leépülés. Sehol máshol Európában nem volt ilyen határzár. Egyébként ez csak játék a szavakkal, de nevezzük határkorlátozásnak és ne határzárnak, csak azért mert magyar állampolgárok valóban utazhatnak, korlátozásokkal.Nincs magyar határzár a valóságban, csak a kommunikációs térben.Akkor módosítok: ha úgyis jön, akkor miért ne jöhetne?Tudom, hogy csak trollkodsz, de felteszem a költői kérdést, hogy akkor ez a mi határzárunkra miért is nem igaz? Aki igazán jönni akar, az úgyis bejön valahogy, csak ahogy Klaci is írta, nem közvetlenül a budapesti repülőtéren át, hanem Bécsből/Pozsonyból közúton. Én emiatt vesztettem el - remélhetően átmenetileg - a munkám, cserébe több időm van olvasni az agymenéseidet arról, hogy "ne hagyjuk, hogy a kormány döntései kihatással legyenek az életünkre".
Sobri Jóska
r.baggio
Sobri Jóska
Klaci79
Szerkesztette: clbass
több mint 5 éve
Speciel pont a repülőtereken nincs akkora leépülés. Sehol máshol Európában nem volt ilyen határzár. Egyébként ez csak játék a szavakkal, de nevezzük határkorlátozásnak és ne határzárnak, csak azért mert magyar állampolgárok valóban utazhatnak, korlátozásokkal.Nincs magyar határzár a valóságban, csak a kommunikációs térben.Akkor módosítok: ha úgyis jön, akkor miért ne jöhetne?Tudom, hogy csak trollkodsz, de felteszem a költői kérdést, hogy akkor ez a mi határzárunkra miért is nem igaz? Aki igazán jönni akar, az úgyis bejön valahogy, csak ahogy Klaci is írta, nem közvetlenül a budapesti repülőtéren át, hanem Bécsből/Pozsonyból közúton. Én emiatt vesztettem el - remélhetően átmenetileg - a munkám, cserébe több időm van olvasni az agymenéseidet arról, hogy "ne hagyjuk, hogy a kormány döntései kihatással legyenek az életünkre".
Sobri Jóska
r.baggio
Sobri Jóska
több mint 5 éve
Nincs magyar határzár a valóságban, csak a kommunikációs térben.Akkor módosítok: ha úgyis jön, akkor miért ne jöhetne?Tudom, hogy csak trollkodsz, de felteszem a költői kérdést, hogy akkor ez a mi határzárunkra miért is nem igaz? Aki igazán jönni akar, az úgyis bejön valahogy, csak ahogy Klaci is írta, nem közvetlenül a budapesti repülőtéren át, hanem Bécsből/Pozsonyból közúton. Én emiatt vesztettem el - remélhetően átmenetileg - a munkám, cserébe több időm van olvasni az agymenéseidet arról, hogy "ne hagyjuk, hogy a kormány döntései kihatással legyenek az életünkre".
Sobri Jóska
r.baggio
Sőt, itthon év végére 1 millió felett lesz azok száma, akik a
több mint 5 éve
Visszahozni a manyupokat kötelező befizetéssel (különben vissza se jönnének miután egyszer már kirabolták őket), továbbá jogszabályt hozni arra, hogy mi az az alsó küszöbérték, amennyit az állam mindenképpen allokál a nyugdíjbüdzsébe más bevételeiből (pl. a finneknél a teljes nyugdíjbüdzsé 45%-át az állam nem a járulékbevételekből, hanem más forrásból finanszírozza).Ha jól értem Hanni szavait arról beszél, hogy a TB-n keresztül fizeti a szenvedélybetegek orvosi ellátását.Mi lehetne az utobbi bekezdésedre a megoldas, ha idén elkezedenek az atalakitast?
Amivel nekem nem lenne problémám, ha a befizetett TB-ért kapnék értelmezhető szolgáltatást függetlenül attól h milyen diagnózissal kerülök kórházba, de ez sajnos nincs így.
Mondjuk a járulékok Magyarországon már csak ilyenek:
Fizetem a TB-t, de elég sokmindent magánúton intéz az ember (nyáron konkrétan azért mentem magánba tüdőszűrőre, mert mikor felhívtam a körzeti rendelőt h időpontot kérjek, megmondták h elromlott a gép, nem tudják h mikor fogják megjavítani...).
Fizetem a nyugdíjjárulékot úgy, hogy a demográfiai trendek alapján esélytelen h nyugdíjas legyek, egyrészt a trendek alapján kb. 50 év munkaviszony után mehetnék nyugdíjba (ez már kapásból LOL), de ennél még előbb üt be (2030-33) a felosztó-kiróvó állami nyugdíjrendszerbe a krach, addigra annyira kevés eltartónak kell eltartania annyira sok eltartottat, hogy össze fog omlani a rendszer, ha csak nem lesz addig egy nyugdíjreform, amit a jelenkor magyar politikusaiból én nem nézek ki. Btw már csak ezért is ősbűn volt a manyup-vagyon államosítása...
empty taxi
Ventura

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 5 éve
Én emiatt vesztettem el - remélhetően átmenetileg - a munkám, cserébe több időm van olvasni az agymenéseidet arról, hogy "ne hagyjuk, hogy a kormány döntései kihatással legyenek az életünkre".“ Egyelőre ismeretlen vírusos tüdőgyulladás ütötte fel a fejét Közép-Kínában – írta pontosan egy évvel ezelőtt, 2020. január 5-én az MTI.”
r.baggio
24.hu/kulfold/2021/01/05/koronavirus-2020-vuhan-kina/
@r.baggioEmlekszem, ra masfel hetre, mar kerdeztuk az utasokat, hogy mikor jártak utoljara kinaban. Fene se gondolta, hogy ily veszedelem lesz. ☹️
Szerkesztette: Ventura
“Uhm, we’re, to win games you have to win the game, umm, not lose the game… honestly. And that, that is how you lose the game.”
- HC Mike McDaniel, L vs. Patriots, week 2 -
-------------------------------------------------------------------
több mint 5 éve
Akkor módosítok: ha úgyis jön, akkor miért ne jöhetne?Tudom, hogy csak trollkodsz, de felteszem a költői kérdést, hogy akkor ez a mi határzárunkra miért is nem igaz? Aki igazán jönni akar, az úgyis bejön valahogy, csak ahogy Klaci is írta, nem közvetlenül a budapesti repülőtéren át, hanem Bécsből/Pozsonyból közúton. Én emiatt vesztettem el - remélhetően átmenetileg - a munkám, cserébe több időm van olvasni az agymenéseidet arról, hogy "ne hagyjuk, hogy a kormány döntései kihatással legyenek az életünkre".
Sobri Jóska

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 5 éve
Nagyon sokan jöttek amúgy Angliából így is, csak éppen Pozsonyon keresztül. Mivel a szlovákok engedték, az összes magyar, cseh, lengyel rajtuk keresztül ment. Szerintem még a pozsonyi reptérnek sosem volt ekkora forgalma.
több mint 5 éve
Autóba se kéri a légzsákot.Beoltatni magad egy ismeretlen szarral egy olyan betegség ellen ami lábon kihordható.Remelem ez csak valami szarkasztikus írás akart lenni.
Hihetetlen mennyi buta ember van ebben az országban (is)!
Minimális (melyek nagyrésze fél- vagy tév-) információ van a vírusról is, az oltásokról (és következményeiről) pedig szinte semmi.
Adjátok csak a lovat alájuk!
🤘gaben🤘
Toca
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 5 éve
444.hu/2021/01/05/ez-a-lista-mutatja-meg-mit-jelent-a-10-ezer-halalos-aldozat
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 5 éve
Akkor módosítok: ha úgyis jön, akkor miért ne jöhetne?dehogynem jön, pont ezt írtam tegnap is, hogy olyan ez a brit teljes zárlat, hogy épp az a dolog nincs, ami nálunk már szeptember óta rendületlenül harcol a vírussal, elvágva annak összes utánpótlását, felőrölve tartalékait: határzárMa olvastam két cikket. Lehetnek ra logikus magyarazatok, azonban úgy velem, hogy elso ranezesre pontosan ellentétes a cselekves.Pedig valóban logikus: ha úgyse jön, akkor miért ne jöhetne?
Delelott: “ Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében.”
Delutan: “ Feloldotta a kormány a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló légijárművek leszállási tilalmát – jelent meg a Magyar Közlöny keddi számában.”
Ventura
Sobri Jóska
a korábbi szabályok alapján bárki ugyanúgy ki- és beutazhat, földön, vízen, levegőben
itthon a repülőtéren pedig lassan nem is marad más, mint a "munkásjáratok", Frankfurt, Bázel, Amszterdam, Párizs, így London és az "apró"
r.baggio
több mint 5 éve
mi lenne terv nélkül?:telex.hu/koronavirus/2021/01/05/novak-hunor-orvos-oltas-regisztracio-koronavirus
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.