Politika
66 feliratkozó
1 napja
Bowl.hu választási tippelde 2026docs.google.com/spreadsheets/d/1y0eVLWD7fa8n1cQrxtvJifTQ2N-H88PoJ5pRI8-xmWk/edit?usp=sharing
Művész mozi utolsó sáv tippelde: az utolsó 5 film össznézőszámát kell megtippelni, aki a legközelebb lesz hozzá, ingyenjegyet kap (a húsvét vasárnapi adatokat hétfőn beírom)
Mandátum-, listás %-, részvételi arány tipp: magától értetődő
Egyéni jóslatok: Sobri ötlete, kifejtős, bármelyik OEVK-t beírhatod, ha van valami hot take-ed
A tippeket április 12. 6:00-ig lehet leadni, szóljatok, ha valami nagyon fontos kimaradt volna
több mint 3 éve
látszik, hogy nem szagoltal hugyos iboját se..Általában meg nem jó. És szerintem a HM-nél sem jó, egy kicsi ország, kicsi hadseregében ne legyen megkövült vízfej, ezzel azt mondjuk, hogy a kisgyerek nem baj, ha kövér, hát legalább nem fut gyorsan, tehát nem is eshet nagyot 😊Az elmúlt években mást se olvastam a katonasággal foglakozó szaksajtóban, csak hogy a magyar honvédség mennyire vízfejű, teljesen értelmetlen számú vezérkari tiszt, tábornok, felső vezető van, akik azon kívül, hogy isznak, más hozzáadott értékük nincs, egyszerűen itt ragadtak.Hát igen, szegény Horty most pöröghet a síjában, hogy végre sikerült szétverni az utolsó szervezeti egységet is, ami néhány megbaszott rendszert azért túlélt - nem mellesleg a mindenen áthúzott nagyszerű trianon-érzés is ugye csak addig számít, amíg politikai munícióban lehet vele lövöldözni, dehogy hagyomány, gerinc meg ijenek.. felejcsdel. Szóval elérkezik az utsó független elem felszámolása is, kezdődhet a fideszesítés, pénzes melók, beszerzések, folyamatos lendültbe, mindenmegváltoztatása... jólesz higgyétek el. Igaz nagyon magas volt mindig is a NH tisztiállomány, de a kövült vízfej néha jó, hogy olyan körülményes és kívülálló számára átlálthatatlan mechanizmusok működnek, amiben nem mondanak nemet, viszont a jólmeggondolt erős döntéshez szükséges időt kivárták, mer mire a mamelukok megmozdulnak, addigra lehet már máshogy fújtak a szelek, És persze gratulálhatunk SZBK szerencselovagnak majd mikor úgy fognak lepattani a nato-logisztikáról, mint kanári az F15ösről. Baszki egy kényszersorozásos gárdából kinőve, túlcsúszva az antant-előírásokon a német vezérkaron az orosz megszálláson, rendszerváltáson, nátósításon de ez a viharvert lassú mamut vette az akadályokat, na most ki kellett lőni, mer pénz van benne. Csak most mondom a NATO nem fog annyit szőrözni a pénzcsapok levágásával, mint a punijó.
Teszem hozzá, ugyanezt mondta a honvédségnél dolgozó törzsőrmester barátom is. Erre most megy a sírás, hogy kibaszkodják őket. Nagyon helyes. Lesz olyan akit a politikai nézete miatt tesznek ki? Lesz. A maradék 98%-ot meg kinevezni se szabadott volna. Egyszerűen annyira gyenge a magyar tisztikar minősége, hogy nehéz volna rossz embert kirúgni - bárkit dobsz ki, nagy valószínűséggel alkalmatlan volt a munkájára. (Nem mindenki, én is ismerek elhivatott alezredest de ők a kivétel, és szerinte is egyébként gond nélkül ki lehet baszni a tisztek nagyrészét - a honvédség meg se fogja érezni, illetve kevesebb idő megy el felesleges protokoll látogatásokra és berúgásokra a vezérőrnagyúrral)
Egyébként ez a “100-as nagyságrendben rúgnak ki tiszteket” - ez kevés. Remélem ez csak a kezdet. 30 ezer fős hadseregre 6 ezer körüli tiszti létszám - nevetséges.
MC12
Gróf de sutianap
Kb 20-22 éve olvasom az ezzel foglalkozó írásokat, én ugyan nem dolgoztam a HM-ben, de barátaim igen, és komolyan mondom, hogy mióta az eszemet tudom, mindenki - de tényleg, mindenki - azon pörgött hogy a tiszt/nem tiszt arány milyen borzalmas nálunk, mert nem lehet kibaszni senkit, eltartunk öreg, alkoholista ezredesekből egy rakatot. És egyébként tényleg eltartunk. Miközben képzett tiszthelyettesek meg nagyon kellenének - de nincsenek. Merthogy a Leopardot nem az ezredes úr fogja vezetni. Én egy szóval nem mondtam, hogy ettől az MH valami képzett, modern hadsereg lesz, de hogy feltűnni sem fog, hogy pár száz tisztettel kevesebb van, na abban egészen biztos vagyok.
A "vette az akadályokat" enyhén szólva is költői túlzásnak érzem. Bizonyos tisztek kiemelkedtek a magyar átlagból és értelmezhető NATO karriert futottak be (egyébként a V4 országok közül messze a legkevesebb ilyen tisztünk van, nyelvtudás say hello). Bizonyos egységeink nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket és büszkék lehetünk rájuk. Na, ezek a kivételek. Az összes többi meg maximum papíron létező "képesség" amit úgy berhelnek össze, ha jön valamelyik inspektor, akiket azért igyekszünk jó hosszan ebédeltetni a Kártpátiában a belvárosban, hogy bizonyos dolgok átérjenek egyik laktanyából a másikba, hogy úgy nézzen ki, mintha ott is lenne (megtörtént eset).
MC12
a HM egy politikai szerv, mindig az volt - a MH meg azt csinalta, hogy a legkőagyúbb, macerásabb hisztiket benyomta a HMbe azok voltak a kavics, ami lelassította politika zúgó folyóját
teccik kapisgálni he????
és ugyan mina faszomat spóroltak, ígyis ki kell perkálni neki a 70%ot, ezt mindenféle megkötés nélkül szabadok - Pintér fölszívja őket, vagy határrendészet?
ekk faszom SzBKba meg RSzRbe most aztan olyan fasza lesz minden hogy csuhajj
Gróf de sutianap
azon agyaltam, hogy vajon a KNBSZ-t + Kat.ügyész + Kat.bíró állományt is érinti-e ez a nagy fiatalítási hullám.
több mint 3 éve
látszik, hogy nem szagoltal hugyos iboját se..Általában meg nem jó. És szerintem a HM-nél sem jó, egy kicsi ország, kicsi hadseregében ne legyen megkövült vízfej, ezzel azt mondjuk, hogy a kisgyerek nem baj, ha kövér, hát legalább nem fut gyorsan, tehát nem is eshet nagyot 😊Az elmúlt években mást se olvastam a katonasággal foglakozó szaksajtóban, csak hogy a magyar honvédség mennyire vízfejű, teljesen értelmetlen számú vezérkari tiszt, tábornok, felső vezető van, akik azon kívül, hogy isznak, más hozzáadott értékük nincs, egyszerűen itt ragadtak.Hát igen, szegény Horty most pöröghet a síjában, hogy végre sikerült szétverni az utolsó szervezeti egységet is, ami néhány megbaszott rendszert azért túlélt - nem mellesleg a mindenen áthúzott nagyszerű trianon-érzés is ugye csak addig számít, amíg politikai munícióban lehet vele lövöldözni, dehogy hagyomány, gerinc meg ijenek.. felejcsdel. Szóval elérkezik az utsó független elem felszámolása is, kezdődhet a fideszesítés, pénzes melók, beszerzések, folyamatos lendültbe, mindenmegváltoztatása... jólesz higgyétek el. Igaz nagyon magas volt mindig is a NH tisztiállomány, de a kövült vízfej néha jó, hogy olyan körülményes és kívülálló számára átlálthatatlan mechanizmusok működnek, amiben nem mondanak nemet, viszont a jólmeggondolt erős döntéshez szükséges időt kivárták, mer mire a mamelukok megmozdulnak, addigra lehet már máshogy fújtak a szelek, És persze gratulálhatunk SZBK szerencselovagnak majd mikor úgy fognak lepattani a nato-logisztikáról, mint kanári az F15ösről. Baszki egy kényszersorozásos gárdából kinőve, túlcsúszva az antant-előírásokon a német vezérkaron az orosz megszálláson, rendszerváltáson, nátósításon de ez a viharvert lassú mamut vette az akadályokat, na most ki kellett lőni, mer pénz van benne. Csak most mondom a NATO nem fog annyit szőrözni a pénzcsapok levágásával, mint a punijó.
Teszem hozzá, ugyanezt mondta a honvédségnél dolgozó törzsőrmester barátom is. Erre most megy a sírás, hogy kibaszkodják őket. Nagyon helyes. Lesz olyan akit a politikai nézete miatt tesznek ki? Lesz. A maradék 98%-ot meg kinevezni se szabadott volna. Egyszerűen annyira gyenge a magyar tisztikar minősége, hogy nehéz volna rossz embert kirúgni - bárkit dobsz ki, nagy valószínűséggel alkalmatlan volt a munkájára. (Nem mindenki, én is ismerek elhivatott alezredest de ők a kivétel, és szerinte is egyébként gond nélkül ki lehet baszni a tisztek nagyrészét - a honvédség meg se fogja érezni, illetve kevesebb idő megy el felesleges protokoll látogatásokra és berúgásokra a vezérőrnagyúrral)
Egyébként ez a “100-as nagyságrendben rúgnak ki tiszteket” - ez kevés. Remélem ez csak a kezdet. 30 ezer fős hadseregre 6 ezer körüli tiszti létszám - nevetséges.
MC12
Gróf de sutianap
Kb 20-22 éve olvasom az ezzel foglalkozó írásokat, én ugyan nem dolgoztam a HM-ben, de barátaim igen, és komolyan mondom, hogy mióta az eszemet tudom, mindenki - de tényleg, mindenki - azon pörgött hogy a tiszt/nem tiszt arány milyen borzalmas nálunk, mert nem lehet kibaszni senkit, eltartunk öreg, alkoholista ezredesekből egy rakatot. És egyébként tényleg eltartunk. Miközben képzett tiszthelyettesek meg nagyon kellenének - de nincsenek. Merthogy a Leopardot nem az ezredes úr fogja vezetni. Én egy szóval nem mondtam, hogy ettől az MH valami képzett, modern hadsereg lesz, de hogy feltűnni sem fog, hogy pár száz tisztettel kevesebb van, na abban egészen biztos vagyok.
A "vette az akadályokat" enyhén szólva is költői túlzásnak érzem. Bizonyos tisztek kiemelkedtek a magyar átlagból és értelmezhető NATO karriert futottak be (egyébként a V4 országok közül messze a legkevesebb ilyen tisztünk van, nyelvtudás say hello). Bizonyos egységeink nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket és büszkék lehetünk rájuk. Na, ezek a kivételek. Az összes többi meg maximum papíron létező "képesség" amit úgy berhelnek össze, ha jön valamelyik inspektor, akiket azért igyekszünk jó hosszan ebédeltetni a Kártpátiában a belvárosban, hogy bizonyos dolgok átérjenek egyik laktanyából a másikba, hogy úgy nézzen ki, mintha ott is lenne (megtörtént eset).
MC12
a HM egy politikai szerv, mindig az volt - a MH meg azt csinalta, hogy a legkőagyúbb, macerásabb hisztiket benyomta a HMbe azok voltak a kavics, ami lelassította politika zúgó folyóját
teccik kapisgálni he????
és ugyan mina faszomat spóroltak, ígyis ki kell perkálni neki a 70%ot, ezt mindenféle megkötés nélkül szabadok - Pintér fölszívja őket, vagy határrendészet?
ekk faszom SzBKba meg RSzRbe most aztan olyan fasza lesz minden hogy csuhajj

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 3 éve
Három kategóriába sorolni az finoman szólva elnagyolt eredményhez vezet, egy jövedelmi kategorizálás minimum 9 rétegű, de szociológiában 15 meg, 21 rétegű csoportosítással is találkoztam, de mindegy, oké az OECD így látja.nyilvan, de te is igy hasznaltad alapvetoen, ha emlekem nem csal
MC12
Az emberek valóságérzékelése viszont más és a politikát elsősorban ez érdekli, nem az, hogy gazdasági szervezetek egyébként éppen milyen szempontrendszer szerint osztják fel az alsó-közép - felső rétegeket.ebben sincs vita kozottunk.
Nehezen tudtad volna megmagyarázni ennek a rétegnek 2019-ben, aki bejelentett munkával lakik a saját lakásában, házában, amit hitelből vett - elsősorban vidéken - , mert a bejelentett munkájára kap hitelt, beül a használt autójába és elmegy vásárolni, hogy Ő tulajdonképpen az OECD szerint szegény. A fidesz pedig tökéletesen játszott rá arra, hogy ezt neki köszönheti ez a réteg.
MC12
A szegény rétegek valóban feljebb léptek egy szinttel - mégegyszer: a saját korábi jövedelmi szintjükhöz képest - , de nem a középosztályba (értsd: alsó-közép, felső-közép, közép-közép) hanem a közepesen-szegény réteg, akik egyébként elég sokan vannak, ők léptek a szegénység felső kategóriájába, sőt bizonyos csoportok főleg Pest megyében és nyugat-magyarországon az alsó középosztályban is megjelentek.es ez az, amibol tanulni kell(ene) az ellenzeknek vagy annak, aki itt le akarja gyozni a fideszt. az is erdekes lesz, hogy amikor ez a szegeny-felso reteg most majd lecsuszik ujra szegeny-kozepsobe, azt hogyan tudja bki is elmeselni nekik. hogy ezert egy szemelyben felelos OV (meztelenne kell tenni a kiralyt) stb. na ez az, amire sztem senki sem lesz kepes.
Szerinted véletlen, hogy a fidesz pest megyében agyonnyerte magát? Még az olyan vk-kban is, ahol elvileg minden az ellenzéknek állt? Elég ránézni a választókerületek részletes bontásaira - a szegény rétegek nagyjából egységesen a fideszre szavaztak (75-25), de ami meglepő volt, hogy azok a települések ahol robbanásszerűen nőtt a lakosság, elsősorban a kitelepülő budapestiek miatt, ott is nyert. Láttam több vk-elemzést, pest megyében azokon a település-részeken vesztett a fidesz ahol: eleve jómódúnak, drágának számít maga a környék, magas az átlagkereset, középkorú a lakosság - tehát ahol jóval az átlag felett élnek az emberek. Az összes többi helyen vagy nyert vagy nagyon szoros eredményt hozott és ez '18-ra is igaz, nem csak '22-re. Ez pedig azért van, mert az emberek egy jelentős csoportja "odalennt" úgy érezte, hogy ez a kormány gazdaságilag jobb helyzetbe hozta őket. Hogy ez az OECD szerint nincs így, hát, izé. Emiatt nem fog álmatlanul forgolódni senki.
MC12
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
Ez pedig azért van, mert az emberek egy jelentős csoportja "odalennt" úgy érezte, hogy ez a kormány gazdaságilag jobb helyzetbe hozta őket. Hogy ez az OECD szerint nincs így, hát, izé. Emiatt nem fog álmatlanul forgolódni senki.Ehhez semmi köze az egykulcsos adónak. Nem tudom hol tart a vita, nincs időm végigolvasni (írni még kevésbé), de abban biztos vagyok, hogy nem azért nyer a Fidesz, mert egykulcsos a magyar SZJA. A legszegényebbeknek mindig is az volt, a középosztályt (ami igazából a kisvárosi munkásosztály, mert a klasszikus középosztály nem Fidesz szavazó) azzal nyerik meg, hogy nincs más, akire lehetne szavazni, és képes lenne kormányozni.
MC12
Ja, egyébként a progresszív adó sokkal jobb a gazdaság egészének egyébként. Ez nem hit vita, ez jól kutatott.

több mint 3 éve
Három kategóriába sorolni az finoman szólva elnagyolt eredményhez vezet, egy jövedelmi kategorizálás minimum 9 rétegű, de szociológiában 15 meg, 21 rétegű csoportosítással is találkoztam, de mindegy, oké az OECD így látja.tovabbra is ez volt a challengelt allitasod :@MC121. De ennek továbbra sincs köze az egykulcsos adóhoz:
És akkor visszakérdezek 2019bol:
Hogy lehet h nem csúszott a közép alja lentebb és nőtt az alsó réteg 4.7 százalékponttal? Ezt nem én mondom hanem az OECD.
nepszava.hu/3033770_az-orszag-harmada-125-ezret-sem-keres-meg-egy-honapban
Mert h én nem azt challengeltem amit te felvetettel hanem azt h a közép alja csúszott lejjebb.
De azt amúgy nem tudom elfogadni h csak “tétlenül” nézzük h hat a progresszív adó vszeg nem segít akkor ezért maradjunk egy kulcsosnal. Sztem -lehet naivitásombol- tenni kell a társadalmi egyenlőtlenségek ellen. Nem pedig hathatósan előidézni azokat.
csebi
"Nem azért épül le a középosztály, mert egykulcsos adó van, ez független ettől. Az egykulcsos adó nem csodaszer, ahogy a progadó sem. Csak az egykulcsos rendszertől nem lesz széles középosztály (ahogy nem lett) és a prog adótól sem lesz hirtelen a szegénység felszámolva (ahogy nem lett amikor progadó volt). Ezeket rendszerbe helyezve kell bevezetni, sok összetevő egyik elemeként."
2. Szerintem is kell tenni a társadalmi egyenlőtlenségek ellen - de ennek nem feltétele az adórendszer buzerálása, csupán az állam szempontjából legkönyebb látszatmegoldása, add ide pénzed és én ígérem, hogy megszüntetem a szegregációt, felszámolom a szegénységet stb. Aztán ez nem történik meg, de a pénz el lett szedve.
Attól, hogy államnak több pénze van - főőőőleg a magyar államnak - még egyáltalán nem biztos, sőt, hogy attól a szegény rétegeknek egy kicsit is jobb lesz. A 2010-es évekből jól látszódik, hogy a szegényeken igazából egy munkaerő-hiánnyal kevert gazdasági konjunktúra-ciklus tud segíteni, ehhez pedig a magyar államnak finoman szólva korlátos köze volt.
MC12
"az, hogy 2019-re az alsóbb rétegek valóban feljebb léptek legalább egy szintet, ami az általános munkaerőhiánynak volt köszönhető stb. az más kérdés). "
mondat elso felevel nem ertettem egyet, amire hoztam a statisztikat.
az egykulcsos-progressziv ado mas vitatema volt, es mit mondom, en jelenleg is progresszivat fizetek. abban nem ertunk egyet, hogy hat ne is probaljunk meg tenni adozas szinten sem. nyilvan az nem elegendo ezer masik dolog kell pl az akarat nem konzervalni a tarsadalom 99%t (nem az nem valid tarsadalom politika, hogy a haveri kort kiemelem, ezert a felso szaz gazdagabb lesz a baratokkal).
csebi
Az emberek valóságérzékelése viszont más és a politikát elsősorban ez érdekli, nem az, hogy gazdasági szervezetek egyébként éppen milyen szempontrendszer szerint osztják fel az alsó-közép - felső rétegeket.
Nehezen tudtad volna megmagyarázni ennek a rétegnek 2019-ben, aki bejelentett munkával lakik a saját lakásában, házában, amit hitelből vett - elsősorban vidéken - , mert a bejelentett munkájára kap hitelt, beül a használt autójába és elmegy vásárolni, hogy Ő tulajdonképpen az OECD szerint szegény. A fidesz pedig tökéletesen játszott rá arra, hogy ezt neki köszönheti ez a réteg.
A szegény rétegek valóban feljebb léptek egy szinttel - mégegyszer: a saját korábi jövedelmi szintjükhöz képest - , de nem a középosztályba (értsd: alsó-közép, felső-közép, közép-közép) hanem a közepesen-szegény réteg, akik egyébként elég sokan vannak, ők léptek a szegénység felső kategóriájába, sőt bizonyos csoportok főleg Pest megyében és nyugat-magyarországon az alsó középosztályban is megjelentek.
Szerinted véletlen, hogy a fidesz pest megyében agyonnyerte magát? Még az olyan vk-kban is, ahol elvileg minden az ellenzéknek állt? Elég ránézni a választókerületek részletes bontásaira - a szegény rétegek nagyjából egységesen a fideszre szavaztak (75-25), de ami meglepő volt, hogy azok a települések ahol robbanásszerűen nőtt a lakosság, elsősorban a kitelepülő budapestiek miatt, ott is nyert. Láttam több vk-elemzést, pest megyében azokon a település-részeken vesztett a fidesz ahol: eleve jómódúnak, drágának számít maga a környék, magas az átlagkereset, középkorú a lakosság - tehát ahol jóval az átlag felett élnek az emberek. Az összes többi helyen vagy nyert vagy nagyon szoros eredményt hozott és ez '18-ra is igaz, nem csak '22-re. Ez pedig azért van, mert az emberek egy jelentős csoportja "odalennt" úgy érezte, hogy ez a kormány gazdaságilag jobb helyzetbe hozta őket. Hogy ez az OECD szerint nincs így, hát, izé. Emiatt nem fog álmatlanul forgolódni senki.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 3 éve
telex.hu/belfold/2023/01/20/honvedelmi-miniszterium-miniszter-katona-honved-vezerkar-szalay-bobrovniczky-kristof-fiatalitas-hadero-szolgalati-viszonyHazánkat szolgáljuk!
Erőt, egészséget!
Amadeus von Dollárbaloldal
Ja, nem ide...

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 3 éve
2018 óta már csak droidok vannak a Fideszben.Azért ők nem azok a fideszes droidok, akik a frakció többségét alkotják. De most úgy tűnik, mégis.De miért? Mi köze az észhez és a tanultsághoz annak, hogy valaki alja ember, vagy nem?Ilyenkor tényleg csak az lep meg, hogy vannak köztük olyan saját jogon intelligens és tanult arcok, mint Gyürk, Trócsányi vagy Győri Enikő.Posztot másoltam csak. (Ettől függetlenül még mindig "megtudnak lepni", hogy van lejjebb.)Az állásfoglalást a Parlament 472 igen szavazattal, 19 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett fogadta el. A jelenlévő ellenzéki magyar EP-képviselők támogatták a dokumentumot, azonban sem a 12 fideszes, sem az Európai Néppárt tagjaként dolgozó KDNP-s képviselő nem nyomott gombot.Miért vagy meglepve? Megkapták az utasítást a gazdájuktól.
Ja, hogy mire? Hát arra, hogy létrehozzanak-e egy különleges nemzetközi törvényszéket, amely Oroszország politikai és katonai vezetésének, valamint azok szövetségeseinek felelősségre vonását vizsgálja AZ UKRAJNAI HÁBORÚS BŰNÖK KAPCSÁN.
Zsellértelkes Vrij
warr_b
Zsellértelkes Vrij
Dzsokijuing
ender1112
Dzsokijuing
több mint 3 éve
tovabbra is ez volt a challengelt allitasod :@MC121. De ennek továbbra sincs köze az egykulcsos adóhoz:
Hogy lehet h nem csúszott a közép alja lentebb és nőtt az alsó réteg 4.7 százalékponttal? Ezt nem én mondom hanem az OECD.
Mert h én nem azt challengeltem amit te felvetettel hanem azt h a közép alja csúszott lejjebb.
De azt amúgy nem tudom elfogadni h csak “tétlenül” nézzük h hat a progresszív adó vszeg nem segít akkor ezért maradjunk egy kulcsosnal. Sztem -lehet naivitásombol- tenni kell a társadalmi egyenlőtlenségek ellen. Nem pedig hathatósan előidézni azokat.
csebi
"Nem azért épül le a középosztály, mert egykulcsos adó van, ez független ettől. Az egykulcsos adó nem csodaszer, ahogy a progadó sem. Csak az egykulcsos rendszertől nem lesz széles középosztály (ahogy nem lett) és a prog adótól sem lesz hirtelen a szegénység felszámolva (ahogy nem lett amikor progadó volt). Ezeket rendszerbe helyezve kell bevezetni, sok összetevő egyik elemeként."
2. Szerintem is kell tenni a társadalmi egyenlőtlenségek ellen - de ennek nem feltétele az adórendszer buzerálása, csupán az állam szempontjából legkönyebb látszatmegoldása, add ide pénzed és én ígérem, hogy megszüntetem a szegregációt, felszámolom a szegénységet stb. Aztán ez nem történik meg, de a pénz el lett szedve.
Attól, hogy államnak több pénze van - főőőőleg a magyar államnak - még egyáltalán nem biztos, sőt, hogy attól a szegény rétegeknek egy kicsit is jobb lesz. A 2010-es évekből jól látszódik, hogy a szegényeken igazából egy munkaerő-hiánnyal kevert gazdasági konjunktúra-ciklus tud segíteni, ehhez pedig a magyar államnak finoman szólva korlátos köze volt.
MC12
"az, hogy 2019-re az alsóbb rétegek valóban feljebb léptek legalább egy szintet, ami az általános munkaerőhiánynak volt köszönhető stb. az más kérdés). "
mondat elso felevel nem ertettem egyet, amire hoztam a statisztikat.
az egykulcsos-progressziv ado mas vitatema volt, es mit mondom, en jelenleg is progresszivat fizetek. abban nem ertunk egyet, hogy hat ne is probaljunk meg tenni adozas szinten sem. nyilvan az nem elegendo ezer masik dolog kell pl az akarat nem konzervalni a tarsadalom 99%t (nem az nem valid tarsadalom politika, hogy a haveri kort kiemelem, ezert a felso szaz gazdagabb lesz a baratokkal).
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
@MC121. De ennek továbbra sincs köze az egykulcsos adóhoz:
csebi
több mint 3 éve
Persze, van olyan világ, ahol nekem sem fájna annyira és el tudnám fogadni - elméletileg létezhet ilyen magyar állam.De akkor visszakérdezek, Te fizetnél szívesen a magyar államnak több adót (prog adó)? 😊 Ez a kérdés Magyarországon szerintem ilyen egyszerű.én igen, mert tartom azt hogy nekem kevésbé fáj az X + Y adó mint a medián fizetésnek az X
MC12
nyilván kérdésesek az arányok és mit hova teszünk
az hogy mennyire bízok meg a kormányban teljesen más kérdés, itt meggyőződések/elvek mentén beszélünk
a mostani kormánynak még az alap adót se szivesen be tegyük hozzá
Negritis, a vajda
A valóságban pedig évszázados gyakorlat, hogy a magyar állam képtelen - és nem is akar - az adó normális felhasználására. A normális alatt azt is értem, hogy az állampolgároknak is elfogadható módon. Volt egy kutatás - talán Medián - ami az adófizetés kérdéskörét boncolgatta itthon, az volt az egyik eredmény, hogy egyébként a magyarok adófizetési hajlandósága nem tér el különösebben mint az európai átlag, amiben messze messze elhagytunk mindenkit - a románokkal és bulgárokkal közösen - hogy azt gondoljuk, hogy az állam rosszul használja fel az adót és általában pazarlóan működik. Ezt a kormány is tudja, többek között ezért helyezte át az olyan "okosba" megoldható adónemekről mint az szja a súlypontot a fogyasztási adókra. Egy vállalat tud játszani azzal, hogy jelenti be az embereit, mit fizet zsebbe, mit nem, (multinacionális cégnél!!!! a bónuszt anno borítékban adták négyszermközt, hogy a kollégák ne essenek át más adósávba - vicc) de az emberek túlnyomó többsége vesz kenyeret és elmegy moziba - ott meg értelemszerűen nehéz 27% nélkül kérni a mozijegyet.
Ezért sincs relevanciája idehaza ennek a kérdésnek, ha egy politikai párt több kulcsos adót akarna bevezteni, akkor a népharag miatt áfát kellene csökkentenie vagy valami egyéb adót, és akkor megint ott vagyunk, ahol a part szakad, sőt. Ez az adórendszer az állmnak igen kényelmes.
több mint 3 éve
@MC12És akkor visszakérdezek 2019bol:
több mint 3 éve
Azért ők nem azok a fideszes droidok, akik a frakció többségét alkotják. De most úgy tűnik, mégis.De miért? Mi köze az észhez és a tanultsághoz annak, hogy valaki alja ember, vagy nem?Ilyenkor tényleg csak az lep meg, hogy vannak köztük olyan saját jogon intelligens és tanult arcok, mint Gyürk, Trócsányi vagy Győri Enikő.Posztot másoltam csak. (Ettől függetlenül még mindig "megtudnak lepni", hogy van lejjebb.)Az állásfoglalást a Parlament 472 igen szavazattal, 19 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett fogadta el. A jelenlévő ellenzéki magyar EP-képviselők támogatták a dokumentumot, azonban sem a 12 fideszes, sem az Európai Néppárt tagjaként dolgozó KDNP-s képviselő nem nyomott gombot.Miért vagy meglepve? Megkapták az utasítást a gazdájuktól.
Ja, hogy mire? Hát arra, hogy létrehozzanak-e egy különleges nemzetközi törvényszéket, amely Oroszország politikai és katonai vezetésének, valamint azok szövetségeseinek felelősségre vonását vizsgálja AZ UKRAJNAI HÁBORÚS BŰNÖK KAPCSÁN.
Zsellértelkes Vrij
warr_b
Zsellértelkes Vrij
Dzsokijuing
ender1112
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
több mint 3 éve
De akkor visszakérdezek, Te fizetnél szívesen a magyar államnak több adót (prog adó)? 😊 Ez a kérdés Magyarországon szerintem ilyen egyszerű.én igen, mert tartom azt hogy nekem kevésbé fáj az X + Y adó mint a medián fizetésnek az X
MC12
nyilván kérdésesek az arányok és mit hova teszünk
az hogy mennyire bízok meg a kormányban teljesen más kérdés, itt meggyőződések/elvek mentén beszélünk
a mostani kormánynak még az alap adót se szivesen be tegyük hozzá
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 3 éve
Én igen.Ugyanmár. Azt challengelni, hogy egy alsó, széles réteg anyagi helyzete lett sokkal jobb 2019-re mint 2013 előtt, egyszerűen butaság vagy tájékozatlanság, téged meg egyiknek sem tartalak. Nem európához képest, nem a középosztályhoz képest, hanem saját magához képest. Ez nem nézőpont vagy hitvita kérdése, hanem tény. Jobb lett. Hogy a covid és a háború mennyit ront ezen és ennek mi lesz a fideszre a hatása, azt meglátjuk. Ha a klasszikus felosztást használjuk, akkor van a közposztálynak egy olyan rétege - a középosztály közepe - akik valóban lejjebb csúsztak egy szinttel, ez a tanárok, közigazgatásban dolgozók ilyesmi. De ezeknek a számossága messze kevesebb, mint akik - legalább - egy szinttel feljebb léptek az alsó rétegekben. Többek között ezért volt 3 millió szavazója a fidesznek, nem másért.az, hogy 2019-re az alsóbb rétegek valóban feljebb léptek legalább egy szintet, ami az általános munkaerőhiánynak volt köszönhető stb. az más kérdés).az is nézőpont/hitvita kérdése, hogy alsóbb réteg lépett feljebb egy szintet vagy a felette lévő csúszott le hozzá inkább. sztem az utóbbi.
MC12
nyilván hitvita, és nyilván lehet úgy csinálni is a progresszív adót, hogy a középosztály azon részét "baszogatjuk", amely nem leépíti azt.
csupán olyan kérdésem van, ha ennyire jó az egy kulcsos adó, ami ugye már Magyarországon van jó ideje, akkor miért mutatja az össze kutatás azt, hogy a középosztály leépül otthon?
csebi
Oda raksz összfüggést ahol nincs. Nem azért épül le a középosztály, mert egykulcsos adó van, ez független ettől. Az egykulcsos adó nem csodaszer, ahogy a progadó sem. Csak az egykulcsos rendszertől nem lesz széles középosztály (ahogy nem lett) és a prog adótól sem lesz hirtelen a szegénység felszámolva (ahogy nem lett amikor progadó volt). Ezeket rendszerbe helyezve kell bevezetni, sok összetevő egyik elemeként.
De akkor visszakérdezek, Te fizetnél szívesen a magyar államnak több adót (prog adó)? 😊 Ez a kérdés Magyarországon szerintem ilyen egyszerű.
MC12
Szerk.: sőt ha nagyon cinikus vagyok akkor én jelenleg is progresszív adót fizetek a magyar államnak.
Szerkesztette: csebi
több mint 3 éve
A "vette az akadályokat" enyhén szólva is költői túlzásnak érzem. Bizonyos tisztek kiemelkedtek a magyar átlagból és értelmezhető NATO karriert futottak be (egyébként a V4 országok közül messze a legkevesebb ilyen tisztünk van, nyelvtudás say hello).Apám 2000-ben ment ki az első magyar bővítéssel a NATO HQba. Három éves szerződés lejártával jöttünk haza. Második pályázata is teljesen sínen volt 2007-től mentünk volna újabb 4 évre. Olyannyira sínen volt, hogy elkezdtük itthon lezárni az ügyeket, anyám elindította a felmondását, én elkezdtem búcsúzni a gimiben stb. Tudni kell, hogy a helyek fixek , annyi ember megy ki, amennyi hazajön. Három héttel a visszavonhatatlan hivatalos parancs előtt, az egyik kinti léhűtő kitalálta, hogy neki szüksége van egy gépkocsivezetőre... Hát ki nem találnátok, pont a huszonéves unokaöccse lett az ideális jelölt, természetesen nulla tapasztalattal, nulla nyelvtudással. Fater az angol és francia katonai szakanyaggal bővített nyelvtudásával, korábbi 3 év alatt kiépített kapcsolataival, meg amúgy 20 év szolgálatával hirtelen fölöslegessé vált, és annulálták a pályázatát. Másnap bement a parancsnokához, és kérvényezte a korengedményes nyugdíjazást.
MC12
Szóval politikától "függetlenül", gondoltam megosztok egy ilyen insider mementót, hogy miért nem fogja senki siratni ezt a vízfej kipukkasztást.
Ja és amúgy a 2000-es évek elején a magyar hadseregnek több tábornoka volt, mint a franciának. 😀
több mint 3 éve
Ugyanmár. Azt challengelni, hogy egy alsó, széles réteg anyagi helyzete lett sokkal jobb 2019-re mint 2013 előtt, egyszerűen butaság vagy tájékozatlanság, téged meg egyiknek sem tartalak. Nem európához képest, nem a középosztályhoz képest, hanem saját magához képest. Ez nem nézőpont vagy hitvita kérdése, hanem tény. Jobb lett. Hogy a covid és a háború mennyit ront ezen és ennek mi lesz a fideszre a hatása, azt meglátjuk. Ha a klasszikus felosztást használjuk, akkor van a közposztálynak egy olyan rétege - a középosztály közepe - akik valóban lejjebb csúsztak egy szinttel, ez a tanárok, közigazgatásban dolgozók ilyesmi. De ezeknek a számossága messze kevesebb, mint akik - legalább - egy szinttel feljebb léptek az alsó rétegekben. Többek között ezért volt 3 millió szavazója a fidesznek, nem másért.az, hogy 2019-re az alsóbb rétegek valóban feljebb léptek legalább egy szintet, ami az általános munkaerőhiánynak volt köszönhető stb. az más kérdés).az is nézőpont/hitvita kérdése, hogy alsóbb réteg lépett feljebb egy szintet vagy a felette lévő csúszott le hozzá inkább. sztem az utóbbi.
MC12
nyilván hitvita, és nyilván lehet úgy csinálni is a progresszív adót, hogy a középosztály azon részét "baszogatjuk", amely nem leépíti azt.
csupán olyan kérdésem van, ha ennyire jó az egy kulcsos adó, ami ugye már Magyarországon van jó ideje, akkor miért mutatja az össze kutatás azt, hogy a középosztály leépül otthon?
csebi
Oda raksz összfüggést ahol nincs. Nem azért épül le a középosztály, mert egykulcsos adó van, ez független ettől. Az egykulcsos adó nem csodaszer, ahogy a progadó sem. Csak az egykulcsos rendszertől nem lesz széles középosztály (ahogy nem lett) és a prog adótól sem lesz hirtelen a szegénység felszámolva (ahogy nem lett amikor progadó volt). Ezeket rendszerbe helyezve kell bevezetni, sok összetevő egyik elemeként.
De akkor visszakérdezek, Te fizetnél szívesen a magyar államnak több adót (prog adó)? 😊 Ez a kérdés Magyarországon szerintem ilyen egyszerű.
több mint 3 éve
az, hogy 2019-re az alsóbb rétegek valóban feljebb léptek legalább egy szintet, ami az általános munkaerőhiánynak volt köszönhető stb. az más kérdés).az is nézőpont/hitvita kérdése, hogy alsóbb réteg lépett feljebb egy szintet vagy a felette lévő csúszott le hozzá inkább. sztem az utóbbi.
MC12
több mint 3 éve
Eh, progresszív vs. egykulcsos rendszer vita...ez hitvita ezért sose lesz vége 😊 nyilván Younggal értek egyet. A szegregáltak felemelését lesz kedves a mindenkori állam anélkül megoldani, hogy az egyébként is papírvékony és instabil középosztályt baszogatja a progadóval. Egyszerre nem lehet középosztályt is építeni és a szegényeket is felemelni. Vagy-vagy (hogy a magyar állam se ezt, se azt nem csinálta igazából, illetve nem jól, nem jó módszerekkel ,és az, hogy 2019-re az alsóbb rétegek valóban feljebb léptek legalább egy szintet, ami az általános munkaerőhiánynak volt köszönhető stb. az más kérdés). Máshogy mondva, ott lehet a prog-adóból keletkező állami többletbevétellel megemelni a szegénységben élőket ahol:En pl igazsagtalannak tartom a progressziv adozast az en szemszogombol mert en a sajat penzt es szabadidot raktam bele h kepezzem magam h tobbet keressek de tobb adot kell fizetni.mert az igazságos, hogy a rendszer téged kiemel már azzal a lehetőséggel, hogy van szabadidőd, van pénzed képezni magad míg a szegregált oktatásban lévőknek egyik sem. sőt nem hogy plusz képzésről nem beszélünk ott hanem az alapvető képzés hiányáról is, amihez neked nem kell szabadidőt v pénzt áldoznod?
Million egy szempont van persze...
YoungZeeZee
csebi
- nem síbolja el az állam ezt a pénzt
- van kiépülve infrstruktúra, szakember-gárda és 20 éves terv a végrehajtásra általános politikai konszenzussal
- anélkül lehet elvenni a középosztálytól ezt a pénzt, hogy az ne csússzon lejebb
Na ezek a körülmények idehaza nem állnak fenn, így értelmetlen a prog.adón pörögni. (egyébként is értelmetlen az szja-n pörögni, az állam pont, hogy át is állt a fogyasztási adókra, azt egyszerűbb beszedni, előbb lesz a kék színű, füles bögrékre különadó, mint 2 kulcsos szja 😊 )
több mint 3 éve
YoungZeeZee
9 534
Ez ketelu dolog.ezert fogalmaztam ugy ahogy.En pl igazsagtalannak tartom a progressziv adozast az en szemszogombol mert en a sajat penzt es szabadidot raktam bele h kepezzem magam h tobbet keressek de tobb adot kell fizetni.mert az igazságos, hogy a rendszer téged kiemel már azzal a lehetőséggel, hogy van szabadidőd, van pénzed képezni magad míg a szegregált oktatásban lévőknek egyik sem. sőt nem hogy plusz képzésről nem beszélünk ott hanem az alapvető képzés hiányáról is, amihez neked nem kell szabadidőt v pénzt áldoznod?
YoungZeeZee
csebi
En aki munka mellett csinaltam meg.a sporolt penzembol...h elorebb jussak.szoval miert a rendszer emelt ki?tudom sokaknak nem adatik meg de sokan nem is akarnak elorejutni csak elvannak.
ez kb ugyanolyan miert csak az kap tamogatast akinek 20 gyereke van 1 szinte semmi akinek meg nem lehet le van szarva.
több mint 3 éve
Általában meg nem jó. És szerintem a HM-nél sem jó, egy kicsi ország, kicsi hadseregében ne legyen megkövült vízfej, ezzel azt mondjuk, hogy a kisgyerek nem baj, ha kövér, hát legalább nem fut gyorsan, tehát nem is eshet nagyot 😊Az elmúlt években mást se olvastam a katonasággal foglakozó szaksajtóban, csak hogy a magyar honvédség mennyire vízfejű, teljesen értelmetlen számú vezérkari tiszt, tábornok, felső vezető van, akik azon kívül, hogy isznak, más hozzáadott értékük nincs, egyszerűen itt ragadtak.Hát igen, szegény Horty most pöröghet a síjában, hogy végre sikerült szétverni az utolsó szervezeti egységet is, ami néhány megbaszott rendszert azért túlélt - nem mellesleg a mindenen áthúzott nagyszerű trianon-érzés is ugye csak addig számít, amíg politikai munícióban lehet vele lövöldözni, dehogy hagyomány, gerinc meg ijenek.. felejcsdel. Szóval elérkezik az utsó független elem felszámolása is, kezdődhet a fideszesítés, pénzes melók, beszerzések, folyamatos lendültbe, mindenmegváltoztatása... jólesz higgyétek el. Igaz nagyon magas volt mindig is a NH tisztiállomány, de a kövült vízfej néha jó, hogy olyan körülményes és kívülálló számára átlálthatatlan mechanizmusok működnek, amiben nem mondanak nemet, viszont a jólmeggondolt erős döntéshez szükséges időt kivárták, mer mire a mamelukok megmozdulnak, addigra lehet már máshogy fújtak a szelek, És persze gratulálhatunk SZBK szerencselovagnak majd mikor úgy fognak lepattani a nato-logisztikáról, mint kanári az F15ösről. Baszki egy kényszersorozásos gárdából kinőve, túlcsúszva az antant-előírásokon a német vezérkaron az orosz megszálláson, rendszerváltáson, nátósításon de ez a viharvert lassú mamut vette az akadályokat, na most ki kellett lőni, mer pénz van benne. Csak most mondom a NATO nem fog annyit szőrözni a pénzcsapok levágásával, mint a punijó.
MC12
Gróf de sutianap
több mint 3 éve
En pl igazsagtalannak tartom a progressziv adozast az en szemszogombol mert en a sajat penzt es szabadidot raktam bele h kepezzem magam h tobbet keressek de tobb adot kell fizetni.mert az igazságos, hogy a rendszer téged kiemel már azzal a lehetőséggel, hogy van szabadidőd, van pénzed képezni magad míg a szegregált oktatásban lévőknek egyik sem. sőt nem hogy plusz képzésről nem beszélünk ott hanem az alapvető képzés hiányáról is, amihez neked nem kell szabadidőt v pénzt áldoznod?
YoungZeeZee
több mint 3 éve
YoungZeeZee
9 534
Vannak elonyei az mo-i eletnekJajj, hát választási lehetőségem így lenne, dehát válogatós vagyok, fene a fajtámat 😊Itt vannak sudar cejgan leanyok a gyarto soron 3 gyermekkel. Ketto tesvértő, egy utcabelitől. Így mar azzal sem lesz gondod.Igazából, én szeretnék hazamenni, de ha lenne itt vmi jány, akkor persze maradnék.Par napra elmenni csak maszatolas annak aki nem birja a magyar klimat.Én Prágát tudom ajánlani bárkinek.Gondolkodóba ejtettél...
Rengeteg multinak van itt központja és legtöbb helyen nem követelik meg a cseh nyelvtudást.
Lakás az drága, de ha kintebb költözöl akkor lehet olcsón találni és még úgy is napi 1,5 óra körül van max az utazás.
A napi étkezés az húzósabb, mert átlag 150-200 czk körül van, viszont a fizu jó, a gazdaság stabil és az euróhoz képest erősödik, nem gyengül.
Ja, meg élhető város.
Lúdas Solymi
Nevem Zeman.
"Ladislav" Zeman...
De tleg.
zemanla
Solymi mondja jol.ha lepni kell lepni kell.
YoungZeeZee
Lúdas Solymi
Ventura
Lúdas Solymi
Teny az egeszsegugy fosss de pl a lakhatas olcsobb.mondjuk en nem vagyok igazan alberlet parti.szoval aki hazajon akkor tegye ugy h vesz egy sajat ingatlan.
Az adozas sem tul magas.pl ahova az emberek mennek pl ausztria ami szomszed ott progressziv az adozas de mondjuk az egeszsegugy jo.az altalanos hangulat jo es kulturalt a kornyezet.az oktatas is fasza .szlovenia a nyelv miatt nem celpont de ott is jo egeszsegugy oktatas fasza de progressziv adozas.
En pl igazsagtalannak tartom a progressziv adozast az en szemszogombol mert en a sajat penzt es szabadidot raktam bele h kepezzem magam h tobbet keressek de tobb adot kell fizetni.
több mint 3 éve
Ez igazán nem fog kiderülni. Tèny ès való kormányunk saját jogon is hülye lenne, de az ukránok mèg a háború előtt is tettek hozzá, hogy erre nèmi jogalap legyen. Ok most a nyelvtörvènyen változtattak de egyébként... amellett, hogy a mostani helyzetben persze "velük vagyok".Ezek azok a húzások amelyekre most semmi szüksèg, nincs jobb dolguk...😥😒Valszeg innen fúj a szél:
index.hu/kulfold/2023/01/19/karpatalja-oktatas-intezmenyvezeto-munkacs-ukrajna-magyarorszag/
dande2
24.hu/kulfold/2023/01/20/ujabb-vetoval-szurt-ki-az-ukranokkal-a-magyar-kormany/
empty taxi