Politika
66 feliratkozó
több mint 3 éve
ezeket a képeket a parlamentből vasvillával való elüldözése és kunbélás távozása után pár évvel gondoltam felbukkanni, de hát ez tényleg a posztmodern

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 3 éve
Félreértettél, én a következményekre utaltamezzel csak az a baj, hogy 2014ben inkább a közép-mediterrán útvonal volt a jelentős. Törökország és neki köszönhetően a kelet-mediterrán majd 2015ben lép előre szóval itt félreérthetted undit, aki 2014gyel nem célozhatott Törökországra.Igen, de most Törökországra már nincs időm és energiám. Sajnos másoknak se...444.hu/tldr/2022/08/30/magyarorszag-elobb-utobb-demokratizalodni-fog?fbclid=IwAR3yRGVmx81Dp9b6QZDXA_Aos2JoaaBPKI0qrM3w-eL53pSauj_f9osktrcEs akkor a 2014-es menekultvalsag es annak kovetkezmenyei...
]Orbán valamennyire kívülálló a spin diktátorok világában? Meglepte önöket hogy ezeket a módszereket egy relatíve fejlett országban is alkalmazni lehet, ami ráadásul az EU tagja?Erről beszélek, és nem is vagyok princeton-i professzor. Merkel elhibázott, jövő pazarló politikája nélkül Orbán sem lenne sehol, de Putyin sem. Frau Merkel a 21. század egyik legkártékonyabb politikusaként fog bekerülni a történelemkönyvekbe.
Igen, meglepett, rendszeresen szoktam is erről beszélgetni magyar ismerőseimmel. Orbán kiemelkedően tehetséges politikusnak tűnik, de ehhez hozzá kell tenni, hogy ezért az egészért részben Brüsszel is felelős, ahol csak néhány éve ébredtek rá a probléma súlyára. Ekkor kezdtek el csak az egész jogállamisági mechanizmussal és a magyarországi korrupcióval foglalkozni.Bede Marci
Gyurma Pappa
undisputedly
Gyurma Pappa
fact: 2014ben Görögországba összesen kb 44ezren érkeztek míg Olaszországba 170ezren.
data.unhcr.org/en/situations/mediterranean/location/5179
de a 2014 amúgyis érdekes választás is unditól, mert általában 2015re teszik a menekültválságot hiába emelkedett már folyamatosan elég szépen 2013tól a kérelmezői szám.
csebi

több mint 3 éve
hát, ha ez nem PS....
bocs, hogy így ebédidőben.
Zsellértelkes Vrij
több mint 3 éve
Azért nem volt az olyan régen. Még én is jártam kéthetente...Győztünk!érted, én még elképedve hallgattam a meséket elődeinktől, hogy bezzeg az ő idejükben szombaton is iskola volt. utódaink meg is tapasztalhatják.
hvg.hu/itthon/20220830_Iskolak_rezsi_szombat?fbclid=IwAR0aC0SwyMtofGaDFufue4kUgWO3isCLhRH1k-xh-4RZuDDyU9ZzCfWm_cI
empty taxi
csebi
több mint 3 éve

bocs, hogy így ebédidőben.
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
Győztünk!érted, én még elképedve hallgattam a meséket elődeinktől, hogy bezzeg az ő idejükben szombaton is iskola volt. utódaink meg is tapasztalhatják.
hvg.hu/itthon/20220830_Iskolak_rezsi_szombat?fbclid=IwAR0aC0SwyMtofGaDFufue4kUgWO3isCLhRH1k-xh-4RZuDDyU9ZzCfWm_cI
empty taxi
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
ezzel csak az a baj, hogy 2014ben inkább a közép-mediterrán útvonal volt a jelentős. Törökország és neki köszönhetően a kelet-mediterrán majd 2015ben lép előre szóval itt félreérthetted undit, aki 2014gyel nem célozhatott Törökországra.Igen, de most Törökországra már nincs időm és energiám. Sajnos másoknak se...444.hu/tldr/2022/08/30/magyarorszag-elobb-utobb-demokratizalodni-fog?fbclid=IwAR3yRGVmx81Dp9b6QZDXA_Aos2JoaaBPKI0qrM3w-eL53pSauj_f9osktrcEs akkor a 2014-es menekultvalsag es annak kovetkezmenyei...
]Orbán valamennyire kívülálló a spin diktátorok világában? Meglepte önöket hogy ezeket a módszereket egy relatíve fejlett országban is alkalmazni lehet, ami ráadásul az EU tagja?Erről beszélek, és nem is vagyok princeton-i professzor. Merkel elhibázott, jövő pazarló politikája nélkül Orbán sem lenne sehol, de Putyin sem. Frau Merkel a 21. század egyik legkártékonyabb politikusaként fog bekerülni a történelemkönyvekbe.
Igen, meglepett, rendszeresen szoktam is erről beszélgetni magyar ismerőseimmel. Orbán kiemelkedően tehetséges politikusnak tűnik, de ehhez hozzá kell tenni, hogy ezért az egészért részben Brüsszel is felelős, ahol csak néhány éve ébredtek rá a probléma súlyára. Ekkor kezdtek el csak az egész jogállamisági mechanizmussal és a magyarországi korrupcióval foglalkozni.Bede Marci
Gyurma Pappa
undisputedly
Gyurma Pappa
fact: 2014ben Görögországba összesen kb 44ezren érkeztek míg Olaszországba 170ezren.
data.unhcr.org/en/situations/mediterranean/location/5179
de a 2014 amúgyis érdekes választás is unditól, mert általában 2015re teszik a menekültválságot hiába emelkedett már folyamatosan elég szépen 2013tól a kérelmezői szám.
Szerkesztette: csebi
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
Végső soron a legpopulistább arc az EU-ban Merkel volt.Igen, de most Törökországra már nincs időm és energiám. Sajnos másoknak se...444.hu/tldr/2022/08/30/magyarorszag-elobb-utobb-demokratizalodni-fog?fbclid=IwAR3yRGVmx81Dp9b6QZDXA_Aos2JoaaBPKI0qrM3w-eL53pSauj_f9osktrcEs akkor a 2014-es menekultvalsag es annak kovetkezmenyei...
Gyurma Pappa
undisputedly
Gyurma Pappa
több mint 3 éve
telex.hu/gazdasag/2022/08/30/a-magas-energiaarak-mellett-a-furdok-fele-harmada-bezarhat-mi-lesz-a-sporttal-a-turizmussal

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 3 éve
Igen, de most Törökországra már nincs időm és energiám. Sajnos másoknak se...444.hu/tldr/2022/08/30/magyarorszag-elobb-utobb-demokratizalodni-fog?fbclid=IwAR3yRGVmx81Dp9b6QZDXA_Aos2JoaaBPKI0qrM3w-eL53pSauj_f9osktrcEs akkor a 2014-es menekultvalsag es annak kovetkezmenyei...
Gyurma Pappa
undisputedly

több mint 3 éve
Győztünk!hvg.hu/itthon/20220830_Iskolak_rezsi_szombat?fbclid=IwAR0aC0SwyMtofGaDFufue4kUgWO3isCLhRH1k-xh-4RZuDDyU9ZzCfWm_cI

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 3 éve
444.hu/tldr/2022/08/30/magyarorszag-elobb-utobb-demokratizalodni-fog?fbclid=IwAR3yRGVmx81Dp9b6QZDXA_Aos2JoaaBPKI0qrM3w-eL53pSauj_f9osktrcEs akkor a 2014-es menekultvalsag es annak kovetkezmenyei...
Gyurma Pappa
több mint 3 éve
Oroszország nem a következő 1-2 évben fogja megszopni, hanem a következő 8-10-ben. Az energia addig jön, amíg ki tudja bányászni kanadai meg norvég technológiával. Mint ahogy a sok tank meg repülő is addig harceszköz, amíg van bele való lőszer, meg számítógép.
több mint 3 éve
Gyurcsány szoktatta rá a herkára az országot, amit Soros árul.Ha rászoksz egy drogra, akkor arról lejönni fájdalmas. Ugye a kérdés, hogy ki fogja ennek a levét meginni. Én nagyon örülnék, ha a fentiekben nem lenne teljesen igazam és a németeknél elsöpörne mindenkit a népharag a CDU és a SDP vezetéséből, akinek valaha köze volt az elmúlt 20 év német politikájához, de sajnos ez nem fog megtörténni.Így.
Gyurma Pappa
Jelenleg Magyarország az EU herkása a Blahán.
Amadeus
több mint 3 éve
Németország a kokainfüggő celeb az elvonón, az osztrákok meg az MDMA-tól örömérzésre képtelen kislánya.Ha rászoksz egy drogra, akkor arról lejönni fájdalmas. Ugye a kérdés, hogy ki fogja ennek a levét meginni. Én nagyon örülnék, ha a fentiekben nem lenne teljesen igazam és a németeknél elsöpörne mindenkit a népharag a CDU és a SDP vezetéséből, akinek valaha köze volt az elmúlt 20 év német politikájához, de sajnos ez nem fog megtörténni.Így.
Gyurma Pappa
Amadeus

több mint 3 éve
Ha rászoksz egy drogra, akkor arról lejönni fájdalmas. Ugye a kérdés, hogy ki fogja ennek a levét meginni. Én nagyon örülnék, ha a fentiekben nem lenne teljesen igazam és a németeknél elsöpörne mindenkit a népharag a CDU és a SDP vezetéséből, akinek valaha köze volt az elmúlt 20 év német politikájához, de sajnos ez nem fog megtörténni.Így.
Gyurma Pappa
több mint 3 éve
444.hu/tldr/2022/08/30/magyarorszag-elobb-utobb-demokratizalodni-fog?fbclid=IwAR3yRGVmx81Dp9b6QZDXA_Aos2JoaaBPKI0qrM3w-eL53pSauj_f9osktrc]Orbán valamennyire kívülálló a spin diktátorok világában? Meglepte önöket hogy ezeket a módszereket egy relatíve fejlett országban is alkalmazni lehet, ami ráadásul az EU tagja?Erről beszélek, és nem is vagyok princeton-i professzor. Merkel elhibázott, jövő pazarló politikája nélkül Orbán sem lenne sehol, de Putyin sem. Frau Merkel a 21. század egyik legkártékonyabb politikusaként fog bekerülni a történelemkönyvekbe.

több mint 3 éve
Nee, nee, ezt nee.Ehhez kb semmi köze annak hogy hogy ment nálunk 12 évig (szarul, tényleg?!), ha brutál jól ment volna az elmúlt 30ban akkor sem értük volna el azt a szintet hogy ugyanolyan stratégiai lehetőségeink lehessenek mint nekik.A pár nagyon szar év az Nyugat-Európára vár, az olyan kicsi és kiszolgáltatott gazdaságú országot mint Mo konkrétan a pusztulás fenyegeti - az eu-s pénzek nélkül.Tehát nyugat azért ne szankciózzon, mert nálunk szarul mentek a dolgok 12 évig?
A nyugati országoknál max a nadragszíjat kell meghúzni, meg kb a lakosság 10%-át fenyegeti a kialakult helyzet komolyabban, Mo-n meg a lakosság 80%-át fogja, ez a különbség. És akkor a gazdaságok kitettségeinek különbségéről még nem is beszéltem...
És mindeközben a hírek nem a csődbe jutott, elszegényedett Oroszországról szólnak, nekik így is befolyik kellő profit az olajból/gázból. Ha nekik jobban fájna ez az egész és belátható időn belül ez szignifikáns változásokhoz vezetne akkor azt mondom van értelme a szankcióknak, így vajmi kevés.
davemayer
topin
davemayer
De, köze van ahhoz, hogyan ment nálunk 12 éve...
OV pár éve eldöntötte, hogy márpedig mi a Kelethez fogunk tartozni, mert ők az erősek, mi majd eldöntjük hogyan menjenek a dolgok, az EU csak azért kell, hogy adja a pénzt meg legyen valami mozgástér.
Hogy a rezsicsökis politikáját finanszírozni tudja és hogy a MOL-nak jó bevételei legyenek, rákötötte az országot az orosz gázra.
És mert mint tudjuk zseni, ezért látta azt is hogyan fog alakulni a világ...tehát valószínű számolt Putyin terveivel.
Vaaagy az van, hogy megszopta, mert Putyinnak más elképzelései voltak és ezért szív az egész ország, de ezért persze az EU a felelős, mert nem engednek Putyinnak.
Elég sok pénzt kaptunk az elmúlt években fejlesztésekre meg mindenre, csak épp nem arra költötte a kormány amire kellett volna, ezért ne az EU legyen már a hibás, hogy ilyen helyzetbe kormányoztuk magunkat...
több mint 3 éve
Az agyadban tehát így kerül ez összhangba azzal, hogy a ner minden valamirevaló szereplője halálra kereste magát az elmúlt 12 évben, százmilliárdokért épültek kihasználatlan stadionok és egyéb sportlétesítmények, a kormánytagok és a hatalmas slepp magángépekkel utazgatnak napi szinten szerte a világban, míg a fontos fejlesztésekből semmi nem valósult meg, értem.Ehhez kb semmi köze annak hogy hogy ment nálunk 12 évig (szarul, tényleg?!), ha brutál jól ment volna az elmúlt 30ban akkor sem értük volna el azt a szintet hogy ugyanolyan stratégiai lehetőségeink lehessenek mint nekik.A pár nagyon szar év az Nyugat-Európára vár, az olyan kicsi és kiszolgáltatott gazdaságú országot mint Mo konkrétan a pusztulás fenyegeti - az eu-s pénzek nélkül.Tehát nyugat azért ne szankciózzon, mert nálunk szarul mentek a dolgok 12 évig?
A nyugati országoknál max a nadragszíjat kell meghúzni, meg kb a lakosság 10%-át fenyegeti a kialakult helyzet komolyabban, Mo-n meg a lakosság 80%-át fogja, ez a különbség. És akkor a gazdaságok kitettségeinek különbségéről még nem is beszéltem...
És mindeközben a hírek nem a csődbe jutott, elszegényedett Oroszországról szólnak, nekik így is befolyik kellő profit az olajból/gázból. Ha nekik jobban fájna ez az egész és belátható időn belül ez szignifikáns változásokhoz vezetne akkor azt mondom van értelme a szankcióknak, így vajmi kevés.
davemayer
topin
davemayer
Tehát Magyarország mindig is kevesebből gazdálkodhat majd, mint Németország, brühühű, olyan igazságtalan ez a világ, és hát gyurcsánnyal pedig még szarabb lenne!

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 3 éve
Zsiday cikkével nehéz vitatkozni, mert egyszerűen igaza van (az Ő esetében az ugye annyira nem egyértelmű, nála a gazdaság is mindig jövőre fordul recesszióba és a Tesla is mindjárt becsődöl a Bitcoinnal együtt - nyilván van igazsága, de ő ezt minden évben elmondja X éve 😀 ). Ami furcsa, hogy magyarázni kell, mert elég triviális. A gáz ára eléggé kiszámítható volt eléggé sokáig, 10-20 euró között mozgott a tőzsdén, 2020 októberében (a vállalatok következő pénzügyi évi tervezésének LEZÁRÁSAKOR) 10 eur körül volt. 2021 októberében 70-80 euró körül, tehát kb. mondjuk 90-100 euróval számoltak a pesszimista vállalatok 2022-re. Na ma ehhez képest 300 euró körül jár. Két év alatt 30-szorozódott (!!) egy alapvető fontosságú termék ára, és ez végig fut mindenen. Ez nem komoly áldozathozatal, ez egy gazdasági-összeomlási faktor és nem csak nekünk hanem Európának is. Ebben igaza van. (nem azt mondta, hogy összeomlik, hanemhogy egy komoly esély van az összeomlásra)Most akkor jók az elemzői vélemények? MC plz. legalább te legyél következetes. A helyzetértékelése helyes, minden drágul (ezt a gyerekeim is látják, pedig ők csak a fagyi árát értik) a következtetései elnagyoltak, és ráadásul nem is a legnagyobb eséllyel bekövetkezők. Lásd OMSZ. Ott legalább van következménye a becsléseknek.
MC12
Doomsayingből élnek, ahogy a klímarettegők, a politikusok vagy a büntető ügyvédek.

több mint 3 éve
Az egyenletnek több oldala is van.Sajnos egyre inkább olybá tűnik, hogy a "nem kell a gázotok" jellegű szankcióspolitika kábé ahhoz hasonlít, mintha a csecsemő szankcionálni akarná az anyját, mégpedig úgy, hogy nem hajlandó szopni. Tényleg jól kibaszna vele... Vagy nem.Most akkor jó ötlet volt szankcionálni az oroszokat vagy sem?esetleg volnálszíves alátámasztani egy poligráfos vizsgálattal
Megéri ez Európának?
index.hu/gazdasag/2022/08/29/zsiday-viktor-gazdasagi-osszeomlas-magyarorszag-inflacio-energiavalsag-energia-veszelyhelyzet/
"Nem tudjuk, hogy ezek a tőzsdei árak fennmaradnak-e tartósan, de ha igen, akkor nagyjából kijelenthető, hogy mind a hazai, mind az európai gazdaság össze fog omlani."
Őszentsége Sobri Jóska
mégiscsak brokker, rosszabb mint az omsz..
köszi majd légyszi linkeld be, hogy a hableányos álmában igazmondó brókerek egyik percről a másikra hogyismerre
köszike...
Gróf de sutianap
Lehet, hogy a putyini diktatúrában a szankciókkal sikeresen megnöveltük a nyomort, még az is simán lehet, hogy Oroszország (lakossága) még jobban rá fog baszni az idő előrehaladtával, de az bizonyosnak tűnik, hogy Európa szépen tökönlőtte magát.
Vagyis nem látom, hogy hol éri meg ez a szankcióspolitika nekünk, az európai lakosságnak.
Attól, hogy szerinted Zsiday nem szavahihető, mert bróker (legalább nem azt mondod, hogy azért, mert zsidó vagy meleg esetleg néger) én még nem látom mi ebből nekünk a hasznunk, sőt, úgy látom, hogy inkább kárunk lesz.
De szívesen elolvasom ha valaki rávilágít az egyenlet haszon-oldalára. (Tőlem bróker is lehet, az se baj.)
Őszentsége Sobri Jóska
Haszon:
1. Az energiamix diverzifikáltabb lesz - lehet, most lesz egy nehéz másfél-két év, de középtávon előny kovácsolható belőle.
2. Az EU ipara már rövid- és középtávon növekedésnek indul, a volt SZU-ba, Kínába kitelepített gyártási kapacitások visszatelepülnek.
3. Nagyobb hatékonyság a szűkösebb alapanyag– és energiapiacon.
4. Növekvő hadiipar.
5. Erősebb szövetségi rendszer.
6. Gyorsabb EU- NATO bővítés - hatékonyabb védelem.
7. Gyengülő multinacionális vállalatok - erősebb államok. (ízléstől függően ez lehet hátrány is)
8. Az Oroszországba irányuló technológia export kiesése segíti a többi piacot (pl félvezetők).
9. Kellemesebb strandok a Francia Riviérán, ahonnan kitiltják az Orosz milliárdosokat.
10. Oroszország elnyeri a világban az őt megillető pozíciót - kiközösítik.
Hátrány:
1. Nehéz tél 2022-ben, esetleg 2023-ban
2. Alapanyag problémák a következő 5 évben
3. Környezetvédelmi kérdések háttérbeszorulása rövidtávon
4. Illúziókkal kevesebb, miszerint Oroszország egy normális hely
5. Kevesebb pénzbeli juttatás az európai szélsőjobb pártjainak
Szóval a csecsemő / anyatej példa talán úgy igaz, hogy kisgyermekkorban egészségesebb / finomabb az anyatej, mint a táp, de táppal is túl lehet élni, sőt.
Cserébe megszabadul a (lelki)terrorista, elmebeteg anyjától, aki folyamatosan tönkreakarja baszni az életét.
Nyilvánvalóan a Fidesznek és csapatának a listából csak a nehéz tél marad, hát a 2 bites trenírozás már csak ilyen.
több mint 3 éve
Ezek - a szankciós döntések - kizárólag morális/tömeghangulatot kiszálgáló politikai döntések voltak, semmi közük nincs a gazdasági racionalitáshoz. A gazdasági racionalítás ugyanis sosem sokkterápia jellegű - normál esetben - , mert annak az a vége, ami itt is lesz (komplett Európa): tartósan magas energiaköltségek a piaci és a magánszektorban emiatt tömeges elbocsájtások, magas rezsi, magas infláció és a többi szokásos. (Az orosz gázfüggésről lejönni - jó, ezt ilyen sebességgel csinálni - gazdaságilag, társadalmilag nem jó)Ki mondta valaha, hogy megéri nekünk a szankciós politika? Az első pillanattól tudja mindenki, hogy rohadt nagy áldozatot vállalunk azért, hogy Putyin ne építse újra a Szovjetuniót. 10 év boldog növekedés után jön pár nagyon szar év. Ez még csak nem is morális kérdés(pedig akár az is lehetne). Nyilván mi Magyarországon arra vagyunk kondicionálva, hogy csak a másnapot oldjuk meg valahogy, ezért a lakosság nagy része nem is tudja értelmezni mi történik. Énközpontú gyerekként dobálja magát, hogy adja meg magát a Zelenszkij, legyen olcsó gáz. Minket is megszálltak a ruszkik, mégis itt vagyunk.Sajnos egyre inkább olybá tűnik, hogy a "nem kell a gázotok" jellegű szankcióspolitika kábé ahhoz hasonlít, mintha a csecsemő szankcionálni akarná az anyját, mégpedig úgy, hogy nem hajlandó szopni. Tényleg jól kibaszna vele... Vagy nem.Most akkor jó ötlet volt szankcionálni az oroszokat vagy sem?esetleg volnálszíves alátámasztani egy poligráfos vizsgálattal
Megéri ez Európának?
index.hu/gazdasag/2022/08/29/zsiday-viktor-gazdasagi-osszeomlas-magyarorszag-inflacio-energiavalsag-energia-veszelyhelyzet/
"Nem tudjuk, hogy ezek a tőzsdei árak fennmaradnak-e tartósan, de ha igen, akkor nagyjából kijelenthető, hogy mind a hazai, mind az európai gazdaság össze fog omlani."
Őszentsége Sobri Jóska
mégiscsak brokker, rosszabb mint az omsz..
köszi majd légyszi linkeld be, hogy a hableányos álmában igazmondó brókerek egyik percről a másikra hogyismerre
köszike...
Gróf de sutianap
Lehet, hogy a putyini diktatúrában a szankciókkal sikeresen megnöveltük a nyomort, még az is simán lehet, hogy Oroszország (lakossága) még jobban rá fog baszni az idő előrehaladtával, de az bizonyosnak tűnik, hogy Európa szépen tökönlőtte magát.
Vagyis nem látom, hogy hol éri meg ez a szankcióspolitika nekünk, az európai lakosságnak.
Attól, hogy szerinted Zsiday nem szavahihető, mert bróker (legalább nem azt mondod, hogy azért, mert zsidó vagy meleg esetleg néger) én még nem látom mi ebből nekünk a hasznunk, sőt, úgy látom, hogy inkább kárunk lesz.
De szívesen elolvasom ha valaki rávilágít az egyenlet haszon-oldalára. (Tőlem bróker is lehet, az se baj.)
Őszentsége Sobri Jóska
Legalább egy kis időt adjunk ennek az egésznek. Egy ilyen rendszer ellen tényleg nem a leghatékonyabb dolog a szankcionálgatás, de alternatívaként ott van egy terjeszkedő Orosz birodalom árnya vagy egy nyílt háború fenyegetése.
andree
Zsiday cikkével nehéz vitatkozni, mert egyszerűen igaza van (az Ő esetében az ugye annyira nem egyértelmű, nála a gazdaság is mindig jövőre fordul recesszióba és a Tesla is mindjárt becsődöl a Bitcoinnal együtt - nyilván van igazsága, de ő ezt minden évben elmondja X éve 😀 ). Ami furcsa, hogy magyarázni kell, mert elég triviális. A gáz ára eléggé kiszámítható volt eléggé sokáig, 10-20 euró között mozgott a tőzsdén, 2020 októberében (a vállalatok következő pénzügyi évi tervezésének LEZÁRÁSAKOR) 10 eur körül volt. 2021 októberében 70-80 euró körül, tehát kb. mondjuk 90-100 euróval számoltak a pesszimista vállalatok 2022-re. Na ma ehhez képest 300 euró körül jár. Két év alatt 30-szorozódott (!!) egy alapvető fontosságú termék ára, és ez végig fut mindenen. Ez nem komoly áldozathozatal, ez egy gazdasági-összeomlási faktor és nem csak nekünk hanem Európának is. Ebben igaza van. (nem azt mondta, hogy összeomlik, hanemhogy egy komoly esély van az összeomlásra)
Az meg egy óriási tévedés, hogy ez valamiféle közös áldozatvállalás, lószart mama. A vállalatok, a vezetőségek, a politikusok és a slepp semmiféle áldozatot nem vállal ebben a problémában. Ők ugyanúgy egy jólfűtött, kellemesen szigetelt házba mennek haza decemberben is - miközben persze mélyen együttéreznek az ukránokkal satöbbi. Itt áldozatot a nyugati - középosztály fog vállalni, aki - ha maradnak a fentiek - kb 1 osztállyal lejebb csúszik plusz ennek a balkáni résznek (szlovákia, magyaro, románia) a társadalmának a 90%-a de ehhez meg hozzá van szoktatva a nép a föld ennek a részén 😊 Éppen ezért nem is ez a régió lesz az érdekes, hanem a németek. Akiknek a nyugati része az elmúlt 70 évet példátlan jólétben töltötte, és a keleti-oldala is jobban él, mint bármelyik random kelet-eu ország lakói. Amennyiben Hansnak hozzá kell nyúlnia a megtakarításaihoz, amire megintcsak nem volt példa nagyon-nagyon rég óta, az nem tudjuk, mit vált ki belőle. Ezt innen nehéz elképzelni, de ez ott kb. az államcsőd és a nukleáris katasztrófa szintje a lakosságnak, valami elképesztően fontos dolog "a megtakarítás" nekik. Ha jól reagálnak és marad az establishment (SPD, CDU stb.) akkor nincs baj, lesz egy recesszió, szar lesz, sokaknak szar lesz de nagyobb baj nem lesz. Ha viszont rosszul reagálnak és a régi reflexek most nem indulnak be - nem szavazunk széljobb pártokra tömegesen - akkor lehet baj. Nagy.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 3 éve
Sajnos egyre inkább olybá tűnik, hogy a "nem kell a gázotok" jellegű szankcióspolitika kábé ahhoz hasonlít, mintha a csecsemő szankcionálni akarná az anyját, mégpedig úgy, hogy nem hajlandó szopni. Tényleg jól kibaszna vele... Vagy nem.Őszentsége Sobri JóskaAz volt az elhibázott politika, hogy az osztrákok kézen fogva a németekkel lefeküdtek Putyin gázpolitikájának. A Nabucco megfúrása meg a közel-keleti ámokfutás feletti szemet hunyás Merkel-i politikája vágja most szájba a Európát - de annak is csak azt a felét, aki vakon követte a németek iránymutatását. Most a déliek (és részben ugye a saját erőforrásokra támaszkodni tudó északiak) diktálják a tempót.
De nézzük a legnagyobbat: a németeknél 2 millió ember él a szegénységi küszöb alatt - ez az ország 5%-a. A középosztálynak (a német lakosság 50%-a) van megtakarítása - max majd eladják a 3.-4. autót meg a sokadik biciklit, esetleg felteszik a PS5-öt "vaterára". Az alsó középosztály (30%) majd nem megy nyaralni Horvátországba. A többiek meg annyira gazdagok, hogy pont leszarják.
Sok ország szeretne így meghalni.
Ja, hogy Közép-Kelet Európában szarabb lesz. Hááát igen. A lengyelek már ledealekték az északiakkal, hogy kevésbé legyen szar, a cseheknél 100 házból 60-ban van napelem, 4-5 hét múlva termel az első teljesen cseh házi geotermikus fűtésrendszereket gyártó cég. A románoknak lesz elég gáza délről, a horvátok cseppfolyósítottal dolgoznak. Maradnak a szlovákok meg mi. Na, itt tényleg szar lesz minden.
Lehet, hogy a putyini diktatúrában a szankciókkal sikeresen megnöveltük a nyomort, még az is simán lehet, hogy Oroszország (lakossága) még jobban rá fog baszni az idő előrehaladtával, de az bizonyosnak tűnik, hogy Európa szépen tökönlőtte magát.Őszentsége Sobri JóskaEgyrészt: az energiahordozók szankciói még nem is élnek, másrészt pedig nagyon is érinti az oligarchákat. Az ipari termelés 7%-ot esett fél év alatt, az autógyártás gyakorlatilag megállt, a gyógyszergyárak negyedükkel estek vissza, a kínaiak sem rohannak segíteni. Azt várni, hogy instant majd bedől az orosz gazdaság, max a legdurvább újságírói álmokban történt meg.
www.economist.com/finance-and-economics/2022/08/24/western-sanctions-will-eventually-impair-russias-economy
(3 cikk ingyen van, ezt meg a heti Finance rovatban lévő 2 másik cikket érdemes elolvasni)
Vagyis nem látom, hogy hol éri meg ez a szankcióspolitika nekünk, az európai lakosságnak.Őszentsége Sobri JóskaAz sem látszik, hogy miért érte meg rögtön lecserélni az összes CFC technológián alapuló rendszert (olcsó volt, sokkal olcsóbb, mint a hőcserélős rendszerek), de az ózonlyuk eltűnése sokat használt az emberiség túlélési esélyeinek.
Ha rászoksz egy drogra, akkor arról lejönni fájdalmas. Ugye a kérdés, hogy ki fogja ennek a levét meginni. Én nagyon örülnék, ha a fentiekben nem lenne teljesen igazam és a németeknél elsöpörne mindenkit a népharag a CDU és a SDP vezetéséből, akinek valaha köze volt az elmúlt 20 év német politikájához, de sajnos ez nem fog megtörténni.
A haszon egyértelmű számomra: ez diverzifikált energiapolitika, technológiaváltás a gyártásban, fenntartható energiapolitika, és bizony egész Európának hasznos lesz, ha a németek nem fogják diktálni a saját érdekeik mentén a politikai szeleket. (Nem véletlen, hogy Scholz elkezdett hirtelen bővítés párti lenni, és arról beszélni, hogy a konszenzusos döntés hozás helyett többségi elv kéne. Próbálják visszaszerezni a kezdeményezést, hogy hirtelen progresszívek lesznek, ez Merkel alatt elképzelhetetlen lett volna)
Attól, hogy szerinted Zsiday nem szavahihető, mert bróker (legalább nem azt mondod, hogy azért, mert zsidó vagy meleg esetleg néger) én még nem látom mi ebből nekünk a hasznunk, sőt, úgy látom, hogy inkább kárunk lesz.Ezek ugyanazok a brókerek, akik 2013 mindig jövőre várják a visszaesést, 5szörösen alulmérik a gazdasági növekedést és évek óta várják Orbán bukását. Abszurdisztánban jósolnak Normálisztán módszerekkel. Még te mutatattad nekem az idevágó Mérő előadást. Na azért nem hiszek brókereknek.
Őszentsége Sobri Jóska
Szerkesztette: Gyurma Pappa