Politika
65 feliratkozó
több mint 5 éve
Ez sok helyen vita tárgya, de pont nem a választások kapcsán kéne elővenni, mert a szavazatok szállításában a posta az egyedüli szereplő. Mondjon olyan összeget egy ballot elszállításáért, ami pozitív szaldós és kész. Az államok vs szövetségi büdzsé meg focizza le, hogy ki mennyit fizet belőle.ugye van egy alapvető hozzáállásbeli kérdés, a posta legyen-e nyereséges vagy semCsak fél füllel hallottam a hírt, nem tudom a részleteket. Csak azért ragadt meg, mert itt van ugye ez a covid ügy, és pár héten belül országos választások lesznek, ahol levélben fog leszavazni egy 330 milliós ország lakosainak jelentős része. (Illetve nem csak fog, már most szavaz.) Értelemszerűen, hiszen rengetegen nem akarnak birkaként órákat sorbanállni a fülkéknél ilyen körülmények között. Erre ahelyett, hogy közös erővel rendbe kapnák a postát, hogy meg tudja oldani a feladatot, úgy tűnik ott tesznek keresztbe neki ahol tudnak. 😊elvileg a bíróság kötelezte őket hogy állítsák vissza az eszközöketmondjuk az is szép történet hogy a maszkok ott voltak a postánál hogy mindenkinek küldjenek X darabot, de trump aszonta h neeemJó hely lehet az a posta. A posta "generálist" (vagy valami hasonlónak híjják, gondolom a "vezérigazgató" postás elnevezése) szintén vizsgálgatják, mert állítólag megtiltotta (egy vagy több helyen azt nem tudom), hogy visszaállítsanak nemrég leszerelt, még működő feldolgozósorokat ott, ahol az új gépek még nem érkeztek meg, emiatt túl van terhelve a rendszer. Ja, és a cikkben hozzátették, hogy a fazon komoly kampánytámogatója (pénzzel) Trumpnak. Csak, hogy a politika innen se hiányozzon. 😀
Negritis
peterk2005
Negritis
peterk2005
a trump által odaültetett ceo nullásra akarja kihozni, amit elég nehéz mer még bush-ék a fő bevételi forrás lehetőségeket elvették
viszont az én (és még pár "szélsőbalos") nézőpont szerint a posta nem baj ha veszteséges mer ez egy alapszolgáltatás
Negritis

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
ugye van egy alapvető hozzáállásbeli kérdés, a posta legyen-e nyereséges vagy semCsak fél füllel hallottam a hírt, nem tudom a részleteket. Csak azért ragadt meg, mert itt van ugye ez a covid ügy, és pár héten belül országos választások lesznek, ahol levélben fog leszavazni egy 330 milliós ország lakosainak jelentős része. (Illetve nem csak fog, már most szavaz.) Értelemszerűen, hiszen rengetegen nem akarnak birkaként órákat sorbanállni a fülkéknél ilyen körülmények között. Erre ahelyett, hogy közös erővel rendbe kapnák a postát, hogy meg tudja oldani a feladatot, úgy tűnik ott tesznek keresztbe neki ahol tudnak. 😊elvileg a bíróság kötelezte őket hogy állítsák vissza az eszközöketmondjuk az is szép történet hogy a maszkok ott voltak a postánál hogy mindenkinek küldjenek X darabot, de trump aszonta h neeemJó hely lehet az a posta. A posta "generálist" (vagy valami hasonlónak híjják, gondolom a "vezérigazgató" postás elnevezése) szintén vizsgálgatják, mert állítólag megtiltotta (egy vagy több helyen azt nem tudom), hogy visszaállítsanak nemrég leszerelt, még működő feldolgozósorokat ott, ahol az új gépek még nem érkeztek meg, emiatt túl van terhelve a rendszer. Ja, és a cikkben hozzátették, hogy a fazon komoly kampánytámogatója (pénzzel) Trumpnak. Csak, hogy a politika innen se hiányozzon. 😀
Negritis
peterk2005
Negritis
peterk2005
a trump által odaültetett ceo nullásra akarja kihozni, amit elég nehéz mer még bush-ék a fő bevételi forrás lehetőségeket elvették
viszont az én (és még pár "szélsőbalos") nézőpont szerint a posta nem baj ha veszteséges mer ez egy alapszolgáltatás
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Csak fél füllel hallottam a hírt, nem tudom a részleteket. Csak azért ragadt meg, mert itt van ugye ez a covid ügy, és pár héten belül országos választások lesznek, ahol levélben fog leszavazni egy 330 milliós ország lakosainak jelentős része. (Illetve nem csak fog, már most szavaz.) Értelemszerűen, hiszen rengetegen nem akarnak birkaként órákat sorbanállni a fülkéknél ilyen körülmények között. Erre ahelyett, hogy közös erővel rendbe kapnák a postát, hogy meg tudja oldani a feladatot, úgy tűnik ott tesznek keresztbe neki ahol tudnak. 😊elvileg a bíróság kötelezte őket hogy állítsák vissza az eszközöketmondjuk az is szép történet hogy a maszkok ott voltak a postánál hogy mindenkinek küldjenek X darabot, de trump aszonta h neeemJó hely lehet az a posta. A posta "generálist" (vagy valami hasonlónak híjják, gondolom a "vezérigazgató" postás elnevezése) szintén vizsgálgatják, mert állítólag megtiltotta (egy vagy több helyen azt nem tudom), hogy visszaállítsanak nemrég leszerelt, még működő feldolgozósorokat ott, ahol az új gépek még nem érkeztek meg, emiatt túl van terhelve a rendszer. Ja, és a cikkben hozzátették, hogy a fazon komoly kampánytámogatója (pénzzel) Trumpnak. Csak, hogy a politika innen se hiányozzon. 😀
Negritis
peterk2005
Negritis
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
elvileg a bíróság kötelezte őket hogy állítsák vissza az eszközöketmondjuk az is szép történet hogy a maszkok ott voltak a postánál hogy mindenkinek küldjenek X darabot, de trump aszonta h neeemJó hely lehet az a posta. A posta "generálist" (vagy valami hasonlónak híjják, gondolom a "vezérigazgató" postás elnevezése) szintén vizsgálgatják, mert állítólag megtiltotta (egy vagy több helyen azt nem tudom), hogy visszaállítsanak nemrég leszerelt, még működő feldolgozósorokat ott, ahol az új gépek még nem érkeztek meg, emiatt túl van terhelve a rendszer. Ja, és a cikkben hozzátették, hogy a fazon komoly kampánytámogatója (pénzzel) Trumpnak. Csak, hogy a politika innen se hiányozzon. 😀
Negritis
peterk2005
több mint 5 éve
mondjuk az is szép történet hogy a maszkok ott voltak a postánál hogy mindenkinek küldjenek X darabot, de trump aszonta h neeemJó hely lehet az a posta. A posta "generálist" (vagy valami hasonlónak híjják, gondolom a "vezérigazgató" postás elnevezése) szintén vizsgálgatják, mert állítólag megtiltotta (egy vagy több helyen azt nem tudom), hogy visszaállítsanak nemrég leszerelt, még működő feldolgozósorokat ott, ahol az új gépek még nem érkeztek meg, emiatt túl van terhelve a rendszer. Ja, és a cikkben hozzátették, hogy a fazon komoly kampánytámogatója (pénzzel) Trumpnak. Csak, hogy a politika innen se hiányozzon. 😀
Negritis

több mint 5 éve
mondjuk az is szép történet hogy a maszkok ott voltak a postánál hogy mindenkinek küldjenek X darabot, de trump aszonta h neeem
több mint 5 éve
Par erdekes hir az USA-bol:1. Biden fia, Hunter 3,5 millio dollart (cirka egy millard forintot) kapott a befektetesi cegen keresztul egy orosz oligarchatol, Moszkva volt polgarmesterenek felesegetol 😊
nypost.com/2020/09/23/hunter-biden-received-3-5m-from-russian-billionaire-report/
2. Postas szavazas: az "igazsagugyminiszterium" nyomozast rendelt el, mert bizonyos katonak mar most leadott szavazatait (amik Trumpra voksoltak) kukakban talaltak meg:
www.militarytimes.com/2020/09/24/doj-alleges-local-pennsylvania-officials-opened-9-discarded-military-mail-in-ballots/
3. A Trump elleni nyomozas legjelentosebb kiindulopontjanak szamito "moszkvai vizeletes" videorol is szolo Stelee-dosszierol, amit McCain (is) adott tovabb az FBI-nak es amit Hillary Clinton stabja fizetett... nos, kiderult, hogy a forras egy olyan szemely volt akit az FBI es a CIA orosz kemkent es nemzetbiztonsagi fenyegeteskent tartott szamon... MAR AKKOR.
Ennek ellenere valos infokent kiszivarogtattak a medianak es belefoglaltak Trump napi titkosszolgalati osszefoglalojaba, ami bekerul az archivumba.
Semmi mas nem volt ez tenlyeg, mint egy soft coup.
www.politico.com/news/2020/09/24/steele-dossier-russia-doj-421536
több mint 5 éve
Az origon csak azokat 😊Csodálkozol? Milyen témában lehet manapság a médiában valódi szakértői véleményeket olvasni? 😊m.hvg.hu/itthon/20200923_migracios_paktum_europai_bizottsag_menekultvalsagAzért elég érdekes h mi szakértők még mindig értelmezzük és messze vagyunk attól h álláspontunk legyen de a HVG vagy akármelyik újság már ír egy ilyet ...
Azért itt felmerülnek érdekes kérdések 🙄😊
warr_b
csebi
peterk2005
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 5 éve
Csodálkozol? Milyen témában lehet manapság a médiában valódi szakértői véleményeket olvasni? 😊m.hvg.hu/itthon/20200923_migracios_paktum_europai_bizottsag_menekultvalsagAzért elég érdekes h mi szakértők még mindig értelmezzük és messze vagyunk attól h álláspontunk legyen de a HVG vagy akármelyik újság már ír egy ilyet ...
warr_b
csebi

több mint 5 éve
Tudod hogy itt mindenki ért mindenhez IS!m.hvg.hu/itthon/20200923_migracios_paktum_europai_bizottsag_menekultvalsagAzért elég érdekes h mi szakértők még mindig értelmezzük és messze vagyunk attól h álláspontunk legyen de a HVG vagy akármelyik újság már ír egy ilyet ...
warr_b
csebi

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 5 éve
Bár az jelzésértékű h tegnap a Fradi meccs szünetében az egy perc Soran az M1 tényszerűen annyit mondott h nincs kötelező kvóta az új javaslatban. Azt hittem h álmodom.épp akartam mondani hogy x y mennyivel jobban ért hozzá, de nem vállalta a nevétm.hvg.hu/itthon/20200923_migracios_paktum_europai_bizottsag_menekultvalsagAzért elég érdekes h mi szakértők még mindig értelmezzük és messze vagyunk attól h álláspontunk legyen de a HVG vagy akármelyik újság már ír egy ilyet ...
warr_b
csebi
ami nálam legalja
Negritis
Szerk. Vszeg itt a HVG csinált egy fordítást vmeik angol nyelvű összefoglalóbol picit atultetve a magyar Kozegre
Szerkesztette: csebi
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 5 éve
épp akartam mondani hogy x y mennyivel jobban ért hozzá, de nem vállalta a nevétm.hvg.hu/itthon/20200923_migracios_paktum_europai_bizottsag_menekultvalsagAzért elég érdekes h mi szakértők még mindig értelmezzük és messze vagyunk attól h álláspontunk legyen de a HVG vagy akármelyik újság már ír egy ilyet ...
warr_b
csebi
ami nálam legalja
több mint 5 éve
m.hvg.hu/itthon/20200923_migracios_paktum_europai_bizottsag_menekultvalsagAzért elég érdekes h mi szakértők még mindig értelmezzük és messze vagyunk attól h álláspontunk legyen de a HVG vagy akármelyik újság már ír egy ilyet ...
warr_b
több mint 5 éve
m.hvg.hu/itthon/20200923_migracios_paktum_europai_bizottsag_menekultvalsagAzért itt felmerülnek érdekes kérdések 🙄😊

több mint 5 éve
Idevág: hvg.hu/kkv/20200924_uncle_bens_original_nevvaltoztatas_rasszizmus

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 5 éve
😕Nagy az Isten állatkertje és a Facebook az egyik kifutójaez még egy érdkes faszméregetés leszTőlem holnap lekapcsolhatják.
napidroid.hu/facebook-kivonulhat-europabol-legujabb-eu-s-szabalyok-miatt/
Negritis
Faszbúk 😊
bcsarli
diverdoc
“We of course won’t [shut down in Europe] — and the reason we won’t of course is precisely because we want to continue to serve customer and small and medium sized businesses in Europe,” said Facebook VP Nick Clegg during a live-streamed EU policy debate yesterday.

több mint 5 éve
Nagy az Isten állatkertje és a Facebook az egyik kifutójaez még egy érdkes faszméregetés leszTőlem holnap lekapcsolhatják.
napidroid.hu/facebook-kivonulhat-europabol-legujabb-eu-s-szabalyok-miatt/
Negritis
Faszbúk 😊
bcsarli

"First down az, amikor átviszik a sárga vonalon a labdát" P.P
több mint 5 éve
Know your enemy 😛BTW: az én polcomon egymás mellett van Trump életrajz és Piketty, Marx és Ayn Rand. És az előbb felsorolt 4-ből csak Pikettyvel értek egyet részben (főleg az új könyvével, a régi szerintem túl lett hypeolva a jelentőségéhez képest).Trump eletrajz? En hozzad kepestjobbra vagyok, de olyan meg nekem sincs. Akkor most ki a "naci?" 😛
Gyurma Pappa
undisputedly
Egyébként érdekes könyv. A saját könyve viszont borzasztó, legalábbis a magyar fordítás biztosan. Valahol Kiyosaki alatt, a késői Brian Tracy felett.
Szerkesztette: Gyurma Pappa

több mint 5 éve
444.hu/2020/09/24/eltakart-arcu-rohamrendorok-utottek-vertek-a-tuntetoket-lukasenka-titokban-tartott-beiktatasa-utan
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 5 éve
BTW: az én polcomon egymás mellett van Trump életrajz és Piketty, Marx és Ayn Rand. És az előbb felsorolt 4-ből csak Pikettyvel értek egyet részben (főleg az új könyvével, a régi szerintem túl lett hypeolva a jelentőségéhez képest).Trump eletrajz? En hozzad kepestjobbra vagyok, de olyan meg nekem sincs. Akkor most ki a "naci?" 😛
Gyurma Pappa
több mint 5 éve
Megrendelem majd ha lesz idom elolvasni, mert erdekes volt Horthy sajat emlekirata is, de leginkabb az elso vilaghaboruig tarto resz, amiben a tengereszeti kalandjairol es az ezzel kapcsolatos utazasairol + a "messzi foldeken" tett vadaszatairol irt, utana amikor politikai felelossege is volt mar, minden sort kritikusan kell fogadni.Horthyról Catherine Horel monográfiáját ajánlom, igazán remek, objektív és igényes munka.Ketto is van. A Reagan oneletrajz es a Kissinger-Diplomacia kozott all a polcon (NEM).Ez megint hazugsag. Ezek nem erzekenyito tanfolyamok, hanem "project 1619" es "critical race theory" alapu agymosas aminek az az alapvetese, hogy ha feher vagy, rasszista vagy akar tudsz rola akar nem.Ez a jobboldali értelmezése a 1619 projektnek. Nyilván az igazság, ahogy általában félúton van.
en.wikipedia.org/wiki/The_1619_Project
www.theatlantic.com/ideas/archive/2019/12/historians-clash-1619-project/604093/
en.wikipedia.org/wiki/Critical_race_theory
Trump ezeket tiltotta be az allami intezmenyekben, nagyon helyesen. Az erzekenyites az, amikor elmondjak Micikenek, hogy nem minden indiai szereti a curry-t. Ez szintiszta feherellenes, rasszista propaganda.
undisputedly
Többször kifejtettem a véleményem az érzékenyítő tréningekről meg a gender studiesról meg minden ilyen balos baromságról (feleslegesek, elviszik a fúkoszt a lényegről, sokszor túltoltak), de a "The 1619 Project" egy érdekes projekt (elvileg hónapok óta úton van a saját példányom, de nem akar ideérni, online meg nem szeretek ennyit olvasni 😕 ). Hogy igaza van-e a végköveztetésekben nem újságírói és politikusi szemlékből akarom eldönteni, én szeretném először végigolvasni.
NIncs neked egy példány belőle? 😛
Gyurma Pappa
Olvasd el az Atlantic cikket amit linkeltem fent. Szvsz az 1619 semmi masra nem iranyul, mint a tortenelem atirasara. Persze nevezhetjuk "mas szemszogbol" valo elemzesnek is. Semmi masra nem iranyul ez a projekt, mint, hogy az USA rabszolgasagot kontextusbol kiragava, a "rabszolgak epitettek amerikat a feher ember pedig bunos" narrativanak adjon altudomanyos latszatot. Mainstreambe illesztik a rasszista nezeteiket.
Persze mindenki maga donti el, de pl a Horthy emlekiratokat elolvasva is a vilag legnemesebb lelku allamfojenek kepe tarul elenk, aztan a valosag meg sem ez volt, szoval javaslom olvass utana, hogy kik irtak a konyvet, milyen egyeb munkassagaik es megnyilatkoztatasaik vannak.
A critical race theory pedig egy az egyben ugyanennek a narrativanak egy szelsosegesebb valtozatat prezentalja, aminek az alapvetese, hogy ha feher a borod, rasszista vagy. Akar csecsemokuro vagy, akar agg, annak szuletsz es akkent is halsz meg.
undisputedly
warr_b
több mint 5 éve
BTW: az én polcomon egymás mellett van Trump életrajz és Piketty, Marx és Ayn Rand. És az előbb felsorolt 4-ből csak Pikettyvel értek egyet részben (főleg az új könyvével, a régi szerintem túl lett hypeolva a jelentőségéhez képest).

több mint 5 éve
Horthyról Catherine Horel monográfiáját ajánlom, igazán remek, objektív és igényes munka.Ketto is van. A Reagan oneletrajz es a Kissinger-Diplomacia kozott all a polcon (NEM).Ez megint hazugsag. Ezek nem erzekenyito tanfolyamok, hanem "project 1619" es "critical race theory" alapu agymosas aminek az az alapvetese, hogy ha feher vagy, rasszista vagy akar tudsz rola akar nem.Ez a jobboldali értelmezése a 1619 projektnek. Nyilván az igazság, ahogy általában félúton van.
Trump ezeket tiltotta be az allami intezmenyekben, nagyon helyesen. Az erzekenyites az, amikor elmondjak Micikenek, hogy nem minden indiai szereti a curry-t. Ez szintiszta feherellenes, rasszista propaganda.
undisputedly
Többször kifejtettem a véleményem az érzékenyítő tréningekről meg a gender studiesról meg minden ilyen balos baromságról (feleslegesek, elviszik a fúkoszt a lényegről, sokszor túltoltak), de a "The 1619 Project" egy érdekes projekt (elvileg hónapok óta úton van a saját példányom, de nem akar ideérni, online meg nem szeretek ennyit olvasni 😕 ). Hogy igaza van-e a végköveztetésekben nem újságírói és politikusi szemlékből akarom eldönteni, én szeretném először végigolvasni.
Gyurma Pappa
Olvasd el az Atlantic cikket amit linkeltem fent. Szvsz az 1619 semmi masra nem iranyul, mint a tortenelem atirasara. Persze nevezhetjuk "mas szemszogbol" valo elemzesnek is. Semmi masra nem iranyul ez a projekt, mint, hogy az USA rabszolgasagot kontextusbol kiragava, a "rabszolgak epitettek amerikat a feher ember pedig bunos" narrativanak adjon altudomanyos latszatot. Mainstreambe illesztik a rasszista nezeteiket.
Persze mindenki maga donti el, de pl a Horthy emlekiratokat elolvasva is a vilag legnemesebb lelku allamfojenek kepe tarul elenk, aztan a valosag meg sem ez volt, szoval javaslom olvass utana, hogy kik irtak a konyvet, milyen egyeb munkassagaik es megnyilatkoztatasaik vannak.
A critical race theory pedig egy az egyben ugyanennek a narrativanak egy szelsosegesebb valtozatat prezentalja, aminek az alapvetese, hogy ha feher a borod, rasszista vagy. Akar csecsemokuro vagy, akar agg, annak szuletsz es akkent is halsz meg.
undisputedly

több mint 5 éve
Nézd: értem amit mondasz, de amerikai történelmi értelmezése alapvetően mindig is kontextus központú volt, és az tény és való, hogy a rabszolgaság kérdését nem vagy inkább nem teljeskörűen tárták fel. Az én olvasatatomban erre irányul a 1619. Ha ebben a kérdésben túlzásokba esnek a szerzők, az könnyen át fog jönni, amint ELOLVASTAM. A projekt szándéka szerintem teljesen tiszta.Ketto is van. A Reagan oneletrajz es a Kissinger-Diplomacia kozott all a polcon (NEM).Ez megint hazugsag. Ezek nem erzekenyito tanfolyamok, hanem "project 1619" es "critical race theory" alapu agymosas aminek az az alapvetese, hogy ha feher vagy, rasszista vagy akar tudsz rola akar nem.Ez a jobboldali értelmezése a 1619 projektnek. Nyilván az igazság, ahogy általában félúton van.
undisputedly
Gyurma Pappa
undisputedly
Ha már Horthy felhozod: tökéletes párhuzam. 90-es évek óta azt tanítják az iskolában, hogy Horthy egy jóságos államfő-bácsi volt, aki áldozatául esett a gonosz náciknak. Ehhez képest meg a bácsi állja meg a helyét, államférfiként csőd volt, és a jóságosság is erősen kérdőjeles.
Az én olvasatomban a 1619 célja (mivel csak azt tudom értékelni, egy szót nem olvastam még a projektből), hogy kontextusba helyezze a rabszolgaságok, és ha vannak tények, amik ellenkeznek a mainstream történelmi tézisektől arról szót ejtsen.
Szerkesztette: Gyurma Pappa

több mint 5 éve
Olvasva ezt-azt az 1619 project tanulmányaiból, én azt is kétlem, hogy a szóban forgó érzékenyítésben szerepe lenne. Az 1619 kapcsán megszületett írások / tanulmányok nem ilyesmiről szólnak, hanem például arról, hogy árnyalják azt a képet, hogy "amerika 1776 óta létezik", eléggé elfelejtkezve a megelőző időkről. Másrészt a fontos történelmi események más szempontú (érts fekete szemszögből) való feldolgozása, hogy ilyen nézőpontból miről szólt pl. a polgárháború, vagy hogy az ország "nagyjai" közül fekete szemszögből ki mennyire nagy, kinek milyen érdemei és "bűnei" vannak). Lehet ezt persze úgy értelmezni, hogy a feketék újra akarják írni a történelmet úgy, hogy ők építették amerikát, de ez szerintem túlzás. A "fekete nézőpont" tényleg csak minimálisan van jelenleg a történelemben (akár a tudományos, akár a "népi" történelemről legyen szó), különben nem lenne tele amerika déli fele máig olyan emberek szobraival, amilyenekkel tele van. (Ezzel nem azt mondom, hogy _baj_, hogy ilyen embereknek szobra van, csak egyszerű tény. Ha már Undi Horthy-ra hivatkozott, akkor ő egy jó példa arra, hogy _lehet_ neki szobrot állítani, de ha elő se vesszük, hogy miben volt "rossz" oldalon, akkor tele is rakhatnánk a szobraival az országot, mert akkor egy hős lenne. MIközben a kép nyilván árnyalt.)Ez megint hazugsag. Ezek nem erzekenyito tanfolyamok, hanem "project 1619" es "critical race theory" alapu agymosas aminek az az alapvetese, hogy ha feher vagy, rasszista vagy akar tudsz rola akar nem.Ez a jobboldali értelmezése a 1619 projektnek. Nyilván az igazság, ahogy általában félúton van.
undisputedly
Gyurma Pappa
De nem csak történelmi értelmezések, hanem például a rabszolgaság és szegregáció máig tartó gazdasági, infrastruktúrális, stb. hatásainak bemutatása is része a projektnek. Például, hogy sok déli nagyvárosban nem kis részben azért olyan rossz a közlekedési rendszer, mert a városiasodási boom, a nagy útépítési láz (az interstate-ek kiépítése) és a szegregációs idők egybeesett / jelentős volt az időbeli átfedés, és ezért az útvonalak úgy épültek ki, hogy azok kijelölésénél szempont elsőbbséget élvezett az, hogy lehetőleg ne fehér, hanem fekete tulajdonokat érintsen, továbbá, hogy lehetőleg válassza szét a fehér és fekete külvárosi negyedeket. A tömegközlekedési vonalak kijelölésénél is elsődleges szempont volt, hogy fehérnek és feketének ne kelljen közös buszra, vonatra szállnia. Ennek a következménye, hogy sok déli nagyváros közlekedési "főereinek" vonala eltér a forgalmi igények áltad igényelt / diktált vonalvezetéstől, ami ordas dugókat, nehézkes városi közlekedést eredményez.
Szóval bár nem tudom hogy konkrétan milyen tanfolyamokról van szó, és ott mi volt a "tananyag", de furcsállnám, ha köze lenne az 1619-hez. Az 1619 - ha vitatható is és vitáznak is rajta - inkább szakmai írások gyűjteménye, nem arról szólnak, hogy elmagyarázzák fehér Jöe-nak, hogy látens rasszista.