NCAA eredménykövetés
- 1 aktív topik
CFB követő 2025
1 603
47
22:30 RATE BOWL - New Mexico vs Minnesota
Politika
65 feliratkozó
több mint 10 éve
dawyd728
4 040
szóval lehet küzdeni pl a taxisoknak az über ellen, de ezt a harcot még középtávon sem ők fogják nyerni. a technológia lehetővé teszi h leépítsük a felesleges vízfejet amit ma adminisztrációnak tartunk, és reményeim szerint elérjük h egy éjjeli őr szinten maradjon meg az államhatalom.gabtsiAzért ez nem ilyen egyszerű. Kezdetnek nézd meg ezt:
Elhangzik, h nem az a cél, h ne jöjjenek be a piacra, hanem a szabályok vonatkozzanak rájuk is.
Btw, ha van kérdésed, kérdezz bátran.
Apám taxis úgyhogy tudok egy-két belsős infóval is szolgálni.
több mint 10 éve
index.hu/gazdasag/2015/03/24/erettsegije_sincs_a_quaestor_sebteben_kinevezett_uj_vezerenek/Még hogy nincs átjárás a versenyszféra és a közmunka között! 😀😀😀

több mint 10 éve
Ne lehetett volna megjósolni? Ugyanmár, nyilván a háború elsöprő erejét és hosszát nem látta senki előre, de az 1. VH nem a semmiből robbant ki (Schlieffen-terv pl.), a második pedig a borzasztó párizsi békeszerződések egyenes következménye, melyet a polgárosodás, a munkásosztály jogainak megerősödése és a nagy tőzsdekrach együttesen "támogatott" meg. Nagyjából hasonlót lehetne vizionálni a következő évtizedekre is, annyi a különbség, hogy ma már tudunk atomot hasítani, tehát több ország rendelkezik olyan fegyverrel, amivel az egész Földet kiírthatja.Hogy a gyárakat nyugatról eltoltuk keletre, ne nevezzük már hatalmas változásnak, nyilván fejlődik a világ, a fejlettebb részeken kevesebb a kétkezi melós, több a szellemi munkás, ennyi történt. Ugyanaz a hierarchiai szerkezet, csak az egyes osztályokban több lett az ember, a kommunizmust pedig végképp elsöpörte a kapitalizmus.
Orwell meg mikor is írta az 1984-et? 1949-ben...

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 10 éve
A kapitalizmus maga semmit nem változott a '29 előtti időkhöz képest, a társadalmi berendezkedés pedig a 2. VH után betonozódott be, az elmúlt 40 év alatt még a pénzügyi világ se nagyon változott, ezért nem értem, hogy miért gondolod, hogy 50 év olyan beláthatatlan időszak lenne.baggioAzért 40 évvel - na jó, legyen 50 - ezelőtt még Angliában is micisapkában jártak munkába a gyári melósok. Amerikán kívül akkor még gyakorlatilag sehol nem létezett az a széles polgári középosztály, ami a mai nyugati társadalmak mindegyikének az alapja. Szóval volt azért elég jelentős változás azóta is. De ha nem is lett volna, az sem jelenti azt, hogy nem is lehet. A 20.sz fordulóján sem lehetett megjósolni, hogy az akkori erőforrások birtok-átrendeződése két világégésen keresztül fog megtörténni az elkövetkezendő 50 évben. Most sem gondolom, hogy meg lehetne jósolni, hogy ugyanígy élnek-e az unokáink mint mi, vagy valami nagyon más módon. És, hogy ahhoz békés változások, vagy egy újabb világégés vezet-e el.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 10 éve
A kapitalizmus logikája egy cseppet sem változott, az eszközök viszont nagyon is sokat. Én nem sokra tartom a politikai elitet (semmire), nem csak Magyarországon, úgy általában a világon nagyon kevés olyan politikus van (talán senkit), akit nem kötnek a mindent felülíró gazdasági érdekek. Nyilván vannak olyan országok, ahol maga a politikai elit a gazdasági elit is: van ahol ez egyértelmű (Oroszország), van ahol részben illetve áttételesen van így (USA). Nyilván vannak olyan országok is, ahol elkülönül a kettő, de azért az nyilvánvaló, hogy sehol sem tud mozdulni sem a politikai elit a gazdasági elittől.Simicska nagy felismerése ez volt, még korábban, hogy Magyarországon a gazdasági elit elvált a politikai elittől, illetve a politikai elitnek nem volt gazdasági hatalma. Ezt OV (ha lehet hinni azoknak, akik nekem mesélnek) nem akarta megérteni az elején, még 98-ban, és meggyőződése volt, hogy menni fog ez a "gazdagok" nélkül is. Aztán megtanulta a leckét, sőt igyekszik felülmúlni azt, és saját gazdasági birodalmat kiépíteni.
Minden PR és látszat, illetve ördög kiáltás és utálat ellenére, ez egy kimondottan kapitalista logika alapján történő építkezés...
Alapvetően én sem értek egyet Sobrival, és a baggio által felsorolt részben természeti okok mellé (megjegyzés: a tőzsdekrachon a gazdagok még gazdagabbak lettek) odabiggyeszteném a velünk élő középkort, az ISIS-hez hasonló erőszakszervezetek terjedését. Ha egy épületet fel tudnak robbantani, egy piszkos bombát sem sokkal nehezebb. Nyilván elő lehet kapni a konteokat, hogy igazából ezt az amcsik találták ki, stb., de a lényegen keveset változtat: jelenleg is háború van, ami senkit nem érdekelt, amíg Nigériában vagy É-Irakban tombolt, de ha Párizsban ölnek újságírókat, az jobban igazgatja a Ny-i világot...

több mint 10 éve
A kapitalizmus maga semmit nem változott a '29 előtti időkhöz képest, a társadalmi berendezkedés pedig a 2. VH után betonozódott be, az elmúlt 40 év alatt még a pénzügyi világ se nagyon változott, ezért nem értem, hogy miért gondolod, hogy 50 év olyan beláthatatlan időszak lenne. Viszont Sobrival se tudok teljesen egyetérteni a már említettek mellett azért, mert külső tényezők is mindig vannak, jelen esetben olyan apróságok, mint az egyszer elfogyó fosszilis ásványi anyagok, a végtelenségig nem vihető környezetrombolás, a felső és alsó osztályok közötti olló egyre szélesebbé válása, egy újabb nagy tőzsdekrach is bármikor beüthet, satöbbi.

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 10 éve
én szerintem ez ciklikus. ahogy az urbanizáció - reurbanizáció, úgy lesz ez a vállalatokkal is. nyilván a globalizáció lehetőséget ad, hogy egységes felületeket és szolgáltatásokat használjunk és ott nem is biztos, hogy ki tud alakulni verseny (pl facebook), de ha megnézitek pl az élelmiszeripar területén elég komoly változás megy végbe, és kezdünk visszatérni, újra preferálni a háztáji élelmiszereket, amit nem gyárakban állítanak elő. persze van a világnak egy elmaradott nagy hányada, aki még mindig az ár alapján kell hogy megtöltse a fogyasztói kosarát, de ahogy nő a vagyon, úgy nő a tudatosság is.hiába a mcdonalds mérete, pénzügyi lehetőségei stb, a trendek azt mutatják, hogy a fejlődő országokban csökken a bevétel, pedig ha körbenézel mondjuk budapesten, nem úgy tűnik, hogy az emberek megutálták a burgert, csak már más szempontok és igények is felmerülnek.
persze még mindig hatalmas előnye van a globális vállalatoknak, de ez egyedül az ár és a standardizálás szempontjából érvényes, ha ez nem szempont és nem monopol helyzetről beszélünk, úgy fog ez folyamatosan változni bármilyen cégnél, ha már egészségtelen a hatékonyság szempontjából a hatalmas méret.
ami nem hajlik, az törik!
több mint 10 éve
Mennyiben más az 50 évvel ezelőtti kapitalizmus, mint a mai? Sőt mennyiben más az 1929-es tőzsdekrach előtti időszakhoz képest?baggioA nyers piaci logikáját tekintve semmiben. Viszont azóta van általános választójog, van nyugdíjrendszer, van egészségügyi rendszer, azóta a fiatalok fele szerez diplomát, hogy csak pár dolgot mondjak. Társadalmi értelemben egy teljesen más világ a mai, mint az 1929 előtti.
Annyit akartam csak mondani, hogy egyrészt van egy önellentmondás abban, amit Jóska ír. Ha a világ "fekete dobozzá válik" - azaz megszűnik a "külső" -, az a kapitalizmus motorját veszi el, ezért nehezen tételezhető fel, hogy ugyanígy lesz képes működni, mint ma. Másrészt, ha nem is szűnnek meg a külső források, akkor sem lehet nagyon belátni előre, hogy milyen irányba mozog.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 10 éve
Mennyiben más az 50 évvel ezelőtti kapitalizmus, mint a mai? Sőt mennyiben más az 1929-es tőzsdekrach előtti időszakhoz képest?

---
több mint 10 éve
Azért vannak kétségeim azzal kapcsolatban amit mondasz, mert a kapitalizmus a logikájánál fogva expanzív. Teljesen mindegy, hogy gyarmatosítás-e az eszköz, vagy összeszerelő üzemek telepítése Malaysia-ba, ez a rendszer jelenleg azért működőképes, mert még van külső forrás ami bevonható. Önmagában, a külső erőforrások lenyúlása nélkül a rendszer messze nem lenne ilyen nyereséges, sőt valószínűleg fenntartható sem ebben a formában. És éppen a globális nagy cégek azok, ami attól képesek ma hatékonyak maradni, mert ők tudják a külső erőforrásokat leginkább igénybe venni. Ha nem tudnák, akkor viszont megfordulna a helyzet, ők lennének a nem hatékonyak a nagyobb belső bürokrácia, stb. miatt.A kapitalizmus bukását is és az örök fennmaradását is folyton folyvást megjósolják. Aztán eddig se meg nem bukott, se olyan nem maradt, mint fél évszázaddal azelőtt. Valószínűleg mi is csak legjobb esetben találgathatunk, hogy 50 év múlva hogy néz ki majd a világ. Lehet, hogy azt is kapitalizmusnak hívják majd, lehet, hogy nem. Lehet, hogy majdnem ugyanolyan lesz, mint ma. De az is lehet, hogy teljesen más.

több mint 10 éve
Arra gondoltam, amit írtam.Hogy a valódi gazdasági (és ezáltal politikai, amíg vannak nemzetállamok) hatalmat birtoklók számára a modern technológiákkal megnyílt a lehetőség azonnali intézkedésekre, tőlük akár 12ezer kilométerre is, a külső hatások megszüntetésére, egy globálisan, az egész Földet átfogó, összekapcsolt hatalmi struktúra kialakítására, és ezáltal hatalmuk bebetonozására.
Ez a lehetőség nem volt meg az Ókori Rómában, hisz voltak külső, kontrollálhatatlan barbárok, se az angol gyarmatbirodalom vagy a Szovjetúnió idején, hisz mindig volt kívül.
De most egy google vagy egy GE, vagy egy Kínában összezömülő cégóriás, számára már nem lesz. Vagyis ezek vezetői köre eléri azt, hogy ez a mostani rendszer már nem fog megdőlni kívülről, technikailag bebetonozódik, lesz minimális fluktuáció, átjárás ugyan a kapitalizmus elitje, és az "eggyel lejjebb" között, de ez lényegében irreleváns. (És egy idő után nem fog a google és az Apple harcolni egymással, ahogy a Coca-Cola se a Danone-al. Idővel szépen felosztódik a piac/a világ, és működik hatékonyan.)
Vagyis idővel (50-100 éven belül) az egész Föld egy rendszerbe illesztődik és mivel ez a rendszer ráadásul még jó is (legalábbis a legjobb, ami kialakítható, és ami a kapitalista demokrácia), akkor ez marad fent beláthatatlan ideig, legalábbis addig, amíg érdemi külső hatás nem éri.
És ebből a szempontból teljesen lényegtelen, hogy ki fér hozzá az információkhoz, és miképp osztja meg, hiszen magát a rendszert ez nem veszélyezteti, hiszen a megosztónak is az az érdeke, hogy ez maradjon fent.
több mint 10 éve
annyira nem vagyok szakember, hogy értsem pontosan, hogy a netsemlegesség eltörlése milyen hatással lenne az én életemre, amennyire tudom az Unióban szó sincs arról, hogy semleges lenne a net, ez inkább az USA-ban kérdés. de amíg én szabadon hozzáférek információkhoz (tehát nem úgy mint Kínában pl), és szabadon meg is tudom osztani azt, addig emiatt én nem aggódom.anno a londoni zavargások idején is a lázadók blackberry messengeren kommunikáltak, mert annyira biztonságos vonal, hogy még a hatóságok sem tudták megfejteni - ugye obama sem véletlenül használ BB-t, meg sok cég is ahol én dolgozom szintén, annak ellenére, hogy rendesen le van maradva a fejlődésben. szóval amíg ilyen eszközök és lehetőségek vannak, addig én nyugodt vagyok. bár persze lehet h az sem véletlen h haldoklik a BB erősen. 😊
több mint 10 éve
Abban igazad van, hogy az internet inkább csak nehezebbé tette a kontrollt, de a "net neutrality"-t az USA-ban pl. már komoly támadások érik (egyelőre tartja magát), és kétség nem férhet hozzá, hogy előbb-utóbb a gazdasági lobbi fog nyerni. Azt meg én is nagyon naiv szemléletnek érzem, hogy kevésbé menne a manipuláció, mint korábban, inkább csak idő kell, míg a propaganda (szebb nevén public relations) itt is végleg utat tör magának minden csatornán.

---
több mint 10 éve
én meg a kettő közé egyenlőség jelet tettem.
több mint 10 éve
én spec nem így látom. vagyis amiről ti beszéltek az a 20. század.szerintem Sobri nem az államhatalomra gondolt, sokkal inkább a gazdasági elitre és az ő hatalmukra... de lehet tévedek...
gabtsi

több mint 10 éve
én spec nem így látom. vagyis amiről ti beszéltek az a 20. század.a 21. századi embernek a tömegkommunikációs eszközöknek köszönhetően egyre kisebb szüksége van az állami keretrendszerekre, szabályozásokra, amely egyértelműen a szabályozók befolyását csökkentheti a mindennapi életünkre. szóval amíg egy rádió meg egy tv volt, addig azon keresztül lehetett a tömegeket manipulálni, de ma az internet világában, ahol mindenkinek a zsebében ott van bármilyen elérhető információ, már nehezebb.
az emberek a hivatalos szabályozások felől egyre inkább mozdulnak el a közösségi "szabályozás" felé, gondolom ti sem a mittomén milyen hivatal által odaadott csillagok által választotok szállást bármilyen utazás alakalmával, hanem a booking.com értékelései alapján, de ugyanezt mondhatnám az éttermekre, online boltokra, és lassan már az orvosra, fodrászra és a zöldségesre is. mind a közösség visszajelzései alapján fog épülni, nem az államhatalom által feleslegesen ránktukmált irreális és versenytorzító szabályai mentén.
szóval lehet küzdeni pl a taxisoknak az über ellen, de ezt a harcot még középtávon sem ők fogják nyerni. a technológia lehetővé teszi h leépítsük a felesleges vízfejet amit ma adminisztrációnak tartunk, és reményeim szerint elérjük h egy éjjeli őr szinten maradjon meg az államhatalom.
több mint 10 éve
De ez a 20-században, a 21. századra a technikai fejlődésnek, telekommunikációnak, internetnek, az irányítás, a kontroll azonnaliságának köszönhetően megoldódott.Nem kellett hozzá internet sem, elég volt a freudi pszichoanalízis kiteljesítése. Ironikus azért, hogy épp te írod ezt, aki a médiában dolgozol, bezzeg a való világot meg a barátok köztöt azért nézik az emberek, mert az kell nekik.
Most már a hatalom, gazdasági hatalom valódi birtokosainak módjuk van a hatalmukat konzerválni, állandósítani.Sobri Jóska

---
több mint 10 éve
Nincs külső tényező (amíg nem érkeznek hangyok, ferengik, vogonok, vagy akárkik a Földre).És ezek tükrében vastagon leszarom, hogy az MTVA 80 vagy 800 milliárdból gazdálkodik, hány stadion épül, vagy melyik utat újítják fel hatodjára 3 év alatt, mivel ha nem így lenne, akkor a költségvetés adott százalékát elvinnék máshogy. Ha egyáltalán nem lenne MTVA, akkor se lenne jobb az oktatás, akkor se lenne normális egészségügy, oldódnának meg szociális kérdések, egyszerűen nincs összefüggés az MTVA költségvetése és egy korház vagy ellátórendszer működése között.És szerinted akkor hogyan lesz egy feleséget lefejezős, önmagával is folyton véres háborúban álló királyságból parlamentáris rendszer, majd abból gyarmatbirodalom, majd szociális piacgazdaság? Az adottságainkat kaptuk, az örök? A svédek eleve elrendeltetetten kevésbé korruptak, mi pedig eleve elrendeltetetten korruptabbak vagyunk?
És nem is hiszem azt, hogy van.
Én azt hiszem, hogy azzal kell főzni, amink van.
A magam könyezetében igyekszem kezelni, tompítani a felülről jövő agybajt, de nem vagyok hajlandó úgy tekinteni rá, mintha nem létezne, és így nem a megfelelőképpen reagálni rá.
Nem fogok értelmetlen tüntetéseken parádézni vagy arról posztolgatni, hogy "ha mind összefogunk, együtt civilek, akkor elzavarhatjuk ezeket a tolvaj oligarchákat", és társai.
Meglehet, hogy pár év múlva ezek a nevek, ezek az arcok eltűnnek - szuper.
De ugyanúgy jönnek helyettük mások, és ugyanúgy az adott rendszert fogják tudni csak működtetni, annak kötelező metódusaival, kádereivel, rossz beidegződéseivel, és ugyanúgy a hatalombakerülésük árát fogják megfizetni, ahogy a mostani, és eddig az összes brigád teszi, tette.Sobri Jóska
Valahogy mégis van aki eljut az egyikből a másikba. És van aki meg nem. Mi közöttük a különbség? Miért sikerül az egyiknek és miért nem a másiknak?peterk2005
Egy rendszer van (lesz hamarosan).
.Sobri Jóska
már jártak itt, nem jött be nekik.
több mint 10 éve
Gondolom erről szól a gazdaságtörténelem.És ezek tükrében vastagon leszarom, hogy az MTVA 80 vagy 800 milliárdból gazdálkodik, hány stadion épül, vagy melyik utat újítják fel hatodjára 3 év alatt, mivel ha nem így lenne, akkor a költségvetés adott százalékát elvinnék máshogy. Ha egyáltalán nem lenne MTVA, akkor se lenne jobb az oktatás, akkor se lenne normális egészségügy, oldódnának meg szociális kérdések, egyszerűen nincs összefüggés az MTVA költségvetése és egy korház vagy ellátórendszer működése között.És szerinted akkor hogyan lesz egy feleséget lefejezős, önmagával is folyton véres háborúban álló királyságból parlamentáris rendszer, majd abból gyarmatbirodalom, majd szociális piacgazdaság? Az adottságainkat kaptuk, az örök? A svédek eleve elrendeltetetten kevésbé korruptak, mi pedig eleve elrendeltetetten korruptabbak vagyunk?
A magam könyezetében igyekszem kezelni, tompítani a felülről jövő agybajt, de nem vagyok hajlandó úgy tekinteni rá, mintha nem létezne, és így nem a megfelelőképpen reagálni rá.
Nem fogok értelmetlen tüntetéseken parádézni vagy arról posztolgatni, hogy "ha mind összefogunk, együtt civilek, akkor elzavarhatjuk ezeket a tolvaj oligarchákat", és társai.
De ugyanúgy jönnek helyettük mások, és ugyanúgy az adott rendszert fogják tudni csak működtetni, annak kötelező metódusaival, kádereivel, rossz beidegződéseivel, és ugyanúgy a hatalombakerülésük árát fogják megfizetni, ahogy a mostani, és eddig az összes brigád teszi, tette.Sobri Jóska
Valahogy mégis van aki eljut az egyikből a másikba. És van aki meg nem. Mi közöttük a különbség? Miért sikerül az egyiknek és miért nem a másiknak?peterk2005
Kábé 700 oldalon le van írva szépen, részletesen.
De ha arra akarsz utalni, hogy a jelenlegi stáció (a demokráciával ötvözött kapitalizmus) is csak egy állomás, arra azt kell mondjam, hogy ez kvázi a végállomás.
Soha a történelemben nem volt lehetősége az uralkodó osztálynak, hogy globális, teljeskörű, átfogó, mindenre kiterjedő, mondhatni totális hatalma legyen, és bebetonozza magát, mert mindig voltak külső hatások. Másik országok, évekig kontrollálatlan folyamatok, stb.
De ez a 20-században, a 21. századra a technikai fejlődésnek, telekommunikációnak, internetnek, az irányítás, a kontroll azonnaliságának köszönhetően megoldódott.
Most már a hatalom, gazdasági hatalom valódi birtokosainak módjuk van a hatalmukat konzerválni, állandósítani.
Nincs külső tényező (amíg nem érkeznek hangyok, ferengik, vogonok, vagy akárkik a Földre).
Egy rendszer van (lesz hamarosan).
De ez persze csak teória, ahogy az ellenkezője is, gondolatkísérlet, hiszen nem áll módunkban se bizonyítani, se cáfolni, hogy meddig marad ez így, hiszen a jövőről diskurálunk. Majd 100 év múlva kiderül melyik változat vált valósággá.
több mint 10 éve
És ezek tükrében vastagon leszarom, hogy az MTVA 80 vagy 800 milliárdból gazdálkodik, hány stadion épül, vagy melyik utat újítják fel hatodjára 3 év alatt, mivel ha nem így lenne, akkor a költségvetés adott százalékát elvinnék máshogy. Ha egyáltalán nem lenne MTVA, akkor se lenne jobb az oktatás, akkor se lenne normális egészségügy, oldódnának meg szociális kérdések, egyszerűen nincs összefüggés az MTVA költségvetése és egy korház vagy ellátórendszer működése között.És szerinted akkor hogyan lesz egy feleséget lefejezős, önmagával is folyton véres háborúban álló királyságból parlamentáris rendszer, majd abból gyarmatbirodalom, majd szociális piacgazdaság? Az adottságainkat kaptuk, az örök? A svédek eleve elrendeltetetten kevésbé korruptak, mi pedig eleve elrendeltetetten korruptabbak vagyunk?
Valahogy mégis van aki eljut az egyikből a másikba. És van aki meg nem. Mi közöttük a különbség? Miért sikerül az egyiknek és miért nem a másiknak?

több mint 10 éve
itt egy kis útmutató a nagy négyeshezOtt, hogy minderre lehetőséged volt.gdavidEz igaz.
De nem csak nekem, hanem mindenkinek aki kortársam.
Szerencse, hogy az életemben nem volt háború, gazdasági válságból is csak egy, a diktatúra véget ért, a felnőtt életemet demokráciában, kapitalizmusban élhettem le, ésatöbbi.
Mert valakik "kiharcolták" ezt neked (persze nem kizárólag neked), olyanok, akik nem úgy gondolkodtak, mint te. Olyanok, akik szerint lehet tenni azért, hogy egy társadalom igazságosabb legyen. Olyanok, akik szerint nem elfogadható az állami korrupció. Olyanok, akik hittek abban, hogy változtathatnak bizonyos feltételeken. És még sorolhatnám, de egyszerűbb, ha csak simán úgy nevezem őket, hogy a "naívok".Ezekben viszont nincs igazad.
És mielőtt belekezdenél, hogy magadnak teremtetted meg a lehetőséget. Nem, nem magadnak teremtetted, hanem kaptad az előző generációktól. A feladatod pedig "csupán" annyi, hogy élj vele legjobb tudásod szerint és hogy a következő generáció is (legalább) ilyen lehetőségekkel indulhasson. De olyan hozzáállással, mint amit képviselsz, nemhogy szintentartás nem lesz, de a szűkülés réme vetül fel.
Mert higgy magadban, tehetsz az ellen, ami nem tetszik neked. Ha szerinted sem helyénvaló a közmédia 80 milliárdos költségvetése, akkor csak írd le itt és kész (így üzleti károd sem fog keletkezni a névtelenség miatt). Átütő hatása valószínűleg nem lesz ugyan, de talán egy-két véleményt formálsz vele. Mert mindegy véleménynek, cselekedetnek van hatása, csak a mértékük más. Ne légy olyan kishitű, hogy te nem vagy hatással semmire és senkire.gdavid
Ha azt gondolnám, hogy nem megfelelő, nem lenne élhető az a valóság, amiben van lehetőségem a magam életével törődni, nem tudhatod (ahogy én sem), hogy mit buzgárkodnék azért, hogy az legyen.
De szerintem az. Nem Orbán miatt. Vagy elötte Gyurcsány, vagy a többi hasonló miatt. Inkább ezek dacára.
Az állami korrupció általános dolog, nem rendszer-, ország-, vezetőfüggő. Mindenhol, mindig jelenvolt. Az ókortól, a középkoron át napjainkig.
Hofi se véletlenül mondta, hogy: "a korrupció az, amiből kihagynak".
Igaza van. Könyvek, filmek, cikkek százai szólnak erről.
És ezek tükrében vastagon leszarom, hogy az MTVA 80 vagy 800 milliárdból gazdálkodik, hány stadion épül, vagy melyik utat újítják fel hatodjára 3 év alatt, mivel ha nem így lenne, akkor a költségvetés adott százalékát elvinnék máshogy. Ha egyáltalán nem lenne MTVA, akkor se lenne jobb az oktatás, akkor se lenne normális egészségügy, oldódnának meg szociális kérdések, egyszerűen nincs összefüggés az MTVA költségvetése és egy korház vagy ellátórendszer működése között.
De ugyanúgy jönnek helyettük mások, és ugyanúgy az adott rendszert fogják tudni csak működtetni, annak kötelező metódusaival, kádereivel, rossz beidegződéseivel, és ugyanúgy a hatalombakerülésük árát fogják megfizetni, ahogy a mostani, és eddig az összes brigád teszi, tette.
Lehet nem stadionok lesznek, hanem csendőrőrsök vagy környezettudatosságnövelő központok, függően a győztes preferenciáitól, de bárhogy is lesz, az egészen ugyanaz a pár (száz, ezer) ember fog jól járni, nyerészkedni, aki most. Ha 2018-ban nyer a Jobbik, vagy nyer egy ÚjErőCivilAkármi, 90%-ban ugyanazok a vállalkozók szervezik a rendezvényeket, újítanak fel, viszik a lét akik eleddig.
És így nem kell hinnem magamban, bőven elég, ha nyitva tartom a szememet, és igyekszem a valóságra reflektálni, nem pedig egy nem létező ellenséggel harcolok, ahogy azt se hajtogatom, hogy minden szép, minden jó.
És nem vagyok kishitű, pontosan tudom hány ember életére vagyok és milyen hatással, és az nekem bőven megfelel.Sobri Jóska
www.ankarastrateji.org/en/columnist/assoc-prof-haluk-ozdemir/militocracy-democracy-kleptocracy-and-conspirocracy/

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 10 éve
Ott, hogy minderre lehetőséged volt.gdavidEz igaz.
De nem csak nekem, hanem mindenkinek aki kortársam.
Szerencse, hogy az életemben nem volt háború, gazdasági válságból is csak egy, a diktatúra véget ért, a felnőtt életemet demokráciában, kapitalizmusban élhettem le, ésatöbbi.
Mert valakik "kiharcolták" ezt neked (persze nem kizárólag neked), olyanok, akik nem úgy gondolkodtak, mint te. Olyanok, akik szerint lehet tenni azért, hogy egy társadalom igazságosabb legyen. Olyanok, akik szerint nem elfogadható az állami korrupció. Olyanok, akik hittek abban, hogy változtathatnak bizonyos feltételeken. És még sorolhatnám, de egyszerűbb, ha csak simán úgy nevezem őket, hogy a "naívok".Ezekben viszont nincs igazad.
És mielőtt belekezdenél, hogy magadnak teremtetted meg a lehetőséget. Nem, nem magadnak teremtetted, hanem kaptad az előző generációktól. A feladatod pedig "csupán" annyi, hogy élj vele legjobb tudásod szerint és hogy a következő generáció is (legalább) ilyen lehetőségekkel indulhasson. De olyan hozzáállással, mint amit képviselsz, nemhogy szintentartás nem lesz, de a szűkülés réme vetül fel.
Mert higgy magadban, tehetsz az ellen, ami nem tetszik neked. Ha szerinted sem helyénvaló a közmédia 80 milliárdos költségvetése, akkor csak írd le itt és kész (így üzleti károd sem fog keletkezni a névtelenség miatt). Átütő hatása valószínűleg nem lesz ugyan, de talán egy-két véleményt formálsz vele. Mert mindegy véleménynek, cselekedetnek van hatása, csak a mértékük más. Ne légy olyan kishitű, hogy te nem vagy hatással semmire és senkire.gdavid
Ha azt gondolnám, hogy nem megfelelő, nem lenne élhető az a valóság, amiben van lehetőségem a magam életével törődni, nem tudhatod (ahogy én sem), hogy mit buzgárkodnék azért, hogy az legyen.
De szerintem az. Nem Orbán miatt. Vagy elötte Gyurcsány, vagy a többi hasonló miatt. Inkább ezek dacára.
Az állami korrupció általános dolog, nem rendszer-, ország-, vezetőfüggő. Mindenhol, mindig jelenvolt. Az ókortól, a középkoron át napjainkig.
Hofi se véletlenül mondta, hogy: "a korrupció az, amiből kihagynak".
Igaza van. Könyvek, filmek, cikkek százai szólnak erről.
És ezek tükrében vastagon leszarom, hogy az MTVA 80 vagy 800 milliárdból gazdálkodik, hány stadion épül, vagy melyik utat újítják fel hatodjára 3 év alatt, mivel ha nem így lenne, akkor a költségvetés adott százalékát elvinnék máshogy. Ha egyáltalán nem lenne MTVA, akkor se lenne jobb az oktatás, akkor se lenne normális egészségügy, oldódnának meg szociális kérdések, egyszerűen nincs összefüggés az MTVA költségvetése és egy korház vagy ellátórendszer működése között.
De ugyanúgy jönnek helyettük mások, és ugyanúgy az adott rendszert fogják tudni csak működtetni, annak kötelező metódusaival, kádereivel, rossz beidegződéseivel, és ugyanúgy a hatalombakerülésük árát fogják megfizetni, ahogy a mostani, és eddig az összes brigád teszi, tette.
Lehet nem stadionok lesznek, hanem csendőrőrsök vagy környezettudatosságnövelő központok, függően a győztes preferenciáitól, de bárhogy is lesz, az egészen ugyanaz a pár (száz, ezer) ember fog jól járni, nyerészkedni, aki most. Ha 2018-ban nyer a Jobbik, vagy nyer egy ÚjErőCivilAkármi, 90%-ban ugyanazok a vállalkozók szervezik a rendezvényeket, újítanak fel, viszik a lét akik eleddig.
És így nem kell hinnem magamban, bőven elég, ha nyitva tartom a szememet, és igyekszem a valóságra reflektálni, nem pedig egy nem létező ellenséggel harcolok, ahogy azt se hajtogatom, hogy minden szép, minden jó.
És nem vagyok kishitű, pontosan tudom hány ember életére vagyok és milyen hatással, és az nekem bőven megfelel.
több mint 10 éve
van ez a Kiss-ciklus a zindexen (legújabb rész itt), elég szórakoztató olvasmány. mindenkinek csak ajánlani tudom, nem kell ide Frei Tamás, az élet maga írja a legjobb sztorikat...
több mint 10 éve
Ne légy olyan kishitű, hogy te nem vagy hatással semmire és senkire.gdavidSok mindenben egyetértek, de abban nem, hogy Sobri kishitű... 😊
Ő olyan ember, akinek fát lehet vágni a hátán. Vagy mai viszonyokra lefordítva: a szemét is kilophatod, akkor sem lesz morcos. Majd egy szemmel tolja tovább.
Ha Habony tehetné, 8 millió hasonlót klónozna. Mert ő elfogadja a valóságot bármilyen legyen is az.
Ő nem változtathatja meg, nincs ráhatása. de ha a feje felett megváltoztatja valaki más (akinek mégis van valahogy ráhatása, pedig nem ufó), akkor azt elfogadja.
A volt kollégiumi szobatársam hasonló mentalitás. Gyárigazgatóként egy német multinál meggyőződése, hogy az ő életére nincs hatással az, ami körülötte történik. És sok esetben igaza is van. De amikor Obertauernben a hüttében 4.20 eurós sört átszámítja forintra, azért az elsőnél szentségel egy jó nagyot, hogy mennyit drágult az elmúlt években.. 😊