Politika

64 feliratkozó

több mint 9 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 548 — The only discipline that lasts, is self discipline
Számomra leginkább az a muris, hogy valaki, akinek a saját országában sokkal szarabb az életszínvonal, sokkal rosszabb a közbiztonság, sokkal rosszabb a vagyonbiztonság, sokkal magasabb a korrupció, az az ember nekiáll és európai züllésről meg végről vízionálni azért, mert Norvégiában mi van. 😀

Norvégia lehet, hogy 21 évet adott Breiviknek, és lehet, hogy az a mocsok polgárpukkasztósdit játszik az állammal, de ha lehetne választani, akkor én bizony egy olyan országban élnék szívesebben, amelyikben évszázadonként ugyan megszületik egy ilyen ökör, de amúgy ott hagyhatom a padon a laptopomat, az még másnap is ott lesz, bárhová a nap bármely szakában elmehetek anélkül, hogy attól kellene félnem, hogy kirabolnak/megvernek. És emellett olyan jól élnék, hogy ahhoz képest a börtönbeli 3 szobás apartman is szegényszállásnak tűnik.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
Lecsó Denver Broncos 3 364
én halálbüntetés ellenes vagyok, és nem csak a tévedhetetlenség rizikója miatt. az, hogy a humánum jegyében egy háromszobás apartmanban él, nagyjából jobb körülmények között mint a föld népességének 4/5-e, az nálam azért már feszegette a határokat. azt ugyanakkor elfogadom, hogy joga van még ez ellen is lázadni. tulajdonképpen bármi ellen.

de az, hogy a norvég igazságszolgáltatás ezt nem szép csendben vizsgálja meg, esetleg korrigálja ami nagyon bántja, hanem kiteszi a kirakatba, újra teret ad karlengetésnek, provokációnak, és a provokációban vállalt szerepükkel próbálják bizonyítani, hogy ők mekkora jogállam, az egy szánalmas bohóckodás.
jorge
Hogy milyenek a börtönviszonyok a többi országhoz képest, mármint hogy sokkal jobbak, arról nem a norvégok tehetnek. Tarthatnának ők is 30 nm-en 13 embert egy klotyóval és egy mosdókagylóval, mint Mo-n. Hát ők máshogy döntöttek, ez van.
Pont azért jogállam Norvégia, mert így intézik a dolgokat. Kirakatban. És hidd el, ha a megkérdeznéd egy áldozat hozzátartozóját, nagy eséllyel azt mondaná, hogy ez jó is van így. És ha nem értenéd miért, szerintem el is tudná magyarázni.

Igaza van Gyurmának, Breivik egy troll.
Sokan itt azért nem értjük ezeket a dolgokat, mert nem így nőttünk fel, nem ezt tanultuk az iskolában, nem ebben szocializálódtunk, nem vagyunk norvégok. Nincs ezen mit csodálkozni. Az egyik túlélő például leírta, hogy megérti a bíróság ítéletét. Ő biztos nem gondolkozott előtte.
Néha az embernek felül kell kerekednie az indulatain, mert azzal sokkal többet elérhet.
Aki nem érti, annak ajánlom megnézni mondjuk a Hetedik című filmet.
több mint 9 éve
Sjoelleer van de Vrij Baltimore Ravens 14 058 — Слава Україні! Героям слава!
Breivik egy istenkomplexusos náci troll, aki minden áron azt akarja bizonygatni, hogy az emberi jogokra épülő jogrendszer rossz, mert egy akkora szemétláda mint ő is nyerhet a bíróságon. Ha enged neki bárki, és mondjuk egyszer nem ennek szellemében bánik majd vele, na akkor fog nyerni. Egészen addig míg a norvégok "nevetségesek", meg "puhák", addig hűségesek önmagukhoz. Ez a szörnyeteg meg hadd erősködjön, hadd provokáljon, nem szabad engedi neki és kész.
Gyurma Pappa
Valahogy ezt nem tudom átérezni. És azt gondolom, hogy a meggyilkolt emberek rokonai, hozzátartozói sem osztják ezt az álláspontot.

Meddig provokáljon egy ilyen? Biztos marha jó lehet a hozzátartozóknak ezekről olvasni, belebotlani lépten-nyomon. De akkor gondolom leesik nekik, hogy ez csak egy troll,, azt hadd provokáljon, lehet tovább haladni.

Én nem tudom nekem ez rohadtul életszerűtlen.

"Bármely ésszerű társadalom engem vagy megölt volna, vagy hasznosít."

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 9 éve
Atari Pittsburgh Steelers 1 364 — Tulipános Fan- fan
Ez a szörnyeteg meg hadd erősködjön, hadd provokáljon, nem szabad engedi neki és kész.Gyurma Pappa
Tehát amikor az illető nyer a bíróságon, akkor valójában veszít és ha a bíróság elhajtaná, akkor veszítene a norvég társadalom?!
Ez kb. olyan, mint amikor a lopott, csalt javakból röhögve dőzsöl a bűnöző, de azért tudjuk, hogy az erkölcsi győzelem a megkárosított szerencsétlené. (Kössz!)

"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 9 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 510 — zászló zászló szív
Breivik egy istenkomplexusos náci troll, aki minden áron azt akarja bizonygatni, hogy az emberi jogokra épülő jogrendszer rossz, mert egy akkora szemétláda mint ő is nyerhet a bíróságon. Ha enged neki bárki, és mondjuk egyszer nem ennek szellemében bánik majd vele, na akkor fog nyerni. Egészen addig míg a norvégok "nevetségesek", meg "puhák", addig hűségesek önmagukhoz. Ez a szörnyeteg meg hadd erősködjön, hadd provokáljon, nem szabad engedi neki és kész.

több mint 9 éve
Atari Pittsburgh Steelers 1 364 — Tulipános Fan- fan
A halálbüntetés nem szép dolog. Ehelyett ítél a humánus társadalom kegyesen tényleges életfogytiglanra. Ám akinek ez a lét elviselhetetlen, annak meg kéne adni a másik opció választásának lehetőségét.

Egy bűnösnek annyi jár, amennyit az adott társadalom a legszerencsétlenebb ártatlanjának juttat a társadalmi szolidaritás révén. A többi extrát meg kellene fizettetni/megszolgálni.

"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 9 éve
jorge Philadelphia Eagles 491 — kill, maim and destroy
én halálbüntetés ellenes vagyok, és nem csak a tévedhetetlenség rizikója miatt. az, hogy a humánum jegyében egy háromszobás apartmanban él, nagyjából jobb körülmények között mint a föld népességének 4/5-e, az nálam azért már feszegette a határokat. azt ugyanakkor elfogadom, hogy joga van még ez ellen is lázadni. tulajdonképpen bármi ellen.

de az, hogy a norvég igazságszolgáltatás ezt nem szép csendben vizsgálja meg, esetleg korrigálja ami nagyon bántja, hanem kiteszi a kirakatba, újra teret ad karlengetésnek, provokációnak, és a provokációban vállalt szerepükkel próbálják bizonyítani, hogy ők mekkora jogállam, az egy szánalmas bohóckodás.
több mint 9 éve
Kampman Green Bay Packers Wisconsin Badgers 31 649
Azonban, ha ezt elfogadjuk, és Szemere szavaival èlve intézményesítjük a gyilkolást, akkor vajon nem vész-e el a saját legitimàciónk és megkülönböztetett helyünk a bűnözőkkel szemben?
Amadeus91
Akció-Reakció. Szerintem nagyon jelentős különbség van a között, hogy valaki egy gyilkossággal felrúgja a társadalmi együttélés legfontosabb szabályát és hogy ezért őt az általa megtámadott társadalom által hasonló büntetés éri. Az egyik fél betartja a szabályokat, a másik nem. Az egyik önvédelemből/jogos és törvényes bosszúból cselekszik, a másik nem.
Kicsit leegyszerűsítve, de ideális esetben (ami különösen Magyarországon nem volt sose) ez úgy nézne ki, hogy HA, még egyszer HA gyilkolsz, az államnak is joga van téged. Ha nem, akkor nem.

több mint 9 éve
Lecsó Denver Broncos 3 364
Ha más nem, a Keresztapa jusson eszedbe, amikor az öreg kifejti az elején a faszikának a bosszú és az igazság közötti különbséget.
Amadeus91
Bizony, és nem is hajlandó megöletni a két suhancot, akik bántalmazták Bonasera lányát. Mert szerinte úgy igazságos, ha mindenki úgy szenved, amilyen szenvedést okozott. Ez persze nagyon bibliai (én pedig nem vagyok vallásos), de ilyen alapon akkor egy tömeggyilkosnak mi is járna?
Kampman
Ez tök legitim ellenérv. Azonban, ha ezt elfogadjuk, és Szemere szavaival èlve intézményesítjük a gyilkolást, akkor vajon nem vész-e el a saját legitimàciónk és megkülönböztetett helyünk a bűnözőkkel szemben? Valahol a demokratikus rendszerek önazonosságának az alapköve, hogy mások, mint azok akikkel szemben létrejöttek. Ennek keretein belül nem gyilkolnak. (Ezutóbbi persze idealizmus)
Amadeus91
Szita Bence anyja a magánéleti problémájának megoldását abban látta, ha megöli (megöleti) a fiát. Az a társadalom, amely egy probléma megoldását abban látja, hogy embereket megöl, az semmiben sem különb, mint pl ez a aljas nő.
több mint 9 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 496
Ha más nem, a Keresztapa jusson eszedbe, amikor az öreg kifejti az elején a faszikának a bosszú és az igazság közötti különbséget.
Amadeus91
Bizony, és nem is hajlandó megöletni a két suhancot, akik bántalmazták Bonasera lányát. Mert szerinte úgy igazságos, ha mindenki úgy szenved, amilyen szenvedést okozott. Ez persze nagyon bibliai (én pedig nem vagyok vallásos), de ilyen alapon akkor egy tömeggyilkosnak mi is járna?
Kampman
Ez tök legitim ellenérv. Azonban, ha ezt elfogadjuk, és Szemere szavaival èlve intézményesítjük a gyilkolást, akkor vajon nem vész-e el a saját legitimàciónk és megkülönböztetett helyünk a bűnözőkkel szemben? Valahol a demokratikus rendszerek önazonosságának az alapköve, hogy mások, mint azok akikkel szemben létrejöttek. Ennek keretein belül nem gyilkolnak. (Ezutóbbi persze idealizmus)
több mint 9 éve
Amadeus91

Szerkesztette: Kampman

több mint 9 éve
több mint 9 éve
Az hogy a halálbüntetésnek az ártatlanul kivégzettek is velejárói, valóban egy nagyon erős ellenérv, megértem, ha valakinek ez megfekszi a gyomrát.

Egyébként amikor a társadalmi bosszúról írtam, nem úgy értettem, hogy mindenféle proli mondja ki egy vádlott bűnösségét vagy ártatlanságát. Amennyire szimpatikus az amerikai halálbüntetés, annyira nem értek egyet az esküdtszék intézményével. Viszont abban az értelemben ez mégis egy társadalmi bosszú, hogy a társadalom által felhatalmazott bűnüldözés és igazságszolgáltatás segít a társadalomnak megszabadulni a rá veszélyes elemektől, valamint demonstrálja, hogy bizonyos bűnökért egy bizonyos büntetés jár, ezzel valamennyire helyreállítva a társadalom bizalmát az államban.

És még valami. Volt idő, amikor a halálbüntetés ellen voltam. De amikor láttam, hogy befolyásos jogvédőknek és egyes liberálisoknak már a tényleges életfogyt is kegyetlen és embertelen, valamint Norvégiában már oda jutott a helyzet, hogy egy tömeggyilkost max 21 évre lehet ítélni (még akkor is, ha ez a valóságban akárhányszor meghosszabbítható), akkor úgy gondoltam, hogy egy nagyon rossz irányba indultak el a dolgok és ma már többet foglalkoznak a társadalmi szabályokat súlyosan felrúgó, adott esetben a társadalmat nyíltan megvető alakok jogaival és érzéseivel, mint az ő áldozataik, illetve a társadalom, többi, tisztességes tagjainak biztonsághoz való jogával.

több mint 9 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 054 — #NoStress
 www.pnas.org/content/111/20/7230.full

"A tanulmány szerint az amerikai bíróságok 1973 és 2004 között konzervatív becslés alapján 340 ártatlan embert ítéltek halálra. Ez a szám az összes halálra ítélt 4,1 százaléka.
...
A tanulmány nem mondja ki, összesen hány ártatlan embert végeztek ki az USA-ban. Annyit azonban lehet tudni, hogy 1977 óta összesen 1320 emberen hajtottak végre halálos ítéletet. Ha összevetjük a tanulmány által az összes halálos ítéletet alapul véve kiszámolt lehetséges bírói tévedések 4,1 százalékos arányával, akkor az jön ki, hogy 54 ártatlan embert végeztek ki az Egyesült Államokban ebben az időszakban. Tehát évente pontosan két ártatlan ember halhatott meg téves ítélet miatt."
 index.hu/kulfold/2015/04/30/evente_atlagosan_ket_embert_vegezhettek_ki_artatlanul/

több mint 9 éve
Aki régen megölt 11 embert annak nem joga volt, hanem pár napja az akasztásig....
NB2
Régen azt is akasztották, aki olyat mondott, amivel nem értettünk egyet.
Amadeus91
Ami nem azt jelenti, hogy egy tömeggyilkos/terrorista esetében a halálbüntetésnek ne lenne létjogosultsága
Kampman
Nincs létjogosultsága.
Amadeus91
Hát már hogyne lenne. Ezért adtak szurit Timothy Mcveigh-nek és ezért fognak a bostoni robbantónak is.
Kampman
Az, hogy amerikában még 1-2 helyen alkalmazzák, az nem azt jelenti, hogy van létjogosultsága. Önmagában a büntetés súlyának nincs visszatartó ereje, de erről van egy külön szakirodalom.
Amadeus91
Visszatartó ereje talán nincs, de én személy szerint a halálbüntetést a társadalom jogos és törvényes bosszújának tartom. Lásd Mcveigh esetét, akit kivégeztek és az áldozatai hozzátartozóinak nem kell évtizedekig hallgatni az ő és a jogvédők cinikus sirámait, hogy nincs Xbox a börtönben és hogy hidegen hozták a tejeskávét.
Kampman
A társadalmat 99%-ban a laikus plebs alkotja. Ne ők döntsenek a bosszú kérdéséről és emberek életéről. Btw, amit Józsi ír annyira igaz, hogy folyamatos vita van róla, hiszen még a szakember sem tévedhetetlen, nemhogy a nagybetűs Társadalom.
Egyébkènt a bosszúról azt gondolom, hogy max törvényes lehet - törvényes minden lehet, Hitler rendszere és a Kádár-rendszer is törvényes volt -, de jogos nem. Azok közé tartozom, akik szerint a reintegráció és szinallagmatilus viszonyok megteremtèse kell, hogy legyen a (büntető)jog feladata. Akiknél ez nem megy, ott jöhet a "polgári halál" (=tész.)
Megjegyzem, hogy a "rule of law" és más kemény vonalas "bosszúálló" iskolák is csínyán bánnak a halállal.
több mint 9 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 054 — #NoStress
A halálbüntetés ellen egy érv van, de az überelhetetlen, hogy ha kiderül, hogy az ítélet tévedés volt, akkor nincs mód a rehabilitációra.
És hiába vannak esetek melyek látszólag egyértelműek, annak a számára, aki tud logikusan gondolkodni, ez az egy érv elég is.
A halálbüntetés kiszabhatósága a bíróság tévedhetetlenségét és befolyásolhatatlanságát jelentené, ami ugye kizárt, így a halálbüntetés kiszabhatatlan.

több mint 9 éve
NB2 New England Patriots 28 122 — nabege2@yahoo.com
Aki régen megölt 11 embert annak nem joga volt, hanem pár napja az akasztásig....
NB2
Amadeus91
Ami nem azt jelenti, hogy egy tömeggyilkos/terrorista esetében a halálbüntetésnek ne lenne létjogosultsága
Kampman
Nincs létjogosultsága.
Amadeus91
Nem arról szól a történet, hogy van egy ember akit rahedli közvetett bizonyítékok alapján ítélnek el. Itt emberünk előre eltervezte és végre is hajtotta és hülye szó, de sikerrel járt. Innentől kezdve egy ilyen hülyére nincs szüksége a társadalomnak és ne kerüljön már pénzbe etetése, itatása.
Épp tegnap olvastam, hogy egy vadbarom egy 11 hónapos csecsemőn végzett orális erőszakot. Nah azt se sokáig pátyolgatnám én börtönben!
több mint 9 éve
NB2
Amadeus91
Kampman
Nincs létjogosultsága.
Amadeus91
Hát már hogyne lenne. Ezért adtak szurit Timothy Mcveigh-nek és ezért fognak a bostoni robbantónak is.
Kampman
Az, hogy amerikában még 1-2 helyen alkalmazzák, az nem azt jelenti, hogy van létjogosultsága. Önmagában a büntetés súlyának nincs visszatartó ereje, de erről van egy külön szakirodalom.
Amadeus91
Visszatartó ereje talán nincs, de én személy szerint a halálbüntetést a társadalom jogos és törvényes bosszújának tartom. Lásd Mcveigh esetét, akit kivégeztek és az áldozatai hozzátartozóinak nem kell évtizedekig hallgatni az ő és a jogvédők cinikus sirámait, hogy nincs Xbox a börtönben és hogy hidegen hozták a tejeskávét.

több mint 9 éve
NB2
Amadeus91
Kampman
Nincs létjogosultsága.
Amadeus91
Kampman
több mint 9 éve
NB2
Amadeus91
Kampman
Nincs létjogosultsága.
Amadeus91

több mint 9 éve
NB2
Amadeus91
Kampman
Nincs létjogosultsága.
több mint 9 éve
NB2
Amadeus91

több mint 9 éve
NB2
több mint 9 éve
🤘 gaben 🤘 Chicago Bears Duke Blue Devils 8 910 — Deion Sanders for president!
Szánalmas, hogy egy ilyen pondrónak akár levegőt venni is hagynak.

" Szeretem a jeget, hagyjál békén. "
több mint 9 éve
Nem is értem, hogy bárkiben felmerül egy másodoperce hogy ennek az embernek???? van bármihez is joga..... ha legalább a megbánás szikrája lenne benne de akkor nem reklamálna ilyenek miatt.... Borzasztó....dande
Tudatosan trollkodik a norvég állammal.