Politika
64 feliratkozó
több mint 11 éve
Van valami olyas ferengi szabály, hogy soha semmikor ne ismerd el a hibádat? ("Bocs, elnéztem." )AtariAz Íratlan Szabály : Amikor egyetlen szabály sem alkalmazható, alkoss egyet!
több mint 11 éve
Én értem a te értelmezésed, de számomra úgy tűnik, és a sajtóvisszhangok is azt látszanak alátámasztani, hogy ha egy kommentet moderál a szolgáltató, annak teljes tartalmáért ő felel, azért a részéért is, amit módosított, moderált, és azért is, amit nem módosított.Van valami olyas ferengi szabály, hogy soha semmikor ne ismerd el a hibádat? ("Bocs, elnéztem." )
Ez egy annyira moderált komment esetén, ahol a komment még közlésre se kerül azt jelenti, hogy a szolgáltatóé a felelősség a kommentért, amit nem enged ki a nyilvánosság elé. És ez eredményezheti azt, amit írtam.
Persze azzal tisztában vagyok, hogy ez Magyarország, és amiről most polemizálunk az az elmélet. Kötve hiszem, hogy a gyakorlatban sok per lesz majd ebben a tárgyban. Ez inkább egyfajta újabb gumicsont.Sobri Jóska
"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 11 éve
wow, Magyarországról is szó volt a legutóbbi HBO-s Last week tonight with John Oliver műsorban...videót sajnos nem találtam, de az EP választások és a szélsőjobb pártok megerősödése volt a téma
érdemes megnézni a részt

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 11 éve
Bocs, nem olvastam az előzményeteketEz ok, de itt közölt kommentekről van szó, Sobri pedig a nem közölt kommentekért való felelősséggel példálózik.Az a probléma, hogy a jogellenes komment megszületésével a tartalomszolgáltató rögtön felelőssé válik. Függetlenül attól, hogy a kommenttel - annak kikerülése után - mit kezd.Lehet bizonyítani, de attól még a szolgáltató a hunyó. Pont ettől nonszensz az egész, hogy egy nem megjelent, moderált kommentért is ők a felelősek.Sobri Jóska??????
Azért miért felelne a szolgáltató, ami nem történt meg?James007
Ez a kvázi objektív felelősség teljesen indokolatlan, aránytévesztő, túllő a célon.
Érdemes elolvasni Stumpf különvéleményét.atapapa
James007
több mint 11 éve
Ez egy annyira moderált komment esetén, ahol a komment még közlésre se kerül azt jelenti, hogy a szolgáltatóé a felelősség a kommentért, amit nem enged ki a nyilvánosság elé. És ez eredményezheti azt, amit írtam.Sobri JóskaHa a tartalomszolgáltatón keresztül a komment nem kerül a nyilvánosság elé, mert előzetes moderációt alkalmaz, akkor nem lesz miért felelnie. Nem valósul meg Btk. tényállása, nem sértheti meg a komment tartalmával más személyiségi jogait. Elméletileg egyedül a kommentet beküldő léphet fel ellene, mert az korlátozta az ő véleménynyilvánítási szabadságát.
több mint 11 éve
Én értem a te értelmezésed, de számomra úgy tűnik, és a sajtóvisszhangok is azt látszanak alátámasztani, hogy ha egy kommentet moderál a szolgáltató, annak teljes tartalmáért ő felel, azért a részéért is, amit módosított, moderált, és azért is, amit nem módosított.Ez egy annyira moderált komment esetén, ahol a komment még közlésre se kerül azt jelenti, hogy a szolgáltatóé a felelősség a kommentért, amit nem enged ki a nyilvánosság elé. És ez eredményezheti azt, amit írtam.
Persze azzal tisztában vagyok, hogy ez Magyarország, és amiről most polemizálunk az az elmélet. Kötve hiszem, hogy a gyakorlatban sok per lesz majd ebben a tárgyban. Ez inkább egyfajta újabb gumicsont.
több mint 11 éve
Akkor még egyszer és utoljára, hátha megértjük végre egymást:Írd már meg légyszíves, hogy hol tárgyalja a nem közölt kommentekért való felelősséget, mert én többszöri átfutás után sem találomJames007www.magyarhirlap.hu/ab-a-portalok-felelnek-a-kommentekert
Az Alkotmánybíróságnak abban kellett állást foglalnia, hogy sérti-e az indítványozó alaptörvényben biztosított jogát, ha a bíróság a törvényt úgy értelmezi, mint a Kúria vitatott ítéletében, vagyis úgy, hogy az internetes oldalon közzétett kommentek - a felhasználók bejegyzései az oldalon közzétettekről vagy velük kapcsolatban - tartalmáért az indítványozó akkor is felel, ha nem volt tudomása a jogsértő tartalomról, vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította.
mkab.hu/download.php?h=843
[64] Az arányosság a szükséges (elérni kívánt) céllal arányos – de rajta túl nem menő – alapjog- korlátozás követelményét jelenti. Adott esetben a cél – amit a panaszos sem vitat – a személyiségi jogot sértő közlemények megelőzése vagy eltávolítása. A moderálás nem vezet feltétlenül a felelősségtől való mentesülésre: a moderált komment, ha jogsértő, ugyanolyan jogi következménnyel jár, mintha nem lett volna moderálva (előzetesen vagy utólag ellenőrizve). A jogsértés bekövetkezése után minden kommentet közlő oldal helyzete azonos. A kommentek moderálása nem mentesít a jogsértő közlésért való felelősség vagy a helytállás kötelezettsége alól. A kommentek moderálásáról a weboldal fenntartója dönt: erre jogszabály vagy a bírói gyakorlat sem kötelezi. A jogsértő közleményekért való felelősség (és adott esetben a helytállási kötelezettség) független a moderálástól: egyedül a jogsértő közlés tényén alapszik.
[65] A nem moderált kommenteket közzé tevő oldal fenntartójával szemben a jogsértés megállapítása arányos a következők miatt. Az arányosság követelménye szerint az alapjog szükséges korlátozása is csak akkor igazolható, ha a cél elérésére alkalmas legkisebb alapjog- korlátozással jár. Az internetes megjegyzések jogsértő tartalmáért való felelősség esetén a legkisebb hátrány megállapításánál abból kell kiindulni, hogy a moderált kommentekért való felelősség, a jelenlegi szabályozásban a sajtószabadság legkedvezőbb (legenyhébb), a cél elérésére alkalmas korlátozása. A korlátozás arányosságának kérdését ennek alapján a komment közzétevője felelőssége tekintetében nem kell vizsgálni. Ha a kommentek közzétételéért való felelősség nem függ a moderálástól, mert a közlés tényén alapszik, nem indokolt a moderált és nem moderált kommentek között különbséget tenni az alapjog- korlátozás arányosságában sem. A moderált kommenteket közlő weboldalak felelősségének arányosságát az indítványozó sem vitatja: szerinte azonban indokolt a nem moderált kommentek külön, kedvezőbb kezelése. Az Alkotmánybíróság ezt a különbségtételt nem tartja indokoltnak, így az arányosság kérdése e tekintetben elesik. Az Alkotmánybíróság a sajtóorgánum – nem a szerző – felelősségét a személyiségi jogok védelmében eddig is alkotmányosnak tartotta, ahogyan az e jogok védelmére szolgáló közérdekű bírságot is [57/2001. (XII. 5.) AB határozat, ABH 2001, 484.].Sobri Jóska
A közölt kommentek lehetnek moderáltak, illetve nem moderáltak. Az AB döntése a közölt kommentekért való felelősséget tárgyalja, mind a moderált, mind a nem moderált komment szemszögéből. Ebben szerintem nincs is vita közöttünk.
Alapvetően az lehet a véleménykülönbségünk kiinduló pontja, hogy másként értelmezzük a komment közlésének tényét.
Egy komment nem a kommentelő általi beküldéssel válik közöltté, hanem a weboldalon történő megjelenéssel. Persze van olyan, amelyiknél ez a két dolog egybeesik (nem moderált kommentek). Amikor viszont az elküldés és a megjelenés (közlés) időpontja elválik egymástól, akkor beszélhetünk moderált kommentről.
Azaz a hozzászóló által elküldött, de még meg nem jelent komment nem minősül közöltnek, mert a közlést nem a hozzászóló szempontjából (ahogy te azt értelmezed), hanem a weboldal szempontjából kell vizsgálni. (Leegyszerűsítve: az elküldés még nem automatikusan közlés, de a megjelenés már igen)
több mint 11 éve
Írd már meg légyszíves, hogy hol tárgyalja a nem közölt kommentekért való felelősséget, mert én többszöri átfutás után sem találomJames007www.magyarhirlap.hu/ab-a-portalok-felelnek-a-kommentekert
Az Alkotmánybíróságnak abban kellett állást foglalnia, hogy sérti-e az indítványozó alaptörvényben biztosított jogát, ha a bíróság a törvényt úgy értelmezi, mint a Kúria vitatott ítéletében, vagyis úgy, hogy az internetes oldalon közzétett kommentek - a felhasználók bejegyzései az oldalon közzétettekről vagy velük kapcsolatban - tartalmáért az indítványozó akkor is felel, ha nem volt tudomása a jogsértő tartalomról, vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította.
mkab.hu/download.php?h=843
[64] Az arányosság a szükséges (elérni kívánt) céllal arányos – de rajta túl nem menő – alapjog- korlátozás követelményét jelenti. Adott esetben a cél – amit a panaszos sem vitat – a személyiségi jogot sértő közlemények megelőzése vagy eltávolítása. A moderálás nem vezet feltétlenül a felelősségtől való mentesülésre: a moderált komment, ha jogsértő, ugyanolyan jogi következménnyel jár, mintha nem lett volna moderálva (előzetesen vagy utólag ellenőrizve). A jogsértés bekövetkezése után minden kommentet közlő oldal helyzete azonos. A kommentek moderálása nem mentesít a jogsértő közlésért való felelősség vagy a helytállás kötelezettsége alól. A kommentek moderálásáról a weboldal fenntartója dönt: erre jogszabály vagy a bírói gyakorlat sem kötelezi. A jogsértő közleményekért való felelősség (és adott esetben a helytállási kötelezettség) független a moderálástól: egyedül a jogsértő közlés tényén alapszik.
[65] A nem moderált kommenteket közzé tevő oldal fenntartójával szemben a jogsértés megállapítása arányos a következők miatt. Az arányosság követelménye szerint az alapjog szükséges korlátozása is csak akkor igazolható, ha a cél elérésére alkalmas legkisebb alapjog- korlátozással jár. Az internetes megjegyzések jogsértő tartalmáért való felelősség esetén a legkisebb hátrány megállapításánál abból kell kiindulni, hogy a moderált kommentekért való felelősség, a jelenlegi szabályozásban a sajtószabadság legkedvezőbb (legenyhébb), a cél elérésére alkalmas korlátozása. A korlátozás arányosságának kérdését ennek alapján a komment közzétevője felelőssége tekintetében nem kell vizsgálni. Ha a kommentek közzétételéért való felelősség nem függ a moderálástól, mert a közlés tényén alapszik, nem indokolt a moderált és nem moderált kommentek között különbséget tenni az alapjog- korlátozás arányosságában sem. A moderált kommenteket közlő weboldalak felelősségének arányosságát az indítványozó sem vitatja: szerinte azonban indokolt a nem moderált kommentek külön, kedvezőbb kezelése. Az Alkotmánybíróság ezt a különbségtételt nem tartja indokoltnak, így az arányosság kérdése e tekintetben elesik. Az Alkotmánybíróság a sajtóorgánum – nem a szerző – felelősségét a személyiségi jogok védelmében eddig is alkotmányosnak tartotta, ahogyan az e jogok védelmére szolgáló közérdekű bírságot is [57/2001. (XII. 5.) AB határozat, ABH 2001, 484.].
több mint 11 éve
Ez ok, de itt közölt kommentekről van szó, Sobri pedig a nem közölt kommentekért való felelősséggel példálózik.Az a probléma, hogy a jogellenes komment megszületésével a tartalomszolgáltató rögtön felelőssé válik. Függetlenül attól, hogy a kommenttel - annak kikerülése után - mit kezd.Lehet bizonyítani, de attól még a szolgáltató a hunyó. Pont ettől nonszensz az egész, hogy egy nem megjelent, moderált kommentért is ők a felelősek.Sobri Jóska??????
Ez a kvázi objektív felelősség teljesen indokolatlan, aránytévesztő, túllő a célon.
Érdemes elolvasni Stumpf különvéleményét.atapapa
Na, nem lényeg, nem ez a fontos, hanem hogy bajnok a Loki 😊
több mint 11 éve
Már bocsánat, de a vita kiindulási pontja az volt, hogy szerinted egy nem közölt kommentért is felelősség terheli a weblapot. Idézlek:Magyarul ja.magyarul, ha minden cikk alá odazsidózok itt a bowl.hu-n, akkor előbb-utóbb Höriék lehúzhatják a rolót?Amadeus91Mert ezentúl így lészen.Lehet bizonyítani, de attól még a szolgáltató a hunyó. Pont ettől nonszensz az egész, hogy egy nem megjelent, moderált kommentért is ők a felelősek.Sobri Jóska??????
Azt hittem elolvastad és értelmezted az AB állásfoglalást, és tisztában vagy miről is szól ez a mostani polémia.Sobri Jóska
De tényleg tőlem kell ezt megtudni, amikor az AB állásfoglalásról már napok óta lehet olvasni?Sobri Jóska
De ugye az AB állásfoglalás alapján a szűrt komment eredeti verziójáért is a szolgáltató a felelős.1: Az arcoskodásra inkább nem írok semmit, mert az nem vezet sehova sem.
Vagyis írsz egy holokauszttagadó kommentet egy netcaféból a hvg-re mondjuk, screenshotolod, majd feljelented a hvg-t. És ők a hunyók.Sobri Jóska
2: A fentiekben idézett részben te egy nem közölt kommentről írtál, amire én reagáltam....
3: Fogalmi tévedésben vagy, a szűrt komment és a nem közölt komment két külön dolog.
Félreértések elkerülése érdekében én még mindig csupán a fent idézett mondatodra reagálok. Ha egy kommentet megírnak, screenshotolnak, de aztán nem küldenek be, akkor az a komment a weblap részéről nem tekinthető megszületettnek, azaz az egy nem közölt komment..
Ha a kommentet be is küldik, de a honlap előzetes moderációján fennakad, és egy ezredmásodpercre sem jelenik meg a net szabad népe számára, akkor az a komment a weblap részéről nem tekinthető megszületettnek, azaz az egy nem közölt komment..
Az AB végig a közölt kommentekről beszél, mégpedig mind a moderált, mind a nem moderált fajtájáról.
Írd már meg légyszíves, hogy hol tárgyalja a nem közölt kommentekért való felelősséget, mert én többszöri átfutás után sem találom 😉 Sőt azt sem találom, hogy hol van az a rész, amikor egy, a moderáció miatt már nem jogsértő kommentnek a kimoderálatlan, jogsértő, de nem megjelent eredeti verzióért való felelősséget tárgyalja.
Egyébként meg javaslom, próbáld ki a fenti tervedet és majd meglátjuk, hogy mi lesz a bírói gyakorlat.. 😉
több mint 11 éve
szerinted van?Hát ha összesen egy említésre méltó alakot tud az MSZP felmutatni, akkor süllyedjenek is el Botkával együtt, és béke poraikra.Bekövetkezett amire számítani lehetett, Botka László az MSZP új első embere.Sebiirip, kár érte, oda a baloldal utolsó említésre méltó alakja.Amadeus91
Hogy nincs 5-10 kompetens ember a pártban, ezt már láthatták volna 3-4 éve is, és elkezdik "legyártani". Nem tették, úgyhogy ennyi.Lecsó
több mint 11 éve
Hát ha összesen egy említésre méltó alakot tud az MSZP felmutatni, akkor süllyedjenek is el Botkával együtt, és béke poraikra.Bekövetkezett amire számítani lehetett, Botka László az MSZP új első embere.Sebiirip, kár érte, oda a baloldal utolsó említésre méltó alakja.Amadeus91
Hogy nincs 5-10 kompetens ember a pártban, ezt már láthatták volna 3-4 éve is, és elkezdik "legyártani". Nem tették, úgyhogy ennyi.
több mint 11 éve
Mivel már egy jó ideje nem dohányzom, annyira nem érint a dolog, de azért kíváncsi lennék arra, hogy miért kell bezárniuk a legnagyobb forgalmat lebonyolító trafikokat?Nem. Az azok kapták, akik nem hitték el, hogy egymástól 20 m-re lévő trafikok is ontani fogják a pénzt. A trafik helyét mindenki maga választotta meg, azt nem az állam "sorsolta" nekik
Azokat teljesen véletlenül nem a legjobb haverok kapták?laccoo74

több mint 11 éve
Mivel már egy jó ideje nem dohányzom, annyira nem érint a dolog, de azért kíváncsi lennék arra, hogy miért kell bezárniuk a legnagyobb forgalmat lebonyolító trafikokat?Azokat teljesen véletlenül nem a legjobb haverok kapták?
több mint 11 éve
Bekövetkezett amire számítani lehetett, Botka László az MSZP új első embere.Sebiirip, kár érte, oda a baloldal utolsó említésre méltó alakja.
több mint 11 éve
Bekövetkezett amire számítani lehetett, Botka László az MSZP új első embere.
több mint 11 éve
nekem évzárás. meg vizsgázni is fogok. szóval én durvább vagyok.Mindenkinek?!Sobri Jóskavizsgaidőszak van Sobri.Amadeus91Magyarul ja.magyarul, ha minden cikk alá odazsidózok itt a bowl.hu-n, akkor előbb-utóbb Höriék lehúzhatják a rolót?Amadeus91Mert ezentúl így lészen.Lehet bizonyítani, de attól még a szolgáltató a hunyó. Pont ettől nonszensz az egész, hogy egy nem megjelent, moderált kommentért is ők a felelősek.Sobri Jóska??????
Azt hittem elolvastad és értelmezted az AB állásfoglalást, és tisztában vagy miről is szól ez a mostani polémia.Sobri Jóska
De tényleg tőlem kell ezt megtudni, amikor az AB állásfoglalásról már napok óta lehet olvasni?Sobri Jóska

több mint 11 éve
lehet elkapta őket a nosztalgia.Mindenkinek?!Sobri Jóskavizsgaidőszak van Sobri.Amadeus91Magyarul ja.magyarul, ha minden cikk alá odazsidózok itt a bowl.hu-n, akkor előbb-utóbb Höriék lehúzhatják a rolót?Amadeus91Mert ezentúl így lészen.Lehet bizonyítani, de attól még a szolgáltató a hunyó. Pont ettől nonszensz az egész, hogy egy nem megjelent, moderált kommentért is ők a felelősek.Sobri Jóska??????
Azt hittem elolvastad és értelmezted az AB állásfoglalást, és tisztában vagy miről is szól ez a mostani
.Sobri Jóska
több mint 11 éve
Mindenkinek?!vizsgaidőszak van Sobri.Amadeus91Magyarul ja.magyarul, ha minden cikk alá odazsidózok itt a bowl.hu-n, akkor előbb-utóbb Höriék lehúzhatják a rolót?Amadeus91Mert ezentúl így lészen.Lehet bizonyítani, de attól még a szolgáltató a hunyó. Pont ettől nonszensz az egész, hogy egy nem megjelent, moderált kommentért is ők a felelősek.Sobri Jóska??????
több mint 11 éve
vizsgaidőszak van Sobri.Magyarul ja.magyarul, ha minden cikk alá odazsidózok itt a bowl.hu-n, akkor előbb-utóbb Höriék lehúzhatják a rolót?Amadeus91Mert ezentúl így lészen.Lehet bizonyítani, de attól még a szolgáltató a hunyó. Pont ettől nonszensz az egész, hogy egy nem megjelent, moderált kommentért is ők a felelősek.Sobri Jóska??????
több mint 11 éve
Magyarul ja.magyarul, ha minden cikk alá odazsidózok itt a bowl.hu-n, akkor előbb-utóbb Höriék lehúzhatják a rolót?Amadeus91Mert ezentúl így lészen.Lehet bizonyítani, de attól még a szolgáltató a hunyó. Pont ettől nonszensz az egész, hogy egy nem megjelent, moderált kommentért is ők a felelősek.Sobri Jóska??????
De tényleg tőlem kell ezt megtudni, amikor az AB állásfoglalásról már napok óta lehet olvasni?
több mint 11 éve
pontositok. ha onmaga, vagy jc6 feljelentest tesz.a precedensértékű Lázár János-ügyben is azért lett ügy a dologból egyáltalán, mert Éber János feljelentést tett.berger90felteve ha feljelented oket, mert amugy sejtheto h a viszonylag szuk koron kivul nem sok ember idegrendszeret basztatja a honlap semmilyen tekintetben sem.MMMSmagyarul, ha minden cikk alá odazsidózok itt a bowl.hu-n, akkor előbb-utóbb Höriék lehúzhatják a rolót?Amadeus91Mert ezentúl így lészen.Lehet bizonyítani, de attól még a szolgáltató a hunyó. Pont ettől nonszensz az egész, hogy egy nem megjelent, moderált kommentért is ők a felelősek.Sobri Jóska??????
the area dividing the brain and the soul/is affected in many ways by experience –/some lose all mind and become soul: insane./some lose all soul and become mind: intellectual./some lose both and become: accepted.
több mint 11 éve
a precedensértékű Lázár János-ügyben is azért lett ügy a dologból egyáltalán, mert Éber János feljelentést tett.felteve ha feljelented oket, mert amugy sejtheto h a viszonylag szuk koron kivul nem sok ember idegrendszeret basztatja a honlap semmilyen tekintetben sem.MMMSmagyarul, ha minden cikk alá odazsidózok itt a bowl.hu-n, akkor előbb-utóbb Höriék lehúzhatják a rolót?Amadeus91Mert ezentúl így lészen.Lehet bizonyítani, de attól még a szolgáltató a hunyó. Pont ettől nonszensz az egész, hogy egy nem megjelent, moderált kommentért is ők a felelősek.Sobri Jóska??????
Mindig jövőre
több mint 11 éve
felteve ha feljelented oket, mert amugy sejtheto h a viszonylag szuk koron kivul nem sok ember idegrendszeret basztatja a honlap semmilyen tekintetben sem.magyarul, ha minden cikk alá odazsidózok itt a bowl.hu-n, akkor előbb-utóbb Höriék lehúzhatják a rolót?Amadeus91Mert ezentúl így lészen.Lehet bizonyítani, de attól még a szolgáltató a hunyó. Pont ettől nonszensz az egész, hogy egy nem megjelent, moderált kommentért is ők a felelősek.Sobri Jóska??????
the area dividing the brain and the soul/is affected in many ways by experience –/some lose all mind and become soul: insane./some lose all soul and become mind: intellectual./some lose both and become: accepted.
több mint 11 éve
magyarul, ha minden cikk alá odazsidózok itt a bowl.hu-n, akkor előbb-utóbb Höriék lehúzhatják a rolót?Mert ezentúl így lészen.Lehet bizonyítani, de attól még a szolgáltató a hunyó. Pont ettől nonszensz az egész, hogy egy nem megjelent, moderált kommentért is ők a felelősek.Sobri Jóska??????