USA és a világ

32 feliratkozó

több mint 3 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 569 — The only discipline that lasts, is self discipline
 www.agrarszektor.hu/fold/ez-durva-ki-nem-talalnad-kik-lettek-ukrajna-legnagyobb-foldbirtokosai.39861.html

Konteóhívőknek egy kis csemege...
warr_b
 www.lakmusz.hu/nem-vasaroltak-amerikai-multik-akkora-foldet-ukrajnaban-mint-olaszorszag-teljes-termoterulete/
empty taxi
Schiffer helyében én most fülem-farkam behúznám.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
dancogo Minnesota Vikings Indiana Hoosiers 2 513 — Big Penix Energy
Tovább folytatódik a német kormány és az oroszok között zajló kutyakomédia, melynek lényege, hogy Putyin bohócot csinál Európa legerősebb államából, ők ehhez pedig még asszisztálnak is.
Zsellértelkes Vrij
Ezt a postot nem értem. Adott egy helyzet, ami igaz: a németek (és olaszok) elkövettek egy stratégiai baklövést évekkel ezelőtt. Beáldozták az energetikai biztonságukat a green programnak, és az visszaütött.

Most viszont mégis mit kéne csinálniuk? A csapok nem a kezükben vannak. Scholz sok tekintetben tényleg egy töketlen politikusnak tűnik, de ebbe az ügyben nem tud nyulat előhúzni a kalapból. A németeknek két választásuk van. Vagy marad az embargós politika, és mivel arra Putyin értelemszerűen reagálni fog ahogy tud, eljátssza vele ezt a propaganda célú cirkuszt. Vagy nem marad az embargós politika. UTÓBBI jelentené azt, hogy bepucsított Putyinnak.

Szóval a cikk írója úgy adja elő, mintha lenne ennél jobb stratégia. Mi lenne az? Zárják el a megmaradt utolsó vezetéket is, mutatva, hogy a lakosainkat is leszarjuk azért, hogy megmutassuk, hogy kemények vagyunk ám mi is? Azaz legyenek Putyinok ők is?

Ez egy kutyakomédia, amit el kell játszani. A németek sem engedhetik meg MOST, hogy ne játsszák el, mert MÉG kell nekik a gáz. És az oroszok sem, mert nekik meg kell a dollár bevétel. Úgyhogy Putyin játszik a csappal, Scholz meg odaáll a turbina mellé.

(Hozzáteszem, hogy a baj mellett én picit örülök is annak, hogy a németeknek most izzad a homloka. Az EU egyik rákfenéje volt, hogy a legerősebb, legnagyobb, legbefolyásos tagállamként hosszú ideje élvezték az EU előnyeit, miközben a krízisbe kerülő EU országok felé igencsak szűkmarkúan mutattak szolidaritást. Pl. görögök. A magatoknak okoztátok a bajt féle attitűdnek is van persze alapja. De most a németek is maguknak okozták a bajt, most akkor miért legyen velük mindenki szolidáris? Nost azért, mert a szolidaritás lényege ugye az lenne, hogy akkor is működik, ha hülye voltam, bajban vagyok, bocs. Erre majd emlékezni kell - és most már majd lehet is - a jövőben.)
peterk2005 udvari bolond
Valóban, ez nem Scholz hibája, ő ezt csak beszopta.

Már 90 előtt is importáltak a nyugat-németek is a Szovjetunióból nyersanyagokat, de természetesen a függőség egyre rosszabb lett 2022-re. Ez főleg Putyin nagy barátjának, Schrödernek köszönhető amúgy, a Nord Stream szerződést is még ő ügyezte az oroszokkal. Merkel sem sokat segített a NS2-vel és az Atomausstieg felgyorsítása miatt kell is utólag kritizálni, amivel még jobban függővé tette az országát az oroszoktól. Tavaly december óta azt hiszem mindössze 3 atomerőmű maradt az egész országban.

Primer energiahordozók aránya Németországban: több mint 3/4-e a szén, olaj és gáz.

Ezek közül a fosszilis tüzelőanyagok orosz importjának aránya:

Hát szóval, ezt nehéz lett volna Scholz-nak kevesebb mint egy év alatt ledolgoznia. Igaz, hogy a németek a világ 10 legnagyobb gázexportőre között is vannak, szóval megy a mutyi ott is rendesen az eladásokkal és a tartalékolással.

Szerkesztette: dancogo
több mint 3 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 566 — zászló zászló szív
Hála az égnek nem kell egyesével keresgélnem:

több mint 3 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 642 — The Mathematician
"free speech"

www.businessinsider.com/truth-social-is-shadow-banning-posts-despite-promise-of-free-speech-2022-8

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 3 éve
warr_b Washington Commanders 29 103 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
 www.agrarszektor.hu/fold/ez-durva-ki-nem-talalnad-kik-lettek-ukrajna-legnagyobb-foldbirtokosai.39861.html

warr_b
 www.lakmusz.hu/nem-vasaroltak-amerikai-multik-akkora-foldet-ukrajnaban-mint-olaszorszag-teljes-termoterulete/
empty taxi
😊
Akkor jól mondtam, hogy konteó 😀

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 3 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 37 244 — NFL bracket champion '26

warr_b

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 3 éve
undisputedly Seattle Seahawks 12 850 — SuperBowl Champions 2013/2014
Miert?

A hideghaborus szembenallas soran az autoriter szovjetek ellenpolusa volt az USA-nak, hasonlo tarsadalmi berendezkedessel, ott meg raadasul tervgazdasag volt stb. A kinaiak ugyanazt csinaljak, csak nem a kolumbiai gerillakat meg az afrikai kommunistakat penzelik, hanem hitel-rabsagba dontik oket stb. Teljesen alkalmasak az ellenpoluskent valo mukodesre, most, hogy Xi alatt a "Wolf warrior diplomacy van".

Katonailag pedig elvitathatatlan, hogy Kina sok tekintetben melto ellenfele az USA-nak.
undisputedly
Hát mert már a Szovjetuniós is csak egy múló emlék a történelemkönyvekben. Ahogy a példaként hozott Haiti sem mintagazdaság már.
Szokol
A kinai gazdasag koszoni szepen, de tulel. Vannak gondjai, a szamokat hamisitjak, ingatlanpiac bedolhet stb, de attol, hogy a gazdasag teljesitokepessege visszaesik, meg mindig ott lesz 1.4 milliard kinai es a vilag 2. legnagyobb hadserege/urprogramja stb.

A 40-es evekbeli szintre nem fogja visszarantani a kozeljovoben semmi. Ahogyan Xi-t sem fogja eltavolitani senki. Kina marad ezen a palyan, marpedig kimondott celjuk jelenleg egy ellenpolus letrehozasa. Ezt szoszerint kinyilatkoztak csak iden legalabb 2x szerintem.
undisputedly
A kommunizmustól amúgy nem idegen szemlélet a hitelelengedés, a piaci szabályozásba többször belenyúltak már, nekik nem fáj, ha a bankoknak fáj, szóval ha nagyon kemény lesz az elégedetlenség, akkor a kormány beavatkozik szerintem.

24.hu/kulfold/2022/07/30/kina-jelzaloghitel-valsag-ingatlanpiac-bojkott-evergrande-ingatlanfejleszto-vallalatok-arbuborek/
Willie Parker
Ez igaz lenne, ha a Kína kommunista lenne. A kínai államberendezkedés egy államkapitalizmus. Ha kiütik egy lábát, dől a többi, ahogy a többi kapitalista országban is.

Nekem továbbra is kétségeim vannak, hogy Kína valaha fel fogja venni a versenyt az USA-val, olyan szinten és annyi ágon függ tőle, ahogy mondjuk az USSR sosem függött. Jól mutatja, hogy hiába hasonlóak a politikai érdekek, a gazdasági érdekek mentén percek alatt függesztették fel az oroszokkal a gazdasági kapcsolatokat, annyira fontos volt az USA-val való jó viszony.

A kínai belpiacot erősen az eladósodottság hajtja, a gazdasági növekedés lassan de biztosan lassul. Lehet, hogy Kína az USA ellenpólusa, de hogy uralkodó világrend legyen, azt én már biztosan nem fogom megélni, de szerintem még a gyerekeim sem.
Gyurma Pappa
Ugye pont ez a lenyeg. Ahhoz, hogy politikai/tarsdalmi modell tekinteteben ellenpolus legyen valaki, nem kell a legjobb gazdasaggal rendelkezni. Eleg a politikai influence, a kulpolitikai kepesseg, a vilagpolitikai relevancia es a hadsereg. Kinanak ez meg van.

Ezen dolgozik a fel vilag, hogy ne ok legyenek az importorok. Remeljuk osszejon. Szerintem legkorabban akkor koszonthetne be ez a kor, amikor afrika elkezd felemelkedni.
több mint 3 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 569 — The only discipline that lasts, is self discipline
Tovább folytatódik a német kormány és az oroszok között zajló kutyakomédia, melynek lényege, hogy Putyin bohócot csinál Európa legerősebb államából, ők ehhez pedig még asszisztálnak is.
Zsellértelkes Vrij
Ezt a postot nem értem. Adott egy helyzet, ami igaz: a németek (és olaszok) elkövettek egy stratégiai baklövést évekkel ezelőtt. Beáldozták az energetikai biztonságukat a green programnak, és az visszaütött.

Most viszont mégis mit kéne csinálniuk? A csapok nem a kezükben vannak. Scholz sok tekintetben tényleg egy töketlen politikusnak tűnik, de ebbe az ügyben nem tud nyulat előhúzni a kalapból. A németeknek két választásuk van. Vagy marad az embargós politika, és mivel arra Putyin értelemszerűen reagálni fog ahogy tud, eljátssza vele ezt a propaganda célú cirkuszt. Vagy nem marad az embargós politika. UTÓBBI jelentené azt, hogy bepucsított Putyinnak.

Szóval a cikk írója úgy adja elő, mintha lenne ennél jobb stratégia. Mi lenne az? Zárják el a megmaradt utolsó vezetéket is, mutatva, hogy a lakosainkat is leszarjuk azért, hogy megmutassuk, hogy kemények vagyunk ám mi is? Azaz legyenek Putyinok ők is?

Ez egy kutyakomédia, amit el kell játszani. A németek sem engedhetik meg MOST, hogy ne játsszák el, mert MÉG kell nekik a gáz. És az oroszok sem, mert nekik meg kell a dollár bevétel. Úgyhogy Putyin játszik a csappal, Scholz meg odaáll a turbina mellé.

(Hozzáteszem, hogy a baj mellett én picit örülök is annak, hogy a németeknek most izzad a homloka. Az EU egyik rákfenéje volt, hogy a legerősebb, legnagyobb, legbefolyásos tagállamként hosszú ideje élvezték az EU előnyeit, miközben a krízisbe kerülő EU országok felé igencsak szűkmarkúan mutattak szolidaritást. Pl. görögök. A magatoknak okoztátok a bajt féle attitűdnek is van persze alapja. De most a németek is maguknak okozták a bajt, most akkor miért legyen velük mindenki szolidáris? Nost azért, mert a szolidaritás lényege ugye az lenne, hogy akkor is működik, ha hülye voltam, bajban vagyok, bocs. Erre majd emlékezni kell - és most már majd lehet is - a jövőben.)

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
Brouwerij van de Vrij Baltimore Ravens 14 084 — Слава Україні! Героям слава!
 www.valaszonline.hu/2022/08/04/ukrajna-oroszorszag-haboru-osw-161-nap/

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
Brouwerij van de Vrij Baltimore Ravens 14 084 — Слава Україні! Героям слава!

Olaf Scholz német kancellár szerdán elutazott a Siemens gyárába, ahol megállapította, a Nord Stream 1 gázvezetéken lecsökkentett szállítások okaként megjelölt turbina működőképes. A biztonság kedvéért le is fényképezkedett az eszközzel, majd kijelentette: "A turbina leszállításával lehívtuk Vlagyimir Putyin orosz elnök blöffjét. Nem élhet tovább ezzel az ürüggyel és a gázszállítások csökkentésével kapcsolatban nem hivatkozhat tovább technikai okokra."

Szép munka Olaf, meg is lett az eredménye: lehetetlen leszállítani a Kanadában megjavított turbinát az Északi Áramlat-1 gázvezeték portovajai kompresszorállomására az Oroszország ellen bevezetett kanadai, uniós és brit szankciók (amikben a kérdéses turbinával kapcsolatban kivételt tettek), valamint a Siemens szerződéses kötelezettségeinek megszegése miatt - közölte a Gazprom szintén szerdán. Putyin szóvivője azt is hozzátette, hogy a turbinának különben sincs rendben a dokumentációja. Itt jegyezzük meg, hogy ez egész ügy eleve csak habverés, mert egy cserealkatrészről van szó és szeptemberig nem is lenne rá szükség.

Teljesen nyilvánvaló, hogy az oroszok mindig fognak kifogást találni, néha esetleg kinyitják a csapokat, aztán majd elzárják, de a németek legalább addig se csinálnak semmit, az idő pedig telik. Adott tehát egy helyzet, amiben az orosz fél totálisan hülyére veszi Németországot, ők pedig ahelyett, hogy Európa vezető hatalmához méltóan viselkednének, belemennek a játékba. Önként és dalolva veszik fel a bohócsipkát és ugrálnak Putyin kénye kedve szerint.

A németek helyzete persze több szempontból is kínos. Azzal, hogy Merkel naív ostobaságból kiszolgáltatta az iparukat az orosz energiának, évtizedes baklövést követett el, amit lehetetlen néhány hónap alatt korrigálni. Most üt vissza az a politika, hogy még a környezetükben is szemet hunytak az autoriter populizmus terjedése felett, háttérbe szorították az alapvető nyugati értékeket és csak a saját gazdasági érdekeiket nézték. Aki viszont elnyomó diktatúrákhoz törleszkedik, annak előbb-utóbb benyújtják a számlát.

Ukrajna inváziója után nyilvánvalóvá vált, hogy Putyin bolondot csinált belőlük, amire egyelőre azzal reagálnak, hogy továbbra is a Kreml szabályai szerint próbálnak futni az események után. Néhány hónapnyi bénultság még érthető lenne, de hogy lassan fél évvel a turpisság lelepleződése után sem képes visszaszerezni a kezdeményezést a német (és ezzel az európai) külpolitika, az már megmagyarázhatatlan. Tiszta jele annak, hogy továbbra is a totális inkompetencia uralja a diplomáciájukat.

A kiindulási pont, hogy terroristákkal nem tárgyalunk. Putyin egy KGB ügynök diktátor, aki már eleve zavaros körülmények között került hatalomra, elnöki ténykedését pedig politikai gyilkosságok sora szegélyezi. Oroszországból a fasisztoid ideológián, az orosz nemzeti fennsőbbrendűségen és a szovjet birodalmi logikán alapuló terror államot faragott, mely szisztematikusan nyomja el az általa önkényesen kijelölt érdekszférájából szabadulni akaró szomszédjait.

Olaf Scholz és a tanácsadói viszont még mindig úgy tekintenek rá, mint akivel racionális alapokon lehet tárgyalni. Ha racionális lenne, akkor Putyin a gázbevételeket számolná és azon gondolkozna, hogyan tudja ezt a soha nem látott orosz állami gazdagságot a népe jólétére fordítani. Ezzel szemben a kimondott célja a nyugati világrend megtörése és káoszba döntése, ezt pedig nem az európai értelemben vett észszerűség, hanem az orosz értelemben vett küldetéstudat vezérli.

Mi a válasz akkor ha egy racionális fél egy számára irracionális partnerrel kerül szembe? A németek szerint jelenleg az, hogy elfogadják a szabályokat és megadják a téteket. Az eredmény látható, szabályok ugyanis nincsenek, az irracionális fél mindig csalni fog.

A megoldás ilyen esetben az, hogy a küzdelmet olyan terepre viszik, amelyet nem az irracionális fél irányít, vagy pedig ha maradnak az eredeti felállásnál akkor nem csak követik az ellenfelet, hanem akkorát emelnek a téteken, aminek a tartása az irracionális fél számára megoldhatatlan feladat és ezáltal már racionális döntést kell hoznia.

Ezek persze olyan helyzetek, amikor egy vezetőről kiderül, hogy mire is alkalmas valójában. A német gazdaság önmagában is háromszor akkora, mint az orosz. Fel kéne nőni lassan a feladathoz.

www.facebook.com/kardblog/photos/a.363849453689685/7638092599598631

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
Hejj, én kérek elnézést. Már bánom, hogy reagáltam Dave-nek. Mondja el aki még akarja ami böki a csőrét, aztán hagyjuk meg ezt a topicot a nemzetközi történéseknek, légyszi. Köszi. 😊

több mint 3 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 4 531 — Patriot
Köcsög Orbán, volt 12 éve rá
davemayer
LOL. Azon mulatok, hogy 10.75 %-os alapkamat, (benzinárkorlátozással leszorított) 14%-os várt infláció, a régióban messze legszarabbul teljesító forint, 6% körüli költségvetési deficit mellett hogy nem érzed vércikinek a bezzegorbánozást, egy 2% alatti alapkamatos, 13% várható inflációs angol hírre? 😀

Boris Johnson egyébként lemondott néhány hete. Orbán mikor fog?
peterk2005 udvari bolond
Arányok, arányok könyörgöm. Ha egy angol gazdaságot így érint, akkor hogy a faxomba akadályozod meg hogy egy magyart ne úgy érintsen?! Erre próbáltam finoman utalni, de mind1 nem érted, de inkább nem akarod szvsz.

De tudom, Orbán a felelős az aszályért is(nem te írtad), a 4-5 komoly probléma meg az uniós pénzek nélkül még esőtáncot is lejthetne.

Nincs az a fortély amivel egy ilyen kis gazdaság mint a magyar komolyabban állja a sarat mint egy angol.

Amúgy nem is tudtam hogy Johnson ezért mondott le, ma is tanultam valamit...
davemayer
Nézd, ha valaki olyan rendszert épít ki, hogy minden lényegi döntés az ő kezében van, akkor miért lepődünk meg, hogy minden rosszért őt okolják?
Merre megy a gazdaság politika? - Orbán dönt róla
Milyen a magyar energia politika? - Orbán dönt róla
Hogyan alakuljon az oktatás? - Orbán dönt róla
Stb stb. Nincs olyan terület az országban, amit ne ő irányítana. Hát kit okoljunk ha valami szarul megy?
Szar a HUF - kösz Varga Mihály
Megszüntették egy nap alatt a Kata-t - bunkó Tállai
Szar a tanárok fizetése - szemtelen Pintér
Fos a hadsereg - alkalmatlan Szalay-Borzckxisndiddxy
Nincs környezetvédelem - szemét Fidesz frakció

Kinek van itt érdemi döntési pozíciója Orbánon kívül?
több mint 3 éve
davemayer
LOL. Azon mulatok, hogy 10.75 %-os alapkamat, (benzinárkorlátozással leszorított) 14%-os várt infláció, a régióban messze legszarabbul teljesító forint, 6% körüli költségvetési deficit mellett hogy nem érzed vércikinek a bezzegorbánozást, egy 2% alatti alapkamatos, 13% várható inflációs angol hírre? 😀

peterk2005 udvari bolond
Arányok, arányok könyörgöm. Ha egy angol gazdaságot így érint, akkor hogy a faxomba akadályozod meg hogy egy magyart ne úgy érintsen?! Erre próbáltam finoman utalni, de mind1 nem érted, de inkább nem akarod szvsz. De tudom, Orbán a felelős az aszályért is(nem te írtad), a 4-5 komoly probléma meg az uniós pénzek nélkül még esőtáncot is lejthetne. Nincs az a fortély amivel egy ilyen kis gazdaság mint a magyar komolyabban állja a sarat mint egy angol. Amúgy nem is tudtam hogy Johnson ezért mondott le, ma is tanultam valamit...
davemayer
1. Arányok. Azt mondod nézzünk körül a szlováoknál, románoknál, lengyeleknél esetleg? Tényleg?
2. Tőlem Orbán lemondhat azért is, mert beleunt. Csak tegye meg.
3. Ebben a topicban Kínáról, Angliáról, az oroszokról, ukránokról, Koszövóról, stb. beszélgetünk és beszélgettünk. Az az angol hír is világpolitikai kontextusban került ide. Te forgattad át orbánozásba.

(Egyébként ha már közgazdaság és makro számok: nem törvényszerű, hogy egy kevésbé fejlett ország makro mutatóinak rosszabbaknak kell lenniük, mint egy gazdaságilag fejlettebbé. Sőt.)

több mint 3 éve
davemayer Chicago Bears 15 476 — "Grammar maci"
davemayer

peterk2005 udvari bolond
Arányok, arányok könyörgöm. Ha egy angol gazdaságot így érint, akkor hogy a faxomba akadályozod meg hogy egy magyart ne úgy érintsen?! Erre próbáltam finoman utalni, de mind1 nem érted, de inkább nem akarod szvsz.

De tudom, Orbán a felelős az aszályért is(nem te írtad), a 4-5 komoly probléma meg az uniós pénzek nélkül még esőtáncot is lejthetne.

Nincs az a fortély amivel egy ilyen kis gazdaság mint a magyar komolyabban állja a sarat mint egy angol.

Amúgy nem is tudtam hogy Johnson ezért mondott le, ma is tanultam valamit...

BEARS BABY!

Sir Alex immortal
több mint 3 éve
davemayer

több mint 3 éve
davemayer Chicago Bears 15 476 — "Grammar maci"

Negritis, a vajda

BEARS BABY!

Sir Alex immortal
több mint 3 éve
Szokol Pittsburgh Steelers 7 385 — Steelers fan
Közben a WTI olaj szeptemberi szállításra 90 dollár alá esett, az ukrajnai invázió óta első alkalommal.
Klaci79
Szaud-Arábia olyan mennyiségi emelést jelentett be, ami csak egy módon lehetséges: otthoni használatra veszik az orosz olajat, külföldre meg nyomják a sajátjukat.

Emellé már több elemzőtől olvastam, hogy a zusa benzinfogyasztás csökkenését bemutató jelentés meghamisított adatokra épül.

Már megy a recesszióban kevesebb üzemanyag fogy mantra
több mint 3 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 642 — The Mathematician
 www.bbc.com/news/world-europe-62427635

Grimer 9 év

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 3 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 928
Közben a WTI olaj szeptemberi szállításra 90 dollár alá esett, az ukrajnai invázió óta első alkalommal.
több mint 3 éve
Ha már Kína, és Európa energiafüggősége. Mindenkinek ajánlom az alábbi videót. Kína sincs egyszerű helyzetben. (A cím hatásvadász, de ne tévesszen meg, maga a video informatív.)

több mint 3 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 566 — zászló zászló szív
Miert?

A hideghaborus szembenallas soran az autoriter szovjetek ellenpolusa volt az USA-nak, hasonlo tarsadalmi berendezkedessel, ott meg raadasul tervgazdasag volt stb. A kinaiak ugyanazt csinaljak, csak nem a kolumbiai gerillakat meg az afrikai kommunistakat penzelik, hanem hitel-rabsagba dontik oket stb. Teljesen alkalmasak az ellenpoluskent valo mukodesre, most, hogy Xi alatt a "Wolf warrior diplomacy van".

Katonailag pedig elvitathatatlan, hogy Kina sok tekintetben melto ellenfele az USA-nak.
undisputedly
Hát mert már a Szovjetuniós is csak egy múló emlék a történelemkönyvekben. Ahogy a példaként hozott Haiti sem mintagazdaság már.
Szokol
A kinai gazdasag koszoni szepen, de tulel. Vannak gondjai, a szamokat hamisitjak, ingatlanpiac bedolhet stb, de attol, hogy a gazdasag teljesitokepessege visszaesik, meg mindig ott lesz 1.4 milliard kinai es a vilag 2. legnagyobb hadserege/urprogramja stb.

A 40-es evekbeli szintre nem fogja visszarantani a kozeljovoben semmi. Ahogyan Xi-t sem fogja eltavolitani senki. Kina marad ezen a palyan, marpedig kimondott celjuk jelenleg egy ellenpolus letrehozasa. Ezt szoszerint kinyilatkoztak csak iden legalabb 2x szerintem.
undisputedly
A kommunizmustól amúgy nem idegen szemlélet a hitelelengedés, a piaci szabályozásba többször belenyúltak már, nekik nem fáj, ha a bankoknak fáj, szóval ha nagyon kemény lesz az elégedetlenség, akkor a kormány beavatkozik szerintem.

24.hu/kulfold/2022/07/30/kina-jelzaloghitel-valsag-ingatlanpiac-bojkott-evergrande-ingatlanfejleszto-vallalatok-arbuborek/
Willie Parker
Ez igaz lenne, ha a Kína kommunista lenne. A kínai államberendezkedés egy államkapitalizmus. Ha kiütik egy lábát, dől a többi, ahogy a többi kapitalista országban is.

Nekem továbbra is kétségeim vannak, hogy Kína valaha fel fogja venni a versenyt az USA-val, olyan szinten és annyi ágon függ tőle, ahogy mondjuk az USSR sosem függött. Jól mutatja, hogy hiába hasonlóak a politikai érdekek, a gazdasági érdekek mentén percek alatt függesztették fel az oroszokkal a gazdasági kapcsolatokat, annyira fontos volt az USA-val való jó viszony.

A kínai belpiacot erősen az eladósodottság hajtja, a gazdasági növekedés lassan de biztosan lassul. Lehet, hogy Kína az USA ellenpólusa, de hogy uralkodó világrend legyen, azt én már biztosan nem fogom megélni, de szerintem még a gyerekeim sem.

több mint 3 éve
Willie Parker Pittsburgh Steelers Notre Dame Fighting Irish 17 165
Miert?

undisputedly
Szokol

undisputedly

Szerkesztette: Willie Parker
több mint 3 éve
Miert?

undisputedly
Szokol

több mint 3 éve
Szokol Pittsburgh Steelers 7 385 — Steelers fan
Miert?

undisputedly
több mint 3 éve
Monetaris politikahoz/allamgazdasagi strategiahoz/kozgazdasagtanhoz nem ertek, de most rakerestem, az atlag haztartasi eladosodottsag kinaban alacsonyabb, mint az USA-ban. Nagyjabol Nemetorszag szintjen mozog.

undisputedly
Yepp, 1 mrd emberre számolva. Kimondottan a 30-as fiatalokra gondoltam.

www.ft.com/content/bb3166ea-8b1f-11e8-b18d-0181731a0340

Az idősebb generáció alapvetően megtakarító, őket így nevelték. Ja igen, és a hitelkártyák sosem terjedtek el, ellenben az új buynow-paylater konstrukciók egyre jobban, az Ant és a WeChat Pay is egyre több ilyen szolgáltatást nyújt.

Xi uralkodásának fő eleme (hasonlóan minden autoriterbe hajló vagy teljesen autoriter rendszerekhez), hogy ő legalább ért hozzá. Ha a kínai gazdaság összeomlik, akkor ez az illúzió omlik vele együtt össze.

Az meg van, hogy a világ leggazdagabb országa (GDP per capita becslések alapján) a 19. században Haiti volt? A cukorexport és a "olcsó" munkaerő hajtotta a gazdaságot rendesen. Aztán összeomlott, ahogy az exkluzív, autoriter rendszerek általában.
Gyurma Pappa
De ha jol ertem arra utalsz, hogy a 30-as fiatalok fogyasztoi szokasai olyan szitnen nyugatiak, hogy ha XI nem tudja fenntartani a gazdasagi stabilitast, ami ezt a koltekezest megengedi, akkor majd ok levaltjak?

Szerintem ez nem fog megtortenni. Tisztan autoriter rendszer.Olyan hatalomkoncentracioval, ami 1949 ota pelda nelkuli. Eleg sok tanulmanyt es cikket elolvastam ezzel kapcsolatban, mert erdekes tema. Tele van a net jo minosegu anyagokkal. "Concentration, power, China" stb, ezekkel a kulcsszavakkal ki is dobja oket a google.

Akarmi tortenik, ot nem "valtja" le senki.
undisputedly
Szerintem inkább arra utalt, hogy Kínától egyelőre nem kell félni, mert az ország jelen állapotban alkalmatlan arra, hogy az ellenpólusa legyen a zusának. Valamint ezzel a gazdasági, politikai berendezkedéssel a jövőben is alkalmatlan lesz, mert ezeknek az országoknak korlátozott a fejlődési ívük.

Legalább is én ezt írtam le pár napja és ha más is így látja, az tök jampi érzés lenne! 😀
Szokol
Miert?

peterk2005 udvari bolond
Ezek a tarsadalmi folyamatok/adottsagok nem zarjak ki, hogy Xi alatt aktivabban probaljanak ellenpolust jatszani a kinaiak vagy akar azt, hogy barmilyen szinten ellenpolust jatszanak.

Szerkesztette: undisputedly