Politika
65 feliratkozó
több mint 2 éve
telex.hu/belfold/2023/10/26/kubatov-gabor-szerint-a-baloldal-hajlektalanokkal-arasztotta-el-budapestetKubatovot szondáztatják a Lendvayból Tarlós posztra.
😂
warr_b
több mint 2 éve
Attól még a vagyonod nő és vagyonelem mert nem tekintesz rá úgy.Nekem nincs hitelem, nem ismerem a pontos részleteit, de meglepne ha a törlesztő ma Magyarországon fix 150ezer lenne 15 éven át mondjuk ilyen infláció mellett, és annyira dübörögnénk, hogy most felveszel hitelt, ami a fizud 40 százaléka (asszem több nem is lehet), és 15 év múlva ez csak a fizud 10-20 százaléka lesz.Csak itt akkor azt is bele lehet számolni, hogy a mostani törlesztőrészlet, lehet jelenleg a fizu 30-40 %-a, de 15 év múlva már csak a fizu (nem tudom, kb) 10-20 %-a. Míg az albérlet ára nyilván megy felfelé.Mert erősen biztos vagyok benne, hogy a 80M-s házra hitellel mondjuk 100-120M-ba legyen, de hogy 20 év múlva az inkább fog 150M érni, mint 80-at az is tuti.Ja, de a 150M nem fog 20 év múlva annyit érni, mint most a 80M. 😊
Eazzy
Nézd meg hány tojást, big macet, iPhonet, Kruegerrandot vagy mekkora lakást kapsz most 80-ért, és az mennyibe kerül majd 2043-ban.
Vagy ha visszafele nézel húsz évet, az is segit.
Szerintem az albérlet anyagilag, pragmatikusan, elköteleződésben, életminőségben jobban megéri, de az érzelmi "ez az én otthonom" megközelítés is legitim, és az sokszor felülír mindent, azzal még vitázni se lehet.
Őszentsége Sobri Jóska
zinedine5
De ahogy valakinek érzelmileg elfogadhatatlan az, hogy ne a saját tulajdonában lakjon, úgy nekem az elfogadhatatlan (érzelmileg), hogy hitelem legyen, engem nyomasztana, szabadságomban korlátozva érezném magamat.
25 éve élek bérletben (1 év szünettől eltekintve), mindig magasabb szinvonalúban, mint amit tulajdonolni tudnék/akarnék.
Az elmúlt 8 évben ugyanabban, ami ezalatt 200ezerről 280-ra emelkedett (rezsivel), ami szerintem nem vészes, míg ennek az ingatlannak az ára közben 50M-ról 90-re emelkedett.
Szerintem a tulaj -ha anyagilag nézzük- többet is kihozhatott volna ennyi pénzből, pláne ha sose adja el.
És ez fontos szempont, mert pl. anyámék ugyanabban a belvárosi lakásban laknak pont 30 éve, aminek az értéke 7 millióról 100 fölé emelkedett, de ez nekik tök irreleváns, mert sose fogják eladni, életük végéig fognak benne élni, így számukra ez az értéknövekedés teljesen lényegtelen, sosem realizálódik.
Azért kidobott pénz, mert nem nő vele a vagyonod, hanem csökken ellentétben azzal, ha saját ingatlant veszel.Ez hülyeség, vagy csúsztatás.
Jughead
A saját ingatlannal nem nő a vagyonod, mert ha sosem adod el, sosem realizálod a keletkező hasznot, mindig ugyanannyi lesz a vagyonod: 1 darab lakás.
Anyámék vagyona 30 év alatt semmit se nőtt, mert nem vagyonelemként tekintenek a lakásra, hanem "csak" laknak benne.
Befektetésnek megéri lakást venni, nyilván, de aki hitelre, lakhatási céllal vesz lakást, annak gyakorlatilag csökken a vagyona, mert ugyanúgy egy lakása van most, lesz 5-10-20 év múlva, semmit nem változik a vagyoni helyzete, inkább folyamatosan csak csökken a hitel fizetésével, mert semmit se kezd a vagyonával, csak lakik benne.
Ez kb. olyan (egyszerűsítve, hogy szemléletes legyen), hogy hiába van 10 dollárért vett 100 darab bitcoinod, ha sosem adod el, akkor mi hasznod származik belőle? Akkor az nem vagyon, hanem kidobott 1000 dollár.
Őszentsége Sobri Jóska
De a kidobott pénz fogalma azért erős abban egyetértünk.
Kb. annyira minthogy bármi szolgáltatásért fizetsz akkor az kidobott pénz.
Szerintem ahogy te is mondod ez egyen függő. Van akinek ez stabilitást ad, van akinek meg rabság ot, van aki meg rábaszik ( frank hitel, bukott CSOK).
Rohadtul nem az a lényeg, hogy van vagy nincs ingatlanod hanem hogy pénzügyben tudatos legyél.
több mint 2 éve
Nekem nincs hitelem, nem ismerem a pontos részleteit, de meglepne ha a törlesztő ma Magyarországon fix 150ezer lenne 15 éven át mondjuk ilyen infláció mellett, és annyira dübörögnénk, hogy most felveszel hitelt, ami a fizud 40 százaléka (asszem több nem is lehet), és 15 év múlva ez csak a fizud 10-20 százaléka lesz.Csak itt akkor azt is bele lehet számolni, hogy a mostani törlesztőrészlet, lehet jelenleg a fizu 30-40 %-a, de 15 év múlva már csak a fizu (nem tudom, kb) 10-20 %-a. Míg az albérlet ára nyilván megy felfelé.Mert erősen biztos vagyok benne, hogy a 80M-s házra hitellel mondjuk 100-120M-ba legyen, de hogy 20 év múlva az inkább fog 150M érni, mint 80-at az is tuti.Ja, de a 150M nem fog 20 év múlva annyit érni, mint most a 80M. 😊
Eazzy
Nézd meg hány tojást, big macet, iPhonet, Kruegerrandot vagy mekkora lakást kapsz most 80-ért, és az mennyibe kerül majd 2043-ban.
Szerintem az albérlet anyagilag, pragmatikusan, elköteleződésben, életminőségben jobban megéri, de az érzelmi "ez az én otthonom" megközelítés is legitim, és az sokszor felülír mindent, azzal még vitázni se lehet.
Őszentsége Sobri Jóska
zinedine5
De ahogy valakinek érzelmileg elfogadhatatlan az, hogy ne a saját tulajdonában lakjon, úgy nekem az elfogadhatatlan (érzelmileg), hogy hitelem legyen, engem nyomasztana, szabadságomban korlátozva érezném magamat.
25 éve élek bérletben (1 év szünettől eltekintve), mindig magasabb szinvonalúban, mint amit tulajdonolni tudnék/akarnék.
Az elmúlt 8 évben ugyanabban, ami ezalatt 200ezerről 280-ra emelkedett (rezsivel), ami szerintem nem vészes, míg ennek az ingatlannak az ára közben 50M-ról 90-re emelkedett.
Szerintem a tulaj -ha anyagilag nézzük- többet is kihozhatott volna ennyi pénzből, pláne ha sose adja el.
És ez fontos szempont, mert pl. anyámék ugyanabban a belvárosi lakásban laknak pont 30 éve, aminek az értéke 7 millióról 100 fölé emelkedett, de ez nekik tök irreleváns, mert sose fogják eladni, életük végéig fognak benne élni, így számukra ez az értéknövekedés teljesen lényegtelen, sosem realizálódik.
Azért kidobott pénz, mert nem nő vele a vagyonod, hanem csökken ellentétben azzal, ha saját ingatlant veszel.Ez hülyeség, vagy csúsztatás.
Jughead
A saját ingatlannal nem nő a vagyonod, mert ha sosem adod el, sosem realizálod a keletkező hasznot, mindig ugyanannyi lesz a vagyonod: 1 darab lakás.
Anyámék vagyona 30 év alatt semmit se nőtt, mert nem vagyonelemként tekintenek a lakásra, hanem "csak" laknak benne.
Befektetésnek megéri lakást venni, nyilván, de aki hitelre, lakhatási céllal vesz lakást, annak gyakorlatilag csökken a vagyona, mert ugyanúgy egy lakása van most, lesz 5-10-20 év múlva, semmit nem változik a vagyoni helyzete, inkább folyamatosan csak csökken a hitel fizetésével, mert semmit se kezd a vagyonával, csak lakik benne.
Ez kb. olyan (egyszerűsítve, hogy szemléletes legyen), hogy hiába van 10 dollárért vett 100 darab bitcoinod, ha sosem adod el, akkor mi hasznod származik belőle? Akkor az nem vagyon, hanem kidobott 1000 dollár.
több mint 2 éve
telex.hu/belfold/2023/10/26/kubatov-gabor-szerint-a-baloldal-hajlektalanokkal-arasztotta-el-budapestet😂

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 2 éve
Azért kidobott pénz, mert nem nő vele a vagyonod, hanem csökken ellentétben azzal, ha saját ingatlant veszel.A budapesti albérlet árak mellett hitelként fizetni egy párnak 240/250-es törlesztőt nagyon megéri, hisz ugyanennyi egy albérlet is, de ellentétben az albérlettel itt legalább csak a kamatrész a “kidobott pénz”.Miért kidobott pénz az albérletre fizetett pénz?
Jughead
A kajára fizetett pénz miért nem kidobott pénz?
Lecsó
A kajás példád borzalmas, de azért megpróbálom ehhez igazítani: ha egy terméket ugyanannyi erőkifejtéssel megtudsz venni 1.000, - Ft-ért és 2.000,- Ft-ért, akkor szerinted az az 1.000,- Ft amivel drágábban vetted nem pénzkidobás?
Szerkesztette: Jughead
több mint 2 éve
Csak itt akkor azt is bele lehet számolni, hogy a mostani törlesztőrészlet, lehet jelenleg a fizu 30-40 %-a, de 15 év múlva már csak a fizu (nem tudom, kb) 10-20 %-a. Míg az albérlet ára nyilván megy felfelé.Mert erősen biztos vagyok benne, hogy a 80M-s házra hitellel mondjuk 100-120M-ba legyen, de hogy 20 év múlva az inkább fog 150M érni, mint 80-at az is tuti.Ja, de a 150M nem fog 20 év múlva annyit érni, mint most a 80M. 😊
Eazzy
Őszentsége Sobri Jóska
több mint 2 éve
Mert erősen biztos vagyok benne, hogy a 80M-s házra hitellel mondjuk 100-120M-ba legyen, de hogy 20 év múlva az inkább fog 150M érni, mint 80-at az is tuti.Ja, de a 150M nem fog 20 év múlva annyit érni, mint most a 80M. 😊
Eazzy
több mint 2 éve
Na ezt gondold át még egyszer... Vagy inkább számold.Van egy x értékű ingatlanod. 1,5-2 x-ért...LecsóGondolsz itt a hitelre, és mond el nekem mire kifizettem az eredeti x értékaz hányszor x értékre inflálódott?
Mert erősen biztos vagyok benne, hogy a 80M-s házra hitellel mondjuk 100-120M-ba legyen, de hogy 20 év múlva az inkább fog 150M érni, mint 80-at az is tuti.
Eazzy
Szerkesztette: Lecsó
több mint 2 éve
Nyugaton azért bátrabbak az emberek albérlet témában, mert van egy kialakult infrastruktúrája az egésznek. Komplett lakóparkok épülnek fel, a lakások 75-80%-a bérlemény, rendesen lepapírozva. Tudod, hogy nem fognak kirakni, ha "hazajön a lányom külföldről", vagy a tulaj el akarja adni, mert kell neki a pénz, és hasonlók. Tudsz tervezni, be tudod iratni a gyereket a megfelelő iskolába, stb.Ez a biztonságról szól inkább, nem a pénzről.
több mint 2 éve
Értem és tudom az elhangzott érveket is, de:Az albérlet nagyobb rugalmasságot biztosít, könnyű továbblépni...Igen, rugalmasabb, és egyben tőled is rugalmasságot vár el. Biztosan van aki szeret költözködni, én a hátam közepére nem kívánom pl. De aki rugalmas és ezzel él is, annak egészen biztosan jobb opció.
...ráadásul nem kell a lakás fenntartására, amortizációjára költeni, vezetékeket cserélni, újrafesteni, stb.Sobri
Ha nem tetszik a festés, vagy valami gond van az albérlettel, nem lehetsz benne biztos, hogy majd mindent megold neked a főbérlő azért...de nyilván rugalmas vagy, és megint mész tovább tudom...
Arról nem is beszélve, hogy ha van az embernek saját tőkéje, azt hasznosabban is fel tudja használni, minthogy a lakhatásba a havi kifizetésen felül leblokkoljon tízmilliókat.A van 60 millám és inkább megforgatom meg olyan, hogy azért kevés ember rendelkezik tudással/bátorsággal ehhez. Akármit mondasz nekem, jobb jobb, persze hogy jobb, vagy egy vállalkozásba is lehet fordítani ami aztán hoz, meg ezer másik, de kurvára életszerűtlen ezt várni mindenkitől...
Ha van 60 milliód, és lakást veszel, ahova beköltözöl, akkor ugyan spórolsz havonta 250ezret az albérleten, az évi 3 millió, de biztos nem tudnál a 60-al évi 5% feletti hozamot csinálni?Sobri
Meg ott van az is, hogyha valaki jól keres, akkor sokkal magasabb szinvonalú, értékesebb lakást tud bérelni, mint amit venni tudna, mivel ahogy emelkedik a lakás értéke, úgy csökken arányosan a bérleti díj. Míg egy 30m2-es százéves házban egy luk mondjuk 150ezer, addig 300-ból már egy 100m2-es fullos újépítésű bérelhető, 450-ből meg szinte bármi.SobriEz igaz, nem is vitatkoznék ezzel, annyi, hogy itt is igaz, hogy ha faszát találtál, akkor fájóbb lehet mozogni.
Ha az ember el tudja engedni azt, hogy a sajátjában lakjon, akkor sok esetben sokkan jobban járhat albérlettel. De a magyarok nem igazán tudják.SobriBiztosan kevésbé vagyunk itt keleten költöző madarak, de én osztrák kollégákkal beszélgetve is erősen azt tapasztalom, de még svájcban is volt ilyen, hogy inkább az irreálisan magas ingatlan árak tartják őket vissza, és élik életüket albérletben, mint a kurva nagy rugalmasságuk...
Amúgy én úgy szeretnék rugalmasabb és befektetésekben is bátrabb lenni, de még a szaros 15 éves autómat is nehéz szívvel adom el, fasza lenne nem így érezni, és dolgozok is mentálisan ezen.
Van egy x értékű ingatlanod. 1,5-2 x-ért...LecsóGondolsz itt a hitelre, és mond el nekem mire kifizettem az eredeti x értékaz hányszor x értékre inflálódott?
Mert erősen biztos vagyok benne, hogy a 80M-s házra hitellel mondjuk 100-120M-ba legyen, de hogy 20 év múlva az inkább fog 150M érni, mint 80-at az is tuti.
Szerkesztette: Eazzy
Don't talk the walk, Walk the talk!
több mint 2 éve
Én is magamnak építkeztem, és el nem tudom képzelni hogy máshol éljem le az életem, ha csak valami nem fog történni hirtelen. Szóval igen, nekem az érzelmi oldal miatt lett ház, és nem tudtam rá befektetésnek nézniDe egy lakásra/házra miért kellene befektetésként gondolni? Én sosem tudtam így tekinteni rá, ez az otthonom, az én érdekem hogy legyen és hogy minnél szebb legyen.Persze, lehet ennek érzelmi oldala, van egy ilyen fílingje mindenkinek, hogy "ez az otthonom, a családi fészek", stb. Ezt aztán vagy elengedi idővel, vagy nem.
Albérlet sem biztos hogy annyira rugalmasabb, legtöbb helyen legalább 12 hónapot íratnak veled alá, ha meg rövid távú bérlés, az még drágább. Ha annyira menni kell 1 év alatt simán eladod az ingatlanodat is.
kapitnono
Én építtettem nulláról családi házat, 10 éve. Én terveztem meg a feleségemmel, kitaláltunk mindent, és úgy lett, ahogy megálmodtuk. Oda született a lányom, stb... Aztán most elköltöztünk máshova, meló miatt, és azt vettem észre, hogy igazából nem sajnálom, nem köt hozzá annyi érzelem, mint gondoltam annak idején. Mondjuk akkor is azt mondtuk, hogy ne toljunk bele mindent, mert nem ez lesz életünk háza, nem itt akarok nyuggerkedni, de akkor is 10 évig benne éltünk. Lehet, hogy én ilyen szempontból szerencsés alkat vagyok, pedig általánosságban elég szentimentálisnak tartom magam. De azt vallom, hogy az az otthonom, ahol a családom van, nem ahol a tégláim...
Lecsó

több mint 2 éve
De egy lakásra/házra miért kellene befektetésként gondolni? Én sosem tudtam így tekinteni rá, ez az otthonom, az én érdekem hogy legyen és hogy minnél szebb legyen.Persze, lehet ennek érzelmi oldala, van egy ilyen fílingje mindenkinek, hogy "ez az otthonom, a családi fészek", stb. Ezt aztán vagy elengedi idővel, vagy nem.
Albérlet sem biztos hogy annyira rugalmasabb, legtöbb helyen legalább 12 hónapot íratnak veled alá, ha meg rövid távú bérlés, az még drágább. Ha annyira menni kell 1 év alatt simán eladod az ingatlanodat is.
kapitnono
Én építtettem nulláról családi házat, 10 éve. Én terveztem meg a feleségemmel, kitaláltunk mindent, és úgy lett, ahogy megálmodtuk. Oda született a lányom, stb... Aztán most elköltöztünk máshova, meló miatt, és azt vettem észre, hogy igazából nem sajnálom, nem köt hozzá annyi érzelem, mint gondoltam annak idején. Mondjuk akkor is azt mondtuk, hogy ne toljunk bele mindent, mert nem ez lesz életünk háza, nem itt akarok nyuggerkedni, de akkor is 10 évig benne éltünk. Lehet, hogy én ilyen szempontból szerencsés alkat vagyok, pedig általánosságban elég szentimentálisnak tartom magam. De azt vallom, hogy az az otthonom, ahol a családom van, nem ahol a tégláim...
több mint 2 éve
60-70% törlesztőbe? Mondjuk az a mintapéldája annak, hogy az emberek nem tudnak józanul gondolkozni a pénzről.Nézni kell az arányokat. Ha az átlagos albérlet ár a fizetésem 40%át tenné ki, vagy ha ketten fizetjük akkor annyit se, akkor élhető dolog lenne az albérlet hosszú távon. De így hogy lenne kb 60-70%a a fizetésnek ami megegyezik a törlesztővel is, akkor lehet jobban megéri saját ingatlan. Mindenkinek egyéni preferencia meg hogy mit szeretne hosszú távon.Nem kidobott pénz, de nyilván jobban kijön a matek, ha havi 250-et kiadok 20 évig, egyik esetben halálomig adom ki tovább, a másik esetben meg onnantól van egy x értékű ingatlanom.Ja! Van egy x értékű ingatlanod. 1,5-2 x-ért...
Illetve az albérletezésnél rugalmasabbnak kell lenni a költözésekkel.
...TocaPontosan ez...olyanok köteleződnek el 3 gyerekre, akiknek fingjuk nincs milyen egy gyerekkel az élet. Lesz aki megugorja és ezt is akarja, de hány lesz aki kevésbé ebben a két fizetést igénylő életben?
Ügyvéd ismerős mondta, hogy mióta ez a csokosdi van, rengeteg papíron házas és egy helyen élő, amúgy szanaszét költözött meg darabolt család van...mondjuk statba ugye jó ez valakinek...
Eazzy
A rugalmasság kérdése meg ebben az esetben is tényező, mert elköteleződsz 20 évre, és ha mondjuk 5-10 évre beleragadsz egy szar hitelbe, akkor kurva sok pénzt buksz.
Csak arra próbálok rávilágítani, hogy sok ember fél infók alapján hoz döntést, pontosan azért, mert "kell egy ház, ahol laksz" narratívában nőttünk fel. Anyáméknak igaza is volt, mert szocializmus volt, és úgy tűnt, az is marad sokáig. De a mai világban, ahol évről évre változik minden, és a megtakarítási formák sokszorosa áll rendelkezésre, ott ez már sokkal összetettebb. Pont ezért kellene mondjuk hittan helyett (vagy mellett, bánom is én) mondjuk pénzügyi ismereteket tanítani áltiban.
Lecsó
Nemes samu09
Én már 30-nál is huznam a szám.
több mint 2 éve
Na pont akkor nem éri meg. Azért sem, amit pl Jóska írt.Nézni kell az arányokat. Ha az átlagos albérlet ár a fizetésem 40%át tenné ki, vagy ha ketten fizetjük akkor annyit se, akkor élhető dolog lenne az albérlet hosszú távon. De így hogy lenne kb 60-70%a a fizetésnek ami megegyezik a törlesztővel is, akkor lehet jobban megéri saját ingatlan. Mindenkinek egyéni preferencia meg hogy mit szeretne hosszú távon.Nem kidobott pénz, de nyilván jobban kijön a matek, ha havi 250-et kiadok 20 évig, egyik esetben halálomig adom ki tovább, a másik esetben meg onnantól van egy x értékű ingatlanom.Ja! Van egy x értékű ingatlanod. 1,5-2 x-ért...
...TocaPontosan ez...olyanok köteleződnek el 3 gyerekre, akiknek fingjuk nincs milyen egy gyerekkel az élet. Lesz aki megugorja és ezt is akarja, de hány lesz aki kevésbé ebben a két fizetést igénylő életben?
Ügyvéd ismerős mondta, hogy mióta ez a csokosdi van, rengeteg papíron házas és egy helyen élő, amúgy szanaszét költözött meg darabolt család van...mondjuk statba ugye jó ez valakinek...
Eazzy
A rugalmasság kérdése meg ebben az esetben is tényező, mert elköteleződsz 20 évre, és ha mondjuk 5-10 évre beleragadsz egy szar hitelbe, akkor kurva sok pénzt buksz.
Csak arra próbálok rávilágítani, hogy sok ember fél infók alapján hoz döntést, pontosan azért, mert "kell egy ház, ahol laksz" narratívában nőttünk fel. Anyáméknak igaza is volt, mert szocializmus volt, és úgy tűnt, az is marad sokáig. De a mai világban, ahol évről évre változik minden, és a megtakarítási formák sokszorosa áll rendelkezésre, ott ez már sokkal összetettebb. Pont ezért kellene mondjuk hittan helyett (vagy mellett, bánom is én) mondjuk pénzügyi ismereteket tanítani áltiban.
Lecsó
Nemes samu09
Ha valaki a havi fizetése 60-70%-át tolja törlesztőbe, az a világ legnagyobb hazárdjátéka.
Neki pont egy olyan albérlet kellene, ami nem 60, hanem mondjuk 40, és a többit vagy rakja félre, vagy éljen belőle. De így kifeszíteni magad egy banknak az nagyon meleg pite.
több mint 2 éve
De egy lakásra/házra miért kellene befektetésként gondolni? Én sosem tudtam így tekinteni rá, ez az otthonom, az én érdekem hogy legyen és hogy minnél szebb legyen.Nem kidobott pénz, de nyilván jobban kijön a matek, ha havi 250-et kiadok 20 évig, egyik esetben halálomig adom ki tovább, a másik esetben meg onnantól van egy x értékű ingatlanom.Ez se feltétlen igaz.
Eazzy
Az albérlet nagyobb rugalmasságot biztosít, könnyű továbblépni, ha megváltozik a lakhatásért kifizethető pénz, akár felfelé, akár lefelé, ha a szomszédba beköltözik egy trombitás, előjön a penész, vagy kiderül valami egyéb szarság, vagy ha máshol jobb meló adódik, vagy elunja az ember a környéket, házat ahol él, ráadásul nem kell a lakás fenntartására, amortizációjára költeni, vezetékeket cserélni, újrafesteni, stb.
Arról nem is beszélve, hogy ha van az embernek saját tőkéje, azt hasznosabban is fel tudja használni, minthogy a lakhatásba a havi kifizetésen felül leblokkoljon tízmilliókat.
Ha van 60 milliód, és lakást veszel, ahova beköltözöl, akkor ugyan spórolsz havonta 250ezret az albérleten, az évi 3 millió, de biztos nem tudnál a 60-al évi 5% feletti hozamot csinálni?
Meg ott van az is, hogyha valaki jól keres, akkor sokkal magasabb szinvonalú, értékesebb lakást tud bérelni, mint amit venni tudna, mivel ahogy emelkedik a lakás értéke, úgy csökken arányosan a bérleti díj. Míg egy 30m2-es százéves házban egy luk mondjuk 150ezer, addig 300-ból már egy 100m2-es fullos újépítésű bérelhető, 450-ből meg szinte bármi.
Ha az ember el tudja engedni azt, hogy a sajátjában lakjon, akkor sok esetben sokkan jobban járhat albérlettel. De a magyarok nem igazán tudják.
Miközben a lakáshitel a röghözkötöttség, kiszolgáltatottság egyik eklatáns példája.
Őszentsége Sobri Jóska

több mint 2 éve
Ha nem törlesztesz előre. X-ért vettem ingatlant, most 1,5x-et ér. Közben. 0,6X hitelt vettem fel rá 15 évre. 0,08X kamatot és előtörlesztési díjat fogok kifizetni most hogy 5 év után vég törlesztek. 40% tiszta hasznom van az egészen.Nem kidobott pénz, de nyilván jobban kijön a matek, ha havi 250-et kiadok 20 évig, egyik esetben halálomig adom ki tovább, a másik esetben meg onnantól van egy x értékű ingatlanom.Van egy x értékű ingatlanod. 1,5-2 x-ért...
Eazzy
Lecsó
Itthon az előtörlesztésről mindenki elfeledkezik, pedig az a legjobb befektetés. A hitel egy nagyon jó dolog, ha az ember tudatos pénzügyek terén, csak sajnos az emberek 95% nem ilyen.
több mint 2 éve
Nézni kell az arányokat. Ha az átlagos albérlet ár a fizetésem 40%át tenné ki, vagy ha ketten fizetjük akkor annyit se, akkor élhető dolog lenne az albérlet hosszú távon. De így hogy lenne kb 60-70%a a fizetésnek ami megegyezik a törlesztővel is, akkor lehet jobban megéri saját ingatlan. Mindenkinek egyéni preferencia meg hogy mit szeretne hosszú távon.Nem kidobott pénz, de nyilván jobban kijön a matek, ha havi 250-et kiadok 20 évig, egyik esetben halálomig adom ki tovább, a másik esetben meg onnantól van egy x értékű ingatlanom.Ja! Van egy x értékű ingatlanod. 1,5-2 x-ért...
Eazzy
Lecsó
több mint 2 éve
Nem kidobott pénz, de nyilván jobban kijön a matek, ha havi 250-et kiadok 20 évig, egyik esetben halálomig adom ki tovább, a másik esetben meg onnantól van egy x értékű ingatlanom.Ez se feltétlen igaz.
Eazzy
Az albérlet nagyobb rugalmasságot biztosít, könnyű továbblépni, ha megváltozik a lakhatásért kifizethető pénz, akár felfelé, akár lefelé, ha a szomszédba beköltözik egy trombitás, előjön a penész, vagy kiderül valami egyéb szarság, vagy ha máshol jobb meló adódik, vagy elunja az ember a környéket, házat ahol él, ráadásul nem kell a lakás fenntartására, amortizációjára költeni, vezetékeket cserélni, újrafesteni, stb.
Arról nem is beszélve, hogy ha van az embernek saját tőkéje, azt hasznosabban is fel tudja használni, minthogy a lakhatásba a havi kifizetésen felül leblokkoljon tízmilliókat.
Ha van 60 milliód, és lakást veszel, ahova beköltözöl, akkor ugyan spórolsz havonta 250ezret az albérleten, az évi 3 millió, de biztos nem tudnál a 60-al évi 5% feletti hozamot csinálni?
Meg ott van az is, hogyha valaki jól keres, akkor sokkal magasabb szinvonalú, értékesebb lakást tud bérelni, mint amit venni tudna, mivel ahogy emelkedik a lakás értéke, úgy csökken arányosan a bérleti díj. Míg egy 30m2-es százéves házban egy luk mondjuk 150ezer, addig 300-ból már egy 100m2-es fullos újépítésű bérelhető, 450-ből meg szinte bármi.
Ha az ember el tudja engedni azt, hogy a sajátjában lakjon, akkor sok esetben sokkan jobban járhat albérlettel. De a magyarok nem igazán tudják.
Miközben a lakáshitel a röghözkötöttség, kiszolgáltatottság egyik eklatáns példája.
Szerkesztette: Őszentsége Sobri Jóska
több mint 2 éve
Nem kidobott pénz, de nyilván jobban kijön a matek, ha havi 250-et kiadok 20 évig, egyik esetben halálomig adom ki tovább, a másik esetben meg onnantól van egy x értékű ingatlanom.Ja! Van egy x értékű ingatlanod. 1,5-2 x-ért...
Eazzy
több mint 2 éve
Nem kidobott pénz, de nyilván jobban kijön a matek, ha havi 250-et kiadok 20 évig, egyik esetben halálomig adom ki tovább, a másik esetben meg onnantól van egy x értékű ingatlanom. Illetve az albérletezésnél rugalmasabbnak kell lenni a költözésekkel.
Szerkesztette: Eazzy
Don't talk the walk, Walk the talk!
több mint 2 éve
hippi, de ha Magyarországon élsz, akkor azért tudhatod, hogy itt tényleg ez a közgondolkodásAz az ingatlan az érték, ami épp a fejed felett van.Magyarok vagyunk, itt jóformán bele lett verve az emberekbe, hogy az ingatlan az egyetlen, igazi értékA budapesti albérlet árak mellett hitelként fizetni egy párnak 240/250-es törlesztőt nagyon megéri, hisz ugyanennyi egy albérlet is, de ellentétben az albérlettel itt legalább csak a kamatrész a “kidobott pénz”.Miért kidobott pénz az albérletre fizetett pénz?
Jughead
Lecsó
r.baggio
Azért fizeted az albérlet díjat. Az más kérdés, hogy ez sok vagy kevés, de a lakhatásra költött pénz kidobott pénzben nevezni elég hippi dolog... 😀
Lecsó
az albérleti díj kidobott pénz, a törlesztőrészlet pedig a megtakarítás egyik, ha nem a legjobb formája

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 2 éve
Az az ingatlan az érték, ami épp a fejed felett van.Magyarok vagyunk, itt jóformán bele lett verve az emberekbe, hogy az ingatlan az egyetlen, igazi értékA budapesti albérlet árak mellett hitelként fizetni egy párnak 240/250-es törlesztőt nagyon megéri, hisz ugyanennyi egy albérlet is, de ellentétben az albérlettel itt legalább csak a kamatrész a “kidobott pénz”.Miért kidobott pénz az albérletre fizetett pénz?
Jughead
Lecsó
r.baggio
Azért fizeted az albérlet díjat. Az más kérdés, hogy ez sok vagy kevés, de a lakhatásra költött pénz kidobott pénzben nevezni elég hippi dolog... 😀
több mint 2 éve
Magyarok vagyunk, itt jóformán bele lett verve az emberekbe, hogy az ingatlan az egyetlen, igazi értékA budapesti albérlet árak mellett hitelként fizetni egy párnak 240/250-es törlesztőt nagyon megéri, hisz ugyanennyi egy albérlet is, de ellentétben az albérlettel itt legalább csak a kamatrész a “kidobott pénz”.Miért kidobott pénz az albérletre fizetett pénz?
Jughead
Lecsó

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 2 éve
A budapesti albérlet árak mellett hitelként fizetni egy párnak 240/250-es törlesztőt nagyon megéri, hisz ugyanennyi egy albérlet is, de ellentétben az albérlettel itt legalább csak a kamatrész a “kidobott pénz”.Miért kidobott pénz az albérletre fizetett pénz?
Jughead
több mint 2 éve
Kinek van 20-30 milliója cashben alkalmazottként öröklés nélkül?A budapesti albérlet árak mellett hitelként fizetni egy párnak 240/250-es törlesztőt nagyon megéri, hisz ugyanennyi egy albérlet is, de ellentétben az albérlettel itt legalább csak a kamatrész a “kidobott pénz”.igen azoknak megeri sztem is. azok, akik tovabb mennenek ujabba-jobba-nagyobba, nem biztos foleg ha most nincs hiteluk.
Jughead
de Budapesten nem fogsz talalni mondjuk 55 millaert ingatlant (ugye 50 milla plusz a 10% onero). ehhez kell az, hogy legyen alaptoked is 20-30 millios nagysagrendben vagy ha felveszed meg a babavarot akkor azt is torleszteni kell.
csebi
Ezért írtam pár órája: nem ilyen szarok kellenek, hanem pénz a zsebbe. Abból lehet költeni és hitelt felvenni. Ez a csok semmi, lófasz, közönséges monopoly, ami adósrabszolgát csinál az emberekből.
A sok majom meg még meg is köszöni. Menthetetlen ez az egész bammeg.