Politika

65 feliratkozó

több mint 2 éve
Lecsó Denver Broncos 3 331
Nyugaton azért bátrabbak az emberek albérlet témában, mert van egy kialakult infrastruktúrája az egésznek. Komplett lakóparkok épülnek fel, a lakások 75-80%-a bérlemény, rendesen lepapírozva. Tudod, hogy nem fognak kirakni, ha "hazajön a lányom külföldről", vagy a tulaj el akarja adni, mert kell neki a pénz, és hasonlók. Tudsz tervezni, be tudod iratni a gyereket a megfelelő iskolába, stb.
Ez a biztonságról szól inkább, nem a pénzről.

Szerkesztette: Lecsó
több mint 2 éve
Eazzy Philadelphia Eagles 5 151 — No one likes us, cause no one like us
Értem és tudom az elhangzott érveket is, de:

Az albérlet nagyobb rugalmasságot biztosít, könnyű továbblépni...

...ráadásul nem kell a lakás fenntartására, amortizációjára költeni, vezetékeket cserélni, újrafesteni, stb.Sobri
Igen, rugalmasabb, és egyben tőled is rugalmasságot vár el. Biztosan van aki szeret költözködni, én a hátam közepére nem kívánom pl. De aki rugalmas és ezzel él is, annak egészen biztosan jobb opció.

Ha nem tetszik a festés, vagy valami gond van az albérlettel, nem lehetsz benne biztos, hogy majd mindent megold neked a főbérlő azért...de nyilván rugalmas vagy, és megint mész tovább tudom...

Arról nem is beszélve, hogy ha van az embernek saját tőkéje, azt hasznosabban is fel tudja használni, minthogy a lakhatásba a havi kifizetésen felül leblokkoljon tízmilliókat.
Ha van 60 milliód, és lakást veszel, ahova beköltözöl, akkor ugyan spórolsz havonta 250ezret az albérleten, az évi 3 millió, de biztos nem tudnál a 60-al évi 5% feletti hozamot csinálni?Sobri
A van 60 millám és inkább megforgatom meg olyan, hogy azért kevés ember rendelkezik tudással/bátorsággal ehhez. Akármit mondasz nekem, jobb jobb, persze hogy jobb, vagy egy vállalkozásba is lehet fordítani ami aztán hoz, meg ezer másik, de kurvára életszerűtlen ezt várni mindenkitől...
Meg ott van az is, hogyha valaki jól keres, akkor sokkal magasabb szinvonalú, értékesebb lakást tud bérelni, mint amit venni tudna, mivel ahogy emelkedik a lakás értéke, úgy csökken arányosan a bérleti díj. Míg egy 30m2-es százéves házban egy luk mondjuk 150ezer, addig 300-ból már egy 100m2-es fullos újépítésű bérelhető, 450-ből meg szinte bármi.Sobri
Ez igaz, nem is vitatkoznék ezzel, annyi, hogy itt is igaz, hogy ha faszát találtál, akkor fájóbb lehet mozogni.
Ha az ember el tudja engedni azt, hogy a sajátjában lakjon, akkor sok esetben sokkan jobban járhat albérlettel. De a magyarok nem igazán tudják.Sobri
Biztosan kevésbé vagyunk itt keleten költöző madarak, de én osztrák kollégákkal beszélgetve is erősen azt tapasztalom, de még svájcban is volt ilyen, hogy inkább az irreálisan magas ingatlan árak tartják őket vissza, és élik életüket albérletben, mint a kurva nagy rugalmasságuk...

Amúgy én úgy szeretnék rugalmasabb és befektetésekben is bátrabb lenni, de még a szaros 15 éves autómat is nehéz szívvel adom el, fasza lenne nem így érezni, és dolgozok is mentálisan ezen.

Van egy x értékű ingatlanod. 1,5-2 x-ért...Lecsó
Gondolsz itt a hitelre, és mond el nekem mire kifizettem az eredeti x értékaz hányszor x értékre inflálódott?
Mert erősen biztos vagyok benne, hogy a 80M-s házra hitellel mondjuk 100-120M-ba legyen, de hogy 20 év múlva az inkább fog 150M érni, mint 80-at az is tuti.

Szerkesztette: Eazzy

Don't talk the walk, Walk the talk!
több mint 2 éve
kapitnono New Orleans Saints Ohio State Buckeyes 10 010 — WHO DAT!!!!
De egy lakásra/házra miért kellene befektetésként gondolni? Én sosem tudtam így tekinteni rá, ez az otthonom, az én érdekem hogy legyen és hogy minnél szebb legyen.
Albérlet sem biztos hogy annyira rugalmasabb, legtöbb helyen legalább 12 hónapot íratnak veled alá, ha meg rövid távú bérlés, az még drágább. Ha annyira menni kell 1 év alatt simán eladod az ingatlanodat is.
kapitnono
Persze, lehet ennek érzelmi oldala, van egy ilyen fílingje mindenkinek, hogy "ez az otthonom, a családi fészek", stb. Ezt aztán vagy elengedi idővel, vagy nem.
Én építtettem nulláról családi házat, 10 éve. Én terveztem meg a feleségemmel, kitaláltunk mindent, és úgy lett, ahogy megálmodtuk. Oda született a lányom, stb... Aztán most elköltöztünk máshova, meló miatt, és azt vettem észre, hogy igazából nem sajnálom, nem köt hozzá annyi érzelem, mint gondoltam annak idején. Mondjuk akkor is azt mondtuk, hogy ne toljunk bele mindent, mert nem ez lesz életünk háza, nem itt akarok nyuggerkedni, de akkor is 10 évig benne éltünk. Lehet, hogy én ilyen szempontból szerencsés alkat vagyok, pedig általánosságban elég szentimentálisnak tartom magam. De azt vallom, hogy az az otthonom, ahol a családom van, nem ahol a tégláim...
Lecsó
Én is magamnak építkeztem, és el nem tudom képzelni hogy máshol éljem le az életem, ha csak valami nem fog történni hirtelen. Szóval igen, nekem az érzelmi oldal miatt lett ház, és nem tudtam rá befektetésnek nézni

több mint 2 éve
De egy lakásra/házra miért kellene befektetésként gondolni? Én sosem tudtam így tekinteni rá, ez az otthonom, az én érdekem hogy legyen és hogy minnél szebb legyen.
Albérlet sem biztos hogy annyira rugalmasabb, legtöbb helyen legalább 12 hónapot íratnak veled alá, ha meg rövid távú bérlés, az még drágább. Ha annyira menni kell 1 év alatt simán eladod az ingatlanodat is.
kapitnono
Persze, lehet ennek érzelmi oldala, van egy ilyen fílingje mindenkinek, hogy "ez az otthonom, a családi fészek", stb. Ezt aztán vagy elengedi idővel, vagy nem.
Én építtettem nulláról családi házat, 10 éve. Én terveztem meg a feleségemmel, kitaláltunk mindent, és úgy lett, ahogy megálmodtuk. Oda született a lányom, stb... Aztán most elköltöztünk máshova, meló miatt, és azt vettem észre, hogy igazából nem sajnálom, nem köt hozzá annyi érzelem, mint gondoltam annak idején. Mondjuk akkor is azt mondtuk, hogy ne toljunk bele mindent, mert nem ez lesz életünk háza, nem itt akarok nyuggerkedni, de akkor is 10 évig benne éltünk. Lehet, hogy én ilyen szempontból szerencsés alkat vagyok, pedig általánosságban elég szentimentálisnak tartom magam. De azt vallom, hogy az az otthonom, ahol a családom van, nem ahol a tégláim...
több mint 2 éve
Toca Minnesota Vikings 20 123 — Vikings fan
Nem kidobott pénz, de nyilván jobban kijön a matek, ha havi 250-et kiadok 20 évig, egyik esetben halálomig adom ki tovább, a másik esetben meg onnantól van egy x értékű ingatlanom.
Illetve az albérletezésnél rugalmasabbnak kell lenni a költözésekkel.

...Toca
Pontosan ez...olyanok köteleződnek el 3 gyerekre, akiknek fingjuk nincs milyen egy gyerekkel az élet. Lesz aki megugorja és ezt is akarja, de hány lesz aki kevésbé ebben a két fizetést igénylő életben?
Ügyvéd ismerős mondta, hogy mióta ez a csokosdi van, rengeteg papíron házas és egy helyen élő, amúgy szanaszét költözött meg darabolt család van...mondjuk statba ugye jó ez valakinek...
Eazzy
Ja! Van egy x értékű ingatlanod. 1,5-2 x-ért...
A rugalmasság kérdése meg ebben az esetben is tényező, mert elköteleződsz 20 évre, és ha mondjuk 5-10 évre beleragadsz egy szar hitelbe, akkor kurva sok pénzt buksz.
Csak arra próbálok rávilágítani, hogy sok ember fél infók alapján hoz döntést, pontosan azért, mert "kell egy ház, ahol laksz" narratívában nőttünk fel. Anyáméknak igaza is volt, mert szocializmus volt, és úgy tűnt, az is marad sokáig. De a mai világban, ahol évről évre változik minden, és a megtakarítási formák sokszorosa áll rendelkezésre, ott ez már sokkal összetettebb. Pont ezért kellene mondjuk hittan helyett (vagy mellett, bánom is én) mondjuk pénzügyi ismereteket tanítani áltiban.
Lecsó
Nézni kell az arányokat. Ha az átlagos albérlet ár a fizetésem 40%át tenné ki, vagy ha ketten fizetjük akkor annyit se, akkor élhető dolog lenne az albérlet hosszú távon. De így hogy lenne kb 60-70%a a fizetésnek ami megegyezik a törlesztővel is, akkor lehet jobban megéri saját ingatlan. Mindenkinek egyéni preferencia meg hogy mit szeretne hosszú távon.
Nemes samu09
60-70% törlesztőbe? Mondjuk az a mintapéldája annak, hogy az emberek nem tudnak józanul gondolkozni a pénzről.
Én már 30-nál is huznam a szám.
több mint 2 éve
Nem kidobott pénz, de nyilván jobban kijön a matek, ha havi 250-et kiadok 20 évig, egyik esetben halálomig adom ki tovább, a másik esetben meg onnantól van egy x értékű ingatlanom.

...Toca
Pontosan ez...olyanok köteleződnek el 3 gyerekre, akiknek fingjuk nincs milyen egy gyerekkel az élet. Lesz aki megugorja és ezt is akarja, de hány lesz aki kevésbé ebben a két fizetést igénylő életben?
Ügyvéd ismerős mondta, hogy mióta ez a csokosdi van, rengeteg papíron házas és egy helyen élő, amúgy szanaszét költözött meg darabolt család van...mondjuk statba ugye jó ez valakinek...
Eazzy
A rugalmasság kérdése meg ebben az esetben is tényező, mert elköteleződsz 20 évre, és ha mondjuk 5-10 évre beleragadsz egy szar hitelbe, akkor kurva sok pénzt buksz.
Csak arra próbálok rávilágítani, hogy sok ember fél infók alapján hoz döntést, pontosan azért, mert "kell egy ház, ahol laksz" narratívában nőttünk fel. Anyáméknak igaza is volt, mert szocializmus volt, és úgy tűnt, az is marad sokáig. De a mai világban, ahol évről évre változik minden, és a megtakarítási formák sokszorosa áll rendelkezésre, ott ez már sokkal összetettebb. Pont ezért kellene mondjuk hittan helyett (vagy mellett, bánom is én) mondjuk pénzügyi ismereteket tanítani áltiban.
Lecsó
Nézni kell az arányokat. Ha az átlagos albérlet ár a fizetésem 40%át tenné ki, vagy ha ketten fizetjük akkor annyit se, akkor élhető dolog lenne az albérlet hosszú távon. De így hogy lenne kb 60-70%a a fizetésnek ami megegyezik a törlesztővel is, akkor lehet jobban megéri saját ingatlan. Mindenkinek egyéni preferencia meg hogy mit szeretne hosszú távon.
Nemes samu09
Na pont akkor nem éri meg. Azért sem, amit pl Jóska írt.
Ha valaki a havi fizetése 60-70%-át tolja törlesztőbe, az a világ legnagyobb hazárdjátéka.
Neki pont egy olyan albérlet kellene, ami nem 60, hanem mondjuk 40, és a többit vagy rakja félre, vagy éljen belőle. De így kifeszíteni magad egy banknak az nagyon meleg pite.
több mint 2 éve
kapitnono New Orleans Saints Ohio State Buckeyes 10 010 — WHO DAT!!!!
Eazzy
Ez se feltétlen igaz.
Az albérlet nagyobb rugalmasságot biztosít, könnyű továbblépni, ha megváltozik a lakhatásért kifizethető pénz, akár felfelé, akár lefelé, ha a szomszédba beköltözik egy trombitás, előjön a penész, vagy kiderül valami egyéb szarság, vagy ha máshol jobb meló adódik, vagy elunja az ember a környéket, házat ahol él, ráadásul nem kell a lakás fenntartására, amortizációjára költeni, vezetékeket cserélni, újrafesteni, stb.

Arról nem is beszélve, hogy ha van az embernek saját tőkéje, azt hasznosabban is fel tudja használni, minthogy a lakhatásba a havi kifizetésen felül leblokkoljon tízmilliókat.
Ha van 60 milliód, és lakást veszel, ahova beköltözöl, akkor ugyan spórolsz havonta 250ezret az albérleten, az évi 3 millió, de biztos nem tudnál a 60-al évi 5% feletti hozamot csinálni?

Meg ott van az is, hogyha valaki jól keres, akkor sokkal magasabb szinvonalú, értékesebb lakást tud bérelni, mint amit venni tudna, mivel ahogy emelkedik a lakás értéke, úgy csökken arányosan a bérleti díj. Míg egy 30m2-es százéves házban egy luk mondjuk 150ezer, addig 300-ból már egy 100m2-es fullos újépítésű bérelhető, 450-ből meg szinte bármi.

Ha az ember el tudja engedni azt, hogy a sajátjában lakjon, akkor sok esetben sokkan jobban járhat albérlettel. De a magyarok nem igazán tudják.
Miközben a lakáshitel a röghözkötöttség, kiszolgáltatottság egyik eklatáns példája.

Őszentsége Sobri Jóska

több mint 2 éve
Nomac New England Patriots 4 119 — balazs.t85@gmail.com

...Toca
Eazzy
Van egy x értékű ingatlanod. 1,5-2 x-ért...
Lecsó
Ha nem törlesztesz előre. X-ért vettem ingatlant, most 1,5x-et ér. Közben. 0,6X hitelt vettem fel rá 15 évre. 0,08X kamatot és előtörlesztési díjat fogok kifizetni most hogy 5 év után vég törlesztek. 40% tiszta hasznom van az egészen.
Itthon az előtörlesztésről mindenki elfeledkezik, pedig az a legjobb befektetés. A hitel egy nagyon jó dolog, ha az ember tudatos pénzügyek terén, csak sajnos az emberek 95% nem ilyen.
több mint 2 éve
Nemes samu09 Houston Texans 4 445 — I like the Texans, I like who we are

...Toca
Eazzy
Lecsó
több mint 2 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 35 169 — #NoStress
Eazzy
Ez se feltétlen igaz.
Az albérlet nagyobb rugalmasságot biztosít, könnyű továbblépni, ha megváltozik a lakhatásért kifizethető pénz, akár felfelé, akár lefelé, ha a szomszédba beköltözik egy trombitás, előjön a penész, vagy kiderül valami egyéb szarság, vagy ha máshol jobb meló adódik, vagy elunja az ember a környéket, házat ahol él, ráadásul nem kell a lakás fenntartására, amortizációjára költeni, vezetékeket cserélni, újrafesteni, stb.

Ha van 60 milliód, és lakást veszel, ahova beköltözöl, akkor ugyan spórolsz havonta 250ezret az albérleten, az évi 3 millió, de biztos nem tudnál a 60-al évi 5% feletti hozamot csinálni?

Meg ott van az is, hogyha valaki jól keres, akkor sokkal magasabb szinvonalú, értékesebb lakást tud bérelni, mint amit venni tudna, mivel ahogy emelkedik a lakás értéke, úgy csökken arányosan a bérleti díj. Míg egy 30m2-es százéves házban egy luk mondjuk 150ezer, addig 300-ból már egy 100m2-es fullos újépítésű bérelhető, 450-ből meg szinte bármi.

Ha az ember el tudja engedni azt, hogy a sajátjában lakjon, akkor sok esetben sokkan jobban járhat albérlettel. De a magyarok nem igazán tudják.
Miközben a lakáshitel a röghözkötöttség, kiszolgáltatottság egyik eklatáns példája.

Szerkesztette: Őszentsége Sobri Jóska

több mint 2 éve

...Toca
Eazzy

több mint 2 éve
Eazzy Philadelphia Eagles 5 151 — No one likes us, cause no one like us

...Toca

Szerkesztette: Eazzy

Don't talk the walk, Walk the talk!
több mint 2 éve
r.baggio New York Giants Army Black Knights 64 333 — no es importante
A budapesti albérlet árak mellett hitelként fizetni egy párnak 240/250-es törlesztőt nagyon megéri, hisz ugyanennyi egy albérlet is, de ellentétben az albérlettel itt legalább csak a kamatrész a “kidobott pénz”.
Jughead
Miért kidobott pénz az albérletre fizetett pénz?
A kajára fizetett pénz miért nem kidobott pénz?
Lecsó
Magyarok vagyunk, itt jóformán bele lett verve az emberekbe, hogy az ingatlan az egyetlen, igazi érték
r.baggio
Az az ingatlan az érték, ami épp a fejed felett van.
Azért fizeted az albérlet díjat. Az más kérdés, hogy ez sok vagy kevés, de a lakhatásra költött pénz kidobott pénzben nevezni elég hippi dolog... 😀
Lecsó
hippi, de ha Magyarországon élsz, akkor azért tudhatod, hogy itt tényleg ez a közgondolkodás
az albérleti díj kidobott pénz, a törlesztőrészlet pedig a megtakarítás egyik, ha nem a legjobb formája

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 2 éve
A budapesti albérlet árak mellett hitelként fizetni egy párnak 240/250-es törlesztőt nagyon megéri, hisz ugyanennyi egy albérlet is, de ellentétben az albérlettel itt legalább csak a kamatrész a “kidobott pénz”.
Jughead
Lecsó
Magyarok vagyunk, itt jóformán bele lett verve az emberekbe, hogy az ingatlan az egyetlen, igazi érték
r.baggio
Az az ingatlan az érték, ami épp a fejed felett van.
Azért fizeted az albérlet díjat. Az más kérdés, hogy ez sok vagy kevés, de a lakhatásra költött pénz kidobott pénzben nevezni elég hippi dolog... 😀

több mint 2 éve
r.baggio New York Giants Army Black Knights 64 333 — no es importante
Jughead
Lecsó

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 2 éve
Jughead
több mint 2 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 207
Jughead
igen azoknak megeri sztem is. azok, akik tovabb mennenek ujabba-jobba-nagyobba, nem biztos foleg ha most nincs hiteluk.
de Budapesten nem fogsz talalni mondjuk 55 millaert ingatlant (ugye 50 milla plusz a 10% onero). ehhez kell az, hogy legyen alaptoked is 20-30 millios nagysagrendben vagy ha felveszed meg a babavarot akkor azt is torleszteni kell.
csebi
Kinek van 20-30 milliója cashben alkalmazottként öröklés nélkül?

Ezért írtam pár órája: nem ilyen szarok kellenek, hanem pénz a zsebbe. Abból lehet költeni és hitelt felvenni. Ez a csok semmi, lófasz, közönséges monopoly, ami adósrabszolgát csinál az emberekből.

A sok majom meg még meg is köszöni. Menthetetlen ez az egész bammeg.
több mint 2 éve
Jughead
igen azoknak megeri sztem is. azok, akik tovabb mennenek ujabba-jobba-nagyobba, nem biztos foleg ha most nincs hiteluk.
de Budapesten nem fogsz talalni mondjuk 55 millaert ingatlant (ugye 50 milla plusz a 10% onero). ehhez kell az, hogy legyen alaptoked is 20-30 millios nagysagrendben vagy ha felveszed meg a babavarot akkor azt is torleszteni kell.
csebi
Az egésszel az a baj, hogy kényszerpályára teszi az embereket.
Gyereked sincs de köteleződj el 3-ra a pénzért.
Az, hogy összeköt egy emberrel úgy hogy az emberek nagyrésze két-három éve sincs együtt amikor ilyen döntést hoznak az meg egy plusz kor.
Persze azt a részt viszont, hogy enélkül tudj bármit csinálni elvágja, mert az áremelkedés amit okoz az mindenkinél jelentkezik.
több mint 2 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 25 936 — Lucas Scott
Jughead

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
Jughead Dallas Cowboys 6 213
több mint 2 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 25 936 — Lucas Scott
MZP ledobta a csodafegyvert: előválasztás.
Amadeus von Dollárbaloldal
2020-at írunk?
Toca
Miskolcon javasolta csupan, miutan a DK bejelentette, hogy a regnalo MSZP-s polgira rainditanak egy masik jeloltet, akit (es itt mki lepodjon meg) tamogat az LMP is.

de igen a DK az egyuttmukodesben hisz, meg a parbeszedben ugye Klarikam?

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
2020-at írunk?
több mint 2 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 207
több mint 2 éve
Jughead Dallas Cowboys 6 213
Ezt így elég merész ex cathedra kijelenteni, hogy a változó kamatozásúak jobban járnak. Teljes futamidőt tekintva valószínűleg rosszabbul járnak, mint a fix kamatozásúak, mindamellett, hogy szinte megszűnt a lakáshiteleknél a változó kamatozású konstrukció 1-2% ha jól rémlik (nem véletlenül, a bankok nem hülyék, miért kínálnának olyan konstrukciót, ami jó az ügyfélnek? 😊) . Simán a neten keresve is 8% körül vannak a fix hitelek, amit tárgyalva, alkudozva azért lejjebb lehet vinni némileg, az alapkamat meg nem holnap lesz ennyi, ahhoz, hogy reál-előny legyen a változónál kellene, mittomén, hasraütve is 4%-5% körüli alapkamat. Nincs nálam a gépem, hogy számoljak, de érzésre egy 2020-ban kötött fix és egy 2020-ban kötött változó 10-15 éves lakáshitelnél egyelőre erős bukó a változó és én 2026-nál előbb nem számolnék 4-5%os alapkamattal sem. Szóval masszív gazdasági fordulat kéne, hogy jó legyen változó kamatozásúnak lenni.
MC12
2 éve nem emelhetnek kamatot a Bankok a változó kamatozású hitelek esetén, ez pl. egy újabb hitelnél azt jelenti, hogy pont mikor a tőke szint a legmagasabb, akkor nem emelkedik a kamat, majd amikor már véget vetnek a kamatstopnak, mert nem szükséges annyira megemelni, akkor a csökkentett tőkére lehet kamatot emelni, aztán az talán egy kicsit több lesz, mintha fix-szel vette volna fel az adós, de cserébe már kisebb tőkére lesz az elszámolva.
több mint 2 éve
rokaur 876
 24.hu/belfold/2023/10/26/szalay-bobrovniczky-kristof-honvedelmi-miniszter-katonai-egyenruha-rangjelzes-viseles/

South Park rész ez, nem ország
Ertem en, hogy kell a jelmez halloween-re, de azert kifizetni csak kibirnak 😀