Politika
65 feliratkozó
több mint 2 éve
Retardált DeMenczer jönne a helyére úgy ink ne.Németország és Magyarország összeszólalkozott hétfőn egy brüsszeli külügyminiszteri találkozón – írja a Politico négy meg nem nevezett diplomatára hivatkozva.Petyát el kéne engedni most már.
Szijjártó Péter és Annalena Baerbock zártajtós, külügyminiszteri találkozózóján arról volt szó, hogy Magyarország addig nem hagyja jóvá a következő szankciós csomagot és az Ukrajnának szánt segélycsomagot, amíg az OTP le nem kerül Ukrajna „háborús szponzorok” listájáról.
Erre Baerbock, a német külügyminiszter a névtelen források szerint feszült hangulatban kérdezett vissza, hogy az OTP miért ismeri el a luhanszki és donyecki szakadár területeket, és miért ad hitelt orosz katonáknak. (A német külügyminiszter ezt pontosan meg nem nevezett „jelentések”-re hivatkozva kérdezte.)
nahát.
deyell
Amadeus von Dollárbaloldal

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 2 éve
Németország és Magyarország összeszólalkozott hétfőn egy brüsszeli külügyminiszteri találkozón – írja a Politico négy meg nem nevezett diplomatára hivatkozva.Petyát el kéne engedni most már.
Szijjártó Péter és Annalena Baerbock zártajtós, külügyminiszteri találkozózóján arról volt szó, hogy Magyarország addig nem hagyja jóvá a következő szankciós csomagot és az Ukrajnának szánt segélycsomagot, amíg az OTP le nem kerül Ukrajna „háborús szponzorok” listájáról.
Erre Baerbock, a német külügyminiszter a névtelen források szerint feszült hangulatban kérdezett vissza, hogy az OTP miért ismeri el a luhanszki és donyecki szakadár területeket, és miért ad hitelt orosz katonáknak. (A német külügyminiszter ezt pontosan meg nem nevezett „jelentések”-re hivatkozva kérdezte.)
nahát.
deyell
több mint 2 éve
Németország és Magyarország összeszólalkozott hétfőn egy brüsszeli külügyminiszteri találkozón – írja a Politico négy meg nem nevezett diplomatára hivatkozva.Szijjártó Péter és Annalena Baerbock zártajtós, külügyminiszteri találkozózóján arról volt szó, hogy Magyarország addig nem hagyja jóvá a következő szankciós csomagot és az Ukrajnának szánt segélycsomagot, amíg az OTP le nem kerül Ukrajna „háborús szponzorok” listájáról.
nahát.
buhloone mindstate
több mint 2 éve
Ezert kell DeSantisra szavazni, mert ot a NYT es a Trump szavazok is utaljak.A Fidesz célja, hogy távoltartsa az ellenzéket a fiataloktól. Összemosod a tüntetést és a szavazókat, a kettő nem ugyanaz.Most akkor továbbra se értelek. Azt írod most, hogy a Fidesznek az az álom, ha az ellenzék ráül a tüntetésre, közben meg az az alapállításod, hogy a Fidesznek az a célja, hogy az ellenzéket távol tartsa a tüntetésektől.Eddig az volt amúgy a mondás, hogy a Fidesznek az a jó, ha a tüntetésre rátelepszik az ellenzék, mert akkor egyből össze lehet mosni velük, most meg már az a jó, ha nem telepszik rá? 😀?
Jughead
Épp ezt mondom, hogy Fidesz azt akarja megakadályozni, hogy politikai cselekvés legyen a tüntetésből. Ha egyetlen politikai szereplő sem megy a közelükbe, abból nem lesz érdekérvényesítés. A Fidesznek álom lenne, ha az ellenzék ráülne erre a tüntetésre.
De a világ az nem egy statikus halmaz, ami mindig ugyanaz. A tanártüntetéseknek nem volt túl nagy társadalmi támogatottsága, de ha egy teljes generáció fordul ellened, ott azért jó lenne, ha nem lenne akik képviselik őket. Míg a tanároknál az volt a jó, hogy összegyurcsányozták őket, most az a cél, hogy egyik számottevő politikai párt se legyen a Gen Z pártja.
Gyurma Pappa
Jughead
Elmondom más példával: a NYT azt nyomja, hogy minden Trump szavazó KKK utód, és ha Trumpra szavazol akkor te is KKK tag vagy. Ezzel szemben a repik azt mondják, hogy Trump szavazók az igaz amerikaiak, és ha Trumpra szavazol, akkor igaz amerikai vagy. A kérdés az, hogy melyiket hiszed el.
A Fidesz összekoszolja a fialatok, mert ők erőszakosak, és akik velük vannak, azok is erőszakosak. Akarsz erőszakos pártra szavazni, kedves özv. Kertvényessyné Szűcs Imola? Vagy szavazol arra, akik a béke és rend pártján vannak. Mert a mi szavazóink odatartoznak, tartozz te is oda, ne az erőszakos fiatalokat támogató MOMO-hoz.
Gyurma Pappa
több mint 2 éve
Á, ez szinte mindenhol így van.Az utolso mondatra is kis szemelyes pelda, hogy erzekeltessem az abban levo mely igazsagot. Szinten sajat barati kor, csajszi het ev alatt vegezte el az egyetemet, talan puj-bol ment harmadik targyfelvetel-hetedik alkalom komboval szigorlatozni, viszont mar egyetem negyedik evetol kezdve (szarert-hugyert) egy v.kerületi, kisebb irodanal dolgozott, ahol az iroda meretevel forditottan aranyosan viszonylag bonyolult ugyekkel talalkozott, ha nem is segitseg nelkul, de nyilvan viszonylag magara hagyva felszedett olyan gyakorlati tudast, ami nem csak, hogy kompenzalta az egyetemi kepzes hianyossagait, de siman el tudott helyezkedni jeloltkent nagyon jo penzert, pusztan azert, mert a melobol fakadoan felkeszult volt, latott eleg sok mindent es nem jott zavarba.dankodavidEzzel a magyar felsőoktatás egy általános problémájára mutattál rá szerintem. Nekem angliából vannak személyes tapasztalataim, és ott teljesen általános, hogy aki felsőoktatásba megy, az a tanulmányai megkezdésével párhuzamosan elkezd dolgozni is a leendő szakmájában valami félállás/interim/stb. formában. Gyakorlatilag az energiái felét már a munka viszi el, és az iskola csak a másik felét. Így mire végez, van néhány év tapasztalata is az adott területen. Itthon azt tapasztalom - én csak az IT-t látom, de ahogy titeket is olvaslak, máshol is ez lehet a helyzet -, hogy tíz végzősből kb nyolc semmit nem dolgozott a diplomája előtt a szakmában. Nada, zéró. Akik dolgoztak is valamit, azok is inkább pizzafutárkodtak, vagy valami hasonló, nem pedig a szakmában. Pedig az IT szerintem még fizet is úgy, ha nem jobban, mint a pizzafutárkodás. És mégse. Valószínűleg azért is van ez, mert a hazai IT képzésben sokadlagos fontosságú a gyakorlati képzés. Tolja az elméletet, és közben kb. végzős lesz a diák, mire le tud írni pár program sort önállóan, Ha egyáltalán le tud. így persze nehezebb is munkát találni nekik amíg tanulnak. (A végzősöket így is felszívja a szakma, akkora a munkaerő hiány, de ez egy másik történet.)
peterk2005 udvari bolond
Maximum annyi tapasztalatot szednek fel, hogy elmennek fél évre gyakorlatra.
Aztán a helytől vagy embertől függően szednek fel vmi tapasztalatot meg hozzáállást, de amíg diák vagy, addig totál más nézőpontjaid vannak.
Aztán már ha elkezdtél dolgozni, akkor fél-egy-másfél év múlva leesik, hogy ez innentől így fog menni nyugdíjig, na akkor jön egy megvilágosodás.
Egyszer-kétszer tanítottam be pályakezdőket és érdekes tapasztalat volt, mert folyamatosan emlékeztetnem kellett magam, a visszajelzések nyomán is, hogy nem érdemes őket túlterhelni, folyamatosan emlékeztetni kell őket, hogy elsőnek az adott feladatot csinálják meg és ne akarjanak mindent megváltoztatni, meg kismillió ilyen dolog.
Ja, meg hát a felelősségtudat elmagyarázása és megmutatása, hogy miért fontos az, hogy a legpiszlicsárébb feladatot is pontosan és odafigyelve végezze és ha kell ellenőrizze kétszer-háromszor, mert ha elüt egy számot az lehet nem okoz gondot, de az is lehet, hogy igen és nem azonnal.
Viszont amikor kiderül a hiba, akkor már sokszor a dolgokon nem tudsz változtatni és az tud problémákat okozni egy cégnél.
több mint 2 éve
Az utolso mondatra is kis szemelyes pelda, hogy erzekeltessem az abban levo mely igazsagot. Szinten sajat barati kor, csajszi het ev alatt vegezte el az egyetemet, talan puj-bol ment harmadik targyfelvetel-hetedik alkalom komboval szigorlatozni, viszont mar egyetem negyedik evetol kezdve (szarert-hugyert) egy v.kerületi, kisebb irodanal dolgozott, ahol az iroda meretevel forditottan aranyosan viszonylag bonyolult ugyekkel talalkozott, ha nem is segitseg nelkul, de nyilvan viszonylag magara hagyva felszedett olyan gyakorlati tudast, ami nem csak, hogy kompenzalta az egyetemi kepzes hianyossagait, de siman el tudott helyezkedni jeloltkent nagyon jo penzert, pusztan azert, mert a melobol fakadoan felkeszult volt, latott eleg sok mindent es nem jott zavarba.dankodavidEzzel a magyar felsőoktatás egy általános problémájára mutattál rá szerintem. Nekem angliából vannak személyes tapasztalataim, és ott teljesen általános, hogy aki felsőoktatásba megy, az a tanulmányai megkezdésével párhuzamosan elkezd dolgozni is a leendő szakmájában valami félállás/interim/stb. formában. Gyakorlatilag az energiái felét már a munka viszi el, és az iskola csak a másik felét. Így mire végez, van néhány év tapasztalata is az adott területen. Itthon azt tapasztalom - én csak az IT-t látom, de ahogy titeket is olvaslak, máshol is ez lehet a helyzet -, hogy tíz végzősből kb nyolc semmit nem dolgozott a diplomája előtt a szakmában. Nada, zéró. Akik dolgoztak is valamit, azok is inkább pizzafutárkodtak, vagy valami hasonló, nem pedig a szakmában. Pedig az IT szerintem még fizet is úgy, ha nem jobban, mint a pizzafutárkodás. És mégse. Valószínűleg azért is van ez, mert a hazai IT képzésben sokadlagos fontosságú a gyakorlati képzés. Tolja az elméletet, és közben kb. végzős lesz a diák, mire le tud írni pár program sort önállóan, Ha egyáltalán le tud. így persze nehezebb is munkát találni nekik amíg tanulnak. (A végzősöket így is felszívja a szakma, akkora a munkaerő hiány, de ez egy másik történet.)
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 2 éve
telex.hu/kulfold/2023/05/22/embercsempesz-ausztria-hatarellenorzes

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 2 éve
Mondjuk ez utobbival kapcsolatban iszonyatos illuziok vannak emberekben. Sajat barati koron belul van egy csaj, aki 1. baromi sokat es jol tanult, tenyleg topon van, ami mind a targyi tudasat, mind pedig a szakvizsgai, allamvizsgai eredmenyeit illeti 2. jo helyen is volt gyakornokkent/jeloltkent, aztan belevagott a sajat "praxisba", fel ev utan menekult vissza alkalmazottnak es koltozott haza anyuhoz es apuhoz, mert hupszika elfogyott a penz. Hiaba mondtuk el neki tobben, ezt igy, letolt gatyaval beleugorva nem lehet csinalni, sem pedig nem lehet fel ev alatt barmi ertelmezhetot osszehozni. Legalabbis jo esellyel nem.Sose értettem azt, aki elmegy ügyvédjelöltnek éhbérért dolgozni, mikor pl. a nagy cégek már kezdő jogászként is jó fizetést adnak (és ugye az se közig vagy ügyészség).1. Ügyvéd akar lenni, ezért meg akarja tanulni az ügyvédi iroda, mint intézmény működését oda és vissza
Jughead
2. Kapcsolódva a fentihez, meg akarja tanulni a gazdasági működését a praxisnak, ügyfelet szerez, praxist épít, kapcsolati hálót sző (ami később kincset ér).
Egy jó jelölti hely, egy jó irodában csodákra képes.
Az utolso mondatra is kis szemelyes pelda, hogy erzekeltessem az abban levo mely igazsagot. Szinten sajat barati kor, csajszi het ev alatt vegezte el az egyetemet, talan puj-bol ment harmadik targyfelvetel-hetedik alkalom komboval szigorlatozni, viszont mar egyetem negyedik evetol kezdve (szarert-hugyert) egy v.kerületi, kisebb irodanal dolgozott, ahol az iroda meretevel forditottan aranyosan viszonylag bonyolult ugyekkel talalkozott, ha nem is segitseg nelkul, de nyilvan viszonylag magara hagyva felszedett olyan gyakorlati tudast, ami nem csak, hogy kompenzalta az egyetemi kepzes hianyossagait, de siman el tudott helyezkedni jeloltkent nagyon jo penzert, pusztan azert, mert a melobol fakadoan felkeszult volt, latott eleg sok mindent es nem jott zavarba.
A magyar jogaszkepzest ugy, ahogyan van be kellene szantani es a nullarol kialakitani a rendszeret, de nyilvan ez a professzor uraknak nem erdeke. Nem szempont, hogy ne deer in the headlights jatekot jatssz, amikor bekerulsz egy irodahoz, ceghez, hanem az a lenyeg, hogy az evszazados, megkovult rendszert told le ujabb es ujabb generaciok torkan. Az, hogy megerted-e a pp-t vagy sem, nem szempont, mondd vissza szepen a szoveget, aztan majd amikor az ahany birosag, annyi gyakorlat rendszerevel szembesulsz, johet a baj. Eletszerutlen, korszerutlen, lelkileg megnyomorito az egesz process, es ha a gyerekem a szajan kiejtene az "en ugyved akarok lenni" kezdetu mondatot, zarom be a pincebe. Soha nem tennem ki ennek, mert millio, ennel az utnal kenyelmesebb, komfortosabb es tobb orommel szolgalo palya van a vilagon, amivel nem leszel az orszaghoz kotve es nem valsz egy neurotikus romhalmazza. Az, hogy velem mindez nem tortent meg, kizarolag annak koszonheto, hogy eleg sok olyan elmenyem volt a huszas eveim elejen, ami minden mast perspektivaba helyezett es nem tudtam, nem tudok hajteposen zokogva stresszelni ezeken a dolgokon. De abszolut nem normalis, hogy mindezt kizarolag az akadalyozta meg, hogy ennel nagyobb traumaim voltak, es pl a masodik keruletbol kicsit is sajat erobol, nem apucira-anyucira tamaszkodni akaro emberek teljesen szethullanak legkesobb nagyjabol harmadev vegen.
Pulvis et umbra sumus.
több mint 2 éve
A Fidesz célja, hogy távoltartsa az ellenzéket a fiataloktól. Összemosod a tüntetést és a szavazókat, a kettő nem ugyanaz.Most akkor továbbra se értelek. Azt írod most, hogy a Fidesznek az az álom, ha az ellenzék ráül a tüntetésre, közben meg az az alapállításod, hogy a Fidesznek az a célja, hogy az ellenzéket távol tartsa a tüntetésektől.Eddig az volt amúgy a mondás, hogy a Fidesznek az a jó, ha a tüntetésre rátelepszik az ellenzék, mert akkor egyből össze lehet mosni velük, most meg már az a jó, ha nem telepszik rá? 😀?
Jughead
Épp ezt mondom, hogy Fidesz azt akarja megakadályozni, hogy politikai cselekvés legyen a tüntetésből. Ha egyetlen politikai szereplő sem megy a közelükbe, abból nem lesz érdekérvényesítés. A Fidesznek álom lenne, ha az ellenzék ráülne erre a tüntetésre.
De a világ az nem egy statikus halmaz, ami mindig ugyanaz. A tanártüntetéseknek nem volt túl nagy társadalmi támogatottsága, de ha egy teljes generáció fordul ellened, ott azért jó lenne, ha nem lenne akik képviselik őket. Míg a tanároknál az volt a jó, hogy összegyurcsányozták őket, most az a cél, hogy egyik számottevő politikai párt se legyen a Gen Z pártja.
Gyurma Pappa
Jughead
Elmondom más példával: a NYT azt nyomja, hogy minden Trump szavazó KKK utód, és ha Trumpra szavazol akkor te is KKK tag vagy. Ezzel szemben a repik azt mondják, hogy Trump szavazók az igaz amerikaiak, és ha Trumpra szavazol, akkor igaz amerikai vagy. A kérdés az, hogy melyiket hiszed el.
A Fidesz összekoszolja a fialatok, mert ők erőszakosak, és akik velük vannak, azok is erőszakosak. Akarsz erőszakos pártra szavazni, kedves özv. Kertvényessyné Szűcs Imola? Vagy szavazol arra, akik a béke és rend pártján vannak. Mert a mi szavazóink odatartoznak, tartozz te is oda, ne az erőszakos fiatalokat támogató MOMO-hoz.

több mint 2 éve
oké, nem azt mondtam, hogy lehetetlen. de több ismerősöm van, aki közigből váltana céghez, már egy ideje folyamatosan adogatják be a jelentkezésüket, mégsem tudnak váltani. mindössze annyi az állítás, hogy nem olyan egyszerű bekerülni, ha az lenne, nem dolgoznának annyian közigben jogászként.Ez egy csúnya általánosításnak tűnik, nekem semmi kapcsolatom nem volt és felvettek (igazából több helyre is), aztán mióta dönthetek jelentkezőkről, mint vezető se vettem fel senkit a kapcsolatok miatt, a szakmai tudásuk érdekel (pályakezdőknél meg a rátermettségük, mert szakmailag nyilván nem várok el tőlük annyit).Sose értettem azt, aki elmegy ügyvédjelöltnek éhbérért dolgozni, mikor pl. a nagy cégek már kezdő jogászként is jó fizetést adnak (és ugye az se közig vagy ügyészség).csak a nagy cégek jogi állásajánlataira érkezik 100-150 jelentkezés, és nem egyszerű bekerülni kapcsolatok nélkül.
Jughead
deyell
Jughead
ja amúgy tudom a saját tapasztalataimból nem lehet általánosítani. de nekem több állásinterjúm volt cégnél, jogi előadói pozíció, ami full kamu interjúnak tűnt. kamu alatt azt értem, hogy csak azért került rá sor, hogy a HR-es beírhassa az excelbe, hogy dolgozott, egyébként már megvan az ember, akit felvesznek. az ilyen interjú úgy nézett ki, hogy nem érdeklődtek felőlem semmit, nem voltak kíváncsi a szakmai tudásomra vagy hogy milyen "rátermett" vagyok. el sem olvasták az önéletrajzomat meg a motivációs levelemet sem, ez is kiderült közben. csak elmondták, mi ez az állás, és szevasz. na az egyik ilyen helyen (NER-es nagy cég amúgy) megtudtam utána, kit vettek fel a meghirdetett posztra. én nem ismerem, de aki ismeri, szerinte hülye mint a segg. viszont valakinek a valakije. ha nálatok nem így van, annak örülök, csak megjegyeztem, hogy máshol meg máshogy van.
buhloone mindstate
több mint 2 éve
Ez egy csúnya általánosításnak tűnik, nekem semmi kapcsolatom nem volt és felvettek (igazából több helyre is), aztán mióta dönthetek jelentkezőkről, mint vezető se vettem fel senkit a kapcsolatok miatt, a szakmai tudásuk érdekel (pályakezdőknél meg a rátermettségük, mert szakmailag nyilván nem várok el tőlük annyit).Sose értettem azt, aki elmegy ügyvédjelöltnek éhbérért dolgozni, mikor pl. a nagy cégek már kezdő jogászként is jó fizetést adnak (és ugye az se közig vagy ügyészség).csak a nagy cégek jogi állásajánlataira érkezik 100-150 jelentkezés, és nem egyszerű bekerülni kapcsolatok nélkül.
Jughead
deyell
Szerkesztette: Jughead
több mint 2 éve
Sose értettem azt, aki elmegy ügyvédjelöltnek éhbérért dolgozni, mikor pl. a nagy cégek már kezdő jogászként is jó fizetést adnak (és ugye az se közig vagy ügyészség).csak a nagy cégek jogi állásajánlataira érkezik 100-150 jelentkezés, és nem egyszerű bekerülni kapcsolatok nélkül.
Jughead
buhloone mindstate
több mint 2 éve
Jobbágyi Gábor. A Pázmány Pokol Bélája.azert ez tok erdekes de tenyleg. nagyon mas lett akkor a trend. anno en 2010ben netto 80ezerrel kezdtem a kozigben, jo meg utolso zarovizsga elott, de a diploma utan sem volt 110nel tobb a nettom 2011ben (plusz alap cafeteria). azert ennel anno jobb volt az ugyvedjeloltseg foleg, hogy latszott az, hogy kesobb jobb utemben no a fizu mint kozigben. egyszer el is kacerkodtam, hogy valtok inkabb annak. de akkor is ugy tunt 2012ben, hogy eleg sokan palyaznak ugyvedjeloltnek szertefele, nem ez latszott, mitn amit mostanra irsz.Ugye miből áll az ügyvédjelöltködés?Lelövöm a poént: ügyvédjelölt sincs. Lasszóval kell fogdosni őket.amugy errol irnal tobbet, hogy lehet? mikor en vegeztem 2010ben akkor meg tulkinalat volt, kb fizetni kellett, ha jo helyen akartal jelolt lenni vagy mar egyetemi evek alatt 2-3 evet kemenyen bedolgozni.
vagy megfelelo ugyvedjelolt nincsen, akiben van vmennyi szikra, hogy kepezni lehet?
csebi
Napi 10-12 óra munka, középiskolai tanári fizetésért, kurva nagy felelősséggel és gyenge kamarai képzéssel (deklaráltan is "mély víz"). A 2010-es éves második felében megfordult a trend, a közigazgatás rengeteg embert kezdett el felszívni a frissen végzettek közül olyan fizetésekkel, amelyekről egy jelölt, vagy egy fogalmazó (bíróság, ügyészség) nem is álmodhat. Nekem volt olyan évfolyamtársam, aki 500-600 kilóval kezdett frissdiplomásként közigben mindenféle, számomra átláthatatlan juttatási rendszerben, mikor ügyvédjelöltként 160.000 forintot lehetett keresni Budapesten.
Mi annak idején a 400 fős évfolyamból olyan 150-200-an végezhettünk több részletben, a mi félévünkben valamivel többen, mint nyolcvanan záróvizsgáztunk le. 80 fő, úgy, hogy ott vannak a nemzetközi irodák és a Big4, közig, bíróság, ügyészség egy Budapest méretű piacon - van több, mint 6000 ügyvéd - az konkrétan lófasz. A csapat fele úgy tette le az utsó zv-t, hogy meg volt már az állása diploma nélkül.
Persze erre jönnek a többiek, de nagyságrendileg nem jelent segítséget az, hogy a Pázmány és a Károli is ad végzős joghallgatókat, mivel őket is felszívják a jelölt piac előtt - a Pázmány kb. ügyészképző - másrészt nálunk is megjelent a pályaelhagyás, illetve kivándorlás. Több hallgatótársam van, aki külföldön van - jellemzően politika vagy újságírás környékén - vagy egyszerűen átnyergelt más, rövid távon lukratív pályára itthon (pl: ingatlanközvetítés).
Ebből következett az is, hogy vidékről is elkezdtek feljönni a jelöltek, aminek - nem várt (lol) - hatása az lett, hogy vidéken is elkezdtek elfogyni a jelöltek.
És most akkor a mennyiségi problémákról beszélek és nem mentem bele a minőségbeli és egyéb problémákba. Dankodavidnak volt egy kurva jó posztja ebben a témában pár topikkal arrébb, érdemes elolvasni, röviden szummázva a magyar jogképzés nagyon gyenge szakmailag és az ügyvédi kamara nem rendelkezik azzal az infrastruktúrával, hogy a jelöltek szakmai hiányosságait kikalapálja, szemben az ügyészséggel és bírósággal, ahol nagyon komoly, magas szintű oktatás van a fogalmazóknak. Feladsz egy hirdetést, hogy jelöltet keresel, félév alatt jelentkezik 4 ember és abból 3 kb. használhatatlan. Tudom, csúnya kifejezés, de nem tudok mást mondani arra, aki alapvető jogintézmények elemi működésével nincs tisztában (konkrét példa: nem értette a különbséget a delikvens az alaptalan gazdagodás és a jogalap nélküli gazdagodás között) és akkor még mindig anyagi jogi alapokról beszélek és nem az eljárásjog gyakorlati ismeretéről, ami lényegében nulla. Én nem tudom, hogy mi van ebben az országban, de az kurva élet, hogy a magyar egyetemeken nem tudnak eljárásjogi tárgyakat tanítani. Az alap eljárásjogi kódexektől az FMH-n át a Cstv. féle szörnyekkel bezárólag nem megy semmi.
Így a szar pénz, szar munka, szar közeg mellé bejön az is, hogy ha rossz helyre kerülsz, esetleg benned sincs meg a szorgalom és igény jelöltként, akkor szakmailag még jobban lemaradsz és kezdetben nem ér sok sikerélmény, ami egy profitorientált közegben bizony elég feszkós. Mindezek hatására, természetes módon többen elhúztak még a pályáról azok közül is, akik elkezdtek jelöltködni korábban.
Így jutottunk el oda, hogy heti 3x csörög a telefonom, hogy "figyu baszki, nincs valami jelöltismerősöd aki munkát keres?"
bar az is sokat elmond, hogy olyan volt evfolyamtarsambol is ugyved lett vegul, akinek oszinten szolva el sem lett volna szabad vegeznie az egyetemet, anno 2 napon mult, hogy pazmanyrol nem rugtak ki, mert meg a szeged levelezore atvette eppen. konkretan a srac csinalt olyat, hogy eleve lassabban haladt, mert tudta, hogy sok lesz neki annyi vizsga, tanult papiron masfel hetet egy polgarra majd feljott pestre vizsgazni, de a metron meggondolta magat, a kalvin elott leszallt a nyugatinal, es beult inkabb moziba megnezni egy filmet, majd hazavonatozott, hogy megbukott. most meg kirendelt vedoskodik foleg. szoval a minosegi kepzes mar akkor sem volt meg sztem vagy legalabbis annyira tomegkepzes volt, hogy nem lehetett minosegbeli kepzest adni, de sokan nem is akartak (ugye Jobbagyi pl). nalunk amugy 'palyaelhagyok' meg foleg azok voltak, akik nem kaptak diplomat, nagyon ritka kivetel van, aki nem jogasz munkat vegez a diplomaval. es hat az evfolyam egy reteget meg tenyleg a kozig szivta fel tolunk, de ugye ok a NER 'nyertesei' mivel HATok meg kulonbozo allamtitkarok.
csebi
😀
több mint 2 éve
Sose értettem azt, aki elmegy ügyvédjelöltnek éhbérért dolgozni, mikor pl. a nagy cégek már kezdő jogászként is jó fizetést adnak (és ugye az se közig vagy ügyészség).1. Ügyvéd akar lenni, ezért meg akarja tanulni az ügyvédi iroda, mint intézmény működését oda és vissza
Jughead
2. Kapcsolódva a fentihez, meg akarja tanulni a gazdasági működését a praxisnak, ügyfelet szerez, praxist épít, kapcsolati hálót sző (ami később kincset ér).
Egy jó jelölti hely, egy jó irodában csodákra képes.
több mint 2 éve
Sose értettem azt, aki elmegy ügyvédjelöltnek éhbérért dolgozni, mikor pl. a nagy cégek már kezdő jogászként is jó fizetést adnak (és ugye az se közig vagy ügyészség).
több mint 2 éve
azert ez tok erdekes de tenyleg. nagyon mas lett akkor a trend. anno en 2010ben netto 80ezerrel kezdtem a kozigben, jo meg utolso zarovizsga elott, de a diploma utan sem volt 110nel tobb a nettom 2011ben (plusz alap cafeteria). azert ennel anno jobb volt az ugyvedjeloltseg foleg, hogy latszott az, hogy kesobb jobb utemben no a fizu mint kozigben. egyszer el is kacerkodtam, hogy valtok inkabb annak. de akkor is ugy tunt 2012ben, hogy eleg sokan palyaznak ugyvedjeloltnek szertefele, nem ez latszott, mitn amit mostanra irsz.Ugye miből áll az ügyvédjelöltködés?Lelövöm a poént: ügyvédjelölt sincs. Lasszóval kell fogdosni őket.amugy errol irnal tobbet, hogy lehet? mikor en vegeztem 2010ben akkor meg tulkinalat volt, kb fizetni kellett, ha jo helyen akartal jelolt lenni vagy mar egyetemi evek alatt 2-3 evet kemenyen bedolgozni.
vagy megfelelo ugyvedjelolt nincsen, akiben van vmennyi szikra, hogy kepezni lehet?
csebi
Napi 10-12 óra munka, középiskolai tanári fizetésért, kurva nagy felelősséggel és gyenge kamarai képzéssel (deklaráltan is "mély víz"). A 2010-es éves második felében megfordult a trend, a közigazgatás rengeteg embert kezdett el felszívni a frissen végzettek közül olyan fizetésekkel, amelyekről egy jelölt, vagy egy fogalmazó (bíróság, ügyészség) nem is álmodhat. Nekem volt olyan évfolyamtársam, aki 500-600 kilóval kezdett frissdiplomásként közigben mindenféle, számomra átláthatatlan juttatási rendszerben, mikor ügyvédjelöltként 160.000 forintot lehetett keresni Budapesten.
Mi annak idején a 400 fős évfolyamból olyan 150-200-an végezhettünk több részletben, a mi félévünkben valamivel többen, mint nyolcvanan záróvizsgáztunk le. 80 fő, úgy, hogy ott vannak a nemzetközi irodák és a Big4, közig, bíróság, ügyészség egy Budapest méretű piacon - van több, mint 6000 ügyvéd - az konkrétan lófasz. A csapat fele úgy tette le az utsó zv-t, hogy meg volt már az állása diploma nélkül.
Persze erre jönnek a többiek, de nagyságrendileg nem jelent segítséget az, hogy a Pázmány és a Károli is ad végzős joghallgatókat, mivel őket is felszívják a jelölt piac előtt - a Pázmány kb. ügyészképző - másrészt nálunk is megjelent a pályaelhagyás, illetve kivándorlás. Több hallgatótársam van, aki külföldön van - jellemzően politika vagy újságírás környékén - vagy egyszerűen átnyergelt más, rövid távon lukratív pályára itthon (pl: ingatlanközvetítés).
Ebből következett az is, hogy vidékről is elkezdtek feljönni a jelöltek, aminek - nem várt (lol) - hatása az lett, hogy vidéken is elkezdtek elfogyni a jelöltek.
És most akkor a mennyiségi problémákról beszélek és nem mentem bele a minőségbeli és egyéb problémákba. Dankodavidnak volt egy kurva jó posztja ebben a témában pár topikkal arrébb, érdemes elolvasni, röviden szummázva a magyar jogképzés nagyon gyenge szakmailag és az ügyvédi kamara nem rendelkezik azzal az infrastruktúrával, hogy a jelöltek szakmai hiányosságait kikalapálja, szemben az ügyészséggel és bírósággal, ahol nagyon komoly, magas szintű oktatás van a fogalmazóknak. Feladsz egy hirdetést, hogy jelöltet keresel, félév alatt jelentkezik 4 ember és abból 3 kb. használhatatlan. Tudom, csúnya kifejezés, de nem tudok mást mondani arra, aki alapvető jogintézmények elemi működésével nincs tisztában (konkrét példa: nem értette a különbséget a delikvens az alaptalan gazdagodás és a jogalap nélküli gazdagodás között) és akkor még mindig anyagi jogi alapokról beszélek és nem az eljárásjog gyakorlati ismeretéről, ami lényegében nulla. Én nem tudom, hogy mi van ebben az országban, de az kurva élet, hogy a magyar egyetemeken nem tudnak eljárásjogi tárgyakat tanítani. Az alap eljárásjogi kódexektől az FMH-n át a Cstv. féle szörnyekkel bezárólag nem megy semmi.
Így a szar pénz, szar munka, szar közeg mellé bejön az is, hogy ha rossz helyre kerülsz, esetleg benned sincs meg a szorgalom és igény jelöltként, akkor szakmailag még jobban lemaradsz és kezdetben nem ér sok sikerélmény, ami egy profitorientált közegben bizony elég feszkós. Mindezek hatására, természetes módon többen elhúztak még a pályáról azok közül is, akik elkezdtek jelöltködni korábban.
Így jutottunk el oda, hogy heti 3x csörög a telefonom, hogy "figyu baszki, nincs valami jelöltismerősöd aki munkát keres?"
bar az is sokat elmond, hogy olyan volt evfolyamtarsambol is ugyved lett vegul, akinek oszinten szolva el sem lett volna szabad vegeznie az egyetemet, anno 2 napon mult, hogy pazmanyrol nem rugtak ki, mert meg a szeged levelezore atvette eppen. konkretan a srac csinalt olyat, hogy eleve lassabban haladt, mert tudta, hogy sok lesz neki annyi vizsga, tanult papiron masfel hetet egy polgarra majd feljott pestre vizsgazni, de a metron meggondolta magat, a kalvin elott leszallt a nyugatinal, es beult inkabb moziba megnezni egy filmet, majd hazavonatozott, hogy megbukott. most meg kirendelt vedoskodik foleg. szoval a minosegi kepzes mar akkor sem volt meg sztem vagy legalabbis annyira tomegkepzes volt, hogy nem lehetett minosegbeli kepzest adni, de sokan nem is akartak (ugye Jobbagyi pl). nalunk amugy 'palyaelhagyok' meg foleg azok voltak, akik nem kaptak diplomat, nagyon ritka kivetel van, aki nem jogasz munkat vegez a diplomaval. es hat az evfolyam egy reteget meg tenyleg a kozig szivta fel tolunk, de ugye ok a NER 'nyertesei' mivel HATok meg kulonbozo allamtitkarok.
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
politikai cselekvés létezik/het a mostani ellenzéken kívül isMost akkor továbbra se értelek. Azt írod most, hogy a Fidesznek az az álom, ha az ellenzék ráül a tüntetésre, közben meg az az alapállításod, hogy a Fidesznek az a célja, hogy az ellenzéket távol tartsa a tüntetésektől.Eddig az volt amúgy a mondás, hogy a Fidesznek az a jó, ha a tüntetésre rátelepszik az ellenzék, mert akkor egyből össze lehet mosni velük, most meg már az a jó, ha nem telepszik rá? 😀?
Jughead
Gyurma Pappa
Jughead
ahogy ugye a Nolimpia után is voltak álmok
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 2 éve
Én az ELTE vonatkozásában tudok csak nyilatkozni, de valószínűleg így igaz.Én nem tudom, hogy mi van ebben az országban, de az kurva élet, hogy a magyar egyetemeken nem tudnakFixed for youeljárásjogi tárgyakattanítani.
Hanni
több mint 2 éve
Én nem tudom, hogy mi van ebben az országban, de az kurva élet, hogy a magyar egyetemeken nem tudnakFixed for youeljárásjogi tárgyakattanítani.
több mint 2 éve
Most akkor továbbra se értelek. Azt írod most, hogy a Fidesznek az az álom, ha az ellenzék ráül a tüntetésre, közben meg az az alapállításod, hogy a Fidesznek az a célja, hogy az ellenzéket távol tartsa a tüntetésektől.Eddig az volt amúgy a mondás, hogy a Fidesznek az a jó, ha a tüntetésre rátelepszik az ellenzék, mert akkor egyből össze lehet mosni velük, most meg már az a jó, ha nem telepszik rá? 😀?
Jughead
Gyurma Pappa
több mint 2 éve
És egy füst alatt a hanyatló nyugatot is züllesztjük, úgyse Mo.-ra akar jönni a sok kedves migráncs, hát hadd menjenek a németekhez, franciákhoz, svájcba, akárhova 😊Nekem ez kimaradt, de mi ez a szarrágó hozzáállás megint, hogy nincs kedvünk börtönben tartani az embercsempészeket ezért ha bizti nem jönnek vissza mehetnek isten hírével....mi igy harcolunk az illegalis migracio ellen, hogy kiengedjuk dolgozni az embercsempeszeket.
Azért ez megint annyira ótvar suttyóság amit nehéz nem szembeköpéssel jutalmazni
FLZOLI
csebi

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 2 éve
csipkelli
4 010
Nekem ez kimaradt, de mi ez a szarrágó hozzáállás megint, hogy nincs kedvünk börtönben tartani az embercsempészeket ezért ha bizti nem jönnek vissza mehetnek isten hírével....Dolgozzanak végre.
Azért ez megint annyira ótvar suttyóság amit nehéz nem szembeköpéssel jutalmazni
FLZOLI
több mint 2 éve
Nekem ez kimaradt, de mi ez a szarrágó hozzáállás megint, hogy nincs kedvünk börtönben tartani az embercsempészeket ezért ha bizti nem jönnek vissza mehetnek isten hírével....mi igy harcolunk az illegalis migracio ellen, hogy kiengedjuk dolgozni az embercsempeszeket.
FLZOLI
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
Épp ez a lényeg. Hogy nincs egységes párt, aki mögé beállnak, és a Fidesz ezt meg is akarja tartani így. Nekik tökéletes lesz, hogy a MH viszi a vidéki 20 éveseket, a Kutyák meg a városiakat, a többi meg nem megy szavazni.egyik számottevő politikai párt se legyen a Gen Z pártja.majd az MZP tudod 😉
Gyurma Pappa
amugy ez egy igen nehez kerdes, es vszeg te jobban tudod nalam, de nekem ugy tunik, hogy Gen Z aztan tenyleg part szempontbol sokszinu, es elter a nagyobb partoktol (asszem a Hazank meg a Kutyak a legjobbak naluk). de egyreszt eleg alacsony a partpolitikai aktivitasuk (nem csak az, hogy aktivistak legyenek hanem szavazasra hajlandoak) plusz kiallnak egy-egy konkret dolog miatt mint az oktatas, de nehezen kepzelem el, hogy nagy szamban letaboroznanak egy partnal. egyszeruen tul formalis nekik nemcsak egy DK de mar a Momentum is. pedig ott hiaba csak mondjuk 10-15 ev a kulonbseg a partelit es koztuk valojaban hatalmas szakadek van kozottuk. egyertelmuen latszik ebben az ahogy a Momentum keptelen politikai toket ebbol csinalni barhogy probalkozik. sztem nem is nagyon tudnak ezt kutatni, elemezni, hogy mi kell annyira szethuzo a generacio.
csebi
A Momentum PONT ott van, ahol lenni akar. 5-8%-os, városi liberális párt, nekik ennél több nem jut. A DK igyekszik megnyeri, azt a szerepet, hogy "ha utálod Orbánt, szavazz ránk". A Fidesz koszolós taktikája pont emiatt működik.
Nem húz szét ez a generáció jobban, mint bármelyik másik. Csak ilyen most a politika természete.
Most nem állok neki hosszan erről írni, de a kutatások mint olyanok, egyre kevésbé érdekesek. Lehetetlen rendesen közvéleménykutatni. Olvasd el a Csigó cikket, amint linkeltem. Nagyon jó időben szálltam ki 😊

több mint 2 éve
Nekem ez kimaradt, de mi ez a szarrágó hozzáállás megint, hogy nincs kedvünk börtönben tartani az embercsempészeket ezért ha bizti nem jönnek vissza mehetnek isten hírével.... Azért ez megint annyira ótvar suttyóság amit nehéz nem szembeköpéssel jutalmazni