Politika

65 feliratkozó

4 hónapja
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 344 — The only discipline that lasts, is self discipline
Volt ma egy érdekes beszélgetésem egy régi barátommal. Annak idején együtt voltunk Fidesz önkéntesek, plakát ragasztók stb.. Rákérdeztem, hogy mit gondol Orbánról. Valamikor mindketten bírtuk, kíváncsi voltam, hogy most mi a véleménye. Gondolkodott picit, és úgy válaszolt, hogy Orbán valamikor olvasta Fukuyama-t, de mára elfelejtette amit olvasott. Ééés tényleg. Sose jutott volna ez a magyarázat eszembe, de nagyon találó. 😊

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
4 hónapja
ozibozi New York Giants 20 190
https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t15.5256-10/528276050_1079716564361218_1870254434231705386_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=a27664&_nc_ohc=hoyXCifgeIUQ7kNvwFdEHp0&_nc_oc=AdkwY0WSvIfK-iGdFKP-sp5dxG0gbhHqv-4-ZM5fAgMMBTB55Ks2OVhjyHU8knPRAqY&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.xx&_nc_gid=YN_rfaxwIcdM5KXzFZ6G0w&oh=00_AfmskHzmiOZNqiy4ljnTZkClS9v6f3HzEUfg0v4Rtg6k0g&oe=6941CF54
903.940 Aufrufe · 5.840 Reaktionen | Így kezdte Gulyás Gergely... Pár(t)atlan csatornája: https://www.tiktok.com/@prtatlan.bksek.kl | Helló Röfi, az utca hírmondója.
Így kezdte Gulyás Gergely... Pár(t)atlan csatornája: https://www.tiktok.com/@prtatlan.bksek.kl
4 hónapja
Kampman Green Bay Packers Wisconsin Badgers 30 952
Novák fiának rapper karrierje megvan?

Straight outta Compton Sándor-palota. 😊
somoskovig
Hentessy Arnold (Mc Killah), 18 éves freestyle-előadóművész

Nemesi származású szülei tehetős húsipari vállalkozása megteremtette az alapot a felhőtlen gyermekkorhoz, ám Arnold a gimnáziumban megtapasztalta, hogy nem mindenki élvezheti a felső-középosztály nyugodt életét. Az ekkor már jelentős mennyiségű nyugati parti hiphopot hallgató Arnold mikrofont ragadott, szobájában berendezett stúdiójában felvette első lemezét, az “Egyenesen a szar közepéből” címűt.

Az “Utca törvénye” című drogos opusz azóta a Youtube-on kétszázezer néző fölött jár, a kommentelők a fiatal Szpájdit már most úgy emlegetik, mint a fiatal Fankadeli. Arnold mottója: “Megmutatta nekem már korán az élet / hidd el nekem, hogy senkitől se féljek.”

hircsarda.hu/szakertoi_stab_1/

4 hónapja
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 344 — The only discipline that lasts, is self discipline
Nincs és nem lehet ebben a választási rendszerben olyan szcenárió ahol a Fidesz leváltásához nem a Tiszára kell szavazni, hanem bárki másra. Vagyis ha a választási rendszer nem változik, akkor nincs olyan opció, amiben a Kutyapártra vagy a DK-ra KELL szavazni ahhoz, hogy ne Orbán legyen a következő miniszterelnök.
Őszentsége Sobri Jóska
Kell? Állítottam ilyet? Biztosra veszem, hogy képes vagy értelmezni, amit írtam. Ezért arra gyanakszom, hogy figyelmetlenül olvastál, vagy szándékosan nem akarod tudomásul venni, miről szól a hsz.
nagylaza, főpohárnok
Én állítom azt, hogy a Tiszára kell szavazni, mert minden más szavazat a Fidesznek jó.
Őszentsége Sobri Jóska
2002-ben is két nagy tábor állt egymással szemben.
Ki nyert?
Az SZDSZ.
Veszélyes lebecsülni a királycsinálókat és nem szeretném, ha Toroczkai vagy Dobrev lenne az, mert ők olyan árat kérnének, ami nem szolgálná a polgári rendszerváltás ügyét.
Dzsokijuing
Az egy egészen más féle, két fordulós választási rendszer volt. Egy fékekkel, ellensúlyokkal rendelkező alkotmányos jogállamban. Ebből ma sem a két forduló, se a fékek, se az ellensúlyok, se az alkotmányos jogállam nem igaz.

Ma arról elmélkedni, hogy jó-e vagy nem jó egy esetleges Tisza 2/3-ad olyan, mintha életfogytiglanra lennél ítélve az Alcatrazban, és azon agyalnál, hogy ha majd kiszöktél a börtönből, akkor utána milyen gyűrűt veszel majd a menyasszonyodnak leánykéréshez, és ki fogja fizetni a mennyegzőt. Fontos ez is, de az alcatrazban ülve kurvára abszurd és felesleges erre fecsérelni az időt a szökés megtervezése helyett.

Hozzáteszem, hogy a Tisza 2/3-on azért is felesleges most agyalni, mert ha a Fidesz úgy fogja látni, hogy biztos a vereség, és veszélyes a Tisza kétharmad, akkor kurvaisten, hogy nem lesz a választásokon győztes kompenzáció. Akkor pedig olyan elsöprő többség fog kelleni, ami mellett mindegy, hogy bejut-e még pár Kutyás képviselő, vagy sem, mert akkor vagy velük együtt se lesz meg ... vagy nélkülük is.

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
4 hónapja
petey San Francisco 49ers Iowa State Cyclones 20 636 — Csodabogár
 telex.hu/belfold/2025/08/07/magyar-peter-index-felmeres-kozvelemenykutatas-reakcio

4 hónapja
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 16 634 — beers & Packers
Az egy kalap alá vétel tilalma alatt meg azt érted, hogy nem szabad őket összehasonlítani?
Komplett tudományágak foglalkoznak azzal, amit te fölöttébb merész gondolatkísérletnek nevezel.
Assurbanapli
Azt neveztem merész gondolatkísérletnek, hogy egy kalap alá veszed a hármat.  mirolszol.com/mirol-szol-az-egy-kalap-ala-vesz-szolas/ Az amerikai és az angol fundamentálisan különbözik a (vegyes) magyar rendszertől. Szerintem erről kár vitát nyitni.
nagylaza, főpohárnok
Hát vitát tényleg kár erről nyitni. Helyette inkább nézd meg a mirőlszólos oldalon azt, hogy mivel foglalkozik az összehasonlító alkotmányjog tudománya, a politológia, a jogszociológia, esetleg államelmélet, hátha ezek is le vannak ott írva.
A vegyes rendszer eleve nem érthető meg a tisztán többségi és az arányos rendszer ismerete nélkül, a tudomány meg leírja részletesen, hogy mik a hasonlóságok és különbségek, valamint előnyök-hátrányok az egyes megoldások esetében. Összehasonlítani tehát nemcsak lehet, de kell is.
Mellesleg, ha a mirőlszólos oldaladat figyelmesen elolvasod, arra is rájöhetsz, hogy az egy kalap alá vétel és az összehasonlítás nem szinonimák. Azt meg senki sem mondta, hogy a magyar pont ugyanolyan lenne, mint az amerikai vagy az angol. (Azok egymástól is nagyon különbözőek, de persze hasonlóságokat lehet találni a kettő tanulmányozása közben is.)
Assurbanapli
Azért linkeltem be a meghatározást, mert a kérdésedből kiderült, nem érted, mit jelent az, hogy "egy kalap alá venni". Kösz a segítséget, de nekem nem voltak definíciós problémáim.
4 hónapja
Dzsokijuing Dallas Cowboys Texas Longhorns 9 486 — Saturday Night Lights
Én úgy summáznám, hogy aki a kutyapártot ténylegesen "elhiszi", mint valós alternatívát országosan bármire, az vagy jólelkű tájékozatlan naív, vagy teljesen fogalmatlan ostoba a politikai realitások tekintetében, vagy egyszerre mindkettő.
Őszentsege Sobri Jóska
Egyrészt a fővárosban jól működnek, másrészt most egy felkészült parlamenti frakcióról beszélünk, ami azért megugorható.
A te elvárásod idealizált.
Dzsokijuing
A főváros nem országos, egy parlamenti frakciónak meg valójában egy funkciója van, hogy szavazzon, aminek akkor van értelme, hogyha elég sokan vannak. Egy kutyapárti frakció sose lesz elég sokan, így sose lesz valós alternatíva.
De valójában nem akarom senki orbánváltó kutyapárti lelkesültségét letörni, úgyhogy

Őszentsége Sobri Jóska
Negatív logika: van az országban 3% kormányváltó, aki olyan, mint a Papi az És megint dühbe jövünkben: vagy kék vagy semmi.
Szóval hagyjuk ezt a hármat veszni vagy rakjunk még hozzá kettőt.

Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
4 hónapja
Assurbanapli Denver Broncos 1 792
Az egy kalap alá vétel tilalma alatt meg azt érted, hogy nem szabad őket összehasonlítani?
Komplett tudományágak foglalkoznak azzal, amit te fölöttébb merész gondolatkísérletnek nevezel.
Assurbanapli
Azt neveztem merész gondolatkísérletnek, hogy egy kalap alá veszed a hármat.  mirolszol.com/mirol-szol-az-egy-kalap-ala-vesz-szolas/ Az amerikai és az angol fundamentálisan különbözik a (vegyes) magyar rendszertől. Szerintem erről kár vitát nyitni.
nagylaza, főpohárnok
Hát vitát tényleg kár erről nyitni. Helyette inkább nézd meg a mirőlszólos oldalon azt, hogy mivel foglalkozik az összehasonlító alkotmányjog tudománya, a politológia, a jogszociológia, esetleg államelmélet, hátha ezek is le vannak ott írva.
A vegyes rendszer eleve nem érthető meg a tisztán többségi és az arányos rendszer ismerete nélkül, a tudomány meg leírja részletesen, hogy mik a hasonlóságok és különbségek, valamint előnyök-hátrányok az egyes megoldások esetében. Összehasonlítani tehát nemcsak lehet, de kell is.
Mellesleg, ha a mirőlszólos oldaladat figyelmesen elolvasod, arra is rájöhetsz, hogy az egy kalap alá vétel és az összehasonlítás nem szinonimák. Azt meg senki sem mondta, hogy a magyar pont ugyanolyan lenne, mint az amerikai vagy az angol. (Azok egymástól is nagyon különbözőek, de persze hasonlóságokat lehet találni a kettő tanulmányozása közben is.)
4 hónapja
Assurbanapli
Miért politizálnak? Hogy merjenek kicsik maradni? KG azzal nyert a Hegyvidéken, hogy nem nézett ki potens polgármesternek, hanem valakinek, aki nem Pokorni? Ne már.
Ez önámítás, amit írsz. KG sem igazán hisz benne, hogy országos tényezők lesznek. Ha hitt volna benne, akkor nem indítanak külsősöket az EU-s listán. Ez a pártigazgató fiú ügyesnek néz ki, de továbbra sem látom, hogy Baranya IV.-ben hogy lesz 1%-uk. Ahogy azt sem, hogy Baranya I.-ben szerzett 6% hogy fogja ellensúlyozni ezt.
Gyurma Pappa
Kezdem magam úgy érezni, mintha felcsaptam volna az MKKP fogadatlan prókátorának. Nem áll szándékomban. (Btw: eddig még nem szavaztam rájuk.)
Ha pár éve azzal jövök, hogy Kovács Gergő elindul a hegyvidéki polgármesteri címért és simán behúzza, akkor valószínűleg úgy reagáltál volna: önámítás. A "pártigazgató fiú" (Nagy Dávid, aki listavezető lesz) szerintem is ügyesnek néz ki, benne van a pakliban, hogy összehoz egy ütőképes listát. Ettől még én is ezt írtam korábban: kérdés, a kutyapárt egyáltalán megcélozza-e a parlamentbe jutást, vagy megelégszik a szokásos pár százalékkal?
Az, hogy az EP-listán külsősök indultak, miért lenne annak a bizonyítéka, hogy nem akarnak országos tényezővé válni? Nem éppen az ellenkezőjét mutatja? (Az EP-kampányt ezzel együtt csúnyán elszúrták, nem megyek bele, miért.)
Baranya 4-ben amúgy a kutyás jelölt 2,5 százalékot kapott 2022-ben.
4 hónapja
atapapa New Orleans Saints LSU Tigers 10 255 — #neverpunt
Pityinger konkrétan nem tudott rappelni, nulla tehetsége volt hozzá, semmi ritmusérzéke nincs, a flowja nulla, a rappelése még csak véletlenül sem harmonizál a beattel. emellett kurva idegesítő a tehénbőgése,
deyell
Master P magyar hangja 😀

4 hónapja
somoskovig Jacksonville Jaguars 11 490 — Chiefs GM
itthon meg nem tudnek olyat joszivvel ajanlani senki aki meno es autentikis egyben.
YoungZeeZee
Régebbiek: Barbárfivérek, Killakikitt, Funktasztikus, Bobafett, Bobakrome, NKS, AKPH, Tkyd
Újabbak: ThaPatkányz, Krúbi, BetonHofi, Pogányinduló
Azért akadnak.
Őszentsége Sobri Jóska
Az utóbbi pár év legjobb cucca Holi Sírok és nevetek lemeze.
Dzsokijuing
de ok nem mind gigasztarok, top listasak.pogi nagyott ugrott de fiatal meg, nem is "vezer" en olyanrol irtam akik kb "nagyszinpad" kozismert klasszikus hiphoppal.
akph mar nincs sajna.

akik toppok mint halott penzt pop, fluor-pop, follow the flow -pop pedig ok klasszikkal kezdtek.
YoungZeeZee
Nézz rá egy mostani fesztivál line-upra, hogy milyen idősávban milyen színpadokon van Krúbi/Beton.Hofi/Pogány vs. Halott Pénz/Fluor/Follow the Flow. Mostanság inkább már az első trió a top (HP még megy jellemzően szombaton, de az nem a hip-hop miatt van, hanem mert kellően lakossági (TCS egy másik műfajból ugyanez).

4 hónapja
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 308 — zászló zászló szív
Nem is kell kormányzati alternatívát nyújtaniuk, elég, ha magasabb szinten betöltik azt a szerepet, amit a fővárosi önkormányzatban. Aki szerint erre képtelenek lennének, az vagy jólelkű tájékozatlan naiv, vagy teljesen fogalmatlan ostoba a politikai realitások tekintetében, vagy egyszerre mindkettő.
nagylaza, főpohárnok
Akkor mit kell? Miért politizálnak? Hogy merjenek kicsik maradni? KG azzal nyert a Hegyvidéken, hogy nem nézett ki potens polgármesternek, hanem valakinek, aki nem Pokorni? Ne már.

Ez önámítás, amit írsz. KG sem igazán hisz benne, hogy országos tényezők lesznek. Ha hitt volna benne, akkor nem indítanak külsősöket az EU-s listán. Ez a pártigazgató fiú ügyesnek néz ki, de továbbra sem látom, hogy Baranya IV.-ben hogy lesz 1%-uk. Ahogy azt sem, hogy Baranya I.-ben szerzett 6% hogy fogja ellensúlyozni ezt.

4 hónapja
YoungZeeZee 9 390
itthon meg nem tudnek olyat joszivvel ajanlani senki aki meno es autentikis egyben.
YoungZeeZee
Régebbiek: Barbárfivérek, Killakikitt, Funktasztikus, Bobafett, Bobakrome, NKS, AKPH, Tkyd
Azért akadnak.
Őszentsége Sobri Jóska
Dzsokijuing
de ok nem mind gigasztarok, top listasak.pogi nagyott ugrott de fiatal meg, nem is "vezer" en olyanrol irtam akik kb "nagyszinpad" kozismert klasszikus hiphoppal.
akph mar nincs sajna.

akik toppok mint halott penzt pop, fluor-pop, follow the flow -pop pedig ok klasszikkal kezdtek.
4 hónapja
Közismert tény az alkotmányjogi irodalomban, hogy a választási rendszerek alakítják ki a pártrendszert, és nem az, hogy a választópolgárok mennyire megosztottak egyes irányzatok között. Ezért van az, hogy az USÁban kétpártrendszer van, de ezért van az angoloknál is. A magyar választási rendszer ugyanebbe az irányba tolja a pártstruktúrát.
Assurbanapli
Az igaz, hogy a mostani szisztéma a kétpártrendszer felé tolja a pártstruktúrát, de nálunk eleve nem lehet konstans választási szabályokról beszélni. Néhány módosítással, ami még csak nem is nyúl hozzá az alapokhoz, gyorsan megváltoztatható a képlet.
A magyar választási rendszert (ami olyan, amilyen) egy kalap alá venni az amerikaival és az angollal, nos, fölöttébb merész gondolatkísérlet. A hasonlóság annyi, hogy itt is, ott is, amott is tartanak parlamenti választást, de ezzel nagyjából kifújt.
nagylaza, főpohárnok
Őszintén szólva, nem is értem, mit akartál ezzel mondani. Minden választási rendszer megváltoztatható, nemcsak a magyar. Az egy kalap alá vétel tilalma alatt meg azt érted, hogy nem szabad őket összehasonlítani?
4 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 35 083 — #NoStress
Én úgy summáznám, hogy aki a kutyapártot ténylegesen "elhiszi", mint valós alternatívát országosan bármire, az vagy jólelkű tájékozatlan naív, vagy teljesen fogalmatlan ostoba a politikai realitások tekintetében, vagy egyszerre mindkettő.
Őszentsege Sobri Jóska
Egyrészt a fővárosban jól működnek, másrészt most egy felkészült parlamenti frakcióról beszélünk, ami azért megugorható.
Dzsokijuing
A főváros nem országos, egy parlamenti frakciónak meg valójában egy funkciója van, hogy szavazzon, aminek akkor van értelme, hogyha elég sokan vannak. Egy kutyapárti frakció sose lesz elég sokan, így sose lesz valós alternatíva.
De valójában nem akarom senki orbánváltó kutyapárti lelkesültségét letörni, úgyhogy

4 hónapja
Ez a rendszer azt tudja, hogy egypárt-rendszer felé tolja a berendezkedést, aki nyer, nagyon nyer, rajta kívül meg lesz egy-két közepes méretű tömörülés (18 - jobbik, 22-összefogás) meg szintén egy-két kispárt (14-lmp, 22-mi hazánk mondjuk). Slussz passz.
MC12
Pontosan így van, ahogy írod. És most gondold tovább a logikai láncot, mi következik abból, amit írtál? A következő lépés már a kétpártrendszer.
Ha ugyanis a győztes mindent visz, akkor az azt jelenti, hogy mindenáron a legnagyobbnak kell lenni. Nincs értelme kis pártnak, csak a nagynak. Ha vannak kicsik, azok idővel összeolvadnak naggyá, persze csak amennyiben azt akarják, hogy esélyük legyen.
Gondolj csak bele. Az USÁban ugyanez van. Soha nem volt arra lehetőség az USA történelme során, hogy kettőnél több értelmezhető esélyű párt legyen. A győztes mindent visz, mert a prezidenciális kormányforma az elnökválasztást teszi a legfontosabbá, márpedig az elnök nem koalíciós jelölt, hanem egy párté.
Az angoloknál nincs elnökválasztás, a parlamenti választás a fontos, és többségi rendszerben választják a képviselőket, ami ugyanúgy a győztest jutalmazza. Vagyis determinálja a két nagy pártot. (Ez nem jelenti, hogy ne lenne más párt, sőt azt sem, hogy harmadik pártnak ne lenne viszonylag nagy szavazóbázisa, esélye ennek ellenére csak kettőnek van. Ezt a választási rendszer okozza.)
És mindenhol, ahol a győztes mindent visz elv alapján működik a választási rendszer, ott ez előbb-utóbb érvényesül.
4 hónapja
A kutyapártot vidéken egy éppen olyan bohócpártnak tartják,mint te a kisgazdákat.Különben nem is lehet őket teljesen komolyan venni,írták is itt előttem hogy ilyen óvodás szinten állnak.De nyilván a te lakókörnyezetedben jelentős a szerepük,ezért szerinted megkerülhetetlenek.
De lemész vidékre - és nem a nagy városokba hanem tényleg a vidéki falvakba - és mindjárt látni fogod hogy itt vagy valaki Fideszes,vagy ellenzéki,ami jelenleg a Tiszát jelenti.
Beszélgethetünk pártokról - és én ezért szeretem ezt a topikot olvasni,mert sokkal szélesebb látókörű emberek írnak ide okos dolgokat - de a falusi kocsmában például hiába mondod hogy Kovács Gergely,kb. fogalma sem lesz róla senkinek sem hogy az kicsoda...
Foresz
Mert nem pártként működnek. Amikor pártként akartak működni, akkor le kellett mondani a KG-nek, aztán gyorsan visszaválasztották.

Nem is céljuk a szavazat maximalizálás, ez tökéletesen látszott az EU-s választásokon. Az ő céljuk, hogy levezessék a bennük felgyűlt feszültséget. Most vannak pozitív lépéseik ez az új csávó, akivel a Csoki is parádézik (nincs kedvem rákeresni), ő már-már úgy nyilatkozik, mint egy valódi politikus, de tuti a tagság neki megy, ha elkezdi magát komolyan venni.

A MKKP a belpesti és kisebb részben a megye székhelyi értelmiség feszültség levezetésére jött létre. A MoMo megszűnésével, ha csak összeadjuk a számokat számokkal, 10% körül kéne állniuk, de nem ott állnak, mert a MoMo legalább kis részben pártként viselkedett, és csinált olyan dolgokat, amivel maximalizálni tudta a szavazatait. A MKKP-nál amint ebben az irányba mennek, kilépnek a sértődött hippik, és duzzognak, hogy padokat akarnak festeni, nem politizálni. Miért is? Ja, mert civilként nincs erre pénz, pártként az országos listára járó zsét meg el lehet festegetni.

De ez baromság. Ezzel nem lehet többet elérni, mint hogy a KG meg a neje háromhavonta egy ad nagyinterjút a MaNcs-nak, közben elszórakozni egy-egy önkormányzattal. Neki biztos jó (biztonságosabb, mint füvet árulni), de ettől nem lesz belőlük parlamenti párt, és a listán leadott szavazatok a Fideszre mennek.
Gyurma Pappa
Őszentsége Sobri Jóska

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
4 hónapja
YoungZeeZee
Azért akadnak.
Őszentsége Sobri Jóska
Dzsokijuing
"Menő és autentikus egyben" kategóriában írtam párat, hogy jelezzem, hogy azért lehet.

4 hónapja
YoungZeeZee
Azért akadnak.
Őszentsége Sobri Jóska

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
4 hónapja
A kutyapártot vidéken egy éppen olyan bohócpártnak tartják,mint te a kisgazdákat.Különben nem is lehet őket teljesen komolyan venni,írták is itt előttem hogy ilyen óvodás szinten állnak.De nyilván a te lakókörnyezetedben jelentős a szerepük,ezért szerinted megkerülhetetlenek.
De lemész vidékre - és nem a nagy városokba hanem tényleg a vidéki falvakba - és mindjárt látni fogod hogy itt vagy valaki Fideszes,vagy ellenzéki,ami jelenleg a Tiszát jelenti.
Beszélgethetünk pártokról - és én ezért szeretem ezt a topikot olvasni,mert sokkal szélesebb látókörű emberek írnak ide okos dolgokat - de a falusi kocsmában például hiába mondod hogy Kovács Gergely,kb. fogalma sem lesz róla senkinek sem hogy az kicsoda...
Foresz
Mert nem pártként működnek. Amikor pártként akartak működni, akkor le kellett mondani a KG-nek, aztán gyorsan visszaválasztották.

Nem is céljuk a szavazat maximalizálás, ez tökéletesen látszott az EU-s választásokon. Az ő céljuk, hogy levezessék a bennük felgyűlt feszültséget. Most vannak pozitív lépéseik ez az új csávó, akivel a Csoki is parádézik (nincs kedvem rákeresni), ő már-már úgy nyilatkozik, mint egy valódi politikus, de tuti a tagság neki megy, ha elkezdi magát komolyan venni.

A MKKP a belpesti és kisebb részben a megye székhelyi értelmiség feszültség levezetésére jött létre. A MoMo megszűnésével, ha csak összeadjuk a számokat számokkal, 10% körül kéne állniuk, de nem ott állnak, mert a MoMo legalább kis részben pártként viselkedett, és csinált olyan dolgokat, amivel maximalizálni tudta a szavazatait. A MKKP-nál amint ebben az irányba mennek, kilépnek a sértődött hippik, és duzzognak, hogy padokat akarnak festeni, nem politizálni. Miért is? Ja, mert civilként nincs erre pénz, pártként az országos listára járó zsét meg el lehet festegetni.

De ez baromság. Ezzel nem lehet többet elérni, mint hogy a KG meg a neje háromhavonta egy ad nagyinterjút a MaNcs-nak, közben elszórakozni egy-egy önkormányzattal. Neki biztos jó (biztonságosabb, mint füvet árulni), de ettől nem lesz belőlük parlamenti párt, és a listán leadott szavazatok a Fideszre mennek.
Gyurma Pappa
Őszentsége Sobri Jóska
Nem is kell kormányzati alternatívát nyújtaniuk, elég, ha magasabb szinten betöltik azt a szerepet, amit a fővárosi önkormányzatban. Aki szerint erre képtelenek lennének, az vagy jólelkű tájékozatlan naiv, vagy teljesen fogalmatlan ostoba a politikai realitások tekintetében, vagy egyszerre mindkettő.
4 hónapja
Közismert tény az alkotmányjogi irodalomban, hogy a választási rendszerek alakítják ki a pártrendszert, és nem az, hogy a választópolgárok mennyire megosztottak egyes irányzatok között. Ezért van az, hogy az USÁban kétpártrendszer van, de ezért van az angoloknál is. A magyar választási rendszer ugyanebbe az irányba tolja a pártstruktúrát.
Assurbanapli
Az igaz, hogy a mostani szisztéma a kétpártrendszer felé tolja a pártstruktúrát, de nálunk eleve nem lehet konstans választási szabályokról beszélni. Néhány módosítással, ami még csak nem is nyúl hozzá az alapokhoz, gyorsan megváltoztatható a képlet.
A magyar választási rendszert (ami olyan, amilyen) egy kalap alá venni az amerikaival és az angollal, nos, fölöttébb merész gondolatkísérlet. A hasonlóság annyi, hogy itt is, ott is, amott is tartanak parlamenti választást, de ezzel nagyjából kifújt.
4 hónapja
Foresz

Gyurma Pappa

4 hónapja
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 308 — zászló zászló szív
Foresz

4 hónapja
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 280
Nincs és nem lehet ebben a választási rendszerben olyan szcenárió ahol a Fidesz leváltásához nem a Tiszára kell szavazni, hanem bárki másra. Vagyis ha a választási rendszer nem változik, akkor nincs olyan opció, amiben a Kutyapártra vagy a DK-ra KELL szavazni ahhoz, hogy ne Orbán legyen a következő miniszterelnök.
Őszentsége Sobri Jóska
Kell? Állítottam ilyet? Biztosra veszem, hogy képes vagy értelmezni, amit írtam. Ezért arra gyanakszom, hogy figyelmetlenül olvastál, vagy szándékosan nem akarod tudomásul venni, miről szól a hsz.
nagylaza, főpohárnok
Én állítom azt, hogy a Tiszára kell szavazni, mert minden más szavazat a Fidesznek jó.
Őszentsége Sobri Jóska
Ki nyert?
Az SZDSZ.
Veszélyes lebecsülni a királycsinálókat és nem szeretném, ha Toroczkai vagy Dobrev lenne az, mert ők olyan árat kérnének, ami nem szolgálná a polgári rendszerváltás ügyét.
Dzsokijuing
A 2002-es egy másik választási rendszer volt. Most nem az a döntő, hogy két nagy tábor áll egymással szemben, hanem hogy most az a választási rendszer, ami eleve nem teszi lehetővé, hogy ne két nagy tábor legyen. Fordított az okozati összefüggés.
Assurbanapli
Erre térjünk vissza akkor, amikor a parlamentben bent ül közel fele-fele fideszes és tiszás és elindulnak a koalíciós tárgyalások azokkal, akik bejutottak.
Dzsokijuing
Nem lesz ilyen. Nem teljesen lehetetlen, de csaknem. Aki nyer, az annyira nyerni fog, hogy egymagában kormányozni tud.
Assurbanapli
Szerintem egyáltalán nem célja és nem is tolja a kétpárt rendszer felé ez a választási szisztéma a politikai berendezkedést.

A kétpártrendszerek jellemzője, hogy - tádámm - a két, kb. ugyanakkora méretű párt hallgatólagosan megegyezik, hogy hol az egyik, hol a másik kormányoz és ezért nem engednek be senkit az “uralkodásba”, van egy konszezusuk erről.

A magyar rendszer nem ilyen, hanem sokkal rosszabb. Itt ugyanis nincs deal a szereplők között, hogy most Fidesz, holnap Tisza, de aztán megint Fidesz és így tovább. Ez a rendszer azt tudja, hogy egypárt-rendszer felé tolja a berendezkedést, aki nyer, nagyon nyer, rajta kívül meg lesz egy-két közepes méretű tömörülés (18 - jobbik, 22-összefogás) meg szintén egy-két kispárt (14-lmp, 22-mi hazánk mondjuk). Slussz passz.

26 után kiderül, hogy ebben a helyzetben hogy vizsgázik ez a választási rendszer, addig ködöt szurkálunk. De továbbra is meggyőződésem, hogyha csak kicsi esélye is van annak, hogy nagyon nyer a Tisza, simán alapjaiban szabják át a rendszert, az utolsó utáni pillanatban is, miért ne tennék?

Én a fősodorral szemben simán bele tudok látni egy négy (Fidesz - Tisza - mi hazánk - kutyák) párti parlamentet jövőre, ha elengedem a fantáziám, akar a Dk-is bemehet, ha MP elbasz valamit. A magyar választási történelem ‘90 óta legalábbis egyáltalán nem indokolna kétpárti parlamentet, volt már 3 választás ebben a szisztémában is, aztán egy se lett az ( pedig SORSDÖNTŐ volt mindegyik).

Szerkesztette: MC12

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
4 hónapja
Foresz Denver Broncos 888 — Broncos
Ki nyert?
Az SZDSZ.
Dzsokijuing
A 2002-es egy másik választási rendszer volt. Most nem az a döntő, hogy két nagy tábor áll egymással szemben, hanem hogy most az a választási rendszer, ami eleve nem teszi lehetővé, hogy ne két nagy tábor legyen. Fordított az okozati összefüggés.
Assurbanapli
Valóban más volt a választási rendszer. Nem létezett győzteskompenzáció, mások voltak az országos lista állításának szabályai, két forduló volt stb. De. Ha 2002-ben nem az SZDSZ, hanem a MIÉP éri el az öt százalékot, akkor nem az MSZP, hanem a Fidesz alakít kormányt. Ilyen egyszerű.
Ha a 2026-os választás előtt "úgy állnak a számok", hogy a Tiszának reális esélye van akár még a kétharmadra is, akkor a kis pártoknak nem osztanak lapot. Ismétlem azonban: ma még nem tudhatjuk, hogy így lesz-e. Teljesen elképzelhetetlen, hogy a Tiszának akár a kormányalakításhoz, akár a kétharmadhoz szüksége lehet egy másik parlamenti pártra? Nem. Legalábbis: most még nem.
Ilyen környezetben pedig nincs lehetőség alternatívákról,szimpátiáról meg más-más szemléletekről beszélni,mert csak fekete vagy fehér van.
Foresz
Régen rossz, ha még beszélni sincs lehetőség valamiről. Vagy fogalmilag kizárt, hogy létezhetnek olyan szempontok, amelyekkel nem kalkuláltál? A kisgazdákkal példálózni jó nagy baromság, mert az a párt csak papíron létezik, az MKKP viszont a valóságban is.
Akármilyen egyszerűnek tűnnek bizonyos helyzetek, a világ sosem fehér vagy fekete. A politika pláne nem. A valószínűséget pedig nem érdemes összekeverni a bizonyossággal.
nagylaza, főpohárnok

Amikor boncolgatjátok a vidékiek választási mechanizmusát,azért vegyétek figyelembe hogy ők nem ideológia vagy program szerint választanak,hanem szimpátia alapján,és nem igazán olvasnak mindennap az összes pártról híreket,csak abból indulnak ki amit a Híradóban mondanak,mert azt nézték már 40 évvel ezelőtt is ha valamit tudni akartak a világról.

Úgyhogy én szeretem ha színes beszélgetések folynak a politika minden szereplőjéről,de ez vidéken nem releváns.