Politika
46 feliratkozó
több mint 6 éve
Josszi
3 367
Nemcsak azok laknak ott akik oda mennek dolgozni, hanem az épíőipari munkások zöme, akit visznek reggel át ausztriai munkára.Azok szellemek csak hiszen reggel 5-kor mennek, este 6-7 kor jönnek meg, max vasárnap elmennek a Tescoba bevásárolni . A baj ott kezdődik mikor hozzák egy idő után a családot is magukkal (Borsod nyítség és itt nem is csak cigókról beszélünk, segéd szakmunkások prolik stb).. . Azok a családtagok viszont nem nagyon dolgoznak már, viszont Qrvára unatkoznak egész nap... Az meg tudjuk mivel jár...most akkor úgy értsem Sopron no go zóna lett? 😀
ozibozi
The Amazing Racoon
több mint 6 éve
ozibozi
17 169
Nemcsak azok laknak ott akik oda mennek dolgozni, hanem az épíőipari munkások zöme, akit visznek reggel át ausztriai munkára.Azok szellemek csak hiszen reggel 5-kor mennek, este 6-7 kor jönnek meg, max vasárnap elmennek a Tescoba bevásárolni . A baj ott kezdődik mikor hozzák egy idő után a családot is magukkal (Borsod nyítség és itt nem is csak cigókról beszélünk, segéd szakmunkások prolik stb).. . Azok a családtagok viszont nem nagyon dolgoznak már, viszont Qrvára unatkoznak egész nap... Az meg tudjuk mivel jár...
Szerkesztette: ozibozi
több mint 6 éve
YoungZeeZee
8 561
az mondjuk durva.60 ezres városnak nem hivatalosan kb. 90-100 ezer lakója van. Folytassam?Arra utalok, hogy boldog boldogtalan oda akar költözni pont Ausztria miatt és nem épp az értelmiségi réteg vándorol arrafelé.ennyire telitodik ott a kornyek?
Asbee
ZoliMP
Asbee
több mint 6 éve
60 ezres városnak nem hivatalosan kb. 90-100 ezer lakója van. Folytassam?Arra utalok, hogy boldog boldogtalan oda akar költözni pont Ausztria miatt és nem épp az értelmiségi réteg vándorol arrafelé.ennyire telitodik ott a kornyek?
Asbee
ZoliMP
több mint 6 éve
YoungZeeZee
8 561
Arra utalok, hogy boldog boldogtalan oda akar költözni pont Ausztria miatt és nem épp az értelmiségi réteg vándorol arrafelé.ennyire telitodik ott a kornyek?
Asbee
több mint 6 éve
Arra utalok, hogy boldog boldogtalan oda akar költözni pont Ausztria miatt és nem épp az értelmiségi réteg vándorol arrafelé.
több mint 6 éve
Gondolom arra utal, hogy Sopron nagyon fideszes.sorsod Sopron?Itt korábban is volt mozgás, csak akkor a felvidékről jöttek ide sokan dolgozni.Ahogy hallom az otthoni rokonoktól, barátoktól, Sopron meg lassan Borsod lesz...
peterk2005
Asbee
csebi
Szvsz ennek semmi köze a fideszhez. Egyszerűen a nemzeti/konzervatív pártot látják a Fideszben. Régen nem az, de ők ennek látják, és Sopron mindig is ilyen pártra fog szavazni. Nagyon erős ott a "magyarság tudat", él még a híres szavazás emléke. És senki nem Magyarországból él, gazdaságilag nem oszt nem szoroz hogy mi van itthon, amíg nincs válság.
“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
Amadeus the Young
32 902
De gyűlöltem ott lakni, végtelen unalmas város számomra. Am miért lenne Sopron Borsoddá? Elvileg Pest után a legjobb hely az országban az osztrakok miatt.Itt korábban is volt mozgás, csak akkor a felvidékről jöttek ide sokan dolgozni.Ahogy hallom az otthoni rokonoktól, barátoktól, Sopron meg lassan Borsod lesz...
peterk2005
Asbee
criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 6 éve
sorsod Sopron?Itt korábban is volt mozgás, csak akkor a felvidékről jöttek ide sokan dolgozni.Ahogy hallom az otthoni rokonoktól, barátoktól, Sopron meg lassan Borsod lesz...
peterk2005
Asbee
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 6 éve
Itt korábban is volt mozgás, csak akkor a felvidékről jöttek ide sokan dolgozni.Ahogy hallom az otthoni rokonoktól, barátoktól, Sopron meg lassan Borsod lesz...
peterk2005
több mint 6 éve
lehet a vicc topicba kéne de beleolvastam rezsi szilárd face oldalába.....
több mint 6 éve
Amadeus the Young
32 902
444.hu/2018/04/20/megszunhet-az-orszagos-birosagi-hivatal-miniszteriumi-iranyitas-ala-kerulhet-az-igazsagszolgaltatasújabb normális, másholisezvan fejlemény.
Nos, különösebb kommentárt nem igényel.
Vrij6
criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 6 éve
444.hu/2018/04/20/megszunhet-az-orszagos-birosagi-hivatal-miniszteriumi-iranyitas-ala-kerulhet-az-igazsagszolgaltatashvg.hu/itthon/201745__kornai_janos__amagyar_allapotokrol_u_kanyarrol_autokraciarol__veszjelzesek
Vrij6
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 6 éve
444.hu/2018/04/20/megszunhet-az-orszagos-birosagi-hivatal-miniszteriumi-iranyitas-ala-kerulhet-az-igazsagszolgaltatasDehogynem. Sorosmigráncsenszbrüsszel. Te nem rettegel more? Most majd jól megvédenek. Sőt jobban IS!
Vrij6
több mint 6 éve
444.hu/2018/04/20/megszunhet-az-orszagos-birosagi-hivatal-miniszteriumi-iranyitas-ala-kerulhet-az-igazsagszolgaltatasNos, különösebb kommentárt nem igényel.
"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv
több mint 6 éve
akinek van egy kis ideje, itt aránylag érthetően le van írva..Valóban nem rossz, de túl hosszú - rövid, velős, ütős elemzés kell ide, ekem ez a kedvencem a témában
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2017/11/19/miert_nem_keresunk_tobbet_mint_a_nemet_berek_negyede/
Josszi
www.youtube.com/watch?v=M4CjfieC1g0
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 6 éve
hvg.hu/itthon/20180417_Lekiabaltak_majd_mocskos_niggernek_neveztek_egy_tizeneves_fekete_kislanyt_egy_budapesti_buszonyay
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 6 éve
Josszi
3 367
akinek van egy kis ideje, itt aránylag érthetően le van írva..https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2017/11/19/miert_nem_keresunk_tobbet_mint_a_nemet_berek_negyede/
The Amazing Racoon
több mint 6 éve
na de hát azóta mát két év eltelt 😊Itt találtam:Ez elvileg nem így van. Az ENSZ 6-6 %-ra teszi a kivándoroltak számát. Ugyan nem tudom a bevándorlókkal hogyan állnak, de feltételezem mi jobban, hiszen a környező magyarság könnyebben jön ide, mint más nemzetiségűek Szlovákiába. Az EU-n kívülieket meg hasonló szeretetben részesítik. Habár a 6-6% 2015-ös adat, akár lehet gyorsult az elmúlt években nálunk, de még mindig régiós szinten kevésbé mobilak közé tartozunk. Bele se merek gondolni mi lenne itt ezzel az elöregedő társadalommal, 1,5 alatti fertilitási rátával, ha 15% felett lenne nálunk is az elvándorlás, mint a Balkánon vagy Baltikumban. Gyakorlatilag a 2004-óta csatlakozott országok közül nálunk a legkisebb a kivándorlás. 😀 Mondjuk ennek inkább a magyarok gyengébb nyelvtudása(?) az oka, mintsem a gazdasági szárnyalás..Én kb. 10%-os szlovák adatról tudok, az a 6% nem tudom milyen adat lehet. A magyar adat egyébként annyira nem rossz papíron, csak hát ugye nekünk van egy 1 milliós kisebbségünk, amelyik a munkaerő piacon egyelőre szinte alig jelenik meg. 😕 Marha fontos lenne őket visszavezetni. Rövid-közép távon még a munkaerő importnál is fontosabb.
dawyd728
A helyzetet egyébként nem a statisztikák alapján, hanem a személyes tapasztalatból írtam. Lehet, hogy ez regionális jelenség itt a nyugat-dunántúli régióban és az országban (még) nincs így. Én itt ezt érzem. Itt korábban is volt mozgás, csak akkor a felvidékről jöttek ide sokan dolgozni. (Pl. az audiban is rengeteg felvidéki magyar dolgozott). Az utóbbi években a feje tetejére állt a folyamat, most a másik irányba áramlik a munkaerő. (Tulajdonképpen mi magunk is a trend részei vagyunk, mi is az elmúlt években cuccoltuk át oda a vállalkozást fokozatosan.)
Kelet-ejrópa úgy egészében elég nagy bajban van az elvándorlás miatt. Nem olyan régen olvastam egy elemzést arról, hogy azok a nyugat-európai országok amelyek képesek folyamatosan feltölteni import munkaerővel a munkaerő piacukat, 1% munkaerőpiaci feltöltésre 2%-al magasabb növekedéssel reagálnak. Nem véletlen az, hogy lényegében az összes fejlett nyugati ország mennyire kitart a bevándorlás mellett, pedig valóban vannak társadalmi konfliktusok belőle. De a konfliktusokat még mindig sokkal könnyebb kezelni, mint a munkaerő hiányból adódó visszaesést.
(Ezért is tud olyan őrületes tempóban fejlődni néhány távol keleti ország - elsősorban Kína és újabban India. A kiapadhatatlan munkaerő utánpótlás miatt. Egy jól működő gazdaságnak alapvetően két dologra van szüksége. Olcsó hitelre és megfizethető munkaerőre. Ha ez a kettő megvan, a gazdaság szárnyal. Ha valamelyik hiányzik, a gazdaság stagnál vagy visszaesik.)
peterk2005
www.reddit.com/r/europe/comments/636uu9/number_of_people_born_in_the_given_country/
dawyd728
több mint 6 éve
dawyd728
3 850
Itt találtam:Ez elvileg nem így van. Az ENSZ 6-6 %-ra teszi a kivándoroltak számát. Ugyan nem tudom a bevándorlókkal hogyan állnak, de feltételezem mi jobban, hiszen a környező magyarság könnyebben jön ide, mint más nemzetiségűek Szlovákiába. Az EU-n kívülieket meg hasonló szeretetben részesítik. Habár a 6-6% 2015-ös adat, akár lehet gyorsult az elmúlt években nálunk, de még mindig régiós szinten kevésbé mobilak közé tartozunk. Bele se merek gondolni mi lenne itt ezzel az elöregedő társadalommal, 1,5 alatti fertilitási rátával, ha 15% felett lenne nálunk is az elvándorlás, mint a Balkánon vagy Baltikumban. Gyakorlatilag a 2004-óta csatlakozott országok közül nálunk a legkisebb a kivándorlás. 😀 Mondjuk ennek inkább a magyarok gyengébb nyelvtudása(?) az oka, mintsem a gazdasági szárnyalás..Én kb. 10%-os szlovák adatról tudok, az a 6% nem tudom milyen adat lehet. A magyar adat egyébként annyira nem rossz papíron, csak hát ugye nekünk van egy 1 milliós kisebbségünk, amelyik a munkaerő piacon egyelőre szinte alig jelenik meg. 😕 Marha fontos lenne őket visszavezetni. Rövid-közép távon még a munkaerő importnál is fontosabb.
dawyd728
A helyzetet egyébként nem a statisztikák alapján, hanem a személyes tapasztalatból írtam. Lehet, hogy ez regionális jelenség itt a nyugat-dunántúli régióban és az országban (még) nincs így. Én itt ezt érzem. Itt korábban is volt mozgás, csak akkor a felvidékről jöttek ide sokan dolgozni. (Pl. az audiban is rengeteg felvidéki magyar dolgozott). Az utóbbi években a feje tetejére állt a folyamat, most a másik irányba áramlik a munkaerő. (Tulajdonképpen mi magunk is a trend részei vagyunk, mi is az elmúlt években cuccoltuk át oda a vállalkozást fokozatosan.)
Kelet-ejrópa úgy egészében elég nagy bajban van az elvándorlás miatt. Nem olyan régen olvastam egy elemzést arról, hogy azok a nyugat-európai országok amelyek képesek folyamatosan feltölteni import munkaerővel a munkaerő piacukat, 1% munkaerőpiaci feltöltésre 2%-al magasabb növekedéssel reagálnak. Nem véletlen az, hogy lényegében az összes fejlett nyugati ország mennyire kitart a bevándorlás mellett, pedig valóban vannak társadalmi konfliktusok belőle. De a konfliktusokat még mindig sokkal könnyebb kezelni, mint a munkaerő hiányból adódó visszaesést.
(Ezért is tud olyan őrületes tempóban fejlődni néhány távol keleti ország - elsősorban Kína és újabban India. A kiapadhatatlan munkaerő utánpótlás miatt. Egy jól működő gazdaságnak alapvetően két dologra van szüksége. Olcsó hitelre és megfizethető munkaerőre. Ha ez a kettő megvan, a gazdaság szárnyal. Ha valamelyik hiányzik, a gazdaság stagnál vagy visszaesik.)
peterk2005
www.reddit.com/r/europe/comments/636uu9/number_of_people_born_in_the_given_country/
több mint 6 éve
Ez elvileg nem így van. Az ENSZ 6-6 %-ra teszi a kivándoroltak számát. Ugyan nem tudom a bevándorlókkal hogyan állnak, de feltételezem mi jobban, hiszen a környező magyarság könnyebben jön ide, mint más nemzetiségűek Szlovákiába. Az EU-n kívülieket meg hasonló szeretetben részesítik. Habár a 6-6% 2015-ös adat, akár lehet gyorsult az elmúlt években nálunk, de még mindig régiós szinten kevésbé mobilak közé tartozunk. Bele se merek gondolni mi lenne itt ezzel az elöregedő társadalommal, 1,5 alatti fertilitási rátával, ha 15% felett lenne nálunk is az elvándorlás, mint a Balkánon vagy Baltikumban. Gyakorlatilag a 2004-óta csatlakozott országok közül nálunk a legkisebb a kivándorlás. 😀 Mondjuk ennek inkább a magyarok gyengébb nyelvtudása(?) az oka, mintsem a gazdasági szárnyalás..Én kb. 10%-os szlovák adatról tudok, az a 6% nem tudom milyen adat lehet. A magyar adat egyébként annyira nem rossz papíron, csak hát ugye nekünk van egy 1 milliós kisebbségünk, amelyik a munkaerő piacon egyelőre szinte alig jelenik meg. 😕 Marha fontos lenne őket visszavezetni. Rövid-közép távon még a munkaerő importnál is fontosabb.
dawyd728
“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
dawyd728
3 850
Ez elvileg nem így van. Az ENSZ 6-6 %-ra teszi a kivándoroltak számát. Ugyan nem tudom a bevándorlókkal hogyan állnak, de feltételezem mi jobban, hiszen a környező magyarság könnyebben jön ide, mint más nemzetiségűek Szlovákiába. Az EU-n kívülieket meg hasonló szeretetben részesítik. Habár a 6-6% 2015-ös adat, akár lehet gyorsult az elmúlt években nálunk, de még mindig régiós szinten kevésbé mobilak közé tartozunk. Bele se merek gondolni mi lenne itt ezzel az elöregedő társadalommal, 1,5 alatti fertilitási rátával, ha 15% felett lenne nálunk is az elvándorlás, mint a Balkánon vagy Baltikumban. Gyakorlatilag a 2004-óta csatlakozott országok közül nálunk a legkisebb a kivándorlás. 😀 Mondjuk ennek inkább a magyarok gyengébb nyelvtudása(?) az oka, mintsem a gazdasági szárnyalás..Ez az egy kezdő ne is várjon többet, ez egy baromi nagy bullshit...A probléma sajnos összetett, főleg, ha képzett munkaerőről van szó. Egy egészséges piacon együtt kellene mozognia a munkaerő kereslet/kínálati nyomásnak a piaci kereslet/kínálati nyomással. De ehhez az kell, hogy ne menjen el nagy számban a munkavállaló külföldre, mert akkor felborul a piac. A vállalatok nem tudják kitermelni azt a jövedelmet a hazai piacon, amit a munkaerő-hiány miatti bérnyomás követelne. Van természetesen "szemét vállalkozó" is, de attól el lehet menni máshová. Az általános probléma viszont a nyereségesség.
Egy kezdőnél nem a munkáját kell megfizetned, hanem a potenciált ami benne van, és persze mondhatod hogy márpedig én nem fizetek annyit, akkor elmegy máshova.. enyike.
Olyan meg a világon nincs, hogy valamelyik munkáltató fél év után nagyobb bért adna. Aláírtok egy egyéves szerződést, 3 hónap próbaidővel, első év végéig senki nem fog emelni a fizetésen. Nem saját, de van tapasztalatom (családon belül) olyan vállalkozóról aki azt ígérte, ha letelik a próbaidő fizetésemelést ad, csak addig legyen türelem mert csak ennyit tud adni.... egy év múlva lett munkahely-váltás, persze az egy év alatt sem volt a szóban megbeszélt emelés. 3 hónap mellé még kapot 9 hónapig olcsó munkaerőt, mert volt hozzá pofája, a munkavállalónak, meg türelme....
Ennyit a kezdő ne várjon többet mantráról...
malkav
Nekem pl. informatikai vállalkozásom van. Az itthoni (győri) kisvállalkozásunk már lényegében képtelen megfizetni egy tapasztaltabb informatikust, mert nem termel annyi jövedelmet a hazai piacról, amennyibe az informatikus kerülne. Az ugyanolyan profilú szlovákiai vállalkozásunkba meg a magyarországi fizetésnél 30%-al magasabb bért is ki tudok fizetni. Mert magasabbak a piacon elérhető árak, kisebb a szlovákiai munkaerő-elvándorlás és a munkaerőre rakódó terhek is jóval alacsonyabbak, mint itthon. Ebből aztán az a furcsa helyet adódik, hogy azt a magyar informatikust, akit nem tudok felvenni a győri vállalkozásunkba, a 40km-rel arrébb, a határ másik oldalán működő szlovákiaiba kényelmesen fel tudok venni 30%-al magasabb fizetésért is. Úgy, hogy mindkét helyen ugyanazt csinálja.
Ez így magyar szempontból nagyon nem jó, mert a cégünk nem itt adózik, az informatikus sem itt adózik, és részben a jövedelmét sem itt költi el. Pedig én is és a munkavállaló is Magyarországon él. De a magyar gazdaság számára láthatatlanok vagyunk.
Valamit kellene csinálni ezzel a trenddel, mert ennek nem lesz jó vége. A külföldre menők nem csak a munkaerejüket viszik ki, de a fogyasztásukat is. A jó béreiket sem itthon költik el. Egy fodrász, cukrászda, étterem nem tudja jobb áron adni a termékét / szolgáltatását, mert elmegy aki meg tudná venni. És akkor az az étterem az alkalmazottjának sem tud jó fizetést adni...
peterk2005
több mint 6 éve
dankodavid
2 246
Marpedig mar hivatalosan is van 1294 hivatalosan befogadott menekultunk, a maradekot meg azert nem latod, mert vettek rogankotvenyt es mentek is tovabb. Szep dolog ez a vegvari vitezes narrativa, kar, hogy ordenare hazugsag.Nem látok Közel-Keleti bevándorlót az országban. Erre célzok.Bocsi, hogy nem témába vág.Milyen lépéseire gondolsz? Én egyről nem tudok...
www.politico.eu/article/sweden-bombings-grenade-attacks-violent-reality-undoing-peaceful-self-image-law-and-order/
Kár, hogy itthon túl lett húzva a propaganda, mert egyébként én addom a kormány ehhez kapcsolható lépéseit. Kár, hogy sok másban már nem tudom ennyire örömömet lelni.
kristóf17
peterk2005
kristóf17
Pulvis et umbra sumus.
több mint 6 éve
www.youtube.com/watch?v=HdAS2E5WfLIJaj de kellett ez...
Vrij6
több mint 6 éve
www.youtube.com/watch?v=HdAS2E5WfLI
"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv