Politika

46 feliratkozó

több mint 6 éve
Igor Baltimore Ravens TCU Horned Frogs 16 370 — No 1 Zhang Yufei fan
Bocsi, hogy nem témába vág.
 www.politico.eu/article/sweden-bombings-grenade-attacks-violent-reality-undoing-peaceful-self-image-law-and-order/

Kár, hogy itthon túl lett húzva a propaganda, mert egyébként én addom a kormány ehhez kapcsolható lépéseit. Kár, hogy sok másban már nem tudom ennyire örömömet lelni.
kristóf17
A kormánynak nincs ehhez kapcsolódó lépése. Ez nem migránsprobléma, ez klasszikus szegénységi probléma... de ha az integrációs részét nézed, a svédek megint mindenki előtt járnak.

Persze van mondjuk Izland meg Új-Zéland, ahol lehet izolacionalizmust folytatni földrajzi okokból, de majd amikor Banglades lesz 200 milliós, meg Nigéria 250 milliós mondjuk 30 év múlva, és a svédek addigra megoldják ezt a problémát, mi pedig még akkor se leszünk annyira gazdaságilag vonzók, hogy a sok nigériai fidgetspinner árus nálunk csapassa a főtereken....

We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)

We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 6 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 23 708 — The only discipline that lasts, is self discipline
malkav, Amadeus!
Bocs, de nem csak diplomás emberek vannak, illetve nem csak IT-sekből, orvosokból és ügyvédekből áll a munkaerőpiac😊 Sajnos vannak munkakörök, ahol minimálbért tudnak fizetni (jó és akarnak).
Amúgy kérdezem (főleg Amadeustól), hogy mégis mit vártatok, ha egy évben kijön több száz ügyvéd az mind el tud helyezkedni? Vagy nem lesz bérleszorító hatása? Tényleg mikor én fiatal voltam olyan szépen eltagozódtak az emberek, nem volt ilyen szörnyű eltolódás a diplomások irányába.
NB2
Az amit szörnyű eltolódásnak nevezel, az rémes lemaradás 😊 A skandináv országokban manapság 70% környékén jár a felsőfokú végzettséget szerzők száma. Nálunk meg miközben hat-hét éve már közelítette az 45%-ot, most megy visszafelé és a 30% felé közeledik.

Ez tragédia. A világ teljesen másik irányba megy. Egyre kevesebb ember kell a szalagok mellé, és egyre több képzett emberre van szükség. Ha pl. megnézed, hogy egy Audi-ba - ami még viszonylag nagy gyártószalagos felvevő is - mennyi diplomás, szakképzett munkakör kell és mennyi alacsonyabb képzettségű állás van, megdöbbentő az arány 20-25 évvel ezelőtthöz képest. Drasztikusan megnőtt a képzettséget igénylő munkakörök száma, és leesett a képzettség nélküli (vagy vállalaton belüli, rövid képzéssel megoldható) munkakörök száma. Még két évtized, itt lesznek az elektromos autók, és gyakorlatilag csak mérnökök lesznek a gyártó üzemekben. Az összeszerelést robotok csinálják, őket pedig mérnököknek kell felügyelni, irányítani.

Persze McDonalds eladóra, takarítóra mindig szükség lesz. Nyugat-Európában is van rájuk szükség. Ott ma már ezt csinálják a bevándorlók. A többségi társadalom pedig főiskolát végez, és magasabb hozzáadott értékű munkát végez. Magasabb bérért, stabilabb, hosszú távú munkahelyeken. Mert az alacsony képzettségű munkahelyekkel nem csak az a gond, hogy kevesebbet fizet, hanem az is, hogy ezeket a legkönnyebb arrébb vinni néhány országgal. Egy palackozó üzemet vagy gumigyárat pár hét/hónap alatt áttelepítenek Bulgáriába/Koszovóba. Egy autógyárat, telekom fejlesztő központot, amiben ezernyi szakképzett munkaerő, / mérnök dölgözik, nem tudnak áttelepíteni.

(Egyetértek egyébként, hogy rövidesen muszáj lesz megindítani a szervezett bevándorlást, és ez csak úgy fog tudni megindulni, ha addigra ez a hisztéria elmúlik. De addig is, lehetne mit tenni. A többségi magyar társadalmat vissza kéne terelni a felsőoktatás felé, az alacsonyabb iskolázottságot igénylő munkákhoz pedig az utánpótlást a most munka nélkül tenglengő romák jelenthetnék. Az egy hülység, hogy a roma nem akar dolgozni. A kádári világban a többségük dolgozott. Csak a rendszerváltáskor elfelejtkeztünk róluk, és azóta eltelt 30 év úgy, hogy sok roma kölyök soha nem látta az apját munkába járni. Így persze nehéz. De vissza lehetne őket terelni, ha komolyan gondolnánk. A közmunka program lehetett volna egy erre tett kísérlet, csak nem kéne elszabotálni. Mert a 40 ezer fizetés, a tengilengi és a polgi házának építése meg nem az a munka, ami visszaszoktat. Rendes bér és rendes közmunka sokkal inkább azt tenné. Inkább dolgozzon feleannyi, de az tényleg dolgozzon, szokjon hozzá. És ha pár év múlva már ki lehet engedni a piacra - mert lesz is ahova elmegy - akkor jöhet a helyére a következő "adag".)

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
kristóf17 Indianapolis Colts 3 428 — Colts fan
Bocsi, hogy nem témába vág.
 www.politico.eu/article/sweden-bombings-grenade-attacks-violent-reality-undoing-peaceful-self-image-law-and-order/

Kár, hogy itthon túl lett húzva a propaganda, mert egyébként én addom a kormány ehhez kapcsolható lépéseit. Kár, hogy sok másban már nem tudom ennyire örömömet lelni.
több mint 6 éve
Janek Philadelphia Eagles Florida Gators 15 982 — Apu ökölbeszorított keze
 m.hvg.hu/gazdasag/20180418_elios_ugy_nem_hozzak_nyilvanossagra_az_olaf_jelenteset

több mint 6 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 23 708 — The only discipline that lasts, is self discipline
Ez az egy kezdő ne is várjon többet, ez egy baromi nagy bullshit...
Egy kezdőnél nem a munkáját kell megfizetned, hanem a potenciált ami benne van, és persze mondhatod hogy márpedig én nem fizetek annyit, akkor elmegy máshova.. enyike.
Olyan meg a világon nincs, hogy valamelyik munkáltató fél év után nagyobb bért adna. Aláírtok egy egyéves szerződést, 3 hónap próbaidővel, első év végéig senki nem fog emelni a fizetésen. Nem saját, de van tapasztalatom (családon belül) olyan vállalkozóról aki azt ígérte, ha letelik a próbaidő fizetésemelést ad, csak addig legyen türelem mert csak ennyit tud adni.... egy év múlva lett munkahely-váltás, persze az egy év alatt sem volt a szóban megbeszélt emelés. 3 hónap mellé még kapot 9 hónapig olcsó munkaerőt, mert volt hozzá pofája, a munkavállalónak, meg türelme....
Ennyit a kezdő ne várjon többet mantráról...
malkav
A probléma sajnos összetett, főleg, ha képzett munkaerőről van szó. Egy egészséges piacon együtt kellene mozognia a munkaerő kereslet/kínálati nyomásnak a piaci kereslet/kínálati nyomással. De ehhez az kell, hogy ne menjen el nagy számban a munkavállaló külföldre, mert akkor felborul a piac. A vállalatok nem tudják kitermelni azt a jövedelmet a hazai piacon, amit a munkaerő-hiány miatti bérnyomás követelne. Van természetesen "szemét vállalkozó" is, de attól el lehet menni máshová. Az általános probléma viszont a nyereségesség.

Nekem pl. informatikai vállalkozásom van. Az itthoni (győri) kisvállalkozásunk már lényegében képtelen megfizetni egy tapasztaltabb informatikust, mert nem termel annyi jövedelmet a hazai piacról, amennyibe az informatikus kerülne. Az ugyanolyan profilú szlovákiai vállalkozásunkba meg a magyarországi fizetésnél 30%-al magasabb bért is ki tudok fizetni. Mert magasabbak a piacon elérhető árak, kisebb a szlovákiai munkaerő-elvándorlás és a munkaerőre rakódó terhek is jóval alacsonyabbak, mint itthon. Ebből aztán az a furcsa helyet adódik, hogy azt a magyar informatikust, akit nem tudok felvenni a győri vállalkozásunkba, a 40km-rel arrébb, a határ másik oldalán működő szlovákiaiba kényelmesen fel tudok venni 30%-al magasabb fizetésért is. Úgy, hogy mindkét helyen ugyanazt csinálja.

Ez így magyar szempontból nagyon nem jó, mert a cégünk nem itt adózik, az informatikus sem itt adózik, és részben a jövedelmét sem itt költi el. Pedig én is és a munkavállaló is Magyarországon él. De a magyar gazdaság számára láthatatlanok vagyunk.

Valamit kellene csinálni ezzel a trenddel, mert ennek nem lesz jó vége. A külföldre menők nem csak a munkaerejüket viszik ki, de a fogyasztásukat is. A jó béreiket sem itthon költik el. Egy fodrász, cukrászda, étterem nem tudja jobb áron adni a termékét / szolgáltatását, mert elmegy aki meg tudná venni. És akkor az az étterem az alkalmazottjának sem tud jó fizetést adni...

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
Amadeus the Young Las Vegas Raiders West Virginia Mountaineers 32 902
Azt meg hogy a diplomásból túlkínálat lenne... Abban is egyetértek veled, szerintem sincs, olyan szintű munkaerőhiány van itthon, hogy az nem csak a szakmunkásokat érinti.
eaglesmcnabb
Kérdés mi a viszonyítási alap. Azt, hogy mi van most, vagy az, hogy kint huhog már vagy egymillió ember?
NB2
Probléma egyik fele, hogy elment majd 1 millió ember, a másik fele, hogy még a kevésbé "respektált" munkakörökre sem tudunk bevándorlót hozni. A HT magyarok sem ide gondolnak jönni. Ha rövid és közép távon akarunk valamit, akkor muszáj nyitni a bevándorlás felé, pl Ukrajnából. A jelenlegi modell nem tartható fenn gazdaságilag, és demográfiai boom sem lesz, mivel jó eséllyel a megszülető gyerekek is lelépnek.

criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 6 éve
dawyd728 3 850
Szöllősi Györgyit is elküldte a HírTV. Lassan nem maradnak értelmes arcok a csatornán. KO és a megfáradt műsora természetesen kirobbanthatatlan az esti főműsoridőből.
dawyd728
G-nap utánit és előttit is küldenek el. Alinda ma került lapátra. Mondjuk ő azok közé tartozik, akiről egyszeri néző is tudta 4-5 perc után, h milyen világképpel rendelkezik, mégis szerintem max 10-ből 1 beszélgetése csapott át kínosba. Ezek után továbbra sem értem Kálmán Olgát mi tartja még képernyőn. Számára speciel jól is jönne egy hosszabb lélegzetvételű testi lelki szellemi feltöltődés. 8 év alatt sikerült szinte nézhetetlenbe küzdenie magát. Itt nem arról van szó, h nem jönnek be a műsorába Fideszes vagy a kormányközeli emberek, hanem adásonként van max 1-2 érdekes, független, informatív alanya, azon kívül elvtársaival bájcsevegés, ami kb Bayer show szint.

Csak arra tudok következtetni, a nép erre vevő és a számok mentik a hátsóját. Kicsit azaz érzésem, mint az MSZP-DK esetén, ahol egy tekintélyes méretű választói mag számára megszokásból megy csak a rájuk szavazás és nem is nézelődnek más pártok után. Itt is, érvényes lehet az Anyus? Nézzük az Olgát? Igen Apus! Kapcsód át! Ez pedig pont a buborékok fújására jó. Míg mondjuk az ECHO esetében hatalomból még értem is, de a "demokratikus" ellenzéki kisebbségi létből szerintem pont nem ez lenne a helyes út.

Ó pászmek ezt csak most olvasom:  444.hu/2018/04/18/tobb-musor-is-megszunik-a-hir-tv-n-de-csintalan-sandor-betelefonalos-musora-meg-hosszabb-lesz 😀😀😀

Szerkesztette: dawyd728
több mint 6 éve
NB2 New England Patriots 24 948 — nabege2@yahoo.com
Azt meg hogy a diplomásból túlkínálat lenne... Abban is egyetértek veled, szerintem sincs, olyan szintű munkaerőhiány van itthon, hogy az nem csak a szakmunkásokat érinti.
eaglesmcnabb
Kérdés mi a viszonyítási alap. Azt, hogy mi van most, vagy az, hogy kint huhog már vagy egymillió ember?
több mint 6 éve
mivel OV-ék relatíve csökkentik a foglalkoztatás költségeit, így az Áfát kell magasan tartani, azzal meg szopjuk a faszt. Minden túlzás nélkül nálunk a legmagasabb a világon jelenleg.
Amadeus
Úgy érzem a kohéziós pénzeket jobb helyre is lehetett volna költeni és nem lenne iylen csúfos a kilátásunk :d

eaglesmcnabb
nem baj, majd a magyar tőkések adnak európai béreket. Nem kell beszarni, mi baj történhet?

több mint 6 éve
malkav Baltimore Ravens 2 468
malkav, Amadeus!

Bocs, de nem csak diplomás emberek vannak, illetve nem csak IT-sekből, orvosokból és ügyvédekből áll a munkaerőpiac😊 Sajnos vannak munkakörök, ahol minimálbért tudnak fizetni (jó és akarnak).
Amúgy kérdezem (főleg Amadeustól), hogy mégis mit vártatok, ha egy évben kijön több száz ügyvéd az mind el tud helyezkedni? Vagy nem lesz bérleszorító hatása? Tényleg mikor én fiatal voltam olyan szépen eltagozódtak az emberek, nem volt ilyen szörnyű eltolódás a diplomások irányába.
NB2
Több száz ügyvéd nem jön ki évente. (Honnan jönne? Ügyvéd hova helyezkedjen el szakvizsga után, mikor jó eséllyel saját irodát nyit?) Jogász végez Pesten évente olyan 200 maximum a 3 jogi karon együtt véve, a többi meg az ország többi részén. Ez a 200 fő oszlik szét az ügyvédi irodák, ügyészségek, bíróságok, multik, közigazgatás, közjegyzők, egyéb munkáltatók között. Momentán, ha van képzés, ami nem termel túlkínálatot a munkaerőpiacra az pont a jogász. Mint mondtam munkaerőhiány van a jogi pályán is erősen, ami Pesten kívül még súlyosabb, tekintve, hogy a 6 vidéki jogi kar abszolút nem fedi le a vidék munkaerőigényét + ugye elvándorlás van ezen a pályán is.
Egyébként tudom, hogy nem csak belőlünk áll a világ, de nem fogok a sajtkészítőkkel példálózni, mivel az ő piacukat nem ismerem, csak a sajátomét valamennyire. 😊
Elég sok vállalkozót ismerek, (...)
Mindenhol borzalmas (mármár tarthatatlan) emberhiány van.
Bazzani
Aztán normális fizetést mennyi ad közülük?
Mikey
Ott a pont. Amit én látok, hogy a kis középvállalkozók még mindig abban az álomvilágban élnek, hogy odab*sznak nettó 100-120 ezer forintot azt jónapot. Szerencsére a fiatalok nagy többsége viszont az ilyen bérezést körbe röhögi.
peach
Más téma:
Amit nem értek, hogy hogy a picsába lehet az, hogy a bérek negyede akkorák mint németben, az árak meg van ahol még magasabbak itthon mint kint.
eaglesmcnabb
mivel OV-ék relatíve csökkentik a foglalkoztatás költségeit, így az Áfát kell magasan tartani, azzal meg szopjuk a faszt. Minden túlzás nélkül nálunk a legmagasabb a világon jelenleg.
Amadeus
Azért van adóteher így is a munkabéren....
Tény, hogy a magasabb béreket nem sarcolja annyira mint a szoci időkben.....
több mint 6 éve
eaglesmcnabb Philadelphia Eagles Virginia Tech Hokies 21 501 — KARTAL CITY CHIEFS örökös fantasy 2. helyezett
Amadeus
hát csökkentik, de van is miből 😀
ÁFA mértékével is tisztában vagyok, de az "csak" 27%-ot magyaráz.

Úgy érzem a kohéziós pénzeket jobb helyre is lehetett volna költeni és nem lenne iylen csúfos a kilátásunk :d

No 1. Kyle Pitts, Jordan Mailata, Amari Cooper, Myles Garrett, Jerry Jeudy és Nick Chubb fan!!!
több mint 6 éve
malkav, Amadeus!

NB2
Több száz ügyvéd nem jön ki évente. (Honnan jönne? Ügyvéd hova helyezkedjen el szakvizsga után, mikor jó eséllyel saját irodát nyit?) Jogász végez Pesten évente olyan 200 maximum a 3 jogi karon együtt véve, a többi meg az ország többi részén. Ez a 200 fő oszlik szét az ügyvédi irodák, ügyészségek, bíróságok, multik, közigazgatás, közjegyzők, egyéb munkáltatók között. Momentán, ha van képzés, ami nem termel túlkínálatot a munkaerőpiacra az pont a jogász. Mint mondtam munkaerőhiány van a jogi pályán is erősen, ami Pesten kívül még súlyosabb, tekintve, hogy a 6 vidéki jogi kar abszolút nem fedi le a vidék munkaerőigényét + ugye elvándorlás van ezen a pályán is.
Egyébként tudom, hogy nem csak belőlünk áll a világ, de nem fogok a sajtkészítőkkel példálózni, mivel az ő piacukat nem ismerem, csak a sajátomét valamennyire. 😊
Bazzani
Mikey
Ott a pont. Amit én látok, hogy a kis középvállalkozók még mindig abban az álomvilágban élnek, hogy odab*sznak nettó 100-120 ezer forintot azt jónapot. Szerencsére a fiatalok nagy többsége viszont az ilyen bérezést körbe röhögi.
peach
Más téma:
Amit nem értek, hogy hogy a picsába lehet az, hogy a bérek negyede akkorák mint németben, az árak meg van ahol még magasabbak itthon mint kint.
eaglesmcnabb

több mint 6 éve
malkav, Amadeus!

NB2
Most ezt senki sem állította..... Ma ha újrakezdhetném, nem járnék egyetemre, elvégeznék egy villanyszerelő, vagy CNC gépkezelő tanfolyamot, valszeg több pénzt keresnék, mint most az egyetemen okítással, és ha letettem a szerszámot, akkor nem kell otthon már a melóval foglalkoznom...
Persze magamat ismerve megunnám ezt kb. 5 év alatt... 😀
több mint 6 éve
Egyszerű, alapélelmiszerek, olyan dolgok amik tömeggyártással multiknál készülnek, azoknak nagyjából azonos az ára még a kis/középkereskedésekben is... olyan termékek, amelyek helyben készülnek, helyi munkaerővel, abban meglátszik a helyi munkaerőnek is a bérezése pl. étterem, fodrász, vagy bármilyen szolgáltatás a kertésztől az ügyvédig.....
malkav
főnököm lánya Belgiumban él... és itt jár fodrászhoz 😀
De mikor kifestették a pecójukat és megmondta a főnököm az árat, csak kapkodtuk a levegőt mennyiért festenek ott kint...
több mint 6 éve
eaglesmcnabb Philadelphia Eagles Virginia Tech Hokies 21 501 — KARTAL CITY CHIEFS örökös fantasy 2. helyezett
Ez az egy kezdő ne is várjon többet, ez egy baromi nagy bullshit...
Egy kezdőnél nem a munkáját kell megfizetned, hanem a potenciált ami benne van, és persze mondhatod hogy márpedig én nem fizetek annyit, akkor elmegy máshova.. enyike.
Olyan meg a világon nincs, hogy valamelyik munkáltató fél év után nagyobb bért adna.malkav
Pedig a multiknál ez bevett szokás
Az igényekről meg annyit, hogy a főnököm megy szülni és eddig egy értelmes jelölt volt, az is majdnem háromszorosát kérte mint amennyit ő keres...

Vagy 3 éves tapasztalattal rendelkező kontrollert keresünk SQL tudással, csaj meg kijön külkerről, nulla tapasztalat nulla SQL tudás, és beír 600-750K bérigényt?

Szerintem is probléma a magyar mentalitás, miszerint "lényeg hogy van munka nembaj ha alul vagyok fizetve" mert pont az ilyenek miatt alacsonyak a bérek, de ha valaki ahhoz is lusta hogy felnyissa a hays aktuális katalógusát hogy megnézze mik a reális igények, és beír egy többszörös igényt azt nem lehet komolyan venni...

értem én hogy alapélelmiszerek meg anyám kínja, de ha egy magyar Müllerben egy drogériai termék kétszer annyi mint a németeknél akkor az már bicskanyitogató, pláne ha tisztában van az ember a külföldi bérekkel.
Ráadásul egy német péknek hasonló árak mellett nem lesz nagyobb bevétele mint egy magyarnak, mivel a német akármennyire gazdag, akkor sem fog tudni négyszer annyi kenyeret enni mint a magyar, ők mégis ki tudják gazdálkodni a négyszer akkora bérét valahogy.

Szerkesztette: eaglesmcnabb

No 1. Kyle Pitts, Jordan Mailata, Amari Cooper, Myles Garrett, Jerry Jeudy és Nick Chubb fan!!!
több mint 6 éve
Bazzani
Mikey
peach
mondjuk ha nem lenne ekkora adóék Magyarországon ő is többet adna. Nem védeni akarom, csak nyilván nem annyiba kerül egy plusz munkaerő mint a nettója...

Más téma:
eaglesmcnabb
Egyszerű, alapélelmiszerek, olyan dolgok amik tömeggyártással multiknál készülnek, azoknak nagyjából azonos az ára még a kis/középkereskedésekben is... olyan termékek, amelyek helyben készülnek, helyi munkaerővel, abban meglátszik a helyi munkaerőnek is a bérezése pl. étterem, fodrász, vagy bármilyen szolgáltatás a kertésztől az ügyvédig.....

Mivel a németeknél a közép és felsőréteg több fizut kap, mert jobb technológiával jobb termékeket tudnak csinálni- vagy csak sokkal kevesebb idő alatt ugyanolyat- mint mások, emiatt ők többet költhetnek minőségi szolgáltatásra, ami mondjuk a fodrász és az ügyvéd fizetésén is meglátszik...
több mint 6 éve
malkav, Amadeus!

több mint 6 éve
Melyik fizet normális bért?
Sokszor el sem jut odáig a dolog.

A behajtó céges srác tegnap mesélte, hogy egy hete van kinn a hirdetése és eddig két lány meg egy srác jelentkezett. Sajnos nem annyira csajoknak való állás (főleg nem azoknak akik jelentkeztek) így az egyszem srác jött 3 helyre. Pedig nem rossz a fizu.
A másik haver hónapok óta nem tud felvenni olyan pultost aki képes két termék árát megközelítőleg összeadni.
Vagy mesélhetnék a pultoscsajról akinél minden 350 volt a kocsmában mert sokan vannak.

Sok helyen már marhára nem arról van szó, hogy 150 vagy 200 a fizu.

Persze azt aláírom, hogy ezért indult el az elvándorlás anno de egykét hely egyszerűen nem tud többet fizetni. Persze van olyan aki tudna de nem akar.
Bazzani
Mondjuk az egy hete van kint a hirdetés az lófasz... majd ha 1 hónapja van kint...

Az, hogy nincs olyan ember aki két termék árát összetudná adni, azért meg a remek oktatási rendszert kell okolni....

Ezt el kell fogadni, hogy ilyen munkáért sajnos a külföldi bérekkel kell versenyezni, legalábbis a vendéglátásban biztos. Vagy ha pultoscsaj nem tud összeadni két terméket, akkor venni kell egy Novohostos rendszert, ahol csak kikeresi a terméket rákattint és kiírja a végösszeget. Vagy ha ez egy faluvégi kocsma akkor olyan árazást kell csinálni, hogy minden feles 600 minden sör 300 és le van a gond...
több mint 6 éve
Bazzani
Mikey
peach
mondjuk ha nem lenne ekkora adóék Magyarországon ő is többet adna. Nem védeni akarom, csak nyilván nem annyiba kerül egy plusz munkaerő mint a nettója...

Más téma:

több mint 6 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 22 940 — Lucas Scott
konkrétan odáig fajul már ez, hogy nálunk a végzős évfolyam nagy része azt tervezi, hogy külföldre megy pályaelhagyóként, ezzel párhuzamosan Pesten sírnak az ügyvédi irodák ugyanezért, amit te is írsz, hogy egyszerűen nem találnak normális ügyvédjelöltet.
Amadeus
pesti ügyvédi irodák csak ne sírjanak szerintem.

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 6 éve
Bazzani Detroit Lions Michigan Wolverines 23 647 — Axel Foley
Helyette kapunk villamost 2020tól ami kurva fontos. (Biztos jó lesz, de vannak sokkal nagyobb problémák.)
Mondjuk ez a villamos (állítólag 15 perc alatt Szeged belvárosában lesz) arra alkalmas, hogy még többen járjanak át oda dolgozni.
Nehéz helyzet.
Bazzani
ahogy hallom új könyvtár is lesz 5milliárdé? 😀
Josszi
Ez Lázár terve volt Márky-Zay lefújta.
Igaz volt már egy könyvtár meg volt egy az Emlékpontban is de ez nem elég a könyvtárba járó mintegy 100 embernek.
Állítólag a felcsúti stadion árában épült volna....

több mint 6 éve
Bazzani Detroit Lions Michigan Wolverines 23 647 — Axel Foley
Melyik fizet normális bért?
Sokszor el sem jut odáig a dolog.

A behajtó céges srác tegnap mesélte, hogy egy hete van kinn a hirdetése és eddig két lány meg egy srác jelentkezett. Sajnos nem annyira csajoknak való állás (főleg nem azoknak akik jelentkeztek) így az egyszem srác jött 3 helyre. Pedig nem rossz a fizu.
A másik haver hónapok óta nem tud felvenni olyan pultost aki képes két termék árát megközelítőleg összeadni.
Vagy mesélhetnék a pultoscsajról akinél minden 350 volt a kocsmában mert sokan vannak.

Sok helyen már marhára nem arról van szó, hogy 150 vagy 200 a fizu.

Persze azt aláírom, hogy ezért indult el az elvándorlás anno de egykét hely egyszerűen nem tud többet fizetni. Persze van olyan aki tudna de nem akar.

több mint 6 éve
Josszi San Francisco 49ers Nevada Wolf Pack 3 367
Helyette kapunk villamost 2020tól ami kurva fontos. (Biztos jó lesz, de vannak sokkal nagyobb problémák.)
Mondjuk ez a villamos (állítólag 15 perc alatt Szeged belvárosában lesz) arra alkalmas, hogy még többen járjanak át oda dolgozni.
Nehéz helyzet.
Bazzani
ahogy hallom új könyvtár is lesz 5milliárdé? 😀

The Amazing Racoon
több mint 6 éve
Nem szoktam ide írni, hiszen kívülálló vagyok, de

Tegnap keresett meg a 6. haverom 2018 jan óta, hogy ajánljak automatizálási szakembereket, mert nem, vagy elfogadható áron nem találnak :
- Raktárost
- Gépkezelőt
- Anyagelőkészítőt
- Mérnököt gyártósorra
- Sofőrt
(ha minden igaz Bpesten nem kapsz tisztességes magasemelőst 210 nettó alatt, én elhiszem)

A 6 csávóból 4 beszállít 2. vonalban valamelyik nagy gépjárműipari gyártó 1 vonalas beszállítóinak, és ha nem oldják meg a humán erőforrás gondjaikat, akkor repülnek a gecibe...Lean, és a VDA nem annyira megbocsájtóak.

Egyrészt ebből ma nem lehet minden feladatot értelmes keretek közt (vagy egyáltalán) automatizálni.
Másrészt nem tudtam ajánlani szakembert, mert akik jók, és magyarok, azok nagyrészt elmentek, vagy 2024-ig nyakig vannak.
Maradtak a fiatalkák zéró, éles tapasztalattal, esetleg útközben Ingolstadt, Mlada, Boleslav, Sunderland, vagy Września (!!!) felé, vagy idősek akik már nem tudnak/akarnak projekteket végig tolni.

Szóval fogynak a tettre kész kezek, és nem csak Budapesttől nyugatra.
Reálisan ezzel előbb utóbb kezdeni kell valamit. Egy 5-8 mrd éves forgalmú gyártó sem feltétlenül engedheti meg magának hogy a soron túli logisztikai feladatait is automatizálja.
Helmut Zimmer
konkrétan odáig fajul már ez, hogy nálunk a végzős évfolyam nagy része azt tervezi, hogy külföldre megy pályaelhagyóként, ezzel párhuzamosan Pesten sírnak az ügyvédi irodák ugyanezért, amit te is írsz, hogy egyszerűen nem találnak normális ügyvédjelöltet.
Bazzani
Mikey
1. Egy kezdő ne is várjon már többet, majd fél év után ha jól teljesít kap nagyobb bért. (persze munkakörfüggő a dolog!)
2. Kereslet-kínálat. Addig amíg kapott embert ennyi pénzért hülye lett volna emelni.
3. Azért azt a nettó bért + járulékokat ki is kell ám termelni. Pont 2 éve volt itt téma mikor kormányunk önhatalmúlag felemelte elég masszívan a minimálbért. Persze aki alkalmazott annak jól jött, de a vállalkozónak nagyon nem.
4. Elismerve, hogy sajnos sok vállalkozó rohadt szarrágó
5. Én is egy alkalmazott vagyok 😊
NB2
Az a baj, hogy ellentmondasz az 1. pontnak a 2.-kal. Nálunk valahogy úgy ment le ez a folyamat, hogy évekig ment 5-6 év egyetem és dr. után a szopatás minimálbérért (a régi bojtáros időket nem is említve, bár ez nekem már csak történelem) az ügyvédi irodákban és az egyetemek doktori képzésén, illetve kezdő oktatóknál. Beindult egy pályaelhagyó folyamat, eljutottunk oda, hogy egy eltés ügyvédjelölt (csak akiket ismerek, ami zirka 200 kortárs jogász) ma azzal kezdi az interjút Pesten, hogy nettó 200 minimum. Amibe gondolj bele, hogy nem is nagy pénz itt Budapesten, mivel elmegy albira, kajára, bérletre, plusz valamit tisztességes ruhát is venned kell magadnak, mert nem lehet minden áldott nap jeans day az irodában.
A 4-eshez csak annyit, hogy dolgoztam gyakorlaton olyan irodában, ahol még a minimálbéres történet a divat, na ők 2 hónapig kerestek ügyvédjelöltet, mert minimálért csak szerencsétleneket tudtak elrángatni legalább az interjúig.

több mint 6 éve
Asbee New York Giants California Golden Bears 6 771 — OL- és Afrika szakértő
Lázár és csatlósai vagy 10 éve ígérgetik, hogy hoznak ide egy komoly gyárat 100+ fő munkaerő felvétellel, normális fizetéssel.
Az talán itt tudná tartani azokat akik még csak tervezik az indulást vagy visszacsábítani azokat akik elmentek innen.
Bazzani
Jó sok villamos kell, hogy egymást érjék, és akkor jó sok vonatvezetőt fel lehet venni... Összejöhet az a 100+ fő.
Lecsó
De annak a sok embernek le is kell vizsgáznia + nem olyan egyszerű ennyi egészségügyileg alkalmas embert találni rá. Vasúttól pl. nagyon nagy az elvándorlás és úgy tudom, hogy BKK-nál és vidéken a Volán vállalatoknál is szép az emberhiány. Ó mennyit tudnék erről mesélni...

Magyar Giants Blog a Facebookon és a Twitteren is! 2018-as FA TRACKER