Politika
46 feliratkozó
több mint 6 éve
Nézzük inkább a tegnapi nap pozitív oldalát, legalább ma az ország 2/3,azaz 2.5 millió ember boldogan kelt fel és ment munkába/iskolába. : ))Háhh 😀 remélem irónikusan írtad a "boldog" és "iskola" szavakat és ami utána jött a demokráciával kapcsolatban. 😀
Valamint az sem elhanyagolható tény,hogy itt Kelet-Közép-Európa szívében mennyire dübörög a demokrácia.A rendszerváltást követő bő 30 év alatt soha ennyi párt és jelölt nem indult a választásokon és a szavazatra jogosultak majd 70% élt is jogával.
Diktatúra,illiberális demokrácia na persze. 😉
Mr.Breaker
A boldog helyett lehetne félelemben tartott ösztönlényt írni, az iskola helyett pedig pl. valami bejárós intézményt.
Az nem iskola ami manapság van, ahol a gyerek nem kaphat 1-est, mert jajj, trauma éri, ahol nem bukhat meg, mert jajj, trauma éri, ahol nincs földrajz, fizika, kémia, bilológia alaptantárgyként már gimnáziumban sem!, ahova már nincs felvételi általános után, ahol piros és pekete pont helyett "fényes csillagoska", felhőcske, f@szom tudja mi van...Ez, ami most van arra jó, hogy birkákat neveljen a rendszer, akik nem gondolkoznak. Pótolhatatlan lesz később felnőtt korban az, amit gyerekként nem szerezhetnek már meg.
A 2,5 millás szám is kicsit túlzó, mivel tegnap (én keleten élek, és ez tényleg tény 😀) a románoktól jött át több 10.000 román szavazni a mi jövőnkről. Sokan magyarul sem tudnak...max. 9 fős buszokkal (mert azok még nem minősülnek "túristabusznak"), 10 határ tegnapi megnyitásával hozták őket a királyra szavazni választási csalásként. Így lett ez 2/3-ad 😊 Olyan emberek szavazatával, aki nem itt járt iskolába, nem itt dolgozik, nem ide adózik, nem itt tankol, vásárol, él! Mégis valami dédapóka révén kapott magyar állampolgárságot...
Fél Észak-Magyarországnak van felmenője a mai Szlovákia részéről, mégsem szavazunk oda, és nem is lenne pofám. Viki ezt nálunk megoldotta maguknak.
Mindeközben a külföldön tisztességgel dolgozó, az országot a hazahozott/küldött euróból eltartó magyarok, akik távol vannak szeretteiktől, gyerekeiktől, és nem "kalandkeresés" miatt vannak kint, - ahogy azt OV anno mondta, - vagy nem tudtak szavazni, mert oly módon változtatta meg a kormány a választási tv.-t a 2/3 lehetőségével, hogy csak pár hete kellett elindítani külföldre a szavazólapokat és így sok helyre el sem jutottak, vagy több 100 km-t kellett utazniuk. Pl Stockholmi ismerősöm Koppenhágába repült tegnap szavazni! ...De a románokat idebuszozzák...mert a magyarok tudjuk kire nem szavaztak volna...a románok meg tudjuk kire szavaztak.
Szintén a választási tv. változtatásának köszönhető a sok párt indulása...akik természetesen soha a büdös életbe nem kerülnek még listaállítás közeléébe sem, de megosztani az embereket alkalmasak, és újabb csalásokra is. Fogtam a kezemben 1 hónapja olyan aláírás gyűjtő lapokat, amelyek egy kis párté volt...azaz lett volna, mert kormánypárti emberek önmagukat nem reklámozva magukhoz vették őket szinte nem is titkolva.
A NAV és Vámos barátaik ellenőrzéseken távolról elkerülik a kormányközeli cégeket, embereket, stb 😊 Az ország "mélyen tisztelt" télapója, a király párti Vajna úgy veszi meg a rádiókat, médiákat, ahogy nem fél..."visszautasíthatatlan ajánlatot" tett egy Nyíregyházi nagy rádióért is. Az itt ismert keleti tulajnak azt mondta, vagy elfogadja a kínált lóvét és eladja neki a rádiót, vagy megy a levesbe...így megy ez ma, Putyin elbújhat ezek mellett lassan.
Napestig sorolhatnám, hogy olyan dolgok történtek meg csak az én környezetemben az utóbbi 2 évben, hogy ezeknek a közelébe nem volt semmi az utóbbi 30 évben.
Ne emlegessen senki demokráciát nekem ...ahogy szokták mondani "ez papíron az csak" 😀
Szerkesztette: Chargers LT
"Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom! Téged nyírlak ki utolsónak." 😀
több mint 6 éve
A Simicska médiabirodalom jó eséllyel lehúzza a rolót.Ehhez nem kell feltétlenül insidernek lenni, ahogy az is várható hogy a közgép, vagy a civilek közül a TASZ, Helsinki, a médiából az index, 444 sem fog működni jelenlegi formájában (vagy sehogy) a ciklus végére.
(insider)
Amadeus
több mint 6 éve
Amadeus the Young
32 898
A Simicska médiabirodalom jó eséllyel lehúzza a rolót. (insider)
criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 6 éve
Én aláírom, hogy nem jól kezelték a helyzetet sokáig, de próbálnak rajta változtatni és a többség is beleáll, hogy legyen valami vagy ha nem is, nem olyan szinten mint a Fidesz.Azért valljuk be nem valami hatékonyak😊 Szerencsétlen olaszok 10 éve szívnak, a közös EU lassan 2 éve és én nem tudok érdemi megállapodásról csak havi 1x találkoznak megesznek egy csomó pogit és annyi...
Solymi
több mint 6 éve
Lúdas Solymi
8 020
És ezt arra vezettem vissza, hogyha az EU nem ilyen agyatlanul cselekedik éveken keresztül, aminek azóta issza a levét pár ország, akkor itt nincs meg ez a támadási felület a kormánynak.Tehát akkor az EU a hibás?
kristóf17
Én aláírom, hogy nem jól kezelték a helyzetet sokáig, de próbálnak rajta változtatni és a többség is beleáll, hogy legyen valami vagy ha nem is, nem olyan szinten mint a Fidesz.
Amúgy meg ez csak egy volt a sok variáció közül, találtak volna másikat ha kell.
Náluk az a lényeg, hogy a választópolgár folyamatosan félelemben érezze magát és sulykolni kell bele, hogy csak a Fidesz a megoldás.
több mint 6 éve
Lúdas Solymi
8 020
dawyd728Már ne haragudj, h belepofázok, de te is csúsztatsz. Olaszországban nemrég kapott összesen 70% körül Berlusconi&Északi Liga koalíciója + az 5 csillagos mozgalom. Ezek lehet hangerőben, mondanivalóban nem olyan radikálisak, mint OV, de migráció ellenesek mind. 70%! Ha azt veszem FIdesz&Jobbik itt is kiadja. Plusz megint más vmilyen folyamat ellen helyben és távolról hőzöngeni. Olaszországban egy ilyen kampánnyal azt érnék el, h emberek lincselnének embereket az utcán. Megoldáshoz pont nem vinne közelebb.
[/quote]Nem haragszom és a csúsztatást se úgy értettem, hogy szándékosan csúsztat.
Persze, hogy sehol se tiszta a dolog és mindenhol vannak bevándorlóellenesek.
Ahogy lentebb is írták, azért a nyugati kultúra, hogy-hogy nem toleránsabb.
És ahogy te írod, ott is nagyobb koalíciót kellett létrehozni ill hangerőben, mondanivalóban nem olyan radikálisak és itt a lényeg.
Van aközött különbség, ahogy pl. a szlovákok, osztrákok, németek, olaszok kampányolnak és kezelik a helyzetet meg van az uszítás...
több mint 6 éve
azért is írtam, hogy a szavazóikat meg kell tartani. nyilván csak akkor lehet realitása az ő felfutásuknak, ha más rétegeket is beemelnek a célközönség közé, mert pusztán A vagy B rétegre támaszkodva nem lehet többséget szerezni. a már meglévő szavazóik pedig változnak, mert senki sem marad örökké fiatal, kivéve ha feldobja a pacskert huszonévesen.ugyan már, Gyurcsány sem pártelnökként kezdte. simán lehet olyan valaki közel a tűzhöz a Momentumban is, aki esetleg kompatibilisebb a vidéki rétegek számára.A Momentum ebben az állapotában egy generációs párt, nem több. Ezzel a politikai arculattal lehetnek egy szín a palettán, de komoly szerepük nem lehet.
a másik, hogy nem buktak meg - no igen, egy év létezés után nem lehet bukni, de az első pár év eleve a bázis kiépítéséről szól, és talán ők nemcsak megszerezni tudják a szavazóikat (és remélhetően minél több fiatalt), hanem megtartani is. és ha tudnak értelmes koncepciókat alkotni, hiteles hangokat (szakembereket) beemelni a programcsinálásba, ÉS valahogy nyilvánossághoz jutni, akkor ESETLEG lehetnek ők egy új kezdet.
slowmotion
Ki lehet ebből lépni, a Fidesz is így kezdte és a Jobbik is a legelején. Meglátjuk, hogy ki tudnak-e lépni. De abban biztos vagyok, hogy ha igen, akkor az csak úgy fog menni, hogy alkut kell kötniük más társadalmi csoportokkal is a fiatalokon kívül. Namost az a kérdés, hogy a jelenlegi Momentum választók vajon ezt hogy fogják megélni? 😊 Mert ilyen alkuk után a párt markánsan meg fog változni. Nem lesz többé jópofa laza facebookra rap videókat feltöltő fiatalok pártja, hanem lesz egy szocdem párt. Vagy liberális párt. Akkor hogy fog vajon tetszeni? 😊
peterk2005
ahhoz kellenek a szakértők, hogy olyan értelmes programot lehessen felvázolni, amivel esetleg sikerül számottevő nagyságú szavazatot felmarkolni pl, a nyugdíjasok, mezőgazdasági foglalkoztatottak stb. rétegéből, és ami az addigi irányvonallal nem megy teljesen szembe.
több mint 6 éve
Gorcsev
500
Megnéztem, és a rendszerváltozás óta csak két párt, a Fidesz és az MSZP alakíthatott minden választás után frakciót a parlamentben. Ebből ugye Őszöd után az MSZP kigolyózta magát (ráadásul szült egy DK-t is meg aprózta a baloldalt). Ezzel a rendszerváltozástól számolva mára már csak a Fidesz maradt, a többi "történelmi" (nem jó szó de most nincs jobb) párt már korábban elvérzett. 2009 óta van LMP és bár a Jobbik 2003-ban már állt szintén 2010 volt hogy először a parlamentbe jutott és nekik a középre tolódást új időszámításként számolva még azzal is meg kellett küzdeniük, hogy a korábban kialakult képet átalakítsák a passzívabb (esetleg szavazok, politikát nem annyira fogyasztok stb) emberek fejében. 8 év erre nem biztos hogy elég normál körülmények között, hát még ilyen ellenszélben ami van.Bár viszonylag faital vagyok így csak az utóbbi két választáson voksoltam, de szerintem azért is szerepel így az ellenzék ahogy, mert fiatalabb,kisebb múltú pártokról van szó, mint a Fidesz és már csak ezért sem lehetnek olyan mély társadalmi beágyazódásaik mint nekik. Ez is lehet az oka a falusi szavazatok eltolódásának, megszerezhetetlenségének.
"Aki itt erős akar lenni, az úgy jár mint a vas. (...) addig lesz ütve, amíg meleg." /Rejtő Jenő/
több mint 6 éve
Az NVI szerint 67.08% a részvétel. Érdekes ez annak fényében, hogy 18:30-kor ők mondták, hogy 68.13. 😀Az NVI csodásan leszerepelt ismét, de persze P.I. nem érzi magát felelősnek semmiben, szóval minden rendben, lehet tovább haladni...
Jughead
THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!
több mint 6 éve
dawyd728
3 850
Ez oké persze, de ezekben a számokban szerintem benne van a teljes szavazókorú lakosságból a nem tudja vagy nem érdekli kb 25%-a is. Így tűnik soványnak az a max 16-17%-os potenciális szavazni hajlandó, akik értelemszerűen nem biztos szavazók. Ez a 16-17% kb 1,5 milliós réteget tartott elérhetőnek, vagy legalábbis ilyen számban vannak azok, akik egy MSZP-DK politikus láttán, hallatán nem rohannak világgá. Erre nagyon nehéz építeni még akkor is, ha ki tudnák teljesen maxolni az akkor mért potenciáljukat,. A Fidesz felett is van egy 2,6 milliónál lévő üvegbúra, de azt majdnem teljesen képesek voltak most is kimaxolni.A kutatásban az szerepelt, h melyik az a párt akire biztosan nem szavazna. Több pártot is meg lehetett jelölni.Ez kőegyszerű matek
MSZP-DK 58% volt, a Jobbik kb 51-52 %, a Fidesz k 43-44%
dawyd728
Fidesz nem szavaz balra/Jobbikra, bal+Jobbik nem szavaz Fideszre... ezen felül mondjuk az MSZP-t elveti még a Jobbik fele/háromnegyede is., meg ugyanúgy fordítva - és pontosan ezeket a számokat kapod.
Igor
több mint 6 éve
Jughead
5 204
Az NVI szerint 67.08% a részvétel. Érdekes ez annak fényében, hogy 18:30-kor ők mondták, hogy 68.13. 😀
több mint 6 éve
Májusban át is nyomják a Stop Sorost.Jól van, helyes, akkor a civilek lesznek az elsők, akiket tényleg vagy tűrnek vagy tiltanak, mert itt támogatva nem lesz egy kritikus álláspontot képviselő civil szervezet sem.
Jah, és persze Budapestet is meg kell majd büntetni valahogyan.
Szerkesztette: Zsellér van de Vrij
"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv
több mint 6 éve
A kutatásban az szerepelt, h melyik az a párt akire biztosan nem szavazna. Több pártot is meg lehetett jelölni.Én ebben nem látok semmi rendkívülit. Ma a magyar társadalom megoszlása kb. 60-40%-ban "jobboldali" túlsúlyú, jelentsen bármit is az a jobboldali jelző. Ezek a számok nekem azt mutatják, hogy a klasszikus megoszlást követi az elutasítottság, azaz a baloldalt elutasítja a jobboldal, a jobboltalt elutasítja a baloldal, és a jobbik cuki kampánya egy marha nagy siker. A félfasziszta-náci kispárt mára majdnem ott tart elfogadottságban, mint a nagy jobboldali néppárt.
MSZP-DK 58% volt, a Jobbik kb 51-52 %, a Fidesz k 43-44% és a lista alján az LMP volt 37%-al, erre viszont esküdni mernék.
Ez a hihetetlen. A két magát legnagyobb ellenzéki erőnek hirdető Jobbik és MSZP(+DK) a társadalmilag leginkább elutasítottak. Persze a számok tavaly nyáriak és mint minden ilyen megoszlás nem fagy be végleg, csak a legnagyobb elutasítottságból nehezen lesz vmi nagy gyűjtő néppárt, aki magába integrál széles körbőn embereket.
dawyd728
Az alapprobléma a 60-40%-os eltolódás. Ez túl sok, de ezt akár simán a nemzetközi folyamatokból is le lehet vezetni, ehhez még hazai okok sem kellenek. A jövőre nézve pedig szinte mindent el tudok képzelni. Akár azt is, hogy a Jobbik kiköt mint baloldali néppárt. Ha a Fidesz neoliberális ifjúsági szervezetből képes volt nemzeti-konzervatív néppártá válni, akkor miért is ne történhetne meg fordítva? Legfeljebb kilépnek tőlük is sorban a Torockai-k, ahogy a Fideszt elhagyták a Fodor Gáborok.
Egy ilyen balra tolódással a Jobbik egy olyan "baloldali" párt lehetne, amelyiknek a múlja miatt a nemzeti elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen. Pont úgy, ahogy a Fidesz esetén az EU elkötelezettség volt megkérdőjelezhetetlen, ezért ma sem fél a szavazójuk attól, hogy Bécsnek búcsút inthetünk.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond
“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
ugyan már, Gyurcsány sem pártelnökként kezdte. simán lehet olyan valaki közel a tűzhöz a Momentumban is, aki esetleg kompatibilisebb a vidéki rétegek számára.A Momentum ebben az állapotában egy generációs párt, nem több. Ezzel a politikai arculattal lehetnek egy szín a palettán, de komoly szerepük nem lehet.
a másik, hogy nem buktak meg - no igen, egy év létezés után nem lehet bukni, de az első pár év eleve a bázis kiépítéséről szól, és talán ők nemcsak megszerezni tudják a szavazóikat (és remélhetően minél több fiatalt), hanem megtartani is. és ha tudnak értelmes koncepciókat alkotni, hiteles hangokat (szakembereket) beemelni a programcsinálásba, ÉS valahogy nyilvánossághoz jutni, akkor ESETLEG lehetnek ők egy új kezdet.
slowmotion
Ki lehet ebből lépni, a Fidesz is így kezdte és a Jobbik is a legelején. Meglátjuk, hogy ki tudnak-e lépni. De abban biztos vagyok, hogy ha igen, akkor az csak úgy fog menni, hogy alkut kell kötniük más társadalmi csoportokkal is a fiatalokon kívül. Namost az a kérdés, hogy a jelenlegi Momentum választók vajon ezt hogy fogják megélni? 😊 Mert ilyen alkuk után a párt markánsan meg fog változni. Nem lesz többé jópofa laza facebookra rap videókat feltöltő fiatalok pártja, hanem lesz egy szocdem párt. Vagy liberális párt. Akkor hogy fog vajon tetszeni? 😊
“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
dawyd728
3 850
Én ezt abszolút elfogadom, h el kell engedni ki miatt lett 2/3-a, de ha felmegyek az indexre vagy a 444-re és máson ma még nem is próbálkoztam, ott minden 4. hír arról szól az LMP így, az LMP úgy. Egy kis Momentum és egy kis MKKP is közbeiktatva. A népek meg zabálják két pofára. Ettől szaladt fel bennem a pumpa. Le is írtam, Mellár javára is lehetett volna visszalépés, nem tették meg. Szóval az ő portájukon is van söprögetni való.Nem kell magadra venni, de én tényleg azt láttam hogy folyamatosan a baloldalt fikázzák. De amíg nem a pártok programját nézzük, hanem hogy XY mennyire népszerű, addig itt az égvilágon semmi változás nem lesz. Az elvet támadd ne az embert. Karácsony volt az egyetlen, aki szakértőket gyűjtött maga köré, és ennek látszott az eredménye, mert a miniszterelnöki-vitán felkészültebb volt mint a többiek, akik elméleti síkon tudtak szép dolgokat mondani, gyakorlatban viszont nem. Egyedül az MSZP-PM állított össze árnyékkormányt. Az hogy ez a tény kb sekit nem érdekel, amiatt szerintem nemcsak nekik kell szégyenkezni, hanem a választóknak is. A politikának ilyen konkrétumokról kell szólnia, nem személyeskedésről ,meg azt nézegetni hogy kinek mennyi stiklije van. Egyébként kizártak egy lmp tagot mert kiderült hogy a fidesz nekik gyűjtött ajánlószelvényt. A jobbikot egy kiugrott fideszes oligarcha finanszírozza, és ehhez képest az MSZP a báb? De nem ez a lényeg szerintem. Ezen a fórumon lehet értelmes diskurzust folytatni. Inkább az a fontos, hogy ki mit gondol arról hogy, egy igazságos, progresszív állam hogy néz ki, Adórendszer, szociális háló, egészségügy stb. Vagy ötletelhetnénk arról hogy miként lehetne a vidéki szavazókat megnyerni. Én pesti vagyok, sajnos nem tudok egy borsodi fejével gondolkodni, de szívesen látnám ott élő fórumózók véleményét is. Engedjük el hogy ki miatt lett két-harmad, akkor se járunk jól ha "csak" abszolút többséggel nyer a fidesz.Ez jó. Furcsa körökben mozgolódhatsz, ha ilyenekkel találkozol. Nem a baloldal felé árad a düh. Az LMP pl bizonyos kérdésekben baloldalibb a baloldali pártoknál. Egyszerűen MSZP mint brand le van járatva. A szavazókorú lakosság 58%-a nem szavazna rájuk. DK meg csinálhat bármit, ha Gyurcsány szektából áll a szavazóközönség és Gyurcsány fújja a passzátszelet. Tőlem máshogy is megfogalmazhatjuk a lejárt szavatosságú pártokat, nem ragaszkodom a 20. századi kifejezéshez. Plusz vajon miért emelte fel a Fidesz az MSZP-t, ha nincsenek a mai napig beépített embereik, akik nap-nap után járatják le a pártjukat. Tavaly volt egy beszélgetés atv egyenes beszédben, ahol egy mszp-s agysebész vmi kinyomtatott papírt lobogtatva próbálta talán a Jobbikot, de biztos egy másik ellenzéki pártot vmivel bemocskolni. Egy netről letöltött trollkodás volt, amit elhitt és bevitte Rónai Egonhoz, h hát tessék megnézni milyen alávalók stbstb. Jelentéktelen faszi, olyan 60 körüli. Már a nevére sem emlékszem, de aki ilyen hülye, h nem veszi észre mi a valódi és mi a meghackelt kép, és senkinél nem ellenőrizteti le, majd úgy megy be tv-be észt osztani, attól az embertől párttól semmi, de semmit nem várok. Buta. Nincs jobb szó rá. Pár órán belül kiderült, csak rágalom és többet ártott a pártjának, mint használt volna. Lehet vannak értelmes arcok is, de a hátország rohad. Vagy legalábbis amit én látok belőle az biztos.5. A magát demokratikus, baloldali, liberális ellenzékinek mondók között rengeteg a fasisztoid hajlamú! Gyakran hallom a liberálfasiszta kifejezést. Én ezt nem szeretem, de azt hiszem tudom mire/kire gondolnak azok, akik használják. Valami ilyet minden korábbi tapasztalásnál erősebben érzékelek most. Az, h hetek óta zajlik egy lejárató kampány az LMP-vel szemben, h ők a gátja mindennek, azt már csak-csak megszoktam (persze alaptalanul), de amit az MKKP kap, attól egyenesen kifordul a gyomrom. Ez a suttogó propaganda nagyon káros. Az emberek agyát lúgozza ki és totálisan elfelejtenek gondolkodni, de még a számoknak sem hisznek, amikor érvelni próbálok nekik.Az elmúlt hónapokban számos alkalommal beszéltem lmp szimpatizánsokkal (netes fórumokon), többségük felől mélységes gyűlőlet áradt a baloldal felé. Ez 21. századi? Komolyan mondom, az lmp jobban utálja a baloldalt mint a fideszt. Olyan kommenteket láttam lmp szimpatizánstól hogy Kunhalmi Ágnest magáévá tenné, majd eltaposná mint egy férget. Hát ez rendkívül demokratikus.. Botka felajánlotta a közös listát, erre is mocskolódás volt a reakció. Az lmp, jobbik, momentum semmiben sem tekinthető modern pártnak, csak rizsázni tudnak. Nekem abból van elegem hogy a baloldal-gyűlölő nem fideszesek toposzokba és dogmákba kapaszkodnak. Ilyenekbe hogy kádári, meg huszadik századi. Karácsony ódivatú? Kunhalmi hol volt tízéve? Harangozó Tamás, Töth Bertalan? Náluk is zajlik egy generációváltás, csak lassan. Semmivel sem kevésbé modern párt mint a többi. Nem azt mondom hogy tökéletesek, de az a gyűlölet ami minden oldalról feléjük irányul, az irracionális. és ijesztően hasonlít a migránsozásra. Mindenki az ellenzéki pártoktól várja hogy váltsák le magukat. Nem. Az ellenzéki szavazók váltsák le magukat. Mindenhol csak sárdobálást, személyeskedést látni/hallani. Itt se arról megy a vita, hogy kinek a programja értelmesebb, vagy hogy kinek mi a preferenciája, hanem elvtelen gyűlölködés. Ennek vessünk véget-
Csak egy kérdésem lenne azokhoz, akik az LMP-t tartják felelősnek a 2/3-ért mert x körzetben miattuk nem nyert a baloldal. Biztos ők voltak a hunyók? Annak ellenére is, h több listás szavazatot kaptak, mint a DK, de kevesebb mandátumuk lesz a parlamentben!!! Vagy nem a többi párt nem engedett a „21-ből”? Mondjuk 1-2 helyet feladtak volna azok közül, ahol valóban a „demokratikus ellenzéki” jelölt számított esélyesnek, és a belvárost leszámítva nem olyan körzeteket, ahol amúgy sem volt esélye a DK-MSZP konglomerátumnak? Listán 18%-ot szerzett a DK+MSZP-P. Míg az LMP 7%-ot. Ha nem lett volna ellenük ez az óriási lejárató kampány, akkor tegyük fel 1-1,5%-al többet szereznek. Szerintem ez nem túlzó kijelentés. Családomban is van pár, aki „megbüntette” az LMP-t. Míg a DK+MSZP-P annyival kevesebbet kapott volna valahol 15-16% körül. Az Együtt&Momentum párostól ellopott szavazók (később beszélek róluk is) tegyük fel kb azonos arányban szóródtak a 20. századi baloldali pártok és az LMP között. Ez alapján kb 2x nagyobb támogatottsága lehetett a triumvirátusnak, mint az LMP-nek. Mégis ez a trió úgy osztotta az egyéni helyeket egymás között, h 11 egyéni mandátumuk lett, míg 1 az LMP-nek. Kérdem én, ha csak kicsit konstruktívabbak lettek volna és mondjuk ebből a 11 könnyen nyerhető körzetből két helyen lemondtak volna, amire az LMP országosan is több tucat helyen mondott volna le az ő javukra, lehet ma ott lennék, h a kecske is jól lakott volna és a káposzta is megmaradt volna. Win-win szitu lehetett volna. Ezzel az egész gondolatmenettel oda akarok kilyukadni, h nem csak az LMP sáros az egészben. Nekik is van felelősségük. Mellár körzetében miért nem léptek vissza? Ha már ők is belementek ebbe a taktikai szavazásos/visszaléptetős utcába, de akkor sem érzem, h a legnagyobb felelősség az övék. Az szemen szedett hazugság, amit a magyar véleményformáló elit jelentős része akar sulykolni, h az LMP kezében van a fekete péter. Valójában a DK-MSZP-P szemet kiszúró, aljas összefogás/koordinációs ajánlatainak hála nem lett semmi. Ha vki inkább okolható a 2/3-ért, azok ők, akik eljátszották a mi nagyon össze akarunk fogni, de a hálátlan LMP.. Egyszerűen fél nap után sem veszik észre az emberek, h a valós társadalmi támogatottságukhoz képes felülreprezentáltak lettek a 20. századi baloldali pártok mandátumszámai. Ők az igazi nyertesei ennek a választásnak. 49%-al 2/3-ot szerezni nem olyan ördögtől való. Teljesen arányos rendszerben persze nem. Számos más választási rendszerben van ilyenre példa. Ellenben kevesebb, mint 1 millió szavazóval (18%) 29 mandátumot (14,5% a parlamentben) szerezni egy aránytalan rendszerben az művészet és ezt tetejében úgy teszik, h a nagyközönség számára ők az erkölcsi győztesek. Míg a jobbik 100e-el több szavazóval csak 26-ot szerzett. Vagy a kb 940e DK+MSZP-P listás bázishoz képest 40%-nyi LMP listás szavazatszám (365e) végül a trió 29-éhez mérten 27%-nyi mandátumot (8) értek csak el. Ebben már benne van a lejáratódás okozta LMP-s visszaesésből számított gyengébb eredmény, ami arányaiban még így is bőven igazságtalan az ő eredményük a posztkomcsikéhoz képest.
dawyd728
Baba Yaga
Amúgy meg nem elvtelen gyűlölködés a részemről, kireszavazz.hu nálam magasan a Momentum&LMP kettőst hozta ki szinte holtversenyben a legelsőnek (71%). 15%-al a lejáratódott baloldali pártok előtt. Szóval jelen esetben ez nem gyűlölködés a részemről.
dawyd728
Baba Yaga
több mint 6 éve
Érzésre jön. Biztos, hogy nem a jó százalékot írtam le, és ez nem is egy mérhető dolog, de véleményem szerint sajnos ez így néz ki. Ha naiv lennék azt mondanám, csak a fele kezelhetetlen. Nem ezek a tapasztalatok. (Pedig én aztán nem ítélek el valakit azért, mert dagadt, zsidó, meleg, fekete, fehér. Egész értelmes kereszténynek vallom magamat. Hozzátéve, hogy mindezen "kasztokból" van elítélendő és földbe való "ember", és hiszek abban, hogy úgy jó, vagy éppen rossz, de teljes egy ország, ha azt a saját kultúrája lepi el elsöprő többségben minimális kisebbségi kiegészítéssel. De ez nagyon nem ide most!!!)Na ez a szélvihar volt az, hogy hadd jöjjön be az integrálódásra 90%-ban nem képes embertömeg, teljesen más kultúrával stb. stb. Tudjátok a többit. Ha ez nem történik meg, és nincsenek a német rémhírek, a Svédeknél csak úgy bejött 5000 ember, akiről senki nem tud, és a lista hosszú, akkor szerintetek mikor talált volna a Fidesz még egy ekkora aduászt, mint a bevándorlás téma? Ha az EU tökéletesen kezeli ezt a modern kori nagyon nagy problémát (úgy, ahogy egyébként Magyarország, nyilván eltekintve ettől a túlhúzott mocskolódástól, ami itt ment már a végén) akkor ezzel bizony nem sok szavazót tudott volna magához csábítani a narancsos brigád. Hiszen nem lettek volna negatív hírek, amiket meg lehet ülni. 😊Az a baj, hogy automatikusan csúsztatsz.
De jóval inkább bele kéne mennem, hogy komoly dolgokba bele tudjak szólni.
kristóf17
Miből és honnan jön a 90%-ban integrálódni képtelen tömeg?
Valóban más a kultúra, valóban nehezen kezelhető, de nem az a cél, hogy ezek az emberek örökre itt maradjanak.
A kormányzati média azt hallgatja el, hogy mennyi menekült él a török és a többi táborban, mennyit küldenek vissza, stb. stb.
Az EU valóban elcseszte a helyzet kezelését, de a megoldás nem az, hogy folyamatosan farkast kiáltunk, hanem ha már van, akkor megpróbáljuk minél gyorsabban és minél hatékonyabban kezelni az egészet.
Hidd el, hogyha a kormány máshogy állt volna a dologhoz, az emberek is máshogy fogadták volna az egészet. De mivel folyamatos uszítás megy, így ezt nem lehet....
Solymi
Valóban nem ez a megoldás, de ha azt nézik, hogy a következő (tegnapi) választásokon sikeresen szerepeljenek akkor viszont ez volt a jó terv. Bejött? Jobban, mint a legtöbben számítottunk rá. Tökéletes taktika. És ezt arra vezettem vissza, hogyha az EU nem ilyen agyatlanul cselekedik éveken keresztül, aminek azóta issza a levét pár ország, akkor itt nincs meg ez a támadási felület a kormánynak. Ettől még lehetnénk okosak, hogy nem adunk nekik 2/3-od, de úgy tűnik nem voltunk.
Vagy, hát ugye valaki szerint ez így tökre rendben van, és nem baj ez a fölény, és én nem vagyok okos, hogy ezt nem látom. Én ezt is elfogadom. Várom a következményeket. Remélem a legjobbakat. 😊
Szerkesztette: kristóf17
több mint 6 éve
A kutatásban az szerepelt, h melyik az a párt akire biztosan nem szavazna. Több pártot is meg lehetett jelölni.Ez kőegyszerű matek
MSZP-DK 58% volt, a Jobbik kb 51-52 %, a Fidesz k 43-44%
dawyd728
Fidesz nem szavaz balra/Jobbikra, bal+Jobbik nem szavaz Fideszre... ezen felül mondjuk az MSZP-t elveti még a Jobbik fele/háromnegyede is., meg ugyanúgy fordítva - és pontosan ezeket a számokat kapod.
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 6 éve
dawyd728
3 850
A kutatásban az szerepelt, h melyik az a párt akire biztosan nem szavazna. Több pártot is meg lehetett jelölni.Gondolom ebben Jobbik is benne van..Én azt nem értem, hogy szerintetek hogy fog ez az egész kiürítés működni... illetve ha működik is, mivel leszünk beljebb. Mert nem leszünk.. megint mindenki városi/taktikai szemmel próbálja megoldani a problémát kialakítani a 2022-es választási stratégiát (összeolvasztani a pártokat, stb)58%
Már elnézést, de nem ez a fő gond.
Az a gond hogy (talán?) Horn Gyula óta, Gyurcsány az a baloldali politikus, aki egyedül/legjobban meg tudja vagy tudta szólítani a vidékieket/a vidéki "lelket". Igen, megosztó és 40% utálja, és soha nem szavazna rá.. de szerintem még ma is ő az egyetlen/az akinek ez a legjobban menne.
Neki lenne a legnagyobb az approve ratingje is, hogy ki az a baloldali poltikus akivel mondjuk "meginnál egy pofa sört a falusi búcsúba"... pont az ilyen kígyózások, meg sajátos beszédstílusa, meg az egyéb stikák miatt.
1 db hiteles, vidéki közegben jól működő politikus kellene. De se Karácsony, se Juhász nem ilyen, (az LMP meg aztán pláne nem, és ezért nem hiszek a Momentumban sem... persze lehetnek új SZDSZ vagy LMP, de ezzel nem oldjuk meg a vidéki problémát)
Igor
Amúgy bizisten a héten megkeresem, amelyik közvéleménykutatónál olvastam, h ne csak a levegőbe beszéljek.
dawyd728
Értem, h az 58 túl sok, de nem ez volt a lényeg.
Még ha más balos vezetőnek kisebb is az elutasítottsága, valószínűleg az elfogadottsága sem elég nagy... ergo lehet h a baloldalon is polarizálóbb embert kell találni (Orbán riválisát), nem Orbán ellentétét. Ilyesmire akartam kilyukadni, bár még mindig nem teljesen pontos a megfogalmazás.. de kb. érted szerintem.
Igor
MSZP-DK 58% volt, a Jobbik kb 51-52 %, a Fidesz k 43-44% és a lista alján az LMP volt 37%-al, erre viszont esküdni mernék.
Ez a hihetetlen. A két magát legnagyobb ellenzéki erőnek hirdető Jobbik és MSZP(+DK) a társadalmilag leginkább elutasítottak. Persze a számok tavaly nyáriak és mint minden ilyen megoszlás nem fagy be végleg, csak a legnagyobb elutasítottságból nehezen lesz vmi nagy gyűjtő néppárt, aki magába integrál széles körbőn embereket.
több mint 6 éve
Mr.Breaker
1 903
Nézzük inkább a tegnapi nap pozitív oldalát, legalább ma az ország 2/3,azaz 2.5 millió ember boldogan kelt fel és ment munkába/iskolába. : )) Valamint az sem elhanyagolható tény,hogy itt Kelet-Közép-Európa szívében mennyire dübörög a demokrácia.A rendszerváltást követő bő 30 év alatt soha ennyi párt és jelölt nem indult a választásokon és a szavazatra jogosultak majd 70% élt is jogával.
Diktatúra,illiberális demokrácia na persze. 😉
több mint 6 éve
Egy videóban, amit megpróbálok belinkelni, azt kérdezik a járókelőktől, hogy mit szólnak ahhoz, hogy az EU 2019-től az EU-ban és így hazánkban is kötelezővé teszi az arab számok használatát. Hát vannak benne érdekes arcok és válaszok...Én sem szeretném, ha bevezetnék. Te sem. Én már szoptam meg ezt nagyon 😊, nem vettem észre hogy arab szám (amire Te gondolsz) helyett arab számmal van írva valami. 5-öst és nullát pl rohadtul össze lehet keverni, és egy 4-est vagy 8-ast valószínű nem ismernél fel. Hindu-arab számírásból leszármaztatott számjegyekről beszélünk. Amit Te gondolsz arab számnak (és annak neveznek sokan) az a nyugat-arab (elsősorban cordobai kalifátus közvetítésével) meghonosodott európai szám. Az eredetivel szinte megegyezőt (kelet arab) használnak az arabok. Tehát a videóban látott történész lány lehet, hogy tök satu és sötét, vagy simán ahogy elmondta történészként ő másképpen látja ezt.
www.facebook.com/attila.illes.336/videos/779980418865436/?hc_ref=ART9qDXHPvdI8GW3T4VgchkTgNDJfnj-4o4Cz44wAJosslH8zwYM60kPerKrk2DfMc0&fref=nf
Bruce
Ez egy ugyanolyan fasz propaganda videó volt csak ellenzéki oldalról mint amit a fidesz szokott hozni. Magyarország 20-25% minimum funkcionális analfabéta ezt tudjuk, ilyen videók nélkül is, és annak a idején a pirézes story ezt a poént már lelőtte. Lehet intellektuális felsőbbrendűségünk tudatában tetszelegni és ironizálni .Ha az intelligens ellenzékünk nem ezzel foglakozott volna, hogy bemutassa mennyire unintelligens az ország, hanem ezeket az unintelligenseket megszólítani igyekezett volna, lehet nem lenne 2/3.
Szerkesztette: diverdoc
"First down az, amikor átviszik a sárga vonalon a labdát" P.P
több mint 6 éve
dawyd728
3 850
Már ne haragudj, h belepofázok, de te is csúsztatsz. Olaszországban nemrég kapott összesen 70% körül Berlusconi&Északi Liga koalíciója + az 5 csillagos mozgalom. Ezek lehet hangerőben, mondanivalóban nem olyan radikálisak, mint OV, de migráció ellenesek mind. 70%! Ha azt veszem FIdesz&Jobbik itt is kiadja. Plusz megint más vmilyen folyamat ellen helyben és távolról hőzöngeni. Olaszországban egy ilyen kampánnyal azt érnék el, h emberek lincselnének embereket az utcán. Megoldáshoz pont nem vinne közelebb.Na ez a szélvihar volt az, hogy hadd jöjjön be az integrálódásra 90%-ban nem képes embertömeg, teljesen más kultúrával stb. stb. Tudjátok a többit. Ha ez nem történik meg, és nincsenek a német rémhírek, a Svédeknél csak úgy bejött 5000 ember, akiről senki nem tud, és a lista hosszú, akkor szerintetek mikor talált volna a Fidesz még egy ekkora aduászt, mint a bevándorlás téma? Ha az EU tökéletesen kezeli ezt a modern kori nagyon nagy problémát (úgy, ahogy egyébként Magyarország, nyilván eltekintve ettől a túlhúzott mocskolódástól, ami itt ment már a végén) akkor ezzel bizony nem sok szavazót tudott volna magához csábítani a narancsos brigád. Hiszen nem lettek volna negatív hírek, amiket meg lehet ülni. 😊Az a baj, hogy automatikusan csúsztatsz.
De jóval inkább bele kéne mennem, hogy komoly dolgokba bele tudjak szólni.
kristóf17
Miből és honnan jön a 90%-ban integrálódni képtelen tömeg?
Valóban más a kultúra, valóban nehezen kezelhető, de nem az a cél, hogy ezek az emberek örökre itt maradjanak.
A kormányzati média azt hallgatja el, hogy mennyi menekült él a török és a többi táborban, mennyit küldenek vissza, stb. stb.
Az EU valóban elcseszte a helyzet kezelését, de a megoldás nem az, hogy folyamatosan farkast kiáltunk, hanem ha már van, akkor megpróbáljuk minél gyorsabban és minél hatékonyabban kezelni az egészet.
Hidd el, hogyha a kormány máshogy állt volna a dologhoz, az emberek is máshogy fogadták volna az egészet. De mivel folyamatos uszítás megy, így ezt nem lehet.
Hogy van az, hogy Európa nem lázong, forrong, Olaszország nem anyázik a rengeteg menekült miatt? Pedig hozzájuk, rajtuk keresztül sokkal de sokkal több érkezett az elmúlt tizenévben.
De persze az út csak a mi szent országunkon keresztül vezet és iszonytató erőfeszítésekkel tartjuk a kerítésen kívül a milliónyi migráns hordát. Katonáink testükkel tömik be a kerítésen tátongó lyukakat.
Ja igen, mindenki szegény és semmire nincs píz, de a stadionok meg épülnek, ezzel is munkát adva a szegíny emböröknek. Már amelyik itthon dolgozik és nem az EU-ban ofkorsz. Aztán hazajön migráncsozni egyet hétvégére és utána megy vissza.
Solymi
több mint 6 éve
Gondolom ebben Jobbik is benne van..Én azt nem értem, hogy szerintetek hogy fog ez az egész kiürítés működni... illetve ha működik is, mivel leszünk beljebb. Mert nem leszünk.. megint mindenki városi/taktikai szemmel próbálja megoldani a problémát kialakítani a 2022-es választási stratégiát (összeolvasztani a pártokat, stb)58%
Már elnézést, de nem ez a fő gond.
Az a gond hogy (talán?) Horn Gyula óta, Gyurcsány az a baloldali politikus, aki egyedül/legjobban meg tudja vagy tudta szólítani a vidékieket/a vidéki "lelket". Igen, megosztó és 40% utálja, és soha nem szavazna rá.. de szerintem még ma is ő az egyetlen/az akinek ez a legjobban menne.
Neki lenne a legnagyobb az approve ratingje is, hogy ki az a baloldali poltikus akivel mondjuk "meginnál egy pofa sört a falusi búcsúba"... pont az ilyen kígyózások, meg sajátos beszédstílusa, meg az egyéb stikák miatt.
1 db hiteles, vidéki közegben jól működő politikus kellene. De se Karácsony, se Juhász nem ilyen, (az LMP meg aztán pláne nem, és ezért nem hiszek a Momentumban sem... persze lehetnek új SZDSZ vagy LMP, de ezzel nem oldjuk meg a vidéki problémát)
Igor
Amúgy bizisten a héten megkeresem, amelyik közvéleménykutatónál olvastam, h ne csak a levegőbe beszéljek.
dawyd728
Értem, h az 58 túl sok, de nem ez volt a lényeg.
Még ha más balos vezetőnek kisebb is az elutasítottsága, valószínűleg az elfogadottsága sem elég nagy... ergo lehet h a baloldalon is polarizálóbb embert kell találni (Orbán riválisát), nem Orbán ellentétét. Ilyesmire akartam kilyukadni, bár még mindig nem teljesen pontos a megfogalmazás.. de kb. érted szerintem.
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 6 éve
Baba Yaga
832
Nem kell magadra venni, de én tényleg azt láttam hogy folyamatosan a baloldalt fikázzák. De amíg nem a pártok programját nézzük, hanem hogy XY mennyire népszerű, addig itt az égvilágon semmi változás nem lesz. Az elvet támadd ne az embert. Karácsony volt az egyetlen, aki szakértőket gyűjtött maga köré, és ennek látszott az eredménye, mert a miniszterelnöki-vitán felkészültebb volt mint a többiek, akik elméleti síkon tudtak szép dolgokat mondani, gyakorlatban viszont nem. Egyedül az MSZP-PM állított össze árnyékkormányt. Az hogy ez a tény kb sekit nem érdekel, amiatt szerintem nemcsak nekik kell szégyenkezni, hanem a választóknak is. A politikának ilyen konkrétumokról kell szólnia, nem személyeskedésről ,meg azt nézegetni hogy kinek mennyi stiklije van. Egyébként kizártak egy lmp tagot mert kiderült hogy a fidesz nekik gyűjtött ajánlószelvényt. A jobbikot egy kiugrott fideszes oligarcha finanszírozza, és ehhez képest az MSZP a báb? De nem ez a lényeg szerintem. Ezen a fórumon lehet értelmes diskurzust folytatni. Inkább az a fontos, hogy ki mit gondol arról hogy, egy igazságos, progresszív állam hogy néz ki, Adórendszer, szociális háló, egészségügy stb. Vagy ötletelhetnénk arról hogy miként lehetne a vidéki szavazókat megnyerni. Én pesti vagyok, sajnos nem tudok egy borsodi fejével gondolkodni, de szívesen látnám ott élő fórumózók véleményét is. Engedjük el hogy ki miatt lett két-harmad, akkor se járunk jól ha "csak" abszolút többséggel nyer a fidesz.Ez jó. Furcsa körökben mozgolódhatsz, ha ilyenekkel találkozol. Nem a baloldal felé árad a düh. Az LMP pl bizonyos kérdésekben baloldalibb a baloldali pártoknál. Egyszerűen MSZP mint brand le van járatva. A szavazókorú lakosság 58%-a nem szavazna rájuk. DK meg csinálhat bármit, ha Gyurcsány szektából áll a szavazóközönség és Gyurcsány fújja a passzátszelet. Tőlem máshogy is megfogalmazhatjuk a lejárt szavatosságú pártokat, nem ragaszkodom a 20. századi kifejezéshez. Plusz vajon miért emelte fel a Fidesz az MSZP-t, ha nincsenek a mai napig beépített embereik, akik nap-nap után járatják le a pártjukat. Tavaly volt egy beszélgetés atv egyenes beszédben, ahol egy mszp-s agysebész vmi kinyomtatott papírt lobogtatva próbálta talán a Jobbikot, de biztos egy másik ellenzéki pártot vmivel bemocskolni. Egy netről letöltött trollkodás volt, amit elhitt és bevitte Rónai Egonhoz, h hát tessék megnézni milyen alávalók stbstb. Jelentéktelen faszi, olyan 60 körüli. Már a nevére sem emlékszem, de aki ilyen hülye, h nem veszi észre mi a valódi és mi a meghackelt kép, és senkinél nem ellenőrizteti le, majd úgy megy be tv-be észt osztani, attól az embertől párttól semmi, de semmit nem várok. Buta. Nincs jobb szó rá. Pár órán belül kiderült, csak rágalom és többet ártott a pártjának, mint használt volna. Lehet vannak értelmes arcok is, de a hátország rohad. Vagy legalábbis amit én látok belőle az biztos.5. A magát demokratikus, baloldali, liberális ellenzékinek mondók között rengeteg a fasisztoid hajlamú! Gyakran hallom a liberálfasiszta kifejezést. Én ezt nem szeretem, de azt hiszem tudom mire/kire gondolnak azok, akik használják. Valami ilyet minden korábbi tapasztalásnál erősebben érzékelek most. Az, h hetek óta zajlik egy lejárató kampány az LMP-vel szemben, h ők a gátja mindennek, azt már csak-csak megszoktam (persze alaptalanul), de amit az MKKP kap, attól egyenesen kifordul a gyomrom. Ez a suttogó propaganda nagyon káros. Az emberek agyát lúgozza ki és totálisan elfelejtenek gondolkodni, de még a számoknak sem hisznek, amikor érvelni próbálok nekik.Az elmúlt hónapokban számos alkalommal beszéltem lmp szimpatizánsokkal (netes fórumokon), többségük felől mélységes gyűlőlet áradt a baloldal felé. Ez 21. századi? Komolyan mondom, az lmp jobban utálja a baloldalt mint a fideszt. Olyan kommenteket láttam lmp szimpatizánstól hogy Kunhalmi Ágnest magáévá tenné, majd eltaposná mint egy férget. Hát ez rendkívül demokratikus.. Botka felajánlotta a közös listát, erre is mocskolódás volt a reakció. Az lmp, jobbik, momentum semmiben sem tekinthető modern pártnak, csak rizsázni tudnak. Nekem abból van elegem hogy a baloldal-gyűlölő nem fideszesek toposzokba és dogmákba kapaszkodnak. Ilyenekbe hogy kádári, meg huszadik századi. Karácsony ódivatú? Kunhalmi hol volt tízéve? Harangozó Tamás, Töth Bertalan? Náluk is zajlik egy generációváltás, csak lassan. Semmivel sem kevésbé modern párt mint a többi. Nem azt mondom hogy tökéletesek, de az a gyűlölet ami minden oldalról feléjük irányul, az irracionális. és ijesztően hasonlít a migránsozásra. Mindenki az ellenzéki pártoktól várja hogy váltsák le magukat. Nem. Az ellenzéki szavazók váltsák le magukat. Mindenhol csak sárdobálást, személyeskedést látni/hallani. Itt se arról megy a vita, hogy kinek a programja értelmesebb, vagy hogy kinek mi a preferenciája, hanem elvtelen gyűlölködés. Ennek vessünk véget-
Csak egy kérdésem lenne azokhoz, akik az LMP-t tartják felelősnek a 2/3-ért mert x körzetben miattuk nem nyert a baloldal. Biztos ők voltak a hunyók? Annak ellenére is, h több listás szavazatot kaptak, mint a DK, de kevesebb mandátumuk lesz a parlamentben!!! Vagy nem a többi párt nem engedett a „21-ből”? Mondjuk 1-2 helyet feladtak volna azok közül, ahol valóban a „demokratikus ellenzéki” jelölt számított esélyesnek, és a belvárost leszámítva nem olyan körzeteket, ahol amúgy sem volt esélye a DK-MSZP konglomerátumnak? Listán 18%-ot szerzett a DK+MSZP-P. Míg az LMP 7%-ot. Ha nem lett volna ellenük ez az óriási lejárató kampány, akkor tegyük fel 1-1,5%-al többet szereznek. Szerintem ez nem túlzó kijelentés. Családomban is van pár, aki „megbüntette” az LMP-t. Míg a DK+MSZP-P annyival kevesebbet kapott volna valahol 15-16% körül. Az Együtt&Momentum párostól ellopott szavazók (később beszélek róluk is) tegyük fel kb azonos arányban szóródtak a 20. századi baloldali pártok és az LMP között. Ez alapján kb 2x nagyobb támogatottsága lehetett a triumvirátusnak, mint az LMP-nek. Mégis ez a trió úgy osztotta az egyéni helyeket egymás között, h 11 egyéni mandátumuk lett, míg 1 az LMP-nek. Kérdem én, ha csak kicsit konstruktívabbak lettek volna és mondjuk ebből a 11 könnyen nyerhető körzetből két helyen lemondtak volna, amire az LMP országosan is több tucat helyen mondott volna le az ő javukra, lehet ma ott lennék, h a kecske is jól lakott volna és a káposzta is megmaradt volna. Win-win szitu lehetett volna. Ezzel az egész gondolatmenettel oda akarok kilyukadni, h nem csak az LMP sáros az egészben. Nekik is van felelősségük. Mellár körzetében miért nem léptek vissza? Ha már ők is belementek ebbe a taktikai szavazásos/visszaléptetős utcába, de akkor sem érzem, h a legnagyobb felelősség az övék. Az szemen szedett hazugság, amit a magyar véleményformáló elit jelentős része akar sulykolni, h az LMP kezében van a fekete péter. Valójában a DK-MSZP-P szemet kiszúró, aljas összefogás/koordinációs ajánlatainak hála nem lett semmi. Ha vki inkább okolható a 2/3-ért, azok ők, akik eljátszották a mi nagyon össze akarunk fogni, de a hálátlan LMP.. Egyszerűen fél nap után sem veszik észre az emberek, h a valós társadalmi támogatottságukhoz képes felülreprezentáltak lettek a 20. századi baloldali pártok mandátumszámai. Ők az igazi nyertesei ennek a választásnak. 49%-al 2/3-ot szerezni nem olyan ördögtől való. Teljesen arányos rendszerben persze nem. Számos más választási rendszerben van ilyenre példa. Ellenben kevesebb, mint 1 millió szavazóval (18%) 29 mandátumot (14,5% a parlamentben) szerezni egy aránytalan rendszerben az művészet és ezt tetejében úgy teszik, h a nagyközönség számára ők az erkölcsi győztesek. Míg a jobbik 100e-el több szavazóval csak 26-ot szerzett. Vagy a kb 940e DK+MSZP-P listás bázishoz képest 40%-nyi LMP listás szavazatszám (365e) végül a trió 29-éhez mérten 27%-nyi mandátumot (8) értek csak el. Ebben már benne van a lejáratódás okozta LMP-s visszaesésből számított gyengébb eredmény, ami arányaiban még így is bőven igazságtalan az ő eredményük a posztkomcsikéhoz képest.
dawyd728
Baba Yaga
Amúgy meg nem elvtelen gyűlölködés a részemről, kireszavazz.hu nálam magasan a Momentum&LMP kettőst hozta ki szinte holtversenyben a legelsőnek (71%). 15%-al a lejáratódott baloldali pártok előtt. Szóval jelen esetben ez nem gyűlölködés a részemről.
dawyd728
több mint 6 éve
Ez jó. Furcsa körökben mozgolódhatsz, ha ilyenekkel találkozol. Nem a baloldal felé árad a düh. Az LMP pl bizonyos kérdésekben baloldalibb a baloldali pártoknál. Egyszerűen MSZP mint brand le van járatva. A szavazókorú lakosság 58%-a nem szavazna rájuk. DK meg csinálhat bármit, ha Gyurcsány szektából áll a szavazóközönség és Gyurcsány fújja a passzátszelet. Tőlem máshogy is megfogalmazhatjuk a lejárt szavatosságú pártokat, nem ragaszkodom a 20. századi kifejezéshez. Plusz vajon miért emelte fel a Fidesz az MSZP-t, ha nincsenek a mai napig beépített embereik, akik nap-nap után járatják le a pártjukat.dawyd728Ez status quo, nem egy kőbe vésett törvény, hogy így kell lennie 😊 Az események sorozata jelenleg itt tart, de nincs megírva, hogy akár holnap ne változhatna. Torgyán erősebb ember volt a saját pártjában annak idején, mint Gyurcsány, és úgy eltűnt mind a hajnali köd a felkelő napban. Gyurcsányt egyszer már kibaszta a saját pártja, így lett a DK. Nincs az megírva, hogy most ez a második is kibassza. Vagy az, hogy felszalámizza valamelyik másik párt. Most hajszál híján majdnem megtörtént. Bármikor bekövetkezhet.
A brandekkel kapcsolatban meg felmerült már az a lehetséges verzió, hogy nem a baloldali pártok vannak lejáratva mint brandek, hanem a balolrali retorika nem trendi? Húzd ki a korrupciót. Mivel kampányolhatna a baloldal hitelesen? Csak és kizárólag baloldali témákkal, különben nem hiteles. Ezek szociális ellátás, leszakadó rétegek megsegítése, integráció, tolerancia, migránsok beilleszkedésének segítése (!!!), szegregáció megszüntetése, valódi romapolitika, elérhető oktatás, satöbbi, satöbbi. Melyik témával lehet ezek közül ma kiállni egy pulpitusra, és elmondani úgy, hogy ne kapjál egy tojást a képedbe? Egyedül az EU integráció, mert a lakosság még mindig EU párti. Ezt tolják is. Az oktatás, egészségügy témáját is tolják. De egyelőre ez szellő a viharban. Vannak ilyen időszakok a történelemben, amikor X is ugyanolyan érték mint Y, de Y sikerrel képviselhető, X meg nem képviselhető sikerrel. Ez nem feltétlenül a pártok kudarca. (Ezzel nem azt mondom, hogy az MSZP pl. jó munkát végzett, távolról sem. Csak azt, hogy nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy a komplett baloldal hülye. Bezzeg a fidesz mennyire tudja hogy mit csinál. Van olyan, hogy egyik irányba fúj a szél, és az egyiket segíti, a másikat fullasztja. Ez most ilyen időszak.)
több mint 6 éve
Hogy van az, hogy Európa nem lázong, forrong, Olaszország nem anyázik a rengeteg menekült miatt? Pedig hozzájuk, rajtuk keresztül sokkal de sokkal több érkezett az elmúlt tizenévben.Azt, hogy mit olvasol és mi a valóság azért ott sem teljesen ugyanaz. A nyugati társadalom jóval elfogadóbb mint mi, hogy ez az előnyükre vagy a hátrányukra változik az idő eldönti. Mondjuk azt, hogy valaki itt a magyarok közül nem akarna sok migránst azt is el kell fogadni, jelen helyzetben szerencsére egy sem akar itt dekkolni 😀
Solymi