NFL eredménykövetés
- 8 aktív topik
RedZone week 16
18
8
19:00
New Orleans Saints - New York Jets
7
6
Cleveland Browns - Buffalo Bills
5
3
Miami Dolphins - Cincinnati Bengals
5
4
Dallas Cowboys - Los Angeles Chargers
4
3
Carolina Panthers - Tampa Bay Buccaneers
3
3
19:00, MAX4
New York Giants - Minnesota Vikings
2
2
Tennessee Titans - Kansas City Chiefs
2
2
Politika
65 feliratkozó
több mint 2 éve
Ötvenhatban népakarat? Mégcsak véletlenül se azért, mert a a komcsi miniszterelnök, és a hadsereg jelentős része átállt a kivágott szászlósok oldalára? Gyerekek. Remélem nem erre a részre ment az a sok like, különben mindgyá kötelező ötvenhatórát kell tartanunk. 😀Nem hibáztatom őket, egyszerűen megállapítom, mint tényt, hogy nincs olyan masszív tömeg az országban, amelyiknek tele van a hócipője Orbánékkal.Tudjátok ki kik nélkül nem lesz itt kormányváltás?Szavazókat is lehet hibáztatni persze. De nekem ez ilyen elefantcsonttorony megközelítés.
Szavazók.
Én jelenleg őket nem látom. A többi mese habbal.
Amadeus von Dollárbaloldal
Szavazókat meg kellene szólítani, nem pedig elvárni, hogy majd odaszavaznak.
Pl. A lengyel PSI is itt baszta el, későn témát italt / szólította meg a nem biztos szavazókat. Rá is baszott.
Toca
Ez egy olyan dolog, amit következetesen nem akar elfogadni az ellenzék, miszerint szavazók nélkül nem megy. Nem a propaganda, nem a választási rendszer, nem az alkotmány betonozza be Orbánt. Ezek segítik, persze. Orbán hatalma azért stabil, mert többen támogatják az országban, mint amennyien el akarják hajtani.
Ennek persze megvannak a maga szociológiai okai, amelyekkel tényleg ÉRDEMES lenne foglalkozni a pótcselekvések (brühühü a választási rendszer) helyett.
56-ban sem volt választási rendszer, nem volt jogállam, stb. Aztán egy este alatt ledőlt a Sztálin szobor. Akkor és ott volt népakarat. Most nincs.
Esetleg kérdezze meg valaki mondjuk a bajszosg*cit, hogy nem állna-e át? Mingyár megoldódna minden bajunk. 😀
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 2 éve
telex.hu/gazdasag/2023/10/20/a-magantokealap-vagyon-95-szazalek-ner-kotheto

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 2 éve
Tehát összegezve:Érezni vélem az iróniát, de a francba is, a negyedik kétharmad után mi mást lehet mondani?
Gyurcsány szr, az ellenzék inkompetens vagy kicsi, a lengyel minta használhatatlan.
A NER maga az ország, hívőkkel és Stockholm-szindrómásokkal belakva.
Szóljatok, ha valamit kihagytam.
Dzsokijuing
| Nehezen tudnám szalonképes módon leírni, milyen gondolataim támadtak, amikor tavaly egyéniben a VI. kerületben leszavaztam Oláh Lajosra. Egyedül abban bízom, hogy az EP-választáson mandátumot szerez, a Terézvárosban pedig jön helyette egy nála legalább árnyalatnyival vállalhatóbb figura. |
Szerkesztette: nagylaza, főpohárnok
több mint 2 éve
Tehát összegezve:Tökéletes TLDR verzió.
Gyurcsány szr, az ellenzék inkompetens vagy kicsi, a lengyel minta használhatatlan.
Dzsokijuing
Mondjuk a NER megfogalmazás nekem erős, szerintem nem minden ellenzéki a NER része, de az, hogy vagy nem tudják vagy nem értik vagy csak nem akarják azt csinálni , ami ahhoz kell hogy itt nem kormányváltás, de első körben csak a 2/3-ot megszüntetése sikerüljön az elég jól látszik.
több mint 2 éve
Tehát összegezve:Pontosan.
Dzsokijuing
Ennek kéne a kiindulási pontnak lennie, ha bárki bármi változást akar a politikumban, az országban.
Erre ma Magyarországon kb. az MKKP meg a Szikra alapoz, meg a nem direkt politikai szereplők közül mondjuk Gulyás Marci, meg néhány civil szervezet, akik vannak öten, tizen, és apró ügyek mentén tesznek fontos, de "csepp a tengerben" súlyú dolgokat.
Legalábbis akik eljutnak az én ismertségi küszöbömig.
Ha van más írd meg nyugodtan, megnézem szívesen.
több mint 2 éve
Tehát összegezve:Gyakorlatilag egy hazafias népfront 2.0 a történet.
Dzsokijuing
több mint 2 éve
Tehát összegezve:Azt kihagytad, hogy Brüsszel a hibás mindenért. Amúgy pontos.
Dzsokijuing
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 2 éve
Tehát összegezve:Gyurcsány szr, az ellenzék inkompetens vagy kicsi, a lengyel minta használhatatlan.
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
több mint 2 éve
Ellenzéki (nem fideszes) szavazóként kábé így vagyok az ellenzéki pártokkal is. Mintha nekem fontosabb lenne a kormányváltás, mint nekik.Mert ez így is van.
nagylaza, főpohárnok
Neked szar az, ami van, nekik nem.
Neked lehetne jobb másik (nemNER) rendszer, nekik nem.
Ha "megtisztulna", NER-telenedne az ellenzék, nekik rosszabb lenne, mert teljesen új emberek kerülnének pozícióba, másoknak lenne cselekvési potenciáljuk, nem nekik.
A NER nem a Fidesz, meg a KDNP, meg Orbán, Rogán, Pintér és a többiek, hanem az egész "brancs" (elit), Gyurcsány, Ungár, Molnár Zsolt, Karácsony, a DK, a Momentum, a Jobbik, a Mi Hazánk, meg a többi tudatos szarjankó és tudatlan balfasz együttesen.
több mint 2 éve
(...) egyszerűen megállapítom, mint tényt, hogy nincs olyan masszív tömeg az országban, amelyiknek tele van a hócipője Orbánékkal.Az ellenzéki pártoknak az lenne a dolguk, hogy ráébresszék a hülye választót - ha már magától nem jön rá -, mennyire tele van a hócipője, aztán pedig - szép politológiai kifejezéssel élve - "becsatornázzák" az elégedetlenséget. Ezt a részét igazán megtanulhatnák a Fidesztől.
Gondolom nem akarnak úgy járni, mint a 2013-14-es LMP, akiket kvázi kiátkozott az addig baráti sajtó, mivel az összefogás bomlasztásaként élték meg, hogy Schifferék nem állnak be az akkori csapatba.Az LMP mozgását én nem tudom követni.
Kampman
A lengyel mintából pont az derülhetne ki, hogy lehetne értelme külön listákkal és koordinált jelöltekkel megpróbálni egy választást. Ja, hogy elképzelhető, hogy kiderülne, hogy a "nem-Feri" ellenzéki lista jóval több szavazatot kaphatna, mint a "Feri lista", és szia "legerősebbnek hívott ellenzéki párt" az más kérdés.Hagyjuk már a "lengyel mintát"... Más választási rendszer, más viszonyok. Olvastam valahol (és ezzel értek egyet), hogy a lengyel ellenzék elsősorban azért tudott nyerni, mert volt egy olyan vezetője, aki mögé az ellenzéki pártok (a külön listán indulók is) fel tudtak sorakozni. Nemcsak ímmel-ámmal, hanem ténylegesen. Nem árulok el titkot: nálunk nincs ilyen ellenzéki vezető.
MC12
Az EP-választás legalább arra jó lesz, hogy éles helyzetben kiderül, melyik pártnak mekkora a támogatottsága. Attól tartok azonban, nem lesz tisztítótűz, az 1-2 százalékot produkáló formációk is ugyanúgy folytatni fogják, mintha mi sem történt volna.
Egyébként pedig eszembe jutott egy régi focimeccs. A Vasas éppen a kiesés ellen küzdött a Fáy utcában, mindenképpen kellett volna a győzelem az Nb1-ben maradáshoz, de ez a játékon egyáltalán nem látszott. Az aranylábúak bénán és lélektelenül fociztak, tengtek-lengtek a pályán, én pedig a lelátóról üvöltöztem, hogy legyenek szívesek, legalább hajtsanak kicsit. Feleségem egy idő után megelégelte a dolgot, és megkérdezte: „nem veszed észre, hogy te jobban izgatod magad, mint ők”?
Ellenzéki (nem fideszes) szavazóként kábé így vagyok az ellenzéki pártokkal is. Mintha nekem fontosabb lenne a kormányváltás, mint nekik.
több mint 2 éve
Nem hibáztatom őket, egyszerűen megállapítom, mint tényt, hogy nincs olyan masszív tömeg az országban, amelyiknek tele van a hócipője Orbánékkal.Tudjátok ki kik nélkül nem lesz itt kormányváltás?Szavazókat is lehet hibáztatni persze. De nekem ez ilyen elefantcsonttorony megközelítés.
Szavazók.
Pl. A lengyel PSI is itt baszta el, későn témát italt / szólította meg a nem biztos szavazókat. Rá is baszott.
Toca
Ez egy olyan dolog, amit következetesen nem akar elfogadni az ellenzék, miszerint szavazók nélkül nem megy. Nem a propaganda, nem a választási rendszer, nem az alkotmány betonozza be Orbánt. Ezek segítik, persze. Orbán hatalma azért stabil, mert többen támogatják az országban, mint amennyien el akarják hajtani.
Ennek persze megvannak a maga szociológiai okai, amelyekkel tényleg ÉRDEMES lenne foglalkozni a pótcselekvések (brühühü a választási rendszer) helyett.
56-ban sem volt választási rendszer, nem volt jogállam, stb. Aztán egy este alatt ledőlt a Sztálin szobor. Akkor és ott volt népakarat. Most nincs.
több mint 2 éve
Tudjátok ki kik nélkül nem lesz itt kormányváltás?Szavazókat is lehet hibáztatni persze. De nekem ez ilyen elefantcsonttorony megközelítés.
Szavazók.
több mint 2 éve
Tudjátok ki kik nélkül nem lesz itt kormányváltás?Szavazók.
több mint 2 éve
telex.hu/kulfold/2023/10/21/egy-ovezet-egy-ut-kezdemenyezes-bri-kina-selyemut-hszi-csin-ping-putyin-orban-szijjarto-eu-adossag-beruhazas-budapest-belgrad-fejlodo-vilag

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 2 éve
Az a probléma, hogy minden ilyn kísérletre a NER is azonnal rárepül, és gyökerestül igyekszik kiirtani.Nem hülyék, tudják, hogy ez jelentheti jelenleg a legnagyobb veszélyt a hatalmukra.Azonban egy biztos szerintem: amíg DK parlamentben van addig sztem itt mindig a Fidesz nyer.Bármiféle életképes ellenzéki stratégia 0. lépésének kellene lennie szerintem, hogy Feritől megszabaduljanak végre. Nyilván ez már önmagában egy olyan tabu, aminek a megsértése nagyon sok embert triggerel az ellenzék soraiban.
csebi
Kampman
Namost egy alulról szerveződő civil kezdeményezésnek idő kell, hogy elérje azt a méretet, hogy egyáltalán meccselni tudjon a DK-val. Ehhez forrásokat kéne találniuk, ami kb. mission impossible úgy, hogy külföldről nem kaphatnak támogatást, a hazai egyéb civil szervezeteket a végletekig megvegzálják ha támogatni meri bármelyiket, és a hazai pénzemberek is egyre kevésbé vannak olyan helyzetben - ha egyáltalán akad még aki ilyen helyzetben van -, hogy csak úgy bátran támogasson egy ellenzéki kezdeményt és ne lássa annak minimum az üzleti bevételeiben a kárát, de gyakraban az ügyészség / adóhivatal látogatását. Maradnak az egyszerű hétköznapi emberek, a mikro támogatásokkal. Ebből ugye újságot is nehéz csinálni, az egyház se képes megélni, egy politikai mozgalom mitől tudna? Ráadásul ha elér egy bizonyos méretet, akkor már egyből idegesen rezegni kezd a NER. Lásd Partizán meg az 1%-a. És ez az összeg is aprópénz ahhoz képest, ami mondjuk a CÖF számára rendelkezésre áll.
Máshogy mondva, az ellenzék ma egy kisnyugdíjas, amelyik annak is örül, hogy rezsicsökkentést kap. Ha kap. És ezért cserébe behajol. Amíg kisnyugdíjas marad, nem is lesz máshogy.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 2 éve
És akkor kérdésként felmerül ezek után h ha ezt mi látjuk, felteszem a kutatások is alátámasztják akkor miért nem megy neki mindenkinek a DKnak? Hogy az ellenzéki partok (leszámítva mondjuk a momentumot) miért nem támadják és határolják el magukat a DKtol?Gondolom nem akarnak úgy járni, mint a 2013-14-es LMP, akiket kvázi kiátkozott az addig baráti sajtó, mivel az összefogás bomlasztásaként élték meg, hogy Schifferék nem állnak be az akkori csapatba.
csebi
több mint 2 éve
Mert közben meg az lmp ungárral az élen is már most fúrja a többieket, a jobbik, pm meg ezek a pártok kb nem is léteznek, az egy szem momentumban pedig nyilvánvalóan imkompetens vezetők vannak. És a kör bezárult, maradt az apátiaEzt megfogalmazhatnám tudományosan is de ugyanez lenne a mondanivaló 😀 valóban kb. ennyi.
r.baggio
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 2 éve
Épp ezt írja h az LMP így elvégzi a tényleges piszkos munkát a felszínen a DKnak. Nem kell nekik nagyon konfliktust felvállalniuk így maradhat a látszat h A DK milyen kompromisszum kész meg nem harcias.Mert közben meg az lmp ungárral az élen is már most fúrja a többieket, a jobbik, pm meg ezek a pártok kb nem is léteznek, az egy szem momentumban pedig nyilvánvalóan imkompetens vezetők vannak. És a kör bezárult, maradt az apátiaAz LMP éppen most állt össze a DK-val Miskolcon.
r.baggio
nagylaza, főpohárnok
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
Mert közben meg az lmp ungárral az élen is már most fúrja a többieket, a jobbik, pm meg ezek a pártok kb nem is léteznek, az egy szem momentumban pedig nyilvánvalóan imkompetens vezetők vannak. És a kör bezárult, maradt az apátiaAz LMP éppen most állt össze a DK-val Miskolcon.
r.baggio
több mint 2 éve
Mert közben meg az lmp ungárral az élen is már most fúrja a többieket, a jobbik, pm meg ezek a pártok kb nem is léteznek, az egy szem momentumban pedig nyilvánvalóan inkompetens vezetők vannak. És a kör bezárult, maradt az apátia
Szerkesztette: r.baggio

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 2 éve
És akkor kérdésként felmerül ezek után h ha ezt mi látjuk, felteszem a kutatások is alátámasztják akkor miért nem megy neki mindenkinek a DKnak? Hogy az ellenzéki partok (leszámítva mondjuk a momentumot) miért nem támadják és határolják el magukat a DKtol?1. Gyurcsánnyal nincs kormányváltás.Ez az a mantra, ami megnyugtatóan bebetonozza a Fideszt a hatalomba, pedig.1) Teljesen egyértelmű, hogy bármit is variál a listákkal az ellenzék, nem szamít, amíg nem kinálnak érdemi alternatívát, nem lesz változas. Ehhez érdemi munkára poltikai munkára volna szükség.Egyik részem azt mondja h talán első célnak az kellene lennie h ne legyen két harmad (mi hazánkkal együtt sem, mert nincs kétségem h ha kell akkor Toroczkai lelkesen megszavaz bmit). Mert láthatóan jelenlegi formában nem kellene nagyobbat álmodni ennél. Legalább azt jelentene h bizonyos dolgokban alkudozni kellene, politikai alkukat kötni.1. Ez igaz, de azóta minden releváns mérésben esett kb. 10%-ot Pesten a fidesz. (van, ahol többet)2. Ha a számokat nézzük, akkor a 18 budapesti körzetet egy az egyben tekinthetjük az ellenzék fix mandátumának (Dunai Mónika is csak azért nyert, mert sikerült egy jobbikost indítani. Budapesten.)A legtöbb körzetben 40% felett végzett a fideszes jelölt, úgyhogy nem nagyon.
MC12
- Valóban el kell magyarázni a szavazóknak hogy hol hogyan kell szavazni - kommunikációs és terepmunkaEl lehet, de szerintem még a potenciális ellenzéki szavazók is inkább arra lennének kíváncsiak, hogy az adott párt(szövetség) mit kínálna nekik, akár a mindennapi életük szintjén megtett konkrét ígéretek terén (28. havi nyugdíj például), akár valamiféle távolba tekintő vízió terén.
MC12
Ha azt próbálják megértetni velük, hogy az ellenzéki agytröszt milyen fantasztikus matematikai képleteket dolgozott ki a taktikai játékához, annak minimális mozgósító hatása van. A hardcore ballib szavazó elmegy nyilván akkor is, de az otthonmaradás és a szavazás közt vacilláló bizonytalan az ilyesmit leszarja.
Azzal teljesen egyetértek, hogy Pest megyében sokkal több keresnivalója van (lenne) az ellenzéknek annál, amit eddig mutatott. Erről nem kell meggyőznöd. Hiller István nyilatkozta kb. egy éve, hogy a szocik megvizsgálják, mi az oka annak, hogy a Budapesthez ezer szállal kötődő agglomerációban az ellenzék egyetlen mandátumot se képes szerezni.A jelenlegi választási rendszerben 106 kerület van, 18 Budapesten, 88 azon kívül.
nagylaza
A 88-ból 57 olyan van, aminek a székhelye nem megyeszékhely és nem is megyei jogú város, hanem klasszikus kisváros. Klasszikus vidéki körzetek ezek, amelyekben van egy nagyjából 10.000 és 30.000 közti járásközpont, néhány ennél is kisebb város és több-kevesebb falu, településszerkezettől függően. Csak 4 példa: Keszthely, Kazincbarcika, Nyírbátor, Sárbogárd.
A tavalyi volt a 3. választás a jelenlegi rendszerben. Összesen tehát 3x57=171 esélye volt az ellenzéknek ilyen körzeteket nyerni. Nem sikerült egyetlen egyszer sem. A NER 171-0-ra vezet vidéken.
A vidéki baloldal (ami 2006-ban még igencsak létezett és ilyen típusú körzeteket is behúzott) mára megsemmisült. Nincsenek alapszervezeteik és helyi kapcsolataik, még az ilyenekkel korábban még úgy ahogy rendelkező MSZP-nek is alig van már. Ezek nem egyik napról a másikra épültek le, hanem hosszú évek - sokszor még a kormányon töltött időszakukra visszanyúló - hanyagsága vezetett ide. Meg persze más dolgok is, mint pl. a klasszikus falusi-kisvárosi vidék végső kiábrándulása a rendszerváltás utáni sokáig népszerű, és a mai ellenzék által továbbra is sokszor hangoztatott neolib-européer világmagyarázatból és újabb visszamenekülése a feudális-posztkádári safe space-be a 2000-es évek második felének megrázkódtatásai után.
Kampman
2. Azt nem mondtam, hogy a politikai ajánlat megúszható 😊 ez nem egy 1-0, on-off kapcsoló. A koordinált két lista lehet egy fontos eleme az ellenzéki stratégiának. De önmagában ez sem csodaszer.
3. Neked tökéletesen igazad van, a 171-0 megmutatja, hogy amit eddig csinált az ellenzék a sok listával, 22-ben az egy listával - az nem jó, nem működik. Talán elkezdhetnének kreatívabban hozzáálni a kérdéshez, mi történne, ha kipróbálnák a koordinált két listát? A fidesz 2/3-hoz jutna? Durva lenne 😊 Fájdalmasan hiányzik a kreativitás, a fantázia, a meglepetés az ellenzéki politikai gondolkodásban. Pedig ellenzék basszus - szó szerint bármit megcsinálhatnak, kipróbálhatnak különösebb kockázat nélkül. Igen, leírtuk (én is) már párszor miért lehet ez így. De ez nem menti fel őket.
MC12
De aztán eszembe jut a plakát törvény és elszomorodom, vissza kerülök a realitás talajara.
Azonban egy biztos szerintem: amíg DK parlamentben van addig sztem itt mindig a Fidesz nyer.
csebi
2) Amig feri erdemben politizál erre nincs esély, ő a fidesz 2/3 legfontosabb eleme immár négy ciklus óta.
gabokocka
1. A DK szavazói nélkül nincs kormányváltás.
2. A DK- szavazók jóval nagyobb arányban szavaznak át más ellenzéki pártokra, mint fordítva (Gyurcsány-effekt).
3. Maximalizálni kell az ellenzéki voksokat.
A lengyel minta erre a koordinált indulás volt olyan jelöltekkel, akik helyben hitelesek voltak és a három kormányváltó ellenzéki párt szavazói elfogadták őket.
Nálunk sem lehet nagyon más a stratégia.
Dzsokijuing
2. A Gyurcsány elutasítottsága miatti szavazatvesztés jóval nagyobb, mint amennyire érdekes vagy fontos, hogy a DK-szavazók mennyire hajlandóak másra szavazni.
3. Ezek miatt nemhogy maximalizálni nem lehet az ellenzéki voksokat, hanem már a szintentartás is nehéz.
A lengyel mintából pont az derülhetne ki, hogy lehetne értelme külön listákkal és koordinált jelöltekkel megpróbálni egy választást. Ja, hogy elképzelhető, hogy kiderülne, hogy a "nem-Feri" ellenzéki lista jóval több szavazatot kaphatna, mint a "Feri lista", és szia "legerősebbnek hívott ellenzéki párt" az más kérdés.
MC12
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
1. Gyurcsánnyal nincs kormányváltás.Ez az a mantra, ami megnyugtatóan bebetonozza a Fideszt a hatalomba, pedig.1) Teljesen egyértelmű, hogy bármit is variál a listákkal az ellenzék, nem szamít, amíg nem kinálnak érdemi alternatívát, nem lesz változas. Ehhez érdemi munkára poltikai munkára volna szükség.Egyik részem azt mondja h talán első célnak az kellene lennie h ne legyen két harmad (mi hazánkkal együtt sem, mert nincs kétségem h ha kell akkor Toroczkai lelkesen megszavaz bmit). Mert láthatóan jelenlegi formában nem kellene nagyobbat álmodni ennél. Legalább azt jelentene h bizonyos dolgokban alkudozni kellene, politikai alkukat kötni.1. Ez igaz, de azóta minden releváns mérésben esett kb. 10%-ot Pesten a fidesz. (van, ahol többet)2. Ha a számokat nézzük, akkor a 18 budapesti körzetet egy az egyben tekinthetjük az ellenzék fix mandátumának (Dunai Mónika is csak azért nyert, mert sikerült egy jobbikost indítani. Budapesten.)A legtöbb körzetben 40% felett végzett a fideszes jelölt, úgyhogy nem nagyon.
MC12
- Valóban el kell magyarázni a szavazóknak hogy hol hogyan kell szavazni - kommunikációs és terepmunkaEl lehet, de szerintem még a potenciális ellenzéki szavazók is inkább arra lennének kíváncsiak, hogy az adott párt(szövetség) mit kínálna nekik, akár a mindennapi életük szintjén megtett konkrét ígéretek terén (28. havi nyugdíj például), akár valamiféle távolba tekintő vízió terén.
MC12
Ha azt próbálják megértetni velük, hogy az ellenzéki agytröszt milyen fantasztikus matematikai képleteket dolgozott ki a taktikai játékához, annak minimális mozgósító hatása van. A hardcore ballib szavazó elmegy nyilván akkor is, de az otthonmaradás és a szavazás közt vacilláló bizonytalan az ilyesmit leszarja.
Azzal teljesen egyetértek, hogy Pest megyében sokkal több keresnivalója van (lenne) az ellenzéknek annál, amit eddig mutatott. Erről nem kell meggyőznöd. Hiller István nyilatkozta kb. egy éve, hogy a szocik megvizsgálják, mi az oka annak, hogy a Budapesthez ezer szállal kötődő agglomerációban az ellenzék egyetlen mandátumot se képes szerezni.A jelenlegi választási rendszerben 106 kerület van, 18 Budapesten, 88 azon kívül.
nagylaza
A 88-ból 57 olyan van, aminek a székhelye nem megyeszékhely és nem is megyei jogú város, hanem klasszikus kisváros. Klasszikus vidéki körzetek ezek, amelyekben van egy nagyjából 10.000 és 30.000 közti járásközpont, néhány ennél is kisebb város és több-kevesebb falu, településszerkezettől függően. Csak 4 példa: Keszthely, Kazincbarcika, Nyírbátor, Sárbogárd.
A tavalyi volt a 3. választás a jelenlegi rendszerben. Összesen tehát 3x57=171 esélye volt az ellenzéknek ilyen körzeteket nyerni. Nem sikerült egyetlen egyszer sem. A NER 171-0-ra vezet vidéken.
A vidéki baloldal (ami 2006-ban még igencsak létezett és ilyen típusú körzeteket is behúzott) mára megsemmisült. Nincsenek alapszervezeteik és helyi kapcsolataik, még az ilyenekkel korábban még úgy ahogy rendelkező MSZP-nek is alig van már. Ezek nem egyik napról a másikra épültek le, hanem hosszú évek - sokszor még a kormányon töltött időszakukra visszanyúló - hanyagsága vezetett ide. Meg persze más dolgok is, mint pl. a klasszikus falusi-kisvárosi vidék végső kiábrándulása a rendszerváltás utáni sokáig népszerű, és a mai ellenzék által továbbra is sokszor hangoztatott neolib-européer világmagyarázatból és újabb visszamenekülése a feudális-posztkádári safe space-be a 2000-es évek második felének megrázkódtatásai után.
Kampman
2. Azt nem mondtam, hogy a politikai ajánlat megúszható 😊 ez nem egy 1-0, on-off kapcsoló. A koordinált két lista lehet egy fontos eleme az ellenzéki stratégiának. De önmagában ez sem csodaszer.
3. Neked tökéletesen igazad van, a 171-0 megmutatja, hogy amit eddig csinált az ellenzék a sok listával, 22-ben az egy listával - az nem jó, nem működik. Talán elkezdhetnének kreatívabban hozzáálni a kérdéshez, mi történne, ha kipróbálnák a koordinált két listát? A fidesz 2/3-hoz jutna? Durva lenne 😊 Fájdalmasan hiányzik a kreativitás, a fantázia, a meglepetés az ellenzéki politikai gondolkodásban. Pedig ellenzék basszus - szó szerint bármit megcsinálhatnak, kipróbálhatnak különösebb kockázat nélkül. Igen, leírtuk (én is) már párszor miért lehet ez így. De ez nem menti fel őket.
MC12
De aztán eszembe jut a plakát törvény és elszomorodom, vissza kerülök a realitás talajara.
Azonban egy biztos szerintem: amíg DK parlamentben van addig sztem itt mindig a Fidesz nyer.
csebi
2) Amig feri erdemben politizál erre nincs esély, ő a fidesz 2/3 legfontosabb eleme immár négy ciklus óta.
gabokocka
2. A DK- szavazók jóval nagyobb arányban szavaznak át más ellenzéki pártokra, mint fordítva (Gyurcsány-effekt).
A lengyel minta erre a koordinált indulás volt olyan jelöltekkel, akik helyben hitelesek voltak és a három kormányváltó ellenzéki párt szavazói elfogadták őket.
Dzsokijuing
2. A Gyurcsány elutasítottsága miatti szavazatvesztés jóval nagyobb, mint amennyire érdekes vagy fontos, hogy a DK-szavazók mennyire hajlandóak másra szavazni.
3. Ezek miatt nemhogy maximalizálni nem lehet az ellenzéki voksokat, hanem már a szintentartás is nehéz.
A lengyel mintából pont az derülhetne ki, hogy lehetne értelme külön listákkal és koordinált jelöltekkel megpróbálni egy választást. Ja, hogy elképzelhető, hogy kiderülne, hogy a "nem-Feri" ellenzéki lista jóval több szavazatot kaphatna, mint a "Feri lista", és szia "legerősebbnek hívott ellenzéki párt" az más kérdés.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 2 éve
Ez az ember soha nem fog kormányt váltani, pont.youtu.be/TOj5dSshlCU?si=30403f_4NvavsZGM

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 2 éve
Lengyel mintát ne keverjük már ide. Szép és jó csak messze nem ugyanaz a kiindulási pont.Ez az a mantra, ami megnyugtatóan bebetonozza a Fideszt a hatalomba, pedig.1) Teljesen egyértelmű, hogy bármit is variál a listákkal az ellenzék, nem szamít, amíg nem kinálnak érdemi alternatívát, nem lesz változas. Ehhez érdemi munkára poltikai munkára volna szükség.Egyik részem azt mondja h talán első célnak az kellene lennie h ne legyen két harmad (mi hazánkkal együtt sem, mert nincs kétségem h ha kell akkor Toroczkai lelkesen megszavaz bmit). Mert láthatóan jelenlegi formában nem kellene nagyobbat álmodni ennél. Legalább azt jelentene h bizonyos dolgokban alkudozni kellene, politikai alkukat kötni.1. Ez igaz, de azóta minden releváns mérésben esett kb. 10%-ot Pesten a fidesz. (van, ahol többet)2. Ha a számokat nézzük, akkor a 18 budapesti körzetet egy az egyben tekinthetjük az ellenzék fix mandátumának (Dunai Mónika is csak azért nyert, mert sikerült egy jobbikost indítani. Budapesten.)A legtöbb körzetben 40% felett végzett a fideszes jelölt, úgyhogy nem nagyon.
MC12
MC12
nagylaza
Kampman
MC12
csebi
gabokocka
Dzsokijuing
Gyurcsány hatalomra akar kerülni vagy különben jobb neki a mostani rendszer mint bármi jonne.
Ha beállnak mögé, gyakorlatilag esélytelen az ellenzék.
Gyurcsány senki mögé nem fog beállni ( neje nem számít ).
Őszintén az ellenzék helyében én egy 8 éves periódusra fókuszálnék ha nagyon kormányt akarnék váltani, de szerintem már ők se hiszik el hogy lehet.
több mint 2 éve
Ez az a mantra, ami megnyugtatóan bebetonozza a Fideszt a hatalomba, pedig.1) Teljesen egyértelmű, hogy bármit is variál a listákkal az ellenzék, nem szamít, amíg nem kinálnak érdemi alternatívát, nem lesz változas. Ehhez érdemi munkára poltikai munkára volna szükség.Egyik részem azt mondja h talán első célnak az kellene lennie h ne legyen két harmad (mi hazánkkal együtt sem, mert nincs kétségem h ha kell akkor Toroczkai lelkesen megszavaz bmit). Mert láthatóan jelenlegi formában nem kellene nagyobbat álmodni ennél. Legalább azt jelentene h bizonyos dolgokban alkudozni kellene, politikai alkukat kötni.1. Ez igaz, de azóta minden releváns mérésben esett kb. 10%-ot Pesten a fidesz. (van, ahol többet)2. Ha a számokat nézzük, akkor a 18 budapesti körzetet egy az egyben tekinthetjük az ellenzék fix mandátumának (Dunai Mónika is csak azért nyert, mert sikerült egy jobbikost indítani. Budapesten.)A legtöbb körzetben 40% felett végzett a fideszes jelölt, úgyhogy nem nagyon.
MC12
MC12
nagylaza
Kampman
MC12
csebi
gabokocka
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)