NFL eredménykövetés
- 8 aktív topik
RedZone week 16
63
12
19:00
New Orleans Saints - New York Jets
34
12
Cleveland Browns - Buffalo Bills
29
11
New York Giants - Minnesota Vikings
21
6
Dallas Cowboys - Los Angeles Chargers
19
7
Miami Dolphins - Cincinnati Bengals
18
8
Carolina Panthers - Tampa Bay Buccaneers
17
6
19:00, MAX4
Tennessee Titans - Kansas City Chiefs
4
3
Politika
65 feliratkozó
több mint 2 éve
1) Teljesen egyértelmű, hogy bármit is variál a listákkal az ellenzék, nem szamít, amíg nem kinálnak érdemi alternatívát, nem lesz változas. Ehhez érdemi munkára poltikai munkára volna szükség.Egyik részem azt mondja h talán első célnak az kellene lennie h ne legyen két harmad (mi hazánkkal együtt sem, mert nincs kétségem h ha kell akkor Toroczkai lelkesen megszavaz bmit). Mert láthatóan jelenlegi formában nem kellene nagyobbat álmodni ennél. Legalább azt jelentene h bizonyos dolgokban alkudozni kellene, politikai alkukat kötni.1. Ez igaz, de azóta minden releváns mérésben esett kb. 10%-ot Pesten a fidesz. (van, ahol többet)2. Ha a számokat nézzük, akkor a 18 budapesti körzetet egy az egyben tekinthetjük az ellenzék fix mandátumának (Dunai Mónika is csak azért nyert, mert sikerült egy jobbikost indítani. Budapesten.)A legtöbb körzetben 40% felett végzett a fideszes jelölt, úgyhogy nem nagyon.
MC12
- Valóban el kell magyarázni a szavazóknak hogy hol hogyan kell szavazni - kommunikációs és terepmunkaEl lehet, de szerintem még a potenciális ellenzéki szavazók is inkább arra lennének kíváncsiak, hogy az adott párt(szövetség) mit kínálna nekik, akár a mindennapi életük szintjén megtett konkrét ígéretek terén (28. havi nyugdíj például), akár valamiféle távolba tekintő vízió terén.
MC12
Ha azt próbálják megértetni velük, hogy az ellenzéki agytröszt milyen fantasztikus matematikai képleteket dolgozott ki a taktikai játékához, annak minimális mozgósító hatása van. A hardcore ballib szavazó elmegy nyilván akkor is, de az otthonmaradás és a szavazás közt vacilláló bizonytalan az ilyesmit leszarja.
Azzal teljesen egyetértek, hogy Pest megyében sokkal több keresnivalója van (lenne) az ellenzéknek annál, amit eddig mutatott. Erről nem kell meggyőznöd. Hiller István nyilatkozta kb. egy éve, hogy a szocik megvizsgálják, mi az oka annak, hogy a Budapesthez ezer szállal kötődő agglomerációban az ellenzék egyetlen mandátumot se képes szerezni.A jelenlegi választási rendszerben 106 kerület van, 18 Budapesten, 88 azon kívül.
nagylaza
A 88-ból 57 olyan van, aminek a székhelye nem megyeszékhely és nem is megyei jogú város, hanem klasszikus kisváros. Klasszikus vidéki körzetek ezek, amelyekben van egy nagyjából 10.000 és 30.000 közti járásközpont, néhány ennél is kisebb város és több-kevesebb falu, településszerkezettől függően. Csak 4 példa: Keszthely, Kazincbarcika, Nyírbátor, Sárbogárd.
A tavalyi volt a 3. választás a jelenlegi rendszerben. Összesen tehát 3x57=171 esélye volt az ellenzéknek ilyen körzeteket nyerni. Nem sikerült egyetlen egyszer sem. A NER 171-0-ra vezet vidéken.
A vidéki baloldal (ami 2006-ban még igencsak létezett és ilyen típusú körzeteket is behúzott) mára megsemmisült. Nincsenek alapszervezeteik és helyi kapcsolataik, még az ilyenekkel korábban még úgy ahogy rendelkező MSZP-nek is alig van már. Ezek nem egyik napról a másikra épültek le, hanem hosszú évek - sokszor még a kormányon töltött időszakukra visszanyúló - hanyagsága vezetett ide. Meg persze más dolgok is, mint pl. a klasszikus falusi-kisvárosi vidék végső kiábrándulása a rendszerváltás utáni sokáig népszerű, és a mai ellenzék által továbbra is sokszor hangoztatott neolib-européer világmagyarázatból és újabb visszamenekülése a feudális-posztkádári safe space-be a 2000-es évek második felének megrázkódtatásai után.
Kampman
2. Azt nem mondtam, hogy a politikai ajánlat megúszható 😊 ez nem egy 1-0, on-off kapcsoló. A koordinált két lista lehet egy fontos eleme az ellenzéki stratégiának. De önmagában ez sem csodaszer.
3. Neked tökéletesen igazad van, a 171-0 megmutatja, hogy amit eddig csinált az ellenzék a sok listával, 22-ben az egy listával - az nem jó, nem működik. Talán elkezdhetnének kreatívabban hozzáálni a kérdéshez, mi történne, ha kipróbálnák a koordinált két listát? A fidesz 2/3-hoz jutna? Durva lenne 😊 Fájdalmasan hiányzik a kreativitás, a fantázia, a meglepetés az ellenzéki politikai gondolkodásban. Pedig ellenzék basszus - szó szerint bármit megcsinálhatnak, kipróbálhatnak különösebb kockázat nélkül. Igen, leírtuk (én is) már párszor miért lehet ez így. De ez nem menti fel őket.
MC12
De aztán eszembe jut a plakát törvény és elszomorodom, vissza kerülök a realitás talajara.
Azonban egy biztos szerintem: amíg DK parlamentben van addig sztem itt mindig a Fidesz nyer.
csebi
2) Amig feri erdemben politizál erre nincs esély, ő a fidesz 2/3 legfontosabb eleme immár négy ciklus óta.
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 2 éve
Azonban egy biztos szerintem: amíg DK parlamentben van addig sztem itt mindig a Fidesz nyer.Bármiféle életképes ellenzéki stratégia 0. lépésének kellene lennie szerintem, hogy Feritől megszabaduljanak végre. Nyilván ez már önmagában egy olyan tabu, aminek a megsértése nagyon sok embert triggerel az ellenzék soraiban.
csebi
több mint 2 éve
Egyik részem azt mondja h talán első célnak az kellene lennie h ne legyen két harmad (mi hazánkkal együtt sem, mert nincs kétségem h ha kell akkor Toroczkai lelkesen megszavaz bmit). Mert láthatóan jelenlegi formában nem kellene nagyobbat álmodni ennél. Legalább azt jelentene h bizonyos dolgokban alkudozni kellene, politikai alkukat kötni.1. Ez igaz, de azóta minden releváns mérésben esett kb. 10%-ot Pesten a fidesz. (van, ahol többet)2. Ha a számokat nézzük, akkor a 18 budapesti körzetet egy az egyben tekinthetjük az ellenzék fix mandátumának (Dunai Mónika is csak azért nyert, mert sikerült egy jobbikost indítani. Budapesten.)A legtöbb körzetben 40% felett végzett a fideszes jelölt, úgyhogy nem nagyon.
MC12
- Valóban el kell magyarázni a szavazóknak hogy hol hogyan kell szavazni - kommunikációs és terepmunkaEl lehet, de szerintem még a potenciális ellenzéki szavazók is inkább arra lennének kíváncsiak, hogy az adott párt(szövetség) mit kínálna nekik, akár a mindennapi életük szintjén megtett konkrét ígéretek terén (28. havi nyugdíj például), akár valamiféle távolba tekintő vízió terén.
MC12
Ha azt próbálják megértetni velük, hogy az ellenzéki agytröszt milyen fantasztikus matematikai képleteket dolgozott ki a taktikai játékához, annak minimális mozgósító hatása van. A hardcore ballib szavazó elmegy nyilván akkor is, de az otthonmaradás és a szavazás közt vacilláló bizonytalan az ilyesmit leszarja.
Azzal teljesen egyetértek, hogy Pest megyében sokkal több keresnivalója van (lenne) az ellenzéknek annál, amit eddig mutatott. Erről nem kell meggyőznöd. Hiller István nyilatkozta kb. egy éve, hogy a szocik megvizsgálják, mi az oka annak, hogy a Budapesthez ezer szállal kötődő agglomerációban az ellenzék egyetlen mandátumot se képes szerezni.A jelenlegi választási rendszerben 106 kerület van, 18 Budapesten, 88 azon kívül.
nagylaza
A 88-ból 57 olyan van, aminek a székhelye nem megyeszékhely és nem is megyei jogú város, hanem klasszikus kisváros. Klasszikus vidéki körzetek ezek, amelyekben van egy nagyjából 10.000 és 30.000 közti járásközpont, néhány ennél is kisebb város és több-kevesebb falu, településszerkezettől függően. Csak 4 példa: Keszthely, Kazincbarcika, Nyírbátor, Sárbogárd.
A tavalyi volt a 3. választás a jelenlegi rendszerben. Összesen tehát 3x57=171 esélye volt az ellenzéknek ilyen körzeteket nyerni. Nem sikerült egyetlen egyszer sem. A NER 171-0-ra vezet vidéken.
A vidéki baloldal (ami 2006-ban még igencsak létezett és ilyen típusú körzeteket is behúzott) mára megsemmisült. Nincsenek alapszervezeteik és helyi kapcsolataik, még az ilyenekkel korábban még úgy ahogy rendelkező MSZP-nek is alig van már. Ezek nem egyik napról a másikra épültek le, hanem hosszú évek - sokszor még a kormányon töltött időszakukra visszanyúló - hanyagsága vezetett ide. Meg persze más dolgok is, mint pl. a klasszikus falusi-kisvárosi vidék végső kiábrándulása a rendszerváltás utáni sokáig népszerű, és a mai ellenzék által továbbra is sokszor hangoztatott neolib-européer világmagyarázatból és újabb visszamenekülése a feudális-posztkádári safe space-be a 2000-es évek második felének megrázkódtatásai után.
Kampman
2. Azt nem mondtam, hogy a politikai ajánlat megúszható 😊 ez nem egy 1-0, on-off kapcsoló. A koordinált két lista lehet egy fontos eleme az ellenzéki stratégiának. De önmagában ez sem csodaszer.
3. Neked tökéletesen igazad van, a 171-0 megmutatja, hogy amit eddig csinált az ellenzék a sok listával, 22-ben az egy listával - az nem jó, nem működik. Talán elkezdhetnének kreatívabban hozzáálni a kérdéshez, mi történne, ha kipróbálnák a koordinált két listát? A fidesz 2/3-hoz jutna? Durva lenne 😊 Fájdalmasan hiányzik a kreativitás, a fantázia, a meglepetés az ellenzéki politikai gondolkodásban. Pedig ellenzék basszus - szó szerint bármit megcsinálhatnak, kipróbálhatnak különösebb kockázat nélkül. Igen, leírtuk (én is) már párszor miért lehet ez így. De ez nem menti fel őket.
MC12
De aztán eszembe jut a plakát törvény és elszomorodom, vissza kerülök a realitás talajara.
Azonban egy biztos szerintem: amíg DK parlamentben van addig sztem itt mindig a Fidesz nyer.
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
Gondolj bele h a fele akkora Bécsnek kb 10szer akkora a költségvetése mint Bpnek …Elmúlt 3 évben a kilencben laktam, hát hagyjuk.
Negritis, a vajda
Azért Baranyi sem váltotta meg a világot.
Amadeus von Dollárbaloldal
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
Alapvetően értem amit írsz, de Paks2 arra lett kitalálva, hogy a jelenlegi energia piacon ne kerüljünk óriás hátrányban illetve Paks1-et kiválása. Az egyik blokknak pl idén kellett volna indulnia, amíg elég sokat segítene már most is, hogy ne a kurva drága külső áramtól fuggjunk sok esetben.Lényegében ugyanazt írtad le, amit én. Vagyis azt, hogy az elektromos energia termelése és a felhasználása is már a belátható jövőben is sok változáson fog átmenni - sok új fogyasztó léphet be, de sok meglevő ki is léphet, ezt se felejtsük el. Aztán ebből levontad azt a konklúziót, hogy akkor építsünk atomerőművet. Azzal indokolva, hogy sokáig tart megépíteni, nehogy lekéssünk. Vagyis pontosan ugyanazzal és ugyíanúgy érvelve mellette, amiről írtam, hogy ez engem így nem győz meg. 😊 Megjegyzem Paks 2 már így is sokat csúszik, ha egyáltalán lesz belőle ebben a formában valami. Szóval ha ez volt a döntés oka - hogy kezdjünk bele mert kifutunk az időből, akkor azt már elbuktuk.Nézd, hacsak valami közbe nem jön technológiai újítások terén, akkor Paks 1-nek hamarosan vége és gyakorlatilag kiesik a termelésből.Paks2-vel először is az a baj, hogy olyanok mondják meg, hogy szükség van-e rá vagy nincs, akiknek fingjuk nincs arról amiről beszélnek. Ezt szakértőknek kéne eldönteniük, nem a politikának.Figy Paks 2re szükség van. Az a meglepő az egészben h nem teljesen a franciákkal építettjük hanem vmennyire az oroszokkal. Picit fura is h Mki az orosz részre gondol pedig komoly francia rész van ebben.Paks2 kurva érdekes, mert Orbán kiment gázról tárgyalni és úgy jött haza egy atomerőművel, hogy volt olyan miniszter (!) aki a sajtóból tudta meg. Állítólag, én is máshol olvastam.Kevered az ok-okozatot. Tolni kellett Paks2-t, nem volt választás. Pont azért, mert alárendelt a viszony.Sztem ez összeesküvés elmélet, ilyen alapon Gyurcsány is fogva volt (persze, lehet).András itt arra gondol, hogy a fidesz által lebegtetett magyarázat, ami azt sugallja hogy mi orosz pártiak vagyunk, mert orbán ugye zseni...az hamis.Alternatív energiaforrásokat építenek ki gőzerővel, miközben az EU és a NATO tagjai, ezt nem nevezném alárendelt viszonynak.Attól mert “elszakadtak” a viszony továbbra is alárendelt.Hát mégis kié?Rácz András:Rácz András mint az esetek jelentős részében jól látja a dolgokat. Megjegyzem, az nem Orbán hibája h alárendelt a viszony. Az már igen h ilyen ‘nemzetközi helyzetben’ is önként megy a pofon fához.
A Putyin-Orbán találkozóról - nagyon nem egyenlő viszony / On the Putin - Orbán meeting: a fairly unequal relationship
.
.
(English below) A Kreml közzétett egy rövid videót Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor mostani megbeszéléséről. A felvétel finoman szólva sem előnyös a magyar miniszterelnök számára. Valamilyen, számomra ismeretlen okból Orbán folyamatosan, idegesen izeg-mozog, láthatóan képtelen egy helyben maradni. Összességében eléggé aggasztó, ahogyan viselkedik.
.
Semmi sem kényszerítette az orosz vezetést, hogy pont ezt a felvételt közöljék. Mégis ezt választották, látványosan megalázva ezzel a magyar miniszterelnököt.
.
Adja magát a kérdés, hogy vajon miért. Szerintem elsősorban azért, mert mutatni akarták mind a hazai közönség, mind a külvilág számára, hogy ebben a viszonyban bizony Moszkva a domináns fél, míg a magyar miniszterelnök egyértelműen alárendelt szerepben van.
(Mindenkinek lehet rosszabb napja, a politikusoknak is - de egymást becsülő partnerek nem hozzák nyilvánosságra az ilyesmit a másikról.)
.
A máskor kifejezetten harcos, hangoskodó, a konfliktusokat örömmel (esetenként szükségtelenül is) felvállaló magyar diplomácia ezúttal hallgat.
.
Ez túl sok jót nem vetít előre....
Nomac
csebi
A románok, csehek, baltiak mind el tudtak szakadni Moszkvától csak valami miatt mi vagyunk köldökzsinórral rájuk csatlakozva.
Lúdas Solymi
csebi
Dzsokijuing
Fogva van Moszkvából és ezért áldozza be a külpolitikát, energiapolitikát, hogy ezek a titkok ne derüljenek ki. Inkább veszi 10x áron a gázt, csak ő a helyén maradhasson.
thebeke
Azért nem tudunk elszakadni Moszkvától energiailag, mert egyszerűen lusta és inkompetens az a társaság, amelyik ezért lenne szakmailag felelős. Egyszerűbb volt Paks 2-őt tolni meg a drága orosz cuccot, mint átállni fenntartható alternatív útvonalakra és megoldásokra.
Csak egy példa: EU-s pénz lakások szigetelésére, még 2014-2018 között. Lázár döntése volt, hogy ezt a pénzt egy az egyben közintézmények szigetelésére fordították, ami persze védhető, csak így megint nem indult el célzott támogatásból a lakossági átállás és szemléletformálás.
Dzsokijuing
Lecsó
Ami aggasztó h rohadt lassan halad. Ha így megy akkor Petiminiszter unokáinak érettsigéjére sem lesz kész.
csebi
Csak egy példát mondok: még azok között is, akik értenek hozzá az egyik legfőbb érv, hogy az atom az 24/7 alaperőmű, vonal termeléssel, amire azért van szükségünk, mert nem ingadozik. A probléma ezzel az érveléssel az, hogy feltételezi, hogy a stabil ellátáshoz szükség van nem ingadozó termelésre, negyven-hatvan éves távlatban is. Amire én még megalapozott indoklást nem láttam. Igazából indoklást se. Kábé úgy van kezelve, hogy mivel ma igaz - mert ma kétségtelenül igaz, és valószínűleg még 1-2 évtizedig is igaz lesz -, akkor igaz lesz a jövőben is. Amivel kapcsolatban azért vannak erős kérdéseim. Egy atomerőműnek csak a felépítése 1 évtized, utána nincs értelme lekapcsolni legalább 4-5 évtizedig, különben nem hozza vissza az árát, és utána lekapcsolni kb. száz évig tart. Szeretném látni, hogy szakértők serege vitázik azon, hogy 2-3-4 évtized múlva hol tart majd az energia tárolási technológia, milyen új tételek lehetnek az energiamixban amik egymást támogatóak (tehát amikor az egyik nem termel a másik akkor tud termelni), plusz arra, hogy néhány évtizedes távlatban mennyi "központi", nagyhálózati elektromos energiaszükséglet várható. Mindezt kiegészítve azzal, hogy az európai áramhálózat integrációja hogyan halad, mi várható néhány évtizedes távlatban. Ezekről sajnos túl kevés infót találok, sokkal többet szeretnék. És az a talasztalatom, hogy még a szakemberek között is gyakoribb az, hogy az illető ilyen vagy olyan irányba elkötelezte magát, és a saját álláspontjához gyártja az érveket, nem pedig fordítva.
peterk2005 udvari bolond
Paks 2 az egy jó dolog, jelenlegi tudásunk szerint az atomerőmű egy jó dolog és ha belegondolsz, a nagy zöldésítéssel elég sok ingadozó áramtermelő lép be, plusz a megjelenő elektromos autók töltését is meg kell oldani majd, a hálózatfejlesztésről nem is beszélve.
Én őszintén szólva nyugodtabb lennék, ha lenne az országban két atomerőmű vagy esetleg az energiát vennék pluszban még mástól és inkább árammal fűtenénk, a gázról meg elkezdenénk lekapcsolódni.
Persze ehhez az is jó lenne, hogyha a technológiát inkább megbízható partnerektől szereznénk be, a fűtőanyaggal együtt.
És igen, lehet vitatkozni azon, hogy kell-e egy atomerámű vagy sem, csak amíg vitatkozunk, addig valaminek biztosítania kell az energiát, mert ahogy mondod, ennek a felépítése is évtizedek, a működése úgyszintén, stb.
Meg ha azt nézzük, még így is elég zöld, persze a kiégett fűtőanyag tárolása az más kérdés, de az is egy olyan, amiről folyamatosan megy a vita.
Amúgy mi van akkor ha ezeket mondjuk felszíni vagy mélytengeri vulkánokba dobnák bele vagy belöknék a Mariana árokba? Mondjuk akkor az ottani élővilágnak kaputt.
Lúdas Solymi
Én egyébként nem vagyok atom ellenes. Nem félek tőle, biztonságosnak tartom, és modern technológiának is. Ha érdemi módon elmagyarázza nekem valaki, hogy miért lesz (vagy valószínűleg lehet) 2050-60 körül is a legjobb alternatíva az elektromos-energia biztonságunk szempontjából, akkor hajrá. Csak legyen az a magyarázat megalapozott, értelmes. Lehet az ilyen is meg olyan is, hiszen a világban is többféle vélemény létezik. A franciák pl. az atomra tettek, a németek meg például nem. És vannak a kettő között is variációk. A végén az egyiknek lesz igaza, a másiknak nem. Nem hiszem, hogy belerokkanna a dologba az sem, aki rossz lóra tesz most, de hogy hátránya lesz, esetleg kiszolgáltatottabb lesz, vagy drágább lesz számára az energia, az biztos. Emiatt kéne alapsan átgondolni, nem pedig politikai vagy aktuál-lobby erőviszonyok alapján dönteni. Amit meg az tudna segíteni, ha nyilvános vita lehetne róla, nem pedig zárt ajtók mögött ki tudja kik döntenék el, mert a nyilvános vita önmagában képes lehetne fékezni a politikai szempontokat ill. a lobby erőket. Zárt ajtók mögött mindkettő teljes gőzzel nyomulhat.
(Angol nyelven egyébként olvasgatok tanulmányokat. Elég sok elérhető, de elsősorban brit, mert azok mind angol nyelvűek. A németem sajnos nem elég jó, hogy megértsek németül egy ilyen tanulmányt, és sokról nincs angol fordítás. Francia dettó. MIndenesetre az angol nyelvűekben is sok érdekesség van. Például az áramhálózat jövőjével kapcsolatban várható dolgokról. Jelenleg ugye az áramhálózatok úgy épülnek fel, hogy néhány nagy energiatermelő pontból juttassa el az elektromos energiát rengeteg kis fogyasztóhoz. Az utóbbi években elkezdett modernizálás - amit mi ugye most már bevallottan szintén elkummogtunk, elkéstünk vele - egyik fontos szempontja éppen az, hogy a jelenlegi "centralizált" modeltt "decentralizáltabbá" alakkítsa. Sokkal több - általában kisebb - termelővel, akik közelebb vannak a fogyasztókhoz. A másik, hogy Jelenleg nemzetstratégiai fontosságú, hogy "házon belül" termeljük meg a saját elektromos áramot, mert sem a nemzetközi hálózatok, sem az áram termelés nem elég stabil / érett ahhoz, hogy ellátásbiztonságot tudjon garantálni úgy is, hogy vesszük az áram zömét. De 2-3-5 évtizedes távlatban ez is teljesen megváltozhat az új energiaforrások és új technológiák belépésével. Elképzelhető, hogy olcsóbb / egyszerűbb lesz simán megvenni az áramot, mint előállítani, ha a saját adottságaink miatt csak drágábban tudnánk előállítani azt, mint mások, akiknek kedvezőbb adottságaik vannak. Persze ha vesszük, akkor semmiképpen se olyantól, aki ilyen vagy olyan - politikai vagy más - kockázatot jelent, szóval nem arról van szó, hogy az orosz gázfüggésből menjünk át pl. orosz áramfüggésbe. Nyilván csak olyantól függjünk, akitől bátran függhetünk, nincsenek ilyen kockázatai. Vagy ne függjünk, termeljük meg továbbra is, de az legyen átgondolt döntés ereménye, ne pedig reflex-válaszok szülessenek, hogy mostígyvan-ígyislesz-és-kész.)
peterk2005 udvari bolond
Alapjába véve a Fidesznek nincs energiapolitikaja (se), így a mi lehetne kérdés szerintem fel se merült.
Amikor Paks2 döntését meghozták akkor azért nagyon reális más alternatíva nem volt Paks kiváltására.
több mint 2 éve
1. Ez igaz, de azóta minden releváns mérésben esett kb. 10%-ot Pesten a fidesz. (van, ahol többet)2. Ha a számokat nézzük, akkor a 18 budapesti körzetet egy az egyben tekinthetjük az ellenzék fix mandátumának (Dunai Mónika is csak azért nyert, mert sikerült egy jobbikost indítani. Budapesten.)A legtöbb körzetben 40% felett végzett a fideszes jelölt, úgyhogy nem nagyon.
MC12
MC12
nagylaza
Kampman
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 2 éve
Lényegében ugyanazt írtad le, amit én. Vagyis azt, hogy az elektromos energia termelése és a felhasználása is már a belátható jövőben is sok változáson fog átmenni - sok új fogyasztó léphet be, de sok meglevő ki is léphet, ezt se felejtsük el. Aztán ebből levontad azt a konklúziót, hogy akkor építsünk atomerőművet. Azzal indokolva, hogy sokáig tart megépíteni, nehogy lekéssünk. Vagyis pontosan ugyanazzal és ugyíanúgy érvelve mellette, amiről írtam, hogy ez engem így nem győz meg. 😊 Megjegyzem Paks 2 már így is sokat csúszik, ha egyáltalán lesz belőle ebben a formában valami. Szóval ha ez volt a döntés oka - hogy kezdjünk bele mert kifutunk az időből, akkor azt már elbuktuk.Nézd, hacsak valami közbe nem jön technológiai újítások terén, akkor Paks 1-nek hamarosan vége és gyakorlatilag kiesik a termelésből.Paks2-vel először is az a baj, hogy olyanok mondják meg, hogy szükség van-e rá vagy nincs, akiknek fingjuk nincs arról amiről beszélnek. Ezt szakértőknek kéne eldönteniük, nem a politikának.Figy Paks 2re szükség van. Az a meglepő az egészben h nem teljesen a franciákkal építettjük hanem vmennyire az oroszokkal. Picit fura is h Mki az orosz részre gondol pedig komoly francia rész van ebben.Paks2 kurva érdekes, mert Orbán kiment gázról tárgyalni és úgy jött haza egy atomerőművel, hogy volt olyan miniszter (!) aki a sajtóból tudta meg. Állítólag, én is máshol olvastam.Kevered az ok-okozatot. Tolni kellett Paks2-t, nem volt választás. Pont azért, mert alárendelt a viszony.Sztem ez összeesküvés elmélet, ilyen alapon Gyurcsány is fogva volt (persze, lehet).András itt arra gondol, hogy a fidesz által lebegtetett magyarázat, ami azt sugallja hogy mi orosz pártiak vagyunk, mert orbán ugye zseni...az hamis.Alternatív energiaforrásokat építenek ki gőzerővel, miközben az EU és a NATO tagjai, ezt nem nevezném alárendelt viszonynak.Attól mert “elszakadtak” a viszony továbbra is alárendelt.Hát mégis kié?Rácz András:Rácz András mint az esetek jelentős részében jól látja a dolgokat. Megjegyzem, az nem Orbán hibája h alárendelt a viszony. Az már igen h ilyen ‘nemzetközi helyzetben’ is önként megy a pofon fához.
A Putyin-Orbán találkozóról - nagyon nem egyenlő viszony / On the Putin - Orbán meeting: a fairly unequal relationship
.
.
(English below) A Kreml közzétett egy rövid videót Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor mostani megbeszéléséről. A felvétel finoman szólva sem előnyös a magyar miniszterelnök számára. Valamilyen, számomra ismeretlen okból Orbán folyamatosan, idegesen izeg-mozog, láthatóan képtelen egy helyben maradni. Összességében eléggé aggasztó, ahogyan viselkedik.
.
Semmi sem kényszerítette az orosz vezetést, hogy pont ezt a felvételt közöljék. Mégis ezt választották, látványosan megalázva ezzel a magyar miniszterelnököt.
.
Adja magát a kérdés, hogy vajon miért. Szerintem elsősorban azért, mert mutatni akarták mind a hazai közönség, mind a külvilág számára, hogy ebben a viszonyban bizony Moszkva a domináns fél, míg a magyar miniszterelnök egyértelműen alárendelt szerepben van.
(Mindenkinek lehet rosszabb napja, a politikusoknak is - de egymást becsülő partnerek nem hozzák nyilvánosságra az ilyesmit a másikról.)
.
A máskor kifejezetten harcos, hangoskodó, a konfliktusokat örömmel (esetenként szükségtelenül is) felvállaló magyar diplomácia ezúttal hallgat.
.
Ez túl sok jót nem vetít előre....
Nomac
csebi
A románok, csehek, baltiak mind el tudtak szakadni Moszkvától csak valami miatt mi vagyunk köldökzsinórral rájuk csatlakozva.
Lúdas Solymi
csebi
Dzsokijuing
Fogva van Moszkvából és ezért áldozza be a külpolitikát, energiapolitikát, hogy ezek a titkok ne derüljenek ki. Inkább veszi 10x áron a gázt, csak ő a helyén maradhasson.
thebeke
Azért nem tudunk elszakadni Moszkvától energiailag, mert egyszerűen lusta és inkompetens az a társaság, amelyik ezért lenne szakmailag felelős. Egyszerűbb volt Paks 2-őt tolni meg a drága orosz cuccot, mint átállni fenntartható alternatív útvonalakra és megoldásokra.
Csak egy példa: EU-s pénz lakások szigetelésére, még 2014-2018 között. Lázár döntése volt, hogy ezt a pénzt egy az egyben közintézmények szigetelésére fordították, ami persze védhető, csak így megint nem indult el célzott támogatásból a lakossági átállás és szemléletformálás.
Dzsokijuing
Lecsó
Ami aggasztó h rohadt lassan halad. Ha így megy akkor Petiminiszter unokáinak érettsigéjére sem lesz kész.
csebi
Csak egy példát mondok: még azok között is, akik értenek hozzá az egyik legfőbb érv, hogy az atom az 24/7 alaperőmű, vonal termeléssel, amire azért van szükségünk, mert nem ingadozik. A probléma ezzel az érveléssel az, hogy feltételezi, hogy a stabil ellátáshoz szükség van nem ingadozó termelésre, negyven-hatvan éves távlatban is. Amire én még megalapozott indoklást nem láttam. Igazából indoklást se. Kábé úgy van kezelve, hogy mivel ma igaz - mert ma kétségtelenül igaz, és valószínűleg még 1-2 évtizedig is igaz lesz -, akkor igaz lesz a jövőben is. Amivel kapcsolatban azért vannak erős kérdéseim. Egy atomerőműnek csak a felépítése 1 évtized, utána nincs értelme lekapcsolni legalább 4-5 évtizedig, különben nem hozza vissza az árát, és utána lekapcsolni kb. száz évig tart. Szeretném látni, hogy szakértők serege vitázik azon, hogy 2-3-4 évtized múlva hol tart majd az energia tárolási technológia, milyen új tételek lehetnek az energiamixban amik egymást támogatóak (tehát amikor az egyik nem termel a másik akkor tud termelni), plusz arra, hogy néhány évtizedes távlatban mennyi "központi", nagyhálózati elektromos energiaszükséglet várható. Mindezt kiegészítve azzal, hogy az európai áramhálózat integrációja hogyan halad, mi várható néhány évtizedes távlatban. Ezekről sajnos túl kevés infót találok, sokkal többet szeretnék. És az a talasztalatom, hogy még a szakemberek között is gyakoribb az, hogy az illető ilyen vagy olyan irányba elkötelezte magát, és a saját álláspontjához gyártja az érveket, nem pedig fordítva.
peterk2005 udvari bolond
Paks 2 az egy jó dolog, jelenlegi tudásunk szerint az atomerőmű egy jó dolog és ha belegondolsz, a nagy zöldésítéssel elég sok ingadozó áramtermelő lép be, plusz a megjelenő elektromos autók töltését is meg kell oldani majd, a hálózatfejlesztésről nem is beszélve.
Én őszintén szólva nyugodtabb lennék, ha lenne az országban két atomerőmű vagy esetleg az energiát vennék pluszban még mástól és inkább árammal fűtenénk, a gázról meg elkezdenénk lekapcsolódni.
Persze ehhez az is jó lenne, hogyha a technológiát inkább megbízható partnerektől szereznénk be, a fűtőanyaggal együtt.
És igen, lehet vitatkozni azon, hogy kell-e egy atomerámű vagy sem, csak amíg vitatkozunk, addig valaminek biztosítania kell az energiát, mert ahogy mondod, ennek a felépítése is évtizedek, a működése úgyszintén, stb.
Meg ha azt nézzük, még így is elég zöld, persze a kiégett fűtőanyag tárolása az más kérdés, de az is egy olyan, amiről folyamatosan megy a vita.
Amúgy mi van akkor ha ezeket mondjuk felszíni vagy mélytengeri vulkánokba dobnák bele vagy belöknék a Mariana árokba? Mondjuk akkor az ottani élővilágnak kaputt.
Lúdas Solymi
Én egyébként nem vagyok atom ellenes. Nem félek tőle, biztonságosnak tartom, és modern technológiának is. Ha érdemi módon elmagyarázza nekem valaki, hogy miért lesz (vagy valószínűleg lehet) 2050-60 körül is a legjobb alternatíva az elektromos-energia biztonságunk szempontjából, akkor hajrá. Csak legyen az a magyarázat megalapozott, értelmes. Lehet az ilyen is meg olyan is, hiszen a világban is többféle vélemény létezik. A franciák pl. az atomra tettek, a németek meg például nem. És vannak a kettő között is variációk. A végén az egyiknek lesz igaza, a másiknak nem. Nem hiszem, hogy belerokkanna a dologba az sem, aki rossz lóra tesz most, de hogy hátránya lesz, esetleg kiszolgáltatottabb lesz, vagy drágább lesz számára az energia, az biztos. Emiatt kéne alapsan átgondolni, nem pedig politikai vagy aktuál-lobby erőviszonyok alapján dönteni. Amit meg az tudna segíteni, ha nyilvános vita lehetne róla, nem pedig zárt ajtók mögött ki tudja kik döntenék el, mert a nyilvános vita önmagában képes lehetne fékezni a politikai szempontokat ill. a lobby erőket. Zárt ajtók mögött mindkettő teljes gőzzel nyomulhat.
(Angol nyelven egyébként olvasgatok tanulmányokat. Elég sok elérhető, de elsősorban brit, mert azok mind angol nyelvűek. A németem sajnos nem elég jó, hogy megértsek németül egy ilyen tanulmányt, és sokról nincs angol fordítás. Francia dettó. MIndenesetre az angol nyelvűekben is sok érdekesség van. Például az áramhálózat jövőjével kapcsolatban várható dolgokról. Jelenleg ugye az áramhálózatok úgy épülnek fel, hogy néhány nagy energiatermelő pontból juttassa el az elektromos energiát rengeteg kis fogyasztóhoz. Az utóbbi években elkezdett modernizálás - amit mi ugye most már bevallottan szintén elkummogtunk, elkéstünk vele - egyik fontos szempontja éppen az, hogy a jelenlegi "centralizált" modeltt "decentralizáltabbá" alakkítsa. Sokkal több - általában kisebb - termelővel, akik közelebb vannak a fogyasztókhoz. A másik, hogy Jelenleg nemzetstratégiai fontosságú, hogy "házon belül" termeljük meg a saját elektromos áramot, mert sem a nemzetközi hálózatok, sem az áram termelés nem elég stabil / érett ahhoz, hogy ellátásbiztonságot tudjon garantálni úgy is, hogy vesszük az áram zömét. De 2-3-5 évtizedes távlatban ez is teljesen megváltozhat az új energiaforrások és új technológiák belépésével. Elképzelhető, hogy olcsóbb / egyszerűbb lesz simán megvenni az áramot, mint előállítani, ha a saját adottságaink miatt csak drágábban tudnánk előállítani azt, mint mások, akiknek kedvezőbb adottságaik vannak. Persze ha vesszük, akkor semmiképpen se olyantól, aki ilyen vagy olyan - politikai vagy más - kockázatot jelent, szóval nem arról van szó, hogy az orosz gázfüggésből menjünk át pl. orosz áramfüggésbe. Nyilván csak olyantól függjünk, akitől bátran függhetünk, nincsenek ilyen kockázatai. Vagy ne függjünk, termeljük meg továbbra is, de az legyen átgondolt döntés ereménye, ne pedig reflex-válaszok szülessenek, hogy mostígyvan-ígyislesz-és-kész.)
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 2 éve
m.hvg.hu/itthon/20231020_Lengyel_lap_Orban_tanacsadoi_segitettek_elveszteni_Kaczynski_partjanak_a_lengyel_valasztasokatNév nélküli fideszes tanácsadók… nyilván ott is megy “a mindenki fasz csak én nem”, “echte lengyel ezt nem nézhette be” köcsög külföldiek (lásd. Mindenki utálta Ron Werbert, Wermer András egy önző fasz volt stb)
😀
több mint 2 éve
youtu.be/cvXWbFsY5mw?si=INvGRAJkO2npPsOh"a kádár rendszerbe ez nem vót"
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 2 éve
2. Ha a számokat nézzük, akkor a 18 budapesti körzetet egy az egyben tekinthetjük az ellenzék fix mandátumának (Dunai Mónika is csak azért nyert, mert sikerült egy jobbikost indítani. Budapesten.)A legtöbb körzetben 40% felett végzett a fideszes jelölt, úgyhogy nem nagyon.
MC12
MC12
nagylaza
több mint 2 éve
hát én 3 évet laktam ott az elődje alatt és a környéken dolgozok 8 éveElmúlt 3 évben a kilencben laktam, hát hagyjuk.A fideszes elődjéhez képest nagyobb lett a kosz, szemétszedésben a baloldal nem jeleskedik.
Dzsokijuing
jelenleg jobb a helyzet ha nem is sokkal
több mint 2 éve
A fideszes elődjéhez képest nagyobb lett a kosz, szemétszedésben a baloldal nem jeleskedik.Elmúlt 3 évben a kilencben laktam, hát hagyjuk.
Negritis, a vajda
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
több mint 2 éve
Nagyon cinikusnak teccik lenni.Ugyanis a rendőrség még a Fidesz-rendszerre emlékeztető Lengyelországban is kiszáll a választás hetében egy minisztériumba.Akkor nem hasonlít a Fidesz-rendszerre. Rossz hasonlat.
nagylaza, főpohárnok
Őszentsége Sobri Jóska
több mint 2 éve
No hát akkor menjünk bele 😊 Nagylaza, külön írok mert már hosszú a thread.Sűrű napjaim voltak, bocs, hogy csak most.🙂
Előhang: Két listával verte már meg a Fideszt az ellenzék kétszer is, Mszp-Szdsz-nek hívták a formációt 😊 és ez hasonlít - nem ugyanaz - hasonlít - is a mostani példánkra, volt egy országosan és jelentős vidéki bázissal rendelkező Mszp és egy urbánus szdsz. Az mszp se 2002-ben se 2006-ban nem tudott volna az szdsz nélkül kormányt alakítani. Szóval abban van "történelmi" előzménye az ellenzéknek, hogy két listával a fidesz verhető, ráadásul nem olyan távoli múltban. Egy listával meg nincs.(94 nem értelmezhető ebben a keretben)
1. Olyat mondani, hogy ebben a 106 evk-s rendszerben az ellenzék 0-ról indul, az az ismeretek teljeskörű hiányát jelenti, ezt nem feltételezem egyikőtökről sem. Még a 2010-es taroláskor is vitt 3-at az ellenzék 😊 azóta meg csak többet (10-15-19 az elmúlt három választás, tehát trendszerűen nő)
2. Ha a számokat nézzük, akkor a 18 budapesti körzetet egy az egyben tekinthetjük az ellenzék fix mandátumának (Dunai Mónika is csak azért nyert, mert sikerült egy jobbikost indítani. Budapesten.)
Ha Pest megyére is ránézünk, akkor elsőre valóban úgy tűnik, mintha az valami fideszes bázis lenne - de akkor nagyon távol állnánk a valóságtól. A 12-ből 6-ban 50% alatt maradt a Fideszes jelölt (van ahol jóval....), és 3 bázistól eltekintve (Monor-Cegléd-Vác) a maradék 3 egy billegő körzet lenne (ahogy korábban is az volt) - ha az ellenzék mondjuk nem az utolsó pillanatban cserél jelöltet, vagy a körzethez semmilyen téren nem kapcsolódó jelöltet sikerülne indítania.
Egész Pest megye egy billegő körzet egyébként és kb. jól letükrözi a választás végeredményét. (írtam ebből egy szakdolgozatot, onnan vannak az adatok) 90-ben Mdf-es volt (a legtöbb egyénit az mdf vitte Pest megyében, így értem a továbbiakban), 94-ben mszp-s, 98-ban fideszes, 2002 a kivétel, itt fidesz nyert (12-5) de mszp kormány lett, 2006-ban eggyel több egyénit nyert az mszp-szdsz, tehát megint a győztessel ment, aztán 2010-ben narancssága lett az egész és azóta is mindig a fidesz nyert - de ez nem jelenti, hogy ne nyerhetne más, sőt. Az elmúlt választások azt mutatják, hogy bőven - bőven van keresnivalója itt a mindenkori ellenzéknek, nekik van itt tartalékuk, nem a fidesznek. Az az állításom, hogy Pest megyében gond nélkül, megerőltetés nélkül tudna az ellenzék legalább 6 körzetet vinni ha egy listája van és egyszerűen szólva - szabályosan kampányol. Ugyanis a számok alapján az ellenzékiek számottevő része - nem ment el erre a listára szavazni (vagy a kutyákra szavaztak). Ahogy a szűkebb környzetemben lévő ellenzékiek mondták, "Egy neolib, volt fideszes, keresztény jobbos a listavezető és még a Jakabra is szavazzak a listán? Hát a faszom nem kéne? 😊 "
3. Szóval ha a minimumot nézzük, az ellenzéknek lenne 18 pesti körzete, 6 pest megyei és mondjuk 3 vidéki, ez 27. A fidesznek sincs egyébként 36 biztos körzete, inkább 32, de már így is rohadt hosszú a komment, sűrítek 😊. Bármilyen hihetetlen, egy átlagos teljestményű ellenzék - a mostani nagyon nem az - nem indul a fix körzeteket nézve óriási hátrányból.
4. Elméletem szerint, a két lista többet hozna, mint vinne. A BP és Pest megye párt indít a 18 pesti és 9 biztos vagy billegő pest megyei evk-ban, ez 27. A Vidéki párt indul a 3 fix vidéki helyen, ez az alap matek, itt biztosan egy listával kell indulni, ez 30 körzet. Nézzük a másik oldalt, van 32 körzet, ahol nyugodtan indulhatnak két listával, úgyser nyernek, ahogy csebi is mondta, ha a jóisten lenne az ellenzéki jelölt akkor se. És az 50%+1 kell, nem más. Tehát ha ezeket is hozzáadjuk, akkor a BP párt már 59 helyen megvan, a Vidéki párt 35 helyen.
5. Van még 47 körzet de már csak 12-t kell találni, ahol közösen kell indulni (hiszen a BP Pártnak meglesz a 71), Ehhez kell egy komoly demográfiai, szocilógiai, gazdasági és politikai elemzés, atomjaira kell szedi a körzeteket és megmondani, hogy ebben a 12-ben bizony, akárhogyan is, de a Fidesz az esélyes és itt elindulhatunk a két listával. Tegyük fel, hogy van 12 ilyen vk - egyébként van - ahol megintcsak indulhatnak 2 listával, mert valószínűleg vesztenek.
6. Úgy állunk akkor, hogy: a BP párt megvan (27 (fix bp és pest megye)+32(biztos vesztő)+12(valószínűleg vesztő)) és a Vidéki párt is: 32(biztos vesztő)+12(valószínűleg vesztő)+3(fix vidék) és még mindig van 32 körzet, ahol elindul egyedül - itt dől el a választás, ehhez kell helyi politika, beágyazottság, munka-munka-munka. Tehát a BP és Pest megye párt 71 helyen indul, a Vidék párt pedig 79 helyen.
7. Tele van buktatókkal az elmélet, nem tagadom 😊 de ezek egyike sem olyan, ami miatt ne lehetne megpróbálni (annak fényében főleg, hogy az eddigiek ugye mindig fideszes 2/3-hoz vezettek.....) hanem mindegyike munka-buktató 😊
- Valóban el kell magyarázni a szavazóknak hogy hol hogyan kell szavazni - kommunikációs és terepmunka
- Valóban kockázatos - de csak az egyéni érdekekre. A BP -párt biztosabban jut parlamenti helyekhez jelen állapot szerint, mert az ellenzék Budapest központú, de a választás vidéken dől el, ott kell dolgozni - terepmunka.
- Az az ellenzéki párt, aki megnyeri a vidéket - több parlamenti székkel fog rendelkezni, mint a BP párt. High risk - de high a reward is.
- Nyilván van bizonytalansági tényező, ha ez működőképes, akkor a Fidesz felemeli 106-ra a kötelező indulási küszöböt és csókolom 😊 de ezzel nem foglalkozhat az ellenzék, mert akkor oszoljon fel és ne csináljon semmit, hiszen a fidesz úgyis módosít valamit.
Senki nem mondta, hogy egyszerű megverni a fideszt ebben a rendszerben sőt. Borzasztóan melós, matekos, érdekharcos - de meg lehet. Csak sokkal kényelmesebb az a mantra, hogy nem lehet. És az ellenzéki szereplőknek kifizetődőbb is.
PS: három listával nem volt időm teljesen modellezni, de ott valószínűleg nem jön ki a matek, habár nem lehetetlen. Ha lesz időm, lefuttatom.
MC12
A 2014 előtti választásokat el lehet felejteni. A kétfordulós rendszer teljesen más logika alapján működött, mint az egyfordulós, egész egyszerűen azért, mert a második fordulóban lehetőség volt a visszaléptetésre, az egyfordulósban pedig értelemszerűen nincs. Megjegyzem: 1998-ban a kisgazdák visszalépése nélkül a Fidesz se került volna kormányra. A választási rendszer átalakításakor a Fidesz legnagyobb horderejű döntése az volt – más jelzőket most nem szeretnék használni –, hogy megszüntette a két fordulót. Rendben van, azzal kell főzni, ami van, csak a párhuzamokkal érdemes csínján bánni.
Nem azt írtam, hogy az ellenzék nulláról indul, hanem azt, hogy 0-36-ról indul a 106 egyéni körzetben. Ennek most sem látom a cáfolatát. (Nem csoda, mert nem is lehet cáfolni: ennyi körzetben az ellenzék kénytelen két jelöltet indítani, ami kevés jóval kecsegtet.) Arról írsz, hogyan lehet ügyeskedni a két listával, miközben az eredeti állításod az volt, hogy két listával van nagyobb esélye nyerni az ellenzéknek. Én viszont azt állítom, hogy a két lista nem növeli a nyerési esélyeket. Ez akkor lenne így, ha a két listán begyűjtött szavazatok nagyobb előnyt jelentenének, mint az egyéniben elszenvedett hátrányok. Nem találkoztam olyan számítással, ami ezt alátámasztaná. (Ja, azt pedig senki ne higgye, hogy két listával sikerül hatástalanítani a gyurcsányozást.)
Félreértés ne legyen: nem látom reális esélyét annak, hogy 2026-ra összeáll egyetlen ütőképes ellenzéki lista. Ha nem történik valamilyen isteni csoda, akkor ennek már lőttek. De a két lista (urbánus és vidéki) megvalósulása még inkább szürreális, ha megnézzük, mi a helyzet az ellenzéki oldalon. Azt értem, hogy az ellenzék részéről szerinted ez lenne a megoldás. Csak az nem világos: hogyan képzeled el a gyakorlatban?
Azzal teljesen egyetértek, hogy Pest megyében sokkal több keresnivalója van (lenne) az ellenzéknek annál, amit eddig mutatott. Erről nem kell meggyőznöd. Hiller István nyilatkozta kb. egy éve, hogy a szocik megvizsgálják, mi az oka annak, hogy a Budapesthez ezer szállal kötődő agglomerációban az ellenzék egyetlen mandátumot se képes szerezni. Kíváncsi lennék rá, hogy mire jutottak, erről nem volt hír.
Arról se fogunk vitatkozni, hogy a terepmunka mellett a kulcs: megfelelő (hiteles, helyben beágyazott) jelölt. Csak éppen ebből van a legnagyobb hiány. Ez azonban már nem koncepcionális kérdés.
Annak illusztrálására, hogy az esélylatolgatásokkal mennyire mellé lehet fogni, itt egy érzékletes példa, csupán az érdekesség kedvéért. Alig több mint egy évvel a 2022-es választások előtt a Republikon Intézet ezt írta:
Idejében elkezdett, jól felépített kampánnyal az egyéni választókerületek akár kétharmadában is győzhetnek az ellenzéki jelöltek a 2022. évi országgyűlési választáson – derül ki a Republikon Intézet legújabb elemzéséből.
republikon.hu/elemzesek,-kutatasok/21-02-16-egyeni-valasztokerulet.aspx
több mint 2 éve
Elmúlt 3 évben a kilencben laktam, hát hagyjuk.
Negritis, a vajda
több mint 2 éve
több mint 2 éve
Ugyanis a rendőrség még a Fidesz-rendszerre emlékeztető Lengyelországban is kiszáll a választás hetében egy minisztériumba.Akkor nem hasonlít a Fidesz-rendszerre. Rossz hasonlat.
nagylaza, főpohárnok
több mint 2 éve
Ha jól rémlik, ő pont forditva volt. Hamarabb lent jó üzletember mint NER-es de azóta hagyja hogy a vitorlát mit fújja a NER szél.Ha jól emlékszem, kb. mint a 4iG-t vezető, ő kicsodais?Egy újabb kifizető hely a NER-nek?Na, szóval Jellinek egy fokkal közelebb áll az üzletember valódi jelentéséhez, mint az átlag NER-es stróman, mondjuk úgy, hogy ő saját jogon és lábon is sikeres. Nyilván van némi hátszele a "legyen magyar a kiskereskedelem" vonalon, de amit kitalált, az csak részben erre épül.
www.portfolio.hu/gazdasag/20231018/megkotetett-a-nagy-uzlet-magyar-tulajdonba-kerult-az-auchan-47-szazaleka-646483?fbclid=IwAR2gt5zKcZdoEyOvvuN0eonvD8dPw7KlYX0eyPJmMmiKzYxyyhIRO4IUG_U
Nomac
Két fő mozgatórugó van a dolog mögött:
1. Ár-érték arányban és növekedési potenciálban az Auchan jelenleg a legjobb vétel a magyar piacon működő hiperek közül (Tesco túl nagy, a Spar meg nem eladó, ráadásul a Spar business több, mint a fele nem Interspar, hanem a kis üzletek, amikkel a CBA-nak a fő konkurenciája). Jellinek pedig olyan ingatlanokat hoz a "házasságba", amikben villámgyorsan lehet új Auchanokat nyitni (Indotek által tulajdonolt plázák, amikben jellemzően Spar/Interspar van jelenleg). Ráadásul az Auchan területi lefedettsége csak BP környéke és Kelet-Mo. (meg Székesfehérvár), vagyis gyorsan lehet jelentős forgalmi növekedést hozni.
2. Jellinek újabban viszonylag sok agrár beruházást eszközöl, főleg a Balkánon, amihez nem jön rosszul, hogy tulajdonképpen a teljes lánc a termeléstől a kiskereskedelemig egy kézben van (az egyszerű piacra jutás mellett azzal is lehet játszani, hogy a lánc melyik pontján keletkezzen a profit adózási, stb, szempontok figyelembe vételével).
somoskovig
Valahol olvastam h a Jellinek is már elég nagy hátszéllel kezdett, de majd visszakeresem.
Lúdas Solymi
több mint 2 éve
Ugyanis a rendőrség még a Fidesz-rendszerre emlékeztető Lengyelországban is kiszáll a választás hetében egy minisztériumba.fordítás: ❗️A PiS-ben az elszámolás és a kölcsönös kudarc vádjai légköre uralkodik. A választási stáb és a pártfrakció tagjai felcserélik a kampány felelősségét. Neveket emlegetnek, köztük olyanokat is, akik Orbán Viktor magyar miniszterelnök tanácsadói.Vagy szarul mobilizàlt a kulcs-régiókban a helyi pis. Vagy nem kellett volna bebukni a külföldieknek adott tömeges vízummal - miközben a kampányod fő üzenete a bevándorlás-ellenesség, szarul néz ki a választás hetében, ha a rendőrség kiszáll egy minisztériumba. Vagy a veresègnek nincs gazdája és mindenki keni másra a szart. Vagy ezek mindegyike együtt.
lehet, hogy Orbán tanácsadói lószart nem érnek olyan politikai környezetben ahol versenyképes ellenzék is van?
❗️W PiS atmosfera rozliczeń i wzajemnych oskarżeń o porażkę. Członkowie sztabu wyborczego i frakcje partyjne przerzucają się odpowiedzialnością za kampanię. Padają nazwiska, także ludzi, którzy są doradcami premiera Węgier Viktora Orbána.
— Tygodnik POLITYKA (@Polityka_pl) October 20, 2023
➡️ @DabrowskAnnahttps://t.co/Af4AAOXlvS
deyell
MC12
több mint 2 éve
"A portál megkeresése után Kálmánczi nevét eltávolították az Országos Bírósági Hivatal bírói nyilvántartásából. Az eltávolított adatlap szerint viszont ő vezette a törvényszék korrupcióellenes munkacsoportját."a jéghegy csúcsa
m.hvg.hu/itthon/20231020_debreceni_torvenyszek_biro_csalasi_ugy_hangfelvetel
r.baggio
több mint 2 éve
Van olyan ország, ahol a köztársasági elnök nem csak egy pr baba akivel lehet fotózkodni... index.hu/kulfold/2023/10/20/robert-fico-szlovakia-kornyezetvedelmi-miniszter-rudolf-huliak-kinevezes-zuzana-caputova/
több mint 2 éve
"A portál megkeresése után Kálmánczi nevét eltávolították az Országos Bírósági Hivatal bírói nyilvántartásából. Az eltávolított adatlap szerint viszont ő vezette a törvényszék korrupcióellenes munkacsoportját."m.hvg.hu/itthon/20231020_debreceni_torvenyszek_biro_csalasi_ugy_hangfelvetel

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 2 éve
fordítás: ❗️A PiS-ben az elszámolás és a kölcsönös kudarc vádjai légköre uralkodik. A választási stáb és a pártfrakció tagjai felcserélik a kampány felelősségét. Neveket emlegetnek, köztük olyanokat is, akik Orbán Viktor magyar miniszterelnök tanácsadói.Egyelőre azt se tudjuk, hogy egy nem versenyképes ellenzék esetén érnek-e valamit.
lehet, hogy Orbán tanácsadói lószart nem érnek olyan politikai környezetben ahol versenyképes ellenzék is van?
❗️W PiS atmosfera rozliczeń i wzajemnych oskarżeń o porażkę. Członkowie sztabu wyborczego i frakcje partyjne przerzucają się odpowiedzialnością za kampanię. Padają nazwiska, także ludzi, którzy są doradcami premiera Węgier Viktora Orbána.
— Tygodnik POLITYKA (@Polityka_pl) October 20, 2023
➡️ @DabrowskAnnahttps://t.co/Af4AAOXlvS
deyell