Politika
47 feliratkozó
több mint 2 éve
én azt bírom, amikor Jámbor falán megjelenik például :Ma szembejött velem FB-on ez a Deák Dániel nevű Századvéges balfasz.Néha telex-es cikkek alá szokott jönni trollkodni facebook-on. 5 perc után az egész hozzászóláslánc eltűnik 😀
Ami hozzászólások mennek ott a dolgai alatt. Esküszöm elkezdetem drukkolni a rezsidémonnak.
Bazzani
Ott azért kapja a savat.
gamerkr
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
www.facebook.com/kardblog/photos/a.363849453689685/7556439221097303Miközben a hazai közvélemény még magához sem tért a kormányzati megszorítások és rezsiillúzió megszünése miatti sokkból, Európa már a télre készül. A német diplomácia az elmúlt másfél-két hétben ugyan nagyon csendben van, hátha az oroszok újraindítják a gázszállítást a Nord Stream 1-en és sikerül még valamennyi naftát betárolniuk, mielőtt Putyin végleg lezárja a vezetéket, a közvélemény felkészítése már folyik a várható nehézségekre.
Németország legnagyobb lakáskiadással foglalkozó cége a 490000 (!) lakást birtokló Vonova már bejelentette, hogy éjszakára 17 fokra engedi a le a hőmérsékletet, a politikusok pedig folyamatosan figyelmeztetnek a bajokra.
Mindezek ellenére a héten megjelent közvéleménykutatás szerint a német lakosság 70%-a (!) a növekvő energia árak mellett is szükségesnek tartja Ukrajna támogatását, vagyis a németek értik az események hátterét és belátják, saját magukat kormányozták ebbe a helyzetbe, amikor függővé tették magukat egy ótvar fasiszta diktatúrától. Ironikus módon a szélsőjobbos AfD szavazói a legelutasítóbbak. (Az egyébként külön szórakoztató, hogy a nácitlanítás - lényegében a szélsőjobb eszmék megszüntetése - örvén indult orosz támadásért mennyire odavannak a szalonnácik).
Itthon a kormánypropaganda által vezérelt közbeszéd még mindig ott tart, hogy a hülye szankciók. Ez a narratíva valószínűleg még tovább fog erősödni, hiszen a rendszer soha nem fogja elismerni, hogy az elmúlt 12 évben totális stratégiai baklövést követett el a Putyinhoz való dörgölőzéssel, miközben a rezsicsökkentés kamuja alatt százmilliárdos összegeket tettek zsebre, amikor a piaci gáz ár alacsonyabb volt, mint a rezsicsökkentett.
Nem csak a lopást kellene beismerni, hanem a kormányzásképtelenség tényét is. Nemhogy a piaci és a rezsi ár közötti különbséget nem fordították az energiahatékonyságra, de még az erre a célra adott EU forrásokat is másra költötték, a sajátos logikájuknak megfelelően pedig hitelekkel akarták ösztönözni az ilyen típusú lakossági beruházásokat. Nem csoda, hogy kevesen vágtak bele és általánossá vált az energiapazarlás kultúrája Magyarországon.
A szankciókkal tehát nem most lőttük magunkat lábon, vagy most már ugye tüdőn, hanem az Orbán rendszer fennállása óta folyamatosan húzogatjuk a ravaszt az orosz rulettben. A probléma, hogy Putyin közben folyamatosan rakta a töltényeket a tárba, a kormány pedig még tapsolt is neki.
Európa számára most már teljesen világos, hogy ha engednek Putyinnak, azzal csak visszateszik a fejüket a hurokba és újra létrehozzák a zsarolhatóságnak azt az állapotát, ami a most kialakult helyzethez vezetett. Ezen felül még másokat is felbátorítanának, hogy lám, ezzel eredményt lehet elérni. Pontosan ezért nem szokás terroristákkal tárgyalni.
Tudom anya... sapka, sál!
"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv
több mint 2 éve
Látom otthon vagy a dologban. Az MVM-nek manapság milyen átlagos költségre jön ki 1 MWH áram? Paksostul, megújulóstul, gázerőművestül?Azért mert a régióban a magyar piac a leglikvidebb, így van értelme. Egyébként a német front-year az európai benchmark általában, ezért lehet az HUDEX évessel lett volna több értelme számolni, mindegy.www.portfolio.hu/gazdasag/20220717/az-igazi-rezsidemon-ez-most-a-piaci-ar-556729A villany piaci áránál érti valaki, hogy miért a hudex tőzsdei árat vette a cikk figyelembe? A hudexen tudtommal Paksi árammal nem kereskednek. Az MVM (a lakossági áram kiszolgáló) az általa szolgáltatott áramnak csak a töredékét adja/veszi ott, a döntő többségét maga állítja elő (Pakson ill saját egyéb erőművekben). A hudex tulajdonképpen "csak" arra van, hogy kiszolgálja az MVM-en "kívüli" kereskedői piacot, és az MVM ezen a piacon csak akkor jelenik meg, amikor szüksége van némi plusz energiára, és akkor vesz valamennyit mondjuk az osztrákoktól. Aztán amikor meg van egy kis feleslege, akkor meg ugyanitt eladja mondjuk egy török áramkereskedőnek. Namost, ha a lakosságnak annyiért adja az MVM az áramot amennyiért az osztrákoktól veszi ill. a török áramkereskedőnek adja azt a keveset amit ad illetve vesz, akkor mi az értelme annak, hogy az MVM egy állami tulajdonú stratégiai cég? Így csak azt a szerepét nem tölti be, ami miatt állami kézben van és stratégiainak van kinevezve.
Ez volt?
Nem igazán értem, miért vagyunk az elitben energia árakban...most akkor nem olcsó orosz gázt kapunk, és termelünk olcsón itthon villamos energiát? Hogy lesz a mi piaci árunk ilyen magas?
Nem vagyok benne ebben a témakörbe, de kb felére tettem volna az árakat...
Eazzy
(Egyébként én nem tudok olyan - európai - országról amelyik ilyen közvetlen piaci árazást alkalmazna. Azaz a tőzsdei árhoz kötné a lakossági árakat. Javítson ki aki többet tud erről, de én úgy tudom, hogy még a fullra liberalizált piacokon is - pl. britek - is van állami szereplő, amelyik ha hatósági árazást nem is tud alkalmazni, de piaci szereplőként ilyenkor beszáll és kedvezőbb feltételekkel adja az áramot - csökkentve annak az árát a lakosság felé - aztán elszámol a többi szereplővel. Azaz gyakorlatilag lenyeli a különbséget. Hiszen ott is ez a dolga, ezért állami szereplő, ezért tartották meg a piacon. Javítsatok ki, ha tévednék.)
peterk2005 udvari bolond
Az MVM-nek ugyanúgy szüksége van áramra a piacról. Az MVM össztermelése 2020-ban 19,4TWh volt , míg az ország fogyasztása 43,3TWh.
Az igaz, hogy a nagyerőművek baseload termelése leginkább éves, féléves, esetleg negyedéves szerződésekkel van lekötve, azonban pl. ha megváltozik a karbantartási menetrend, a portfoliót akarja optimalizálni, stb. akkor kimehet a HUDEX-vagy más futures piacokra. A prompt piacokon, pl. HUPX, pedig egyensúlyozás és optimalizálás miatt kereskedik, leginkább a megújulók és a gázerőművek miatt. Illetve még a határkeresztezőket is leginkább a prompton kereskedi.
És most csak az eszközalapú kereskedésről beszélünk, spekiről nem is.
Egyébként pedig az ellátásbiztonság a legfontosabb szerepe (legnagyobb beépített kapacitás), ezenkívül nyilván a legnagyobb piaci szereplő és a legnagyobb befizető egyben legjobb pénzszivattyú is, már amikor a rezsicsökkentés jó oldalán van. így érdek állami tulajdonban tartani.
Melehov
A termelési arányokat nagyjából tudom: a hazai felhasználás kb. 35%-a Paks, 20%-a gáz, 10-12% megújuló, 8-10% lignit a maradék import. És azt is tudom (remélem jól emlékszem), hogy a teljes fogyasztásnak körülbelül a 30%-a a lakossági fogyasztás. A nem lakossági fogyasztás eddig is piaci áron működött. Már a nagyfogyasztói. A rezsicsökkentett kisvállalkozásokat nem tudom hova számolják és mekkora tétel. Egyáltalán, benne van-e a lakossági fogyasztásban, vagy sem?
Mindenesetre a hazai lakossági fogyasztás teljes mértékben kielégíthető Paksból és a megújulókból, amiknek a költségei állandóak (illetve nem vagy csak minimálisan érinti az energiaárak elszállása). A maradék fogyasztó meg piaci áron vásárolt és vásárol. Szóval nekem úgy tűnik, hogy a gázzal ellentétben a villany esetében olyan dög nagy nyomás ill. veszteség nem érheti az államot az alacsony lakossági árak miatt. Amit a lakosságnak szolgáltat annyit most is olcsón elő tud állítani, amit meg a többieknek (nagyfogyasztók, stb.) ők meg piaci áron kapják. A gáz az teljesen más sztori.
Ezek alapján a villanyos rezsilépés nekem inkább bevétel növelő lépésnek tűnik, mint veszteség csökkentésnek, mint a gáznál. Egyszerűen kell a pénz a költségvetésbe, mert túlságosan elszállt, és minden fillért meg kell fogni. Hát próbálják megfogni az elszállt energia árakon, mert azzal most könnyű megmagyarázni. (Ha így van, akkor a 480 ft-os benzin se marad sokáig már.)
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond
“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 2 éve
hang.hu/belfold/egy-kivetellel-a-kormanyparti-jeloltek-nyertek-az-idokozi-valasztasokon-ahol-elindultak-143301Most őszintén mit vártál? Az ellenzék romokban, a fidesz hívők meg stabilak.
Egészen groteszk módon vicces ez az ország
Amadeus
A viccek topikba belinkelt Somogyi András videóban mondja Viktor, hogy neki az egész Mo-t kell meggyőzni, hanem elég az ő 3 millióját. És ez eddig még sikerült.
több mint 2 éve
MC12
6 499
Per tételre értettem, nem összesen, csak nem jól fogalmaztam. Egyébként a magyar háztartások 70%-a valahol 20 és 60 ezer forint közötti össz rezsit fizet. Ha ez felmegy 40 és 80 körülre, az ugyan anyázós lesz, de politikailag nem halálos.Gondolom, a 7-8 ezer helyett 70-80-at akartál mondani. Egyébként tényleg régi trükk, valamelyik nap én is írtam. A hétfő reggel ettől függetlenül elég keménynek ígérkezik.hang.hu/belfold/egy-kivetellel-a-kormanyparti-jeloltek-nyertek-az-idokozi-valasztasokon-ahol-elindultak-143301Őszintén, mit vártál? 😊 hogy a belpesti párezer, meg a debreceni 150 fős tüntetés után megbicsaklik az emberek hite és rájönnek, hogy az ellenzék a megoldás a problémákra? Az emberek kivárnak. A türelem éppen az első 1-2 rezsi számláig fog tartani.
Amadeus
Ha jól gondolom - és jól látom - akkor rezsisziszi ijesztegetése hatásos volt, szépen elterjedt hogy itt 40-50-60 -100 ezer forintot kell majd csak gáz/villanyra kifizetni, ehhez képest óriási hálát fog érezni a nép, amikor 7-8 ezer helyett csak 15-18at kell. Egy csomó embernek meg még annyit se. Ennél kevés régebbi politikai trükk van. (Vagy nincs igazam, és Fidesz valamiféle furcsa politikai öngyilkosságba kezdett)
By the way, csak Pest megyében és Budapesten összesen 200 ezer (!!!) katás van. A netadós tüntetésen 40-60 ezer ember volt kinn, amiután nem vezették be az adót. Ehhez képest nem túl erős a nyomás a kormányon.
MC12
nagylaza, főpohárnok
Ha valaki most 23at fizet, az örül majd, hogy nem 80 csak 36 az új rezsi. Aki 56-ot fizet az örül majd, hogy nem 140 ezer, hanem 79 lesz az új. Szerintem ez egy elképesztően átlátszó dolog, dehát a 9es végű árakat is imádják az emberek. ( hacsak nem készül a Fidesz valamiféle furcsa…. 😊 )
Hétfő reggel járhatatlan lesz a város, ki is vettem ho-ra 😆
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 2 éve
Nem akarom, hogy normalizálódjon a helyzet! Szerte a világon, Magyarországon különösen annyira eltorzult a piac, hogy felborult minden.Kolléganőmnek is úgy van autója, hogy ha 25-én kifogy a beny, csak 5e-ért tankol, mert akkor már csak annyi pénze van. Kérdem én, az ilyennek minek autó???
Utolsó suttyó segédmunkás egy hét alatt annyit keresett, mint egy tanár. Egy redőnyös egy nap alatt annyit, mint egy mávos.
Aki örökölt egy átlagnál komolyabb ingatlant és eladta, egész életére ellustult, a munakerőpiac ezt az embert elvesztette. De amúgy is, mindenki egy szobával nagyobb ingatlant vett a szükségesnél. 3 év munkaviszony után egyes fiatalok úgy érezték, nekik saját lakás, kertes ház jár. A kedvencem az a barom, aki 60 milláért, természetesen 80 százalék hitellel megvette Budapesttől 50 kilométerre a kádár-kockáját, aztán majd járhat be 800 forintos üzemanyaggal, fizetheti a százezreket rezsire.
A mesterségesen megnövelt kereslet es támogatások álprofitokat hoztak létre, amik nem voltak fenntarthatók. Mindenki vállalkozó lett, a maradék ember pedig extrém bérigényekkel ugrált munkahelyről munkahelyre.
Nem akarok 2019-et. Egyszerű, normális piacgazdaságot akarok.
Szokol
több mint 2 éve
Gondolom, a 7-8 ezer helyett 70-80-at akartál mondani. Egyébként tényleg régi trükk, valamelyik nap én is írtam. A hétfő reggel ettől függetlenül elég keménynek ígérkezik.hang.hu/belfold/egy-kivetellel-a-kormanyparti-jeloltek-nyertek-az-idokozi-valasztasokon-ahol-elindultak-143301Őszintén, mit vártál? 😊 hogy a belpesti párezer, meg a debreceni 150 fős tüntetés után megbicsaklik az emberek hite és rájönnek, hogy az ellenzék a megoldás a problémákra? Az emberek kivárnak. A türelem éppen az első 1-2 rezsi számláig fog tartani.
Amadeus
Ha jól gondolom - és jól látom - akkor rezsisziszi ijesztegetése hatásos volt, szépen elterjedt hogy itt 40-50-60 -100 ezer forintot kell majd csak gáz/villanyra kifizetni, ehhez képest óriási hálát fog érezni a nép, amikor 7-8 ezer helyett csak 15-18at kell. Egy csomó embernek meg még annyit se. Ennél kevés régebbi politikai trükk van. (Vagy nincs igazam, és Fidesz valamiféle furcsa politikai öngyilkosságba kezdett)
By the way, csak Pest megyében és Budapesten összesen 200 ezer (!!!) katás van. A netadós tüntetésen 40-60 ezer ember volt kinn, amiután nem vezették be az adót. Ehhez képest nem túl erős a nyomás a kormányon.
MC12
több mint 2 éve
Melehov
119
Azért mert a régióban a magyar piac a leglikvidebb, így van értelme. Egyébként a német front-year az európai benchmark általában, ezért lehet az HUDEX évessel lett volna több értelme számolni, mindegy.www.portfolio.hu/gazdasag/20220717/az-igazi-rezsidemon-ez-most-a-piaci-ar-556729A villany piaci áránál érti valaki, hogy miért a hudex tőzsdei árat vette a cikk figyelembe? A hudexen tudtommal Paksi árammal nem kereskednek. Az MVM (a lakossági áram kiszolgáló) az általa szolgáltatott áramnak csak a töredékét adja/veszi ott, a döntő többségét maga állítja elő (Pakson ill saját egyéb erőművekben). A hudex tulajdonképpen "csak" arra van, hogy kiszolgálja az MVM-en "kívüli" kereskedői piacot, és az MVM ezen a piacon csak akkor jelenik meg, amikor szüksége van némi plusz energiára, és akkor vesz valamennyit mondjuk az osztrákoktól. Aztán amikor meg van egy kis feleslege, akkor meg ugyanitt eladja mondjuk egy török áramkereskedőnek. Namost, ha a lakosságnak annyiért adja az MVM az áramot amennyiért az osztrákoktól veszi ill. a török áramkereskedőnek adja azt a keveset amit ad illetve vesz, akkor mi az értelme annak, hogy az MVM egy állami tulajdonú stratégiai cég? Így csak azt a szerepét nem tölti be, ami miatt állami kézben van és stratégiainak van kinevezve.
Ez volt?
Nem igazán értem, miért vagyunk az elitben energia árakban...most akkor nem olcsó orosz gázt kapunk, és termelünk olcsón itthon villamos energiát? Hogy lesz a mi piaci árunk ilyen magas?
Eazzy
(Egyébként én nem tudok olyan - európai - országról amelyik ilyen közvetlen piaci árazást alkalmazna. Azaz a tőzsdei árhoz kötné a lakossági árakat. Javítson ki aki többet tud erről, de én úgy tudom, hogy még a fullra liberalizált piacokon is - pl. britek - is van állami szereplő, amelyik ha hatósági árazást nem is tud alkalmazni, de piaci szereplőként ilyenkor beszáll és kedvezőbb feltételekkel adja az áramot - csökkentve annak az árát a lakosság felé - aztán elszámol a többi szereplővel. Azaz gyakorlatilag lenyeli a különbséget. Hiszen ott is ez a dolga, ezért állami szereplő, ezért tartották meg a piacon. Javítsatok ki, ha tévednék.)
peterk2005 udvari bolond
Az MVM-nek ugyanúgy szüksége van áramra a piacról. Az MVM össztermelése 2020-ban 19,4TWh volt , míg az ország fogyasztása 43,3TWh.
Az igaz, hogy a nagyerőművek baseload termelése leginkább éves, féléves, esetleg negyedéves szerződésekkel van lekötve, azonban pl. ha megváltozik a karbantartási menetrend, a portfoliót akarja optimalizálni, stb. akkor kimehet a HUDEX-vagy más futures piacokra. A prompt piacokon, pl. HUPX, pedig egyensúlyozás és optimalizálás miatt kereskedik, leginkább a megújulók és a gázerőművek miatt. Illetve még a határkeresztezőket is leginkább a prompton kereskedi.
És most csak az eszközalapú kereskedésről beszélünk, spekiről nem is.
Egyébként pedig az ellátásbiztonság a legfontosabb szerepe (legnagyobb beépített kapacitás), ezenkívül nyilván a legnagyobb piaci szereplő és a legnagyobb befizető egyben legjobb pénzszivattyú is, már amikor a rezsicsökkentés jó oldalán van. így érdek állami tulajdonban tartani.
"You're never a loser until you quit trying."- Mike Ditka
több mint 2 éve
MC12
6 499
hang.hu/belfold/egy-kivetellel-a-kormanyparti-jeloltek-nyertek-az-idokozi-valasztasokon-ahol-elindultak-143301Őszintén, mit vártál? 😊 hogy a belpesti párezer, meg a debreceni 150 fős tüntetés után megbicsaklik az emberek hite és rájönnek, hogy az ellenzék a megoldás a problémákra? Az emberek kivárnak. A türelem éppen az első 1-2 rezsi számláig fog tartani.
Amadeus
Szerkesztette: MC12
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 2 éve
Engem kevéssé érdekel, hogy számodra mi a hasznos időtöltés, ahogyan az is, hogy mivel szórakozol. A magánügyed. Semmi relevanciája nincs. Élheted úgy az életedet, hogy csak saját magaddal foglalkozol, de azért az nem túl elegáns, hogy agyhalott pöcsöknek nevezed azokat, akik az utcán tüntetnek. Lehet, hogy nem érnek el eredményt, veled ellentétben azonban próbálnak tenni valamit, és én ezt mindenképpen becsülendőnek tartom. Még akkor is, ha van véleményem arról, hogy a mostani demonstrációkat hogyan kellene másképpen megszervezni.És azokat sem érti, akiknek nem tetszik, hogy Budapesten sorra vágták ki a fákat és fasorokat a Kossuth tértől a József Nádor térig, helyette pedig térköveztek ezerrel, mert a Fidesznek ebből jött a lóvé. Ja. Nem tehetünk semmit. Hát, ezzel a mentalitással tényleg nem. Sebaj, majd veszünk még egy légkondit. Az, hogy a nyári kánikulában ettől pokollá válik a város, le van szarva. A lottó számaira nincs ráhatásunk, de arra, hogy mi történik a szűkebb és a tágabb környezetünkben, nagyon is van. A légkondisok majd jó hűvösben nézegethetik a rezsiszámlájukat.Én ezt tartom önámításnak.
nagylaza, főpohárnok
Rengeteg valóban hasznos, hatékonyabban hasznosítható idő, eszköz, energia megy el rá, de ha valakinek az a ráhatás, hogy leállítja a 8E buszt a Blahán két órára, majd hazamegy, mint aki megtett minden tőle telhetőt, végülis az ő dolga. Ha szerinte ezzel megoldotta a problémát, akkor lelke rajta.
Én haszontalan agyhalott pöcsöknek tartom az ilyen embereket, eképp gondolok rájuk, így eképp is kommunikálok róluk, de ez persze csak egy vélemény a sokból, aminek akceptálását nem várom el.
Én mással szeretem az időmet tölteni, hiszen -ez is egy axioma értékű igazság, mondhatni alapvetés a számomra- a mennyisége véges, és szórakoztatóbban, hasznosabban töltöm. De ha valahol egy közösség azon dolgozik, hogy legyen olyan kapszula vagy eljárás, hogy ezer évig éljek egészségben, majd megveszem, és lehet akkor majd egyszer, ha egy egyebként barom kormányzati intézkedés nem nyeri el a tetszésemet, akkor én is odaállok a 8E busz elé pár órára. Vagy nem.
Őszentsége Sobri Jóska
A "kaparj kurta, neked is jut" és a "ne szólj szám, nem fáj fejem" hozzáállás, amit képviselsz, a Kádár-korszak posványát juttatja eszembe. Azt reméltem, hogy ebből a mocsárból sikerül majd kikecmeregni valahogyan, de ebben az országban túl sokan gondolkodnak hozzád hasonlóan. Nem lesz könnyű.
Szerkesztette: nagylaza, főpohárnok
több mint 2 éve
Amadeus the Young
33 079
hang.hu/belfold/egy-kivetellel-a-kormanyparti-jeloltek-nyertek-az-idokozi-valasztasokon-ahol-elindultak-143301Egészen groteszk módon vicces ez az ország
criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 2 éve
A dühöngők elvárják a folyótól, hogy ne öntsön ki. Már ha a példádnál maradunk. De a példád rossz, mert akkor lenne analóg, ha egy ezertonnás meteorit vágtatna a Föld felé, és az ellen védekeznének gáttal vagy betonbunkerrel vagy bármilyen építménnyel. Én olyan példákat írtam amire nincs ráhatásom, se így, se úgy, se amúgy.Őszentsége Sobri JóskaA te példád rossz, mert a közélet / politika nem ezertonnás meteorit. Van ráhatásod. Pici, de van. És a ráhatásodból csak úgy lesz eredmény is, ha a) ráhatsz, b) sokan (helyesebben elegen) veled együtt ezt teszik.
Addig egyébként nincs baj az attitűdöddel, amíg se veled, se nélküled nem lenne a gátból semmi. Elég az is, ha majd utolsóként csatlakozol akkor, amikor veled együtt éppen meglesztek. 😊 Csak el ne szalaszd a pillanatot, mert ha elszalasztod, onnantól kezdve átcsapódsz az agyhalotti, másokat visszatartó/visszafogó táborba. Írhatsz amit akarsz Orbánról, kedvelheted amennyire akarod, szerintem elég értelmes vagy te ahhoz, hogy az esetek többségében meglásd a pillanatot. Csak elég önző is, hogy addig viszont ne érdekeljen / lesöpörd azzal, hogy felesleges pörgés. 😊
“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 2 éve
És azokat sem érti, akiknek nem tetszik, hogy Budapesten sorra vágták ki a fákat és fasorokat a Kossuth tértől a József Nádor térig, helyette pedig térköveztek ezerrel, mert a Fidesznek ebből jött a lóvé. Ja. Nem tehetünk semmit. Hát, ezzel a mentalitással tényleg nem. Sebaj, majd veszünk még egy légkondit. Az, hogy a nyári kánikulában ettől pokollá válik a város, le van szarva. A lottó számaira nincs ráhatásunk, de arra, hogy mi történik a szűkebb és a tágabb környezetünkben, nagyon is van. A légkondisok majd jó hűvösben nézegethetik a rezsiszámlájukat.Én ezt tartom önámításnak.
nagylaza, főpohárnok
Rengeteg valóban hasznos, hatékonyabban hasznosítható idő, eszköz, energia megy el rá, de ha valakinek az a ráhatás, hogy leállítja a 8E buszt a Blahán két órára, majd hazamegy, mint aki megtett minden tőle telhetőt, végülis az ő dolga. Ha szerinte ezzel megoldotta a problémát, akkor lelke rajta.
Én haszontalan agyhalott pöcsöknek tartom az ilyen embereket, eképp gondolok rájuk, így eképp is kommunikálok róluk, de ez persze csak egy vélemény a sokból, aminek akceptálását nem várom el.
Én mással szeretem az időmet tölteni, hiszen -ez is egy axioma értékű igazság, mondhatni alapvetés a számomra- a mennyisége véges, és szórakoztatóbban, hasznosabban töltöm. De ha valahol egy közösség azon dolgozik, hogy legyen olyan kapszula vagy eljárás, hogy ezer évig éljek egészségben, majd megveszem, és lehet akkor majd egyszer, ha egy egyebként barom kormányzati intézkedés nem nyeri el a tetszésemet, akkor én is odaállok a 8E busz elé pár órára. Vagy nem.
több mint 2 éve
És azokat sem érti, akiknek nem tetszik, hogy Budapesten sorra vágták ki a fákat és fasorokat a Kossuth tértől a József Nádor térig, helyette pedig térköveztek ezerrel, mert a Fidesznek ebből jött a lóvé. Ja. Nem tehetünk semmit. Hát, ezzel a mentalitással tényleg nem. Sebaj, majd veszünk még egy légkondit. Az, hogy a nyári kánikulában ettől pokollá válik a város, le van szarva. A lottó számaira nincs ráhatásunk, de arra, hogy mi történik a szűkebb és a tágabb környezetünkben, nagyon is van. A légkondisok majd jó hűvösben nézegethetik a rezsiszámlájukat...... a kormányzati intezkedésekre meg úgy tekintek, mint egy olyan tényezőre az egyenletben, amire nincs érdemi ráhatasom. Őszentsége Sobri JóskaEzt csak beidézem, hogy értsd, hogy mire gondolok amikor a következő bekezdésedre reagálok.
Sosem értettem azokat, akik dühöngenek a 40 fokos meleg miatt, és megfejtik, hogy a klímavaltozás tehet róla, és azt hiszik elérhető, hogy ne így legyen. Én azokat értem, akik vesznek legkondit vagy este intézik a dolgukat, vagy elfogadják, hogy ennyire meleg van, és nem pazarolnak energiát ennek folyamatos konstatálására, mitöbb ezen való bosszankodásra. Ezt hívják megoldáscentrikus hozzáállásnak, haszontalannak tartom a problémacentrikusságot és az azzal járó káros aggodalmaskodást.Őszentsége Sobri JóskaAzért nem érted, mert azok az emberek akik a klímaváltozás miatt mérgelődnek nem úgy látják a klímaváltozást, mint egy olyan eseményt amire nincs ráhatásuk. Mindkettő nézőpont igaz, mert egymagukban valóban nincs ráhatásuk. De egymagában nagyon sok mindenre nincs ráhatása az embernek. A te attitűdöddel a folyó mellett élő paraszt ember is addig jut el, hogy tavaszról tavaszra nézegeti az emelkedő folyó szintjét, és amikor azt látja, hogy emelkedik, akkor nem esik kétségbe. Nyugodt, mert felkészült az áradásra. Időben betárolt homokzsákból, hogy az áradás előtt körül tudja venni a házát vele. A nagy bajt elkerüli, az udvart kitakarítja, az istállóban elpusztult állatokat meg leírja veszteségként. Megszokta, minden évben ezt csinála, és megtanult már vele együtt élni.
Csak egy dolog nem jut eszébe: az, hogy ha összeállna a falu, aztán a falu a szomszéd faluval, a kistérség a nagyobb térséggel és így tovább, akkor gátat is emelhetnének a folyó mellett. Egy olyan gátat, aminek a megépítésére nulla esélye van, sőt egyedül a megépítés kezdeményezésére is alig-alig van esélye. Ennek ellenére időnként mégis épülnek gátak, mégpedig azért, mert sok olyan kisember akinek egyedül semmi esélye nincs, úgy gondolta, hogy ennek ellenére "dühöng" miatta. Na, a "dühöngők" ezért "dühöngenek" általában.
peterk2005 udvari bolond
több mint 2 éve
Nem...... a kormányzati intezkedésekre meg úgy tekintek, mint egy olyan tényezőre az egyenletben, amire nincs érdemi ráhatasom. Őszentsége Sobri JóskaEzt csak beidézem, hogy értsd, hogy mire gondolok amikor a következő bekezdésedre reagálok.
Sosem értettem azokat, akik dühöngenek a 40 fokos meleg miatt, és megfejtik, hogy a klímavaltozás tehet róla, és azt hiszik elérhető, hogy ne így legyen. Én azokat értem, akik vesznek legkondit vagy este intézik a dolgukat, vagy elfogadják, hogy ennyire meleg van, és nem pazarolnak energiát ennek folyamatos konstatálására, mitöbb ezen való bosszankodásra. Ezt hívják megoldáscentrikus hozzáállásnak, haszontalannak tartom a problémacentrikusságot és az azzal járó káros aggodalmaskodást.Őszentsége Sobri JóskaAzért nem érted, mert azok az emberek akik a klímaváltozás miatt mérgelődnek nem úgy látják a klímaváltozást, mint egy olyan eseményt amire nincs ráhatásuk. A te nézőpontodat is le lehet vezetni - le is vezetted érthetően -, de a másikat is. Levezetem neked. Gondolj egy folyó mellett élő paraszt gazdárras. A gazda tavaszról tavaszra nézegeti az emelkedő folyó szintjét, és amikor azt látja, hogy emelkedik, akkor nem esik kétségbe. Nyugodt, mert felkészült az áradásra. Időben betárolt homokzsákból, hogy az áradás előtt körül tudja venni a házát vele. A nagy bajt elkerüli, az udvart kitakarítja, az istállóban elpusztult állatokat meg leírja veszteségként. Megszokta, minden évben ezt csinálja, és megtanult már vele együtt élni, bekalkulálja "működési veszteségként", amivel nem lehet mit kezdeni.
Ez a gazda előrelátó, csak egy dologra nem gondol: Arra, hogy ha összeállna a falu, aztán a falu a szomszéd faluval, a kistérség a nagyobb térséggel és így tovább, akkor gátat is emelhetnének a folyó mellett. Egy olyan gátat, aminek a megépítésére nulla esélye van, sőt egyedül a megépítés kezdeményezésére is alig-alig van esélye. Ennek ellenére időnként mégis épülnek gátak. Mégpedig azért, mert sok olyan kisember akinek egyedül semmi esélye nincs, úgy gondolta, hogy ennek ellenére "dühöng". Na, a "dühöngők" ezért "dühöngenek" általában.
peterk2005 udvari bolond
A dühöngők elvárják a folyótól, hogy ne öntsön ki.
Már ha a példádnál maradunk.
De a példád rossz, mert akkor lenne analóg, ha egy ezertonnás meteorit vágtatna a Föld felé, és az ellen védekeznének gáttal vagy betonbunkerrel vagy bármilyen építménnyel.
Én olyan példákat írtam amire nincs ráhatásom, se így, se úgy, se amúgy.
Persze keresheted a bölcsek kövét vagy építhetsz perpetum mobilet (akár közösségi finanszírozással, munkacsoportokban), én azon, hogy valamin nem tudok változtatni azt értem, hogy tényleg nem tudok változtatni.
Ha nem fogadod el ezt axiómaként (elfogadva, hogy lehet hülye vagyok, és rosszul mérem fel a "változást", a "dolgokat", a "tudokot") vagyis azt, ami nekem axióma, akkor bármilyen torz példát előhozhatsz cáfolatkent.
Ha meg elfogadod, akkor megérted mit írtam.
Végülis rajtad múlik.
több mint 2 éve
..... a kormányzati intezkedésekre meg úgy tekintek, mint egy olyan tényezőre az egyenletben, amire nincs érdemi ráhatasom. Őszentsége Sobri JóskaEzt csak beidézem, hogy értsd, hogy mire gondolok amikor a következő bekezdésedre reagálok.
Sosem értettem azokat, akik dühöngenek a 40 fokos meleg miatt, és megfejtik, hogy a klímavaltozás tehet róla, és azt hiszik elérhető, hogy ne így legyen. Én azokat értem, akik vesznek legkondit vagy este intézik a dolgukat, vagy elfogadják, hogy ennyire meleg van, és nem pazarolnak energiát ennek folyamatos konstatálására, mitöbb ezen való bosszankodásra. Ezt hívják megoldáscentrikus hozzáállásnak, haszontalannak tartom a problémacentrikusságot és az azzal járó káros aggodalmaskodást.Őszentsége Sobri JóskaAzért nem érted, mert azok az emberek akik a klímaváltozás miatt mérgelődnek nem úgy látják a klímaváltozást, mint egy olyan eseményt amire nincs ráhatásuk. A te nézőpontodat is le lehet vezetni - le is vezetted érthetően -, de a másikat is. Levezetem neked. Gondolj egy folyó mellett élő paraszt gazdára. A gazda tavaszról tavaszra nézegeti az emelkedő folyó szintjét, és amikor azt látja, hogy emelkedik, akkor nem esik kétségbe. Nyugodt, mert felkészült az áradásra. Időben betárolt homokzsákból, hogy az áradás előtt körül tudja venni a házát vele. A nagy bajt elkerüli, azt meg már megszokta, megy neki rutinból, hogy az ár elvonultával kitakarítsa az udvart. Sőt, azt is bekalkulálta az üzletmenetébe, hogy az istállóban az állatok X százaléka el fog hullani. Megszokta már, hogy így minimalizálja azokat a veszteségeket, amiket a természet legyőzhetetlen ereje okoz.
Ez a gazda előrelátó, csak egy dologra nem gondol: Arra, hogy ha összeállna a falu, aztán a falu a szomszéd faluval, a kistérség a nagyobb térséggel és így tovább, akkor gátat is emelhetnének a folyó mellett. Egy olyan gátat, aminek a megépítésére nulla esélye van, sőt egyedül a megépítés kezdeményezésére is alig-alig van esélye. Ennek ellenére időnként mégis épülnek gátak. Mégpedig azért, mert sok olyan kisember akinek egyedül semmi esélye nincs, úgy gondolta, hogy ennek ellenére "dühöng". Na, a "dühöngők" ezért "dühöngenek" általában. Hogy épüljenek fel azok a gátak, amik anélkül sosem épülnének fel, hogy nincsenek "dühöngők".
több mint 2 éve
andree
1 744
Túlmutat Magyarországon és a Fideszen, de szomorú tanulsága a kampánynak, hogy a teljes spektrumot lefedő médiagépezetből ezek a Facebookon óbégató, hazudozó, mocskolódó low budget arcok voltak a leghatásosabbak.Ma szembejött velem FB-on ez a Deák Dániel nevű Századvéges balfasz.Néha telex-es cikkek alá szokott jönni trollkodni facebook-on. 5 perc után az egész hozzászóláslánc eltűnik 😀
Ami hozzászólások mennek ott a dolgai alatt. Esküszöm elkezdetem drukkolni a rezsidémonnak.
Bazzani
Ott azért kapja a savat.
gamerkr
több mint 2 éve
Ma szembejött velem FB-on ez a Deák Dániel nevű Századvéges balfasz.Néha telex-es cikkek alá szokott jönni trollkodni facebook-on. 5 perc után az egész hozzászóláslánc eltűnik 😀
Bazzani
Ott azért kapja a savat.
több mint 2 éve
www.portfolio.hu/gazdasag/20220717/az-igazi-rezsidemon-ez-most-a-piaci-ar-556729A villany piaci áránál érti valaki, hogy miért a hudex tőzsdei árat vette a cikk figyelembe? A hudexen tudtommal Paksi árammal nem kereskednek. Az MVM (a lakossági áram kiszolgáló) az általa szolgáltatott áramnak csak a töredékét adja/veszi ott, a döntő többségét maga állítja elő (Pakson ill saját egyéb erőművekben). A hudex tulajdonképpen "csak" arra van, hogy kiszolgálja az MVM-en "kívüli" kereskedői piacot, és az MVM ezen a piacon csak akkor jelenik meg, amikor szüksége van némi plusz energiára, és akkor vesz valamennyit mondjuk az osztrákoktól. Aztán amikor meg van egy kis feleslege, akkor meg ugyanitt eladja mondjuk egy török áramkereskedőnek. Namost, ha a lakosságnak annyiért adja az MVM az áramot amennyiért az osztrákoktól veszi ill. a török áramkereskedőnek adja azt a keveset amit ad illetve vesz, akkor mi az értelme annak, hogy az MVM egy állami tulajdonú stratégiai cég? Így csak azt a szerepét nem tölti be, ami miatt állami kézben van és stratégiainak van kinevezve.
Ez volt?
Eazzy
több mint 2 éve
A baj az, hogy rossz irányba tüzelsz. Abból, amit írtál, úgy fest, mintha a legnagyobb gond a média „valóságtorzítása” lenne. Természetesen nem a valóságot tényleg eltorzító fideszes udvari sajtóra gondolsz – azzal nincs semmi problémád –, hanem azokra a médiumokra, amelyek „brutális mennyiségű adatot” zúdítanak az emberekre.Nem valóságtorzítás, hanem adatdömping.
nagylaza, főpohárnok
Azt mondom 3996882.
Majdnem négymillió, wow, de önmagában csak egy kontextus nélküli számsor. Lehet a telószámom, lehet a legutolsó 7 totószelvényemen a találatok száma, lehet a bankszámlám egyenlege, egy háború vagy járvány halottainak száma, akármi. Egy semmihez se köthető adat. Nem információ. Ennyi az állításom a médiáról, mivel sokat fogyasztom, így erre jutottam.
Telebasznak minket adatokkal, információ nélkül, és ez rengeteg embert frusztrál, kb. nekik írtam amit írtam.
A fideszes udvari sajtót szinte semennyire nem fogyasztom, már szórakozasképpen sem, mivel unalmas, így azzal valóban semmi problémám, ahogy a kenyai vagy mexikói vezető híroldalakkal vagy a Film+ tévécsatornával sincs, mert uszkve nulla találkozásom van velük.
Az emberek meg nem érdekelnek, legalábbis ahogy a te megfogalmazásodból értelmezem.
Akik érdekelnek, azokkal meg foglalkozok médiafüggetlenül is.
Pedig a legnagyobb gond magával a valósággal, azon belül pedig az általad zseninek tartott Orbán Viktor intézkedéseivel van. Jelesül azzal, hogy katások százezrei kerülnek egyik pillanatról a másikra létbizonytalanságba; azzal, hogy Orbán közlése szerint az „átlagon felüli fogyasztás” fölött hirtelen az eddigi rezsi öt-hatszorosát kell fizetni. (Meghazudtolva minden korábbi állítását és ígéretét.) Az például, hogy a média próbálja adatszerűen kideríteni, milyen kört érintően és mennyi befizetésről lehet szó, nem a sajtó hibája, hanem azé a kormányé, amely alapvetően fontos adatokat sem hajlandó közzétenni. Nem a média, hanem az inkompetens kormány kelt pánikot.Engem a katások se érdekelnek, ahogy a rezsicsökkentés-csökkentés se.
Tudom, nem könnyű szembenézni azzal, ha egy bálványról bebizonyosodik, hogy nem nagy formátumú személyiség, hanem csak egy hatalommániás, pitiáner gazember. Előbb vagy utóbb azonban ennek felismerésnek meg kell történnie.
nagylaza, főpohárnok
Egyrészt, mert amíg nincs rendelet, addig nem tudok a valóságra reagálni, csak más emberek agyszülemenyeire, vélemenyeire, félelmeire, másrészt mert amint tudom, hogy engem, a nekem fontos embereket konkrétan miként és mennyire és hogyan érinti majd kitalálok valamit, ami hasznos, a kormányzati intezkedésekre meg úgy tekintek, mint egy olyan tényezőre az egyenletben, amire nincs érdemi ráhatasom. Mint az időjárás, hogy milyen állampolgárnak születtem és hova, hogy ki költözik a szomszédba vagy hogy elromlik e az autóm. Egy megoldandó problémában az a tényező, amit nem tudok megváltoztatni, csak figyelembe venni.
Én ezt tartom értelmes, előremutató és hasznos hozzáállásnak, nem azt, ha valaki olyan dolgokon mergelődik vagy nyivákol, amik adottak.
Sosem értettem azokat, akik dühöngenek a 40 fokos meleg miatt, és megfejtik, hogy a klímavaltozás tehet róla, és azt hiszik elérhető, hogy ne így legyen. Én azokat értem, akik vesznek legkondit vagy este intézik a dolgukat, vagy elfogadják, hogy ennyire meleg van, és nem pazarolnak energiát ennek folyamatos konstatálására, mitöbb ezen való bosszankodásra.
Ezt hívják megoldáscentrikus hozzáállásnak, haszontalannak tartom a problémacentrikusságot és az azzal járó káros aggodalmaskodást.
Orbánt nem tartom bálvanynak -nincsenek bálványaim- de ahogy elismerek egy kiemelkedő sportteljesítményt, egy jó filmet, egy zseniális festményt, úgy elismerem egy politikus, egy maffiafőnök vagy egy HC zsenijét is elfogulatlanul, függetlenül a szurkolásomtól vagy annak "erkölcsi" aspektusaitól, mert számomra a teljesítmeny és az erkölcs két teljesen független dolog, de persze látom, hogy az emberek ezeket mindig összemossák, politikában is, gazdaságban is, sportban is, mindenhol. Ilyen az emberi természet, elfogadom, csak nem az én világom.
több mint 2 éve
telex.hu/belfold/2022/07/17/augusztus-20-tuzijatek-koltsegek-kozerdeku-adatigenyles-mtu-parbeszedKenyeret és cirkuszt.
😀
Amadeus
Már csak a kenyér hiányzik.
több mint 2 éve
Még egy nagy buli lesz mielőtt összeomlik az ország 😃Meg egy odab@szos danse macabre. 😊
gabokocka
"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv
több mint 2 éve
22 milliárd lesz a tűzijáték. Ez kell pronyófalván.Lehet hogy ennyiért kell tüzijátékot venni, hogy fel tudjuk gyújtani ezt a szarkupacot ahol élünk! 😀
ozibozi
több mint 2 éve
Brüsszel támadása, meg a háború. Ja és persze a baloldal ármánykodása.Engem őszintén érdekel, hogy majd mivel indokolják a “piaci árat”, amikor Pakson töredék áron termelik.www.portfolio.hu/gazdasag/20220717/az-igazi-rezsidemon-ez-most-a-piaci-ar-556729hát nem érted, hogy itt még így is jobb, mint Hollandiában?
Ez volt?
Eazzy
Amadeus
Értem, hogy költségvetési hiány...
De ha “piaci áron” lesz az áram, akkor a rezsi-csökkentés nettó bevétel lesz az államkasszába.
Sinisa
Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta