Politika

65 feliratkozó

3 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 35 127 — #NoStress
 24.hu/kulfold/2025/09/13/donald-trump-nato-tagok-orosz-olaj-nyilt-level-felszolitas/
Izzadhatnak a fiuk most a Karmelitaban h mit mondjanak.
Beki
Az egy dolog, hogy mit mondjanak, nade mit csináljanak.
Most szembesülnek Trump káoszpolitikájával, ami egy autoriter vezetésnek nagyszerű, amíg csak a politikai kommunikáció terében érinti, de ha a mindennapokban, akkor tud kellemetlen lenni. Egyetlen "szerencsénk", hogy túl kicsik vagyunk, és amíg pl. a legnagyobb létszámú és egyik legerősebb európai NATO haderővel bíró Törökország is importál olajat az oroszoktól, addig nem mi vagyunk a fókuszban.

3 hónapja
Beki New York Jets 2 065
 24.hu/kulfold/2025/09/13/donald-trump-nato-tagok-orosz-olaj-nyilt-level-felszolitas/
Izzadhatnak a fiuk most a Karmelitaban h mit mondjanak.
3 hónapja
Nomac New England Patriots 4 098 — balazs.t85@gmail.com
MÁV: nem siklott ki a mentődaru, de a kerekei leugrottak a sínről

Szerintem a vonat sem siklott ki, csak megállt tankolni 😅🤣
3 hónapja
zinedine5 New England Patriots Arkansas Razorbacks 7 273 — Ajmo Vatreni
Tiszaado lejart Menczer mar elo is huzta a Charkie Kirk lapot. Balos tiszas hergelesbol halalos fenyegetes... Egyszeruen ennel tenyleg nincs mar lejjebb.
JéBé
Óriási baromság lenne a fidesztől erre váltani.
3 hónapja
JéBé Green Bay Packers 7 718
Tiszaado lejart Menczer mar elo is huzta a Charkie Kirk lapot. Balos tiszas hergelesbol halalos fenyegetes... Egyszeruen ennel tenyleg nincs mar lejjebb.
3 hónapja
kittli Pittsburgh Steelers 2 778 — Steelers fan
 24.hu/belfold/2025/09/13/hadhazy-akos-mav-vonat-szerelveny-kisiklott-jegyzokonyv-vizsgalat-ijeszto-megallapitas-lazar-janos/
Beki
Egy újabb Szajol "kell" sajnos.
Addig itt nemhogy megoldani nem fogják a problémákat, de elkezdeni sem próbálják.

"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
3 hónapja
Beki New York Jets 2 065
 24.hu/belfold/2025/09/13/hadhazy-akos-mav-vonat-szerelveny-kisiklott-jegyzokonyv-vizsgalat-ijeszto-megallapitas-lazar-janos/
3 hónapja
somoskovig Jacksonville Jaguars 11 518 — Chiefs GM
Van a ropicerka rapper lány a Sziszi. Na őt nem mindig értem, de szerintem ő sem önmagát.
Helmut Zimmer
Holnap megyek életem második Sisi koncertjére, az első baromi jó volt, majd beszámolok 😊
somoskovig
Sztem adta ma is a hercegnő! 😊
bogjosi
Teljesen kattant a csaj, de a nagyon bírható verzióból 😊
somoskovig
Az utcai plakáton néztem a fejét, folyamatosan be van állva?
Dzsokijuing
Nem, csak többnyire. 😊 De tegnap tiszta volt, be is volt tojva az elején, de aztán belejött 😊

3 hónapja
Dzsokijuing Dallas Cowboys Texas Longhorns 9 515 — Saturday Night Lights
Van a ropicerka rapper lány a Sziszi. Na őt nem mindig értem, de szerintem ő sem önmagát.
Helmut Zimmer
Holnap megyek életem második Sisi koncertjére, az első baromi jó volt, majd beszámolok 😊
somoskovig
bogjosi
somoskovig
Az utcai plakáton néztem a fejét, folyamatosan be van állva?

Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
3 hónapja
ozibozi New York Giants 20 204
Balszélső honnan ismerős?

Vmi színész talán
Negritis, a vajda
Molnár Zsolt MSZP-s képviselő
NB2
Rogán nem ismeri, ezért…
Parkolás, ügyészség stb

Szerkesztette: ozibozi
3 hónapja
somoskovig Jacksonville Jaguars 11 518 — Chiefs GM
Helmut Zimmer
somoskovig
bogjosi

3 hónapja
bogjosi New England Patriots 1 914
Helmut Zimmer
somoskovig

...ne gondolkodd túl a dolgokat, ÉLVEZD!
3 hónapja
Pedig néhány rényi matekos (persze kutyákok) valahol levezette, hogy a listás MKKP voks miért királyság, csak most nincs időm előkeresni.
Dzsokijuing
Akkor ők is tévednek.
Az adott szavazó vagy logikus, és akkor logikusan ellenzékiként csak az egyetlen érdemi kihívóra szavazhat (Tisza), vagy nemlogikus, akkor meg az ő döntésére nem vonatkozik az a feltételrendszer, amiben logikus döntésként levezethető egy nemTisza ellenzéki szavazat.
Tehát nincs logikus nemTisza (MKKP vagy DK) szavazat.
Őszentsége Sobri Jóska
Szóval a többpártrendszer (ami nem kettő) nem logikus.
Lehet, de két jobboldali párt (Fidesz és Fidesz Light) esetén megbicsaklk a logika.

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
3 hónapja
Ezzel az átláthatósági "elvesszükaz1%ot" törvénnyel jól tökön szúrta magát a fidesz.
Mehettek a felajánlások rendesen.
" Kiderültek az idei 1 százalékos felajánlások eredményei, és a Telex a Szabad Sajtóért Alapítvány minden képzeletünket felülmúló és minden eddigi rekordot megdöntő összeget, 580 563 356 forintot gyűjtött így."
Kíváncsi leszek a Partizán, stb.. számaira is, illetve mekkorát ugrottak a tavalyihoz képest az összegek.
kittli
471 millió
NB2
Az kb. 15%-os ugrás, a telex (ha jól látom) új beszálló, tavaly még nem százalékoltak.

Zászló, zászló, szív.
3 hónapja
NB2 New England Patriots 27 455 — nabege2@yahoo.com
Ezzel az átláthatósági "elvesszükaz1%ot" törvénnyel jól tökön szúrta magát a fidesz.
" Kiderültek az idei 1 százalékos felajánlások eredményei, és a Telex a Szabad Sajtóért Alapítvány minden képzeletünket felülmúló és minden eddigi rekordot megdöntő összeget, 580 563 356 forintot gyűjtött így."
Kíváncsi leszek a Partizán, stb.. számaira is, illetve mekkorát ugrottak a tavalyihoz képest az összegek.
kittli
471 millió
3 hónapja
Pep71 Green Bay Packers 3 352
 youtu.be/FAUuZm1hnAQ?si=D6SuYxkIXaD2v0MH
3 hónapja
Negritis, a vajda Denver Broncos 53 917 — The Mathematician
Ha ezt az adóemelős sztorit Jövő februárban hozzák ki - ugyanígy kihozhatták volna akkor is - sokkal kevesebb idő lett volna áttematizálni. Így azért adtak a Tiszának fél évet. Az alkalmatlanság lesz még egy fontos sztori.
peterk2005 udvari bolond
az a baj hogy nem könnyű reagálni rá és a propaganda képes folyamatosan pusholni
- én "nem aggódok", a politikai hirdetések tiltása után is megtalálják a módját sajnos -
és ha elég sokáig mondják akkor sokan el fogják hinni

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
3 hónapja
Fognak e olyan NK kiírni amiből szarul tudnak kijönni?
Vagy ez egy előre kész eredmény ?

Amit látok hogy borzasztóan megtolták a social mediat a tisza adóemeléssel …
Szeptemberben még lehet ugye
Janek
Én én úgy látom - egyelőre - működik. Van pesten egy elég nagy co-office, ahova néha beülök dolgozni, tárgyalni ilyesmi. Az elmúlt két hétben a takararítónőtől, a titkárnőn át az ott dolgozó céges munkatársakig azt számolgatták elég sokan az ebédlő/kávézóban, hogy a "Tisza-adóemelés" (így) után ők mennyivel fognak kevesebbet keresni. Volt aki telefonon mutogatta, hogy ehhez már app-is van. Még azok is, akik egyébként kávézás közben gond nélkül szidják a kormányt. Persze, voltak akik elmondták, hogy büdös nagy kamu, de azért ebben messze nem volt konszenzus.
A közösség egy része nyilván ezután is leszavaz a Tiszára, de a cél nem is ők, hanem a kétség elültetése a fejekben. Mégegyszer, a fidesznek az is remek, ha a titkárnő, a könyvelési ügyintéző meg a brand manager otthon marad, vagy más ellenzéki szereplőre szavaz. A kétséget nehéz kiölni a fejekből. Közel sem lehetetlen, de nehéz. Ez egy nagy és szakmailag komoly kihívást jelentő feladat Tóthéknak.
MC12
ha ez jövőre jön ki akkor kb. atombomba. de mivel még csak ősz kezdete van így lehet ellencsapást mérni, plusz ugye jön október 23, ami szintén egy kampányesemény 😀
petey
Pontosan. Valószínűleg én nem értek ehhez 😊, de én nem jöttem volna most ki ezzel. A video felvétel ilyen szempontból kortalan, tök mindegy mikor történt.

A Tisza két dologba bukhat bele. Abba, ha képesek rájuk sütni, hogy gyerekeket sütögetnek roston és megeszik őket (értsd elveszik a pízt, kiküldik a gyereket meghalni az ukrán frontra), illetve abba, ha sikerül rájuk ragasztani, hogy alkalmatlanok. Ha ezt az adóemelős sztorit Jövő februárban hozzák ki - ugyanígy kihozhatták volna akkor is - sokkal kevesebb idő lett volna áttematizálni. Így azért adtak a Tiszának fél évet. Az alkalmatlanság lesz még egy fontos sztori.
peterk2005 udvari bolond
Ne legyenek kétségeid, akkor is lesz mivel "kijönni".
Illetve ha az a terved, hogy úgyis te nyersz, akkor pont most kell kijönni ezzel, meg egyéb valós(nak eladható, mondhatni hagyományos kampánytechnikákkal) és legitim dolgokkal, mert a valótlanságokkal, illegitim dolgokkal, elmaradó/elhalasztott választással, stb. bőven ráérnek februárban. Addig meg egy próbát megér, hogy sikerül e a megszokott módon.

3 hónapja
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 366 — The only discipline that lasts, is self discipline
Fognak e olyan NK kiírni amiből szarul tudnak kijönni?
Vagy ez egy előre kész eredmény ?

Amit látok hogy borzasztóan megtolták a social mediat a tisza adóemeléssel …
Szeptemberben még lehet ugye
Janek
Én én úgy látom - egyelőre - működik. Van pesten egy elég nagy co-office, ahova néha beülök dolgozni, tárgyalni ilyesmi. Az elmúlt két hétben a takararítónőtől, a titkárnőn át az ott dolgozó céges munkatársakig azt számolgatták elég sokan az ebédlő/kávézóban, hogy a "Tisza-adóemelés" (így) után ők mennyivel fognak kevesebbet keresni. Volt aki telefonon mutogatta, hogy ehhez már app-is van. Még azok is, akik egyébként kávézás közben gond nélkül szidják a kormányt. Persze, voltak akik elmondták, hogy büdös nagy kamu, de azért ebben messze nem volt konszenzus.
A közösség egy része nyilván ezután is leszavaz a Tiszára, de a cél nem is ők, hanem a kétség elültetése a fejekben. Mégegyszer, a fidesznek az is remek, ha a titkárnő, a könyvelési ügyintéző meg a brand manager otthon marad, vagy más ellenzéki szereplőre szavaz. A kétséget nehéz kiölni a fejekből. Közel sem lehetetlen, de nehéz. Ez egy nagy és szakmailag komoly kihívást jelentő feladat Tóthéknak.
MC12
ha ez jövőre jön ki akkor kb. atombomba. de mivel még csak ősz kezdete van így lehet ellencsapást mérni, plusz ugye jön október 23, ami szintén egy kampányesemény 😀
petey
Pontosan. Valószínűleg én nem értek ehhez 😊, de én nem jöttem volna most ki ezzel. A video felvétel ilyen szempontból kortalan, tök mindegy mikor történt.

A Tisza két dologba bukhat bele. Abba, ha képesek rájuk sütni, hogy gyerekeket sütögetnek roston és megeszik őket (értsd elveszik a pízt, kiküldik a gyereket meghalni az ukrán frontra), illetve abba, ha sikerül rájuk ragasztani, hogy alkalmatlanok. Ha ezt az adóemelős sztorit Jövő februárban hozzák ki - ugyanígy kihozhatták volna akkor is - sokkal kevesebb idő lett volna áttematizálni. Így azért adtak a Tiszának fél évet. Az alkalmatlanság lesz még egy fontos sztori.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
3 hónapja
Negritis, a vajda Denver Broncos 53 917 — The Mathematician
Balszélső honnan ismerős?

Vmi színész talán
Negritis, a vajda
Molnár Zsolt MSZP-s képviselő
NB2
akivel szemben évek óta az a “vád”, hogy Rogánék embere az mszp-ben.
Amadeus az áttelelt poloska
és tényleg, de valamiért továbbra is úgy rémlik hogy van egy színész nagyon hasonló fizimiskával
aztán lehet csak a pürésített agyam basz át
Negritis, a vajda
Nah megvan kire gondoltam 😊

hu.m.wikipedia.org/wiki/Bede-Fazekas_Szabolcs

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
3 hónapja
Pedig néhány rényi matekos (persze kutyákok) valahol levezette, hogy a listás MKKP voks miért királyság, csak most nincs időm előkeresni.
Dzsokijuing
Akkor ők is tévednek.
Az adott szavazó vagy logikus, és akkor logikusan ellenzékiként csak az egyetlen érdemi kihívóra szavazhat (Tisza), vagy nemlogikus, akkor meg az ő döntésére nem vonatkozik az a feltételrendszer, amiben logikus döntésként levezethető egy nemTisza ellenzéki szavazat.
Tehát nincs logikus nemTisza (MKKP vagy DK) szavazat.

3 hónapja
Nade éppen ezért a Tiszának eleve számolnia kell azzal, hogy 5-10% közötti ellenzéki szavazat megy a kukába. Ezzel vagy azt kezdik, mint eddig, hogy ez van, és elfogadják, mint adottság (valid álláspont egyébként, védhető), mennek előre.
Vagy valamilyen módon rábírják/hagyják a szavazók egy részét, hogy bizonyos helyeken szavazzanak nyugodtan a Kutyákra, ott ahol egyébként is mérnek komolyabb kutyás jelentlétet, vannak erre azért kampánytechnikák.
Klasszikusan ilyenek a budai körzetek, ha tippelnem kéne, itt nem fejtenék ki nagy ellenállást a kutyák irányába, sőt. De én egyébként az eddigi mozgásokból úgy látom, van valamiféle "megnemtámadási szerződés" közöttük, mert amíg MP lövi azokat akik egyéniben akarnak indulni (Hadházy, Tordai stb.) és lő minden óellenzéki pártot, a kutyákra azért sokkal kevésbé/egyáltalán nem.
MC12
ha nem tobb. ugye EP valasztason konkretan ugy ment 10% kukaba, hogy DK elvitt 8%t. 2022ben meg ugy volt 5%, hogy ott meg mki egyuttindult, azelott 4 evvel meg 6.5% volt.

en is ugy gondolom, hogy a DK valahol 4-5% kornyeken fog billegni, es a kutyakon sok mulik, hogy 3-4%t elvisznek vagy 5%-t be. de van egy megerzesem, hogy annyira kettenyilik a hadszinter, hogy a mi hazank meg majd eppen bejut v nem, ha utobbi akkor boven 10% felett leszunk sztem (mert egy ilyen szituban nagyobb eselyt latok a ketparti parlamentre mint hogy kutyak v DK bejut).
csebi
Teljesen hibás a számolgatásotok.
Úgy lehet maximalizálni -ebben az elméleti fejtegetésben amiben vagyunk- az ellenzéki mandátumokat, ha minden ellenzéki szavazat a Tiszára megy. Akkor egyetlen szavazat se vész el, mivel a Tisza biztos bejutó.
Ha valaki ellenzéiként nem a Tiszára szavaz, akkor kockáztat.
Vagy ér mandátumot a szavazata vagy nem. De ha a Tiszára szavaz, akkor biztos ér. Es ha mindenki igy gondolkodna, akkor nulla százalek lenne az MKKP is, a DK is, vagyis játekelmeletileg a mai magyar választási rendszerben ez a helyes, legnagyob EV-t biztosító stratégia, és bízni kell benne, hogy ezt minden ellenzéki megérti, és nem kockáztat, meg nem ül fel a fenti hibás logikáknak.
Őszentsége Sobri Jóska
Csak azok a fránya szavazók Jóska, ők nem akarnak jàtékelmelet-szerint szavazni. Nem akartak, nem akarnak és nem is fognak akarani, mert emberek, akik érzelmek, pillanatnyi benyomások, hiedelmek és még ki tudja hányféle, általad, általam, teljesen érthetetlen szempont alapján döntenek. Azt a 2-3% kutya szavazót sose győzöd meg, hogy ne szavazzon oda, a 2–5% Feri/Klára hívőt sose győzöd meg, hogy ne szavazzon oda, és a további 1-2% nyi MSZP, lmp fityfenét se. Ez a valóság.

Mondhatod, hogy ne vegye figyelembe egy kampánystáb a valóságot és bízzon inkább abban, hogy az emberek majd jàtékelméleti alapon belátják, hogy a szavazatuk a Tiszánál van a legjobb helyen, de ez azért nem a leghatékonyabb stratégia.

Még ez a fórum se egységes ebben a kérdésben pedig ez messze nem társadalom leképződése. Akkor hogy kéne elképzelni, hogy az átlag kutya / dk / egyéb szavazó majd belátja, hogy hasznosabb a Tiszára szavazni, mint nem. Mondhatnám azt is, aki az ellenzékből a Tiszára akart szavazni, az már ott van. Másfél év alatt betagozódott. Aki meg nincs ott, és látjuk hogy van ilyen valahol 10% körül, az nem is fog oda szavazni. A kérdés az, hogy kell-e velük kezdeni valamit vagy sem.
MC12
Persze, ez a valóság, engem nem kell erről győzködj.
De te írsz a nyitóhsz-ben "rábírásról", én meg ezen gondolatkisérlet mentén mentem tovább, és ebben az elméleti fejtegetésben írom, hogy tévedsz, mert nincs olyan logika, ami ellenzékiként arra vezetne, hogy MKKP-ra vagy DK-ra érdemes szavazni. Logika nincs, de szavazó van. Vagyis van nemlogikus szavazó, de arra "kár logikát pazarolni". Vagyis logikailag tévedsz, amikor levezetsz bármi olyat, ami ellenzéki szavazóként nem Tisza szavazatot eredményez.
Őszentsége Sobri Jóska

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
3 hónapja

Zászló, zászló, szív.
3 hónapja
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 303
 444.hu/2025/09/12/az-er-a-legtobbet-ha-peter-mindennap-kezet-fog-50-100-emberrel-korvonalazodik-a-tisza-valasztasi-kampanystrategiaja?utm_source=Twitter&utm_medium=444

valakinek megvan ez, aki Körös?
petey
AJÁNDÉKOZÁS
„Hát ezt meg honnan tudjátok rólam?” Ez futott át a fején a Tisza Párt képviselőjelölt-válogatásán részt vevő egyik indulónak, miközben a párt óbudai irodájában kérdezgették őt az asztal másik felén ülők. A jelöltek meghallgatásán Magyar Péter mellett jellemzően Tóth Péter kampányfőnök, Tarr Zoltán EP-frakcióvezető, és Szabó Ilona, Magyar személyi asszisztense és barátnője szoktak ott lenni. Nem meglepő persze, hogy sokat tudnak a jelentkezőkről, ugyanis egy úgynevezett kutatási csapat a meghallgatás előtt mindenkit átvilágít.

A párt összesen 315 embert keres, ami úgy jön ki, hogy a 106 egyéni választókerületből még 105 hely kiadó, csak Magyar Péter indulása a biztos, és az említett 105 választókerület mindegyikében három lehetséges jelöltet neveznek majd meg szeptember 30-án, akik közül előbb a helyi Tisza szigetek, majd az összes választókerületi szavazópolgár kiválasztja a Tisza országgyűlési képviselőjelöltjét.

Cikkünkhöz jelöltekkel és a Tisza működését ismerő forrásokkal beszéltünk, mindannyian névtelenséget kértek, hogy szabadon beszélhessenek a párt és a kampánycsapat belső ügyeiről.

A jelöltek belső kiválasztásának első fordulója a meghallgatás, a másodikban azt tesztelik, hogyan működnek együtt a jelentkezők másokkal. Csapatokban kell feladatokat megoldaniuk, érvelniük olyan emberekkel, akiket nem ismernek, sőt, még a nevüket sem árulhatják el egymásnak. „Azt kérték, hogy magázódjunk, aztán lerakták elénk a feladatot, amit közösen fel kellett dolgoznunk, közben pedig figyelték, hogyan viselkedünk” – magyarázta egy résztvevő.

A választókerületenkénti három emberről a párt dönt. Azt már biztosra veszik párton belül, hogy minden választókerületben meglesz a három jelölt.

Háromból egyvalaki

Akit beválogatnak a három ember közé, azoknak a Tisza szigettagok között kell majd kampányolniuk, mert az ő feladatuk lesz, hogy november 3-9. között a Tisza applikációjában felállítsanak egy sorrendet az aspiránsok között.

Bár a jelöltek is csak szeptember 30-án értesülnek arról, bekerültek-e a három közé, a pályázók között már rég elkezdődött a belső kampány, mindenki próbálja feltérképezni, hány sziget-tag szavazatára számíthat. „Versenyhelyzet van” – meséli egy induló, akivel leültünk beszélgetni.

Innentől a cikk csak a Kör tagjainak olvasható.
A lehetséges jelölteket arra figyelmeztetik, hogy az egymás elleni kampányt versenyfutásként, és ne harcként kezeljék. „Egymás mellett futunk a pályán, nem gáncsoljuk egymást, és a legjobb célba ér” – mondta egy jelentkező. Azt, hogy a választókerületéből ki pályázott, ő is csak hallomásból tudja, vagy mert elmondták neki személyesen.

A kiválasztás következő fordulójába a szigettagok által felállított sorrend első és második helyezettei jutnak tovább, közülük november 10.-16. között a választókerületben élő valamennyi választópolgár, szigorú azonosítás után, kiválaszthatja azt, aki aztán 2026-ban elindulhat élesben a választásokon. Azt nem tudni, hogy hogyan tudják majd megakadályozni azt, hogy a helyi fideszesek eltérítsék ezt a szavazást, és a legtámadhatóbb jelöltet szavazzák meg. A neveket mindenesetre a Tisza vezetőségének még jóvá kell hagynia, mielőtt bemutatnák őket a párt kongresszusán, várhatóan november 30-án. A vezetőség bárkit megvétózhat, ezt a pályázókkal is külön tisztázzák.

Azok a lehetséges jelöltek, akikkel beszéltünk, mind azt mondták, hogy ők teljes erőbedobással kampányolnának a Tisza jelöltje mellett akkor is, ha végül nem őket választják. Arra a felvetésre, hogy ez nem biztos, hogy mindenkire igaz, azt mondták, a párt feladata kiválasztani olyan embereket, hogy ez ne merüljön fel problémaként.

Fotó: Kristóf Balázs/444
Azt mindannyian tudják, hogy példátlan nyomásnak lesznek kitéve, a kormánymédia minden megszólalásukat figyelni fogja. Erre a párt is felkészíti őket, amennyire lehet. A legtöbben teljesen újak a politikában, hiszen a jelöltség feltétele, hogy az elmúlt 20 évben a pályázó nem viselt vezető tisztséget politikai pártban, viszont kötődnek a választókerületükhöz, ott élnek, be vannak ágyazva.

A jelöltek kiválasztásával párhuzamosan már zajlik a 105 egyéni kampánymenedzser (egyelőre csak helyi rendezvényszervező) kiválasztása és felkészítése is. Ők lesznek azok, akik az egyes jelölteket segítik majd az éles kampányban a Fidesz jelöltjével szemben. A kampánymenedzsereket a párt programigazgatója, Zelcsényi Miklós, és önkéntesek koordinálásáért felelős Radnai Márk készíti fel a feladatra.

Irtózatos kampánymeló

A kampányért Tóth Péter felel, neki nemrég még az önkéntesek koordinálása is a dolga volt, de tehermentesítették, hogy kizárólag a kampányra tudjon fókuszálni.

Tóth Péter édesapja az a Tóth József, aki már 34 éve vezeti szocialista polgármesterként Budapest 13. kerületét. A kerületben „minden háznak” saját felelőse van a választási kampányban, a jól bejáratott gépezet titka a folyamatos jelenlét és az erős mozgósítás. Tóth Péter sosem tagadta, hogy ebben látja a választási sikert országos szinten is. Egyetlen interjút adott, mióta elvállalta a kampányfőnöki feladatokat a Tiszánál, a VálaszOnline-nak, akkor ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy a Tisza szigetekre építi-e a stratégiáját:

„Az egyik ok, ami meggyőzött, hogy muszáj ebben részt vennem, az volt, hogy engem hívtak már szigetek, még Magyar Péter megkeresése előtt. Több Tisza sziget is megkérdezte tőlem, hogyan kellene csinálni, mi a metódus, hogyan kell építkezni. Nagyon sok helyen láttam az igényt és az akaratot, hogy komolyan és jól szeretnék csinálni. Az erő és az energia, ami megvan ezekben a szigetekben, ezekben a cselekedni akaró emberekben, fontos lökést jelentett. Az lesz a feladatom, hogy ezt az erőt rendszerezzem, és egy irányba tereljem, hogy ne legyenek felesleges párhuzamosságok. Ebből az irgalmatlan erőforrásból lehet jól építkezni, ebben van a legnagyobb lehetősége a Tiszának.”

Tóthot kampányfőnöki munkájában három úgynevezett politikai koordinátor is segíti, és közvetlenül neki felel a nyolc régiós koordinátor is, akik a saját területükön tartják a kapcsolatot a Tisza szigetekkel, a későbbi jelöltekkel, szerveznek, intéznek, kezelik a befolyó információt. A régiós koordinátorok állandó mozgásban vannak azokban a megyékben, amelyek a hatáskörükbe tartoznak. Ez a gyakorlatban havi több ezer kilométer autózást jelent, igyekeznek ugyanis minél gyakrabban személyesen is találkozni az egyes Tisza szigetekkel. A régiós és politikai koordinátorok heti szinten élőben értekeznek Tóth Péterrel a párt óbudai irodájában. Óbudáról egyébként valószínűleg nemsokára elköltözik a párt, mert már nagyon kinőtték az irodát.

A régiós koordinátorok a jelölt-jelöltek kiválasztásában is fontos szerepet játszanak. Ők azok, akik helyben meghátterezik az egyes pályázókat, megkérdezik róluk a helyi szigettagokat, de a helyi társadalomban meghatározó szereplőket, például bírókat, szakorvosokat is. A helyi beágyazottságot semmivel nem lehet pótolni, mondják, ezt a szempontot kiemelten kezelik a jelölt kiválasztásakor.

Emellett az egyéni kampánymenedzserek kiválasztásában is részt vesznek. Ez, mint a pártban gyakorlatilag minden, önkéntes munka. „Bármikor mozgósíthatónak kell lenniük a kampányban, irtózatos meló lesz, és teljesen ingyen, de rengetegen jelentkeznek, válogatni kell” – magyarázta egy, a kiválasztás folyamatára rálátó beszélgetőpartnerünk.

Szakpolitika < kézfogás

Mindeközben kikristályosodott az is, milyen stratégiával vág neki a Tisza a kampány utolsó bő fél évének. A kampány irányítói a személyes jelenlétre tesznek fel mindent, amihez óriási önkéntes hálózatot építenek ki.

Bár dolgoznak a párt szakpolitikai programján is, az elkövetkező időszakban nem ezen lesz a hangsúly. Az a konszenzus ugyanis, hogy ebben nem lehet a Fidesszel felvenni a versenyt, mert nincsenek meg hozzá az erőforrásaik, „ők viszont azt hazudnak, amit akarnak, végtelen sok pénzből” – magyarázta egy, az ezzel kapcsolatos gondolkodásra rálátó forrás. Ezt mutatta meg a Tarr Zoltán szerencsétlen mondataira, és egy indexes cikkre felépített Tisza-adó kampány is, ami lépéskényszerbe hozta a pártot, hosszú idő után először, ezt beszélgetőpartnereink is elismerik. Ennek ellenére a szakpolitikai programmal elmondásuk szerint jól állnak, és van menetrend arra, mikor mutatják be ennek egyes részleteit a nyilvánosságnak. „De végső soron nekünk az ér a legtöbbet, ha Magyar Péter minden nap kezet fog 50-100 emberrel.”

A párt kampányüzemmódját egy sziget-vezető így írta le: „Az a kérés, hogy legyünk ott mindenhol. Ha reggel felkel a választó, és elindul munkába, legyünk ott a postaládában a Tiszta Hanggal (a párt saját terjesztésű nyomtatott újságja - bv.), ha jön haza, a téren egy pulttal. Minden házba be fogunk kopogni”. Különösen a kopogtatás az, amit a kampánycsapat fontosnak tart. „A pulthoz jellemzően csak az jön oda, aki már szimpatizáns. Kopogtatással mindenkit el lehet érni. De a lényeg az, hogy látszódjunk” – magyarázta egy forrásunk.

Fotó: Németh Dániel/444
Magyar Péter nemrég egy fórumán azt mondta, „a legjobb, amit tehet egy politikus, hogy minél többet van emberek között”. Ebben konszenzus van a pártban, a terv az, hogy a pártelnök a választásokig tulajdonképpen megállás nélkül járja majd az országot.

Titkos kabinet

A szakpolitikai, a kormányzást előkészítő háttérmunka ettől függetlenül zajlik. 65 szakpolitikai munkacsoport van, ezeket 12-15 ember fogja össze, ők alkotják az úgynevezett “kabinetet”. Azt még a háttérbeszélgetéseken is mindenki kényesen hangsúlyozza, hogy semmilyen kormányzati pozíció nincs leosztva, ennek megfelelően a kabinet tagjai sem lesznek automatikusan miniszterek, ha nyer a Tisza ’26-ban. Arra, hogy azért jobb helyzetből indulnak majd, amikor ezeket a posztokat kiosztják, vállrándítás a válasz. Ugyanez ez igaz a listás helyekre is. Bóna Szabolcs agrárszakember, Ruszin-Szendi Romulusz volt vezérkari főnök és Bódis Kriszta gyermekvédelmi szakember például tagjai a „kabinetnek”, de más neveket nem sikerült megtudnunk, a pártban erre kifejezetten ügyelnek.

Egy, a folyamatra rálátó forrásunk szerint a szakpolitikai program alapja már összeállt (ebben készülnek különböző költségvetési, világpolitikai helyzetekre is). Az az elképzelés, hogy kormányra kerülve bizonyos intézkedéseket azonnal meg lehessen hozni, és ezeknek azonnali eredményeik legyenek. Itt a média, az igazságszolgáltatás, az oktatás, az egészségügy bizonyos területei jönnek szóba.

Fotó: Németh Dániel/444
Az elkészült ágazati anyagokat jelenleg szervezeten belül vitatják meg, de a programírás folyamatának volt a része a roma konferencia és a nőjogi konferencia is, és lesz még egészségügyi konferenciája is a pártnak. Emellett felvették a kapcsolatot társadalmi és szakmai szervezetekkel is.

Forrásaink szerint valószínűleg a mai napig legfeljebb 100 ember állhat a Tiszánál alkalmazásban, mindenki más ingyen dolgozik. A párt jelenleg nagyjából 60 ezer önkéntest tart számon, akik mozgósíthatók a kampányban, de a választásig ezt a számot meg akarják duplázni. A Tisza szigetek vezetői (kapcsolattartónak hívják őket a pártban) felé is az a mondás, hogy az adott választókerületben élők egy százaléka a célszám. Egy választókerületben nagyjából 70-80 ezer ember él.

A Tiszának nemrég elindult egy appja, ez az önkéntesek munkájának rendszerezésére és ösztönzésére szolgál. Az önkéntesek és a szigettagok között nem száz százalékos az átfedés, a mozgósításban az app még fontos lehet, és ezen keresztül döntenek a jelöltekről is. A projektet Radnai Márk, Magyar egyik legközelebbi bizalmasa vezette, itt írtunk róla bővebben.

Az egyes munkacsoportokban dolgozók, de még a kabinet többsége is ingyen dolgozik, és van munkahelye a Tisza mellett. Ez is az oka annak, hogy egyelőre csak kevesen merték a nyilvánosságban felvállalni, hogy szakértőként segítik a pártot. De ahogy írtuk, nem ezen lesz a hangsúly, és nem is az online jelenléten, ami egyetlen egyszer sem került elő a beszélgetéseink során. Magyar a mai napig maga kezeli a Facebook-oldalát, és továbbra sincs kabinetfőnöke.

Mindenki kemény időszakra számít, de hisznek a pártban: lábon meg lehet verni a Fideszt. Ennek megfelelően az is kijavítja magát, aki véletlenül úgy kezd egy mondatot, hogy „ha kormányra kerülünk", arra, hogy „amikor kormányra kerülünk"

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
3 hónapja
Nade éppen ezért a Tiszának eleve számolnia kell azzal, hogy 5-10% közötti ellenzéki szavazat megy a kukába. Ezzel vagy azt kezdik, mint eddig, hogy ez van, és elfogadják, mint adottság (valid álláspont egyébként, védhető), mennek előre.
Vagy valamilyen módon rábírják/hagyják a szavazók egy részét, hogy bizonyos helyeken szavazzanak nyugodtan a Kutyákra, ott ahol egyébként is mérnek komolyabb kutyás jelentlétet, vannak erre azért kampánytechnikák.
Klasszikusan ilyenek a budai körzetek, ha tippelnem kéne, itt nem fejtenék ki nagy ellenállást a kutyák irányába, sőt. De én egyébként az eddigi mozgásokból úgy látom, van valamiféle "megnemtámadási szerződés" közöttük, mert amíg MP lövi azokat akik egyéniben akarnak indulni (Hadházy, Tordai stb.) és lő minden óellenzéki pártot, a kutyákra azért sokkal kevésbé/egyáltalán nem.
MC12
ha nem tobb. ugye EP valasztason konkretan ugy ment 10% kukaba, hogy DK elvitt 8%t. 2022ben meg ugy volt 5%, hogy ott meg mki egyuttindult, azelott 4 evvel meg 6.5% volt.

en is ugy gondolom, hogy a DK valahol 4-5% kornyeken fog billegni, es a kutyakon sok mulik, hogy 3-4%t elvisznek vagy 5%-t be. de van egy megerzesem, hogy annyira kettenyilik a hadszinter, hogy a mi hazank meg majd eppen bejut v nem, ha utobbi akkor boven 10% felett leszunk sztem (mert egy ilyen szituban nagyobb eselyt latok a ketparti parlamentre mint hogy kutyak v DK bejut).
csebi
Teljesen hibás a számolgatásotok.
Úgy lehet maximalizálni -ebben az elméleti fejtegetésben amiben vagyunk- az ellenzéki mandátumokat, ha minden ellenzéki szavazat a Tiszára megy. Akkor egyetlen szavazat se vész el, mivel a Tisza biztos bejutó.
Ha valaki ellenzéiként nem a Tiszára szavaz, akkor kockáztat.
Vagy ér mandátumot a szavazata vagy nem. De ha a Tiszára szavaz, akkor biztos ér. Es ha mindenki igy gondolkodna, akkor nulla százalek lenne az MKKP is, a DK is, vagyis játekelmeletileg a mai magyar választási rendszerben ez a helyes, legnagyob EV-t biztosító stratégia, és bízni kell benne, hogy ezt minden ellenzéki megérti, és nem kockáztat, meg nem ül fel a fenti hibás logikáknak.
Őszentsége Sobri Jóska
Csak azok a fránya szavazók Jóska, ők nem akarnak jàtékelmelet-szerint szavazni. Nem akartak, nem akarnak és nem is fognak akarani, mert emberek, akik érzelmek, pillanatnyi benyomások, hiedelmek és még ki tudja hányféle, általad, általam, teljesen érthetetlen szempont alapján döntenek. Azt a 2-3% kutya szavazót sose győzöd meg, hogy ne szavazzon oda, a 2–5% Feri/Klára hívőt sose győzöd meg, hogy ne szavazzon oda, és a további 1-2% nyi MSZP, lmp fityfenét se. Ez a valóság.

Mondhatod, hogy ne vegye figyelembe egy kampánystáb a valóságot és bízzon inkább abban, hogy az emberek majd jàtékelméleti alapon belátják, hogy a szavazatuk a Tiszánál van a legjobb helyen, de ez azért nem a leghatékonyabb stratégia.

Még ez a fórum se egységes ebben a kérdésben pedig ez messze nem társadalom leképződése. Akkor hogy kéne elképzelni, hogy az átlag kutya / dk / egyéb szavazó majd belátja, hogy hasznosabb a Tiszára szavazni, mint nem. Mondhatnám azt is, aki az ellenzékből a Tiszára akart szavazni, az már ott van. Másfél év alatt betagozódott. Aki meg nincs ott, és látjuk hogy van ilyen valahol 10% körül, az nem is fog oda szavazni. A kérdés az, hogy kell-e velük kezdeni valamit vagy sem.
MC12
Persze, ez a valóság, engem nem kell erről győzködj.
De te írsz a nyitóhsz-ben "rábírásról", én meg ezen gondolatkisérlet mentén mentem tovább, és ebben az elméleti fejtegetésben írom, hogy tévedsz, mert nincs olyan logika, ami ellenzékiként arra vezetne, hogy MKKP-ra vagy DK-ra érdemes szavazni. Logika nincs, de szavazó van. Vagyis van nemlogikus szavazó, de arra "kár logikát pazarolni". Vagyis logikailag tévedsz, amikor levezetsz bármi olyat, ami ellenzéki szavazóként nem Tisza szavazatot eredményez.