Politika

66 feliratkozó

több mint 3 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 649 — zászló zászló szív
Szóval, ha "tökösséget" kell nézni, az mindig is megvolt, történelmi ismereteinkből is vehetnénk kismillió példát...csak ugye aztán ez az "egyenjogúság", már amennyire volt, elsikkadt, lehet, hogy a vallásoknak is közük van hozzá?
Lúdas Solymi
Ahhoz van közük, hogy az evolúció már az állatvilágban sem úgy működött, hogy mindig a legerősebb szaporodik tovább. Megfigyeltek valami tengeri izéket, hogy miközben a két nagy és erős hím harcolt egymással, a kicsi sunyi odaosont és megtermékenyítette a nőstényt.

Ez volt az embereknél. Koránt sem a leggazdagabb, a legbefolyásosabb stb. volt a legkívánatosabb a nőknek, és ahhoz hogy fennmaradjon a vérvonal, szükség volt arra, hogy a nőket, pontosabban a méhüket, az aktuális hatalom valahogy koordinálja. Ez már a szervezett vallások előtt is így volt, egészen a korai törzsi időszakig visszanyúlik ez. Mivel a vagyonfelhalmozásokkor (tehát a korai városiasodás korában is már) a férfiak kontrollálták a fizikai fölényükkel, majd különböző vallási stb. egyéb dogmákkal a nőket, egyértelművé vált, hogy vagyon is a férfiaknál van.

A nők egyenjogúsága egyébként egy érdekes helyzetre vezethető vissza, az egészről a romantika (kora) tehet. Korábban (a fentiekből egyértelműen következően) a házasság egy vagyonközösség volt, nem szólt a szerelemről. A romantika hozta el a köztudatba, hogy bizony lehet szerelemből is házasodni, és ha ebben dönthet a nő, akkor másban is. Így jutunk el a felvilágosodásig, meg ugye a hódítások koráig, amikor pl. a telepes nő egyedül maradt, mert az embert lelőtte valaki, és bizony megvédték magukat meg a vagyonukat.

De a lényeg a szülőképesség koordinálása. A népességcsökkenés miatti pánik annyira eluralkodott a nyugati társadalmakon (pedig még így is kurva sokat vagyunk), hogy már ott tartanak, ha nem megy szépszóval, majd megy erővel. De nem megy, ezt bizonyítja az elmúlt pár száz év. Én ezt a népességcsökkenés/túlnépesedés kettős problémát mű problémának tartom, de ezt többször kifejtettem már.

több mint 3 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 396 — #NoStress
A jövőt nem lehet tudni, de lehet prognózisokat készíteni.
Minél több a releváns adat, annál inkább lesz pontos, és nagyobb valószínűséggel megvalósuló egy prognózis.

James Gleick Káosz című könyvében olvastam, ami a káoszelméletről szól, hogy az egész tudományág onnan indult, hogy időjárást akartak előrejelezni, de rájöttek arra, hogy hiába gyűjtenek be egy csomó adatot, ez az összes időjárást befolyásoló tényező töredéke csak, és az időjárás effektíve nem jelezhető előre.
(Tulajdonképpen ebből a felismerésből született a káoszelmélet.)
Nyilván van kivétel, amikor pl. 1000 km-es körzetben a Szahara egy pontja felett nincs egyetlen felhő se, szél se fúj, akkor eléggé valószínű, hogy 4 óra múlva se fog esni. De egy európai térségben, ahol ezerféle légköri hatás tobzódik egyszerre, ott lehetetlen pontos időjárásprognózist készíteni.
Hiába van a Köpönyegen meg az Időképen 1-3-30 napos előrejelzés, sokszor az a valóság, hogy még akkor se lehet pontos, amikor 1-2 óra múlvára prognosztizál csapadékot vagy napsütést.
(Volt olyan szabadtéri rendezvény amit szerveztünk, nyilván ismert volt az időpontja, és már előtte egy hónappal minden nap lementettem ezen oldalak előrejelzéseit. Volt ott nagy esőzéstől, vihartól verőfényes napsütésig minden, majd előző nap napsütés kevés felhővel volt a "terv", és végül szemerkélő eső volt a megvalósult valóság.)

Vagyis azt mondom, hogy az időjárás-előrejelzés egy nagyon gyerkecipőben járó "tudomány", (amennyiben egyáltalán tudomány egy tudománytalan, "jósolgató" akármi, ami ha betartja a tudományos metodikát, akkor naponta változtatgatja a jóslatait.)
És ezért az a tény, hogy "nem a megfelelő előrejelzést adták" szerintem egy teljességgel lényegtelen szempont, mert ugyan honnan tudná bárki is a jövőt bizonyosan?!

És mivel ez a politika topic, el kell fogadni, vgyis inkább be kell látni, hogy mostanra egy vegytiszta kádárizmus 2.0 lett az ország politikai működése, egy olyan rezsim, amelyben nem értékelhetőek hagyományos demokráciafelfogással vagy szempontrendszerek szerint az aktorok, se a kormánypártiak, se az ellenzékiek, ahogy a cselekedeteik, intézkedéseik, válaszak sem.
Egy megvalósult szürreális, posztmodern groteszk az, amit nézünk, amiben élünk.
És végülis passzív megfigyelőként két dolgot tehetünk:
1) tudomásul vesszük, hogy ez van (ahogy azt is, ha éppen nappal vagy éjszaka, hideg vagy meleg van), megpróbáljuk belőle a legtöbbet kisajtolni, kihozni, és és úgy tekinteni a jelenlegi helyzetre, mint egy tényezőre, adottságra, ami van, amin nem lehet változtatni, mint pl. hogy hova születtünk, milyen magasak vagyunk, hány évesek, stb.
2) nem vesszük tudomásul ami van, nyígunk, puffogunk, idegeskedünk, kattogunk, és közben szépen elveszítjük a derűnket, a belső békénket, harmóniánkat, aminek a végén egy tök nyomi, örökké szorongó, magunkat szarul érző életbe torkollunk, vagy még végső mentsvárként mindezekelőtt átnyergelünk at 1)-es pontra.
De akkor már egyszerűbb egyből az 1)-t választani, persze ha fontosak vagyunk magunknak.
Ha viszont mások szórakoztatása a fontosabb, akkor ki lehet maxolni a nyígást, puffogást a hsz-ekben, kommentekben, mert kívülről az valóban sokkal szórakoztatóbb.

Azért írom ezt, mert egyben elolvasva 1-2 napnyi kommentet úgy tűnik, mintha mindenki elmondaná és alá is támasztaná, hogy a disznó egy nagy, büdös, szőrös, gusztustalan állat, és ezt egyenként alá is támasztaná a csülkétől a frikandóján át az orráig. Mikor már a sima szemrevételezés során ez nyilvánvaló.

több mint 3 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 994 — The Mathematician
lehet, hogy a vallásoknak is közük van hozzá?
Lúdas Solymi
mivel a vallások a régi hiedelmekre építenek és azokat konzerválják így igen van közül hozzá
de inkább "legacy issue" mint hogy ők maguk hozták volna

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 3 éve
Lúdas Solymi New England Patriots 9 028
Viccnek durva lenne:
 nepszava.hu/3167260_allami-szamvevoszek-elemzes-diploma-nok-csalad-hazassag-gyerekvallalas
zemanla
jön egy numerus clausus 2.0 a nőkre?
csebi
“A kutatásban résztvevők szerint a lányok szorgalmasabbak, de az elemzők rámutatnak „aki már megfigyelt kisfiút dekázás közben, az láthatja, hogy a férfiak rendkívül nagy koncentrációval tudnak feladatokat elvégezni”.“

Akurvaanyád. (Sose tudtam dekázni)
MC12
Azert megmutatnam a mogottes agytrosztnek mondjuk ezt a cikket (millio pelda van, csak pont mostanaban olvasgattam rola). O az a holy, aki megirta az alabb lathato mennyisegu kodot ami az apollo kuldetest lehetove tette:

www.vox.com/2015/5/30/8689481/margaret-hamilton-apollo-software

Ahelyett, hogy iylen mesterseges beavatkozason tornek a fejuket, lehet, hogy vonzobba kellene tenni az anyasagot es a csaladalapitast, vagy olyan korulmenyeket teremteni, ahova bevallaljak az emberek. Btw. nyugaton ezek a folyamatok mar joval elottunk lejatszodtak, erdemes lenne talan konzultalni par nepessegkutatoval/demgrafussal stb, ahelyett, hogy ilyen hulyesegeket publikalnak 😀
undisputedly
A Mercury 13-akról nem is beszélve, arról van dokumentumfilm, meg azt a vonalat is beépítette, igen jól, érdekesen és hitelesen a For All Mankind sorozat.

Érdekes utánanézni, hogy melyik nő mit csinált és mivel foglalkozott.

en.wikipedia.org/wiki/Mercury_13

Szóval, ha "tökösséget" kell nézni, az mindig is megvolt, történelmi ismereteinkből is vehetnénk kismillió példát...csak ugye aztán ez az "egyenjogúság", már amennyire volt, elsikkadt, lehet, hogy a vallásoknak is közük van hozzá?
több mint 3 éve
slowmotion Dallas Cowboys 27 426 — Cowboys fan
Viccnek durva lenne:
 nepszava.hu/3167260_allami-szamvevoszek-elemzes-diploma-nok-csalad-hazassag-gyerekvallalas
zemanla
csebi
“A kutatásban résztvevők szerint a lányok szorgalmasabbak, de az elemzők rámutatnak „aki már megfigyelt kisfiút dekázás közben, az láthatja, hogy a férfiak rendkívül nagy koncentrációval tudnak feladatokat elvégezni”.“

MC12
akkor nem is vagy férfi ebben az országban
amúgy mit jelent az hogy valaki TUD dekázni? 😀
5? 15? 150?
nekem asszem ilyen 50 körül volt a max
Negritis, a vajda
énse tok dekázni, smáris egyoldalra lettünk MCve..
de ha 3 a limit akkor megy
Gróf de sutianap
Hogy magyarázom ezt el a központnak....
MC12
"...akkor még nem tudtam, hogy a brüsszeli genderterrorista sorosbérencek beépített embere"
több mint 3 éve
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 429
Viccnek durva lenne:
zemanla
csebi

MC12
5? 15? 150?
Negritis, a vajda
Gróf de sutianap
Hogy magyarázom ezt el a központnak....

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 3 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 994 — The Mathematician
Viccnek durva lenne:
zemanla
csebi
reménykedem még egy picit, hogy hírcsárda. Ez nem lehet igaz.
Amadeus
egyébként mi történne, ha az ÁSZ a saját feladatával foglalkozna, és jól, a társadalmi kutatást és elemzést meg azokra hagyná, akiknek legalább papíron ez a dolguk?
slowmotion
jó, hát mi lenne ha a tanárokkal nem a rendőrök foglalkoznának?

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 3 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 741 — capitaine du château de Vienne 1487
Viccnek durva lenne:
zemanla
csebi
Amadeus
egyébként mi történne, ha az ÁSZ a saját feladatával foglalkozna, és jól, a társadalmi kutatást és elemzést meg azokra hagyná, akiknek legalább papíron ez a dolguk?
slowmotion
állami szánvevőszék, szénvevőszék...

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 3 éve
slowmotion Dallas Cowboys 27 426 — Cowboys fan
Viccnek durva lenne:
zemanla
csebi
Amadeus
több mint 3 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 37 264 — NFL bracket champion '26
 24.hu/kulfold/2022/08/25/omsz-vezetok-menesztes-climate-without-borders-szolidaritas/

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 3 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 911 — Lucas Scott
Viccnek durva lenne:
zemanla
csebi

MC12
5? 15? 150?
Negritis, a vajda
Gróf de sutianap
A kormány folyamatosan DK-zik. Tőlük lehet tanulni.
Tactful Cactus
 fb.watch/f71AF9x4-z/

Most már mindeki érti, hogyan lehet előrejutni a NER-ben. MC neked marad az üvegplafon.
vpi
meg a 100 EURos bérkommentek 😊

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 4 564 — Patriot
Viccnek durva lenne:
zemanla
csebi

MC12
5? 15? 150?
Negritis, a vajda
Gróf de sutianap
Tactful Cactus
 fb.watch/f71AF9x4-z/

Most már mindeki érti, hogyan lehet előrejutni a NER-ben. MC neked marad az üvegplafon.
több mint 3 éve

ki érti ezt
Gyurma Pappa
a sok migráncs arab nő miatt van ez is biztosan ...

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve

ki érti ezt

több mint 3 éve
Brouwerij van de Vrij Baltimore Ravens 14 135 — Слава Україні! Героям слава! Vreugde van eeuwigheid
Javaslom, hogy azok, akik nem tudnak megfelelően koncentrálni, akkor azokat küldjék koncentrációs táborba.

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
Tactful Cactus Green Bay Packers 15 413
Viccnek durva lenne:
zemanla
csebi

MC12
5? 15? 150?
Negritis, a vajda
Gróf de sutianap

P-A-N-I-C
LaFleurt a kávé!
több mint 3 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 741 — capitaine du château de Vienne 1487
Viccnek durva lenne:
zemanla
csebi

MC12
5? 15? 150?
Negritis, a vajda

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 3 éve
Ahelyett, hogy iylen mesterseges beavatkozason tornek a fejuket, lehet, hogy vonzobba kellene tenni az anyasagot es a csaladalapitast, vagy olyan korulmenyeket teremteni, ahova bevallaljak az emberek. Btw. nyugaton ezek a folyamatok mar joval elottunk lejatszodtak, erdemes lenne talan konzultalni par nepessegkutatoval/demgrafussal stb, ahelyett, hogy ilyen hulyesegeket publikalnak 😀
undisputedly
Pl. a félév szabadság az apáknak Hollandiában. Vagy a négy napos munkahét a finneknél az apáknak a gyerek 7 éves koráig.

Az a vicces (hogy ha túlnézünk a feminácikon meg a libsi, szőke, unatkozó egyetemista SJW-okon) a női egyenjogúság a férfiakat is felszabadítja, és viszont, a nők életének jobbá tétele a férfiak életének megkönnyítésén keresztül elérhető. Szóval igazából szerintem nincs olyan, hogy feminizmus hanem olyan van, hogy az emberiségnek legyen jobb.

Csak amíg a toxikus férfiasság diktálja a tempót, pl. az ilyen felettébb ostoba publikációknál is, és ezt neveljük a gyerekeinkbe is, addig nehéz lesz haladni.
Gyurma Pappa
Jo, en ettol a toxikus ferfiassag kifejezestol is falra maszok teljesen ertelmetlen, ugyanugy van toxikus noiesseg is.

Maga a problema valos, keves gyerke szuletik, tobben dontenek az egyetemi vegzettseggel rendelkezok kozott ugy, hogy keves gyereket vallalnak, a felsooktatasban viszont tobben vannak a nok. Nekem a cikk sugallt konkluziojaval van bajom, hogy a ferfiak es nok kozotti mentalis kulonbseg blablabla. Ez sose vezetett jo dolgokhoz.

Van ennek tudomanya, vannak elottunk torteneti peldak olyan tarsadalmakrol amik mar atmentek ezen a folyamaton a 70-es/80-as evekben stb, siman lehetne belole tanulni. Kutatocsoport, bizottsag, jelentest irni, atgondolt politika. Persze az sem garantal megoldast, de az ilyen beavatkozastol (vagy inkabb attol amit sugallt a cikk)a hideg futkos a hatamon.
undisputedly
Én is, de tudományos körökben is ezt használják.

több mint 3 éve
undisputedly Seattle Seahawks 12 875 — SuperBowl Champions 2013/2014 II 2025/2026
undisputedly
Pl. a félév szabadság az apáknak Hollandiában. Vagy a négy napos munkahét a finneknél az apáknak a gyerek 7 éves koráig.

Az a vicces (hogy ha túlnézünk a feminácikon meg a libsi, szőke, unatkozó egyetemista SJW-okon) a női egyenjogúság a férfiakat is felszabadítja, és viszont, a nők életének jobbá tétele a férfiak életének megkönnyítésén keresztül elérhető. Szóval igazából szerintem nincs olyan, hogy feminizmus hanem olyan van, hogy az emberiségnek legyen jobb.

Csak amíg a toxikus férfiasság diktálja a tempót, pl. az ilyen felettébb ostoba publikációknál is, és ezt neveljük a gyerekeinkbe is, addig nehéz lesz haladni.
Gyurma Pappa
Jo, en ettol a toxikus ferfiassag kifejezestol is falra maszok teljesen ertelmetlen, ugyanugy van toxikus noiesseg is.

Maga a problema valos, keves gyerke szuletik, tobben dontenek az egyetemi vegzettseggel rendelkezok kozott ugy, hogy keves gyereket vallalnak, a felsooktatasban viszont tobben vannak a nok. Nekem a cikk sugallt konkluziojaval van bajom, hogy a ferfiak es nok kozotti mentalis kulonbseg blablabla. Ez sose vezetett jo dolgokhoz.

Van ennek tudomanya, vannak elottunk torteneti peldak olyan tarsadalmakrol amik mar atmentek ezen a folyamaton a 70-es/80-as evekben stb, siman lehetne belole tanulni. Kutatocsoport, bizottsag, jelentest irni, atgondolt politika. Persze az sem garantal megoldast, de az ilyen beavatkozastol (vagy inkabb attol amit sugallt a cikk)a hideg futkos a hatamon.
több mint 3 éve
Melyik vagy te?😀 Hadd tudjam már, ha lehet. 😀
Zsellértelkes Vrij
Egyik sem. Kommentelni szoktam. Gazdaságilag libsik, és ugye nem vagyunk egy fronton. Hülye tárgyi tévedéseiket szoktak kijavítani. Elég gyakori. Ahogy a Vakmajomnál is. Ezek a libsik már csak ilyenek.
Gyurma Pappa
és volt már h javították a jelzésedre? 😊
csebi
Dehogy. Hit kérdésekben nem számítanak a tények.
Gyurma Pappa
én ezért is hagytam abba a kommentelést 😊
csebi
Én nem hagyom, szórakoztat amikor Panamajack hörög

több mint 3 éve
undisputedly

Gyurma Pappa
vagy a svédeknél az apa és nő között megfelezett gyes kötelezően. amúgy nálunk itthon meg lehetne felezni? tehát ha anya elkezdi a gyest, de közben visszamenne dolgozni akkor apa mehet gyesre? nyilván értem, hogy nem kötelező itthon, de van-e rá lehetőség?

több mint 3 éve
Zsellértelkes Vrij
Egyik sem. Kommentelni szoktam. Gazdaságilag libsik, és ugye nem vagyunk egy fronton. Hülye tárgyi tévedéseiket szoktak kijavítani. Elég gyakori. Ahogy a Vakmajomnál is. Ezek a libsik már csak ilyenek.
Gyurma Pappa
csebi
Gyurma Pappa
én ezért is hagytam abba a kommentelést 😊

több mint 3 éve
Zsellértelkes Vrij
Gyurma Pappa
csebi

több mint 3 éve
undisputedly

több mint 3 éve
kittli Pittsburgh Steelers 2 858 — Steelers fan
ezt reggeli kávé helyett kellett volna 😊
 www.origo.hu/itthon/20220824-apati-bence-velemenycikk-omsz.html?utm_medium=Social&utm_campaign=Origo&utm_source=Facebook#Echobox=1661407104
NB2
"De van olyan szabadtéri színház, ahol a repülőtérrel és nem az OMSZ-szel kezdenek kommunikálni, ha és amennyiben arra kíváncsiak, hogy megtartható-e az aktuális esti előadás."
De akkor a tűzijáték törzs helyett nem egy szabadtéri színházat kellett volna megbízni a lebonyolítással?

"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.